Enerji, Enzimler ve Metabolizma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Enerji, Enzimler ve Metabolizma"

Transkript

1 8 Enerji, Enzimler ve Metabolizma

2 8 Başlıklar 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları 8.2 Biyokimyasal enerjide ATP 8.3 Enzimler 8.4 Enzimler nasıl çalışır? 8.5 Enzim aktivitelerinin kontrolü

3 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Bir kimyasal tepkime, atomlar birleşmek veya bağlarını değiştirmek için yeterli enerjiye sahip olduklarında gerçekleşir sukroz + H 2 O glukoz + fruktoz tepkiyenler ürünler

4 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Metabolizma: belirli bir zamanda bir biyolojik sistemde gerçekleşen kimyasal tepkimelerin tümü. Metabolik tepkimeler enerji dönüşümlerini içerir Enerji: iş yapabilirlik veya değişebilme kapasitesidir. Biyokimyasal tepkimelerde enerji değişimleri, moleküllerin içeriği ve özelliklerindeki değişimlerle ilişkilidir.

5 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Enerjinin tüm formları: Potansiyel enerji kimyasal bağ, konsantrasyon farkları, yük dengesizliği gibi formlarda depolanmış enerji Kinetik enerji hareket enerjisi şeklinde bulunur Enerji bir formdan diğerine dönüştürülebilir.

6 Figure 8.1 Enerji dönüşümleri ve iş

7 Table 8.1 Biyolojide enerji Enerji formu Kimyasal: bağlarda depolu Elektrik: Yüklerin ayrılması Isı: Sıcaklık farkı sebebiyle ısı transferi Işık: fotonlarda depolanmış Elektromanyetik ışıma Mekanik: hareket enerjisi Biyolojik örneği Polimerlerin hidrolizi sırasında kimyasal enerji açığa çıkar Hücre zarlarında yük farkları iyonların kanallardan taşınmasını sağlar Kimyasal tepkimelerde ısı açığa çıkabilir Gözdeki pigmentler ışık enerjisini yakalar Kas hareketlerinde mekanik enerji kullanılır

8 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları İki çeşit metabolizma: Anabolizma: basit moleküllerden karmaşık molekül yapımı. Enerji gerekir Katabolizma: Karmaşık moleküller daha basit moleküllere parçalanır. Enerji açığa çıkar. Genellikle anabolik ve katabolik tepkimeler birbiriyle bağlantılıdır. Katabolik tepkimelerde açığa çıkan enerji anabolik tepkimeleri gerçekleştirmek için kullanılır

9 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Termodinamik yasaları evrendeki tüm madde ve enerji dönüşümleri için geçerlidir. Bu yasalar hücrelerin yaşamlarını devam ettirmek için enerjiyi nasıl kullandıkları ve dönüştürdüklerini anlamamıza yardımcı olur.

10 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Termodinamiğin birinci yasası: Enerji yoktan var olmaz ve yok edilemez. Sadece bir formdan diğerine dönüşür Enerji bir formdan diğerine dönüştüğünde, toplam enerji miktarı değişmez Termodinamiğin ikinci yasası: enerji bir formdan diğerine dönüştüğünde enerjinin bir bölümü iş için kullanılamaz hale gelir Hiçbir enerji dönüşümü %100 verimli değildir. Bir bölümü düzensizliğe kaybedilir (ısı).

11 Figure 8.2 Termodinamik yasaları Termodinamiğin birinci yasası İlk enerji Enerji dönüşümü Sonraki enerji Termodinamiğin ikinci yasası İlk enerji Kullanılabilir enerji (serbest enerji Kullanılamayan enerji Entropi Serbest enerji Son kullanılamayan enerji

12 8.1 What Physical Principles Underlie Biological Energy Transformations? 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Entropi bir sistemdeki düzensizliğin ölçütüdür. Bir sistemde düzen sağlamak enerji gerektirir. Sisteme dışarıdan bir enerji girişi olmadığı takdirde giderek daha düzensiz bir hale gelir.

13 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Herhangi bir sistemde: Toplam enerji= Kullanılabilir enerji+ kullanılamayan enerji H = G + TS entalpi (H) = serbest enerji (G) + entropi (S) G = H TS (T = mutlak sıcaklık)

14 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Serbest enerji (G) işe dönüşebilen kullanılabilir enerjidir. Enerjideki değişim kalori veya joule olarak ölçülebilir. Bir tepkimede serbest enerjideki değişim (ΔG) tepkiyenlerle ürünlerin serbest enerjileri arasındaki farktır ΔG = ΔH TΔS ΔG negatifse, serbest enerji açığa çıkar. ΔG pozitifse, serbest enerji gereklidir. Eğer kullanılabilecek serbest enerji yoksa, tepkime gerçekleşmez

15 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları ΔG büyüklüğü: ΔH eklenen (ΔH > 0) veya açığa çıkan (ΔH < 0) toplam enerjiye ΔS entropideki değişime. bağlıdır. Entropide büyük değişimler ΔG yi daha negatif yapar

16 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Eğer bir kimyasal tepkimede entropi artıyorsa, ürünler daha düzensiz demektir. Örnek: Bir proteinin amino asitlerine hidrolizi sırasında, ΔS pozitiftir.

17 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Termodinamiğin ikinci yasası: enerji dönüşümleri sebebiyle düzensizlik artma eğilimindedir. Canlı organizmalar düzenlerini sağlamak için sürekli enerjiye ihtiyaç duyarlar.

18 Serbest enerji 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Egzergonik tepkimeler serbest enerji açığa çıkarır ( ΔG). Katabolizmada düzen azalır Egzergonik tepkimeler Tepkiyenler Açığa çıkan enerji miktarı Ürünler Zaman Zaman

19 Serbest enerji 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Endergonik tepkimeler serbest enerjiyi kullanır (+ΔG) Anabolizma sırasında düzen artar. Endergonik tepkimeler Ürünler Gereken enerji miktarı Tepkiyenler Zaman Zaman

20 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları Kimyasal tepkimeler her iki yönde de gerçekleşir. Kimyasal denge durumunda ΔG = 0 A B A ve B nin konsantrasyonları gidilecek yönü belirler Her tepkimenin bir denge noktası vardır. Denge noktası tepkimenin bitişine yakın bir noktada ise o kadar fazla serbest enerji açığa çıkar Sıfıra yakın ΔG değerleri geri dönebilen tepkimelerin bir özelliğidir

21 Figure 8.4 Kimyasal tepkimeler denge durumuna yönelir İlk durum: %100 Glukoz 6-fosfat (0.02 M konsantrasyon) Denge durumu: %95 Glukoz 6-fosfat (0.019 M konsantrasyon) % 5 Glukoz 1-fosfat (0.001 M konsantrasyon)

22 8.1 Biyolojik enerji dönüşümlerinde fizik yasaları ΔG tepkiyen ve ürünlerin ilk konsantrasyonuna, sıcaklık, basınç ve ph a bağlıdır. ΔG standart koşullarda belirlenir: 25 C, 1 atmosfer basınç, 1 molar (1M) çözelti ve ph 7.

