Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi"

Transkript

1 JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY

2 İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar

3 Java da Fonksiyon Tanımlamak

4 JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar; çalıştırıldığında üstlendiği işleri yapmak üzere hazırlanan kod bütünleridir. Fonksiyonların kullanım amaçları; yazılan bir kodun tekrar tekrar kullanılabilmesini ve karmaşık kodların ufak parçalara bölünmesini sağlamaktır (Örneğin; toplama fonksiyonu). Fonksiyonlara giriş olarak, hiçbir değer (parametre) gönderilmediği gibi bir ve daha fazla değer (parametre) gönderilebilir. Aynı şekilde fonksiyonların yaptığı iş sonucunda geriye hiçbir değer döndürmediği gibi geriye değer (sonuç) döndüren fonksiyonlar da oluşturulabilmektedir. Bir fonksiyon iki bileşenden oluşur; Fonksiyon Başlığı Fonksiyon Bloğu

5 JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 5 Fonksiyon Başlığı sıra ile; fonksiyonun sonuç (geri dönüş) veri tipi fonksiyonun ismi fonksiyonun parametrelerinden (giriş değişkenleri) oluşmaktadır. Fonksiyon Bloğu ise; Fonksiyonun yapacağı işlerin kodlandığı kısımdır.

6 JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK Örnek; Java nın standart main fonksiyonu incelenirse; public static void main(string[] args){ } Fonksiyon Başlığı Fonksiyon Bloğu 6 Bu fonksiyonda static sabit değişmeyen bir fonksiyon olduğunu void fonksiyonun geri dönüş (sonuç) verisinin olmadığını main fonksiyonunun ismini (String[] args) String veri tipinde dizi olarak giriş değişkenlerinin bulunduğunu belirtmektedir.

7 JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 7 Fonksiyonların parametre alması zorunlu değildir, giriş verisi olmayan fonksiyonlar da tanımlanabilmektedir. Örnek; public void selam(){ } System.out.println("Merhaba Java Kullanıcısı"); Bu fonksiyonda selam fonksiyon isminin yanına parantez açılıp kapatılmış ve içerisine bir şey yazılmamıştır. Giriş parametresi olmayan ve geriye sonuç döndürmeyen (void ile tanımlanmış), sadece konsola yazı yazdıran bir fonksiyondur.

8 JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK Fonksiyonlara parametre gönderirken; fonksiyon isminin yanına parantez içinde, veri tipi ve değişken ismi şeklinde, kaç tane değişken gönderilecek ise; aralarında virgül kullanılarak yazılır. Örnek; Parametre olarak verilen iki tam sayıyı toplayıp sonucu yine tam sayı verecek biçimde fonksiyon yazıldığında; 8 public int topla(int sayi1, int sayi2){ } return sayi1+sayi2; Yukarıda yazılan topla fonksiyonu sayı1 ve sayı2 olmak üzere iki adet tamsayı (int) parametre almıştır. Geriye return kullanılarak sayı1 ve sayı2 nin toplamını tamsayı (int) olarak döndürmüştür, çünkü fonksiyon başlığında dönüş değeri int olarak tanımlanmıştır. Geriye değer döndürmeyen fonksiyonlarda return sadece fonksiyondan çıkmak istendiği zaman kullanılır, diğer durumlarda kullanılmaz.

9 JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 9 Statik Fonksiyonlar: Statik fonksiyonlar, nesnelerden bağımsız olarak kullanılabilen fonksiyonlardır. Standart (statik olmayan) bir fonksiyon, bir sınıf içerisinde tanımlandığında, o sınıftan nesne oluşturmadan o fonksiyonu kullanamayız. Fakat, statik olarak tanımlanan fonksiyonlar nesne tanımlanmasa bile direk çağrılıp kullanılabilmektedir. Bir sınıf içerisindeki statik fonksiyonu, oluşturulan başka bir sınıftan çağırmak için, sınıf ismini yazıp nokta koyup fonksiyon ismini yazarız. Örneğin; Integer.parseInt( ) gibi bu örnekte parseint() fonksiyonu statik olarak tanımlanmıştır ve Integer nesnesi oluşturmadan sınıf adıyla çağrılabilir.

10 JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK Statik Fonksiyon Örneği: 10 Tanımlanan fonksiyon Netbeans IDE si kullanılarak yazılmıştır. ToplamaIslemi gelen sınıftır ve Java dosyasının ismi ile aynıdır. Topla fonksiyonu static olarak tanımlanmıştır ve main içerisinden nesne oluşturmadan direk topla(5,21) parametreleri ile çağrılabilmiştir. Statik olarak tanımlanmasaydı, mecburen ToplamaIslemi sınıfından bir nesne oluşturulması gerekilecekti.

