Tetkik Gün Sayısı Tespiti

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz"

Transkript

1 ISO/IEC BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Tetkik Gün Sayısı Tespiti

2 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte, tetkik zamanı bina turlarında geçen süreleri, planın dışında geçen süre, dokümanların gözden geçirilmesi müşteri ve personelle arasındaki etkileşim süresi ve raporlama süresini içerir. Tetkikçi Gün Sayısı: Bir tetkikçinin günlük süresi genellikle 8 saattir ve mevzuatlara bağlı olarak seyahat süresini ve öğle yemeğini kapsayabilir ya da kapsamayabilir.

3 2. Belgelendirme Kapsamının Belirlenmesi Organizasyonun belgelendirme müracaatı kapsamındaki faaliyetlerde belgelendirme yapabilmek için saha uygulamaların olması gereklidir. Organizasyonun denetlenebilir olması için en az 3 ay uygulamaları olmalıdır. Kapsamı belirtilen şekilde organizasyonun HYS si uygulanabilir tüm gereklere göre denetlenir. Organizasyonun HYS sinin kapsamının ve sınırlarının işin, kuruluşun, yerinin, varlıklarının ve teknolojinin özellikleri açısından açıkça tanımlanmış olduğunu garanti edilmelidir. ISO/IEC :2011, Madde 1.2 de belirtilen gereklere organizasyonun uyduğuna dair husus, HYS nin kapsamında teyit edilmelidir.

4 2. Belgelendirme Kapsamının Belirlenmesi Organizasyonun HYS standardı ISO/IEC de belirtildiği üzere faaliyetlerinin sınırları içinde bulunduğunu ve faaliyetlerini uygun bir şekilde yansıttığı kontrol edilmelidir.

5 3. Tetkik Gün Sayısını Belirlenmesi Dikkate Alınacak Bazı Faktörler HYS kapsamının büyüklüğüne ilişkin faktörler (Şube sayısı, şebekelerin sayısı ve bunların büyüklüğü, işçilerin sayısı), HYS nin karmaşıklığına ilişkin faktörler HYS kapsamında gerçekleştirilen işin türü/türleri ve bu iş türlerine ilişkin güvenlik, hukuki, düzenleyici, sözleşme ve iş gereksinimleri.

6 3. Tetkik Gün Sayısını Belirlenmesi Dikkate Alınacak Bazı Faktörler BGYS nin farklı bileşenlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan teknolojinin kapsamı ve çeşitliliği (uygulanan kontroller, dokümantasyon ve/veya süreç kontrolü, düzeltici/önleyici faaliyet, bilgi sistemleri, BT sistemleri, şebekeler, (ör. bunlar ister sabit, ister mobil, ister telsiz, ister harici, ister dahili olsun), BGYS kapsamındaki mekanların sayısı, bu mekanların ne kadar benzer ya da farklı olduğu ve bir örneğin ya da mekanların tamamının denetimden geçirilip geçirilmeyeceği, BGYS nin önceden gösterilen performansı, Bu hizmetlere bağlılık ve BGYS nin kapsamında kullanılan dış kaynak kullanımının ve üçüncü taraf anlaşmalarının kapsamı, Belgelendirmeye uygulanan standardlar, mevzuat ve düzenlemeler ve uygulanabilen sektör özel gerekler.

7 4. Etkin çalışan sayısı, Belgelendirme kapsamı dahilinde çalışan her bir vardiya dahil tüm tam zamanlı personel etkin personel sayısını oluşturur. Denetim sırasında orada bulunan sabit olmayan (sezonluk, geçici ve sözleşmeli personel) ve yarı zamanlı personel bu sayıya eklenmelidir. Etkin personel sayısı denetim süresini temel olarak hesaplayabilmek için kullanılır. Çalışma saatlerine bağlı olarak yarı zamanlı çalışan sayısı tam zamanlı çalışan sayısına eşdeğerde değiştirilip, azaltılabilir.

8 5 Geçici Alan Geçici alan organizasyon tarafından özel işlerin yapılması için ayarlanmış ya da sınırlı periyotlu hizmetlerin sunumunda kullanılan ve devamlın kullanılmayacak alanlardır.

9 6-Çok Sayıda Mekan: Mekanların temsili bir sayısı, aşağıdaki hususlar dikkate alınarak belirlenmelidir. Merkez ofisler ile mekanların iç denetimlerinin sonuçları, Yönetim incelemesinin sonuçları, Mekanların büyüklüğündeki değişiklikler, Mekanların iş amacındaki değişiklikler, HYS nin karmaşıklığı, Farklı mekanlardaki bilgi sistemlerinin karmaşıklığı, İş uygulamalarındaki değişiklikler, Yapılan faaliyetlerdeki değişiklikler, Hassas bilgileri işleyen bilgi sistemleri ya da kritik bilgi sistemleri ile muhtemel etkileşim, Farklı hukuki gerekler.

10 6. Çok Sayıda Mekan: Organizasyonun HYS sinin kapsamında bulunan tüm mekanlardan temsili bir örnek seçilir. Önemli risklere maruz kalan HYS de bulunan her mekan denetlenmelidir. Tetkik programı organizasyonun tüm mekanlarını kapsar. Merkez ofisinde ya da tek bir mekanda yapılan incelemelerde bir uygunsuzluğun tespit edilmesi halinde düzeltici işlem belgenin kapsamında yer alan tüm mekanlara ve merkez ofise uygulanır.

11 7. Organizasyonun Risk Potansiyeli BGYS kapsamının karmaşıklığı, denetleme zamanına ve denetçi yeterliliğine karar verirken dikkate alınmalıdır. Bir organizasyonun karmaşıklığını analiz etmeye ait bir örnek. Bir BGYS kapsamına tahsis edilen karmaşıklık sınıfı, BGYS denetimi (Ek B de verilen bir örnek) için denetçinin yeterlilik gereksinimlerine bağlıdır. BGYS denetimi (Ek C de verilen bir örnek) için denetim süresi gereksinimlerine karar vermek için kullanılabilir.

