FATİH MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI EĞİTİM PROGRAMI HAFTALIK DERS PLANLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FATİH MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI EĞİTİM PROGRAMI HAFTALIK DERS PLANLARI"

Transkript

1 FATİH MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI EĞİTİM PROGRAMI HAFTALIK DERS PLANLARI

2 FATİH MÜFTÜLÜĞÜ. KUR AN KURSU HAFIZLIK EĞİTİM PROGRAMI HAFIZLIK HAZIRLIK DÖNEMİ HAFTALIK DERS PLANI Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Yasin Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 1. Okuyuş 4 Okuyuş Usulleri İlgili Kavramlar 1. Tahkik. Tertil 3. Tecvid 4. Ta lim Dersin konuları muhtevası hakkında giriş mahiyetinde öğrencilere bilgi rilecek uygulama örnekleri gösterilecektir. Ayrıca dersin hazırlık ezberleme dönemindeki seyri hakkında da genel bilgilendirme yapılacaktır. Dini Bilgiler 3 Din Bilgi 1. Din. Bilgi 3. Dini Bilgiler ile Ne Kastedilmektedir DİB. İnancım Bu konular dini bilgiler alanında işlenecek ilk dersleri teşkil ettiğinden özel bir önem arz etmektedir. Bu derslerde öğrenci merkezli yeni eğitim anlayışı çerçesinde dinin tarifi, insanla ilişkisi, bilgi vb. konular işlenir. Önceki bilgilerinden hareketle öğrencilerin dinin tanımından ne anladıkları sorgulanır. Ayrıca hayatta kullanılmayan yaşama aktarılmayan bilginin çok faydalı olmayıp sadece bir ezber olduğu üzerinde durulur. Dolayısıyla öğrencinin dini bilginin sorulduğunda söylenen ezberlerden değil, yaşama aktarılan bilgilerden oluştuğunu kavraması için gayret gösterilir. Bu dersler işlenirken Öğretici öğrencilerin sorgulama yeteneğini geliştirmek için En am Sûresi 116, Mâide Sûresi 100, Lokman Sûresi 1 vb. ayetlerden yararlanabilir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Sportif Faaliyetler: Satranç, Futbol, Basketbol, Masa Tenisi, Badminton vb. Spor Araç - Gereçleri İlgili spor faaliyetinin araç- gereçlerinin kurslarda bulunması mekanın bu spor faaliyetlerini yapmaya elrişli hale getirilmesi gerekmektedir.

3 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Kur an-ı Kerim Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Yasin Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir.hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir.. Okuyuş 4 HARFLERİN SESLENDİRİLMESİ Harflerin Mahreçleri Harflerin Sıfatları Harflerin Hareke ile Okunması Bu derslerde harflerin doğru seslendirilmesi önce Öğretici tarafından birkaç kez tekrar edilecek, daha sonra bütün öğrenciler bu harfleri seslendirecekler varsa yanlışları Öğretici tarafından düzeltilecektir.. Dini Bilgiler 3 İslam, İman İnsan 1. İslam Nedir?. İman Nedir? İnsan için Önemi, İman Esasları, İmanın Çeşitleri, Taklidi Tahkiki İman DİB. İnancım Din olarak İslam ın yeri önemi ; Al-İ İmran Sûresi Ayetler, Mâide Sûresi 3. Ayet, İman kavramı iman esasları; Nisa Sûresi 136. Ayet Cibril Hadisi çerçesinde işlenir. İman çeşitleri; En am Sûresi Ayetlerde geçen Hz. İbrahim kıssası çerçesinde işlenir. Konu ile ilgili diğer kaynaklardan faydalanılır. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Eğitsel Oyunlar: Bir Kelime, Bir İşlem Bu oyunlar kitap, dergi, İşitsel görsel araçlar vasıtasıyla elde edilebilir. Oyun sonunda mümkün olduğunca oyunla ilgili değerlendirme yapılır kazanımlar tartışılır. Öğrencilerin isteği doğrultusunda farklı bir eğitsel oyun da tercih edilebilir.

4 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Mülk Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 3. Okuyuş 4 -Elif harfinin kendisinden sonra gelen cezimli ya şeddeli harfe bağlanarak okunması. - İstiaze Besmelenin Ta limi -Sure başında, sure ortasında iki sure arasında istiaze besmelenin hükümleri Bu derslerde harflerin doğru seslendirilmesi önce Öğretici tarafından birkaç kez tekrar edilecek, daha sonra bütün öğrenciler bu harfleri seslendirecekler varsa yanlışları Öğretici tarafından düzeltilecektir.. Dini Bilgiler 3 - İcmali Tafsili İman -Allah ın Varlığının Delilleri DİB. İnancım İmanın çeşitleri En am Sûresi Ayetlerde geçen Hz. İbrahim kıssası çerçesinde işlenir. Konu ile ilgili diğer kaynaklardan faydalanılır. Allah ın varlığının delilleri Nisa Sûresi 1. Zümer Sûresi 6. vb. ayetlerde geçen yaradılışla Mülk Sûresi 1-5. vb. ayetlerde geçen kainatın düzeni ile ilgili ayetler çerçesinde işlenir. Ayrıca Allah ın varlığına ilişkin diğer dillerde derse konu edilir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 SEMİNERLER: Adab-ı Muaşeret İnsan İlişkileri İlgili uzmanların derse dat edilmesiyle öğrencilerin konu hakkında bilgilenmeleri sağlanır. Öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda farklı bir konu hakkında da seminer düzenlenebilir. Seminerlerde öğrencilerin soru sormaları teşvik edilir.

5 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Nebe Sûresi Cum a Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 4. Okuyuş 4 Yasin Sûresi yüzünden okunması Sübhaneke Tahiyyat duaları - Tek tek Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur. Dini Bilgiler 3 İnanç Esasları: Allah a İman 1- Allah ın Varlığı, Birliği - Allah ın İsimleri Sıfatları 3- Allah İnancının Kazandırdıkları DİB. İnancım Allah ın varlığı Şu ara Sûresi 7. Fussilet Sûresi 37. Şûra Sûresi 9. Ayetler, Allah ın Birliği İhlas Sûresi 1-4. Enbiya. Müzzemmil Sûresi 9.Ayetler, Allah ın İsimleri sıfatları, Araf Sûresi 180. ayet ile Bakara Sûresi163. Maide Sûresi 118. Hac Sûresi 64. vb. ayetler çerçesinde işlenir. Allah inancı insanlar için gerekli midir? Niçin? soruları üzerinde tartışılır. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Drama Örnekleri Verilen drama örneği, dersi işleyen öğreticinin öğrencilerin ortaklaşa kararlaştıracakları bir konu temelinde hazır bir metinden ya doğrudan kendi hazırlayacakları metinler çerçesinde işlenecektir. Dramada bağımlı bağımsız dramatizasyon, taklidi oyun yöntemleri kullanılabilir.

6 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Fetih Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 5. Okuyuş 4 Mülk Sûresi. Nebe Sûresi Cuma Sûresi Salli- Barik Duaları Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur. Dini Bilgiler 3 Allah a Hz. Peygambere İtaat DİB. İnancım Allah a Hz. Peygambere İtaat ; Nur Sûresi Ali İmran Sûresi 31. vb. ayetler çerçesinde işlenir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Kültürel Faaliyetler: Sınıfın okuduğu bir kitabın değerlendirilmesi Daha önceden duyurulmak suretiyle her öğrencinin belirlenecek kitabı okumasına imkan sağlanır. Kitap seçiminde MEB ınca tavsiye edilen temel eserlerden faydalanır. Bu değerlendirmede, büyük grup tartışma tekniği, beyin fırtınası, ters beyin fırtınası, altı şapkalı düşünme teknikleri kullanılabilir.

7 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Fetih Sûresi - Tek tek Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 6. Okuyuş 4 Fetih Sûresi Hucûrat Sûresi Rabbena Duaları Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur. Dini Bilgiler 3 Hz.Muhammed in Peygamberliği 1.Allah tan Aldığı Emirlerle Uyma Yükümlülüğü.Tebliğ Görevi 3.Uyarma (İnzar) Müjdeleme (Tebşir) Görevi DİB İnancım Allah tan Aldığı Emirlere Uyma Yükümlülüğü; Cin Sûresi 0-3, Yunus Sûresi 15, Tebliğ Görevi Nahl Sûresi 8, Maide Sûresi 99, Uyarma (İnzar) Müjdeleme (Tebşir) Görevi; Müddessir Sûresi1-7, Ahzab Sûresi 45-47, Furkan Sûresi 56, vb. ayetler çerçesinde işlenir Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Problem Yönetmede Etkin Metotlar Var olan ya muhtemel bir problem ele alınır. Problem çözme yöntemleri kullanılarak bu probleme yaklaşır. Bu şekilde çözüm yollarına ulaşma denemeleri yapılarak öğrencilerin problem çözme yetenekleri geliştirilmeye çalışılır.

8 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Hucûrat Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 7. Okuyuş 4 Saff Sûresi Rahman Sûresi Kunut duaları - Tek tek Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur İnanç Esasları: Dini Bilgiler 3 Meleklere İman 1-Melekler Özellikleri -Meleklere İnanmanın Kazandırdıkları DİB İnancım Meleklerein Özellikleri Enbiya Sûresi 19-0, 6-8, Tahrim Sûresi 6. Zuhrûf Sûresi 19. ayetler çerçesinde işlenir.. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Tartışma(Münazara)Örnekleri Fiziksel çaba mı insanı daha çok yorar, yoksa zihinsel çaba mı? Tartışma yöntemleri kullanılarak bu benzeri konularda münazaralar yapılabilir. Yapılan bu münazaralarla öğrencilerin analiz, sentez değerlendirme yetenekleri geliştirilmeye çalışılır.