11 Java da Döngüler

12 JAVA DA DÖNGÜLER 12 Döngüler, içlerine yazılan belirli bir kodun tekrarlı olarak çalıştırılmasını sağlamaktadır. Döngüler; döngü bloğu ve önermeden oluşur. Önerme; döngünün kaç kere ve ne kadar süre döndürüleceğini belirtmektedir. Döngü bloğu; döngünün her seferinde hangi işlemi yapacağını belirtmektedir. Döngü Çeşitleri; For Döngüsü While Döngüsü Do - While Döngüsü

13 JAVA DA DÖNGÜLER For Döngüsü: Yapılan işlemlerin belirli sayıda tekrarlanmasını sağlamaktadır. For döngüsü daha çok sayaçlı işlemler için kullanılmaktadır. For döngüsünün Java da kullanımı aşağıdaki gibidir; 13 for (int i=başlangıç değeri;i<bitiş değeri;i++){ }

14 JAVA DA DÖNGÜLER For Döngüsü: Örneğin; birden 10 a kadar olan sayıları konsolda yazdıracak for döngüsü kodu aşağıdaki gibidir. 14 Döngü içerisinde kullanılan a tamsayı değişkeni kod içerisinde kullanılabilir. Yukarıdaki kodun konsol çıktısı yandaki gibi olacaktır.

15 JAVA DA DÖNGÜLER 15 While Döngüsü: Döngüye girilmeden önce döngü önermesi kontrol edilmektedir, eğer önerme doğru (true) ise; döngü bloğu çalıştırılmaktadır, döngü doğru değilse (false); döngü sonlandırılmaktadır. Önerme sağladığı sürece döngü içerisindeki işlemi yapar. Önermenin sürekli sağladığı durumlarda, sonsuz döngüye girilebilir. While döngüsünün Java da kullanımı aşağıdaki gibidir; while (önerme-şart){ }.

16 JAVA DA DÖNGÜLER While Döngüsü: Örneğin; birden 10 a kadar olan sayıları konsolda yazdıracak while döngüsü kodu aşağıdaki gibidir. 16 sayac 10 ve 10 dan küçük ise while içerisindeki işlemleri yapar, 10 olduğu zaman döngü sonlanır. Yukarıdaki kodun konsol çıktısı yandaki gibi olacaktır.

17 JAVA DA DÖNGÜLER 17 Do-While Döngüsü: Do döngüsünün tam tersi biçimindedir. Önerme döngü içerisinde yapılan işlemlerin sonunda kontrol edilmektedir. Döngü içerisindeki işlem zorunlu olarak en az bir kez işlem görür. Döngü sonunda kontrol edilen önerme doğru ise; döngü tekrar çalışır; doğru değil ise döngü sonlandırılır. Do-While döngüsünün Java da kullanımı aşağıdaki gibidir; do{. }while (önerme-şart)

18 JAVA DA DÖNGÜLER Do-While Döngüsü: Örneğin; birden 10 a kadar olan sayıları konsolda yazdıracak do-while döngüsü kodu aşağıdaki gibidir. 18 sayac 10 olana kadar döngü içerisinde işlem gerçekleştirilir. Sayac 10 olduğunda döngü sonlanır. Sayaç artırımı konsolda sayacı yazdırdıktan sonra yapılsaydı sayma işlemi 0 dan başlardı. Yukarıdaki kodun konsol çıktısı yandaki gibi olacaktır.

19 Java da Şart İfadeleri

20 JAVA DA ŞART İFADELERİ Şart ifadeleri; şart sağlandığında belirlenen bir işin yapılmasını, şart sağlanmadığı taktirde başka bir işin yapılmasını sağlamaktadır. 20 Şart ifadeleri, programın karar vermesini sağlamaktadır. Şart İfadeleri üçe ayrılabilir; If Karar Yapısı If-else Karar yapısı Switch Karar Yapısı

21 JAVA DA ŞART İFADELERİ If Karar Yapısı: Eğer şartı sağlıyorsa işlemleri gerçekleştir, şartı sağlamıyorsa işlemleri yapmadan devam et anlamında kullanılmaktadır. If komutundan sonra parantez içerisinde şart yazılır. If Karar yapısının Java da kullanımı aşağıdaki gibidir; 21 If (şart ifadesi){ }. Şart ifadesini yazarken; ==,!=, <,<=,>,>= gibi operatörler kullanılabilir.

22 JAVA DA ŞART İFADELERİ If Karar Yapısı: Örneğin; öğrencinin notu tam sayı olarak tanımlanmıştır. Eğer öğrencinin notu 50 ve 50 den büyük ise; konsola geçti yazacak değilse kaldı yazacak Java kodu aşağıdaki gibidir; 22 Tam sayı not değişkeni tanımlanmıştır ve değer ataması yapılmıştır. Eğer not değişkeninin değeri 50 ve 50 den büyük ise konsola Geçti yazacaktır. Diğer durumlarda Kaldı yazacaktır. not değişkeni 45 olduğu için konsola kaldı yazmıştır.