12 7. Organizasyonu Risk Potansiyeli Çizelge A.1, bir BGYS kapsamının karmaşıklığı belirlenirken dikkate alınacak muhtemel faktörlerin genel bir gösterimidir. Uygun görüldüğü üzere özel faktörlere sahip olmak ya da özel şartlara uyum sağlamak gerekli olabilir. Karmaşıklık Kriterleri (Çizelge A.1 deki) kullanılarak bir BGYS kapsamının karmaşıklığının hususları, çok sayıda farklı faktör kullanılarak yüksek, orta ve alçak olmak üzere üç sınıfa ayrılabilir. Karmaşıklığın tüm etkin sınıfı, dikkate alınan tüm faktörlerin azami sınıfı olarak göz önüne alınabilir ve sonuç ise, ör. yüksek, orta ya da alçak sınıfıdır.

13 Çizelge A.1,

14 7. Organizasyonu Risk Potansiyeli Bilgi güvenliği riskinin sektör özel sınıfları Bilgiye olan riskler, bir kuruluşun çalıştığı sektör ya da dikkate alınan bilgi türüne özgü olabilir. Aşağıdaki örnekler, farklı sınıftaki riski gösterir. Tüm kuruluşlara uygulanabilen özel sınıflar: Ücretler, emekli aylıkları, sağlık ve güvenlik, kurumsal kayıtlar, iç ve bölümler arası bilgiler, vs., Başka kişisel olarak tanımlanabilir bilgiler, Araştırma ve geliştirme bilgileri, tasarım bilgisi, müşteri detayları, mali sonuç ve tahminler, iş planları, fikri mülki haklar, üretim süreçleri, vs. gibi ticari olarak diğer hassas/kritik bilgiler.

15 7. Organizasyonu Risk Potansiyeli Bilgi güvenliği riskinin sektör özel sınıfları Kamu hassas/kritik bilgiler: Kamu bilgileri, E-devlet uygulamaları, Vatandaşlar hakkında tutulan bilgiler (ör. Sağlık, fayda, vergiler, kayıtlar, vs.), BİT tasarımları, tesisler, ürünler, hizmetler, vs. gibi kamunun tedarikçileri ve üreticileri tarafından tutulan bilgiler.

16 7. Organizasyonu Risk Potansiyeli Bilgi güvenliği riskinin sektör özel sınıfları Kurum sınıflarına uygulanabilen özel kategoriler: Şirket yönetimi listesi verilen şirketler (muhtemelen diğer büyük şirketler).

17 7. Organizasyonu Risk Potansiyeli Bilgi güvenliği riskinin sektör özel sınıfları İş sektörlerine uygulanabilen özel sınıflar: Sağlık bakımı, Eğitim, Havacılık, Telekomünikasyon, Mali hizmetler, Yardım kuruluşları ve kar amacı gütmeyen kuruluşlar.

18 8. Tetkikçi Süresi Çizelgesi Tetkik gün sayısı, safha 1 denetim ve safha 2 denetim için günleri kapsar. Bu nedenle denetçi süresi çizelgesi, tek başına kullanılamaz. Tetkikçi süresi çizelgesindeki işçi sayısı, tüm vardiyalar için toplam işçi sayısını gösterir. Her bir belgelendirmede harcanan sürenin değişimi, tetkikin kapsamı, büyüklüğü, lojistik destek, organizasyonun karmaşıklığı ve kuruluşun tetkike olan hazırlık seviyesi (ayrıca yukarıdaki Madde C.2 ye de bakılmalıdır) dahil olmak üzere çok sayıda faktöre bağlıdır. Bu nedenle tetkikçi süresi çizelgesi, tek başına kullanılamaz.

19 8. Tetkikçi Süresi Çizelgesi Yarı zamanlı işçilerin, tam zamanlı işçiler gibi değerlendirilmesi önerilir. Bu husus, tam zamanlı bir işçi ile karşılaştırıldığında çalışılan saat sayısına bağlıdır. Denetçi süresi, saha 1 denetimdeki denetim ekibi ya da bir denetçi tarafından ve planlama yapılarak (uygun olursa mekan dışı doküman incelemesi dahil) harcanan süreyi; kuruluş, personel, kayıtlar, dokümantasyon ve süreç ile ara yüz irtibatını ve rapor yazmayı kapsar. Planlama ve rapor yazmanın birleşik olarak gereken denetmen süresi nin, denetçi süre çizelgesinde gösterilen sürenin % 70 ine göre daha az bir süreye kadar toplam olarak mekanda geçirilen denetçi süresi ni azaltmamalıdır.

20 8. Tetkikçi Süresi Çizelgesi İlave sürenin, planlama ve/veya rapor yazma için gerektiği durumda mekanda geçirilen denetçi süresinin azaltılması için bu husus bir gerekçe değildir. Denetçi seyahat süresi, bu hesaplamaya dahil edilmemiştir ve çizelgedeki denetçi süresine ilavedir. Not 1 - % 70, BGYS denetimleri deneyimine bağlı bir faktördür.

21 8. Tetkikçi Süresi Çizelgesi Etkileşimli internet tabanlı toplanma, internet toplantıları, uzaktan konferanslar ve/veya kuruluşun süreçlerinin elektronik doğrulaması gibi uzaktan denetim teknikleri, kuruluşla arayüz yapmak için kullanılıyorsa bu faaliyetlerin, denetim planında tanımlanması önerilir ve toplam mekandaki denetçi süresi ne kısmi olarak katkı yaptığı kabul edilebilir. Uzaktan denetim faaliyetlerinin planlanan mekandaki denetçi süresinin % 30 undan daha fazlasını temsil ettiği bir denetim planını planlamışsa belgelendirme kuruluşunun, denetim planını gerekçelendirmesi ve gerçekleştirmeden önce akreditasyon kuruluşundan özel onay alması önerilir.

22 8. Tetkikçi Süresi Çizelgesi Mekandaki denetçi süresi, her bir mekan için ayrı ayrı tahsis edilen mekandaki denetçi süresi demektir. Elektronik denetimler, fiziki olarak kuruluşun tesislerinde yapılsa dahi uzaktaki mekanların elektronik denetimlerinin uzaktan denetimler olduğu kabul edilir. Denetçi süresi, denetimde harcanan Denetçi Günleri cinsinden belirtilir. Bir Denetçi Günü, tam bir normal çalışma günüdür.

23 Örnektir!!! Geçici Alan-Çoklu Şube Tetkiki İçin Numene Ölçüt Belirlenmesi: İLK BELGELENDİRME TETKİKİ Numune ölçüt = Alan sayısı + Merkez Ofis GÖZETİM TETKİKİ Numune ölçüt = 0,6 Alan sayısı + Merkez Ofis 3. YIL TETKİKİ Numune ölçüt = 0,8 Alan sayısı + Merkez Ofis Hesaplanan miktar tam bir sayı çıkmaz ise en yakın tam sayıya yuvarlanacaktır.

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte, tetkik zamanı bina turlarında geçen süreleri, planın dışında geçen süre, dokümanların gözden

Detaylı

TETKİK SÜRELERİ BELİRLEME TALİMATI

TETKİK SÜRELERİ BELİRLEME TALİMATI Sayfa No 1/11 1. AMAÇ Tetkik tipleri ve kuruluş yapısı dikkate alındığında tetkikler için harcanacak adam/gün sayılarını ve ücretlerini belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedürün uygulanmasından Planlama Sorumlusu,

Detaylı

TETKİK SÜRELERİ BELİRLEME TALİMATI DETERMINING AUDIT TIME INSTRUCTIONS Doküman No Document No Sayfa No Page No

TETKİK SÜRELERİ BELİRLEME TALİMATI DETERMINING AUDIT TIME INSTRUCTIONS Doküman No Document No Sayfa No Page No 1. AMAÇ TAK-0-01 1/12 Tetkik tipleri ve kuruluş yapısı dikkate alındığında tetkikler için harcanacak adam/gün sayılarını ve ücretlerini belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedürün uygulanmasından Planlama Sorumlusu,

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R10.09 AKREDİTASYON DENETİMLERİ İÇİN DENETİM SÜRELERİNİN (ADAMGÜN) HESAPLANMASI REHBERİ Rev.01 01-2008 Genel Bu Rehber, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının akreditasyon denetimleri için görevlendirilen

Detaylı

Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam/Gün) Hesaplanması Rehberi

Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam/Gün) Hesaplanması Rehberi R10.09 Revizyon No : 03 Yürürlük Tarihi : 20.10.2015 Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam/Gün) Hesaplanması Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: İhsan Emre BİLİCİ Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ Aşama Bir Tetkik 1. Aşama Bir Tetkik İçin Genel Hazırlık Dokümantasyonunun tedarik edilmesi, Tüm mekanlara ve kayıtlara erişim (bilgi güvenliğinin bağımsız incelemelerine ilişkin raporlar ve iç denetim

Detaylı

Adam Gün: bir denetçinin denetme için harcayacağı 1 günlük zaman dilimidir. Bir Denetim Günü tipik olarak 8 saatlik normal çalışma günüdür.

Adam Gün: bir denetçinin denetme için harcayacağı 1 günlük zaman dilimidir. Bir Denetim Günü tipik olarak 8 saatlik normal çalışma günüdür. 1. AMAÇ Bu talimat, denetim ekibinin dokümante edilmiş yönetim sistem uygulamalarını yeterli şekilde denetleyebilmesi için gerekli zamanı belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. 2. KAPSAM: Tüm Yönetim Sistemlerini

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

HİZMETLERİN FİYATLANDIRILMASI

HİZMETLERİN FİYATLANDIRILMASI 1.0 AMAÇ 1.1 Hizmetler için sözleşme ve fiyat tekliflerinin hazırlanmasında kullanılacak olan prosedürün tespit edilmesidir. 2.0 KAPSAM 2.1 Bu prosedür, YBM tarafından yürütülen yönetim sistemi denetim

Detaylı

Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam-Gün) Hesaplanması Rehberi

Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam-Gün) Hesaplanması Rehberi R10.09 Revizyon No : 04 Yürürlük Tarihi : 05.12.2018 Akreditasyon Denetimleri için Denetim Sürelerinin (Adam-Gün) Hesaplanması Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: M. Saim SOYSAL Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Orbay EVRENSEVDİ

Detaylı

TS EN & TS EN ISO 3834 BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ

TS EN & TS EN ISO 3834 BELGELENDİRME PROSEDÜRÜ TS EN 15085 & TS EN ISO 3834 Doküman Kodu & Son Rev. No Organizasyon Kodu Doküman Tipi Sıra No Son Revizyon No DKR PRS 1500 01 Revizyon Tarihçesi ve Doküman Kontrol & Onayı Rev. No Tarih Tanım Kontrol

Detaylı

HİZMETLERİN FİYATLANDIRILMASI

HİZMETLERİN FİYATLANDIRILMASI 1.0 AMAÇ 1.1 Hizmetler için sözleşme ve fiyat tekliflerinin hazırlanmasında kullanılacak olan prosedürün tespit edilmesidir. 2.0 KAPSAM 2.1 Bu prosedür, YBM tarafından yürütülen kalite sistem denetim ve

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 1 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Bilgi : anlamlı veri, (bir kurumun

Detaylı

Denetim Süreleri Belirleme Talimatı

Denetim Süreleri Belirleme Talimatı 1. AMAÇ VE KAPSAM Bosscert in gerçekleştireceği yönetim sistemi belgelendirme denetimlerinde ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak adam/gün sayılarını hesaplayabilmek için yöntem oluşturmaktır.

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ TS ISO/IEC 27001 BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 25.10.2014 Türk Standardları Enstitüsü 1 Güvenlik;

Detaylı

UYGUNSUZLUK VE DÜZELTİCİ & ÖNLEYİCİ FAALİYETLER PROSEDÜRÜ

UYGUNSUZLUK VE DÜZELTİCİ & ÖNLEYİCİ FAALİYETLER PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu prosedürün amacı, uygunsuzlukların ve eksikliklerin tekrarlanmasını önlemek ve sonuç olarak "Müşteri Memnuniyeti" sağlamak için sürekli iyileştirme sistemi oluşturmaktır.

Detaylı

ELEKTRONİK NÜSHA.BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR.

ELEKTRONİK NÜSHA.BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR. YAYIN TARİHİ REV. NO REV. TARİHİ AÇIKLAMA 1/8 1.AMAÇ CPC ye sistem belgelendirme için başvuran ayrı yerlerde bulunan işletmelerin başvuru kabul esasları ve tetkik kurallarının IAF MD 1 e göre belirlenmesi.

Detaylı

HİZMETLERİN FİYATLANDIRILMASI

HİZMETLERİN FİYATLANDIRILMASI 1.0 AMAÇ 1.1 Hizmetler için sözleşme ve fiyat tekliflerinin hazırlanmasında kullanılacak olan prosedürün tespit edilmesidir. 2.0 KAPSAM 2.1 Bu prosedür, YBM tarafından yürütülen yönetim sistemi denetim

Detaylı

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü Ad, Soyad Tarih İmza Hazırlayan / Revize Eden Hilal AY 05.04.2018 Kontrol Eden Selim YILMAZ 06.04.2018 Onaylama / Serbest Bırakma Burcu ÇELEBİ 09.04.2018

Detaylı

Madde 7 - İlişki süreçleri www.sisbel.biz

Madde 7 - İlişki süreçleri www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Madde 7 - İlişki süreçleri 7.1 İş ilişkisi yönetimi Hizmet sağlayıcı; müşterileri, kullanıcıları ve hizmetlerin ilgili taraflarını

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kalite Yönetim Sistemi (KYS) İç Denetimlerinin planlanması, gerçekleştirilmesi ve raporlanması için yöntem ve sorumlulukları belirlemektir. 2. KAPSAM Bu prosedür;

Detaylı

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü Sayfa 1 / 5 1. Amaç 2 2. Kapsam 2 3. Tanımlar 2 4. Sorumluluklar 2 5. Uygulama 2 5.1 Müşteri ile İlk Temas ve Müracaat Formunun Doldurulması ve Gözden Geçirilmesi 2 5.2 Teklifin / Sözleşmenin Hazırlanması,

Detaylı

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü Sayfa 1 / 5 1. Amaç 2 2. Kapsam 2 3. Tanımlar 2 4. Sorumluluklar 2 5. Uygulama 2 5.1 Müşteri ile İlk Temas ve Müracaat Formunun Doldurulması ve Gözden Geçirilmesi 2 5.2 Teklifin / Sözleşmenin Hazırlanması,

Detaylı

Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014. Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014

Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014. Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014 Sayfa: 1 / 6 Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014 Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014 Revizyon No: Revizyon Tarihi: Yapılan Değişiklik Değişikliği Yapan Kişi Sayfa: 2 / 6 1 AMAÇ Bu prosedürün amacı 3D INCERTA tarafından

Detaylı

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü FRM-002b, Rev.0 Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü Adı Tarih Oluşturma Hilal AY 18.06.2017 Kontrol Selim YILMAZ 19.06.2017 Onaylama / Serbest Bırakma Burcu ÇELEBİ 20.06.2017 MS-PRO-005

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 ISO 13485:2016 MEDİKAL CİHAZ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hizmetleri A.Ş. ; ISO

Detaylı

SİSTEMER tarafından verilecek tüm denetim faaliyetleri için ücretlendirmeyi kapsar.

SİSTEMER tarafından verilecek tüm denetim faaliyetleri için ücretlendirmeyi kapsar. 1. AMAÇ SİSTEMER Belgelendirme kuruluşu tarafından belgelendirme başvurusunda bulunan firmalara belgelendirme faaliyetleri için uygulanacak olan ücret ve ödeme şartlarını belirlemektir. 2. TANIMLAR VE

Detaylı

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi

ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi ISO / TS 22003:2013 un Yeniliklerinin Gıda İşletmeleri, Belgelendirme Kuruluşları ve Akreditasyon Faaliyetleri Açısından İrdelenmesi Dr. Füsun Zehra ÖZKAN, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), Başkent Üniversitesi

Detaylı

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü

Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü FRM-002b, Rev.0 Belgelendirme Müracaatı ve Sözleşme Yapılması Prosedürü Adı Tarih Oluşturma Hilal AY 21.04.2017 Kontrol Selim YILMAZ 21.04.2017 Onaylama / Serbest Bırakma Yankı ÜNAL 25.04.2017 MS-PRO-005

Detaylı

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Saliha TURHAN Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Sonuçların raporlanması

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 14.07.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan :

ÖN TETKİK PROSEDÜRÜ. İlk Yayın Tarihi: Doküman Kodu: PR 09. Revizyon No-Tarihi: Sayfa No: 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ. Hazırlayan : Onaylayan : PR 9 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 9 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6 OSEM-SS-10001 OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI 1 / 6 1. Kapsam OSEM-Oto Bakım ve Onarım Merkezi Yeterlilik Belgelendirmesi Standardı, OSEM Sertifikasyon A.Ş. (OSEM) tarafından

Detaylı

Hazırlayan: S. DOĞAN Onaylayan: C.PERGEL

Hazırlayan: S. DOĞAN Onaylayan: C.PERGEL Hazırlayan: S. DOĞAN 03.03.2014 Onaylayan: C.PERGEL 03.03.2014 Revizyon Revizyon No: Tarihi: Yapılan Değişiklik Değişikliği Yapan Kişi 01 05.01.2016 Alt bilgi kısmındaki adres bilgileri güncellendi. S.DOĞAN

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 24 13.04.2015 2015-1 no lu Kurul toplantısı sonucunda fiyatlandırmalar yeniden gözden geçirilerek ürün belgelendirme kapsamında kademeli değişiklik yapılmıştır. 25

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R50.04 ÜRÜN BELGELENDİRME KURULUŞLARININ AKREDİTASYONUNA DAİR REHBER. Rev.01 01-2012 İÇERİK Bölüm 1. Giriş 2. Referanslar.. 3. Terimler ve Tarifler.... 4. Ürün Belgelendirme Programının Elemanları... 5.

Detaylı

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜBPR 03 TL01, Revizyon 01, 30.03.2016 De Control Denetim ve Belgelendirme Limited Şirketi Camikebir Mah. 48. Sk. No:4 İç Kapı No:8 35460 Seferihisar - İzmir, Türkiye Tel : +90-232

Detaylı

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02

İç Tetkik Prosedürü Dok.No: KYS PR 02 AMAÇ Üniversitemizde uygulanan ve KYS kapsamına alınan faaliyetlerin, Kalite Yönetim Sistemi şartlarımıza, yasal şartlara ve ISO 9001:2015 standardı şartlarına uygunluğunun ve etkinliğinin planlı ve sistematik

Detaylı

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ

(2. AŞAMA) SAHA TETKİKİ PROSEDÜRÜ 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür, 2 aşamalı

Detaylı

İtiraz ve Şikâyetler Prosedürü

İtiraz ve Şikâyetler Prosedürü CİCERT BELGELENDİRME HİZMETLERİ LTD.ŞTİ. İtiraz ve Şikâyetler Prosedürü Revizyon No Revizyon Tarihi Açıklama A 06.02.2012 İlk Yayın B 20.07.2015 ISO 27006:2011 şartları ilave edildi. C 15.08.2016 EN ISO/IEC

Detaylı

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO

KÇK ÜCRET TALİMATI ELEKTRONİK NÜSHA. BASILMIŞ HALİ KONTROLSÜZ KOPYADIR 1 / 14 SAYFA T DÖKÜMAN NO TARİH REVİZYON NO 1 / 14 YAYIN İ REV. NO REV. İ AÇIKLAMA 24 13.04.2015 2015-1 no lu Kurul toplantısı sonucunda fiyatlandırmalar yeniden gözden geçirilerek ürün belgelendirme kapsamında kademeli değişiklik yapılmıştır. 25

Detaylı

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN GÖZDEN GEÇİRMESİ PROSEDÜRÜ TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1. PR06/KYB Sayfa No: 1/3 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı; Daire Başkanlığı Kalite Yönetim

Detaylı

TALİMAT. Ücretlendirme Talimatı. Departman İsim Tarih İmza. Yön. Temsilcisi Eren İŞMAN 07/02/2011. Emine AÇAN 07/02/2011

TALİMAT. Ücretlendirme Talimatı. Departman İsim Tarih İmza. Yön. Temsilcisi Eren İŞMAN 07/02/2011. Emine AÇAN 07/02/2011 TALİMAT Doküman No Yayın Tarihi 15/10/2005 Ücretlendirme Talimatı Revizyon No 10 Son Rev.Tarihi 07/02/2011 Departman İsim Tarih İmza Hazırlayan Gözden Geçiren Onaylayan Yön. Temsilcisi Eren İŞMAN 07/02/2011

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

3. KAPSAM 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAM 3.2. KAPSAM DIŞI MADDELER

3. KAPSAM 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ KAPSAM 3.2. KAPSAM DIŞI MADDELER 1 / 5 3. 3.1. KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ Bu el kitabı, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünün eğitimöğretim, analiz ve danışmanlık faaliyetlerine yönelik kalite yönetim sistemini

Detaylı

Proje Çevresi ve Bileşenleri

Proje Çevresi ve Bileşenleri Proje Çevresi ve Bileşenleri 1.3. Proje Çevresi Proje çevresi, proje performans ve başarısını önemli ölçüde etkiler. Proje takımı; sosyoekonomik, coğrafı, siyasi, yasal, teknolojik ve ekolojik gibi kuruluş

Detaylı

ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ. Terimler Ve Tarifler. www.sisbel.biz

ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ. Terimler Ve Tarifler. www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Terimler Ve Tarifler 1 Kapsam 1.1 Genel Terimler Ve Tarifler Bu standart, bir hizmet yönetimi sistem (HYS) standardıdır. Bir HYS

Detaylı

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ

1. AŞAMA TETKİK PROSEDÜRÜ PR 1 16.4.27 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev. İlk yayın BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL DOKÜMANIDIR. İZİNSİZ KOPYALANAMAZ 1. AMAÇ ve KAPSAM: PR 1 16.4.27 2 / 6 Bu prosedür,

Detaylı

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ

KYS İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Sayfa 1/5 REVİZYON NO TARİH AÇIKLAMA 00 08.08.2015 İlk Yayın 01 18.04.2016 Yürürlük yetkilisinin değişimi 02 04.09.2017 YGG(04.05.2017) Toplantısında alınan kararların gerektirdiği revizyon 1. AMAÇ İç

Detaylı

TALİMAT. Medikal Ücretlendirme Talimatı. Departman İsim Tarih İmza. Yön. Temsilcisi Eren İŞMAN 01.12.2011. Emine AÇAN 01.12.2011

TALİMAT. Medikal Ücretlendirme Talimatı. Departman İsim Tarih İmza. Yön. Temsilcisi Eren İŞMAN 01.12.2011. Emine AÇAN 01.12.2011 TALİMAT Medikal Ücretlendirme Talimatı Doküman No MD-T-070/01 Yayın Tarihi 01.06.2011 Revizyon No 2 Son Rev.Tarihi 01.12.2011 Departman İsim Tarih İmza Hazırlayan Gözden Geçiren Onaylayan Yön. Temsilcisi

Detaylı

IRCA ONAYLI ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ PROGRAMI

IRCA ONAYLI ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ PROGRAMI 1. GÜN IRCA ONAYLI ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ PROGRAMI 8.30 Kayıt 9.00 BÖLÜM 1 KYS HAKKINDA GENEL BİLGİ 1. Kısım Kalite Yönetim Sistemi Baş Denetçi Eğitimi Başlangıcı ve Eğitim

Detaylı

DÜZELTİCİ FAALİYET PROSEDÜRÜ

DÜZELTİCİ FAALİYET PROSEDÜRÜ Sayfa 1 / 6 REVİZYON BİLGİSİ REVİZYON NO AÇIKLAMA Rev.0 Rev.1 İlk yayın Kapsamın personel belgelendirme faaliyetlerini de içerecek şekilde genişletilmesi BU DOKÜMAN SİSTEM DENETİM BELGELENDİRME NİN ÖZEL

Detaylı

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU Kal ten z, denet m m z altında olsun Szutest Szutest Szutest Szutesttr 444 9 511 szutest.com.tr ISO 9001:2015 REVİZYONUN YAPISI Yeni Revizyon ile birlikte ISO ANNEX SL gereksinimleri doğrultusunda Yüksek

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ. Eğitimin Amacı 1 ISO EĞİTİMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEMEL EĞİTİMİ İş sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması amacıyla iş kanunu gereği tüm çalışanların bu konuda bilgilendirilmesi İSG kanunu, yasal ve mevzuat şartları

Detaylı

Standart Belgelendirme Firması Belge geçerlilik tarihi. Lütfen çalıştığınız danışmanın adını yazınız

Standart Belgelendirme Firması Belge geçerlilik tarihi. Lütfen çalıştığınız danışmanın adını yazınız Firma Bilgi Formu TÜV Teknik Kontrol ve Belgelendirme A.Ş. 1. Genel Bilgiler Kuruluşun Adı (Tescilli ünvanı) : Kuruluşun Bağlı Olduğu Grup (Eğer varsa) : Merkezinin Adresi : Telefon : Faks: Vergi numarası/dairesi

Detaylı

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih

PROSEDÜR MAKİNE GÜVENLİK MUAYENESİ. REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih Sayfa No : 1 / 7 REVİZYON İZLEME TABLOSU Revizyon Revizyon Açıklaması Tarih 00 Yeni Yayınlandı. Bu prosedür P.17 Makine Periyodik Muayene Prosedürü ile birlikte, P.10 Makine Muayene Prosedürü nün yerine

Detaylı

BTS Uygulama Kataloğu. Lotus Notes İstemci ve WEB 2.0

BTS Uygulama Kataloğu. Lotus Notes İstemci ve WEB 2.0 BTS Uygulama Kataloğu Lotus Notes İstemci ve WEB 2.0 Başlıca Uygulamalar QMex Uygulamaları; Değişiklik Yönetimi Kalite Uygunsuzluk ve Sapma Yönetimi Denetimler (İç, Dış ve Tedarikçi) Düzeltici Önleyici

Detaylı

RGN İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

RGN İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI RGN İLETİŞİM HİZMETLERİ A.Ş Sayfa 1 / 5 1. AMAÇ Bilgi güvenliği yönetim sisteminin amacı tüm bilgi varlıklarımızın gizliliği, bütünlüğü ve gerektiğinde yetkili kişilerce erişilebilirliğini sağlamaktır.

Detaylı

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi

Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi R10.02 Revizyon No : 05 Yürürlük Tarihi : 18.08. 2014 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Turgay ÖZTÜRK Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ Terimler Tarifler Belgelendirme: Ürünlerle, proseslerle, sistemlerle veya kişilerle ilgili üçüncü taraf doğruluk beyanı. Gözetim: Uygunluk beyanının geçerliliğinin sürdürülebilmesi için esas alınan uygunluk

Detaylı

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB

TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE KONTROL PROSEDÜRÜ PR17/KYB TİTCK/ DESTEK VE LABORATUVAR HİZMETLERİ BAŞKAN YARDIMCILIĞI/ ANALİZ VE KONTROL LABORATUVAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI PR17/KYB Sayfa No: 1/6 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu prosedürün amacı, Daire Başkanlığında deney hizmetleri

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYETLER PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYETLER PROSEDÜRÜ İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. TANIMLAR... 2 4. REFERANS DOKÜMANLAR... 2 4.1. Formlar... 2 4.2. Diğer Dokümanlar... 2 5. UYGULAMA... 3 5.1. İtirazlar... 3 5.1.1. Genel Sistem... 3 5.1.2. İtiraz

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ R 10.02 AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Rev.03 12-2011 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1. Akreditasyon Bedeli Bileşenleri AKREDİTASYON HİZMET ÜCRETLERİ Akreditasyon bedeli, temel olarak aşağıda belirtilen kalemlerden

Detaylı

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Compliant and Appeals Management Procedure

ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Compliant and Appeals Management Procedure ŞİKAYET VE İTİRAZLARIN YÖNETİMİ PROSEDÜRÜ Compliant and Appeals Management Procedure Doküman No KARTEPE-P6 Yayın Tarihi 10 Eyl. 2016 Revizyon No 00 Revizyon Tarihi - Revizyon No: Revizyon Tarihi: Bölüm

Detaylı

ÇELİKEL A.Ş. Bilgi Güvenliği Politikası

ÇELİKEL A.Ş. Bilgi Güvenliği Politikası Sayfa 1/6 1. Amaç / Genel Bu doküman, Kuruluştaki ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamındaki tüm bilgi varlıklarının güvenliğinin sağlanması, BGYS nin kurulması, işletilmesi, sürdürülmesi

Detaylı

Doküman No BQP.03 Yayın Tarihi 01.08.2012 Revizyon No 02 Revizyon Tarihi 26.08.2013 Sayfa No 1/8 PLANLAMA PROSEDÜRÜ

Doküman No BQP.03 Yayın Tarihi 01.08.2012 Revizyon No 02 Revizyon Tarihi 26.08.2013 Sayfa No 1/8 PLANLAMA PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/8 1.AMAÇ Bu prosedürün amacı; TS EN ISO/IEC 17021 Yönetim Sistemlerinin Tetkikini ve Belgelendirmesini Sağlayan Kuruluşlar için Şartlar standardı kapsamında, BQS tarafından gerçekleştirilecek

Detaylı

ÜCRETLENDİRME TALİMATI

ÜCRETLENDİRME TALİMATI 1.AMAÇ: UDEM den yönetim sistemi belgelendirmesi hizmeti alan kuruluşlara uygulanacak ücretlendirmenin tarif edilmesidir. 2. KAPSAM: Bu talimat TS EN ISO/IEC 17021, ISO 22003 standardının gerekliliklerine

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005

GAZ REGULATORÜ BELGELENDİRME TEKNİK ŞARTNAMESİ UBTKŞ-005 SAYFA 2/8 1. AMAÇ ve KAPSAM Bu teknik şartname, UGETAM ürün belgelendirme sistemine belgelendirme için başvuru yapan tedarikçilerin üretmiş oldukları gaz regülatörlerinin karşılaması gereken şartları TS

Detaylı

Ücretlendirme Rehberi NAR.10.03

Ücretlendirme Rehberi NAR.10.03 ISQ-NAP 1 :2017 Natural Product Standart For Food / Version 1-00 Ücretlendirme Rehberi NAR.10.03 09.01.2017/Rev.00 by ISQ Sayfa 1 /5 1. DOĞAL ÜRÜN SERTİFİKASYON ÜCRETLERİ 1.1. Doğal Ürün Sertifikasyon

Detaylı

PROSİS in tüm kayıtlı ve belgeli müşterileri ve eğitim katılımcıları için geçerlidir.

PROSİS in tüm kayıtlı ve belgeli müşterileri ve eğitim katılımcıları için geçerlidir. 1.0 AMAÇ Bir müşterinin veya Prosis bünyesinde gerçekleştirilen eğitim katılımcısının PROSİS kararına itiraz etmesi, şikayette bulunması ve anlaşmazlıkların ortaya çıkması halinde yapılacak faaliyetlerin

Detaylı

LİSANS, BELGELER VE UYGUNLUK İŞARETLERİNİN KULLANIMI KURALLARI UBK-02 TS EN ISO/IEC 17065 ÜRÜN, PROSES VE HİZMET BELGELENDİRME AKREDİTASYON SİSTEMİ

LİSANS, BELGELER VE UYGUNLUK İŞARETLERİNİN KULLANIMI KURALLARI UBK-02 TS EN ISO/IEC 17065 ÜRÜN, PROSES VE HİZMET BELGELENDİRME AKREDİTASYON SİSTEMİ SAYFA 1/5 DEĞİŞİKLİKLER TABLOSU No Konusu Tarih Talep Eden Kişi/Birim Bölüm/ Sayfa DAĞITIM LİSTESİ: GENEL MÜDÜR KALİTE YÖNETİM TEMSİLCİSİ BELGELENDİRME KOMİTESİ DEĞERLENDİRME KOMİTESİ TEKNOLOJİK HİZMETLER

Detaylı

PROSÜDÜR EL KİTABI. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü TS EN ISO / IEC ve TS EN ISO/IEC Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler

PROSÜDÜR EL KİTABI. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü TS EN ISO / IEC ve TS EN ISO/IEC Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler AMAÇ : Şikayet ve itirazların nasıl ele alındığına dair proseslerin tanımlanması. CERTIFER bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 ve TS EN ISO/IEC 17065 standardları kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deney

Detaylı

Araç, Sistem ve Komponent Tip Onay (Homologasyon) Süreçleri Eğitimleri

Araç, Sistem ve Komponent Tip Onay (Homologasyon) Süreçleri Eğitimleri Araç, Sistem ve Komponent Tip Onay (Homologasyon) Süreçleri Eğitimleri Homologasyon süreçleri, ürün tasarımından satış sonrasına kadar hemen hemen bütün adımlarda yer alan çalışanları ilgilendiren şartlar

Detaylı

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TEST VE BELGELENDİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİLİŞİM TEST VE BELGELENDİRME ÜCRET TARİFESİ Doküman BTBD-00-00-YYN-01 Yayın Tarihi 31/12/2014 Revizyon Tarihi 25/08/2015 03 TÜRK STANDARDLARI

Detaylı

BAŞARAN NAS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.

BAŞARAN NAS BAĞIMSIZ DENETİM VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle hazırlanan işbu Kalite Güvence Raporu, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından

Detaylı

Türk Akreditasyon Kurumu EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI. Doküman Adı: Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03. Kontrol Onay. İsim.

Türk Akreditasyon Kurumu EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI. Doküman Adı: Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03. Kontrol Onay. İsim. Doküman Adı: EĞİTİM ORGANİZASYONU VE DEĞERLENDİRMESİ TALİMATI Doküman No.: T403-01 Revizyon No: 03 2,3 3 Uygulama bölümünde düzenlemeler yapıldı 2 3 Tanımlar çıkarılarak T501-04 na atıf yapıldı 7 2 Yetki

Detaylı

ŞİKAYETLER VE İTİRAZLAR PROSEDÜRÜ

ŞİKAYETLER VE İTİRAZLAR PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/7 1.0 Amaç: Bu prosedürün amacı, müşterilerden, belgelendirme faaliyetleri veya muayene faaliyetleri konusunda diğer kesimlerden alınan şikayetler ve itirazlara yapılacak işlemlerin belirlenmesi,

Detaylı

İç Denetim Prosedürü

İç Denetim Prosedürü Sayfa 1 / 5 Revizyon Takip Tablosu Revizyon No Tarih Açıklama 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, (KYS) nin ilgili standart ve yasal şartlara uygun olup olmadığının saptanması, KYS ye uygun çalışılıp çalışılmadığının

Detaylı

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI

İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI 13.07.2018 ISO 9001:2015 İÇ TETKİKÇİ DEĞERLENDİRME SINAVI Soru Sayısı: 33 Süre: 40 Dakika Ad SOYAD: Bölüm: ADL Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri OĞUZ ÖZTÜRK Soru-1) Aşağıdakilerden hangisi ISO 9001:2015

Detaylı

İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ İTİRAZ VE ŞİKAYETLERİ Döküman No İlk Yayın Tarihi Rev. No Yürürlük Tarihi PR - 09 04.01.2010 2 17.01.2014 Amaç IEP Belgelendirme Merkezi bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 standardı kapsamında gerçekleştirilen

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası Akreditasyon

Detaylı

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi :

R Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi. Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : R10.02 Revizyon No : 06 Yürürlük Tarihi : 15.08. 2016 Akreditasyon Hizmet Ücretleri Rehberi Hazırlayan: Kontrol: Onay: Mustafa EROĞLU Ahmet GÖZÜKÜÇÜK Dr. Halil İbrahim ÇETİN 1. AKREDİTASYON BEDELİ 1.1.

Detaylı

KALİTE SİSTEM İÇ DENETİMLERİ PROSEDÜRÜ

KALİTE SİSTEM İÇ DENETİMLERİ PROSEDÜRÜ Sayfa No 5/1 Hazırlayan İnceleyen Onaylayan Kalite Temsilcisi Kalite Yönetim Direktörü Başhekim 1.Amaç Bu prosedürün amacı; Özel Çevre Hastanesi nde Kalite sisteminin uygunluğunun ve etkinliğinin sürekli

Detaylı

ISO/IEC 27001 Özdeğerlendirme Soru Listesi

ISO/IEC 27001 Özdeğerlendirme Soru Listesi ISO/IEC 27001 Özdeğerlendirme Soru Listesi Bu soru listesindeki sorular, kurduğunuz/kuracağınız yönetim sistemdeki belirli alanlara daha fazla ışık tutmak, tekrar değerlendirerek gözden geçirmek ve denetime

Detaylı

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ MUHAFAZA ZİNCİRİ Nº Uygunluk Kriteri Seviye MUHAFAZA ZİNCİRİ (Muhafaza zinciri standartları, hasat sonrası üretim süreci boyunca sertifikasyon durumu ile ilgili olarak İTU Sertifikalı üretim sürecinden

Detaylı

Prosedür El Kitabı. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü A - TS EN ISO / IEC 17020 Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler

Prosedür El Kitabı. İtiraz ve Şikayetleri Değerlendirme Prosedürü A - TS EN ISO / IEC 17020 Kapsamındaki İtiraz ve Şikayetler AMAÇ : Şikayet ve itirazların nasıl ele alındığına dair proseslerin tanımlanması. OMEKS Sertifikasyon bünyesinde TS EN ISO / IEC 17020 standardı kapsamında gerçekleştirilen muayene ve deney sonuçlarına

Detaylı

Proje Yöneticisi Gözüyle IRB. İstanbul, 25 Mayıs 2016

Proje Yöneticisi Gözüyle IRB. İstanbul, 25 Mayıs 2016 Proje Yöneticisi Gözüyle IRB İstanbul, 25 Mayıs 2016 10 yıldır bankacıyım ELİF TORUN Matematik Mühendisiyim 200 + proje yönettim 3 farklı bankada krediler sisteminin dönüşümünde görev aldım IRB Yolculuğu

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ YAZILIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ YAZILIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ YAZILIMI QSAP KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ YAZILIMI Yönetim Sistemi; Politika ve hedefleri oluşturmak ve bunları gerçekleştirmek için kullanılan sistemdir. QSAP; ISO Yönetim Sistemleri

Detaylı

TS EN ISO/IEC 9241-151 Kullanılabilir Arayüz Sertifikası Verilmesi Süreci

TS EN ISO/IEC 9241-151 Kullanılabilir Arayüz Sertifikası Verilmesi Süreci TS EN ISO/IEC 9241-151 Kullanılabilir Arayüz Sertifikası Verilmesi Süreci Nihan Ocak 1, Feride Erdal 2, Prof. Dr. Kürşat Çağıltay 3 1 Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilişim Sistemleri Bölümü, Ankara 2

Detaylı

POL.01 Rev.Tar/No:22.02.2012/1.0 HĠZMETE ÖZEL

POL.01 Rev.Tar/No:22.02.2012/1.0 HĠZMETE ÖZEL SAYFA 1 / 6 1. AMAÇ TÜRKSAT ın bilgi güvenliğini yönetmekteki amacı; bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik kapsamında değerlendirilerek içeriden ve/veya dışarıdan gelebilecek, kasıtlı veya kazayla

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ R20.07 LABORATUVAR İÇ DENETİMLERİ Rev.00 03-2002 1 GİRİŞ 1.1 TS EN ISO/IEC 17025 (2000) Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar standardında, bir laboratuvarın yaptığı deney

Detaylı

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6

OSEM-SS OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI. K-01 Rev / 6 OSEM-SS-10001 OTO BAKIM VE ONARIM MERKEZİ YETERLİLİK BELGELENDİRMESİ KURALLARI 1 / 6 1. Kapsam OSEM-SS-10001 Oto Bakım ve Onarım Merkezi Yeterlilik Belgelendirmesi Standardı, Oto Yedek Parça ve Servis

Detaylı

Genel Kısım. Sertifikasyon Prosedürü. Tekli Saha Denetimi Çoklu Saha Denetimi (merkez ve şubelerin tümü denetlenecektir) Örnekleme Denetimi

Genel Kısım. Sertifikasyon Prosedürü. Tekli Saha Denetimi Çoklu Saha Denetimi (merkez ve şubelerin tümü denetlenecektir) Örnekleme Denetimi Genel Kısım Firma Bilgileri (Merkez Ofis) Lütfen devamında Sayfadaki bilgileri de doldurunuz TÜV SÜD de sorumlu olan kişi tarafından doldurulacaktır: Firma Ünvanı: Adres: Posta Kodu / Şehir: E-Mail: Danışmanlık

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü atarhan@hacettepe.edu.tr

Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan. Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü atarhan@hacettepe.edu.tr Yrd. Doç. Dr. Ayça Tarhan Hacettepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü atarhan@hacettepe.edu.tr Süreç Değerlendirme Nedir? Süreç: Girdileri çıktılara dönüştüren, ilişkili veya etkileşimli etkinlikler

Detaylı

BELGE KAPSAMININ DARALTILMASI, ASKIYA ALMA VE İPTAL PROSEDÜRÜ Certification Scope Change, Suspension and Cancel Procedure

BELGE KAPSAMININ DARALTILMASI, ASKIYA ALMA VE İPTAL PROSEDÜRÜ Certification Scope Change, Suspension and Cancel Procedure BELGE KAPSAMININ DARALTILMASI, ASKIYA ALMA VE İPTAL PROSEDÜRÜ Certification Scope Change, Suspension and Cancel Procedure Doküman No KARTEPE-P11 Yayın Tarihi 10 Eyl. 2016 Revizyon No 00 Revizyon Tarihi

Detaylı

1. Validasyon ve Verifikasyon Kavramları

1. Validasyon ve Verifikasyon Kavramları 1. Validasyon ve Verifikasyon Kavramları Kyoto Protokolü kapsamında ortaya çıkan sera gazı beyanlarının validasyonu (onaylama) proje alanına bağlı olarak hazırlanmış sera gazı azaltımı projelerinin belirlenmiş

Detaylı