FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ"

Transkript

1 FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

2 FOTOĞRAF MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ Filmli Makineler Kompakt Makineler Profesyonel Görünümlü Kompakt Makineler (DSLR-Like) Profesyonel Makineler (DSLR) Aynasız Profesyonel Makineler (DSLM)

3 Filmli Makineler

4 Kompakt Makineler

5 DSLR- Like Makineler (Yarı Profesyonel)

6 DSLR Makineler (Profesyonel)

7 Aynasız Makineler

8 Karşılaştırma Kompakt DSLR-Like DSLR Taşınması Kolay Biraz Zor Zor Video Çekimi Var Var Var Zoom Yüksek Çok Yüksek Normal Lens Değişmez Değişmez Değişir Manuel Mod Yok Var Var Fiyat Ucuz Orta Pahalı

9 TEMEL BİLGİLER DSLR Çalışma Prensibi Piksel ve Çözünürlük JPG-RAW Resim Formatları Exif Bilgisi

10 DSLR Çalışma Prensibi

11 Piksel ve Çözünürlük Nedir? Piksel, fotoğrafı oluşturan en küçük gözeneklere yada noktacıklara verilen isimdir. Bu noktacıkların satırlar halindeki birleşimi ile görüntünün yapısı ortaya çıkar. Bir fotoğrafta milyonlarca piksel vardır. Örneğin fotoğrafın uzun kenarında 4288 piksel, kısa kenarında 2848 piksel var ise bu fotoğrafta piksel var demektir. Kısaca bu fotoğraf 12.2 MP lik bir çözünürlüğe sahiptir. Genelde çözünürlük (piksel sayısı) arttıkça fotoğraf kalitesinin artacağı düşünülür ama her zaman öyle değildir.

12 Çözünürlük önemli bir konu olsa da bir fotoğraf makinesinin kalitesini belirten tek kavram değildir. Fotoğrafın kalitesi çözünürlük ile beraber sensör (fotoğrafın üzerine düştüğü elektronik chip) boyutuna da bağlıdır. Aynı çözünürlüğe sahip olan cihazlardan sensör boyutu büyük olanın fotoğraf kalitesi daha yüksektir. Yine de ürün satın alırken mümkün mertebe yüksek çözünürlüklü seçeneklere yönelmekte fayda vardır. Kısacası hem çözünürlük hem de sensör boyutu yüksek olmalıdır. Profesyonel fotoğraf makinelerinde olduğu gibi.

13 Sensör

14 JPG ve RAW Resim Formatları JPG formatı sıkıştırılmış bir resim biçimidir. Dolayısıyla bazı kayıpları da beraberinde getirir. Ancak az yer kaplaması dolayısıyla her yerde karşımıza çıkar. Internette yer alan resimlerin hemen hepsi bu nedenle JPG biçimindedir. Kompakt makineler ve telefonlar sadece JPG formatında resim çekerler. DSLR Like ve DSLR makineler ise hem JPG hem de RAW formatında çekim yapabilirler. Bu format üzerinde oynama yapıldığında (Photoshop ile) bozulmalar olur.

15 RAW formatı JPG gibi sıkıştırılmış bir biçim değildir. Fotoğrafın ham halidir. Dolayısıyla fotoğraf üzerinde bilgisayarda oynamaya daha müsaittir. DSLR makinelerde hem JPG hem de RAW+JPG çekim modu vardır. Eğer fotoğraf üzerinde oynama yapılacaksa (Capture NX-D veya Lightroom gibi bilgisayar programlarıyla) RAW biçiminde çekmek şarttır. En büyük dezavantajı RAW fotoğrafların JPG fotoğraflarına göre 2-3 kat fazla yer kaplamasıdır. Bu da hafıza kartının daha çabuk dolması anlamına gelir.

16 Exif Bilgisi Dijital makineyle çekilmiş olan fotoğraf sadece görüntü dosyasından ibaret değildir. Fotoğrafın hangi makine modeli, hangi lensle, ne zaman, hangi diyafram ve enstantane hızıyla çekildiği gibi daha onlarca değeri bünyesinde barındıran bilgileri de bu görüntü dosyasının içinde barındırır. Bazı makine modellerinde fotoğrafın çekildiği yerin coğrafi konumu da kaydedilir. EXIF, çekilen fotoğrafı okumamızı sağlarken aynı zamanda bize çekime ilişkin ipuçları ve detayları da vermiş olur.

17

18 Bas Çek Modları: Otomatik Mod (Auto) Otomatik Mod (Flaş Kapalı) Program Modu (P) Hazır Modlar: Portre Manzara Spor Makro Manuel Modlar: Manuel (M) Enstantane (S) (Canon:TV) Diyafram (A) (Canon:AV) DSLR MODLARI

19 Otomatik Mod Otomatik pozlama modudur. Tüm ayarları (diyafram, enstantane, ISO, beyaz dengesi gibi) makinenin yaptığı, sizin sadece deklanşöre basıp fotoğraf çektiğiniz tam otomatik mod. Ayar yapmaya vakit olmadığında kullanılır. DSLR ile fotoğraf çekmeye yeni başlayanların tercihidir. Flaş gerekli görülürse kullanılır.

20 Otomatik Mod (Flaş Kapalı) Otomatik moddan tek farkı flaşın kesinlikle kullanılmamasıdır. Mecbur kalmadıkça flaş kullanılmamalıdır. Dolayısıyla ayar yapmaya zamanın az olduğu durumlarda kullanılması en doğru olan moddur.

21 P Modu Otomatik pozlama modudur. Pozlamada ISO, beyaz dengesi gibi bazı ayarları sizin değiştirebildiğiniz, diğer değişkenlerin (diyafram ve enstantane gibi) kontrolünün makinede olduğu program modudur.

22 A Modu Diyafram Öncelikli- Yarı otomatik pozlama modudur. Diyafram değerini sizin değiştirdiğiniz, doğru pozlama için makinenin enstantane değerine karar verdiği moddur.

23 S Modu-Enstantane Öncelikli- Yarı otomatik pozlama modudur. Enstantaneyi sizin değiştirdiğiniz, makinenin diyafram değerine karar verdiği moddur.

24 M Modu Manuel pozlama modudur. Diyafram ve enstantaneyi siz seçersiniz. Kullanılması en zor ama en profesyonel moddur. Tüm ayarlar sizin elinizdedir ve yeterince bilgi sahibi değilseniz hata yapma olasılığınız yüksektir.

25 Mod Karşılaştırması

26 FOTOĞRAFÇILIKTA 3 TEMEL UNSUR İyi pozlanmış bir fotoğraf için 3 temel unsura dikkat edilmesi gerekir: Diyafram Açıklığı Enstantane Hızı ISO Değeri

27 Diyafram Açıklığı (f Değeri) Lens gözünün çapını ifade eder. Düşük f değerleri gözün daha açık olduğunu, yüksek f değerleri gözün daha kısık olduğunu belirler. Objektiften geçen ışığın miktarını belirlemeye yarar. F değeri düşük (f4) olursa daha fazla ışık, f değeri yüksek (f16)olursa daha az ışık geçer. Portre çekimlerinde mümkün mertebe düşük f (açık göz) değeri seçilmelidir. Manzara fotoğrafçılığında yüksek f (kısık göz) değeri kullanılmalıdır.