23 JAVA DA ŞART İFADELERİ 23 If Karar Yapısı: If karar yapısı içerisinde birden fazla şart ifadesi kullanılabilmektedir. Bu şart ifadeleri && veya operatörleri ile bağlanabilmektedir. && operatörü ile bağlandığında «ve» anlamına gelmektedir; her iki şart doğru olduğunda işlemler gerçekleştirilmektedir. operatörü ile bağlandığında «veya» anlamına gelmektedir; şartlardan en az bir tanesi doğru olduğunda işlemler gerçekleştirilmektedir. Kullanımı: VE (AND) If (şart ifadesi1 && şart ifadesi2){. } VEYA (OR) If (şart ifadesi1 şart ifadesi2){. }

24 JAVA DA ŞART İFADELERİ If - Else Karar Yapısı: Eğer şartı sağlıyorsa işlemleri gerçekleştir, şartı sağlamıyorsa başka işlemleri yap (bu başka işlemler arasında başka if karar yapıları da olabilmektedir), hiç biri de değilse devam et anlamında kullanılmaktadır. If else Karar yapısının Java da kullanımı aşağıdaki gibidir; 24 If (şart ifadesi){ }else{ }.. Else ifadesi kısmına else if yazarak yeni bir şart eklenebilir.

25 JAVA DA ŞART İFADELERİ If - else Karar Yapısı: Örneğin; bir sayı yazıldığında sayı 100 de büyükse konsola 100 den büyük, 50 den büyükse 50 den büyük; her ikisi de değilse 50 den küçük yazdıran Java kodu aşağıdaki gibidir; 25 If-else yapısında ilk else den sonra else if kullanılarak bir şart daha yazılmış. Her iki şartın olmadığı durum için ise ikinci else kodu yazılmıştır. 1. If else yapısı 2. If else yapısı Sonuçta sayi değeri 58 olduğu için 1. If-else yapısının doğru olduğu bloğa girecektir.

26 JAVA DA ŞART İFADELERİ 26 Switch Karar Yapısı: Tek bir değişkene bağlı bir şart yazıldığında; değişkenin aldığı değerlere göre farklı işlemeler yapılmak isteniyorsa switch kara yapısı kullanılır. Switch Karar yapısın değişken tipi olarak; int, byte, short ve char tipleri kullanılabilmektedir. Diğer veri tipleri kullanılamaz. Default; hiçbir şartı sağlamıyorsa yapılması istenenler bu kısma yazılır. Switch Karar yapısının Java da kullanımı aşağıdaki gibidir; switch (değişken){ case değer1 : break; case değer2 : break; case değer3: break; default:. }

27 JAVA DA ŞART İFADELERİ Switch Karar Yapısı: Örneğin; girilen bir karakterin ünlü harfler grubunda mı, yoksa ünsüz harfler grubunda mı olduğunun tespit edilmesi için kullanılan Java kodu aşağıdaki gibidir; 27 char tipindeki harf değişkeninin değeri a olduğu için konsola a unlu bir harftir yazılmıştır.

28 Uygulamalar

29 UYGULAMALAR UYGULAMA 1: Eğer not 90 a eşit veya büyükse konsola A, 80 e eşit veya büyükse B, 70 e eşit veya büyükse C, 60 a eşit veya büyükse D, diğer durumlarda ise E yazan Java kodunu IF-ELSE karar yapısı ile yazınız. 29 Tam sayılı not değişkenine 70 değeri atandığı için sonuç olarak konsola C karakteri yazılmıştır.

30 UYGULAMALAR UYGULAMA 2: 0 dan 20 a kadar olan sayılar içerisinde tek sayı olanların konsola yazılması 30 0 dan 20 ye kadar olan sayılar içerisinde 2 ye tam olarak bölünmeyenler konsola yazdırılmıştır ve sayaç yardımıyla kaç tane tek tam sayı olduğu sayılmış ve döngü bittiğinde sayaç konsola yazdırılmıştır.

31 GENEL BAKIŞ 31 Diğer programlama dillerinde olduğu gibi Nesne Tabanlı olan Java programlama dilinde de fonksiyon, döngü ve şart ifadeleri bulunmaktadır. Döngüler; bir işin birden fazla kez yapılmasını sağlamaktadır. Şart ifadeleri; bir şartın sağlayıp sağlamadığını kontrol edip gerekenlerin yapılmasını sağlamaktadır. Fonksiyonlar; işlerin yapılması için kod tekrarını engellemek amacıyla yazılan komut gruplarıdır.

32 Ders Bitti. Dinlediğiniz için teşekkürler

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Kapsülleme (Erişim Denetleyiciler) Java da Sınıf Oluşturmak Java da Nesne Oluşturmak Java da Constructor Kavramı Java da This Kavramı Java da Constructor

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO

while(), do-while(), for() M.İLKUÇAR 2010 MAKU-MYO while(), do-while(), for() Döngü (loop) : Bir koşul sağlandığı (true olduğu) sürece bir veya birden çok komutun tekrarlanması işlemidir. Java Döngüler (loops) While() do-while() for ( ) while ( koşul )

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları METOTLAR Nesneye yönelik programlama dillerinde genellikle fonksiyonlar metot olarak isimlendirilirler. Metot ve fonksiyon olarak ifade edilecek kavramlar aynı anlamda kullanılacaktır. Her çalışan C# programı

Detaylı

ANA SINIF TÜRETİLEN BİRİNCİ SINIF TÜRETİLEN İKİNCİ SINIF

ANA SINIF TÜRETİLEN BİRİNCİ SINIF TÜRETİLEN İKİNCİ SINIF JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Kalıtım Kavramı Java da Çok Biçimlilik Kavramı Fonksiyonların Çok Biçimliliği Yapıcı Fonksiyonun Çok Biçimliliği Java da Kalıtım Kavramı 4 Kalıtım;

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach()

DÖNGÜLER (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() (LOOPS) while(), do-while(), for(), foreach() Döngüler (loops) while do-while for foreach while ( koşul ) işlemler; do işlemler; while (koşul ); for (başlangıç ; koşul ; arttırma) işlemler; foreach ( tip

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else {

KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR. IF ELSE YAPISI if (deger) { }else { KONTROL YAPILARI JAVADA UC TURLU KONTROL YAPISI VARDIR BUNLAR İF ELSE İF ELSE İF SWİTCH YAPILARIDIR IF ELSE YAPISI if (deger) { else { YUKARIDAKI IFADEDE deger EGER TRUE İSE if PARANTEZLERİ İÇİNDEKİ DEĞER

Detaylı

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN DÖNGÜLER BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA-I YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN GİRİŞ Ekrana «Merhaba Java» şeklinde bir mesajı 100 defa yazmak istediğinizi düşünelim. Aşağıdaki komut satırını 100 kez yazmak sıkıcı

Detaylı

Akış Kontrol Mekanizmaları

Akış Kontrol Mekanizmaları Akış Kontrol Mekanizmaları 1 Akış Kontrol Mekanizmaları if else switch for döngüsü for döngüsünün çalışma prensibi for döngüsüyle ilgili örnekler for döngüsüyle ilgili kurallar while döngüsü while döngüsünün

Detaylı

if (ad == "Sabri") Console.WriteLine("Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...");

if (ad == Sabri) Console.WriteLine(Merhaba Sabri. Ne zamandır gözükmüyodun...); Koşul İfadeleri ve Akış Kontrolü Koşul ifadeleri ve akış kontrolleri programlama dillerinde her zaman en önemli yeri tutmaktadır. Yazdığımız uygulamanın hangi koşulda nasıl davranacağını belirterek bir

Detaylı

Java da Program Denetimi ve Operatörler

Java da Program Denetimi ve Operatörler Java da Program Denetimi ve Operatörler 1 Atamalar int a ; a=4 ; // doğru bir atama 4=a ; // yanlış bir atama! 2 Temel (Primitive) Tiplerde Atama int a, b ; a=4 ; b=5 ; a=b ; Sonuç : a=5, b=5 3 Nesneler

Detaylı

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA

NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA Metotlar Şu ana kadar yaptığımız örneklerde hep önceden hazırlanmış ReadLine(), WriteLine() vb. gibi metotları kullandık. Artık kendi metotlarımızı yapmanın zamanı geldi. Bilmem

Detaylı

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ

C# Yazım Kuralları ERCİYES. Ü. BİLGİSAYAR M. COMPUTER PROGRAMMING II 1 FEHİM KÖYLÜ C# Yazım Kuralları 1 İçindekiler C# Yazım Kuralları Veritipleri Değişkenler Operatörler Sınıflar Nesneler, Özellik, Metot ve Olay Bileşenler 2 C# yazım kuralları Deyimlerde büyük küçük harf yazıma uyulmalı

Detaylı

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2

NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 NESNE YÖNELİMLİ PROGRAMLAMA HAFTA # 2 JAVA DA PROGRAM DENETİMİ VE OPERATÖRLER Java programlama dilinde temel tipleri ve nesneleri yönlendirmek ve değiştirmek için operatörler kullanılır. Atamalar sağ taraftaki

Detaylı

Programın Akışının Denetimi. Bir arada yürütülmesi istenen deyimleri içeren bir yapıdır. Söz dizimi şöyledir:

Programın Akışının Denetimi. Bir arada yürütülmesi istenen deyimleri içeren bir yapıdır. Söz dizimi şöyledir: Programın Akışının Denetimi Bir program komutların yazıldığı sırada akar. Ama çoğunlukla, bu akışı yönlendirmek gerekir. Bu iş için denetim yapılarını kullanırız. Bunlar iki gruba ayrılabilir: Yönlendiriciler

