ZEMİN ARAŞTIRMALARI ve GEOTEKNİK RAPOR HAZIRLANMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ZEMİN ARAŞTIRMALARI ve GEOTEKNİK RAPOR HAZIRLANMASI"

Transkript

1 ZEMİN ARAŞTIRMALARI ve GEOTEKNİK RAPOR HAZIRLANMASI D.Ü. Müh. Fak. İnş. Müh. Böl. Geoteknik ABD Diyarbakır, 2011

2 1. GİRİŞ 2. GEOTEKNİK İNCELEME VE AŞAMALARI 3. ARAZİ İNCELEMELERİ 4. SONDAJLAR VE ARAZİ DENEYLERİ 5. LABORATUVAR DENEYLERİ 6. GEOTEKNİK RAPOR HAZIRLANMASI 7. SONUÇ

3 Giriş Bütün mühendislik yapılarının yükleri zemin veya kaya tabakalarına aktarılır. İnşaat Mühendisliğinde her proje kapsamında ilgili sahada zeminle ilgili problemlerle karşılaşılabilir. Yapı Temelleri, Kazılar ve Şevler, Dayanma Yapıları, Dolgular, Yeraltı Yapıları vb. Yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan mühendisler için, gerçekte basit olabilecek problemler çok karmaşık hale gelebilir ve istenmeyen durumlara yol açabilir.

4 Giriş Uygulamada karşılaşılan problemler için yeterli çözümlerin üretilebilmesi, temel zemin özelliklerinin ve zemin davranışının bilinmesine bağlıdır. Karl Terzaghi ; Zeminler insan tarafından değil, doğa tarafından yapılmıştır. Doğanın ürünleri ise daima karmaşıktır. Zeminler doğal malzeme olmalarının yanında, katı, sıvı ve gaz gibi üç farklı bileşene sahiptir. Zeminler ayrıca heterojen ve anizotrop malzemelerdir.

5 Giriş Özellikleri düşey doğrultuda değişkenlik gösterdiği gibi, kısa mesafelerde yatay doğrultuda da farklı olabilmektedir. Bu nedenle davranışının anlaşılması diğer mühendislik malzemelerine göre daha karmaşıktır. Zeminlerin mühendislik davranışını sabit malzeme katsayıları ve genel modellerle tanımlamak mümkün olmamaktadır. Zeminlerin mühendislik özellikleri her proje sahasında deneysel olarak belirlenmelidir. Deneysel Yöntemler Zemin Mekaniği nin ayrılmaz bir parçasıdır.

6 Geoteknik İnceleme Genel olarak, yapı yapılacak bir sahada zemin kesitinde yer alan tabakaların kalınlıklarını cinslerini mühendislik özelliklerini YASS belirlemek için arazide ve laboratuvarda yapılan çalısmaların tümüne birden Geoteknik İnceleme adı verilir.

7 Bütçe Mühendislik yapısının güvenli ve ekonomik projelendirilmesi, uygulamada ve sonrasında oluşabilecek problemlerin anlaşılabilmesi için gerekli olan zemin incelemelerine ayrılacak bütçe yaklaşık olarak inşaat maliyetinin %1-2 si kadardır. Bu maliyetten kaçınmak, gerek inşaat gerekse inşaat sonrası istenmeyen olayların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Örnek: - Temel kazısı sırasında farklı zemin koşullarının ortaya çıkması nedeniyle temel projesinin kısmen veya tümüyle değişikliğe uğraması. (Gecikme ve ekonomi) - İnşaat sonrası yapısal hasarların ortaya çıkması. Toplam ve farklı oturmalar, mukavemet kaybı, sıvılaşma gibi. (Can ve ekonomik kayıplar)

8 Geoteknik İnceleme Amacı 1. Mühendislik yapısının inşa edileceği sahadaki zemin kesitini ve zeminlerin geoteknik özelliklerini belirlemek. Endeks Özellikleri, Kayma Mukavemeti, Sıkışabilirlik, vs. Dinamik Davranış Özellikleri 2. İnşa edilecek mühendislik yapısının etkisiyle zeminde oluşacak gerilme-deformasyon davranışını belirlemek. 3. Mühendislik yapısını, zemin özelliklerini ve zemin davranışını dikkate alarak uygun ve ekonomik alarak projelendirmek. Temelin tipi, (yüzeysel, derin) Taşıma gücü ve oturma

9 Geoteknik İnceleme Amacı 4. YASS durumunu belirlemek. 5. Güvenli bir üst yapı inşası için alınması gerekli önlemleri belirlemek. Destekli veya desteksiz kazı, palplanş çakımı vb. YASS indirimi, drenaj vs. 6. Potansiyel problemleri tanımak. Ani ve zamana bağlı oturmalar, Oturmaların etkileri, Sev Stabilitesi, Çevrede yaratacağı problemler, hasarlar vs.

10 Geoteknik İnceleme Amacı 7. Mevcut yapıların güvenlik durumunu araştırmak. 8. Mevcut yapılarda yapılacak güçlendirme, değişiklik veya ilavelerin yapı güvenliğine etkilerini araştırmak. 9. Sıvılaşma potansiyelini belirlemek. 10. Zemin ve çevre kirlenmesini incelemek. Zemin incelemelerinin büyük çoğunluğu yapısal tasarım aşamasından önce tamamlanmış olmalıdır.

11 İnceleme Aşamaları 1. Yapı ile ilgili bilgilerin toplanması -Yapı tipi, kullanma amacı, kolon açıklıkları, özel mimari kosullar, ilgili yönetmelikler vs. 2. Mevcut bilgilerin derlenmesi -Bölge ile ilgili jeoloji haritaları, topoğrafik haritalar, hava fotoğrafları, hidrolojik veriler, su veya zemin sondaj tutanakları, yerel yönetimlerin şartları, yayınlar. 3. Yüzey incelemesi -Arazinin bizzat gezilmesi, komsu yapıların incelenmesi (oturma, çatlak, temel derinliği, eğim, heyelan potansiyeli vs.)

12 Jeoloji Haritası Topoğrafik Harita Hava Fotoğrafı

13 İnceleme Aşamaları 4. Ön zemin incelemesi -Muayene kuyuları veya galeriler açılması, bir kaç sondaj yapılması, numune alınması, YASS belirlenmesi vs. 5. Detaylı zemin incelemesi -Ön zemin incelemesinin yetersiz olduğuna karar verilmesi durumunda ek sondajlar, diğer arazi deneyleri, sismik deneyler, laboratuvar deneyleri vs. 6. Geoteknik Rapor Hazırlanması -Yapılan tüm işlemleri, değerlendirmeleri ve önerileri içeren bir geoteknik rapor.

14 Standartlar ve Şartnameler Zemin ve temel etüdleri ile ilgili olarak aşağıdaki standart, şartname ve dökümanlar gözönünde bulundurulmalıdır: 1. Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına İlişkin Esaslar 1993, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Sayı: 93/ Yapılar için Temel Sondajları Teknik Şartnamesi 1976, Bayındırlık Bakanlığı Yüksek Fen Heyeti, A / Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, 1997, Resmi Gazete No Türk Standartları TS1500/2000, TS 1900/1987 (2005), TS1901/ TS ENV , TS ENV , TS ENV (Eurocode 7) 6. Eurocode 8: Design of Structures for Earthquake Resistance-Part 5: Foundations, Retaining Structures and Geotechnical Aspects, December 2003.

15 Geoteknik Mühendisliğinde zemin özelliklerini belirlemek için iki yöntem 1. Arazi Deney Yöntemleri 2. Laboratuvar Deney Yöntemleri

16 Arazi Deneyleri Üstünlükleri ve Sınırlamaları Doğal koşullarda uygulanır (Gerçek gerilme durumu). Genelde daha ucuzdur. Daha fazla deney yapılabilme imkanı. Bulgular tabakayı temsil edebilmektedir. Deney sonuçları deney sonrasında kullanılabilir. Çevre basıncı ve drenaj koşulları gibi faktörler kontrol edilemez. Yeterli numune alınamadığı durumlarda zemini tanıma problemi. Tasarım için arazi deney sonuçlarının uygun mühendislik özelliklere dönüştürmek için ampirik bağıntıların kullanılması.

17 Laboratuvar Deneyleri Laboratuvar deneyleri için ilgili tabakayı temsil eden numunelerin alınması gerekmektedir. Laboratuvar deneylerinin sonucu, deney yöntemine ve numune kalitesine baglı kalmaktadır. Özellikle kumlarda örselenmenin etkisi çok fazladır. Bazı durumlarda arazi deneyleri kaçınılmaz olmaktadır. Geoteknik incelemeler kapsamında, bir program çerçevesinde arazi ve laboratuvar deneylerinin birlikte uygulanması ve sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi tercih edilmelidir.

18 Arazide Yapılan Zemin Araştırmaları Muayene Çukurları-Galeriler açmak Sondaj yapmak Zemin numuneleri almak Kaya ortamdan karot almak Arazi Deneyleri uygulamak

19 Muayene (Araştırma) Çukurları ve Galeriler Muayene çukurları düşey, galeriler yatay olarak açılırlar. Zemini görmek, numune almak ve deney yapmak için açılır. Kaplama gerektirmeyen zemin durumunda tercih edilebilir. 3~4 m derinliğe kadar açılırlar. Uygun zemin şartlarında 8 m derinliğe kadar muayene çukuru açmak mümkün olabilir. Temel zemininin bozulmaması için çukur, kuyu veya galeriler yapının oturacağı alan dışında açılmalıdır. Pahalı oldukları için yaygın bir kullanım alan yoktur.

