Akut Mezenterik İskemi. Dr. Oğuz Urgan MÜTF Acil Tıp Anabilimdalı Ocak 2013

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Akut Mezenterik İskemi. Dr. Oğuz Urgan MÜTF Acil Tıp Anabilimdalı Ocak 2013"

Transkript

1 Akut Mezenterik İskemi Dr. Oğuz Urgan MÜTF Acil Tıp Anabilimdalı Ocak 2013

2 GİRİŞ; Mezenter iskemiye sıklıkla oklüzyon, vazospazm ve / veya mezenterik damarların hipoperfüzyonundan kaynaklanan bağırsak kan akışındaki bir azalma neden olur. Klinik sonuçlarının sepsis, barsak infarktüsü ve ölüm olması nedeniyle hızlı tanı ve tedavisi oldukça önemli bir durumdur. İntestinal iskeminin hızı ve kan akışındaki azalmanın derecesine bağlı olarak akut ve kronik olarak ayrılabilir.

3 Akut mezenterik iskemi; arteriyel veya venöz kan akımının oklüzif yada nonoklüzif tıkanıklığı nedeniyle olabilir ve intestinal hipoperfüzyonun ani başlangıçlı olmasını ifade eder. qoklüzif arteriyel oklüzyon genellikle mezenter arterlerdeki emboli ve trombüs nedenlidir. q qvenöz oklüzif obstrüksiyon ise yaygın olarak tromboza yada segmental strongülasyona bağlıdır. qnonoklüziv arteryel hipoperfüzyon ise yaygın olarak primer splanknik vazokonstrüksiyon nedenli olmaktadır.

4 Kronik mezenterik iskemi (intestinal anjina olarak da adlandırılır) genellikle mezenterik aterosklerotik hastalığı olan hastalarda gelişir ve epizodik veya sabit intestinal hipoperfüzyonu ifade eder. BARSAKLARIN DAMARSAL DOLAŞIMI; Barsaklarda kapsamlı kollateral dolaşım yetersiz perfüzyondan geçici süreler için bağırsakları korumak için vardır. Ancak, splanknik kan akımında uzamış sürelerdeki azalma durumunda kollateral kan akımı yetersiz kalabilir. Intestinal iskemi gelişme olasılığı; sistemik perfüzyon yeterliliğine, kollateral dolaşıma, etkilenen splanknik damarların çapına ve iskemik durumun süresine bağlıdır.

5 Çölyak eksen; Çölyak trunkus; common hepatik, splenik ve sol gastrik arterleri dallarını içerir ve abdominal aorta anteriorundan çıkar. Bir dalı olan gastroduodenal arter dalından ise gastroepiploik arter,anterior ve posterior superior pancreaticoduodenal arterler çıkmaktadır.

6 Sağ gastroepiploik arter; splenik arterden yayılan sol gastroepiploik arter ile mide büyük kulvaturu üzerinde anostamoz yaparlar. Hepatik arterden gelen sağ gastrik arter de sol gastrik arter ile midenin küçük kulvaturunda anostomoz yaparlar. Bu kadar yoğun kan akımı nedeni ile midede iskemi nadirdir.

7 Superior mezenterik arter ; Superior mezenterik arter (SMA) çölyak trunkusun yaklaşık 1 cm altından doğar ve çekuma doğru sağa ilerler. İleokolik arter (distal ileum, çekum ve proksimal çıkan kolon besler.) olarak sonlanır. Seyri boyunca; İnferior a.pancreaticoduodenalis, Birkaç jejunum ve ileum dalları, Orta kolik arter (orta transvers kolon proksimal besler) Sağ kolik arter (orta-distal çıkan kolonu besler)

8

9 İnferior mezenter arter; İnferior mezenterik arter SMA yaklaşık 6 ila 7 cm altından doğar.ima sol kolik arter, sigmoid arterler ve hemoroidal arter dalları verir. Bu arter distal transvers kolon ve rektumun dolaşımından büyük ölçüde sorumludur.

10 Kollateraller; splanknik dolaşımda 3 ana arteriyel sistem arasında bulunan kollateral dolaşımlar, splanknik alanın iskemi ve enfarktüsten korunmasında önemli rol oynar. Büyük kolleteral bağlantılar; Çöliak trunkus ve SMA arasında; Superior ve inferior pancreaticoduodenal arterlerin anostamozu. Drummond marjinal arteri ve riolan arkı; Çeşitli yollar aracılığıyla SMA (Sağ ve orta kolik arteri) ve IMA (sol kolik arter) bağlantısıdır. İMA ve sistemik dolaşım arasında rektum içinde olan kollateral dolaşım. (IMA dalı Süperior rektal (hemoroidal) arter ile internal iliak arterin dalı olan orta rektal arter arasında olan kollateral dolaşım.)

11 MEZENTER FİZYOLOJİ Mesenterik arterler ve dolayısı ile splanknik kan dolaşımı, kardiyak outputun 10 ila 35 i arasındaki değişikliklere adapte olabilirler. Splanknik dolaşımın postprondiyal değişim ve sistemik hipotansiyon gibi değişen durumlara otoregülasyon ile cevap verdiği düşünülmektedir. Doku perfüzyonunun korunmasında doğrudan arteriolar düz kas gevşemesi, adenozin ve diğer bazı metabolitlerin bir metabolik cevap oluşturarak perfüzyonun korunması ve mukozal iskeminin önlenmesinde etkili oldukları söylenebilir.

12 İskemiye Yanıt: Hücre metabolizması için gerekli oksijen ve besinlerin yetersizliği durumunda bağırsaklarda iskemik hasar gelişir. Bağırsaklar 12 saat süreyle mezenterik kan akımındaki % 75 e kadar olan akut değişimi kompansatuvar mekanizmalar ile tolere edebilirler. Kollateral dolaşım büyük bir damarın tıkanmasından hemen sonra açılır. Ancak birkaç saat sonra ilerici vazokonstriksiyon onu da baskı altına alır. İskemik hasara hem hipoksi hem de reperfüzyon hasarı neden olur. Hasarı çoğu hipoksi sonrası reperfüzyon hasarı ile meydana gelmekte ve iskemik değişiklikler oluşmaktadır.

13 Akut mezenterik iskemi; Mezenterik arter kan akımındaki tıkanıklıklar %60-70 oranında mezenterik iskemiye, bunun da % 60 kadarı ölüme neden olur. Spesifik risk faktörleri; ileri yaş, ateroskleroz, düşük kalp debisi durumları, kardiyak aritmiler, şiddetli kalp kapak hast. yeni miyokard infarktüsü ve intra-abdominal malignensi bulunmaktadır. AMİ sıklığının eskiye göre artmasının sebebi olarak da; klinisyenlerde hastalığa karşı bilinçlenme, ciddi kardiyovasküler ve / veya sistemik hastalığı olan yaşlı nüfus sayısının artması ve kritik hastaların uzun yoğun bakımda kalma süreleri ve uzun süre yatışlar sonrası gelişen mezenterik iskemi sıklığının artması olarak söyleniyor.