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Not: Bu dersin sunumları, Java Programlama Dili ve Yazılım Tasarımı, Altuğ B. Altıntaş, Papatya

Detaylı

Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler

Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler Karşılaştırma İşlemleri ve Koşullu İfadeler BİL131 - Bilişim Teknolojileri ve Programlama Hakan Ezgi Kızılöz Karşılaştırma İşlemleri Java'da sayısal veri tiplerinin karşılaştırılması için aşağıdaki karşılaştırma

Detaylı

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011

Sunum İçeriği. Programlamaya Giriş 22.03.2011 Programlamaya Giriş Nesne Tabanlı Programlamaya Giriş ve FONKSİYONLAR Sunum İçeriği Nesne Tabanlı Programlama Kavramı Fonksiyon tanımlama ve kullanma Formal Parametre nedir? Gerçel Parametre nedir? Fonksiyon

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1

Görsel Programlama DERS 03. Görsel Programlama - Ders03/ 1 Görsel Programlama DERS 03 Görsel Programlama - Ders03/ 1 Java Dili, Veri Tipleri ve Operatörleri İlkel(primitive) Veri Tipleri İLKEL TİP boolean byte short int long float double char void BOYUTU 1 bit

Detaylı

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız.

1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. 1. Aşağıdaki program parçacığını çalıştırdığınızda result ve param değişkenlerinin aldığı en son değerleri ve programın çıktısını yazınız. [10 puan] int param = 30; int result = 300; if (param > 45) result

Detaylı

Java da Program Denetimi ve Operatörler. Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 2 1

Java da Program Denetimi ve Operatörler. Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 2 1 Java da Program Denetimi ve Operatörler Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım Tasarımı - Bölüm 2 1 Atamalar int a ; a=4 ; // doğru bir atama 4=a ; // yanlış bir atama! Altuğ B. Altıntaş 2003 Java ve Yazılım

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta

BM102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA II LABORATUVAR UYGULAMALARI. 3Hafta Ön bilgi: Özyineli fonksiyon tanımlanabilmeli. Dizilerin fonksiyon parametresi veya geri dönüş değeri olarak kullanımı bilinmeli. 1. Klavyeden girilen sayı n olmak üzere [1..n] aralığındaki sayıların toplamı

Detaylı

C# Metotlar ve Metot Tanımlama

C# Metotlar ve Metot Tanımlama C# Metotlar ve Metot Tanımlama Metot Kavramı : Metotlar bir program içerisinde aynı işi gerçekleştiren satırları belirli düzende sadece bir kez oluşturarak gerektiğinde tekrar tekrar kullanabilmemizi sağlayan

Detaylı

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu

BBS515 Nesneye Yönelik Programlama. Ders 3 Zümra Kavafoğlu BBS515 Nesneye Yönelik Programlama Ders 3 Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ Bağıntısal Operatörler operatör tanımı < küçüktür > büyüktür = büyük eşittir eşittir!= eşit

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

C# Çalışma Örnekleri

C# Çalışma Örnekleri C# Çalışma Örnekleri namespace sabittanimlama class program static void main (String [] agrs ) const String s="merhaba "; Console.WriteLine(s); Console.readLine ; merhaba namespace calisma class program

Detaylı

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ 2017-2018 BaharYarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 7 BIL1202 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ (Java Programlama Dili ve Algoritmadan Kodlamaya Geçiş) Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç

Detaylı

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009)

Java da İşleçler, Ders #3 (4 Kasım 2009) Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri BS-515 Nesneye Yönelik Programlama Ders #3 (4 Kasım 2009) İçerikç Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu

Detaylı

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama

İçerik. Java da İşleçler, İşleçler. Aritmetik İşleçler - 1. Aritmetik İşleçler - 2. Geçen ders: Bu ders: BS-515 Nesneye Yönelik Programlama İçerik Java da İşleçler, Kontrol Akış ve Döngü Deyimleri Geçen ders: Nesne ve Sınıf Kavramları Nesne ve Sınıf ın Java da gerçekleştirilmesi Bu ders: Java da işleçler ( operators ) Java da kontrol-akış

Detaylı

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır.

Kodlanacak programlama dilinin kaynaklarından faydalanılarak kod yazımı yapılır. GİRİŞ Algoritması tasarlanmış (metin olarak yazılmış, sözde kodlarla kodlanmış veya akış diyagramı çizilmiş) bir problemi/işlemi, bilgisayar programlama dillerinden birisiyle kodlamak son derece kolaydır.

