NESNE TABANLI PROGRAMLAMA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NESNE TABANLI PROGRAMLAMA"

Transkript

1 NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY

2 İÇERİK 2 Nesne Tabanlı Programlama Sınıf, Nesne Kavramları Kapsulleme, Kalıtım ve Çok Biçimlilik Kavramları

3 Nesne Tabanlı Programlama

4 NESNE TABANLI PROGRAMLAMA 4 Nesne Tabanlı Programlamanın Ortaya Çıkışı: Yazılım projelerinde program kodlarının lerce satırı bulması, kod karmaşasından kurtulmak için yeni yöntemler arayışı sonucunda Nesne tabanlı programlama (Object Oriented Language) ortaya çıkmıştır. Nesne tabanlı programlamanın ortaya çıkışından önce, onbinlerce kod satırı arasından değiştirmek istediğimizin bulunması veya hatalı kodların tespit edilmesi günlerce, saatlerce sürmekteydi. Nesne tabanlı programlama ile birlikte, değiştirilmek istenen kod belirli bir sınıf yapısı içerisinde bulunduğundan dolayı tespit edilmesi ve değiştirilmesi çok daha kolay olmuştur.

5 NESNE TABANLI PROGRAMLAMA 5 Programlamaya Katkısı: Karmaşık Yazılım Projelerinin Oluşturulmasını sağlamıştır. Karmaşık Yazılım Projelerinde Yazılımın bakımını, hataların tespit edilmesini ve düzeltilmesini kolaylaştırmıştır. Yazılım içerisinde yazılan kodların tekrar tekrar kullanılmasını sağlamıştır (Code-Reusability). Yazılımların kod sayılarında azalma meydana gelmiştir, daha az kodla aynı işlerin yapılabileceği anlaşılmıştır. Yazılım şirketlerinin kod maliyetini azaltmıştır. Kod sayısı azaldığı için yazılımların lisans ücretlerinde düşüş meydana gelmiştir. Yazılım sektörüne canlılık gelmiştir ve rekabetin gelişmesine yardımcı olmuştur.

6 NESNE TABANLI PROGRAMLAMA 6 Sınıf Nesne Örneği: Şekil-1 de Ağaç Sınıfından oluşturulmuş iki ağaç nesnesi gözükmektedir. Ağaç Sınıfının Yükseklik özelliği vardır. İki ağaç nesnesinde de yükseklik özelliği ağacın cinsine göre tanımlanabilir.

7 NESNE TABANLI PROGRAMLAMA 7 Nesne Tabanlı Programlama Nedir? Gerçek hayattaki var olan bir takım olguların programlamaya aktarılmasındaki yeni yaklaşımdır. Klasik Programlamada; veri, veri tipleri, fonksiyonlar, prosedürler bulunmaktadır. Fonksiyonlar verileri işleyerek sonuçlar elde etmektedir. Nesne Tabanlı Programlamada; veri, veriyi işleyip sonuç döndüren fonksiyonlar bulunmaktadır. Fark ise; gerçek hayatta gördüğümüz durumların iyi gözlenip yazılım dünyasına aktarılmasıdır.

8 NESNE TABANLI PROGRAMLAMA 8 Programcı gerçek dünya üzerindeki varlıkları soyutlama ve modelleme ile algılar ve gerçekleme yoluyla da bilgisayar ortamına aktarır. Soyutlama; varlıkların bir çok özelliğinden istenmeyen özelliklerinin elenmesidir (tükenmez kalemin içerisindeki mürekkebin markası bizim için önemli değildir. Modelleme; varlıkların bir düzen biçiminde toparlanması, özelliklerinin belirlenmesidir. Gerçekleme; programcı tarafından soyutlama ve modelleme sonucu oluşanların doğruluğunu kontrol edilip bilgisayara aktarılmasıdır.

9 Sınıf, Nesne Kavramları

10 SINIF, NESNE KAVRAMLARI 10 Sınıf: İçerisinde verileri ve bu verileri işleyecek çeşitli fonksiyonları, metotları barındıran nesne oluşturmaya yarayan önceden yazılmış özel yapıdır. Sınıf oluşturulurken, gerçek dünyadaki varlıkların özellikleri sınıf içerisinde değişken olarak tanımlanır Sınıf oluşturulurken, gerçek dünyadaki varlıkların yetenekleri, işlevleri ve yapabildikleri sınıf içerisinde fonksiyon, metot olarak tanımlanır. Nesne: Önceden yazılmış, oluşturulmuş sınıflar kullanılarak oluşturulan birbirinden farklı özel yapılardır. Sınıf kullanılarak oluşturulan her bir nesnenin sınıfın değişkenlerine ve fonksiyonlarına bağlı olarak kendi özellikleri ve işlevleri vardır.

11 SINIF, NESNE KAVRAMLARI 11 Gerçek Dünyadaki Ütü Varlığı için; Ütünün Özellikleri; Marka Model Renk Çalıştığı Elektrik Voltajı Ütüleyebildiği Kumaş Türü Ütü ile Yapılabilecek İşler; Ütü Isıtılabilir() Ütüleme Yapılabilir() Ütü Soğutulabilir() Ütü ile ilgili program yazıyoruz ve bunu nesne tabanlı programlama kullanarak yaparsak... Ütü Sınıfımız olmak zorunda (class)... Ütü Sınıfında ütünün özelliklerinin tanımlandığı değişkenler ve Ütü ile yapılabilecek işlerin tanımlandığı fonksiyonlar bulunmaktadır. Bu sınıf kullanılarak farklı özelliklere sahip çok sayıda farklı ütüler oluşturulabilmektedir. Yani; her bir ütü için tekrar tekrar marka, model, renk v.b. gibi veri değişkenlerinin oluşturulması, fonksiyonların tanımlanması gerekmemektedir, sadece değerleri girilir.

