Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı"

Transkript

1 Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı

2 KONU BAŞLIKLARI Gebelik öncesi Gebelik Gebelik süresince tiroid bezinin fizyolojisi Hipotiroidi ve gebelik Hipertiroidi ve gebelik Tiroid nodülleri ve gebelik Tiroid kanseri ve gebelik Gebelik sonrası Postpartum tiroidit

3 GEBELİK ÖNCESİ Tiroide ilişkin hastalığı olanlarda tiroid rezervi düşük olabilir ve gebelikte artan gereksinimi karşılamayabilir. Yüksek riskli gruplar: (The Endocrine Society) Özgeçmişinde ; hipotiroidi, hipertiroidi, post partum tiroidit ya da tiroid cerrahisi olanlar Ailesinde tiroid hastalığı olanlar Guatrı olanlar Gebelik öncesi tiroid antikoru pozitif olanlar Tiroid disfonksiyonuna işaret eden belirti ve bulguları olanlar (anemi, hiperkolesterolemi, hiponatremi gibi)

4 GEBELİK ÖNCESİ Tip 1 DM olanlar Diğer otoimmün hastalığı olanlar İnfertilitesi olanlar Daha önce baş, boyun bölgesine yönelik radyoterapi alanlar Düşük ya da erken doğum öyküsü olanlar Hipofizer hastalığı olanlar

5 GEBELİK ÖNCESİ Normal tiroid hormon yapımı için günlük iyot gereksinimi mikrogram dır. Gebelik planlayan, gebe ve laktasyondaki kadınlar en az 250 mikrogram/gün iyot almalıdır. Diyetteki iyot miktarı su ve toprağın iyot miktarına bağlıdır. İyot en çok deniz ürünlerinde, daha az süt, yumurta ve ette bulunur. Sebze ve meyvelerde çok az iyot vardır.

6 GEBELİĞİN TİROİD FONKSİYONLARINA ETKİSİ FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER Renal iyot klirensi artar Plazma iyotu azalır İlk trimestrde hcg artar Serum TBG artar (estrojen etkisi ile yıkımı azalır, hepatik sentezi artar) Plasentada T3 ve T4 deiyodinasyonu artar (Tip 2 ve Tip 3 deiyodinaz) Plazma volümü artar Oksijen tüketimi artar (fetoplasental birim,uterus, anne) SONUÇ Tiroid iyot uptake artar İyot eksikliği olanlarda T4 azalır, TSH artar st3, st4 artar, TSH azalır Total T3 ve Total T 4 artar T3 ve T4 hem yıkımı, hemde yapımı artar T4 ve T3 havuzunun büyüklüğü artar, albumin konsantrasyonu azalır Bazal metabolizma hızı % 20 artar

7 GEBELİKTE TİROİD FİZYOLOJİSİ TBG artışına bağlı, total fraksiyonların artışı ile, özellikle gebeliğin sonlarına doğru serbest fraksiyonlar (st3 ve st4) azalır. Bu durum TSH'nın uyarılmasına neden olur. Sonuçta tiroid bezinde hiperplazi oluşur. Tiroid bezi gebelik sürecinde; iyot eksikliği olmayan toplumlarda %10, iyot eksikliği olan toplumlarda %20-50 büyür.

8 GEBELİKTE TİROİD FİZYOLOJİSİ GEBELİK HAFTALARI

9 ANNE FETUS

10 Maternal hormon konsantrasyonları ve gebelik süresince levotiroksin dozu

11 FETUS TİROİD FİZYOLOJİSİ HAFTA OLUŞUM 7 Tiroid bezi belirmeye başlar 8-10 İyot tutulumu 10 Fetal hipotalamo-pitüter-tiroid aks çalışmaya başlar İlk 12 hafta Fetus ve amniotik sıvıda ölçülen T4 maternal kaynaklıdır Fetal T4 ve T3 sentezi TSH ya feedback etki etkin olmaya başlar

12 GEBELİKTE LABORATUAR DEĞERLERİ Gebeliğe özgü değişiklikler, gebelik seyrinde, gebelik dönemine uygun tiroid hormon düzeylerinin belirlenmesini zorunlu kılar. Gebelik dışı normal aralıklar, gebede tiroid fonksiyonlarını değerlendirmede yeterli değildir. Gebelikte tiroid fonksiyonlarını değerlendirmek için, serbest T4, TSH ve anti-tpo ölçümleri yapılmalıdır.

13 T4 ÖLÇÜMÜ Gebelikte özellikle ilk trimesterde annenin tiroid fonksiyonlarının yeterli olması, fetal beyin hücrelerine, plasenta aracığıyla, yeterli T4 ün sağlanmasında son derece önemlidir. İlk trimesterde annede aşikar ya da subklinik hipotiroidi ve izole hipotiroksinemi, fetusun nöropsikolojik ve entelektüel gelişimde olumsuz etkiler bırakabilmektedir.

14 Plasenta az miktarda T4 ve T3 ün fetusa geçişini sağlayabilmektedir. Özellikle ilk trimesterde anneden sağlanan tiroid hormonu, fetusda, organogenez sırasında kritik rol oynar. Fetusun kendine ait tiroid hormonu sentezi haftadan itibaren başlamaktadır. Bu durumda ilk haftalarda annenin fetusa sağladığı tiroid hormonu normal fetal beyin gelişiminde rol alır. Tiroid hormonu ve hücre nukleusunda yer alan T3 reseptörü, fetusun gelişmekte olan beyin dokusunda 8. haftadan itibaren tespit edilebilmektedir.

15 T4 ÖLÇÜMÜ ST4 ün gebelik sırasında en iyi ölçüm yöntemi extraction/liquid chromatography/tandem mass spectrometry (LC/MS/MS) yöntemidir. Eğer bu yöntem yoksa, diğer laboratuar yöntemlerinin sınırlılığı bilinmelidir. T4 ü trimestre ve yönteme özgü referans aralıklarına göre değerlendirmek gerekir. TSH diğer alternatif yöntemlere göre, gebelikte tiroidin durumunu göstermek yönünden daha doğru bir ölçümdür. Ülkemizde immün assay (ELISA, ECLIA) yöntemi kullanılmaktadır.

16 TSH NORMAL DEĞERLERİ (trimestr spesifik referans değerler kullanılmıyorsa) 1. Trimestr : miu/l 2. Trimestr : miu/l 3. Trimestr : miu/l

17 TSH Bir çalışmada hcg konstrasyonu > IU/L ise kadınların % 67 sinde TSH < 0.2 miu/l ye süprese olduğu görülmüştür. * Çok küçük kısmında TSH <0.01 miu/l altına süprese etmiş, normal gebelik devam etmiş. Zenci ve Asya kökenlilerin TSH seviyesi, beyaz kadınlardan ortalama 0.4 miu/l düşüktür. ** * Lockwood CM, Thyroid 2009, 19: ** Benhadi N, Clin Endocrinol (Oxf) 2007, 66:

18 hcg hcg ve TSH nın alfa subunitleri ortaktır. hcg; yüksek konsantrasyonlarda tıpkı TSH gibi, TSH reseptörüne bağlanarak tiroidi uyarabilmektedir.

19 hcg-hipertiroidizm Subklinik hipertiroidi : normal gebelikte hcg artışı ile olan, Subklinik veya orta aşikar hipertiroidi : hiperemezis Aşikar hipertiroidi : Trofoblastik hastalıklar (mol veya koryokarsinom)

20 ANTİ-TPO Doğurgan çağdaki kadınlarda anti-tiroid peroksidaz (anti- TPO) antikorunun pozitif bulunması, İnfertilite, Erken doğum, Abortus, riskinde artışa işaret eden bir marker olarak kabul edilmektedir Erken gebelikte, anti-tpo antikorları, gebe kadınların % 10 unda pozitif bulunmaktadır.

21 ANTİ-TPO Anti-TPO antikorları pozitif bulunan kadınlar, gebeliğin erken döneminde tiroid fonksiyon testleri normal bulunsa bile, ilerleyen gebelik aylarında tiroidin fonksiyonel rezervindeki azalmaya bağlı aşikar ya da subklinik hipotiroidi gelişme riski taşırlar.

22 ANTİ-TPO Erken gebelik döneminde Anti-TPO antikorları negatif, fakat TSH düzeyi µu/ml arasında bulunan gebelerde, abortus ya da ölü doğuma bağlı gebelik kaybı oranı, TSH düzeyi < 2.5 mu/ml bulunan gebelerden anlamlı olarak yüksektir. Bu gözlem erken gebelik döneminde tiroid fonksiyonlarının ideal düzeyde olmasının, gebelik seyri için önemine işaret etmektedir. Erken gebelik döneminde anti-tpo antikorları pozitif bulunan gebelerde, postpartum tiroidit gelişme riski daha sıktır.

23 PLASENTANIN SEÇİCİ GEÇİRGENLİĞİ GEÇENLER GEÇMEYENLER T 3 + T 4 + TSH - TRH +++ ANTİ TİROİD İLAÇLAR +++ İYOT ++++ TİROİD OTO ANTİKORLARI (IgG) +++

24 GEBELİKTE HİPOTİROİDİZM Primer maternal hipotiroidizm : Daha önce, referans aralığı, sağlıklı gebe olmayan kadınlara göre belirlenmiştir. TSH > 4.0 miu/l Halen bu değer, sağlıklı gebe kadınlara göre belirlenmiştir. TSH yaklaşık miu/l Ender TSH yükseklik sebepleri : TSH salgılayan pitüter tümör, Tiroid hormon rezistansı,

25 GEBELİKTE HİPOTİROİDİZM Maternal TSH yükseldiğinde st4 ölçümü yapılır. Aşikar Hipotiroidi TSH > 2.5 miu/l ve azalmış st4 konsantrasyonu TSH > 10.0 miu/l. (s T4 düzeyine bakılmaksızın) Subklinik hipotiroidi Normal st4 ve TSH miu/l

26 GEBELİK ve HİPOTİROİDİ İyot eksikliği Otoimmün tiroidit Tiroidektomi İlaçlar: Antitiroid ialçlar, Amiodaron, Lityum Hipofiz hastalıkları TRAB (blokan aktivite)

27 GEBELİK ve HİPOTİROİDİ Aşikar ya da subklinik hipotiroidi, iyot eksikliği olmayan bölgelerde sıklıkla otoimmün tiroid hastalığına bağlıdır. İyot eksikliği bölgelerinde ise, gebelikte hipotiroidinin en sık nedeni, iyot eksikliğidir. Aşikar hipotiroidiye rastlanma oranı % 5 Subklinik hipotiroidiye rastlanma oranı % 2.5 dir.

28 GEBELİK ve HİPOTİROİDİ Gebelikte tespit edilen hipotiroidide replasman tedavisi hızla µg/gün L-tiroksin ile başlamalıdır. Bilinen hipotiroidisi olan ve gebelik öncesi T4 kullanan kadınlarda, genellikle gebelik haftalarında ortalama % doz artışı önerilmektedir.

29 İZOLE HİPOTİROKSİNEMİ Normal maternal TSH ile birlikte, st4 ün normal referans aralığın % 5-10 unun altında olmasıdır.

30 HİPOTİROİD GEBEDE GÖRÜLEBİLECEK KOMPLİKASYONLAR Abortus Preeklampsi- eklampsi Erken doğum Ablation plasental Postpartum hemoraji Anemi

31 HİPOTİROİD FETUSTA GÖRÜLEBİLECEK KOMPLİKASYONLAR Spontan düşük Gebelik haftasına göre küçük bebek Fetal ölüm Kognitif bozukluklar Bebekte geçici konjenital hipotiroidi (Ig plasental geçişi kaynaklı)

32 AŞİKAR HİPOTİROİDİNİN BEBEK ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİSİ Aşikar hipotiroidizmin maternal fetal yapı üzerine olumsuz etkileri gösterilmiştir. Fetal nörokognitif gelişim üzerinde olumsuz etki * Pu-Yu-Su ve ark. tekil gebeliği olan 1071 kadını, ilk 20. gebelik haftasında st4 ve TSH değerlendirdi.** * Haddow JE, N Engl J Med 341: ** J Clin Endocrinol Metab, October 2011, 96(10):

33 AŞİKAR HİPOTİROİDİNİN BEBEK ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİSİ Düşük doğum ağırlıklı bebek ve prematür doğum Fetal kayıp Gestasyonel hipertansiyon ( % 22) ** * Abalovich M, Thyroid 12: **Leung AS, Obstet Gynecol 81: , 1993

34 Antenatal tiroid taraması ve çocukluk çağı kognitif fonksiyonlar kadından kan örneği alınmış. 390 tarama, 404 kontrol grubu. Ortalama 15 hafta 6 günlük st4 ve TSH bakılmış. TSH 97.5 persentil üstü, st4 2.5 persentil altı pozitif tarama kabul edilmiş. Ortalama 13 hafta 3 günde levotiroksin başlanmış. 150 mikrogram/gün levotiroksin verilmiş. Hedef TSH miu/l SONUÇ: antenatal tarama (ortalama gestasyon yaşı 12 hafta 3 gün) ve maternal hipotiroidinin tedavisi 3 yaş çocukların kognitif fonksiyonlarında düzelme sağlanmamış. The New English Journal of Medicine, February 9, 2012

35 SUBKLİNİK HİPOTİROİDİNİN GEBELİK ÜZERİNE ETKİSİ Aşikar hipotiroidilere göre SKH lerin verileri daha değişkendir. Randomize kontrollü çalışmalar eksiktir. Fetal nörokognitif gelişim üzerine etkisi daha az açıktır. TPO Ab + olanlarda, subklinik hipotiroidi gebelik komplikasyon riskini artırır. * *Negro R,. J Clin Endocrinol Metab.95:

36 İZOLE HİPOTİROKSİNEMİNİN ETKİSİ Gelişmekte olan fetus üzerine etkisi tartışmalıdır. (st4 ün referans aralığını % 10 unun altında olanlar) İzole hipotiroksineminin tedavi edilmesi önerilmemektedir * Yeterli iyot alımı sağlanmalıdır. * Pop VJ, Clin Endocrinol (Oxf), : **. Li Y, Clin Endocrinol (Oxf) 2010,72: *** Henrichs J, J Clin Endocrinol Metab 2010, 95:

37 GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TEDAVİSİ LT4 ile tedavi edilmelidir. T3 preparatı kullanılmamalıdır. LT4 dozu gebelik süresince % arttırılmalıdır. TSH 2.5 altı ideal değerdir. TSH 1.5 altı erken gebelikte ılımlı hipotiroidi riskini düşürür.

38 LT4 TEDAVİSİNDE TSH HEDEFİ NEDİR? 1. Trimester : miu/l 2. Trimester : miu/l 3. Trimester : miu/l

39 MATERNAL TİROİD FONKSİYONLARI GEBELİK BOYUNCA NASIL İZLENİR? LT4 alanlar gebeliğin ilk yarısında her 4 haftada bir st4 ve TSH testleri ile izlenmelidir, haftalar arasında en az 1 kez st4 ve TSH bakılmalıdır. LT4 ile demir preparatları ve antiasitler arasında en az 2 saat olmalıdır.

40 DOĞUM SONRASI LT4 dozu, gebelik öncesi doza düşülmelidir. Post partum 6. haftada TSH bakılmalıdır.

41 TİROİD FONKSİYON BOZUKLUKLARININ GEBELİKTE TEDAVİ ÖNERİLERİ Aşikar Hipotiroidi Subklinik Hipotiroidi Aşikar Hipertiroidi Subklinik Hipertiroidi İzole Hipotiroksi nemi st4 Düşük Normal Yüksek Normal Düşük TSH Yüksek Yüksek Düşük Düşük Normal Tedavi Evet Evet Evet Hayır Yetersiz veri

42 GEBELİKTE TİROTOKSİKOZ Graves (%85) Tiroidit Hiperemezis Gravidarum (14. haftadan sonra geriler) Toksik multinodüler guatr, Toksik adenom Molhidatiform

43 GEBELİKTE TİROTOKSİKOZ Gebelikte plasentanın koruyuculuğu altında subklinik ve hafif klinik tirotoksikoz iyi tolere edilir. Klinik hipetriroidide : Annede ; Erken doğum Preeklampsi Ablatio plasenta Abortus Konjestif kalp yetersizliği Tiroid fırtınası Bebekte ; Prematür doğum Düşük kilolu bebek Ölü doğum Fetal hipertiroidi

44 GEBELİKTE HİPERTİROİDİ 1. trimestrde TSH <0.1 miu/l nın varlığında, st4, st3 ve TRAB tanıda yardımcı olur. Tiroid sintigrafisi gebelikte çekilemez. PTU ilk trimestr de tercih edilmelidir, Metimazol kullanılmakta ise PTU ile değiştirilmelidir, İlk trimestr dan sonra metimazole değişim önerilmektedir. Kombinasyon tedavisi (antitiroid ilaç ile LT4 ) önerilmemektedir. Gebelikte antitiroid ilaçla tedavide her 2-6 haftada bir st4 ve TSH ile izlenmelidir st4 hedefi normal referans aralığında veya biraz üzerinde tutulmalıdır

45 GEBELİKTE HİPERTİROİDİ Antirioid ilaçlar plasentadan fetusa geçerek, fetusta 14. haftadan itibaren gerçekleşen tiroid hormonu sentezini baskılayabilirler. Bu durum iatrojenik fetal hipotiroidi ve guatra yol açar. Bu nedenle kullanılan dozlar, maternal serbest T4 düzeyini gebelik dışı normal aralığın 1/3 üst sınırında tutulacak şekilde ayarlanmalıdır Böylece fetal hipotiroidi gelişimi engellenmiş olur. Bu amaçla propiltiyourasil mg/gün dozunda genellikle yeterli olmaktadır.

46 GEBELİKTE HİPERTİROİDİ TİROİDEKTOMİ ENDİKASYONLARI: Antiroid ilaca bağlı ciddi yan etki gelişen, Hipertiroidinin kontrolü için yüksek doz antitiroid ilaç gereken, İlacı düzenli kullanamayan ve hipertiroidisi kontrol altına alınamayan gebelerde, İkinci trimesterde tiroidektomi düşünülebilir.

47 GEBELİKTE HİPERTİROİDİ Graves öyküsü varsa gebelik haftasında TRAB bakılmalıdır. Kontrolsüz hipertiroidi veya normalin üst sınırında 3 kat fazla TRAB olanlarda seri ultrasonla fetal canlılığı kontrol etmek gerekmektedir. Bu izlem kalp atımı, gelişme, amnion sıvı volümü, fetal guatr bakısıdır. Kordosentez, antitiroid alan gebelerde, fetal guatr saptanırsa fetusun hiper/hipo tiroid olduğunu ayırt etmek için yapılabilir.

48 MMI en çok mg/gün süt veren kadın için anne ve bebek için güvenli dozdur. PTU en çok 300 mg/ gün e kadar çıkılabilir. AT ilaçlar süt verilmesinden sonra bölünmüş dozlarda verilmelidir.

49 TİROİDİT VE TİROİD FONKSİYON TESTLERİ

50 DÜŞÜK VE TİROİD OTOANTİKORLARI Düşük gebeliklerin % de görülür. 20. haftadan önce spontan düşük.

51 NORMAL TİROİD FONKSİYONU, DÜŞÜK, TİROİD OTOANTİKOR ARASI İLİŞKİ Tekrarlamayan düşükler için yeterli kanıt yoktur. TPO + olup T4 tedavisi alanların, tedavi almayan gruba göre düşük oranının düştüğü gözlenmiştir. * *Negro R, J Clin Endocrinol Metab :

52 Tiroid antikorları + olan ötiroid kadınlarda gebelik süresince T4 verilmesinin faydası ile ilgili yeterli kanıt yoktur. Tiroid antikorları + olan ötiroid kadınlarda IVF öncesi T4 verilmesinin faydası ile ilgili yeterli kanıt yoktur.

53 GEBELİK ve NODÜLER GUATR Tanı için tiroid ultrasonu kullanılır st4 ve TSH bakılmalıdır, Kalsitonin? Tiiab ultrasonografik ve klinik şüphe dışında 10 mm altı nodüllere gerekmez.

54 GEBELİK ve NODÜLER GUATR Ultrasonda şüpheli nodül; Hipoekoik patern Çevre düzensizliği Kaotik intranodüler kanlanma Mikrokalsifikasyon Ön arka çapın fazlalığı İki ya da daha çok şüpheli ultrason bulgusu % malignite lehinedir.

55 GEBELİK ve NODÜLER GUATR İİAB nodül boyun lenf nodu gebelikte uygulanabilir.

56 GEBELİK ve TİROİD KANSERİ İlk trimestr de difereransiye tiroid karsinomu saptanmışsa; 2. trimestr de total tiroidektomi yapılabilir, Risk durumuna göre operasyon gebelik sonunda da yapılabilir. 3. trimestr de saptanmışsa tiroidektomi doğum sonuna beklenebilir.

57 GEBELİK ve TİROİD KANSERİ Medüller tiroid kanserinde cerrahi önerilir, Benign tiroid nodülleri trakeal veya özefagial obstriksiyon yapması halinde gebelikte cerrahi düşünülebilir.

58 GEBELİK ve TİROİD KANSERİ RAİ tedavisi, olgunun risk durumuna göre, emzirme periyodu sonrasına (6 ay gibi) ertelenebilir. RAİ tedavisi yapılan gebe, tekrar gebelik için 1 yıl beklemelidir.

59 GEBELİK ve TİROİD KANSERİ Gebede LT4 tedavisi ile TSH düzeyi miu/l de tutulmalıdır.

60 Guidelines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and Postpartum THYROID, Volume 21, Number 10, 2011

61

GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Doç. Dr. Habib BİLEN Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı SUNU PLANI Örnek olgu

Detaylı

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Tiroid Hastalıkları Gebelerin %2-3 ünde tiroid disfonksiyonu var Gebelik tiroid fonksiyonlarını

Detaylı

GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ

GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ Prof Dr Dilek Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Hipotiroidi: Doku düzeyinde tiroid hormonu yetersizliği veya nadiren etkisizliği

Detaylı

Tiroid Hormonları ve Yorumlanması.

Tiroid Hormonları ve Yorumlanması. Tiroid Hormonları ve Yorumlanması www.hepsaglik.net Tiroid Hastalıklarında İlk İstenecek Testler Tiroid tarama testi olarak TSH kullanılabilir. Son derece hassas bir testtir. Primer hipotiroidi ve hipertiroidiyi

Detaylı

GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET

GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET Prof.Dr.N.CENK SAYIN TRAKYA Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. Perinatoloji BD. TİROİD TİROİD DİSFONKSİYONU: GEBE %2 4 %10 EUTİROİD OLMASINA KARŞIN TİROİD ANTİKORLARI

Detaylı

Gebelik ve Tiroid. Dr Mehmet ERDOĞAN

Gebelik ve Tiroid. Dr Mehmet ERDOĞAN Gebelik ve Tiroid Dr Mehmet ERDOĞAN Gebelik Sırasında Tiroid Adaptasyonu hcg TSH gibi glycoprotein Beta subünitleri belirgin benzer hcg tiroid sitümülan etkiye sahip (10-12. haftada pik) %10-20 normal

Detaylı

HİPERTİROİDİDE NÜKS. Dr. Gülşah Elbüken

HİPERTİROİDİDE NÜKS. Dr. Gülşah Elbüken HİPERTİROİDİDE NÜKS Dr. Gülşah Elbüken Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi 08.12.2017/İstanbul Tirotoksikoz/Hipertiroidi

Detaylı

Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü

Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü Tiroid Fizyolojisi Diyetle iyodine iyodide %20si tiroid bezine Tiroid bezinde iyodide tekrar iyodine döner 1 iyodine+tirozil tiroit peroksidaz enzimi

Detaylı

Postpartum/Sessiz Tiroidit. Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD

Postpartum/Sessiz Tiroidit. Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Postpartum/Sessiz Tiroidit Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Tanım Otoimmunite / Lenfositik infiltrasyon Geçici tirotoksikoz Hipotiroidi TFT değişiklikleri,

Detaylı

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI PROF.DR.MURAT YILMAZ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TF ENDOKRİNOLOJİ BD SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ T3, T4 düzeylerinin normal, TSH düzeyinin yüksek (>4 miu/l) ve aşikar hipotiroidinin

Detaylı

TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ

TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ Hipotiroidi/Hipotiroksinemi Plasental abruption

Detaylı

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ NİSAN 2015 ANTALYA

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ NİSAN 2015 ANTALYA SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ 23-26 NİSAN 2015 ANTALYA DR GÜL DAĞLAR ANEAH GENEL CERRAHİ MEME-ENDOKRİN CERRAHİSİ KLİNİĞİ Sunum planı Subklinik hipertiroidizmin tanımı

Detaylı

Tanım. Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği sonucu gelişen klinik tablodur. 03.12.2013 Çorlu/Tekirdağ 2

Tanım. Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği sonucu gelişen klinik tablodur. 03.12.2013 Çorlu/Tekirdağ 2 Hipotiroidi Prof. Dr. Mustafa Kemal BALCI Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Tanım Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği

Detaylı

SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM. Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği

SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM. Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ T3, T4 düzeylerinin normal, TSH

Detaylı

Doç. Dr. Selçuk Dağdelen Hacettepe Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi. dagdelen@hacettepe.edu.tr. Hacettepe, 1967 den beri

Doç. Dr. Selçuk Dağdelen Hacettepe Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi. dagdelen@hacettepe.edu.tr. Hacettepe, 1967 den beri Doç. Dr. Selçuk Dağdelen Hacettepe Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi dagdelen@hacettepe.edu.tr Hacettepe, 1967 den beri Vaka Gebelik planlayan 32 yaşında kadın, kontrol için size başvuruyor. Bilinen dahili bir

Detaylı

Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi

Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi Endokrinolog Değilim, Ne Yapmalıyım? Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi Doç. Dr. Tuncay DELİBAŞI Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Sunum Planı Tirotoksikoz tanımı Tirotoksikoz (Hipertiroidi)

Detaylı

Prof. Dr. Semih ÖZEREN

Prof. Dr. Semih ÖZEREN Prof. Dr. Semih ÖZEREN Gebelikte: Östrojen TBG TBG hepatik klirensi TT4 ve TT3 ft3 ve ft4 Resin triiodotronin uptake hcg TSH reseptör ft3 ve ft4 hafifce artar stimulasyonu ancak normal sınırlar içerisinde

Detaylı

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ 6. İstabul Dahiliye Klinikleri Buluşması SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Subklinik hipertiroidi Tanım : TSH düzeyinin

Detaylı

ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONSENSUS KONFERANSI

ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONSENSUS KONFERANSI ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONSENSUS KONFERANSI TİROİD NODÜLÜNDE AMELİYAT ENDİKASYONLARI Tüm tiroid nodülleri ameliyat endikasyonudur Nodülün hızlı büyümesi (6 ayda çapın > %20) İİAB gerektirmeksizin ameliyat

Detaylı

HİPERTİRODİ TEDAVİSİ

HİPERTİRODİ TEDAVİSİ HİPERTİRODİ TEDAVİSİ Dr.Nuri ÇAKIR Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma B.D 2.Tekirdağ Endokrinoloji Günleri 22-23 Kasım 2013-Tekirdağ Sunu akışı Tirotoksikozis nedenleri Tedavi

Detaylı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı Tiroidit terimi tiroidde inflamasyon ile karakterize olan farklı hastalıkları kapsamaktadır

Detaylı

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır.

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. GİRİŞ: Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. Foliküler adenomlar iyi sınırlı tek lezyon şeklinde olup, genellikle adenomu normal tiroid dokusundan ayıran kapsülleri vardır. Sıklıkla

Detaylı

Gebelik ve Tiroid Hastalıklar. kları. Doç Dr Serkan GüçG

Gebelik ve Tiroid Hastalıklar. kları. Doç Dr Serkan GüçG Gebelik ve Tiroid Hastalıklar kları Doç Dr Serkan GüçG üçlü Tiroid hastalığı, gebe kadınları etkileyen en önemli ikinci (diyabetten sonra) endokrin bozukluktur. Gebeliğin fizyolojik değişikliği tiroid

Detaylı

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir.

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir. TİROİD HORMON SENTEZİ Dishormonogenezis Hasta ötroid? Şiddetli açlıkta, kronik hastalıkta, akut hastalıkta, cerrahi esnasında ve sonrasında T4--- T3 azalır Propiltiourasil, kortikosteroid, amiodaron propnalol

Detaylı

GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI

GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI Derleme Yazısı Selçuk Tıp Derg 2010;26(2):63-67 SELÇUK TIP DERGİSİ GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI THYROID DISEASES IN PREGNANCY 1 Aybike Tazegül, 2 Bülent Şimşek 1 Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi

Detaylı

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ 8. Aile hekimliği güz okulu 26 eylül 2014- Antalya SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ Prof Dr Dilek Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Hipotiroidi: Doku

Detaylı

Hipotiroidi ve Tiroiditler. Prof. Dr. Özer Açbay

Hipotiroidi ve Tiroiditler. Prof. Dr. Özer Açbay Hipotiroidi ve Tiroiditler Prof. Dr. Özer Açbay Paraventricular n. Hipotalamus-hipofiz-tiroid aksın regülasyonu α1-adrenerjik uyarı östrojen AVP kortizol somatostatin dopamin TRH TSH T4, T3 Hipotiroidi

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM NE YAKLAŞIM Prof. Dr. Sibel Güldiken TÜTF, İç Hastalıkları AD, Endokrinoloji BD PREVALANSI Palpasyon ile %3-8 Otopsi serilerinde %50 US ile incelemelerde %30-70 Yaş ilerledikçe sıklık artmakta Kadınlarda

Detaylı

Gebelikte tiroid fonksiyon bozuklukları ve sonuçlarının değerlendirilmesi

Gebelikte tiroid fonksiyon bozuklukları ve sonuçlarının değerlendirilmesi 196 Klinik ve Deneysel Araştırmalar M. Dergisi S. Bostancı / ve ark. Gebelikte troid fonksiyon bozuklukları 2011; 2 (2): 196-201 Journal of Clinical and Experimental Investigations ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL

Detaylı

GEBELİKTE DEMİR ve İYOT KULLANIMI Prof. Dr. Acar KOÇ

GEBELİKTE DEMİR ve İYOT KULLANIMI Prof. Dr. Acar KOÇ GEBELİKTE DEMİR ve İYOT KULLANIMI Prof. Dr. Acar KOÇ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Hangi durumlarda destek gerekir? Yetersiz beslenme, diyet yetersizliği (düşük

Detaylı

Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid;

Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid; HİPERTİROİDİ Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid; Hipertiroidi tiroid bezinin fazla çalışması ve fazla hormon salgılaması sonucu ortaya çıkan tablodur. Tiroid bezi kelebek

Detaylı

TİROİD BEZİ. Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır.

TİROİD BEZİ. Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır. TİROİD BEZİ Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır. Bez, boynun ön kısmında trake ve larinkse dayalı ve onları saran bir konumdadır. Tiroid bezi T3 ve T4 salgılar Thiroid hormonları

Detaylı

Guatr (Tiromegali) İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Guatr (Tiromegali) İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Guatr (Tiromegali) İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Guatr Evrelemesi (DSÖ) Evre O : Guatr yok Evre 1a : Palpasyonla var, boyun ekstansiyonda bile görülmüyor

Detaylı

GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI. Doç. Dr. Özgür ÖZYÜNCÜ Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI. Doç. Dr. Özgür ÖZYÜNCÜ Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı GEBELİKTE TİROİD HASTALIKLARI Doç. Dr. Özgür ÖZYÜNCÜ Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Tiroid Bezi Hastalıkları Üreme çağındaki kadınlarda en sık gözlenen endokrinopatilerden

Detaylı

HİPOTİROİDİ. Asist. Dr. Hilal CANDAN Danışman: Prof. Dr. Mehmet UNGAN

HİPOTİROİDİ. Asist. Dr. Hilal CANDAN Danışman: Prof. Dr. Mehmet UNGAN HİPOTİROİDİ Asist. Dr. Hilal CANDAN Danışman: Prof. Dr. Mehmet UNGAN Tiroid Hastalıkları Aile hekimliğinde tiroid sorunları ile sık karşılaşılmaktadır. Tanısı konulamazsa önemli klinik sonuçlara neden

Detaylı

Konjenital hipotiroidi. Yrd. Doç. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi

Konjenital hipotiroidi. Yrd. Doç. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Konjenital hipotiroidi Yrd. Doç. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Erken tanı neden önemli? Tedaviden Önce Sonra Erken tanı neden önemli? Tiroid hormonu ile muamele

Detaylı

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım?

Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Hipertansif Hasta Gebe Kalınca Ne Yapalım? Doç.Dr. Gülay Sain Güven Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Dahiliye Ünitesi 24 Mayıs 2008, Antalya Sunum Planı Gebelik-hipertansiyon

Detaylı

HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM

HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 29. ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA HASTALIKLARI MEZUNİYET SONRASI EĞİTİM KURSU 15. DİYABET GÜNÜ SEMPOZYUMU 11 kasım 2017 İstanbul Dr. Harika Boztepe Tirotoksikozun

Detaylı

TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08

TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08 TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08 Tiroid bezi boyun ön tarafında yerleşmiş olup, nefes, yemek borusu ve ana damarlarla yakın komşuluk gösterir. Kelebek şeklinde olup

Detaylı

Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi

Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi Dr Dilek Yazıcı Marmara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD. 2. Tekirdağ Endokrinoloji Kursu, 2013 PLAN Tiroid fonksiyon testleriyle

Detaylı

Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları

Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları Prof. Dr. Bekir ÇAKIR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kontrast Madde-Tanım Organ ve dokuların içerisine ya da çevresine verilerek, bu

Detaylı

Gebelikte Tiroid Disfonksiyonlarına Güncel Yaklaşım (Current approach to thyroid problems in pregnancy)

Gebelikte Tiroid Disfonksiyonlarına Güncel Yaklaşım (Current approach to thyroid problems in pregnancy) Yeni Tıp Dergisi 2015;32:191-196 Derleme Gebelikte Tiroid Disfonksiyonlarına Güncel Yaklaşım (Current approach to thyroid problems in pregnancy) Rümeysa OCAK İlk Umut Tıp Merkezi Kadın Doğum ve Hastalıkları

Detaylı

Aralıklarla Beta HCH ölçümü ne için yapılır?

Aralıklarla Beta HCH ölçümü ne için yapılır? BETA HCG Kanda Gebelik Testi; HCG blood test quantitative; Serial beta HCG; Repeat quantitative beta HCG; Human chorionic gonadotrophin blood test quantitative; Beta-HCG blood test quantitative; Pregnancy

Detaylı

Gebe Hastada Endokrinolojik Değerlendirme

Gebe Hastada Endokrinolojik Değerlendirme Gebe Hastada Endokrinolojik Değerlendirme DR MAZHAR MÜSLÜM TUNA SBÜ ÜMRANİYE SUAM ENDOKRİNOLOJİVE METABOLİZMA KLİNİĞİ Haziran 2018 Sunum Planı Diyabetik hasta Tiroid patolojisi olan hasta Hiperparatiroidili

Detaylı

TRİİODOTİRONİN (T3) ve TİROKSİN (T4) (TOTAL VE SERBEST)

TRİİODOTİRONİN (T3) ve TİROKSİN (T4) (TOTAL VE SERBEST) Klinik Laboratuvar Testleri TRİİODOTİRONİN (T3) ve TİROKSİN (T4) (TOTAL VE SERBEST) Kullanım amacı: Tiroit bezinin hormon üretim faaliyetinin değerlendirilmesi, hipotiroidi veya hipertiroidi olasılıklarının

Detaylı

Gebede Tiroid Nodülleri ve Kılavuzlar. Dr. Betül BOZKURT Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı

Gebede Tiroid Nodülleri ve Kılavuzlar. Dr. Betül BOZKURT Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Gebede Tiroid Nodülleri ve Kılavuzlar Dr. Betül BOZKURT Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Gebede Tiroid Nodülleri, Tiroid Kanseri ve Kılavuzlar Dr. Betül BOZKURT Hitit Üniversitesi

Detaylı

Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi. Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı

Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi. Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Gebe ve Emziren Kadında Antihipertansif Tedavi Prof Dr Serhan Tuğlular MÜTF Nefroloji Bilim Dalı Konunun Önemi Gebelikte karşılaşılan en sık dahili sorun HİPERTANSİYON (Tüm gebeliklerin % 6-8 i) 1. Kronik

Detaylı

DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ

DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ RİSK GRUPLARINA GÖRE TEDAVİ-TAKİP Dr.Nuri ÇAKIR Gazi Ü Tıp Fak Endokrinoloji ve Metabolizma B.D 35.Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıKongresi 15-19 Mayıs 2013-Antalya

Detaylı

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI

GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI GEBELİK ve BÖBREK HASTALIKLARI Gebelikte ortaya çıkan fizyolojik değişiklikler Sodyum ve su retansiyonu Sistemik kan basıncında azalma Böbrek boyutunda artma ve toplayıcı sistemde dilatasyon Böbrek kan

Detaylı

VAKALARLA SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ

VAKALARLA SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ VAKALARLA SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ Prof. Dr. Dilek Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Subklinik hipotiroidi, yüksek serum TSH düzeyine eşlik eden normal serum

Detaylı

DOWN SENDROMU TARAMA TESTİ (1. TRİMESTER)

DOWN SENDROMU TARAMA TESTİ (1. TRİMESTER) DOWN SENDROMU TARAMA TESTİ (1. TRİMESTER) Diğer adları: İkili tarama testi, İkili test. Kullanım amacı: Fetüste Down sendromu ve trizomi 18 bulunma olasılığının ve bu hastalıklar için ileri inceleme yaptırma

Detaylı

Gestasyonel Diyabet (GDM)

Gestasyonel Diyabet (GDM) Gestasyonel Diyabet (GDM) Tanım, Sıklık Gebelikte ortaya çıkan veya ilk defa tespit edilen glikoz intoleransı olarak tanımlanmaktadır (WHO 2012; ACOG, 2013). Aşikar diyabet kriterlerini içermeyen ve gebeliğin

Detaylı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Dr. Serhat IŞIK 13.10.2011 TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD

Detaylı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Diyabetes Mellitus. Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes Mellitus Akut Komplikasyonları Dr. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Diyabetes mellitus akut komplikasyonlar Hipoglisemi Hiperglisemi ilişkili ketonemi

Detaylı

DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ

DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ DEKSAMETAZON SÜPRESYON TESTİ Kortizol süpresyon testi; ACTH süpresyon testi; Deksametazon süpresyon testi Hipotalamus ve hipofiz bezinin kortizole cevabını ölçen laboratuar testidir. Kortizol Hipotalamus

Detaylı

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği

GEBELİKTE SİFİLİZ. Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği GEBELİKTE SİFİLİZ Dr. Mustafa Özgür AKÇA Bursa Yüksek İhtisas E.A.H. Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği SİFİLİZ TANIM T.pallidum un neden olduğu sistemik bir hastalıktır Sınıflandırma: Edinilmiş (Genellikle

Detaylı

Gebelik ve Tiroid Hastal klar Olgular n n De erlendirilmesi

Gebelik ve Tiroid Hastal klar Olgular n n De erlendirilmesi Cerrahpafla T p Dergisi 2007; 38: 46-50 ISSN:1300-5227 ARAfiTIRMA Gebelik ve Tiroid Hastal klar Olgular n n De erlendirilmesi R za MADAZLI 1, Berk BULUT 1, Mahmut ONCÜL 1, Gökhan ARTAR 1, Ali BEN AN 1

Detaylı

Konjenital hipotiroidi. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi

Konjenital hipotiroidi. İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Konjenital hipotiroidi İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Erken tanı neden önemli? Tedaviden Önce Sonra Erken tanı neden önemli? Tiroid hormonu ile muamele edilen ve edilmeyen

Detaylı

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Basit Guatr Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Amaç Basit (nontoksik) diffüz ve nodüler guatrı öğrenmek, tanı ve takip prensiplerini irdelemek. Öğrenim hedefleri 1.Tanım 2.Epidemiyoloji 3.Etiyoloji ve patogenez

Detaylı

Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid;

Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid; HİPERTİROİDİ Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid; Hipertiroidi tiroid bezinin fazla çalışması ve fazla hormon salgılaması sonucu ortaya çıkan tablodur. Tiroid bezi kelebek

Detaylı

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği

PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ. Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği PERİNATOLOJİ ve ÖNLENEBİLİR ANNE ÖLÜMLERİ Dr. Şevki ÇELEN ZTB Kadın Sağlığı EAH Perinatoloji Kliniği Perinatoloji Yüksek riskli gebelik Maternal ve fetal sağlığı tehdit eden, mortalite ve morbidite olasılığını

Detaylı

Ameliyat Öncesi Tanı / Nodüler Hastalıkta Kalsitonin Yeri

Ameliyat Öncesi Tanı / Nodüler Hastalıkta Kalsitonin Yeri Ameliyat Öncesi Tanı / Nodüler Hastalıkta Kalsitonin Yeri Dr. M. Umit UGURLU Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ad. Meme ve Endokrin Cerrahi Ünitesi Tiroid kanserleri tüm kanser vakalarının

Detaylı

GEBELİK VE TİROİD HASTALIKLARI. Çiğdem BİLGE*, Nevin ŞAHİN**

GEBELİK VE TİROİD HASTALIKLARI. Çiğdem BİLGE*, Nevin ŞAHİN** KASHED, 2015 2(1): 1-14 GEBELİK VE TİROİD HASTALIKLARI Çiğdem BİLGE*, Nevin ŞAHİN** Tiroid hastalıkları doğurganlık çağındaki kadınlarda erkeklere oranlara daha fazla görülmektedir. Bu hastalıkların erken

Detaylı

Tiroid Hormonları ve Antitiroid İlaçlar

Tiroid Hormonları ve Antitiroid İlaçlar Tiroid Hormonları ve Antitiroid İlaçlar Tiroid bezi, boyunda trakeanın önüne yerleşmiş olup erişkinde ağırlığı 15-20 g dır. Fonksiyonel birimleri içi kolloid ile dolu küresel foliküllerdir. Bu hücrelerin

Detaylı

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar

Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Gestasyonel Diyabet: Anne ve Fetusta Kısa ve Uzun Dönem Sonuçlar Prof. Dr. Lemi İbrahimoğlu İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Perinatoloji Bilim Dalı Gestasyonel Diyabetes

Detaylı

DR. DERYA ŞEN DANIŞMAN:PROF.DR MEHMET UNGAN

DR. DERYA ŞEN DANIŞMAN:PROF.DR MEHMET UNGAN HİPERTİROİDİ/TİROTOKSİKOZ DR. DERYA ŞEN DANIŞMAN:PROF.DR MEHMET UNGAN SUNUM PLANI Tiroid hormonlarının görevleri Hipertiroidi tanımı ve tanısı Tedavi ve takibi Graves hastalığı Gebelikte hipertiroidi Tiroiditler

Detaylı

GEBELİKTE PROLAKTİNOMA

GEBELİKTE PROLAKTİNOMA GEBELİKTE PROLAKTİNOMA Prof. Dr. Ferihan Aral İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Prolaktinoma Hipofiz tümörleri

Detaylı

TİROİD CHECK UP TARAMASI

TİROİD CHECK UP TARAMASI TİROİD CHECK UP TARAMASI Tiroid hastalıkları sinsi seyirli hastalıklardır. Tiroid hastalıkları çocuk ve gençlerin büyüme ve gelişmesini çok etkiler. Özellikle okul başarısında düşme ve ergenlikte karşılaşılan

Detaylı

Graves Hastalığında Nodül Sıklığı, Nodüllerin Ultrasonografik ve Sitopatolojik Özellikleri

Graves Hastalığında Nodül Sıklığı, Nodüllerin Ultrasonografik ve Sitopatolojik Özellikleri Graves Hastalığında Nodül Sıklığı, Nodüllerin Ultrasonografik ve Sitopatolojik Özellikleri Dilara Alpan, Mustafa Tan, Edip Cemil Katayıfçı, Çisem Ulus Danışman: Yrd. Doç. Dr. Cüneyd Anıl ÖZET Graves hastalığında

Detaylı

Hipotiroidiye Yaklaşım

Hipotiroidiye Yaklaşım Hipotiroidiye Yaklaşım Uzm. Dr. Nurdan Gül İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları ABD., Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları BD. Hipotiroidi-Tanı Tipik klinik bulguların hastalığa

Detaylı

GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI

GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI GEBELİKTE VE KADIN SAĞLIĞINDA AKILCI İLAÇ KULLANIMI Dr. Banu Aktaş Yılmaz Endokrinoloji/Metabolizma Hastalıkları, Kadın Sağlığı ve 4. Gebelik Sempozyumu Mart 2017 Ankara 1 AKILCI İLAÇ KULLANIMI Akılcı

Detaylı

Konjenital hipotiroidi. Uzm. Dr. İhsan ESEN Firat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi

Konjenital hipotiroidi. Uzm. Dr. İhsan ESEN Firat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Konjenital hipotiroidi Uzm. Dr. İhsan ESEN Firat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Erken tanı neden önemli? Tedaviden Önce Sonra Erken tanı neden önemli? Tiroid hormonu ile muamele edilen

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ. HiPOTiROiDi. Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ. HiPOTiROiDi. Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ HiPOTiROiDi Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi Tiroid bezi ve İşlevleri Tiroid bezi boyunda, nefes borusunun üzerine adeta kalkan gibi sarılı bir şekilde yer alır.

Detaylı

TİROİD CERRAHİSİ. Dr. Ömer USLUKAYA

TİROİD CERRAHİSİ. Dr. Ömer USLUKAYA TİROİD CERRAHİSİ Dr. Ömer USLUKAYA CERRAHİ KİME NE ZAMAN? NASIL CERRAHİ - KİME? Malignite veya şüphesi GUATR Medikal tedaviye dirençli hipertroidi Bası Kozmetik sorun Retrosternal yerleşim AMAÇ Ötirodizim

Detaylı

MENOPOZ. Menopoz nedir?