14 Kardiyovasküler hastalığı olmayan genç hastalarda mezenterik venöz tromboz ince bağırsakta görülen akut iskeminin en önemli nedenidir. Akut mezenterik iskemi dört ana nedeni; Superior mezenterik arter embolisi (% 50) Superior mezenterik arter trombozu (%15-25) Mezenterik ven trombozu (% 5) Nonoklüziv iskemi (%20-30) Ayrıca nadiren de olsa vaskülitik zeminde de akut mezenterik iskemi gelişebileceği söylenmektedir.

15 Mezenter arter embolisi; Mezenterik arterlere emboli en sık sol atriyum, sol ventrikül veya kalp kapakçıklarından kopan trombüs nedeniyle olur. SMA anatomik olarak geniş kalibreli olması ve aortadan 45 derece açı ile ayrılıyor olması nedeni ile trombüsün en kolay ulaşıp-tıkadığı arterdir. IMA dar olması nedenli nadiren etkilenir. Mezenterik arter trombozu; Mezenterik sirkülasyonun akut trombozu genellikle kronik intestinal iskemi öyküsü olan hastalarda ilerleyici aterosklerotik darlığın ilerlemesi sonucu olarak ortaya çıkar. Ayrıca karın travması ve enfeksiyon ortamında da ortaya çıkabilir. Kalıtsal koagülasyon ile mezenterik arteriyel tromboz arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış.

16 Mezenterik ven trombozu; Mezenterik venöz tromboz gelişimi için risk faktörleri arasında hiperkoagülabilite durumları, portal hipertansiyon, abdominal enfeksiyonlar, künt karın travması, pankreatit, splenektomi ve portal bölgede malignite vardır. 51 hasta incelendiği bir vaka grubunda, en yüksek insidans hasta yaşları 70 ile 79 arasında olanlardaydı. Mezenterik ven trombozu sonrasında İntestinal iskemi; barsak duvarında ödem, sistemik hipotansiyon ile sonuçlanan bağırsak lümenine sıvı akış ve kan viskozitesinin artması nedenli mezenterik venöz kan akımda direnç nedeniyle olur. Sonuç olarak arteryel akış; submukozal kanama ve bağırsak enfarktüsüne yol açacak şekilde azalır.

17 q q Kalıtsal hiperkoagülabilite; Mezenterik venöz tromboz olan hastaların 75'i kadarında kalıtsal trombotik bozukluk vardır. Mevcut veriler en sık bozuklugun hastaların %20 ila 40'ında mevcut olan faktör V Leiden mutasyonu (aktive protein C resistansı) olduğunu göstermektedir. Protrombin gen mutasyonunun da trombotik olayların risk artışı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. (%8) q Koagülasyon proteinleri, protein S, protein C, Antitrombin gibi antikoagülan proteinlerin eksiklikleri yaklaşık %8-10, antifosfolipid antikorlar ise hastaların yaklaşık %4'ünde mevcuttur. Kazanılmış hiperkoagülabilite durumu; Bunlardan mezenterik venöz tromboz ile ilişkili olduğu gösterilen en sık durumlar paroksismal nokturnal hemoglobinüri ve miyeloproliferatif sendromlardır.

18 Nonoklüziv mezenterik iskemi; Nonoklüziv mezenterik iskeminin (NOMİ) splanknik hipoperfüzyon ve vazokonstriksiyonun bir sonucu olarak meydana geldiği düşünülmektedir. Mezenterik arteriyel trombozuna benzer olarak NOMİ de aterosklerotik damar hastalığı olan hastalarda gelişme eğilimindedir. Bu hastalar; ileri yaşta, yaşamı tehdit eden komplikasyonu olan (örn; MI ya da KKY) ve intestinal perfüzyonun azalmasına da neden olan (örneğin diüretikler, digoxin, alfaadrenerjik agonist gibi) ilaçlarla tedavi edilen hastalardır. Kokain kullanımından kaynaklanan nonoklüzif mezenterik iskemi de bu durumlardan sayılabilir. Kardiyak cerrahi sonrası ve diyaliz hastalarında da NOMİ geliştiği rapor edilmiştir.

19 Non-Oklüzif Mesenterit İskemi; akut mezenterik iskemiler içinde %20-30 arasında yer tutar lerden bu yana NOMİ vakalarında yoğun bakımlarda invaziv hemodinamik takipler ile hipotansiyonun kontrolünün daha etkin olması ve kalp yetmezliklerinde sistemik vazodilatörlerin kullanımının etkinleşmesi sebepleri ile % 50 kadar düşüş olmuştur. Insidans düşüşe rağmen tanı konulmasının zorluğu ve iskemi gelişmesi akabinde iskeminin geri döndürülmesindeki zorluklar nedenli vakaların yaklaşık % 70 i mortalite ile sonuçlanmaktadır. NOMİ eşlik eden karın ağrısının şiddeti ve yeri, akut oklüzif mezenterik iskeminin klasik şiddetli ağrısından daha değişkendir. NOMİ için risk grubunun en büyük grubunu oluşturan yaşlı hastalarda şüphe, hızlı tanı koymak için şarttır.

20 KLİNİK BELİRTİLER; Akut mezenterik iskemi (AMİ) olan hastalardaki ağrı; fiziki muayene ile uyumsuz akut başlangıçlı periumblikal ağrı olarak tarif edilmiştir. Bulantı ve kusma da yaygındır. Minimal abdominal FM bulgulara rağmen ani başlayan şiddetli karın ağrısı, akut mezenterik iskemi için risk faktörleri bulunan bir hastada şüphelenmeyi gerektirir. Semptomlar mezenterik ven trombozu olan hastalarda daha sinsi. Hastaların yarısında mide bulantısı ve kusma vardır. Kronik mezenterik iskemisi olan ve portal veya splenik ven trombozunun eşlik ettiği hastalarda özofagus veya gastrik varis kanaması ortaya çıkabilir. Nonspesifik karın ağrısı subakut iskemik durumlarda ortaya çıkmış tek özellik olabilir.

21 Nonoklüzif iskemisi olan ve ağrısı olmayan hastaların %25 i; hipotansiyon, konjestif kalp yetmezliği, hipovolemi ve kardiyak aritmiler gibi hastalık tablolarının gölgesinde kalmıştır. *Şiddetli ağrı kolonik mezenterik iskemi ile karşılaştırıldığında, ince barsakları etkileyen akut mezenterik iskemide daha fazladır. *İskemi nedenli gelişen ince barsak tıkanıklığı olan hastalarda, ağrı genellikle kusmadan önce bir bulgu olarak karşımıza çıkar. *Embolinin neden olduğu iskemide ağrı ani başlar. Buna karşılık trombotik nedenlerin, vaskülit ya da nonoklüzif nedenle olan iskemilerde ağrı sinsidir (saatler-günler) *Alt karın ağrısı ve hematokezya beraber kolonik iskemilerde daha yüksek oranda görülür.

22 Batın muayenesi başlangıçta normal olabilir veya sadece karın şişliği veya gaytada gizli kan ortaya çıkarabilir. Böyle hastalarda peritoneal inflamasyon belirtisi yada defans-rebound bulunmaz. Barsakta iskemi ilerledikçe transmural barsak enfarktüs gelişir. Bu durumdaki hastalarda batın distandü hale gelir, barsak sesleri alınamaz ve periton irritasyon bulguları görülür. Akut mezenterik iskemili yaşlı hastaların 1/3 ünde mental durum değişiklikleri de görüldüğü rapor edilmiştir.

23 TANI; Akut Mezenterik İskemi tanısı özellikle bilinen risk faktörleri (atriyal fibrilasyon, konjestif kalp yetmezliği, periferik damar hastalığı veya hiperkoagülabilite öyküsü gibi) olan hastalarda, klinik şüphe duyulmasına bağlıdır. Hastanın kişisel ve aile öyküsü dikkatli yorumlanmalıdır. Akut embolik mezenterik iskemi olan hastaların yaklaşık üçte birinde eski emboli geçmişi mevcuttur. Akut mezenterik ven trombozu olan hastaların yaklaşık yarısında kendinde yada ailesinde DVT veya pulmoner emboli öyküsü mevcuttur. Buna ek olarak, akut mezenterik trombozu olan hastalarda sıklıkla kronik postprandial karın ağrısı, yemekten kaçınma ve kilo kaybı gibi kronik mezenterik iskemi için uyarıcı semptomlar vardı.

24 Hızlı tanı, barsak infarktı gibi ciddi sıkıntıların ortaya çıkmasını önlemek için şarttır. Ancak mezenterik iskeminin erken belirti ve bulgularının nonspesifik olması ve kesin tanı için komorbiditeleri olan hastalarda invaziv işlemlerin de gerekiyor olması nedenli gecikebilmektedir. Bizim yaklaşımımız da genellikle Amerikan Gastroenteroloji Derneği (algoritma 1A-E) tarafından önerilen rehberler ile uyum göstermektedir.

25 Diagnosis and treatment of intestinal ischemia I

26 Diagnosis and treatment of intestinal ischemia II

27 Diagnosis and treatment of intestinal ischemia III

28 Diagnosis and treatment of intestinal ischemia IV

29 Diagnosis and treatment of intestinal ischemia V

30 Akut Mezenterik İskemi şüphesi olan hastalar (akut konjestif kalp yetmezliği, hipotansiyon, hipovolemi ve kardiyak aritmilerin düzeltilmesi ve hastanın gevşemesi amaçlı tedbirler de dahil) resüsite edilmelidir. Sonrasında düz filmler ve / veya CT taraması planlanmalıdır. Bu testler iskeminin geri dönüşümsüz ilerleyip-ilerlemediğini gösterirken, aynı zamanda karın ağrılarının diğer nedenlerini de dışlamaya yardım ederler. Mezenterik ven trombozu olarak kabul edilen durumlarda BT değerlidir.

31 Ancak hastada güçlü bir klinik şüphe olduğunda BT taraması ile zaman geçirmeden doğrudan anjiyografi istenmelidir. Hiçbir alternatif yöntemle tanı konulamaz, radyolojik bulgulara ulaşılamaz ise, acil laparotomi yerine hastalara süratle SMA selektif anjiyografi yapılmalıdır. Sadece vasküler tıkanmayı tanımlamak için değil, aynı zamanda cerrahi planlanan hastalarda dahi papaverin infüzyonu ile mezenterik vazokonstriksiyon rahatlatmak için kullanılır, bu nedenle anjiyografi çok önemlidir. Mezenterik vazokonstrüksiyonu iyileştirebilmek, hem emboli, hem tromboz, hem de nonoklüzif iskemi

32 Laboratuar çalışmaları; Laboratuar çalışmaları nonspesifiktir, anormal laboratuvar değerleri AMİ şüphesini desteklemekte yararlı olabilir ancak normal laboratuar değerleri AMİ dışlamaz ve AMI için klinik şüphe var olduğunda anjiyografinin geciktirilmemesi gerekir. Laboratuvarda lökositoz, hemotokrit yüksekliği ve metabolik asidoz görülebilir. Aksi ispatlanana kadar akut karın ağrısı ve metabolik asidoz görülmesi durumunda hastada intestinal iskemi düşünülmelidir. Birçok laboratuar çalışması ile mezenterik iskemi veya enfarktüs tanısında kullanılabilecek bir yöntem bulunmaya çalışılmıştır ancak ne yazık ki çoğu anormal bulgular saptandığında iskemik durumun bağırsak nekrozuna ilerlemiş olduğu saptanmıştır.

33 Yükselmiş serum laktat düzeyi şok, diyabetik ketoasidoz, karaciğer ve böbrek yetmezliği olmadığı gösterilen kişiler için mezenterik iskemi ve enfarktüs durumu için özgünlüğü önemli ölçüde artırır. Serum amilaz düzeyleri intestinal iskemisi olan hastaların yaklaşık %50 sinde, fosfat ise %80 oranında yüksek gözlenmiştir. Normal D-dimer düzeyleri akut intestinal iskeminin dışlanması için yardımcı olabilir.

34 Radyografik çalışmalar; Mezenterik anjiografi, akut arteryel iskemi için halen altın standart tanı aracıdır. Anjiyografi superior mezenterik ven trombozu için nispeten daha az duyarlıdır. NOMİ olan hastalarda, arteriyografi ana damarlardaki akışın azaldığını gösterebildiği gibi, submokozal kan akımındaki noksanlığa bağlı değişiklikleri de gösterebilir. Mezenterik ven trombozunda da venöz dolum defektinin varlığını veya yokluğu, venöz akış fazında tespit edebilir.

35 Düz karın grafisi nispeten spesifik değildir ve hastaların %25 inden daha fazlasında tamamen normal olabilir. Grafide AMI düşündüren bulgular bağırsak duvarında kalınlaşma (akut mezenterik ven trombozunda özellikle önemli), ve / veya pnömatozis intestinalis (resim 1) görülmesi ve ileus tespit edilmesi olarak sayılabilir. Doppler-flow ultrasonografi ile çölyak veya superior mezenterik arterde darlık veya tıkanıklıkları görebiliriz. Ancak genellikle teknik olarak genişlemiş bağırsak ansları ve yoğun gaz gölgeleri olabileceğinden sınırlıdır.buna ek olarak distal emboli tespitinde ve NOMİ değerlendirilmesi de sınırlıdır.

36 Batın bilgisayarlı tomografisi (BT) fokal veya segmental barsak duvar kalınlaşmasını veya portal ven gazı ile intestinal pnömatozis i (resim 1) gösterebilir. Mezenterik arteriyel tıkanması kontrast da verilmesi halinde görülebilinir. BT'nin doğruluğu 39 hastada pozitif bulgu (Arteriyel veya venöz tromboz yada intramural gaz, portal venöz gaz, barsak duvar kontrastlanma odak eksikliği, karaciğer veya dalak infarkt bulgusundan en az biri görülmesi ile) sonrası cerrahi olarak değerlendirilmiştir.sırasıyla duyarlılık %64 ve özgüllük %92 olarak bulunmuştur. Klinik ortamda geleneksel spiral BT görüntülemenin prediktif değeri araştırmada da görüldüğü üzere beklenildiği kadar yüksek olmayabilir.