23 8.2 Biyokimyasal enerjide ATP nin rolü ATP (adenozin trifosfat) serbest enerjiyi depolar ve aktarır. Hidrolize uğradığında ATP büyük miktarda serbest enerji açığa çıkarır. ATP diğer moleküllere fosfat grubu verebilir fosforlamak.

24 8.2 Biyokimyasal enerjide ATP nin rolü ATP hidrolizi serbest enerji açığa çıkarır: ATP + H 2 O ADP + P i + serbest enerji ΔG = 7.3 ile 14 kcal/mol arasındadır (egzergonik)

25 Figure 8.5 ATP Adenin Fosfat grupları Riboz Adenozin AMP (adenozin monofosfat) (adenozin difosfat) (adenozin trifosfat)

26 8.2 Biyokimyasal enerjide ATP nin rolü ATP nin iki özelliği enerji açığa çıkışında rol oynar: Fosfat grupları eksi yüklüdür ve birbirlerini iterler bağ yapmaları için fosfatları bir araya getirmek için gereken enerji P~O bağında depolanır. P~O bağının serbest enerjisi, hidroliz sonrasında oluşan O H bağının serbest enerjisinden yüksektir.

27 8.2 Biyokimyasal enerjide ATP nin rolü Biyoluminesans ATP hidrolizi tarafından gerçekleştirilen endergonik bir tepkimedir: Lusiferin Lusiferaz Oksilusiferin Işık

28 8.2 Biyokimyasal enerjide ATP nin rolü ATP oluşumu endergoniktir: ADP + P i + serbest enerji ATP + H 2 O ATP oluşumu ve hidrolizi, endergonik bir tepkimeyi egzergonik bir tepkimeye bağlar. Metabolizmada bu tip eşleşmeler çok yaygındır. ATP hidrolizi ise enerji açığa çıkarır ve başka bir endergonik tepkimede kullanılır

29 Figure 8.7 ATP hidrolizinin endergonik tepkimeye bağlanması Egzergonik tepkime (enerji açığa çıkarır) ATP hidrolizi Endergonik tepkime (enerji gerekir)

30 8.2 Biyokimyasal enerjide ATP nin rolü Aktif bir hücre her saniyede milyonlarca ATP molekülü üretmek zorundadır. Bir ATP oluştuğu andan saniyeler içerisinde tüketilir. Her ATP molekülü bir gün içinde 10,000 defa hidroliz ve sentez döngüsü geçirir!

31 8.3 Enzimler Katalizörler bir tepkimenin hızını artırır. Bir katalizör, tepkimede değişime uğramaz. Çoğu biyolojik katalizör enzimdir (protein) Enzimler tepkimelerin gerçekleşebileceği bir iskelet yapı oluşturur.

32 8.3 Enzimler Bazı tepkimeler enerji bariyeri sebebiyle yavaştır bir tepkimeyi başlatmak için gereken enerji miktarına aktivasyon enerjisi (E a ) denir. Aktivasyon enerjisi tepkiyenleri tepkimeye hazır bir duruma getirir. Bu duruma geçiş hali denir.

33 Figure 8.8 Aktivasyon enerjisi tepkimeleri başlatır Serbest enerji Serbest enerji Serbest enerji Enerji bariyeri Geçiş hali ara ürünü (kararsız) Tepkiyen (kararlı) Zaman Ürünler Kararlı hal Az kararlı hal (geçiş hali)

34 8.3 Enzimler Aktivasyon enerjisi tepkiyenleri yüksek serbest enerjili kararsız bir hale dönüştürür geçiş hali ara ürünü. Aktivasyon enerjisi sisteme ısı vermekle elde edilebilir tepkiyenlerin kinetik enerjisi artar. Enzimler ve ribozimler (yapısı RNA olan katalizörler) tepkiyenleri bir araya getirerek enerji bariyerini aşağı çekerler.

35 8.3 Enzimler Enzimler ve ribozimler oldukça özgüldür. Tepkimeye girenler substrat olarak adlandırlır. Substrat moleküller enzimin aktif bölgesine bağlanır. Enzimin 3 boyutlu yapısı özgüllüğü belirler bu yapıya şekil olarak uyan moleküller bağlanabilir

36 Figure 8.9 Enzim ve substrat Aktif bölge Substrat Ürünler Enzim Lizozim Peptidoglikan (substrat) Peptidoglikan parçaları (ürünler)

37

38 8.3 Enzimler Enzim-substrat kompleksleri (ES) hidrojen bağları, elektriksel çekim veya kovalent bağlarla birlikte tutulur. E + S ES E + Ürün Enzimin şekli substrata bağlıyken değişebilir fakat ayrıldıklarında eski haline döner.

39 8.3 Enzimler Ayrılma sabiti (K D ) iki molekülün birbirine olan çekimin ölçüsüdür. K D ne kadar düşük olursa bağlanma o kadar güçlüdür. Enzimler ve substratları için K D değerleri 10 5 ile 10 6 M arasında değişir. Bu değerler ES oluşumunu tetikler.

40 8.3 Enzimler Enzimler aktivasyon enerjisini düşürür. Son denge durumu veya ΔG değişmez. Enzimler tepkime hızlarını 1 milyondan kata kadar artırabilirler!

41 Figure 8.10 Enzimler enerji bariyerini azaltır Serbest enerji Katalizlenmemiş tepkime Tepkiyenler Katalizlenmiş tepkime ürünler Tepkime süresi

42 8.4 Enzimler nasıl çalışır? Bir tepkimeyi katalizlerken, bir enzim bir veya daha fazla mekanizma kullanabilir: 1. Substratlara yön vererek 2. Substratların şekillerini değiştirerek 3. Geçici kimyasal gruplar ekleyerek

43 Figure 8.11 Aktif bölge 1. Enzimler substratlara yön vererek, bağ yapacak atomların bir araya gelmesini sağlar

44 Figure 8.11 Aktif bölge 2. Enzimler substratın bağlarını eğebilir veya bükebilir. Böylece substratı kararsız hale getirir Fiziksel zorlama lizozim

45 Figure 8.11 Aktif bölge 3. Enzim amino asitlerinin yan grupları (R grubu) tepkimede geçici olarak yer alabilir Elektrik yükü kemotripsin

46 8.4 Enzimler nasıl çalışır? 3. Kimyasal grup ekleme Asit-baz katalizi: Enzim yan grupları substrata H + ekler veya çıkarır, böylece bir kovalent bağın kopmasını sağlar. Kovalent kataliz: Enzimin yan gruplarından biri substratla kovalent bağ yapar. Metal iyon katalizi: Enzim yan gruplarında bulunan metaller elektron verip alabilir

47 8.4 Enzimler nasıl çalışır Moleküler yapı, özgüllüğü belirler Enzimler substratlarından oldukça büyüktür ve aktif bölge genelde küçüktür. Aktif bölgenin şekli, sadece belirli bir substratın buraya uymasını sağlar Tetiklenmiş uyum: Enzim substrata bağlanınca şekil değiştirir, bu da aktif bölgenin ortaya çıkmasını sağlar

48 Figure 8.12 Boş aktif bölge

49 8.4 Enzimler nasıl çalışır? Bazı enzimler ortaklar a ihtiyaç duyar: Prostetik gruplar: enzimlere bağlanan amino asit olmayan gruplar; kalıcı bağlanma İnorganik kofaktörler: enzime kalıcı olarak bağlanan iyonlar Koenzimler: küçük, karbon içeren içeren moleküller; geçici bağlanma

50 Table 8.2 Enzimlerin protein olmayan ortaklarına örnekler Molekül tipi Tepkimelerdeki rolü Prostetik gruplar Hem FAD Retinal İnorganik kofaktörler Demir Bakır Çinko Koenzimler Biyotin Koenzim A NAD ATP İyonlara, oksijene ve elektronlara bağlanır Elektron/proton taşır Işık enerjisini dönüştürür Yükseltgenme/indirgenme Yükseltgenme/indirgenme Dna bağlanma yapısını sağlamlaştırır -COO - taşır -CO-CH 3 taşır elektron/proton taşır Enerji alır/verir

51 8.4 Enzimler nasıl çalışır? Katalizlenmiş bir tepkimenin hızı substrat konsantrasyonuna bağlıdır. Enzim konsantrasyonu genelde substrat konsantrasyonundan daha düşüktür. Doyma durumunda tüm enzimler substrata bağlıdır; yani maksimum hızda çalışıyor demektir.

52 Figure 8.13 Katalizlenmiş tepkimeler bir noktada maksimum hıza ulaşır Tepkime hızı Maksimum hız Enzimli tepkime Enzimsiz tepkime Substrat konsantrasyonu

53 8.4 Enzimler nasıl çalışır? Enzim verimliliğini hesaplamak için maksimum hız kullanılır: = Birim zamanda ürüne dönüştürülen substrat molekülü (dönüşüm sayısı). Dönüşüm, saniyede 1-40 milyon moleküldür!

54 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Hücrelerde meydana gelen binlerce tepkime metabolik yolaklar içinde organize edilmiştir. Her tepkime belirli bir enzim tarafından katalizlenir. Tüm yolaklar birbiriyle bağlantılıdır. Enzimlerin ve dolayısı ile tepkime hızlarının kontrolü iç dengenin (homeostazi) sağlanmasına yardım eder

55 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Karmaşık metabolik yolaklar bilgisayar algoritmaları ile modellenebilmektedir. Bu yeni bilim alanı sistem biyolojisi olarak adlandırılır.

56 Figure 8.14 Metabolik yolaklar

57 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? 1) İnhibitörler (engelleyici) enzimleri kontrol eder: enzime bağlanarak tepkime hızını yavaşlatan moleküller. Doğal inhibitörler metabolizma kontrolüne yardım eder Enzimlerin engellenmesi geri dönüşümsüz veya döndürülebilir olabilir.

58 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? A. Geri dönüşümsüz engellenme: inhibitör molekül enzimin aktif bölgesine kovalent olarak bağlanır ve kalıcı olarak enzimi durdurur. Örnek: DIPF veya sinir gazı

59 Figure 8.15 Geri dönüşsüz engellenme Asetilkolinesteraz Aktif bölge Aktif bölge Serin amino asiti

60 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? B. Geri dönüşümlü engellenme: İnhibitör molekül enzime kovalent olmayan bağlarla bağlanır ve substrat bağlanmasını engeller. B.i) Yarışmacı inhibitörler enzimin aktif bölgesine bağlanmak için doğal substratla yarışırlar. Engellenme derecesi, inhibitör ve substratın konsantrasyonlarına bağlıdır

61 Figure 8.16 Geri dönüşümlü engellenme Substrat Enzim Yarışmacı inhibitör

62 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Bir kanser ilacı olan metotraksat, yarışmacı bir inhibitördür Pürin oluşumu için gereken bir koenzimin oluşumunu katalizleyen enzime bağlanır. Pürinler DNA eşlenmesi ve hücre bölünmesi için gereklidir

63 In-Text Art, Ch. 8, p. 158

64 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? B.ii) Yarışmacı olmayan inhibitörler: enzime aktif bölgeden değil farklı bir bölgeden bağlanırlar. Enzimin şekli değişir ve aktif bölge değişir Yarışmacı olmayan inhibitör

65 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Allosteri: «allo» farklı «steri» şekil Allosterik düzenlenme: enzime farklı bir bölgeden bağlanan moleküller enzimde şekil değişikliğine yol açar. Yarışmacı olmayan engellenme bu çeşit bir düzenlenmedir Bu düzenlenme aktifleştirici veya engelleyici olabilir

66 Figure 8.17 Allosterik düzenlenme İnaktif form Katalitik alt birim Aktif bölge Aktif form Engellyici bölge Düzenleyici alt birimler Substrat Aktifleştirici bölge Allosterik engelleyici Allosterik aktifleştirici Ürün oluşmaz Ürün oluşur

67 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Allosterik enzimlerin çoğunluğu dördüncül yapıya sahip proteinlerdir. Aktif bölge, katalitik alt birimde bulunur. Engelleyici (inhibitör) ve aktifleştiriciler (aktivatör) düzenleyici alt birim denilen diğer polipeptitlere bağlanır. Bazı allosterik enzimlerde aktif bölgeye sahip birden fazla alt birim bulunur. Bir bölgeye substrat bağlanması diğer bölgelerde allosterik etki yapabilir ve daha fazla substrat bağlanarak tepkime hızı artar.

68 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Tepkime hızlarının substrat konsantrasyonuna göre değişimi allosterik enzimlerde çok farklılık gösterir

69 In-Text Art, Ch. 8, p. 159 (1) Tepkime hızı Tepkime hızı Tek aktif bölgeli allosterik olmayan enzim Çok aktif bölgeli allosterik enzim Substrat konsantrasyonu Substrat konsantrasyonu Allosterik enzimlerde tepkime hızı belirli bir aralıktaki substrat konsantrasyonuna çok hassastır. Ayrıca çok düşük konsantrasyonlardaki inhibitörlere de hassastırlar Bu da allosterik enzimleri metabolik yolakların düzenlenmesinde çok önemli kılar.

