WEB TASARIMI YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "WEB TASARIMI YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ"

Transkript

1 1 WEB TASARIMI YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ

2 İçindekiler 2 Web Nedir? Web Yayımı HTML Nedir? Basit HTML Etiketleri CSS Kullanımı Statik/Dinamik Web Siteleri Web Programlama Dilleri (ASP, PHP vb.) İçerik Yönetim Sistemi Nedir?

3 Web ilk başta size bir karmaşa gibi gelebilir. Korkmayın!!! 3

4 WEB ve İnternet aynı şey değildir!!! 4 WWW açılımı World Wide Web yani Dünya Çapında Web denilir, İnternet ise dünyadaki tüm cihazları birbirine bağlayan bir teknolojidir, WWW sadece tarayıcılar vasıtası ile bir web sitesini görüntülemeye yarayan araçlar zinciridir, Web de birim eleman bir HTML dosyasıdır, İnternet'te birim eleman bir bilgisayardır. Internet üzerinde HTML haricinde diğer birçok protokolle de çalışır. Bu protokoller ile çalışan sistemlere Web denilmez. FTP, SSH, Mail, Torrent ve diğer protokoller İnternet üzerinden gerçekleşebilir, Web in temeli İnternet olup, İnternet üzerinde kurulmuştur ve İnternet in sunduğu mekanizmalardan çoğunun kullanılmasını sağlar, Web İnternet ile sağlanan iletişim şekillerinden yalnızca birisidir.

5 Web Nedir? 5 WWW nedir? İngilizce de World Wide Web sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulan bir kısaltmadır. Dünyayı saran web diye açıklayabiliriz. Kısaca web sözcüğü ile de ifade edilir. Web Nedir? İngilizcedeki web sözcüğünden gelmektedir. Kumaş dokusundan esinlenerek, bilgisayar ağını ifade etmek için kullanıldığı söylenebilir. Web, internet üzerindeki servislerden birisidir. İnternet üzerinde yazı, grafik, resim, ses ve hareketli görüntülerden oluşan dokümanları uzaktaki bilgisayarlara iletir.

6 Web Nedir? 6 Bilgisayar ekranında gördüğümüz her bir web dokümanına bir web sayfası denir. Bir kişi ya da kurum, hazırladığı bütün web sayfalarını bir araya getirerek bir web sitesi oluşturabilir. Her web sitesinin internet üzerindeki yerini belirleyen bir adresi vardır. Buna URL (Uniform Resource Locator) denilir. Web dokümanları internete bağlı her bilgisayardan yayımlanabilir ve görülebilir. Yayımı ve görüntüyü sağlayan özel yazılımlar olmadan ne yayım olur ne de görüntü sağlanır. Bir web sayfasının internette bize ulaşması için geçirdiği başlıca evreler şunlardır: 1. Web sayfasının hazırlanması, 2. Web sayfasının sunulması, 3. Web sayfasının izlenmesi.

7 Web Yayımı 7 1. Web Sayfasının Hazırlanması Web sayfaları özel bir programlama dili ile yazılır. Bu dile HTML (Hypertext Markup Language) denir. Bu dil yalnız yazıları değil grafik, resim, ses iletimini de yapabilmektedir. Yazı, resim ve grafiklere hareket katarak, kısaca video diye adlandırılan dinamik web sayfaları oluşturulabilmektedir. Bunların hazırlanabilmesi için çok sayıda yazılım kullanılır. 2. Web Sunucuları (Hosting) Internete bağlı olan ve bir IP (Internet Protocol) numarası olan her bilgisayar web sunuculuğu yapabilir. Hazırlanan bir web sayfasının internette yayımlanabilmesi için sunumu yapan bir yazılımın olması gerekir. Bunu yapan çeşitli yazılımlar vardır. En yaygın olanı Apache Server adıyla bilinen yazılımdır. İnternete bağlı ve üzerinde bir web sunucu yazılımı olan bilgisayar bir web sunucudur. Bir web sunucu bir çok web sayfasını ve web sitesini yayımlayabilir. Bu işi yapan bilgisayarlara web sunucuları denir. Web sunuculuğu yapan bir çok ticari ve resmi kuruluş vardır. 3. Web Tarayıcıları (Web Browser) Web dökümanlarını (web sayfalarını) görüntüleyen yazılımlardır. Web tarayıcıları arasında en yaygın olanları Internet Explorer, Mozilla, Firefox ve Google Chrome dır. Web tarayıcıları ücretsizdir. İnternet ten indirilebilir.

8 Web Sitenize İsim Alma ve Yayınlama 8 DNS: Domain Name System in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir..tr ile biten isimler, merkezi ODTÜ de olan nic.tr adresinden alınabilir. tr olmayan diğer isimler için hosting (web sunucusu kiralama) işi yapan web siteleri üzerinden alınabilir. Com : Ticari kuruluşlar Edu : Eğitim kurumları Org : Ticari olmayan, hükümete de bağlı bulunmayan kurumlar Net : Internet omurgası işlevini üstlenen ağlar Gov : Hükümete bağlı kurumlar Mil : Askeri kurumlar

9 Hosting 9 Hazırlanan web sitesine ait dosyaların bir sunucu üzerinden yayınlanması işlemidir. İnternette bununla ilgili bir çok site bulabilirsiniz. Daha önceden almış olduğunuz DNS adresini ( kiraladığınız sunucu üzerinde yapacağınız ayarlamalar ile bu adres bu sunucuya yönlenecek anlamına gelecek ayarları yapmanız gerekecek. Her DNS adresine karşılık sunucuya ait bir IP adresi denk gelmektedir. Örneğin: aksis.istanbul.edu.tr

10 10

11 İyi Bir Web Tasarım Nasıl Olur? 11 Kolay ulaşılabilmeli. Güncellenebilir ve geliştirilebilir olmalı. Dili sade olmalı ve hedefe yönelik yönlendirmeler içermeli. Kullanıcıyı gereksiz bilgilerle yormamalı. Görsellerle desteklenmeli. Fotoğraflar aşırı büyük olmamalı. Renk uyumu sağlanmalı. Kullanım kolaylığı sağlamalı. Zararlı yazılımlara karşı korunabilir olmalıdır. Tasarım ile konu birbirine uymalı.

12 12

13 Arayüz Tasarımı 13 Photoshop, Fireworks vb. programlarla veya elle bir beyaz kağıda çizilen eskiz ile ana sayfa ve alt sayfa tasarımı kabaca belirlenir. Menülerin nerede yer alacağı, Menülerin içeriklerinin neler olacağı, görsellerin sayfanın neresinde yer alacağı, Banner (Manşet) ve footer alanında nelerin yer alacağı, Logo, slogan vb. nerede yer alacağı vb. Footer, bir doküman veya web sayfasının en alt kısmında belli verilerin yer aldığı kısımdır.