37

38 Bir örnek çalışmada 91 hasta değerlendirilmiş, 18 AMİ olgusunun 16 sı doğru teşhis edilmiştir.toplamda, iki yanlış pozitif ve iki hastada yalancı negatif sonuç ile, BTanjiyografinin %96 doğruluk yüzdesine sahip olduğunu göstermiştir. Manyetik rezonans anjiyografi (MRA) ve BT anjiografi; Mezenterik damar ve ince bağırsaklar hakkında çok daha ayrıntılı bilgiler sunabilir. BT anjiyografi hala düşük maliyeti, geniş kullanılabilirlik alanı ve SMV trombozu teşhis için mükemmel hassasiyette olmasına rağmen, MRA mezenterik venöz tromboz tanısında oldukça duyarlıdır. BT-anjiyografi tıkayıcı ve nonoklüzif mezenter iskemi tanısı için yüksek bir doğruluk derecesine sahiptir.

39 TEDAVİ; AMİ'li hastaların tedavisinin esas amacı mümkün olduğunca çabuk bağırsak kan akımı geri döndürmektir. *İlk yapılması gereken agresif hemodinamik izleme ve destek, metabolik asidozun ve elektrolit tablosunun takibi, geniş spektrumlu antibiyotik başlanması ve gastrik dekompresyon için nazogastrik tüp takılmasını içermelidir. *Vazopressin ve digoksin gibi vazokonstrüksiyon oluşturan ajanların kullanımından kaçınılmalıdır. *Vazopresör gerekli ise bunlar mesenterik perfüzyon üzerinde etkisinin daha az olduğu bilinen düşük doz dopamin, dobutamin yada milrinon ihtiva edenlerden olmalıdır. *Sistemik antikoagülasyon hastalarda aktif kanama olmadıkça trombüs oluşumu ya da yayılmasını engellemek için uygulanmalıdır. Antikoagülasyona genelde yeni trombüs oluşumu önlemek için ameliyat sonrası da devam edilmelidir.

40 Cerrahi; Klinik, radyolojik veya laboratuar parametrelerine dayalı olarak bağırsak iskemi veya perforasyon şüphesi olan hastalarda gecikmeden yapılmalıdır. Tanıda şüphe olanlara hızlıca angiografi yapılmalıdır. Anjiyografi hipotansiyon veya hipovolemi ortamında bile etkilidir ancak mezenterik iskeminin yokluğunda mezenterik vazokonstrüksiyonu net bir şekilde gösterebilmesi için hemodinamik stabilizasyon çalışma öncesinde sağlanmalıdır.

41 *Anjiyografide tedavi seçenekleri iskemi nedeni ve obstrüksiyon anatomisi bağlı intra-arteriyel vazodilatörler veya trombolitik ajanlar, anjiyoplasti, vasküler stent ve embolektomi yönetimini içerir. *AMİ tanısı anjiografi ile konulan hastalarda, NOMI saptanması durumunda nekroz gelişmemiş hastalarda, SMA ya yerleştirilen kateter yardımı papaverin infüzyonu definitif tedaviyi sağlayabilir. (Papaverin fosfodiesteraz güçlü bir inhibitörü, siklik adenosin monofosfat (camp) parçalanması için gerekli olan bir enzimdir. Artan camp düzeyleri vazokonstriksiyon, vasküler düz kas gevşeme ve rahatlama neden olur.) *Aynı şekilde bağırsak nekrozu gelişmemiş hastalarda transvers arteriotomi ile embolektomi uygulanır. *Sınırlı rezeksiyon yapılan ve bağırsak canlılığından emin olunan stabil hastalarda primer anastomoz; hemodinamik olarak instabil, eşlik eden hastalığı bulunan hastalarda stoma uygun girişimdir.

42 ÖZET VE ÖNERİLER Mezenterik arteriyel kan akımının %60-70 inin azalması sebebiyle oluşan mezenter iskemi vakalarının %60 ı aşan oranlarda mortalitesi vardır. Spesifik risk faktörleri arasında ileri yaş, ateroskleroz, düşük kalp debisi durumları, kardiyak aritmiler, şiddetli kalp kapak hastalığı, yeni miyokard infarktüsü ve intra-abdominal malignensiler bulunmaktadır.

43 ÖZET VE ÖNERİLER AMİ sinde tanı özellikle bilinen risk faktörleri (atriyal fibrilasyon, kalp yetmezliği, periferik damar hastalığı veya hiperkoagülabilite öyküsü gibi) olan hastalarda yüksek klinik şüpheye bağlıdır. Hızlı tanı bağırsak enfarktüsü ile ilişkili katastrofik olayları önlemek için şarttır. Ancak, mezenterik iskeminin erken belirti ve bulgular nonspesifik ve kesin tanı için özellikle komorbid hastalıkları olanlarda invaziv testler gerekli olması nedeni ile tanı gecikebilir.

44 ÖZET VE ÖNERİLER Mezenterik anjiografi, akut arteryel iskemi için halen altın standart tanı çalışmasıdır. Anjiyografinin erken ve yaygın olarak uygulanması; son 30 yılda akut mezenterik iskemi hastalarında mortalite düşüşü için önemli bir faktör olmuştur. Mezenter iskemi için yüksek klinik şüphe mevcut olan hastalarda hemen diğer görüntülemeler denenmeden anjiyografi yapılmalı ve cerrahi konsültasyonu istenmelidir.

45 ÖZET VE ÖNERİLER Akut mezenter iskemisi olan hastalarda tedavinin asıl amacı barsak kan akımını geri döndürmektir. Bu amaçla agresif hemodinamik izleme ve destek, metabolik asidoza müdehale, geniş spektrumlu antibiyotik başlanması ve bir nazogastrik tüp ile dekompresyon yapılması gereklidir.

46

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Akut Mezenter İskemi. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Akut Mezenter İskemi Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Anatomi Etyoloji/Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Giriş Tüm akut mezenter iskemi

Detaylı

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul

İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul İSKEMİK BARSAĞIN RADYOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Ercan Kocakoç Bezmialem Vakıf Üniversitesi İstanbul Öğrenim hedefleri Mezenterik vasküler olay şüphesi ile gelen hastayı değerlendirmede kullanılan

Detaylı

MEZENTERİK VASKÜLER HASTALIKLAR

MEZENTERİK VASKÜLER HASTALIKLAR Arter hastalıkları Akut mezenterik iskemi Emboli Tromboz NOMI Kronik mezenterik iskemi Ven hastalıkları Mezenterik ven trombozu MEZENTERİK VASKÜLER HASTALIKLAR AKUT MEZENTERİK İSKEMİ Akut olarak barsak

Detaylı

Mezenter İskemiyi Anlamak. Dr Ali Kemal Erenler

Mezenter İskemiyi Anlamak. Dr Ali Kemal Erenler Mezenter İskemiyi Anlamak Dr Ali Kemal Erenler Teşhis etmek imkansız, Prognoz umutsuz, Tedavi faydasız. Cokkinis, 1926 Olguların 2/3 ü tromboembolik oklüziv MI (Özellikle SMA) 1/6 sı non-oklüziv mezenter

Detaylı

Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı

Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı Portal Hipertansiyon Prof.Dr.Abdullah.Abdullah SONSUZ Gastroenteroloji Bilim Dalı 2006-2007 GİS Dalak Portal Ven Karaciğer Hepatik Ven Hepatik Arter Portal Hipertansiyonun Tanımı Portal hipertansiyon:

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Abdullah oğuz

Yrd. Doç. Dr. Abdullah oğuz 1 Yrd. Doç. Dr. Abdullah oğuz MEZENTERİK VASKÜLER HASTALIKLAR Mezenter, barsakların karın arka duvarına tutunmasını sağlayan içerisinde arter, ven, lenfatik ve sinirleri barındıran bir posterior pariyetal

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016

Göğüs Ağrısı Olan Hasta. Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı Olan Hasta Dr. Ö.Faruk AYDIN / 06.04.2016 Göğüs Ağrısı??? Yan ağrısı? Sırt ağrısı? Mide ağrısı? Karın ağrısı? Boğaz ağrısı? Omuz ağrısı? Meme ağrısı? Akut Göğüs Ağrısı Aniden başlar-tipik

Detaylı

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AORT ANEVRİZMASI YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Ani ölümün önemli bir nedenidir Sıklığı yaşla birlikte artar 50 yaş altında nadir rastlanır E>K Aile

Detaylı

Mesenterik Vasküler Hastalıklar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah OĞUZ

Mesenterik Vasküler Hastalıklar. Yrd. Doç. Dr. Abdullah OĞUZ Mesenterik Vasküler Hastalıklar Yrd. Doç. Dr. Abdullah OĞUZ Tanımlama Mezenter, barsakların karın arka duvarına tutunmasını sağlayan içerisinde arter, ven, lenfatik ve sinirleri barındıran bir posterior

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

Giriş. Yaşlılarda Karın Ağrısı. Genel Bilgiler. Genel Bilgiler. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü

Giriş. Yaşlılarda Karın Ağrısı. Genel Bilgiler. Genel Bilgiler. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü. Değerlendirmeyi Etkileyen Faktörler Öykü Giriş Yaşlılarda Karın Ağrısı Dr. Mutlu Kartal Şubat 2010 ABD de 2000 yılında 600 binden fazla yaşlı karın ağrısı başvurusu var 2030 yılında toplumun %20 si yaşlı olacak!!! 25 milyondan fazla acil servis

Detaylı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı

Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Mehmet İnan Genel Cerrahi Uzmanı 1 Ameliyat Yapılmadan İlgilendiği Konular: Sıvı ve Elektrolit tedavisi Şok Yanık tedavisi 2 Travma Hastaları Kesici karın travmaları: Karın bölgesini içine alan kurşunlanma,

Detaylı

AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR

AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR Pulmoner Vasküler Hastalıklar AKUT PULMONER EMBOLİDE RADYOLOJİK ÖNEMLİ MESAJLAR Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AKCİĞER HASTALIKLARI VE YOĞUN BAKIM GÜNLERİ TANI VE TEDAVİDE

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen

Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi. Doç Dr Mehmet Ergelen Karotis ve Serebrovasküler Girişimlerde Komplikasyonlar ve Önlenmesi Doç Dr Mehmet Ergelen 1-Karotis Girişimleri 2-Akut İskemik İnme de MekanikTrombektomi Karotis Girişimleri Komplikasyonlar 1-Karotid

Detaylı

AKUT MEZENTERİK İSKEMİ VAKALARININ RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

AKUT MEZENTERİK İSKEMİ VAKALARININ RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI Tez Yöneticisi Prof. Dr. İrfan COŞKUN AKUT MEZENTERİK İSKEMİ VAKALARININ RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ (Uzmanlık Tezi) Dr. Rıdvan

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

KÜNT ve DELİCİ/KESİCİ KARIN TRAVMALARI

KÜNT ve DELİCİ/KESİCİ KARIN TRAVMALARI KÜNT ve DELİCİ/KESİCİ KARIN TRAVMALARI Dr. Ömer USLUKAYA DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ ANABİLİM DALI Karın travması Karın travmaları, baş, boyun ve toraks travmalarından sonra üçüncü en

Detaylı

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze

Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi. Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Girişimsel Aritmi Komplikasyonlar ve Tedavisi Doç.Dr.Enis Oğuz Anadolu Sağlık Merkezi - Gebze Hasta grupları ve ablasyon endikasyonları (n=5330) AVNRT A.Yol AV nod A.Flatter AT Diğer Has. n 2243 1147 803

Detaylı

PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR. Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli

PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR. Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli PERİFERİK ARTER HASTALIKLARINDA SEMPTOMLAR Dr. İhsan Alur Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi AD, Denizli PERİFERİK ARTER HASTALARINA YAKLAŞIM NASIL OLMALIDIR? A) ANAMNEZ (ÖYKÜ,

Detaylı

İNTESTİNAL İSKEMİK HASTALIKLARIN TEŞHİS VE TEDAVİSİ

İNTESTİNAL İSKEMİK HASTALIKLARIN TEŞHİS VE TEDAVİSİ İNTESTİNAL İSKEMİK HASTALIKLARIN TEŞHİS VE TEDAVİSİ Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı Akut ve kronik karın ağrısı çok farklı patofizyolojik mekanizmalar ve olaylar sonucunda oluşabilir. Klinisyenin birçok sebep

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D.

Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. Prof. Dr. Binali MAVİTAŞ Dicle Üniverstiesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi A.D. Endotel zedelenmesi ATEROSKLEROZ Monositlerin intimaya göçü Lipid yüklü makrofajlar Sitokinler İntimaya kas h. göçü

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi

VAKA SUNUMU. Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi VAKA SUNUMU Dr. Arif Alper KIRKPANTUR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Ünitesi ÖYKÜ 58 yaşında, erkek hasta, emekli memur, Ankara 1989: Tip 2 DM tanısı konularak, oral antidiyabetik

Detaylı

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire DOLAŞIM SİSTEMİ TERİMLERİ Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Dokuların oksijen ve besin ihtiyacını karşılayan, kanın vücutta dolaşmasını temin eden, kalp ve kan damarlarının meydana getirdiği sisteme dolaşım

Detaylı

Tarihçe. Anatomi. Giriş. Etyoloji. Etyoloji MESENTER İSKEMİ. 15. yy da Florasanda ilk defa Beneviene. tarafından tanımlanmış.

Tarihçe. Anatomi. Giriş. Etyoloji. Etyoloji MESENTER İSKEMİ. 15. yy da Florasanda ilk defa Beneviene. tarafından tanımlanmış. MESENTER İSKEMİ Dr. Neslihan SAYRAÇ AÜTF Acil Tıp Anabilimdalı 15/03/2011 Tarihçe 15. yy da Florasanda ilk defa Beneviene tarafından tanımlanmış. 1875 yılında Litten hayvanda SMA ya ligasyon yaparak mesenter

Detaylı

GİS KANAMALARI. Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU

GİS KANAMALARI. Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU GİS KANAMALARI Prof.Dr.Tayfun KARAHASANOĞLU Ekim 2006 ÜST GİS KANAMASI GİS kanamalarının % 80 i Treitz ligamanının proksimali ETYOLOJİ Peptik ülser hastalığı Varisler Mallory-Weiss Eroziv gastrit Tümörler

Detaylı

Akut Mezenter İskemi Tanısında Yeni Belirteçler

Akut Mezenter İskemi Tanısında Yeni Belirteçler TC SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Doç. Dr. Başar CANDER Anabilim Dalı Başkanı Akut Mezenter İskemi Tanısında Yeni Belirteçler Dr. Keziban Uçar Karabulut UZMANLIK TEZİ Tez

Detaylı

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ

Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi. Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Dönemi Komplikasyonlarda Hemşirelik İzlemi Nevin ÇETİN Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİTÜ Engraftman Sendromu Veno- Oklüzif Hastalık Engraftman Sendromu Hemşirelik İzlemi Vakamızda: KİT (+14)-

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu

Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyabetik Ayak Yarası ve İnfeksiyonunun Tanısı, Tedavisi ve Önlenmesi: Ulusal Uzlaşı Raporu Diyb. Hemş. Dr. Selda ÇELİK İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini

Takiplerde hastalarda hangi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini Dönem IV Kardiyoloji Stajı Konu: Atrial fibrilasyonlu hastaya yaklaşım Amaç: Bu dersin sonunda dönem IV öğrencileri atrial fibrilasyonu tanımlayabilecek, hastaya yaklaşımdaki temel prensipleri belirtebileceklerdir.

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

DEKOMPANSE KALP YETMEZLİĞİNİN ACİL SERVİS YÖNETİMİ DR ŞÜKRÜ KOÇKAN KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ

DEKOMPANSE KALP YETMEZLİĞİNİN ACİL SERVİS YÖNETİMİ DR ŞÜKRÜ KOÇKAN KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ DEKOMPANSE KALP YETMEZLİĞİNİN ACİL SERVİS YÖNETİMİ DR ŞÜKRÜ KOÇKAN KIZILTEPE DEVLET HASTANESİ Sunum planı Kalp yetmezliği tanımı Kalp yetmezliği tipleri sınıflandırma Akut kalp yetmezliği kliniği Akut

Detaylı

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde

İnvaziv Girişimler. Sunum Planı. SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar. SANTRAL VENÖZ KATETER İşlem öncesinde Sunum Planı İnvaziv Girişimler Santral Venöz Kateter Uygulamaları Kardiyak Pacemaker Arteriyel Kanülasyon SANTRAL VENÖZ KATETER Endikasyonlar iv yol Uzun süreli iv yol ihtiyacı Hemodinamik monitorizasyon

Detaylı

Levosimendanın farmakolojisi

Levosimendanın farmakolojisi Levosimendanın farmakolojisi Prof. Dr. Öner SÜZER Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AbD 1 Konjestif kalp yetmezliği ve mortalite 2 Kaynak: BM Massie et al, Curr Opin Cardiol 1996

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Kanamaları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Gastrointestinal Sistem Kanamaları. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Gastrointestinal Sistem Kanamaları Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Etyoloji Klinik Üst GIS kanamaları Alt GIS kanamaları Tanı Tedavi Tanım Treitz

Detaylı

SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ

SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ SEREBRAL TROMBOZLU ÇOCUKLARDA KLİNİK BULGULAR VE TROMBOTİK RİSK FAKTÖRLERİ Ankara Çocuk Sağlığı Hastalıkları Hemotoloji Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi 2 Amaç Klinik bulguların özellikleri Kalıtsal

Detaylı

Akut Apandisit Tanısal Yaklaşımlar

Akut Apandisit Tanısal Yaklaşımlar Apandisit; Akut Apandisit Tanısal Yaklaşımlar Dr. Selcan ENVER DİNÇ ACİL TIP ABD. 09.03.2010 Acil servise başvuran karın ağrılı hastalarda en sık konulan tanılardan bir tanesidir. Apandektomi dünya genelinde

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ

Kronik Pankreatit. Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Kronik Pankreatit Prof. Dr.Ömer ŞENTÜRK KOÜ Gastroenteroloji, KOCAELİ Tanım Pankreasın endokrin ve ekzokrin yapılarının hasarı, fibröz doku gelişimi ile karakterize inflamatuvar bir olay Olay histolojik

Detaylı

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Kardiyovasküler olaylar tüm dünyada en önemli ölüm nedenidir. İnsan ömrünün uzaması kardiyak sorunu olan

Detaylı

Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu

Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Tarih :././20 Hastanın adı ve soyadı: Protokol numarası: Hepatik Arter Anevrizması Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Bana yapılan muayene ve tetkikler sonucunda doktorlarım tarafından, karaciğer ana

Detaylı

YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ S İ VA S

YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ S İ VA S YÜKSEK RİSKLİ EKG PATERNLERİ D R. S E V G İ S A R Z E P Ç AT L A K S İ VA S N U M U N E H A S TA N E S İ S İ VA S - 2017 o Elektrokardiyografi(EKG), akut koroner sendrom(aks) ların ve bazı diğer kardiyak

Detaylı

Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler.

Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler. KARIN TRAVMALARI Karın yaralanmaları ister penetran ister künt mekanizmaya bağlı olsun ciddi morbidite ve mortalite ile seyrederler. Amaçlar Karnın anatomik sınırlarını, Penetran ve künt travmalar arasındaki

Detaylı

Türkiye Acil Tıp Derneği. Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM. SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011

Türkiye Acil Tıp Derneği. Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM. SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Türkçüer Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Öğrenim Hedefleri; Şokun genel tanımını Şoktaki genel fizyopatoloji ve kompanzasyon

Detaylı

Tedavi. Tedavi hedefleri;

Tedavi. Tedavi hedefleri; Doç. Dr. Onur POLAT Tedavi DVT tanısı konduktan sonra doğal gidişine bırakılırsa, ölümcül komplikasyonu olan PE ve uzun dönemde sakatlık oranı son derece yüksek olan posttromboflebitik sendrom ve Pulmoner

Detaylı

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI

4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI (Grup 1) Amaç: Cerrahinin genel prensipleri ile ilgili temel bilgilerin verilmesi ve çeşitli cerrahi hastalıkların özeliklerinin, uygulamalı olarak cerrahi hastaya

Detaylı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı 64 yaşında erkek hasta 10 yıldır KOAH tanılı ve diyabet hastası 25 gün önce göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı PaO2: 68.2; PaCO2:36 ; O2 satürasyonu: 94,4 FM;

Detaylı

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi)

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) İlk Muayenede Hiakye (Anahtar ögeler) AVD semptomları (II+, Retina dekolmanı, ilişkili genetik bozukluklar

Detaylı

Giriş. Derin Ven Trombozunun Araştırılması. Niçin Önemli. Pretest olasılık skorları

Giriş. Derin Ven Trombozunun Araştırılması. Niçin Önemli. Pretest olasılık skorları Giriş Derin Ven Trombozunun Araştırılması Dr.Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. DVT ve PTE spektrumun uç noktalarıdır DVT için yapılan çalışma PTE araştırmasının da bir parçasıdır. Derin Ven Trombozunun Araştırılması

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

Sunumu Hazırlayan PULMONER EMBOLİZM. Olgu 2. Olgu 1. Kaynaklar. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

Sunumu Hazırlayan PULMONER EMBOLİZM. Olgu 2. Olgu 1. Kaynaklar. Olgu Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi PULMONER EMBOLİZM Sunumu Hazırlayan Doç. Dr. İbrahim Türkçüer Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Öğretim Üyesi Son Güncellenme

Detaylı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr Talip Asil Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Karotis Arter Hastalığı İskemik İnmelerin yaklaşık %20-25 inde karotis arter darlığı Populasyonda yaklaşık %2-8 oranında

Detaylı

Abdominal Bilgisayarl Tomografi (BT) De erlendirmesi. erlendirmesi. Dr. SEM H AYTAÇLAR

Abdominal Bilgisayarl Tomografi (BT) De erlendirmesi. erlendirmesi. Dr. SEM H AYTAÇLAR Abdominal Bilgisayarl Tomografi (BT) De Dr. SEM H AYTAÇLAR Abdominal BT De Acilde Akut Kar n n A r s A En s k s k ba vurulardan: % 5-10 Etiyoloji ço unda belirsiz: % 42 Cerrahi neden % 15-40 Yat : : %

Detaylı

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Olgu EKTOPİK GEBELİK Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Nisan 2010 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Gebelik olabilir, vajinal spotting kanama

Detaylı

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) (İlkbahar Dönemi) KLİNİK TIP BİLİMLERİ TESTİ 10 NİSAN 2016 PAZAR ÖĞLEDEN SONRA

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) (İlkbahar Dönemi) KLİNİK TIP BİLİMLERİ TESTİ 10 NİSAN 2016 PAZAR ÖĞLEDEN SONRA T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (TUS) (İlkbahar Dönemi) KLİNİK TIP BİLİMLERİ TESTİ 10 NİSAN 2016 PAZAR ÖĞLEDEN SONRA Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi

Detaylı

İskemik İnme ve Acil Yaklaşım(*)

İskemik İnme ve Acil Yaklaşım(*) İskemik İnme ve Acil Yaklaşım(*) Dr. Birsen İnce İnme, merkezi sinir sisteminde iskemi ya da kanamaya bağlı olarak aniden gelişen nörolojik defisit şeklinde tanımlanır. İskemik inme ise, inme olgularının

Detaylı

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ A.D. BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2013-2014 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM IV 3. GRUP DERS PROGRAMI

Detaylı

Pankreas Kisti Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu

Pankreas Kisti Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Tarih :././20 Hastanın adı ve soyadı: Protokol numarası: Pankreas Kisti Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Bana yapılan muayene ve tetkikler sonucunda doktorlarım tarafından, pankreasımda iltihabi kist

Detaylı

Crohn Hastalığı. İnflamatuar Barsak Hastalıkları. Patofizyoloji. Klinik. Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D.

Crohn Hastalığı. İnflamatuar Barsak Hastalıkları. Patofizyoloji. Klinik. Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. Crohn Hastalığı İnflamatuar Barsak Hastalıkları Dr. Erkan GÖKSU Acil Tıp A.D. Kronik granülamatöz inflamatuar hastalık Etyoloji net değil Gastrointestinal Sistemde heryeri tutabilir 15-22 birinci zirve

Detaylı

BARSAKLARIN VASKÜLER HASTALIKLARI

BARSAKLARIN VASKÜLER HASTALIKLARI BARSAKLARIN VASKÜLER HASTALIKLARI Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı Barsakların vasküler anatomisi İnce barsağın tüm kanı çölyak trunkus (TÇ) ve superior mezenterik arter (SMA) den gelir. Vasküler anatomi insanlar

Detaylı

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr

Akut Karın Ağrısı. Emin Ünüvar. İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. eminu@istanbul.edu.tr Akut Karın Ağrısı Emin Ünüvar İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı eminu@istanbul.edu.tr 28.07. Acil ve Yoğun Bakım Kongresi 1 AKUT Karın ağrısı Çocuklarda karın ağrısı

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSUZ KOPYADIR. SAYFA NO 1/4 GİRİŞİMSEL RADYOLOJİK TETKİKLER İÇİN HASTA BİLGİLENDİRME VE RIZA FORMU Ünitenin Adı : Hastanın Adı ve Soyadı : Protokol No : Girişimsel radyolojideki işlemler; görüntüleme kılavuzluğunda cerrahiye

Detaylı

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği

ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON. Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği ADRENAL YETMEZLİK VE ADDİSON Doç. Dr. Mehtap BULUT Bursa Şevket Yılmaz EAH Acil Tıp Kliniği SUNU PLANI Tanım ve Epidemiyoloji Adrenal bez anatomi Etiyoloji Tanı Klinik Tedavi TANIM-EPİDEMİYOLOJİ Adrenal

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI intern semineri Ş. TEKİN intern semineri

Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI intern semineri Ş. TEKİN intern semineri GENEL CERRAHİ 1. GÜN 08.00-10.00 Pratik Uygulama Anamnez Alma 10.00-10.45 Cerrahiye giriş Y. TATKAN Cerrahi anamnez ve terminoloji Ş. TAVLI Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI Özofagus tümörleri M. BELVİRANLI

Detaylı

Doppler Ultrasonografi ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

Doppler Ultrasonografi ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Doppler Ultrasonografi PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Ekstrakraniyal Doppler Ultrasonografi Endikasyonları GİA veya inme geçiren hastalar Boyunda üfürüm duyulan hastalar Subklaviyan

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU?

KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? KORONER ARTER HASTALIĞINDA BETA BLOKERLER GÖZDEN DÜŞÜYOR MU? TABİ Kİ HAYIR, HER HASTAYA VERMELİYİZ DR. SABRİ DEMİ RCAN Beta Blokerler Adrenerjik reseptörler katekolaminler tarafından stimüle edilen G-protein

Detaylı

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni

Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dev Karaciğer Metastazlı Gastrointestinal Stromal Tümör Olgusu ve Cerrahi Tedavi Serüveni Dr. Koray TOPGÜL Medical Park Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü/ SAMSUN 35 yaşında erkek hasta, İlk kez 2007

Detaylı

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp

Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Dr. Burak KATİPOĞLU Ankara E.A.H. Acil Tıp Giriş Miyokardiyal perfüzyon ve kardiyak fonksiyon bozukiuğu tüm vücudun kan akımını etkiler. Bunun sonucu olarak kardiyak pompa fonksiyonu azaldığında hedef

Detaylı

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ Koroner arter hastalığı ve inmenin ardından kardiyovasküler 3. mortalite nedenidir. Batı ülkelerinde

Detaylı

En iyi yöntem inmeden korunma Risk faktörlerinin belirlenmesi

En iyi yöntem inmeden korunma Risk faktörlerinin belirlenmesi İNME SONRASI TEDAVİ En iyi yöntem inmeden korunma Risk faktörlerinin belirlenmesi Birincil Koruma Amaç asemptomatik kişilerde inmeye neden olabilecek risk faktörlerini belirlemek, önlemek ve kontrol altına

Detaylı

İSKEMİK KOLİT. ICD-10:K55.9 Dr. Şevki Hakan Eren Mayıs 2014 Antalya

İSKEMİK KOLİT. ICD-10:K55.9 Dr. Şevki Hakan Eren Mayıs 2014 Antalya İSKEMİK KOLİT ICD-10:K55.9 Dr. Şevki Hakan Eren Mayıs 2014 Antalya TANIMLAMA Barsakların metabolik gereksinimi, oksijen ve enerji sunumunun üzerine çıktığında, bir diğer söylemle mezenterik dolaşım yetersizliği

Detaylı

TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI

TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI TEŞHİSTEN TEDAVİYE > ALT EKSTREMİTE ATARDAMARI HASTALIĞI Genç Kardiyologlar Grup Sorumlusu - Prof.Dr.Oktay Ergene Bilimsel İçeriğin Değerlendirilmesi, Son Düzenleme - Prof.Dr. Mahmut Şahin Düzenleme, Gözden

Detaylı

İlaç ve Vaskülit. Propiltiourasil. PTU sonrası vaskülit. birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir.

İlaç ve Vaskülit. Propiltiourasil. PTU sonrası vaskülit. birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir. PTU sonrası vaskülit İlaç ve Vaskülit Propiltiourasil birkaç hafta yıllar sonrasında gelişebilir doza bağımlı değil ilaç kesildikten sonra düzelir. Propiltiourasil Daha çok P-ANCA pozitifliği PTU ile tedavi

Detaylı

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler

Bradiaritmiler. Sinüs Bradikardisi. Birinci Derece AV blok. Birinci Derece AV blok. Bradisritmiler Bradiaritmiler Bradisritmiler Dr. Ali Vefa SAYRAÇ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı 20/10/2009 Sinüs bradikardisi Birinci derece AV blok (20msn den uzun PR) İkinci derece AV blok

Detaylı

Pulmoner Tromboemboli. Prof. Dr. Pınar Çelik

Pulmoner Tromboemboli. Prof. Dr. Pınar Çelik Pulmoner Tromboemboli Prof. Dr. Pınar Çelik PTE Sistemik venlerden gelen trombüslerin pulmoner arter ya da dallarında obstrüksiyon yapması sonucunda ortaya çıkar. Ölümlerin % 15-20 sini oluşturur. Etkenler:

Detaylı

Safra Yolu Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu

Safra Yolu Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Tarih :././20 Hastanın adı ve soyadı: Protokol numarası: Safra Yolu Tümörü Ameliyatı Bilgilendirilmiş Onam Formu Bana yapılan muayene ve tetkikler sonucunda doktorlarım tarafından safra yollarımda tümör

Detaylı

Damar Hasarı: Travma, cerrahi

Damar Hasarı: Travma, cerrahi Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkök Göğüs Cerrahisi Pulmoner Tromboemboli Giriş Pulmoner emboli (PE) pulmoner arter dallarının sistemik venler aracılığıyla taşınan

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

Saat 25 Eylül 2017 Pazartesi 26 Eylül 2017 Salı 27 Eylül 2017 Çarşamba 28 Eylül 2017 Perşembe 29 Eylül 2017 Cuma. Seminer

Saat 25 Eylül 2017 Pazartesi 26 Eylül 2017 Salı 27 Eylül 2017 Çarşamba 28 Eylül 2017 Perşembe 29 Eylül 2017 Cuma. Seminer 4. SINIF GENEL CERRAHİ STAJ PROGRAMI Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. Göktürk MARALCAN, Yrd. Doç. Dr. Hasan BAKIR, Yrd. Doç. Dr. Erdal UYSAL, Yrd. Doç. Dr. Başar AKSOY GRUP 2 Stajyer Öğrenciler için Haftalık

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYON Atriyal fibrilasyon En sık görülen aritmi Epidemiyoloji Aritmiye bağlı hastaneye yatanların 1/3 ü AF li. ABD de tahmini 2.3 milyon, Avrupa da 4.5 milyon insan AF ye sahip. Sıklığı

Detaylı

46 I15.9 Sekonder hipertansiyon, tanımlanmamış 72 I20 Angina pektoris 101 I20-I25 İskemik kalp hastalıkları 102 I20.0 Unstable angina 85 I20.

46 I15.9 Sekonder hipertansiyon, tanımlanmamış 72 I20 Angina pektoris 101 I20-I25 İskemik kalp hastalıkları 102 I20.0 Unstable angina 85 I20. CODE NAME 113 E04 Toksik olmayan guatr, diğer 114 E04.0 Toksik olmayan diffüz guatr 115 E04.1 Toksik olmayan tek tiroid nodulü 67 E04.2 Toksik olmayan multinodüler guatr 121 E04.8 Toksik olmayan guatr

Detaylı

YAŞLILARDA KARIN AĞRISI

YAŞLILARDA KARIN AĞRISI YAŞLILARDA KARIN AĞRISI ABDOMINAL PAIN IN GERIATRICS DOÇ. DR. Yusuf yürümez Sakarya üniversitesi tip fakültesi AsOc. Prof. Yusuf Yurumez Sakarya university MEDICAL SCHOOL SUNUM PLANI Giriş Epidemiyoloji

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi

Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Kahramanmaraş 1. Biyokimya Günleri Bildiri Konusu: Romatizmal Mitral Darlığında Fetuin-A Düzeyleri Ve Ekokardiyografi Bulguları İle İlişkisi Mehmet Aydın DAĞDEVİREN GİRİŞ Fetuin-A, esas olarak karaciğerde

Detaylı

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi

Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı. Dr Özlem Özcan Çelebi Atriyal Fibrilasyonda Akılcı İlaç Kullanımı Dr Özlem Özcan Çelebi Akılcı İlaç Kullanımı Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı uygun süre ve dozda en uygun maliyetle ve

Detaylı

Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar. Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur.

Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar. Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur. Treitz ligamanı altından köken alan akut veya kronik kanamalar Tüm GIS kanamalarının %10-20 sini oluşturur. Hemodinami daha stabil Ortostatik değişiklik daha az (%19 vs.%35) Daha az kan trans. ihtiyacı

Detaylı

27.09.2014. Hiperakut İskemik İnme de Görüntüleme. Öğrenim Hedefleri. Sinonim. İnme tanımı. Beyin metabolizması

27.09.2014. Hiperakut İskemik İnme de Görüntüleme. Öğrenim Hedefleri. Sinonim. İnme tanımı. Beyin metabolizması Öğrenim Hedefleri RADYOLOJİ ANABİLİM DALI Hiperakut İskemik İnme de Görüntüleme Dr Alpay ALKAN Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji A.D İnme tanımı Beyin perfüzyon-otoregülasyon Difüzyon

Detaylı

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım

Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Böbrek kistleri olan hastaya yaklaşım Dr. Ayşegül Örs Zümrütdal Başkent Üniversitesi-Nefroloji Bilim Dalı 20/05/2011-ANTALYA Böbrek kistleri Genetik ya da genetik olmayan nedenlere bağlı olarak, Değişik

Detaylı

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD.

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Trombofili nedir? Trombofili tromboza eğilim oluşturan durumları tanımlamakta

Detaylı

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu

Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Hasta Bilgilendirme Formu Nörovasküler Cerrahi Öğretim Ve Eğitim Grubu Beyin-Omurilik Arteriovenöz Malformasyonları ve Merkezi Sinir Sisteminin Diğer Damarsal Bozuklukları Hasta Bilgilendirme Formu 5 AVM ler Ne Tip Sağlık Sorunlarına

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı