SALİH ZEKİ YILDIZ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ANORGANİK KİMYA ANABİLİM DALI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SALİH ZEKİ YILDIZ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ANORGANİK KİMYA ANABİLİM DALI"

Transkript

1 SALİH ZEKİ YILDIZ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ANORGANİK KİMYA ANABİLİM DALI

2 GENEL BİLGİ Klordioksit 1811 yılında Sir Humprey Davey tarafından bulunmuştur. Yeşilimsi- sarı renklidir ve sert, keskin klor kokuludur. Normal sıcaklık(11 ⁰C) ve basınçlarda gaz formundadır. Klordioksit ClO₂ formülünde kimyasal bir bileşiktir ve serbest radikal halde bulunur. Klordioksit molekülü tek elektronuna sahiptir, bu yüzden paramagnetikdir. Bu elektron yapısı yüzünden uzun süre kimyagerlere engel olmuştur. Çünkü Lewis yapılarının hiçbiri ikna edici olmamıştır...

3 GENEL BİLGİ Klordioksitin soğuk sulardaki yüksek çözünürlüğü en önemli fiziksel özelliklerindendir. Klor gazının sudaki hidroliziyle karşılaştırıldığında klordioksit suda gözle görülür ölçüde hidroliz olmaz Çözeltide çözünmüş gaz olarak kalır.

4 Klordioksitin Tarihçesi ABD :1944 yılında Amerika da Niagara da biyosit /tat ve koku kontrol ajanı olarak kullanılmıştır. ABD: 1977 yılında üç bin belediyenin su sistemlerinde biyolojik kontrolü sağlamak için kullanılmıştır lerde bir çok sektörde klordioksit kullanılmaya başlanmış. Kağıt ve hamur endüstrisinde ağartma ajanı olarak, Su arıtma endüstrisinde biyosit olarak ve koku kontrol ajanı olarak, Gıda işlenmesinde sanitasyon amaçlı kullanılmıştır larda su arıtımında ikincil dezenfeksiyon olarak kullanılmaya başlanmış.

5 Klordioksit Nasıl Çalışır? Kloridioksit yapısı gereği sürekli olarak ek bir elektron arayışı içindedir. Bir anlamda kolayca elektron alabilen kimyasal bir bileşiktir. Patojen ile karşılaşan klordioksit molekülü zararlının hücre duvarından 5 elektron alır. Hücre duvarından elektron veren patojenin hücre duvarı onarılmayacak şekilde hasara uğrar. Bu hasar sonucunda klordioksit molekülleri hızla hücre içerisine doğru yollarına devam ederek hücre çekirdeğine ulaşırlar ve aynı şekilde etki ederek patojenin Lysis yoluyla ölümüne neden olurlar. Virusler de ise klordioksit virüsün protein üretimi durdurarak elimine olmasını sağlar.

6 Kullanım Alanları Tekstil fiber, kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinde ağartıcı olarak, Su arıtımı için dezenfektan ve saflaştırma kimyasalı olarak, Suda yosun oluşmasını önleyici madde olarak, Şekerin, nişastanın, merhem ve waxların beyazlatılmasında, Kanalizasyon atık suyunun sterilizasyonu ve kokunun giderilmesinde, Tıpta tedavi edici olarak, Biyolojik atık boşaltılmasında, Gıdaların işlenmesinde, Endüstriyel atık sudan fenolün uzaklaştırılmasında, Endüstriyel soğutma sistemlerinde ve kulelerde mikrobik kirlenmeyi kontrol etmede, Endüstriyel amonyak tesislerinde klorun yerine,

7 Kullanım Alanları Mantar önleyici kimyasal olduğu için gıda işleme şirketleri tarafından meyve ve sebzeleri yıkamada, Deterjan kompozisyonlarında küf önleyici olarak, Diş macunu ve lens solüsyonlarında.

8 REAKSİYONLARI Klor dioksit, genellikle HCl ve/veya Cl 2 gazı ile NaClO 2 muamelesinden elde edilir. Su da % 15 oranında kararlı olmayan çözelti oluşturan patlayıcı sarı renkli bir gazdır. Patlayıcı özelliği kullanımını sınırlayıcı bir etkili olmakla birlikte günümüzde geliştirilmiş jeneratörler bu olumsuzlukları oldukça azaltmıştır.

9 REAKSİYONLARI Patlama etkisi ancak havadaki oranı % 10 ları bulduğunda gerçekleşir. Bu etki ortaya çıkmadan önce havadaki varlığı renkli ve kokulu bir gaz olması olası kazaların oluşumunda önleyici bir etken olarak kullanılabilir. Bununla birlikte oksidasyon reaksiyonları çok daha kuvvetli ve etkili yönüdür ve doğru olarak kullanıldığında oldukça farklı avantajlar sağlayabilir.

10 REAKSİYONLARI Klor ile klorit oksidasyonu 2NaClO₂ + Cl₂ 2ClO₂ + 2NaCl Sodyum Kloritin asit ile reaksiyonu H+ + NaClO₂ HClO₂ + Na+ 5HClO₂ 4ClO₂ + HCl + 2H₂O Hipoklorit ile klorit oksidasyonu - alkali ağartma ve su arıtma için 2NaClO₂ + NaOCl + H₂O 2ClO₂ + NaOH + HCl Kükürtdiokt ile klorat indirgenmesinde- hamurun ağartılması 2NaClO₃ + SO₂ 2ClO₂ + Na₂SO₄ Persülfat ile kloritin oksidasyonu 2NaClO₂ + Na₂S₂O₈ 2ClO₂ + 2Na₂SO₄ Oksalik asit ile klorat indirgeme ve asitleştirme 2HClO₃ + H₂C₂O₄ 2Cl₂ + 2CO₂ + 2H₂O

11 KULLANIM AVANTAJLARI Oksidasyon reaktifi olarak davranan sodyum klorit ve klordioksit in diğer klorlu dezenfektanlara ve ağartıcılara göre üstün yanları; Ağartma işlemlerinde liflerin klorlanması söz konusu olmadığından fiziksel dayanımlarının azalması şeklinde malzemeye zarar vermez. Özellikle içme sularının dezenfeksiyonunda klorlanma sonucu kanserojen oldukları bilinen organo-halojen (trihalometanlar ve halo-asetik asitller) bileşiklerinin oluşmasına neden olmazlar

12 KULLANIM AVANTAJLARI Dezenfeksiyonda klora göre daha geniş ph aralığında etkindir ve etkinlik azalması söz konusu değildir Parazitik patojenlere karşı etkilidir. Toksikolojik etkileri diğer dezenfektanlara göre daha düşüktür. Minimal etkili konsantrasyonlarının (MIC) diğer dezenfektanlara göre daha düşüktür.

13 KULLANIM AVANTAJLARI Bazı bilinen inorganik yapılı dezenfektanların oksidasyon kapasiteleri ve güçleri karşılaştırmalı olarak Tablo 1 de verilmiştir. Bu sonuçlara göre klor dioksit benzer türlerden 2.5 kat daha kapasiteli bir dezenfektant olarak gözlenmiştir. Tablo 1. Bilinen dezenfektanların oksidasyon güçleri ve kapasiteleri OKSİDAN OKSİDASYON GÜCÜ OKSİDASYON KAPASİTESİ Ozon (O3) 2,07 2 e - Hidrojen peroksit (H2O2) Hipokloröz asit (HOCl) Hipobromit asit (HOBr) 1,78 2 e - 1,49 2 e 1,33 2 e - Klordioksit (ClO2) 0,95 5 e

14 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI Su Arıtımında Oksidasyon Ajanı Olarak Kullanımı Dezenfektanların çoğu kuvvetli oksidantlardır. Klordioksit su arıtımında her iki amaç için de kullanılabilirler. Klor dioksitin su arıtma teknolojilerinde oksidasyon amaçlı kullanımları arıtma prosesinde ön aşamalarda ilaveyi gerektirir. (Özellikle çöktürme ve filtrasyon basamaklarından önce.) Oksidasyon ajanı olarak kullanımları, koku ve renk giderme yanında istenmeyen organik bileşiklerin giderilmesi amaçlıdır. Sularda koku ve renk oluşturucu bileşikler genellikle inorganik tuzlar (demir- mangan türevleri), sülfür bileşikleri, yosun ve alglerden gelen organik türler ve kirletici kaynaklardan gelen organik bileşiklerin kontaminasyonundan kaynaklanır.

15 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI Su Arıtımında Oksidasyon Ajanı Olarak Kullanımı Oksidasyon yoluyla renk ve kokunun giderilmesinde ozon, kötü kokulu ozon türlerinin (2-metil izoborneol (2-MIB) oluşmasına neden olur. Mangan türlerini ise renklenmelere sebep olan permanganata yükseltger. Gaz klor kullanımı, organik bileşiklerin trihalometan (THM) oluşturmasına ve fenol bileşiklerinin klorlanması sonucu klorofenol tadı oluşumuna sebep olur. Bu bileşikler günümüzde karsirojenik olarak kabul edilmektedir. Diğer argümanlar ve ekonomi göz önüne alındığında klordioksit en uygun alternatif olarak ortaya çıkmaktadır.

16 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI Dezenfeksiyon Amaçlı Kullanımı Dezenfeksiyon ise, içme suyunda dağıtımdan önceki son adımdır. Dezenfeksiyon bakteri ve virus gibi patojenik organizmaları uzaklaştırma amaçlıdır. Ancak dezenfekte edilmiş bir su hala steril değildir ve zararlı organizmaları içerebilir. Suyun dezenfeksiyonu genelde 2 adımda gerçekleştirilir; Dezenfektan etkisi ile bu patojenik organizmaların sudan uzaklaştırılması adımıdır. Dezenfektanın harcanmayan kısmı ile suyun kullanım noktasına kadar yeniden enfekte olmasına engel olmaktır.

17 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI Bazı denfektanlar çok kuvvetli bakterisidal etkiye sahiptirler ve patojenik organizmaları yüksek etki ile uzaklaştırırlar. Ancak rezidual etkileri düşüktür ve uzun süreli koruma yapamazlar. Klor dioksit, klor ile aynı rezidual etkiye sahiptir. 48 saate kadar koruma etkisi yapabilirler. Ancak koku oluşturmaması için dozun dikkatlice ayarlanması gerekir. Daha uzun süreli korumalar için kloraminler de önerilmektedir. (bazı özel durumlarda 5-10 güne kadar koruma gerçekleşebildiği bildirilmiştir) Ön oksidasyon işlemi gerçekleştirilmemiş suların dezenfeksiyon aşamasında klor gazı dezenfektan olarak kullanıldığı durumlarda oksitlenme ve klorlanmaya bağlı olarak renk ve koku problemlerinin oluştuğu bildirilmektedir.

18 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI Klor dioksit jeneratörlerin reaksiyon haznelerinde oluşturulur ve online olarak dezenfekte edilecek suya 0.2 mg/l olarak dozlanır. Etki süresi 15 dakika olarak bildirilmiştir. Klordioksit klor gazının dezenfektan olarak yetersiz kaldığı durumlar için önerilmektedir ve kloraminler gibi olmasa da uzun süreli koruma sağlayacak rezidual etki oluşturur. Klordioksit çözünmüş demir ve manganın kolaylıkla uzaklaştırabilecek bir forma oksidasyonu, Fenolik tipteki atıkların actinomycete ve alglerden kaynaklanan tat ve koku giderilmesi, Kloridoksit klordan daha etkili bir dezenfektan olması yanında diğer fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle de dezenfektan olarak tercih edilebilmektedir. Klordioksit ABD de 1940 lardan beri musluk sularının dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. İlk kez fenol içerikli bileşiklerin içme suyundan uzaklaştırılması amaçlı kullanılmıştır.

19 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI Klordioksit teorik dezenfeksiyon kapasitesiyle aşırı miktardaki klor gazının sağladığı düzeyde iyi dezenfeksiyon sağlar. Bu hali ile de çok düşük dozlarda bile içme sularında çoğu patojenin öldürülemesine yetecek oksidasyon gücüne sahiptir. Bununla birlikte geniş dağıtım sistemlerinde uzun süreli dezenfeksiyonlarda bazı sıkıntılar bildirilmiştir. Bundan dolayı ABD de birincil dezenfektan olarak kullanılmakla beraber çok geniş alana sahip büyük yerleşim yerlerinde nadiren kullanılmaktadır. Küçük klordioksit jeneratörleri klordioksitin ikincil dağıtım sistemlerinde nokta dezenfeksiyon amaçlı POE (Point of Entry disinfection technology) olarak kullanılabileceği bildirilmiştir.

20 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI İkincil su dezenfeksiyon sistemleri için POE dezenfeksiyon teknolojileri kullanılarak farklı uygulamalar yapılaması mümkündür. Toplu yaşam alanlarında ve hastanelerde özellikle legionella kontrolünde etkin bir dezenfeksiyon sağlandığı rapor edilmiştir. Klordioksit bu doğrultuda POE dezenfeksiyon teknolojilerinde Avrupa da başarılı bir şeklide kullanılmaktadır. Son zamanlarda Amerika da da kullanılmaya başlandığı bildirilmiştir. Klordioksit POE dezenfeksiyon teknolojilerinde çoğu su kaynaklı patojenlerin legionella, E.coli, cryptosparidium, giardia ve diğerleri gibi) giderilmesinde başarılı olarak bildirilmiştir.

21 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI POE dezenfeksiyon teknolojileri kullanılarak içme ve kullanma sularında legionellanın giderilmesi hastaneler açısından özellikle ilgi çekmektedir. Bu tür uygulamalar yeni ortaya çıkmıştır ve çok geniş yelpazede etkin kullanım alanları sunmaktadır. Amerika da 437 yataklı bir hastanede yapılan çalışmada hastane sularında bulunan legionella koloni sayısı % 80 oranında düşürülmesi başarılmıştır.

22 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI İkincil Dezenfeksiyonun Yararları ve Limitasyonları Sistemde meydana gelmiş dağıtım sistemlerinden kaynaklanan kontaminasyonları önlemek. Sistem içerisinde mikroorganizmların büyümesine engel olmak. Biyo-film oluşumuna engel olmak. Sistemde su kalitesini stabilize etmek. Limitasyonları; Rezidual klor seviyesinin zamanla düşmesi riski. Yüksek klor rezisdansına sahip virus ve protozonların oluşumu. Biyofilm oluşumunun elimine edilmesinin mümkün olmaması. Oportunistik patojenlerin ortaya çıkma ihtimali. Dağıtımın olmadığı zamanlarda biyofilm oluşumun gerçekleşmesi. Kontaminasyon işareti olan kalıntı oluşumlarının gözlenmesi.

23 İÇME VE KULLANMA SULARINDA ClO 2 KULLANIMI THM lar ve HAA ler sırası ile su arıtımında oluşan halojenlenmiş dezenfeksiyon yan ürünleri (DBPs) dir. Klor dezenfeksiyonu sırasında doğal organik kısmın (NOM) klorlanması sonucu DBP lar oluşur. Laboratuar hayvan denemelerinde yapılan toksiste çalışmaları DBPs çoğunun karsinojenik olduğunu ortaya koymuştur. Klorlanmış suda 4 tür THM ve 9 tür HAA oluştuğu bildirilmiştir. ClO 2 kulanımının ana sebebi DBPs düşürülmesi amaçlı olmuştur.

24 KONU İLE İLGİLİ BİLİMSEL ÇALIŞMA ÖRNEKLERİ Huang Junlı ve arkadaşlarının 1996 yılında yaptığı çalışmada klordioksitin bakteriler üzerindeki dezenfeksiyon çalışmasında klor dioksitin klora oranla yüksek dezenfeksiyon etkisi olduğu görülmüştür. Şekil 1. Huang Junli ve arkadaşlarınca sunulan ClO 2 ve Cl 2 için desenfeksiyon etki karşılaştırma grafikleri.

25 KONU İLE İLGİLİ BİLİMSEL ÇALIŞMA ÖRNEKLERİ Chen-Yu CHANG ve arkadaşlarının 2000 yılında içme sularında klordioksitin dezenfeksiyonu makalesinde klordioksitin humik asit ve organik maddelere etkisi araştırılmıştır. Humik asit seviyesinin rezidual bakteri koloni seviyesini arttırdığı tespit edilmiştir. Şekil 2. Farklı Hümik asit seviyelerinde rezidual koloni oranları.

26 Uygulamada reaksiyon ortamında oluşan klordioksitin aktif molekül olarak iş yapması söz konusudur. 2ClO S 2 O 8 2-2ClO SO 4 2- Klordioksit, Fekal Koliform, Escherichia Coli, enterokok, pseudomonas aeruginos, maya ve küf vb. gibi birçok patojenlerin öldürülmesinde oldukça etkili bir dezenfektan gücüne sahiptir. Bu konu hakkında literatürde çalışılmış birçok makale bulunmaktadır.

27 Bu literatür bilgisi doğrultusunda, doğal su kaynaklarının ya da doğal mineralli suların şişelenmelerinde kullanılan geri dönüşümlü polikarbonat damacanaların, ya da belirli ölçeklerdeki pet kapların dezenfeksiyonunda stabilize klordiosit içeren dezenfektan ürünlerin kullanılabilirliği gurubumuzun yaptığı bir çalışmada araştırılmıştır. Bu polikarbonat damacana ya da pet şişelerin, belirli şartlarla kirletilmesi sağlanmış ve stabilize edilmiş klordioksit çözeltileri ile dezenfeksiyon şartları gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar suyun temizleme etkisin de dikte alınarak değerlendirilmiştir.

28 Suyun pet şişeleri temizleme etkisini belirleyebilmek amacıyla E. coli ve E. faecalis bakterileri ile ayrı ayrı kontamine edilen kapların su ile yıkamaları yapılmıştır. Su ile yapılan bu yıkamalar sonucunda bakteri sayısının belirli bir sayıya kadar düştüğü daha sonra ise sabitlendiği görülmüştür (Şekil 3). cfu / 250 ml E. coli Milyonlar cfu / 250 ml Enterococcus faecalis 150 ml su ile 10 saniye yıkama grafiği 150 ml su ile 10 saniye yıkama grafiği ,875 5,125 0,375 0, Yıkama 2. Yıkama 3. Yıkama 4. Yıkama Yıkama Sayısı Yıkama 2. Yıkama 3. Yıkama 4. Yıkama Yıkama Sayısı Şekil 3. Bakteri ile kontamine pet şişelerin 150 ml su ile 10 saniye yıkama grafiği a) E. coli, b) E. faecalis

29 Dezenfekte edilen kap içerisindeki başlangıçtaki bakteri sayısı yaklaşık cfu/250 ml E. coli olarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler değerlendirildiğinde klordioksitin E. coli bakterisi üzerindeki dezenfeksiyon etkisinin klordioksit miktarına bağlı olarak arttığı (Şekil 1); yıkama sayısının ve süresinin artışına (Şekil 4) bağlı olarak da dezenfeksiyon etkinliğinin arttığı görülmüştür. Şekil 4. E. coli bakterisi için klordioksit miktarına bağlı dezenfeksiyon grafiği

30 Elde edilen veriler değerlendirildiğinde klordioksitin E. feacalis bakterisi üzerindeki dezenfeksiyon etkisinin klordioksit miktarına bağlı olarak arttığı (Şekil 3); yıkama sayısının ve süresinin artışına (Şekil 5) bağlı olarak da dezenfeksiyon etkinliğinin arttığı görülmüştür. Şekil 4. E. feacalis bakterisi için klordioksit miktarına bağlı dezenfeksiyon grafiği

31

32 Teşekkürler

Kırılma Noktası Klorlaması

Kırılma Noktası Klorlaması Kırılma Noktası Klorlaması AMAÇ Farklı oranlarda klor ile amonyağın reaksiyon vermesi sonucu oluşan kalıntı klor ölçümünün yapılması ve verilerin grafiğe aktarılarak kırılma noktasının belirlenmesi. ÖN

Detaylı

Risk potansiyelinin azaltılması Çevre tehditlerinin önlenmesi Masrafların düşürülmesi

Risk potansiyelinin azaltılması Çevre tehditlerinin önlenmesi Masrafların düşürülmesi Su-Hijyen-Yönetimi - İçme suyu- - Kullanım suyu- - İşleme suyu- -Sulu işlem ve kullanım sürecinde yüzeyler- Risk potansiyelinin azaltılması Çevre tehditlerinin önlenmesi Masrafların düşürülmesi Su dezenfeksiyonu

Detaylı

VIIA GRUBU ELEMENTLERİ

VIIA GRUBU ELEMENTLERİ Bölüm 9 VIIA GRUBU ELEMENTLERİ Bu slaytlarda anlatılanlar sadece özet olup ayrıntılı bilgiler derste verilecektir. F, Cl, Br, I, At Halojenlerin Genel Özellikleri *Halojenlerin hepsi zehirli ve renklidir.

Detaylı

Dezenfeksiyon Amaçlı Yerinde Üretim

Dezenfeksiyon Amaçlı Yerinde Üretim Dezenfeksiyon Amaçlı Yerinde Üretim Yerinde Üretilen Aktif Maddelerin Avantaj & Dezavantajları 22.11.2016 / BİOSİDAL KONGRESİ - ANTALYA Paketli Satın Almak 1 yada birden çok hazır kimyasalı paketlenmiş

Detaylı

Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör

Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör İçme-Kullanma Suları için Farklı Dezenfeksiyon Şartlarında Bakteriyel İnaktivasyon Sürecinin İndikatör Organizmalar için İncelenmesi İ.Ethem KARADİREK, Selami KARA, Özge ÖZEN, Oğuzhan GÜLAYDIN, Ayşe MUHAMMETOĞLU

Detaylı

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm

Asidik suyun özellikleri. Alkali suyun özellikleri. ph > 11 ORP < -800mV Cl içermez. ph < 2,7 ORP < 1100mV Cl derişimi: 10-80 ppm Et Endüstrisinde Elektrolize Yükseltgen Su Uygulaması Cem Okan ÖZER, Birol KILIÇ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ Elektrolize yükseltgen su Kontaminasyon=problem Bakteriler otostopçudur.

Detaylı

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici 1. II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici tam olarak nedir ve nasıl çalışılır? TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici bir temizleme ürünü olup, gerçek hayata

Detaylı

YÜZME HAVUZLARDA Enfeksiyon Riski ve Dezenfeksiyonun Önemi İNSAN - HAYVAN - BİTKİ Mikrobiyoloji Gözle görülemeyen canlıların Mikroskop ile incelenmesi. mikron = 1/1000 mm. mikroskop x 1000 cfu/ml veya

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

(Değişik:RG-15/12/ ) Ek 1. Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim

(Değişik:RG-15/12/ ) Ek 1. Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim Siyanürik asit Ek 1 Kimyasal Özellikler Parametre Analiz Aralığı Birim Sınır Değerler En az En çok - 100 Biguanid 2 2 30 Hidrojen Peroksid 40 80 ph 6,5 7,8 Amonyum 0,5 Nitrit 0,5 Nitrat 50 Bakır mg/l 1

Detaylı

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir.

EVDE KİMYA SABUN. Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. EVDE KİMYA SABUN Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. CH 3(CH 2) 16 COONa: Sodyum stearat (Beyaz Sabun) CH 3(CH 2) 16 COOK:

Detaylı

KLORLA DEZENFEKSİYON

KLORLA DEZENFEKSİYON 1. DENEYİN AMACI KLORLA DEZENFEKSİYON Amaç, suların dezenfeksiyonunda klor kullanımını uygulamalı görmek, gerekli klor miktarını hesaplayabilme becerisi kazanmaktır. 2. DENEYİN ANLAM VE ÖNEMİ Su kaynaklarının

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 5. HAFTA DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Kimyasal Maddelerle 1) ETİLEN OKSİT (EO) Sterilizasyon 2) HİDROJEN PEROKSİT 3) PERASETİK ASİT 4) OZON 5) KLORİN DİOKSİT (ClO2) 6) DÜŞÜK

Detaylı

Toplam alkalinite (CaCO3)

Toplam alkalinite (CaCO3) Kimyasal özellikler Ek-1 ph Parametre Analiz Aralığı Birim Sınır Değerler En az En çok 6,5 7,8 Amonyum 0,5 Nitrit 0,5 Nitrat 50 Siyanürik asit 1 100 Bakır 1 Alüminyum 0,2 Toplam alkalinite (CaCO3) Ayda

Detaylı

İçme Sularında Dezenfeksiyon Yan Ürünleri (DYÜ) Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü

İçme Sularında Dezenfeksiyon Yan Ürünleri (DYÜ) Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü İçme Sularında Dezenfeksiyon Yan Ürünleri (DYÜ) Behzat BALCI Fatma Elçin ERKURT Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü İçme sularında dezenfeksiyon, mikroorganizmalardan bulaşabilecek hastalıkların

Detaylı

İçme-Kullanma Suları ve Havuz Sularında Kullanılan Dezenfektanlar ve Biyosidal Olmayan Dezenfeksiyon Yöntemleri

İçme-Kullanma Suları ve Havuz Sularında Kullanılan Dezenfektanlar ve Biyosidal Olmayan Dezenfeksiyon Yöntemleri İçme-Kullanma Suları ve Havuz Sularında Kullanılan Dezenfektanlar ve Biyosidal Olmayan Dezenfeksiyon Yöntemleri Uzm. Bio. Şenol YILMAZ Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı 1 Sağlıklı ve güvenli içme suyuna ulaşabilme

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. GİRİŞ 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI 1.1.1. Genel 1.1.2. Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarım Süreci 1.1.3. Tasarım İçin Girdi (Başlangıç)

Detaylı

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR.

KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. KIRMIZI ETLER KİMYASAL VE FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ SEBEBİYLE MİKROBİYEL GELİŞMEYE EN UYGUN, DOLAYISIYLA BOZULMAYA EN YATKIN, GIDALARDAN BİRİDİR. ETTEKİ ENZİMLER VE MİKROBİYEL AKTİVİTE BOZULMANIN BAŞLANGICIDIR.

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 9.Çözünmüş İnorganik ve Organik Katıların Giderimi Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK İnorganiklerin Giderimi Çözünmüş maddelerin çapları

Detaylı

MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI

MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI MUCİZE KALKAN İLE SUYUMUZ ŞİMDİ PET ŞİŞELERDE DE SAĞLIKLI HAZIRLAYAN ÖĞRENCİLER 7-D SELİN YAĞMUR ÇAKMAK DOĞA DAĞ DANIŞMAN ÖĞRETMEN NİLÜFER DEMİR İZMİR - 2013 İÇİNDEKİLER 1. PROJENİN AMACI.3 2. PET ŞİŞELER

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ

ÇEVRE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ 0010020036 KODLU TEMEL ĠġLEMLER-1 LABORATUVAR DERSĠ DENEY FÖYÜ DENEY NO: 5 HAVAANDIRMA ÇEVRE MÜHENDĠSĠĞĠ BÖÜMÜ Çevre Mühendisi atmosfer şartlarında suda çözünmüş oksijen ile yakından ilgilidir. Çözünmüş oksijen (Ç.O) su içinde çözünmüş halde bulunan oksijen konsantrasyonu

Detaylı

FOTOKATALİZÖR VE UYGULAMA ALANLARI

FOTOKATALİZÖR VE UYGULAMA ALANLARI FOTOKATALİZÖR VE UYGULAMA ALANLARI 1. Fotokatalizör (photocatalyst) hakkında genel bilgi Özellikle son yıllarda evsel ve endüstriyel atıklardan kaynaklanan su kaynaklarının, atmosferin ve yaşadığımız çevrenin

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi

Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Sodyum Hipoklorit Çözeltilerinde Aktif Klor Derişimini Etkileyen Faktörler ve Biyosidal Analizlerindeki Önemi Umut ŞAHAR Ege Üniversitesi EgeMikal Çevre Sağlığı Birimi 19.03.2014 Ulusal Biyosidal Kongresi

Detaylı

1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri

1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri 1. GİRİŞ 1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları 1.2 Atıksu Türleri 1.3 Atıksu Karakteristikleri 1.4 Atıksu Arıtımı Arıtma Seviyeleri 1-1 1.1 Su Kirliliği Su Kirliliğinin Kaynakları (I) Su Kirliliği

Detaylı

YÖNETMELĐK. k) Mesul müdür: Teknik işler ve havuzun uygun şekilde işletilmesinden sorumlu kimya veya sağlık eğitimi almış, en az lise mezunu kişiyi,

YÖNETMELĐK. k) Mesul müdür: Teknik işler ve havuzun uygun şekilde işletilmesinden sorumlu kimya veya sağlık eğitimi almış, en az lise mezunu kişiyi, 15 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28143 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELĐK YÜZME HAVUZLARININ TABĐ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI VE ŞARTLARI HAKKINDA YÖNETMELĐKTE DEĞĐŞĐKLĐK YAPILMASINA DAĐR YÖNETMELĐK

Detaylı

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları

2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları B) RADYASYON UYGULAMALARI Radyasyon = enerji yayılması 1)Elektromanyetik radyasyon. UV, X ve γ ışınları 2)Subatomik parçacıklardan oluşan radyasyon. α, β ışınları İyonizan ışınların canlı hücreler üzerine

Detaylı

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI Behzat Balcı, F. Elçin Erkurt, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş İçme sularında dezenfeksiyon,

Detaylı

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR

Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR Elçin GÜNEŞ, Ezgi AYDOĞAR AMAÇ Çorlu katı atık depolama sahası sızıntı sularının ön arıtma alternatifi olarak koagülasyon-flokülasyon yöntemi ile arıtılabilirliğinin değerlendirilmesi Arıtma alternatifleri

Detaylı

Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması

Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması Kimya Eğitiminde Proje Destekli Deney Uygulaması Hazırlayan: Kübra TOP 20534284 Deneyin Adı: OKSiJENiN SABUN KÖPÜĞÜNÜ ARTTIRMASI Deneyin Amacı: Hidrojen peroksitin parçalanmasıyla açığa çıkan Oksijenin

Detaylı

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ

SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği ne göre atık su; evsel, endüstriyel, tarımsal ve diğer kullanımlar sonucunda kirlenmiş veya özellikleri kısmen veya tamamen değişmiş sular ile maden

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR

ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR ÖZEL EGE LİSESİ BAKTERİLERE KARŞI BİTKİSEL DEZENFEKTANLAR HAZIRLAYAN ÖĞRENCİ: Sude SÜMBÜL DANIŞMAN ÖĞRETMEN: Melike GÜZEL İZMİR 2016 İÇİNDEKİLER 1.Proje özeti...2 2.Projenin amacı...2-3 3. Giriş...3-4-5

Detaylı

DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ

DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ Orman ve Su İşleri Bakanlığından: DEZENFEKSİYON TEKNİK TEBLİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Maksat, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Maksat MADDE 1 (1) Bu Tebliğin maksadı, küçük yerleşim yerlerinde son kullanıcıya ulaşan

Detaylı

TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI

TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI Otellerimiz yurt içinden ve yurt dışından bir çok insanımızın konakladığı ve ortaklaşa kullandığı alanlarımızdır. Bu sebeple bu mekanların temizliği ve dezenfeksiyonuda

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA

SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ SU ARITMA TESİSLERİNDE HAVALANDIRMA Dr. Tamer COŞKUN 13 Mart 2012 Havalandırma Gerekli gazları suya kazandırmak (gaz halinden çözünmüş forma dönüştürmek)

Detaylı

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52.

İ Ç İ NDEKİ LER. Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1. Fiziksel Kimya ile İlgili Temel Kavramlar 52. İ Ç İ NDEKİ LER Ön Söz xiii K I S I M 1 Çevre Mühendisliği ve Bilimi İçin Kimyanın Temel Kavramları 1 BÖLÜM 1 Giriş 3 1.1 Su 4 1.2 Atık Sular ve Su Kirliliği Kontrolü 5 1.3 Endüstriyel ve Tehlikeli Atıklar

Detaylı

YÖNETMELİK. Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

YÖNETMELİK. Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 15 Aralık 2011 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 28143 Sağlık Bakanlığından: YÖNETMELİK Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları Ve Şartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Detaylı

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008

RAPOR. O.D.T.Ü. AGÜDÖS Kod No: 08 03 11 1 00 09 3 Kasım, 2008 BMB Technology İçin Life 2 O Water BMB1000 Serisi Su Arıtma Cihazının Sularda Bakteri ve Kimyasalların Arıtım Performansının Araştırılması Projesi O.D.T.Ü. Danışman Prof. Dr. Celal F. GÖKÇAY RAPOR O.D.T.Ü.

Detaylı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı

MEMM4043 metallerin yeniden kazanımı metallerin yeniden kazanımı Endüstriyel Atık Sulardan Metal Geri Kazanım Yöntemleri 2016-2017 güz yy. Prof. Dr. Gökhan Orhan MF212 Atıksularda Ağır Metal Konsantrasyonu Mekanik Temizleme Kimyasal Temizleme

Detaylı

ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI

ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI Salı, 29 Aralık 2009 16:49 - Son Güncelleme Pazartesi, 08 Mart 20 20:15 ÖĞRENCİYE VERİLEBİCEK DİGER YILLIK ÖDEV KONULARI Öğrencinin bir konuda inceleme ve araştırma yaparak onunla ilgili hazırlayacağı

Detaylı

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Hastanelerde Su Kullanımı M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Bir Çin atasözü der ki; Suyu içmeden önce, kaynağını öğren Hastanelerde infeksiyon kaynaklarını

Detaylı

Kemisan Su ve Atıksu Dezenfeksiyon Teknolojileri. HypoX HYPO/KLOROZON. Klor-Oksijen bazlı Dezenfektan üretimi

Kemisan Su ve Atıksu Dezenfeksiyon Teknolojileri. HypoX HYPO/KLOROZON. Klor-Oksijen bazlı Dezenfektan üretimi Page0 HypoX HYPO/KLOROZON Klor-Oksijen bazlı Dezenfektan üretimi Page1 İçindekiler Sayfa - HypoX Hakkında----------------------------------------------------------------- 3 - Gaz Klor/SuReaksiyonları--------------------------------------------------------

Detaylı

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2014-2015 BAHAR YARIYILI CMU306 KİMYASAL TEMEL İŞLEMLER LİSANS DERSİ ARA SINAV CEVAP KAĞIDI Sınav Tarihi Sınav Yeri Öğrenci No İsim

Detaylı

(İÇME VE KULLANMA SULARININ KLORLANMASI)

(İÇME VE KULLANMA SULARININ KLORLANMASI) KLORLAMA REHBERİ (İÇME VE KULLANMA SULARININ KLORLANMASI) Uzm. Dr. Recai OĞUR Doç. Dr. Ömer Faruk TEKBAŞ Prof. Dr. Metin HASDE Gülhane Askeri Tıp Akademisi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Ankara 2004 İÇİNDEKİLER

Detaylı

Biyogaz Temel Eğitimi

Biyogaz Temel Eğitimi Biyogaz Temel Eğitimi Sunanlar: Dursun AYDÖNER Proje Müdürü Rasim ÜNER Is Gelistime ve Pazarlama Müdürü Biyogaz Temel Eğitimi 1.Biyogaz Nedir? 2.Biyogaz Nasıl Oluşur? 3.Biyogaz Tesisi - Biyogaz Tesis Çeşitleri

Detaylı

DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ DOĞAL MĠNERALLĠ SULARIN ĠNSAN SAĞLIĞINA UYGUNLUĞUNUN MĠKROBĠYOLOJĠK YÖNDEN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ Bil.Uz.Sevinç ERTAġ Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüketici Güvenliği Laboratuvarları Daire BaĢkanlığı Su ve Gıda

Detaylı

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon

Akvaryum veya küçük havuzlarda amonyağın daha az zehirli olan nitrit ve nitrata dönüştürülmesi için gerekli olan bakteri populasyonunu (nitrifikasyon Azotlu bileşikler Ticari balık havuzlarında iyonize olmuş veya iyonize olmamış amonyağın konsantrasyonlarını azaltmak için pratik bir yöntem yoktur. Balık havuzlarında stoklama ve yemleme oranlarının azaltılması

Detaylı

KLORLAMA HAZIRLAYANLAR :

KLORLAMA HAZIRLAYANLAR : KLORLAMA HAZIRLAYANLAR : Sefa KARACA 050559018 Didem Sevim MENGÜ 050559022 Cansu SAMANCI 050559027 Prof. Dr. Figen ERKOÇ Gazi Eğitim Fakültesi Gazi Üniversitesi Ankara KLOR ile dezenfeksiyon ülkemizde

Detaylı

YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK. Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı

YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK. Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Yüzme havuzları; Turizm Fiziksel aktivite YÜZME HAVUZU YARALANMA VE BOĞULMALAR

Detaylı

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME

HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME HACETTEPE ÜNĐVERSĐTESĐ EĞĐTĐM FAKÜLTESĐ KĐMYA ÖĞRETMENLĐĞĐ ÖĞRETĐM TEKNOLOJĐLERĐ VE MATERYAL GELĐŞTĐRME 8. SINIF FEN VE TEKNOLOJĐ DERSĐ 3. ÜNĐTE: MADDENĐN YAPISI VE ÖZELLĐKLERĐ KONU: BAZLAR ÇALIŞMA YAPRAĞI

Detaylı

Proses Entegrasyonunun Önemi IĢığında Yeni Üretimler: Zeolit A ve Tozklor

Proses Entegrasyonunun Önemi IĢığında Yeni Üretimler: Zeolit A ve Tozklor Proses Entegrasyonunun Önemi IĢığında Yeni Üretimler: Zeolit A ve Tozklor Muhammed Seğmen, Mustafa H. Uğur, ve Prof.Dr. İ. Ersan Kalafatoğlu KORUMA KLOR ALKALĠ SANAYĠ VE TĠCARET ANONĠM ġġrketġ ARGE MERKEZĠ

Detaylı

YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (1)

YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (1) Resmi Gazete Tarihi: 06.03.2011 Resmi Gazete Sayısı: 27866 YÜZME HAVUZLARININ TABİ OLACAĞI SAĞLIK ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması

Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması Sızıntı Suyunun Elektrooksidasyon Prosesi İle Arıtılması 1* Ceyhun Akarsu, 1 Fadime Taner and 2 Azize Ayol 1 Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü MersinUniversitesi, Türkiye 2 Mühendislik Fakültesi,

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri

Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri Biyosidal ürünlerin etkinliği ve güvenliğine ilişkin DSÖ gereklilikleri Doç. Dr. Toker Ergüder Ulusal Memur Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Yaşam Seyri Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi Sunum bağlamı Biyosidal

Detaylı

Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Vizyon & Misyon. Çevre Politikamız. Değerlerimiz

Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Vizyon & Misyon. Çevre Politikamız. Değerlerimiz Hakkımızda; Biotem Oksilite Medikal Ltd. Şti. Almanya'da 1995 ten bu yana yaptığı araştırmalar sonucu; su işleme ve dezenfeksiyonunda, tecrübesi ile Organik Dezenfektan Ürünler içerisinde öncü ve kendini

Detaylı

ZNS CLORDIOXY. Klor dioksit nedir?

ZNS CLORDIOXY. Klor dioksit nedir? ZNS CLORDIOXY ZNS Kimya olarak endüstriyel hijyen alanında lider olmayı amaçlayan, gıda ürünleri üreten sanayi çevrelerinde optimum fiyat-performans oranına sahip ürünlerimizle ve sıkı iş birliği yaptığımız

Detaylı

dezenfeksiyon sterilizasyonu

dezenfeksiyon sterilizasyonu DEZENFEKSİYON Sularda bulunan hastalık yapıcı (patojen) organizmaların yok edilmesi veya etkisiz hale getirilmesi maksadıyla yapılan işleme dezenfeksiyon denilmektedir. İçme ve kullanma suları ile bulaşan

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI TESİSE KABUL EDİLECEK ATIKLAR VE KODLARI 01 03 09 01 03 07 dışındaki alüminyum oksit üretiminden çıkan kırmızı çamur 01 04 10 01 04 07 dışındaki tozumsu ve pudramsı atıklar 01 05 04 Temizsu sondaj ı ve

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ

I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ I.BÖLÜM TEMİZLİK MADDELERİ Yağ asitlerinin Na ve ya K tuzuna sabun denir. Çok eski çağlardan beri kullanılan en önemli temizlik maddeleridir. Zeytinyağlı sabun Kükürtlü sabun Yosunlu sabun Isırgan özlü

Detaylı

BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER

BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER BİYOFİLMLERİN TESPİT EDİLMESİNDE VE ORTADAN KALDIRILMASINDA YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER Karmaşık bir soruna mutlak çözüm Gıda ve ilaç/kozmetik endüstrisinin güvenliği, gündemdeki önemli bir sorundan dolayı tehdit

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/12) Deney Laboratuvarı Adresi : Yokuşbaşı Mah. Emin Anter Bulvarı No:43/B BODRUM 48400 MUĞLA / TÜRKİYE Tel : 0252 313 20 06 Faks : 0252 313 20 07 E-Posta : info@akademi-lab.com

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ

SU NUMUNELERİNİN LABORATUVARA KABUL MİKTARLARI, SAKLAMA KOŞULLARI VE SÜRELERİ Alkalinite Alüminyum (Al) Amonyum (NH 4 + ) Anyonlar (Br, F, Cl, NO 2, NO 3, SO 4, PO 4 ) PE veya BC 200 100 Tercihen arazide yapılmalıdır. sırasındaki indirgenme ve oksitlenme reaksiyonları numunede değişikliğe

Detaylı

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI

MUĞLA HALK SAĞLIĞI LABORATUVARI Sayfa No :1 / 7 1.0-KLİNİK DIŞI MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER Diyaliz Suyu 2 gün LAL (Limulus Amebocyte Lysate) - Endotoksin Pyrosate Toplam Koloni Sayısı (37 C-48s) TS EN ISO 6222 Doğal Kaynak ve İçme Suyu

Detaylı

Ozon Hakkında. M. Hizmetleri 0850 333 6177 & 0538 810 16 04 & 0544 368 23 23 www.digisoft.com.tr info@digisoft.com.tr hbayturk@gmail.

Ozon Hakkında. M. Hizmetleri 0850 333 6177 & 0538 810 16 04 & 0544 368 23 23 www.digisoft.com.tr info@digisoft.com.tr hbayturk@gmail. 2015 OZON HAKKINDA www.digisoft.com.tr www.teknocc.com Mimar Sinan Cad. Vasfi Bey İş Hanı www.digisoft.com.tr No:7/5 Merkez /YALOVA www.teknocc.com M.Hizmetleri : 08503336177 info@digisoft.com.tr GSM :

Detaylı

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ

PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ PROFESYONEL OKSİJEN SİSTEMLERİ SUNUM KONULARI PROFOKS NEDİR? ENERJİLENDİRİLMİŞ OKSİJEN MOLEKÜLÜ NASIL OLUŞUR? PROFOKS JENERATÖRÜ ÇALIŞMA PRENSİBİ DESALINATION PLANT İLE PROFOKS UYGULAMASI PROFOKS NEDİR?

Detaylı

Tekstil korumasında süreç OPTİMİZASYONU İÇİN YENİLİKÇİ TEKNİK

Tekstil korumasında süreç OPTİMİZASYONU İÇİN YENİLİKÇİ TEKNİK Tekstil korumasında süreç OPTİMİZASYONU İÇİN YENİLİKÇİ TEKNİK KALİTE MALİYET Çevre Aquastream SİSTEMLERİNİN avantajları: Kalite - Yıkama banyosundaki havların ve saçların azalması - Bulaşan havlar özenle

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır.

Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Biyofilm nedir? Biyofilmler, mikroorganizmaların canlı/cansız yüzeye yapışmaları sonucu oluşan uzaklaştırılması güç tabakalardır. Birbirine bağlı bu hücreler genellikle kendilerince üretilen hücre dışı

Detaylı

DrYK Danışmanlık Hizmetleri 1

DrYK Danışmanlık Hizmetleri 1 DrYK Danışmanlık Hizmetleri 1 KLORAMİN (CHLORAMINE) Monokloramin kullanımı ile ilgili önemli sorular ve cevapları 1. Kloramin nedir? İçme ve kullanım suları için kullanılan dezenfeksiyon yöntemlerinden

Detaylı

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler

STERİLİZASYON. Sterilizasyon Yöntemleri. Sterilizasyonu Etkileyen Faktörler STERİLİZASYON Tüm canlı mikroorganizmaların tam olarak uzaklaştırılması veya öldürülmesi işlemidir. Türk Gıda Kodeksi Çiğ Süt ve Isıl İşlem Görmüş Sütleri Tebliği ne göre sterilizasyon; oda sıcaklığında

Detaylı

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU Gülin AYTİMUR, Süheyda ATALAY Ege Üniversitesi Müh. Fak. Kimya Müh. Bölümü 351-Bornova İzmir ÖZET

Detaylı

Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler

Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler Endüstriyel Su Arıtımına Uyarlanmış Çözümler Michael Lyko Tarihçe Geleneği Olan Bir Partner 1 1 Tarihçe Geleneği Olan Bir Partner Wiesbaden da tam otomatik SPIRA-CEL spiral sarım üretim hattının işletmeye

Detaylı

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir.

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. AKTİF KARBON NEDİR? TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. Bu nitelikler aktif karbona çok güçlü adsorpsiyon özellikleri

Detaylı

www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74

www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74 www.zaferkimya.com info@zaferkimya.com TEL: 0216 417 59 49(PBX) FAX: 0216 417 84 74 DİKKAT Meyve ve sebzelerinizi tüketmeden önce dezenfekte edeceğinizi biliyor musunuz? Sadece YIKAMAK zararlı bakterileri

Detaylı

Hd 50. Hidrojen Molekülleri. Hidrojen bakımından zengin alkali su. Gerekli mineral takviyeleri. Üstün antioksidan etkisi

Hd 50. Hidrojen Molekülleri. Hidrojen bakımından zengin alkali su. Gerekli mineral takviyeleri. Üstün antioksidan etkisi Hd 50 Hidrojen Molekülleri Hidrojen bakımından zengin alkali su Üstün antioksidan etkisi Gerekli mineral takviyeleri Dayanıklı ve mükemmel performans Hidrojen molekülleri doğal ortamda bulunur, basit yapıdadır

Detaylı

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI

ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI ÇEV416 ENDÜSTRİYEL ATIKSULARIN ARITILMASI 6.Endüstriyel Kirlenme Kontrolü - Nötralizasyon Yrd. Doç. Dr. Kadir GEDİK Birçok endüstrinin atıksuyu asidik veya bazik olduğundan alıcı ortama veya kimyasal ve/veya

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

TAMPON ÇÖZELTİLER-2. Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR(ADU) 12-TAMPON ÇÖZELTİLER-2 1

TAMPON ÇÖZELTİLER-2. Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR(ADU) 12-TAMPON ÇÖZELTİLER-2 1 TAMPON ÇÖZELTİLER-2 Prof.Dr.Mustafa DEMİR M.DEMİR(ADU) 12-TAMPON ÇÖZELTİLER-2 1 Tampon çözelti Tampon çözelti: Konjuge asit-baz çiftinin bulunduğu ve ph değişmelerine karşı direnç gösteren çözeltilere

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

AKS AKS Arıtım Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti.

AKS AKS Arıtım Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. AKS Arıtım Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. KAĞIT FABRİKALARINDA MİKROBİYOLOJİK KONTROL AKS Arıtım Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti. Eğitim Yayınları : PMO 001 Mehmet Nuri Büyükberber tarafından hazırlanmıştır

Detaylı

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ.

Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. Organik Atıkların Değerlendirilmesi- BİYOGAZ: Üretimi ve Kullanımı ECS KĐMYA ĐNŞ. SAN. VE TĐC. LTD. ŞTĐ. BİYOGAZ NEDİR? Anaerobik şartlarda, organik atıkların çeşitli mikroorganizmalarca çürütülmesi sonucu

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı

ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU

ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU ARITMA ÇAMURUNDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE ENERJİ TASURRUFU Doç.Dr. K.Süleyman YİĞİT*, Mustafa GÜNDÜZ**, Gülay ŞERİT** Yrd.Doç.Dr. Mustafa YEĞİN*, Muhammet SARAÇ** İlhan BAYRAM***, Ünal BOSTAN***, Hakan PİR**

Detaylı

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ

FİLTRASYON. Şekil 4.1. Bir kum filtresinin kesit görünümü 1 GENEL BİLGİ FİLTRASYON 1 GENEL BİLGİ Filtrasyon adından da anlaşılacağı üzere filtre etmek anlamına gelir. Başka bir deyişle filtrasyon, bir akışkanın katı parçacıklar içerisinden geçirilerek bünyesindeki kirliklerin

Detaylı

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i

aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı i aquagroup Mühendislik Ltd. hayatın bütün alanlarında hijyeni optimize etmek amacı ile merkezi Almanya Weiden şehrinde bulunan aquagroup AŞ ortaklığı ile 2017 yılında kurulmuş teknoloji tabanlı bir şirkettir.

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi

Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi Biyolojik Besi Maddesi Gideren Atıksu Arıtma Tesisi Geri Devir Çamurunda Farklı Dezentegrasyon Uygulamalarının İncelenmesi Nevin Yağcı, Işıl Akpınar İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Çevre

Detaylı

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR

GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR GIDALARDAKİ M.O LARIN KONTROLÜNDE 4 TEMEL İLKE UYGULANIR 1. Kontaminasyonun önlenmesi 2. Mikroorganizmaların uzaklaştırılması a) Yıkama b) Kesme ve ayıklama c) Santrifüje etme d) Filtrasyon 3. Mikrobiyal

Detaylı

Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek

Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek Hoş Geldiniz 1 Amacımız; Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek Dezenfeksiyon, flokülasyon, ph ayarlama ve suyun dengesi için kullanılan kimyasalları incelemek Havuz bakım prosedürünü tekrarlamak

Detaylı

Biyosidal Ürünlerin Mikrobiyolojik Analizlerinde Karşılaşılan Genel Sorunlar

Biyosidal Ürünlerin Mikrobiyolojik Analizlerinde Karşılaşılan Genel Sorunlar Biyosidal Ürünlerin Mikrobiyolojik Analizlerinde Karşılaşılan Genel Sorunlar Güven Özdemir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü, Bornova, İzmir guven.ozdemir@ege.edu.tr Biyosidal ürünlerin laboratuvar

Detaylı

Atmosfer Kimyası Neden Önemli?

Atmosfer Kimyası Neden Önemli? ÇEV 715 Atmosfer Kimyası Özgür ZEYDAN (PhD.) http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Atmosfer Kimyası Neden Önemli? Atmosfere salınan antropojenik ve doğal emisyonların atmosferin fiziksel ve kimyasal yapısını

Detaylı

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen

Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen Öğretim Üyeleri İçin Ön Söz Öğrenciler İçin Ön Söz Teşekkürler Yazar Hakkında Çevirenler Çeviri Editöründen ix xiii xv xvii xix xxi 1. Çevre Kimyasına Giriş 3 1.1. Çevre Kimyasına Genel Bakış ve Önemi

Detaylı

KALINTI KLOR TAYİNİ. DENEYİN AMACI: Sularda klorun önemi ve iyodometrik yöntemle su numunelerinde klor derişimlerinin belirlenmesi TEORİ:

KALINTI KLOR TAYİNİ. DENEYİN AMACI: Sularda klorun önemi ve iyodometrik yöntemle su numunelerinde klor derişimlerinin belirlenmesi TEORİ: KALINTI KLOR TAYİNİ DENEYİN AMACI: Sularda klorun önemi ve iyodometrik yöntemle su numunelerinde klor derişimlerinin belirlenmesi TEORİ: İçme ve kullanma sularının ve arıtma tesisi çıkış sularında patojenik

Detaylı

Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları

Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları Hastane Yer/ Yüzey Dezenfektan Uygulamaları Doç. Dr. Zeliha KOÇAK TUFAN Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

Detaylı

KİMYA II DERS NOTLARI

KİMYA II DERS NOTLARI KİMYA II DERS NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Atilla EVCİN Sulu Çözeltilerin Doğası Elektrolitler Metallerde elektronların hareketiyle elektrik yükü taşınır. Saf su Suda çözünmüş Oksijen gazı Çözeltideki moleküllerin

Detaylı

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI

ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ÇİMENTO FABRİKALARINDA ALTERNATİF YAKIT OLARAK KULLANILACAK ATIK KODLARI ATIK KODU ATIK AÇIKLAMASI 16 01 03 Ömrünü tamamlamış lastikler 08 03 19* Dağıtıcı yağ 08 04 17* Reçine yağı KULLANILMIŞ LASTİKLER

Detaylı