EPDK NIN DOĞAL GAZ PİYASASI ÜZERİNDEKİ SON DÖNEM DÜZENLEMELERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EPDK NIN DOĞAL GAZ PİYASASI ÜZERİNDEKİ SON DÖNEM DÜZENLEMELERİ"

Transkript

1 EPDK NIN DOĞAL GAZ PİYASASI ÜZERİNDEKİ SON DÖNEM DÜZENLEMELERİ Lütfiye AKKAYA Avukat 02/11/2017 INGAS Uluslararası Doğalgaz Kongresi & 1. Doğalgaz Fuarı/ İSTANBUL

2 GİRİŞ 2002 yılında ülkemizde sadece 6 ilimizde doğal gaz kullanılmakta iken, EPDK nın kurulması ile birlikte 2003 yılından itibaren günümüze kadar gerçekleştirilen ihaleler neticesinde 2016 yılı itibarıyla 76 ilimizde konutlarda doğal gaz kullanılmaya başlanmıştır. Daha önceki yıllarda ihalesine çıkılmasına rağmen başarısızlıkla sonuçlanan Ağrı, Tunceli, Hakkâri, Şırnak ve Artvin illerimize doğal gaz ulaştırılması amacıyla açılan ihaleler Aralık 2016 ve Mart 2017 tarihlerinde gerçekleştirilmiş ve ihaleler bu defa başarıyla sonuçlandırılarak lisanslama işlemleri tamamlanmıştır. Bu illerimizde gerekli yatırımların tamamlanmasının akabinde 2018 yılı itibarıyla 81 ilimizin tamamında doğal gaz kullanımı sağlanmış olacaktır.

3 4646 Sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu Doğal gazın, Kaliteli Sürekli Ucuz Rekabete Dayalı Çevreye Saygılı şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için piyasa oluşturulması ve bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması amaçlanmaktadır.

4 Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu nun (Kurul) 09/03/2017 tarihli toplantısında Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği (Yönetmelik) görüşülerek karara bağlanmıştır. EPİAŞ a piyasa işletim lisansı kapsamı dışında kalan organize toptan doğal gaz piyasalarının işletilmesine ilişkin faaliyet izni verilmiştir. Yönetmelik 31/03/2017 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Organize piyasanın Kuralları bu Yönetmelik çerçevesinde EPDK tarafından belirlenmiştir.

5 Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmelikle Öngörülenler; Yönetmeliği Türkiye Organize toptan doğal gaz satış piyasası kurulması, böylece bölgedeki ve erişilebilir pazarlardaki doğal gazın da Türkiye de fiyatlanmasına olanak sağlanması, Türkiye nin bir doğal gaz ticaret merkezi olması, «Sürekli Ticaret Platformu» adı altında bir elektronik platform kurularak bu platformun EPİAŞ tarafından işletilmesi,

6 Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği Bu platformda piyasa katılımcılarının anonim şekilde alış ve satış teklifleri verebilmesi, Uzun süredir hedeflenen şeffaf ve rekabetçi bir toptan satış piyasasının sağlanması, Ülkemizde çeşitli arz kaynaklarından gelen gazın fiyatlandığı bir Pazar/hub haline gelmesi,

7 Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmelik uyarınca; Yönetmeliği EPİAŞ, Piyasa İşletim Usul ve Esaslarını (PUE) hazırlayarak Kurul onayına sunmuştur. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu 21/09/2017 tarihli ve sayılı toplantısında Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası İşletim Usul ve Esaslarını belirlemiştir. Usul ve Esaslar kapsamında; 01/04/2018 tarihinde faaliyete geçecek olan Doğal Gaz Sürekli Ticaret Platformunda yapılacak ticaretin kuralları, bu platformda ticari işlem yapabilecek taraflar ile tarafların hak ve yükümlülüklerini belirlemiştir.

8 Ülkemizin İlk Yüzen LNG Terminali (FSRU) ETKİ Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret A.Ş. tarafından İzmir / Aliağa açıklarında kurulan Türkiye nin ilk Yüzen LNG Terminali (FSRU); Aliağa Yüzen Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) Terminali Aralık 2016 da devreye alındı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) tarafından hazırlanan BOTAŞ Dörtyol LNG Yüzer Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Temel Kullanım Usul ve Esasları taslağı, Kurumumuz internet sayfasında 18/10/ /10/2017 tarihleri arasında görüşe açıldı.

9 Yüzen LNG Terminali (FSRU)

10 Yeni Yeraltı Doğal Gaz Depolama Projeleri 2014 yılında 2 adet, 2015 yılında 1 adet olmak üzere özel sektör tarafından geliştirilen 3 adet yer altı doğal gaz depolama projesi lisanslandırılmıştır. BOTAŞ a ait olan 2 adet (Tuz Gölü ve Silivri) yer altı doğal gaz depolama lisansı ile birlikte toplam 5 adet yer altı doğal gaz depolama lisansı verilmiştir. Bu tesislerin tamamının devreye alınması ile birlikte ülkemizin toplam yer altı doğal gaz depolama kapasitesinin yakın vadede 6 milyar m 3 e uzun vadede ise 10 milyar m 3 seviyelerine çıkarılması hedeflenmektedir.

11 Tedarikçilerin Depolama Yükümlülükleri 03/11/2016 tarih ve sayılı Kurul Kararı ile «Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar» kabul edilmiştir. Kurulun aynı tarihli toplantısında tarihli Kurul Kararı ile Boru hattı vasıtasıyla doğal gaz ithal eden İthalat lisansı sahibi tüzel kişiler için depolama yükümlülük oranı yeni bir karar alınıncaya kadar %6 olarak belirlenmiştir.

12 Tedarikçilerin Depolama Yükümlülükleri 03/11/2016 tarih ve sayılı Kurul kararı ile, Toptan satış lisansı sahibi tüzel kişiler ile ithalat (Spot LNG) lisansı sahibi tüzel kişiler için, Depolama Yükümlülüklerine İlişkin Usul ve Esaslar ın 1 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkralarında yer alan depolama yükümlülük oranlarının yeni bir karar alınıncaya kadar % 2 olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

13 Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği 31 Ekim 2017 tarihli ve sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren son değişiklikle Toptan Satış Lisansı sahibi Üretim Şirketleri için sahip olunması gereken asgari sermaye miktarında revizyon yapılarak bu miktar yarıya indirilmiştir.

14 Serbest Tüketici Limitinin Düşürülmesi 2016 da alınan Kurul Kararı ile; Konut tüketicileri dışındaki tüm doğal gaz tüketicilerinin serbest tüketici olmasına imkan tanınmıştır. Konut tüketicileri için ise serbest tüketici olma sınırı yıllık m 3 olarak belirlenmiş olup, önümüzdeki yıllarda bu sınırın da kademeli olarak azaltılması planlanmaktadır.

15 Doğal Gaz Dağıtımına İlişkin Sevkiyat Kontrol Merkezlerinin Kurulması tarihli ve 6196 sayılı Kurul Kararı ile; Doğal gaz dağıtım şirketlerinin, Sevkiyat Kontrol Merkezlerinin kurulması sağlanmış olup bu şekilde, Doğal gaz dağıtım şebekesinin uzaktan elektronik ortamda izlenmesi ve yönetilmesi Doğal gaz sevkiyatına ilişkin verilerin (basınç, sıcaklık, tüketim vb.) anlık olarak takip edilmesi, Alarm ve acil durum yönetimi yapılması, mümkün hale gelmiştir. Bu sayede ayrıca, doğal gaz ticaret piyasalarının ve doğal gaz borsasının oluşması yönünde önemli bir adım daha atılmıştır.

16 Türk Karasularındaki Yerli Ve Yabancı Deniz Taşıtlarına LNG/CNG Satışı Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği nin Toptan satış lisansı sahibi şirketlerin hak ve yükümlülükleri başlıklı 25. maddesine eklenen «...Türk karasularında bulunan deniz taşıtlarının yakıt ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yapılacak satışlara ilişkin hususlar, Kurul kararıyla düzenlenir.» hükmü doğrultusunda, 2016 yılında alınan Kurul Kararı ile Türk karasularında bulunan yerli ve/veya yabancı deniz taşıtlarının yakıt ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla, ilgili lisans sahiplerince söz konusu deniz taşıtlarına LNG/CNG satışının gerçekleştirilmesine izin verilmiştir.

17 LNG/CNG İle Doğal Gaz Dağıtımı Yapılması Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 08/06/2017 tarihli toplantısında; Doğal Gaz Dağıtım Şebekesinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) veya Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) ile Beslenmesine İlişkin Usul ve Esaslar kabul edilmiştir. Boru hatlarının ulaşamadığı coğrafi olarak nispeten zorlu olan bölgelere dağıtım şirketlerince LNG/CNG olarak taşımalı yöntemler ile doğal gaz götürülmesinin önü açılmıştır.

18 LNG/CNG Firmalarının Evsel Kullanıcılara Doğal Gaz Arzı 03/11/2016 tarih ve 6582 sayılı Kurul Kararı ile doğal gaz toptan satış lisansı sahibi şirketler tarafından LNG olarak ve CNG lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından, dağıtım bölgeleri kapsamı dışında kalan veya dağıtım şebekesinin henüz ulaşmadığı bölgelerdeki evsel tüketicilere doğal gaz arzı sağlanmasına izin verilmiştir.

19 Doğal Gazın Araçlarda Kullanımı İçin Toptan Satış (OtoLNG) Ve CNG (OtoCNG) Lisansları Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliğinde gerçekleştirilen, 24/5/2017 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren mevzuat değişikliği kapsamında; Toptan Satış (OtoLNG) ve OtoCNG olarak alt lisans türleri tanımlanmış ve istasyonlarda araçlara yakıt olarak LNG ve CNG satışı düzenlenmiştir. Temiz ve ucuz bir yakıt alternatifi olan LNG/CNG pazarının büyümesi sağlanmıştır.

20 Bürokrasinin Azaltılması ve Yatırımcının Desteklenmesi Doğal gaz piyasasında faaliyet göstermek isteyen yerli ve/veya yabancı yatırımcıların piyasaya girişlerini kolaylaştırmak amacıyla, lisanslandırma işlemlerinde sadeleştirme yapılarak başvuru sahibi şirketlerin Kuruma sunacakları bazı belgeler mevzuattan çıkarılmıştır.

21 İlçelere Doğal Gaz Ulaştırılması Hâlihazırda doğal gaz ulaştırılmamış olan nüfusu 10 bin ve 20 binin üzerindeki ilçelerimize doğal gaz ulaştırılması amacıyla alınan Bakanlar Kurulu Kararları çerçevesinde, BOTAŞ ve ilgili dağıtım şirketleri ile yapılan görüşmeler neticesinde 2017, 2018 ve 2019 yıllarında doğal gaz arzı sağlamak üzere toplam 222 ilçe ve belde belirlenmiştir. Mevcut durumda 347 ilçemizde doğal gaz kullanılmaktadır yıllarında doğal gaz arzı sağlanması planlanan 222 ilçe ve beldemiz ile birlikte 2019 yılı itibarıyla 550 nin üzerinde ilçemizde doğal gaz kullanımının sağlanması planlanmaktadır. Böylelikle, 2019 yılı itibarıyla doğal gazdan faydalanan nüfusumuzun 60 milyona ulaşması öngörülmektedir. Daha sonra, yıllarında kalan ilçelerimize de doğal gaz ulaştırılması planlanmakta olup, nihai olarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023 yılı itibarıyla tüm ilçelerimize doğal gazın ulaştırılması hedeflenmektedir.

22 İlçe Bazlı Doğal Gaz Genişleme Yatırımları Mevcut durumda 347 ilçemizde doğal gaz kullanılmaktadır yılı içerisinde en az 100 ilçeye daha doğal gaz arzı sağlanması planlanmaktadır yılları içerisinde 222 ilçe ve beldeye doğal gaz arzının sağlanacağı öngörülmektedir yılı sonuna kadar doğal gaz konforundan yararlanan ilçe sayısının 550 nin üzerinde olması hedeflenmektedir.

23 Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Tüketici haklarının ve müşteri memnuniyetinin ön planda tutulması, Dağıtım şirketlerinin ve müşterilerin yeterli olgunluğa ulaşması, Tüketiciler ve dağıtım şirketleri tarafından Kurumumuza iletilen başvurular, Gelişen teknoloji Hizmetleri Yönetmeliği ile Yönetmelik Değişikliği gereksinimi ortaya çıkmıştır.

