BURSA SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ. Şahabettin HARPUT Bursa Valisi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BURSA SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ. Şahabettin HARPUT Bursa Valisi 19.11.2012"

Transkript

1 BURSA SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ Şahabettin HARPUT Bursa Valisi

2 BURSA VE SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ

3 BURSA TARİHE YÖN VEREN İLKLERİN ŞEHRİ OLUP AYNI ZAMANDA İSTANBUL UN FETHİNE KADAR OSMANLI NIN İLK BAŞKENTİ ÜNVANINI TAŞIR. BURSA DAKİ BAZI İLKLERİ ŞÖYLE SIRALAYABİLİRİZ.

4 Osmanlının İLK HASTANESİ Yıldırım Darüşşifası BURSA DA kurulmuştur.

5 TÜRKİYE DE İLK TELEFERİK BURSA da hizmete girmiştir.

6 İlk KONSÜL 325 yılında BURSA İznik te toplanmıştır.

7 Osmanlı nın İLK BEDESTENİ 1491 de BURSA da yapılmıştır.

8

9 OSMANLININ İLK KAPLICALARI BURSA KAPLICALARIDIR

10

11

12 İLK OSMANLI PARASI BURSA DA BASILMIŞTIR. OSMANLI NIN İLK ÜNİVERSİTESİ BURSA DA KURULMUŞTUR.

13 BURSA DA SAĞLIK TURİZMİ Küreselleşen dünyada hızla büyüyen, katma değeri yüksek, farklı turizm çeşitlerini içeren ve birçok ülkede devlet politikası haline gelen sağlık turizmi, özellikle son yıllarda ülkemiz ve Bursa ekonomisi için de büyük önem taşımaktadır. Tedavi amaçlı sağlık turizmi, dünya çapında hızla yayılan, özellikle batı ülkelerinde günden güne popülerlik kazanan bir fenomen olmuştur.

14 Türkiye nin dördüncü büyük şehri Bursa; otomotiv ve tekstil sanayinin merkezi olması, çok zengin ve çeşitli tarımsal kapasitesi, kültür ve tarihi zenginliği, deniz, şelale ve gölleri ile muhteşem doğal güzellikleri ve son yıllarda Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi gibi yatırımlarla ivme kazanan kongre turizmi, Dağyenice, Tümbüldek ve Oylat gibi termal turizm potansiyeli ve yatırımları, İslam ve Hıristiyan inancı açısından çok önemli merkezleri mevcut tesis ve kadrosuyla sağlık turizmi açısından artan kapasitesi, Uludağ gibi dünyaca ünlü kış sporları merkezinin yanı sıra Unesco dünya kültürel miras listesine aday Cumalıkızık ve hanlar bölgesi gibi iki önemli değeri sinesinde saklayan müstesna bir şehirdir.

15 Bursa ili olarak; Dünyada yapılan tüm tedavi ve operasyonların şehrimizde yapılması, Sağlık hizmetlerinin sunumunun kaliteli, hızlı ve ileri teknolojiye sahip cihazlarla yapılıyor olması, Toplam 35 hastane, 1 tıp fakültesi ve 1 askeri hastane mevcudiyeti ve 13 yeni hastane planlanmış olması, 1500 yataklı ve 4 ayrı hastaneden oluşacak yeni bir entegre sağlık kampusunun yapılacak olması, Toplam 3 hastanenin JCI Uluslararası Akreditasyon Belgesine sahip olması,

16 Organ nakli ve büyük ameliyatlar dahil, teşhis ve tedavi hizmetlerinde dünyanın en modern teknolojik donanımının kentimizde kullanılıyor olması, Konaklama ünitelerinin çeşitliliği; kullanımda 193 tesis yatak kapasitesi ile, yatırımda 15 tesis 1413 yatak kapasitesine sahip olması, Mevcut termal su kaynaklarının kalite ve debi olarak çok zengin olması, Dağyenice, Oylat, Tümbüldek, Çekirge-Kükürtlü termal alanlarının mevcudiyeti, 12 ay zengin turizm çeşitliliği ve rekreatif faaliyetlerin (inanç-tarih-kültürdoğa-kış) bulunması, Uluslararası hava limanına sahip olması, kara ve deniz yoluyla kolay ulaşılabilir olması Bursa için olduğu kadar ülkemiz için de büyük önem taşır. Özellikle Dağyenice termal turizm bölgesi adıyla yürütülmekte olan proje ise ülkemizin bu alandaki en büyük uluslararası vizyon projesi olmaktadır.

17 Bakanlar Kurulu nca Turizm Bölgesi ilan edilip Master Plan Ve 1/ lik Planları hazırlanıp onaylanmış bulunan bu büyük projenin 1/5000 lik Ve 1/1000 lik uygulama İmar Plan Çalışmaları başlamış olup, bölgemizin alt yapı ve arazi işlemleri de devam etmektedir. İlimizin 7,5 Km. yakınında yer alan muhteşem ormanlar ve bir göletin de içinde yer aldığı bu bölge 1016 hektar olup toplam 7000 yatak kapasiteli bir Termal Tatil Köyü olacaktır. İçinde her türlü Fizik Tedavi Rehabilitasyon Tesislerinin de yer alacağı bu alanda ayrıca Wellness ve Spa tesisleri, Türk Hamam ve Kaplıca ile Kongre, Kültür ve çeşitli spor aktiviteleri (Golf-Tenis-At Binme- Yüzme-Kros V.S. Gibi) yer almakta olup proje tutarı 2 milyar dolar civarındadır.

18 Yaşlanan dünyamızda ülkelerin özellikle sağlıklı yaşlanma (wellness) amacıyla ciddi bütçeler ayırıp bu tür tesislere akın ettiği ve 3. Yaş sağlık turizminin hızla ivme kazandığı dikkate alınırsa ilimizde kurulmakta olan Dağyenice termal sağlık ve turizm merkezinin önemi daha da artacaktır.

19 Yine ilimizde özel hastane ve otel sahiplerinin bir araya gelerek kurdukları ve Türkiye de ilk olan sağlık turizm derneğinin (BUSAD) Bursa daki çok yönlü faaliyetleri sağlık turizminin Bursa da gelişmesine çok ciddi katkı yapmaktadır. Son olarak; Bursa da yapılan ve Sayın Başbakanımızla 8 Arap ülkesi turizm bakanları ve yetkililerinin katıldığı Türk-Arap buluşmasında da konu vurgulanmış ve çok sayıda yerli ve yabancı yatırımcı bölgeye yatırım için talepte bulunmuştur. Bu kapsamda Bursa nın Arap turizm örgütü tarafından 2013 yılı için ana destinasyon merkezi ilan edilmesi Arap coğrafyasından sağlık turizmi kapsamında geleceklerin sayısını olumlu etkileyecektir.

20 Ayrıca Sağlık Bakanlığı nın koordinesinde yürüyen ve ilimizin en uygun yerlerden biri olduğu değerlendirilen sağlık serbest bölgesi nedeniyle Valiliğimiz inşaat için gerekli olan 5000 dönüm araziyi hazır tutmakta olup, bölge medikal, termal ve 3. yaş sağlık turizmi için uygun şartlara sahiptir. Esasen bu alanda daha şimdiden Fin-Hollanda-İsveç-Arap ve Türk şirketleri Valiliğimizle irtibata geçmişlerdir.

21 Yüzyıllardır termal sularıyla ziyaretçilerine şifa dağıtan Bursa, bugün de modern dünyanın tercihleri doğrultusunda hizmet veren yeni tesislerinde, dünyaya sağlık sunmaya devam etmektedir. Diliyoruz ki Bursa, bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki yıllarda da her geçen gün daha çok zenginleşen sağlık turizmi potansiyeli ile sağlıklı yaşamın en doğru adresi olacaktır. Şimdi sizlere Bursa nın 3.yaş ve Sağlık Turizmi ile alakalı cazibesi hakkında kısa bilgi sunacağım.

22

23 3. YAŞ VE SAĞLIK TURİZMİNİN ÖNEMİ Sınırların ve mesafelerin önemini yitirdiği yaşadığımız zaman diliminin temel karakteristik özellikleri turist profiline de yansımış ve daha bilinçli, kültür düzeyi ve beklentisi daha yüksek bir turist profili ortaya çıkmıştır. Özellikle Best Ager olarak tanımlanan 55 yaş üstü grubun bilgi ve yaşam kalitesinin yüksek olması, ekonomi ve zaman kısıtlamasının olmaması, her geçen gün bu nitelikli grubun turistik aktivitesini artırmaktadır.

24 Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2020 yılında dünyada 1 milyardan fazla yaşlı insan olacaktır. ABD de yaşayan 40 milyondan fazla 65 yaş üstü insan sayısı 2030 da 70 milyonu bulacaktır. Avrupa da 55 yaş üstü insan sayısı 125 milyondur. Bu rakamın 2020 yılında 200 milyonu bulması bekleniyor. Batı ülkeleri 55 yaşın, 2020 yıllarından itibaren orta yaş olmasını, insanların 70 li yaşların sonuna kadar aktif çalışmalarını hedeflemektedir. Bunun için emekliliği geciktirerek, insanları daha çok çalıştırmayı öngörmektedirler.

25 Yukarıdaki sayısal veriler 3. yaş grubu için sağlık turizminin önemini ciddi olarak ortaya koymaktadır. Batılı ülkeler son yıllarda sağlık harcamalarına büyük bütçeler ayırırken, aynı zamanda insanlarının sağlıklı yaşlanması ve onlardan daha uzun süreli hizmet alabilmek için çok önemli destekler sağlamaktadır. Örneğin AB ülkeleri 19 Ocak 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu nda aldıkları bir kararla vatandaşlarına yurtdışında wellness ve sağlık hizmetleri için büyük destekler vermeye başlamışlardır.

26 Zira istatistikler göstermiştir ki; Bir yaşlı insanın sağlık giderleri onun sağlıklı yaşlanması için yapılacak harcamaların on katından daha fazla bir yekün tutmaktadır. Bütün bu yukarıdaki veriler 3. Yaş Turizmi ve Küresel Tıp Turizmini gündeme getirmiştir. Tıp turizminin 2012 yılı giderleri dünyada 100 milyar dolar civarında iken bu rakamın 2020 yıllarında 500 milyar dolara yaklaşacağı tahmin edilmektedir. Bugün pek çok ülke 3. yaş ve tıp turizmine büyük önem vermeye başlamış ve bu alanda ciddi yatırımlar yapmaya yönelmişlerdir.

27 Yukarıdaki veriler ışığında bundan böyle ülkemize gelecek olan turist profilinin, özellikle belli bölgelerde (Bursa gibi) 55 yaş üstü ve tıp turizmi kategorisinde anlamlı bir şekilde değişeceği bilinmektedir. Bu çerçevede, söz konusu nüfusun ihtiyaç ve arzularına hitap edecek ürün çeşitliliğinin ve hizmet kalitesinin sağlanabilmesi için çalışmalara bir an önce başlanmalıdır.

28 Bu anlamda ilimizde önemli bir çalışma başlatmış bulunuyoruz. Ayrıca ilimizin Avrupa Sağlıklı Şehirler Örgütünün üyesi ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği nin de merkezi olması, Bursa yı bu anlamda da dünya ölçeğinde önemli bir hale getirecektir. Yine ilimizdeki, hem nitelik ve hem de nicelik açısından var olan çok büyük medikal ve termal sağlık imkan ve potansiyeli, ilimizi bu alanda önemli bir cazibe merkezi yapmaktadır.

29 SAĞLIK TURİZMİNDE İNSANLAR NELERİ TERCİH EDERLER 1 - Kaliteli işletmeleri ve kaliteli hizmet anlayışını, 2 - Çevre bilincini ( temiz hava ve yeşil çevre), 3 - Sağlıklı yaşamı (spa-wellness ve medikal tıp), 4 - Tarih ve kültürü, 5 - Doğal ve huzurlu yaşamı, 6 - Hızlı ve kolay ulaşımı, 7 - Doğal ürün ve gıdalar, organik beslenme.

30 BURSA NIN AVANTAJLARI Bu çerçevede Bursa, kendine özgü tarihi ve kültürel dokusu, Uludağ ı, şifalı termal su kaynakları, denizi, gölleri, şelaleleri, yaylaları, ormanları, yürüyüş parkurları, temiz havası, suyu, köyleri gibi doğal zenginlikleri ve güçlü alt yapısı sayesinde sağlık ve 3. yaş turisti profiline hitap edebilecek potansiyele sahip nadir kentlerimizden biridir.

31 TARİH VE KÜLTÜR Bizans ve Osmanlı döneminin eşsiz eserlerinin zenginliği ile göz kamaştıran ve adeta bir açık hava müzesi olan Bursa, yukarıda bahsedildiği gibi tarihi ve kültürel açıdan 3. yaş grubu ve genel sağlık için gelen turistlerin ilgi odağı olacak çok büyük potansiyele sahiptir.

32 SAĞLIKLI YAŞAM Teknoloji ve zorlaşan yaşam koşulları sağlıklı yaşam kavramını tüm dünyanın gündemine taşımıştır. Bursa olarak bu gelişmeyi en iyi şekilde takip ederek ilimizin gerek Medikal Tıp gerekse Termal Tıp imkanlarını en iyi şekilde bir arada değerlendirebilmek için yoğun bir çabanın içerisine girmiş bulunmaktayız.

33 MEDİKAL TIP Bursa, medikal tıp alanında altyapı ve tesis kapasitesi yüksek, bilgi ve beceriyle donatılmış yeterli sağlık personeli ile AB ve ABD ye göre aynı kalite ve teknoloji imkanlarına sahip bir kent olup, birçok cerrahi işlemde, örneğin; Almanya da 3000 Euro olan fiyatın, ülkemizde 800 Euro olması (uçak, konaklama ve gezi ücretleri dahil) gibi avantajlarıyla büyük bir cazibe merkezidir. Bursa, ildeki kamu ve özel toplam 40 hastane ile, özellikle kalp ve by-pass, ortopedi, onkoloji ve lazer göz ameliyatlarında iddialı bir kenttir. Bursa da resmi ve özel sağlık kurumlarında çalışan Sağlık Personeli toplam sayısı dir

34 TERMAL TIP Bursa, halen kullanılabilir vaziyetteki 300 litre/sn lik debisi ve 30º-90º arasındaki ısısıyla çok zengin bir şifalı sıcak su potansiyeline sahiptir. Bursa sularının çok çeşitli hastalıklar için şifa veren mineral değerleri yanında, özellikle insan vücuduna gençlik ve dinçlik veren özellikleri Bursa yı çok önemli bir cazibe merkezi yapmaktadır. Nitekim tarih boyunca Roma- Bizans-Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Bursa nın bu özelliği hep fark edilmiştir ve Bursa bir kaplıcalar şehri olarak ün yapmıştır.

35 Bugün için il merkezinde termal yatak kapasitesi 45 tesiste 7000 e ulaşmıştır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Öte yandan ilimizin hemen yakınında kurulmakta olan Türkiye'nin ilk ve en büyük Termal Sağlık Turizm Bölgesinde yapımı öngörülen ilave 7000 yatak kapasiteli kür merkezi, rehabilitasyon, wellness ve SPA merkezleri ve termal otellerle toplam termal yatak sayısı e çıkmaktadır. Bütün bu hızlı ve yeni gelişmelerle Bursa kısa sürede dünya ölçeğinde bir termal merkez olma yolunda hızla ilerlemektedir.

36 ULUDAĞ Ülkemizin en önemli kış sporları ve kayak merkezi olan Uludağ, sadece kış mevsiminde değil, diğer mevsimlerde de gerek doğal güzelliği ve gerekse endemik bitki ve hayvan türleri sayesinde dünyada eşine az rastlanan bir değere sahiptir. Ayrıca yaz ve kış aylarında, 20 günlük süre içinde, kan hücrelerinin yenileneceği hususu da Uludağ ı herkes için sağlık yönünden ayrı bir cazibe merkezi yapmaktadır.

37 İNANÇ MERKEZLERİ 3. yaş grubu ve diğer sağlık hizmeti alanların bilgi ve eğitim seviyesi bakımından tarihe ve kültüre olduğu kadar, inançlara da bağlı ve meraklı oldukları bir gerçektir. Bu bağlamda, İslam inancı için çok önemli makamların ve mabetlerin Bursa da bulunması Bursa yı ülkemizin bu alandaki en önemli merkezlerinden biri yapmıştır. Bursa Ulucamii, Yeşil Camii ve Yeşil Türbe, Emir Sultan Camii ve Türbesi, Hz. Üftade Camii ve Türbesi, Muradiye Külliyesi, İlk 6 Osmanlı Padişahının Türbeleri ve kendi adlarını taşıyan muhteşem mabetler bunlardan bazılarıdır. Ayrıca, Bursa ili, özellikle 1 ve 7. Konsil toplantılarının yapıldığı, Hristiyanlık dininin 3. kutsal şehri sayılan İznik ilçesiyle, bu grubun ilgisini çekecek önemli bir potansiyele sahiptir.

38 KALİTELİ HİZMET VE ULAŞIM Son 3 yıl içerisinde yurt içi ve yurt dışına hizmet veren havayolu şirketlerinin Bursa yı Türkiye ye ve dünyaya taşıması, yeni otoyol ve yüksek hızlı tren projeleri ile Bursa nın Ankara-İstanbul ve İzmir ulaşımlarının çok kısalması, ünlü marka otellerin birbiri ardına Bursa ya gelmeye başlaması, (Hilton, Sheraton, Crown Plaza, Divan, İbis gibi) her çeşit turistin aradığı kolay ulaşımı ve kaliteli konaklama imkanlarını sağlamaya yetecektir.

39 Ayrıca pek çok bakımdan bir bütünün iki parçası gibi görünen Bursa ve İstanbul un yeni ulaşım projeleri ile adeta birleşmesi Bursa nın cazibesini daha da artırmakta, İstanbul la Bursa tek bir destinasyon olarak değerlendirilmeye başlanmaktadır.

40 DOĞAL VE HUZURLU HAYAT Bursa, dağdır, ovadır, göldür, nehirdir, yeşilliktir, her şeyi bol olan bir şehirdir. Ayrıca Bursa, huzurlu bir şehirdir ve sosyal hayatı çok gelişmiştir. Tiyatro, sinema, alışveriş ve kültür merkezleri ile dinamik bir sosyal yaşam imkanı sağlar. Bursa nın bu özellikleri her çeşit turist grubunun hayatını kolaylaştıracak düzeydedir.

41 ORGANİK BESLENME Bursa, sadece Türkiye nin değil, bütün Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu nun en kaliteli tarım ürünlerinin yetiştiği bir ildir. Kestane, şeftali, kiraz, elma, armut, incir, çilek, ahududu gibi meyvelerin yanında, her çeşit sebze zenginliği Bursa yı bu alanda marka yapmaktadır. Bu anlamda Bursa ya gelen turistler, Bursa da aradıkları her şeyi organik olarak bizzat elleriyle seçecek, ayrıca kaliteli yemek ve tatlı çeşitleri ile çok farklı bir damak zevkini yaşayacaklardır.

42 SONUÇ Bütün bu sayılan özellikleriyle Bursa nın sağlık turizminin en önemli merkezlerinden biri olabileceği değerlendirilmektedir. Bir bölgenin turistik anlamda pazarlanabilmesi için, o bölgenin sahip olduğu değerin potansiyel ve kalite olarak zenginliği yanında, bölgenin ulaşılabilirlik, güvenlik ve maliyetler yönünden de uygun olması, ayrıca destek faktörlerle beraber temel bir çekiciliğinin bulunması büyük önem taşır.

43 Bursa da sağlık için her şeyin en geniş manada var olması ve bunların çok kolay ve ucuz elde edilmesi, Bursa ya kolay ulaşılması, ayrıca Bursa ya gelenlerin burada sağlık hizmeti alırken Bursa nın tarihi ve kültür zenginliği, çok çeşitli müzeleri, muhteşem doğası, denizi, şelale ve gölleri, çok zengin ve lezzetli yemek ve tatlılarıyla, marka haline gelmiş taze meyve çeşitleri, inanç turizminin müstesna mekan ve makamları ve diğer pek çok farklı güzellikten de aynı anda istifade etmesi Bursa yı çok özel bir konuma getirmektedir. Bu nedenle Bursa öncelikle Balkanlar ve Avrupa'nın bir bölümü, Körfez Ülkeleri ve Arap alemi, Kafkaslar, Rusya, Azerbaycan ve Türk Cumhuriyetleri için tam bir sağlık merkezi özelliğini taşımaktadır. Şahabettin HARPUT Bursa Valisi

BURSA SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Özcan AKAN İl Sağlık Müdürü

BURSA SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. Dr. Özcan AKAN İl Sağlık Müdürü BURSA SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Dr. Özcan AKAN İl Sağlık Müdürü BURSA SAĞLIK TURİZMİ POTANSİYELİ Dr. Özcan AKAN İl Sağlık Müdürü BURSA da Medikal Turizm Termal Turizmi SPA-Wellness

Detaylı

KÜTAHYA. Dr. Kamil TÜRKMEN- Kütahya İl Sağlık Müdürü drkamilturkmen@gmail.com

KÜTAHYA. Dr. Kamil TÜRKMEN- Kütahya İl Sağlık Müdürü drkamilturkmen@gmail.com KÜTAHYA Dr. Kamil TÜRKMEN- Kütahya İl Sağlık Müdürü drkamilturkmen@gmail.com 3.Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi nde Alternatif Turizm de Alternatif İl Kütahya sloganıyla başlattığımız çalışma Kütahya

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE. Dünyada sağlık turizminin gelişmesine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir;

SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE. Dünyada sağlık turizminin gelişmesine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir; Yrd. Doç Dr. Gonca Güzel Şahin SAĞLIK TURİZMİNİN YENİ YILDIZI; TÜRKİYE Sağlık Turizmi; insanların tedavi olmak amacıyla yaşadıkları ülkeden, kaliteli ve görece daha ucuz hizmet alabilecekleri başka ülkelere

Detaylı

Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü. Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı

Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü. Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Hizmet Sektörü Olarak Sağlık Turizminin Ülke Ekonomisindeki Rolü Dr. Seyit KARACA TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Türkiye Ekonomisi Ülkemiz 2011 yılında yapmış olduğu büyüme trendiyle, dünya

Detaylı

1) 3.Yaş turizmi nedir? 2)3.Yaş turizmi nasıl yapılır? 3)Türkiye 3.Yaş turist sayıları (Vasco Turizm) 4) 3.Yaş Turizmi davranışsal özellikleri

1) 3.Yaş turizmi nedir? 2)3.Yaş turizmi nasıl yapılır? 3)Türkiye 3.Yaş turist sayıları (Vasco Turizm) 4) 3.Yaş Turizmi davranışsal özellikleri İÇİNDEKİLER 1) 3.Yaş turizmi nedir? 2)3.Yaş turizmi nasıl yapılır? 3)Türkiye 3.Yaş turist sayıları (Vasco Turizm) 4) 3.Yaş Turizmi davranışsal özellikleri 5)Birleşmiş Milletler ve Dünya Yaşlanma Örgütü

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ

TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ 2023 VE MALATYA İLİ TURİZMİ Dr. ADNAN ASLAN 27 MART 2013 ANKARA KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM ve İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İÇERİK 1.Dünyada ve Türkiye de Turizm 2. Türkiye

Detaylı

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin 80 81 de taçlandırmaktadır. Nitekim Mersin Serbest Bölgesi; 9 bine yakın istihdamı ve Türkiye de faaliyet gösteren 19 Serbest Bölge içerisinde

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı. 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Eskişehir Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 10.04.2013 Anadolu Üniversitesi Küresel Turizm Sektörü Dünya daki turist sayısı 2011 yılında bir önceki yıla göre % 4,6 ve 2012

Detaylı

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX AĞUSTOS 2014 DÜZCE TURİZM YATIRIM ALANLARI T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI

Detaylı

Dünyada yılda bir milyar kişi ülke değiştiriyor ve bu sayı her yıl %7 artıyor.

Dünyada yılda bir milyar kişi ülke değiştiriyor ve bu sayı her yıl %7 artıyor. Sağlık Turizmi GENEL BİLGİ Dünyada yılda bir milyar kişi ülke değiştiriyor ve bu sayı her yıl %7 artıyor. Türkiye 2002 de 17. Sıradan 2012 de 7 sıraya yükseldi. (Fransa, ABD, Çin, İspanya, İtalya, İngiltere,

Detaylı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı

TÜRK TURİZMİ. Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı TÜRK TURİZMİ Necip Boz TOBB Turizm Meclisi Danışmanı 2 45.000.000,00 40.000.000,00 35.000.000,00 30.000.000,00 25.000.000,00 20.000.000,00 15.000.000,00 10.000.000,00 5.000.000,00 Turizm Gelirleri ve Turist

Detaylı

BURSA DA SAĞLIK TURİZMİNDE TERMAL SU POTANSİYELİ ve TERMAL SU YA BAĞLI SAĞLIK TURİZMİ NDEKİ HEDEFLER

BURSA DA SAĞLIK TURİZMİNDE TERMAL SU POTANSİYELİ ve TERMAL SU YA BAĞLI SAĞLIK TURİZMİ NDEKİ HEDEFLER BURSA DA SAĞLIK TURİZMİNDE TERMAL SU POTANSİYELİ ve TERMAL SU YA BAĞLI SAĞLIK TURİZMİ NDEKİ HEDEFLER BAYRAM VARDAR A GRUBU ŞEHİR PLANCISI UPA KENTSEL PLANLAMA ve MİMARLIK A.Ş. www.upa.com.tr Mart 27, 2018;

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü

SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR. Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROGRAMI VE POLİTİKALAR Dr. H. Ömer Tontuş Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü Programın Amacı ve Kapsamı-1 2 Tıbbi tedavinin alınması, termal kaynakların kullanılması,

Detaylı

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri

Tablo 37 - İllerdeki Konaklama Tesislerinin Kapasiteleri TURİZM Manisa ili tesis sayısı ve yatak kapasitesi bakımından çevresinde bulunan illerin gerisinde kalmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı nın 2011 yılı konaklama istatistikleri incelendiğinde Manisa ilinin

Detaylı

SAĞLIK TURĠZMĠ DESTĠNASYONLARI: DÜNYADA ĠYĠ UYGULAMA ÖRNEKLERĠ VE ADANA DESTĠNASYONU

SAĞLIK TURĠZMĠ DESTĠNASYONLARI: DÜNYADA ĠYĠ UYGULAMA ÖRNEKLERĠ VE ADANA DESTĠNASYONU 26 Aralık 2012 SAĞLIK TURĠZMĠ DESTĠNASYONLARI: DÜNYADA ĠYĠ UYGULAMA ÖRNEKLERĠ VE ADANA DESTĠNASYONU Doç. Dr. Mehmet Cihan YAVUZ Çukurova Üniversitesi, Seyahat ĠĢletmeciliği Bölüm BaĢkanı SAĞLIK TURĠZMĠ

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU

SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU SAĞLIK TURİZMİ YRD. DOÇ. DR. UĞUR AKDU Sağlık Turizminin Çeşitleri 2 Termal ve spa-wellness turizmi İleri yaş ve engelli turizmi Medikal turizm 3 Termal ve Spa-Wellness Turizmi Mineralize termal sular

Detaylı

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir)

TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) TÜRKİYE TURİZM PİYASALARI 2010-(Balıkesir) Gayrimenkul değerlemesi ve gayrimenkul danışmanlığı hizmeti vermekte olan İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. nin Haziran-2011 de yayınladığı raporun

Detaylı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı

Neden Malatya ya yatırım yapmalı Neden Malatya ya yatırım yapmalı 11 2011 Temel Bilgiler Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, merkez nüfusu 500 bin civarında,

Detaylı

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 29.05.2013

2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 29.05.2013 2014-2023 BÖLGE PLANI SÜRECİ Bursa Turizm İhtisas Komisyonu Toplantısı 29.05.2013 Küresel Turizm Sektörü Dünya daki turist sayısı 2011 yılında bir önceki yıla göre % 4,6 ve 2012 de %4 artışla 1,035 milyar

Detaylı

Tablo 39 - İllerdeki Turizm Tesislerinin Konaklama Bilgileri

Tablo 39 - İllerdeki Turizm Tesislerinin Konaklama Bilgileri TURİZM Uşak, çevresindeki illerle karşılaştırıldığında daha az turist çektiği görülmektedir. Tablo 39 da sunulan bilgilere göre 2011 yılında Uşak a konaklama amacıyla gelen turist sayısı çevresindeki illerle

Detaylı

T e r m a l i n B a ş k e n t i Thermal Capital of Turkey A f y o n k a r a h i s a r

T e r m a l i n B a ş k e n t i Thermal Capital of Turkey A f y o n k a r a h i s a r T e r m a l i n B a ş k e n t i Thermal Capital of Turkey A f y o n k a r a h i s a r Prof. Dr. Mustafa SOLAK Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü msolak@aku.edu.tr V. Uluslararası Sağlık Turizmi Kongresi

Detaylı

THE UNICORN SENIOR LIVING TERMAL SPA & WELLNESS CENTER PROJESİ (KUŞADASI YAŞLI BAKIM EVİ GERİATRİ & REHABİLİTASYON MERKEZİ PROJESİ)

THE UNICORN SENIOR LIVING TERMAL SPA & WELLNESS CENTER PROJESİ (KUŞADASI YAŞLI BAKIM EVİ GERİATRİ & REHABİLİTASYON MERKEZİ PROJESİ) THE UNICORN SENIOR LIVING TERMAL SPA & WELLNESS CENTER PROJESİ (KUŞADASI YAŞLI BAKIM EVİ GERİATRİ & REHABİLİTASYON MERKEZİ PROJESİ) DÜNYADA VE TÜRKİYE DE YAŞLANMA SORUNU Dünya nüfusu, her geçen yıl artarak

Detaylı

KONAKLAMA TESİSLERİNDE KURULACAK SAĞLIK TESİSLERİ

KONAKLAMA TESİSLERİNDE KURULACAK SAĞLIK TESİSLERİ KONAKLAMA TESİSLERİNDE KURULACAK SAĞLIK TESİSLERİ Sayılarla Türk Turizmi Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik Özel Hastaneler Yönetmeliği SAYILARLA TÜRK TURİZMİ TÜRK

Detaylı

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden

BALIKESİR de. Yatırım Yapmak İçin 101 Neden BALIKESİR de Yatırım Yapmak İçin 101 Neden Coğrafi Konum 1. Türkiye nin ekonomik hareketliliğinin en yüksek olduğu Marmara Bölgesi nde yer alması, 2. Marmara ve Ege Denizi ne kıyılarının bulunması, 3.

Detaylı

YATIRIMDAN İŞLETMEYE TERMAL TURİZM

YATIRIMDAN İŞLETMEYE TERMAL TURİZM YATIRIMDAN İŞLETMEYE TERMAL TURİZM Hazırlayan: Turabi ÇELEBİ Termal Turizm Yatırımlarına yaklaşım *Termal Turizm Destinasyonları *Termal Otel Yatırımları * * Geleneksel Anlayış ( Asya Tipi ) * Modern

Detaylı

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

- SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan 3. Yaş Baharı Kongresine Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI YADİGAR GÖKALP İLHAN: - SOSYAL GÜVENLİK KURUMU NUN SAĞLIK ALANINDA ÜSTLENDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER BULUNMAKTADIR

Detaylı

6.15 TURİZM. 6.15.1 Ana Konular

6.15 TURİZM. 6.15.1 Ana Konular 6.15 TURİZM 6.15 TURİZM 334 6.15 TURİZM Başkent Lefkoşa çeşitli dönemlere ait tarihi, mimari, ve kültürel değerler açısından oldukça zengindir. Ayrıca Başkent olması nedeniyle ülkenin yönetsel, iş ve alışveriş

Detaylı

Bir Destinasyon Olarak Edirne ve Durum (Swot) Analizi

Bir Destinasyon Olarak Edirne ve Durum (Swot) Analizi Bir Destinasyon Olarak Edirne ve Durum (Swot) Analizi Planlama Süreci Durum Analizi (SWOT-GFTZ) Vizyon, Misyon, Amaçların Belirlenmesi Stratejilerin Belirlenmesi Uygulanacak Planın Seçimi Denetim ve Düzeltme

Detaylı

Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri

Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri Birinci Bölüm: Yatırım ve Proje Kavramları Turizm Yatırımlarının Türleri Y. Doç. Dr. Şevki ULAMA 1 Yatırım: Şans oyunları oynamak Eldeki fonları uzun bir süre kullanmak Fonların yatırıldığı ve kullanıldığı

Detaylı

İlin yatırımlar yönünden cazibesi nedir? İlde hangi sektörler yatırımcıları çağırmaktadır?

İlin yatırımlar yönünden cazibesi nedir? İlde hangi sektörler yatırımcıları çağırmaktadır? İlin yatırımlar yönünden cazibesi nedir? İlde hangi sektörler yatırımcıları çağırmaktadır? 1. Konum (Taşımacılık ve Lojistik Avantaj) 2. Yetişmiş insan gücü 3. Zengin yer altı kaynakları (Maden, Termal)

Detaylı

DÜNYA TURİZMİNDE GELECEĞE YÖNELİK EĞİLİMLER

DÜNYA TURİZMİNDE GELECEĞE YÖNELİK EĞİLİMLER DÜNYA TURİZMİNDE GELECEĞE YÖNELİK EĞİLİMLER İnsanoğlunun farklı amaçlarla turizm hareketlerine katılacağı ve yeni turizm türlerinin gelişeceğini söylemek mümkündür. Turizm hareketleri artarak ve çeşitlenerek

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİ TÜRKİYEDE EN HIZLI GELİŞEN HİZMET SEKTÖRÜDÜR

SAĞLIK TURİZMİ TÜRKİYEDE EN HIZLI GELİŞEN HİZMET SEKTÖRÜDÜR SAĞLIK TURİZMİ TÜRKİYEDE EN HIZLI GELİŞEN HİZMET SEKTÖRÜDÜR SAĞLIK TURİZMİ TANIMI VE ÇEŞİTLERİ Sağlık Turizmi: Herhangi bir sebeple sağlık hizmeti almak için ikamet edilen yerden başka bir yere yapılan

Detaylı

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011

2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 2012-2023 ULUSAL YAŞLANMA STRATEJİK PLANI KENT KONSEYLERİ AMASYA ÇALIŞTAYI 22.10.2011 GRUP 2 Moderatör: İlhan TOMANBAY Raportör: Ögr.Gör. Yılmaz TOKTAŞ Sekreter: Arş.Gör. Gamze FIŞKIN Katılımcılar Bolu

Detaylı

MANDARIN ORIENTAL, BODRUM 109 ODASI VE EFSANEVİ SERVİSİYLE HİZMET VERMEYE BAŞLADI!

MANDARIN ORIENTAL, BODRUM 109 ODASI VE EFSANEVİ SERVİSİYLE HİZMET VERMEYE BAŞLADI! MANDARIN ORIENTAL, BODRUM 109 ODASI VE EFSANEVİ SERVİSİYLE HİZMET VERMEYE BAŞLADI! Efsanevi ve ödüllü servisi ile dünyanın en prestijli otel gruplarından Mandarin Oriental ın Türkiye deki ilk oteli Mandarin

Detaylı

PLATFORMUMUZUN YURTDIŞI TANITIM HİZMETLERİ

PLATFORMUMUZUN YURTDIŞI TANITIM HİZMETLERİ PLATFORMUMUZUN YURTDIŞI TANITIM HİZMETLERİ Hedefimiz, öncelikli pazarlarda ülkemizin sağlık turizmi potansiyelini tanıtmaktır. Sunmuş olduğunuz sağlık hizmetinin kalitesini ve imkânlarınızı tanıtmak, sağlık

Detaylı

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir Temel Ekonomik Göstergeler İzmir 2015 İzmir... İzmir çok yönlü üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunabilmesiyle hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde öne çıkan

Detaylı

TAYLAND SAĞLIK SEKTÖRÜ

TAYLAND SAĞLIK SEKTÖRÜ TAYLAND SAĞLIK SEKTÖRÜ HAZIRLAYAN: AHMET TOPRAK UZMAN YARDIMCISI ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASILAŞTIRMA VE DIŞ TİCARET ŞEFLİĞİ 0 Asya Kıtası Medikal Turizmi 1 Medikal turizm için dünyadaki

Detaylı

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN HİZMET SEKTÖRÜ

KONYA İLİ NEDEN YATIRIMLARI İÇİN HİZMET SEKTÖRÜ KONYA İLİ HİZMET SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN KONYA ANADOLU NUN ORTASINDA BİR YILDIZ OLARAK PARLAYACAK KONYA İLİ HİZMET SEKTÖRÜ YATIRIMLARI İÇİN 10 NEDEN 1. Genç ve Nitelikli İnsan Kaynağı 2. Stratejik

Detaylı

Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği. Ahmet Genç www.travelforcure.com

Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği. Ahmet Genç www.travelforcure.com Tanıtımda Seyahat Acenteleri ve Aracı Kurumların İşbirliği Ahmet Genç www.travelforcure.com Sağlık Turizmi Tanımı Kişilerin sağlık hizmetleri almak üzere seyahat etmesi ve bu hizmetlerden faydalanması

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİN DE HASTALAR A YAKLAŞIM VE SATIŞ YÖNETİMİ

SAĞLIK TURİZMİN DE HASTALAR A YAKLAŞIM VE SATIŞ YÖNETİMİ SAĞLIK TURİZMİN DE HASTALAR A YAKLAŞIM VE SATIŞ YÖNETİMİ Sağlık Turİzmİ ve Sağlık Turİstİ Nedİr? Sağlık turizmi sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla ikâmet edilen

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm TURİZME GENEL YAKLAŞIMLAR

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm TURİZME GENEL YAKLAŞIMLAR İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm TURİZME GENEL YAKLAŞIMLAR I TURİZM KAVRAMI VE KAPSAMI... 1 A- TURİZM OLAYI VE ÖNEMİ... 2 B- TURİZMİN DİĞER BİLİMLERLE İLİŞKİSİ... 3 1-Turizm ve Ekonomi... 4 2-Turizm ve Coğrafya...

Detaylı

Antik Medeniyetlerin İzinde GAP Turu

Antik Medeniyetlerin İzinde GAP Turu Dünya Mirası Gezginleri Derneği ve Sultan Tur Organizasyonu (TÜRSAB A-752) ile 1 Kabul edilen 3 Aday olarak önerilen UNESCO Dünya Miraslarının görüleceği Antik Medeniyetlerin İzinde GAP Turu 17 Mayıs 2013

Detaylı

T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU

T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU Planlama Amacı Ekonomideki gelişmelere bağlı olarak

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir Temel Ekonomik Göstergeler İzmir 2016 İzmir... İzmir çok yönlü üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunabilmesiyle hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde öne çıkan

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi

Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi AVRUPA BİRLİĞİ NDE SAĞLIK TURİZMİ Yrd. Doç. Dr. İlkay TAŞ GÜRSOY Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık turizmi nedir? hastaların ihraç edilmesi? tıbbi hizmetlerin ithal edilmesi? sağlığın/sağlık hizmetlerinin

Detaylı

Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE

Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE Arsa Dikili, İzmir, TÜRKİYE 592 Dönüm Termal Arazi (aralarından asfaltlı yol geçen iki parça 514 ve 77 Dönüm) Konut ve Termal Turizm İmarlı (Bakanlık onaylı 1/100.000 lik plan) Yasal Bilgiler, Teşvikler

Detaylı

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu Özet Sonuçlar *2016 yılında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30.05 oranında düşüş gösterirken 2017 ilk 9 ayında yüzde 28 artış kaydedilmiştir. *Türkiye'ye en çok

Detaylı

Spor. Sağlıklı Yaşam. Fuarı Ekim 2018, BURSA. Network Fuarcılık / Burkon. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi

Spor. Sağlıklı Yaşam. Fuarı Ekim 2018, BURSA. Network Fuarcılık / Burkon.   Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Sağlıklı Yaşam ve Spor Fuarı 25 28 Ekim 2018, BURSA Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi www.busasfuari.com Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi info@merinosakkm.com www.merinosakkm.com 444 9 443

Detaylı

TÜRSAB SAĞLIK TURİZMİ RAPORU TÜRKİYE KALBİ YARI FİYATINA ONARIYOR!

TÜRSAB SAĞLIK TURİZMİ RAPORU TÜRKİYE KALBİ YARI FİYATINA ONARIYOR! TÜRSAB SAĞLIK TURİZMİ RAPORU TÜRKİYE KALBİ YARI FİYATINA ONARIYOR! Sağlık turizmi dünyanın en eski turizm türlerinden biri. Antik Yunan'dan bu yana hastalar şifayı uzak yerlerde aradılar ve aramaya devam

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI

İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI İZMİR TİCARET ODASI MECLİS TOPLANTISI 31.01.2018 Ekrem DEMİRTAŞ İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeytin Dalı Harekatı 20 Ocak ta Başladı Harekatın adı bile çok şey anlatıyor Sonuna kadar haklıyız

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI 2013 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI VE BÜTÇESİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I DÜNYADA DEĞİŞİM RÜZGARLARI YÖN ARIYOR, TÜRKİYE İSTİKRARA ODAKLANIYOR

İZMİR TİCARET ODASI 2013 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI VE BÜTÇESİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I DÜNYADA DEĞİŞİM RÜZGARLARI YÖN ARIYOR, TÜRKİYE İSTİKRARA ODAKLANIYOR İZMİR TİCARET ODASI 2013 YILI ÇALIŞMA PROGRAMI VE BÜTÇESİ İÇİNDEKİLER SUNUŞ... VII BÖLÜM I DÜNYADA DEĞİŞİM RÜZGARLARI YÖN ARIYOR, TÜRKİYE İSTİKRARA ODAKLANIYOR 1. Dünyada Değişen Dengeler Ülkeleri Yeniden

Detaylı

Vizesiz gidilebilecek 10 popüler ülke

Vizesiz gidilebilecek 10 popüler ülke On5yirmi5.com Vizesiz gidilebilecek 10 popüler ülke İşte vize alma telaşı olmadan sadece pasaportunuzu yanınıza alarak gidebileceğiniz 10 popüler ülke. Yayın Tarihi : 3 Eylül 2015 Perşembe (oluşturma :

Detaylı

OLİMPA PARK PLUS TA. 488 23 61 www.olimpapark.com. plus 0212

OLİMPA PARK PLUS TA. 488 23 61 www.olimpapark.com. plus 0212 Başakşehir in gözdesi Olimpa Park ın zengin sosyal olanaklarla donatılmış yeni etabı Olimpa Park Plus, Başakşehir in ünlü mimarı Fuzul Yapı güvencesiyle Kat Kat Yaşam, Kat Kat Kazanç sunuyor. OLİMPA PARK

Detaylı

Yenilikçi Turizm Projeleri: Berlin, Almanya da Alman Demokratik Cumhuriyeti Müzesi

Yenilikçi Turizm Projeleri: Berlin, Almanya da Alman Demokratik Cumhuriyeti Müzesi .NEWS Yenilikçi Turizm Projeleri: Berlin, Almanya da Alman Demokratik Cumhuriyeti Müzesi ADC Müzesi, Berlin in etkileşimli müzesi olup; yıllık 500.000 ziyaretçi çekme kapasitesi ile Alman sermayesindeki

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

ÇAĞLAYAN OTEL AŞİYAN OTEL

ÇAĞLAYAN OTEL AŞİYAN OTEL ÇAĞLAYAN OTEL AŞİYAN OTEL Dört Mevsim Tatil Dünyada en büyük servet sağlık ve bu sağlık doğanın kalbinde gizli... Doğa bu gizliliği kimi zaman tertemiz orman havasıyla, kimi zaman şifalı sularla insanlıkla

Detaylı

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında)

Nüfus ve Kalkınma İlişkisi: Türkiye (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) (TÜİK'in Yeni Nüfus Projeksiyonları Işığında) ESAGEV - Ekonomik ve Sosyal Düşünce Araştırma Geliştirme Vakfı www.esagev.org iletisim@esagev.org +90 (312) 750 00 00 Oğuzlar Mh. 1397. Sokak No: 11/1 Balgat,

Detaylı

Sürdürülebilir turizmin uygulanmasında Türk turizminin avantajları olarak nitelendirilen unsuları şu şekilde sıralayabiliriz.

Sürdürülebilir turizmin uygulanmasında Türk turizminin avantajları olarak nitelendirilen unsuları şu şekilde sıralayabiliriz. TÜRKİYE DE EKOTURİZM UYGULAMALARI VE EKONOMİYE KATKILARI Kalkınma, gelişme ve kentleşme kavramları sürdürülebilirlikle beraber kullanılarak; kavramsal ve anlamsal olarak birbirini bütünlemektedir. Sürdürülebilir

Detaylı

Sivas ı Turizm Profesyonelleriyle Buluşturuyoruz. 06-09 Kasım 2014 TÜRSAB İstanbul Bölgesi Acentaları Sivas Tanıtım Gezisi

Sivas ı Turizm Profesyonelleriyle Buluşturuyoruz. 06-09 Kasım 2014 TÜRSAB İstanbul Bölgesi Acentaları Sivas Tanıtım Gezisi Sivas ı Turizm Profesyonelleriyle Buluşturuyoruz 06-09 Kasım 2014 TÜRSAB İstanbul Bölgesi Acentaları Sivas Tanıtım Gezisi İlimizin turizm potansiyelinin tanıtılması, öne çıkarılması ve turizm gelirlerinden

Detaylı

T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ

T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ T.C. İZNİK KAYMAKAMLIĞI Kılıçaslan İlkokulu Müdürlüğü İLÇEMİZİ TANIYOR, TANITIYORUZ ŞUBAT 2015 1. PROJENİN TANIMI 1 2. PROJENİN İSMİ. 1 3. PROJE ALANI 1 4. PROJENİN AMACI.. 1 5. PROJENİN DAYANAĞI 1 6.

Detaylı

türkiye talep profili 2014

türkiye talep profili 2014 1 AKDENİZ TURİSTİK OTELCİLERİ VE İŞLETMECİLER BİRLİĞİ türkiye talep profili 2014 ilk yarı Sonuçları (özet değerlendirme) 30 YIL 1984-2014 AKTOB ARAŞTIRMA /EROL KARABULUT GECELEMELER % 10, GELİR % 6 ARTTI

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

2 milyon. hastadan. hastadan 20 milyar dolar gelir. dolar gelir mümkün mü? Dosya / Sağlık Turizmi

2 milyon. hastadan. hastadan 20 milyar dolar gelir. dolar gelir mümkün mü? Dosya / Sağlık Turizmi 2 milyon hastadan 20 milyar dolar gelir mümkün mü? Sağlık turizminde son yıllarda yaşanan olumlu tablo Türkiye nin 2023 yılı hedeflerine de yansıdı. 2 trilyon dolar milli gelir ile dünyanın 10. büyük ekonomisi

Detaylı

Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi Kruvaziyer Liman Çalıştayı 30 Nisan 2014 Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi

Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi Kruvaziyer Liman Çalıştayı 30 Nisan 2014 Fethiye Kruvaziyer Limanı Fırsat Analizi Projesi Sayın Vali Yardımcısı, Sayın Belediye Başkanları, Deniz Ticaret Odalarının Sayın Temsilcileri; Değerli Konuklar, Kıymetli Basın mensupları, Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Fethiye Kruvaziyer

Detaylı

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012

KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI. Erkunt Öner 2012 KRUVAZİYER TURİZMİ ve DESTİNASYONA KATKISI Erkunt Öner 2012 1 1. Kruvaziyer Endüstrisinin Gelişimi Global olarak kruvaziyer endüstrisi, son 5 yılda turizmin en fazla büyüme gösteren alanı olmuştur. Yapılan

Detaylı

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu

TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu TUROB Vakantiebeurs / Utrecht - HOLLANDA 2013 Turizm Fuarı Sonuç Raporu Fuar Tarihleri 08.01.2013 13.01.2013 2014 Yılı Fuar Tarihleri 07-12.01.2014 Fuarın Açık Olduğu saatler 08/09/10/12/13.01.2013 10:00-18:00

Detaylı

Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR

Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR Doğal Gıdaların Merkezi BALIKESİR -2- Gıda Sektöründe En Güçlü İllerden Biri Olan BALIKESİR Tüm Ülkeye ve Dünyaya Açılıyor Balıkesir birçok gıda üretiminde gerçekten Türkiye yi Doyuran il olma özelliğini

Detaylı

ABD DE SAĞLIK TURİZMİ

ABD DE SAĞLIK TURİZMİ ABD DE SAĞLIK TURİZMİ HAKAN KARALOK, MD. YALE UNIVERSITY SCHOOL OF MEDICINE Sağlık Turizmi Dünyada Sağlık Turizmi Merkezleri Dünyada Sağlık Turizmi Sağlık Turizmi Sebepleri 15 9 4 40 32 Yeni teknik, teknoloji

Detaylı

Turizm sektörü, Türkiye için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.

Turizm sektörü, Türkiye için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Turizm sektörü, Türkiye için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır. Milli Gelirin yaklaşık %5 i turizm sektöründen elde edilmektedir. (%1i termal turizimden) Turizm sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Hakkında Genel Bilgiler Hatay; gerek demografik yapısı ve kültürel mozaiği, gerek üretim

Detaylı

ORTA KARADENiZ BÖLGESi YATIRIM. REHBERi.

ORTA KARADENiZ BÖLGESi YATIRIM. REHBERi. ORTA KARADENiZ BÖLGESi YATIRIM REHBERi www.oka.org.tr ORTA KARADENiZ BÖLGESi YATIRIM REHBERi İÇİNDEKİLER Fırsatlar Ülkesi TÜRKİYE Orta Karadeniz Bölgesi Türkiye nin Karadeniz e Açılan Kapısı Öne Çıkan

Detaylı

dergisinin ücretsiz ekidir Kasım 2013 TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu

dergisinin ücretsiz ekidir Kasım 2013 TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu dergisinin ücretsiz ekidir Kasım Rapor No: TURİSTİK OTELCİLER, İŞLETMECİLER VE YATIRIMCILAR BİRLİĞİ İstanbul Konaklama Kapasitesi Raporu ÖNSÖZ İstanbul'un var olan eşsiz turizm zenginliği her geçen gün

Detaylı

Samsun, İş Dünyasında. Siz de Yerinizi Alın... Samsun. Samsun

Samsun, İş Dünyasında. Siz de Yerinizi Alın... Samsun. Samsun Samsun, İş Dünyasında Siz de Yerinizi Alın... Samsun Samsun 1 Yeni bir başlangıç... Hüseyin AKSOY Samsun Valisi Orta Karadeniz Bölgesi nin merkezinde yer alan Samsun, Türkiye ekonomisinin son yıllarda

Detaylı

Turizm Ekim 2014. Özge YALÇIN - Mali Analiz. TSKB Araştırma

Turizm Ekim 2014. Özge YALÇIN - Mali Analiz. TSKB Araştırma Ekim 2014 Özge YALÇIN - Mali Analiz TSKB Araştırma Turizm sektörünün analizi amacıyla hazırlanmış olan bu rapor, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. nin uzman kadrosunca güvenilir ola rak kabul edilen

Detaylı

Karaküçük: Türkiye nin 10 ili arasında olacağız

Karaküçük: Türkiye nin 10 ili arasında olacağız Karaküçük: Türkiye nin 10 ili arasında olacağız Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Türkiye nin 2023 hedefinin 500 milyar dolar olduğunu Kahramanmaraş ın ise hedefinin

Detaylı

1.GÜN 7 Ocak, Çarşamba: İSTANBUL BUENOS AIRES

1.GÜN 7 Ocak, Çarşamba: İSTANBUL BUENOS AIRES 1.GÜN 7 Ocak, Çarşamba: İSTANBUL BUENOS AIRES İstanbul Atatürk Havalimanında saat 07:00 da buluşma. Check-in işlemlerini takiben Türk Havayolları nın TK15 seferi ile 09:30 da Buenos Aires e yolculuk. Yerel

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ULUSAL BİLDİRİMLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ 6. ULUSAL BİLDİRİM TURİZM BÖLÜMÜ Özgür ZEYDAN Öğr. Gör. Dr. Kasım 2014 Ankara Sunum Planı Önceki bildirimlerde Turizm bölümleri İklim Değişikliği

Detaylı

Popüler Bölgeler 2017

Popüler Bölgeler 2017 Popüler Bölgeler 2017 TÜRKİYE VE İSTANBUL DA ARZ VE TALEP AÇISINDAN ÖN PLANA ÇIKAN LOKASYONLARA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME Türkiye de gayrimenkul piyasasında arz ve talebi oluşturan dinamikler; Sosyal - ekonomik

Detaylı

YATIRIMLARI BÜLTENİ. Grup ve Şirketlerin Yatırım Planları SAYI. Araştırma ve Tasarım

YATIRIMLARI BÜLTENİ. Grup ve Şirketlerin Yatırım Planları SAYI. Araştırma ve Tasarım T U R İ Z M YATIRIMLARI BÜLTENİ Grup ve Şirketlerin Yatırım Planları 20 SAYI Araştırma ve Tasarım erol KaRaBuLuT PROJELER Divan Hotels Hilton Hotels Askon Grup/Taraklı Toprak Otel Voyage Hotels Michell

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KİRAZ SONUÇ RAPORU Tarih: 20 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 55 Katılımcı listesindeki Sayı: 50 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

PAZAR ANALİZ SÜRECİ 3 AŞAMA DA YAPILIR. 1. Masa başı araştırması 2. Alan araştırması 3. Hedef pazar bölümünün seçimi

PAZAR ANALİZ SÜRECİ 3 AŞAMA DA YAPILIR. 1. Masa başı araştırması 2. Alan araştırması 3. Hedef pazar bölümünün seçimi PAZAR ANALİZ SÜRECİ 3 AŞAMA DA YAPILIR. 1. Masa başı araştırması 2. Alan araştırması 3. Hedef pazar bölümünün seçimi 1. Masa başı araştırmasında. Masa başı araştırmasında şu soruların cevabını vermeliyiz;

Detaylı

Kamu Sağlık Politikaları

Kamu Sağlık Politikaları 7. Sağlık Zirvesi Kamu Sağlık Politikaları Hande HACIMAHMUTOĞLU Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sağlık, İstihdam ve Sosyal Koruma Daire Başkanı Ankara, 20 Aralık 2018 İÇİNDEKİLER 1) Strateji ve Bütçe Başkanlığı

Detaylı

Grup 3 EGE BÖLGESİ. İzmir-Kütahya

Grup 3 EGE BÖLGESİ. İzmir-Kütahya Grup 3 EGE BÖLGESİ İzmir-Kütahya Güçlü yönler Gençler Yaşlılar El Ele Projesi (2010 yılı). Sevgi Evleri Projesi. Kütahya da 40 yataklı yaşlı bakım evi. İzmir de 300 yataklı yaşlı bakım evi. Belediyeler

Detaylı

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ

ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ w w w. o h u. e d u. t r NİĞDE Anadolu nun ortasında yer alan Niğde, karayolu ve demiryolu ulaşımı bakımından son derece elverişli bir konuma sahiptir. Kapadokya Bölgesi nin

Detaylı

WWW.KAYNASLİKONAKLARİ.COM PROJE HAKKINDA Şaheser Grup Güvencesiyle inşaa edilen Kaynaşlı konakları Bölgenin Turizm cenneti yakın Karadeniz Kaynaşlı sloganıyla çıtayı her geçen gün yükselen Düzce kaynaşlıda

Detaylı

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER Ali DİKİLİ Devlet Yardımları ve Ar-ge Dairesi Başkanı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler G.M. 2. DÜNYA TİCARET MÜŞAVİRLERİ KONFERANSI Ankara 5 Haziran 2012 1 DÖVİZ

Detaylı

I SALONI MILANO FUARI AY DAN TURİZM

I SALONI MILANO FUARI AY DAN TURİZM I SALONI MILANO FUARI Sayın Yetkili, 13 Mart 2013 Ekte, grubunuza özel olarak hazırlamış olduğumuz 4 gecelik Milano I Saloni Fuar programımız ile ilgili detaylı programı dikkatinize sunarız. Grubunuz için

Detaylı

SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖR RAPORU

SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖR RAPORU Mutlu Yaşam Bölgesi Batı Akdeniz SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖR RAPORU SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖR RAPORU ÖNSÖZ Gelişmiş ülkelerde 1900 lü yılların başlarından itibaren kurulmuş olan kalkınma ajansları, ülkemizde yeni

Detaylı

Dubai de yükselen Selenium Yaşam Kalitesi Midtown Selenium

Dubai de yükselen Selenium Yaşam Kalitesi Midtown Selenium Dubai de yükselen Selenium Yaşam Kalitesi Midtown Selenium Dubai nin Jeostratejik Konumu Doğu ile Batı arasında bir köprü görevi gören Dubai, Basra Körfezi'nin güneydoğu kıyılarında bulunmaktadır. Eski

Detaylı

AFRİKA DAKİ AKDENİZLİ TUNUS Türk Hava Yolları ile - 3 Gece 4 Gün

AFRİKA DAKİ AKDENİZLİ TUNUS Türk Hava Yolları ile - 3 Gece 4 Gün AFRİKA DAKİ AKDENİZLİ TUNUS Türk Hava Yolları ile - 3 Gece 4 Gün 04 07 Ekim 2014 Kurban Bayramı Turu Neden Gitmeli? Hem Afrika hem de Akdeniz in havasını teneffüs edebileceğiniz, kendine has kültürü ile

Detaylı

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015

BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 BULGARİSTAN ÜLKE RAPORU 05.02.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Bulgaristan a ihracat yapan 585 firma bulunmaktadır. 31.12.2013

Detaylı

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/ ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1 BATI İÇEL KIYI KESİMİ - MERSİN MELLEÇ TURİZM MERKEZİ 1/25.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Mersin ili 321 km sahil şeridi ile Türkiye'nin önemli bir sahil kentleri arasında

Detaylı

Tur Programı. İlginç bir şekilde sakin ve mütevazi, fiyortlar, dağlar ve kuzey ışıkları ile masalsı bir diyar

Tur Programı. İlginç bir şekilde sakin ve mütevazi, fiyortlar, dağlar ve kuzey ışıkları ile masalsı bir diyar Norveç Fiyortları İlginç bir şekilde sakin ve mütevazi, fiyortlar, dağlar ve kuzey ışıkları ile masalsı bir diyar Tarih : 02-08-2017-06-08-2017 Şehirler : Bergen, Flam, Hardanger, Oslo Otel : 4* Ulaşım

Detaylı

Ücret Sistemleri ve Verimlilik Arastırması. 2008463065 Tuğçe Karaçevirgen 2007463085 Seçil Terk 2007463019 Hatice Çağan 2008463037 Şebnem Demiröz

Ücret Sistemleri ve Verimlilik Arastırması. 2008463065 Tuğçe Karaçevirgen 2007463085 Seçil Terk 2007463019 Hatice Çağan 2008463037 Şebnem Demiröz Ücret Sistemleri ve Verimlilik Arastırması 2008463065 Tuğçe Karaçevirgen 2007463085 Seçil Terk 2007463019 Hatice Çağan 2008463037 Şebnem Demiröz Görüşme Yapılan Kişi Eğitim ve Kalite Müdürü Deniz ERSUBASI

Detaylı

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK

YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı. Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK YABANI MEYVELER ve KULLANıM ALANLARı Araş. Gör. Dr. Mehmet Ramazan BOZHÜYÜK Dünyada kültüre alınıp yetiştirilmekte olan 138 meyve türünden, yaklaşık 16'sı subtropik meyve türü olan 75'e yakın tür ülkemizde

Detaylı

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye geçmiş olacağız. Turizmde Üçüncü Evre İmkan, Strateji

Detaylı

MALATYA KONFEKSİYON YATIRIMLARI REHBERİ

MALATYA KONFEKSİYON YATIRIMLARI REHBERİ MALATYA KONFEKSİYON YATIRIMLARI REHBERİ Nüfus Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinin ekonomik açıdan en gelişmiş ilidir. 2010 ADNKS verilerine göre il nüfusu 740.643, il merkezi nüfusu 400 binin üzerinde, şehirleşme

Detaylı

maksimum konfor, maksimum deneyim...

maksimum konfor, maksimum deneyim... maksimum konfor, maksimum deneyim... maksimum konfor, maksimum deneyim... maksimum konfor, maksimum deneyim... Genel Bilgi Koşulsuz misafir memnuniyetinin ve hizmet kalitesinin başarıyı getirdiğine inanan

Detaylı

BAŞAKŞEHiR in EN iyi LOKASYONU

BAŞAKŞEHiR in EN iyi LOKASYONU BAŞAKŞEHiR in EN iyi LOKASYONU 01 Başakşehir in en merkezi konumunda yükselen Vadiyaka Başakşehir, 2+1, 3+1, 4+1 den oluşan 361 dairesi, 56 ticari mağazası ve eşsiz lokasyonu ile sizi şehrin merkezinde

Detaylı