28 F değerini ayarlama işlemi daha çok «Diyafram Öncelikli» modda yapılır. Bu modda f değeri arttıkça makine enstantane hızını otomatik olarak azaltır. Tam tersine f değeri azaldıkça makine enstantane hızını otomatik olarak arttırır.

29 Hangi Çekimlerde Kullanılır? Portre: F değeri en düşük değere getirilir. Manzara: F değeri en yüksek değere getirilir.

30 Farklı f Değerlerinde Diyaframın Yapısı

31 Örnek Fotoğraflar

32

33

34

35

36

37

38

39 Enstantane Hızı Lense girecek ışığın süresini belirler. Süre uzadıkça pozlama artar, kısaldıkça azalır. Süre arttıkça (2 sn)resim flulaşır (şelale vb), azaldıkça (1/1000) resim dondurulur (spor vb). 10 sn, 5 sn, 4sn 1/10 sn, 1/20 sn, 1/50 sn, 1/1000 sn, 1/2000, 1/4000 sn gibi değerlerle ifade edilir.

40 Perde hızını ayarlama işlemi daha çok «Enstantane Öncelikli» modda yapılır. Bu modda perde hızı azaldıkça (çekim süresi uzadıkça) makine diyafram değerini otomatik olarak arttırır(diyafram çapı azalır). Tam tersine perde hızı artarsa (çekim süresi kısaldıkça) makine diyafram değerini otomatik olarak azaltır(diyafram çapı artar).

41 Hangi Çekimlerde Kullanılır? Hareketli Sahnelerde Şelale Çekimlerinde Gece Trafiğinde

42

43

44

45

46

47

48

49

50 ISO Değeri Normal şartlar altında, ışık yetersiz kalırsa ya diyafram açılır ya da enstantane süresi arttırılır. Ancak bazı durumlarda bu tedbirler işe yaramaz. Tek çare ISO değerini yükseltmektir. Ancak ISO değeri gereğinden fazla yükseltilirse resimde kumlanma (noise) meydana gelir. Kaliteli DSLR lerde bu kumlanma biraz daha azdır. Günümüzde ISO genelde 100 ila 6400 arasında ayarlanabilir. Gündüz çekimlerinde 100 veya 200 uygun iken gece çekimlerinde 800 veya 1600 uygun değerlerdir.

51

52

53 Özet

54 Kamera Simülatörü

55 ARAÇ VE GEREÇLER Çanta Objektif Parasoley Tripot Filtre

56 Çanta DSLR Makineler kompakt makinelere göre oldukça büyük olduğundan özel çantaya ihtiyaç duyarsınız. Bazı çantalar sadece makine için uygundur ve 2.lensi taşımaya izin vermez. Sırt çantası tipinde olanlar hem makineye hem de 2. lensi taşımaya elverişlidir. Ayrıca bunlara harici flaş, filtre, parasoley gibi araçlar da konabilir.

57

58 Objektif Fotoğrafın yeterli aydınlık ve netlikte oluşmasını sağlayan mercek yada mercekler topluluğudur. Bir fotoğrafı çekmek için fotoğraf makinesinin gövdesinden sonraki en önemli aparat, makinelerin ön tarafında bulunan ve merceği de içerisinde barındıran parçadır. Objektifin diğer bir ismi de lenstir. Objektifler, vizörden baktığımız zaman gördüğümüz görüntüyü sensöre işleyen mekaniğin ön tarafında bulunur ve görüntünün sensörün üzerinde oluşturulmasını sağlar.

59 Piyasada satılan DSLR makinelerin hemen hepsi mm objektif (lens) ile gelir. Bu lenslere Kit Lens denir. Bu lens belli bir süre sonra yeterli gelmez. Çünkü bu lenslerle fazla zoom yapılamaz. Bu nedenle 2. bir lens alma ihtiyacı doğar. İkinci lens ise genellikle mm veya mm olur. Çünkü mm değeri arttıkça zoom oranı artar. Ancak lens değiştirmek zahmetli olacağından kit lens+2.lens kullanmak yerine mm veya mm tek lens kullanmak daha mantıklıdır.

60

61 VR Fonksiyonu Lensin üzerindeki VR fonksiyonu o lensin titremelere karşı korumalı olduğunu ifade eder. Bunun için VR anahtarı ON durumuna getirilir. Günümüzde hemen hemen tüm lenslerde vardır. Tripot ile çekim yaparken VR anahtarı Off durumuna getirilmelidir. Bunun dışında sürekli On olmasında fayda vardır.

62 AF Motoru AF motoru, makinede otomatik netleme yapabilmemizi sağlayan araçtır. Otomatik netleme bizim için çok büyük bir kolaylıktır. Deklanşöre yarım basılı tutarak, manuel netlemeye göre çok daha hızlı sonuçlar alabiliriz. Lensin üzerindeki AF anahtarından bu fonksiyonu açar veya kapatırız. Nikon marka DSLR makinelerin sadece üst modellerinde gövdede AF motoru vardır. Bu makinelerde kullanılacak lenslerde AF motorunun olmasına gerek yoktur. Bu tip lensler AF motorlu lenslere göre daha ucuzdur. Canonlarda ise AF motoru standart olarak gövdede yer almaz. Lenslerde AF motoru vardır.

63 Parasoley Parasoley, objektifin uç tarafına takılan ve güneş ya da farklı bir kaynaktan gelen ışığın objektife uç açılardan girerek içeride yansımasını engelleyen bir parçadır. Parasoleylerin, objektifimizi darbelere, temas ve çizilmelere, yağmur taneciklerine ve toza karşı koruma sağlaması nedeniyle de ekstra bir faydası daha vardır.

64

65 Tripot Fotoğraf makinesinin hiç kımıldamaması veya özel etkiler için uzun süreli pozlama istendiğinde, makinenin üzerine takılabileceği üç bacaklı ve çeşitli yöntemlerle oynar bir kafaya sahip sehpa sistemidir. Genellikle 1,5 metre uzunluğundadır. İki ana parçadan oluşur; bacaklar ve kafa. Bacaklar kafayı sağlam bir şekilde yukarıda tutarlar. Kafa ise makinenin takıldığı bölümdür. Fotoğrafçının makineyi sağa sola, yukarı aşağı ve saat yönünde hareket ettirmesini sağlar. Yuvaları uluslararası standartlara uygun olduğundan genellikle tüm fotoğraf makinalarına ve el kameralarına uyumludur.

66

67 Filtre Lenslere takılan saydam veya yarı saydam malzemelere denir. Filtreleri çekim amacına ve elde etmek istediğimiz görüntüye göre seçmemiz gerekir.

68 Filtre Çeşitleri UV Filtre: Bu filtreler öncelikle güneşten gelen mavi ve mor ötesi ( Ultra Viole ) ışınlarını %99 oranında emerek berraklığı arttırırlar, ayrıca lensi bozucu etkisi olan bu ışınlara karşı korurlar, fotoğrafa olumsuz hiçbir etkisi ve zararı da yoktur. Daha çok Objektifi toz ve darbelerden korumak için kullanılır. Polarize Filtre: Su veya Cam gibi yüzeylerden ışığın yansımasını önler. ND Filtre: Doğal yoğunluk filtreleridir. Lense gelen ışık miktarını renkleri bozmayacak şekilde azaltır. Gündüz vakti şelale çekimlerinde uzun pozlama sırasında kullanmak şarttır.

69 UV

70 Polarize

71 ND

72 Kompozisyon Nedir? Kompozisyon, ayrı parçalardan birleştirme yoluyla dengeli ve düzenli bir bütün oluşturma işidir. Fotoğrafta kompozisyon ise fotoğraf çerçevesine giren objeleri göze hoş gelecek şekilde seçme ve düzenleme işidir.

73 Kompozisyon Ögeleri Sadelik Altın Oran (Üçte Bir Oranı) Denge Alan Derinliği Ritm Doku Pespektif

74 Sadelik

75

76 Altın Oran

77

78 Denge

79

80 Alan Derinliği

81

82 Ritm

83

84 Doku

85

86 Perspektif

87

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ

FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ FOTOĞRAFÇILIK Okt. Murat TOKBAŞ mtokbas@pau.edu.tr http://mtokbas.pau.edu.tr FOTOĞRAF MAKİNESİ ÇEŞİTLERİ Filmli Makineler Kompakt Makineler Profesyonel Görünümlü Kompakt Makineler (DSLR-Like) Profesyonel

Detaylı

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri

5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri 5. Bölüm Diyafram ve Örtücünün Fotoğrafa Etkileri Alan Derinliği Alan derinliği, fotoğraflanan nesnenin, odaklandığı noktanın ön ve arkasında yer alan ve kabul edilir netliği olan alandır. Alan derinliğine

Detaylı

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım?

Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık: Nasıl Başlarım? Astrofotoğrafçılık (gökyüzü fotoğrafçılığı), her ne kadar fotoğrafçılığın bir alt dalıymış gibi görünse de fotoğrafçılıktan birçok yönüyle ayrılır. Astrofotoğrafçılık

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu

FOTOĞRAFÇILIK. Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu FOTOĞRAFÇILIK Cumhuriyet Ortaokulu Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu 1 Vizör (bakac) : Fotograf makinalarında konuyu kadrajlamaya yarayan ünite. Zoom: Fotoğraf terimleri sayfasında alfabetik olarak fotoğrafçılıkta

Detaylı

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak

Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri. Cengiz Sancak Bitkisel Araştırmalarda Görüntü İşleme Teknikleri Cengiz Sancak Temel Fotografi Fotograf nedir? Fotograf makinesi (kamera) çeşitleri SLR (Single Lens Reflex) Basçek (Compact) Görüntü alma çeşitlerine göre:

Detaylı

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI

KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI KIFSAD LIGHTROOM 2 EĞİTİM DOKÜMANI LIGHTROOM 2 Program açıldıktan sonra File / Import Photos From Disk menüsüne tıklanarak yüklenmek istenen fotoğraflar için seçim penceresi açılır. CTRL tuşuna basılı

Detaylı

Diyafram ve Enstantane

Diyafram ve Enstantane Diyafram ve Enstantane Diyafram Diyafram mercekler dizisi içinde film üzerine düşecek ışık miktarını denetlemeye yarayan bir araçtır. Fotoğraf çekerken kullanılan filmin yeteri kadar pozlanması için belli

Detaylı

DİJİTAL FOTOĞRAF. Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY

DİJİTAL FOTOĞRAF. Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY DİJİTAL FOTOĞRAF Hazırlayan ve Sunan: Öğr.Gör. Hayati ULUSAY FOTOĞRAF NEDİR? Fotoğraf adı nereden gelmektedir?! Öncelikle Fotoğraf(Photograph) adı Latince kökenli bir isimdir. Photo(Foto) Işık, Graph(Graf)

Detaylı

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ VE KAMERALAR ÜRÜN E-EĞİTİMİ ÖZETİ DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNELERİ Dijital Fotoğraf Makinesi Nasıl çalışır? Dijital fotoğraf makineleri 4 elemandan oluşur. Bu elemanlar Objektif,

Detaylı

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans

2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans FOTOĞRAF 1 Ders Adi: FOTOĞRAF 2 Ders Kodu: GSR2104 3 Ders Türü: Seçmeli 4 Ders Seviyesi Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 2 6 Dersin Verildiği Yarıyıl 4 7 Dersin AKTS Kredisi: 7.00 8 Teorik Ders Saati (saat/hafta)

Detaylı

Moto Mod aksesuarınızı takma

Moto Mod aksesuarınızı takma 360 CAMERA Moto Mod aksesuarınızı takma Telefonunuzun arkasındaki kamera lensini 360 Camera ile hizalayın, ardından telefonun yan ve alt taraflarını Moto Mod ile birbirlerine geçinceye kadar hizalayın.

Detaylı

FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ)

FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ) FOTOĞRAF MAKİNELERİ (MAKİNE TİPLERİ) Fotoğraf Makinesinin Bölümleri Günümüzde çağdaş fotoğraf makineleri 5 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar: 1)Vizör (Bakaç) 2)Gövde 3)Objektif 4)Diyafram 5)Enstantane

Detaylı

HIZLI BAŞLANGIÇ KLAVUZU

HIZLI BAŞLANGIÇ KLAVUZU HIZLI BAŞLANGIÇ KLAVUZU ÇEKIM EKRANI POZLAMA SÜRESİ Pozlama süresini düzenlemek için dokunun (Manüel kontroller Ayarlar ekranındadır) ISO HASSASLIĞI ISO hassaslığını düzenlemek için dokunun (Manüel kontroller

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI ESKİŞEHİR TİCARET ODASI Sayı : 5768 01/04/2010 Konu : Profesyonel Fotoğraf Makinesi Alımı Sayın Üyemiz, Odamız üyesi firmalardan Profesyonel Fotoğraf Makinesi Alımı için kapalı zarfta teklif almak sureti

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan

FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ. Hakan Evircan FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ Hakan Evircan Fotoğrafçılıktaki tek kural, aslında hiçbir kural olmamasıdır. 1/3 kuralı (4 altın nokta kuralı) Fotoğraftaki ana objeyi, kadrajın tam ortasına yerleştirmek ilgiyi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI FOTOĞRAF ÇEKİMİ KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

Merge To Hdr. Merge To Hdr. Merge to hdr. HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1

Merge To Hdr. Merge To Hdr. Merge to hdr. HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1 Merge To Hdr Merge to hdr HDR resimleri. www.dersmax.com Merge To Hdr 1 www.dersmax.com Merge To Hdr 2 HDR nedir? Yüksek kontrastlı ya da ters ışıklı ortamlar için yapılan çekimlerde kullanılan bir teknik

Detaylı

LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2. Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar

LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2. Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar LEICA D-LUX 4 Firmware Update 2.2 Yeni fonksiyonlarla ilgili talimatlar D-LUX 4 Bellenim Güncellemesi ile ilgili notlar Aşağıdaki fonksiyonlar 2.2 ve daha sonraki bellenim versiyonlarına eklenmiş veya

Detaylı

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık

Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1. Mimari fotoğrafçılık Fotoğrafçılıkta mimari fotoğraf çekim teknikleri 1 Mimari fotoğrafçılık Mimarlık, gökdelenlerden kulübelere kadar her şeyi kapsayan geniş bir konudur. Gittiğiniz neredeyse her yerde, günlük hayatta bir

Detaylı

ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter )

ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) ENSTANTANE ( Obtüratör, Perde, Shutter ) Film düzlemi üzerine düşecek ışığın süresini yani poz süresini denetleyerek filmin önünü kapatan sistemdir. Deklanşöre basıldığında bu perde açılır ve ayarlanmış

Detaylı

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI

POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI POZLAMA VE TEMEL ELAMANLARI Pozlama; film ya da dijital sensör üzerinde görüntünün oluşması için, ışığın fotoğraf makinesi içerisine girmesi ve ışığa duyarlı yüzeye aktarılması süreci olarak tanımlanabilir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER

İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER V İÇİNDEKİLER 1 DIJITAL / SAYISAL FOTOĞRAFA GİRİŞ 1 Dijital Fotoğraf 2 Dijital / Sayısal Görüntü 3 Görüntü Sensörü / Algılayıcı 3 CMOS 4 CCD 5 SÜPER CCD 5 X3 5 Sensör Boyutları 6 Kumlanma /

Detaylı

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi:

4. Bölüm Objektifler a) Netlik halkası: b) Netlik göstergesi: c) Alan Derinliği Göstergesi: Diyafram Halkası: e)diyafram göstergesi: 4. Bölüm Objektifler Objektif, film veya duyarlı yüzey (sensor) üzerine düşen görüntünün net ve yeterli parlaklıkta olmasını sağlayan mercekler grubundan oluşan araçlardır. Duyarlı yüzey üzerinde oluşturulan

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO)

Caner Enver ÖZYURT. Işığa Duyarlık (ISO) Işığa Duyarlık (ISO) ISO duyarkatın ışığa hassasiyetini gösteren algoritmik sayılardır. Geçmişte ASA (American Standards Association) ve DIN (Deutsches Institut für Normung) gibi birimlerde kullanılmış

Detaylı

Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi

Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi Astrofotoğrafçılıkta DSLR CCD Makina Seçimi Astrofotoğrafçılığa başlamayı düşünen herkesin kafasındaki en büyük ortak soru, hangi DSLR kameranın tercih edileceğidir. Bu yazımızda astrofotoğrafçılık alanındaki

Detaylı

LENTICULAR TEKNOLOJİSİ

LENTICULAR TEKNOLOJİSİ Bu doküman KUDAKA - Araştırma Planlama Birimi tarafından hazırlanmıştır. Dokümanın telif hakkı yoktur. Kaynak gösterilerek kullanılabilir. Bu teknik dokümanın konuyla ilgili yatırım yapmak isteyen tüm

Detaylı

(Camera Obscura) (Küçük delikten görüntü oluşumu) (Büyük delikten görüntü oluşumu) (Basit bir mercek ile görüntünün oluşumu)

(Camera Obscura) (Küçük delikten görüntü oluşumu) (Büyük delikten görüntü oluşumu) (Basit bir mercek ile görüntünün oluşumu) FOTOĞRAF MAKİNESİ 1. İğne Deliği Kamera Camera Obscura, yani iğne deliği kamera yalnızca karanlık bir kutudan ibarettir. Bu kutunun bir tarafında iğne ucu büyüklüğünde bir delik vardır. Konudan gelen ışık

Detaylı

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN VE NASIL KULLANILIR?

MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN VE NASIL KULLANILIR? İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ DERGİSİ (İAÜD) Yıl 4, Sayı 16, Sayfa (13-24) MİMARİ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİNDE PC/TS OBJEKTİF NEDEN 1 Özet Fotoğrafın birçok dalında standart fotoğraf malzemeleri ile (fotoğraf makinesi

Detaylı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı

Caner Enver ÖZYURT. Perde Hızı Perde Hızı Perde hızı, pozlamada (duyarkat üzerine ne kadar ışık düşeceğini) kontrol ettiğimiz diğer bir parametredir. Deklanşöre basmadığımız sürece diyaframdan geçen ışık duyarkat üzerine düşmez yani

Detaylı

Canon Log Talimat Kılavuzu

Canon Log Talimat Kılavuzu EOS 5D Mark IV (WG) Canon Log Talimat Kılavuzu Bu kılavuz, Canon Log uyumluluğu için yükseltilmiş EOS 5D Mark IV ürününe yöneliktir. Bu kılavuz, sadece Canon Günlüğü ile ilgili özellikleri açıklamaktadır.

Detaylı

SELP28135G. 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi mm F4,0 OSS. Genel Bakış

SELP28135G. 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi mm F4,0 OSS. Genel Bakış SELP28135G 35 mm tam kare motorlu E mount yakınlaştırma lensi 28-135 mm F4,0 OSS Genel Bakış Sony teknolojisi profesyonel 4K film yapımc mcılığı için gelişmi miş optik performans ve kullanım sunuyor SELP28135G,

Detaylı

Ayarlar (Bold=Varsayılan) Fotoğraf (camera), video, karışık (hybrid) 3 megapiksel, 8 megapiksel, 14 megapiksel

Ayarlar (Bold=Varsayılan) Fotoğraf (camera), video, karışık (hybrid) 3 megapiksel, 8 megapiksel, 14 megapiksel Mode (Mod) Image Size (Resim boyutu) Image Format (Resim formatı) Capture Number (Çekim sayısı) Fotoğraf (camera), video, karışık (hybrid) 3 megapiksel, 8 megapiksel, 14 megapiksel Full screen (Tam ekran)

Detaylı

Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910

Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910 Örnek fotoğraf koleksiyonu SB-910 Bu kitapçıkta çeşitli SB-910 flaş teknikleri ve örnek fotoğraflar tanıtılmaktadır. 1 Tr Yaratıcı aydınlatmaya bir adım daha yaklaşın Konunuzun dokularını açığa çıkarır

Detaylı

Astrofotoğrafçılarımız: Metin ALTUNDEMİR

Astrofotoğrafçılarımız: Metin ALTUNDEMİR Astrofotoğrafçılarımız: Metin ALTUNDEMİR Başarılı astrofotoğrafçılarımızı, kendi ağızlarından size tanıttığımız, bu hobiye başlangıçlarını ve deneyimlerini aktardıkları yazı dizimize, Metin Altundemir

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR

FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR FOTOĞRAFÇILIK HAKKINDA KISA NOTLAR Fotoğraf çekimi esnasında farklı üç temel faktör fotoğrafın oluşumunu sağlar. Bunlar ISO ( ASA- DIN ) / DİYAFRAM -ENSTANTANE ( Shutter Obtüratör Perde ) olarak adlandırılır.

Detaylı

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme

E-410. Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5 HyperCrystal LCD Ekran. Canlı İzleme E-410 Son derece kompakt ve hafif Mükemmel toz giderici sistem 6.4cm / 2.5" HyperCrystal LCD Ekran Sıradışı kullanım kolaylığı Canlı İzleme 10 Megapiksel Live MOS alıcı Yeni görüntü işlemcisi Opsiyonel

Detaylı

FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI

FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI FOTOĞRAFÇILIK KURSU TAKVİM VE MÜFREDATI TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI Özet Fotoğraf eğitimlerimizi farklılaştıran ve başarısını belirleyen ana unsur doğru içeriğin uygulama öncelikli olarak aktarılmasıdır.

Detaylı

D-SLR Kamera Tasarımı

D-SLR Kamera Tasarımı D-SLR Kamera Tasarımı Firmanın n Tasarımdan Beklentileri Amatör r ve Profesyonel kullanıcılar. lar. Orta-Üst düzeyde. d (Başlang langıç- Orta- Đleri Düzey) Düşük k maliyet yüksek y performans. En geniş

Detaylı

Genel Bilgiler Aksesuarlar Genel Bilgiler Dış Görünüş Üst Yan Buton fonksiyonları MENU Arka Mod Düğmesi(Çalışma modu)

Genel Bilgiler Aksesuarlar Genel Bilgiler Dış Görünüş Üst Yan Buton fonksiyonları MENU Arka Mod Düğmesi(Çalışma modu) mm+- Aksesuarlar Dijital Fotoğraf Makinası Driver CD & Ulead Yazılımı Hızlı Kullanım Kılavuzu x AA Pil USB Kablo Kılıf El Kayışı Kullanma Kılavuzu Video Kablosu Dış Görünüş Üst Kayıt Butonu Power Butonu

Detaylı

Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop

Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop Celestron TetraView Dijital LCD Ekranlı Mikroskop TetraView Genel Görünüm Açma Kapama Düğmesi LCD Ekran Döner Başlık Mercek Bağlantı Noktası Objektif Lensler Gözlem Tablası Aydınlatıcı Aydınlatıcı Açma

Detaylı

Sony Alpha Eğitim Dökümanı. Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak

Sony Alpha Eğitim Dökümanı. Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak Sony Alpha Eğitim Dökümanı Fotoğraf Makinesini bilgisayar aracılığı ile uzaktan kullanmak Sony Alpha serisi fotoğraf makinenizi yapacağınız profesyonel işlerinizde bilgisayar aracılığı ile uzaktan kontrol

Detaylı

OBJEKTİFLER.

OBJEKTİFLER. OBJEKTİFLER FOTOĞRAF MAKİNELERİNDE KULLANILAN OBJEKTİFLER Mercek ve Görüntü Oluşturma, Görüntünün Algılayıcı Üzerine Aktarılması, Farklı Odak Uzaklıklarına Sahip Objektiflerin Fotoğrafa Etkisi FOTOĞRAF

Detaylı

E-420. Teknik Özellikler. Tip. Vizör. Görüntü Algılayıcı. Motor. Filtre. Sıradışı kullanım kolaylığı

E-420. Teknik Özellikler. Tip. Vizör. Görüntü Algılayıcı. Motor. Filtre. Sıradışı kullanım kolaylığı E-420 Dünyanın en kompakt D- SLR* modeli Autofocus Live View ile rahat görüş 6.9cm / 2.7'' HyperCrystal II LCD Mükemmel odaklama ve yüzleri açığa çıkarmak için Yüz Tanıma Teknolojisi Sıradışı kullanım

Detaylı

Bir sonraki adımı atma gücü Her fırsatı kucaklayın

Bir sonraki adımı atma gücü Her fırsatı kucaklayın Bir sonraki adımı atma gücü Her fırsatı kucaklayın you can DSLR avantajı Lensinizle birlikte bakış açınız da değişsin Değiştirilebilir lensler yeni perspektifler keşfetmenizi ve bilindik temalara farklı

Detaylı

İnşaat Kamerası. Brinno BCC200 Brinno Inc. All rights reserved. 1

İnşaat Kamerası. Brinno BCC200 Brinno Inc. All rights reserved. 1 İnşaat Kamerası Brinno BCC200 Set @2016 Brinno Inc. All rights reserved. 1 Aylarca süren inşaat alanını, Time lapse kamera ile dakikalar içinde belgeleyin 2 İçindekiler Giriş Uygulamalar Özellikler Teknik

Detaylı

VAIO FZ serisi burada

VAIO FZ serisi burada Sayı:19 VAIO FZ serisi burada Bu Ay... DSC-W200 ile etkileyen performans Tatil e Hazır mısınız? HD nin İhtişamı, Hard Disk in Kolaylığı Büyük Ekran Keyfi Size Daha Yakın VAIO FZ için 5 Muhteşem Neden Etkileyen

Detaylı

Tamamen Panasonic Lumix DMC-FZ1000 sökmeye. Yazan: Robseth Taas

Tamamen Panasonic Lumix DMC-FZ1000 sökmeye. Yazan: Robseth Taas Panasonic Lumix DMC-FZ1000 Sökme Tamamen Panasonic Lumix DMC-FZ1000 sökmeye. Yazan: Robseth Taas GİRİŞ Bu uzun rehberde tamamen Leica değil Panasonic tarafından üretilen lensi hariç, senin FZ1000 sökmeye

Detaylı

BEBOP-PRO THERMAL TERMAL GÖRÜNTÜLEME İÇİN PAKET DRONE ÇÖZÜMLERİ ÇOK AMAÇLI FOTOĞRAF 14MP VIDEO 1080P FULL HD GÜVENLİK

BEBOP-PRO THERMAL TERMAL GÖRÜNTÜLEME İÇİN PAKET DRONE ÇÖZÜMLERİ ÇOK AMAÇLI FOTOĞRAF 14MP VIDEO 1080P FULL HD GÜVENLİK BEBOP-PRO THERMAL TERMAL GÖRÜNTÜLEME İÇİN PAKET DRONE ÇÖZÜMLERİ TERMAL GÖRÜNTÜLEME FLIR ONE PRO KAMERA ANLIK GÖRÜNTÜ ÇOK AMAÇLI FOTOĞRAF 14MP VIDEO 1080P FULL HD FREEFLIGHT THERMAL 25 DK UÇUŞ SÜRESİ BİR

Detaylı

DOĞRUDAN TEMİN İLANI

DOĞRUDAN TEMİN İLANI DOĞRUDAN TEMİN İLANI Elazığ ili SODES BİR FOTOĞRAF KARESİYLE BAŞLADI HERŞEY Projesi kapsamında Fotoğraf Makinası Alımına İlişkin SODES 2012 Uygulama Esas ve Usullerinin Madde 13/9 maddesine göre Doğrudan

Detaylı

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ Filmin Tanımı Fotoğraf makinesinde, pozlandırılacak olan konunun görüntüsünü saptamak için ışığa duyarlı madde ile kaplanmış saydam taşıyıcıya film denir. Film üzerinde

Detaylı

E-420. Sıradışı kullanım kolaylığı. 100% D-SLR kalitesi. 10 Megapiksel Live MOS alıcı Gölge Ayarlama Teknolojisi

E-420. Sıradışı kullanım kolaylığı. 100% D-SLR kalitesi. 10 Megapiksel Live MOS alıcı Gölge Ayarlama Teknolojisi E-420 Dünyanın en kompakt D- SLR* modeli Autofocus Live View ile rahat görüş 6.9cm / 2.7'' HyperCrystal II LCD Mükemmel odaklama ve yüzleri açığa çıkarmak için Yüz Tanıma Teknolojisi Sıradışı kullanım

Detaylı

Yazan: Miroslav Djuric

Yazan: Miroslav Djuric Bir Onarım Kılavuzu Nasıl yapmak Bu kılavuz nasıl kılavuzları yapmak için harika fotoğraf çekmek için gösterir. Yazan: Miroslav Djuric GİRİŞ İki becerilerini öğrenmek bir gitar kez restring ve kılavuzları

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAFTA IŞIK VE RENK KONTROLÜ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

E P1 14-42mm Kit. Olympus Pen: bir efsane geri döndü. Teknik Özellikler. Canlı İzleme. Tip. Görüntü Algılayıcı. Görüntü Sabitleme. Motor.

E P1 14-42mm Kit. Olympus Pen: bir efsane geri döndü. Teknik Özellikler. Canlı İzleme. Tip. Görüntü Algılayıcı. Görüntü Sabitleme. Motor. E P1 14-42mm Kit Sanat Filtreleri, Çoklu Pozlama, Çoklu Açı Yüksek kaliteli dahili görüntü sabitleyici İzlemede gerçek zaman etkisi Öncelikli yakalanan görüntünün üzerine mevcut görüntünün çoklu pozlama

Detaylı

2.1. Fotoğraf Makinelerinin Film Boyutuna Göre Sınıflandırılması

2.1. Fotoğraf Makinelerinin Film Boyutuna Göre Sınıflandırılması 2. Fotoğraf Makinelerinin Sınıflandırılması Fotoğrafın icadından bu yana oldukça farklı yapı ve özelliklerde fotoğraf makineleri geliştirilmiştir. Bu nedenle de fotoğraf makinelerinin tümünü kapsayacak

Detaylı

Fotografi (GRT 205) Ders Detayları

Fotografi (GRT 205) Ders Detayları Fotografi (GRT 205) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Fotografi GRT 205 Güz 1 2 0 2 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

E-520. Teknik Özellikler. Tip. Görüntü Algılayıcı. Motor. Filtre. Yüksek hızlı AF görüntüleme sayesinde rahat LV 100% D-SLR kalitesi

E-520. Teknik Özellikler. Tip. Görüntü Algılayıcı. Motor. Filtre. Yüksek hızlı AF görüntüleme sayesinde rahat LV 100% D-SLR kalitesi E-520 Tüm lensler için dahili görüntü sabitleyici Mükemmel toz giderici sistem Profesyonel fonksiyonlar 10 Megapiksel Live MOS alıcı Yüksek hızlı AF görüntüleme sayesinde rahat LV 100% D-SLR kalitesi 6.9cm

Detaylı

Dijital Fotoğrafçılık. Kitabı

Dijital Fotoğrafçılık. Kitabı Tufan Dinarlı Dijital Fotoğrafçılık El Kitabı www.fotobelgesel.net www.fotobelgesel.net Önsöz Eğer önceden fotoğrafla ilgilenmemişseniz bir dijital fotoğraf makinesi aldığınızda, kutunun içinden çıkan

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GAZETECİLİK ALANI DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK KURS PROGRAMI Ankara, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ KOŞULLARI...

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimaride Fotoğraf Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi MIM

Detaylı

GAZİANTEP BAROSU FOTOĞRAFÇILIK KULUBÜ

GAZİANTEP BAROSU FOTOĞRAFÇILIK KULUBÜ GAZİANTEP BAROSU FOTOĞRAFÇILIK KULUBÜ Öncelikle bu fikri dile getirdiğimizde, yanımızda olan herkese özellikle de Baro Başkanımız Sayın Av. Ali ELİBOL A, çok değerli büyüğümüz Av. Bektaş ŞARKLI ve desteklerini

Detaylı

E PL mm Kit Champagne Gold

E PL mm Kit Champagne Gold E PL1 14-42mm Kit Champagne Gold Canlı Rehber ve ienhance 4 farklı renkte ultra ile daha kolay kullanım kompakt tasarım HD Video ve HDMI Kontrol Sanat Filtreleri, Çoklu Pozlama, Çoklu Açı Aksesuar Portu

Detaylı

ilham FOTOĞRAFLARINIZ VERSİN

ilham FOTOĞRAFLARINIZ VERSİN ilham FOTOĞRAFLARINIZ VERSİN İÇERİK NEDEN FOTOĞRAF? 3 NASIL FOTOĞRAFLAR ÇEKİLMELİ? 6 Dış Cephe 7 Lobi/Resepsiyon 8 Ortak Alanlar 9 Yemek 10 Olanaklar 11 Odalar 12 Manzara 15 NASIL FOTOĞRAF ÇEKİLİR: İPUÇLARI

Detaylı

Canon EF mm F Lens

Canon EF mm F Lens Canon EF 35-105mm F4.5-5.6 Lens Disassembling oto-fokus ve ölçüm Canon EF 35-105 DSLR Zoom objektif tam devrelerde, yakın. Benim objektif bir kötü çıngırak vardı ve benim 500D bağlıyken bir hata üretti.

Detaylı

Fotoğraf Rehberi: Booking Home Tesisleri

Fotoğraf Rehberi: Booking Home Tesisleri Fotoğraf Rehberi: Booking Home Tesisleri Sizinle bir Booking.com ortağı olarak çalışmaktan mutluluk duyuyoruz. Fotoğraflar, ziyaretçilerin online olarak konaklama rezervasyonu yapmalarında çok önemli bir

Detaylı

Canlı İzleme. Pozlama Sistemi. Görüntü Sabitleme. Çoklu Pozlama. Odaklama Sistemi. Işık ölçüm. Hassasiyet. Deklanşör

Canlı İzleme. Pozlama Sistemi. Görüntü Sabitleme. Çoklu Pozlama. Odaklama Sistemi. Işık ölçüm. Hassasiyet. Deklanşör E-30 Sanat Filtreleri, Çoklu Pozlama, Kablosuz flaş, Yaratıcılık için Çoklu Açı Tamamen biaksiyal yüksek hızlı 11 nokta AF sistemi Yüksek hızlı 12,3 Megapiksel Live MOS sensör Çok açılı LCD ile Canlı Görüntüleme

Detaylı

E P mm Kit. Olympus Pen: bir efsane geri döndü. Teknik Özellikler. Canlı İzleme. Tip. Görüntü Algılayıcı. Görüntü Sabitleme. Motor.

E P mm Kit. Olympus Pen: bir efsane geri döndü. Teknik Özellikler. Canlı İzleme. Tip. Görüntü Algılayıcı. Görüntü Sabitleme. Motor. E P1 14-42mm Kit Sanat Filtreleri, Çoklu Pozlama, Çoklu Açı Yüksek kaliteli dahili görüntü sabitleyici İzlemede gerçek zaman etkisi Öncelikli yakalanan görüntünün üzerine mevcut görüntünün çoklu pozlama

Detaylı

Fotoğraf makinesi alma kılavuzu

Fotoğraf makinesi alma kılavuzu On5yirmi5.com Fotoğraf makinesi alma kılavuzu Fotoğrafa merak saldınız ve siz de bir fotoğraf makinesi almak istiyorsunuz. İşte size yardımcı olacak birkaç öneri... Yayın Tarihi : 3 Eylül 2012 Pazartesi

Detaylı

E mm Kit. Teknik Özellikler. Tip. Görüntü Algılayıcı. Motor. Filtre. flash kontrolü. alıcı Sıradışı kullanım kolaylığı

E mm Kit. Teknik Özellikler. Tip. Görüntü Algılayıcı. Motor. Filtre. flash kontrolü. alıcı Sıradışı kullanım kolaylığı E-450 14-42mm Kit Sanat Filtreleri 100% D-SLR kalitesi Düşük bulanıklık ve ideal renkler içintruepic III işlemci Yüksek hızlı AF görüntüleme sayesinde rahat LV Dahili flash ve kablosuz flash kontrolü 10

Detaylı

2. Kompozisyonu Sadeleştirin

2. Kompozisyonu Sadeleştirin İster dijital, isterse kimyasal (analog) fotoğraf makinesi olsun, aslında fotoğrafı çeken cihaz değil, fotoğrafçının kendisidir. Bir fotoğraf, alelacele ve düşünmeden çekilmemelidir. En azından, mümkün

Detaylı

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER!

FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! ÜTÜLEME DIODE LAZERDE EN SON TEKNOLOJİ FCD FİBER OPTİK ÜTÜLEME DIODE LAZER! HAFİF EN BAŞLIĞI (300 gr) DÜNYANIN 60.000.000 ATIŞ ÖMRÜ 20.000.000 Garanti 2 YIL GARANTİ BUZ BAŞLIK K142186/878.4810 17.04.2015

Detaylı

Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi

Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi 150 Sürekli Eğitim Continuing Medical Education DOI: 10.4274/turkderm.46.s2.27 Medikal ve Oral Mukoza Fotoğraf Çekimi Photography in Medicine and Oral Mucosa İstanbul Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek

Detaylı

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir?

SORULAR (1-36) SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? SORULAR (-36) SORU - Aşağıdakilerden hangisi sadece giriş donanımıdır? A) Ses kartı B) Klavye C) Yazıcı D) Ekran SORU -2 Aşağıdakilerden hangisi klavye ve farenin takıldığı portlardan biridir? A) Paralel

Detaylı

Web kameranın genel özellikleri

Web kameranın genel özellikleri Web kameranın genel özellikleri Normal kameranın bir türevi olarak kullanılabilen web kamerası, bilgisayara kablolar ya da bluetooth aracılığıyla bağlanan kamera sistemleridir. Dış kaynaklı görüntüleri

Detaylı

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme

MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme MMT 106 Teknik Fotoğrafçılık 3 Digital Görüntüleme 2010-2011 Bahar Yarıyılı Ar. Gör. Dr. Ersoy Erişir 1 Konvansiyonel Görüntüleme (Fotografi) 2 Görüntü Tasarımı 3 Digital Görüntüleme 3.1 Renkler 3.2.1

Detaylı

Kameralý Aydýnlatma Sistemi

Kameralý Aydýnlatma Sistemi Us e r M an ual Smartguard M otion Li ght wit h Video Ca mera Kameralý Aydýnlatma Sistemi AEC-939AD Paket Ýçeriði Kameralý Aydýnlatma Sistemi Kullanma kýlavuzu 1 Adet alyan anahtar 1 Adet 300w halojen

Detaylı

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ

FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ FOTOĞRAF ÇEKĐMLERĐNDE IŞIK DEĞERLERĐNĐN POZOMETRE KULLANARAK ÇEŞĐTLĐ YÖNTEMLERLE ÖLÇÜLMESĐ Doç. Dr. Özer Kanburoğlu Kocaeli Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Fotoğraf ve Grafik Sanatları Bölümü,

Detaylı

E PL mm Kit Champagne Gold

E PL mm Kit Champagne Gold E PL1 14-42mm Kit Champagne Gold Canlı Rehber ve ienhance 4 farklı renkte ultra ile daha kolay kullanım kompakt tasarım HD Video ve HDMI Kontrol Sanat Filtreleri, Çoklu Pozlama, Çoklu Açı Aksesuar Portu

Detaylı

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU.

FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU. FOTOĞRAF ve GÖRÜNTÜ OLUŞUMU FOTOĞRAF nedir? 18 ve 19. yüzyılın resme rakip ürünü olan fotoğraf, 20. yüzyılın belgesi; savaş yılları ve devrimlerin poli8ka malzemesi; 21. yüzyılın ise vazgeçilmezleri arasındadır.

Detaylı

E-620. Olympus E-620 ile sınır gökyüzüdür. Teknik Özellikler. Vizör. Tip. Görüntü Algılayıcı. Motor. Filtre

E-620. Olympus E-620 ile sınır gökyüzüdür. Teknik Özellikler. Vizör. Tip. Görüntü Algılayıcı. Motor. Filtre E-620 Dahili görüntü sabitleyici ve taşınabilir yaratıcı stüdyo ile dünyanın en küçük ve en hafif D-SLR'ı!* Yüksek hızlı 12,3 Megapiksel Live MOS sensör 7 nokta AF sistem Yüksek kaliteli dahili görüntü

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB)

ÖĞRENME ALANI : FĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) ÖĞRENME ALANI : ĐZĐKSEL OLAYLAR ÜNĐTE 5 : IŞIK (MEB) D- MERCEKLER VE KULLANIM ALANLARI (4 SAAT) 1- ler ve Özellikleri 2- Çeşitleri 3- lerin Kullanım Alanları 4- Görme Olayı ve Göz Kusurlarının 5- Yansıma

Detaylı

Teknik Özellik Listesi

Teknik Özellik Listesi VİDEO ÖLÇÜM CİHAZI Kullanım Şekli Bu video ölçme sistemi, CCD görüntüleme vasıtasıyla bir çeşit ölçme aleti olup, iş parçası görüntüsünü yazılım sistemine büyütmekte ve güçlü yazılımlarda çeşitli ölçüm

Detaylı

E P mm Kit. Olympus Pen: bir efsane geri döndü

E P mm Kit. Olympus Pen: bir efsane geri döndü E P1 14-42mm Kit Sanat Filtreleri, Çoklu Pozlama, Çoklu Açı Yüksek kaliteli dahili görüntü sabitleyici İzlemede gerçek zaman etkisi Öncelikli yakalanan görüntünün üzerine mevcut görüntünün çoklu pozlama

Detaylı

FCB-EV7500. Product Image. 30x optik yakınlaştırma özellikli lense sahip, 1/2,8 tipi Exmor CMOS sensörlü Full HD renkli blok kamera.

FCB-EV7500. Product Image. 30x optik yakınlaştırma özellikli lense sahip, 1/2,8 tipi Exmor CMOS sensörlü Full HD renkli blok kamera. FCB-EV7500 30x optik yakınlaştırma özellikli lense sahip, 1/2,8 tipi Exmor CMOS sensörlü Full HD renkli blok kamera Product Image Genel Bakış Yüksek kaliteli, yüksek çözünürlüklü kompakt, hafif renkli

Detaylı

E-520. Tüm lensler için dahili görüntü sabitleyici. Yüksek hızlı AF görüntüleme sayesinde rahat LV 100% D-SLR kalitesi. Mükemmel toz giderici sistem

E-520. Tüm lensler için dahili görüntü sabitleyici. Yüksek hızlı AF görüntüleme sayesinde rahat LV 100% D-SLR kalitesi. Mükemmel toz giderici sistem E-520 Tüm lensler için dahili görüntü sabitleyici Mükemmel toz giderici sistem Profesyonel fonksiyonlar 10 Megapiksel Live MOS alıcı Yüksek hızlı AF görüntüleme sayesinde rahat LV 100% D-SLR kalitesi 6.9cm

Detaylı

IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar

IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar IBAK Panoramo Serisi 3D Optik Boru Hattı Tarayıcılar Son yıllarda boru hattı kontrol teknolojisinde en büyük yenilik, Panoramo sistemi, mühendisler daha iyi veri sağlayan operatörler için stresi azaltarak,

Detaylı

Kameralar, sensörler ve sistemler

Kameralar, sensörler ve sistemler Dijital Fotogrametri Kameralar, sensörler ve sistemler Prof. Dr. Fevzi Karslı Harita Mühendisliği Bölümü, KTÜ fkarsli@ktu.edu.tr Analog Hava Kameraları Ana firmalar Zeiss, Wild ve Leica. Kullanılan bütün

Detaylı

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın

Km/sn IŞIĞIN KIRILMASI. Gelen ışın. Kırılan ışın Işık: Görmemizi sağlayan bir enerji türüdür. Doğrusal yolla yayılır ve yayılmak için maddesel ortama ihtiyacı yoktur. Işınlar ortam değiştirdiklerinde; *Süratleri *Yönleri *Doğrultuları değişebilir Işık

Detaylı

Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı

Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı FLAŞLAR Flaşlar 1)Sürekli Işık Üreten Lambalar Projektörler Spot Lambalar Flouresan, tungsten, halojen lambalar 2)Anlık Işık Üreten Işık Kaynağı Elektronik Flaş Elektronik flaş; elektrik devresiyle çalışan,

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 5. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 5. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 5. Aşama Bölüm 1:Kaydetme ve farklı formata dönüştürme Değişik sebeplerden dolayı Notebook ta hazırladığınız bir dosyayı farklı bir formata dönüştürmek isteyebilirsiniz.mesela

Detaylı

Cep telefonu ile güzel fotoğraf nasıl çekilir?

Cep telefonu ile güzel fotoğraf nasıl çekilir? On5yirmi5.com Cep telefonu ile güzel fotoğraf nasıl çekilir? Küçük boyutları, her an yanımızda bulunmaları ve sensör kaliteleriyle akıllı telefonlarımız fotoğraf çekme konusunda da bizlerin en büyük yardımcısıdır.

Detaylı

Kullanım Kılavuzu

Kullanım Kılavuzu www.makrodedektor.com Kullanım Kılavuzu Cihazın Tanıtımı 360 Algılama Ucu Kontrol Ünitesi Açma / Kapama Titreşim / Ses & LED LED Aydınlatma Ses Çıkışı Hassasiyet Ayarı Pil Yuvası IP Koruma Sınıfı IP67

Detaylı

Odak noktamız karanlığı tamamen görünür kılmaktır. starlight teknolojisi

Odak noktamız karanlığı tamamen görünür kılmaktır. starlight teknolojisi Odak noktamız karanlığı tamamen görünür kılmaktır starlight teknolojisi 2 starlight teknolojisi Benzersiz 7/24 kameraları Aydınlatma koşullarından bağımsız olarak net ve işe yarar görüntülere güvenebilseniz

Detaylı

User Manual EX1. Bir başlığı tıklatın. Sıkça sorulan sorular. Hızlı başvuru. İçindekiler. Temel işlevler. Gelişmiş işlevler.

User Manual EX1. Bir başlığı tıklatın. Sıkça sorulan sorular. Hızlı başvuru. İçindekiler. Temel işlevler. Gelişmiş işlevler. Bu kullanım kılavuzunda kameranızın kullanımıyla ilgili ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır. Lütfen öncelikle bu kılavuzun tamamını okuyun. Bir başlığı tıklatın User Manual EX1 Sıkça sorulan sorular Hızlı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI GRAFİK VE FOTOĞRAF FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI Ankara, 2012 Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul/kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri

Detaylı

Araç Altı Tarama Sistemi

Araç Altı Tarama Sistemi Araç Altı Tarama Sistemi Otus Araç Altı Tarama Sistemi (AATS), güvenlik ihtiyacı olan korunaklı alanların giriş noktasında araçların altının otomatik olarak kontrol edilmesini ve uyarı verilmesini sağlayan

Detaylı

YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ

YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ YÜKSEK HIZLI, DİJİTAL KESİM SİSTEMİ YÜKSEK VERİMLİ KESİM KAFASI Malzeme tipine göre değişiklik arz eden kesme hızı 1500 mm/s ye kadar çıkarılarak geleneksel el el kesiminden 4-6 kat daha hızlı kesim sağlar.

Detaylı

E mm Kit. flash kontrolü. alıcı Sıradışı kullanım kolaylığı

E mm Kit. flash kontrolü. alıcı Sıradışı kullanım kolaylığı E-450 14-42mm Kit Sanat Filtreleri 100% D-SLR kalitesi Düşük bulanıklık ve ideal renkler içintruepic III işlemci Yüksek hızlı AF görüntüleme sayesinde rahat LV Dahili flash ve kablosuz flash kontrolü 10

Detaylı

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU

TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU TEMEL FOTOĞRAFÇILIK DERS NOTU FOTOĞRAF NEDİR? Görüntülerin fotoğraf makinesi denilen bir aygıt yardımıyla, film ya da sayısal kart gibi ikiboyutlu ışığa duyarlı bir malzemenin kontrollü bir şekilde ışıklandırmasıyla

Detaylı

SENSEVİEW PORTABLE/DUO/LİGHT

SENSEVİEW PORTABLE/DUO/LİGHT SENSEVİEW PORTABLE/DUO/LİGHT Küçük taşınabilir bu büyüteçler artık görmenize yardımcı vazgeçilmez asistanınız olacak. EMO ENGELLİ MALZ. VE TEKN. SAN. DIŞ TİC. LTD. ŞTİ. Adres: Büyükdere cd. Naci Kasım

Detaylı