RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI"

Transkript

1 RADYOAKTİF İYOT İLE TEDAVİ EDİLMİŞ GRAVES VE TOKSİK NODÜLER GUATR HASTALARINDA TEDAVİ YANITINI ETKİLEYEN PARAMETRELERİN ARAŞTIRILMASI Arda Bayraktar, Cemre Çavuşoğlu, Can Göloğlu, Ömer Seyfullah Hasıripi, Ali Osman Özerhan, Özgün Özgenç, Eda Süzen Danışman: Dr. Şerife Mehlika Işıldak ÖZET Hipertiroidi tedavisinde radyoaktif iyot (RAI) sık kullanılan ve kalıcı çözüm sağlayan bir tedavi yöntemidir. Bizim çalışmamızın amacı, RAI tedavisinde hastanemizin deneyimini ortaya koymak ve kullanılan radyoaktif iyot tedavisinin dozuna göre yanıtı belirleyen farklı parametreleri saptamaktır. Araştırmaya yılları arasında hastanemize Graves ve Toksik Nodüler guatr tanısı ile gelen ve RAI tedavisi alan 87 birey dahil edilmiştir. Bu hastalardan sadece 72 tanesinin verisine tam olarak ulaşılmış ve çalışma bunlar üzerinden yürütülmüştür. Hastalar; 12. ay tiroid hormon testi sonuçlarına göre tedavisi başarılı olanlar ve olmayanlar olarak iki gruba ayrılmıştır. Gruplar, yaş, cinsiyet, eşlik eden kronik hastalıkları, başlangıç tiroid fonksiyon testleri, TSH reseptör antikor düzeyleri, sintigrafi sonuçları, ultrasonografik olarak ölçülmüş tiroid hacimleri, tiroid iyot tutma yüzdeleri ve kreatinin değerleri, verilen RAI tedavisi ve dozu bilgileri açısından karşılaştırılmıştır. Kadın hastaların %74,4'ünde, erkek hastaların %17,9'unda tedavi başarısı sağlanmıştır. Tedavide başarı oranını etkileyen tek parametre cinsiyettir. Anahtar kelimeler: Graves, Toksik Nodüler Guatr, Radyoaktif iyot tedavisi GİRİŞ Tiroid Bezi Yerleşimi ve Anatomisi Tiroit bezi sağ ve sol loblar ile, sıklıkla bunları birleştiren isthmustan oluşmaktadır. Ortalama gr ağırlığındadır. Ayrıca bireylerin %50-80 inde bu yapılara ilave olarak, istmustan yukarıya doğru uzanan ve tiroglossal kanalın kalıntısı olan piramidal lob bulunur. Her bir lobun boyu 4-5 cm, eni 2-3 cm, kalınlığı 2-4 cm olup, tiroit kıkırdağının ortası ile 6. trakea halkası arasında uzanır. Tiroid genelde 1. ve 4. trakea halkaları arasında yerleşim gösterir. (2,10)

2 Şekil 1: Tiroid bezinin yerleşimi. (11) Graves Hastalığı Graves hastalığı, tiroid folikül hücrelerindeki TSH reseptörlerine karşı, tiroidi uyaran antikor ve immunglobülinlerin olduğu bir otoimmun hastalıktır. (4) Graves hastalığı ya da diffüz toksik guatr, toplumda en sık rastlanan tirotoksikoz tipidir. Graves hastalığı kadınlarda erkeklerden 6 kat fazla görülür. Her yaşta görülebilse de, genç erişkinlerde daha sık ortaya çıkar (5). Graves hastalığının klasik triadı guatr, tirotoksikoz ve oftalmopatidir. Bu bulgular, tek başına veya birlikte olabilir. Guatr, genelde diffüz büyük ve düzgündür. Egzoftalmi, tirotoksikozla birlikte ya da tirotoksikoz olmaksızın tek başına (ötiroit veya oftalmik Graves hastalığı) görülebilir. Graves hastalığında üç tedavi vardır: Antitiroit ilaçlarla medikal tedavi, radyoaktif İyot- 131 tedavisi ve subtotal ya da total tiroidektomi operasyonudur. Tedavi seçimi hastanın yaşına, hastalığın şiddetine, ekzoftalmi varlığına, organ büyüklüğüne eşlik eden patolojilere ve hasta tercihi veya gebelik gibi faktörlere bağlıdır. Toksik Nodüler Guatr Toksik multinoduler guatr (TNG), uzun süreden beri mevcut bulunan nontoksik multinoduler guatrda (MNG) hipertiroidizmin gelişmesi ile ortaya çıkan bir klinik tablodur.

3 TNG patogenez öncüsü sayılan nontoksik MNG den farklı değildir. Hastalığın başlıca iki özelliği olan yapısal ve fonksiyonel heterojenite ve fonksiyonel otonomi zaman içinde gelişir. Otonom fonksiyonun daha yaygın hale gelmesiyle klinik tabloda nontoksik dönemden toksik döneme geçiş olur. Bu değişimin mekanizması tam olarak bilinmez. Toksik adenomda saptanan TSH-R mutasyonları TNG de gösterilememiştir. Bazı hastalarda aşırı miktarda iyot alımı, otonom odakların tiroid hormon yapımını arttırmasına ve hipertiroidi (iyot hipertiroidisi, iyot basedow) gelişmesine yol açabilir. Graves hastalığı, MNG li bir hastada hipertiroidi nedeni olabilir. TNG de tiroid hormonlarının artışı ve klinik bulguları Graves Hastalığına göre daha hafiftir. Uzun süreli MNG zemininde geliştiği için yaşlılarda görülme olasılığı daha fazladır. İnfiltratif oftalmopatinin varlığı MNG yanında Graves hastalığının bulunduğunu düşündürür. (6) Radyoaktif İyot Tedavisi Radyoaktif iyot (RAI) tedavisi, ortalama 2 yıl Propiltiourasil veya Metimazol ilaçlarının kullanılmasına rağmen hastalığın düzelmediği kişilerde veya hastalığın sık nüks ettiği hastalarda, TNG de ise tanıdan kısa zaman sonra, ilaçlarla ötiroidi sağlanır sağlanmaz yapılır. Radyoaktif iyodun diğer adı iyot-131 dir. Yutulan radyoaktif iyot bağırsaklardan kana karışarak tiroid bezi tarafından tutulur. Birkaç hafta veya ay içinde hücreleri hasara uğratır ve yok eder; sonunda bezde küçülme oluşur. Bez hücreleri öldüğü için hipertiroidi düzelir. Tedavi için genellikle hipertiroidi hastalığını ortadan kaldıracak ve hastayı 6-12 ay içinde ötiroid hale getirecek şekilde yüksek doz radyoaktif iyot verilir. Genelde verilen doz mci veya daha fazla olabilir. Radyoaktif iyot dozunun belirlenmesinde genel olarak üç yöntem kullanılmaktadır: 1. Her hastaya sabit doz vermek 2. Tiroid bezinin hacmi ve iyot tutmasına göre düzeltilmiş dozda iyot vermek 3. Tiroid bezine belirlenmiş bir radyasyon miktarını verecek şekilde doz hesaplamak. (9) Tiroid tarafından emilen RAI dozuna göre ayarlama yapmak birçok yazar tarafından önerilse de dozun ne olacağı açık değildir. Literatürde geniş bir aralıkta değişen dozlar ( Gray arasında) önerilmektedir yılında Leslie ve arkadaşları tarafından

4 yapılan bir araştırma, hesaplanmış dozda RAI vermenin sabit doza göre daha üstün olmadığını göstermiştir (7). Kullanılan antiroid ilaç dozunun RAI sonucuna etkisi hakkında literatürde çelişkili veriler vardır. Amerikan Tiroid Cemiyetinin ve Amerikan Klinik Endokrinologlar Birliğinin ortaklaşa hazırladığı hipertiroidi kılavuzunda bu konuda net bir öneri yoktur (1). Yaş, cinsiyet, bezin büyüklüğü gibi birçok değişkenin RAI tedavi dozunun belirlenmesinde etkili olduğu değişik çalışmalarda gösterilmiştir. Merkezimizde RAI tedavisi almış Graves hastalarının ve TNG nin tedavi yanıtlarına ilişkin bir çalışma henüz yapılmamıştır. Bu çalışma, Graves Hastalığını ve TNG yi radyoaktif iyot ile tedavi etmede başarımızın ne olduğu ve tedavi başarısına etki eden parametreler hakkında bilgi sağlamaya yönelik yapılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEMLER Tanımlayıcı tipteki bu araştırmaya yılları arasında hastanemize Graves ve Toksik Nodüler guatr tanısı ile gelen ve RAI tedavisi alan 87 birey dahil edilmiştir. Bu hastalardan sadece 72 tanesinin verisine tam olarak ulaşılmış ve çalışma bunlar üzerinden yürütülmüştür. Hastalar hakkında; yaş, cinsiyet, eşlik eden kronik hastalıkları, başlangıç tiroid fonksiyon testleri, TSH reseptör antikor düzeyleri, sintigrafi sonuçları, ultrasonografik olarak ölçülmüş tiroid hacimleri, tiroid iyot tutma yüzdeleri ve kreatinin değerleri, verilen RAI tedavisi ve dozu bilgilerini içeren bir form hazırlanmıştır. Gruplar, bu değişkenler açısından karşılaştırılmıştır. Formda ayrıca hastaların RAI tedavisinden sonraki 6. ve 12. aylarındaki tiroid durumları göz önüne alınarak hastalar ötiroid, hipotirodi, hipertiroid, subkilinik hipertiroid (TSH<0,1), subklinik hipotiroid (TSH>4,0) olarak gruplandırılmıştır. Form doldurulurken hasta dosyaları geriye dönük incelenip veriler SPSS 20.0 istatistik programı kullanılarak kaydedilmiştir. BULGULAR Araştırmaya 50 si kadın 22 si erkek olmak üzere toplam 72 hasta alınmıştır. Hasta grubumuzun yaş ortalaması 60,4 ±13,2; ortanca değeri 59'dur. Bunlardan 5 i Graves, 67 si Toksik Nodüler Guatr tanısı almıştır.

5 Ortalama RAI dozları; Graveslilerde 14,6 mci, Toksik Nodüler Guatrlılarda 15,46mCi dir. Bunlardan 60 tanesinin (4 ü Graves) 6. ay sonuçlarına, 50 tanesinin (3 ü Graves) 12. ay sonuçlarına, 44 tanesinin ise hem 6 hem 12. Ay sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonucuna ulaşılan Graveslilerin 6. ay sonunda 1 i hipotiroid, 2 si ötiroid, 1 i subhipertiroid olmuştur. 12. ay sonundaysa 3 ötiroid bulunmuştur. Toksik Nodüler Guatrlıların 6. ay sonunda 26 sı ötiroid, 8 i hipertiroid, 7 si hipotiroid, 12 si subhipertiroid, 3 ü de subhipotiroid olmuştur. 12. ay sonunda 22 ötiroid, 3 hipertiroid, 12 hipotiroid, 7 subhipertiroid, 3 subhipotiroid bulunmuştur. 6. ayda hastaların yüzdeleri (%) Ötiroidi Hipertiroidi Hipotiroidi Subhipertiroidi (TSH<0,1) Subhipotiroidi (TSH>4,0) Graves TNG 46,4 14,3 12,5 21,4 5,4 Total 46,7 13,3 13,3 21,7 5 Graves hastalarımızın %75'inde, toksik nodüler guatrlı hastalarımızın %64,3'ünde tedavide başarı sağlanmıştır. Analiz için hastalar tedavi başarısı açısından iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup RAI tedavisi sonrası 6. ayda hipotiroid ya da ötroid olanlar yani tedavide başarı sağlananlar, ikinci grup da tedavi sonrası 6. ayda hala tirotoksikozu ya da subklinik hipertiroidi olanlar yani tedavide başarı sağlanamayanlar olarak belirlenmiştir. Grupların arasında yaş ortalaması, verilen RAI dozu, TSH, st3, st4 düzeyleri ve tiroid hacimleri açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Hasta grubumuzda kadın hastaların %74,4'ünde, erkek hastaların %17,9'unda tedavi başarısı sağlanmıştır. Kadın-erkek başarı oranı arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Hasta dosyalarının hekimler tarafından yetersiz/eksik doldurulmasından ve bazı hastaların RAI tedavisini kabul etmemesinden dolayı hasta sayımızda düşme yaşanmış, bu yüzden belirlenenden daha az sayıda hastayla analiz yapılmıştır. TARTIŞMA Merkezimizde RAI tedavisi başarı oranı %60 tır. Diğer bazı merkezlerde bu oran %75 olarak bulunmuştur (8).

6 Hastanemizde verilen RAI dozları William s Textbook of Endocrinology kaynağında önerilen doza uygundur. Tüm hastalarımız dokuda 8-14 mci radyoaktif iyot kalacak şekilde tedavi edilmiştir. Hastalardan edindiğimiz bilgilerin değerlendirilmesi sonucunda elde etiğimiz bulgulara göre tedavide başarılı ve başarısız olan grupların karşılaştırılmasında RAI dozları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. RAI dozunun tedavi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Tedavide başarı oranını etkileyen tek parametre cinsiyettir. Kadınlarda tedavi başarısının daha yüksek olmasını açıklayabilmek için iyot metabolizması ve tiroid metabolizmasına ilişkin daha ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç vardır. Şimdiye kadar yapılan araştırmalarda erkek ve kadın arasında iyot metabolizmasında fark gösterilememiştir. Tiroid metabolizması ile ilgili farklar ise gebelik gibi yüksek östrojen düzeyi durumunun tiroid bağlayıcı globulin düzeyini etkilemesiyle bağlantılıdır. Sonuç olarak bu farklılık elimizdeki verilerle açıklanamamaktadır (3). Kadın ve erkek hastalar arasındaki daha geniş bir hasta serisinde araştırma yapılırsa erkek ve kadın arasında toksik nodüler guatr seyrinin farklı bulunabileceğini düşünmekteyiz. Bu çalışmada karşılaşılan en büyük problem hasta dosyalarının yetersiz ve eksik doldurulması olmuştur. Dosyalardaki eksiklik hastaların sonraki muayenelerinde tetkiklerinin baştan yapılmasına sebep olarak hem hastanemize hem ülke ekonomisine yük oluşturmaktadır. Aynı zamanda ileride yapılacak olan retrospektif çalışmaların daha verimli olması açısından bu konuda daha özenli davranılması gerektiğini düşünmekteyiz. KAYNAKLAR 1. Bahn RS, Burch HB, Cooper DS; American Thyroid Association; American Association of Clinical Endocrinologists. Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis: Management Guidelines of the American Thyroid Association and American Association of Clinical Endocrinologists. Endocr Pract May- Jun;17(3): Dere F. Glandula Thyroidea ve Parathyroidea. Anatomi 1990; Fisher, D.A. Physiological Variations in Thyroid Hormones: Physiological and Pathophysiological Considerations. Clinical Chemistiy. 1996; 42:1: Gilbert JA, Gianoukakis AG, Salehi S, et al. Monoclonal Pathogenic Antibodies to the Thyroid-Stimulating Hormone Receptor in Graves' Disease with Potent Thyroid-Stimulating Activity but Differential Blocking Activity Activate Multiple Signaling Pathways. The Journal of Immunology 2006; 176:

7 5. İliçin, Ünal, Biberoğlu, Akalın, Süleymanlar: Temel İç Hastalıkları Cilt 2, Güneş Kitabevi, Türkiye, 1997: Koloğlu, S., Erdoğan, G.: Koloğlu Endokrinoloji Temel ve Klinik, 2. Basım, MN Medikal & Nobel Kitabevi, Ankara, Türkiye; 2005: Leslie WD, Ward L, Salamon EA, et al. A Randomized Comparison of Radioiodine Doses in Graves' Hyperthyroidism. J Clin Endocrinol Metab Mar; 88(3): Nygaard B, Hegedüs, L, Gerhard-Nielsen K., et al. Long-term Effect of Radioactive Iodine on Thyroid Function and Size in Patients with Solitary Autonomously Functioning Toxic Thyroid Nodules. Clinical Endocrinology. 1999; 50: doi: /j Sankar R, Sripathy G. Radioactive Iodine Therapy in Graves' Hyperthyroidism. Natl Med J India. 2000; 13: Skandalakis JE, Skandalakis PN, Skandalakis LJ. Anatomy of the Thyroid Gland in Surgical Anatomy and Technique. Springer-Verlag. New York. 1995;

GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ GEBELİKTE TİROİD FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Doç. Dr. Habib BİLEN Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesi İç Hastalıkları ABD Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı SUNU PLANI Örnek olgu

Detaylı

HİPERTİROİDİDE NÜKS. Dr. Gülşah Elbüken

HİPERTİROİDİDE NÜKS. Dr. Gülşah Elbüken HİPERTİROİDİDE NÜKS Dr. Gülşah Elbüken Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi 08.12.2017/İstanbul Tirotoksikoz/Hipertiroidi

Detaylı

Tiroid Hormonları ve Yorumlanması.

Tiroid Hormonları ve Yorumlanması. Tiroid Hormonları ve Yorumlanması www.hepsaglik.net Tiroid Hastalıklarında İlk İstenecek Testler Tiroid tarama testi olarak TSH kullanılabilir. Son derece hassas bir testtir. Primer hipotiroidi ve hipertiroidiyi

Detaylı

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ NİSAN 2015 ANTALYA

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ NİSAN 2015 ANTALYA SUBKLİNİK HİPERTİROİDİDE YÖNETİM 7. ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONGRESİ 23-26 NİSAN 2015 ANTALYA DR GÜL DAĞLAR ANEAH GENEL CERRAHİ MEME-ENDOKRİN CERRAHİSİ KLİNİĞİ Sunum planı Subklinik hipertiroidizmin tanımı

Detaylı

Graves Hastalığında Nodül Sıklığı, Nodüllerin Ultrasonografik ve Sitopatolojik Özellikleri

Graves Hastalığında Nodül Sıklığı, Nodüllerin Ultrasonografik ve Sitopatolojik Özellikleri Graves Hastalığında Nodül Sıklığı, Nodüllerin Ultrasonografik ve Sitopatolojik Özellikleri Dilara Alpan, Mustafa Tan, Edip Cemil Katayıfçı, Çisem Ulus Danışman: Yrd. Doç. Dr. Cüneyd Anıl ÖZET Graves hastalığında

Detaylı

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır.

Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. GİRİŞ: Tiroidin en sık görülen benign tümörleri foliküler adenomlardır. Foliküler adenomlar iyi sınırlı tek lezyon şeklinde olup, genellikle adenomu normal tiroid dokusundan ayıran kapsülleri vardır. Sıklıkla

Detaylı

TOKS K NODÜLER GUATR VE TEDAV PRENS PLER

TOKS K NODÜLER GUATR VE TEDAV PRENS PLER TOKS K NODÜLER GUATR VE TEDAV PRENS PLER Uzm. Dr. Dilek Tüzün MEB Ankara Saapplelık Eappleitim Merkezi, ç Hastalıkları Uzmanı. Be evler, Ankara Günümüzde, dünyada en çok kar ımıza çıkan endokrin bozukluk

Detaylı

Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid;

Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid; HİPERTİROİDİ Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid; Hipertiroidi tiroid bezinin fazla çalışması ve fazla hormon salgılaması sonucu ortaya çıkan tablodur. Tiroid bezi kelebek

Detaylı

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ

SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ 6. İstabul Dahiliye Klinikleri Buluşması SUBKLİNİK HİPERTİROİDİ Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Subklinik hipertiroidi Tanım : TSH düzeyinin

Detaylı

Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid;

Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid; HİPERTİROİDİ Graves Hastalığı; Tiroid bezinin fazla çalışması; Over aktif Tiroid; Hipertiroidi tiroid bezinin fazla çalışması ve fazla hormon salgılaması sonucu ortaya çıkan tablodur. Tiroid bezi kelebek

Detaylı

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER

Basit Guatr. Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Basit Guatr Yrd.Doç.Dr. Okan BAKINER Amaç Basit (nontoksik) diffüz ve nodüler guatrı öğrenmek, tanı ve takip prensiplerini irdelemek. Öğrenim hedefleri 1.Tanım 2.Epidemiyoloji 3.Etiyoloji ve patogenez

Detaylı

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI PROF.DR.MURAT YILMAZ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ TF ENDOKRİNOLOJİ BD SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ T3, T4 düzeylerinin normal, TSH düzeyinin yüksek (>4 miu/l) ve aşikar hipotiroidinin

Detaylı

SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM. Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği

SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM. Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği SUBKLİNİK HİPOTİROİDİYE YAKLAŞIM Doc. Dr. Meral Mert SBÜ, Bakırkoy Dr Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği SUBKLİNİK HİPOTİROİDİ T3, T4 düzeylerinin normal, TSH

Detaylı

Postpartum/Sessiz Tiroidit. Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD

Postpartum/Sessiz Tiroidit. Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Postpartum/Sessiz Tiroidit Dr. Ersin Akarsu Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Tanım Otoimmunite / Lenfositik infiltrasyon Geçici tirotoksikoz Hipotiroidi TFT değişiklikleri,

Detaylı

ört Bu da kin len çul kul ölç (3, sal ha: vol

ört Bu da kin len çul kul ölç (3, sal ha: vol Hipertiroidizmi Olan Hastalarımızda Radyoaktif İyot Tedavisinin Sonuçları The Results of Radioactive lodine Treatment in Our Patients With Hyperthyroidism Hatice Sebila DOKMETAŞ *, Taner ERSELCAN **, İlhami

Detaylı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı

TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI. Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı TİROİDİTLERDE AYIRICI TANI Doç.Dr.Esra Hatipoğlu Biruni Üniversite Hastanesi Endokrinoloji ve Diabet Bilim Dalı Tiroidit terimi tiroidde inflamasyon ile karakterize olan farklı hastalıkları kapsamaktadır

Detaylı

HİPERTİROİDİ HASTALARININ RADYOİYOT (I-131) İLE TEDAVİSİNDE RADYOİYODUN EFFEKTİF YARILANMASI VE VÜCUTTA KALIŞ SÜRESİNİN BELİRLENMESİ

HİPERTİROİDİ HASTALARININ RADYOİYOT (I-131) İLE TEDAVİSİNDE RADYOİYODUN EFFEKTİF YARILANMASI VE VÜCUTTA KALIŞ SÜRESİNİN BELİRLENMESİ HİPERTİROİDİ HASTALARININ RADYOİYOT (I-131) İLE TEDAVİSİNDE RADYOİYODUN EFFEKTİF YARILANMASI VE VÜCUTTA KALIŞ SÜRESİNİN BELİRLENMESİ Özlem Yıldırım, Nami Yeyin, Mohammed Abuqbeitah, İffet Çavdar, Handan

Detaylı

TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08

TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08 TİROİD (GUATR) CERRAHİSİ HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR FR-HYE-04-301-08 Tiroid bezi boyun ön tarafında yerleşmiş olup, nefes, yemek borusu ve ana damarlarla yakın komşuluk gösterir. Kelebek şeklinde olup

Detaylı

TİROİD BEZİ. Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır.

TİROİD BEZİ. Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır. TİROİD BEZİ Tiroid bezi kelebeğe benzeyen iki birleşik lobu olan bir organdır. Bez, boynun ön kısmında trake ve larinkse dayalı ve onları saran bir konumdadır. Tiroid bezi T3 ve T4 salgılar Thiroid hormonları

Detaylı

HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM

HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM HİPERTİROİDİYE YAKLAŞIM İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ 29. ENDOKRİNOLOJİ ve METABOLİZMA HASTALIKLARI MEZUNİYET SONRASI EĞİTİM KURSU 15. DİYABET GÜNÜ SEMPOZYUMU 11 kasım 2017 İstanbul Dr. Harika Boztepe Tirotoksikozun

Detaylı

TİROİD CHECK UP TARAMASI

TİROİD CHECK UP TARAMASI TİROİD CHECK UP TARAMASI Tiroid hastalıkları sinsi seyirli hastalıklardır. Tiroid hastalıkları çocuk ve gençlerin büyüme ve gelişmesini çok etkiler. Özellikle okul başarısında düşme ve ergenlikte karşılaşılan

Detaylı

Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi

Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi Endokrinolog Değilim, Ne Yapmalıyım? Hipertroidizmin Tanı ve Tedavisi Doç. Dr. Tuncay DELİBAŞI Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Sunum Planı Tirotoksikoz tanımı Tirotoksikoz (Hipertiroidi)

Detaylı

ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONSENSUS KONFERANSI

ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONSENSUS KONFERANSI ULUSAL ENDOKRİN CERRAHİ KONSENSUS KONFERANSI TİROİD NODÜLÜNDE AMELİYAT ENDİKASYONLARI Tüm tiroid nodülleri ameliyat endikasyonudur Nodülün hızlı büyümesi (6 ayda çapın > %20) İİAB gerektirmeksizin ameliyat

Detaylı

Özgün Araştırma /Original Article

Özgün Araştırma /Original Article DOI: 10.5472/mmj.2010.01746.1 Özgün Araştırma /Original Article Graves Hastalığı Tedavisinde Sabit 10 mci ve 15 mci İyot-131 Dozlarının Karşılaştırılması: 11 Yıllık Tecrübe Comparison of Fixed 10 mci and

Detaylı

Hipotiroidi ve Tiroiditler. Prof. Dr. Özer Açbay

Hipotiroidi ve Tiroiditler. Prof. Dr. Özer Açbay Hipotiroidi ve Tiroiditler Prof. Dr. Özer Açbay Paraventricular n. Hipotalamus-hipofiz-tiroid aksın regülasyonu α1-adrenerjik uyarı östrojen AVP kortizol somatostatin dopamin TRH TSH T4, T3 Hipotiroidi

Detaylı

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul

Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Prof.Dr.Babür Kaleli Pamukkale Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. 8.MFTP Kongresi 11-14 Ekim 2012 İstanbul Tiroid Hastalıkları Gebelerin %2-3 ünde tiroid disfonksiyonu var Gebelik tiroid fonksiyonlarını

Detaylı

BASEDOW-GRAVES HASTALIĞINDA RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİNİN SONUÇLARI**

BASEDOW-GRAVES HASTALIĞINDA RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİNİN SONUÇLARI** İst. Tıp Fak. Mecmuası 63:1, 2000 BASEDOW-GRAVES HASTALIĞINDA RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİNİN SONUÇLARI** Cihangir EREM, Ekrem ALGÜN, Neşe ÖZBEY, Adil AZEZLİ, Ferman ARAL, Yusuf ORHAN, Senay MOLVALILAR, Ergin

Detaylı

Tiroidektomi Sonrası Hipokalsemi Gelişiminde İnsidental Paratiroidektominin, Hastaya Ait Özelliklerin ve Cerrahi Yöntemin Etkilerinin İncelenmesi

Tiroidektomi Sonrası Hipokalsemi Gelişiminde İnsidental Paratiroidektominin, Hastaya Ait Özelliklerin ve Cerrahi Yöntemin Etkilerinin İncelenmesi Tiroidektomi Sonrası Hipokalsemi Gelişiminde İnsidental Paratiroidektominin, Hastaya Ait Özelliklerin ve Cerrahi Yöntemin Etkilerinin İncelenmesi Mehmet Zeki Buldanlı, İbrahim Ali Özemir, Oktay Yener,

Detaylı

Basedow-Graves hastalığında cerrahi tedavi ve radyoaktif iyod tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması

Basedow-Graves hastalığında cerrahi tedavi ve radyoaktif iyod tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması ARAŞTIRMA Gülhane Tıp Dergisi 2008; 50: 241-248 Gülhane Askeri Tıp Akademisi 2008 Basedow-Graves hastalığında cerrahi tedavi ve radyoaktif iyod tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması Levent Can

Detaylı

Tanım. Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği sonucu gelişen klinik tablodur. 03.12.2013 Çorlu/Tekirdağ 2

Tanım. Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği sonucu gelişen klinik tablodur. 03.12.2013 Çorlu/Tekirdağ 2 Hipotiroidi Prof. Dr. Mustafa Kemal BALCI Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Tanım Tiroid hormon yetersizliği veya etkisizliği

Detaylı

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir.

Tiroid dışı hastalıklarda düşük T3, yüksek rt3, normal T4 ve normal TSH izlenir. TİROİD HORMON SENTEZİ Dishormonogenezis Hasta ötroid? Şiddetli açlıkta, kronik hastalıkta, akut hastalıkta, cerrahi esnasında ve sonrasında T4--- T3 azalır Propiltiourasil, kortikosteroid, amiodaron propnalol

Detaylı

Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü

Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü Tamamlayıcı Tiroidektomilerde Gama Dedektör Yardımlı Cerrahinin Rolü *Hakan Seyit, *Ahmet Dağ, *Tamer Akça, **Emel C Güney, ***M. Ali Sungur, *Suha Aydın * M.E.Ü.T.F. Genel Cerrahi A.D. ** M.E.Ü.T.F. Nükleer

Detaylı

HİPERTİRODİ TEDAVİSİ

HİPERTİRODİ TEDAVİSİ HİPERTİRODİ TEDAVİSİ Dr.Nuri ÇAKIR Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma B.D 2.Tekirdağ Endokrinoloji Günleri 22-23 Kasım 2013-Tekirdağ Sunu akışı Tirotoksikozis nedenleri Tedavi

Detaylı

Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları

Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları Kontrast Maddelere Bağlı Tiroid Fonksiyon Bozuklukları Prof. Dr. Bekir ÇAKIR Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kontrast Madde-Tanım Organ ve dokuların içerisine ya da çevresine verilerek, bu

Detaylı

GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ

GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ GEBELİKTE HİPOTİROİDİ TANI VE TEDAVİSİ Prof Dr Dilek Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Hipotiroidi: Doku düzeyinde tiroid hormonu yetersizliği veya nadiren etkisizliği

Detaylı

Nükleer Tıp TİROİD. Prof. Dr. Çetin Önsel. Cerrahpaşa Nükleer Tıp Anabilim Dalı

Nükleer Tıp TİROİD. Prof. Dr. Çetin Önsel. Cerrahpaşa Nükleer Tıp Anabilim Dalı Nükleer Tıp TİROİD Prof. Dr. Çetin Önsel Cerrahpaşa Nükleer Tıp Anabilim Dalı Anatomi lboynun ön yüzünde yerleşmiştir liki lobu ve bir istmusu mevcuttur llobların üst polü tiroid kartilajına, alt polü

Detaylı

Papiller Mikrokarsinomlara Yaklaşım Türkiye Perspektifi

Papiller Mikrokarsinomlara Yaklaşım Türkiye Perspektifi Papiller Mikrokarsinomlara Yaklaşım Türkiye Perspektifi Özer Makay, Murat Özdemir, Yasemin Giles Şenyürek, Fatih Tunca, Mete Düren, Mehmet Uludağ, Mehmet Hacıyanlı, Gökhan İçöz, Adnan İşgör, Serdar Özbaş,

Detaylı

OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL

OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL OP. DR. YELİZ E. ERSOY BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GENEL CERRAHİ AD İSTANBUL - Rutine giren tiroid incelemeleri Yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi - Tiroid nodülü sıklığı -Yaklaşım Algoritmaları

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Ç.Endokrinoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu Dr.Özlem Deniz Tosun OLGU 1 8 yasında kız hasta Şikayet:Boyunda şişlik Hikaye İlk kez,

Detaylı

CERRAHİ. Beyin Cer., KBB Cer., Göz Hastalıkları Cer., Ortopedi, Plastik Cer., Çocuk Cer., Üroloji, Beyin Cer., Genel Cer., Kalp Damar Cer., Göğüs Cer.

CERRAHİ. Beyin Cer., KBB Cer., Göz Hastalıkları Cer., Ortopedi, Plastik Cer., Çocuk Cer., Üroloji, Beyin Cer., Genel Cer., Kalp Damar Cer., Göğüs Cer. CERRAHİ CERRAHİ İlaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine

Detaylı

TİROİD KANSERİ. Kaç çeşit tiroid kanseri vardır?

TİROİD KANSERİ. Kaç çeşit tiroid kanseri vardır? TİROİD KANSERİ Tiroid kanseri tiroid dokusundan kaynaklanan kanserdir. Tiroid bezi tiroid hormonunu üretir. Tiroid hormonu vücudumuzun normal çalışması için gereklidir ( bkz:hipotiroidi, Hipertiroidi ).

Detaylı

Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü

Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü Gebelik ve Tiroid Hastalıkları Prof Dr Serkan Güçlü Tiroid Fizyolojisi Diyetle iyodine iyodide %20si tiroid bezine Tiroid bezinde iyodide tekrar iyodine döner 1 iyodine+tirozil tiroit peroksidaz enzimi

Detaylı

Giriş Güncel cerrahide tanı ve tedavi planlamalarında ultrasonografinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Ultrasonografinin cerrah tarafından gerçekleşti

Giriş Güncel cerrahide tanı ve tedavi planlamalarında ultrasonografinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Ultrasonografinin cerrah tarafından gerçekleşti Endemik bir bölgede tiroid nodüllerinin cerrah tarafından uygulanan ultrasonografi ile değerlendirilmesinin tanı ve cerrahi tedavi kararı üzerine etkisi Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak, Dr. Ali Uğur Emre,

Detaylı

Total Tiroidektomi yapılan hastalarda MSKKM Nomogramının Değerlendirilmesi

Total Tiroidektomi yapılan hastalarda MSKKM Nomogramının Değerlendirilmesi Total Tiroidektomi yapılan hastalarda MSKKM Nomogramının Değerlendirilmesi Op.Dr. Hüseyin Çelik Op.Dr.Sabri Özden Dr.Ahmet Erdoğan Doç.Dr.Barış Saylam Doç.Dr. Mesut Tez Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi,

Detaylı

Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi

Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi Tiroid Fonksiyon Testlerinin Laboratuvar Değerlendirilmesi Dr Dilek Yazıcı Marmara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hast. BD. 2. Tekirdağ Endokrinoloji Kursu, 2013 PLAN Tiroid fonksiyon testleriyle

Detaylı

TRİİODOTİRONİN (T3) ve TİROKSİN (T4) (TOTAL VE SERBEST)

TRİİODOTİRONİN (T3) ve TİROKSİN (T4) (TOTAL VE SERBEST) Klinik Laboratuvar Testleri TRİİODOTİRONİN (T3) ve TİROKSİN (T4) (TOTAL VE SERBEST) Kullanım amacı: Tiroit bezinin hormon üretim faaliyetinin değerlendirilmesi, hipotiroidi veya hipertiroidi olasılıklarının

Detaylı

Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması

Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması Paratiroid lezyonlarında USG ve Sintigrafinin Karşılaştırılması Op. Dr. Savaş Baba, Doç. Dr. Barış Saylam,Op. Dr. Hüseyin Çelik, Op. Dr. Özgür Akgül,Op. Dr. Sabri Özden, Ass. Dr. Deniz Tikici, Ass. Dr.

Detaylı

NODULER GUATR DA CERRAHİNİN GENİŞLİĞİ. Dr. Serkan SARI SB İstanbul EAH

NODULER GUATR DA CERRAHİNİN GENİŞLİĞİ. Dr. Serkan SARI SB İstanbul EAH NODULER GUATR DA CERRAHİNİN GENİŞLİĞİ Dr. Serkan SARI SB İstanbul EAH TİROİDDE NODUL CERRAHİ ENDİKASYON TİROİD NODÜLLERİNİN KLİNİK ÖNEMİ YAŞ CİNSİYET RADYASYONA MARUZ KALMA ÖYKÜSÜ AİLE ÖYKÜSÜ VE DİĞER

Detaylı

Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı

Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Faruk ERGÖNEN Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı KONU BAŞLIKLARI Gebelik öncesi Gebelik Gebelik süresince tiroid bezinin fizyolojisi Hipotiroidi ve gebelik Hipertiroidi ve gebelik Tiroid

Detaylı

Tiroid ve Endokrin Sistem Hastalıklar

Tiroid ve Endokrin Sistem Hastalıklar Tiroid ve Endokrin Sistem Hastalıklar nda Nükleer N TıpT Prof. Dr. İlhami Uslu Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Nükleer N Tıp p Anabilim Dalı Genel Bilgiler Tiroid bezi hastalıklar nda tedavideki başar arı,,

Detaylı

Tiroid nodüllerinde TİRADS skorlamasının güvenirliliği

Tiroid nodüllerinde TİRADS skorlamasının güvenirliliği Tiroid nodüllerinde TİRADS skorlamasının güvenirliliği Op. Dr. Sabri Özden, Op. Dr. Şiyar Ersöz, Dr. Bulut Özkan, Doç. Dr. Barış Saylam, Doç. Dr. Mesut Tez Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

HİPERTİROİDİ İLE SEYREDEN BENİGN TİROİT HASTALARINDA RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİ İÇİN OPTİMUM RADYOAKTİF İYOT DOZUNUN BELİRLENMESİ

HİPERTİROİDİ İLE SEYREDEN BENİGN TİROİT HASTALARINDA RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİ İÇİN OPTİMUM RADYOAKTİF İYOT DOZUNUN BELİRLENMESİ T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ NÜKLEER TIP ANABİLİM DALI HİPERTİROİDİ İLE SEYREDEN BENİGN TİROİT HASTALARINDA RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİ İÇİN OPTİMUM RADYOAKTİF İYOT DOZUNUN BELİRLENMESİ UZMANLIK

Detaylı

Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi

Renkli akım doppler ultrasonografi ile tirotoksik otoimmün tiroiditli hastaların değerlendirilmesi JCEI / Karakaş ve ark. Tirotoksik otoimmün tiroiditli hastalarda doppler USG 2013; 4 (1): 73-79 Journal of Clinical and Experimental Investigations doi: 10.5799/ahinjs.01.2013.01.0237 RESEARCH ARTICLE

Detaylı

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN TOTAL TİROİDEKTOMİ SONRASI HİPOKALSEMİ RİSKİ ÜZERİNE ETKİSİ Firuz Gachayev 1, Serhat Meriç 1, Yalın İşcan 1, İsmail Cem Sormaz 1, Fatih Tunca 1, Yasemin Giles Şenyürek 1, Tarık

Detaylı

YÜKSEK DOZ I-131 TEDAVİSİNDE HASTA DOZİMETRİSİ

YÜKSEK DOZ I-131 TEDAVİSİNDE HASTA DOZİMETRİSİ YÜKSEK DOZ I-131 TEDAVİSİNDE HASTA DOZİMETRİSİ Seval Beykan 1, Türkay Toklu 2, Nalan Alan Selçuk 2, Şerife İpek Karaaslan 1 1 Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü 2 Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nükleer

Detaylı

Malnutrisyon ve İnflamasyonun. Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi

Malnutrisyon ve İnflamasyonun. Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi Hastalarında Malnutrisyon ve İnflamasyonun Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi Ebru Karcı, Erkan Dervişoğlu lu, Necmi Eren, Betül Kalender Kocaeli Üniversitesi,

Detaylı

SUBAKUT TİROİDİT. Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı

SUBAKUT TİROİDİT. Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı SUBAKUT TİROİDİT Prof Dr Dilek Gogas Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Tiroidit terminolojisi /sınıflaması Subakut tiroidit klinik laboratuar radyolojik bulgular

Detaylı

DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ

DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ DİFERANSİYE TİROİD KANSERİ RİSK GRUPLARINA GÖRE TEDAVİ-TAKİP Dr.Nuri ÇAKIR Gazi Ü Tıp Fak Endokrinoloji ve Metabolizma B.D 35.Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma HastalıklarıKongresi 15-19 Mayıs 2013-Antalya

Detaylı

TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ

TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD TİROİD HORMONLARI ve FETOPLASENTER ÜNİTE İLİŞKİSİ Hipotiroidi/Hipotiroksinemi Plasental abruption

Detaylı

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın:

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın: BETA HCG HCG gebelik sırasında eteneden salgılanır Gebe olmayan sağlıklı kişilerin kanındaki HCG düzeyi 1ng/ml'nin altındadır. Yumurtalık ve erbezlerinde koryokorsinom ve embriyonal kanser gibi ender görülen

Detaylı

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM

TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM NE YAKLAŞIM Prof. Dr. Sibel Güldiken TÜTF, İç Hastalıkları AD, Endokrinoloji BD PREVALANSI Palpasyon ile %3-8 Otopsi serilerinde %50 US ile incelemelerde %30-70 Yaş ilerledikçe sıklık artmakta Kadınlarda

Detaylı

Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi

Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi Düşük Riskli Diferansiye Tiroid Kanserlerinde RAİ Tedavisi 14.04.2017 Dr. Ebru YILMAZ İstanbul Üniveristesi İstanbul Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Neden evreleme yapıyoruz? Prognostik bilgi Hastalık

Detaylı

İnsidental kanser. Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği

İnsidental kanser. Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği İnsidental kanser Dr. Ali İlker Filiz Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Tanım Preoperatif tanı yöntemleriyle saptanamayan, ancak benign hastalıklar nedeniyle

Detaylı

TİROİD HASTALIKLARI TİROİD HASTALIKLARI. Hipertiroidi nedir? Hipotiroidi nedir? Hipertiroidi veya hipotiroidi tanısı nasıl konur?

TİROİD HASTALIKLARI TİROİD HASTALIKLARI. Hipertiroidi nedir? Hipotiroidi nedir? Hipertiroidi veya hipotiroidi tanısı nasıl konur? TİROİD HASTALIKLARI Çocuklarda büyüme, gelişme, zeka ve okul başarısını etkileyen en önemli hormon tiroid hormonlarıdır. Büyüklerde kilo problemleri, saç ve deri hastalıkları, psikiatrik bozukluklar, açıklanamayan

Detaylı

T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı

T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı T.C. BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı HİPERTİROİDİDE RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİ SONRASI ANTİTİROİD İLAÇ KULLANIMI UZMANLIK

Detaylı

TNTD, I-131 ile Hipertiroidizm Tedavi Uygulama Kılavuzu 2.0

TNTD, I-131 ile Hipertiroidizm Tedavi Uygulama Kılavuzu 2.0 UYGULAMA KILAVUZU DOI:10.4274/nts.2015.009 Nükleer Tıp Seminerleri / Nuclear Medicine Seminars 2015;1:44-9 TNTD, I-131 ile Hipertiroidizm Tedavi Uygulama Kılavuzu 2.0 TSNM, Procedure Guideline for I-131

Detaylı

YAŞLILARDA HİPERTİRİOİDİ. Dr. Ali İbrahim Sevinç Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD

YAŞLILARDA HİPERTİRİOİDİ. Dr. Ali İbrahim Sevinç Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD YAŞLILARDA HİPERTİRİOİDİ Dr. Ali İbrahim Sevinç Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD 1 Tanım Dünya Sağlık Örgütü yaşlılığı 65 yaşından sonraki dönem olarak tanımlamaktadır. 65-74 yaş

Detaylı

Tiroid Bezi Sorunları

Tiroid Bezi Sorunları Tiroid hormonları ve yumurtalık işlevleri birbirleriyle o kadar iç içedirler ki, yumurtalık işlevlerinde sorunların varlığı durumunda tiroid bezi işlevleri tanı aşamasının ilk başlarında değerlendirilir.

Detaylı

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ

SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ 8. Aile hekimliği güz okulu 26 eylül 2014- Antalya SUBKLİNİK TİROİD HASTALIKLARI VAKA ÖRNEKLERİ Prof Dr Dilek Yavuz Marmara Üniversitesi Tıp fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma BD Hipotiroidi: Doku

Detaylı

Tiroid fonksiyon testleri: Güncel kılavuzlar ve klinik kullanımları

Tiroid fonksiyon testleri: Güncel kılavuzlar ve klinik kullanımları Tiroid fonksiyon testleri: Güncel kılavuzlar ve klinik kullanımları Dr. Sevgi ESKİOCAK T.Ü.Tıp Fak. Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı EDİRNE Sunu akışı Tiroid hastalıklarını incelemekte kullanılabilecek analiz

Detaylı

Tiroid Hormonları ve Antitiroid İlaçlar

Tiroid Hormonları ve Antitiroid İlaçlar Tiroid Hormonları ve Antitiroid İlaçlar Tiroid bezi, boyunda trakeanın önüne yerleşmiş olup erişkinde ağırlığı 15-20 g dır. Fonksiyonel birimleri içi kolloid ile dolu küresel foliküllerdir. Bu hücrelerin

Detaylı

HİPERTİROİDİDE CERRAHİ GENİŞLİĞİ. Dr. Aykut SOYDER Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Aydın

HİPERTİROİDİDE CERRAHİ GENİŞLİĞİ. Dr. Aykut SOYDER Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Aydın HİPERTİROİDİDE CERRAHİ GENİŞLİĞİ Dr. Aykut SOYDER Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Aydın HİPERTİROİDİ %1-3 * Graves %50-80 Toksik MNG Toksik adenom *Franklyn JA, Boelaert

Detaylı

BENİGN TANILARLA TİROİT OPERASYONU YAPILAN OLGULARDA NÜKS NODÜLER GUATR GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

BENİGN TANILARLA TİROİT OPERASYONU YAPILAN OLGULARDA NÜKS NODÜLER GUATR GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA BİLİMDALI BENİGN TANILARLA TİROİT OPERASYONU YAPILAN OLGULARDA NÜKS NODÜLER GUATR GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN

Detaylı

Guatr (Tiromegali) İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı

Guatr (Tiromegali) İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Guatr (Tiromegali) İhsan ESEN Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Guatr Evrelemesi (DSÖ) Evre O : Guatr yok Evre 1a : Palpasyonla var, boyun ekstansiyonda bile görülmüyor

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞI PAPİLLER TİROİD KANSERİNDE BRAF V600E MUTASYONU İLE KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİ VE NÜKS ORANI ÜZERİNE ETKİSİ

ÇOCUKLUK ÇAĞI PAPİLLER TİROİD KANSERİNDE BRAF V600E MUTASYONU İLE KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİ VE NÜKS ORANI ÜZERİNE ETKİSİ ÇOCUKLUK ÇAĞI PAPİLLER TİROİD KANSERİNDE BRAF V600E MUTASYONU İLE KLİNİKOPATOLOJİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİ VE NÜKS ORANI ÜZERİNE ETKİSİ Ecem Nekay 1, Yalın İşcan 1, Abdülmuttalip Baysal 1, İsmail

Detaylı

Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Genel Cerrahi Kliniği, 2 Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Kliniği, İstanbul

Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Genel Cerrahi Kliniği, 2 Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Cerrahi Kliniği, İstanbul Araştırmalar / Researches Dominant Nodül Çapına Göre Tedavi Edilen Benign Nodüler Tiroid Hastalıklarında İnsidental Tiroid Karsinom Sıklığı Aysun Şimşek Çelik 1, Deniz Güzey 1, Fatih Çelebi 1, Atilla Çelik

Detaylı

TİROİD CHECK UP TARAMASI

TİROİD CHECK UP TARAMASI TİROİD CHECK UP TARAMASI Tiroid hastalıkları sinsi seyirli hastalıklardır. Tiroid hastalıkları çocuk ve gençlerin büyüme ve gelişmesini çok etkiler. Özellikle okul başarısında düşme ve ergenlikte karşılaşılan

Detaylı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi Dr. Aslı KANTAR GİRİŞ GENEL BİLGİLER Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım

Detaylı

Tiroid Bezi Hastalıkları (Guatr) Guatr, İç Guatr ve Dış Guatr Tanımları

Tiroid Bezi Hastalıkları (Guatr) Guatr, İç Guatr ve Dış Guatr Tanımları Guatr, İç Guatr ve Dış Guatr Tanımları İç guatr: Halk arasında sıkça kullanılan bu deyim, dışarıdan bakıldığında guatrın büyüdüğünün görülmemesine rağmen, guatr bezinin fazla çalışması nedeniyle gelişmiş

Detaylı

TİROİD CERRAHİSİ. Dr. Ömer USLUKAYA

TİROİD CERRAHİSİ. Dr. Ömer USLUKAYA TİROİD CERRAHİSİ Dr. Ömer USLUKAYA CERRAHİ KİME NE ZAMAN? NASIL CERRAHİ - KİME? Malignite veya şüphesi GUATR Medikal tedaviye dirençli hipertroidi Bası Kozmetik sorun Retrosternal yerleşim AMAÇ Ötirodizim

Detaylı

1.Cİ HAFTA MERHABA SAYIN OKURLARIM

1.Cİ HAFTA MERHABA SAYIN OKURLARIM 1.Cİ HAFTA MERHABA SAYIN OKURLARIM SİZE EN ÇOK MERAK ETTİĞİNİZ KONULARDA BİLGİ VERMEYE DEVAM EDECEĞİM BİLİYORSUNUZKİ TROİD HASTALIKLARIDA ENÇOK MERAK EDİLEN KONULAR ARASINDA ARTIK SİZLER ÇOK DAHA BİLİNÇLİSİNİZ

Detaylı

İntraoperatif Rekürren Laringeal Sinir Monitorizasyonunda Tekrar Kullanım Güvenlimidir? Doç. Dr. Barış Saylam Ankara Numune EAH Meme Endokrin Cerrahi

İntraoperatif Rekürren Laringeal Sinir Monitorizasyonunda Tekrar Kullanım Güvenlimidir? Doç. Dr. Barış Saylam Ankara Numune EAH Meme Endokrin Cerrahi İntraoperatif Rekürren Laringeal Sinir Monitorizasyonunda Tekrar Kullanım Güvenlimidir? Doç. Dr. Barış Saylam Ankara Numune EAH Meme Endokrin Cerrahi Giriş-Amaç RLS (rekürren laringeal sinir) paralizisi

Detaylı

H PERT RO D ZMDE CERRAH TEDAV

H PERT RO D ZMDE CERRAH TEDAV Eğitimi Etkinlikleri.Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Tiroid Hastal klar Sempozyumu 15 Ekim 1999, stanbul, s. 69-74 Sürekli Tıp İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi

Detaylı

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler

PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ. Klinik ve patolojik özellikler PAPİLLER TİROİD KARSİNOMLU OLGULARIMIZDA BRAF(V600E) GEN MUTASYON ANALİZİ Klinik ve patolojik özellikler Neslihan KURTULMUŞ,, Mete DÜREN, D Serdar GİRAY, G Ümit İNCE, Önder PEKER, Özlem AYDIN, M.Cengiz

Detaylı

Thyroid Gland Hemiagenesis with Multinodular Graves' Disease: A Case Report

Thyroid Gland Hemiagenesis with Multinodular Graves' Disease: A Case Report Thyroid Gland Hemiagenesis with Multinodular Graves' Disease: A Case Report [Multinodüler Graves' Hastaliğinin Eşlik Ettiği Tiroid Hemiagenezili Olgu] Ayse Arduc, Mazhar Muslum Tuna, Bercem Aycicek Dogan,

Detaylı

Konya il merkezinde hizmet veren iki hastanenin tiroidektomi endikasyonlarının değerlendirilmesi *

Konya il merkezinde hizmet veren iki hastanenin tiroidektomi endikasyonlarının değerlendirilmesi * Araştırma: Konya il merkezinde hizmet veren iki hastanenin tiroidektomi endikasyonlarının değerlendirilmesi * Mehmet Ali Eryılmaz, Ömer Karahan, Kemal Arslan, Serden Ay, Barış Sevinç Konya Eğitim ve Araştırma

Detaylı

GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET

GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET GEBELİK TİROİD TARAMASI? EVET Prof.Dr.N.CENK SAYIN TRAKYA Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. Perinatoloji BD. TİROİD TİROİD DİSFONKSİYONU: GEBE %2 4 %10 EUTİROİD OLMASINA KARŞIN TİROİD ANTİKORLARI

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ. HiPOTiROiDi. Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ. HiPOTiROiDi. Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ HiPOTiROiDi Konjenital, Hashimoto ve Edinsel hipotiroidi Tiroid bezi ve İşlevleri Tiroid bezi boyunda, nefes borusunun üzerine adeta kalkan gibi sarılı bir şekilde yer alır.

Detaylı

Lokalizasyon çalışmalarının şüpheli olduğu primer hiperparatiroidi olgularında 99 Tc-MIBI intraoperatif gama-prob kullanımı: Kohort değerlendirme

Lokalizasyon çalışmalarının şüpheli olduğu primer hiperparatiroidi olgularında 99 Tc-MIBI intraoperatif gama-prob kullanımı: Kohort değerlendirme Lokalizasyon çalışmalarının şüpheli olduğu primer hiperparatiroidi olgularında 99 Tc-MIBI intraoperatif gama-prob kullanımı: Kohort değerlendirme A.Cem Dural 1, Cevher Akarsu 1, İlhan Gök 1, Aysel Koyuncu

Detaylı

ACİL CERRAHİ GİRİŞİM GEREKTİREN ENDOKRİN PATOLOJİLER: ERKEN TANI & HIZLI TEDAVİ

ACİL CERRAHİ GİRİŞİM GEREKTİREN ENDOKRİN PATOLOJİLER: ERKEN TANI & HIZLI TEDAVİ ACİL CERRAHİ GİRİŞİM GEREKTİREN ENDOKRİN PATOLOJİLER: ERKEN TANI & HIZLI TEDAVİ Cevher Akarsu, A. Cem Dural, M. Abdussamet Bozkurt, M. Ferhat Çelik, İlkay Halıcıoğlu, Murat Çikot, Ali Kocataş, Halil Alış

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

TEMD ENDOKRİNOLOGLAR İÇİN İLERİ TİROİD ve BOYUN ULTRASONOGRAFİSİ KURSU

TEMD ENDOKRİNOLOGLAR İÇİN İLERİ TİROİD ve BOYUN ULTRASONOGRAFİSİ KURSU TEMD ENDOKRİNOLOGLAR İÇİN İLERİ TİROİD ve BOYUN ULTRASONOGRAFİSİ KURSU DESTEKLEYAN FİRMA MERCK Türkiye 10:00 10:10 Açılış Kongre Başkanı Dr. Ersin AKARSU TEMD Başkanı Dr. Sevim GÜLLÜ 10:10 10:40 İlginç

Detaylı

DR. DERYA ŞEN DANIŞMAN:PROF.DR MEHMET UNGAN

DR. DERYA ŞEN DANIŞMAN:PROF.DR MEHMET UNGAN HİPERTİROİDİ/TİROTOKSİKOZ DR. DERYA ŞEN DANIŞMAN:PROF.DR MEHMET UNGAN SUNUM PLANI Tiroid hormonlarının görevleri Hipertiroidi tanımı ve tanısı Tedavi ve takibi Graves hastalığı Gebelikte hipertiroidi Tiroiditler

Detaylı

Gebelik ve Tiroid. Dr Mehmet ERDOĞAN

Gebelik ve Tiroid. Dr Mehmet ERDOĞAN Gebelik ve Tiroid Dr Mehmet ERDOĞAN Gebelik Sırasında Tiroid Adaptasyonu hcg TSH gibi glycoprotein Beta subünitleri belirgin benzer hcg tiroid sitümülan etkiye sahip (10-12. haftada pik) %10-20 normal

Detaylı

Yeni bir TSH reseptör aktive edici mutasyon ile ilişkili ailevi hipertiroidi: Beş vaka takdimi

Yeni bir TSH reseptör aktive edici mutasyon ile ilişkili ailevi hipertiroidi: Beş vaka takdimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2015; 58: 23-27 Vaka Takdimi Yeni bir TSH reseptör aktive edici mutasyon ile ilişkili ailevi hipertiroidi: Beş vaka takdimi Korcan Demir 1,*, Selma Tunç 2, Alies A.

Detaylı

Diferansiye Tiroid Kanserlerinde tiroid beze yönelik cerrahi, boyutları, üst ve alt laringeal sinire ve paratiroid bezlere yaklaşım. Dr.

Diferansiye Tiroid Kanserlerinde tiroid beze yönelik cerrahi, boyutları, üst ve alt laringeal sinire ve paratiroid bezlere yaklaşım. Dr. Diferansiye Tiroid Kanserlerinde tiroid beze yönelik cerrahi, boyutları, üst ve alt laringeal sinire ve paratiroid bezlere yaklaşım Dr. Alper CEYLAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Tiroid

Detaylı

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır.

Genellikle 50 yaş üstünde görülür ancak seyrekte olsa gençler de de görülme olasılığı vardır. Erkek üreme sisteminin önemli bir üyesi olan prostatta görülen malign (kötü huylu)değişikliklerdir.erkeklerde en sık görülen kanser tiplerindendir. Amerika'da her 5 erkekten birinde görüldüğü tespit edilmiştir.yine

Detaylı

Tiroid Cerrahisinde Nöromonitorizasyonun Rekürren Laringeal Sinir Hasarı Oranına Etkisi

Tiroid Cerrahisinde Nöromonitorizasyonun Rekürren Laringeal Sinir Hasarı Oranına Etkisi Tiroid Cerrahisinde Nöromonitorizasyonun Rekürren Laringeal Sinir Hasarı Oranına Etkisi *Necati Şentürk, *Koray Öcal, *Ahmet Dağ, **İlter Helvacı, **Tamer Akça * M.E.Ü.T.F. Genel Cerrahi A.D. ** M.E.Ü.T.F.

Detaylı

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ IX. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ VE TANIM Kronik

Detaylı

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu

Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu 7. Ulusal Endokrin Cerrahi Kongresi Prof. Dr. Serdar Özbaş Nisan 2015 / Antalya Papiller Tiroid Karsinomunda Santral Lenf Nodu Diseksiyonu Serdar

Detaylı