24 Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği Abone bağlantı bedeli ve ön ödemeli sayaç tanımları, ABD Doları olarak belirtilen kısımların ulusal politika çerçevesinde Türk Lirası olarak değiştirilmesi, Abone Bağlantı Bedelinin iadesi, İlgili mevzuat gereğince alınması gereken izinler için de başvuru süresi sınırı, Servis hattının imalatına ve Abone Bağlantı Bedeli ne ilişkin süreçler, Müşteri Sözleşmeleri,

25 Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği Tesisat kontrolü için süre sınırı, Vefat eden abonelerin aboneliklerinin ilave bir bedel alınmaksızın eşlerine aktarılması, Doğal gaz arzının durdurulacağı durumlar, Müşteri sözleşmelerinin sona erdirilmesi, Çağrı merkezi kurulması,

26 Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği Fatura okuma süreleri, fatura ödeme süresi, Yeterli sayıda ve bedelsiz hizmet veren ödeme merkezi açılması, Tüketimi az olan serbest tüketicilere de haberleşme sistemi tesis edilmesi, Eksik faturalandırma, Usulsüz Kullanım, Genişleme, hususlarında değişikliğe uğramıştır.

27 İlginiz için teşekkürler Lütfiye AKKAYA Avukat/ Lawyer Hukuk Dairesi Başkanlığı/ Law Department Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu / Energy Market Regulatory Authority E-posta / lakkaya@epdk.org.tr

Türkiye Doğal Gaz Piyasası

Türkiye Doğal Gaz Piyasası Türkiye Doğal Gaz Piyasası 17 Temmuz 2018, Ankara Bağdagül KAYA CANER,LL.M Grup Başkanı Doğal Gaz Piyasası Dairesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Doğal Gaz Piyasasında Serbestleşme Doğal Gaz Piyasası

Detaylı

HUKUK BÜLTENİ HAZİRAN 2017

HUKUK BÜLTENİ HAZİRAN 2017 BÜLTEN NO:104 GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretimi Başvurularının Teknik Değerlendirmesi Hakkında

Detaylı

PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM, geçtiğimiz 9 yılda tüm enerji mevzuatı değişikliklerinde (Doğalgaz Piyasası Kanunu, Petrol Piyasası Kan

PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM, geçtiğimiz 9 yılda tüm enerji mevzuatı değişikliklerinde (Doğalgaz Piyasası Kanunu, Petrol Piyasası Kan Şeffaf ve Rekabetçi Bir Doğalgaz Piyasası Oluşturma Yolunda Çözüm Önerileri Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM, geçtiğimiz 9 yılda tüm enerji mevzuatı değişikliklerinde

Detaylı

DOĞALGAZ PİYASASI HUKUKİ VE GÜNCEL GELİŞMELER AVUKAT MEHMET YILMAZER LL.M.

DOĞALGAZ PİYASASI HUKUKİ VE GÜNCEL GELİŞMELER AVUKAT MEHMET YILMAZER LL.M. DOĞALGAZ PİYASASI HUKUKİ VE GÜNCEL GELİŞMELER AVUKAT MEHMET YILMAZER LL.M. DOĞALGAZ DEĞER ZİNCİRİ Depolama Üretim Ulusal Boru Hattı Sıvılaştırma LNG Taşıması Yeniden Gazlaştırma Ulusal Boru Hattı (İletim)

Detaylı

4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI İLE ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMELER

4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI İLE ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMELER 4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI TASLAĞI İLE ÖNGÖRÜLEN DÜZENLEMELER 1 4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNUNDAKİ YENİLİKLER Lisans sahibi şirketler aralarında

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI

ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI Mevcut Metin Önlisans süresi içerisinde tamamlanması gereken iş ve işlemler MADDE 17 (2) Önlisans sahibi tüzel kişiler,

Detaylı

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE NİN RÜZGAR ENERJİSİ POLİTİKASI ZEYNEP GÜNAYDIN ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI ENERJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GİRİŞ POTANSİYEL MEVZUAT VE DESTEK MEKANİZMALARI MEVCUT DURUM SONUÇ Türkiye Enerji

Detaylı

TÜRKİYE de ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU UYGULAMA POLİTİKALARI

TÜRKİYE de ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU UYGULAMA POLİTİKALARI TÜRKİYE de ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU UYGULAMA POLİTİKALARI KISACA EPDK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) elektrik piyasalarının düzenlenmesi amacıyla 4628 sayılı Yasa ile 2001 yılında kurulmuştur.

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Üyesi STEAM 13.Uluslararası Enerji Arenası 8 Eylül 2011 İstanbul PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan

Detaylı

Doğal Gaz Piyasasındaki Hedef Model Ne?

Doğal Gaz Piyasasındaki Hedef Model Ne? Doğal Gaz Piyasasındaki Hedef Model Ne? Barış Sanlı 24 Eylül 2014 All Energy Turkey 24.9.2014 Barış Sanlı 1 Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 24.9.2014 Barış Sanlı 2 www.enerji.gov.tr (Yayınlar/Raporlar) 24.9.2014

Detaylı

DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 2 NO LU REVİZYON

DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 2 NO LU REVİZYON DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ DÜZENLEYİCİ HESAP PLANI VE İZAHNAMESİ 2 NO LU REVİZYON Bilindiği üzere, Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici Hesap Planı (Hesap Planı) ve Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Düzenleyici

Detaylı

HAZİRAN Doğal Gaz Sektör Raporu

HAZİRAN Doğal Gaz Sektör Raporu HAZİRAN 2018 Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 2018 Haziran ayında 2017 yılının aynı ayına göre doğal gaz ithalat miktarı 687 milyon m 3 (%19) azalmıştır. 2017 yılının ilk 6 ayında 27,8 milyar m 3 doğal

Detaylı

DOĞAL GAZ PİYASASI YAPISI. Doğal Gaz Piyasası Dairesi Başkanlığı Dağıtım Grubu 2018 / ANKARA

DOĞAL GAZ PİYASASI YAPISI. Doğal Gaz Piyasası Dairesi Başkanlığı Dağıtım Grubu 2018 / ANKARA DOĞAL GAZ PİYASASI YAPISI Doğal Gaz Piyasası Dairesi Başkanlığı Dağıtım Grubu 2018 / ANKARA SUNUM PLANI 4646 Sayılı Kanun Öncesi Durum 4646 Sayılı Kanun Bölümleri Kanun İle Öngörülen Piyasa Yapısı Temel

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı 2030 Yılına Doğru Enerji Politikaları ve Enerji Düzenlemelerinin Geleceği Kongresi 26 Kasım

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski Başkanı TUROGE 2011 16 Mart 2011 Ankara PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM,

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ 2018 1970 Türkiye de ilk gaz Kırklareli nde keşfedildi. 1974 1986 BOTAŞ, Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri arasında 27 Ağustos 1973 tarihinde

Detaylı

DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI KARŞILAŞTIRMA CETVELİ DOĞAL GAZ PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK TASLAĞI KARŞILAŞTIRMA CETVELİ Madde No Mevcut Hüküm Yeni Hali 1 Tanımlar başlıklı 3 üncü maddeye yeni bent eklenmesi Sıkıştırılmış

Detaylı

4646 Doğal Gaz Piyasası Kanunu

4646 Doğal Gaz Piyasası Kanunu Madde 0003: Tanımlar Bu Kanunun uygulanmasında; 4646 Doğal Gaz Piyasası Kanunu BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Yetki Bakanlık : Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını,

Detaylı

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ

TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ TÜRKİYE'DE YENİLENEBİLİR ENERJİ Enerji İşleri Genel Müdürlüğü 18 Haziran 2009, Ankara YEK Potensiyeli Yenilenebilir Enerji Üretimi Yenilenebilir Kurulu Güç Kapasitesi YEK Hedefleri YEK Mevzuatı YEK Teşvik

Detaylı

PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi

PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi AKSA ALADDIN MIDDLE EAST ARGM ATTİLA DOĞAN İNŞAAT AVRASYA GAZ BOSPHORUSGAZ BP ÇALIK ENERJİ EDISON EGEGAZ ENERCO ENERJİ ENERGY OPERATIONS

Detaylı

AKTİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEDARİK

AKTİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEDARİK AKTİF ELEKTRİK ENERJİSİ TEDARİK FİYAT ENDEKSİ HESAPLAMA METODOLOJİSİ 1. AMAÇ 1.1. Bu Metodoloji ile, İletim ve dağıtım sistemi kullanıcısı, serbest tüketici ve ulusal tarife tüketicilerine ait, uzlaştırma

Detaylı

Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği

Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği Resmi Gazete:26.10.2002 Tarih ve 24918 Sayı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: Doğal Gaz Piyasası İletim Şebekesi İşleyiş Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde

Detaylı

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET

ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASA PERSPEKTİFİNDEN DOĞALGAZ PİYASASINDA REKABET Av. Mert Karamustafaoğlu (LL.M.) FU Berlin Erdem&Erdem Ortak Avukatlık Bürosu Rekabet ve Uyum Uzmanı Date: 2/11/2017 ÖNGÖRÜLEBİLİR PİYASASI

Detaylı

Hukuki dayanak Madde 3- Bu Yönetmelik, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.

Hukuki dayanak Madde 3- Bu Yönetmelik, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır. Resmi Gazete:26.09.2002 Tarih ve 24888 Sayı DOĞAL GAZ PĠYASASI TARĠFELER YÖNETMELĠĞĠ BĠRĠNCĠ KISIM Genel Hükümler BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNU NUN İTHALAT VE TOPTAN SATIŞ SEGMENTİNDE UYGULANMASI

4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNU NUN İTHALAT VE TOPTAN SATIŞ SEGMENTİNDE UYGULANMASI 4646 SAYILI DOĞAL GAZ PİYASASI KANUNU NUN İTHALAT VE TOPTAN SATIŞ SEGMENTİNDE UYGULANMASI Doğal Gaz Piyasası Liberalizasyonu: Süreç ve Öneriler Paneli 16.09.2008, Sheraton Hotel, Ankara 1 İÇERİK 4646 Sayılı

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER DÜNYA & TÜRKİYE ENERJİ TALEBİ Dünya Enerji Talebi Değişimi (02-14) Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 76% 33% 1% -8% 77 61% 124 OECD Dışı Dünya

Detaylı

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER

ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER ÜLKEMİZDE ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİ VE ALINAN TEDBİRLER TÜRKİYE BİRİNCİL ENERJİ TALEBİ Türkiye Birincil Enerji Talebi (Milyon TEP) 61% Son 13 yılda: Politik istikrar 77 124 İsikrarlı ekonomik büyüme İyileşen

Detaylı

Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Elektrik Piyasası Serbest Tüketici Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin serbest

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI ve Küresel Doğal Gaz Piyasaları Genel Değerlendirmesi, Gelecek Beklentileri

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI ve Küresel Doğal Gaz Piyasaları Genel Değerlendirmesi, Gelecek Beklentileri TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI ve Küresel Doğal Gaz Piyasaları Genel Değerlendirmesi, Gelecek Beklentileri 22.12.2018 Küresel Doğal Gaz Piyasası Genel Görünümü 1997 128,1 Trilyon m 3 2007 163,5 Trilyon m 3

Detaylı

13 Ekim 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

13 Ekim 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 13 Ekim 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29856 YÖNETMELİK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: DOĞAL GAZ PİYASASI TARİFELER YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç

Detaylı

Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu / 2015

Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu / 2015 Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu / 2015 A PİYASASI 2015 YILI SEKTÖR RAPORU Bu raporda yer alan tüm bilgi, tablo ve şekillerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. T.C. ENERJİ PİYASASI

Detaylı

DOĞAL GAZ PİYASASI TARİFELER YÖNETMELİĞİ TASLAĞI. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

DOĞAL GAZ PİYASASI TARİFELER YÖNETMELİĞİ TASLAĞI. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar DOĞAL GAZ PİYASASI TARİFELER YÖNETMELİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; doğal gaz piyasası

Detaylı

DOĞAL GAZ PİYASASI 2014 YILI SEKTÖR RAPORU

DOĞAL GAZ PİYASASI 2014 YILI SEKTÖR RAPORU DOĞAL GAZ PİYASASI 2014 YILI SEKTÖR RAPORU Bu raporda yer alan tüm bilgi, tablo ve şekillerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU Strateji Geliştirme

Detaylı

KAYITLARINI ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURMASI, MUHAFAZA VE İBRAZ ETMESİ GEREKEN MÜKELLEFLER

KAYITLARINI ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURMASI, MUHAFAZA VE İBRAZ ETMESİ GEREKEN MÜKELLEFLER KAYITLARINI ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURMASI, MUHAFAZA VE İBRAZ ETMESİ GEREKEN MÜKELLEFLER İbrahim ERCAN* 1- GİRİŞ Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu nun(t.c.yasalar, 1961) Mükerrer 242 nci maddesi

Detaylı

S İ R K Ü L E R : 2 0 1 4 / 3

S İ R K Ü L E R : 2 0 1 4 / 3 01.01.2014 S İ R K Ü L E R : 2 0 1 4 / 3 Bazı Mükelleflere Elektronik Ortamda Kayıt Saklama Zorunluluğu Getirildi 29.12.2013 tarihli Resmi Gazete de 431 no.lu VUK Genel Tebliğ yayınlanmıştır link http://goo.gl/3xs2po

Detaylı

Bölgesel Güç Olma Yolunda Türkiye nin Enerji Görünümü ve Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Bölgesel Güç Olma Yolunda Türkiye nin Enerji Görünümü ve Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Bölgesel Güç Olma Yolunda Türkiye nin Enerji Görünümü ve Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı World Energy Outlook 2010 Türkiye Tanıtımı 24 Kasım 2010 İstanbul PETFORM

Detaylı

2016 DOĞAL GAZ PİYASASI SEKTÖR RAPORU

2016 DOĞAL GAZ PİYASASI SEKTÖR RAPORU 2016 DOĞAL GAZ PİYASASI SEKTÖR RAPORU DOĞAL GAZ PİYASASI 2016 YILI SEKTÖR RAPORU Bu raporda yer alan tüm bilgi, tablo ve şekillerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. T.C. ENERJİ PİYASASI

Detaylı

EPDK, PETROL PİYASASINDA YENİ LİSANS İLE MEVCUT LİSANSLARIN TADİL BAŞVURULARINA İLİŞKİN KURUL KARARLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPTI

EPDK, PETROL PİYASASINDA YENİ LİSANS İLE MEVCUT LİSANSLARIN TADİL BAŞVURULARINA İLİŞKİN KURUL KARARLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPTI EPDK, PETROL PİYASASINDA YENİ LİSANS İLE MEVCUT LİSANSLARIN TADİL BAŞVURULARINA İLİŞKİN KURUL KARARLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPTI Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun petrol piyasasında lisans başvurularında

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI

2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI 2011-2012 YEKDEM UYGULAMALARI Nezir AY TEİAŞ Elektrik Piyasaları İşletme Dairesi Başkanı 07 Kasım 2012 İstanbul 1 Dünya da yenilenebilir enerji kaynakları için uygulanan bazı teşvik mekanizmaları Dünyada,

Detaylı

Hakkımızda. GAZBİR I 2018 Yılı Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Raporu

Hakkımızda. GAZBİR I 2018 Yılı Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Raporu ADMEDIA 2018 YILI DOĞAL GAZ DAĞITIM SEKTÖRÜ RAPORU Hakkımızda Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR), Türkiye genelinde doğal gaz dağıtım faaliyeti yapan doğal gaz dağıtım şirketlerinin oluşturduğu

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine İlişkin Yönetmelik Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Belgelendirilmesi ve Desteklenmesine ilişkin Yönetmelik 01 Ekim 2013 tarihinde

Detaylı

İSTANBUL DENETİM ve YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A. Ş.

İSTANBUL DENETİM ve YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A. Ş. 1 Tarih : 31.12.2013 Sayı : İST.YMM.2013/2617 Sirküler No : İST.YMM.2013/86 431 NOLU VUK GENEL TEBLİĞİ 29.12.2013 tarih ve 28866 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Vergi Usul Kanunu 431 Seri Nolu Genel

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR MAYIS Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat mayıs ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 513 milyon sm3, %15,92 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

Dağıtım tesislerine iletilen elektrik,orta ve alçak gerilim seviyelerinde taşınarak tüketici tesislerine dağıtılır.

Dağıtım tesislerine iletilen elektrik,orta ve alçak gerilim seviyelerinde taşınarak tüketici tesislerine dağıtılır. Kömür, petrol, doğal gaz ve nükleer yakıtlardan oluşan geleneksel enerji kaynakları ile su, rüzgar, güneş vb yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak elde edilen elektrik, yüksek gerilim ve/veya orta

Detaylı

YENİ ELEKTRİK PİYASASI KANUNU TASARISI

YENİ ELEKTRİK PİYASASI KANUNU TASARISI 10 YILLIK TECRÜBENİN ARDINDAN YENİ ELEKTRİK PİYASASI KANUNU TASARISI TARİFELER DAİRE BAŞKANLIĞI Deniz Daştan Enerji Uzmanı Ankara Elektrik Piyasası Dairesi 14 Aralık 2010 PİYASA DÖNÜŞÜM AŞAMALARI 1970

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat. Hulusi KARA Grup Başkanı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarımız ve Mevzuat Hulusi KARA Grup Başkanı Sunum Planı Yenilenebilir Enerji Kaynakları Potansiyelimiz ve Mevcut Durum İzmir ve Rüzgar Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına İlişkin

Detaylı

Türkiye Doğalgaz Şebekesi ve İşleyişi. Yunus Emre İCİK

Türkiye Doğalgaz Şebekesi ve İşleyişi. Yunus Emre İCİK Türkiye Doğalgaz Şebekesi ve İşleyişi Yunus Emre İCİK Sunum Planı ŞİD e Giriş ve Genel Kavramlar Detaylı ŞİD Analizi Çay Molası Uygulama Örneği Sınav & Soru & Cevap 2 ŞİD e Giriş ve Genel Kavramlar 3 Doğal

Detaylı

SU KAYIP VE KAÇAKLARI YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SU KAYIP VE KAÇAKLARI YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Orman ve Su İşleri Bakanlığından: SU KAYIP VE KAÇAKLARI YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu Yönetmeliğin amacı; içme suyunun etkin kullanılması, su israfının

Detaylı

ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI

ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI ORGANİZE TOPTAN DOĞAL GAZ SATIŞ PİYASASI Enerjide Doğal Gazın Yeri ve Geleceği Paneli Avni ÇEBİ Strateji Geliştirme Direktörü, EPİAŞ 03/11/2017, İSTANBUL İçerik 1.Türkiye Elektrik Piyasasının Genel Görünümü

Detaylı

Rekabete Açık Fiyat. Rekabete Açık Olmayan Fiyatlar. Her bir dağıtım bölgesinde bu oranlar farklılık arz etmektedir. 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0%

Rekabete Açık Fiyat. Rekabete Açık Olmayan Fiyatlar. Her bir dağıtım bölgesinde bu oranlar farklılık arz etmektedir. 90,0% 80,0% 70,0% 60,0% 50,0% 90,0% 80,0% Rekabete Açık Fiyat 70,0% 60,0% 50,0% 40,0% 30,0% 20,0% Rekabete Açık Olmayan Fiyatlar D. Gaz Sistem Kul. ÖTV KDV 10,0% 0,0% Doğalgaz Sistem Kul. ÖTV KDV Her bir dağıtım bölgesinde bu oranlar

Detaylı

Dr. Ahmet YAYLA. İdarenin Doğal Gaz Piyasasını Düzenleme Faaliyeti

Dr. Ahmet YAYLA. İdarenin Doğal Gaz Piyasasını Düzenleme Faaliyeti Dr. Ahmet YAYLA İdarenin Doğal Gaz Piyasasını Düzenleme Faaliyeti İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER...VII KISALTMALAR...XIII GİRİŞ...1 Birinci Bölüm DÜZENLEME I. DÜZENLEMELERİN İDARE HUKUKU BAKIMINDAN

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında arz güvenliğinin temini için gerekli yedek

Detaylı

Sirküler No: 047 İstanbul, 12 Mayıs 2014

Sirküler No: 047 İstanbul, 12 Mayıs 2014 Sirküler No: 047 İstanbul, 12 Mayıs 2014 Konu: Yatırım teşvik uygulamasına ilişkin 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ve 2012/1 sayılı Tebliğ de değişiklikler yapıldı. Özet: 8 Mayıs 2014 ve 9 Mayıs

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği

TTGV Enerji Verimliliği. Desteği Enerjiye Yönelik Bölgesel Teşvik Uygulamaları Enerji Verimliliği 5. Bölge Teşvikleri Enerjiye Yönelik Genel Teşvik Uygulamaları Yek Destekleme Mekanizması Yerli Ürün Kullanımı Gönüllü Anlaşma Desteği Lisanssız

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA TEMİNAT UYGULAMASI

ELEKTRİK PİYASASINDA TEMİNAT UYGULAMASI ELEKTRİK PİYASASINDA TEMİNAT UYGULAMASI 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu (Kanun), Türkiye de elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevreyle uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/62 TARİH: 31.12.2013

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/62 TARİH: 31.12.2013 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/62 TARİH: 31.12.2013 KONU Bir Takım Muhasebe Kayıtlarının Belirli Mükellefler Tarafından Elektronik Ortamda Oluşturulması, Muhafazası Ve İbraz Edilmesi Zorunluluğuna İlişkin Vergi

Detaylı

ARALIK Doğal Gaz Sektör Raporu

ARALIK Doğal Gaz Sektör Raporu ARALIK 2017 Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 2017 Aralık ayında 2016 yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 421,44 milyon m 3,%7,56, artış meydana gelmiştir. İthal edilen doğal gazda LNG nin payı

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Aralık 2015

ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Aralık 2015 ELEKTRİK PİYASASINDA BUGÜN İTİBARİYLE KARŞILAŞILAN TEMEL VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Aralık 2015 1 Elektrik piyasanın serbestleşmesi yönünde büyük mesafe alınmasına karşın hedeflenen noktaya ulaşılamaması sektörün

Detaylı

KASIM Doğal Gaz Sektör Raporu

KASIM Doğal Gaz Sektör Raporu KASIM 2017 Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat 2017 Kasım ayında 2016 yılının aynı ayına göre ithalat miktarında 1.094 milyon m 3 (%25,13) artış olduğu görülmektedir. İthal edilen doğal gazda LNG nin payı

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar ELEKTRİK PİYASASI SERBEST TÜKETİCİ YÖNETMELİĞİ (4 Eylül 2002 tarihli ve 24866 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girmiştir.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve

Detaylı

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ 20 Ocak 2018 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30307 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASI KAPASİTE MEKANİZMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış

Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Türkiye nin Enerji Politikalarına ve Planlamasına Genel Bakış Yrd. Doç. Dr. Vedat GÜN Enerji Piyasası İzleme ve Arz Güvenliği Daire Başkanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 28-29-30 Haziran 2007, EMO-İÇEF,

Detaylı

Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002

Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002 Sirküler Tarihi : 03.01.2014 Sirküler No : 2014/002 KAYITLARIN ELEKTRONİK ORTAMDA OLUŞTURULMASI, MUHAFAZASI VE İBRAZ EDİLMESİNE (KAYIT SAKLAMA GEREKSİNİMLERİNE) DAİR USUL VE ESASLAR (431 Sıra No.lu Vergi

Detaylı

Doğal Gaz Sektör Raporu

Doğal Gaz Sektör Raporu GAZBİR HAZİRAN Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği Doğal Gaz Sektör Raporu İthalat Haziran ayında yılının aynı ayına göre ülke ithalat miktarında 434 milyon sm3, %13,76 lik bir artış meydana gelmiştir.

Detaylı

10/4/2011 tarihli ve 27901 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

10/4/2011 tarihli ve 27901 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 10/4/2011 tarihli ve 27901 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. OTOMATİK SAYAÇ OKUMA SİSTEMLERİNİN KAPSAMINA VE SAYAÇ DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki

Detaylı

Kayıt Saklama Gereksinimleri

Kayıt Saklama Gereksinimleri Kayıt Saklama Gereksinimleri Ocak 2014 Gelir İdaresi Başkanlığı İlkadım Cad. 06450 Dikmen/ANKARA kayitsaklama@gelirler.gov.tr http://www.gib.gov.tr İçindekiler I. Kayıt Saklama Gereksinimleri... 2 Giriş...

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU DOĞALGAZ STRATEJİ BELGESİNE İLİŞKİN TÜSİAD DEĞERLENDİRMELERİ

SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU DOĞALGAZ STRATEJİ BELGESİNE İLİŞKİN TÜSİAD DEĞERLENDİRMELERİ SANAYİ, HİZMETLER VE TARIM KOMİSYONU ENERJİ ÇALIŞMA GRUBU DOĞALGAZ STRATEJİ BELGESİNE İLİŞKİN TÜSİAD DEĞERLENDİRMELERİ 11 KASIM 2008 TS/BSN/2008-51 1. GİRİŞ Türkiye de doğalgaz tüketimi 1987 yılından bu

Detaylı

YAP-İŞLET MODELİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN

YAP-İŞLET MODELİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN 7557 YAP-İŞLET MODELİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİNİN KURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ SATIŞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4283 Kabul Tarihi : 16/7/1997 Yayımlandığı R.Gazete

Detaylı

Toptan Satış Şirketleri Açısından Doğal Gaz Depolama. Mehmet Fatih Bulut, EWE Enerji TUGS 2014, 30 Ekim 2014 Ankara

Toptan Satış Şirketleri Açısından Doğal Gaz Depolama. Mehmet Fatih Bulut, EWE Enerji TUGS 2014, 30 Ekim 2014 Ankara Toptan Satış Şirketleri Açısından Doğal Gaz Depolama Mehmet Fatih Bulut, EWE Enerji TUGS 2014, 30 Ekim 2014 Ankara İçerik G- EWE Grubu 1- Neden Doğalgaz Deposuna İhtiyaç Var? 2- Avrupa ve Dünyada Tüketime

Detaylı

11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek. Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri

11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek. Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri 11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri Mahmut Raci Özkesen Gazbir- Gazmer Doğalgaz Dağıtım Şebekesi Yapım ve İşletmeye

Detaylı

Dünyada Enerji Görünümü

Dünyada Enerji Görünümü 22 Ocak 2015 Dünyada Enerji Görünümü Gelir ve nüfus artışına paralel olarak dünyada birincil enerji talebi hız kazanmaktadır. Özellikle OECD dışı ülkelerdeki artan nüfusun yanı sıra, bu ülkelerde kentleşme

Detaylı

ENERJİ PİYASALARI İŞLETME ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞME TADİL METNİ

ENERJİ PİYASALARI İŞLETME ANONİM ŞİRKETİ ESAS SÖZLEŞME TADİL METNİ AMAÇ VE KONU MADDE 3- (1) Şirket in başlıca amacı ve faaliyet konusu; (a) Piyasa işletim lisansında yer alan enerji piyasalarının etkin, şeffaf ve güvenilir ve enerji piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/127. Bazı Mükelleflere Belirli Konularda Elektronik Kayıt Tutma Zorunluluğu Getirilmiştir.

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2013/127. Bazı Mükelleflere Belirli Konularda Elektronik Kayıt Tutma Zorunluluğu Getirilmiştir. DRT Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim A.Ş. Sun Plaza No:24 34398 Maslak İstanbul, Türkiye Tel: + 90 (212) 366 60 00 Fax: + 90 (212) 366 60 15 www.deloitte.com.tr www.verginet.net VERGİ SİRKÜLERİ

Detaylı

2017 Yılı Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Raporu.

2017 Yılı Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Raporu. 217 Yılı Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Raporu www.gazbir.org.tr Yatırımlar Doğal gaz dağıtım sektöründe 217 yıl sonu itibariyle 72 doğal gaz dağıtım şirketi tarafından toplam 21,5 Milyar Türk Lirası (güncellenmiş

Detaylı

PETFORM üyelerinin 2 ana faaliyet alanı: Arama Üretim Sektörü Doğalgaz Piyasası

PETFORM üyelerinin 2 ana faaliyet alanı: Arama Üretim Sektörü Doğalgaz Piyasası Küresel Dinamikler Işığında Türkiye Doğalgaz Piyasası Altan Kolbay Genel Sekreter ODTÜ Mezunları Derneği Ankara 17 Nisan 2010 PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM, geçtiğimiz 10 yılda tüm enerji

Detaylı

TÜRKİYE DE ŞEBEKE SEKTÖRLERDE GENEL REKABET SORUNLARI SEMPOZYUMU

TÜRKİYE DE ŞEBEKE SEKTÖRLERDE GENEL REKABET SORUNLARI SEMPOZYUMU TÜRKİYE DE ŞEBEKE SEKTÖRLERDE GENEL REKABET SORUNLARI SEMPOZYUMU Istanbul, 18 Ocak 2008 Mehmet Yükselen- AccessTurkey Capital Group Mevcut Durum Enerji Sektöründe Rekabet Mevcut Durum Elektrik ve Gaz Piyasası

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Akış Yenilenebilir Enerji Kaynakları YEK Potansiyeli YEK Gelişim YEK Hedefler Lisanslı Elektrik Üretim Tesisleri Lisanssız

Detaylı

Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi

Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi ISTRADE 2017 Elektrik Piyasalarında Ticaret ve Tedarik Mayıs 2017 Türkiye de Elektrik Toptan Satış Piyasası nın Gelişimi Türkiye elektrik piyasasındaki ticaret ortamı istikrarlı bir gelişim sürecinden

Detaylı

ELEKTRĐK PĐYASASI SERBEST TÜKETĐCĐ YÖNETMELĐĞĐ. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

ELEKTRĐK PĐYASASI SERBEST TÜKETĐCĐ YÖNETMELĐĞĐ. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar ELEKTRĐK PĐYASASI SERBEST TÜKETĐCĐ YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin

Detaylı

TÜRKİYE DOĞALGAZ İHTİYACINDA BAĞIMLILIKTAN, ÇEŞİTLİLİĞE ULAŞABİLECEK Mİ? LNG İTHALATI BİR ÇÖZÜM MÜ? Mehmet ÖZÇELİK

TÜRKİYE DOĞALGAZ İHTİYACINDA BAĞIMLILIKTAN, ÇEŞİTLİLİĞE ULAŞABİLECEK Mİ? LNG İTHALATI BİR ÇÖZÜM MÜ? Mehmet ÖZÇELİK ÇEŞİTLİLİĞE ULAŞABİLECEK Mİ? LNG İTHALATI BİR ÇÖZÜM MÜ? Mehmet ÖZÇELİK Bilgi Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Mart, 2016 www.kto.org.tr İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 2. TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ

Detaylı

Doğal Gaz- Doğal Gaz Dağıtımı. Yael Taranto TSKB Ekonomik Araştırmalar

Doğal Gaz- Doğal Gaz Dağıtımı. Yael Taranto TSKB Ekonomik Araştırmalar Doğal Gaz- Doğal Gaz Dağıtımı Yael Taranto TSKB Ekonomik Araştırmalar tarantoy@tskb.com.tr Ocak 2014 1. Sektörün Yapısı Türkiye doğal gaz rezervleri açısından fakir bir ülke olmakla beraber büyük rezervlere

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE LİSANSLAMA SÜREÇLERİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE LİSANSLAMA SÜREÇLERİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNDE LİSANSLAMA SÜREÇLERİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Yücel YAMAN Enerji Uzmanı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu 26 Kasım 2008 Lisans Başvurusundan Ticari Faaliyete Kaynak Kullanım

Detaylı

PosAvis Enerji, HOŞGELDİNİZ

PosAvis Enerji, HOŞGELDİNİZ Cep Telefonlarınızı Sessiz Konuma Alınız, PosAvis Enerji, HOŞGELDİNİZ POSAVIS INTERNATIONAL ENERJİ PİYASASI AVRUPA BİRLİĞİ UYUM SÜRECİ, 1. Avrupa birliği müktesebatına uyum sağlanması amacıyla, devletin

Detaylı

ELEKTRĐK PĐYASASI SERBEST TÜKETĐCĐ YÖNETMELĐĞĐ. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

ELEKTRĐK PĐYASASI SERBEST TÜKETĐCĐ YÖNETMELĐĞĐ. BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar ELEKTRĐK PĐYASASI SERBEST TÜKETĐCĐ YÖNETMELĐĞĐ BĐRĐNCĐ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, elektrik piyasasında gerçek ve tüzel kişilerin

Detaylı

30.06.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/85

30.06.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/85 30.06.2014 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2014/85 KONU: : Maliye Bakanlığınca Belirlenen Mükelleflerden Kayıtların Elektronik Ortamda Oluşturulması, Muhafazası ve İbraz

Detaylı

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık

Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim ve Danışmanlık No : 2013-050 Tarih : 31.12.2013 Konu : Kayıtların Elektronik Ortamda Oluşturulması, Muhafazası Ve İbraz Edilmesi 29.12.2013 tarih ve28866 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 431 sıra numaralı Vergi Usul

Detaylı

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar

Başvuru Merci: Ekonomi Bakanlığı, Sanayi Odaları, Kalkınma Ajansları, Bakanlıkça görevlendirilecek diğer Odalar Destek Mevzuatı: 2012/3305 sayılı Karar ve 20.06.2012 tarih ve 28329 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan söz konusu Karar ın uygulanmasına ilişkin 2012/1 sayılı Tebliğ ile yürürlüğe girmiştir. Amaç: Tasarrufların

Detaylı

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI. Karar Tarihi: : Karar No : 2015/DK-SDD/521 Gündem Konusu : İnceleme - Fatura Üst Sınırı.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI. Karar Tarihi: : Karar No : 2015/DK-SDD/521 Gündem Konusu : İnceleme - Fatura Üst Sınırı. BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM KURULU KARARI Karar Tarihi: : 23.11.2015 Karar No : 2015/DK-SDD/521 Gündem Konusu : İnceleme - Fatura Üst Sınırı. KARAR : Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığının hazırladığı

Detaylı

ZORLU ENERJİ Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı 28 Nisan 2016

ZORLU ENERJİ Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı 28 Nisan 2016 ZORLU ENERJİ 2015 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı 28 Nisan 2016 İÇİNDEKİLER Zorlu Enerji Bağlı Ortaklık ve İştirakler Bölgesinde ve Türkiye de Zorlu Enerji 2015 Faaliyet Sonuçları ve 2016 Hedefleri

Detaylı

Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/

Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/ Sayın Arsuz Belediye Başkanım,/ Saygıdeğer Konuşmacılar,/ Değerli Katılımcılar,/ Arsuz Belediyesi nin ev sahipliğinde düzenlenen/ bölgemizin enerji sektöründeki durumu/ ve geleceği hakkında görüşmeler

Detaylı

DENGE YATIRIM HOLDİNG A.Ş.

DENGE YATIRIM HOLDİNG A.Ş. DENGE YATIRIM HOLDİNG A.Ş. ŞİRKET PAYLARININ İLK HALKA ARZINDAN SAĞLANAN FONLARIN İZAHNAMEDE BELİRTİLEN KULLANIM YERLERİ VE FİİLİ KULLANIM YERLERİ -14 Mayıs 2014 Tarihli 2013 Yılı Olağan Genel Kurulu Gündem

Detaylı

OMV Petrol Ofisi A.Ş 1 Ocak 31 Mart 2013 Ara Dönem Faaliyet Raporu

OMV Petrol Ofisi A.Ş 1 Ocak 31 Mart 2013 Ara Dönem Faaliyet Raporu OMV Petrol Ofisi A.Ş 1 Ocak 31 Mart 2013 Ara Dönem Faaliyet Raporu a. Şirketin Faaliyet Konusu OMV Petrol Ofisi A.Ş. ve bağlı ortaklıkları nın fiili faaliyet konusu yurt içinden ve yurt dışından akaryakıt

Detaylı

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012

Liberalleşmenin Türkiye Enerji. 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri i 22 Şubat 2012 Liberalleşmenin son kullanıcılara yararları somutları çeşitli sektörlerde kanıtlanmıştır Telekom Havayolu Liberalleşme öncesi > Genellikle

Detaylı

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN KATILIMCILARINA UYGULAYACAĞI ELEKTRİK DAĞITIM BEDELLERİ İLE BU BEDELLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN EL KİTABI

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN KATILIMCILARINA UYGULAYACAĞI ELEKTRİK DAĞITIM BEDELLERİ İLE BU BEDELLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN EL KİTABI Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN KATILIMCILARINA UYGULAYACAĞI ELEKTRİK DAĞITIM BEDELLERİ İLE BU BEDELLERİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN EL KİTABI İlgili Mevzuat Kurumumuzdan

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. Ekonomi Bakanlığı TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Dr. Mehmet Yurdal ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 11 Şubat 2016, ANKARA Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

KURUL KARARI. Karar No: 5379 Karar Tarihi: 25/12/2014

KURUL KARARI. Karar No: 5379 Karar Tarihi: 25/12/2014 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No: 5379 Karar Tarihi: 25/12/2014 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 25/12/2014 tarihli toplantısında, Elektrik Piyasasında 2015 yılında uygulanacak

Detaylı