12 SINIF, NESNE KAVRAMLARI Sınıf Nesneler Araba varlığı, nesne tabanlı programlama ile oluşturulmak istenirse; Araba sınıfı oluşturulması gerekmektedir (class)... Araba sınıfının Marka, Model gibi iki değişkeni bulunmaktadır ve Korna Çal ve FarYak şeklinde iki fonksiyonu bulunmaktadır. Bunlar, araba sınıf oluşturulurken tanımlanırlar, araba sınıfının özellikleridir. Araba sınıfından oluşturulan; Önden Çeker, Arkadan Çeker ve Dört Çeker nesneleri; Marka ve Model değişkenlerine, Korna Çal ve Far Yak fonksiyonlarına sahip olurlar.

13 Kapsülleme, Kalıtım ve Çok Biçimlilik Kavramları

14 Kapsülleme, Kalıtım ve Çok Biçimlilik Kavramları 14 Nesne tabanlı programlamanın Sınıf ve Nesne olmak üzere kavramları bulunduğu gibi, Kapsülleme, Kalıtım ve Çok Biçimlilik gibi bir takım özellikleri de bulunmaktadır. Bu özellikler, sınıf ve nesnelere bazı yetenekler kazandırmaktadır. Nesne tabanlı programlamanın üç önemli özelliği vardır; Kapsülleme / Depolama (Encapsulation) Kalıtım / Miras (Inheritance) Çok Biçimlilik (Polymorphism)

15 Kapsülleme / Depolama (Encapsulation)

16 Kapsülleme / Depolama (Encapsulation) 16 Verilerin, değişkenlerin, fonksiyonların v.b. sınıf öğelerinin, gizlenmesine veya bir grup içinde toplanmasına kapsülleme denir. Kapsülleme, sınıf içinde kullanılan verilerin fonksiyonların v.b. dışarıdan herhangi bir etki ile doğrudan değiştirilmesini engeller. Böylece, isteğimiz dışında yapılacak değer atamalarının ve fonksiyon çağırmalarının önüne geçilmiş olunur. Sınıf içindeki verilerin izinsiz değiştirilmesini engeller. Fonksiyonların izinsiz erişilmesini engeller.

17 Kapsülleme / Depolama (Encapsulation) 17 Kapsülleme Örneği; Saat içerisinde karmaşık bir çok parça mevcuttur. Bu parçaların hepsinin farklı görevleri olabilir. Bizim için önemli olan bu saatin doğru olarak bize zamanı göstermesidir. İçindeki parçaların ve bu parçaların işlevlerinin bir önemi yoktur, bilmesek de olur. Kapsülleme bize nesne tabanlı programlamada bazı değişken ve fonksiyonların kullanıcıdan gizlenmesini sağlamaktadır.

18 Kapsülleme / Depolama (Encapsulation) 18 Kişi sınıf dışında tanımlanan nesnelerde doğrudan erişilemez Kapsülleme Java Örneği; Kişi sınıfı tanımlanırken ad ve soyad değişkenleri private olarak belirtilmiştir. Bu şekilde tanımlanan değişlenlere veya fonksiyonlara sınıf dışarısından doğrudan müdahale edilemez Fakat, sadece public olarak tanımlanan setad, setsoyad, getad, getsoyad fonksiyonları yardımıyla değiştirilebilir veya erişilebilir. Böylece, ad ve soyad değişkenleri dış ortamdan kapsülleme yardımıyla korunmuş olur.

19 Kalıtım / Miras (Inheritance)

20 Kalıtım / Miras (Inheritance) 20 Nesne tabanlı programlamada, günlük hayattaki kullanımına benzer anlamdadır. Örneğin; ben annemin gözlerini almışım... ben annemin gözlerini almışım... denildiğin de tıbbi olarak siz annenizden ve babanızdan kalıtımsal olarak ilgili özelliklerini almışsınızdır.

21 Kalıtım / Miras (Inheritance) 21 Kalıtım; önceden oluşturulan bir sınıf kullanılarak başka sınıfların türetilmesidir, oluşturulmasıdır. Bir sınıftan türetilen her bir sınıf, türediği sınıfın özelliklerini devralmaktadır. Yani, yeni sınıf türetildiği sınıfın özelliklerini miras almaktadır... Ayrıca türetilen yeni sınıf, kendine has değişkenlere ve fonksiyonlara da sahip olabilir Sonucunda; türetilen yeni sınıf, türetildiği sınıfın verilerine, değişkenlerine, fonksiyonlarına v.b. erişebilir... Fakat bu erişimin bir sınırlandırılması vardır, bu da kapsülleme yoluyla olabilir.

22 Kalıtım / Miras (Inheritance) 22 Ralli, Ticari, Özel ve spor otomobillerinin ortak bir takım özellikleri var. Bunlar; Motorunun olması Tekerleklerinin olması Viteslerinin olması Fakat, her bir aracında kendine has özellikleri de vardır. Örneğin; Ralli aracının güvenlik bariyerinin olması Sürücülerinin kasklı takması Her bir ralli aracı aynı zamanda otomobildir... Otomobil sınıfından; Ralli, Ticari, Özel ve Spor otomobil yeni sınıfları türetilmiştir. Bu türetilen sınıfların hepsi; otomobil sınıfının sahip olduğu motorunun olması, tekerleklerinin olması, viteslerinin olması gibi özelliklere de sahiptir. Ayrıca; Wrc, GrupN sınıfları Ralli sınıfından kalıtım ile türetilmiştir. Buna göre; Wrc Sınıfı bir Ralli aracıdır aynı zamanda da bir otomobildir...

23 Kalıtım / Miras (Inheritance) 23 Student ve Employee sınıfları; Person sınıfından kalıtım yoluyla türetilmiştir. Student ve Employee sınıfları, Person sınıfının sahip olduğu firstname, lastname ve dateofbirth değişkenlerini ve age() fonksiyonunu kalıtım yoluyla alıp kullanabilir. Ayrıca; Student sınıfının kendine ait; yearofstudy, faculty gibi değişkenleri ve insertscore(), acceptsemester() gibi fonksiyonları da bulunmaktadır. Yine Employee sınıfının kendine ait; jop, salary, company gibi değişkenleri ve netsalary(), changesalary() gibi fonksiyonları da bulunmaktadır. Kısacası; Student ve Employee hem kalıtım yoluyla türetildiği Person sınıfının özelliklerine hem de kendilerine has özelliklere sahiptir.

24 Kalıtım / Miras (Inheritance) Dikdörtgen sınıfı tanımlanan ana sınıftır. En, boy değişkenlerine ve alan hesabı için getalan() fonksiyonuna sahiptir. 24 Kare sınıfı Dikdörtgen sınıfından türetilmiştir. Kalıtım yoluyla en,boy değişkenleri ve getalan() fonksiyonunu kullanabilir. Yukarıdaki Java kodunda, Dikdörtgen sınıfından Kare sınıfı kalıtım yoluyla türetilmiştir. Bu sadece göz aşinalığı için bir örnektir, ilerleyen derslerde daha ayrıntılı olarak gösterilecektir

25 Çok Biçimlilik (Polymorphism)

26 Çok Biçimlilik (Polymorphism) 26 Bir fonksiyonun, metodun farklı veriler, farklı nesneler veya farklı ortamlarda farklı sonuçlar üretmesine çok biçimlilik denir. Çok biçimlilik aşırı yükleme (overload) denilen bir yöntem ile yapılabilir. Aşırı yükleme; bir fonksiyona farklı durumlarda farklı verilerle farklı sonuçlar elde etmesini sağlamaktır. Aynı isimde; farklı parametreler alan fonksiyonlar yazılabilir. Örneğin; DortgenAlani(int kenar_uzunluğu){..} DortgenAlani(int genişlik, int yukseklik){ } Fonksiyon isimleri aynı, fakat parametreleri ve içerisinde yaptığı işler farklıdır.

27 Çok Biçimlilik (Polymorphism) 27 Öğretmen; aynı Konuşmak fonksiyonunu kullanarak, Sınıfta - Yüksek Sesle, Odada - Normal Ses Tonuyla, Konferansta - Kısık Sesle konuşabilir. Bu çok biçimliliğe güzel bir örnektir; tek bir konuşmak fonksiyonu ile bulunduğu ortama göre farklı tonlarda konuşulabilir.

28 Çok Biçimlilik (Polymorphism) 28 Yukarıda verilen Karakök fonksiyonu; int (integer) değerler aldığında, integer sonuç üretir. Double değerler aldığında, double sonuç üretir. Long değerler aldığında ise, long sonuç üretir. Tek bir Karakök fonksiyonu çok biçimlilik ile birden çok işi yapacak hale gelir böylece farklı isimlerde fonksiyon oluşturmaya gerek kalmaz, karışıklık önlenir.

29 Çok Biçimlilik (Polymorphism) 29 Şekil sınıfında alanbul() fonksiyonu tanımlanmıştır. Şekil sınıfından türetilen Dikdörtgen ve Daire sınıfları içerisinde alanbul() fonksiyonunun içeriği farklı sonuçlar verecek şekilde yeniden yazılmıştır. Aynı alanbul() fonksiyonu farklı sınıflar içerisinde farklı işlevlere sahiptir. Çok biçimliliğin karmaşık biçimi budur...

30 Çok Biçimlilik (Polymorphism) 30 Çok Biçimlilik Java Fonksiyon Örneği; public int alanhesapla(int kenar){ return kenar*kenar; } public int alanhesapla(int en,int boy){ return en*boy; } public double alanhesapla(double en,double boy){ return en*boy; } Verilen örnekte alanhesapla() fonksiyonu 3 kez yazılmıştır ve parametreleri 3 yazımda da farklıdır. İlk yazımda int (integer) değişken tipinde kenarı verilen karenin alanını hesaplamaktadır. İkinci yazımda int (integer) değişken tipinde en ve boyu verilen dikdörtgenin alanını hesaplamaktadır. Üçüncü yazımda double değişken tipinde en ve boyu verilen dikdörtgenin alanını hesaplamaktadır. Tek bir alanhesapla() fonksiyonunu 3 farklı işlev kazandırılmıştır. Bu Çok Biçimlilik özelliğidir.

31 GENEL BAKIŞ 31 Nesne tabanlı programlama, standart programlamaya göre bir çok farklı özelliğe ve bir çok kolaylığa sahiptir. Tek bir sınıf içerisinde değişkenler ve fonksiyonlar oluşturarak, aynı sınıfın özelliklerini taşıyan birden fazla nesne oluşturulabilir. Örneğin; Tekerlek sınıfı oluşturulur, Tekerlek sınıfının; boyutları, hava basıncı, diş sayısı v.b. gibi değişkenleri bulunur. Tekerlek sınıfından, tekerler sınıfının özelliklerini taşıyacak, kamyon tekerleği, araba tekerleği, traktör tekerleği, uçak tekerleği gibi nesneler oluşturulabilir. Hepsinin boyutlar değeri, hava basıncı değeri, dış sayısı v.b. Değerleri bulunabilir.

32 Ders Bitti. Dinlediğiniz için teşekkürler

ANA SINIF TÜRETİLEN BİRİNCİ SINIF TÜRETİLEN İKİNCİ SINIF

ANA SINIF TÜRETİLEN BİRİNCİ SINIF TÜRETİLEN İKİNCİ SINIF JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Kalıtım Kavramı Java da Çok Biçimlilik Kavramı Fonksiyonların Çok Biçimliliği Yapıcı Fonksiyonun Çok Biçimliliği Java da Kalıtım Kavramı 4 Kalıtım;

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Kapsülleme (Erişim Denetleyiciler) Java da Sınıf Oluşturmak Java da Nesne Oluşturmak Java da Constructor Kavramı Java da This Kavramı Java da Constructor

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

BİL-141 Bilgisayar Programlama I (Java)

BİL-141 Bilgisayar Programlama I (Java) 1 BİL-141 Bilgisayar Programlama I (Java) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Bilgisayar Programlamaya Giriş, A. Yazıcı, E. Doğdu,

Detaylı

Görsel Programlama DERS 02. Görsel Programlama - Ders02/ 1

Görsel Programlama DERS 02. Görsel Programlama - Ders02/ 1 Görsel Programlama DERS 02 Görsel Programlama - Ders02/ 1 Kodun Tekrar Kullanımı ve Kalıtım(Inheritance) Nesneye yönelik programlamanın diğer programlama paradigmalarına karşı bir avantajı kodun yeniden

Detaylı

Java da Soyutlama ( Abstraction ) ve Çok-biçimlilik ( Polymorphism )

Java da Soyutlama ( Abstraction ) ve Çok-biçimlilik ( Polymorphism ) Java da Soyutlama ( Abstraction ) ve Çok-biçimlilik ( Polymorphism ) BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #9 (16 Aralık 2009) Geçen ders: Java Applet lerde bileşen yerleştirme türleri ( applet layouts

Detaylı

Kalıtım (Inheritance)

Kalıtım (Inheritance) Kalıtım (Inheritance) Kocaeli Üniversitesi Kalıtım (Inheritance) Kodların çok kez kullanımı (Software reusability) Mevcut Sınıflardan Yeni Sınıflar Oluşturma Mevcut sınıfın değişken ve fonksiyonları kullanılabilir.

Detaylı

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011 Programlamaya Giriş Nesne Tabanlı Programlamaya Giriş ve FONKSİYONLAR Sunum İçeriği Nesne Tabanlı Programlama Kavramı Fonksiyon tanımlama ve kullanma Formal Parametre nedir? Gerçel Parametre nedir? Fonksiyon

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Ders 8 Konu Özeti ve Problemler

Ders 8 Konu Özeti ve Problemler Ders 8 Konu Özeti ve Problemler C# ve Nesne Yönelimli Programlamanın 3 Prensibi Kapsülleme (Encapsulation) Nesne yönelimli programlamanın ilk prensibi kapsülleme (encapsulation) olarak adlandırılır. Bu

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama Nesne Yönelimli Programlama Not: Bu dersin sunumları, Java Bilgisayar Programlamaya Giriş, A. Yazıcı, E. Doğdu, M. Özbayoğlu, M. Erten, O. Ergin kitabı kullanılarak hazırlanmıştır. Konular Giriş Alt Sınıflar

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 6 Kalıtım (Inheritance) - I Bu bölümde;

Detaylı

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM NESNE TABANLI PROGRAMLAMA-1 DERS UYGULAMALARI (22 EYLÜL - 14 KASIM 2014) //Class (Sınıf) // Sınıf (class) soyut veri tipidir. // Nesne (object) sınıfın somutlaşan bir cismidir. // static : nesnesi oluşturulmaz.

Detaylı

İçerik. Kapsülleme ( Encapsulation ) Java da Kalıtım: Örnek 2.1. Kalıtım ( Inheritance ) Tekrar Ziyaret. Java da Kalıtım: Örnek 2.2.

İçerik. Kapsülleme ( Encapsulation ) Java da Kalıtım: Örnek 2.1. Kalıtım ( Inheritance ) Tekrar Ziyaret. Java da Kalıtım: Örnek 2.2. İçerik Geçen ders: Kalıtım ( inheritance ) Kapsülleme ( Encapsulation ) BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #5 (18 Kasım 2009) Bu ders: Kalıtım ( inheritance ) tekrar ziyaret Java da super kullanımı

Detaylı

SINIF YAPISI ve NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA

SINIF YAPISI ve NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA GİRİŞ SINIF YAPISI ve NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA Yazılım teknolojileri son 40 yılda artan bir ivmeyle gelişmeye devam etmektedir. Buna paralel olarak zamanla artan ve çeşitlenen kullanıcı istekleri doğrultusunda

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 7. Bölüm Metot Tanımlama ve Kullanma

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 7. Bölüm Metot Tanımlama ve Kullanma Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 7. Bölüm Metot Tanımlama ve Kullanma C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 7.1. Metot Kavramı Programlama dillerinde bütün kod satırlarının

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 7 Abstract (Soyut Sınıflar) Bu bölümde;

Detaylı

Kapsülleme ( Encapsulation ) BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama

Kapsülleme ( Encapsulation ) BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Kapsülleme ( Encapsulation ) BBS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #5 (18 Kasım 2009) İçerik Geçen ders: Kalıtım ( inheritance ) Bu ders: Kalıtım ( inheritance ) tekrar ziyaret Java da super kullanımı

Detaylı

1. SINIFLAR Sınıf (Class) Mantığı

1. SINIFLAR Sınıf (Class) Mantığı 1. SINIFLAR Günlük hayatta kullanılan pek çok kelime bir sınıflandırmanın sonucu ortaya çıkmıştır. Örneğin insan, ev, araba vb. kelimeler bir tek nesneyi değil, ortak davranış ve özellikleri olan nesnelerin

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 14: Çoklu İşlev İçerik Çoklu İşlevin Gerçekleştirilmesi Saf Sanal Fonksiyonlar ve Soyut Sınıflar Sanal Yıkıcı Fonksiyonlar Statik ve Dinamik Bağlama 2 Çoklu İşlev

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama. Ders Notları

Nesne Tabanlı Programlama. Ders Notları Nesne Tabanlı Programlama Ders Notları Nesneye tabanlı programlamanın temellerini kavrayabilme Java temelleri ve Netbeans editörünü kavrayabilme Sınıf ve nesne kavramlarını anlayabilme Kalıtım konusunu

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

Nesneye Dayalı Programlama

Nesneye Dayalı Programlama SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Nesneye Dayalı Programlama Hafta 6 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Öğr. Gör. Özgür ÇİFTÇİ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

public static int Toplam int x, int y

public static int Toplam int x, int y static Kavramı 1 İçinde bulunduğu sınıftan nesne oluşturulmadan veya hiç bir nesneye referans olmadan kullanılabilen üyeler static olarak nitelendirilir. Metotlar ve alanlar static olarak tanımlanabilir.

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Sınıflar, Nesneler, Fonksiyon ve Veri Üyeleri Sınıf ve Fonksiyon Üyeleri

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

WEB PROGRAMLAMA II. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu

WEB PROGRAMLAMA II. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu WEB PROGRAMLAMA II Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta Oturum yönetimi 2. Hafta Cookies kullanımı ve oturum yönetimi

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Nesne Tabanlı Programlama Nedir? Nesne tabanlı programlamada esas olan, gerçek hayatta var olan olguların programlamaya aktarılmasındaki yeni yaklaşımdır. Klasik prosedürel programlamada

Detaylı

3. NESNE TABANLI PROGRAMLAMANIN PRENSİPLERİ

3. NESNE TABANLI PROGRAMLAMANIN PRENSİPLERİ 3.1.Çok Biçimlilik (Polymorphism) 3. NESNE TABANLI PROGRAMLAMANIN PRENSİPLERİ Nesne tabanlı programlamanın üç temel ögesi vardır. Bunlar, çok biçimlilik (polymorphism), kapsülleme (encapsulation) ve kalıtımdır

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

BTEP243 Ders 3. class Yazım Kuralı:

BTEP243 Ders 3. class Yazım Kuralı: BTEP243 Ders 3 Sınıflar ve Nesneler Nesne tabanlı programlamada, programlamanın temeli sınıflardır (class). Nesnelerin yaratılmasında taslak (blueprint) görevi görür. Sınıflar; o Nesnelerin özelliklerinin

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 9: Sınıf İçerik Sınıf Tanımı Nesne Tanımı İkili Kapsam Çözme Operatörü UML ile Sınıfların Gösterimi 2 Sınıf kavramı, nesne-tabanlı programlamanın temelini oluşturur.

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

C# Metotlar ve Metot Tanımlama

C# Metotlar ve Metot Tanımlama C# Metotlar ve Metot Tanımlama Metot Kavramı : Metotlar bir program içerisinde aynı işi gerçekleştiren satırları belirli düzende sadece bir kez oluşturarak gerektiğinde tekrar tekrar kullanabilmemizi sağlayan

Detaylı

1. HAFTA TEMEL KURULUM İŞLEMLERİ ve NESNE TABANLI PROGRAMLAMA KAVRAMLARI

1. HAFTA TEMEL KURULUM İŞLEMLERİ ve NESNE TABANLI PROGRAMLAMA KAVRAMLARI 1. HAFTA ve NESNE TABANLI PROGRAMLAMA KAVRAMLARI TMYO Bilgsayar Teknolojileri Uzaktan Eğitim Bölümü Nesne Tabanlı Programlama Zafer YAVUZ zaferyavuz@ktu.edu.tr Sunum İçeriği NESNE TABANLI PROGRAMLAMA JAVA

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR Fonksiyonlar C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya

Detaylı

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1 Problem Çözme 1 Algoritma 1 Algoritmada Olması Gereken Özellikler 2 Programlama Dilleri 6 Programlama Dillerinin Tarihçesi 6 Fortran (Formula Translator)

Detaylı

Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır.

Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır. Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır. Örneğin; bir öğrenci, sıra, çember, bir buton birer nesnedir. Bir

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 6 Kalıtım (Inheritance) - II Bu bölümde;

Detaylı

İsimler ve Kapsam. 24 Şubat 2011. Programlama Dilleri - Pamukkale Üniversitesi 1

İsimler ve Kapsam. 24 Şubat 2011. Programlama Dilleri - Pamukkale Üniversitesi 1 İsimler ve Kapsam Tanım: Bir değişkenin kapsamı (scope) değişkenin görülebilir olduğu komutların alanıdır. Görülebilir olduğu alan, bir komut içinde belirlenen değerle kullanılabildiği alandır. Tanım:

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

Önemli noktalar. Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance

Önemli noktalar. Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance Önemli noktalar Paradigma Nesnelere Giriş Mesajlar / Ara bağlantılar Bilgi Gizleme (Information Hiding ) Sınıflar(Classes) Kalıtım/Inheritance public class Test { // çalışır İnsan insan = new Çiçekçi();

Detaylı

Java Programlama 2015-2016 Güz Dönemi CLASS YAPISI

Java Programlama 2015-2016 Güz Dönemi CLASS YAPISI Java Programlama 2015-2016 Güz Dönemi CLASS YAPISI 1Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-2011 BURDUR Class - Obje Nesne İnsan ırkının ortak özelliklerini oluşturan insan sınıfı Name (adı Örn: insan sınıfı) Özellikler

Detaylı

PAKET ERİŞİMLERİ SINIFLARIN YENİDEN KULLANIMI. BMU-112 Algoritma ve Programlama-II Yrd. Doç.Dr. İlhan AYDIN

PAKET ERİŞİMLERİ SINIFLARIN YENİDEN KULLANIMI. BMU-112 Algoritma ve Programlama-II Yrd. Doç.Dr. İlhan AYDIN PAKET ERİŞİMLERİ SINIFLARIN YENİDEN KULLANIMI BMU-112 Algoritma ve Programlama-II Yrd. Doç.Dr. İlhan AYDIN PAKET (PACKAGE) Paketler kütüphaneleri oluşturan elemanlardır. import java.io.bufferedreader;

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 5 Nesneye Yönelik Programlamaya Giriş Bu

Detaylı

Görsel Programlama DERS 01. Görsel Programlama - Ders01/ 1

Görsel Programlama DERS 01. Görsel Programlama - Ders01/ 1 Görsel Programlama DERS 01 Görsel Programlama - Ders01/ 1 Takdim Planı Nesneye Dayalı Programlama Kavramı Nesne, Sınıf Kavramı Java Programlama Dili Java Programlama Dili Temel Özellikleri Java Sürümleri

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlamaya Giriş - 2. Cem Ahmet MERCAN 16/04/2009

Nesne Yönelimli Programlamaya Giriş - 2. Cem Ahmet MERCAN  16/04/2009 Nesne Yönelimli Programlamaya Giriş - 2 Cem Ahmet MERCAN http://www.be.itu.edu.tr/~mercan/ 16/04/2009 Nesne Yönelimli Programlama Kavramlar Class (Sınıf): Nesneyi tanımlayan teorik yapıdır. Nesnenin yetenek

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

Operatörlerin Aşırı Yüklenmesi

Operatörlerin Aşırı Yüklenmesi Operatörlerin Aşırı Yüklenmesi Operatörlerin Aşırı Yüklenmesi Tıpkı fonksiyonlara yaptığımız gibi öperatörlere de aşırı yükleme yapabiliriz.yani, operatörlere normal görevlerinin yanında farklı görevler

Detaylı

Operator Aşırı Yükleme (Operator OverLoading)

Operator Aşırı Yükleme (Operator OverLoading) Operator Aşırı Yükleme (Operator OverLoading) Operator Aşırı Yükleme Operatör metotları bir nesnenin ifadeler içinde operatörlerle kullanıldığı zaman davranışını belirler. Temel veri türleri için operatörler

Detaylı

Lecture 11: Generics

Lecture 11: Generics BLM202E Data Structures Lecture 11: Generics Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör. Musa AYDIN 2014 2015 (Bahar) BLM202E Data Structures - 2015 Spring Java programlama dilinin güçlü özelliklerinden biri

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Bilgiler Ders konuları 1. Programlamaya Giriş 2. Program Denetimi ve Operatörler 3. Nesnelerin

Detaylı

Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır.

Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır. Ders İçeriği An introduction to Object-oriented programming with Java Third Edition Update Java C.Thomas Wu 2004b kitabından Türkçeleştirilerek ve örneklendirilerek hazırlanmıştır. Nesneye Yönelik Öğr.

Detaylı

Bölüm 9. Altprogramlar ISBN

Bölüm 9. Altprogramlar ISBN Bölüm 9 Altprogramlar ISBN 0-321-49362-1 Giriş Bu bölümde, programlarda sıkça kullanılan işlemlerin bir araya gruplanması ile oluşturulan altprogramlar incelenecektir. Altprogramlar sayesinde bir programda

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Temel Kavramlar

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Temel Kavramlar NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Temel Kavramlar Özkan BİNGÖL Gümüşhane Üniversitesi Not: Bu sunumda, Yrd. Doç. Dr. Özlem AYDIN ve Doç. Dr. Yılmaz KILIÇASLAN ın Nesneye Yönelik Programlama dersi sunumlarından,

Detaylı

İsimler ve Kapsam. Hafta 4 Ders 2 BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI

İsimler ve Kapsam. Hafta 4 Ders 2 BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI BLG339 PROGRAMLAMA DİLLERİ KAVRAMI Hafta 4 Ders 2 Yrd. Doç. Dr. Melike Şah Direkoğlu Alındığı kaynak: Addison-Wesley s Programming Language Concepts slaytları ve Prof. Dr. Tuğrul Yılmaz ın ders notlarından

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME

MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME MOBIL UYGULAMA GELIŞTIRME PELIN YILDIRIM FATMA BOZYIĞIT YZM 3214 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Bu Derste Java Programlama (Crash Course) Class, Nesne, Metodlar, Overloading,

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com Ders 8: Metotlar Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Metotlar C# içerisinde bir veya birden fazla kod bulunduran kod bloklarıdır. Bir nesnenin veya sınıfın programı

Detaylı

Nesneye Dayalı Programlama

Nesneye Dayalı Programlama SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Nesneye Dayalı Programlama Hafta 4 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Öğr. Gör. Özgür ÇİFTÇİ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

Java da, tüm değişkenlerin kullanılmadan önce tanımlanması edilmesi gerekir. Bir değişken tanımlamanın temel gösterimi bu şekildedir:

Java da, tüm değişkenlerin kullanılmadan önce tanımlanması edilmesi gerekir. Bir değişken tanımlamanın temel gösterimi bu şekildedir: BÖLÜM 4 Değişken Tipleri Java da, tüm değişkenlerin kullanılmadan önce tanımlanması edilmesi gerekir. Bir değişken tanımlamanın temel gösterimi bu şekildedir: type identifier [ = value][, identifier [=

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Yapılar ve Birlikler enum Deyimi

Detaylı

Görsel Programlama-I (Visual Programming) 2.Hafta

Görsel Programlama-I (Visual Programming) 2.Hafta Görsel Programlama-I (Visual Programming) 2.Hafta 2011-2012 Bahar Dönemi CLASS YAPISI 1 Görsel Programlama 2 Nesne tabanlıdır. Programda kullanılan bütün öğeler birer nesnedir. Class - Obje Nesne (Nesne

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 13.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Hangisi gerçek sayı değişmezi değildir?

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DEPOLAMA SINIFLARI DEĞİŞKEN MENZİLLERİ YİNELEMELİ FONKSİYONLAR Depolama Sınıfları Tanıtıcılar için şu ana kadar görülmüş olan özellikler: Ad Tip Boyut Değer Bunlara ilave

Detaylı

Sınıf Nesne Kavramları C# Bileşenleri Özellikler, Olaylar, Metotlar

Sınıf Nesne Kavramları C# Bileşenleri Özellikler, Olaylar, Metotlar Sınıf Nesne Kavramları C# Bileşenleri Özellikler, Olaylar, Metotlar 1 İçindekiler Sınıf ve Nesneler Bileşenler Özellikler Metotlar Olaylar 2 Nesneye yönelik programlama Sınıf Nesne 3 Sınıf Ortak özelliklerin

Detaylı

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama

C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama C++ Dersi: Nesne Tabanlı Programlama Bölüm 13: Miras İçerik Miras Kavramı Miras Yönteminin Uygulanması Erişim Etiketleri: public, private, protected Miras ve Yapıcı Fonksiyonlar Üst Sınıf Tanımlamasında

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JSP Üst Düzey Programlama-ders04/ 1 JSP JSP durağan HTML ile dinamik oluşturulan içeriği birleştirmeyi sağlar. Bir web sayfası tasarlama programı ile web sayfasını tasarlar daha sonra

Detaylı

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN

Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı. Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN Bilgisayar Teknolojileri Bölümü Bilgisayar Programcılığı Programı Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Java Değişkenler ve Veri Tipleri Operatörler JAVA Java Java SUN bilgisayar şirketince

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

Görsel Programlama-I (Visual Programming) 1.Hafta

Görsel Programlama-I (Visual Programming) 1.Hafta Görsel Programlama-I (Visual Programming) 1.Hafta 2011-2012 Bahar Dönemi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Burdur 2012 Muhammer İLKUÇAR 1 Görsel Programlama Console

Detaylı

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say

Çoktan Seçmeli Değerlendirme Soruları Akış Şemaları İle Algoritma Geliştirme Örnekleri Giriş 39 1.Gündelik Hayattan Algoritma Örnekleri 39 2.Say İÇİNDEKİLER 1. Bilgisayarın Yapısı Ve Programlama Dilleri Giriş 1 Bilgisayar ve Programlamanın Kısa Bir Tarihçesi 2 Donanım ve Yazılım Kavramları 3 Bilgisayarın Donanımsal yapısı 4 Giriş Birimi (Input

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA. Yrd.Doç.Dr. Zeynep ORMAN ormanz@istanbul.edu.tr

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA. Yrd.Doç.Dr. Zeynep ORMAN ormanz@istanbul.edu.tr NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Yrd.Doç.Dr. Zeynep ORMAN ormanz@istanbul.edu.tr Nesne Tabanlı Programlama Kavramları Nesne Tabanlı Programlama (OOP) tekniği, gerçek dünyadaki somut nesnelerin bir yazılımın

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

DIV KAVRAMI <style> position: absolute

DIV KAVRAMI <style> position: absolute DIV KAVRAMI Div tag i katman oluşturmak için kullanılır. Div ler sayfanın komple bir satırını kaplarlar, bu yüzden tag i içerisinde şekillendirilip, boyutlandırılmaları gerekir. Aşağıdaki şekilde

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Metotlar Şu ana kadar yaptığımız örneklerde hep önceden hazırlanmış ReadLine(), WriteLine() vb. gibi metotları kullandık. Artık kendi metotlarımızı yapmanın zamanı geldi. Bilmem

Detaylı

/*Aşağıda ki kodları doğru şekilde anlar ve kullanırsanız java da sınıfları biraz da olsa anlamış olursunuz.*/

/*Aşağıda ki kodları doğru şekilde anlar ve kullanırsanız java da sınıfları biraz da olsa anlamış olursunuz.*/ Ana Main Kodları /*Aşağıda ki kodları doğru şekilde anlar ve kullanırsanız java da sınıfları biraz da olsa anlamış olursunuz.*/ package javaapplication1; public class JavaApplication1 public static void

Detaylı

Nesneye Dayalı Programlama

Nesneye Dayalı Programlama SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Nesneye Dayalı Programlama Hafta 5 Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK Öğr. Gör. Özgür ÇİFTÇİ Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim"

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 3 Nesneye Yönelik Programlamaya Giriş Bu

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 9. HAFTA UYGULAMA DERSİ

NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 9. HAFTA UYGULAMA DERSİ NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 9. HAFTA UYGULAMA DERSİ KALITIM Kalıtım Biribiri ile bağlantılı bir grup öğenin ortak özelliklerini tanımlayan genel bir sınıf tanımlanabilir Bu sınıf daha sonra diğer özel sınıflara

Detaylı

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA

NESNE TABANLI PROGRAMLAMA NESNE TABANLI PROGRAMLAMA Temel Kavramlar Vize Hazırlık Ders Notları 1 NESNE TABANLI PROGRAMLAMA 1. NESNE TABANLI PROGRAMLAMA (OBJECT ORIENTED PROGRAMMING) NEDİR? Nesne tabanlı programlama, daha öncelerde

Detaylı

Bölüm 11. Soyut veri tipleri ve kapsülleme kavramları ISBN 0-321-49362-1

Bölüm 11. Soyut veri tipleri ve kapsülleme kavramları ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 11 Soyut veri tipleri ve kapsülleme kavramları ISBN 0-321-49362-1 11. Bölüm konuları Soyutlama kavramı Veri soyutlamasına giriş Soyut veri tipleri için tasarım konuları Dil örnekleri Parametreli

Detaylı

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama

YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama YZM 2105 Nesneye Yönelik Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 4 Nesneye Yönelik Programlamaya Giriş Bu

Detaylı

Yazılım Kodlama ve İ simlendirme Standartları v1.0

Yazılım Kodlama ve İ simlendirme Standartları v1.0 Yazılım Kodlama ve İ simlendirme Standartları v1.0 İçerik Yazılım Kodlama ve İsimlendirme Standartları... 2 1. Amaç... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 2. Kapsam... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 3.

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş math Kütüphane Fonksiyonları Çok Parametreyle Fonksiyon Tanımı Fonksiyon

Detaylı

Android Studio TextView ve EditText Öğr.Gör. Utku SOBUTAY

Android Studio TextView ve EditText Öğr.Gör. Utku SOBUTAY Android Studio TextView ve EditText Öğr.Gör. Utku SOBUTAY TextView 2 TextView, yazıları, sonuçları kullanıcıya göstermek için kullanılır. TextView sadece yazıları gösterir, yazılarda herhangi bir değişiklik

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta

Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-2015 BURDUR Görsel Programlama (Visual Programming) 2.Hafta 2014-2015 Bahar Dönemi CLASS YAPISI 1 Muhammer İLKUÇAR, MAKÜ-2011 BURDUR Class - Obje Nesne (Nesne tabanlı programlama)

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Servlet Nedir? Web sayfaları ilk başlarda durağan bir yapıya sahipti ve kullanıcıdan bilgi alarak işlemler yapmıyordu. Zamanın geçmesiyle kullanıcıya

Detaylı

7. HAFTA. Erişim Belirleyiciler

7. HAFTA. Erişim Belirleyiciler 7. HAFTA Erişim Belirleyiciler Java dilinde 4 tür erişim belirleyicisi vardır; bunlar friendly, public, protected ve private dir. Bu erişim belirleyiciler global alanlar (statik veya değil) ve yordamlar

Detaylı

NESNE MODELLERİ : SINIFLAR

NESNE MODELLERİ : SINIFLAR NESNE MODELLERİ : SINIFLAR Bu bölümünden itibaren C++ programlama dilinin nesneye dayalı programlamaya yönelik özellikleri tanıtılacaktır. Bu özellikler yazılımların kalitesini yükseltmek amacıyla geliştirilmişlerdir.

Detaylı

Hafta 13 Fonksiyonlar

Hafta 13 Fonksiyonlar BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 13 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı fonksiyonları ve kütüphane fonksiyonlarını birlikte kullanırlar.

Detaylı

Java ile Nesneye Yönelik Programlama (Object Oriented Programming)

Java ile Nesneye Yönelik Programlama (Object Oriented Programming) Java ile Nesneye Yönelik Programlama (Object Oriented Programming) Giriş Yrd. Doç. Dr. Aybars UĞUR Örnek 1 Bir Yolcu sınıfı, yolcu1 nesnesi oluşturulması ve kullanılması class Yolcu String ad; String soyad;

Detaylı

Sınıf Diyagramları Amaç: Sınıf Diyagramları Nasıl Çizilir?

Sınıf Diyagramları Amaç: Sınıf Diyagramları Nasıl Çizilir? Sınıf Diyagramları Sınıf diyagramı statik bir diyagramdır. Bir uygulamanın statik görünümünü temsil eder. Sınıf diyagramı sadece bir sistemin farklı yönlerini görselleştirmek, açıklamak ve belgelemek için

Detaylı