14 Aslında basit ama biz de sizin kafanızı karıştırmak için bir sürü yabancı terimden bahsedelim. 14

15 HTML Nedir? 15 HTML web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin işaretleme dilidir. Programlama dili değildir. Tarihçe: CERN'de görevli olan Tim Berners-Lee, CERN araştırmacılarının bilgilerini ve dokümanlarını birbirleriyle paylaşabilmeleri için 1990 yılında HTML işaretleme dilini geliştirmiştir. HTML, bir programlama dili olarak tanımlanamaz. Zira HTML kodlarıyla kendi başına çalışan bir program yazılamaz. Ancak bu dili yorumlayabilen programlar aracılığıyla çalışabilen programlar yazılabilir. Temel gereği yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları içeren sayfaları birbirine basitçe bağlamak, buna ek olarak söz konusu sayfaların web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün olarak görüntülenmesi için gerekli kuralları belirlemektir. HTML kodunu web tarayıcıları okur, yorumlar ve görsel hale dönüştürürler, dolayısıyla aynı HTML kodunun farklı tarayıcılarda farklı sonuç vermesi olasıdır.

16 HTML ile Web Sayfası 16 Html ile web sayfası hazırlamak için bilgisayarınıza herhangi bir program yüklemenize gerek yoktur. Herhangi bir metin editörü (not defteri, word, wordpad gibi) html sayfaları oluşturmak için yeterlidir. Fakat kodları yazarken kolaylık sağlamak ve kod yazım hızını arttırmak için Dreamweaver, Notepad++, Sublime Text gibi programlar tercih edilebilir. Hazırlamış olduğunuz web sayfalarını kaydederken html, htm, xhtml gibi tarayıcıların anlayabileceği bir uzantı ile kaydetmeniz gerekir. Not defterini açarak basit bir web sayfası oluşturmak için aşağıdaki kodları yazabiliriz. <html> <head> <title>hoşgeldiniz</title> </head> <body> <p>html Öğreniyorum</p> </body> </html>

17 HTML Kodları Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 17 <html>,<head>,<body> gibi büyüktür (< >) içerisine yazılan kodlara etiket (tag) adı verilir. Açılan her etiket kapatılır. Etiketi kapatmak için / işareti kullanılır. Html etiketlerinde Türkçe karakterler yer almaz. Etiketler büyük veya küçük harfle yazılabilir. Fakat genel kabul görmüş yazım biçimi küçük harftir.

18 Temel HTML Etiketleri ve Anlamları 18 Html: Bu etiket diğer tüm etiketleri sarmalayan html diliyle kodlama yapılacağını belirten, sayfanın başında açılıp sonunda kapatılan bir etikettir. Head: Hazırladığımız sayfa ile ilgili bilgiler ve tanımlamaların yer aldığı bloktur. Bu kısımdaki kodlar web sayfasında görüntülenmezler. Yukarıdaki kodda head etiketinin içerisinde <title> etiketi kullanılmıştır. Title web sayfasının başlığı anlamına gelmektedir. Hazırladığınız sayfayı incelediğinizde web sayfanızın üst sekmesinde Hoşgeldiniz yazısını görebilirsiniz. Body: Bu etiket ziyaretçinin görebildiği, sayfanın tüm içeriğinin yer aldığı bölümdür. Kullanılacak etiketlerin bir çoğu body etiketinin içerisinde yer alır. Yukarıdaki örnekte <p> etiketi bir paragraf oluşturmak için kullanılmıştır ve paragrafın içerisine Html Öğreniyorum mesajı ziyaretçiye gösterilmiştir.

19 HTML Etiketleri 19 1) <h> Başlık 2) <b> Kalınlık 3) <i> İtalik (eğik yazı) 4) <u> Altını Çiz 5) <p> Paragraf 6) <br> Alt Satıra Geç 7) <font> Etiketi Font etiketi metin rengini ayarlama, yazı tipini değiştirme ve boyutunu ayarlamak için kullanılır. Tek bir etiketin bu 3 özelliği değiştirebilmesi aldığı parametreler sayesinde olmaktadır. <font face="times New Roman" color="blue" size="5"> Font etiketiyle yazı biçimlendirildi.</font> 8) <a> Bağlantı (link) 9) <img> Resim Görüntüle <a href="resimler/buyukresim.jpg"> <img src="resimler/kucukresim.jpg"> </img> </a> 10) <table> Tablo 11) <tr> Satır 12) <td> Sütun

20 HTML Etiketleri 20 Tablo Etiketleri border: kenarlık oluşturmak için kullanılır. bordercolor: kenarlıkların rengini değiştirmek için kullanılır. bgcolor: tablonun arka plan rengini değiştirmek için kullanılır. width: Tablonun genişliğini ayarlamak için kullanılır. height: Tablonun yüksekliğini ayarlamak için kullanılır. colspan: Aynı satırdaki hücreleri birleştirmek için kullanılır. rowspan: Aynı sütundaki hücreleri birleştirmek için kullanılır.

21 HTML de Tablo Kullanımına Örnek 21 <!DOCTYPE html> <html> <body> <table style="width:40%" border="1" bordercolor="blue" bgcolor="yellow"> <tr> <th>firstname</th> <th>lastname</th> <th>age</th> </tr> <tr> <td>jill</td> <td>smith</td> <td>50</td> </tr> <tr> <td>eve</td> <td>jackson</td> <td>94</td> </tr> <tr> <td>john</td> <td>doe</td> <td>80</td> </tr> </table> </body> </html> <!DOCTYPE html> <html> <head> <style> table, th, td { border: 1px solid black; border-collapse: collapse; } th, td { padding: 5px; text-align: left; } </style> </head> <body> <h2>cell that spans two columns:</h2> <table style="width:30%"> <tr> <th>name</th> <th colspan="2">telephone</th> </tr> <tr> <td>bill Gates</td> <td> </td> <td> </td> </tr> </table> </body> </html>

22 CSS Kullanımı 22 Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir Web teknolojisidir. CSS, HTML öğelerine 3 şekilde eklenebilir: Satır içi -HTML öğelerinde style özniteliğini kullanarak Dahili - <head> bölümünde bir <style> öğesi kullanarak Harici - harici bir CSS dosyası kullanarak

23 CSS Kullanımına Örnek Satır İçi & Dahili 23

24 Statik/Dinamik Web Siteleri 24 Statik Web Sitesi Monoton veya az güncellenen sitelerdir. İçerik sık bir şekilde değişikliğe uğramaz. Genellikle uzun süre değişiklik olmayacak olan sitelerdir. Ziyaretçi veya üye katkısı yok denecek kadar azdır. Site tamamen siteyi oluşturan kişi tarafından düzenlenebilir. Statik Web sitesini oluştururken kullanılan kodlamalardan bazıları; HTML, XHTML, DHTML, CSS Dinamik Web Sitesi Dinamik bir Web sitesi, her kullanıcı için ya da her ziyarette özel olarak oluşturulabilir. Dünya üzerindeki her kullanıcı, bir siteye kendi kullanıcı adıyla girdiğinde diğer kullanıcılardan farklı bir içeriğe erişebilir. Bu farklı içerik, Web sitesinin renkleri, teması, müzikleri, sitedeki yetki derecesi vb. şeklinde olabilir. Günümüz internetindeki popüler siteler dinamik sitelerdir. Bu dinamikliği oluşturmak için dünyada kullanılan farklı diller vardır. Dinamik bir Web sitesinde kullanılabilen dillerden bazıları şunlardır: ASP.Net, ASP, PHP, JSP, CFM vb.

25 Web Programlama Nedir? 25 En basit tabiri ile web programlama bir web sitesi oluşturmak için gerekli kaynak kodu yazma işlemine verilen addır. Sitelere işlevsellik ve kullanım kolaylığı sağlayan web programlama ile bugün sadece içerik ve giriş sayfalarından oluşan siteler yerine, görsel ve işlevsel zenginliğe kavuşmuş web sitelerine erişebiliyoruz. İster alışveriş ister kurumsal tanıtım siteleri olsun her bir site ayrı özelliğe sahip hale getirilebiliyor. Örneğin; site üzerinden alış-veriş yapılabilmesi, satılan ürünlerin stoktan otomatik olarak düşürülmesi, kullanıcıların yorum yapabilmesi, üye olabilmesi, site sahibinin istediği zaman değişiklik yapmasına imkan veren paneller, oy ve puan sistemleri internet kullanıcılarının hizmetine web programlama sayesinde sunulabilmektedir.

26 Web Tasarım ile Web Programlama Farkı 26 Genel olarak ayırırsak; Web tasarımcı Dreamweaver, Photoshop fireworks, flash gibi programları, Web Programcı ise asp, php, cold fusion, javascript gibi programlama dillerini bilir. Programcı tasarımın içine hazırlanan görsel ve içeriksel kodlamaları yapar. Programlama aslında biraz kafa karıştırıcı olabilir ve bu nedenle web tasarımla karıştırılmaktadır. Web programlama ile kullanıcıların aktif olarak site üzerindeki hareketleri sağlanırken aynı zamanda firma veya kurum kendi güncellemelerini yapabilme kolaylığına erişirler.

27 İki taraf da birbirini anlamakta zorlanıyor!!! 27

28 Web Programlama Dilleri 28 ASP Microsoft tarafından geliştirilen bir web programlama dilidir. Yine Microsoft tarafından geliştirilen MSSQL veri tabanını kullanmaktadır. Windows sunucuları fiyatlarının yüksek olmasından dolayı bireysel kullanıcılar tarafından pek tercih edilmemektedir. PHP ise linux tabanlı bir web programlama dilidir. Veri tabanı olarak MYSQL veri tabanını kullanmaktadır. Linux sunucularda çalışmaktadır. PHP, ASP'ye göre açık kaynak kodlar içerdiği için daha çok kitleye ulaşmıştır ve fiyatı sayesinde en çok tercih edilen programlama dilidir. MYSQL linux sunucularda çalışan ve gerçekten çok başarılı dünyanın en yaygın veri tabınıdır. PHP Programlama dilleri kullanmaktadır. MySQL sistemli çalışan Linux ile uyumludur. Kullanımı oldukça basit ve hızlıdır. Tüm forum sistemleri ve tüm PHP tabanlı scriptler veri tabanı olarak MySQL kullanır. Hiç bir şekilde doğru kullanıldığı taktirde sorun yaratmaz. MySQL'i daha kolaylaştırmak amacı ile PHPMyAdmin kurulan bir script ile MySQL'i daha kolay kullanımını sağlamaktadır.

29 Web Programlama Dilleri 29 ASP.NET Farklı bir ortamda yazılan kodların IIS ile entegre olan ve.net framework ile bu çalışma ortamının faydası uyumluluk ve dayanıklılıktır. ASP.net'te yazılan kodlar IIS ile çalışmaktadır. IIS bir özelliği Sürüm farkı sorunu yoktur. Net programlamasında 1 kereye mahsus olarak MSIL sayesinde dönüştürülüyor ve sunucu tarafından okunması sağlanıyor. Derlenerek çalışan kodların bir çok artısı var. Hatalarınızı anında görebiliyorsunuz. Derlenen kodlarda hata yoksa kodların zaman kaybı oluşturmadan hizmet ettiğini göreceksiniz.asp.net ile oluşturulan dinamik sayfalarsa, "aspx" uzantısını alıyor. Uzantıların farklı olması aynı sunucuda hem ASP'nin, hem de ASP.NET'in sorunsuzca çalışabilmesini sağlıyor. MSSQL Nedir? Bir Microsoft yapımı bir veri tabanıdır. Genellikle ASP ve ASP.net tarafından kullanılır. Veri tabanlarının oluşturulmasını ve yönetilmesini sağlar. Windows sunucularda bulunur. MSSQL Web programlama dilinin sunucuya gönderdiği bilgileri kişi tarafından girilmesi halinde bunu MSSQL'e yedekler. Dünyada en çok kullanılan veri tabanlarından biridir. Nesne tabanlı programlama türünü düzenler ve kendine yedekler.

30 PHP Örnek 30

31 İçerik Yönetim Sistemi (Content Management System) 31 CMS: Kod bilgisi olmayan kişilerin işlevsel ve dinamik siteler kurarak, kolayca yönetebilmelerini sağlayan Web Yazılımıdır. İçerik yönetim sisteminin öncelikli amacı web sitesi makalelerin oluşturulmasını, kullanıcı yönetimini, fotoğrafların, videoların, bannerların, reklam alanlarının, iletişim, raporlama, analiz ve web sitesi genel ayarlarının yönetilmesini anlık olarak sağlamaktır. Bunun yanı sıra özel bir web tasarımınız var veya oluşturmak istiyorsanız, içerik yönetim sisteminin de tasarıma göre şekillendirilmesi, tasarımınızın her yerine ulaşabilmeniz ve yönetebilmeniz gerekmektedir. Eğer kod diline hakim olunsaydı bile, içerik yönetim sistemleri söz konusu olmadan birçok içerik ve haberlerin yer aldığı siteleri hazırlamak çok zor olabilirdi. Bu zorluk profesyonel yazılımcıların içerik yönetim sistemleri geliştirerek, daha işlevsel bir site yönetimini sağlayacak yazılımların ortaya çıkmasını sağladı.

32 İçerik Yönetim Sistemi Nasıl Çalışır? 32 İçerik yönetim sistemine sadece site yöneticileri ve alt yöneticileri erişebilir. Rol tabanlı yönetime sahip bir alt yapı kullanılır. (İçerik yöneticiler, onaylayanlar gibi.) Site yöneticisi yetkileri kaldırabilir veya sınırlandırabilir. Kullanım istatistiklerine ve iletişim formlarına panelden ulaşılabilir. Ziyaretçiler web sitesine masaüstü, tablet ve mobil cihazlardan ulaşabilir.

33 İçerik yönetim sistemi tercih edilirken dikkat edilmesi gerekenler 33 İçerik yönetim sistemi sonradan eklenebilecek tüm yazılım özelliklerine uyum sağlamalıdır. Güvenlikli ve hızlı çalışmalıdır. Kullanıcı ara yüzünde değişiklikler yapmaya elverişli olmalıdır. Kullanımı kolay olmalıdır. Çoklu dil özelliği olmalıdır. Yedekleme özelliği bulunmalıdır. İstenilen raporlar oluşturulabilmelidir.

34 Neden içerik yönetim sistemi kullanmalıyız? 34 İçerik yönetim sistemlerini kullanmanın en büyük avantajı, kod bilgisine gerek bırakmadan dinamik web sitelerinin yönetilmesini sağlanmasıdır. Menüler, sayfalar ve kategoriler düzenleyerek, sitenizde haber paylaşımında bulunabilmeniz birkaç dakikalık zaman alıyor. İçerik yönetim sistemlerinde sitenizin içeriklerini hazırlamak ve yayınlamak, kendi taslağınıza uygun şekilde kategori, menü ve sayfaları oluşturmak çok kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Ayrıca açık kaynak kodlu içerik yönetim sisteminde kullanabilirsiniz. Wordpress, Joomla, Drupal en çok kullanılan içerik yönetim sistemleri arasında yer alıyor. Yalnız bu tarz içerik yönetim sistemlerinde her şeyi dinamik olarak yapabilmeniz size sunduğu özelliklere bağlıdır. Bu içerik yönetim sistemlerini kullanmak istemeyenler, kendilerine özgün içerik yönetim sisteminin yazılmasını yazılım firmalarından talep edebilirler. Böylece daha özgün ve ihtiyaçlarınızı karşılayan bir içerik yönetim sistemine sahip olmuş olursunuz.

35 İçerik Yönetim Sistemi ile Web Sitesi Hazırlamanın Kolaylığı 35

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 202 Web Tasarımı 2016 2017 Bahar Dönemi Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 Elektrik Elektronik ve Bilgisayar Yük. Müh. Köksal Gündoğdu http://www.ekargemuhendislik.com/k.gundogdu.html Ödevler, duyurular,

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI

İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI İSMET AKTAR ANADOLU TEKNİK LİSESİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB PROGRAMCILIĞI DALI WEB TASARIMI VE PROGRAMLAMA DERSİ TEMEL KAVRAMLAR Bilişim Teknolojileri Web Tasarımı ve Programlama Dersi Durhan GABRALI

Detaylı

Web Programlama Kursu

Web Programlama Kursu Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir? Bilgisayar Programcısı? Web Tasarımcısı? Web Programcısı? Neler öğreneceğiz? Kurs sonunda neler yapılabileceğiz? Örnek siteler Örnek Projeler

Detaylı

CSS (Stil Şablon) (Cascading Style Sheets) YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ

CSS (Stil Şablon) (Cascading Style Sheets) YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ CSS (Stil Şablon) (Cascading Style Sheets) YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ 2 CSS, açılımı Cascading Style Sheet olan ve dilimize Stil şablonları olarak yerleşen basit ve kullanışlı bir işaretleme dilidir.

Detaylı

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015

BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 BİH 605 Bilgi Teknolojisi Bahar Dönemi 2015 Ders- 13 World Wide Web (WWW) Yrd. Doç. Dr. Burcu Can Buğlalılar Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgisayar Katmanları İçerik World Wide Web (WWW) Anlık Mesajlaşma

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ. ALINTI:

Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ. ALINTI: 1 Metin Editörleri YRD. DOÇ. DR. ENGİN CEMAL MENGÜÇ ALINTI: https://webmaster.kitchen Metin Editörleri 2 Bir web sitesi geliştirmek istiyorsanız, bir HTML düzenleyicisine ihtiyacınız olacaktır. Elbette

Detaylı

WEB TASARIMI. Đnternet Nedir?

WEB TASARIMI. Đnternet Nedir? ĐÇĐNDEKĐLER İÇİNDEKİLER... 1 WEB TASARIMI... 2 İnternet Nedir?... 2 HTML (Hypertext Markup Language)... 4 (Hareketli Metin İşaretleme Dili)... 4 KLASÖR VE DOSYA İSİMLERİNDE... 5 STANDART TAKILAR... 5

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Temel Kavramlar İnternet HTML WWW HTTP, HTTPS FTP Web

Detaylı

WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR

WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR İnternet Ortamı İnternet, bir çok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Lan (Local) Man (Metropolian)

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA II. Tanımlar

İNTERNET PROGRAMLAMA II. Tanımlar İNTERNET PROGRAMLAMA II Tanımlar WWW( World Wide Web) Dünya üzerindeki bütün bilgisayarların bağlı olduğu bir ağdır. Çoğunlukla Web olarak adlandırılır. Web üzerindeki bilgisayarlar standart protokolleri

Detaylı

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız.

1.1 Web Kavramlar. 1.1.1.3 URL terimini tanımlayınız ve anlayınız. 1.1 Web Kavramlar 117 Anahtar 7erim/er 1.1.1.1 Web ve Internet terimlerini tanımlayınız. Her birinin anahtar özelliklerini tanımlayınız. Web bir Internet hizmetidir. Web Internet üzerinde bağlantılı html

Detaylı

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 1.PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Bilindiği gibi internet üzerindeki statik web sayfaları ziyaretçinin interaktif olarak web sayfasını kullanmasına olanak vermemektedir. Bu yüzden etkileşimli web sayfaları oluşturmak

Detaylı

2-Hafta Temel İşlemler

2-Hafta Temel İşlemler 2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar * Htm Sayfasının Oluşturulması * Temel Html Komutları * Html Sayfalarının Düzenlenmesi * Html Sayfalarının İncelenmesi Html Komutlarının

Detaylı

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan MYO 2016-2017 Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU HTML Nedir? HTML, Hyper Text Markup Language sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Web in temel dilidir. Html dökümanları

Detaylı

HTML (Hyper Text Markup Language)

HTML (Hyper Text Markup Language) HTML (Hyper Text Markup Language) Ele Alınacak Başlıklar HTML tarihçesi Bir HTML dökümanın genel görünümü HTML ve tarayıcı etkileşimi Tarihçe Internet The World Wide Web (www) HTML URI/URL HTTP Tim Berners-Lee

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri 2. Hafta Html Temel Etiketleri

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI

İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet

Detaylı

Web Site Tasarımı (Html-Css) (SD0139) Murat KARA 2017

Web Site Tasarımı (Html-Css) (SD0139) Murat KARA 2017 Web Site Tasarımı (Html-Css) (SD0139) Murat KARA 2017 1. Hafta TANIŞMA, İNTERNET, HTML İçerik (Hafta/Konu) 1. Tanışma, İnternet Nedir, Html Nedir, Temel Terim ve Kavramlar 2. İnternete erişim ve İnternet

Detaylı

İNTERNET HAFTA 02 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Öğr. Gör. GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR. SAPANCA Meslek Yüksekokulu

İNTERNET HAFTA 02 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI. Öğr. Gör. GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR. SAPANCA Meslek Yüksekokulu İNTERNET HAFTA 02 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİSİ KULLANIMI Öğr. Gör. GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR SAPANCA Meslek Yüksekokulu İnternet, bilgisayarların ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, sürekli büyüyen

Detaylı

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu

Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Arayüz Geliştirme Dokümantasyonu Proje: İş: Müşteri: Nosab Web Sitesi Arayüz Geliştirme Aeronorm Index 1. Sayfalar 2. Renk Paleti 3. Tipografi 4. Kutu Modeli 5. Bileşenler 6. Kod ve Sayfa Yapısı 7. Responsive

Detaylı

Html temelleri. Ders 4

Html temelleri. Ders 4 Html temelleri Ders 4 1 Giriş World Wide Web (Kısaca web) uygun protokoller kullanarak haberleşen yazılımların çalıştırıldığı internet üzerindeki sistemlerin bir koleksiyonudur. Çoğu sistem gününüzde en

Detaylı

AKINSOFT CMS (İçerik Yönetim Sistemi)

AKINSOFT CMS (İçerik Yönetim Sistemi) AKINSOFT (Content Management System) Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 27.12.2012 Sayfa 1 1. ÇALIŞMA SİSTEMİ HAKKINDA KISA BİLGİ Yönetici paneli, sayfa oluşturma, menü tasarımı, galeri

Detaylı

WEB TASARIMIN TEMELLERİ

WEB TASARIMIN TEMELLERİ WEB TASARIMIN TEMELLERİ ~ Sunu 2 ~ Öğr. Gör. Mehmet Fatih TAN http://blog.kmu.edu.tr/mftan mftan@kmu.edu.tr Bilgi paylaşıldıkça kıymetlenir.. Kaynak göstermek şartıyla sunu içeriğini çalışmalarınızda kullanabilirsiniz.

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

Kurulum 14 FTP ye Bağlanmak ve Dosyaları Atmak 14 Veritabanı Oluşturulması ve Bağlanıp Kurulumun Tamamlanması 15

Kurulum 14 FTP ye Bağlanmak ve Dosyaları Atmak 14 Veritabanı Oluşturulması ve Bağlanıp Kurulumun Tamamlanması 15 vii 1 İçerik Yönetim Sistemi Nedir? 2 WordPress Nedir? 2 WordPress Kısa Tarihi 3 WordPress Gücünü Nereden Alıyor? 3 WordPress ile Neler Yapabiliriz? 4 Kişisel Blog 4 Kurumsal Blog 4 Kurumsal Site 4 Tanıtım

Detaylı

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2

İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 İnternet ve İnternet Tarayıcıları BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ DERS NOTU - 2 Ağlar ve Internet Ağ, iletişim aygıtları ve iletim ortamı yoluyla, genellikle kablosuz olarak bağlanan bilgisayar ve aygıtların

Detaylı

WEB TASARIM. Öğr.Gör. Ruhsar KAVASOĞLU

WEB TASARIM. Öğr.Gör. Ruhsar KAVASOĞLU WEB TASARIM Öğr.Gör. Ruhsar KAVASOĞLU İNTERNET NEDİR? İNTERNET, İKİ YA DA DAHA FAZLA BİLGİSAYAR AĞININ ROUTER VE HUB/SWITCH LERLE BİRBİRİNE BAĞLANMASI İLE OLUŞAN YAPIDIR. HER PC NİN EŞSİZ BİR IP NUMARASI

Detaylı

WAMP SERVER KURULUMU

WAMP SERVER KURULUMU WAMP SERVER KURULUMU Bilgisayarınızda; PHP web programlama dilini kullanarak web sayfası hazırlayacaksanız ya da PHP web programlama dili kullanılarak hazırlanmış Joomla, Wordpress, Drupal vb.. içerik

Detaylı

HTML TABLO OLUŞTURMA HALİL İBRAHİM AKGÜN

HTML TABLO OLUŞTURMA HALİL İBRAHİM AKGÜN HTML TABLO OLUŞTURMA HALİL İBRAHİM AKGÜN HTML Nedir? İşaretleme dili (HyperText Markup Language) Web sayfalarında gösterim işini sağlamak için kullanılan bir işaretleme dilidir. İşaretleme dili, metinlerin

Detaylı

TBF 110 BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet

TBF 110 BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet BİLGİSAYARDA VERİ İŞLEME ve UYGULAMALARI Ha9a- 2 - İnternet 2015 2016 Akademik Yılı Öğr. Gör. Gülten Güngörmüş gulteng@baskent.edu.tr Oda No: B- 202 Öğr. Gör. Gizem Öğütcü ogutcu@baskent.edu.tr Oda No:

Detaylı

Web Teknolojileri ve Programla

Web Teknolojileri ve Programla Web Teknolojileri ve Programla Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir? Bilgisayar Mühendisi? Bilgisayar Programcısı? Web Tasarımcısı? Web Programcısı? Neler öğreneceğiz? Kurs sonunda neler yapılabileceğiz?

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II

İNTERNET PROGRAMCILIĞI - II 0 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 PHP İle Web Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 PHP Kodlama Standartları 5 Bölüm 3 PHP Değişken Kullanımı 17 Bölüm 4 IF Yapısı 32 Bölüm 5 Döngüler ve Diziler 64 1 BÖLÜM 1 PHP İLE WEB PROGRAMLAMAYA

Detaylı

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu

Detaylı

Web Teknolojileri ve Programla

Web Teknolojileri ve Programla 12.05.2010 Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+ da örnekler Web Teknolojileri ve Programla Bölüm

Detaylı

PHP 1. Hafta 2.Sunum

PHP 1. Hafta 2.Sunum PHP 1. Hafta 2.Sunum Hello World Bu derste görülecekler WAMP ve PHP Hosting kavramı ve bizi neden ilgilendirmediği Domain ve localhost kavramları www klasörü İlk PHP kodunun

Detaylı

Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma

Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma Hafta- 2 Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma Programlama yazılımı, bir web projesi oluşturmak için alternatif birkaç yol sunar. Buyollardan bir tanesi ihtiyaca uygun olarak seçilebilir. Programlama

Detaylı

1 / 5. Mehmet Alper Şen. Kıdemli Yazılım Uzmanı. İletişim Bilgileri

1 / 5. Mehmet Alper Şen. Kıdemli Yazılım Uzmanı. İletişim Bilgileri Mehmet Alper Şen E-Posta İletişim Bilgileri Adres Bilgileri : senworld@gmail.com alper@kodkurdu.com : Türkiye - Antalya - Merkez - Muratpaşa Ev Telefonu : 90 (242) 247 43 21 Cep Telefonu : 90 (555) 689

Detaylı

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi...

Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Dünyanın bilgisine açılan pencere... Ya da sadece yeni çağın eğlencesi... Bilgisayar Ağı (Network) Nedir? Bir ana bilgisayarın denetiminde birbirlerine bağlı olarak çalışan bilgisayarların oluşturduğu

Detaylı

HTTP & HTML BİRİNCİ BÖLÜM. HTTP Nedir? HTTP Safhaları Nelerdir? Protokol ve Eklentiler. HTTP Servisleri. HTTP Nedir? HTML Nedir?

HTTP & HTML BİRİNCİ BÖLÜM. HTTP Nedir? HTTP Safhaları Nelerdir? Protokol ve Eklentiler. HTTP Servisleri. HTTP Nedir? HTML Nedir? HTTP & HTML Seval ÖZBALCI Bilgisayar Programcılığı Bölümü Ders 3 HTTP ve HTML Kullanarak İlk Web Sayfasının Oluşturulması BİRİNCİ BÖLÜM HTTP Nedir? HTML Nedir? Temel Unsurlar Editör Türleri İlk Sayfanın

Detaylı

Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz

Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz KULLANIM KILAVUZU Doktor Web Tasarım ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz Her doktorun ihtiyacı olan doktor web sitesi, hasta ve doktor arasındaki

Detaylı

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır)

(Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet ve WWW İnternet Dünyadaki en büyük bilgisayar ağı, (Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanarak büyük bir ağ oluşturmasıdır) İnternet teki web site sayısının yüksek bir hızla artması ve beraberinde

Detaylı

2. HTML Temel Etiketleri

2. HTML Temel Etiketleri 2. HTML Temel Etiketleri Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML ve etiket kavramlarının ne olduğunu, HTML komut yapısını, Örnek bir HTML dosyasının nasıl oluşturulduğunu, Temel HTML etiketlerinin neler olduğunu,

Detaylı

HTML Sayfaları. Bütün html sayfaları

HTML Sayfaları. Bütün html sayfaları HTML VİZE NOTLARI HTML Sayfaları Bütün html sayfaları tagıyla başlar ve tagıyla biter. tagları arasında ve tagları vardır. Örnek bir html boş sayfası kodları şu şekilde

Detaylı

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde,

5. Tablo İşlemleri. Bu bölümü bitirdiğinizde, 5. Tablo İşlemleri Bu bölümü bitirdiğinizde, Tablonun nasıl oluşturulduğunu, Satır ve hücrelerin ne olduğunu ve nasıl oluşturulduğunu, Tablonun ve hücrelerin nasıl hizalandığını, Satır veya sütunların

Detaylı

Web Tasarımının Bugünü ve Geleceği

Web Tasarımının Bugünü ve Geleceği Efe ÇİFTCİ Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Ocak 2011 www.efeciftci.com Dünya tarihinde yayınlanan ilk web sayfaları, olabildiğince basit tasarımlara sahipti ve ağırlıklı olarak metin

Detaylı

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BM 206 - Web Programlama ÖDEV 1 Son Teslim Tarihi: 5 Mayıs 2014-09:00 (ÖRGÜN) - 19:00 (İKİNCİ) Ödevi Teslim Alacak Olan Asistan:

Detaylı

Internet: Tarihçe ve Kavramlar

Internet: Tarihçe ve Kavramlar Internet: Tarihçe ve Kavramlar Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr Internet in Tarihçesi 1945 Vannevar Bush memex 1962 Licklider (MIT) Galaktik Ağ 1969 DARPA ARPANET 1972 İlk e-posta 1983 TCP-IP 1991 Gopher,

Detaylı

AĞ ve İNTERNET TCP/IP. IP Adresi İNTERNET NEDİR? Standartlar :

AĞ ve İNTERNET TCP/IP.  IP Adresi İNTERNET NEDİR? Standartlar : AĞ ve İNTERNET İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Standartlar : TCP/IP (Transmission Control

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 2

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 2 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 2 HTML 2 Hyper Text Markup Language = Yüksek/İleri Metin İşaretleme Dili Web sayfaları oluşturmak için kullanılan içerik biçimlendirme dilidir. Yüksek/ileri metin

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

CMS (İçerik Yönetim Sistemi)

CMS (İçerik Yönetim Sistemi) AKINSOFT (Content Management System) Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 10.10.2012 Sayfa 1 1. ÇALIŞMA SİSTEMİ HAKKINDA KISA BİLGİ Yönetici paneli, sayfa oluşturma, menü tasarımı, galeri

Detaylı

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ

MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ MOODLE UZAKTAN ÖĞRETİM SİSTEMİ ÖZET Genel Bilgiler Moodle nedir? Sistem Gereksinimleri Moodle Sisteminin Kurulumu Ders ve kategori eklenmesi Bir dersin sistem özellikleri İstatistikler Sonuç ve öneriler

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI

İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI İNTERNET NEDİR? Dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. BİLGİSAYAR AĞI NEDİR? İki ya da daha

Detaylı

İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak.

İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak. Amaçlarımız 2 İnternet ve ağ kavramlarını tanımlamak. İnternet in nasıl çalıştığını açıklamak. Elektronik posta ve sohbet kavramlarını açıklamak. Dosya transferi ve arama motoru kavramlarını tanımlamak.

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVER DA TABLOLAR KULLANARAK İNDEX SAYFASI HAZIRLAMAK Günümüzde web siteleri Frameset yapısı ve Tablo yapısı kullanarak yapılmaktadır. Frameset (Çerçeve) yapılı web sitelerinde index sayfaları oluşturulduğunda

Detaylı

Konuşmacı. Cüneyt Manavoğlu

Konuşmacı. Cüneyt Manavoğlu Konuşmacı Cüneyt Manavoğlu Web içerik yönetim sistemi nedir? Kullanıcıların web sitelerini standart bilgisayar bilgisiyle kolay ve hızlı bir şekilde kişiselleştirmesini sağlayan yapılardır. Nerelerde kullanılır?

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 1

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 1 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 1 2 Dersi Veren: Doç.Dr. Nuray At Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü, EEM213 e-mail: nat@anadolu.edu.tr Kaynaklar: 1. E. Yaşar, T. Özseven, İnternet

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı. 26 Şub. 2013 Öğr. Gör.

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı. 26 Şub. 2013 Öğr. Gör. Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 26 Şub. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU PHP Nedir? Platformdan bağımsız (işletim Sistemi) dinamik web sayfaları

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği internet sitesi

Türkiye Barolar Birliği internet sitesi Türkiye Barolar Birliği internet sitesi Türkiye Barolar Birliği internet sitesi, güncel teknolojinin sunduğu son imkânlarla, tamamen merkezi yönetim sistemine sahip dinamik ve geliştirilebilir bir sistem

Detaylı

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler:

İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ (CMS) Bir web sitesi yayınlamak için yapılması gerekenler: Yer satın alınır. İsim tescil ettirilir. Ftp ile wordpress klasörü upload edilir. Kendi bilgisayarımızda web sitesi yayınlamak

Detaylı

Consulting & Internet Services. BiZ, TASARIM, WEB YAZILIM & YENiLiKÇi internet ÇÖZÜMLERi üretiyoruz. www.doublesolution.com - info@doublesolution.

Consulting & Internet Services. BiZ, TASARIM, WEB YAZILIM & YENiLiKÇi internet ÇÖZÜMLERi üretiyoruz. www.doublesolution.com - info@doublesolution. Consulting & Internet Services BiZ, TASARIM, WEB YAZILIM & YENiLiKÇi internet ÇÖZÜMLERi üretiyoruz - info@doublesolution.com WEB SiTESi TASARIMI Firmanıza özel LOGO ve KURUMSAL KiMLiK çalışmaları yapıyoruz

Detaylı

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html>

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html> HTML'e Giriş 1. HTML dosyası nedir? HTML'in açılımı Hyper Text Markup Language (Bunun tam Türkçe'si bulunmamakla beraber "çok yere açılan metin" denebilir. Bir HTML dosyası bir text dosyası olmakla beraber

Detaylı

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları.

Script. Statik Sayfa. Dinamik Sayfa. Dinamik Web Sitelerinin Avantajları. İçerik Yönetim Sistemi. PHP Nedir? Avantajları. Script Statik Sayfa Dinamik Sayfa Dinamik Web Sitelerinin Avantajları İçerik Yönetim Sistemi PHP Nedir? Avantajları Dezavantajları Script HTML kodları arasına yerleştirilen küçük kodlardır. Web sayfalarında

Detaylı

BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ 2. DERS YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA

BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ 2. DERS YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA BİLGİSAYAR 4 MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ 2. DERS YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA HTML NEDİR? HTML (Hyper Text Markup Language / Köprü Metni (Hareketli Metin) İşaretleme Dili) Web sayfası hazırlama

Detaylı

PHP 1. Hafta 1. Sunum

PHP 1. Hafta 1. Sunum PHP 1. Hafta 1. Sunum PHP101: PHP nedir? Bu dersten sonra bilecekleriniz PHP nedir? PHP ye neden ihtiyaç vardır? PHP nin gelişimi HTML, HTTP ve JS nedir? PHP yle alakası nedir? PHP nin uygulama alanları

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz

KULLANIM KILAVUZU. VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz KULLANIM KILAVUZU VSP Teknoloji ile sıfır hatada Dünya standartlarında web kalite politikasına uygun web sitesi oluşturabileceksiniz Kullanıcı dostu kontrol panelli dünya standartlarında web tasarım uygulaması.

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage Bir web sitesi birden fazla sayfadan oluşur. Bu sayfalarda içerik değişirken her sayfada tekrarlanan ögeler ve özellikler

Detaylı

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET İnternet sunucu-istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan bir bilgisayar (kullanıcı-client) ve bu isteği karşılayan özel bir bilgisayar

Detaylı

INTERNET 19/02/2018. WEB (www World Wide Web) Nedir? Nedir? Nedir? Adres: URL (UNIFORM RESOURCE LOCATOR) Adres: URL (UNIFORM RESOURCE LOCATOR)

INTERNET 19/02/2018. WEB (www World Wide Web) Nedir? Nedir? Nedir? Adres: URL (UNIFORM RESOURCE LOCATOR) Adres: URL (UNIFORM RESOURCE LOCATOR) INTERNET Internet Hangi Konularda Çok Yararlıdır? Bilgi ve kaynak paylaşımı Eğitim ve araştırma Haberleşme Ticaret Eğlence Adres: URL (UNIFORM RESOURCE LOCATOR) İnternet üzerindeki bir web sayfasının bulunabilmesi

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. 15. Linkin tıklanması durumunda sayfanın yeni pencerede açılmasını sağlayan HTML parametresi aşağıdakilerden hangisidir?

ÇALIŞMA SORULARI. 15. Linkin tıklanması durumunda sayfanın yeni pencerede açılmasını sağlayan HTML parametresi aşağıdakilerden hangisidir? ÇALIŞMA SORULARI 1. HTML nedir? a) Sayfa içindeki metinlerin tarayıcıda nasıl görüneceğini ve işlevsel olacağını düzenleyen işaret dilidir. b) Diğer sayfaları bağlayan linkler c) Nesneyi bağlayan linkler

Detaylı

Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak. Temel SEO Çalışması

Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak. Temel SEO Çalışması Arama Sonuçlarında Üst Sıralarda Olmak Temel SEO Çalışması 2 SEO (Search engine optimization), kısaltmasıdır. Arama motorları SEO işlemleri ile web sitelerini daha kolay bir şekilde taraması için yapılan

Detaylı

DNS Nedir? HİKMET TÜYSÜZ

DNS Nedir? HİKMET TÜYSÜZ DNS Nedir? 14545568 HİKMET TÜYSÜZ DNS DNS, Domain Name System in kısaltılmış şeklidir. Türkçe karşılığı ise Alan İsimlendirme Sistemi olarak bilinir. DNS, 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini

Detaylı

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma 4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML dosyalarında nasıl bağlantı oluşturulduğunu, Bağ etiketinin ne olduğunu, Yerel dosyalara nasıl bağlantı kurulduğunu, İnternet üzerindeki dosyalara

Detaylı

Kopya Hakkı 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd

Kopya Hakkı 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Tüm haklar mahfuzdur. Bu yayının hiçbir kısmı ECDL Kuruluşundan izin almadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz. Çoğaltım talepleri yayıncıya yapılmalıdır. The European Computer Driving Licence Foundation Ltd

Detaylı

İnternet,artık hayatımızın önemli bir parçası. Her gün interneti programlar aracılığı ile ya da internet siteleri aracılığı ile kullanıyoruz.

İnternet,artık hayatımızın önemli bir parçası. Her gün interneti programlar aracılığı ile ya da internet siteleri aracılığı ile kullanıyoruz. Mahmut BORA KARAKUŞ İnternet,artık hayatımızın önemli bir parçası. Her gün interneti programlar aracılığı ile ya da internet siteleri aracılığı ile kullanıyoruz. Peki internet nasıl çalışıyor ve internet

Detaylı

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1

BMT 202 Web Tasarımı Bahar Dönemi. Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 BMT 202 Web Tasarımı 2016 2017 Bahar Dönemi Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 1 HTML 5 Yük. Müh. Köksal GÜNDOĞDU 2 HTML 5 Günümüzde kullanılan HTML 4.1 sürümü, CSS desteğiyle ne kadar düzenli ve sağlam bir yapıda

Detaylı

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama

Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) BIM206 Web Programlama Basamaklı Stil Şablonları (CSS) CSS, bir HTML elemanının nasıl görüneceğini belirleyen kurallar tanımlamamızı sağlayar. Örneğin: Sayfanın arka planının

Detaylı

5-Hafta Genel Sayfa Yapısı

5-Hafta Genel Sayfa Yapısı 5-Hafta Genel Sayfa Yapısı Paragraf Oluşturma Metin Biçimlendirme Referans ve Alıntıların Belirlenmesi Metinlerin Vurgulanması Kısaltma ve Terimlerin Belirtilmesi Alt ve Üst Simge Kullanımı Uİ-UX NEDİR?

Detaylı

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti Bu sayfaları okuduğunuza göre bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarıyla ilişkiniz olduğunu biliyorum. Ancak yine de en başta niçin bilgisayar ağı kullanıyoruz sorusunun cevabını vermekle işe başlayabiliriz.

Detaylı

YZM 3215 İleri Web Programlama

YZM 3215 İleri Web Programlama YZM 3215 İleri Web Programlama Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 1 BÖLÜM - 1 İleri Web Programlamaya Giriş Bu bölümde; Temel

Detaylı

Yalnız bazı profesyonel blog siteleri ücretsiz olmasına rağmen güçlü güvenlik duvarları kullanarak sitenizi hakkıyla korumakta.

Yalnız bazı profesyonel blog siteleri ücretsiz olmasına rağmen güçlü güvenlik duvarları kullanarak sitenizi hakkıyla korumakta. Web Sitesi Nasıl Yapılır? (Örneklerle Site Yapım Aşamaları) Ön Hazırlık Aşaması Öncelikle; web sitenizin konusu ve amacı ne olacak, sitenizin hedef kitleleri kimler, site açmak için belli bir miktar bütçe

Detaylı

Javascript Geliştiricileri İçin Xaml Ve Microsoft Silverlight

Javascript Geliştiricileri İçin Xaml Ve Microsoft Silverlight Wpf tabanlı (windows presentation foundation) browser eklentisi hakkında bir sunum Nedir? Genel Bakış Uyumluluk Moonlight Lisans XAML Elementler Animasyon Scripting Sonuç 1 Nedir?, web (browser) uygulamaları

Detaylı

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde,

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde, 7. Çerçeveler Bu bölümü bitirdiğinizde, Çerçevelerden oluşan bir WEB sayfası tasarlamayı, İç içe çerçeveler oluşturmayı ve Çerçeveleri isimlendirmeyi, Bağ kurulan dosyaları belirtilen çerçeve içerisinde

Detaylı

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar.

Internet Nedir? Devlet Kurumları. Internet Servis Sağlayıcılar. Lokal Ağ. Eğitim Kurumları. Kişisel Bilgisayar. Dizüstü Bilgisayar. İnternet Nedir? Internet Nedir? Internet, bilgisayar ağlarını kapsayan uluslararası bir ağdır. Farklı büyüklükteki ve tipteki birbirinden bağımsız binlerce bilgisayar ağından oluşur. Bu ağların her birinde

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR)

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ II.DÖNEM ÇALIŞMA KAĞIDI (5.SINIFLAR) Hafıza Ölçü Birimleri: 8 bit = 1 Byte = 1 karakter 1024 Byte = 1 KiloByte 1024 KB = 1 MegaByte 1024 MB = 1 GigaByte 1024 GB =

Detaylı

08119 Web Tasarımının Temelleri. Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU

08119 Web Tasarımının Temelleri. Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan MYO 2017-2018 Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU İnternet Nedir? İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve

Detaylı

PHP I PHP I. E. Fatih Yetkin. 26 Eylül 2011

PHP I PHP I. E. Fatih Yetkin. 26 Eylül 2011 PHP I E. Fatih Yetkin 26 Eylül 2011 Outline Temel Tanımlar HTML e Giriş PHP ye Giriş MySQL ve PHP Temel Tanımlar Web Sunucu Nedir? Teknik detaylar bir kenara bırakılacak olursa, hazırlanan web sayfasını

Detaylı

Smart Commerce Proje Teklifi

Smart Commerce Proje Teklifi Proje Teklifi Code Brother Ship Trading Ltd. Lefkoşa 1. Giriş Smart Commerce, profesyonel bir alt yapı ile ürünlerini sergileyip isterlerse banka havalesi, kapıda ödeme sistemi ve kredi kartı ile de satış

Detaylı

2. Belgeye Metin Ekleme

2. Belgeye Metin Ekleme METİN İŞLEMLERİ Flashta 2 çeşit metin vardır:1)tlf metni 2)Klasik metin 1)TLF Metni : CS5 ile başlayan metin türü. TLF metni FLA dosyanızın yayınlama ayarlarında ActionScript 3.0 ve Flash Player 10 veya

Detaylı

AJAX nedir? AJAX nasıl çalışır? AJAX. Tahir Emre KALAYCI. Sunucu Yazılım Teknolojileri

AJAX nedir? AJAX nasıl çalışır? AJAX. Tahir Emre KALAYCI. Sunucu Yazılım Teknolojileri nedir? Sunucu Yazılım Teknolojileri nedir? Gündem 1 nedir? 2 XML 3 nedir? nedir? : Asynchronous JavaScript and XML Yeni bir teknoloji değil, daha çok bir yöntembilim, teknik, tasarım deseni. RIA = Zengin

Detaylı

Temel HTML Eğitimi. Erman Yükseltürk

Temel HTML Eğitimi. Erman Yükseltürk Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk HTML Nedir? 1980 yılında CERN'de görevli olan Tim Berners-Lee, CERN araştırmacılarının bilgilerini ve dökümanlarını birbirleriyle paylaşabilmeleri için bir sistem olması

Detaylı

HTML Bloklar. CSS Display özelliği

HTML Bloklar. CSS Display özelliği HTML Bloklar Tüm HTML etiketleri için varsayılan bir görünüm değeri vardır ve blok yada satıriçi olarak belirtilir. Blok tipindeki etiketler her zaman yeni bir satırda başlar ve tüm satır boyunca mümkün

Detaylı

HTML 5 ve CSS 3. Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN

HTML 5 ve CSS 3. Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN HTML 5 ve CSS 3 Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN HTML HTML web sayfalarını tanımlayan bir işaretleme dilidir. HTML (Hyper Text Markup Language) açılımı Hiper Metin İşaretleme Dili HTML dosyaları HTML etiketleri

Detaylı

YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ

YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ YAZTEK ŞİRKET TANITIM SİSTEMİ V2 SİSTEM ÖZELLİKLERİ Çoklu Dil Desteği Panelden Dil Özelliği Açma/Kapama Dil Dosyaları Editleyerek Farklı Dillere Çevirebilirsiniz.Kendiniz Dil Dosyası Yapabilirsiniz. Tek

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı