N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat"

Transkript

1 N G İ İ V N İ B ğ ziçi Ü i e i e i e iz i i e e e ü ü Hazal Bayat

2

3 Beneteau Oceanis 40

4 Seyir Öncesi Seyir Esnası Seyir Sonrası

5 Seyir kaç günlük? Tekne ekibi toplam kaç kişi? Teknede yapılacak işler için yetişmiş ekip sayısı yeterli mi? Mola verilecek limanlar nerede? Ne kadar sürede ulaşılacak?

6 Kumanya Giyim Eşyaları Ekipman İletişim ve Navigasyon Yakıt ve Enerji İlkyardım Malzemeleri

7 Tekne (Komple) Yelkenler Halatlar Makaralar, Kilitler, Koç Boynuzları Demir, Zincir, Irgat

8 Seyir esnasında (özellikle uzun seyirlerde) ekibin enerjisini tasarruflu kullanması ve görev esnasında dinç olması gerekir. Seyir boyunca tekneyi güvenle götürecek sayıda ekip elemanının hazır vaziyette ve dinç olarak bulunmasını sağlamak için hava şartları, yolculuk süresi, ekipteki kişi sayısı dikkate alınarak bir vardiya sistemi belirlenmelidir. Bu vardiya sistemi seyirden önce planlanmalıdır ve ekip bu sisteme uymalıdır.

9 Seyir Esnasında Görev Dağılımı Dümenci Taktisyen Navigatör Başüstü Ekibi Trimmerlar Piyano Sweeper (Ortacı)

10 Genellikle teknedeki en tecrübeli elemanlıdır. Teknenin ve ekibin performansından sorumludur. Ekibin geri kalanının uyumlu çalışmasını gözetir. Tekne üzerinde ve bilinci yerinde olduğu sürece son kararlar onundur.

11 Dümenciye taktikerlik yapar. (Rakipler, rota, rüzgar vb. durumları göz önünde bulundurarak) Türkiye deki uygulamada taktisyen ile dümenci genellikle aynı kişidir.

12 Rota çizme, mevki belirleme gibi işlerden sorumlu ekip elemanıdır. Bu eleman elektronik cihazlardan anlayıp onları kullanma becerisinin yanı sıra, bu cihazların arızalanması durumunda kullanabilmesi için harita ve meteoroloji bilgisine de sahip olmalıdır. Telsizle haberleşme işi de çoğunlukla navigatörün görevidir.

13 - Ortalama büyüklükteki bir teknede (40 ft.) bir başüstü bir de direk dibi olmak üzere iki kişiden oluşur. Teknenin boyutuna göre sayısı değişim gösterebilir. - Asıl ağır işi yarışlarda yapmakla birlikte, uzun seyirlerde de bazı özel durumlarda direğe çıkmak, göndere tırmanmak gibi zorlu görevlerde bulunmaları gerekebilir. - Atletik ve çevik bir yapı, çıkabilecek aksaklıkları önceden görebilecek tecrübe başüstü elemanının sahip olması gereken niteliklerdendir.

14 Yelkenlerin uygun seyirlerde uygun gerginlikte ve uygun açıda bulunmasını sağlayan havuz ekibidir. Amaçları, teknenin mevcut rotada en yüksek performansla gitmesini sağlamaktır. Bu elemanların sahip olması gereken en önemli nitelik tecrübedir. Ufak rüzgar değişikliklerini bile anlayabilmeli, yelkenin formu hakkında fazlaca bilgi sahibi olmaları gerekir.

15 Teknedeki tüm halatlardan ve diğer kontrol işlerinden sorumlu ekip elemanıdır. Teknedeki her halatın ne işe yaradığını bilmelidir. Teknedeki tüm elemanlarla, özellikle başüstüyle koordinasyon halinde olmalıdır.

16 Teknedeki nispeten tecrübesiz elemanlardan oluşur. Teknede balon ellemek, yelken katlamak, vinç çevirmek gibi çeşitli işleri yapar. Her türlü işi yakından izleyebildiğinden öğrenme süreci hızlıdır.

17 Sweeper Dümenci Anayelken (Trimmer) Başüstü Ekibi Rüzgarüstü (Trimmer) Rüzgaraltı (Trimmer) Piyano

18

19 Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü gezilerinde hepimiz sweeper ız hepimiz kaptanız!

20 Teknenin sabit ya da hareketli donanımına zarar gelmesi Teknenin kendisine bir zarar gelmesi Teknede yangın çıkması Ekipten birinin yaralanması, bayılması Ekipten birinin denize düşmesi

21 Yanaşma & Demirleme & Tonoz

22

23 Yanaşacak veya demirleyecek bir yer aramak, tespit etmek ve karar vermek. Gerekliyse telsizle iletişime geçerek izin almak. Baş ve kıç iplerini hazırlamak, neta olduklarından emin olmak. Usturmaçaları* yanaşılacak bordaya bağlamak. Manevrayı etkileyecek faktörleri önceden bilmek, farkında olmak. Gerekliyse palamar** talebinde bulunmak. *Usturmaça: Yanaşan teknelerin bordalarının çökmemesi ve/veya boyalarının dökülmemesini sağlamak için araya konan silindir biçiminde yastık. **Palamar: Marinalarda teknelerin yanaşmasına yardımcı olan bot.

24 Demir veya tonoz Koltuk halatları

25

26 Teknenin boyu, ağırlığı, demirlenecek alanın derinliği ve zemini dikkate alınarak kullanılacak çapa, zincir ve demir halatı belirlenir. Irgatın çalışır durumda olduğundan emin olunmalıdır. Teknenin ve demirleme bağlanma malzemelerinin yanı sıra çevresel etkenler de dikkate alınmalıdır. Eğer demiri tutmak için halat kullanılıyorsa derinliğin on katı uzunluğunda, zincir kullanılıyorsa derinliğin dört katı uzunluğunda olmalıdır. (Kaloma oranı)

27 Çapayı atmadan önce tekne rüzgara döndürülerek hızı azaltılır. Tornistan* verilerek teknenin geri gitmesi sağlanır. Kaptanın Funda demir! komutuyla çapa bırakılmaya başlanır. Çapa dibe döşenir ve zincirin ağırlığıyla tırnakların zemine sıkıca tutunması sağlanır. *Tornistan: Tekneyi geri istikamette hareket ettirmek için verilen komut.

28 Kaloma oranlarına dikkat edilmelidir. Tekne geriye sürüklenirken halat veya zincir yavaşça bırakılmalıdır. Halatın veya zincirin gergin tutulması demirin zemine oturmasını sağlayacaktır. Tüm ekip konsantre ve koordine olmalıdır.

29 * Alarga: Bir teknenin sahilden açıkta, başka bir noktaya bağlanmaksızın demirde kalması.

30 Kaptanın Vira demir! komutuyla demir alınmaya başlanır. Demiri alan kişi ile dümenci devamlı iletişim halindedir. Demiri alan kişinin yönlendirmesiyle dümenci çapanın istikametine gider. Bu sırada halat/ zincirin alınması gerekir. Genellikle tekne çapanın üzerine gelmeden çapa zeminden kurtulur. Aksi bir durum varsa hafif yol ileri verilir, çıpanın tırnaklarının tutma yönünün tersine manevra yapılır. Çapa tekneye alınırken sivri uçlarının tekne gövdesine çarpmamasına dikkat edilir.

31 Pulluk/ Plow Her zemin için uygundur Mantar/ Mushroom Küçük deniz araçları kullanır Danfort Çamur zeminler Katlanabilir (Dört Tırnaklı)/ Grapnel Çamur, kum ve kayalık zeminler Pulluk/ Plow Balıkçı/ Admiralti Kayalık zeminler Ördek Ayağı/ Bruce Kum ve mercan zeminler

32 Demirin zemine tutmayıp sürüklenmesi durumuna demir taraması adı verilir. Neden oluşur? Demirin zemine uygun olmaması, Yeteri kadar kaloma verilmemesi, Rüzgar, akıntının değişimi vb. Nasıl anlaşılır? Karadaki bazı noktalar kerteriz alınarak pusulayla bu noktaların değerleri saptanıp belirli aralıklarla saptanan değerler kontrol edilebilir. (Arada büyük fark oluşuyorsa bu demir taramasının göstergesidir.) Demirin bağlı olduğu zincirin titreyip titremediği kontrol edilebilir. Derinlik ölçme aleti gibi elektronik aletler kullanılabilir. Durum nasıl kontrol edilir? Zemine uygun demir, halat/ zincir kullanılmalıdır. Ancak bu önlemlere rağmen demir taraması yaşanabilir. Bu nedenle demirliyken yelkenler her an basılmaya hazır olmalıdır.

33

34 Baş ve kıç halatları :Kıç halatı, :Baş halatı Aç az halatları :Baş aç az, :Baş aç az Pürmeçe halatları :Ö pürmeçe, 6:Arka pürmeçe)

35 Pruvanız neta, rüzgarınız Tuzlu su, güneş, rüzgar teknenin ve tekne donanmasının çabuk yıpranmasına sebep olur. kolayına olsun! Özellikle yelkenler bu yıpratıcı etkilere direkt olarak maruz kaldığından seyir sonrasında tatlı su ile yıkanmalı, düzgün bir şekilde katlanarak torbalanmalıdır. Halatlar da seyir sonrasında neta edilip rodalanmalı, tatlı su ile yıkanmalıdır.

YELKEN GEZİSİ VE YELKEN SEYRİ

YELKEN GEZİSİ VE YELKEN SEYRİ Genel giriş: Yelkenciliğin iki boyutu vardır. Yarış (centerboard ve yatlarda) o Şamandıra yarışları o Offshore yarışları Gezi (cruising) o o YELKEN GEZİSİ VE YELKEN SEYRİ Gezi yelkenciliğinin faydaları!!!

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları. TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları. TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA TEKNE KULLANIMI ve MANEVRA Tekne ile seyre çıkmadan önce teknenin özelliklerinin iyi bilinmesi gerekmektedir. Teknenin, üretici talimatlarına uygun olarak kullanılmasına dikkat edilmeli; özellikle dümen

Detaylı

Balon Yelken (Spinnaker)

Balon Yelken (Spinnaker) Balon Yelken (Spinnaker) 19. yüzyılda kullanılmaya başlanan balonun yeri, yelken tarihinde yenidir. Üretimi ve kullanımı daha önce gördüğümüz yelkenlerden çok daha karışık olan balon yelken ilk başlarda

Detaylı

TAKTİK. Tonozu baştan alarak marinaya giriş

TAKTİK. Tonozu baştan alarak marinaya giriş Tonoz Şekil 3: sız havada tonuzu baştan alarak marinaya giriş Çıkış Hatalar Mürettebat hazır değil. Usturmaçalar asılı değil ya da yanlış yerde, kimse fark etmiyor. Kıç halatları hazır değil ya da yanlış

Detaylı

Adım Adım... temel bilgiler

Adım Adım... temel bilgiler Adım Adım... temel bilgiler A. Anayelken açmak B. Cenoa açmak C. Tramola atmak D. Kavança atmak E. Camadan vurmak A. Standard bir Anayelken tam boy basmak (yukarıya çekmek): 1. Halatları hazırlayın: a.

Detaylı

Saadete beş kala... Teorik Yanaşma Kursu 4. YAZARLARIMIZ SABİNE DEDEOĞLU ve TAYFUN RESTORANI OLAN BİR KOYDAKİ İSKELEYE YANAŞMAYI ANLATIYOR

Saadete beş kala... Teorik Yanaşma Kursu 4. YAZARLARIMIZ SABİNE DEDEOĞLU ve TAYFUN RESTORANI OLAN BİR KOYDAKİ İSKELEYE YANAŞMAYI ANLATIYOR Teorik Yanaşma Kursu 4 Saadete beş kala... YAZARLARIMIZ SABİNE DEDEOĞLU ve TAYFUN ÖZTUNA SİZLERE, yazı dizimizin son bölümünde RESTORANI OLAN BİR KOYDAKİ İSKELEYE YANAŞMAYI ANLATIYOR Yazı: Sabine Dedeoğlu-Tayfun

Detaylı

Çevre Koruma ve K /

Çevre Koruma ve K / Amatör Denizci Çevre Koruma ve K 0850 459 23 11 / 0850 459 23 23 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde

Detaylı

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar

Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gizli Kupon u Kullanırken Dikkat Edilecek Koşullar Gorbon 7 teknemiz biliyorsunuz ki her Su-Sail üyesine açık olmakla beraber tamamen özgürce kullanabilmemiz için tasarlanmış bir proje. Eğitim alan her

Detaylı

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI 1 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 3 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. 2. Tekne kısımları

Detaylı

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI

AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI AMATÖR DENİZCİ EĞİTİM DOKÜMANI 1 2 Göz o ki; ufkun ötesini göre, Akıl o ki; başa geleceği bile 3 4 1. Özel tekneler, en az Amatör Denizci Belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. 2. Tekne

Detaylı

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür.

DONANIM DİZAYNI. 1. Sabit donanımlar (çarmıklar ve ıstralyalar) 2. Hareketli donanımlar (halatlar, makaralar vs.) olarak ikiye ayırmak mümkündür. DONANIM DİZAYNI Yelkenli teknelerde bulunan ve yelken sisteminin bir parçası olan teller, halatlar, direkler vs. gibi yelken dışında kalan elemanlara donanım denir. Bu donanımları; 1. Sabit donanımlar

Detaylı

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM

TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEMEL YELKEN TEORİK DERS 1.BÖLÜM TEKNE YÖNLERİ ve KISIMLARI RÜZGAR ALTI ve RÜZGAR ÜSTÜ Rüzgarın tekneye ilk temas ettiği alan teknenin rüzgar üstüdür. Rüzgarın tekneden ayrıldığı son alan ise rüzgar

Detaylı

Çıpa ile kıçtankara. Teorik Yanaşma Kursu 5

Çıpa ile kıçtankara. Teorik Yanaşma Kursu 5 Çıpa atma yeri 10 metre Şekil 1: Teorik Yanaşma Kursu 5 Çıpa ile kıçtankara Yaz boyunca yanaşmaya odaklandık. Bu defa tonoz olmayan iskeleye çıpayla yanaşmayı konuşacağız. Elbette, yine her ihtimali, her

Detaylı

Yelkenli Tekneler ve Donanımları

Yelkenli Tekneler ve Donanımları Yelkenli Tekneler ve Donanımları www.su-sail.org 1 1.1 Asıl Tekne Asıl tekne, adından da anlaşılacağı üzere teknenin üzerindeki tüm donanımdan arındırılmış kabuğa verilen isimdir. Ahşap, fiberglas, metal

Detaylı

TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI

TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI TEMA 3:GEMĠLER ve GEMĠ AKSAMLARI G SINIFI FIRKATEYN Geminin Genel Tanımı: Suyun kaldırma kuvvetinden faydalanarak su üzerinde yüzebilen, hareket ve manevra kabiliyeti olan; yükü, yolcuyu ve personeli mümkün

Detaylı

DENİZ HARP OKULU MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Denizcilik İngilizcesi YAD-221 2/II (2+0+0) 2 2 Dersin Dili Dersin Seviyesi

Detaylı

KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI

KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI KURAL 42 YORUMLARI, HAREKET ARAÇLARI KURAL 42 de KULLANILAN TERİMLERİN YORUMLARI Aşağıda belirtildiği gibi kullanılan bir terim, italik olarak yazılmıştır. Kural 42 ye özel olan terimler ise kuralda belirtildiği

Detaylı

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI

ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI ÖBİTAŞ SAHİL SİTESİ GENEL YÖNETİMİ DENİZ VE SAHİL GÜVENLİK ÖNLEM VE EYLEMLERİ EL KİTABI 01.06.2015 KÜÇÜK TEKNE KAZALARININ GENEL NEDENLERİ (Kürekli ya da dıştan takma motorlu küçük tekneler) 1-Hatalı yük

Detaylı

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin?

Minti Monti. Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir. Yelkenli Tekneler. Nasıl Yüzer, Bilir misin? Minti Monti Çocuklar için eğlenceli poster dergi Yaz 2013 Sayı:10 Ücretsizdir ISSN: 2146-281X Yelkenli Tekneler Nasıl Yüzer, Bilir misin? Yelkenli teknelerle ilgili bilmeniz gereken 5 şey Dev gemiler nasıl

Detaylı

Sert Hava Seyri. Mert Ergen

Sert Hava Seyri. Mert Ergen Sert Hava Seyri Mert Ergen Bu dersin başladığı yer Beaufort 5 Beaufort 6 Beaufort 7 (Fırtına Sınırı) Sert Havaya Hazırlıklı Olmak Hava durumundan haberdar olmak için: https://www.mgm.gov.tr/ https://www.windguru.cz

Detaylı

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI)

DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI) Staj Komisyonu Onay Sıra No / Tarih KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ BARBAROS DENİZCİLİK YÜKSEKOKULU STAJ DEFTERİ DENİZCİLİK İŞLETMELERİ YÖNETİMİ (YAT KAPTANLIĞI STAJI) ADI SOYADI PROGRAMI OKUL NO STAJ DEFTERİ BELGE

Detaylı

Demirleme ve Demirleme malzemeleri

Demirleme ve Demirleme malzemeleri Demirleme ve Demirleme malzemeleri Ahmet Çelenoğlu www.tekneuzmani.com Giriş Demirleme denizciliğin var olduğundan beri bilinen en eski tekne tutma yöntemlerinden biridir. Kuralları ve uygulaması için

Detaylı

HANSE DEN ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI. Size özel finansman çözümleriyle

HANSE DEN ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI. Size özel finansman çözümleriyle HANSE DEN ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI Size özel finansman çözümleriyle TRIO DENİZ BODRUM DA Bodrum un en köklü ve en merkezi marinası Milta Marina daki ofisimiz, servis merkezimiz ve profesyonel ekibimizle

Detaylı

DKN.:53971972-3730- -14/PAPGE Aralık 2014 MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DKN.:53971972-3730- -14/PAPGE Aralık 2014 MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ MESLEKİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS Denizcilik İngilizcesi MH-311 3 / 1 2+0+0 2 3 Dili : İngilizce Seviyesi Önkoşulu Öğretim Elemanları

Detaylı

Teorik Yanaşma Kursu 3 Koylar ve adaların kucağında

Teorik Yanaşma Kursu 3 Koylar ve adaların kucağında 1 5 2 3 sallansın. Usturmaçaları çok yüksek bağlamayın ki zıplamasınlar. Mümkünse karşıdan bir koltuk halatı bağlayın (tekneyi rıhtımdan uzaklaştırmak için). Uzun bir süre bağlı kalacak veya geceleyecekseniz

Detaylı

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde

Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde Ozan Özkiper Navigasyon; bulunduğumuz konum, gideceğimiz hedef, hedefin uzaklığı gibi bilgileri göz önünde bulundurarak tekneyi ve ekibi güvenli bir şekilde hedefe götürmektir. Güneş (Güneş pusulası ve

Detaylı

Halatlar. Sarmal halatlar ise aynı tipte bir kaç ipin kat kat örülmesiyle üretilir. Bu halatlar kılıflı halatlara göre daha ucuzdurlar ve tamir

Halatlar. Sarmal halatlar ise aynı tipte bir kaç ipin kat kat örülmesiyle üretilir. Bu halatlar kılıflı halatlara göre daha ucuzdurlar ve tamir Halatlar Tarihteki ilk halatlar keten ve kenevirden yapılırdı. Bu halatların yapımı çok zor ve zahmetli olduğundan, oldukça değerliydiler. Zaman içinde gelişen teknoloji ile birlikte, çok daha hafif ve

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG)

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME KURALLARI (COLREG) Genel Denizde Çatışmayı Önleme Uluslararası Kuralları, teknelerin birbirlerine karşı davranışlarını bir düzene bağlayarak çatışma risklerinin ortadan kaldırılmasına

Detaylı

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME

10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 10. DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEME 1. Dar bir kanalda ilerleyen bir tekne, kanalın neresinde seyredecektir? Kanalın, teknenin sancak tarafındaki dış sınırına olabildiğince güvenle yaklaşabileceği mesafede 2.

Detaylı

büyük gemilerle çatışma pozisyonu doğduğunda motor basmak ceza nedeni sayılmıyor.

büyük gemilerle çatışma pozisyonu doğduğunda motor basmak ceza nedeni sayılmıyor. 2011 yılında yaşanan kaza, Cowes ta yarış kuralların değiştirilmesine neden olmuş. Buna göre büyük gemilerle çatışma pozisyonu doğduğunda motor basmak ceza nedeni sayılmıyor. Dahası, Yelkenli bir teknede

Detaylı

w w w. c o r p o r a t e s a i l i n g c u p. c o m

w w w. c o r p o r a t e s a i l i n g c u p. c o m TÜRKİYE'DE İLK KEZ KURUMLARA ÖZEL YELKEN EĞİTİM VE YARIŞ ORGANİZASYONU Corporate Sailing Cup ile kurum çalışanları şirketlerinin adını taşıyan teknelerinde kurumlarını gururla temsil ediyor Hakkımızda

Detaylı

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları ACİL DURUMLAR

A.D.E.S. Amatör Denizci Eğitim Sistemi Ders Notları ACİL DURUMLAR ACİL DURUMLAR Denizde hemen müdahale ya da reaksiyon gerektiren beklenmeyen ciddi kaza, olay ya da durumlara karşı her zaman hazırlıklı olunmalıdır. Alabora Olmak Özellikle küçük tekneler için su üzerinde

Detaylı

8 DEMİR, ZİNCİR ve IRGAT. 8.1 Irgatlar ve demirleme donanımları. 8.1.1 Demir (Anchor) 8-1

8 DEMİR, ZİNCİR ve IRGAT. 8.1 Irgatlar ve demirleme donanımları. 8.1.1 Demir (Anchor) 8-1 8-1 8 DEMİR, ZİNCİR ve IRGAT Demirleme donanımlar bir gemi için hayati değerdeki yapı ve malzemelerdir. Geminin inşa aşamasında titizlikle seçilir. Her zaman kontrol ve bakımları aksatılmadan yapılır.

Detaylı

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2 TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-2 ÇALIŞMALAR -1 (6) S (sancak kontra)

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu GLORIUS

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu GLORIUS T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu GLORIUS DÖKME YÜK GEMİSİNİN EREN LİMANINDA YANAŞMA MANEVRASI ESNASINDA RIHTIMA ÇARPMASINA İLİŞKİN Deniz Kazası İnceleme

Detaylı

Teknomarin den 150 Euro Değerinde Hediye Çeki Acromarine Tekne Bakım ve Temizlik Seti Stanley Takım Çantası ve El Aletleri

Teknomarin den 150 Euro Değerinde Hediye Çeki Acromarine Tekne Bakım ve Temizlik Seti Stanley Takım Çantası ve El Aletleri İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ / NAVİGA DERGİSİ CUP IŞALIM MI? YAT YARIŞLARI 23 24 HAZİRAN 2012 ÖDÜLLERİ IRC 1 Kaya Ropes 100 Metre İskota Ve Tekne Bağlama Halatı IRC 2 1 IRC 3 Delonghi -BQ 100- Grill Acromarine

Detaylı

DEMİRLEME. Çıpalar ve Çapalar. Semih GİLAN. Konu İçeriği

DEMİRLEME. Çıpalar ve Çapalar. Semih GİLAN. Konu İçeriği Boğaziçi Üniversitesi Yelken Takımı Semih GİLAN ile ilgili akademik çalışma hazırlamak. nin önemini vurgulamak. Güvenli demirlemek için dikkat edilmesi gereken hususlar. DEMİRLEME Demir atmak, demir almak

Detaylı

b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir.

b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir. b) Yanık bölge 10 dakika suyun altında tutulmalı, takılar çıkartılmalı ve gazlı bezle örtülmelidir. c) Derhal diş macunu, yoğurt gibi şeyler sürülmeli, takılar çıkartılmalıdır. d) Yanık deri soyulup, sargı

Detaylı

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1

PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1 TÜRKİYE YELKEN FEDERASYONU MERKEZ HAKEM KURULU PROTESTO KURULLARINDA GÖREV YAPAN HAKEMLER İÇİN SEMİNER 19-20 NİSAN 2014 İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI-1 ÇALIŞMALAR -1 (23) W (Rüzgarüstü) ve

Detaylı

DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Askeri Bilimlere Giriş ve Gemicilik AMB-111 1/I (2+0+0) 2 2

DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ. Askeri Bilimlere Giriş ve Gemicilik AMB-111 1/I (2+0+0) 2 2 DENİZ HARP OKULU ASKERİ BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders saati (T+U+L) Kredi AKTS Askeri Bilimlere Giriş ve Gemicilik AMB-111 1/I (2+0+0) 2 2 Dersin Dili

Detaylı

Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, 01. 02. 03. 04. 05. 06. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. Amatör Denizci Belgesi Sınavı na girecek dostlarımız, Sınav hazırlıklarınıza yardımcı olmak amacıyla aşağıda ADF soru bankasından örnekler bulacaksınız. Soru bankası devamlı gelişim içindedir. Sınav soruları

Detaylı

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları

Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Yelken Tarihi & Tekne Donanımları Güz 18 Dilovan Karabulut Geçmişten Günümüze Yelkencilik ve Denizcilik Mısırlılar, bildiğimiz ilk yelkenli tekneleri Nil nehri üzerinde ulaşım ve ticaret amaçlı yapmışlardır.

Detaylı

FOTO. T.C. VATANDAŞlıK

FOTO. T.C. VATANDAŞlıK YAT KAPTANı STAJ KAYIT DEFTERi ADI SOYADı DOGUM TARiHi T.C. VATANDAŞlıK NO FOTO BÖLÜM -1 SEYiR ile iıalu GÖREVLER GÖREVLER ONAYLAYAN ADI SOYADı/GÖREVi TARiH SEviR PLANI VAPMAK, ROTALARı ÇiZMEK VE ROTA

Detaylı

TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ

TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ TEKİRDAĞ YELKEN İHTİSAS KULÜBÜ ADB SINAV SORU ÖRNEKLERİ ADB - Tekne Kısımları ve Terimler 1. Tekne iskeletinin altında bulunan ve bastan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel

Detaylı

Teorik yanaşma kursu Bağlanma fobisi nin panzehiri

Teorik yanaşma kursu Bağlanma fobisi nin panzehiri Teorik yanaşma kursu Bağlanma fobisi nin panzehiri Pratik yapmak kadar etkili olmasa da halat atmaktan sert havada marinadan ayrılmaya, bağlardan aborda olmaya kadar, YANAŞMA VE AYRILMA İLE İLGİLİ ÖNEMLİ

Detaylı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YELKEN TAKIMI. Başüstünün El Kitabı

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YELKEN TAKIMI. Başüstünün El Kitabı BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ YELKEN TAKIMI Başüstünün El Kitabı Faruk Kuşcan Şubat 2012 Başüstünün El Kitabı İçindekiler Önsöz... 3 1. Giriş... 4 1.1. İçerik... 4 1.2. İstasyonlar ve Görevlerin Önemi... 5 1.3.

Detaylı

İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ

İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ KURULUM TALİMATI 1 İNDEKS 1.PARÇA LİSTESİ 2.GÜVENLİK VE KULLANIM BİLGİLERİ 3.PLANLAMA VE HAZIRLIK Toplama Bölgesinin Hazırlanması Montaj bölümünün seçimi Kat Yüksekliklerine göre ilk parçaların ayarı Ön

Detaylı

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI

T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI T.C. M LLÎ E T M BAKANLI I Talim ve Terbiye Kurulu Ba kanl AMATÖR DEN ZC LER Ç N TEKNE SEVK VE DARE KURS PROGRAMI ANKARA 2009 1 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRES : KURUCUNUN ADI : PROGRAMIN ADI : Amatör Denizciler

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu RAND

T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu RAND T.C. ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu RAND Kuruyük Gemisinin Karaya Oturmasına İlişkin Deniz Kazası İnceleme Raporu Antalya Adrasan Koyu 17 Aralık 2010 Rapor

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI GÜVERTE TEÇHİZİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI GÜVERTE TEÇHİZİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) DENİZ ARAÇLARI YAPIMI GÜVERTE TEÇHİZİ ANKARA 2008 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller;

Detaylı

HANSE DEN BAHAR FIRSATLARI!

HANSE DEN BAHAR FIRSATLARI! HANSE DEN BAHAR FIRSATLARI! Tam Boy 10,40 m Genişlik 3,50 m 1,87 m Deplasman 6,2 ton Yelken Alanı 55 m 2 2 kamara, 1 tuvalet Volvo D1-20, sail drive Klasik ana yelken (Lazy-bag, lazy jack) 10 kg çapa,

Detaylı

MARINE DOCK ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI

MARINE DOCK ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI ANA PONTONLAR PARMAK İSKELELER YÜRÜME YOLU AKSESUARLAR YEDEK PARÇALAR ÇEYREK ASIRLIK GÜVEN, KALİTE VE DETAYLARDA GİZLİ BAŞARI 22 yıllık deneyimi ve sayısız modüler yüzer platform uygulaması ile PMS Polietilen

Detaylı

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117)

Yazan: Ahmet Muhittin ÖNEY Yayınlayan: Mesut BARAN (Yelken Dünyası / Ocak 1994 / Sayı 117) Büyük Yarış a katılan yatları Marmara Denizi ve Çanakkale Boğazı nda gece seyri bekliyor. Ve ticaret yolunda Uluslararası Çatışmayı Önleme Kuralları geçerli olacak. Hem yelken dünyasının iki önemli ismini

Detaylı

NOTİK YAYINLAR. Seyir Haritaları ve Notik Yayınlar Kataloğu. Yayım Tarihi 2013. Yayım Şekli. Stok Numarası 7610270038535.

NOTİK YAYINLAR. Seyir Haritaları ve Notik Yayınlar Kataloğu. Yayım Tarihi 2013. Yayım Şekli. Stok Numarası 7610270038535. Yayım Tarihi 2013 NOTİK YAYINLAR Seyir Haritaları ve Notik Yayınlar Kataloğu Stok Numarası 7610270038535 Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığınca üretilen ve sayışa sunulan harita ve notik

Detaylı

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü

7. İGY Zirve Ankara 2014. Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü 7. İGY Zirve Ankara 2014 Ali Şahin Eğitim Satış Koordinatörü Yüksekte Çalışma ve Kurtarma Eğitmeni IOSH Tek./Irata L3/KKD Kontrolörü Yüksekte Çalışmanın Temel Prensipleri Yüksekte Çalışma Kontrol Hiyerarşisi

Detaylı

Türkiye Yelken Federasyonu Pirat Sınıf Komitesi 2013 Türkiye Pirat Şampiyonası Temmuz 2013, Karamürsel-Kocaeli

Türkiye Yelken Federasyonu Pirat Sınıf Komitesi 2013 Türkiye Pirat Şampiyonası Temmuz 2013, Karamürsel-Kocaeli Türkiye Yelken Federasyonu Pirat Sınıf Komitesi 2013 Türkiye Pirat Şampiyonası 06-07 Temmuz 2013, Karamürsel-Kocaeli Yarış İlanı Türkiye Yelken Federasyonu nun 2013 yılı Faaliyet Programı nda yer alan

Detaylı

FOUNTAINE PAJOT MAHE 36 ENVANTER LİSTESİ

FOUNTAINE PAJOT MAHE 36 ENVANTER LİSTESİ 1 - MAHE 36 EVOLUTION ENVANTER LİSTESİ LOA 11.00 m EN 5.90 m GENEL ÖZELLİKLERİ YELKEN ALANI TANK SU ÇEKİMİ AIR DRAFT MAKSİMUM YÜKTE DEPLASMAN CENOVA ANA YELKEN MOTOR TEMİZ SU KAPASİTESİ YAKIT KAPASİTESİ

Detaylı

ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI

ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI 6 YIL ÜST ÜSTE YILIN BAYİSİ ÖDÜLÜ Trio Deniz ve Türkiye Yine 1 Numara Trio Deniz, Hanse Group tarafından iki farklı kategoride Yılın Bayisi ödülüne layık görüldü. Trio Deniz, bu

Detaylı

5. Ekibinize güvenin ve her yaptığınız harekette ekibinize güven verin.

5. Ekibinize güvenin ve her yaptığınız harekette ekibinize güven verin. YAT EKİPLERİ İÇİN TAVSİYELER: 1.Tekne üzerinde proaktif olun, her işle ilgilenin, iş yaratın, sürekli koşturun, kesinlikle mızmızlanmayın ve yorulmayın. Her zaman daha fazla yelken yapmak isteyin. 2. Tekne

Detaylı

SOLUNGAÇ AĞLARI İLE AVCILIK

SOLUNGAÇ AĞLARI İLE AVCILIK SOLUNGAÇ AĞLARI İLE AVCILIK SOLUNGAÇ AĞLARI Balıkların çoğunlukla ağlarla avlanıldıkları bilinen bir gerçektir. Ağın içinden geçmeye çalışan balıklar çoğu zaman başlarına dolaşan ilmiklerle tuzağa düşerler.

Detaylı

ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI

ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI ERKEN SİPARİŞ FIRSATLARI Yılın Bayisi yine TRIO! teşekkürler Türkiye. TRİO DENİZ ve TÜRKİYE YİNE 1 NUMARA Trio Deniz, Hanse Group tarafından iki farklı kategoride Yılın Bayisi ödülüne layık görüldü. Trio

Detaylı

ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ

ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ ADB SINAVLARINDAN SORU ÖRNEKLERİ 01. Omurgaya bağlanan ve teknenin kaburgasını meydana getiren eğri elemanlara ne denir? a) Kemere b) Omurga c) Bodoslama d) Posta 02. Borda teknenin neresidir? a) Teknenin

Detaylı

190 CC PARÇA VE FİYAT LİSTESİ

190 CC PARÇA VE FİYAT LİSTESİ 190 CC 06.145.3005 BURUN MAKARASI Paslanmaz Çelik Burun Makarası 146,10 06.145.1505 ZİNCİR MUHAFAZASI Paslanmaz Çelik Zincir Muhafazası 3,40 06.045.0520 KOÇ BOYNUZU Paslanmaz Çelik - 20 cm 11,05 06.045.5020

Detaylı

Posta başlarını birbirine bağlayan ve güvertenin. en dıştaki ilk parçası nedir? Küpeşte. en dıştaki ilk parçası küpeşte denir.

Posta başlarını birbirine bağlayan ve güvertenin. en dıştaki ilk parçası nedir? Küpeşte. en dıştaki ilk parçası küpeşte denir. ADF ADYB SINAVI SORU BANKASI CEVAPLARI 01. Tekne iskeletinin altında bulunan ve baştan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel yapı elemanı nedir? Omurga 02. Teknede Omurga nedir?

Detaylı

YAPI KREDİ PRIVATE BANKING YAT YARIŞLARI YARIŞ İLANI 26 27 HAZİRAN 2010 İSTANBUL

YAPI KREDİ PRIVATE BANKING YAT YARIŞLARI YARIŞ İLANI 26 27 HAZİRAN 2010 İSTANBUL İSTANBUL YELKEN KULÜBÜ / NAVİGA MAGAZİN YAPI KREDİ PRIVATE BANKING YAT YARIŞLARI YARIŞ İLANI 26 27 HAZİRAN 2010 İSTANBUL 1 Uygulanacak Kurallar Yarışlar, Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) Yelken Yarış

Detaylı

TELESKOPİK MERDİVEN KULLANMA KILAVUZU

TELESKOPİK MERDİVEN KULLANMA KILAVUZU TELESKOPİK MERDİVEN KULLANMA KILAVUZU Açık Kilitli 1 2 150 kg 3 KULLANIM KILAVUZU Genel Bilgiler Teleskopik merdiven kapalı halden (Resim, tümüyle açılabilir (Resim 2) yada ihtiyaca göre ara ölçülerde

Detaylı

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ

GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ GEMİ DİRENCİ ve SEVKİ 1. GEMİ DİRENCİNE GİRİŞ Geminin istenen bir hızda seyredebilmesi için, ana makine gücünün doğru bir şekilde seçilmesi gerekir. Bu da gemiye etkiyen su ve hava dirençlerini yenebilecek

Detaylı

adriyatik denizi archätörn kultur/kunstprojekt

adriyatik denizi archätörn kultur/kunstprojekt adriyatik denizi w w w. t - s a i l i n g. c o m archätörn kultur/kunstprojekt t - s a i l i n g 2016 02 g e n e l i n f o mürettebat, yalnızca teknede ve aksesuarda hatalı kullanma sonucu neden olduğu

Detaylı

Sosis ve açıkdeniz rotalarından oluşan seriye bir çok ünlü tekne katıldı. İngiliz teknesi parkurda yerini aldı.

Sosis ve açıkdeniz rotalarından oluşan seriye bir çok ünlü tekne katıldı. İngiliz teknesi parkurda yerini aldı. İngiltere ye bağlı Antiller takımadalarından Antigua da düzenlenen yarış haftası Mayıs başındaki son yarışla tamamlandı. Sosis açıkdeniz rotalarından oluşan seriye bir çok ünlü tekne katıldı. Rüzgar genelde

Detaylı

2017 CFM BAYK KIŞ TROFESİ NİSAN 2017 YARIŞ İLANI

2017 CFM BAYK KIŞ TROFESİ NİSAN 2017 YARIŞ İLANI 2017 CFM BAYK KIŞ TROFESİ 29-30 NİSAN 2017 YARIŞ İLANI 1. UYGULANACAK KURALLAR 1.1. Uluslararası Yelken Federasyonu (WORLD SAILING) Yelken Yarışı Kuralları (RRS) 2017-2020 1.2. Bodrum Açık Deniz Yelken

Detaylı

Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın

Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın Bodrum dan Adriyatik e yelkenli ile 4 kadın Yelken sporuna gönül vermiş 4 kadın yelkenci 70 gün sürecek seyahatlerine başlamadan önce Bodrum Belediyesini ziyaret etti. Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı

Detaylı

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma

Peyzaj Yapıları I ÇATI ELEMANLARI. Çatı elemanlarının tasarımında görsel karakteri etkileyen özellikler Sığınma ve Korunma ÇATI ELEMANLARI Dersi Dış mekan içinde yapılan ve daha çok dinlenme ihtiyacını karşılayan yapay çatı elemanları Pergola Kameriye Çardaklar Sığınma ve Korunma Işık ve Gölge Yoğunluğu Yağış durumu Çatı elemanlarının

Detaylı

1. Uygulanacak Kurallar

1. Uygulanacak Kurallar ISTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YELKEN FESTİVALİ 2 3 MAYIS 2018 1. Uygulanacak Kurallar YARIŞ İLANI Yarışlar, Uluslararası Yelken Federasyonu nun (World Sailing) Yelken Yarış Kuralları (RRS) 2017 2020,

Detaylı

bayrak direği Patent Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği

bayrak direği Patent Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği Bayrak ve Direği Direk Çeşitleri ve Aksesuarları Paslanmaz Bayrak Direği Galvaniz Bayrak Direği Büyük Bayrak Direği Bayrak Göndere Çekme Metodu Direk Ankrajı Sabitleme Direğe Göre Bayrak Ölçüleri Direkler

Detaylı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı

BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI. 3. Bölüm. Öğr. Gör. Mustafa KAVAL Afyon Meslek Yüksekokulu İnşaat Programı BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI 3. Bölüm 1 BETONARME KALIPLARININ SINIFLANDIRILMASI Kalıp Malzemeleri Bir kalıp sistemini meydana getiren kısımlar kaplama ve kalıp iskelesi olmak üzere ikiye ayrılır.

Detaylı

BALIKÇI GEMİSİ KAPTANI

BALIKÇI GEMİSİ KAPTANI TANIM Su ürünleri avcılığı, depolanması veya işletilmesinde kullanılan nitelikleri bu amaca uygun olan ve tonilato belgesinde balıkçı gemisi olduğu belirtilen ticaret gemisini sevk ve idare eden gemi adamıdır.

Detaylı

20 Ekim 2015 SALI. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından:

20 Ekim 2015 SALI. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: 20 Ekim 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29508 YÖNETMELİK Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından: LİMANLAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 31/10/2012 tarihli ve 28453

Detaylı

01) Tekne iskeletinin altında bulunan ve baştan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel yapı elemanı nedir?

01) Tekne iskeletinin altında bulunan ve baştan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel yapı elemanı nedir? Sınava hazırlananlara şimdiden başarılar 01) Tekne iskeletinin altında bulunan ve baştan kıça uzanan, üzerine diğer bütün elemanların inşa edildiği temel yapı elemanı nedir? Omurga 02) Teknede Omurga nedir?

Detaylı

Kaptan GüvenliG. venliği. Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri

Kaptan GüvenliG. venliği. Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri Çarmıh h Kazaları ve Kılavuz K Kaptan GüvenliG venliği Kılavuz Kaptan Transfer Düzenekleri Kapt. Ali CÖMERT TDİ A.Ş. Kılavuz Kaptan Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği Yönetim kurulu II. Başkanı 25 Aralık

Detaylı

Yelken Ölçü Formu. Genel Arma Bilgileri. P miz. E miz

Yelken Ölçü Formu. Genel Arma Bilgileri. P miz. E miz Yelken Ölçü Formu Yelken ölçülerini iyi almanız yelkenin kalitesi hakkında belirleyici etkendir. Tüm ölçüleri hassas şekilde almanızı ve daha sonra yelken ihtiyacınız olduğunda kullanmak üzere ölçü formunu

Detaylı

Geometrik nivelmanda önemli hata kaynakları Nivelmanda oluşabilecek model hataları iki bölümde incelenebilir. Bunlar: Aletsel (Nivo ve Mira) Hatalar Çevresel Koşullardan Kaynaklanan Hatalar 1. Aletsel

Detaylı

Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında

Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında Limanlar Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler Hakkında Limanlar Yönetmeliği nde 1 8/4/2017 tarihinde 2 Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değişiklik yapılmıştır. Yönetmelik

Detaylı

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI

BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI GENEL BİLGİLER BÜLBÜLOĞLU DIŞ CEPHE GÜVENLİK AĞI PLATFORMLARI BÜLBÜLOĞLU Güvenlik Ağı Platformları, TS EN 1263-1 normunun gereklerine göre tasarlanmış ve üretilmiştir. Platformlar şantiyede yerlerine monte

Detaylı

Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır.

Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır. Firmamız mühendislik hizmet sektöründe kurulduğu 1998 yılından bugüne 16 yılı aşkın sürede faaliyette bulunmaktadır. Tüm altyapı çalışmalarının ilk adımı olan harita mühendislik hizmetlerinin ülke kalkınmasındaki

Detaylı

Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa

Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Pa Yelkenli Teknelerde Donanım Yelken Nedir? Yelken Nasıl Çalışır? Yelken Tarihi Yelken Sınıfları Salma Nedir? Salma Teorisi Seyirler ve Salma Salma Tipleri Yelkenli Bir Teknenin Parçaları ve Güverte Donanımı

Detaylı

FOUNTAINE PAJOT VICTORIA

FOUNTAINE PAJOT VICTORIA FOUNTAINE PAJOT VICTORIA 67 2015 9.787.500 TL Boy 20,27 m Motor 2 x 150 HP Yelken alanı 202m 2 Genişlik 9,50 m Motor saati 1900 saat Arma Klasik ana yelken Draft 1,55 m Yakıt 1400 L Kabin / WC 5 / 5 Ağırlık

Detaylı

AY Mühendislik.

AY Mühendislik. AY Mühendislik www.aymuhendislik.com TRAKSİYONEL VİNÇ NEDİR? Traksiyonel vinç halat üzerinde sonsuz tırmanma prensibi ile mesafe (yükseklik) tanımadan çalışan, derin kuyular ve yüksek çalışma mesafelerinde

Detaylı

Yelken ve Yatçılık Bilgileri

Yelken ve Yatçılık Bilgileri Yelken ve Yatçılık Bilgileri Deniz Giray www.yelkenokulu.com NOT: Elinizdeki bu dosya, yelken ve yatçılık konularında merak ettiğiniz bir çok konuda sizi bilgilendirmeyi ve ülkemizdeki yelkenciliği geliştirmeyi

Detaylı

FOUNTAINE PAJOT LIPARI 41 ENVANTER LİSTESİ. 56 m² (ortalama) Cabinet Joubert / Nivelt

FOUNTAINE PAJOT LIPARI 41 ENVANTER LİSTESİ. 56 m² (ortalama) Cabinet Joubert / Nivelt 1 GENEL ÖZELLİKLERİ YELKEN ALANI TANKLAR TAM BOY GÖVDE BOYU EN SU ÇEKİMİ / DRAFT AIR DRAFT MAKSİMUM YÜKTE DEPLASMAN CENOVA ANA YELKEN MOTOR TEMİZ SU KAPASİTESİ YAKIT KAPASİTESİ CE SERTİFİKASI LIPARI 41

Detaylı

08-09 Ağustos 2015 Karamürsel/Kocaeli

08-09 Ağustos 2015 Karamürsel/Kocaeli 2015 TÜRKİYE PİRAT LİGİ 5.Etap Karamürsel Yelken Kulübü Pirat Kupası 08-09 Ağustos 2015 Karamürsel/Kocaeli Yarış İlanı 2015 Türkiye Pirat Ligi 5.Etap Karamürsel YK Pirat Kupası, Türkiye Yelken Federasyonu

Detaylı

GİRESUN LİMAN TÜZÜĞÜ

GİRESUN LİMAN TÜZÜĞÜ 1929 GİRESUN LİMAN TÜZÜĞÜ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 8.4.1972,No : 7/4249 Dayandığı Kanunun Tarihi : 14.4.1341, No :618 Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi : 25,4.1972, No :14169 Yayımlandığı Düsturun

Detaylı

BALIKÇI GEMİSİ KAPTANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : BALIKÇI GEMİSİ KAPTANI MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE

BALIKÇI GEMİSİ KAPTANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR : BALIKÇI GEMİSİ KAPTANI MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE BALIKÇI GEMİSİ KAPTANI PROGRAMINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR ALAN : DENİZCİLİK ALANI MESLEK : BALIKÇI GEMİSİ KAPTANI MESLEK SEVİYESİ : 4. SEVİYE MESLEK ELEMANI TANIMI Gemi adamları yönetmeliğinde tanımı yapılmış

Detaylı

Güvenli Sürüş Kuralları

Güvenli Sürüş Kuralları HOG Bosphorus Chapter #7939 Güvenli Sürüş Kuralları Sevgili Üyemiz, HOG, motosiklet tutkumuzu birlikte paylaştığımız, geziler ve sürüşlerle hem yeni yerler gördüğümüz hem de sürüş becerilerimizi geliştirdiğimiz

Detaylı

7-8 knot lık havada gerçekleşen yarışın tamamlanmasından sonra süre yetmediği için günün ikinci yarışı abandone edildi.

7-8 knot lık havada gerçekleşen yarışın tamamlanmasından sonra süre yetmediği için günün ikinci yarışı abandone edildi. TurkSail - Yelkencilerin Evi - Altın Kilit tek yarış yapılabildi İYK'nın düzenlediği Altın Kilit Yat Yarışları, hava tahminlerini yanıltmadı. Pastırma Yazı nın sıcak bir Cumartesi sabahında Caddebostan

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

Greyder operatörlerinin makineyi kullanırken bilmeleri gereken belirli teknik ve makine fonksiyonları şunlardır:

Greyder operatörlerinin makineyi kullanırken bilmeleri gereken belirli teknik ve makine fonksiyonları şunlardır: MOTORLU GREYDERLERİN KULLANIM TEKNİKLERİ VE ÜRETİM HESABI Greyderler hafif-ağır inşaat, ocak ve madencilik uygulamalarında, taşıma yollarının bakımında, yol inşaatlarında sıfırlama ve tesviye işlemlerinde,

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU

MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU MODÜLER DEPO KULLANMA VE MONTAJ KLAVUZU Modüler plakalı su deposu, plakaları fabrikada üretildikten sonra, modül plakaların elle taşınarak montaj mahalinde rahatlıkla monte edilebilen montajı pratik ve

Detaylı

~LÜYE. ~Necati CANBEK - ~ ~:L. ~2:0t:- UYE. ~ «!? Zübeyi!",YILM '2-.~ 4s~ Prof. Dr. iy. ~} --!ii? ( Gôre'\)\l ) Dr. Muammer YILDIZ ÜYE.

~LÜYE. ~Necati CANBEK - ~ ~:L. ~2:0t:- UYE. ~ «!? Zübeyi!,YILM '2-.~ 4s~ Prof. Dr. iy. ~} --!ii? ( Gôre'\)\l ) Dr. Muammer YILDIZ ÜYE. T.C. MiLli EGiTiM BAKANllGI Talim ve Terbiye Kurulu Baskanligi SAYi: 58 TARIH: f 3.Dft.ZOc&, KONU: Yat Kaptan1igiEgitimi Kurs Programi Önceki Karann SAYi: 56 TARIH: 18.05.1990 Özel Ögretim Kurumlari Genel

Detaylı

Amada TECH Corporation

Amada TECH Corporation Biliyoruz ki, en iyi referans mutlu ve memnun müşteridir. Bir asansör satın alırken uzun süre ilişkide olacağınız, dostluklar kuracağınız bir organizasyon satın alırsınız. Bu nedenle satış sonrası servis

Detaylı