AB Projeleri Hem Önemli bir Kaynak Hem de Önemli bir Kapasite Geliştirme Aracıdır. ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI ULUSAL ve ULUSLARARASI PROJELERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AB Projeleri Hem Önemli bir Kaynak Hem de Önemli bir Kapasite Geliştirme Aracıdır. ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI ULUSAL ve ULUSLARARASI PROJELERİ"

Transkript

1 AB Projeleri Hem Önemli bir Kaynak Hem de Önemli bir Kapasite Geliştirme Aracıdır ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI

2 Proje adı : Proje başlangıç tarihi ve süresi: Projenin amacı: AB ye Uyum Sürecinde Bisküvi, Seramik ve Beyaz Eşya Sektörleri 2002 (6 ay) Eskişehir de kurulu Bisküvi, Seramik ve Beyaz Eşya Sektörlerinin ilgili AB mevzuatı hakkında bilgilendirilmesi ve uyum için bir rehber hazırlanması Stuttgart Ticaret ve Sanayi Odası AB Türk Oda Geliştirme Forumu Projenin ana faaliyetleri: Proje kapsamında Stuttgart Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında bisküvi, seramik ve beyaz eşya sektörlerine dair AB müktesebatı incelenmiş ve uyum sürecinde alınması gereken tedbirler hakkında bir rapor hazırlanmıştır. Proje bütçesi: Projenin uygulandığı bölgeler: Eskişehir, Stuttgart Bisküvi, Seramik ve Beyaz Eşya Sektörleri için AB Mevzuat Rehberi

3 Proje adı: Projenin amacı: Projenin hedef grupları ve faydalanan kurumlar: Kalite Kontrol Ara Elemanı Yetiştirme Projesi 2004 (6 ay) Bu proje ile Eskişehir ilindeki, ortaöğretim kurumları mezunlarının bir meslek sahibi olmalarını sağlamak amacıyla, söz konusu kişilerin ülkemiz sanayisinde önemli bir ihtiyaç olan Kalite Kontrol Ara Elemanı olma konusunda yetiştirilmeleri ve kiralanan kalite kontrol laboratuvarlarında uygulamalı eğitime tabi tutulmaları amaçlanmıştır. Eskişehir Atatürk Endüstri Meslek Lisesi İŞKUR a kayıtlı, meslek lisesi mezunu işsiz gençler AB Aktif İşgücü Programı Projenin ana faaliyetleri: Proje bütçesi: Kalite kontrol ve güvence sistemi konulu bir eğitim programı uygulanmıştır. Projenin uygulandığı bölgeler: Eskişehir Proje kapsamında 23 kişi eğitilmiş ve proje sonrasında Kalite Kontrol dalında yetiştirilen öğrencilerin 8 tanesinin, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ndeki firmalarca istihdam edilmeleri sağlanmıştır.

4 Proje adı: Projenin amacı: Mesleki Eğitimde Transformasyon ve Hayat Boyu Öğrenmenin Tesisi Projesi 2006 (6 ay) Proje, Eskişehir Sanayi Odası tarafından Avrupa'daki mesleki eğitim sisteminin sahip olduğu standart, norm, yeni geliştirilen teknolojiler ve ekipmanlar gibi eğitim kalitesini yükseltici materyaller ve yönergelerin Türkiye'deki mesleki eğitim sistemi ile karşılaştırılması ve Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi içerisinde Avrupa normlarına uygun olarak kurulması planlanan Mesleki Eğitim Merkezi'ne aktarılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. BFI Mesleki Eğitim Enstitüsü, Avusturya AB Aktif İşgücü Programı Projenin ana faaliyetleri: Proje bütçesi: Proje kapsamında, Eskişehir Sanayi Odası mesleki eğitim planlamacıları ve KOBİ temsilcilerinden oluşan 10 kişilik bir yararlanıcı grup Avusturya'da kurulu BFI Mesleki Eğitim Enstitüsü nde çalışmalarda bulunmuştur. Proje sonrasında, ESO nun bölgesel mesleki ihtiyaç analizlerine cevap veren bir eylem planı hazırlanmıştır. Projenin uygulandığı bölgeler: Proje faaliyetleri Eskişehir ve Avusturya nın Viyana kentinde yürütülmüştür ESO nun bölgesel mesleki ihtiyaç analizlerine cevap veren ESO Mesleki Eğitim Faaliyetleri Eylem Planı

5 Proje adı: Projenin amacı: Projenin hedef grupları ve faydalanan kurumlar: Mesleki Eğitimde Yeni Teknolojilerin Kullanılması Projesi 2006 (12 ay) Proje Eskişehir de faaliyet gösteren teknik lise eğiticilerinin uygulama kapasitelerinin yükseltilmesini, bu yolla meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin daha donanımlı olarak bölge endüstrisine kazandırılmasını amaçlamıştır. Proje Eskişehir de uygulanmıştır. Eskişehir Atatürk Endüstri Meslek Lisesi Eskişehir de eğitim veren meslek liseleri öğretmenleri Eğitim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) Projenin ana faaliyetleri: Proje bütçesi: Proje kapsamında, projenin sosyal ortağı Eskişehir Atatürk Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri; İleri Kaynak Teknikleri, PLC ve CAD/CAM konularında eğitilmiş, yeteneklerinin yeniden yapılandırılması ve elde edilen deneyimlerin Eskişehir bölgesinde konu ile ilgili faaliyette bulunan kurum ve kuruluşlara aktarılması sağlanmıştır. 12 ay süreyle gerçekleştirilen projede, 200 kişi yukarıdaki konular dahilinde mesleki eğitime tabi tutulmuş ve sertifika almaya hak kazanmıştır.

6 Proje adı: Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) Projesi 2008 (24 ay) Projenin amacı: Ağustos 2008 tarihinde faaliyete başlayan Eskişehir Abigem bölge Kobi'lerine ihracatı geliştirme, pazarlama, finans ve girişimcilik konularında danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermektedir. TOBB, Eskişehir Ticaret Odası Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezleri Genişletme Projesi Projenin ana faaliyetleri: Proje bütçesi: Eskişehir de faaliyet gösterecek bir Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi nin kurulum çalışmaları ve Merkez dahilinde KOBİ ve STK ların hizmetine sunulan eğitim, danışmanlık faaliyetleri. Eskişehir ABİGEM kurulmuştur ve halen bölgede hizmetlerine devam etmektedir.

7 Proje adı: Projenin amacı: Projenin hedef grupları ve faydalanan kurumlar: CNC Eğitim Merkezi Projesi 2009 (6 ay) Projenin amacı, Eskişehir de faaliyet gösteren sanayici firmaların otomasyon alanındaki kabiliyetlerini artırmaya dönük, eğitim ve uygulama odaklı bir Merkezin kurulmasıdır. Eskişehir ABİGEM KOBİ ler ve mesleki eğitim mezunu işsiz gençler Proje, ESO nun Abigem (Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi) projesi altındaki Windows Projeleri Programı kapsamında uygulanmıştır. Proje bütçesi: Proje kapsamında, Eskişehir de özellikle makina ve metal eşya imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ lerin üretim kalite ve verimliliklerini artırmak amacıyla Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bir CNC Eğitim Merkezi kurulmuştur.

