İşletim Sistemi Nedir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İşletim Sistemi Nedir?"

Transkript

1 İşletim Sistemi

2 İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayarın çalışmasını yürütecek bir işletim sistemi gereklidir. İşletim sistemi; bilgisayarın donanımını ve uygulama yazılımlarını, mikroişlemci, bellekler ve girişi çıkış birimleri gibi kaynakları kullanarak kontrol eden, yöneten ve düzenleyen bir sistem yazılımıdır. Uygulama yazılımları (örnegin, paint, word, MicrosoftOffice, vb.) işletim sisteminin gözetiminde ve işletim sistemi dosyalarını kullanarak çalışırlar. Bilgisayar açıldıktan sonra işletim sistemi otomatik olarak devreye girer. Kullanıcılar dosya oluşturma, silme, yazıcıdan çıktı alma gibi olağan işlerini işletim sistemi aracılığı ile yaparlar.

3 İşletim Sisteminin Görevleri Bir işletim sisteminin gerçekleştireceği temel işlemler; 1. Merkezi işlem Birimini yönlendirmek, yönetmek, 2. Ana belleği yönetmek, 3. Harici kayıt cihazlarını yönetmek, 4. Giriş/çıkış birimlerini kontrol etmek, 5. Bilgisayar sisteminin güvenliği ve kontrolünü sağlamaktır.

4 Windows, Linux, Pardus, Mac OS

5 MS-DOS Microsoft firmasının ilk işletim sistemi DOS ve MSDOS tur.

6 Microsoft Windows

7 Windows 3.1

8 Windows 95

9 Windows XP

10 Windows 7

11 Windows 8 ve 10

12 Diğer İşletim Sistemleri MAC OS Machintosh. Daha kaliteli göreseller Linux Ücretsiz Kaynakları daha iyi ve hızlı yönetme Pardus TUBİTAK tarafından geliştirilen yerli işletim sistemi

13 Windows 7 İşletim Sistemi

14 Windows Giriş Penceresi Kullanıcı adı seçilir ve daha önce belirlenen parola girilir.

15 Windows Masaüstü Bilgisayarın grafik ara yüzü yardımıyla kullanılmasına olanak sağlayan çalışma ortamıdır. Dosyalar, klasörler, simgeler, araç çubukları, pencereler ve menüleri içermektedir.

16 Görev Çubuğu Başlat menüsü, sık kullanılan programların hızlı açma simgeleri, açık olan yazılımlar ve işletim sistemi açılırken aktif hale gelen arka plan uygulamalarının simgelerinin (tarih ve saat ayarı, ses ayarı, antivirüs programı gibi) yer aldığı ve genellikle masaüstünün en alt bölümünde yer alan çubuktur.

17 USB cihazlarının Bilgisayardan çıkarılması

18 Başlat Menüsü Sabit simgeler Sık kullanılan programlar Tüm programlar

19 Bilgisayarım Penceresi Sabit disk sürücüleri ve çıkarılabilir depolama birimleri gibi aygıtlara ulaşılabilecek penceredir. Sabit sürücülerin listesi Depolama birimlerinin listesi

20 Bilgisayarın Özelliklerini Anlamak Bilgisayarın temel yazılımsal ve donanımsal özellikleri ile ilgili bilgilere Bilgisayarım simgesi yardımıyla öğrenilebilir. Masaüstünde Bilgisayarım simgesinin üzerine gelinerek sağ tıklanır, açılan menüden Özellikler seçeneğine tıklanır. Açılan Sistem penceresi sekmelerinde kullanılan bilgisayara yönelik çeşitli bilgiler yer almaktadır.

21 Kullanıcı Dosyaları Kullanıcıların belge, resim, müzik ve video dosyalarını saklayacağı varsayılan klasörlerin yer aldığı dosyadır. İnternetten indirilen dosyalar genellik varsayılan olarak bu klasör altındaki Karşıdan Yüklemeler klasörünün içerisine yüklenir. Klasörün ismi Windows kullanıcı hesabı ile aynıdır.

22 Geri Dönüşüm Kutusu Bilgisayarda sil komutu ile silinen dosyaların gönderildiği kutudur. Geri dönüşüm kutusuna gönderilen dosya veya klasörler kurtartılabilir yani geri yüklenebilir. Dosyaların ya da klasörlerin bilgisayardan tamamen silinmesi isteniyorsa, Geri Dönüşüm Kutusu simgesine sağ tıklanır Gelen seçeneklerden Geri Dönüşüm Kutusunu Boşalt seçeneği seçilir.

23 Ağ Ağ içinde bulunan paylaşım verilmiş olan tüm bilgisayardaki klasör, dosyalar ve yazıcılar ortak kullanılabilir. Ağ bağlantısı olan bilgisayarlarda görünür.

24 Windows ta Pencere Kavramı Windows işletim sisteminde tüm uygulamalar, klasörler bir pencere içinde açılmaktadır. Bilgisayarda çalışırrken birden fazla program açılabilir, pencerelerin boyutları değiştirilebilir, bir konumdan başka bir konuma getirilebilir. Çalışan programlar aynı anda masaüstünde görüntülenebilir ve kullanılabilir. Pencerelerdeki bazı nesneler tüm pencereler için ortaktır.

25 Pencere Standart düğmeler Menü çubuğu Başlık çubuğu İçerik bölmesi Adres çubuğu

26 Başlık Çubuğu Pencerenin en üstünde yer alır. Solda yer alan düğmeler yardımı ile pencere yönetilir. Pencere görev çubuğunda simge durumuna küçültülebilir, pencerenin tüm ekranı kaplaması sağlanabilir ve pencere kapatılabilir. Simge Durumuna Küçült Ekranı Kapla Kapatma Önceki boyut

27 Menü Çubuğu Menü çubuğundaki düzen menüsü ile pencere içerisindeki bir dosya ile ilgili kes, kopyala, yapıştır gibi işlemler yapılabilir. Klasör ve arama ile ilgili seçeneklere bu menüden ulaşılabilir ve değişiklikler yapılabilir. Aç menüsü ile seçili olan dosyanın hangi probgram ile açılacağı düzenlenebilir. Bunula Paylaş menüsünden ağa bağlı olan diğer bir bilgisayar ile seçili olan dosyalar paylaşılabilir. Yazdır seçeneği ile seçili dosyanın yazıcıdan çıktısı alınabilir. E-posta seçeneği ile seçili olan dosyalar e-posta ile başkaları ile paylaşılabilir. Yeni Klasör seçeneği ile klasör içerisinde yeni boş bir klasör oluşturur.

28 Adres Çubuğu Bulunduğunuz konumun adresini görebilirisiniz. Ara kutucuğu yardımıyla bulunduğunuz konumda aramalar yapabilirsiniz. Standart Düğmeler Geri: Pencere içerisindeki bir önceki konuma gider. İleri: Pencere içerisindeki bir sonraki konuma gider.

29 Dosya ve Klasör Kavramı Bilgisayarda bulunan veya kullanıcının çeşitli programlarla hazırladığı bütün bilgiler bilgisayarda dosyalar halinde kayıtlı tutulur. Dosyaların program türlerine göre uzantıları farklıdır ve bilgisayarda bir dosya dosya adı. uzantısı şeklinde kaydedilir. Bilgisayardaki dosyalar içeriklerine göre gruplandırılır ve bir klasör oluşturarak içinde depolanır ve dosya ismi verilir. Bilgisayardaki klasörlerde sadece dosyalar bulunmaz, alt klasör denilen klasörler de isteğe göre aynı klasörde bulunabilir.

30 Dosya Uzantıları Windows ta dosyalar isimlendirilirken dosyanın türüne göre birde uzantı tanımlanmaktadır. İsletimsistemi.ppt, uygulama1.docx Uzantılar Windows ta görüntülenmezler. Uzantıların görüntülenmesi için Denetim Masası Klasör Seçenekleri menüsündeki Görünüm sekmesinde, Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle seçenegi isaretsiz duruma getirilmelidir.

31 Dosya Uzantıları

32 Dosyalara İsim Verirken Bilmeniz Gerekenler Dosyalara isim vermede dikkat edilecek hususlar: İsim verirken kullanılan boşluklarla birlikte isim uzunluğu en çok 255 karakter uzunluğunda olabilir. İsimlerde Sayılar yani Rakamlar kullanılabilir. Bazı Özel işaretler dosya isimlerinde kullanılamazlar : \,?, <, >,, *, / gibi. Ayrıca AUX, COM1, COM2, COM3, COM4, CON, LPT1, LPT2, LPT3, PRN, NULL gibi kısaltmalar dosya isimler olarak kullanılamazlar.

33 Yeni Klasör Oluşturma Masaüstünde bir klasör oluşturmak istenirse farenin sağ tuşu ile boş bir alana tıklanır ve açılan menüden Yeni alt menüsüne ve bu menüden Klasör komutuna tıklanır. Masaüstünde Yeni Klasör isimli bir klasör oluşur. Klasörün altında isim verilmesi istenen bir alan bulunur ve bu alana bir isim yazıp Enter tuşuna basarak onaylanır. Verilen ismi sonradan değiştirme olanağı vardır. Bu işlem fare klasör üzerindeyken farenin sağ tuşuna basılarak açılan pencereden Ad değiştir e tıklama ve mavi renkte yanıp sönen imleçle birlikte yeni ismi yazarak Enter tuşuna basmak şeklinde yapılabilir.

34 Dosya / Klasör Kopyalama Taşıma - Silme Bir dosyayı, programı, belge veya klasörü başka bir konuma (disket, flash bellek, diğer sabit sürücü vb.) kopyalamak için kopyalanacak veya taşınacak nesnenin üzerine farenin sağ tuşuyla tıklanır. Kopyalamak için: Açılan menüden Kopyala komutu seçilir. Bu işlemin kısayolu olarak klavyeden Ctrl+C tuşlarına aynı anda basılır. Daha sonra kopyalanacağı klasör veya depolama aygıtlarına fare ile çift tıklayarak pencere açılması sağlanır. Bu pencere içinde boş alanda farenin sağ tuşuna basılarak açılan menüden Yapıştır komutu verilir veya kısayol tuşu olarak Ctrl+V tuşlarına aynı anda basılır. Taşımak için: Açılan menüden Kes komutu seçilir. Bu işlemin kısayolu olarak klavyeden Ctrl+X tuşlarına aynı anda basılır. Daha sonra taşınacağı klasör veya depolama aygıtlarına fare ile çift tıklayarak pencere açılması sağlanır. Bu pencere içinde boş alanda farenin sağ tuşuna basılarak açılan menüden Yapıştır komutu verilir veya kısayol tuşu olarak Ctrl+V tuşlarına aynı anda basılır. Silmek için: Açılan menüden Sil komutu seçilir. Bu işlemin kısayolu klavyeden DELETE tuşudur.

35 Birden Fazla Dosya Seçmek Grup olarak yapılacak işlemler için nesneler seçili olmalıdırlar. Grup seçme islemi klavyedeki yardımcı tuşlarla (Ctrl ve Shift) birlikte fare kullanılarak gerçekleştirilebilir. Bir klasör içerisinde farklı sıralarda bulunan dosya ve alt klasörlerin gruplanarak seçilmesi için Ctrl tuşu kullanılırken, klasör içerisindeki nesnelerin sıralı şekilde seçilmesi içinse Shift tuşu kullanılır.

36 Dosya / Klasörleri Sıkıştırmak Sıkıştırma işlemi; Winrar, Winzip gibi bu işlem için geliştirilmiş birçok programla yapılabilir. Dosya uzantıları genellikle.rar veya.zip tir. Bir klasörün altındaki dosyaları sıkıştırmak için dosyalar seçilir. Seçili dosyaların üzerinde farenin sağ tuşu ile tıklandığında açılan menüden Winrar için ayrılmış komutlardan Arşive Ekle Klasör Adı seçeneği seçilerek tek dosya halinde sıkıştırılır. Sıkışmış dosyayı tekrar çözmek için dosyanın üzerinde farenin sağ tuşu ile açılan menüden Buraya çıkart seçeneği tıklanırsa aynı klasöre tekrar açar.

37 Dosya / Klasörü CD veya DVD ye Kopyalamak Kopyalanacak dosya, program, belge veya klasörün üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayarak açılan listeden Gönder komutu verilerek CD-RW sürücüsüne tıklanır. Görev çubuğunda CD ye yazılmayı bekleyen dosyalarınız var mesajı belirir. Bu mesajın üzerine tıklanarak veya bilgisayarın klasöründen sürücünün penceresinin açılması sağlanır. Bu bölümün yanındaki CD Yazma Görevleri bölümünden Bu dosyaları CD ye yaz seçeneğine tıklanarak kopyalama işlemi başlatılır.

38 Windows Gezgini ve Arama Windows işletim sisteminde dosyalar ve klasörler Windows Gezgini kullanılarak keşfedilebilir. Windows gezginine Başlat Programlar Donatılar Windows Gezgini menüsü kullanılarak erişilebilir. Hızlı Program Simgelerinden de Windows Gezginine ulaşmak mümkündür. Gezgin penceresi iki bölümden oluşur: Sol tarafta, bilgisayarın organizasyon şeması (ağaç yapısı), sağ tarafta ağaç yapısından seçili dizin ya da sürücünün içeriği görüntülenir. Dosya veya klasör aramak için Başlat, Ara kullanılır. * çok karakteri temsil eder.? ise tek karakteri temsil eder.

39 DENETİM MASASI Denetim Masası, bilgisayara ilişkin birçok ayar seçeneğini barındıran bir alandır. Başlat menüsünden Denetim Masası alt menüsü tıklanarak bu alana ulaşılabilir. Bu alandaki görünüm isteğe bağlı olarak değiştirilebilir. Klasik görünüm tüm denetim masasının simgelerini gösterir. Kategori görünümü denetim masası simgelerini kategoriler halinde gösterir.

40 Kullanıcı Hesapları Windows işletim sistemi bilgisayarın farklı kullanıcılar tarafından kendilerine özgü masaüstü ve sistem ayarları ile kullanılmasına imkan sağlayan çok kullanıcılı bir yapı sunmaktadır. İşletim sistemine yeni bir hesap eklemek için Denetim Masası Kullanıcı Hesapları Başka Bir Hesabı Yönetim Yeni Hesap Oluştur menüsü kullanılır. Yeni bir hesap için ad girin alanına bir isim yazılarak ileri düğmesine tıklanır. Açılan pencereden Bilgisayar yöneticisi veya sınırlı hesap türlerinden biri işaretlenir. Kullanıcı hesap türünü, adını değiştirmek ve parola oluşturmak isterse ilgili seçeneklere tıklar. Kullanıcı silmek için Denetim Masası Kullanıcı Hesapları Başka Bir Hesabı Yönetim menüsünden silinmek istenen hesap seçilir ve ekrana gelen listeden Hesabı Sil seçeneği seçilir.

41 Programlar ve Özellikler Genellikle programların yüklenmesi kurulum dosyası ile yapılırken, kaldırma işlemlerinin yönetimi Denetim Masası Programlar ve Özellikler menüsü kullanılarak gerçekleştirilir. Ayrıca işletim sistemi ile yerleşik olarak gelen program ve hizmetlerin kurulum ve kaldırma işlemleri için Windows Özellikleri Aç veya Kapa seçeneği kullanılır.

42 Kişiselleştirme Kişileştirme menüsü kullanılarak bilgisayardaki görsel öğeler ve sesler, masaüstü simgeleri, fare işaretçileri ve hesap resmi değiştirilebilir. Seçilen tema ile masaüstü arka planı, ekran koruyucu, görünüme ilişkin simgeler ve renklerin tümü değiştirilebilir. Tema kullanılamadan bu görüntü özellikleri ayrı ayrıda değiştirilebilir.

43 Görüntü Başlat Denetim Masası Görüntü menüsünden erişilir. Sol bölümde yer alan kısımdan Çözünürlüğü Ayarla seçeneği ile ekran çözünürlüğü ayarlanabilir veya bilgisayara harici ekran veya projeksiyon takıldığında görüntünün ayarları yapılır.

44 Harici Ekran veya Projeksiyon Bağlama

45 Bölge ve Dil Denetim Masasındaki Bölge ve Dil menüsünden bilgisayarda kullanılan sayı tipleri, tarih biçimleri ve para birimleri gibi bölgeye özgü ayarlarlar ile birlikte klavyenin kullandığı giriş dili tanımlamaları buradan gerçekleştirilebilir. Klavye dilini yazılımsal olarak değiştirmek için Bölge ve Dil pençesindeki Klavyeler ve Diller sekmesinden Klavye Değiştir komutu kullanılır. Bu menüden eklenen diller Görev Çubuğu ve Başlat menüsünden erişilebilen Dil Çubuğu üzerinden her zaman değiştirilebilir.

46 Aygıt Yöneticisi Aygıt Yöneticisi'ni kullanarak bilgisayarınızda hangi aygıtların yüklü olduğu belirleyebilir, aygıtlarınız için sürücü yazılımını güncelleştirebilir, yazılımın gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını denetleyebilir ve donanım ayarlarını değiştirebilirsiniz. Yeni aygıt yüklemek için aygıt listesi üzerindeki bilgisayar isminin üzerine gelerek sağ tıklamak ve gelen menüden Donanım Değişikliklerini Ara menüsü seçilmelidir.

47 Disk Birleştirme İşletim sisteminde sabit belleklere kayıt işlemleri, bellek üzerindeki alanlara sıra ile yapılmaktadır. Yapılan program kurulum/kaldırma işlemleri ve dosya oluşturma/ silme işlemleri sonucunda fiziksel olarak sabit bellekler üzerinde kullanılmayan alanlar oluşabilir veya fiziksel zararlar meydana gelebilir. Yazılımsal ve donanımsal bellek problemlerini çözmek ve işletim sistemi performansını arttırmak için disk birleştirme ve hata kontrolü yapılabilir. İstenilen Sabit bellek üzerinde Sağ tuş Özellikler Araçlar menüsü kullanılarak disk birleştirmeye erişilebilir.

48 Yedekleme ve Geri Yükleme İşletim sisteminde yaşanan yazılımsal arızaların onarımı için çalışan sistem ayarlarının istenildiğinde daha sonra yeniden yüklenmek üzere kaydedilmesine Sistem Geri Yükleme Noktası adı verilir. Sistemdeki bu geri yükleme noktaları kullanıcı tarafından oluşturulabilmekle birlikte işletim sistemi tarafından yeni bir program yüklendiğinde ya da sistem ayarları değiştiğinde otomatik olarak oluşturulmaktadır. En son yapılandırmaya dönmek yada yeni bir Sistem Geri Yükleme Noktası oluşturmak için Başlat Programlar Donatılar Yedekleme ve Geri Yükleme menüsünden yedekleme noktası veya sistem görüntüsü oluşturulabilir.

49 Bilgisayarı Kapatmak Eğer bilgisayar tamamen kapatılmak isteniyorsa Kapat düğmesine, bilgisayar yeniden başlatılmak isteniyorsa Yeniden Başlat düğmesine, bilgisayar kapatılmadan bilgisayarı kullanan farklı kullanıcıların, kendi ayar ve yetkileri ile bilgisayara ve ağa erişimini sağlamak için kullanıcı değiştirilmek isteniyorsa Oturumu Kapat düğmesine tıklanır. Uyku seçeneği tıklanırsa bilgisayar düşük güç durumuna geçer ve fare veya klavyeye dokunur dokunmaz kaldığı yerden işlem yapmaya devam eder.

50 Uygulama Zamanı

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI

DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI DENEME SINAVI CEVAP ANAHTARI ECDL BAŞLANGIÇ Bilgisayarı Kullanmak ve Dosyaları Yönetmek 1) Bilgisayar ı doğru şekilde kapatıp, açmak için uygun metodu uygulayınız.(bilgisayarı kapatın ve tekrar açın.)

Detaylı

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir.

Bu düğme tıklandığında karşınıza yandaki gibi bir diyalog kutusu daha gelecektir. Bu diyalog kutusunda Windows XP de 5 diğer sürümlerinde 6 sekme bulunmaktadır. Temalar sekmesi pencerelerin görünümlerini ayarlamak amacıyla kullanılmaktadır. Tema Bölümünden kutusunun sol tarafındaki

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 4. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105

Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Bilgisayar Uygulamaları PSİ105 Yrd.Doç.Dr. Serdar YILMAZ Kaynak: Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Kursu Ders Notları, Kasım 2007 1 2 3 4 Başlat Düğmesi Bilgisayarınızı kapatma ve

Detaylı

Dosya ve Klasör İşlemleri

Dosya ve Klasör İşlemleri Öğr.Gör.Günay TEMÜR Kaynaşlı Meslek Yüksekokulu Dosya ve Klasör İşlemleri Dosya ve Klasör İşlemleri 1 Dosya ve Klasör Nedir? 2 Bilinen Dosya Uzantıları 3 Yeni Klasör Oluşturmak 4 Dosya ve Klasörleri Yeniden

Detaylı

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ

DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -2: İŞLETİM SİSTEMİNDE MASA ÜSTÜ Yazılım (Software) Yazılımlar, bilgisayarları amaçlarımız doğrultusunda kullanabilmemiz için geliştirilmiş programlardır. Yazılımlar kendi

Detaylı

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI

SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI SAÜ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ORTAK BİLGİSAYAR DERSLERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ WİNDOWS 7 BÖLÜM SORULARI 1.Windows 7 Temelleri 1.2. Masaüstü 1. Windows 7 de dosyaların hangi programla açılacağını

Detaylı

Temel Bilgisayar kullanımı

Temel Bilgisayar kullanımı Temel Bilgisayar kullanımı Bu kısımda öğreneceğimiz bilgiler Bilgisayarı Açma Kapama Bilgisayarı yeniden başlatma Yanıt vermeyen programı kapatma Masaüstü ekranını tanıyalım Bilgisayarı Açma Reset Güç

Detaylı

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017

Temel Bilgi Teknlolojileri 1. Ders notları 5. Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Temel Bilgi Teknlolojileri 1 Ders notları 5 Öğr.Gör. Hüseyin Bilal MACİT 2017 Windows işletim sistemi Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir? İşletim Sistemi Nedir? İşletim sistemi, bilgisayar açılırken hafızaya yüklenen, bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten ve çeşitli uygulama yazılımları için hizmet sağlayan genel amaçlı bir yazılımdır.

Detaylı

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır.

Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. Kopyalama ve Taşıma konularıyla ilgili daha değişik uygulamalar yaparak bu konunun pekiştirilmesini sağlamanız yararınıza olacaktır. NOTLAR: 1. Bir Klasörün içindeki bir dosyayı fare sol tuşunu basılı

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı. Klasör ve Dosya Mantığı. Klasör ve Dosya Mantığı İŞLETİM SİSTEMİ Kavramı İŞLETİM SİSTEMLERİ İşletim sistemini, bir bilgisayar sisteminde kullanıcı ile iletişim kurarak, donanım ve yazılım nitelikli kaynakların kullanıcılar arasında adil bir biçimde paylaştırılmasını

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Bilgisayar (Özellikler) Bilgisayarınızın özelliklerini görüntülemek için : Masaüstünde Bilgisayar simgesine sağ tıklayarak Özellikler e tıklayın. Çıkan pencerede bilgisayarınızda

Detaylı

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI

MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI MICROSOFT WINDOWS 7 TEST SORULARI 1. Disk birleştirme programı aşağıdaki yollardan hangisi ile çalıştırılır? a) Başlat > Ayarlar b) Donatılar > Sistem araçları c) Donatılar > Erişebilirlik d) Donatılar

Detaylı

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ

TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ YAZILIM (SOFTWARE) VE İŞLETİM SİSTEMLERİ YAZILIM (SOFTWARE) YAZILIM TÜRLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ İŞLETİM SİSTEMLERİ UNIX UNIX LINUX LINUX DAĞITIMLARI GÖRÜNÜMLERİ

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi Windows İşletim Sistemi Microsoft Windows Kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft

Detaylı

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016

DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 DOSYA-KLASÖR VE DOSYA UZANTILARI Batıkent Ortaokulu,Ders Notları,2016 Sürücü Kavramı Dosya Kavramı Klasör Kavramı Dosya Yada Klasörleri Kopyalamak Dosya ve Klasörleri Taşımak Dosya veya Klasörleri Silmek

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ;

BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ; BU DERSİN SONUNDA BUNLARI ÖĞRENECEKSİNİZ; 0 Yeni klasör oluşturmak 0 Klasör/dosya isimlerini değiştirmek 0 Klasör/dosya silmek 0 Geri dönüşüm kutusunu kullanmak 0 Silinen dosyayı / klasörü geri almak 0

Detaylı

MICROSOFT WINDOWS XP. Başlat Menüsü

MICROSOFT WINDOWS XP. Başlat Menüsü MICROSOFT WINDOWS XP Microsoft Windows XP Windows XP, Windows 2000, Windows 98 ve Windows Me nin en iyi özellikleriyle birlikte, yönetilebilirlik, güvenlik, kullanımı kolay arabirim ve yeni destek hizmetlerini

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru 1.) Sağ tuş fonksiyonları * Masaüstünde * Bilgisayarım içinde * Klasör ve dosya simgesi üzerinde * Sürücü simgesi

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

DOSYALARI DÜZENLEMEK

DOSYALARI DÜZENLEMEK DOSYALARI DÜZENLEMEK Klasörler(Dizinler) ve Dosyalar Dosya Nedir? Dosya bilgi içeren öğedir. Dosyaların içerisinde metin, resim, ses, video vb. içerikler bulunabilir. Dosyaların türleri ve kendilerine

Detaylı

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR

KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi SORULAR KONU: İşletim Sistemleri I - Ms-Dos İşletim Sistemi Aşağıdakileri MS-DOS işletim sistemi uygulamalarını bilgisayarınızda yapınız ve nasıl yaptığınızı (hangi komutları nasıl kullandığınızı) boş bırakılan

Detaylı

Pencereler Pencere Özellikleri

Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Pencere Özellikleri Pencereler Windows işletim sistemleri pencere yapıları üzerine inşa edilmiştir. WINDOWS 7 de tüm işlemler pencereler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Programlar ve

Detaylı

Görev Çubuğu Özellikleri

Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Özellikleri Görev Çubuğu Ekranın altını yatay olarak kaplayan yatay Görev Çubuğu aktif olan pencereleri ve programları gösterir. Çalıştırılan her programın ve pencerenin simgesi işletim sistemi

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI DERS NOTLARI Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders Notları-

Detaylı

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır.

-Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. YAZILIM -Bilgisayarı oluşturan iki temel unsurdan diğeri ise YAZILIM dır. Elektronik cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan ve komutlardan oluşan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım temelde

Detaylı

BAŞLANGIÇ 1. BİLGİSAYARDA İLK ADIM

BAŞLANGIÇ 1. BİLGİSAYARDA İLK ADIM A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Bilgisayarı kapatma yolları hakkında bildiklerinizi söyleyiniz. 2. Flash diskin biçimlendirilmesi hakkında bildiklerinizi anlatınız. 1. BİLGİSAYARDA İLK ADIM Kişisel bilgisayarlar

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru

ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta. Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru ENF 100 Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı Ders Notları 5. Hafta Öğr. Gör. Dr. Barış Doğru Konular 1.) İşletim sistemlerine giriş 2.) Bilgisayar Ortamı ve Temelİşlemler * Arayüzü tanıma * Simgelerle çalışma

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMİ ( WINDOWS XP ) Masaüstü ve Öğeleri

İŞLETİM SİSTEMİ ( WINDOWS XP ) Masaüstü ve Öğeleri İŞLETİM SİSTEMİ ( WINDOWS XP ) Masaüstü ve Öğeleri Kullanıcı arayüzü denilen kısımdır. Bilgisayarımız kullanıma hazır hale geldiğinde masaüstü ekranı karşımıza gelir. Masaüstü ekranında bilgisayarımızın

Detaylı

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri

Şekil Yazı tipini biçimlendirme araç çubuğu simgeleri BÖLÜM 2 2. YAZILARI BİÇİMLENDİRME 2.1. Yazı Tipini Değiştirme Word programında, yazılan bilgiler daktilodaki gibi tek tip yazı olmaz. Yazılarda farklı biçimler kullanılarak belgelerin daha etkileyici olması

Detaylı

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI

III. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER KELİME İŞLEM PROGRAMI III. KELİME İŞLEM PROGRAMI Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. BİÇİMLEME D. SAYFA BİÇİMLEME E. YAZDIRMA F. İLERİ ÖZELLİKLER 71 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Bildiğiniz kelime işlemci programlarını

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

2000 de Programlarla Çalışmalar

2000 de Programlarla Çalışmalar Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar 24 3 Windows 2000 de Programlarla Çalışmalar Programları Başlatmak Programları başlat menüsünü kullanarak, başlatmak istediğiniz programın simgesini çift tıklayarak

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojisi. Ders 2

Temel Bilgi Teknolojisi. Ders 2 Temel Bilgi Teknolojisi Ders 2 1 WİNDOWS 2 WİNDOWS Microsoft firmasının geliştirdiği ve dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemidir. Kullanımının bir hayli kolay olması bu denli yaygın bir şekilde

Detaylı

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1

MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 MODÜL 3 KELİME İŞLEM UYGULAMALARI 1 Kelime İşlemci I. Uygulamanın Kullanımı A. Kelime İşlemcisiyle İlk Adımlar B. Ayarların Yerleştirilmesi C. Kaydetmek D. Yardım Fonksiyonlarını Kullanma II. Temel İşlemler

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ Değişiklik Numarası: 1.8 11/04/2012 İÇİNDEKİLER 1 ŞEKİL LİSTESİ... 3 1 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ... 4 2 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ UYGULAMASI İÇİN GEREKLİLİKLER... 6 3 T.N.B. DUYURU SİSTEMİ

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27

İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 BÖLÜM-2. WİNDOWS XP İŞLETİM SİSTEMİ...27 İÇİNDEKİLER BÖLÜM-1. BİLGİSAYARIN TANIMI VE ÇALIŞMA PRENSİBİ...1 1.1. GİRİŞ...1 1.2. BİLGİSAYARIN TANIMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ...3 1.3. BİLGİSAYARIN FONKSİYONLARI...3 1.4. BİLGİSAYARIN YAPISI VE BİLGİSAYARI

Detaylı

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar

Dersin Konusu ve Amaçları: Ders P lanı: Bölüm 1: Bilgi Teknolojilerinde Temel Kavramlar Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Dersin Konusu ve Amaçları: Bu dersin amacı daha önce bilgisayar ve bilgi teknolojileri alanında herhangi bir bilgi ve/veya deneyime sahip olmayan öğrenciye bilgi

Detaylı

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY

Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I. Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY Bilgisayarın çalışma prensibini açıklayınız??? Bilgisayar çalışma sisteminde nelere ihtiyaç duyar??? İşlenebilir türden bir veya birden çok verinin

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint Genel Bilgiler Microsoft PowerPoint 2010, güçlü bir sunu programıdır. PowerPoint ile herhangi bir konu hakkında etkili

Detaylı

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ

WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ WEB SİTESİ YÖNETİM PANELİ KULLANMA YÖNERGESİ Web Sitesi Yönetim Paneli, Üniversitemiz web sitesinde, birimlerimize ait web sitelerindeki içerikler üzerinde ekleme, silme, değiştirme gibi güncelleme işlemlerini,

Detaylı

GO3 Kullanım Dökümanı

GO3 Kullanım Dökümanı Ürün Bölüm GO3 Kullanım Dökümanı GO3 kısayolu tıklanarak programa giriş penceresi açılır. Çarpı işaretine basılarak giriş ekranından çıkılabilir. Kullanıcı kodu, şifresi,firma seçimi yapıldıktan sonra

Detaylı

VERİ TABANI UYGULAMALARI

VERİ TABANI UYGULAMALARI V. Ünite VERİ TABANI UYGULAMALARI A. BAŞLANGIÇ B. BİR VERİ TABANI YARATMA C. FORMLARIN KULLANIMI D. BİLGİYE ERİŞİM E. RAPORLAMA 127 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Veri tabanı programları hangi amaç için

Detaylı

Bütün bu ayarlar yapıldıktan sonra önce uygula sonra tamam düğmesine basarak ayarların aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bütün bu ayarlar yapıldıktan sonra önce uygula sonra tamam düğmesine basarak ayarların aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Dosyaların uzantıları ekranda görüntüleniyor ise dosya ismini değiştirirken uzantısını da girmek zorunda kalırsınız. Aksi taktirde bilgisayar size dosya uzantısını değiştirmekte olduğunuzu ve eğer değiştirirseniz

Detaylı

Temel Bilgisayar Dersi

Temel Bilgisayar Dersi ENFORMATİK BÖLÜM BAŞKANLIĞI Temel Bilgisayar Dersi Bölüm 10-11: Microsoft PowePoint PowerPoint Sekmelerinin Tanıtımı Dosya Sekmesi Giriş Sekmesi Ekle Sekmesi Tasarım Sekmesi Geçişler Sekmesi Animasyonlar

Detaylı

Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler

Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler Donatılar, Arama, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR HAFTA 4 SAPANCA Meslek Yüksekokulu Windows işletim sistemi içerisinde temel kullanıcılara

Detaylı

2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler

2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler 8 2Microsoft Windows 2000 Temel Bilgiler Windows 2000 İşletim Sistemi Windows 2000 kişisel bilgisayarlar için geliştirilmiş bir Windows işletim sistemidir. Windows

Detaylı

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri

1. ÇALIŞMA ALANI hücre çalışma sayfası kitap Başlık çubuğu Formül çubuğu Aktif hücre Sekmeler Adres çubuğu Kaydırma çubukları Kılavuz çizgileri 1. ÇALIŞMA ALANI Bir elektronik tablolama yazılımını açtığınızda göreceğiniz şey, kutularla dolu bir pencere olacaktır. Satırlar ve sütunların kesişmesiyle oluşan bu kutulara hücre adı verilir. Hücreleri

Detaylı

Windows İşletim Sistemi

Windows İşletim Sistemi BĠL 101 - Bilişim Teknolojileri Windows İşletim Sistemi http://bil.etu.edu.tr/bil101 Masaüstü Masaüstü 1. Bilgisayarım simgesi. Bilgisayarım penceresini açar. 2. Belgelerim simgesi. Belgelerim penceresini

Detaylı

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ

TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ TABLO ve HÜCRE SEÇİMİ ÇALIŞMA TABLOSU (SAYFASI) İŞLEMLERİ Tablo seçimi: Çalışma kitabında işlemler normal olarak etkin bir çalışma tablosunda yapılır. Bazı hallerde birden fazla çalışma tablosu etkin hale

Detaylı

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI

MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI MICROSOFT OFFICE WORD 2010 ÖRNEK TEST SORULARI 1-) Word 2010 nedir? A-) Hesap Programıdır B-) Tablo - Grafik Programıdır C-) Kelime İşlem Programıdır D-) İşletim Sistemidir 2-) Microsoft Word 2007 programında

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri

Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Temel Bilgi Teknolojileri - I Ayrıntılı Ders İçerikleri Bilgi Teknolojileri (IT) Kavramları, Bilgisayar Kullanımı ve Dosyaların Yönetimi, Bilgi ve İletişim HAFTA 1 1. Genel Kavramlar(Bilgisayarın tanımı,bilgi

Detaylı

Şeklinde tanımlanmaktadır. Sonuçta bütün bilgiler bilgisayarım simgesinin içinde olduğu için bilgisayarım simgesi adres içine yazılmamaktadır.

Şeklinde tanımlanmaktadır. Sonuçta bütün bilgiler bilgisayarım simgesinin içinde olduğu için bilgisayarım simgesi adres içine yazılmamaktadır. 6. Her dosyanın oluşturulma tarihleri Windows tarafından otomatik olarak hafızada tutulur 7. Her dosyanın en son çalıştırıldığı tarih Windows tarafından otomatik olarak hafızada tutulur. Dosya adreslerinin

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI

BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? 2. POWERPOINT PROGRAMININ BAŞLATILMASI BÖLÜM 8 B- SUNU PROGRAMI 1. MICROSOFT POWERPOINT NEDİR? Microsoft Office Paketi ile birlikte kullanıcıya sunulan Powerpoint Programı, etkileşimli sunular (Presentation) hazırlamaya yarayan metin tabanlı

Detaylı

BTU 100 Bilgisayar okuryazarlığı BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi

BTU 100 Bilgisayar okuryazarlığı BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI. Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi BTU 100 BİLGİSAYAR OKURYAZARLIĞI Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi İÇİNDEKİLER 1. BİLGİSAYAR KULLANIMI VE DOSYA YÖNETİMİ / İŞLETİM SİSTEMİ 1.1. Bilgisayar Ortamı, İlk adımlar, temel

Detaylı

* * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1

* * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1 Hazırlayan : Hasan YÜKSEL İş Sağlığı ve Güvenliği 1. Sınıf 1. Dönem * * * BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GİRİŞ * * * ÜNİTE 1 I. Veri (Data) ve Bilgi (Knowledge) eş anlamlı kavramlardır. II. Analog bilgisayarlar

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. USB Disk Paylaşımı Değerli Müşterimiz, AirTies desteklediği USB Tak&Paylaş özelliği ile hiçbir ekstra donanıma ihtiyaç duymadan yaygın olarak kullanılan standart USB disk sürücülerinizi tüm ağınıza paylaştırmanıza

Detaylı

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir.

12. Kat Oluşturma. Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği incelenecektir. 12. Kat Oluşturma Bu Konuda Öğrenilecekler: Yeni bir kat yaratmak Yaratılan katlara ulaşmak Kat ayarlarında değişiklik yapmak Bu konuda mevcut bir katın bilgilerini kullanarak nasıl yeni katlar oluşturulabileceği

Detaylı

HAFTA -B 3 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI. Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR. SAPANCA Meslek Yüksekokulu

HAFTA -B 3 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI. Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR. SAPANCA Meslek Yüksekokulu WINDOWS 7 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR HAFTA -B 3 SAPANCA Meslek Yüksekokulu Araştırma yapmak üzere bilgi kaynaklarına erişmek, bilimsel amaçlı yazılımlarla çalışmak,

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SMO 103 4. HAFTA Bilgisayar Kullanımı Ve Dosya Yönetimi Bilgisayar cihazı Masaüstü Dosya yönetimi BİLGİSAYAR CİHAZI Kullanıcıdan aldığı veri yada bilgilerle istenilen doğrultuda işlem

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.)

BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) AYRANCILAR ORTAOKULU BİLİŞİM TEK VE YAZ. DERSİ WORD 2007 SORULARI(CEVAPLAR SON SAYFALARDA RENKLİ GÖSTERİLMİŞTİR.) SORU 9-) Yandaki butonun görevi nedir? 1-) Word nedir? Hesap Programıdır Tablo - Grafik

Detaylı

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi -

WINDOWS 7. Tekno-K@mp Eğitim ID 98 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223. Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - WINDOWS 7 Tekno-K@mp Eğitim ID 98 Seviye 2/4 (Normal Seviye Kullanıcı) Tekno-K@mp Konu ID 34223 Ana Kategori İşletim Sistemleri Alt Kategori Giriş Konu Windows 7 Hakkında Genel Bilgi Ek Bilgi - GENEL BİLGİSAYAR

Detaylı

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek.

MS WORD 4.BÖLÜM. Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. MS WORD 4.BÖLÜM Bölüm Adı: NESNE EKLEME Bölümün Amacı: Belgeye nesne ekleme işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Ekle sekmesini tanır. 2. Kapak sayfası oluşturabilir.

Detaylı

DOSYALAR VE KLASÖRLER

DOSYALAR VE KLASÖRLER DOSYALAR VE KLASÖRLER Dosya ve klasörlerin yapılarının anlaşılması önemlidir. Çoğunlukla klasörlerimiz Windows Başlat menüsünde bulunan Kütüphaneler klasörüne kaydedilir (Windows 7 de dokümanlar, müzik,

Detaylı

Laboratuvar Çalışması Veri Depolama Kapasitesini Belirleme

Laboratuvar Çalışması Veri Depolama Kapasitesini Belirleme Laboratuvar Çalışması 1.3.2 Veri Depolama Kapasitesini Belirleme Hedefler PC'deki RAM miktarını (MB cinsinden) belirleme. PC de takılı olan sabit diskin boyutunu (GB cinsinden) belirleme. Sabit diskteki

Detaylı

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA

IV. Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER ELEKTRONİK TABLOLAMA IV. ELEKTRONİK TABLOLAMA Ünite A. BAŞLANGIÇ B. TEMEL İŞLEMLER C. FORMÜLLER VE FONKSİYONLAR D. BİÇİMLEME E. İLERİ ÖZELLİKLER 99 A BAŞLANGIÇ Konuya Hazırlık 1. Excel le Word ün farklılıkları neler olabilir?

Detaylı

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Microsoft PowerPoint 2010 İÇERİK Genel bilgiler PowerPoint penceresinin tanıtımı Sekmelerin genel tanıtımı Sunular ile ilgili işlemler Yeni bir sunu oluşturmak Bir sunuyu kaydetmek Varolan bir sunuyu açmak

Detaylı

Ekranı simge durumunda küçültür

Ekranı simge durumunda küçültür B. Windows Penceresi Windows penceresi yapısını inceleyelim Programın menüleri Programın başlık çubuğu Araç çubukları Ekranı simge durumunda küçültür Pencereyi büyültür Pencereyi kapatır Şekil 5 Şekil

Detaylı

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI

WINDOWS VE PARDUS İÇİN İMZAGER KURULUM TALİMATI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi TALM-001-053 0 03.01.2012 DEĞİŞİKLİK KAYITLARI Yayın No Yayın Nedeni Yayın Tarihi 0 İlk Çıkış 03.01.2012 TALM-001-053 03.01.2012 2/15 İÇİNDEKİLER 1 Giriş...4 2

Detaylı

MODÜL 2 İŞLETİM SİSTEMİ 2

MODÜL 2 İŞLETİM SİSTEMİ 2 MODÜL 2 İŞLETİM SİSTEMİ 2 2.2.3 Dosyalar İle Çalışmak 2.2.3.1 Bilinen Dosya Türlerini Tanımlamak Bilgisayarda bir bilginin saklanabilmesi için bir dosya içinde olmalıdır. Bilgisayarda dosyalar < dosya_adı.uzantı

Detaylı

ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVEWEB YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi:Giriş ekranınd dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılaraksisteme giriş yapılır. Sistem Ekranı: 4 2 Klasörler Dosyalar

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

Bölüm 2: Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi

Bölüm 2: Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi Bölüm 2: Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi Hazırlayanlar: Levent Emmungil ve Orçun Madran Güncelleme: Serdar Engin Koç Bu konuyu bitirdiğinizde; o Bilgisayarı nasıl kullanacağınızı

Detaylı

Donatıları açmak için Başlat Menüsü - Tüm Programlar - Donatılar seçeneği seçilir.

Donatıları açmak için Başlat Menüsü - Tüm Programlar - Donatılar seçeneği seçilir. Donatılar: www.kariyerhocam.com Donatıları açmak için Başlat Menüsü - Tüm Programlar - Donatılar seçeneği seçilir. Çalıştır: Bir program adının yazılarak çalıştırılmasını, dosya/klasör açılmasını ya da

Detaylı

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi: Giriş ekranınd sisteme giriş yapılır. dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılarak Sistem Ekranı: 4 2 1 2 3 Klasörler

Detaylı

Bu yöntemlerden herhangi bir tanesi seçildiğinde Geri Dönüşüm Kutusu içerisindeki bütün dosyalar kalıcı olarak silinecektir.

Bu yöntemlerden herhangi bir tanesi seçildiğinde Geri Dönüşüm Kutusu içerisindeki bütün dosyalar kalıcı olarak silinecektir. Bu yöntemlerden herhangi bir tanesi seçildiğinde Geri Dönüşüm Kutusu içerisindeki bütün dosyalar kalıcı olarak silinecektir. Herhangi bir dosyayı silmek istediğinizde Windows otomatik olarak size bir uyarı

Detaylı

Windows Grup İlkesi Düzenleyici

Windows Grup İlkesi Düzenleyici Windows Grup İlkesi Düzenleyici Microsoft Windows ta kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak üzere Grup İlkesi kullanılır. Grup ilkesi Microsoft Yönetim

Detaylı

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi

Şekil 7.14: Makro Kaydet Penceresi 7.2.4. Makrolar Kelime işlemci programında sık kullanılan bir görevi (çok kullanılan düzenleme ve biçimlendirme işlemlerini hızlandırma, birden çok komutu birleştirme, iletişim kutusu içinde daha kolay

Detaylı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı

PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı PowerPoint 2010 Sunu Hazırlama Programı 1 1-PowerPoint i Tanıyalım 2-PowerPoint programını açmak 3-Slayt Kavramı ve yeni slaytlar ekleme 4-Slayt Düzeni işlemleri 5-Slayt Tasarımı 6-Slayt geçişleri 7-Animasyonlar

Detaylı

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Dilimleme Photoshop ta üzerinde çalışılan resim dosyaları, düzenlenen fotoğraflar veya tasarlanan sayfalar web ortamında kullanılmak üzere hazırlanabilir. Bir web sayfasını

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat

Başlat menüsü, Windows 7 işletim sisteminde sıklıkla kulanılan bileşenlerden biridir. Görev çubuğu üzerinde yer alan başlat Başlat Masası Menüsü ve Denetim Başlat Menüsü Görev çubuğunun solunda bulunan Başlat Düğmesi, bilgisayara yüklü olan tüm program ve Windows 7 dahili özelliklerinin menüler halinde görüntülenmesini sağlar.başlat

Detaylı

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER WINDOWS 7 - II

ÜNİTE TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER WINDOWS 7 - II HEDEFLER İÇİNDEKİLER WINDOWS 7 - II Başlat Menüsü Görev Çubuğu Dosyalar, Klasörler ve Kısayollar Nesnelerin Düzenlenmesi TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Başlat menüsü ve özelliklerini

Detaylı

2. ÜNİTE. BilgisayarI Kullanma ve Yönetme. Üniteye Hazırlık

2. ÜNİTE. BilgisayarI Kullanma ve Yönetme. Üniteye Hazırlık Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme 2. ÜNİTE BilgisayarI Kullanma ve Yönetme Üniteye Hazırlık 1. İşletim sistemleri hakkında bir araştırma yaparak çalışmalarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız. 2. Günümüzde

Detaylı

Masaüstü Bileşenleri: Masaüstü: Simgeler, Pencereler, Panel, Pardus menüsü gibi temel görsel ögeleri içinde barındıran ortamın adıdır

Masaüstü Bileşenleri: Masaüstü: Simgeler, Pencereler, Panel, Pardus menüsü gibi temel görsel ögeleri içinde barındıran ortamın adıdır KDE MASAÜSTÜ ORTAMI Pardus, grafik ortamda kullanıcıların görsel olarak kullanacakları masaüstü ortamı için KDE'yi seçmiştir. KDE, Pardus için güçlü bir grafiksel ortamdır. Bilgisayarınızı her açtığınızda;

Detaylı

Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş

Bilgi Teknolojileri ve Uygulamalarına Giriş Bölüm 2: Bilgisayar Kullanımı ve Dosya Yönetimi / İşletim Sistemi Hazırlayanlar: Levent Emmungil ve Orçun Madran Bu konuyu bitirdiğinizde; Bilgisayarı nasıl kullanacağınızı öğrenebilecek, Dosyaların nasıl

Detaylı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı

MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı MEB E-Posta Hizmetleri ve Outlook Programı İçindekiler Bakanlık E-Posta Hizmetleri ve Sistem Ara yüzü E-posta Hizmetlerinin Outlook Programına Bağlanması Outlook 2010 Kullanımına ilişkin temel bilgiler

Detaylı