20 Muayene Çukurları

21 Sondajlar Muayene çukurları ile ulaşılamayan veya yeraltı su seviyesi altındaki derinlikler için sondaj gerekmektedir. Sondaj, zemin tabakalarının tanımlanması ve temsili örneklerin alınması amacıyla zemin içinde açılan dar ve derin delik açma işlemidir. Sondaj çapları genel olarak 50~250 mm, yaygın olarak 76~100 mm aralığındadır. Kendini tutabilen sıkı veya sert zeminlerde sondaj deliğini desteklemek gerekmeyebilir. Yumuşak kil veya YASS altındaki kum zeminlerde sondaj deliğinin göçmesi kaplama borusu sürülerek veya bentonit çamuru kullanılarak önlenebilir.

22 Kayadan alınan karot numune Sondaj makinesi Sondajdan alınan zemin numuneleri

23 İnceleme Derinliği İnceleme derinliği; Yapı Yükleri Taşıma Gücü İzin verilen oturma değerleri Sağlam tabaka derinliği vs. gibi bir çok faktöre bağlıdır. Yapı yüklerinden etkilenen derinlik altında oluşan olaylar ihmal edilebilir mertebededir. Bu derinliğe anlamlı derinlik denir.

24 Sondaj / İnceleme Derinliği ASCE nin tavsiye ettiği yöntem: Temel altından itibaren net gerilme artısının derinlikle değişimi belirlenir (Ds ). Efektif gerilme artısının derinlikle değişimi belirlenir (s v ). Ds /q=1/10 olduğu derinlik belirlenir. (D=D 1 ) Ds /s v =0.05 olan derinlik hesaplanır. (D=D 2 ) q=taban basıncı Ana kaya ile karşılaşılmadığı sürece bu iki derinlikten küçük olanı gerekli minimum inceleme/sondaj derinliğidir.

25 Sondaj Derinliği Üniform yüklenmiş dikdörtgen alanın (tekil veya radye temeller için) tabandan itibaren kısa kenarının (B) katı derinlik D=D f +(1.5-2)B Şerit temellerde D= D f +4B Kazık temellerde yapı kısa kenarının 1.5 katı (temel derinliğinin 2/3 ünden itibaren) veya sağlam tabaka derinliği Derin kazılarda kazı derinliğinin en az 1.5 katı Barajlarda ana kaya derinliği Kat sayısına (N) bağlı yaklaşık olarak D=6N ve 2. Derece deprem bölgesinde, sıvılaşma açısından sondaj derinliği 20m den az olmamalıdır.

26 Sondaj Derinliği

27 Sondaj Derinliği

28 Binalar İçin En Az Zemin Araştırma Derinliği (Z) KAT SAYISI (S) GENİŞLİK (B)

29 Sondaj Yeri ve Sayısı Proje tipi ve boyutu Ayrılan bütçe Tabakalaşma Yatay doğrultudaki değişim Sağlam tabaka derinliği Genel bir yaklaşımla yapının köşe noktalarına ve bir tane de orta noktaya gelecek şekilde sondaj noktaları planlanmalıdır. Proje Tipi Çok Katlı Yapılar Tek Katlı Sanayi Yapıları Sondaj Ara Mesafesi (m) Karayolları Barajlar Sanayi yapısı Çok katlı yapılar

30 Sondaj Yöntemleri ve Numune Alınması Örselenmiş Numune Alımı Yöntem Derinlik (m) Açıklama Burgulu Sondaj Darbeli Dönel (Rotary) Ekipmana bağlı Pratik olarak 35m Pratik olarak 35m Pratik olarak 75m Tüm zeminlerde uygulanabilir. Çakıllı zeminlerde zorluk vardır. Kaya zeminlerde özel uç gerekir. Penetrasyon deneyleri uygulanabilir m arayla numune alınır. Bir önceki ile aynı Örselenmemiş Numune Alımı Burgulu Darbeli Dönel (Rotary) Ekipmana bağlı Tüm zeminlerde uygalanabilir. İnce cidarlı tüp numune alıcılar. Çeşitli piston alıcılar.

31 Burgulu Sondaj Burgu seklindeki bir delici el veya makine gücü ile zemin içinde ilerler. Sınırlı derinliklere kadar uygulanabilir. Pratik olarak 35 m. Sondajın ilerlemesi hızlıdır. Örselenmemiş numune alınması zordur. Kendini tutamayan zeminde uygulanması zordur. En az kullanılan sondaj yöntemidir.

32 Darbeli Sondaj Altında klape bulunan kovanın yaklaşık 1 m yükseklikten zemine düşürülmesi ile yapılır. Kovanın içine dolan zeminin yukarı alınması ile ilerler. Kova içindeki zemin örselenmiş numune olarak saklanabilir. Derinliği ekipmana bağlıdır. Darbeli sondajlar yumuşak kil veya su seviyesi altındaki kum /çakıl zeminler için uygundur.

33 Rotary (dönel) Sondaj İlerleme hızı nedeniyle günümüzde en yaygın kullanılan sondaj tekniğidir. Ucunda kesici, elmas diş bulunan uç dönerek, zeminde silindirik bir yüzeyi keser. İlerleme sırasında kesilen zemin ya da kaya parçaları su sirkülasyonu ile yukarı alınır. Pratik olarak 75 m derinlik. Tüm zeminlerde uygulanabilir.

34 Numune Alınması Tasarım için gerekli mühendislik özellikleri belirlemek amacıyla örselenmemiş numuneler üzerinde laboratuvar deneylerinin yapılması gerekmektedir. Sondajlar sırasında örselenmemiş numune almak için ince cidarlı özel numune alıcılar kullanılır. Numunelerin örselenmesini önlemek için numune alıcıların iç ve dış yüzeyleri pürüzsüzdür. Sürtünmeyi azaltmak üzere iç ve dış yüzeyleri yağlanır.

35 Numune Türleri Örselenmemiş Numune (Tüp Numune) Zeminin doğadaki durumunu mümkün olduğu kadar temsil eden, yapısı ve su muhtevası korunmuş zemin numunesidir. Sadece üzerindeki düşey efektif gerilme kaldırılmıştır. Mühendislik parametreler için özel numune alıcılarla alınır. Örselenmiş Numune (Kavanoz/Torba Numune) Sondajlar ilerlerken veya muayene çukurlarından alınırlar. Doğal yapıları bozulur, bazen koruma sekline bağlı olarak su muhtevalarını koruyabilirler. Esas olarak sınıflandırma ve tanımlama için kullanılırlar. Kavanoz, plastik torba, tüp veya muhafaza içinde korunurlar.

36 Kil Sondaj Kuyusu İnce cidarlı tüplerle (shelby tüpü) örselenmemiş kil zemin numuneleri alınır. Shelby Tüpü Lab Konsolidasyon, Üç eksenli Deney vb. numunesi

37 Örselenmemiş Kil Zemin Numunesi Laboratuar üç eksenli ve konsolidasyon deneyleri için Kaliteli numuneler için alan oranı A R <10% A R 2 O. D. I. D. 2 I. D. 100 Zemin (%) 2 Numune tüpü Tüp et kalınlığı arttıkça, örselenme artar. Numunelerin taşınması ve alete yerleştirilmesinde dikkatli olunmalıdır. Alan oranı

38 Sondaj Kayıtları (Loglar) Sondaj yapılması ve numunelerin alınmasından kısa bir süre sonra arazi kayıtlarının bir formata göre tutulması ve değerlendirilmesi arazi sondaj ekibinin en önemli görevidir. Hatalı verilen bilgiler çok ciddi problemlerin dogmasına sebep olabilir. 1. İşin adı 2. Başlama ve bitiriliş tarihi 3. Sondör ve mühendisin adı 4. Sondaj yeri, kuyu ismi, kot 5. YASS 6. Kuyu ve muhafaza borusu çapı 7. Kullanılan ekipman 8. Tabaka sınırları, numune alınan derinlik ve numune türü 9. SPT sayılarının derinlikle değişimi 10. Diğer özellikler (RQD, karot yüzdesi, çeşitli açıklamalar)

39 Daneli (Kum-Çakıl) Zemin Tabakalarında Örselenmemiş numune almak çok zordur. Bu yüzden arazi deneylerine başvurulur.

40 Arazi Deneyleri Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) Statik (koni) Penetrasyon Deneyi (CPT) Dinamik Sonda Deneyi Vane (kanatlı kesici) Deneyi Presiyometre Deneyi Dilatometre Deneyi Plaka Yükleme Deneyi Sismik Deneyler

41 Arazi Deneyleri Standart Penetrasyon Deneyi Koni Penetrasyon Deneyi Yassı Dilatometre Deneyi Presiyometre Deneyi Arazi Vane Deneyi

42 Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) Standart bir numune alıcı, 63.5 kg ağırlık 76 cm yükseklikten serbest düşürülerek zemine toplam 45 cm çakılır. Her 15 cm penetrasyon için gerekli darbe sayıları belirlenir. Son 30 cm giriş için gerekli vuruş sayılarının toplamı, SPT-N darbe sayısı olarak tanımlanır (N 30 ). Zemin sondajları sırasında genelde her 1.5 m ilerlemede bir SPT yapılır. kaba daneli zeminlerin yerleşim sıkılığı ince daneli zeminlerin kıvamı numune alımı

43 Standart Penetrasyon Deneyi (SPT) Tokmak (63.5 kg Makara Yükseklik (75 cm) 25 mm. çaplı halat Halka tokmak (63.5 kg) Kılavuz çubuğu Çakma başlığı Tij Zemin yüzeyi Dönel tanbur Düşüş yüks. 76 cm Sondaj kuyusu 45cm penetrasyon Kum Zemin Standart Uç

44 Standart Penetrasyon Deneyi Daneli zeminler için geliştirilmiştir. Killerde kullanımına dikkat edilmelidir. YAS ve Derinlik düzeltmelerine ihtiyaç duyulabilir. Sondaj içerisinde her 1.5 m de tekrarlanır. Deney sonunda aynı zamanda örselenmiş numune elde edilir. I.D. = 35 mm O.D.= 51 mm Zemin

45 Standart Penetrasyon Deneyi (SPT)

46 (SPT)

47 SPT Yorumu Kum Zeminlerde SPT N D r (%) Sıkılık Çok Gevşek Gevşek Orta Sıkı Sıkı > Çok Sıkı Kil Zeminlerde SPT N Kıvam 0-2 Çok Yumuşak 2-4 Yumuşak 4-8 Orta Katı 8-15 Katı Çok Katı >30 Sert Dikkatli kullanılmalı; güvenilirliği tartışılır.

48 Deney Yöntemi Zemin Cinsi SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme o Derinlik düzeltme faktörü (C N ) o Tokmak düşürme frekansı düzeltme faktörü (C BF ) o YASS o Enerji düzeltme faktörü (C E ) o Tij uzunluğu düzeltme faktörü (C R ) o Sondaj çapı düzeltme faktörü (C B ) o Numune alıcıdaki kılıf düzeltme faktörü (C S ) o Çakma başlığı düzeltme faktörü (C A ) o Çakma başlığı blok yastık düzeltme faktörü (C C )

49 SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme Geoteknik mühendisliği uygulamalarında kullanılacak arazide ölçülen darbe sayılarında /SPT-N arazi ); tokmak enerjisi, jeolojik basınç ve bazı durumlarda sonuçları etkileyen diğer etkiler için düzeltme yapılmalıdır. En genel formül: N 60 =N arazi C E C R C B C S C BF C C N 1,60 =N 60 C N N 60 =Teorik serbest düşme tokmak enerjisinin %60 ına göre düzeltilmiş vuruş sayısı N 1,60 =Teorik serbest düşme tokmak enerjisinin %60 ına ve efektif jeolojik basınca göre düzeltilmiş vuruş sayısı

50 SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme Geoteknik mühendisliğinde çoğunlukla sadece C E ve C N düzeltme katsayıları kullanılmaktadır: N 60 =N arazi C E N 1,60 =N 60 C N N 60 =Teorik serbest düşme tokmak enerjisinin %60 ına göre düzeltilmiş vuruş sayısı N 1,60 =Teorik serbest düşme tokmak enerjisinin %60 ına ve efektif jeolojik basınca göre düzeltilmiş vuruş sayısı

51 SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme Enerji Düzeltme Katsayısı, C E SPT-N arazi değerinde yapılacak en önemli düzeltmelerden biri, çelik tijlere aktarılan enerji düzeltmesidir (C E ). Tokmaktan tijlere aktarılan enerji, tokmağın tipi ve serbest düşürülme yöntemine bağlıdır. Birçok farklı tokmak tipi ve tokmak düşürülme şekli, yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunların hiçbiri %100 randımanlı değildir. Tokmak verimliliği, tokmak tipi ve düşürülme şekline bağlı olarak değişmektedir.

52 SPT Tokmak Tipleri (Tokmağı kaldırmak ve indirmek için) Kablo Kablo Kablo Tokmak Kılavuz çubuğu Çakma başlığı (Numune alıcıya bağlanan) Tij Delik Çakma başlığı Tokmak (Numune alıcıya bağlanan) Tij Kılavuz silindir Tokmak Otomatik yukarı çekme mekanizması Çakma başlığı (Numune alıcıya bağlanan) Tij Simit (Halka) Tipi Emniyet Tipi Otomatik

53 SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme Enerji Düzeltme Katsayısı, C E SPT-N ile ilgili düzeltmelerin çoğu, yaklaşık % 60 verimliliğe sahip tokmaklar kullanılarak geliştirilmiştir. Teorik enerji (E teorik ), 63.5 kg tokmağın 76 cm yükseklikten düşürülmesi ile (yaklaşık 475 J) meydana gelir. Enerji kayıpları nedeniyle çelik tijlere aktarılan enerji daha düşüktür. Enerji düzeltme faktörünün uygulanmasının amacı, teprik enerjinin % 60 ını veren bir tokmak deneyde kullanılmamışsa, ölçülmüş olan SPT-N değerini düzeltmektir.

54 SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme Enerji Düzeltme Katsayısı, C E Düzeltme faktörü (C E ) aşağıdaki gibi tanımlanır: C E =ER/60 Burada ER, tijlerde oluşan enerjinin (E ölç ), teorik enerjiye yüzde olarak oranını göstermektedir.

55 SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme SPT Enerji Düzeltme Katsayıları (C E ) Tokmak Tipi ER(%) C E Otomatik Emniyetli Halka Halka Emniyetli Trip Halka Emniyetli Otomatik Emniyetli

56 SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme Derinlik Düzeltme Katsayısı, C N Farklı derinliklerde ölçülen SPT-N değerlerini karşılaştırmak için, ölçülen SPT-N değeri 100 kpa değerinde standart üst tabaka gerilmesine göre ayarlanmalıdır (s ). Kum zeminlerin penetrasyon direnci, fazlasıyla çevre basıncına bağlıdır. Aynı kum için sığ derinlikte yapılan bir SPT, daha derinde yapılan SPT den daha düşük değere sahip olacaktır. N arazi, C N ile çarpılarak çevre basıncı etkileri eşitlenir. Jeolojik gerilmenin 100 kpa dan düşük olduğu derinliklerde derinlik düzeltmesi yapılmaz.

57 SPT ye Etkiyen Faktörler ve Düzeltme Derinlik Düzeltme Katsayısı, C N Düzeltme için geliştirilmiş birçok ifadeden en güvenilir olanı; C N s

58 SPT-N ile Zemin Parametreleri Arasındaki İlişkiler Darbe Sayısı Relatif Sıkılık Zemin Sıkılık İçsel ( N ) D r (%) Durumu Sürtünme Açısı f ( ) Çok Gevşek Gevşek Orta Sıkı > 50 > 85 Çok Sıkı 43

59 SPT-N ile Zemin Parametreleri Arasındaki İlişkiler Darbe Sayısı ( N ) Kıvam s zem (kg/cm 2 ) Basınç (kg/cm 2 ) 0 2 Çok Yumuşak 0.00 < Yumuşak Orta Katı Çok Katı > 30 Sert 4.00 > 4.00

60

61 SPT-N ile Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü Standart Penetrasyon Deneyi, SPT son derece yaygın kullanım alanına sahip bir deneydir. Bu deney kullanılarak yapılan taşıma gücü hesapları Terzaghi ve Peck (1967) tarafından yapılmıştır. Daha sonra Meyerhof (1956, 1974) bu değerlerin çok aşırı muhafazakar değerler verdiğini belirterek 25 mm oturmaya karşı gelen nihai taşıma gücünü hesaplamıştır. Bowles (1996) Meyerhof tarafından önerilen yöntemin de aşırı tutucu değerler verdiğini arazi gözlemlerine dayanarak belirtmiş ve Meyerhof yöntemini yeniden düzenlemiştir. Bowles (1996) tarafından tarafından önerilen yöntemle %50 oranında artmıştır. yapılan düzenleme ile Meyerhof hesaplanan taşıma gücü değerleri

62 SPT-N ile Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü Bowles (1996) tarafından düzenlenen Meyerhof bağıntıları: 4 1 F B K F N q d a F B K B F B F N q d a q a = 25 mm oturmaya karşı gelen izin verilebilir taşıma gücü B D K d

63 SPT-N ile Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü Meyerhof tarafından önerilen SPT ile taşıma gücü bağıntıları oldukça eski bağıntılar olduğundan SPT enerji seviyesinin Er=%55 olduğu durumlar için çıkarılmışlardır. Bowles (1996) Kuzey Amerika da kullanılan sondaj aletlerinin %70 seviyesine ulaşabildiğini öne sürerek hesaplamalarını %70 enerji seviyesi için yapmıştır. Ancak ülkemiz için sıradan ve yaygın işlerde kullanılan aletlerle bu seviyelerde enerji kullanıldığını düşünmek gerçekçi değildir.

64 SPT-N ile Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü Verilen bağıntılarda N yerine kullanılacak değerin temel yüzeyinin B/2 mesafede üstte ve 2B mesafede altta kalan zemin bölgesindeki ortalama SPT değeri olması gereklidir. Bazı durumlarda 2B mesafenin altında daha yumuşak bir bölge olabilir ve bu durum kullanılan N değerine yansıtılmaz ise oturma bakımından problemler olabilir.

65 SPT-N ile Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü Temel genişliği (B), SPT formüllerinde sonucu etkileyen önemli bir parametredir. Eğer temel genişliği büyük olan temeller kullanılacaksa bu durumda temel altında etkilenen bölge derinliği ve buna bağlı olarak oluşan oturmalar da artmaktadır. Meyerhof, radye temeller için bu durumu bir seviyeye kadar dikkate alarak q N a K d F2 kullanılmasını önermiştir. Bu denklemlerde oturma miktarı 25 mm olarak alınmıştır. Herhangi bir ΔH oturma değeri için izin verilebilir taşıma gücü: q a( DH ) DH q mm 25 a

66 SPT-N ile Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü Parry (1977), izin verilebilir taşıma gücünün kohezyonsuz, granüler zeminler için temel tabanı ve 0.75B mesafe altındaki zemin bölgesindeki ortalama N55 değerini kullanarak şu bağıntıyı önermiştir. q a 30N (kpa) (D B) 55 Oturma kontrolü için izin verilebilir taşıma gücü ise N q a 1555 (kpa) (20mm oturma için) B ile kullanılabilir. Bu formülde temel genişliği B [m] ve q a [kpa] birimindedir. [ΔH/20] oranı kullanılarak farklı oturma değerlerine denk gelen taşıma gücü değerleri hesaplanabilir.

67 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) İlk kez Hollanda da 1930 larda kullanılmış olup, teknolojinin ilerlemesi ile günümüzde çok güvenilir ve ekonomik arazi deneyi niteliğini kazanmıştır. CPT, sondaj kuyusu olmaksızın çelik bir sondanın sabit bir hız oranında zemine sokularak zeminin gösterdiği direncin ölçülmesi ile gerçekleştirilir. CPT, gerek sürati gerekse de derinlikle sürekli veri sağlaması açısından zemin etüdlerinde ve temel mühendisliği tasarımlarında kullanılan bir yöntemdir. Türkiye de 1970 li yıllardan itibaren yapılan zemin etüdlerinde CPT kullanılmaya başlanmıştır.

68 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) Koni penetrometre taban çapı 36mm, izdüşüm alanı 10cm 2 ve koni 2 cm/s hızla zemin içine itilir. Uç zemine itilirken zeminin batmaya karşı gösterdiği direnç ölçülür. Uç direnci q c koninin batmasına gösterilen toplam direncin izdüşüm alanı (10cm 2 ) ye oranıdır. Koni çevresel sürtünmesi f sc ise koni silindirik yüzeyine etki eden toplam sürtünme kuvvetinin yüzey alanına oranıdır (150cm 2 ).

69 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) 69

70 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT)

71 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT)

72 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) Bilgisayara bağlı kablo Elektrik koni penetrometre: 60 o uç açısı d=36mm (10cm 2 ) veya d=44mm (15 cm 2 ) 1. Önceden doyurulmuş gözenekli filtre parçanın yerleştirilmesi ve koni uç boşlukların doyurulması 2. Uç, yanal, boşluksuyu ve eğim ölçer okumalarının elde edilmesi Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) Eğim ölçer ASTM D mm/sn de sürekli hidrolik itme; Her 1 m de tij ekle Koni tij (d=36mm) f s = sürtünme direnci u b = boşluksuyu basıncı Her mm de alınan okumalar a n = net alan oranı q c = ölçülen koni direnci q t = düzeltilmiş koni uç direnci = q c +(1-a n )u b

73 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) İlk CPT değişik ilavelerle geliştirilmiştir. Belli başlı ilave özellikler: - CPTU: piezocone (boşluk suyu basıncı da ölçer) - SCPT: seismic cone (dinamik yük etkisini de tanımlar) - VisCPT: vision cone (görsel bilgi nakleder) - CIMCPT: contnuous intrusion miniature cone (zemine sürekli olarak itilebilir)

74 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) VisCPT CPTU CIMCPT SCPT

75 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT)

76 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) CPT çok yumuşak killerden sıkı kumlara kadar değişen zeminler için uygundur. Bununla birlikte özellikle çakıllar ve kayaç içeren zeminler için ise uygun değildir. Kullanım amaçları 3 ana grupta toplanabilir: Zemin tabakalaşmasını belirlemek ve tabakaları tanımlamak Tabakalardaki zeminlerin mühendislik özelliklerini belirlemek Geoteknik tasarım için doğrudan sonuçlara ulaşmak (sığ temellerin ve kazık temellerin taşıma gücü ve oturması vb.)

77 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) Deneyin avantajları Hızlı olması ve zemin profilinin sürekli olarak belirlenebilmesi Numune alımı çok zor olan yumuşak killer ve siltli zeminler ile yumuşak ve zayıf kayalarda uygulanabilir olması Deney sonuçlarının yorumu için dünyada çok yaygın olarak kullanılan teorisi kuvvetli yöntemlerin bulunması Sonuçların deneyi yapan operatöre bağlı olmaması

78 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) Deneyin dezavantajları Türkiye de ekipmanın sınırlı olması Bu konuda uzman bir operatör tarafından yapılmasının gerekliliği Belirli aralıklarla kalibrasyon gerektirmesi Zemin numunesi alınamaması Çakıllı ve bloklu zeminlerde uygulanamaması

79 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT)

80 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT)

81 Koni Penetrasyon Deneyi (CPT)

82 Dinamik Sonda Deneyi

83 Dinamik Sonda Deneyi

84 Dinamik Sonda Deneyi

85 Arazi Vane Deneyi

86 Sondaj Kuyusu Vane d Yumuşak Kil Arazi Vane Deneyi Burulma Momenti h 2d Tipik Kanat genişliği d = mm dir. Genellikle yumuşak kil zeminlere uygulanır. Zemine girdirilen kanatçıkların zemini silindirik olarak kesecek şekilde döndürülmesine karşı okunan burulma momentinden zemin drenajsız dayanımı elde edilir. Burulma Drenajsız serbest basınç mukavemeti, c u vane

87 Arazi Vane Deneyi

88 Arazi Vane Deneyi

89 Presiyometre Deneyi

90 Presiyometre Deneyi İstenilen derinliğe ölçen hücre (prob) indirilir. Zemin mukavemet ve oturma özellikleri belirlenir. Her tür zemine uygulanabilir. Ölçen Hücre Koruyucu Hücre

91 Presiyometre Deneyi

92 Presiyometre Deneyi

93 Presiyometre Deneyi

94 Presiyometre Deneyi

95 Presiyometre Deneyi

96 Dilatometre Deneyi

97 Dilatometre Deneyi

98 Dilatometre Deneyi

99 Dilatometre Deneyi

100 Dilatometre Deneyi

101 Dilatometre Deneyi

102 Plaka Yükleme Deneyi

103 Plaka Yükleme Deneyi

104 Plaka Yükleme Deneyi

105 Plaka Yükleme Deneyi

106 Hangi Tür Zeminde Hangi Arazi Deneyi

107 Kohezyonlu Zeminlerde SPT-CPT-MPT ve Kıvam Bağlantıları

108 Kum-Çakıl Zeminlerde SPT-CPT-MPT ve Sıkılık Bağlantıları

109 Arazi Verileri İle Zemin Parametrelerinin Yaklaşık Tahmin Edilmesi

110 Sismik Deneyler

111 Sismik Deneyler

112 Sismik Deneyler

113 Sismik Deneyler Yüzey Yöntemleri

114 Sismik Deneyler Yüzey Yöntemleri

115 Sismik Deneyler Kuyu İçi Sismik Deneyler

116 Sismik Deneyler Aşağı Kuyu Yöntemi

117 Sismik Deneyler Aşağı Kuyu Yöntemi

118 Sismik Deneyler

119 Sismik Deneyler

120 Sismik Deneyler

121 Elektrik Özdirenç Yöntemi

122 Elektrik Özdirenç Yöntemi

123 Arazi Deneyleri

124 Laboratuvar Deneyleri

125 Laboratuvar Deneyleri

126 Laboratuvar Deneyleri Likit Limit Deneyi

127 Laboratuvar Deneyleri Plastik Limit Deneyi

128 Laboratuvar Deneyleri Elek Analizi

129 Laboratuvar Deneyleri Hidrometre Deneyi

130 Laboratuvar Deneyleri Piknometre Deneyi

131 Laboratuvar Deneyleri

132 Laboratuvar Deneyleri Serbest Basınç (Tek Eksenli) Deneyi

133 Laboratuvar Deneyleri Serbest Basınç (Tek Eksenli) Deneyi τ = σ/2 c c u = τ = σ/2=q u /2

134 Laboratuvar Deneyleri Kesme Kutusu Deneyi

135 Laboratuvar Deneyleri Kesme Kutusu Deneyi

136 Laboratuvar Deneyleri Üç Eksenli Basınç Deneyi

137 Laboratuvar Deneyleri Üç Eksenli Basınç Deneyi

138 Laboratuvar Deneyleri Üç Eksenli Basınç Deneyi

139 Laboratuvar Deneyleri Vane (Kanatlı Kesme) Deneyi

140 Laboratuvar Deneyleri Permeabilite Deneyi

141 Laboratuvar Deneyleri Kompaksiyon (Proktor) Deneyi

142 Laboratuvar Deneyleri Kum Konisi Deneyi

143 Laboratuvar Deneyleri CBR Deneyi

144 Laboratuvar Deneyleri Konsolidasyon Deneyi

145 Geoteknik Rapor

146 Geoteknik Rapor

147 Geoteknik Rapor

148 Geoteknik Rapor

149 Geoteknik Rapor

150 Geoteknik Rapor

151 Geoteknik Rapor

152 Geoteknik Rapor

153

154

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 Zemin incelemesi neden gereklidir? Zemin incelemeleri proje maliyetinin ne kadarıdır? 2 Zemin incelemesi

Detaylı

Hafta_1. INM 405 Temeller. Dersin Amacı - İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri. Doç.Dr. İnan KESKİN.

Hafta_1. INM 405 Temeller. Dersin Amacı - İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri. Doç.Dr. İnan KESKİN. Hafta_1 INM 405 Temeller Dersin Amacı - İçeriği, Zemin Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1 Ders Amacı-İçeriği, Zemin 2 Arazi Deneyleri 3 Yüzeysel

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2018-2019 GÜZ YARIYILI Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 1 İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ Geoteknik

Detaylı

16.6 DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ ZEMİNLERDE SIVILAŞMA RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

16.6 DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ ZEMİNLERDE SIVILAŞMA RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 16.6 DEPREM ETKİSİ ALTINDAKİ ZEMİNLERDE SIVILAŞMA RİSKİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ 16.6.1 Bölüm 3 e göre Deprem Tasarım Sınıfı DTS=1, DTS=1a, DTS=2 ve DTS=2a olan binalar için Tablo 16.1 de ZD, ZE veya ZF grubuna

Detaylı

Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. ZEMIN VE TEMEL ETÜT RAPORLARı, KARŞıLAŞıLAN PROBLEMLER

Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü. ZEMIN VE TEMEL ETÜT RAPORLARı, KARŞıLAŞıLAN PROBLEMLER Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ZEMIN VE TEMEL ETÜT RAPORLARı, KARŞıLAŞıLAN PROBLEMLER FORMAT Mülga Bayındırlık ve İskan Bakanlığı nın Zemin ve Temel Etüdü Raporunun Hazırlanmasına İlişkin Esaslar

Detaylı

Geoteknik yapıları. Temeller. İksalar. Tüneller

Geoteknik yapıları. Temeller. İksalar. Tüneller İçerik Zemin araştırmaları ve arazi deneyleri Sondajlar; zemin numunesi; muayene çukurları; sondaj kuyuları, arazi deneyleri Şev stabilitesi Şev göçmeleri, önleme yöntemleri, şev stabilite analizleri İstinat

Detaylı

8. TOPRAK ZEMİNLERİN TAŞIMA GÜCÜ (BEARING CAPACITY OF SOILS)

8. TOPRAK ZEMİNLERİN TAŞIMA GÜCÜ (BEARING CAPACITY OF SOILS) 8. TOPRAK ZEMİNLERİN TAŞIMA GÜCÜ (BEARING CAPACITY OF SOILS) TEMELLER (FOUNDATIONS) Temel, yapı ile zeminin arasındaki yapısal elemandır. Yapı yükünü zemine aktaran elemandır. Temeller, yapıdan kaynaklanan

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2017-2018 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALLARI İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ

Detaylı

AKADEMİK BİLİŞİM Şubat 2010 Muğla Üniversitesi GEOTEKNİK RAPORDA BULUNAN HESAPLARIN SPREADSHEET (MS EXCEL) İLE YAPILMASI

AKADEMİK BİLİŞİM Şubat 2010 Muğla Üniversitesi GEOTEKNİK RAPORDA BULUNAN HESAPLARIN SPREADSHEET (MS EXCEL) İLE YAPILMASI AKADEMİK BİLİŞİM 2010 10-12 Şubat 2010 Muğla Üniversitesi GEOTEKNİK RAPORDA BULUNAN HESAPLARIN SPREADSHEET (MS EXCEL) İLE YAPILMASI 1 ZEMİN İNCELEME YÖNTEMLERİ ZEMİN İNCELEMESİ Bir alanın altındaki arsanın

Detaylı

DETAYLI İNCELEMELER. (Zeminde-Numune Alma) Ertan BOL-Sedat SERT-Aşkın ÖZOCAK 1 İNCE CİDARLI SHELBY TÜPÜ KUYU AĞZI HELEZON SPT KAŞIĞI

DETAYLI İNCELEMELER. (Zeminde-Numune Alma) Ertan BOL-Sedat SERT-Aşkın ÖZOCAK 1 İNCE CİDARLI SHELBY TÜPÜ KUYU AĞZI HELEZON SPT KAŞIĞI İNCE CİDARLI SHELBY TÜPÜ DETAYLI İNCELEMELER (Zeminde-Numune Alma) KUYU AĞZI SPT KAŞIĞI HELEZON Ertan BOL-Sedat SERT-Aşkın ÖZOCAK 1 NUMUNELERİN KORUNMASI UD TÜPTE PARAFİNLEME Ertan BOL-Sedat SERT-Aşkın

Detaylı

Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi. HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA)

Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi. HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) Dolgu ve Yarmalarda Sondaj Çalışması ve Değerlendirmesi HAZIRLAYAN Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) İçerik Yarmalarda sondaj Dolgularda sondaj Derinlikler Yer seçimi Alınması gerekli numuneler Analiz

Detaylı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı

Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak Katsayısı Yaklaşımı Yatak katsayısı yaklaşımı, sürekli bir ortam olan zemin için kurulmuş matematik bir modeldir. Zemin bu modelde yaylar ile temsil edilir. Yaylar, temel taban basıncı ve zemin deformasyonu

Detaylı

Saha Deneyleri. Saha Deneyleri. Geoteknik Mühendisliğinde. Prof. Dr. Ahmet Orhan EROL. A. Orhan EROL Zeynep ÇEKİNMEZ. Dr.

Saha Deneyleri. Saha Deneyleri. Geoteknik Mühendisliğinde. Prof. Dr. Ahmet Orhan EROL. A. Orhan EROL Zeynep ÇEKİNMEZ. Dr. 1947 Yozgat doğumludur. İnşaat Mühendisliği nde lisans ve yüksek lisans eğitimlerini ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü nde tamamlanmıştır. Doktora derecesini 1977 yılında Iowa Devlet Üniversitesi (ABD) İnşaat

Detaylı

Zemin Etüdleri: Dikkat Edilecek Hususlar

Zemin Etüdleri: Dikkat Edilecek Hususlar Zemin Etüdleri: Dikkat Edilecek Hususlar Y. Doç. Dr. Nejan HUVAJ ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı nejan@metu.edu.tr 1 Ağustos 2016 Ankara İçerik Zemin etüdü nedir? Amaçları nelerdir?

Detaylı

EK-2 BERGAMA OVACIK ALTIN İŞLETMESİ TÜBİTAK RAPORU ELEŞTİRİSİ NE İLİŞKİN GÖRÜŞLER

EK-2 BERGAMA OVACIK ALTIN İŞLETMESİ TÜBİTAK RAPORU ELEŞTİRİSİ NE İLİŞKİN GÖRÜŞLER EK- BERGAMA OVACIK ALTIN İŞLETMESİ TÜBİTAK RAPORU ELEŞTİRİSİ NE İLİŞKİN GÖRÜŞLER Rüştü GÜNER (İnş. Y. Müh.) TEMELSU Uluslararası Mühendislik Hizmetleri A.Ş. ) Varsayılan Zemin Parametreleri Ovacık Atık

Detaylı

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması

Ders Notları 2. Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması Ders Notları 2 Kompaksiyon Zeminlerin Sıkıştırılması KONULAR 0 Zemin yapısı ve zemindeki boşluklar 0 Dolgu zeminler 0 Zeminin sıkıştırılması (Kompaksiyon) 0 Kompaksiyon parametreleri 0 Laboratuvar kompaksiyon

Detaylı

ZEMİN İNCELEMELERİ. Yetersiz Zemin İncelemesi Sonucu Ortaya Çıkabilecek Kayıplar. İçin Optimum Düzey. Araştırma ve Deney

ZEMİN İNCELEMELERİ. Yetersiz Zemin İncelemesi Sonucu Ortaya Çıkabilecek Kayıplar. İçin Optimum Düzey. Araştırma ve Deney ZEMİN İNCELEMELERİ Doğal yamaç ve yarmada duraylılığın kontrolü Barajlarda ve atık depolarında duraylılık ve baraj temelinin kontrolü, sızdırmazlık Yapıdan gelen yüklerin üzerine oturduğu zemin tarafından

Detaylı

7. TOPRAĞIN DAYANIMI

7. TOPRAĞIN DAYANIMI 7. TOPRAĞIN DAYANIMI DAYANIM Dayanım bir malzemenin yenilmeye karşı gösterdiği dirençtir. Gerilme-deformasyon ilişkisinin üst sınırıdır. Toprak Zeminin Yenilmesi Temel Kavramlar Makaslama Dayanımı: Toprağın

Detaylı

2015 YILI JEOLOJİK - JEOTEKNİK ETÜT VE HİZMET İŞLERİ, JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ, ZEMİN VE KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ

2015 YILI JEOLOJİK - JEOTEKNİK ETÜT VE HİZMET İŞLERİ, JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ, ZEMİN VE KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ İLLER BANKASI A.Ş. YATIRIM KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2015 YILI JEOLOJİK - JEOTEKNİK ETÜT VE HİZMET İŞLERİ, JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ, ZEMİN VE KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ

Detaylı

İLLER BANKASI A.Ş. İHALE DAİRESİ BAŞKANLIĞI

İLLER BANKASI A.Ş. İHALE DAİRESİ BAŞKANLIĞI İLLER BANKASI A.Ş. İHALE DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2014 YILI JEOLOJİK - JEOTEKNİK ETÜTLER, JEOFİZİK ETÜTLER, JEOTEKNİK HİZMETLER İLE ZEMİN VE KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR DENEYLERİ BİRİM FİYAT CETVELİ Oğuzhan YILDIZ

Detaylı

INM 308 Zemin Mekaniği

INM 308 Zemin Mekaniği Hafta_12 INM 308 Zemin Mekaniği Zeminlerin Taşıma Gücü; Kazıklı Temeller Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com www.inankeskin.com ZEMİN MEKANİĞİ Haftalık Konular Hafta

Detaylı

INM 405 Temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü; Arazi Deneyleri ile Taşıma Gücü Hesaplamaları. Hafta_5

INM 405 Temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü; Arazi Deneyleri ile Taşıma Gücü Hesaplamaları. Hafta_5 Hafta_5 INM 405 Temeller Yüzeysel Temellerde Taşıma Gücü; Arazi Deneyleri ile Taşıma Gücü Hesaplamaları Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1

Detaylı

Şev Stabilitesi I. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Şev Stabilitesi I. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Şev Stabilitesi I Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Farklı Malzemelerin Dayanımı Çelik Beton Zemin Çekme dayanımı Basınç dayanımı Kesme dayanımı Karmaşık davranış Boşluk suyu! Zeminlerin Kesme Çökmesi

Detaylı

BÖLÜM 5 ZEMİNLERİN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ

BÖLÜM 5 ZEMİNLERİN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 5 ZEMİNLERİN MÜHENDİSLİK ÖZELLİKLERİ 5.1. GİRİŞ Zemin (ayrışmış kaya) insanlığın en eski ve belki de en karmaşık mühendislik malzemesidir. Doğanın denge durumundaki yapısına müdahale edildiği zaman,

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu HAFTALIK DERS PLANI Hafta Konular Kaynaklar 1 Zeminle İlgili Problemler ve Zeminlerin Oluşumu [1], s. 1-13 2 Zeminlerin Fiziksel Özellikleri [1], s. 14-79; [23]; [24]; [25] 3 Zeminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

GEOTEKNİK VE SAYISAL MODELLEME

GEOTEKNİK VE SAYISAL MODELLEME 2018 MESLEK İÇİ EĞİTİM KURSU GEOTEKNİK VE SAYISAL MODELLEME Prof. Dr. K. Önder ÇETİN Ortadoğu Teknik Üniversitesi 8 Aralık 2018, İzmir Sunuş Sırası Zemin davranışı Drenajlı Drenajsız Gevşek Sıkı Arazi

Detaylı

INM 305 Zemin Mekaniği

INM 305 Zemin Mekaniği Hafta_8 INM 305 Zemin Mekaniği Zeminlerde Gerilme ve Dağılışı Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com Haftalık Konular Hafta 1: Zeminlerin Oluşumu Hafta 2: Hafta 3: Hafta

Detaylı

PRATİKTE GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİ KURSU. Zemin Etütleri ve Arazi Deneyleri. Prof. Dr. Erol Güler Boğaziçi Universitesi

PRATİKTE GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİ KURSU. Zemin Etütleri ve Arazi Deneyleri. Prof. Dr. Erol Güler Boğaziçi Universitesi PRATİKTE GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİ KURSU Zemin Etütleri ve Arazi Deneyleri Prof. Dr. Erol Güler Boğaziçi Universitesi Sondaj içinden numune alma Örselenmiş veya örselenmemiş numuneler alınır.

Detaylı

Laboratuar Kayma Mukavemeti Deneyleri

Laboratuar Kayma Mukavemeti Deneyleri Laboratuar Kayma Mukavemeti Deneyleri 1 Kesme deneyleri: Bu tip deneylerle zemin kütlesinden numune alınan noktadaki kayma mukavemeti parametreleri belirilenir. 2 Kesme deneylerinin amacı; doğaya uygun

Detaylı

Sıvılaşma hangi ortamlarda gerçekleşir? Sıvılaşmaya etki eden faktörler nelerdir? Arazide tahkik; SPT, CPT, Vs çalışmaları

Sıvılaşma hangi ortamlarda gerçekleşir? Sıvılaşmaya etki eden faktörler nelerdir? Arazide tahkik; SPT, CPT, Vs çalışmaları SIVILAŞMA Sıvılaşma Nedir? Sıvılaşma hangi ortamlarda gerçekleşir? Sıvılaşmaya etki eden faktörler nelerdir? Sıvılaşmanın Etkileri Geçmiş Depremlerden Örnekler Arazide tahkik; SPT, CPT, Vs çalışmaları

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GEOTEKNİK ANABİLİM DALI İNCE CİDARLI SHELBY TÜPÜ DETAYLI İNCELEMELER (Zeminde-Numune Alma) KUYU AĞZI SPT KAŞIĞI HELEZON ERTAN

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Yrd. Doç. Dr. Uğur DAĞDEVİREN 2 3 Genel anlamda temel mühendisliği, yapısal yükleri zemine izin verilebilir

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

INM 405 Temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Dersin Amacı - İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri. Hafta_1-2

INM 405 Temeller. Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN. Dersin Amacı - İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri. Hafta_1-2 Hafta_1-2 INM 405 Temeller Dersin Amacı - İçeriği, Zemin Yrd.Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1 Ders Amacı-İçeriği, Zemin 2 Arazi Deneyleri 3 Yüzeysel

Detaylı

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN

YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı. Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR. Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN YTÜ İnşaat Fakültesi Geoteknik Anabilim Dalı Ders 5: İÇTEN DESTEKLİ KAZILAR Prof.Dr. Mehmet BERİLGEN İçten Destekli Kazılar İçerik: Giriş Uygulamalar Tipler Basınç diagramları Tasarım Toprak Basıncı Diagramı

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yüzeysel Temeller 2015 2016 Öğretim Yılı Güz Dönemi Doç. Dr. Sadık ÖZTOPRAK Mayne et al. (2009) 2 ÖZTOPRAK, 2014 1 Zemin İncelemesi Sondaj Örselenmiş

Detaylı

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim

Sıkıştırma enerjisi arttıkça optimum su muhtevası azalmakta, kuru birim hacim ağırlık artmaktadır. Optimum su muhtevasına karşılık gelen birim hacim KOMPAKSİYON KOMPAKSİYON Zeminlerin stabilizasyonu için kullanılan en ucuz yöntemdir. Sıkıştırma, zeminin kayma mukavemetini, şişme özelliğini arttırır. Ancak yeniden sıkışabilirliğini, permeabilitesini

Detaylı

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran

Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran Üst yapı yüklerinin bir bölümü ya da tümünü zemin yüzünden daha derinlerdeki tabakalara aktaran temel derinliği/temel genişliği oranı genellikle 4'den büyük olan temel sistemleri derin temeller olarak

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Saadet Arzu BERİLGEN

Yrd.Doç.Dr. Saadet Arzu BERİLGEN Zemin Araştırmaları Yrd.Doç.Dr. Saadet Arzu BERİLGEN İnşaat mühendisliğinin bazı yapıları. Temeller Zemin araştırması Tünel ayağınızın altında gömülüdür. 2 İyi bir zemin araştırması önşarttır 3 Zemin koşullarını

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu B - Zeminlerin Geçirimliliği Giriş Darcy Kanunu Geçirimliği Etkileyen Etkenler Geçirimlilik (Permeabilite) Katsayısnın (k) Belirlenmesi * Ampirik Yaklaşımlar ile * Laboratuvar deneyleri ile * Arazi deneyleri

Detaylı

10. KONSOLİDASYON. Konsolidasyon. σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar).

10. KONSOLİDASYON. Konsolidasyon. σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar). . KONSOLİDASYON Konsolidasyon σ gerilmedeki artış zeminin boşluk oranında e azalma ve deformasyon yaratır (gözeneklerden su dışarı çıkar). σ nasıl artar?. Yeraltısuyu seviyesi düşer 2. Zemine yük uygulanır

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 Yılı DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014 Yılı DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ Kullanılıyor Mesai içi 1. AGREGA DENEYLERİ 1.1. Elek analizleri 150 1.2. Agrega özgül ağırlığının bulunması 130 1.3. Agrega su muhtevasının bulunması 130 1.4. Los Angeles deneyi ile aşınma kaybının bulunması

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay / Ankara Tel: (0 312) 294 30 00 - Faks: (0 312) 294 30 88 www.imo.org.tr imo@imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL

Detaylı

2. Bölüm ZEMİNLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

2. Bölüm ZEMİNLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ 2. Bölüm ZEMİNLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Zeminler yapıları itibariyle heterojen malzemelerdir. Yani her noktasında fiziksel ve mekanik özellikleri farklılık göstermektedir. Zeminin Öğeleri Birçok yapı

Detaylı

2011 BİRİM FİYAT CETVELİ

2011 BİRİM FİYAT CETVELİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Su Sondajları, Temel Sondajları, Enjeksiyon İşleri, Kaya-Zemin Mekaniği Deneyleri

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2 YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2 ÖZET Yer yüzündeki her cismin bir konumu vardır. Zemine her cisim bir konumda oturur. Cismin dengede kalabilmesi için konumunu koruması gerekir. Yapının konumu temelleri üzerinedir.

Detaylı

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler

Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki Değişiklikler İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi istcad istinat Duvarı Yazılımı & Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği nin İstinat Yapıları Hakkındaki Hükümleri Yeni Deprem Yönetmeliği ve İstinat Yapıları Hesaplarındaki

Detaylı

TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ 2018 IŞIĞINDA YÜZEYSEL VE DERİN TEMELLERİN TASARIMINA KRİTİK BAKIŞ Prof. Dr. K. Önder ÇETİN

TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ 2018 IŞIĞINDA YÜZEYSEL VE DERİN TEMELLERİN TASARIMINA KRİTİK BAKIŞ Prof. Dr. K. Önder ÇETİN 2018 MESLEK İÇİ EĞİTİM KURSU TÜRKİYE BİNA DEPREM YÖNETMELİĞİ 2018 IŞIĞINDA YÜZEYSEL VE DERİN TEMELLERİN TASARIMINA KRİTİK BAKIŞ Prof. Dr. K. Önder ÇETİN Ortadoğu Teknik Üniversitesi 8 Aralık 2018, İzmir

Detaylı

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM

BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM TDY 2007 Öğr. Verildi BÖLÜM 6 - TEMEL ZEMİNİ VE TEMELLER İÇİN DEPREME DAYANIKLI TASARIM KURALLARI 6.1. KAPSAM Deprem bölgelerinde yapılacak yeni binalar ile deprem performansı değerlendirilecek veya güçlendirilecek

Detaylı

ZEMİNLERİN KAYMA DİRENCİ

ZEMİNLERİN KAYMA DİRENCİ ZEMİNLERİN KYM İRENİ Problem 1: 38.m çapında, 76.m yüksekliğindeki suya doygun kil zemin üzerinde serbest basınç deneyi yapılmış ve kırılma anında, düşey yük 129.6 N ve düşey eksenel kısalma 3.85 mm olarak

Detaylı

JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ İŞİN ADI ESKİ POZ NO YENİ POZ NO

JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ İŞİN ADI ESKİ POZ NO YENİ POZ NO JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ Jeolojik etüt ( 1/5000 ölçekli ) 38.1101 Jeolojik rapor yazımı ( 1/5000 ölçekli ) 38.1102 jeoteknik etüt ( 1/1000 ölçekli ) 38.1103 Jeolojik rapor yazımı ( 1/1000 ölçekli ) 38.1104

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR İÇİN ZEMİN ETÜT HİZMETLERİ İÇİN ÖZEL TEKNİK ŞARTNAME

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR İÇİN ZEMİN ETÜT HİZMETLERİ İÇİN ÖZEL TEKNİK ŞARTNAME BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR İÇİN ZEMİN ETÜT HİZMETLERİ İÇİN ÖZEL TEKNİK ŞARTNAME 1 MADDE 1. KAPSAM Bu özel teknik şartname, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaptırılacak zemin etüt hizmetleri kapsamında

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş kohezyonlu zemin örneğinin doğal (yaş) kütlesi 155 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi

Detaylı

Kaya Zemin Sınıflamaları Parametre Seçimi Şev Stabilite Sorunları. Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA)

Kaya Zemin Sınıflamaları Parametre Seçimi Şev Stabilite Sorunları. Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) Kaya Zemin Sınıflamaları Parametre Seçimi Şev Stabilite Sorunları Özgür SATICI Mad. Yük. Jeo. Müh. (MBA) Zeminler Zeminler iri daneli ve ince daneli olarak iki ana grupta incelenebilir. İri daneli malzemeler

Detaylı

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Prof. Dr. Zeki GÜNDÜZ 1 DANE ÇAPI DAĞILIMI (GRANÜLOMETRİ) 2 İnşaat Mühendisliğinde Zeminlerin Dane Çapına Göre Sınıflandırılması Kohezyonlu Zeminler Granüler

Detaylı

Zeminlerden Örnek Numune Alınması

Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden örnek numune alma tekniği, örneklerden istenen niteliğe ve gereken en önemli konu; zeminde davranışın süreksizliklerle belirlenebileceği, bu nedenle alınan

Detaylı

Sedat SERT-Aşkın ÖZOCAK-Ertan BOL 1

Sedat SERT-Aşkın ÖZOCAK-Ertan BOL 1 İNM 302 TEMELLER 01 ZEMİN İNCELEMELERİ Yrd. Doç. Dr. Sedat SERT Yrd. Doç. Dr. Aşkın ÖZOCAK Doç. Dr. Ertan BOL Geoteknik Çalışma Grubu ZEMİN İNCELEMELERİ Doğal yamaç ve yarmada duraylılığın kontrolü Barajlarda

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Tunceli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal elemanlara

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, GEOTEKNİK ABD ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, GEOTEKNİK ABD ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ DANE BİRİM HACİM AĞIRLIK DENEYİ _ W x y ' f c - f c - w j ] Numune No 1 4 5 Kuru Zemin Ağırlığı (g), W, Su + Piknometre Ağırlığı (g), W Su + Piknometre + Zemin Ağırlığı (g), W Dane Birim Hacim Ağırlığı

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ KAPSAMINDA 2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ BİRİM FİYAT LİSTESİ

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ KAPSAMINDA 2010 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ BİRİM FİYAT LİSTESİ Poz No İşin Adı i JF 1 GRAVİTE ÖLÇÜMLERİ VE HARİTALANMASI JF 1.1 250 m x 250 m karelaj Nokta 44.00 JF 1.2 100 m x 100 m karelaj Nokta 22.00 JF 1.3 50 m x 50 m karelaj Nokta 16.50 JF 1.4 25 m x 25 m karelaj

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER

TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER TEMEL İNŞAATI ŞERİT TEMELLER Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 2 Duvar Altı (veya Perde Altı) Şerit Temeller (Duvar Temelleri) 3 Taş Duvar Altı Şerit Temeller Basit tek

Detaylı

ZM-I FİNAL SORU ve CEVAPLARI SORU-1 [10]: Sıvılık indisi (I L ) ne demektir? Sıvılık indisinin 2.1, 0 ve -0.6 olması ne ifade eder?

ZM-I FİNAL SORU ve CEVAPLARI SORU-1 [10]: Sıvılık indisi (I L ) ne demektir? Sıvılık indisinin 2.1, 0 ve -0.6 olması ne ifade eder? 28-29 ZM-I FİNAL SORU ve CEVAPLARI SORU-1 [1]: Sıvılık indisi (I L ) ne demektir? Sıvılık indisinin 2.1, ve -.6 olması ne ifade eder? SORU 2 [2]: Aşağıdaki kesit için a) Siltin doygun birim hacim ağırlığını

Detaylı

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ

JEOLOJİK-JEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ JEOLOJİKJEOTEKNİK BİLGİ SİSTEMİNE BİR ÖRNEK: AKSARAY İL MERKEZİ A. Yalçın 1, C. Gökçeoğlu 2, H. Sönmez 2 1 Aksaray Üniversitesi, Jeoloji Müh. Bölümü, Uygulamalı Jeoloji ABD, Aksaray 2 Hacettepe Üniversitesi,

Detaylı

ZEMİNLERİN GERİLME-ŞEKİL DEĞİŞTİRME DAVRANIŞI VE KAYMA MUKAVEMETİ

ZEMİNLERİN GERİLME-ŞEKİL DEĞİŞTİRME DAVRANIŞI VE KAYMA MUKAVEMETİ ZEMİNLERİN GERİLME-ŞEKİL DEĞİŞTİRME DAVRANIŞI VE KAYMA MUKAVEMETİ GİRİŞ Zeminlerin gerilme-şekil değiştirme davranışı diğer inşaat malzemelerine göre daha karmaşıktır. Zeminin yük altında davranışı Başlangıç

Detaylı

Zeminlerin Sıkışması ve Konsolidasyon

Zeminlerin Sıkışması ve Konsolidasyon Zeminlerin Sıkışması ve Konsolidasyon 2 Yüklenen bir zeminin sıkışmasının aşağıdaki nedenlerden dolayı meydana geleceği düşünülür: Zemin danelerinin sıkışması Zemin boşluklarındaki hava ve /veya suyun

Detaylı

ZEMİN İNCELEMESİ DERSİ. Yrd.Doç.Dr. Gökhan DEMİR

ZEMİN İNCELEMESİ DERSİ. Yrd.Doç.Dr. Gökhan DEMİR ZEMİN İNCELEMESİ DERSİ Yrd.Doç.Dr. Gökhan DEMİR Zemin incelemesi dersi gruplar 1. Standard Penetrasyon Deneyi (SPT) 2. Koni Penetrasyon Deneyi (CPT) 3. Presiyometre Deneyi (PMT) 4. Vane (Veyn) Kesme Deneyi(VST)

Detaylı

LABORATUVAR DENEYLERİ

LABORATUVAR DENEYLERİ GEOTEKNİK ARAŞTIRMALAR LABORATUVAR DENEYLERİ GEOTEKNİK ARAŞTIRMALAR LABORATUVAR DENEYLERİ Bu standard, inşaat mühendisliği ile ilgili, lâboratuvarda yapılacak zemin deneylerinden, su muhtevasının tayini,

Detaylı

Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 22 Haziran 2011 18:58 - Son Güncelleme Cuma, 24 Haziran 2011 15:48

Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 22 Haziran 2011 18:58 - Son Güncelleme Cuma, 24 Haziran 2011 15:48 SONDAJ TEKNİĞİ Sondajın Tanımı ve Açıklaması:Bir delici uç yardımı ile yeryüzünden itibaren içeriye doğru belirli çap ve derinlikte dönen borular ile veya darbeli tel, halat ve delici uç ile kuyular açılmasına

Detaylı

TEMEL İNŞAATI TAŞIMA GÜCÜ

TEMEL İNŞAATI TAŞIMA GÜCÜ TEMEL İNŞAATI TAŞIMA GÜCÜ Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 2 Tekil Temel tipleri Bir Tekil Temel Sistemi 3 Sığ Temeller 4 Sığ Temeller 5 Sığ Temeller 6 Sığ Temeller 7 Sığ

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2013 YILI DÖNER SERMAYE FİYAT LİSTESİ İÇİNDEKİLER Kod Deney Adı Sayfa No 1. AGREGA DENEYLERİ 2 2. TAŞ DENEYLERİ 2 3. ÇİMENTO

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No: 57 Kızılay /Ankara Tel: (0 312) 294 30 00 - Faks: (0 312) 294 30 88 www.imo.org.tr imo@imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 2 ve 3) İÇİN PARSEL

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI Asgari Poz No İşin Adı i JF 1 GRAVİTE ÖLÇÜMLERİ VE HARİTALANMASI JF 1.1 250 m x 250 m karelaj Nokta 60 JF 1.2 100 m x 100 m karelaj Nokta 28 JF 1.3 50 m x 50 m karelaj Nokta 22 JF 1.4 25 m x 25 m karelaj

Detaylı

Yapı veya dolgu yüklerinin neden olduğu gerilme artışı, zemin tabakalarını sıkıştırır.

Yapı veya dolgu yüklerinin neden olduğu gerilme artışı, zemin tabakalarını sıkıştırır. 18. KONSOLİDASYON Bir mühendislik yapısının veya dolgunun altında bulunan zeminin sıkışmasına konsolidasyon denir. Sıkışma 3 boyutlu olmasına karşılık fark ihmal edilebilir nitelikte olduğundan 2 boyutlu

Detaylı

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DÖNER SERMAYE HİZMETLERİ 2017 BİRİM FİYAT LİSTESİ GENEL HUSUSLAR

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DÖNER SERMAYE HİZMETLERİ 2017 BİRİM FİYAT LİSTESİ GENEL HUSUSLAR BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DÖNER SERMAYE HİZMETLERİ 2017 BİRİM FİYAT LİSTESİ GENEL HUSUSLAR 1. Bülent Ecevit Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Döner Sermaye İşletmesince,

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAYA MEKANİĞİ LABORATUVARI TEK EKSENLİ SIKIŞMA (BASMA) DAYANIMI DENEYİ (UNIAXIAL COMPRESSIVE STRENGTH TEST) 1. Amaç: Kaya malzemelerinin üzerlerine uygulanan belirli bir basınç altında kırılmadan önce ne kadar yüke dayandığını belirlemektir.

Detaylı

9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI

9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI 9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI Birçok mühendislik probleminin çözümünde, uygulanan yükler altında toprak kütlesinde meydana gelebilecek gerilme/deformasyon özelliklerinin belirlenmesi

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI İnce Daneli Zeminlerin Kıvamı ve Kıvam Limitleri. Yrd.Doç.Dr. SAADET A. BERİLGEN

ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI İnce Daneli Zeminlerin Kıvamı ve Kıvam Limitleri. Yrd.Doç.Dr. SAADET A. BERİLGEN ZEMİN MEKANİĞİ VE TEMEL İNŞAATI İnce Daneli Zeminlerin Kıvamı ve Kıvam Limitleri Yrd.Doç.Dr. SAADET A. BERİLGEN Ders İçeriği Kıvam (Atterberg) Limitleri Likit Limit, LL Plastik Limit, PL Platisite İndisi,

Detaylı

Su seviyesi = ha Qin Kum dolu sütun Su seviyesi = h Qout

Su seviyesi = ha Qin Kum dolu sütun Su seviyesi = h Qout Su seviyesi = h a in Kum dolu sütun out Su seviyesi = h b 1803-1858 Modern hidrojeolojinin doğumu Henry Darcy nin deney seti (1856) 1 Darcy Kanunu Enerjinin yüksek olduğu yerlerden alçak olan yerlere doğru

Detaylı

Ek-3-2: Örnek Tez 1. GİRİŞ

Ek-3-2: Örnek Tez 1. GİRİŞ 1 Ek-3-2: Örnek Tez 1. GİRİŞ.. 2 2. GENEL KISIMLAR 2.1. YATAY YATAK KATSAYISI YAKLAŞIMI Yatay yüklü kazıkların analizinde iki parametrenin bilinmesi önemlidir : Kazığın rijitliği (EI) Zeminin yatay yöndeki

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI Asgari Poz No İşin Adı i JF 1 GRAVİTE ÖLÇÜMLERİ VE HARİTALANMASI JF 1.1 250 m x 250 m karelaj Nokta 55 JF 1.2 100 m x 100 m karelaj Nokta 26 JF 1.3 50 m x 50 m karelaj Nokta 20 JF 1.4 25 m x 25 m karelaj

Detaylı

1. Temel zemini olarak. 2. İnşaat malzemesi olarak. Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı

1. Temel zemini olarak. 2. İnşaat malzemesi olarak. Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı Zeminlerin İnşaat Mühendisliğinde Kullanımı 1. Temel zemini olarak Üst yapıdan aktarılan yükleri güvenle taşıması Deformasyonların belirli sınır değerleri aşmaması 2. İnşaat malzemesi olarak 39 Temellerin

Detaylı

ANALİZ YÖNTEMLERİ. Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim dallarının en karmaşık konusunu oluşturmaktadır.

ANALİZ YÖNTEMLERİ. Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim dallarının en karmaşık konusunu oluşturmaktadır. ŞEV STABİLİTESİ VE GÜVENSİZ ŞEVLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ŞEVLERİN DURAYLILIĞI Şevlerin duraylılığı kaya mekaniği ve geoteknik bilim

Detaylı

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI

BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN VE TEMEL ETÜDÜ (GEOTEKNİK) VERİ VE DEĞERLENDİRME RAPORU FORMATI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI Necatibey Cad. No:57 Kızılay Ankara Tel: (0.312) 294 30 00 - Faks: 294 30 88 www.imo.org.tr BİNA VE BİNA TÜRÜ YAPILAR (KATEGORİ 1) İÇİN PARSEL BAZINDA DÜZENLENECEK ZEMİN

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DERS NOTLARI

ZEMİN MEKANİĞİ DERS NOTLARI Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ZEMİN MEKANİĞİ DERS NOTLARI Prof. Dr. Recep KILIÇ ÖNSÖZ Jeoloji Mühendisliği eğitiminde Zemin Mekaniği dersi için hazırlanmış olan

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI Asgari Poz No İşin Adı i JF 1 GRAVİTE ÖLÇÜMLERİ VE HARİTALANMASI JF 1.1 250 m x 250 m karelaj Nokta 65 JF 1.2 100 m x 100 m karelaj Nokta 30 JF 1.3 50 m x 50 m karelaj Nokta 24 JF 1.4 25 m x 25 m karelaj

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ LABORATUARI DONANIM VARLIĞI

ZEMİN MEKANİĞİ LABORATUARI DONANIM VARLIĞI ZEMİN MEKANİĞİ LABORATUARI DONANIM VARLIĞI 1) Elek Analizi Deneyi Resim 1 de kaba daneli zeminlerin granülometri eğrisinin belirlenmesinde kullanılan deney ekipmanları Burada görülenler laboratuvarımızdaki

Detaylı

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1.

Bahar. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü 1. Su Yapıları II Dolgu Barajlar Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli

Detaylı

70.DEPREM VE ZEMİN İNCELEME MÜDÜRLÜĞÜ

70.DEPREM VE ZEMİN İNCELEME MÜDÜRLÜĞÜ UYGULANACAK İ 1 1.1 1.2 1.3 1.4 Mikro Bölgeleme Sondaj, Jeofizik Ve Laboratuar Deneylerine Ait Log Ve Föyler 20.01-30 M. Arası Derinlikde Sondajlara Ait Loglar (Spt Ve Zemin İndeks Özelliklerinin Tayini

Detaylı

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI- İZMİR ŞUBESİ GEOTEKNİK UYGULAMA PROJESİ ÖRNEĞİ 08.07.2014 Proje Lokasyonu Yapısal/Geoteknik Bilgiler Yapı oturum alanı yaklaşık 15000 m2 Temel alt kotu -13.75 m Konut Kulesi

Detaylı

9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI

9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI 9. TOPRAKTA GERİLME DAĞILIMI VE YANAL TOPRAK BASINCI Birçok mühendislik probleminin çözümünde, uygulanan yükler altında toprak kütlesinde meydana gelebilecek gerilme/deformasyon özelliklerinin belirlenmesi

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI Asgari Fiyat Listesi Poz No İşin Adı i JF 1 GRAVİTE ÖLÇÜMLERİ VE HARİTALANMASI JF 1.1 250 m x 250 m karelaj Nokta 50 JF 1.2 100 m x 100 m karelaj Nokta 24 JF 1.3 50 m x 50 m karelaj Nokta 18 JF 1.4 25

Detaylı

İNM Ders 4.1 Dinamik Etkiler Altında Zemin Davranışı

İNM Ders 4.1 Dinamik Etkiler Altında Zemin Davranışı İNM 424112 Ders 4.1 Dinamik Etkiler Altında Zemin Davranışı Yrd. Doç. Dr. Pelin ÖZENER İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı DİNAMİK ETKİLER ALTINDA ZEMİN DAVRANIŞI Statik problemlerde olduğu

Detaylı

2010 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ

2010 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ 2010 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 DEPREM VE ZEMIN INCELEME MUDURLUGU 5 BİRİM 2010 YILI UYGULANACAK 1- Mikrobölgeleme Sondaj,Jeofizik

Detaylı

ZEMİN ETÜDÜ EL KİTABI VE UYGULAMA ESASLARI

ZEMİN ETÜDÜ EL KİTABI VE UYGULAMA ESASLARI TMMOB İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ ŞANTİYE MÜHENDİSLERİNE YÖNELİK PAZARTESİ SEMİNERLERİ 30 Ekim 2017 ZEMİN ETÜDÜ EL KİTABI VE UYGULAMA ESASLARI (2017 Deprem Yönetmeliği İle Uyumlu) Ozan DADAŞBİLGE,

Detaylı

ARAZİ DENEYLERİ İLE GEOTEKNİK TASARIM

ARAZİ DENEYLERİ İLE GEOTEKNİK TASARIM ARAZİ DENEYLERİ İLE GEOTEKNİK TASARIM STANDART PENETRASYON DENEYİ ( SPT ) Y.Doç.Dr. Devrim ALKAYA PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ GİRİŞ Kohezyonsuz zeminlerden standart ve klasik numune alıcılarla örselenmemiş

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş zemin örneğinin doğal kütlesi 165 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi 153 g dır.

Detaylı

ZEMİNLERDE GERİLME DAĞILIMI

ZEMİNLERDE GERİLME DAĞILIMI ZEMİN ETÜDLERİ ve ARAZİ DENEYLERİ Pro. Dr. Mustaa LAMAN ZEMİNLERDE GERİLME DAĞILIMI Çukurova Üniversitesi Müh.-Mim. Mim. Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 9 OCAK 03 Zeminde Kendi Ağırlığı Nedeniyle

Detaylı

çeperinden nması Deneme çukuru DETAYLI İNCELEMELER Saha İncelemesi ve Geoteknik Değerlendirme Yrd. Doç. Dr. Ertan BOL 1

çeperinden nması Deneme çukuru DETAYLI İNCELEMELER Saha İncelemesi ve Geoteknik Değerlendirme Yrd. Doç. Dr. Ertan BOL 1 T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHEND HENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNŞAAT MÜHENDM HENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 01-01 013 ÖĞRETİM M YILI BAHAR YARIYILI İNCE CİDARLI SHELBY TÜPÜ DETAYLI İNCELEMELER (Zeminde-Numune Alma) KUYU

Detaylı

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ

İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ İNM 305 ZEMİN MEKANİĞİ 2015-2016 GÜZ YARIYILI Prof. Dr. Zeki GÜNDÜZ 1 ZEMİNLERİN SIKIŞMASI, KONSOLİDASYON ve OTURMALAR 2 3 4 ZEMİNLERİN SIKIŞMASI ve KONSOLİDASYON 1. Giriş 2. Kohezyonsuz ve Kohezyonlu

Detaylı