8 Proje adı Alman Dual Mesleki Eğitim Sistemine Model Bir Uygulama: Sertifikalı Mekatronik Eğitimi Projesi 2009 (12 ay) Stuttgart Ticaret ve Sanayi Odası Projenin hedef grupları ve faydalanan kurumlar: ESO üyesi KOBİ ler Projenin fon aldığı program (AB Programı adı, Dünya Bankası AB Türk Oda Geliştirme Forumu kaynağı vb.): Proje bütçesi: Projenin uygulandığı bölgeler: Eskişehir, Stuttgart ESO tarafından kurulan CNC Eğitim Merkezi ve kurulması planlanan Endüstriyel Otomasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi nin işleyişinde ele alınacak Alman Dual Mesleki Eğitim sistemi, bu sistemi en iyi şekilde kullanan kurumlar incelenerek değerlendirilmiş ve gerekli bilgi transferi gerçekleştirilmiştir, Alman Dual Mesleki Eğitim sistemine uygun olarak 32 haftalık bir mekatronik eğitim programı hazırlanmış ve Eskişehir de faaliyet gösteren 11 firma söz konusu program dahilinde eğitilmiştir; projeye dahil olan firmaların teknik kapasitesi yükseltilmiştir, Projeyle birlikte mesleki eğitim konusundaki farkındalık artırılmış ve özellikle Odamızın bu alandaki diğer projelerine hız verilmiştir, Proje sayesinde ESO ve Stuttgart IHK arasındaki sosyal diyalog geliştirilmiş, yeni projeler için işbirliği imkanları yaratılmıştır.

9 Proje adı: Projenin amacı: Proje bütçesi: Eskişehir İli İnovasyon Stratejileri İçin Kapasite Oluşturma Projesi (Esinkap) Halen ESO üyesi üretici firmaların ve Eskişehir in inovasyon alanındaki pozisyonunu, yeteneklerini ve potansiyellerini tespit etmeyi, yapılan değerlendirmeler sonucunda bölge için inovasyon kapasitesini artırıcı bir takım faaliyetlerin hayata geçirilmesini amaçlamıştır. Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve TÜBİTAK TL 10 farklı sektörden 120 firma ile Teknolojik ve Çevresel Yetkinlik Değerlendirmesi anket çalışması yapılmış ve Eskişehir in Bölge İnovasyon Basamağındaki yeri tespit edilmiştir, İnovasyon süreçleri, Ar-Ge, Çevre ve Proje Hazırlama konularında 4 farklı eğitim ile 150 firma çalışanı eğitilmiştir, 12 firma üzerinde çevre ve teknoloji alanlarında yetenek değerlendirme ve mikro eğitim çalışmaları yürütülmüştür, Ar-Ge Proje Pazarı etkinlikleri başarı ile tamamlanmıştır yılı sonu itibari ile ESİNKAP kapsamında 6 Proje Pazarı faaliyeti başarı ile gerçekleştirilmiştir.

10 Proje adı Daha Güvenli Gıda için Daha iyi Eğitim Projesi 2011 (12 ay) Eskişehir Ticaret Borsası, Uludağ Üniversitesi, ACTIA (Fransa), IFES (İspanya) AB STD Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı Proje bütçesi: Projenin uygulandığı bölgeler: Projenin Amacı: Eskişehir, Fransa, İspanya Eskişehir de gıda üretimi alanında faaliyet gösteren firmaların gıda güvenliği ve ilgili AB müktesebatı konularındaki kapasitelerinin artırılması amaçlanmıştır. - Gerçekleştirilen anket çalışması ile Eskişehir de faaliyet gösteren 50 gıda üreticisi işletmenin AB gıda güvenliği uygulamaları alanındaki mevcut durumları ve ihtiyaçları tespit edilmiştir, - Gerçekleştirilen eğitim çalışmaları ile ESO üyesi 30 gıda üreticisi firmanın gıda güvenliği konusundaki kapasitesi artırılmıştır, - Gerçekleştirilen çalışma ziyaretleri ile Fransa ve İspanya daki gıda güvenliği uygulamaları yerinde incelenmiş, proje ortakları ile ESO üyesi 10 gıda üreticisi firmanın bu alandaki farkındalığı yükseltilmiştir, - Gerçekleştirilen etüt çalışmaları ile ESO üyesi 10 gıda üreticisi yerinde analiz edilmiş ve daha güvenli gıda üretimi konusunda tavsiyelerde bulunulmuştur, - Yerli ve yabancı proje ortakları arasındaki sosyal diyalog Lizbon Stratejisi'nde hedeflendiği biçimde geliştirilmiş, yeni işbirlikleri için imkanlar yaratılmıştır.

11 Proje adı Projenin Amacı: Eskişehir Sanayi Stratejik Gelecek Tasarımı Projesi 2011 (3 ay) Eskişehir sanayinin gelecekte nerede olması gerektiğinin belirlenmesi ve bunun nasıl başarılacağına dair bir yol haritasının oluşturulmasıdır. Proje bütçesi: BEBKA Doğrudan Faaliyet Desteği TL - Eskişehir sanayii ve 10 ana sektör için mevcut durum analizi ve envanteri, - Meslek komiteleri ile gerçekleştirilecek kapsamlı çalışmalar neticesinde yine ana sektörler için SWOT analizleri ile tespitlerin yapılması, - Yapılacak anket ve çalıştay faaliyetleri neticesinde Eskişehir sanayii ve 10 ana sektör için stratejik bir plan ve yol haritalarının hazırlanması, - Rapor haline getirilen çalışmaların ESO üyesi firmalar ve diğer tüm ilgili paydaşlar ile paylaşılması yoluyla ortak bir kalkınma modelinin ortaya konması, buna paralel bir faaliyet planı dahilinde Eskişehir sanayiinin rekabet gücünü artıracak eylemler için zemin oluşturulması.

12 Proje adı Projenin Amacı: Proje bütçesi: Endüstriyel Otomasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi 2011 (12 ay) Bölgede faaliyet gösteren KOBİ lerin uluslararası rekabet güçlerini arttırmak için otomasyon teknolojilerinde karşılaştıkları teknik sorunların çözümü yoluyla üretimde kalite ve verimliliklerinin artırılması, diğer taraftan Ar-ge değeri taşıyan projelerin bölge ekonomisine kazandırılmasıdır. Eskişehir OSB BEBKA Mali Destek Programı TL - Eskişehir de mevcut olmayan ve bölge sanayiinin en önemli ihtiyaçlarından birini karşılamaya yönelik bir Endüstriyel Otomasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi nin firmaların hizmetine sunulması, - İnsan kaynağının eğitilmesi ve uygulama konusunda danışmanlık yoluyla hem firma çalışanlarına kalifiye kazandırılması, hem de üretimde kalite ve verimliliğin artırılması, - Üretimde verimliliğin artmasıyla bölgedeki firmaların rekabet edebilirliğinin yükseltilmesi ve bölgesel kalkınmaya destek olunması.

13 Proje adı Clean Aerospace Regions (CARE) 2012 (36 ay) AB de Kurulu 9 Havacılık Kümesi 7. ÇP Bilgi Bölgeleri Alanı Proje bütçesi: 2,3 Milyon (ESO Bütçesi ) Projenin uygulandığı bölgeler: Projenin Amacı: Eskişehir, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Belçika, Portekiz, Polonya Proje genel olarak Avrupa da faaliyet gösteren havacılık kümelerinin özellikle Green Aircraft alanında kapasitelerinin artırılmasını, Ar-Ge alanındaki çalışmaların teşvik edilmesini ve projeye katılan 9 havacılık kümesi arasındaki işbirliğinin, ortak çalışma alanlarının geliştirilmesini amaçlamaktadır. Halen uygulanmakta olan proje ile havacılık sanayiinde faaliyet gösteren 300 aktörlük ortak veri tabanı, ihtiyaç ve mevcut durum analizleri, proje ortağı kurumlar ve firmalar arasında en az 10 somut işbirliği projesi, eğitim, seminer ve networking etkinlikleri gerçekleştirilecektir. www. care-aero.eu

14 Proje adı Projenin Amacı: Proje bütçesi: Kaynak Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi 2012 (12 ay) Proje ile bölgede faaliyet gösteren KOBİ lerin uluslararası rekabet güçlerini arttırmak için kaynak teknolojilerinde karşılaştıkları teknik sorunların çözümü ve eğitim-danışmanlık yoluyla üretimde kalite ve verimliliklerinin artırılması hedeflenmektedir. Eskişehir OSB BEBKA Mali Destek Programı TL - Eskişehir de mevcut olmayan ve bölge sanayiinin en önemli ihtiyaçlarından birini karşılamaya yönelik bir Kaynak Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi nin firmaların hizmetine sunulması, - İnsan kaynağının eğitilmesi ve uygulama konusunda danışmanlık yoluyla hem firma çalışanlarına kalifiye kazandırılması, hem de üretimde kalite ve verimliliğin artırılması, - Üretimde verimliliğin artmasıyla beraber bölgedeki firmaların rekabet edebilirliğinin, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitelerinin yükseltilmesi, bu yolla bölgesel kalkınmaya destek olunmasıdır.

15 Proje adı Projenin hedef grupları ve faydalanan kurumlar: Uluslararası KOBİ ler 2013 (12 ay) Stuttgart Ticaret ve Sanayi Odası, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ESO üyesi KOBİ ler AB Türk Oda Geliştirme Forumu-2 Proje bütçesi: Projenin uygulandığı bölgeler: Eskişehir, Stuttgart, Kütahya - Eskişehir ve Kütahya illerinde gerçekleştirilen anket çalışmaları ile dış ticaret potansiyellerinin tespit edilmesi, - Eskişehir ve Kütahya illerinde gerçekleştirilecek kapsamlı dış ticaret eğitimleri ile 50 firmanın eğitilmesi, - Eskişehir ve Stuttgart ta gerçekleştirilecek ticaret heyeti programlarına en az 20 Türk ve 15 Alman firmanın katılımının sağlanması, firmalar arasındaki ticaret ilişkilerinin kurulması, - Stuttgart ta düzenlenen Blechexpo Metal İşleme Fuarı na stand ile katılım - Eskişehir ve Stuttgart ta networking etkinlikleri, - Bölgeler arasında dış ticaret ilişkilerinin ve sosyal diyaloğun geliştirilmesi.

16 Proje adı Projenin Amacı: Proje bütçesi: Kaynak Teknolojisi Tahribatlı ve Tahribatsız Muayene Arş. ve Eğt. Merkezi Projesi 2013 (12 ay) Proje ile bölgede faaliyet gösteren KOBİ lerin özellikle kaynak teknolojilerinde, malzeme analizi ve muayenesi alanında karşılaştıkları teknik sorunların çözümü, üretim kalitesini geliştirme amaçlı her türlü bilimsel, teknolojik ve endüstriyel araştırmaların gerçekleştirilmesi, tahribatlı ve tahribatsız muayene alanında çalışan insan kaynağının uluslararası standartlara göre eğitimi ve sertifikalandırılması, bu yolla bölge sanayiinin uluslararası rekabet gücünün artırılması amaçlanmaktadır. Eskişehir OSB BEBKA Mali Destek Programı TL - Tanımlanan donanım ve özellikleri ile bölge sanayiinin en önemli ihtiyaçlarından birini karşılamaya yönelik bir Kaynak Teknolojisi Tahribatlı ve Tahribatsız Muayene Araştırma ve Eğitim Merkezi nin firmaların hizmetine sunulması, - Bölgede özellikle metal işleri konusunda faaliyet gösteren üretici firmaların test, analiz, araştırma ve teknik destek ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım amaçlı bir Merkezin hayata geçirilmesi, - İnsan kaynağının eğitilmesi ve uygulama konusunda danışmanlık yoluyla hem firma çalışanlarına kalifiye kazandırılması, hem de üretimde kalite ve verimliliğin artırılması, - Üretimde verimliliğin artmasıyla beraber bölgedeki firmaların rekabet edebilirliğinin, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitelerinin yükseltilmesi, bu yolla bölgesel kalkınmaya destek olunmasıdır.

17 Proje adı Projenin Amacı: Gençlerin İstihdam Edilebilirliği Projesi Proje bütçesi: (ESO Bütçesi ) Projenin kapsamı: 2014 (36 ay) Eskişehir de öğretim gören mesleki eğitim öğrencilerinin yeterliliklerinin ve mesleki becerilerinin artırılması, sanayiinin ihtiyaç duyduğu niteliklere haiz olarak mezun olabilmelerinin temin edilmesi amacıyla; Odamız, Teknolojik Eğitimi Geliştirme Vakfı (TEGEV), Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Turgut Reis Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ortaklığında yürütülmektedir. Projenin finansal destek sağlayıcısı RHI, Türkiye de Magnezit A.Ş. (RHI Türkiye) tarafından temsil edilmektedir. Avusturya Kalkınma Ajansı Projede özetle; Eskişehir de kurulu ve yukarıda isimleri verilen meslek liselerinin makine ve elektrik bölümlerinde eğitim gören öğrencilerin gerçekleştirilecek faaliyetler ile kalifiyelerinin artırılması ve endüstrinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek hale gelmelerinin sağlanması amaçlanmaktadır. Faaliyetler arasında meslek liselerinde ilgili bölümlerin eğitim müfredatlarının geliştirilmesi, okul idarecilerinin ve öğretmenlerinin iyileştirilen müfredat ile ilgili eğitilmesi, sanayi ile işbirliği halinde öğrencilerin bu yeni sisteme uygun olarak stajlarının gerçekleştirilmesi yer almaktadır. ESO projede geliştirilmiş müfredata göre eğitilen öğrencilerin sanayi kuruluşlarında dual sisteme uygun olarak stajlarını yapmalarını temin edecektir. Aynı zamanda ESO tarafından oluşturulacak online portal üzerinde hem proje faaliyetleri organize edilecek, hem paydaşlar arasında ortak bir iletişim platformu oluşturulacak hem de kalifiyeli gençlerin istihdam edilebilirliği açısından öğrenciler ile firmaları bir araya getirecek yeni bir uygulama geliştirilecektir.

18 ESO nun Yürüttüğü Kümelenme Projeleri EBK Seramik İş Kümesi Eskişehir Havacılık Kümesi Raylı Sistemler Kümesi

19 Diğer Katılım Sağlanan Bazı Projeler - Çin i Anlamak Eğitim Programı, EUROCHAMBRES - EUROCHAMBRES Eğitim Akademileri - AB Uzmanlık Eğitimi, TOBB, EUROCHAMBRES, ODTÜ - Birçok Fuar ve Ticaret Heyeti Programı, KOSGEB Destekli - CASE-KOBİ lerin AB Müktesebatına Uyumunun Araştırılması Projesi, EUROCHAMBRES - Ortak olarak katılınan diğer AB ve LdV projeleri - Eskişehir Kümeleri tarafından yürütülen ve Odamızın da otak olduğu Bakanlık URGE Projeleri

20 Sonuç Eskişehir Sanayi Odası 2002 yılından beri son 10 yılda 12 si proje koordinatörü olmak üzere 20 den fazla ulusal ve uluslararası proje gerçekleştirmiştir. Bu projeler ile 8 Milyon TL civarında bir kaynağı Eskişehir sanayisine kazandırmış ve bölgenin rekabet edebilirliğine destek olmuştur.

21 Teşekkürler İsmail Öztürk Eskişehir Sanayi Odası Dış İlişkiler Uzmanı Tel:

YENİ ÜYE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

YENİ ÜYE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YENİ ÜYE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Y. Emre Heper / Genel Sekreter EKİM-2015 ÜYELİK Merkezi veya üretim tesislerinden en az birisi Eskişehir sınırları içinde bulunan ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar

Detaylı

UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı

UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 5 Mart 2009 Kayseri 6 Mart 2009 Niğde 12 Mart 2009 Adana

Detaylı

TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI

TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI TÜRK İŞGÜCÜ PİYASASI MESLEKİ EĞİTİM İSTİHDAM İLİŞKİSİ VE ORTAKLIK YAKLAŞIMI 15 Ekim 2012 Mehmet Ali ÖZKAN İŞKUR Genel Müdür Yardımcısı 1 SUNUM PLANI I- İşgücü Piyasası Göstergeleri II- Mesleki Eğitim ve

Detaylı

Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği

Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği İnovasyonu tetikleyecek bir yapılanma Ortak zorluklara ortak çözümler üretecek bir sistem Birlikten kuvvet doğuracak bir model Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği HUKD un Yapısı

Detaylı

Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği

Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği İnovasyonu tetikleyecek bir yapılanma Ortak zorluklara ortak çözümler üretecek bir sistem Birlikten kuvvet doğuracak bir model Başarı İçin Birliktelik Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği HUKD un Yapısı

Detaylı

İhtiyaç Analizi Uygulama Süreci ve Yöntemi

İhtiyaç Analizi Uygulama Süreci ve Yöntemi İhtiyaç Analizi Uygulama Süreci ve Yöntemi Tülay Akarsoy Altay, TTGV Baş Uzman 22 Eylül 2011, Başkent OSB İhtiyaç Analizi Uygulama Yöntemi Firmanın teknolojik yeteneklerinin, yenileşim süreç ve bileşenlerinin

Detaylı

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi

Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi Zeytin ve Zeytinyağı Sektörü Ulusal Kümelenme Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi Projenin Önemi Türkiye nin zeytin üretiminde dünya ikinciliğine ulaşma hedefi Zeytinin ve zeytinyağının insan beslenmesi

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

Projeler. 10.1.Yenilikçilik Aktarım Merkezi IRC Anatolia Projesi. Ankara Sanayi Odası. 2008 Yılı Faaliyet Raporu

Projeler. 10.1.Yenilikçilik Aktarım Merkezi IRC Anatolia Projesi. Ankara Sanayi Odası. 2008 Yılı Faaliyet Raporu 10 Projeler 10.1.Yenilikçilik Aktarım Merkezi IRC Anatolia Projesi Odamız, ODTÜ-Teknokent ve KOSGEB işbirliğinde yürütülen ve Avrupa Birliği nin 6. Çerçeve Programının ilgili başlığı (Specific Support

Detaylı

TÜRKİYE VE ESKİŞEHİR SANAYİNİN 2023 STRATEJİSİ

TÜRKİYE VE ESKİŞEHİR SANAYİNİN 2023 STRATEJİSİ TÜRKİYE VE ESKİŞEHİR SANAYİNİN 2023 STRATEJİSİ Savaş M. ÖZAYDEMİR ESO Yönetim Kurulu Başkanı 18 Mayıs 2015 ESOGÜ Türkiye nin Mevcut Durumu ve 2023 Hedefleri! İhracatımız artıyor, ancak yüksek teknolojili

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını esas

Detaylı

AB hukuku ve mevzuatına ilişkin bilgilendirme faaliyetleri Uluslararası pazarlara yönelik eşleştirme faaliyetleri AB uyum sürecinde spesifik

AB hukuku ve mevzuatına ilişkin bilgilendirme faaliyetleri Uluslararası pazarlara yönelik eşleştirme faaliyetleri AB uyum sürecinde spesifik COSME 2015 2020 CIP 2008 2014 Türkiye ye Avrupa Birliğine adaylık statüsü verilmesinin ardından siyasi ve ekonomik reform sürecini hızlandırmak için Türkiye nin, Avrupa Birliği merkezi ağına katılmasına

Detaylı

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir?

İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Zafer-İn Operasyonu nun Hedefleri Nedir? İşletmelerin Karşılaştığı Tehdit Nedir? Pek çok işletme, sektördeki yeniliklere ve değişen taleplere hızlı uyum sağlayamadığı için rekabet edemez ve hatta devamlılığını sağlayamaz hale gelebilmektedir.

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023

Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 Orta Karadeniz Bölgesel İnovasyon Stratejisi 2013-2023 İÇERİK Amaç, Vizyon Hazırlık Süreci İnovasyona Dayalı Mevcut Durum Stratejiler Kümelenme ile ilgili faaliyetler Sorular (Varsa) İNOVASYON & KÜMELENME

Detaylı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması Projesi Dr. Muhyettin SĐRER Saha Koordinatörü GAP Bölge Kalkınma Đdaresi Başkanlığı / Birleşmiş

Detaylı

Kuruluş 6 Mayıs 2000 ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ

Kuruluş 6 Mayıs 2000 ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ Kuruluş 6 Mayıs 2000 ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ 1 ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ ÜSAM Sanayi ARAYÜZ Üniversite ORGANİZASYON YAPISI GENEL KURUL YÖNETİM KURULU GENEL

Detaylı

BSTB: Kümelenme Destek Programı. Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü

BSTB: Kümelenme Destek Programı. Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü BSTB: Kümelenme Destek Programı 1 Rekabetçilik ve Yenilikçilik Alanlarında Küme Destek Programı Geliştirilmesi Projesi Saha Analizleri Ocak 2011 Kümelenme Destek Programı Yönetmeliği 15/09/2012 1. Çağrı

Detaylı

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ Doç. Dr. Mustafa Türkmen ERÜ Mühendislik Fak. 20 Mayıs 2016 KAYSO Sunum Planı KÜSİ Çalışma Grubu KÜSİ İl Planlama

Detaylı

Başkent Organize Sanayi Bölgesi Makine ve Malzeme Teknolojileri Kümesi İhtiyaç Analizi Bilgilendirme Toplantısı 26 Şubat 2015

Başkent Organize Sanayi Bölgesi Makine ve Malzeme Teknolojileri Kümesi İhtiyaç Analizi Bilgilendirme Toplantısı 26 Şubat 2015 Başkent Organize Sanayi Bölgesi Makine ve Malzeme Teknolojileri Kümesi İhtiyaç Analizi Bilgilendirme Toplantısı 26 Şubat 2015 Selami BABACAN Kümelenme Koordinatörü 26 Şubat 2015 1 26 Kasım 2013 26 Şubat

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ. PINAR ÇELTİKCİ TİAD Genel Sekreteri

TAKIM TEZGAHLARI SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ. PINAR ÇELTİKCİ TİAD Genel Sekreteri TAKIM TEZGAHLARI SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ PINAR ÇELTİKCİ TİAD Genel Sekreteri TİAD KİMDİR? TEŞVİKLER TİAD ORGANİZASYON MAKİNE BAKIMI TT MAGAZİN VERİMLİLİK TİAD AKADEMİ TİAD MTM 2 49 8 Takım Tezgahları

Detaylı

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara

Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs Mart 2017, Ankara Başkent Üniversitesi, 9. ÜSİMP Ulusal Kongresi 17 Mayıs 17 7 Mart 17, Ankara İÇERİK Ankara Kalkınma Ajansı Onuncu Kalkınma Planı Bölge Planı 11-13 Bölge Planı 14-23 Ankara Kalkınma Ajansı Tarafından Sağlık

Detaylı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü. Kümelenme Destek Programı T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Destek Programı Fadime YILMAZ San. ve Tek. Uzmanı 1 Küme Kümeler, özellikle de aynı faaliyet alanında hem rekabet içinde olan hem de birbirleriyle işbirliği

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015

AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 AVRUPA BİRLİĞİNE UYUM DANIŞMA VE YÖNLENDİRME KURULU 2015 YILI 1. TOPLANTISI 11 MART 2015 ANA EYLEM 2: YENİLİK ve İYİ UYGULAMALARIN DEĞİŞİMİ İÇİN İŞBİRLİĞİ Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi için İşbirliği;

Detaylı

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı. X. KOBİ İ ZİRVESİİ İ REKABET GÜCÜ İÇİN ULUSLARARASILAŞMA VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı 13 Şubat 2014 KOSGEB KOSGEB,

Detaylı

ELAZIĞ TİCARET BORSASI 2017 İŞ PLANI

ELAZIĞ TİCARET BORSASI 2017 İŞ PLANI ELAZIĞ TİCARET BORSASI 2017 İŞ PLANI Elazığ, 2017 STRATEJİ 1: Elazığ Ticaret Borsası kimliğinin daha ön plana çıkarılması, Hedef 1.1: Tarımsal ve kırsal kalkınmanın desteklenmesi 1.1.1 Yapılacak ler Tarıma

Detaylı

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara

ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara ÜSİMP UNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ DENEYİMLERİ ÇALIŞTAYI, 9-10 Ocak 2013, Ankara SUNUM İÇERİĞİ 1. İstanbul Sanayi Odası nın Sanayi Üniversite İşbirliğine Bakışı ve Bu Kapsamdaki Rolü 2. Sanayi- Üniversite

Detaylı

GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI

GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI GİTES OTOMOTİV EYLEM PLANI HEDEF -1 1.1 1.2 MOTOR VE AKTARMA ORGANLARINDA YURT İÇİ ÜRETİM VE KATMA DEĞERİN ARTIRILMASI Otomotiv ana sanayinin motor ve aktarma organları yatırımlarının ülkemize çekilmesine

Detaylı

Finansman BaĢlama bitiģ Yüklenici Ülke Toplam proje bütçesi. n adı 01 Ocak 2008- Türkiye 243.025 $ 100% 15 ĠSKUR-KOSGEB-BTC BTC

Finansman BaĢlama bitiģ Yüklenici Ülke Toplam proje bütçesi. n adı 01 Ocak 2008- Türkiye 243.025 $ 100% 15 ĠSKUR-KOSGEB-BTC BTC Bölgesel Kalkınma Girişimi Bakü- Tiflis- Ceyhan (BTC) Boru Hattı Projesi: Sektörler Arası ĠĢbirliğine Dayalı Ġstihdamı GeliĢtirme ve GiriĢimciliği Ref 3 Proje baģlığı Destekleme Projesi- Çukurova Bölgesi

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan

MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI. Gül Özcan MESLEKİ EĞİTİM PROGRAMI Gül Özcan Mesleki Eğitim Programı Programa dahil ülkelerin, mesleki eğitime yönelik politika ve uygulamalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir mesleki eğitim programıdır.

Detaylı

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası

AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı. Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası AB 7.Çerçeve Programı Bilgi Bölgeleri Alanı Selda Ulutaş Araştırma Potansiyeli ve Bilgi Bölgeleri Ulusal İrtibat Noktası Kapsam AB Bölgesel Politikası ve Araştırma Politikası Etkileşimi Araştırma Politikası

Detaylı

TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ

TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 12 Ekim 2012 Türkiye Çimento

Detaylı

Kütahya Ekonomisi Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim. Doç. Dr. Fatih ÇELEBİOĞLU TOBB Kütahya Akademik Danışmanı

Kütahya Ekonomisi Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim. Doç. Dr. Fatih ÇELEBİOĞLU TOBB Kütahya Akademik Danışmanı Kütahya Ekonomisi Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Eğitim Doç. Dr. Fatih ÇELEBİOĞLU TOBB Kütahya Akademik Danışmanı Kütahya Ekonomisi Kütahya Ekonomisi Binyıllara uzanan tarihe, doğal güzelliklere,

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi. www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik

Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi. www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik Projenin Önemi Ülkemizin dünyadaki rekabet edebilirliğinde tarım ürünlerinin önemi Hidroponik (Topraksız)

Detaylı

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası

Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Türkiye nin Sanayi Devrimi «Dijital Türkiye» Yol Haritası Dijitalleşme Nedir? İmalat sanayide dijitalleşme, dijital teknolojilerden VERİMLİ, ETKİLİ VE ETKİN bir şekilde faydalanılmasıdır. Bu sayede, aynı

Detaylı

Yeni üretim hattı ile kapasite artısı aylık ve yıllık ciromuzda en az %20'lik artış sağlanmıştır.

Yeni üretim hattı ile kapasite artısı aylık ve yıllık ciromuzda en az %20'lik artış sağlanmıştır. TR52 (Konya, Karaman) Düzey 2 Bölgesi için, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, bölgesel gelişmenin sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla çalışmalarını

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu

İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu İstanbul Havacılık Sektörü Yenilikçi İşbirliği Platformu Destek ve Teşvik Programları Ürün ve Üretim Geliştirme Destekleri Ticarileştirme ve Pazarlama Destekleri Araştırma-Geliştirme Destekleri Destek

Detaylı

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları

TÜBİTAK TEYDEB. Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları 2 TEYDEB - Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı Kuruluş Amacı Ülkemiz özel sektör kuruluşlarının araştırma-teknoloji geliştirme ve yenilik

Detaylı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

T.C EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı T.C EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını

Detaylı

ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ ODASI SUNUMU 30 MART 2012

ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ ODASI SUNUMU 30 MART 2012 ARTEV ENTELEKTÜEL VARLIK YÖNETİMİ İSTANBUL SANAYİ ODASI SUNUMU 30 MART 2012 İçerik Entelektüel Varlık Yönetimi Avrupa İnovasyon Değerlemesi İstanbul Sanayi Odası - Genel Bilgiler Avrupa İşletmeler Ağı

Detaylı

UR-GE PROJESİ NEDİR?

UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE PROJESİ NEDİR? UR-GE NEDİR? KOBİ DÜZEYİNDE FİRMALAR UR-GE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR UR-GE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ UR-GE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

ÖRME KONFEKSİYON KÜMESİ

ÖRME KONFEKSİYON KÜMESİ ÖRME KONFEKSİYON KÜMESİ AB PROJELER ŞUBESİ ARALIK, 2016 1 SUNUM İÇERİĞİ İHKİB 01 KÜMELERİMİZ İHKİB olarak 2014 yılından günümüze 5 URGE projesi yürüttük. 02 KÜMEMİZ Örme Konfeksiyon Kümemizin Yapısı KÜME

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

ÖNCELİKLİ TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI EYLEM PLANI

ÖNCELİKLİ TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI EYLEM PLANI ÖNCELİKLİ TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı Türkiye de Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik önemli ilerlemeler kaydedilmiş

Detaylı

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB

GENEL BİLGİ. KOBİ ler ve KOSGEB GENEL BİLGİ KOBİ ler ve KOSGEB 1 Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM)

İZMİR DE (TEMİZ ÜRETİM) İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ İzmir Kalkınma Ajansı İZMİR BÖLGE KÜMELENME EKO- KALKINMA VERĐMLĐLĐK DESTEK PROGRAMLARI YENĐLĐK YATIRIM PLANI AJANSI 2010-20132013

Detaylı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı

İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR. Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı İZMİR DE EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) UYGULAMALARININ YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ KAPSAMINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR Sibel ERSİN, İZKA PPKB Birim Başkanı 2010-2013 İzmir Bölge Planı 2010-2013 İzmir Bölge Planı

Detaylı

Üye memnuniyet ve ihtiyaç anketi yapılması. Üye memnuniyet seviyesinin geliştirilmesine yönelik çalışma sayısı. %80 ve üzeri memnuniyet sağlamak

Üye memnuniyet ve ihtiyaç anketi yapılması. Üye memnuniyet seviyesinin geliştirilmesine yönelik çalışma sayısı. %80 ve üzeri memnuniyet sağlamak STRATEJĠK AMAÇ 1: ÜYE ĠHTĠYAÇ VE BEKLENTĠLERĠNĠ KARġILAMAK ÖNCÜ KURUM OLMAK Stratejik Hedef HEDEF 1.1 Hizmet ÇeĢitliliğinin Artırılması HEDEF 1.2 Hizmet Kalitesinin Artırılması Stratejik Faaliyetler Faaliyet

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ÖNCELİKLİ TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü KASIM 2014 ÖNCELİKLİ TEKNOLOJİ ALANLARINDA TİCARİLEŞTİRME PROGRAMI VE EYLEM PLANI

Detaylı

TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MESLEKİ VE TEKNİK ORTA ÖĞRETİM KURUMLARINDA TANITIM VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI İL EYLEM PLÂNI

TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MESLEKİ VE TEKNİK ORTA ÖĞRETİM KURUMLARINDA TANITIM VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI İL EYLEM PLÂNI TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MESLEKİ VE TEKNİK ORTA ÖĞRETİM KURUMLARINDA TANITIM VE YAPILANDIRMA ÇALIŞMALARI İL EYLEM PLÂNI MEVCUT DURUM Bilişim Teknolojilerinin amacı dışında kullanımı. Eğitim ve

Detaylı

08 Kasım 2012. Ankara

08 Kasım 2012. Ankara 08 Kasım 2012 Ankara KOBİ ler ve KOSGEB Türkiye de KOBİ tanımı KOBİ tanımı 250 den az çalışan istihdam eden, Yıllık bilanço veya net satış hasılatı 25 milyon TL yi geçmeyen işletmeler Ölçek Çalışan Sayısı

Detaylı

TTGV İnovasyon Esaslı Rekabetçilik Analizi Modeli. Mayıs 2015

TTGV İnovasyon Esaslı Rekabetçilik Analizi Modeli. Mayıs 2015 TTGV İnovasyon Esaslı Rekabetçilik Analizi Modeli Mayıs 2015 Uluslararası Rekabetçi Olmak Uluslararası rekabetçi endüstriler, rekabetçi üstünlük yaratmak ve sürdürülebilir kılmak için firmalarının yeterli

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE)

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) Seitcan ALTINKAYNAK Şubat 2015 SUNUM PLANI I. DESTEĞİN AMACI, KAPSAMI VE İŞBİRLİĞİ KURULUŞLAR II.

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI 1 TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI Mart 2011 - Antalya 2 KOSGEB ORGANİZASYONEL YAPISI KOSGEB, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili

Detaylı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı

EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI. Faaliyet Programı EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI 2010 Faaliyet Programı İçindekiler 1- Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu 2010 Yılı Faaliyet 1-2 Programı 2- EBSO Üyelerine Yönelik Faaliyetler 3-4 3- EBSO Dışı Kuruluşlarla

Detaylı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı

AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Hibe Programı AB ve Türkiye Diyaloğu - IV Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen diyalog sürecini desteklemeye devam etmektedir. Diyaloğu-IV

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur?

SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur? SANGEM nedir ve nasıl bir oluşumdur? Kısa adı SANGEM olan Sanayi Geliştirme Merkezi, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) nın öncülüğünde Eskişehir sanayine rekabet üstünlüğü kazandırmak, yenilikçi sanayi modeli

Detaylı

Ankara Sanayi Odası ANKARA SANAYİ ODASI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN KÜMELENME PROJELERİ. 16 Aralık 2016

Ankara Sanayi Odası ANKARA SANAYİ ODASI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN KÜMELENME PROJELERİ. 16 Aralık 2016 Ankara Sanayi Odası ANKARA SANAYİ ODASI TARAFINDAN YÜRÜTÜLEN KÜMELENME PROJELERİ 16 Aralık 2016 Ankara Sanayi Odası İÇERİK Ekonomi Bakanlığı UR-GE Projeleri Plastik UR-GE Projesi Medikal UR-GE Projesi

Detaylı

ELAZIĞ TİCARET BORSASI 2018 İŞ PLANI

ELAZIĞ TİCARET BORSASI 2018 İŞ PLANI ELAZIĞ TİCARET BORSASI 2018 İŞ PLANI Elazığ, 2018 STRATEJİ 1: Elazığ Ticaret Borsası kimliğinin daha ön plana çıkarılması, Hedef 1.1: Tarımsal ve kırsal kalkınmanın 1.1.1 Yapılacak ler Tarıma dayalı sanayinin

Detaylı

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve

Düzce Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve ilgili mekanizmaların vizyonu, Bölgesel, ulusal ve Düzce Üniversitesi 2015-2019 stratejik planında Düzce Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) doğrudan yer almakta olup, bu plan kapsamında ortaya konulan hedeflere ulaşılmasında önemli bir işleve sahiptir. Bu

Detaylı

URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR

URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR URGE PROJESİ NEDİR? URGE NEDİR? DOĞAL TAŞ SEKTÖRÜNDE FİRMALAR URGE PROJESİ KAPSAMINDA FİRMALAR URGE NEDİR? ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ URGE NEDİR? Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi

Detaylı

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ Ocak 2014 T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI 1 VİZYONUMUZ Proje yaklaşımını ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesine

Detaylı

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI

SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI 2017-2021 ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VE İHRACAT STRATEJİK PLANI ssm.gov.tr

Detaylı

SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI

SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI Oranı Planlanan Maliyet STRATEJİK ALAN 1. HİZMET KALİTESİNİ YÜKSELTME Stratejik Amaç 1.1. Temel Üye Hizmetlerinin

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 24 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı 19 Mart 2013 İçişleri

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

MERSİN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURUM VE İŞLETİCİ TİC. A.Ş.

MERSİN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURUM VE İŞLETİCİ TİC. A.Ş. MERSİN TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ KURUM VE İŞLETİCİ TİC. A.Ş. PROJE ADI: PROJE KODU: AVRUPA DA İŞ BAŞINDA EĞİTİM MODELLERİ VE EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ PROJESİ 2014-1-TR01-KA200-013401 KOORDİNATÖR KURUM:

Detaylı

Akın Gürbüz Proje Teknik Uzmanı TOBB

Akın Gürbüz Proje Teknik Uzmanı TOBB Akın Gürbüz Proje Teknik Uzmanı Proje Başlığı Tekirdağ da Şarap Kümelenmesi Tekirdağ da Şarap Kümelenmesi Ortaklar Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası, Tekirdağ, Türkiye Castellon Ticaret ve Sanayi Odası,

Detaylı

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE

AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE AB MALİ YARDIMLARI VE TÜRKİYE Eskişehir Sanayi Odası 25 Kasım 2015 Mali Yardımlar IPA Fonları 2014-2020 Döneminde 4.453,9 milyon avro Ana yararlanıcı kamu, bakanlıklar Türkiye AB Programları Toplam bütçe

Detaylı

ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ. Rekabet Edilebilirlik Açısından Adana Sanayisinin Teknolojik Yetenek Envanterinin Belirlenmesi

ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ. Rekabet Edilebilirlik Açısından Adana Sanayisinin Teknolojik Yetenek Envanterinin Belirlenmesi ADANA ÜNİVERSİTE-SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ Rekabet Edilebilirlik Açısından Adana Sanayisinin Teknolojik Yetenek Envanterinin Belirlenmesi Proje Ortakları Proje Başlama-Bitiş Tarihi: 07. 07. 2009 07.

Detaylı

KTÜ STRATEJİK PLAN 2014-2018 10. KALKINMA PLANI 2014-2018

KTÜ STRATEJİK PLAN 2014-2018 10. KALKINMA PLANI 2014-2018 10. KALKINMA PLANI KTÜ STRATEJİK PLAN 10. Kalkınma Planında Yer Alan Politikalarla Örtüşen Hedef ve Faaliyetlerimiz Nitelikli İnsan, Güçlü Toplum Yenilikçi Üretim, İstikrarlı Yüksek Büyüme Yaşanabilir

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri

Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Yenilik ve Girişimcilik Alanlarında Kapasite Arttırılmasına Yönelik Kamu Destekleri Dr. Sinan Tandoğan Girişim Destek Grubu TEYDEB TÜBİTAK TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri: TÜBİTAK Girişimcilik Destekleri

Detaylı

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU

STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU FAKÜLTE/BÖLÜM ADI: STRATEJİK PLAN, AMAÇ, HEDEF VE FAALİYET TABLOSU Stj. Amaç No Hedef No Faaliyet No Performans no Stratejik Amaç / Hedef / Faaliyet Tanımı 2008 mevcut durum 2009 2010 2011 2012 2013 Faaliyet

Detaylı

İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi

İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi Üniversite-sanayi işbirliğine dayanmakta olan İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi kapsamında, İhracatçı Birlikleri üyesi şirketlerde inovasyon yönetimi

Detaylı

Kümelenme ve Uluslararasılaşma. Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

Kümelenme ve Uluslararasılaşma. Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Kümelenme ve Uluslararasılaşma Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Gündem Kümelenme Deneyimi: Ulusal Kümelenme Politikasının Geliştirilmesi Projesi

Detaylı

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ 2 BİREYSEL GÖRÜŞME Yüz yüze yapılan görüşmelerdir. Danışanın yeterlilikleri ve yetkinlikleri doğrultusunda İşe yönlendirme Aktif programlara yönlendirme Ya da diğer

Detaylı

ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI

ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI 25.07.2016 2016 Temmuz Ayı Faaliyet Raporu 25 Haziran 22 Temmuz 2016 Tarihleri Arasında Odamızda Gerçekleştirilen Faaliyetler Ülkemizin birliğine ve demokrasisine karşı

Detaylı

TR83 Bölgesi nde Ar-Ge ve İnovasyon ile Yenilenebilir Enerji Anket Sonuçları

TR83 Bölgesi nde Ar-Ge ve İnovasyon ile Yenilenebilir Enerji Anket Sonuçları TR83 Bölgesi nde Ar-Ge ve İnovasyon ile Yenilenebilir Enerji Anket Sonuçları Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı gelecek dönemdeki çalışmalarına yol vermesi amacıyla 128 paydaşın katılımı ile TR83 Bölgesi nde

Detaylı

AB - Türkiye: Dönüşüm Süreci ve Odalar. Güven SAK İzmir, 18 Temmuz 2005

AB - Türkiye: Dönüşüm Süreci ve Odalar. Güven SAK İzmir, 18 Temmuz 2005 AB - Türkiye: Dönüşüm Süreci ve Odalar Güven SAK İzmir, 18 Temmuz 2005 AB - Türkiye: Dönüşüm Süreci ve Odalar 2 Çerçeve Tartışmanın unsurları ne olmalı? Dönüşüm süreci Türkiye için ne ifade ediyor? Odaların

Detaylı

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014

Proje Sonuçları. Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014 Proje Sonuçları Dr. İlksen Hilâl TANRIKUT Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü 02 Aralık 2014 Temel Faaliyetler Temel Faaliyetler Proje Açılış Konferansı Proje Açılış Konferansı

Detaylı

MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ

MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ MARDİN YDO 2011 YILI 6 AYLIK FAALİYET BRİFİNGİ KURULUŞ 2 Temmuz 2010 tarihinde Devlet Bakanı Sayın Cevdet YILMAZ ve Mardin Valisi Sayın Hasan DURUER tarafından resmi açılışı gerçekleştirilmiştir. Mardin

Detaylı

European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project

European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project European Union / Instrument For Pre- Accession Assistance (IPA) Energy Sector Technical Assistance Project Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Sanayi Odaları / KOBİ ler için EĞİTİM I-1 Projenin

Detaylı

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi

İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi İnovasyon Odaklı Mentörlük Projesi kapsamında, İhracatçı Birlikleri üyesi 100 şirkette, inovasyon yönetimi yetkinliğinin sürdürülebilir şekilde arttırılması ve uluslararası

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

BSTB: Kümelenme Destek Programı

BSTB: Kümelenme Destek Programı BSTB: Kümelenme Destek Programı ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞE GİDEN YOLDA KÜMELENME: ADANA-SAĞLIK TURİZMİ KÜMELENME TOPLANTISI 11/12/2012 1 Küme ne değildir? Net bir tanım yapmak mümkündür ancak bu yönde

Detaylı

PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD

PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD 2 3 PROGRAM KÜNYESİ PROGRAMIN ADI 2016 YILI TEKNİK DESTEK PROGRAMI PROGRAM REFERANS NO TRC2/16/TD PROGRAMIN AMAÇ VE ÖNCELİKLERİ Ajans tarafından sağlanacak teknik desteğin amacı, bölgedeki yerel aktörlerin

Detaylı

Eskişehir ABİGEM, kent ekonomisine ivme kazandırıyor

Eskişehir ABİGEM, kent ekonomisine ivme kazandırıyor ABİGEM Eskişehir ABİGEM, kent ekonomisine ivme kazandırıyor T >> TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve ETO Yönetim Kurulu Başkanı Harun Karacan, Eskişehir ABİGEM in, kent ekonomisine ivme kazandırmaya çalışan bir

Detaylı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı

T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı T.C. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Sinop Yatırım Destek Ofisi Ara Faaliyet Raporu 01.01.2011 30.06.2011 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... i TABLOLAR LİSTESİ... ii 1. Sinop Yatırım Destek Ofisine İlişkin Genel

Detaylı

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ 2011-2012 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MLMM PROJE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ Meslek Lisesi Memleket Meselesi (MLMM) Projesi Hakkında Milli Eğitim Bakanlığı ile Koç Holding arasında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İşbirliği

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE)

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) 1 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) Türkiye, artan dış ticaret hacmi ve ekonomik performansı ile dünya ekonomisinde önemli bir aktör haline gelmiştir.

Detaylı

Üniversite-Sanayi İşbirliği: Politika Kararları ve Uygulamalar. Yasemin ASLAN BTYP Daire Başkanı

Üniversite-Sanayi İşbirliği: Politika Kararları ve Uygulamalar. Yasemin ASLAN BTYP Daire Başkanı Üniversite-Sanayi İşbirliği: Politika Kararları ve Uygulamalar Yasemin ASLAN BTYP Daire Başkanı 8. ÜSİMP ULUSAL KONGRESİ 10 Haziran 2015 Ulusal Yenilik ve Girişimcilik Ekosistemi Üniversite-Sanayi İşbirliğinin

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Koordinatörlüğümüzün Amacı, Üniversite birimleri ile özel sektör, sanayi ve sivil toplum kuruluşları arasında; İşbirliği stratejileri ve politikaları belirlemek, belirlenen ihtiyaçlara

Detaylı

EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI. Sorumlu İşbirliği Yapılacak Kurum/lar ve Kuruluş/lar

EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI. Sorumlu İşbirliği Yapılacak Kurum/lar ve Kuruluş/lar EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI 1.1 Toplumda hayat boyu öğrenme bilincini artırmaya yönelik TV, radyo ve ilgili mecralarda programlar yayınlanacaktır.

Detaylı

TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ

TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ N. PINAR IŞIN Proje Koordinatörü, Uluslararası İlişkiler Müdürü Uluslararası gereksinimler KOSGEB neden gündeme aldı? Yüksek tasarruf potansiyeli Hukuki

Detaylı

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM

TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Uzman Melisa KORKMAZ TÜRKİYE DE MESLEKİ EĞİTİM Eğitimde Genel Görünüm Günümüz küresel rekabet ortamında bilgi ve bilgi teknolojileri giderek önem kazanmakta, ülkeler her geçen gün hızla gelişen teknoloji

Detaylı