MENOPOZ. Menopoz nedir? MENOPOZ Hayatınızı kabusa çeviren, unutkanlık, uykusuzluk, depresyon, sinirlilik, halsizlik şikayetlerinin en büyük sebeplerinden biri menopozdur. İleri dönemde idrar kaçırma, kemik erimesi, hipertansiyona

Detaylı

İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU

İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Reprodük>f Endokrinoloji ve İnfer>lite

Detaylı

Tiroid disfonksiyonu. Preoperatif değerlendirme. 18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi Antalya

Tiroid disfonksiyonu. Preoperatif değerlendirme. 18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi Antalya 18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi Antalya Preoperatif değerlendirme Tiroid disfonksiyonu PROF DR DILEK GOGAS YAVUZ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ve Metabolizma Bilim Dalı ACİL KONSÜLTASYON

Detaylı

Gebelikte Tiroid Hastalıkları ve Tedavisi

Gebelikte Tiroid Hastalıkları ve Tedavisi JCEI / 2016; 7 (1): 119-123 Journal of Clinical and Experimental Investigations doi: 10.5799/ahinjs.01.2016.01.0583 REVIEW ARTICLE Gebelikte Tiroid Hastalıkları ve Tedavisi Aynur Aktaş 1, Zafer Pekkolay

Detaylı

SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ. Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi

SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ. Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi SİGARANIN GEBELİĞE ETKİLERİ Mini Ders 2 Modül: Sigara ve Üreme Sistemi Mini Dersin Hedefleri MİNİ DERSİN AMACI: Kursiyerlerin, gebelik sırasında sigara kullanımı ile ilişkili olası problemler hakkında

Detaylı

ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN

ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN ADOLESAN Çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci DSÖ 10-19 yaş arasını kapsar Menarş sonrası ilk 2 yıl anovulatuar siklustan

Detaylı

Serbest Çalışma / Akademik Danışma Görüşme

Serbest Çalışma / Akademik Danışma Görüşme Dönem 3 Kurul 5 (ÜG ve Endokrin) 06.Şub.17 09.00-09.50 Böbrek Fizyolojisinin Temel Prensipleri Nefroloji Pazartesi 10.00-10.50 Böbrek Fonksiyonlarının Değerlendirilmesi ve Böbrek Hastalıklarına Klinik

Detaylı

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim İLK TRİMESTERDE PROGESTERON Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Progesteron Gebeliğin oluşumu ve devamında çok önemli bir hormondur Progestinler Progesteron (Progestan

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr.Özlem Deniz Tosun OLGU 1 8 yasında kız hasta Şikayet:Boyunda şişlik Hikaye İlk kez,

Detaylı

FETAL SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ

FETAL SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ FETAL SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ Antenatal fetal izlenim amacı: Erken dönemde asfiksi tanısı koyarak fetal ve erken neonatal ölümü engellemek. Fetal ve perinetal morbiditeyi azaltmak. Kalıcı hasar başlamadan

Detaylı

Tiroid Fonksiyonunun Laboratuvar Testleri ile Değerlendirilmesi. Prof. Dr. Beyhan Ömer Tıbbi Biyokimya ABD

Tiroid Fonksiyonunun Laboratuvar Testleri ile Değerlendirilmesi. Prof. Dr. Beyhan Ömer Tıbbi Biyokimya ABD Tiroid Fonksiyonunun Laboratuvar Testleri ile Değerlendirilmesi Prof. Dr. Beyhan Ömer Tıbbi Biyokimya ABD 20.03.2014 Tiroid bezi, Foliküler hücreler: Tek sıra epitel hücreleri ile çevrili içerisi kolloid

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

GEBEL KTE T RO D HASTALIKLARI Hakk KAHRAMAN*

GEBEL KTE T RO D HASTALIKLARI Hakk KAHRAMAN* GEBEL KTE T RO D HASTALIKLARI Hakk KAHRAMAN* Eski M s r ve Roma döneminde, genç bir kad nda tiroid bezinin büyümesi gebeli in bir iflareti olarak kabul edilmifltir. Gebelik s ras nda tiroid bezinde baz

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır?

Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Maternal serum 25 OH vitamin D düzeylerinin preterm eylem ve preterm doğumda rolü var mıdır? Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Lebriz Hale Aktün, Yeliz Aykanat, Fulya Gökdağlı

Detaylı

RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI

RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI Arda Bayraktar, Cemre Çavuşoğlu, Can Göloğlu, Ömer Seyfullah Hasıripi,

Detaylı

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ Firuz Gachayev 1, Serhat Meriç 1, Yalın İşcan 1, İsmail Cem Sormaz 1, Fatih Tunca 1, Yasemin Giles Şenyürek 1, Tarık

Detaylı

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü

Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Antepartum İntrauterin Hipoksinin Öngörüsü Prof. Dr. H.Mete TANIR Perinatoloji Uzmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Antepartum Fetal ölümler Değişik

Detaylı

OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL

OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL - Rutine giren tiroid incelemeleri Yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi - Tiroid nodülü sıklığı -Yaklaşım Algoritmaları

Detaylı

Bebekte doğum öncesinde kromozomsal ve genetik anormalliklerin tespiti amacıyla yapılır.

Bebekte doğum öncesinde kromozomsal ve genetik anormalliklerin tespiti amacıyla yapılır. AMNİYOSENTEZ Gebelik sırasına bebeğin genetik hastalıkları ve doğumsal anormalliklerini tespit amacıyla doğum kesesinden alınan sıvının incelenmesidir. Doğum kesesinden alınan küçük miktarda sıvıdan çalışılan

Detaylı

BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ. Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu BİRLEŞİK PRENATAL TARAMA TESTLERİ Dr. Alev Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Prenatal tarama testleri kavramları Tarama testi: Normal vakalarda anormal sonuçlar, hasta vakalarda normal sonuçlar elde edilebilir.

Detaylı

Nükleer Tıp TİROİD. Prof. Dr. Çetin Önsel. Cerrahpaşa Nükleer Tıp Anabilim Dalı

Nükleer Tıp TİROİD. Prof. Dr. Çetin Önsel. Cerrahpaşa Nükleer Tıp Anabilim Dalı Nükleer Tıp TİROİD Prof. Dr. Çetin Önsel Cerrahpaşa Nükleer Tıp Anabilim Dalı Anatomi lboynun ön yüzünde yerleşmiştir liki lobu ve bir istmusu mevcuttur llobların üst polü tiroid kartilajına, alt polü

Detaylı

Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi

Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi 14.04.2017 Dr. Ebru YILMAZ İstanbul Üniveristesi İstanbul Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Neden evreleme yapıyoruz? Prognostik bilgi Hastalık

Detaylı

GEBELİK VE HİPERTİROİDİ. Derun Taner Ertuğrul Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GEBELİK VE HİPERTİROİDİ. Derun Taner Ertuğrul Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi GEBELİK VE HİPERTİROİDİ Derun Taner Ertuğrul Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Karşımıza çıkabilecek senaryolar: Antitiroid ilaç (ATİ) kullanan hipertiroid, gebelik isteyen: TSHRab yüksekse, operasyon

Detaylı

ERKEN TANI HİZMETLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL

ERKEN TANI HİZMETLERİ. Prof. Dr. Ayfer TEZEL ERKEN TANI HİZMETLERİ Prof. Dr. Ayfer TEZEL ERKEN TANI Hastalıkların, klinik bulgu ve belirtileri ortaya çıkmadan tespit edilmesine erken tanı denir. ERKEN TANI Herhangi hastalığa ait belirtilerin henüz

Detaylı