70 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Metabolik yolaklar: Birinci tepkime kesinleştirme adımıdır diğer tepkimeler sonrasında sırayla gerçekleşir. Geribildirim engellemesi (son-ürün engellemesi): son ürün, ilk enzim için yarışmacı olmayan inhibitör işlevi görür. Böylece tüm yolak durdurulur

71 Figure 8.18 Geribildirim engellemesi Başlangııç molekülü Ara ürün Son ürün

72 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Çoğu enzim geri dönüşümlü fosforlanma (Fosfat grubu eklenmesi) ile kontrol edilir. Bir protein kinaz enzime fosfat grubu eklediğinde aktifleşir ve protein fosfataz bu grubu kestiğinde inaktif olur.

73 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Her enzim belirli bir ph değerinde aktiftir. ph fonksiyonel grupların iyonlaşmasını etkiler. Örnek: düşük ph ta (yüksek H + ) COO grupları H + ile tepkimeye girerek COOH oluşturur ve yükleri kalmaz; Bu durum enzimin katlanmasını ve dolayısıyla işlevini etkiler

74 Figure 8.19 farklı ph larda enzimler Tepkime hızı Kimotripsin Arjinaz

75 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? Her enzimin iyi çalıştığı bir sıcaklık vardır (optimum sıcaklık). Yüksek sıcaklıklarda kovalent olmayan bağlar kopmaya başlar. Enzimler üçüncül yapılarını kaybeder ve denatüre olur

76 Figure 8.20 Sıcaklık ve aktivitesi Tepkime hızı Maksimum hız Optimum sıcaklık Sıcaklık

77 8.5 Enzim aktivitesi nasıl kontrol edilir? İzozimler: aynı tepkimeyi katalizleyen fakat farklı özellikleri olan enzimler. Ör: optimum sıcaklık Organizmalar farklı sıcaklıklara uyum sağlamak için izozimleri kullanabilirler. İnsanlarda bulunan enzimlerin bakterilere göre optimum sıcaklıkları daha yüksektir yüksek ateş bakteri enzimlerinin yapısını bozabilir.

78 8 Bir herbisit nasıl çalışır? Ot öldürücü glifosat bazı amino asitlerin sentezini yapan metabolik yolaktaki bir enzimi engeller (EPSP sentaz) Deney: Farklı glifosat ve substrat (PEP) konsantrasyonları varlığında sentez tepkimesinin hızı ölçülmüştür.

79 Working with Data 8.1, Figure A Tepkime hızı PEP konsantrasyonu (μm)

80 Soru 1: Glifosat yokluğunda EPSP sentaz hangi substrat konsantrasyonunda doygunluğa erişir? 18 μm glifosatta EPSP sentazın doyması için ne kadar substrat gerekir? Her iki durumda da doygunluk durumunda tepkime hızı nedir?

81 Soru 2: İnhibitör yokluğunda tepkime eğrisine bakarak, EPSP sentazın çok alt birimli allosterik enzim olup olmadığını söyleyiniz.

82 KxU63gcF4

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir.

Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. METABOLİZMA ve ENZİMLER METABOLİZMA Hücrelerde gerçekleşen yapım, yıkım ve dönüşüm olaylarının bütününe metabolizma denir. A. ÖZÜMLEME (ANABOLİZMA) Metabolizmanın yapım reaksiyonlarıdır. Bu tür olaylara

Detaylı

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur.

2. Kanun- Enerji dönüşümü sırasında bir miktar kullanılabilir kullanılamayan enerji ısı olarak kaybolur. Enerji Dönüşümleri Enerji Enerji; bir maddeyi taşıma veya değiştirme kapasitesi anlamına gelir. Enerji : Enerji bir formdan diğerine dönüştürülebilir. Kimyasal enerji ;moleküllerinin kimyasal bağlarının

Detaylı

Metabolizma. Organizmadaki kimyasal tepkimelerin tümüne metabolizma adı verilir.

Metabolizma. Organizmadaki kimyasal tepkimelerin tümüne metabolizma adı verilir. METABOLİZMAYA GİRİŞ Metabolizma Organizmadaki kimyasal tepkimelerin tümüne metabolizma adı verilir. Metabolizma, hücrede cereyan eden binlerce kimyasal tepkimenin karmaşık bir yol haritasıdır. 2 Metabolizma

Detaylı

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA

6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 6. BÖLÜM MİKROBİYAL METABOLİZMA 1 METABOLİZMA Hücrede meydana gelen tüm reaksiyonlara denir Anabolizma: Basit moleküllerden kompleks moleküllerin sentezlendiği enerji gerektiren reaksiyonlardır X+Y+ENERJİ

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

REAKSİYON KİNETİĞİ, REAKSİYONLARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE METABOLİZMA. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004

REAKSİYON KİNETİĞİ, REAKSİYONLARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE METABOLİZMA. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 REAKSİYON KİNETİĞİ, REAKSİYONLARLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR VE METABOLİZMA Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2004 1 Reaksiyon (tepkime) türleri 1 Gerçekte tüm organik tepkimeler dört sınıftan

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2

11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2 11. SINIF KONU ANLATIMI 2 ATP-2 Fotosentez ve kemosentez reaksiyonları hem endergonik hem ekzergonik reaksiyonlardır. ATP molekülü ile hücrenin endergonik ve ekzergonik reaksiyonları arasında enerji transferini

Detaylı

BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi

BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ Güz Yarı Dönemi BİY 315 BİYOKİMYA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Ebru SAATÇİ 2008-2009 Güz Yarı Dönemi 1 Anlatım Planı 1. Makromoleküller ve Su 2. Amino asitler ve Peptidler 3. Proteinler 4. Enzimler 5. Karbohidratlar 6. Nükleik

Detaylı

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon

Aktivasyon enerjisi. Enzim kullanılmayan. enerjisi. Girenlerin toplam. enerjisi. Enzim kullanılan. Serbest kalan enerji. tepkimenin aktivasyon ENZİMLER Enzimler Canlı sistemlerde meydana gelen tüm yapım ve yıkım reaksiyonlarına metabolizma denir Metabolizma faaliyetleri birer biyokimyasal tepkimedir. Ve bu tepkimelerin başlayabilmesi belirli

Detaylı

Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi

Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi Hücre Solunumu: Kimyasal Enerji Eldesi Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. Organik moleküllerin atomları enerji depolamaya müsaittir. Hücreler enzimler aracılığı ile organik

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi

TEST 1. Hücre Solunumu. 4. Aşağıda verilen moleküllerden hangisi oksijenli solunumda substrat olarak kullanılamaz? A) Glikoz B) Mineral C) Yağ asidi 1. Termometre Çimlenen bezelye tohumlar Termos Çimlenen bezelye tohumları oksijenli solunum yaptığına göre yukarıdaki düzenekle ilgili, I. Termostaki oksijen miktarı azalır. II. Termometredeki sıcaklık

Detaylı

Metabolizma. Metabolizmaya giriş. Metabolizmaya giriş. Metabolizmayı tanımlayacak olursak

Metabolizma. Metabolizmaya giriş. Metabolizmaya giriş. Metabolizmayı tanımlayacak olursak Metabolizma Yaşamak için beslenmek zorundayız. Çünkü; Besinlerden enerji elde ederiz ve bu enerji; Hücresel faaliyetleri sürdürmemiz, Hareket etmemiz, Taşınım olaylarını gerçekleştirebilmemiz, Vücut sıcaklığını

Detaylı

Enzimler Enzimler metabolizma reaksiyonlarını hızlandıran moleküllerdir. Katalitik RNA moleküllerinin küçük bir grubu hariç, bütün enzimler

Enzimler Enzimler metabolizma reaksiyonlarını hızlandıran moleküllerdir. Katalitik RNA moleküllerinin küçük bir grubu hariç, bütün enzimler Enzimler Enzimler metabolizma reaksiyonlarını hızlandıran moleküllerdir. Katalitik RNA moleküllerinin küçük bir grubu hariç, bütün enzimler proteindir. Katalitik aktiviteleri doğal protein konformasyonunun

Detaylı

Hücreler, kimyasal yasaların geçerli olduğu kimyasal fabrikalar olarak da kabul edilmektedir.

Hücreler, kimyasal yasaların geçerli olduğu kimyasal fabrikalar olarak da kabul edilmektedir. Hücreler, kimyasal yasaların geçerli olduğu kimyasal fabrikalar olarak da kabul edilmektedir. Yaşamın temelini oluşturan kimyasal tepkimelerin tümü Metabolizma olarak adlandırılmaktadır. Bitki hücrelerinde

Detaylı

Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ

Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ Prof.Dr.Gül ÖZYILMAZ ENZİMLER; Tüm canlıların yapısında bulunan, Esas olarak proteinden oluşmakla beraber, organik-inorganik maddeleri de bünyesinde barındıran, Biyokimyasal tepkimeleri gerçekleştiren

Detaylı

Her madde atomlardan oluşur

Her madde atomlardan oluşur 2 Yaşamın kimyası Figure 2.1 Helyum Atomu Çekirdek Her madde atomlardan oluşur 2.1 Atom yapısı - madde özelliği Elektron göz ardı edilebilir kütle; eksi yük Çekirdek: Protonlar kütlesi var; artı yük Nötronlar

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

Doğadaki Enerji Akışı

Doğadaki Enerji Akışı Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı enerjisi ATP Enerjinin Temel Molekülü ATP + H 2 O ADP + H 2 O ADP + Pi + 7300 kalori AMP +

Detaylı

ENERJİ ve METABOLİZMA

ENERJİ ve METABOLİZMA ENERJİ ve METABOLİZMA Yaşayan Sistemlerdeki Enerji Akışı Hücre ve canlılar aslında küçük birer fabrika gibi çalışırlar. Enerji elde etmek ve depolamak için daha önceki bölümlerde gördüğümüz gibi makro

Detaylı

Enzimler ENZİMLER ENZİMLER ENZİMLER İSİMLENDİRME ENZİMLER

Enzimler ENZİMLER ENZİMLER ENZİMLER İSİMLENDİRME ENZİMLER Enzimler Yrd.Doç.Dr. Ahmet GENÇ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu q Vücuttaki tüm reaksiyonlar, tüm işlem sonunda kendileri değişmeden reaksiyonların hızını artıran protein katalizörler olan enzimler

Detaylı

KİMYASAL TERMODİNAMİK VE BİYOENERJETİKLER

KİMYASAL TERMODİNAMİK VE BİYOENERJETİKLER KİMYASAL TERMODİNAMİK VE BİYOENERJETİKLER Biyokimyasal olarak önemli reaksiyon türleri Canlı hücredeki reaksiyonların çoğu, beş genel kategoriden birine uyar: 1) Fonksiyonel grup transferi 2) Oksidasyon

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf DOĞRU YANLIŞ SORULARI Nitel gözlemlerin güvenilirliği nicel gözlemlerden fazladır. Ökaryot hücrelerde kalıtım materyali çekirdek içinde bulunur. Ototrof beslenen canlılar

Detaylı

Solunum ve Fotosentez

Solunum ve Fotosentez 9 Solunum ve Fotosentez 9 Solunum ve Fotosentez 9.1 Glukoz yükseltgenmesi kimyasal enerjiyi nasıl açığa çıkarır? 9.2 Glukoz metabolizmasında aerobik yolaklar 9.3 Oksidatif fosforilasyon nasıl ATP üretir?

Detaylı

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H

ayxmaz/biyoloji Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H Adı: 1.Aşağıda verilen atomların bağ yapma sayılarını (H) ekleyerek gösterin. C N O H 2.Radyoaktif izotoplar biyologları için önemlidir? Aşağıda radyoakif maddelerin kullanıldığı alanlar sıralanmıştır.bunlarla

Detaylı

OKSİJENLİ SOLUNUM

OKSİJENLİ SOLUNUM 1 ----------------------- OKSİJENLİ SOLUNUM ----------------------- **Oksijenli solunum (aerobik): Besinlerin, oksijen yardımıyla parçalanarak, ATP sentezlenmesine oksijenli solunum denir. Enzim C 6 H

Detaylı

www.demiraylisesi.com

www.demiraylisesi.com YÖNETİCİ MOLEKÜLLER C, H, O, N, P atomlarından meydana gelir. Hücrenin en büyük yapılı molekülüdür. Yönetici moleküller hücreye ait genetik bilgiyi taşır, hayatsal faaliyetleri yönetir, genetik bilginin

Detaylı

GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş

GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş GLİKOLİZİN KONTROLU Prof. Dr. İzzet Hamdi Öğüş hamdiogus@gmail.com Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, Le>oşa, KKTC GLİKOLİZİN ALLOSTERİK DÜZENLENMESİ Metabolik düzenleme: Bütün

Detaylı

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar.

Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Kinetik ve Potansiyel Enerji Enerji iş yapabilme kapasitesidir. Kimyacı işi bir süreçten kaynaklanan enerji deyişimi olarak tanımlar. Işıma veya Güneş Enerjisi Isı Enerjisi Kimyasal Enerji Nükleer Enerji

Detaylı

Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu

Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Su ve çevrenin canlılar için uygunluğu Yeryüzündeki yaşam su içinde ortaya çıkmış ve canlıların karalar üzerine yayılışından önceki 3 milyar yıl boyunca su içinde

Detaylı

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları

Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin etkileri ve oluşum mekanizmaları Serbest radikallerin yapısında, çoğunlukla oksijen yer almaktadır. (reaktif oksijen türleri=ros) ROS oksijen içeren, küçük ve oldukça reaktif moleküllerdir.

Detaylı

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören

Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu. Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik Bilgi: DNA Yapısı, Fonksiyonu ve Replikasyonu Dr. Mahmut Çerkez Ergören Genetik materyal; Kendini çoğaltır. Bilgi depolar. Bilgiyi ifade eder. Mutasyonla varyasyonlara izin verir. Genetik Tarihçe

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. (ΔG=-686 kcal/mol)

Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. (ΔG=-686 kcal/mol) hücre solunumu Hücre solunumu ve fermentasyon enerji veren katabolik yollardır. (ΔG=-686 kcal/mol) C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 6 CO 2 + 6 H 2 0 + enerji (ATP + ısı) Hücre solunumu karbonhidratlar, yağlar ve protein

Detaylı

ENZİM KATALİZİNİN MEKANİZMALARI

ENZİM KATALİZİNİN MEKANİZMALARI ENZİMLER 3. Hafta Ders Konuları 1) Enzim Katalizinin Mekanizmaları -Kovalan Kataliz -Yakınlığa (proximity) bağlı kataliz -Asit-Baz katalizi -Metal iyon katalizi 2) Enzimlerin Regülasyonu -Allosterik Regülasyon

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

FOTOSENTEZ. 1. Fotosentez, güneş enerjisini, besin içindeki saklı kimyasal bağ enerjisine çeviren olaydır.

FOTOSENTEZ. 1. Fotosentez, güneş enerjisini, besin içindeki saklı kimyasal bağ enerjisine çeviren olaydır. 1 FOTOSENTEZ *Fotosentez: Klorofilli canlıların, ışık enerjisini kullanarak; inorganik maddelerden organik besin sentezlemesine fotosentez denir. 1. Fotosentez, güneş enerjisini, besin içindeki saklı kimyasal

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ)

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 9. Sınıf 2 KARBONHİDRAT LİPİT (YAĞ) DOĞRU YANLIŞ SORULARI Depo yağlar iç organları basınç ve darbelerden korur. Steroitler hücre zarının yapısına katılır ve geçirgenliğini artırır.

Detaylı

Hücrelerde Sinyal İletimi ve İletişim

Hücrelerde Sinyal İletimi ve İletişim 7 Hücrelerde Sinyal İletimi ve İletişim 7 7.1 Sinyal nedir ve hücreler buna nasıl cevap verir? 7.2 Sinyal almaçları hücre cevabını nasıl başlatır? 7.3 Sinyale cevap hücre içinde nasıl aktarılır? 7.4 Sinyallere

Detaylı

BÖLÜM 19 KİMYASAL TERMODİNAMİK ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ Öğrenme Hedefleri ve Anahtar Kavramlar: Kendiliğinden, tersinir, tersinmez ve izotermal

BÖLÜM 19 KİMYASAL TERMODİNAMİK ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ Öğrenme Hedefleri ve Anahtar Kavramlar: Kendiliğinden, tersinir, tersinmez ve izotermal BÖLÜM 19 KİMYASAL TERMODİNAMİK ENTROPİ VE SERBEST ENERJİ Öğrenme Hedefleri ve Anahtar Kavramlar: Kendiliğinden, tersinir, tersinmez ve izotermal tepkime kavramlarının anlaşılması Termodinamiğin II. yasasının

Detaylı

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır

Akıllı Defter. 9.Sınıf Biyoloji. vitaminler,hormonlar,nükleik asitler. sembole tıklayınca etkinlik açılır. sembole tıklayınca ppt sunumu açılır 9.Sınıf Biyoloji 1 Akıllı Defter vitaminler,hormonlar,nükleik asitler sembole tıklayınca etkinlik açılır sembole tıklayınca ppt sunumu açılır sembole tıklayınca video açılır 1 VİTAMİNLER ***Vitaminler:

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #2

YGS ANAHTAR SORULAR #2 YGS ANAHTAR SORULAR #2 1) Bir hayvan hücresinde laktoz yapımı ile ilgili olarak, sitoplazmadaki madde miktarının değişimlerini gösteren grafik aşağıdakilerden hangisi olamaz? A) Glikoz B) Su miktarı 2)

Detaylı

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile

Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile Su Kimyası Tüm yaşayan organizmalar suya ihtiyaç duyarlar Çoğu hücre suyla çevrilidir ve hücrelerin yaklaşık %70 95 kadarı sudan oluşur. Yerküre içerdiği su ile canlılık için gerekli ortamı sunar. Canlıların

Detaylı

5.111 Ders Özeti #18 Bugün için okuma: Bölüm 7.16 Biyolojik Sistemlerde Serbest-Enerji Değişimi. Sınav #2 geliyor. (Ders #17 den devam)

5.111 Ders Özeti #18 Bugün için okuma: Bölüm 7.16 Biyolojik Sistemlerde Serbest-Enerji Değişimi. Sınav #2 geliyor. (Ders #17 den devam) 5.111 Ders Özeti #18 Bugün için okuma: Bölüm 7.16 Biyolojik Sistemlerde Serbest-Enerji Değişimi. Sınav #2 geliyor. Konular: Termodinamik I. Oluşum serbest enerjisi II. Ġstemlilik üzerine sıcaklığın etkisi

Detaylı

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir.

Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Canlıların yapısına en fazla oranda katılan organik molekül çeşididir. Deri, saç, tırnak, boynuz gibi oluşumların temel maddesi proteinlerdir. Proteinlerin yapısında; Karbon ( C ) Hidrojen ( H ) Oksijen

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA TEMEL KAVRAMLAR ATOMLARDA ELEKTRONLAR PERİYODİK TABLO BÖLÜM II ATOM YAPISI VE ATOMLARARASı BAĞLAR BAĞ KUVVETLERİ VE ENERJİLERİ

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI

3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI 3.BÖLÜM: TERMODİNAMİĞİN I. YASASI S (k) + O SO + ısı Reaksiyon sonucunda sistemden ortama verilen ısı, sistemin iç enerjisinin bir kısmının ısı enerjisine dönüşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Enerji sistemden

Detaylı

Sıcaklık (Temperature):

Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık (Temperature): Sıcaklık tanım olarak bir maddenin yapısındaki molekül veya atomların ortalama kinetik enerjilerinin ölçüm değeridir. Sıcaklık t veya T ile gösterilir. Termometre kullanılarak ölçülür.

Detaylı

hesaplama (Ders #16 dan devam) II. İstemli değişim ve serbest enerji III. Entropi IV. Oluşum serbest enerjisi

hesaplama (Ders #16 dan devam) II. İstemli değişim ve serbest enerji III. Entropi IV. Oluşum serbest enerjisi 5.111 Ders Özeti #17 Bugün için okuma: Bölüm 7.1 İstemli değişme, Bölümler 7.2 ve 7.8 -Entropi, Bölümler 7.12, 7.13, ve 7.15 Serbest Enerji. Ders #18 için okuma: Bölüm 7.16 Biyolojik Sistemlerde Serbest-Enerji

Detaylı

ΔH bir sistem ile çevresi arasındaki ısı transferiyle alakalı. Bir reaksiyonun ΔH ını hesaplayabiliyoruz. Hess yasası,

ΔH bir sistem ile çevresi arasındaki ısı transferiyle alakalı. Bir reaksiyonun ΔH ını hesaplayabiliyoruz. Hess yasası, TERMOKİMYA Termodinamiğin 1. kuralı, iç enerjinin (U) nasıl değiştiğiyle alakalı U U çevre U evren ΔU değişimleri ΔH ile alakalı U PV H ΔH bir ile çevresi arasındaki ısı transferiyle alakalı (@ sabit P)

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 11. Sınıf 1 CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ Fotosentez ile ışık enerjisi kimyasal bağ enerjisine dönüştürülür. Kloroplastsız hücreler fotosentez yapamaz. DOĞRU YANLIŞ SORULARI

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

YGS ANAHTAR SORULAR #1

YGS ANAHTAR SORULAR #1 YGS ANAHTAR SORULAR #1 1) Yıkımları sırasında Tüketilen O2 miktarı 2) H2O2 H2O2 H2O2 Grafikte bazı organik bileşiklerin yıkımları sırasında tüketilen oksijen miktarı verilmiştir. Buna göre organik bileşiklerin

Detaylı

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER

ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri a) ELEMENTLER Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

HÜCRE SOLUNUMU: KİMYASAL ENERJİ ELDESİ

HÜCRE SOLUNUMU: KİMYASAL ENERJİ ELDESİ HÜCRE SOLUNUMU: KİMYASAL ENERJİ ELDESİ Güneş: Temel enerji kaynağı!!! Güneş ışığı bitkiler ve diğer organizmalar için temel enerji kaynağıdır. 2 Katabolik yollar Hücreler, enzimler aracılığı ile, potansiyel

Detaylı

-- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik

-- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik -- Giriş -- Enzimler ve katalizörler -- Enzimlerin isimlendirilmesi -- Enzimlerin etki mekanizması -- Enzimlerin yapısı -- Enzimler ve prostetik gruplar -- Enzimlerin sınıflandırılması -- Önemli koenzim

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 11. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 11. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI 11. Sınıf 1) Oksijenli solunumda, oksijen molekülleri, I. Oksidatif fosforilasyon II. Glikoliz II. Krebs Evrelerinden hangilerinde kullanılır? A) Yalnız I B) Yalnız II C)

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler

Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprağın Katı ve Sıvı Fazı Arasındaki Etkileşimler Toprakta bulunan katı (mineral ve organik madde), sıvı (toprak çözeltisi ve bileşenleri) ve gaz fazları sürekli olarak etkileşim içerisindedir. Bunlar

Detaylı

Enzimler. Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO

Enzimler. Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Enzimler Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan katalizörlerdir. Katalitik RNA moleküllerinin

Detaylı

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e.

6. glikolizde enerji kazanım hesaplamalarında; Substrat düzeyinde -ATP üretimi yaklaşık yüzde kaç hesaplanır? a. % 0 b. % 2 c. % 10 d. % 38 e. www.lisebiyoloji.com ayxmaz/biyoloji Test Çoktan Seçmeli 1. Hangi terim moleküllerin parçalanması ile açığa çıkan enerjinin depolandığı metabolik yolları ifade eder? a. anabolik yollar b. Katabolik yollar

Detaylı

METABOLİZMA REAKSİYONLARI. Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV

METABOLİZMA REAKSİYONLARI. Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV METABOLİZMA REAKSİYONLARI Hazırlayanlar Prof. Dr. Ayşe CAN Prof.Dr. Nuriye AKEV METABOLİZMA Canlı sistemde maddelerin uğradığı kimyasal değişikliklerin hepsine birden metabolizma, bu değişiklikleri meydana

Detaylı

Biyoloji Canlılarda Solunum Enerjinin Açığa Çıkışı

Biyoloji Canlılarda Solunum Enerjinin Açığa Çıkışı Biyoloji Canlılarda Solunum Enerjinin Açığa Çıkışı Canlılarda Enerji Dönüşümleri Canlılarda Solunum: Enerjinin Açığa Çıkışı Canlı hücrede gerçekleşen tüm metabolik olaylar enerji gerektirir. Hayvanlar

Detaylı

Kendiliğinden Oluşan Olaylar ISTEMLI DEĞIŞIM: ENTROPI VE SERBEST ENERJI. Entropi. Şelale her zaman aşağı akar, yukarı aktığı görülmemiştir.

Kendiliğinden Oluşan Olaylar ISTEMLI DEĞIŞIM: ENTROPI VE SERBEST ENERJI. Entropi. Şelale her zaman aşağı akar, yukarı aktığı görülmemiştir. Şelale her zaman aşağı akar, yukarı aktığı görülmemiştir. ISTEMLI DEĞIŞIM: ENTROPI VE SERBEST ENERJI Bir fincan çay içerisine atılan bir küp şeker çözünür ama hiçbir zaman çözünmüş şeker çayın içinde kendiliğinden

Detaylı

Enzimler. Fiziksel İlkeler. Enzim Etkinliğinin Düzenlenmesi

Enzimler. Fiziksel İlkeler. Enzim Etkinliğinin Düzenlenmesi Enzimler Fiziksel İlkeler Enzim Etkinliğinin Düzenlenmesi Doç. Dr. Handan Akçakaya E+S k 1 ES k 2 E+Ü k 2 =k kat k -1 ES nin oluşum hızı = ES nin parçalanma hızı = k 1 [E] [ S] k -1 [ES]+ k 2 [ES] Denge

Detaylı

ELEMENT VE BİLEŞİKLER

ELEMENT VE BİLEŞİKLER ELEMENT VE BİLEŞİKLER 1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri: a) Elementler: Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere

Detaylı

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997).

Solunum. Solunum ve odunsu bitkilerin büyümesi arasında yüksek bir korelasyon bulunmaktadır (Kozlowski ve Pallardy, 1997). SOLUNUM Solunum Solunum, canlı hücrelerdeki organik maddelerin oksidasyonuyla, enerjinin açığa çıkarılması olayı olarak tanımlanır. Açığa çıkan enerji, kimyasal enerji (ATP) olarak depolanır. Solunum ürünleri,

Detaylı

Doç. Dr. Meltem ERCAN

Doç. Dr. Meltem ERCAN 578 ĐÇĐNDEKĐLER 1- Termodinamik kavramlar 2- Termodinamik Yasalar 3- Biyoenerjetik 4- Biyomoleküler Sistemlerde Enerji Aktarımları 5- Canlıların Atp Hidrolizine Bağımlı Olarak Gerçekleştirdikleri Đşler

Detaylı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı

Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani madde yani bileşik

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

ENERJİ VE CANLILAR Potansiyel enerji Kinetik enerji

ENERJİ VE CANLILAR Potansiyel enerji Kinetik enerji ENERJİ VE CANLILAR Yaşamak iş yapmaktır. Enerji de iş yapma kapasitesi olarak tanımlanır. Hücreler küçük organik moleküllerden DNA ve proteinler gibi polimerler sentezler, çevreleriyle madde alış verişi

Detaylı

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU

13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU 13 HÜCRESEL SOLUNUM LAKTİK ASİT FERMANTASYONU Laktik Asit Fermantasyonu Glikozdan oksijen yokluğunda laktik asit üretilmesine LAKTİK ASİT FERMANTASYONU denir. Bütün canlılarda sitoplazmada gerçekleşir.

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü

Ayxmaz/biyoloji. Azot döngüsü. Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar. Azot döngüsü Azot döngüsü Azot kaynakları 1. Atmosfer 2. Su 3. Kara 4. Canlılar Azot döngüsü 1. Azot bitkiler tarafından organik moleküllerin (A.asit,organik baz vb.)yapısına katılır. 2. Bitkiler azotu sadece NO3-

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

Adı ve Soyadı : Sınıfı ve Numarası : 1- DNA molekülünün görevlerini yazınız? * * 2- ATP molekülünün görevini açıklayınız?

Adı ve Soyadı : Sınıfı ve Numarası : 1- DNA molekülünün görevlerini yazınız? * * 2- ATP molekülünün görevini açıklayınız? Adı ve Soyadı : Sınıfı ve Numarası : A 1- DNA molekülünün görevlerini yazınız? 2- ATP molekülünün görevini açıklayınız? 3- Hücre teorilerinin açıklayınız? 4- Ökaryatik hücre yapısına sahip canlıları yazınız?

Detaylı

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMETLER VE BİLEŞİKLER ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementler Aynı cins atomlardan oluşan, fiziksel ya da kimyasal yollarla kendinden daha basit ve farklı maddelere ayrılamayan saf maddelere element denir. Elementler çok sayıda

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip

Detaylı

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta

Bitki Fizyolojisi. 6. Hafta Bitki Fizyolojisi 6. Hafta 1 Fotosentezin karanlık tepkimelerinde karbondioksit özümlemesi; 1. C 3 bitkilerinde (Calvin-Benson mekanizması ile), 2. C 4 bitkilerinde (Hatch-Slack mekanizması ile), 3. KAM

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK (Botanik, 10. Hafta): Fotosentez FOTOSENTEZ

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK (Botanik, 10. Hafta): Fotosentez FOTOSENTEZ FOTOSENTEZ Elektron Koparılması ve Floresans Enerjisi Elektronlar negatif (e - ) ve protonlar pozitif (p + ) yüklüdür. Bu nedenle protonlar elektronları çekerler. Elektronlar ise, belli bir enerjiye sahiptir

Detaylı

Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon

Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon Canlılarda Enerjitik Olaylar, Fotosentez ve Kemosentez, Aerobik Solunum ve Fermantasyon SOLUNUM İki çeşit solunum vardır HÜCRE DIŞI SOLUNUM: Canlıların dış ortamdan O 2 alıp, dış ortama

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI

BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI BİTKİ BESLEME DERS NOTLARI Dr. Metin AYDIN KONYA 2011 BİTKİ BESİN ELEMENTLERİNİN GÖREVLERİ, ALINIŞ FORMLARI ve KAYNAKLARI Besin Elementi Bitkideki Görevi Alınış Formu Kaynakları Karbon (C) Karbonhidratların

Detaylı

Konular: I. Değerlik bağı teorisi ve melezleģme (Ders #15 den devam) Karmaşık moleküllerde melezleşme tayini

Konular: I. Değerlik bağı teorisi ve melezleģme (Ders #15 den devam) Karmaşık moleküllerde melezleşme tayini 5.111 Ders Özeti #16 Bugün için okuma: Bölümler 6.13, 6.15, 6.16, 6.17, 6.18, ve 6.20 (3. Baskıda Bölümler 6.14, 6.16, 6.17, 6.18, 6.19 ve 6.21) Kimyasal Değişim Entalpisi. Ders #17 için okuma: Bölüm 7.1

Detaylı

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FİZYOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Fizyolojide Temel Kavramlar FİZYOLOJİ Fizyolojinin amacı; Yaşamın başlangıcı- gelişimi ve ilerlemesini sağlayan fiziksel ve kimyasal etkenleri açıklamaktır (tanımlamak)

Detaylı

Redoks Kimyasını Gözden Geçirme

Redoks Kimyasını Gözden Geçirme Redoks Kimyasını Gözden Geçirme I. Yükseltgenme Durumu ya da Sayısı Bir bileşiğin yükseltgenme durumu ya da sayısı, ne derece yükseltgenmiş (elektronca fakir) ya da indirgenmiş (elektronca zengin) bir

Detaylı

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP

Canlının yapısında bulunan organik molekül grupları; o Karbonhidratlar o Yağlar o Proteinler o Enzimler o Vitaminler o Nükleik asitler ve o ATP Tamamı karbon ( C ) elementi taşıyan moleküllerden oluşan bir gruptur. Doğal organik bileşikler canlı vücudunda sentezlenir. Ancak günümüzde birçok organik bileşik ( vitamin, hormon, antibiyotik vb. )

Detaylı

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ

KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ KARBON ve CANLILARDAKİ MOLEKÜL ÇEŞİTLİLİĞİ Karbonun önemi Hücrenin % 70-95ʼ i sudan ibaret olup, geri kalan kısmın çoğu karbon içeren bileşiklerdir. Canlılığı oluşturan organik bileşiklerde karbon atomuna

Detaylı

Biyokimyasal reaksiyonlarda enerji değişikliklerini inceler. Bazı reaksiyonlar olurken bazıları neden olmaz?

Biyokimyasal reaksiyonlarda enerji değişikliklerini inceler. Bazı reaksiyonlar olurken bazıları neden olmaz? Biyokimyasal reaksiyonlarda enerji değişikliklerini inceler Bazı reaksiyonlar olurken bazıları neden olmaz? Sistemler arasındaki fark? Biyolojik olmayan sistemler ısı enj kullanılır Biyolojik sistemler

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #2 1) Aşağıdaki grafikte, ph derecesi ile X, Y ve Z enzimlerin tepkime hızı arasındaki ilişki gösterilmiştir. 2) Aşağıdaki şemada kloroplast ile mitokondri arasındaki madde alış

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı