YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 6. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 6. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı"

Transkript

1 YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 6. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

2 SESİN GEÇMESİ

3 Havada Doğan Sesler İçin Gürültü Denetimi Sesin Geçme Yolları 1. Sesin Kütle Titreşimi Yolu ile Geçmesi 2. Sesin Geçirgenlikle Geçmesi 3. Sesin Açıklıklardan Geçmesi 4. Sesin Dolaylı Geçmesi

4 Yapı dışı gürültülerin yapı kabuğundan etkili geçiş yolları

5 Sesin Kütle Titreşimi Yolu ile Geçmesi Yapı elemanlarından hava doğuşlu seslerin geçmesinde genelde en etkili yol kütle titreşimi yolu ile geçmedir. Sesin bu yolla geçmesinde, ses dalgalarının duvar, döşeme, pencere, kapı gibi yapı elemanlarını bütünüyle titreştirmesi ve titreşen bu elemanın da alıcı hacmin havasını titreştirmesi söz konusudur.

6 Yapı elemanı, kendisini titreştirmeye çalışan ses dalgalarına kütlesiyle karşı koyar. Bu nedenle, kütle ne kadar ağır olursa, onu titreştirmek o oranda zor ve bundan ötürü de geçen ses o oranda az olur. Buna Kütle (Berger) Yasası denir. Bir yapı elemanının bir ortamdan diğer ortama geçirdiği sesteki azalmaya ses geçiş kaybı denir. Ses geçiş kaybı genelde R ya da T simgeleriyle ifade edilir.

7 Ses geçiş kaybının belirlenmesi

8 Tek Katmanlı Yapı Kabuğu ve Bölme Elemanlarında Ses Geçiş Kaybı Tek bir gereçten oluşmuş yapı elemanları (betonarme perde ya da bölme duvarı, tuğla duvar, tümüyle cam olan bir duvar vb) tek katmanlı olarak nitelendirilir. R(TL)= logm (-db) R(TL)= 15.4logm+10 (-db) m=kesitin kütle ağırlığı (kg/m 2 )

9 Yapı elemanlarının ses geçiş kaybının hesaplanması Örnek 1. 4 mm kalınlığında camdan oluşmuş bir pencerenin ortalama ses geçiş kaybı kaç db dir? R(TL)= 15.4logm+10 (-db) m (cam) =2500 kg/m 3 x0,004 m= 10 kg/m 2 R(TL)= 15.4log10+10 R(TL)= 25,4 (-db)

10 Yapı elemanlarının ses geçiş kaybının hesaplanması Örnek cm kalınlığında( iki yanı 2 şer cm sıvalı) dolu tuğladan oluşmuş bir duvarın ortalama ses geçiş kaybı kaç db dir? R(TL)= 15.4logm+10 (-db) m (tuğla) =1800 kg/m 3 x0,19 m= 342 kg/m 2 m (sıva) =1500 kg/m 3 x0,04 m= 60 kg/m 2 Toplam m (tuğla+sıva) = 402 kg/m 2 R(TL)= 15.4log R(TL)= 50 (-db)

11 Yapı elemanlarının sesin geçişine karşı gösterdiği direnç, sesin frekansıyla da ilgilidir. Sesin frekansı arttıkça, sağlanan ses geçiş kaybı da artmaktadır. R(TL)=20log(fm)-47 (-db) R(TL)=20logm+12logf-27 (-db) m=kesitin kütle ağırlığı (kg/m2) f=frekans (Hz)

12 Örnek: 4 mm camdan oluşmuş pencerenin 125 ve 1000 Hz frekanslı seslerde sağladığı ses geçiş kaybı kaç db dir? R(TL)=20logm+12logf-27 (-db) m (cam) =2500 kg/m 3 x0,004 m= 10 kg/m 2 R (125 Hz) =20log10+12log (-db) R (125 Hz) =18,2 db R (1000 Hz) =20log10+12log (-db) R (1000 Hz) =29 db

13 Tek katmanlı kesitlerin ses geçiş kaybına örnekler

14 Ses geçiş kaybında rezonans ve frekans rastlaşmasının önemi Uygulamada kimi frekanslarda hesaplanandan daha düşük ses geçiş kaybı değerleri elde edilebilmektedir. Bu durumun temel nedenleri, rezonans ve frekans rastlaşması nedeniyle, kesitin kimi frekanslarda ses enerjisine karşı koyma gücünün azalmasıdır. Bu frekansların saptanıp gereken önlemlerin alınmasının yanı sıra, hesaplarla belirlenen gereken ses geçiş kaybı değerinden yaklaşık 5 db daha fazla ses geçiş kaybı değerine sahip kesitin uygulanması da uygun olur.

15 Ses geçiş kaybı değerinde uygulamada oluşan azalmanın bir kesit ile örneklenmesi Ses yalıtım değerinde hesap ve ölçme sonuçları arasındaki ayrımlara örnekler (110 kg/m2 beton blok, a: hesap; a : ölçme sonucu (STC35); 10 kg/m2 alçı levha, b: hesap; b : ölçme sonucu (STC 28))

16 Bileşik yapı kabuğu ve bölme elemanlarında ses geçiş kaybı İçinde pencere ve/ya da kapının yer aldığı bir duvar örneğinde olduğu gibi, ses geçiş kaybı değişik gereçlerden oluşmuş bir yapı elemanının ses geçiş kaybı, genelde, ses geçiş kaybı düşük olan bölümünün ses geçiş kaybına yakın olur. Cam yüzeyler (pencereler) ve kapılar, genelde ses yalıtımı açıından zayıf yüzeyler oluşturdukları için, içinde bulundukları duvarın ses yalıtımı, büyük oranda söz konusu yüzeylerin ses geçiş kaybı değerine bağlıdır.

17 Bileşik yapı kabuğu ses geçiş kaybı hesabı R=R 1 +10log (S/S 2 ) (db) R= Bileşik yapı kabuğunun ses geçiş kaybı R 1 = Ses geçirmezliği düşük olan bölümün ses geçiş kaybı değeri (db) S= Bileşik yapı elemanının toplam alanı (m 2 ) S 2 =Ses geçiş kaybı düşük olan bölümün alanı (m 2 )

18 Örnek hesap İki yanı sıvalı 20 cm kalınlığında delikli tuğla duvarın (S=20 m 2 ) 5 m 2 si 4 mm kalınlığında cam yüzeydir. Bu duvarın ort. ses geçiş kaybı değeri kaç db dir? R=R 1 +10log (S/S 2 ) (db) m (cam) =2500 kg/m 3 x0,004 m=10 kg/m 2 R ort =15.4logm+10 R cam =15.4log10+10=25.4 db R= log (20/5) R=31.4 db

19 Ses geçiş kaybı birimi olan db logaritmasal bir büyüklük olduğu için,ses geçiş kaybı düşük olan bölümler olan pencere ve kapıların alanını azaltmak, duvarın tümüyle ses geçiş kaybını yükseltmek açısından önemli bir yarar sağlamaz. Örneğin, duvarın tümüyle cam olması durumundaki ses geçiş kaybı, duvarın %50 cam, %50 dolu olması durumunda ancak 3 db yükselmektedir.

20 Çift ya da çok katmanlı yapı kabuğu ya da bölme elemanlarında ses geçiş kaybı Bir duvar ya da döşeme kesitinin, arada hava boşluğu bırakılarak çift ya da çok katmanlı olarak uygulanması, ses geçiş kaybı açısından çok daha uygun olur. Aralarında hava boşluğu bulunan kesitlerin ses geçiş kaybını aşağıda görülen eşitlikle belirlemek olanaklıdır. R(TL): 20logm+13logd+20logf-58 m: Duvar kesitinin toplam kütle ağırlığı (kg/m2) d: 2.5 cm den az olmamak koşulu ile hava boşluğu (cm) f: Frekans (Hz)

21 Çok katmanlı kesitlerde dikkat edilmesi gereken konular 1. Kesitin toplam kütle ağırlığı, amaca uygun olarak, yeterli yalıtımı sağlayacak büyüklükte olmalıdır. 2. Kesit içinde bırakılan hava boşluğunun fazla olması, havanın bağlayıcı etkisini azalttığı gibi, sistemin öz frekansının da düşmesini sağlar. Bu durum, rezonans olayının ses alanı dışında gerçekleşmesini sağlaması açısından uygun olur.

22 Çift katmanlı kesitlerde hava boşluğuna bağlı olarak sağlanan ortalama ses geçiş kaybı değerleri

23 3. Hava boşluğunda ses yutucu gereç kullanılması, hem karşılıklı yüzeylerden yansıyan ses enerjisinin azalmasına neden olur, hem de hava nedeniyle oluşabilecek rezonansın etkisini azaltır. Ancak boşluk tamamen doldurulmamalı, ses yutucu gereç, boşluğa asılmalı, ya da duvar yüzeylerine yerleştirilmelidir. Söz konusu gereçlerin kullanımının, özellikle Hz arasında kalan frekanslarda, ses yalıtımı açısından iyileşme sağladığı saptanmıştır.

24 Hava boşluğunda kullanılan ses yutucu gerecin ses geçiş kaybındaki etkisi

25 4. Katmanlar arasında, ses köprüsü oluşturacak bağlantılar olmamalıdır. Örneğin, alçı levhalardan oluşturulmuş bir bölme duvarda, levhalar, aralarında hava boşluğu olmak üzere, ahşap latalar üzerine katı bir biçimde tespit edilirlerse, ahşap latalar iki levha arasında ses köprüsü oluşturarak, ses yalıtımında düşüşe yol açabilir. Bu durumun olumsuz etkisi, levhalardan en az birinin esnek tespitiyle azaltılabilir. Ayrıca, katmanlar arasında bağlantı oluşturabilecek tesisat geçişleri, döşeme, duvar ve tavan bağlantıları yalıtılmalıdır.

26 5. Öte yandan, iki katmanın bütünüyle aynı olması rezonans ve frekans rastlaşması olaylarını daha belirgin duruma getirebilir. Bu durumun olumsuz etkileri, katmanlar arasında birtakım ayrımların yapılmasıyla önlenebilir. Katmanlar arasında gereç, kalınlık, tespit biçimi, sıva benzeri farklılıkların yapılması uygun olur. Kalınlık ayrımı yapılıyorsa, arada basit oranların (1/2, 1/3 vb.) bulunmamasına dikkat edilmelidir.

27 Çok katmanlı yapı elemanı kesitlerinin ses geçiş kaybına örnekler

28 Sesin Geçirgenlikle Geçmesi Bir ortamın atom ya da moleküllerinin sesle ilgili titteşimlerinin, iki ortamı ayıran sınırda, ikinci ortamın atom ya da molekülleri üzerindeki etkisiyle bir ortamdan ötekine geçmesine geçirgenlikle geçme denir. Geçirgenlikle geçme, ısının iletimle geçmesine benzetilebilir.

29 Sesin geçirgenlikle geçmesi, ortamların esneklik modülleri arasındaki oranla ilgilidir. Hava ile katı cisimler arasındaki esneklik modülü oranı yaklaşık 10 5 gibidir. db olarak 10log 10 5 =50 db değeri söz konusudur. Bu nedenle, sesin bu yolla geçmesinde yaklaşık 100 db lik bir kayıp söz konusudur. Genellikle değerlendirmeye alınması gereken bir geçme biçimi değildir.

30 Sesin Açıklıklardan Geçmesi Açık ya da yarı açık kapı ve pencereler, kapı eşiklerindeki aralıklar, anahtar delikleri, havalandırma kanalları benzeri tüm aralıklar, delik benzeri açıklıklar, gürültünün geçmesinde kimi durumlarda etkin rol oynarlar. Duvar ya da döşeme kesiti ses geçiş kaybı açısından ne kadar yüksek değeri sağlarsa sağlasın, olabilecek ufak bir açıklık bile, elemanın ses geçiş kaybı değerinin önemli ölçüde düşmesine yol açabilir. Özellikle yüksek ses geçiş kaybının sağlanması gereken durumlarda, aralık, delik benzeri tüm açıklıkların çok iyi yalıtılması, kesitten beklenen ses yalıtımının

31 Açıklıklardan geçen ses enerjisinin ses geçiş kaybındaki etkisinin örneklenmesi

32 Kapılarda açıklıkların yalıtılmasına yönelik örnekler

33 Sesin Dolaylı Geçişi Ses enerjisinin, iki hacmi ayıran yapı elemanı dışında, diğer yapı elemanlarından yayılarak diğer hacmi etkilemesi dolaylı geçme olarak adlandırılır. Sesin kütle titreşimiyle geçmesinde, kütlenin yaptığı dalgalanma hareketi, herhangi bir kesintiye uğramazsa yapı elemanı boyunca hareket ederek yayılmasını sürdürür. Özellikle betonarme döşeme, perde duvarı gibi homojen gereçlerde etkili olan bu olay sonucunda, ses enerjisi kaynağa bitişik olan ya da olmayan hacimlerin havasına geçerek, kimi zaman etkili bir ses düzeyi oluşturabilir. Açıklıklardan geçme de, kimi durumlarda dolaylı geçme sınıfına girer.

34 Sesin dolaylı ve açıklıklardan geçme yolları

35 Dolaylı geçişin önlenmesine yönelik önlemler Olanaklı ise, kesiklikler (derzler) yapmak, Gereç değişikliği yapmak, Homojen gereçler yerine, heterojen gereç kullanmak, Duvar-döşeme, duvar-tavan ve benzeri tüm birleşim noktalarında esnek bağlantılar uygulamak, Söz konusu olabilecek tüm açıklıkları gerektiği şekilde kapatmak, Asma tavan uygulamalarında gereken önlemleri almak Kanal, boru benzeri sesin kolayca yayılmasına yol açacak elemanlarda uygun detayları uygulamak.

36 Derz uygulaması ile dolaylı geçişin önlenmesi

37 Katıda Doğan Sesler İçin Gürültü Denetimi Darbe gürültüsü (adım sesi, eşyaların itilip çekilmesi ya da yere düşmesi ile oluşan ses) ve makine titreşimleri, döşeme ve duvarlar boyunca yayılarak bitişik olan ya da olmayan diğer hacimlerde de belli bir rahatsızlığın oluşmasına yol açabilir. Bu durumun önlenmesinde, döşemenin hava doğuşlu sesler açısından yeterli ses geçiş kaybını sağlaması yeterli olmaz.

38 Katıda doğup yayılan ses ve titreşim kaynaklarına örnekler

39 Katılarda doğan sesin (darbe sesinin) geçişinde iki yol söz konusudur: Dolaysız (doğrudan) döşeme yolu ile geçen ses, Dolaylı (duvarlar aracılığı ile) geçen ses.

40 Darbe sesinin önlenmesinde; Darbe gürültüsünü çıkartmamaya çalışmak (eşyaları itip-çekmemek, yumuşak altlıklı terlik giymek vb.), Gürültü oluşturacak eşyaların, gürültü çıkartma niteliğini ortadan kaldırmak (sandalye, masa ayaklarına lastik ayaklar geçirmek, lastik tekerlekli eşyalar kullanmak vb.), Önlemleri doğrudan döşemede almak söz konusu olabilir.

41 Döşemede alınacak önlemleri gereksinime bağlı olarak, üç aşamalı gerçekleştirmek gerekir; Esnek (yumuşak) gereçler, Yüzer döşeme, Asma tavan.

42 Esnek (yumuşak) gereç uygulamaları Döşeme üst yüzeyinin yumuşak, esnek bir gereçle kaplanması (halı vb.), ya da eğilme sertliği az olan bir gereç altına uygun bir yalıtım tabakası yerleştirilmesi (linolyum, muşamba vb.) darbe sesine karşı belli bir yalıtım sağlar. Rezonans frekansının düşmesini sağlayan bu esnek gereçler, darbe sesi açısından oldukça iyidir.

43 Özellikle ıslak hacimlerde sert yüzey kaplaması altına esneyebilen kauçuk, keçe,lastik vb. gereçlerin kullanılması yararlı olur.

44 Ses İletim Sınıflandırması (Sound Transmission Class- STC) Duvar, döşeme, tavan, pencere, kapı gibi gereçlerin havada doğan seslere karşı ses azatlım özelliklerinin belirlenmesi ve karşılaştırılmasında kullanılan tek sayılı bir değerlendirme birimidir. STC değerinin yüksek olması, ses geçiş kaybının yüksek olduğunu gösterir. IIC (Darbe Azaltım Sınıflandırması-Impact Insulation Class) Topuk sesi ve benzeri darbe gürültülerine karşı, döşeme ya da tavanların yalıtım değerinin tek sayılı ifadesidir. Amerika da kullanılan IIC değerlerinin yüksek olması söz konusu döşemenin darbe sesine karşı güçlü bir yalıtım sağladığını gösterir.

45 Betonarme döşeme üzerine uygulanan esnek gereçlerin darbe sesi denetimi açısından etkisi

46 Yüzer Döşeme Yüzer döşeme, strüktürel (taşıyıcı) döşemeden esnek bir gereçle yalıtılmış ikinci bir döşeme uygulamasıdır. Yüzer döşeme uygulamaları ile hem havada doğan seslere, hem de katıda doğan seslere karşı denetim sağlanır.

47 Yüzer döşeme örnekleri

48 Yüzer döşemenin etkinliğinin yüksek olması için önem taşıyan konular; Kullanılacak esnek gerecin (cam yünü, mantar, ped ya da levha, neopren, çelik yay gibi) statik ve dinamik yük altında ömrü yeterli olmalıdır. Esnek gerecin yüzer şap altında yapacağı şekil değişikliği göz önüne alınmalıdır. Esnek gereç üzerine nem izolasyonu uygulanmalır. Esnek gereç parça biçiminde ise, yerleştirilirken eşit dağıtılmalı; levha biçiminde ise, levhalar arasında açıklık bırakılmamalıdır.

49 Esnek gerecin üzerine uygulama sırasında zarar görmemesi için, kontrplak veya benzeri koruyucu bir tabaka yerleştirilmelidir. Dökülecek şapın su-çimento oranına dikkat edilmeli. Şap en az 4 cm kalınlığında, 400 kg/m 3 dozajda, 225 kg/cm 2 basınç ve 40 kg/cm 2 çekme direncine sahip olmalıdır. Yüzer şap ile duvar ve strüktürel döşeme arasında rijit bağlantı olmamasına dikkat edilmelidir. Yüzer şap üzerine ağır yük konmamalıdır.

50 Yalıtım gereçleri levha biçimindeyse, bunların taşıyıcı döşeme üzerine derzleri kaydırılarak yerleştirilmesi gerekir. Ses köprülerinin kesinlikle olmaması gerekir. Yüzer döşeme üzerine ağır duvarlar uygulanmamalıdır. Ağır makineler için de ayrı tabanlar oluşturmak gerekir.

51 Yüzer döşeme örneği

52 Yüzer döşeme örneği

53 Bitişik hacimlerden birisinde yüzer döşeme var, diğerinde yoksa, dolaylı geçmenin önlenmesi gerekir.

54 Yüzer döşemeden tesisat borularının geçmesi gerekiyorsa, döşemeye değen bölümlerinin kesinlikle yalıtılması gerekir. Bu borular yüzer döşeme ile taşıyıcı döşeme arasında ses köprüsü oluşturarak yalıtımı bozabilir. Boru, kanal vb. öğelerde herhangi bir titreşim olayının olması durumunda, titreşimlerin döşemeye geçmesi, sesin yayılma alanını büyütür.

55 Asma Tavan Asma tavanlar, katıda doğup yayılan seslerin denetiminde etkili olduğu gibi, döşemenin altında ikinci bir katman oluşturarak, döşemeye çift cidar karakteristiği kazandırması nedeniyle, havada doğan seslerin denetiminde de etkili olur.

56 Asma tavanların ses geçiş kaybının yüksek olması için alınması gereken önlemler Asma tavan gereci, yeterli ses geçiş kaybını sağlayacak kütle ağırlığında olmalıdır. Aradaki hava tabakasının bağlayıcı etki yapmasını önlemek açısından, döşeme ile arasında en az cm boşluk bırakılmalıdır. Asma tavanın taşıyıcı elemanları, tavana esnek tespitle bağlanmalıdır. Döşeme, duvar ve/ya da tavan boşluğunda yer alan boru, kanal vb. elemanlarla ses köprüsü oluşmamasına dikkat edilmelidir.

57 Tavan boşluğunda ses yutucu gereç (cam yünü, keçe vb.) kullanılması, hava tabakasının bağlayıcı etkisini azaltır, sesin yutulmasını sağlar ve ses geçiş kaybını yükseltir. Dolaylı geçmenin önlenmesi için, bölme elemanlarının sürekliliğinin asma tavan boşluğunda da sağlanması gerekir. Levhalar arasında ve kenarlarda aralık ve boşluklar bulunmamalıdır.

58 Darbe sesine karşı önlemler (A.esnek gereç, B. Yüzer döşeme, C. Asma tavan)

59 YAPI KABUĞUNDA GEREKEN SES YALITIMI İLE İLGİLİ BELİRLEMELER Hacimlerde etkinliği zedelemeyecek akustik ortamın sağlanması için, yapı elemanlarının ses yalıtım değerlerinin belirlenmesinde temelde iki etken rol oynar: Yapıyı ya da hacmi etkileyen gürültü düzeyi, Hacimde kabul edilebilir gürültü düzeyi.

60 Yapıyı etkileyen yapı dışı gürültüler (trafik, sanayi, açık hava etkinliklerinden kaynaklanan gürültüler) LAeq (eşdeğer sürekli gürültü düzeyi) olarak, genelde 40 dba ile 130 dba arasında değişir. Yapının bulunduğu bölgeye bağlı olarak, yapıyı etkileyen gürültü düzeyi, ölçme yolu ile ya da literatür yardımı ile saptanır. Hacimlerde kabul edilebilir gürültü (arka plan) düzeyi ise, hacmin işlevine göre, genel olarak, 20 dba ile 80 dba arasındadır.örneğin, tiyatrolarda kabul edilebilir gürültü düzeyi 40 dba iken, fabrikalarda bu düzey 80 dba ya kadar yükselebilir.

61 Kabul edilebilir gürültü düzeyinin frekans fonksiyonunda değerlendirildiği NR (Noise Rating), NCB (Balanced Noise Criteria), PNC (Prefered Noise Criteria) benzeri ölçütler ise, daha ayrıntılı incelemeleri olanaklı kılmaktadır. Hacmi etkileyen gürültü ile, hacimde kabul edilebilir gürültü düzeyi arasındaki fark, yapı elemanında sağlanması gereken ses yalıtım değerini belirler.

62 (db) Şekil de, dış gürültü düzeyi ve hacim işlevi fonksiyonunda, bir büro yapısı için, yapı kabuğunda sağlanması gereken ses yalıtım değeri örneklenmiştir Frekans (Hz) Karayolu gürültüsü NCB 35;Büroda fon gürültüsü Yapı kabuğunda gereken ses geçiş kaybı

SES YALITIMI AÇISINDAN İÇ DUVARLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

SES YALITIMI AÇISINDAN İÇ DUVARLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 2425 Mart 01 EskişehirTürkiye SES YALITIMI AÇISINDAN İÇ DUVARLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Neşe Yüğrük AKDAĞ Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Beşiktaş,

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 3. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Ses İle İlgili Fiziksel Olaylar Sesin doğması Sesin yayılması Sesin yansıması Sesin yutulması

Detaylı

SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ

SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ SANAYİDE GÜRÜLTÜ DENETİMİ Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ GÜRÜLTÜ DENETİMİNDE SES YUTUCU GEREÇLER Hava içinde yayılan ses enerjisi, duvar, döşeme, kapı, perde, camlı bölme ve benzeri bir engele rastladığı

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 5. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Sesin Kırınması Ses dalgalarının bir engelden ötürü doğrultu değiştirmesi olayına kırınma

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ OTO4003 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY FÖYÜ LAB. NO:.. DENEY ADI : SES İLETİM KAYBI DENEYİ 2017 BURSA 1) AMAÇ Bir malzemenin

Detaylı

GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3

GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3 İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ ŞEKİL LİSTESİ SEMBOL LİSTESİ UYGULAMA LİSTESİ GİRİŞ...1 1. BÖLÜM: SES İLE İLGİLİ BÜYÜKLÜKLER...3 1.1. Dalga Hareketi... 3 1.2. Frekans... 4 1.2.1. Oktav Bantlar... 7 1.3. Dalga

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc Bölüm 13 SES YALITIM MALZEMELERİ 12.1 Giriş Yaşadığımız konut, okul, işyeri

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ. Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Güz yy

YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ. Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Güz yy YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 2017-2018 Güz yy Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN 1 Kaynaktan Alıcıya Ses Gürültü (Ses); - Bir kaynakta doğar, - Kaynak alıcı arası ortamda yayılır, - Yüzeylerden yansır, yutulur,

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 11. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü Bina Akustiği Bina akustiğinde bazı tanımlar Ses İletim Yolu (Path), Yanaşık İletim (Flanking Transmission) Ses titreşim yolu ile bir odadan

Detaylı

SES YALITIMI SES YALITIMI KONUSUNUN ÖZELLİĞİ VE ÖNEMİ ISI VE SESİN YAYILMA BİÇİMİ

SES YALITIMI SES YALITIMI KONUSUNUN ÖZELLİĞİ VE ÖNEMİ ISI VE SESİN YAYILMA BİÇİMİ SES YALITIMI Önce konunun belli bir özelliğini ve neden önemli olduğunu kısaca anımsatmak yararlı olabilir. SES YALITIMI KONUSUNUN ÖZELLİĞİ VE ÖNEMİ Ses yalıtımı konusu çoğu kez bilerek ve ticari amaçla

Detaylı

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

DİLATASYON DERZİ. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DİLATASYON DERZİ Yapının kendi ağırlığından ya da oturduğu zeminden

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki. (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta :

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/8) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ / TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta : kayserilab@tse.org.tr

Detaylı

Sanayide Gürültü Denetimi II

Sanayide Gürültü Denetimi II Sanayide Gürültü Denetimi II MAKİNE GÜRÜLTÜ VE TİTREŞİMLERİN ÖNLENMESİNDE TEMEL İLKELER Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Gürültü denetiminde gereken önlemlerin alınabilmesi için öncelikle, gürültünün nerede

Detaylı

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam

MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ. 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam MAK 4026 SES ve GÜRÜLTÜ KONTROLÜ 12. Hafta Pasif Gürültü Kontrolü-devam Gürültü Kontrolü A) Yapı-kaynaklı gürültü (SbN): Bir yapıdaki değişken kuvvetlerin oluşturduğu ve yapı yolu ile iletilen gürültü

Detaylı

Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması

Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması Ses Yalıtımlı Alçı Plaka Duvar Yapılması İşveren ve temsilcisi tarafından onaylanmış proje ve detay çizimlerine göre; duvar U profillerinin, altına 4mm kalınlığında Index Fonostrip veya muadili yapıştırılması,

Detaylı

ÜLKEMİZDE KULLANILABİLECEK DIŞ DUVAR ELEMANLARININ SES YALITIM PERFORMANSI/ ISI GEÇİRGENLİK KATSAYISI/ MALİYET AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

ÜLKEMİZDE KULLANILABİLECEK DIŞ DUVAR ELEMANLARININ SES YALITIM PERFORMANSI/ ISI GEÇİRGENLİK KATSAYISI/ MALİYET AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜLKEMİZDE KULLANILABİLECEK DIŞ DUVAR ELEMANLARININ SES YALITIM PERFORMANSI/ ISI GEÇİRGENLİK KATSAYISI/ MALİYET AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Özgül YILMAZ KARAMAN Araştırma Görevlisi, Y. Mimar Dokuz Eylül

Detaylı

BELGETÜRK Uluslararası Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri Limited Şirketi SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ

BELGETÜRK Uluslararası Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri Limited Şirketi SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ BELGETÜRK Uluslararası Belgelendirme ve Gözetim Hizmetleri Limited Şirketi SINAV VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ UY00-/0 AHŞAP KALIPÇI (Seviye ) :550 TL UY00-/A İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Organizasyonunun

Detaylı

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler

Kulağın anatomik yapısı ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN. iş yerinde çevre faktörleri. klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler ÇEVRE FAKTÖRLERĐNĐN ĐŞ YAŞAMINA ETKĐSĐ iş yerinde çevre faktörleri klima aydınlatma gürültü mekanik titreşimler ve zararlı maddeler MAK4091 Ergonomi 1 Ses; SES elastik bir ortam olan havada, mekanik titreşimlerden

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Deney Laboratuvarı Adresi : Organize Sanayi Bölgesi 10. Cadde No: 4 Melikgazi 38070 KAYSERİ/TÜRKİYE Tel : 90 352 321 11 06 Faks : 90 352 321 15 69 E-Posta : kayserilab@tse.org.tr

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Deney Laboratuvarı Adresi : TOSB TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi 1. Cadde 15. Yol No:1 Çayırova KOCAELİ / TÜRKİYE Tel : 0262 658 16 62 Faks

Detaylı

11UY0011-3/02 AHŞAP KALIPÇI (Seviye 3)

11UY0011-3/02 AHŞAP KALIPÇI (Seviye 3) UY00-/0 AHŞAP KALIPÇI (Seviye ) UY00-/A İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Organizasyonunun UY00-/A Ahşap Kalıp İşlerinde Genel Mesleki Bilgi ve Uygulama Becerisi 0,00,00 Yeterlilik Toplam Sınav : 660 UY00-/00

Detaylı

BİLEŞİK CİDAR SES GEÇİRMEZLİĞİNDE CAM ELEMANLARIN ÖNEMİ VE KONUT DIŞ CEPHE MALZEMELERİNDEN ÖRNEKLER

BİLEŞİK CİDAR SES GEÇİRMEZLİĞİNDE CAM ELEMANLARIN ÖNEMİ VE KONUT DIŞ CEPHE MALZEMELERİNDEN ÖRNEKLER TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 23-2-25 Mart 2001 Eskişehir-Türkiye BİLEŞİK CİDAR SES GEÇİRMEZLİĞİNDE CAM ELEMANLARIN ÖNEMİ VE KONUT DIŞ CEPHE MALZEMELERİNDEN ÖRNEKLER ÖZET Dr. Ayşe Erdem

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT

KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT KATI YALITIM MALZEMELERİ KALSİYUM SİLİKAT Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi KALSİYUM SİLİKAT Yüksek mukavemetli,

Detaylı

19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU

19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU 19 ve 29 cmlik PONCEBLOC HAFİF YAPI ELEMANI SES AZALMA İNDİSİ ÖLÇÜMÜ ÖN RAPORU HAZIRLAYAN : Y.DOÇ. DR. NURGÜN TAMER BAYAZIT İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ YAPI BİLGİSİ ABD TAŞKIŞLA TAKSİM-34437 İST TEMMUZ, 2014

Detaylı

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI

DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi DÖŞEMELERDE ISI YALITIMI Döşemelerde ısı yalıtımı için

Detaylı

Problem: Yerleşimi Şekil-1 de şematik olarak gösterilen bir presle imalat fabrikası ile ilgili olarak elimizde aşağıdaki bilgiler mevcuttur:

Problem: Yerleşimi Şekil-1 de şematik olarak gösterilen bir presle imalat fabrikası ile ilgili olarak elimizde aşağıdaki bilgiler mevcuttur: Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Endüstriyel Gürültü Kontrolü Dersi Yrd. Doç. Dr. Kadir Çavdar le İmalat Fabrikasında Gürültü Kontrolü Projesi Hazırlayan: Makine

Detaylı

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Ümit ÖZKAN 1, Ayşe DEMİRTAŞ 2 Giriş: Yapıblok, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş. tarafından 1996 yılından beri endüstriyel üretim yöntemleri ile üretilen

Detaylı

ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI

ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI ÖRNEK OLARAK İDARELER TARAFINDAN HAZIRLANACAK AKUSTİK MALZEME POZ NO.LARI Burada hazırlanan akustik malzeme pozları örnektir. İncelenmesi amacıyla bilgilerinize sunulmuştur. Size özel pozların oluşturulması

Detaylı

A- Ahşap parke B- Ahşap kör döşeme C- Ahşap kadronlar arası ısı yalıtımı D- Su yalıtım örtüsü E- Grobeton (mala perdahı) F- Blokaj G- Toprak zemin

A- Ahşap parke B- Ahşap kör döşeme C- Ahşap kadronlar arası ısı yalıtımı D- Su yalıtım örtüsü E- Grobeton (mala perdahı) F- Blokaj G- Toprak zemin TOPRAĞA BASAN DÖŞEME DETAYLARI 1- Döşeme kaplaması 2- Şap 3- Bir kat serbest su yalıtım örtüsü (XPS kullanılırsa ayırıcı keçe tabakası) 4- Isı yalıtımı 5- Su yalıtımı 6- Grobeton 7- Blokaj 8- Toprak zemin

Detaylı

BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ

BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ BİR GÜRÜLTÜ DENETİMİ VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ Herhangi bir teknik döşem oluşturulurken çevre kirlenmesi ve bunun önemli bir biçimi olan gürültü konusu unutulmamalı, sistem seçimi buna göre yapılmalı, gerekli

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

BÖLÜM 3. Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı. Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 3 Sürekli Isı iletimi Yrd. Doç.Dr. Erbil Kavcı Kafkas Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Düzlem Duvarlarda Sürekli Isı İletimi İç ve dış yüzey sıcaklıkları farklı bir duvar düşünelim +x yönünde

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ Güz yy. Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Ar. Gör. Esra Küçükkılıç Özcan

YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ Güz yy. Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Ar. Gör. Esra Küçükkılıç Özcan YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 2012-2013 Güz yy Prof. Dr. Zerhan YÜKSEL CAN Ar. Gör. Esra Küçükkılıç Özcan 1 Yapı Fiziği 1 Yapıda Gürültü Denetimi Süreci 2 Yapıda gürültü denetimi Yapıda gürültü denetiminde;

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER

Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü İNŞ4001 YAPI İŞLETMESİ METRAJ VE KEŞİF-1 Yrd. Doç. Dr. Selim BARADAN Yrd. Doç. Dr. Hüseyin YİĞİTER http://kisi.deu.edu.tr/huseyin.yigiter KAPSAM Temel

Detaylı

HAZIR DIŞ DUVAR ELEMANLARININ ISISAL KONFOR AÇISINDAN İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ

HAZIR DIŞ DUVAR ELEMANLARININ ISISAL KONFOR AÇISINDAN İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 23-24-25 Mart 01 Eskişehir-Türkiye HAZIR DIŞ DUVAR ELEMANLARININ ISISAL KONFOR AÇISINDAN İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET Yrd.Doc.Dr. Gülay ZORER GEDİK

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EXPANDE POLİSTREN KÖPÜK (EPS)

Detaylı

KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI

KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI KONUT- İŞYERİ-HASTANE-OTEL İzoBOZZ KULLANIM ALANLARI Yeni Bina İnşaatlarında veya mevcutların restorasyonunda İzoBOZZ ve Feltbi Ürünleri Isı ve Ses Yalıtımı sağlamak ve açık alanlarda çınlama - yankılanma

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

SOĞUK IKLIM BÖLGESĐNDE YALITIMLI YAPI KABUĞU KESĐTLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ: ERZURUM ÖRNEĞĐ*

SOĞUK IKLIM BÖLGESĐNDE YALITIMLI YAPI KABUĞU KESĐTLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ: ERZURUM ÖRNEĞĐ* Makale SOĞUK IKLIM BÖLGESĐNDE YALITIMLI YAPI KABUĞU KESĐTLERĐNĐN ĐNCELENMESĐ VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐ: ERZURUM ÖRNEĞĐ* Yrd. Doç. Dr. Gülay Zorer GEDĐK YTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Fiziği Bilim Dalı Yrd. Doç.

Detaylı

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK ASİYENUR KESKİN PINAR ESKİN

GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK ASİYENUR KESKİN PINAR ESKİN GÜRÜLTÜDEN KORUNMA YOLLARI VE SES YUTUCU MALZEMELER NAGİHAN KESTEK 14010305014 ASİYENUR KESKİN 14010305019 PINAR ESKİN 14010305011 Gürültüden Korunma Yolları 1) Gürültü kaynağında alınması gereken önlemler:

Detaylı

ÇOK KATLI ENDÜSTRİLEŞMİŞ YAPI SİSTEMLERİNDE SES GEÇİRMEZLİĞİN BELİRLENMESİ

ÇOK KATLI ENDÜSTRİLEŞMİŞ YAPI SİSTEMLERİNDE SES GEÇİRMEZLİĞİN BELİRLENMESİ 223 ÇOK KATLI ENDÜSTRİLEŞMİŞ YAPI SİSTEMLERİNDE SES GEÇİRMEZLİĞİN BELİRLENMESİ Ramiz ABDÜLRAHİMOV Ramide ABDÜLRAHİMOVA ÖZET Günümüzde yapılar gelişmiş teknolojinin oluşturduğu çeşitli gürültünün etkisi

Detaylı

KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA

KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA KOMPOZİT LEVHA YAPIŞTIRMA Yalıtımlı kompozit levhalar ile Mevcut duvar yüzeyine, Yalıtımlı Kompozit Levhaların ADERTEK yapıştırma alçısı kullanılarak yapıştırılmasıyla oluşturulan Giydirme Duvar GDY-KL

Detaylı

ALÇI LEVHA YAPIŞTIRMA

ALÇI LEVHA YAPIŞTIRMA ALÇI LEVHA YAPIŞTIRMA alçı levha ile Mevcut duvar yüzeyine, COREX in ADERTEK yapıştırma alçısı kullanılarak yapıştırılmasıyla oluşturulan Giydirme Duvar GDY ANA ÖZELLİKLER Mevcut yapı duvarlarının, son

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGALAR 3. Konu SES DALGALARI ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 3 Dalgalar 3. Ünite 3. Konu (Ses Dalgaları) A nın Çözümleri 1. Sesin yüksekliği, sesin frekansına bağlıdır.

Detaylı

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik

Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri. Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Bölüm II Sıcak Sulu Kalorifer Sistemleri Yrd. Doç. Dr. Selahattin Çelik Doğal Taşınımlı Sıcak Su Sistemleri Doğal taşınımlı sıcak su tesisatında, su dolaşımı yerçekimi ivmesi yardımıyla sağlanır. Alttan

Detaylı

İnsan kulağı neyi duyar?

İnsan kulağı neyi duyar? 2 İnsan kulağı neyi duyar? İnsan kulağı doğası gereği,. 1000-4000 Hz arasındaki seslere daha duyarlıdır ve. frekans azaldıkça ( özellikle 100 Hz in altında) duyma seviyesi azalır. Bu nedenle, aynı db seviyesinde

Detaylı

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak,

BT2K PU ELAST. Temel, perde duvar ve bodrum gibi toprak altı uygulamalarında, su ve nem geçirmezlik malzemesi olarak, BT2K PU ELAST Bitüm-Poliüretan Esaslı Çift Komponentli Su Yalıtım Malzemesi Ürün Tanımı Bitüm-Poliüretan esaslı, çift bileşenli, hızlı kürlenen, kalıcı ve yüksek esnekliğe sahip, soğuk uygulanan su yalıtım

Detaylı

MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME. Avantajları. Dezavantajları. Avantajları. Dezavantajları

MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME. Avantajları. Dezavantajları. Avantajları. Dezavantajları MEVCUT UYGULAMA MODÜLER YÜKSELTİLMİŞ DÖŞEME Grobeton üzerine metal ayaklarla monte edilen kompozit paneller Avantajları Modüler Kaba inşaat sonrasında uygulanabilir İçinden her türlü tesisat rahatça geçirilebilir

Detaylı

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf

10. Sınıf. Soru Kitabı. Dalgalar. Ünite. 3. Konu. Ses Dalgası. Test Çözümleri. Sismograf 10. Sınıf Soru Kitabı 3. Ünite Dalgalar 3. Konu Ses Dalgası Test Çözümleri Sismograf 2 3. Ünite Dalgalar Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına

Detaylı

TEMELDE SU YALITIMI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELDE SU YALITIMI. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELDE SU YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELDE SU YALITIMI Yapıların zeminle temas eden bölümlerinin

Detaylı

YAPI ELEMANLARINDA SESĠN YAYILMASI, CEġĠTLĠ DUVARLARIN SES GEÇĠġ KAYBI DEĞERLERĠNĠN KARġILAġTIRILMASI

YAPI ELEMANLARINDA SESĠN YAYILMASI, CEġĠTLĠ DUVARLARIN SES GEÇĠġ KAYBI DEĞERLERĠNĠN KARġILAġTIRILMASI YAPI ELEMANLARINDA SESĠN YAYILMASI, CEġĠTLĠ DUVARLARIN SES GEÇĠġ KAYBI DEĞERLERĠNĠN KARġILAġTIRILMASI PROF. DR. SEVTAP YILMAZ DEMİRKALE İTÜ MİMARLIK FAKÜLTESİ OCAK, 2008 ĠÇĠNDEKĠLER 1. TEK TABAKALI YAPI

Detaylı

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar;

DUVARLAR duvar Yapıdaki Fonksiyonuna Göre Duvar Çeşitleri 1-Taşıyıcı duvarlar; 2-Bölme duvarlar; 3-İç duvarlar; 4-Dış duvarlar; DUVARLAR Yapılarda bulunduğu yere göre, aldığı yükleri temele nakleden, bina bölümlerini birbirinden ayıran, bölümleri çevreleyen ve yapıyı dış tesirlere karşı koruyan düşey yapı elemanlarına duvar denir.

Detaylı

MEKANİK SİSTEMLERDE TİTREŞİM KONTROLÜ

MEKANİK SİSTEMLERDE TİTREŞİM KONTROLÜ TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yalıtım Kongresi 23-24-25 Mart 2001 Eskişehir-Türkiye MEKANİK SİSTEMLERDE TİTREŞİM KONTROLÜ Seda BUZLUK (Mak. Müh.)' ODE, Okmeydanı Halit Ziya Türkkan S. Kaptanpaşa Malı.

Detaylı

W 611 - W624 - W631 Alçıpan Kuru Sıva

W 611 - W624 - W631 Alçıpan Kuru Sıva W 611 - W624 - W631 Alçıpan Kuru Sıva W624 Kuru Sıva (Alçıpan + Taşyünü) W631 Kuru Sıva (Alçıpan + Polistren) W611 Sisteminde Alçıpan, Knauf Yapıgips yapıştırma alçısı ile duvara yapıştırılır. Aynı yöntem

Detaylı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı

SES. Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı SES Meydana gelişi Yayılması Özellikleri Yalıtımı Kaydı Sesin Oluşumu Ses kaynakları titreşerek meydana gelir. Esnek olan cisimler ses dalgaları meydana getirebilir ve ses dalgalarını iletebilir. Titreşen

Detaylı

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA

YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA YAPI ELEMANLARI DERS SUNUMLARI 7. HAFTA 1 VI. KÂRGİR DUVARLAR Doğal ya da yapay taş ve blokların harç adi verilen bağlayıcı malzemelerle veya harçsız olarak örülmesiyle oluşturulan yapı elemanlarına "Kârgir

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

K219 Askı Sisteminden Bağımsız Fireboard Tavan

K219 Askı Sisteminden Bağımsız Fireboard Tavan K219 Askı Sisteminden Bağımsız Fireboard Tavan K219 askı sisteminden bağımsız Fireboard tavan sistemleri, tesisatın yoğun olarak uygulandığı tavanlarda, herhangi bir askı sistemi kullanmadan; konstrüksiyonun

Detaylı

Akustik Hava Panjuru. Akustik Hava Panjuru DTS-03. Akustik Hava Panjuru İçin Teknik Bilgi

Akustik Hava Panjuru. Akustik Hava Panjuru DTS-03. Akustik Hava Panjuru İçin Teknik Bilgi Akustik Hava Panjuru Akustik Hava Panjuru DTS-03 Malzeme Kullanım yeri Montaj Galvaniz kaplı 1,2 mm kalınlığında plakadan imal edilir Emiş ve üfleme için uygundur. Ses akustiği istenen yerlerde kullanılır.

Detaylı

2 TP 2 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ. Aypan Bölme Duvar Sistemleri. Aypan Giydirme Duvar Sistemleri. Aypan Şaft Duvarı Sistemleri. Aypan Asma Tavan Sistemleri

2 TP 2 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ. Aypan Bölme Duvar Sistemleri. Aypan Giydirme Duvar Sistemleri. Aypan Şaft Duvarı Sistemleri. Aypan Asma Tavan Sistemleri İÇ MEKAN SİSTEMLERİ TP Aypan Bölme Duvar Sistemleri Aypan Giydirme Duvar Sistemleri Aypan Şaft Duvarı Sistemleri Aypan Asma Tavan Sistemleri TP Çift İskelet Tek Profil Çift Kat Aypan Çift Kat Aypan TP

Detaylı

AKUSTİK TASARIM İLE ENERJİ TASARRUFU VE İLKYATIRIM İLİŞKİSİ ORHAN GÜRSON

AKUSTİK TASARIM İLE ENERJİ TASARRUFU VE İLKYATIRIM İLİŞKİSİ ORHAN GÜRSON AKUSTİK TASARIM İLE ENERJİ TASARRUFU VE İLKYATIRIM İLİŞKİSİ ORHAN GÜRSON 21.05.2011 HAVALANDIRMA DEVRESİ İÇERİK Havalandırma Sistemi Kritik Devresi Gürültü Üretim ve Ses Yutum Hesap Yöntemleri ve Örnek

Detaylı

W345 Vidipan Ses Duvarı

W345 Vidipan Ses Duvarı W345 Vidipan Ses Duvarı Çift dikmeli 75/100 mm duvar M Profili ve her iki tarafta 12,5mm kalınlığında üç kat Vidipan kullanılarak oluşturulan, içinde Profil genişliğine göre 40mm kalınlığında üç kat yalıtım

Detaylı

Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri

Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri Çift Plaka Taşıyıcı Duvar Panelleri Prefabrik yarı mamul plakları çalıştırma fikri, sadece döşemeler için değil aynı zamanda duvarlar içinde, kısmen prefabrik duvar elemanları ile yeni bir bina sisteminin

Detaylı

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 2. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü

YAPI FİZİĞİ 1. YAPI AKUSTİĞİ 2. Bölüm. Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü YAPI FİZİĞİ 1 YAPI AKUSTİĞİ 2. Bölüm Prof. Dr. Neşe Yüğrük Akdağ Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü Gürültü Fiziksel olarak düzensiz ses, fizyolojik olarak istenmeyen, hoşa

Detaylı

ÇİFT DUVAR ARASINDA ISI YALITIMI

ÇİFT DUVAR ARASINDA ISI YALITIMI ÇİFT DUVAR ARASINDA ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi Diğer bir ismi sandviç duvar yalıtımıdır. Cam

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI ISITICI ELEMANLAR Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Düz Borular Isıtıcı elemanların

Detaylı

ISITICILARIN BELİRLENMESİ VE YERLEŞTİRİLMESİ

ISITICILARIN BELİRLENMESİ VE YERLEŞTİRİLMESİ Bölüm III ISITICILARIN BELİRLENMESİ VE YERLEŞTİRİLMESİ Doç. Dr. Selahattin Çelik Makine Mühendisliği Bölümü 10.10.2017 ISITICILARIN BELİRLENMESİ VE YERLEŞTİRİLMESİ Odanın ısı yükünün belirlenmesinden sonra,

Detaylı

01/2009 PERFORMANS TAVANLARI. Mekan Yaratan Yenilikler. THERMATEX Symetra DELIKLI TAVAN PLAKALAR MADE IN GERMANY

01/2009 PERFORMANS TAVANLARI. Mekan Yaratan Yenilikler. THERMATEX Symetra DELIKLI TAVAN PLAKALAR MADE IN GERMANY 01/2009 PERFORMANS TAVANLARI Mekan Yaratan Yenilikler THERMATEX Symetra DELIKLI TAVAN PLAKALAR MADE IN GERMANY THERMATEX Symetra Yeni nesilin delikli yüzeyleri THERMATEX Yüzey desenleri COMFORT THERMATEX

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır.

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır. FİYAT LİSTESİ Rockwool Fiyat si Sayfa Teras Çatılar Dachrock...3 Durock.....4 Roofrock...5 Yüzer Döşemeler Steprock ( Steprock ND, HD )...........6, 7 Floorrock ( Floorrock C )....... 8 Ara Bölme Duvarları

Detaylı

SINAV VE BELGELENDĐRME ÜCRET LĐSTESĐ

SINAV VE BELGELENDĐRME ÜCRET LĐSTESĐ YETERLİLİK BİRİMLERİ SINAV TÜRÜ ZORUNLULUK BİRİM SINAV ÜCRETİ TOPLAM SINAV ÜCRETİ BELGE MASRAFI 11UY0011-3 AHŞAP KALIPÇI A1: İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Organizasyonunun Yapılması A2: Ahşap Kalıp İşlerinde

Detaylı

06.03.2009 İÇİNDEKİLER

06.03.2009 İÇİNDEKİLER 06.03.2009 1. DUVARLAR İÇİNDEKİLER 1.1 Duvarların Sınıflandırılması 1.2 Duvarların Görevleri 1.3 Kagir Duvarlar 1.4 Cam Tuğla Duvarlar 1.5 Modüler Duvarlar 06.03.2009 DUVARLAR Duvarlar, yapılarda mekanları

Detaylı

W118 Bölme Duvar. W118 WK2 _ Her iki yüzünde çift kat Diamant ve tek kat 0,5mm sac levha

W118 Bölme Duvar. W118 WK2 _ Her iki yüzünde çift kat Diamant ve tek kat 0,5mm sac levha W118 Bölme Duvar W118 WK2 _ Her iki yüzünde çift kat Diamant ve tek kat 0,5 sac levha W118 WK3 _ Her iki yüzünde üç kat Diamant ve çift kat 0,5 sac levha Tek dikmeli 5075/100 duvar Duvar C veya M Profili

Detaylı

ALÇI DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

ALÇI DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ALÇI DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi ALÇI BLOK DUVAR Alçı panel, alçının belirli oranda suyla karıştırılıp

Detaylı

DUVARLARDA ISI YALITIMI

DUVARLARDA ISI YALITIMI 1. TOPRAK ALTI DIŞ DUVARLARDA ve TEMELLERDE ISI YALITIMI Toprak Temaslı Beton Perde Duvarlar Koruma Duvarlı A- Toprak B- Baskı duvarı C- Su yalıtım malzemesi D- Isı yalıtımı (ekstrüde polistiren köpük)

Detaylı

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri

Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri. Test 1 in Çözümleri 3 Ses Dalgaları Testlerinin Çözümleri 1 Test 1 in Çözümleri 1. Ses dalgalarının hızı ortamı oluşturan moleküllerin birbirine yakın olmasına ve moleküllerin kinetik enerjisine bağlıdır. Yani ses dalgalarının

Detaylı

DUVARCI Sınav Sorularının Kapsadığı Konular

DUVARCI Sınav Sorularının Kapsadığı Konular A1: İş Sağlığı ve Güvenliği Liste içeriğinde yer alan konular ilgili Ulusal Yeterlilikten alınmıştır. Yapılacak teorik sınavda ve uygulama sınavında A1 yeterlilik birimi kapsamında aşağıdaki maddelerle

Detaylı

DUVAR TEKNİKLERİ İÇİNDEKİLER

DUVAR TEKNİKLERİ İÇİNDEKİLER T.C. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ YAPI EĞİTİMİ BÖLÜMÜ DUVAR TEKNİKLERİ DERS NOTU Öğr.Grv.Gökhan GÖRHAN 1 1. DUVARLAR İÇİNDEKİLER 1.1 Duvarların Sınıflandırılması 1.2 Duvarların Görevleri

Detaylı

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BRİKET DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BETON BRİKET DUVAR Beton briket bloklar, kum, çakıl, tüf, bims (sünger

Detaylı

ÇOK AMAÇLI BİR SALONUN

ÇOK AMAÇLI BİR SALONUN ÇOK AMAÇLI BİR SALONUN AKUSTİK ve AYDINLATMA PROJESİ Derimod Zeytinburnu merkez binada teras çatının üstünün örtülmesi ile elde edilen 17.00 17.00 3.00 m boyutundaki iç mekânın, defile, kokteyl, sergi,

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ DERSİ KONU: DUVARLAR DUVARLAR Duvarlar mekanlarımızı sınırlayan düşey elemanlardır. Çok çeşitli şekillerde sınıflandırılabilirler.

Detaylı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı

Tasarruflu Doğal gaz kullanımı Tasarruflu Doğal gaz kullanımı TASARRUFLU DOĞAL GAZ KULLANIMI Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız %20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI. 1. Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda Mertek Seviyesinde Isı Yalıtımı

ÇATILARDA ISI YALITIMI. 1. Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda Mertek Seviyesinde Isı Yalıtımı 1. Çatı Arası Kullanılan Kırma Çatılarda Mertek Seviyesinde Isı Yalıtımı 1- Çatı örtüsü 2- Nefes alan su yalıtım örtüsü 3- Çatı tahtası 4- Havalandırılan çatı arası boşluğu 5- Isı yalıtımı 6- Buhar dengeleyici

Detaylı

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE 31 Ocak 2019 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30672 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1)

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

ÇATILARDA ISI YALITIMI

ÇATILARDA ISI YALITIMI 1. KIRMA ÇATILARDA ISI YALITIMI 1.1 Tavan Arası Döşemesi Üzerine Yapılan Isı Yalıtımı 1- Çatı örtüsü 2- Su yalıtımı 3- Çatı tahtası 4- Havalandırılan çatı boşluğu 5- Isı yalıtımı 6- Buhar dengeleyici 7-

Detaylı

Kırmızı COREX. Bordo COREX A H1 / H2 F FH1 / FH2. levha oranı dayanımı artırılmış ve su. levha EI60 EI60 EI120 EI120 EI120 EI120 ÖLÇEK: REVİZYON:

Kırmızı COREX. Bordo COREX A H1 / H2 F FH1 / FH2. levha oranı dayanımı artırılmış ve su. levha EI60 EI60 EI120 EI120 EI120 EI120 ÖLÇEK: REVİZYON: İÇ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ BÖLME DUVAR ÇİFT İSKELET ÇİFT KAT COREX (BAĞLANTILI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: DC - PROFİL TİPİ (mm) 50 47 47 ET KALINLIĞI (mm) 0,6 AKS ARALIĞI 60 YÜKSEKLİK

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,32 0,35. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm

ISI GEÇİRGENLİK DEĞERİ U (W/m²K) 0,32 0,35. SİSTEMİN YANGIN DAYANIMI Mevcut duvar ve yalıtım malzemesi hariç cm DIŞ MEKAN KURU DUVAR SİSTEMLERİ CEKETLEME SİSTEMİ (MANTOLAMALI) LOGO MİMARLIK OFİSİNİN BİLGİLERİ PROJE ADI: PROFİL AKS ARALIĞI (cm) 60 40 RÜZGAR YÜKÜ (km/h) 150 166 BİNA YÜKSEKLİĞİ (m) 100 m >100 m ISI

Detaylı

1 TP 12 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ. Aysist Bölme Duvar Sistemleri. Aysist Giydirme Duvar Sistemleri. Aysist Şaft Duvarı Sistemleri

1 TP 12 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ. Aysist Bölme Duvar Sistemleri. Aysist Giydirme Duvar Sistemleri. Aysist Şaft Duvarı Sistemleri İÇ MEKAN SİSTEMLERİ TP Aysist Bölme Duvar Sistemleri Aysist Giydirme Duvar Sistemleri Aysist Şaft Duvarı Sistemleri Aysist Asma Tavan Sistemleri Tek İskelet TP Tek Profil Tek Kat Aypan Çift Kat Aypan Ses

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Deney Laboratuvarı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/4) Akreditasyon Kapsamı Adresi : Küçük Çiğli Mh. 8780/1 Sk. No:5 Çiğli 35681 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 376 24 25 Faks : 0 232 386 33 98 E-Posta

Detaylı

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1

İnşaat Müh. Giriş. Konu: ÇELİK YAPILAR. İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 İnşaat Müh. Giriş Konu: ÇELİK YAPILAR İnşaat Müh. Giriş Dersi Konu: Çelik Yapılar 1 BALIKESİR Ü. MÜH. FAKÜLTESİ İnşaat Müh. Bölümü Çelik Yapı Dersleri Çelik Yapılar-I (Zorunlu ders, 3. sınıf I. Dönem)

Detaylı

BİNALARIN AKUSTİK TASARIMI, UYGULAMASI VE DENETLENMESİ KILAVUZU

BİNALARIN AKUSTİK TASARIMI, UYGULAMASI VE DENETLENMESİ KILAVUZU BİNALARIN AKUSTİK TASARIMI, UYGULAMASI VE DENETLENMESİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 1 Amaç... 1 Kapsam... 1 1. AKUSTİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ... 2 2. BİNALARIN AKUSTİK TASARIMI... 3 2.1 Mimari Projenin

Detaylı

Kırca Yapı dekorasyon Olarak ısı yalıtımında bir markayız.

Kırca Yapı dekorasyon Olarak ısı yalıtımında bir markayız. Kırca Yapı dekorasyon Olarak ısı yalıtımında bir markayız. Isi yalitimi, yatay olarak döfleme betonu altina serilir. Zemine oturan dösemelerde, isi yalitimi olarak bünyesine su emmeyen ve yüksek basma

Detaylı

1 CP 11 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ. Aysist Bölme Duvar Sistemleri. Aysist Giydirme Duvar Sistemleri. Aysist Şaft Duvarı Sistemleri

1 CP 11 İÇ MEKAN SİSTEMLERİ. Aysist Bölme Duvar Sistemleri. Aysist Giydirme Duvar Sistemleri. Aysist Şaft Duvarı Sistemleri İÇ MEKAN SİSTEMLERİ CP Aysist Bölme Duvar Sistemleri Aysist Giydirme Duvar Sistemleri Aysist Şaft Duvarı Sistemleri Aysist Asma Tavan Sistemleri Tek İskelet CP Çift Profil Tek Kat Aypan Tek Kat Aypan Ses

Detaylı

W152 Diamant Bölme Duvar

W152 Diamant Bölme Duvar W152 Diamant Bölme Duvar DC Profili Duvar C Profiller, Tavan ve Taban DU Profili ne monte edilir. Diamant Kaplama Derz ve Dolgu Knauf Uniflott ve Knauf Fugagips kullanılarak eksiz yüzeyler elde edilir.

Detaylı

11UY0011-3/02 AHŞAP KALIPÇI (Seviye 3) P1 125 T1 170 T2 100 P1 300 TOPLAM : UY0054-3/00 ALÇI LEVHA UYGULAYICISI (Seviye 3)

11UY0011-3/02 AHŞAP KALIPÇI (Seviye 3) P1 125 T1 170 T2 100 P1 300 TOPLAM : UY0054-3/00 ALÇI LEVHA UYGULAYICISI (Seviye 3) Doküman No:ULS.0 Tarih: 09.0.08 UY00-/0 AHŞAP KALIPÇI (Seviye ) UY00-/A İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Organizasyonunun Yapılması T 75 UY00-/A Ahşap Kalıp İşlerinde Genel Mesleki Bilgi ve Uygulama Becerisi

Detaylı