9 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Rahman Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 8. Okuyuş 4 -Enfal Sûresi 1-3 sayfaların yüzünden okunması -Amentü Fatiha Sûresi sı - Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur Dini Bilgiler 3 İnanç Esasları: Kitaplara İman 1-Vahiy Vahye Duyulan İhtiyaç DİB İnancım Vahiy Vahye Duyulan İhtiyaç: Al-i İmran Sûresi 44, Nisa Sûresi 163, Maide Sûresi 111, Enan Sûresi 19, 50, 93. ayetler Kuranı Kerim Özellikleri: Yunus 56, Bakara 185. ayetler çerçesinde işlenir. -K.Kerim Özellikleri Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Kavram Çalışmaları Bu dersin işlenmesinde bir kavram temel alınır. Bununla ilgili kavram haritası hazırlanır.böylece, öğrencilerin hem dersten rim almaları hem de derse aktif olarak katılmaları sağlanmış olur.derste soru-cevap tekniği ya da buldurma yöntemleri kullanılabilir.

10 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Rahman Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 9. Okuyuş 4 Enfâl Sûresi 4-6 Sayfaların Fil Sûresi Kureyş Sûresi sı - Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur. Dini Bilgiler 3 İnanç Esasları: Peygamberlere İman -Peygamberlik Peygamberlere Olan İhtiyaç -Peygamberlerin Özellikleri DİB İnancım Peygamberlik ; Araf Sûresi 35 Peygamberlere olan ihtiyaç Enam Sûresi 48, ayetler çerçesinde işlenir. Peygamberlerin özellikleri ; Maide Sûresi i 67 Bakara Sûresi 151. Ayetlerde vurgulanan tebliğ görevinden hareketle öğrencilerle tartışılır. Tebliğ sıfatının diğer sıfatlarla ilişkisi üzerinde durulur. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Kültürel faaliyetler: Örnek bir şiirin ya hikayenin yorumlanması Şiir ya hikaye seçiminde MEB ınca tavsiye edilen temel eserlerden faydalanılır. Bu değerlendirmede, büyük grup tartışma tekniği, beyin fırtınası, ters beyin fırtınası, altı şapkalı düşünme teknikleri kullanılabilir.

11 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Saff Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 10. Okuyuş 4 Enfâl Sûresi 6-10 sayfaların Maun Sûresi Kevser Sûresi sı - Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur Dini Bilgiler 3 İbadetler: İbadet kavramı İbadetler 1- Namaz önemi - Namazın rükunları çağrıştırdıkları manalar 3- Namaz ibadetinin insana kazandırdıkları DİB İbadetim İbadet kavramı: Zariyat Sûresi 56. Ayet, Buhari İman/ Müslim İman/5 hadisleri çerçesinde işlenir. Namaz önemi: Bakara Sûresi 153, Ankebut Sûresi 45. Ayetler, Tirmizi/İman-8 Müslim/İman 16 hadisleri çerçesinde işlenir. Diğer konular hakkında öğrencilerin düşünmeleri istenir ortaya çıkan görüşler hakkında birlikte müzakere edilir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Sportif Faaliyetler: Satranç., Futbol, Voleybol,Basketbol, Masa Tenisi, Badminton İlgili sporun araç-gereçlerinin kurslarda bulunması mekanın bu sporu yapmaya elrişli hale getirilmesi gerekmektedir.

12 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Enfâl Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 11. Okuyuş 4 İsrâ Sûresi 1-5 sayfalarının Kâfirun- Sûresi Nasr Sûresi sı - Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur Dini Bilgiler 3 Hz. Peygamberin Kişiliği Örnekliği DİB. Peygamberim Hz. Peygamberin örnekliğinden bahseden Ahzab Sûresi 1.ayet de kendisi hakkında geçen diğer ayetler çerçesinde Hz.Muhammed tanınmaya çalışılır.bu ayetler öğretici öğrenciler tarafından tesbit edilir sınıfta belirlenen ayetlerin tahlil edilmesi amaçlanır. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Seminerler: Kişisel, Sosyal Sorumluluk Görev Bilinci İlgili uzmanların derse dat edilmesiyle öğrencilerin konu hakkında bilgilenmeleri sağlanır. Öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda farklı bir konu hakkında da seminer düzenlenebilir. Seminerlerde öğrencilerin soru sormaları teşvik edilir.

13 Yüzünden Okuma Sayfalar Toplu okuma i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Enfâl Sûresi sı - Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 1. Okuyuş 4 İsra Sûresi 6-11 Sayfaların Yüzünden Okunması Tebbet Sûresi İhlas Sûresi sı - Okuyuş esnasında tecvid kaidelerinin uygulanmasına dikkat edilir. Öğrencilerde bu hususta bir eksiklik fark edildiğinde ilgili tecvid kuralı tekrar edilerek düzeltilmesi sağlanır. Öğrenci bu bölümdeki duaları sureleri talim tecvit üzere okur. Dini Bilgiler 3 Kur an Ahlakı (Genel) DİB. Ahlakım Hz. Aişe nin Hz. Muhammed hakkında söylediği Onun ahlakı Kur an ahlakıdır. Hadisi, temelinde Kur an Kerim de geçen ahlaka dair ayetlerden kendilerini en çok etkileyen bir ya iki tanesi öğretici öğrenciler tarafından seçilir. Seçilen ayetlerin sınıfta sunulması sağlanır. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Drama Örnekleri: Öykü/Olay Canlandırma Verilen drama örneği, dersi işleyen öğretici öğrencilerin ortaklaşa kararlaştıracakları bir konu temelinde hazır bir metinden ya doğrudan kendi hazırlayacakları metinler çerçesinden işlenecektir. Drama da bağımlı bağımsız dramatizasyon, taklidi oyun yöntemleri kullanabilir.

14 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 Enfâl Sûresi sı - Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 13. Okuyuş 4 Felak Sûresi Nâs Sûresi sı - Öğrenci bu bölümdeki sureleri ta lim tecvid üzere okur. Dini Bilgiler 3 Ayetler Işığında Erdemli Davranışlar 1- Kardeşlik - Hoşgörü Bağışlama DİB. Ahlakım Kardeşlik; Hucûrat Sûresi 10-13, Ali Imrân Sûresi 103, Hoşgörü Bağışlama; Ali Imrân Sûresi, 134., 159, Furkan Sûresi 63; vb. ayetler çerçesinde işlenir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Sportif Faaliyetler: Satranç., Futbol, Voleybol,Basketbol, Masa Tenisi, Badminton İlgili sporun araç-gereçlerinin kurslarda bulunması mekanın bu sporu yapmaya elrişli hale getirilmesi.

15 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 İsra Sûresi sı - Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 14. Okuyuş 4 Bakara Sûresi Ayetler sı - Öğrenci bu bölümdeki sureleri mihrabiye olarak tahkik usulü üzere okur. Dini Bilgiler 3 Ayetler Işığında Yerilen Tutum Davranışlar Genel Olarak Kötülük DİB. Ahlakım. Genel Olarak Kötülük; Bakara Sûresi 68, A raf Sûresi 33. vb ayetler çerçesinde işlenir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Problem Yönetmede Etkin Metodlar Var olan ya muhtemel bir problem ele alınır. Problem çözme yöntemleri kullanılarak bu probleme yaklaşır. Bu şekilde çözüm yollarına ulaşma denemeleri yapılarak öğrencilerin problem çözme yetenekleri geliştirilmeye çalışılır.

16 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 İsra Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 15. Okuyuş 4 Ayete l Kürsi Bakara Sûresi 1-5 Ayetlerin lenmesi sı Öğrenci bu bölümdeki sureleri mihrabiye olarak tahkik usulü üzere okur. Dini Bilgiler 3 Hz.Peygamber den Davranış Örnekleri - 1 Dini Temsil Tebliğ DİB.Peygamberim Konu ile ilgili Başkanlıkça hazırlanan Peygamberim adlı eserden faydalanabileceği gibi öğretici öğrenciler diğer kaynaklardan hazırlanarak dersi geliştirir. Ders, kaynaklarda geçen örnek olaylar ele alınarak işlenir günümüz örnekleriyle karşılaştırma yapılarak öğrencilerde Müslümanlarda bulunması gereken dini temsil kabiliyeti tebliğ vazifesine dair doğru davranışlar pekiştirilmeye çalışılır Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Tartışma (Münazara) Örnekleri Allah tan korkulmalı mı yoksa Allah sevilmeli mi? Tartışma yöntemleri kullanılarak bu benzeri konularda münazaralar yapılabilir. Yapılan bu münazaralarla öğrencilerin analiz, sentez değerlendirme yetenekleri geliştirilmeye çalışılır.

17 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Kur an-ı Kerim Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 İsra Sûresi Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 16. Okuyuş 4 Haşr Sûresi nin son dört ayetinin ezberlenmesi Öğrenci bu bölümdeki sureleri mihrabiye olarak tahkik usulü üzere okur. Dini Bilgiler 3 Ashabı Kiramdan Davranış Örnekleri -1 Hayatüs-Sahabe Ashabın güzel tutum davranışlarına işaret edilen ayetler temel alınarak ders işlenir. Öğrencilerden örnek olayla yaşantıları arasında bağ kurmaları istenir.aynı durumda kendileri olsa nasıl davranacakları bu davranışın muhtemel sonuçları üzerinde durulur. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Kavram Çalışmaları Bu dersin işlenmesinde bir kavram temel alınır. Bununla ilgili kavram haritası hazırlanır. Böylece, öğrencilerin hem dersten rim almaları hem de derse aktif olarak katılmaları sağlanmış olur. Derste soru-cevap tekniği ya da buldurma yöntemleri kullanılabilir.

18 Yüzünden Okuma Sayfalar i yüzünden okuma esnasında her öğrencinin Okuyuş dersinde işlenen okuyuş usullerini uygulamasına dikkat edilir. Her derste ortalama 8 sayfa okunur dersler içerisinde Öğretici gözetiminde 1 hatmin tamamlanması sağlanır. Her derste 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir kalan sayfaların hadr usulüyle okunması bu suretle her derste bütün usullerin tekrar edilmesi tavsiye edilir. 10 İsra Sûresi Grup Çalışması Bu sureler, belirlenen süre içerisinde okuma kurallarına uygun olarak ezberlenecektir. Öğrencinin ezber yapmaya yeni başladığı dikkate alınmalı, bu çerçede ezber yapabilme kabiliyeti kazanıncaya kadar ezberlerini Öğreticinin gözetiminde yapması sağlanmalıdır. yapılacak sûreler için belirlenen ders saatleri maksimum sürelerdir. Hazırlık döneminin sonuna doğru öğrencinin günde en az 1 sayfa ezber yapabilecek seviyeye gelmesi gerekmektedir. 17. Okuyuş 4 Bakara Sûresi nin son iki ayetinin ezberlenmesi Tek tek Öğrenci bu bölümdeki sureleri mihrabiye olarak tahkik usulü üzere okur. Dini Bilgiler 3 Kur an.-ı Kerimden Kıssalar TDV. Peygamberler Tarihi (M. Asım KÖKSAL) de Peygamberler, diğer tarihi şahsiyetler, topluluklar olaylar hakkında geçen kıssalar derse kon edilir. Öğrencilerden, işlenen kıssa hakkında çıkarmalar yapmaları istenir. Öğretici, ulaşılmak istenen sonuçları doğrudan öğrencilere söylemek yerine, kıssa hakkında yapılacak müzakereler esnasında öğrencileri bu sonuçlara ulaştıracak yönlendirmelerde bulunur onlara rehberlik eder. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Örnek Olay İncelemeleri Öğrenciler tarafından kurstaki öğrencilerin durumları ihtiyaçları dikkate alınarak gerçek ya farazi bir olay belirlenir. Derste seçilen örnek olay değerlendirilir. Bu değerlendirmede, büyük grup tartışma tekniği, beyin fırtınası, düşünme teknikleri kullanılabilir.

19 FATİH MÜFTÜLÜĞÜ. KUR AN KURSU HAFIZLIK EĞİTİM PROGRAMI 1. EZBERLEME DÖNEMİ HAFTALIK DERS PLANI 3 Her Cüzün Son Sayfası (1 Çiğ / Ham) Sesli Hatim Öğrenci Hafızlık Hazırlık Döneminde öğreticinin rehberliğinde kazanmış olduğu ezberleme yöntemini geliştirir. Bağımsız ezber yapma melekesi sayesinde beş haftalık sürede her cüzün son sayfasını hadr usulüne göre ezberleyip öğreticiye arz eder. Hafızlık sürecinin planlanan sürede tamamlanmasında öğrencinin programda rilen sure içerisinde ezberlerini yapması esastır. 1 Okuyuş - den 1-7. Sayfaların - Hümeze Sûresi Tek tek Sesli Hatim Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı dersinin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okuma 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Bu şekilde 17 haftada 6 cüzün tamamlanması sağlanacaktır. Dini Bilgiler İnsan Kâinatın Yaratılışı DİB. İnancım deki Hicr Sûresi 85., En am Sûresi Kamer Sûresi 49., Mülk Sûresi 1-4. vb. yaratılış konusuna vurgu yapan ayetler temel olmak üzere konuyla ilgili değişik kaynaklardan yararlanılır konu Kur an merkezli olarak işlenir. İlgili hadis-i şeriflerde temin edilerek ders zenginleştirilmeye çalışılır. İnsan kainat ın yaratılışında bir düzensizlik var mıdır? Kainatın oluşumunda tesadüfe yer var mıdır? vb. sorular öğrenciler tarafından tartışılır. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Kültürel Faaliyetler: Gazete, Dergi Makale gibi yayınların ele alınması Büyük grup tartışma tekniği, beyin fırtınası, ters beyin fırtınası, altı şapkalı düşünme teknikleri kullanılabilir.

20 3 Her Cüzün Son Sayfası (1 Çiğ/Ham) Öğrenci Hafızlık Hazırlık Döneminde öğreticinin rehberliğinde kazanmış olduğu ezberleme yöntemini geliştirir. Bağımsız ezber yapma melekesi sayesinde, beş haftalık sürede her cüzün son sayfasını hadr usulüne göre ezberleyip öğreticiye arz eder. Hafızlık sürecinin planlanan sürede tamamlanmasında öğrencinin programda rilen sure içerisinde ezberlerini yapması esastır. Okuyuş - den Sayfaların - Asr Sûresi Dini Bilgiler İnsan Kâinatın Yaratılışı Tek tek DİB. İnancım Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı dersinin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okuma 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. deki Hicr Sûresi 85., En am Sûresi , Kamer Sûresi 49., Mülk Sûresi 1-4. vb. yaratılış konusuna vurgu yapan ayetler temel olmak üzere konuyla ilgili değişik kaynaklardan yararlanılır konu Kur an merkezli olarak işlenir. İlgili hadis-i şeriflerde temin edilerek ders zenginleştirilmeye çalışılır. İnsan kainat ın yaratılışında bir düzensizlik var mıdır? Kainatın oluşumunda tesadüfe yer var mıdır? vb. sorular öğrenciler tarafından tartışılır. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Sportif Faaliyetler: Futbol, Voleybol,Basketbol, Masa Tenisi, Badminton İlgili sporun araç-gereçlerinin kurslarda bulunması mekanın bu sporu yapmaya elrişli hale getirilmesi gerekmektedir. 3 Her Cüzün Son Sayfası (1 Çiğ / Ham) Öğrenci Hafızlık Hazırlık Döneminde öğreticinin rehberliğinde kazanmış olduğu ezberleme yöntemini geliştirir. Bağımsız ezber yapma melekesi sayesinde, beş haftalık sürede her cüzün son sayfasını hadr usulüne göre ezberleyip öğreticiye arz eder. Hafızlık sürecinin planlanan sürede tamamlanmasında öğrencinin programda rilen sure içerisinde ezberlerini yapması esastır. 3 Okuyuş - den sayfaların - Tekâsür Sûresi Tek tek Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı dersinin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okuma 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Dini Bilgiler Ahiret Gününe İman Önemi DİB. İnancım Ahiret gününe iman önemi; Zilzal Sûresi, 6-8 Mü min Sûresi 39, Câsiye Sûresi 6-7. ayetler Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Seminerler: Bilgi İletişim Teknolojileri İlgili uzmanların derse dat edilmesiyle öğrencilerin konu hakkında bilgilenmeleri sağlanır. Öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda farklı bir konu hakkında da seminer düzenlenebilir. Seminerlere öğrencilerin soru sormaları teşvik edilir.

21 3 Her Cüzün Son Sayfası (1 Çiğ / Ham) Öğrenci Hafızlık Hazırlık Döneminde öğreticinin rehberliğinde kazanmış olduğu ezberleme yöntemini geliştirir. Bağımsız ezber yapma melekesi sayesinde, beş haftalık sürede her cüzün son sayfasını hadr usulüne göre ezberleyip öğreticiye arz eder. Hafızlık sürecinin planlanan sürede tamamlanmasında öğrencinin programda rilen sure içerisinde ezberlerini yapması esastır. 4 Okuyuş Dini Bilgiler - den - 8.Sayfaların - Kâria Sûresi Yeniden Diriliş Allah ın Huzurunda Toplanma (Haşr) İlahi Huzurunda Yargılanma (Hesap) Tek tek DİB. İnancım Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı dersinin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okuma 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Yeniden Diriliş Allah ın Huzurunda Toplanma (Haşr) Abese Sûresi 33-4, Kaf Sûresi yine Kaf Sûresi 9-11 Ayetler, İlahi Huzurunda Yargılanma (Hesap) Fecr Sûresi 1-, Lokman Sûresi 16, Sad Sûresi 7-8 vb. ayetler çerçesine işlenir.. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Dini Musıki Ders öğreticilerin rehberliğinde. öğrencilerin isteyip benimseyecekleri bir tarzda planlanır. 5 Okuyuş 3 Dini Bilgiler Her Cüzün Son Sayfası (1 Çiğ / Ham) - den 9-35 Sayfaların - Âdiyat Sûresi Kader Kaza Kavramları K.Kerimde Kaderle İlgili Bazı Kavramlar(Tekkül, Rızık, Başarı Çalışma) Tek tek Prog. Prog DİB. İnancım Öğrenci Hafızlık Hazırlık Döneminde öğreticinin rehberliğinde kazanmış olduğu ezberleme yöntemini geliştirir. Bağımsız ezber yapma melekesi sayesinde, beş haftalık sürede her cüzün son sayfasını hadr usulüne göre ezberleyip öğreticiye arz eder. Hafızlık sürecinin planlanan sürede tamamlanmasında öğrencinin programda rilen sure içerisinde ezberlerini yapması esastır. Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı dersinin1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okuma 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır.. Kader Kaza Kavramları: Tevbe Süresi 51; Hadid Sûresi. Ayetler çerçesinde işlenir. K.Kerimde Kaderle İlgili Bazı Kavramlar Tekkül, Ali Imran Sûresi 159; Rızık Hud Sûresi 6; Başarı Çalışma; Necm Sûresi 39-41); Ayetler çerçesinde işlenir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Drama Örnekleri Doğaçlama Verilen drama örneği, dersi işleyen öğretici öğrencilerin ortaklaşa kararlaştıracakları bir konu temelinde hazır bir metinden ya doğrudan kendi hazırlayacakları metinler çerçesinden işlenecektir. Dramada bağımlı bağımsız dramatizasyon, taklidi oyun yöntemleri kullanabilir.

22 3 Her Cüzün Son 3 Sayfası (1 Pişmiş/Has Çiğ/Ham) - Tek tek Progr Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan 3 sayfası Öğreticiye arz edilir. 6 Okuyuş Dini Bilgiler - den Sayfaların Yüzünden Okunması - Zilzâl Sûresi İbadetler Oruç Önemi Oruç İbadetinin İnsana kazandırdıkları Tek tek Prog. DİB. İbadetim Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı Dersin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okumada 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr usulü olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Oruç Önemi; Bakara Sûresi Ayetler çerçesinde işlenir. Diğer konular hakkında öğrencilerin düşünmeleri istenir. Ortaya çıkan görüşler hakkında birlikte müzakere edilir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Eğitsel Oyunlar Bu oyunlar kitap, dergi, işitsel görsel araçlar vasıtasıyla elde edilebilir.oyun sonunda mümkün olduğunca oyunla ilgili değerlendirme yapılır kazanımlar tartışılır. Öğrencilerin isteği doğrultusunda farklı bir eğitsel oyunda tercih edilebilir. 3 Her Cüzün Son 3 Sayfası (1 Pişmiş/Has Çiğ/Ham) Progr Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan 3 sayfası Öğreticiye arz edilir. 7 Okuyuş Dini Bilgiler - den Sayfaların - Beyyine Sûresi İbadetler Oruç İbadetinin Topluma Kazandırdıkları Tek tek DİB. İnancım Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı Dersin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okumada 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr usulü olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Oruç Önemi; Bakara Sûresi Ayetler çerçesinde işlenir. Diğer konular hakkında öğrencilerin düşünmeleri istenir. Ortaya çıkan görüşler hakkında birlikte müzakere edilir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Problem Yönetmede Etkin Metotlar Var olan ya muhtemel bir problem ele alınır. Problem çözme yöntemleri kullanılarak bu probleme yaklaşır. Bu şekilde çözüm yollarına ulaşma denemeleri yapılarak öğrencilerin problem çözme yetenekleri geliştirilmeye çalışılır.

23 3 Her Cüzün Son 3 Sayfası (1 Pişmiş/Has Çiğ/Ham) Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan 3 sayfası Öğreticiye arz edilir. 8 Okuyuş - den Sayfaların - Hümeze Sûresi Tek tek Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı Dersin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okumada 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr usulü olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Dini Bilgiler Ayetler Işığında Erdemli Davranışlar İyilerle Dost Olmak DİB. Ahlakım İyilerle Dost Olmak; Nisa Sûresi 144 vb. ayetler çerçesinde işlenir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Sportif Faaliyetler: Satranç., Futbol, Voleybol,Basketbol, Masa Tenisi, Badminton İlgili sporun araç-gereçlerinin kurslarda bulunması mekanın bu sporu yapmaya elrişli hale getirilmesi gerekmektedir. 3 Her Cüzün Son 3 Sayfası (1 Pişmiş/Has Çiğ/Ham) Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan 3 sayfası Öğreticiye arz edilir. 9 Okuyuş Dini Bilgiler den Sayfaların - Alak Sûresi Ayetler Işığında Erdemli Davranışlar- İyilikte Yardımlaşmak Kötülüğe Karşı Koymak Tek tek DİB. Ahlakım Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı dersinin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okuma 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. İyilikte yardımlaşmak Kötülüğe Karşı Koymak, Lokman Sûresi 17. Ayet Ali İmran Sûresi 104. Ayetler çerçesinde işlenir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Tartışma(Münazara)Örnekleri: Pozitif bilimler mi önemli, İslami bilimler mi? Tartışma yöntemleri kullanılarak bu benzeri konularda münazaralar yapılabilir. Yapılan bu münazaralarla öğrencilerin analiz, sentez değerlendirme yetenekleri geliştirilmeye çalışılır.

24 3 Her Cüzün Son 3 Sayfası (1 Pişmiş/Has Çiğ/Ham) Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan 3 sayfası Öğreticiye arz edilir. 10 Okuyuş Dini Bilgiler den sayfaların -Alak Sûresi Ayetler Işığında Erdemli Davranışlar: Emanete riayet etmek Tek tek Prog DİB. Ahlakım Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı Dersin bir saati yüzünden okuma, 1 saatide ezber olarak işlenecektir.yüzünden okumada 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir, 4 sayfada hadr olmak üzereher derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Emanete riayet etmek ; Ali İmran Sûresi Ayetler çerçesinde işlenir. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Kavram çalışmaları Bu dersin işlenmesinde kavram haritalarının hazırlanması, öğrencilerin, hem dersten rim almalarını hem de derse aktif olarak katılmalarını sağlar. Soru cevap tekniği yada buldurma yöntemleri kullanılabilir. 11 Okuyuş 3 Dini Bilgiler Her cüzün son 5 sayfası (3 Has+ Ham) Kur anı Kerimden Sayfaların -Tin Sûresi Ayetler Işığında Yerilen Tutum Davranışlar: İftira Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Adım Adım hedef Tek tek DİB. Ahlakım Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan beş sayfası öğreticiye arz edilir. Böylece her cüzden 14. Hizip tamamlanmış olur. Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı Dersin bir saati yüzünden okuma, 1 saatide ezber olarak işlenecektir.yüzünden okumada 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir, 4 sayfada hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. İftira ; Nisa Sûresi 11. Ayet çerçesinde işlenir. Öğrencilerden, gelecek yaşamlarında kendilerine hedef olarak seçtikleri hususlardan birini bu hedefe nasıl ulaşmayı planladıkları yazmaları istenir.soyuttan somuta tekniği ile öğrencilerin hedeflerinin ayrıntılarıyla netleştirilmesine rehberlik edilir.

25 1 Okuyuş 3 Dini Bilgiler Her cüzün son 5 sayfası (3 Has+ Ham) Kur anı Kerimden Sayfaların -İnşirah Sûresi Hz. Peygamberden Davranış örnekleri- Eş Olarak Hz. Peygamber(s.a.v) Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Örnek olay incelemeleri Tek tek DİB. Peygamberim Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan beş sayfası öğreticiye arz edilir. Böylece her cüzden IV. Hizip tamamlanmış olur. Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı Dersin 1 saati yüzünden okuma, 1 saatide ezber olarak işlenecektir.yüzünden okumada 1 sayfa tahkik, sayfa tedvir, 4 sayfada hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Konu ile ilgili başkanlıkca hazırlanan Peygamberim adlı eserden faydalanılacağı gibi öğretici öğrenciler diğer kaynaklardan hazırlanarak dersi geliştirir. Ders, kaynaklarda geçen örnek olaylar ele alınarak işlenir günümüz örnekleriyle karşılaştırma yapılarak öğrencilerde aile yaşamına dair doğru davranışlar pekiştirilmeye çalışılır. Öğreticiler, tarafından kurstaki öğrencilerin durumları ihtiyaçları dikkate alınarak gerçek ya farazi bir olay belirlenir.derste seçilen örnek olay değerlendirilir.bu değerlendirmede, büyük grup tartışma tekniği, beyin fırtınası, altı şapkalı düşünme teknikleri kullanılabilir. 13 Okuyuş 3 Her cüzün son 5 sayfası (3 Has+ Ham) Kur anı Kerimden Sayfaların - Duhâ Sûresi Tek tek Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan beş sayfası öğreticiye arz edilir. Böylece her cüzden IV. Hizip tamamlanmış olur. Haftada saat olarak belirlenen K.Kerim Okuyuş Usulleri Tatbikatı dersinin 1 saati yüzünden okuma, 1 saati de ezber olarak işlenecektir. Yüzünden okuma 1 sayfa Tahkik, sayfa Tedvir, 4 sayfa da Hadr olmak üzere her derste ortalama 7 sayfa okunacaktır. Dini Bilgiler Ashab-ı Kiramdan Davranış Örnekleri Hayatüs-Sahabe Ashabın güzel tutum davranışlarına işaret edilen ayetler temel alınarak ders işlenir. Öğrencilerden örnek olayla yaşantıları arasında bağ kurmaları istenir. Aynı durumda kendileri olsa nasıl davranacakları bu davranışın muhtemel sonuçları üzerinde durulur. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Sportif Faaliyetler: Satranç, Futbol, Voleybol, Basketbol, Masa Tenisi Basketbol İlgili sporun araç-gereçlerinin kurslarda bulunması mekanın bu sporu yapmaya elrişli hale getirilmesi gerekmektedir.

26 3 Her cüzün son 5 sayfası (3 Has+ Ham) Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan beş sayfası öğreticiye arz edilir. Böylece her cüzden IV. Hizip tamamlanmış olur. 14 Okuyuş - den Sayfaların - Âl-i İmran Sûresi Ayetler (Zikir Dua) Dini Bilgiler Kur'an-ı Kerim den Kıssalar- Tek tek Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Eğitsel Oyunlar: Prog. TDV. Peygamberler Tarihi (M. Asım KÖKSAL) -Önceki açıklamalara uyulacaktır. -Bu ayetler doğru ezberlemeyi sağlamak amacıyla ezber öncesinde tahkik, tedvir hadr usulüyle yüzünden okunarak pekiştirilir. lendikten sonra sınıf huzurunda aşır olarak okunur. Gerektiğinde manaları üzerine vurgu yapılır. de peygamberler, diğer tarihi şahsiyetler, topluluklar olaylar hakkında geçen kıssalar derse konu edilir. Öğrencilerden işlenen kıssa hakkında çıkarımlar yapmaları istenir. Öğretici, ulaşılmak istenen sonuçları doğrudan öğrencilere söylemek yerine, kıssa hakkında yapılacak müzakereler esnasında öğrencileri bu sonuçlara ulaştıracak yönlendirmelerde bulunur onlara rehberlik eder.. Bu oyunlar kitap, dergi, işitsel görsel araçlar vasıtasıyla elde edilebilir.oyun sonunda mümkün olduğunca oyunla ilgili değerlendirme yapılır kazanımlar tartışılır. Öğrencilerin isteği doğrultusunda farklı bir eğitsel oyunda tercih edilebilir. 15 Okuyuş 3 Dini Bilgiler Her cüzün son 5 sayfası (3 Has+ Ham) - den Sayfaların - Al-i İmran Sûresi ayetler (Zikir Dualar) Hz. Peygamberden Davranış Örnekleri- Baba Dede Olarak Hz. Peygamber (s.a.v) Tek tek Prog. DİB. Peygamberim Beş haftalık süre içerisinde her cüzün sondan beş sayfası öğreticiye arz edilir. Böylece her cüzden IV. Hizip tamamlanmış olur. --Bu ayetler doğru ezberlemeyi sağlamak amacıyla ezber öncesinde tahkik, tedvir hadr usulüyle yüzünden okunarak pekiştirilir. lendikten sonra sınıf huzurunda aşır olarak okunur. Gerektiğinde manaları üzerine vurgu yapılır. Konu ile ilgili başkanlıkca hazırlanan Peygamberim adlı eserden faydalanılacağı gibi öğretici öğrenciler diğer kaynaklardan hazırlanarak dersi geliştirir. Ders, kaynaklarda geçen örnek olaylar ele alınarak işlenir günümüz örnekleriyle karşılaştırma yapılarak öğrencilerde aile yaşamına dair doğru davranışlar pekiştirilmeye çalışılır. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Gezi-Gözlem Kurs yönetimi gerekli izinleri alarak kursun bulunduğu yörede gezi için uygun bir bölgeye program düzenler.gezi sonunda öğrencilerden düşünceleri alınır.

27 3 Hizip Tekrarı Tekrar,ilk hizbin ezberlenmesi tamamlandıktan sonra başlar.iki haftalık sürede ilk hizip döneminde ezberlenen sayfaların tekrarı yapılır.bu süre,resmi tatiller izinler zamanında rilemeyen dersler sebebiyle ortaya çıkabilecek gecikmeleri telafi amaçlı kullanılabilecektir.öğretici,öğrencinin başarısını dikkate alarak bu süreyi tamamlanan hibin tekrarı için kullandırabileceği gibi hiç tekrar yaptırmadan öğrenciyi hafızlığına kaldığı yerden dem ettirebilir. 16 Okuyuş Dini Bilgiler - den Sayfaların -Ali-İmran Sûresi ayetler (İstişare) Ashab-ı Kiramdan Davranış Örnekleri-3 Tek tek Prog Hayatüs-Sahabe -Bu ayetler doğru ezberlemeyi sağlamak amacıyla ezber öncesinde tahkik, tedvir hadr usulüyle yüzünden okunarak pekiştirilir. lendikten sonra sınıf huzurunda aşır olarak okunur. Gerektiğinde manaları üzerine vurgu yapılır. Ashabın güzel tutum davranışlarına işaret edilen ayetler temel alınarak ders işlenir. Öğrencilerden örnek olayla yaşantıları arasında bağ kurmaları istenir. Aynı durumda kendileri olsa nasıl davranacakları bu davranışın muhtemel sonuçları üzerinde durulur. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Dini Musıki Ders öğreticilerin rehberliğinde, öğrencilerin isteyip benimseyecekleri bir tarzda planlanır. 3 Hizip Tekrarı Tekrar,ilk hizbin ezberlenmesi tamamlandıktan sonra başlar.iki haftalık sürede ilk hizip döneminde ezberlenen sayfaların tekrarı yapılır.bu süre resmi tatiller izinler zamanında rilemeyen dersler sebebiyle ortaya çıkabilecek gecikmeleri telafi amaçlı kullanılabilecektir.öğretici,öğrencinin başarısını dikkate alarak bu süreyi tamamlanan hizbin tekrarı için kullandırabileceği gibi hiç tekrar yaptırmadan öğrenciyi hafızlığına kaldığı yerden dem ettirebilir. 17 Okuyuş Dini Bilgiler - den Sayfalarının - Al-i İmran Sûresi ayetler (İstişare) Kur'an-ı Kerim den Kıssalar - Tek tek TDV. Peygamberler Tarihi (M. Asım KÖKSAL) -Bu ayetler doğru ezberlemeyi sağlamak amacıyla ezber öncesinde tahkik, tedvir hadr usulüyle yüzünden okunarak pekiştirilir. lendikten sonra sınıf huzurunda aşır olarak okunur. Gerektiğinde manaları üzerine vurgu yapılır. de peygamberler, diğer tarihi şahsiyetler, topluluklar olaylar hakkında geçen kıssalar derse konu edilir. Öğrencilerden işlenen kıssa hakkında çıkarımlar yapmaları istenir. Öğretici, ulaşılmak istenen sonuçları doğrudan öğrencilere söylemek yerine, kıssa hakkında yapılacak müzakereler esnasında öğrencileri bu sonuçlara ulaştıracak yönlendirmelerde bulunur onlara rehberlik eder. Sosyal Etkinlik Rehberlik 3 Bilgi Yarışması Öğrencileri değerlendirme amaçlı değil, başarılı öğrencileri ödüllendirmek suretiyle tüm öğrencilerin motivasyonlarını artırmak amacıyla düzenlenir.

VI-CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI ALANLARI VE DERSLERİ TABLOSU

VI-CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI ALANLARI VE DERSLERİ TABLOSU VI-CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI ALANLARI VE DERSLERİ TABLOSU KUR AN-I KERİM DİNİ BİLGİLER ÖĞRENME ALANI Yüzünden Okuma Ezber İtikat İbadet Siyer Ahlâk 6 ÜNİTELER 1. Kur (50 ) 2. Kur (50 ) 3. Kur

Detaylı

YILLIK DERS PLANI DERSİN ADI : KUR AN-I KERİM EK ÖĞRETİM 5.KUR (HATİM) ÖĞRETİM YILI: KURSUN ADI : KUR AN KURSU SINIF / DÖNEM :...

YILLIK DERS PLANI DERSİN ADI : KUR AN-I KERİM EK ÖĞRETİM 5.KUR (HATİM) ÖĞRETİM YILI: KURSUN ADI : KUR AN KURSU SINIF / DÖNEM :... 4 SFA SFALAR 1 6 2 6 3 6 4 6 1.Saat Fatiha + 1-4 Fatiha + Bakara 1-5 2.Saat 5-8 Bakara 30-37 3.Saat 9-12 Bakara 80-82 4.Saat 13-16 Bakara 109-112 5.Saat 17-20 Bakara 120-121 6.Saat 21-24 Bakara 151-157

Detaylı

KUR'AN SÛRELERİNİN RESMİ VE İNİŞ SIRALAMASI

KUR'AN SÛRELERİNİN RESMİ VE İNİŞ SIRALAMASI GÜNÜMÜZDEKİ RESMİ SIRALAMA KUR'AN SÛRELERİNİN RESMİ VE İNİŞ SIRALAMASI YAYGIN İNİŞ SIRALAMASI - OSMAN BİN AFFAN FARKLI İNİŞ (NÜZÛL) SIRALAMALARI (TERTİPLERİ) Sûre No Sûre Adı Nüzul Sırası Âyet Sayısı Nüzul

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAFIZLIK EĞİTİM PROGRAMI

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAFIZLIK EĞİTİM PROGRAMI T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAFIZLIK EĞİTİM PROGRAMI Ankara 010 Bu eğitim programının Kur an kurslarında uygulanması, 11.0.010 tarihli ve 11 sayılı Başkanlık onayı ile uygun görülmüştür.

Detaylı

Kur ân-ı Kerîm sûrelerinin sondan sayılması 1

Kur ân-ı Kerîm sûrelerinin sondan sayılması 1 Kur ân-ı Kerîm sûrelerinin sondan sayılması 1 Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm sûrelerini sondan sayalım. Örnek: Sondan birinci sûre Nâs sûresidir. Sûrenin sondan sıra numarası Sûrenin adı 1 Nâs 6 Sûrenin içerdiği

Detaylı

Sıra no Sûre Adı. Âyet sayısı O.B.E.B

Sıra no Sûre Adı. Âyet sayısı O.B.E.B Kimi sayılar aralarında asal dır. Hangi sayıların aralarında asal olduğunu belirlemek için ortak bölenlerin en büyüğünü (O.B.E.B.) bulmak gerekir. Örnek: O.B.E.B. kavramını açıklamak için 12 ve 18 sayılarını

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❷

İkili Simetrik Kitap ❷ Bu bölümde, bölen kümesinde ikiden fazla eleman bulunan sayıları ele alacağız. Aşağıdaki Kur ân-ı Kerîm fihristinde bölen kümesi eleman sayısı > 2 olan sayılar işaretlenmiş bulunmaktadır: Sıra Âyet Sıra

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❷

İkili Simetrik Kitap ❷ Bölen Kümesinde Dört Asal Bulunan Sayılar Bu bölümde, bölen kümesinde dört asal bulunan sayıları ele alacağız. Böylece Kur ân-ı Kerîm fihristini tümüyle incelemiş olacağız. Zira Kur ân-ı Kerîm fihristinde

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❷

İkili Simetrik Kitap ❷ Bölen Kümesi Eleman Sayısı < 2 Olan Sayı Tamsayılar içerisinde bölen kümesi eleman sayısı 2'den küçük olan tek bir sayı vardır; o da 1 sayısıdır. 1 sayısının bölen kümesinde tek bir eleman vardır. Kur

Detaylı

Uzun ve kısa sûreler. Uzun sûreler kümesi

Uzun ve kısa sûreler. Uzun sûreler kümesi Kur ân-ı Kerîm sûrelerini iki kümeye ayıralım: 1. Uzun sûreler kümesi 2. Kısa sûreler kümesi Bu iki küme eşit sayıda sûre içersin. Kümelerden birinde bulunan sûrelerin âyet sayıları diğer kümede bulunan

Detaylı

19 lu gruplar halinde sûrelerin sondan sıra numaraları ile âyet sayıları 1

19 lu gruplar halinde sûrelerin sondan sıra numaraları ile âyet sayıları 1 lu gruplar halinde sûrelerin sondan sıra numaraları ile âyet sayıları Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm de bulunan sûrelerin sondan sıra numarları ile âyet sayılarını lu gruplar halinde birlikte inceleyeceğiz.

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❷

İkili Simetrik Kitap ❷ Bu bölümde bölen kümesinde üç asal bulunan sayıları inceleyeceğiz. Örnek: 10 nı ele alalım. Bölen kümesi={1, 2, 5, 10} 1, 2 ve 5 sayıları asaldır. Dolayısıyla 10 nın bölen kümesinde üç asal sayı vardır.

Detaylı

Sûre adı no. sayısı no

Sûre adı no. sayısı no 1 hariç bütün asal sayıların bölen kümesi iki elemanlıdır. Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm fihristini, bölen kümesi iki elemanlı olan sayılar bakımından ele alacağız. Aşağıdaki Kur ân-ı Kerîm fihristinde bölen

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❸

İkili Simetrik Kitap ❸ 19 lu Gruplar Halinde Sûrelerin Numaraları ve Âyet Sayıları Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm de bulunan sûrelerin sıra numarlarını ve âyet sayılarını 19 lu gruplar halinde birlikte inceleyeceğiz. İlk 19 sûrede

Detaylı

İkili Simetrik Kitap ❷

İkili Simetrik Kitap ❷ Tüm asal sayıların bölen kümelerinde iki asal sayı vardır. Bunlara ilaveten 4, 8 ve 9 gibi sayıların bölen kümelerinde de iki asal sayı bulunmaktadır. Örnek: 9 nı ele alalım. Bölen kümesi={1, 3, 9} 1 ve

Detaylı

İkiye de üçe de bölünen sayılar Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm fihristinde bulunan sayılardan ikiye de üçe de bölünenleri tespit ederek işe başlayacağız. Daha sonra, bunlar arasında matematiksel anlamda bir

Detaylı

www.simetrikkitap.com

www.simetrikkitap.com İkiye bölünen ancak üçe bölünmeyen sayılar Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm fihristinde bulunan sayılardan ikiye bölünen ancak üçe bölünmeyenleri tespit ederek işe başlayacağız. Daha sonra, bunlar arasında matematiksel

Detaylı

Üçe bölünen sayılar Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm fihristinde bulunan sayılardan üçe bölünenleri tespit ederek işe başlayacağız. Daha sonra, bunlar arasında matematiksel anlamda bir uyum bulunup bulunmadığını

Detaylı

İkiye de üçe de bölünmeyen sayılar Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm fihristinde bulunan sayılardan ikiye de üçe de bölünmeyenleri tespit ederek işe başlayacağız. Daha sonra, bunlar arasında matematiksel anlamda

Detaylı

Sıra umaraları Kümesi ve Âyet Sayıları Kümesi

Sıra umaraları Kümesi ve Âyet Sayıları Kümesi umaraları Kümesi ve Sayıları Kümesi Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm sûrelerinin sıra numaraları ve âyet sayıları kümelerini inceleyeceğiz. Kur ân-ı Kerîm sûreleri sıra numaraları kümesi Bu küme 1 ile başlayan

Detaylı

www.simetrikkitap.com

www.simetrikkitap.com Üçe bölünen ancak ikiye bölünmeyen sayılar Üçe bölünen ancak ikiye bölünmeyen sayılar Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm fihristinde bulunan sayılardan üçe bölünen ancak ikiye bölünmeyenleri tespit ederek işe başlayacağız.

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Din Eğitimi Dairesi Başkanlığı CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Din Eğitimi Dairesi Başkanlığı CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Din Eğitimi Dairesi Başkanlığı CAMİLERDE KUR AN ÖĞRETİMİ PROGRAMI Ankara 2010 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 I-GİRİŞ... 3 II-PROGRAMIN AMAÇLARI... 3 III-PROGRAMIN

Detaylı

Zengin Sayılar (abundant numbers or excessive numbers) σ(n) > 2n

Zengin Sayılar (abundant numbers or excessive numbers) σ(n) > 2n Zengin Sayılar (abundant numbers or excessive numbers) n pozitif bir tamsayı olmak üzere, n nın pozitif bölenlerinin toplamı σ(n) dir. Şâyet, σ(n) > 2n ise, n zengin bir sayıdır. Örnek: 12 nı ele alalım.

Detaylı

www.simetrikkitap.com

www.simetrikkitap.com Mükemmel Sayılar (perfect numbers) n pozitif bir tamsayı olmak üzere, n nın pozitif bölenlerinin toplamı σ(n) dir. Şâyet, σ(n) = 2n ise, n mükemmel bir sayıdır. Örnek: 28 nı ele alalım. Bölen kümesi={

Detaylı

Asal Çarpanlar Toplamı Bu bölümde Kur ân-ı Kerîm fihristini asal çarpanlarına ayırarak bir takım tespitlerde bulunacağız. Bir sayının asal çarpanları ne demektir? Asal olmayan sayma sayıları, kendilerinden

Detaylı

KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI

KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI KUR'AN-I KERİM TECVİDLİ OKUMA KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Asal Sayılar 1 den ve kendisinden başka hiçbir sayıya kalansız olarak bölünemeyen pozitif tamsayıya asal sayı denir. Asal sayılar = {1, 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17 } Asal sayılar, matematikle ilgilenen herkesin

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAFIZLIK EĞİTİM PROGRAMI

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAFIZLIK EĞİTİM PROGRAMI T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HAFIZLIK EĞİTİM PROGRAMI Ankara 2010 Bu eğitim programının Kur an kurslarında uygulanması, 11.03.2010 tarihli ve 113 sayılı Başkanlık onayı ile uygun görülmüştür.

Detaylı

ORTAOKUL - İMAM HATİP ORTAOKULU. KUR AN-I KERİM DERSİ (5-8. Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI

ORTAOKUL - İMAM HATİP ORTAOKULU. KUR AN-I KERİM DERSİ (5-8. Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI ORTAOKUL - İMAM HATİP ORTAOKULU KUR AN-I KERİM DERSİ (5-8. Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI 1.GİRİŞ Kur an-ı Kerim İslam dininin temel kaynağıdır. İslam toplumlarının temel referansı olan Kur an-ı Kerim indirilişinden

Detaylı

İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM UYGULAMA ESASLARI. Bünyamin ALBAYRAK Program Geliştirme Daire Başkanı

İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM UYGULAMA ESASLARI. Bünyamin ALBAYRAK Program Geliştirme Daire Başkanı İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM UYGULAMA ESASLARI Bünyamin ALBAYRAK Program Geliştirme Daire Başkanı Öğrenim Hakkı Madde 57 Özürleri nedeniyle okula devam edemeyen, okula

Detaylı

ÖĞRETİM YILI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ YILLIK PLÂNI

ÖĞRETİM YILI HAFIZLIK EĞİTİMİ TEMEL ÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ YILLIK PLÂNI HAFIZLIK İ TEMEL ÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ YILLIK PLÂNI EYLÜL EKİM 1 2 3 4 K.Kerim ve Muhtevasını Tanıma K.Kerim Okumaya Giriş Yüzünden Okunup Ezberlenecek Bazı Dua, Sure ve Anlamları 1. İslam ın i

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) HAFIZLIK TEKRAR VE TALİM PROGRAMI

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) HAFIZLIK TEKRAR VE TALİM PROGRAMI T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) HAFIZLIK TEKRAR VE TALİM PROGRAMI ANKARA 2015 1 Bu programın uygulanması, Başkanlık Makamının 14.07.2015

Detaylı

Âyet sayısı sıra numarasından büyük olan sûreler için

Âyet sayısı sıra numarasından büyük olan sûreler için Sayısı Sıra umarasından Küçük Olan Sûreler sıra numarasından büyük olan sûreler için yaptığımız incelemenin aynısını bu kez âyet sıra numarasından küçük olan sûreler için gerçekleştirelim. Aşağıdaki listede

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUM VE TECVİD VIII İLH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUM VE TECVİD VIII İLH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUM VE TECVİD VIII İLH 402 8 2+0 2 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

11. KUR AN-I KERİM OKUYUŞ USULLERİ TATBİKATI 3. Ezberleme Dönemi (16x2=32) 12. KUR AN-I KERİM OKUYUŞ USULLERİ TATBİKATI 4. Ezberleme Dönemi (17x2=34)

11. KUR AN-I KERİM OKUYUŞ USULLERİ TATBİKATI 3. Ezberleme Dönemi (16x2=32) 12. KUR AN-I KERİM OKUYUŞ USULLERİ TATBİKATI 4. Ezberleme Dönemi (17x2=34) 11. KUR AN-I KERİM OKUYUŞ USULLERİ TATBİKATI. Ezberleme Dönemi (16x=) SAAT KONULAR AÇIKLAMALAR 18 16 Kur an-ı Kerim den 1-18. cüzlerin yüzünden okunması 1. Âl-i İmrân Suresi 1-9. Ayetler (Kur an ve İlim).

Detaylı

Ellibin Yıllık Bir Gün

Ellibin Yıllık Bir Gün Ellibin Yıllık Bir Gün Editör Prof. Dr. Recai Doğan Yazar Prof. Dr. Beyza Bilgin ISBN: 978-605-9247-49-8 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 3000 Adet Yayınları Yayın No: 224 Web: grafikeryayin.com Kapak ve

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KUR AN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ I

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KUR AN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ I DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KUR AN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ I DKB 107 1 1+2 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze /

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUMA VE TECVİD IV ILH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUMA VE TECVİD IV ILH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN OKUMA VE TECVİD IV ILH 202 4 2+0 2 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Türkçe Lisans Dersin Türü Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

İmam Hatip Ortaokulları. Genç Nidâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları. Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması

İmam Hatip Ortaokulları. Genç Nidâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları. Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması İmam Hatip Ortaokulları Genç Nidâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Genç Muhafızlar Hafızlık Yarışması Genç Bilâller Ezan Okuma Yarışması

Detaylı

İmam Hatip Ortaokulları. Genç Nidâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları. Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması

İmam Hatip Ortaokulları. Genç Nidâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları. Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması İmam Hatip Ortaokulları Genç Nidâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Genç Muhafızlar Hafızlık Yarışması Genç Bilâller Ezan Okuma Yarışması

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İMAM HATİP ORTAOKULLARI

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İMAM HATİP ORTAOKULLARI MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İMAM HATİP ORTAOKULLARI Yıldız Nidâ Kız Öğrenciler Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Yıldız Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Yıldız Nidâ

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması. Uygulama Kılavuzu

Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması. Uygulama Kılavuzu Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Uygulama Kılavuzu A. Amaç Millî eğitimin genel amaçları doğrultusunda Bakanlığımıza bağlı bütün ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarındaki din kültürü ve ahlak bilgisi

Detaylı

ORTAÖĞRETİM. KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI

ORTAÖĞRETİM. KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI ORTAÖĞRETİM KUR AN-I KERİM DERSİ (9-12.Sınıflar) ÖĞRETİM PROGRAMI 1.GİRİŞ Kur an-ı Kerim İslam dininin temel kaynağıdır. İslam toplumlarının temel referansı olan Kur an-ı Kerim indirilişinden itibaren

Detaylı

ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ KUR AN-I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ KUR AN-I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ KUR AN-I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI A. KUR AN-I KERİM DERSİ (9, 10, 11 ve 12. SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAM GİRİŞ Kur an-ı Kerim, İslam dininin ana kaynaklarının birincisidir.

Detaylı

KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA KURS PROGRAMI

KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III

Ck MTP61 AYRINTILAR. 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi. Konu Tarama No. 01 Allah İnancı - I. Allah inancı. 03 Allah İnancı - III 5. Sınıf 01 Allah İnancı - I 02 Allah İnancı - II 03 Allah İnancı - III Allah inancı 04 Ramazan ve Orucu - I 05 Ramazan ve Orucu - II Ramazan orucu 06 Ramazan ve Orucu - III 07 Adap ve Nezaket - I 08 Adap

Detaylı

Kırklareli İlahiyat Fakültesi müfredatı oluşturulurken aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmuştur:

Kırklareli İlahiyat Fakültesi müfredatı oluşturulurken aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmuştur: KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ KUR ÂN OKUMA VE TECVÎD DERSLERİ MÜFREDATI Kırklareli İlahiyat Fakültesi müfredatı oluşturulurken aşağıdaki hususlar göz önünde bulundurulmuştur: (1) Tashîh-i

Detaylı

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı)

KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı) KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ZORUNLU ARAPÇA HAZIRLIK NORMAL ÖĞRETİM DERS PLANI VE İÇERİKLERİ (2014-2015 Akademik Yılı) ARAPÇA HAZIRLIK SINIFI GÜZ YARIYILI (BİRİNCİ KUR) Y. YIL ÖN KOŞUL DERSİN

Detaylı

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ

KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ KURAN I KERİMİN İÇ DÜZENİ Kur an-ı Kerim : Allah tarafından vahiy meleği Cebrail aracılığıyla, son Peygamber Hz. Muhammed e indirilen ilahi bir mesajdır. Kur an kelime olarak okumak, toplamak, bir araya

Detaylı

Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Genç Bilâller Ezan Okuma Yarışması ve Kur an ın Genç Muhafızları Hafızlık Yarışması UYGULAMA ESASLARI

Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Genç Bilâller Ezan Okuma Yarışması ve Kur an ın Genç Muhafızları Hafızlık Yarışması UYGULAMA ESASLARI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Genç Bilâller Ezan Okuma Yarışması ve Kur an ın Genç Muhafızları Hafızlık Yarışması UYGULAMA ESASLARI

Detaylı

5- Hafızlık Kur an-i Kerim Okuma Ve Ezan Okuma yarışmaları ile ilgili uygulama aşağıdaki

5- Hafızlık Kur an-i Kerim Okuma Ve Ezan Okuma yarışmaları ile ilgili uygulama aşağıdaki MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DİN ÖĞRETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İMAM HATİP LİSELERİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA YAPILACAK HAFIZLIK KUR AN-I KERİM OKUMA VE EZAN OKUMA YARIŞMALARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR 1- Amaç: Bu yönergenin

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM (ELİFBA) OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN II İLH 338 6 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN IKUMA VE TECVİD II İLH

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN IKUMA VE TECVİD II İLH DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KURAN IKUMA VE TECVİD II İLH 102 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu

Detaylı

SINIF DEFTERİ. Gurup. Muallim/e:

SINIF DEFTERİ. Gurup. Muallim/e: SINIF DEFTERİ Gurup Muallim/e: Yaz Okulu 2014 Devam Çizelgesi 18 Haziran 2014 Çarşamba 19 Haziran 2014 Perşembe 20 Haziran 2014 Cuma 23 Haziran 2014 Pazartesi S. No Öğrenci İsim Soyisim 1 2 3 4 5 6 7 8

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KUR AN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ II

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KUR AN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ II DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS KUR AN OKUMA BİLGİ VE BECERİSİ II DKB205 3 1+2 2 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze /

Detaylı

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ YILLIK PLANLARI

2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ YILLIK PLANLARI 205-206 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ANADOLU İMAM-HATİP LİSELERİ YILLIK PLANLARI 9. Sınıf Zorunlu Dersler S A 0. Sınıf Zorunlu Dersler S A. Sınıf Zorunlu Dersler S A 2. Sınıf Zorunlu Dersler S A Kur'an-ı Kerim

Detaylı

TASHİH-İ HURUF (KUR' AN-I KERİM İ GÜZEL OKUMA) HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSU PROGRAMI

TASHİH-İ HURUF (KUR' AN-I KERİM İ GÜZEL OKUMA) HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSU PROGRAMI T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Program Geliştirme Daire Başkanlığı TASHİH-İ HURUF (KUR' AN-I KERİM İ GÜZEL OKUMA) HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSU PROGRAMI Ankara 2011 1 TASHİH-İ

Detaylı

4. DERS Siyer Kur an İlişkisi

4. DERS Siyer Kur an İlişkisi 4. DERS Siyer Kur an İlişkisi 1 إ ن الل ه و م ل ئ ك ت ه ي ص ل ون ع ل ى الن ب ي ي ا أ ي ه ا ال ذ ين آم ن وا ص ل وا ع ل ي ه و س ل م وا ت س ل ي اما Allah ve melekleri, Peygamber e çok salât ederler. Ey müminler!

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM İ TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM İ TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM KUR AN-I KERİM İ TECVİDLİ OKUMA MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2015 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI EK ÖĞRETİM PROGRAMLARI UYGULAMA ESASLARI

İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI EK ÖĞRETİM PROGRAMLARI UYGULAMA ESASLARI T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü İHTİYAÇ ODAKLI ÖĞRETİM PROGRAMI EK ÖĞRETİM PROGRAMLARI UYGULAMA ESASLARI Belgin AYDIN Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı EK ÖĞRETİM PROGRAMLARI

Detaylı

Yaz Kur an Uygulama EK YILI YAZ KUR AN KURSLARI UYGULAMA ESASLARI. 27 Haziran 2018 günü Diyanet Prof. Dr. Ali Yaz Kur an.

Yaz Kur an Uygulama EK YILI YAZ KUR AN KURSLARI UYGULAMA ESASLARI. 27 Haziran 2018 günü Diyanet Prof. Dr. Ali Yaz Kur an. 2018 YILI YAZ KUR AN KURSLARI UYGULAMA ESASLARI DÖNEMLER KAYIT DÖNEM 1. DÖNEM 1 Haziran 2018-02 Temmuz 2018 25 Haziran 2018-20 Temmuz 2018 2. DÖNEM 16 Temmuz 2018-30 Temmuz 2018 23 Temmuz 2018-17 2018

Detaylı

T.C. DĠYANET ĠġLERĠ BAġKANLIĞI EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) KUR AN-I KERĠM HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠM PROGRAMI

T.C. DĠYANET ĠġLERĠ BAġKANLIĞI EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) KUR AN-I KERĠM HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠM PROGRAMI T.C. DĠYANET ĠġLERĠ BAġKANLIĞI EĞĠTĠM HĠZMETLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) KUR AN-I KERĠM HĠZMET ĠÇĠ EĞĠTĠM PROGRAMI ANKARA 2014 1 ĠÇĠNDEKĠLER GĠRĠġ... 3 1. GEREKÇE... 3 2.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

1.KUR (İTİKAT) KONULAR

1.KUR (İTİKAT) KONULAR Bu Yıllık Plan Din İşleri Yüksek Kurulu nun 02.09.2010 Tarihli 201081 nolu kararıyla uygun görülen Kur an Kursları Öğretim Programları (Pilot Uygulama) Kitapçığından ve DİB. Dinim İslam Temel Bilgiler

Detaylı

Âyet Sayısı Sıra umarasından Büyük Olan Sûreler

Âyet Sayısı Sıra umarasından Büyük Olan Sûreler Sayısı umarasından Büyük Olan Sûreler Bir sûrenin âyet ndan sıra numarasını çıkardığımızda fark sıfırdan ayrı pozitif bir değer çıkıyorsa, o sûrenin âyet sıra numarasından büyük demektir. Örnek: Sûrenin