Detaylı

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN

BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN BMÜ-111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA AKIŞ KONTROLÜ YRD. DOÇ. DR. İLHAN AYDIN TEMEL AMAÇLAR Bir dairenin yarıçapını kullanıcıdan alarak dairenin alanını hesaplamak istediğimizi düşünelim. Eğer girilen değer

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

Programlama Dilleri 3

Programlama Dilleri 3 Akış Konrol Mekanizmaları 1 Koşul İfadeleri Programlar içersinde bazı durumlarda programın akışının değişmesi ya da farklı işlemlerin yapılması gerekebilir. Bazen de seçimlerin yapılması ya da belirli

Detaylı

BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI

BMÜ-101 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ LABORATUARI BİR BOYUTLU DİZİLER Amaçlar: 1. 1 BOYUTLU DİZİLERİ TANIMLAMAK 2. 1 BOYUTLU DİZİ UYGULAMALARI YAPMAK Örnek 5-1 Aşağıdaki program öğrenci notlarını bularak en iyi notu hesaplar. Harf notu şu şekilde hesaplanır:

Detaylı

M.ilkucar MAKU MYO 1

M.ilkucar MAKU MYO 1 M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 1 7- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 2 7-

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C Program Akış Kontrol Yapıları Kontrol Komutları Normal şartlarda C dilinde bir programın çalışması, komutların

Detaylı

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş

Java 2 Standart Edition SDK Kurulum ve Java ya Giriş Kurulum için ilk önce Sun Microsystems in sitesinden uygun J2SE sürümünü indirin. Ben J2SE v1. 4. 2_16 Windows Installer paketini kullandım J2SE SDK Kurulumu aşağıdaki gibi başlayacaktır. 1 Kurulum tamamlandıktan

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 9 Dizi Değişkenler (Array) 2 Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1, eleman2,, elemann)

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği C Programlama 5. Bölüm Karar ve Çevrim Kontrol Yapıları C Programlama Dr. Serkan DİŞLİTAŞ 5.1. Atlama Komutları Program akışının yönlendirilmesinde

Detaylı

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com

Ders 8: Metotlar. barisgokce.com Ders 8: Metotlar Hazırlayan : Öğr. Grv.. Barış GÖKÇE Đletişim im : www.barisgokce barisgokce.com Metotlar C# içerisinde bir veya birden fazla kod bulunduran kod bloklarıdır. Bir nesnenin veya sınıfın programı

Detaylı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar Değer Döndüren Fonksiyonlar Çok Parametreli Fonksiyonlar Değişken Kapsamları Çok Fonksiyonlu Programlar Fonksiyon Tanımı Karmaşıkveuzunprogramları,

Detaylı

C++ Giriş Ders 1 MSGSU Fizik Bölümü Ferhat ÖZOK Kullanılacak kaynak: Published by Juan Soulié

C++ Giriş Ders 1 MSGSU Fizik Bölümü Ferhat ÖZOK Kullanılacak kaynak:  Published by Juan Soulié Kullanılacak kaynak: http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/ Published by Juan Soulié C++ Nedir? Arttırılmış C demektir ve C dilinin geliştirilmiş halini yansıtır. C++ öğrenmeden önce herhangi bir programlama

Detaylı

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN

ESM-361 Mikroişlemciler. 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN ESM-361 Mikroişlemciler 3. Hafta Ders Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ayşe DEMİRHAN Bit operatörleri Bit operatörleri bit düzeyinde işlem yapan operatörlerdir; yani sayıları bir bütün olarak değil, bit bit

Detaylı

3.Hafta. . Kontrol Deyimleri/İfadeler

3.Hafta. . Kontrol Deyimleri/İfadeler . Kontrol Deyimleri/İfadeler Kontrol deyimleri bir uygulamanın yürütülmesi sırasında program akışını yönlendiren yapılar/kalıplardır. Kontrol deyimi olmaksızın bir uygulama yazılması neredeyse olanaksıdır

Detaylı

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/

MTK467 Nesneye Yönelik Programlama. Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ MTK467 Nesneye Yönelik Programlama Hafta 4 - Döngüler Zümra Kavafoğlu https://zumrakavafoglu.github.io/ while döngüsü while(koşul){ } döngü ifadeleri Koşul boolean değerli olmalıdır. Koşulun değeri true

Detaylı

KARAR YAPILARI. Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz?

KARAR YAPILARI. Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? ve Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? Şimdi ne tarafa gideceğiz yahu? KARAR VER!!! Karar mekanizması A B if yapısı ve kullanımı

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 4

Programlama Dili Prensipleri. Lab Notları 4 Programlama Dili Prensipleri Lab Notları 4 1. Karar Yapıları IF Yapıları Karar yapıları olarak C/C++ ile Java programlama dilleri birbirine yakın ifadeler içerir. Bir programın akışı yukarıdan aşağı doğru

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım Nisan 2009 9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-1. kısım Referans: Bugün: 1. Ders Notları. Ders #3 Tekrar Do while ve for döngüleri 1. Tekrar Geçen ders while döngüsü ve seçme kontrol teknikleri

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü

JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ. For Döngüsü JAVA DÖNGÜ DEYİMLERİ Belirli bir iş bir çok kez tekrarlanacaksa, programda bu iş bir kez yazılır ve döngü deyimleriyle istenildiği kadar tekrarlanabilir. Java da bu işi yapan üç ayrı deyim vardır: while

Detaylı

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER,

BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II 2.HAFTA SWİTCH (CASE), SAYAÇLAR, DÖNGÜLER, C++ İÇİN UFAK HATIRLATMALAR Değişken adları bir harf ile başlamalıdır. (a-z, A-Z). Değişken adı numara içerebilir.