Detaylı

Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar

Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar Emirler Allah a iman edin (Al-i İmran [3] 193), O na hiçbir şeyi ortak koşmayın (Nisa [4] 36). Yalnızca O na kulluk edin (Fatiha [1] 5). Allah ı çok anın ve

Detaylı

Gençlik Eğitim Programları KULLUK VE SORUMLULUK BİLİNCİ

Gençlik Eğitim Programları KULLUK VE SORUMLULUK BİLİNCİ Gençlik Eğitim Programları KULLUK VE SORUMLULUK BİLİNCİ Kulluk ve Sorumluluk Bilinci 1. HAFTA YARATILIŞ İnsanın yaratılışı ve yaratılış amacı Kulluk Kelime-i tevhid Ezber ayeti: Zariyat 56 Yaratılmış

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN EĞİTİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KUR AN-I KERİM HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSU PROGRAMI

T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN EĞİTİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KUR AN-I KERİM HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSU PROGRAMI T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN EĞİTİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KUR AN-I KERİM HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSU PROGRAMI Ankara 2005 1 KUR AN-I KERİM HİZMET İÇİ EĞİTİM KURSU PROGRAMI (120 I. GİRİŞ Kur

Detaylı

2015-2016 ÖĞRETİM YILI YERKÖY İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSU DİNİ BİLGİLER (EK ÖĞRETİM) PROĞRAMINA GÖRE DERS PLANI

2015-2016 ÖĞRETİM YILI YERKÖY İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSU DİNİ BİLGİLER (EK ÖĞRETİM) PROĞRAMINA GÖRE DERS PLANI HAFTA 1 6 DİN, İMAN VE İNSAN 2 6 ALLAH-İNSAN VE ÂLEM İLİŞKİSİ 3 6 ALLAH A İMAN 4 6 MELEKLERE İMAN 5 6 KİTAPLARA İMAN 6 6 PEYGAMBERLERE İMAN 7 6 AHİRETE İMAN 8 6 KADER VE KAZAYA İMAN 1. Dinin İnsan Hayatındaki

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

DİN EĞİTİMİ ALANI KUR AN-I KERİM TİLÂVETİ VE TASHİH-İ HURUF EĞİTİMİ-1 KURS PROGRAMI

DİN EĞİTİMİ ALANI KUR AN-I KERİM TİLÂVETİ VE TASHİH-İ HURUF EĞİTİMİ-1 KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü DİN EĞİTİMİ ALANI KUR AN-I KERİM TİLÂVETİ VE TASHİH-İ HURUF EĞİTİMİ-1 KURS PROGRAMI ANKARA, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı TEMEL DİNİ BİLGİLER YARIŞMASI İLE İLGİLİ ESASLAR

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı TEMEL DİNİ BİLGİLER YARIŞMASI İLE İLGİLİ ESASLAR T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Ek-2 TEMEL DİNİ BİLGİLER YARIŞMASI İLE İLGİLİ ESASLAR 1) Yarışma; Başkanlığımıza bağlı Kur an kurslarında (D grubu dahil) kayıtlı erkek ve kız öğrenciler arasında

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Evrak Tarih ve Sayısı: 10/02/2015-4449 T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı *BEL5K32K* Pin: 12441 Sayı :45796484-265.99- Konu :Dini Bilgiler Yarışması.... VALİLİĞİNE (İl Müftülüğü) Başkanlığımızca

Detaylı

ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ

ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ MESLEKÎ YARIŞMALAR UYGULAMA KILAVUZU Genç Muhâfızlar Hafızlık Yarışması Genç Sadâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma Yarışması Genç Nidâ Kur an-ı Kerim i Güzel Okuma ve Hafızlık Yarışmaları

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 12. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Hayat Amaçsız

Detaylı

EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAZ KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI-2018

EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YAZ KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI-2018 EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DUYURU 08.06.2018 Cuma Alıcı : Tüm İl/İlçe Müftülükleri Konu : Yaz Kuran Kursları Öğretim Programı-2018 YAZ KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI-2018 Yaz Kur'an kurslarında

Detaylı

KUR AN-I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

KUR AN-I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI KUR AN-I KERİM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 25 3. KUR AN-I KERİM DERSİ (9, 10, 11 ve 12. SINIFLAR) ÖĞRETİM PROGRAMI 3. 1. GİRİŞ Kur an-ı Kerim, İslam inancının ana kaynağıdır. Bütün Müslüman milletlerde olduğu

Detaylı

İLKÖĞRETİM OKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ

İLKÖĞRETİM OKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ İLKÖĞRETİM OKULLARI HAFTALIK DERS ÇİZELGESİ DERSLER SINIFLAR 1 2 3 4 5 6 7 8 Türkçe 11 11 11 6 6 5 5 5 Matematik 4 4 4 4 4 4 4 4 Hayat Bilgisi 4 4 4 Fen ve Teknoloji 3 3 4 4 4 Sosyal Bilgiler 3 3 3 3 T.C.

Detaylı

GENÇLİK EĞİTİM PROGRAMLARI

GENÇLİK EĞİTİM PROGRAMLARI İstanbul 2018 GENÇLİK EĞİTİM PROGRAMLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... 7 ÜNİVERSİTE PROGRAMLARI...11 KULLUK VE SORUMLULUK BİLİNCİ... 13 KAVRAMLAR... 21 PEYGAMBERLER TARİHİ... 31 SİYER-İ NEBİ... 41 TEFSİR (KUR

Detaylı

Giriş Kur ân Kerîm, 23 yıl süren peygamberlik dönemi içinde Hz. Muhammed e (s.a.v.) vahiy yoluyla âlemlerin Rabbi olan Allâh katından indirilen bir kitaptır. 1 Fâtiha sûresiyle başlar Nâs sûresiyle biter.

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı İnsanın Evrendeki

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TEFSİR V İLH 403 7 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri

Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri Kur an-ı Kerim i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri 1 ) İlahi kitapların sonuncusudur. 2 ) Allah tarafından koruma altına alınan değişikliğe uğramayan tek ilahi kitaptır. 3 ) Diğer ilahi

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Allah

Detaylı

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ

Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Eğitim Programları ANA HATLARIYLA İSLAM DİNİ Giriş Ana hatlarıyla İslam dini programı, temel sayılan programlardan sonra daha ileri düzeylere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu programı takip edecek ders

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAÖĞRETİM TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM, I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak

Detaylı

İHTİYAÇ ODAKLI KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARI (YÜZÜNDEN OKUYANLAR İÇİN)

İHTİYAÇ ODAKLI KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARI (YÜZÜNDEN OKUYANLAR İÇİN) T.C. BAŞBAKANLIK DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü İHTİYAÇ ODAKLI KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMLARI (YÜZÜNDEN OKUYANLAR İÇİN) Ankara 2012 Bu öğretim programının Kur an kurslarında

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) YATILI YAZ KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) YATILI YAZ KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (Program Geliştirme Daire Başkanlığı) YATILI YAZ KUR AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 017 Bu eğitim programının Yaz Kur an Kurslarında

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı. (İl Müftülüğü)

T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı. (İl Müftülüğü) T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Sayı Konu : 28941822-814-E.60422 : Ramazan Ayı Kitap Kampanyası. 21.05.2018 E. ^ Z ı ^.^ ^ A L İ L İ Ğ İ N E (İl Müftülüğü) Başkanlığımız yayınlarını tanıtmak,

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

KUR'ÂN SÖZLÜĞÜ. Âyet. Cem u l-kur ân

KUR'ÂN SÖZLÜĞÜ. Âyet. Cem u l-kur ân KUR'ÂN SÖZLÜĞÜ Âyet Sözlükte "açık alâmet, işâret, emâre, iz ve nişâne" demektir. Çoğulu ây ve âyât'tır. Allah'ın varlığına delâlet eden şeylere ve peygamberlerin hak olduğunu ispat eden mucizelere de

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI OSMANLI TÜRKÇESİNDE KOLAY METİNLER KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI OSMANLI TÜRKÇESİNDE KOLAY METİNLER KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI OSMANLI TÜRKÇESİNDE KOLAY METİNLER KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI......1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

TEFSİR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

TEFSİR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 3. TEFSİR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ UYGULANMASI 3.1. TEFSİR DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ TEMEL FELSEFESİ VE GENEL AMAÇLARI Allah ın (c.c.) muradını, beşerin idraki oranında ortaya koymaya çalışan tefsir;

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 11. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı Kader ve

Detaylı

I. EĞİTİM-ÖĞRETİMİN ETKİNLİĞİNİ VE VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK FAALİYETLER

I. EĞİTİM-ÖĞRETİMİN ETKİNLİĞİNİ VE VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK FAALİYETLER I. EĞİTİM-ÖĞRETİMİN ETKİNLİĞİNİ VE VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMAYA YÖNELİK FAALİYETLER 1. İl ve ilçe müftülüklerince yaz Kur an kursundaki kız ve erkek öğrenciler arasında ayrı ayrı aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde

Detaylı

a- Dinim İslam Temel Dini Bilgiler kitabı,

a- Dinim İslam Temel Dini Bilgiler kitabı, T.C. BAŞBAKANLIK Diyanet İşleri Başkanlığı Ek-2 DİNİ BİLGİLER YARIŞMASI İLE İLGİLİ ESASLAR 1) Yarışma; Başkanlığımıza bağlı A, B, C ve D grubundaki erkek ve kız Kur an kursu öğrencileri arasında ayrı ayrı

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı ORTAOKUL TEMEL DİNÎ BİLGİLER DERSİ (İSLAM; I-II) ÖĞRETİM PROGRAMI ANKARA 2012 1.GİRİŞ Yaratılıştan itibaren hayata yön veren, temel hak ve

Detaylı