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Bilgiler Ders konuları 1. Programlamaya Giriş 2. Program Denetimi ve Operatörler 3. Nesnelerin

Detaylı

PROGRAMLAMA DİLLERİ I

PROGRAMLAMA DİLLERİ I PROGRAMLAMA DİLLERİ I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Hafta 1. Hafta 2. Hafta 3. Hafta 4. Hafta 5. Hafta 6. Hafta 7. Hafta

Detaylı

BİL-142 Bilgisayar Programlama II

BİL-142 Bilgisayar Programlama II BİL-142 Bilgisayar Programlama II (C/C++) Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Giriş Kontrol Yapıları if Seçme Deyimi if... else Seçme Deyimi while Tekrar

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

Öğr. Gör. Musa AYDIN Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

Öğr. Gör. Musa AYDIN Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğr. Gör. Musa AYDIN Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İÇİNDEKİLER Değişken Nedir? Değişken kullanımı faydaları. Değişken türleri Değişken görünürlüğü (scope) Değişken türleri arası dönüşümler Örnek

Detaylı

D İ Z İ L E R A R R A Y S

D İ Z İ L E R A R R A Y S D İ Z İ L E R A R R A Y S 1 Örneğin 120 adet öğrencinin adını klavyeden girip, daha sonra bunları ekrandan yazdıralım. Bunun için, her öğrenci için ayrı bir değişken tanımlanmalıdır. String ad1; String

Detaylı

8- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI ve. M.ilkucar MAKU MYO 1

8- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI ve. M.ilkucar MAKU MYO 1 ve M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 1 7- PROGRAM YAPISAL KOMUTLARI Acaba hangi yöne gitmeliyim? Oturduğun yerden kalkıp, kapıya varana kadar kaç kez karar verdiniz biliyor musunuz? M.ilkucar 2010 - MAKU MYO 2

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) ABCDE b) BCDE c) ABCD d) kod hatalı e) BCD Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 13.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Hangisi gerçek sayı değişmezi değildir?

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions)

Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri (Lambda Expressions) Lambda İfadeleri, değişkenlere değer atamak için kullanılan sadeleştirilmiş anonim (isimsiz) fonksiyonlardır. Bu fonksiyonlar matematikteki ve bilgisayar bilimlerindeki

Detaylı

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ

BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ BİLGİSAYAR TEMELLERİ VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Emel ARSLAN earslan@istanbul.edu.tr C DİLİNDE FONKSİYONLAR C DİLİNDE FONKSİYONLAR C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların

Detaylı

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1

BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta. Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 BMT 101 Algoritma ve Programlama I 7. Hafta Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 1 C++ Program Denetimi Yük. Müh. Köksal Gündoğdu 2 Program Denetimi Bir program, belirli deyim satırlarından oluşur ve genellikle bu

Detaylı

Görsel Programlama 1

Görsel Programlama 1 Görsel Programlama 1 1. Ekrana Hello world! yazan c# console application kodları: Console.Write("Hello world!"); 2. Ekranda ilk satıra Hello, ikinci satıra world! yazan kod: Console.WriteLine("Hello");

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları Diziler Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları (Dr. Övünç ÖZTÜRK, Dr. Tahir Emre KALAYCI) (İnşaat Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Grupları İçin) Diziler aynı türden bilgileri saklamak

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır.

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik.

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. ASP.NET DERS 1 Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. Gelen ekranda Visual C# seçildikten

Detaylı

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri

Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Programlama Dillerinde Kullanılan Veri Tipleri Taban/Biçim Basic Paskal C/C++/C#/Java 10 (Decimal ) - - - 16 (Hexadecimal) &hsayı veya &Hsayı $sayı 0xsayı veya 0Xsayı Üstel eüs veya Eüs eüs veya Eüs eüs

Detaylı

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz.

elemanlarının gezilmesine yönelik bir örnek sunulmuştur, inceleyiniz. Ön bilgi: Dizi tanımlayabilmeli. foreach deyimi bilinmeli. Rastgele sayılar (Random) bilinmeli. 1. Aşağıda tamsayı tipinde iki boyutlu bir dizinin nasıl tanımlandığı, bir fonksiyona parametre olarak nasıl

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1 BİLG214 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 Yapısal bilgi türlerinin tanımlanması. (C++ daki struct yapısı. ) Daha önce öğrenmiş olduğumuz bilgi tipleri char, int ve float v.b. değişkenler ile dizi (array)

Detaylı

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi

5.HAFTA. Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi 5.HAFTA Sınıf ve Nesne Kavramı, Metot Oluşturma, Kurucu Metot, this Deyimi Sınıf Kavramı: Sınıf (class) soyut bir veri tipidir. Nesne (object) onun somutlaşan bir cismidir. Java da sınıf (class) kavramını

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Koşul Karşılaştırma Operatörleri Mantıksal

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri

Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II. Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Öğr. Gör. Cansu AYVAZ GÜVEN VERİTABANI-II Değişken Tanımlama Ve Akış Kontrol Deyimleri Değişken Nedir? Değişkenler, programın veya kodların icra süresince belirli bir değer tutan ve istenilirse bu değer

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FONKSİYONLAR Fonksiyonlar C programlama dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya

Detaylı

Örnek 4: Örnek Özyinelemeli fonksiyon örneği Bölüm 9. C++ programlama dilinde Nesne ve sınıf

Örnek 4: Örnek Özyinelemeli fonksiyon örneği Bölüm 9. C++ programlama dilinde Nesne ve sınıf İçindekiler 1. Giriş... 1 1.2. c++ Programı Yapısı... 2 1.3.Using Direktifi... 5 Bölüm 2. Veri türleri, değişken kavramı, sabit ve değişken bildirimleri ve c++ da kullanımı 7 2.1. Temel veri türleri...

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

MAT213 Bilgisayar Programlama I

MAT213 Bilgisayar Programlama I if Komutu Bir mantıksal (boolean) ifadenin sonucuna göre bazı komutların çalıştırılıp, bazı komutların da çalıştırılmamasını sağlar. Komut(lar) (Doğru) Doğru Yanlış Boolean Komut(lar) (Yanlış) if (boolean

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-4 Döngü Yapıları. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-4 Döngü Yapıları Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Döngü Yapıları Döngü (Tekrarlama) yapıları, belli bir şart sağlandığı

Detaylı

Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA. Muhammet BAYKARA

Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA. Muhammet BAYKARA Algoritma ve Programlamaya Giriş II JAVA İLE PROGRAMLAMA Muhammet BAYKARA 1 İlkel Veri Türleri Type Name Kind of Value Memory Used Size Range byte integer 1 byte -128 to 127 short integer 2 bytes -32768

Detaylı

Program AkıĢ Kontrol Yapıları

Program AkıĢ Kontrol Yapıları C PROGRAMLAMA Program AkıĢ Kontrol Yapıları Normal Ģartlarda C dilinde bir programın çalıģması, komutların yukarıdan aģağıya doğru ve sırasıyla iģletilmesiyle gerçekleģtirilir. Ancak bazen problemin çözümü,

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır.

Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır. Nesne tabanlı programlama nesneleri kullanan programlamayı içerir. Bir nesne farklı olarak tanımlanabilen gerçek dünyadaki bir varlıktır. Örneğin; bir öğrenci, sıra, çember, bir buton birer nesnedir. Bir

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 2 (Denetim Yapıları, Diziler) Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Denetim Yapıları 1 if else Seçme yapısı, mantıksal

Detaylı

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1

Programlama Dilleri. C Dili. Programlama Dilleri-ders02/ 1 Programlama Dilleri C Dili Programlama Dilleri-ders02/ 1 Değişkenler, Sabitler ve Operatörler Değişkenler (variables) bellekte bilginin saklandığı gözlere verilen simgesel isimlerdir. Sabitler (constants)

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 2 DERSİ LAB. ÖDEVİ

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 2 DERSİ LAB. ÖDEVİ İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MÜH. FAK. BİLGİSAYAR MÜH. BÖL. ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA 2 DERSİ LAB. ÖDEVİ AD SOYAD : TESLİM TARİHİ : OKUL NO : TESLİM SÜRESİ : 1 hafta Ödev No : 2 (İlk 2 soru el yazısı ile çıktı alınarak

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

/*int sayi1, sayi2,toplam=0;

/*int sayi1, sayi2,toplam=0; static void Main(string[] args) { //--------------------1. ders-------------------- -------- / ekrana yazma ekrandan okuma sayısal değerleri okuma yer tutucular basit tip dönüşümü / /int sayi1, sayi2,toplam=0;

Detaylı

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak.

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :13.04.2017 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

Akış Konrol Mekanizmaları

Akış Konrol Mekanizmaları Akış Konrol Mekanizmaları Koşul İfadeleri C# dilinde koşula bağlı olarak işlemler gerçekleştirmek için iki farklı deyim kullanılabilir: if deyimi switch deyimi If Deyimi if (Koşul) else Koşul_doğru_ise_yapılacaklar

Detaylı