LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü"

Transkript

1 Akdeniz Bölgesindeki Güneş Enerjisi Potansiyeli BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.

2 SEKTÖRDE TEDAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş yılında TEDAŞ Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile Elektrik piyasasında serbestleşme çalışmaları çerçevesinde özelleştirme kapsam ve programına alınmıştır. Türkiye Elektrik Dağıtım Sektörü 21 Dağıtım Bölgesine ayrılmış ve özelleştirme çalışmaları 2013 yılında tamamlanmıştır.

3 SEKTÖRDE TEDAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. TEDAŞ; Ankara merkez ve 21 Bölge koordinatörlüğü ile elektrik dağıtım sektöründe faaliyet göstermektedir. Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü Sakarya Bulvarı üzerinde Şehitler Parkı nın karşısında faaliyetlerini yürütmektedir. Sorumluluk sahasında Antalya, Burdur ve Isparta İlleri bulunmaktadır.

4 TÜRKİYEDE GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ

5 TÜRKİYEDE GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ Türkiye nin Toplam Güneş Enerjisinin Bölgelere Göre Dağılımı BÖLGE TOPLAM GÜNEŞ ENERJİSİ kwh/m2-yıl GÜNEŞLENME SÜRESİ Saat/Yıl AKDENİZ İÇ ANADOLU MARMARA EGE G.DOĞU ANADOLU DOĞU ANADOLU KARADENİZ KAYNAK:EİE

6 AKDENİZ BÖLGESİ GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİ TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. EİE nin verileri kullanılarak hazırlanan tabloda da görüldüğü gibi Türkiye'nin en fazla güneş enerjisi alan bölgesi Güney Doğu Anadolu Bölgesi olup, bunu Akdeniz Bölgesi izlemektedir.

7 YASAL MEVZUAT LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ve Sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanununa dayanılarak tarih ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak y r rl ğe girmiştir. Bu yönetmeliğin -1-C Maddesine göre kurulu gücü 1 MW ın altında olan tesisler lisans almak y k ml l ğ nden muaf tutulmuştur.

8 GES PROJE ONAY YETKİSİ Kurulu gücü 100 kw ve altında olan GES projelerinin onay ve kabul yetkisi tarih ve 1154 sayılı Genel Müdürlüğümüz Olur u ile Bölge Koordinatörlüklerimize verilmiştir. Bugüne kadar çatı ve arazi uygulamalı GES projelerinde statik hesapların ve projelerin onayları Belediye/İl Özel İdarelerince yapılmakta olup, arazi uygulamalı GES projelerinin proje onayı tarih itibarıyla Genel Müdürlüğümüzce yapılmaktadır.

9 GES Planlama Aşamasında Dikkat Edilecek Hususlar Arazinin durumunun tespit edilmesi (Marjinal, Tarım dışı, İmar Planı İçi/Dışı, OSB sahası içi, tarım arazisi statüsünde olmaması, DSİ sulama alanında olmaması, toplulaştırma kapsamında olmaması), Arazinin toprak türü, eğimi (güney, doğu, batı) Arazinin şebeke bağlantısının analizi, Tarım İl Müdürlüğünün saha gezisi ve raporunun alınması, Çevresel Etki Değerlendirme raporu alınması ve İl Çevre Müdürlüğüne sunularak yazı alınması, Çevresel ve iklimsel koşullar uygun olmalı, İmar Durumu, Arazinin UTM Koordinatlı çapının belirlenmesi ve haritalanması, Arazinin satın alınması veya kiralanması, Sürecin planlanması

10 LİSANSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ (ADIMLAR) TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. 1.AŞAMA 1. Yapımı planlanan GES tesisinin gücü belirlenir. 2. Yer seçimi yapılır. a. Çatı uygulamaları için yapının inşaat mühendisi proje müellifi tarafından hazırlanacak statik hesaplarını içerir tadilat projesinin onay makamı olan ilgili belediyesince onaylatılacağı bilinmelidir. b. Belediyeden, Çevre Şehircilik İl M d rl ğ nden ve Tarım İl M d rl ğ nden uygunluk yazısı alınacaktır. 3. AKDENİZ EDAŞ a bağlantı başvurusu yapılır. 4. Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu alınır.

11 LİSANSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ (ADIMLAR) TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.. AŞAMA. Proje hazırlanarak onaylatılır. a. 100 kwp altı kwp Dahil TEDAŞ Bölge Koordinatörlüklerince, b. Üzerindekiler TEDAŞ Genel M d rl ğ nce onaylanır.. Bağlantı Anlaşması Akdeniz EDAŞ ile yapılır. Proje bir takım dosya ve CD olarak verilir. G n içinde sonuçlandırılır.

12 LİSANSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ (ADIMLAR) TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş..AŞAMA. Tesis yapımı gerçekleştirilir.. Geçici kabul ve sistem kullanım anlaşması yapılır. a. 100 kwp altı kwp Dahil TEDAŞ Bölge Koordinatörlüklerince, b. Üzerindekiler TEDAŞ Genel M d rl ğ nce kabulleri yapılır..aşama 1. Faturalama ve Ödeme

13 Bir transformatör merkezine yönlendirilen toplam kurulu gücün 2 MW ın zerinde olması halinde TEİAŞ ın gör şleri alınır. Bu sebeple Trafo Merkezlerinin teknik özellikleri dikkate alınarak bir Trafo Merkezine bağlanacak üretim tesislerinin gücü sınırlanmaktadır. Her ne kadar eğim, ışınım vb kriterlere uygun arazi sağlansa bile şu anki durum itibariyle sınırlama sebebiyle bağlantı görüşü alınamayabilmektedir. Trafo Merkezi bakımından sağlanan kapasitede güç bakımından sorunu olmayan bölgeler Antalya Merkez, Serik, Manavgat ve Alanya İlçeleri olarak görünmektedir. Bu bölgelerde ise arazi maliyetleri yüksektir.

14 Teiaş Tarafından Güç Tahsisinin Sınırlandırılmasına ilişkin Teknik Gerekçeler ğ ğ ı = / ı = /. :Şebeke kısa devre g c, :Santral kurulu gücü, : Kısa devre akımı : Santral nominal akımı Sınırlama sebebi Kısa Devre G c veya Akımı dır.

15 Arazi maliyetlerinin yüksek olsa da kıyı bandındaki Trafo Merkezlerinden kapasite sağlanabildiğine göre çatı uygulamasına yönelmek yer probleminin çözümü için uygun bir yöntem olacaktır.

16 LÜY Kapsamında 0 kwe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi Lisanssız Elektrik Üretimin Tesislerinin Proje İnceleme ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar ile LÜY Kapsamında kwe kadar G neş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi yayımlanarak y r rl ğe girmiştir.

17 LÜY Kapsamında 0 kwe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi - Yenilikler PV sisteminin tasarım, uygulama, kontrol, test ve devreye alma iş ve işlemleri, tesis sahibinin yetkili kılacağı bir Teknik Uygulama Sorumlusu TUS tarafından yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

18 LÜY Kapsamında 0 kwe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi - Yenilikler Tasarım Uygunluk a Tesis sahibinin yetkili kıldığı Teknik Uygulama Sorumlusu (TUS), uygulamaya başlamadan önce bu şartname çerçevesinde hazırlamış olduğu elektrik tasarımını ilgili şebeke işletmecisi veya TEDAŞ Bölge Koordinatörl klerine sunar. İlgili şebeke işletmecisi veya TEDAŞ Bölge Koordinatörl klerine bu tasarıma ilişkin olumlu veya olumsuz gör ş n Tasarım Uygunluk Belgesi iş g n içerisinde yazı ile bildirir.

19 LÜY Kapsamında 0 kwe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi - Yenilikler Tasarım Uygunluk b Tesis sahibinin yetkili kıldığı Teknik Uygulama Sorumlusu TUS, uygulamaya başlamadan önce bu şartname çerçevesinde hazırlamış olduğu inşaat statik tasarımını ruhsat veren kurum veya Yapı Denetim Şirketine sunar. Ruhsat veren kurum veya Yapı Denetim Şirketi bu tasarıma ilişkin olumlu veya olumsuz gör ş n Tasarım Uygunluk Belgesi iş g n içerisinde yazı ile bildirir.

20 LÜY Kapsamında 0 kwe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi - Yenilikler İlgili şebeke işletmecisi/tedaş Bölge Koordinatörl kleri ve ruhsat veren kurum veya Yapı Denetim Şirketi tarafından alınan olumlu gör şler sonucu uygulama aşamasına geçilebilir. Yapılan tasarım uygunluk incelemesi ve kabul işlemleri için herhangi bir cret alınmayacaktır

21 LÜY Kapsamında 0 kwe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi - Yol (aritası İlgili Şebeke İşletmecisinden "Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu" alınması Çağrı mektubu alan tesis sahibinin yetkili kıldığı Teknik Uygulama Sorumlusu (TUS), uygulamaya başlamadan önce Tip Şartname çerçevesinde hazırlamış olduğu GES elektrik tasarımını İlgili Şebeke İşletmecisi veya TEDAŞ Bölge Koordinatörlüklerine sunar. (Elektrik Tasarım Uygunluk Belgesinin Alınması) Başvurunun iade edilmesi Çağrı mektubu alan Tesis sahibinin yetkili kıldığı Teknik Uygulama Sorumlusu (TUS), uygulamaya başlamadan Tip Şartname çerçevesinde hazırlamış olduğu inşaat (statik) tasarımını ruhsat veren kurum veya Yapı Denetim Şirketine sunar. (İnşaat (statik)tasarım Uygunluk Belgesinin Alınması) Hayır Elektrik ve inşaat (statik) Tasarım Uygunluk Belgesi olumlu mu? Evet Üretim tesisinin kurulması (En geç bir yıl içerisinde) İlgili Şebeke İşletmecisi ile Dağıtım Sistemine Bağlantı Anlaşması yapılır. TUS tarafından ilgili şebeke işletmecisi veya TEDAŞ Bölge Koordinatörlüğüne geçici kabul başvurusu yapılır. Üretim tesisinin devreye alınması ve Dağıtım Sistemi Kullanım Anlaşması yapılması

22 LÜY Kapsamında 0 kwe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi - Sağlanan Kolaylıklar ve beklentiler GES sisteminin Tek (at Şeması ve Adresleme bilgileri ile Tasarım Uygunluk talebinde bulunulabilecektir. LÜY Kapsamında 50 kwe kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesislerinin Tip Şartnamesi nin y r rl ğe girmesiyle, g neş enerjisine dayalı küçük g çteki santrallerin de yaygınlaşacağı d ş n lmektedir.

23 50 kwe ile 100 kwe arasında kurulacak GES tesislerinin Proje Onay ve Kabul İşlemleri 50 kwe ile 100 kwe arasında kurulacak GES tesislerinin Proje Onay ve Kabul İşlemleri, Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği ve Lisanssız Elektrik Üretimin Tesislerinin Proje İnceleme ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde Tedaş Bölge Koordinatörlüklerince yapılacaktır.

24 Neden çatıda ges bina ortak alanlarının enerji gereksinimlerinin ges ile karşılanmasına bina yöneticilerinin sıcak bakabilir. Büyük park ve bahçelerde gölgelendirme ve otopark alanlarının Belediyelerce değerlendirilmesi Soğuk hava depoları, imalathaneler, kapalı spor alanları, AVM lerin boş alanlarının değerlendirilmeleri Vb. önerilerin ilgililere iletilmesinin talebi artıracağı söylenebilir.

25 TEŞEKKÜRLER

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.

LİSANSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. BAYRAM ÇİFCİ TEDAŞ Genel Müdürlüğü Akdeniz Bölge Koordinatörlüğü SEKTÖRDE TEDAŞ 2004 yılında TEDAŞ Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile Elektrik piyasasında serbestleşme çalışmaları çerçevesinde özelleştirme

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ. Hizmete Ozel

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ. Hizmete Ozel LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU SÜRECİ TOROSLAR ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. SORUMLULUK SAHASI TOROSLAR EDAŞ DAĞITIM VARLIKLARI - 2013 SONU Tesisin Adı Tesis Cinsi Tesisin Teknik Özelliği HATAY TOPLAM Kurum

Detaylı

Türkiye de Fotovoltaik Sistemlerin Projelendirmesi. Projelendirme ve Şebeke Bağlantısı Pratikte Yaşanan Tecrübeler

Türkiye de Fotovoltaik Sistemlerin Projelendirmesi. Projelendirme ve Şebeke Bağlantısı Pratikte Yaşanan Tecrübeler Türkiye de Fotovoltaik Sistemlerin Projelendirmesi Projelendirme ve Şebeke Bağlantısı Pratikte Yaşanan Tecrübeler New Energy, Renewable Energy Mustafa HERDEM Genel Müdür Else Enerji 19.11.2013 Sunum İçeriği

Detaylı

KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK T.A.Ş.

KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK T.A.Ş. KAYSERİ ve CİVARI ELEKTRİK T.A.Ş. Kürşat TANRIÖVEN Üretim Bağlantı ve AR&GE Şefi Elk. Yük. Müh. İTÜ, EMO ve GENSED Güneşin geleceğini anlatıyor 1 Sayılarla KCETAŞ 636.299 Abone 2.207.756.715 kwh Tüketilen

Detaylı

Lİ SANSİZ ELEKTRİ K Ü RETİ Mİ BAŞVÜRÜ SÜ RECİ AHİLER KALKINMA AJANSI

Lİ SANSİZ ELEKTRİ K Ü RETİ Mİ BAŞVÜRÜ SÜ RECİ AHİLER KALKINMA AJANSI Lİ SANSİZ ELEKTRİ K Ü RETİ Mİ BAŞVÜRÜ SÜ RECİ AHİLER KALKINMA AJANSI LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURU YOL HARİTASI RED Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğinin 7. Maddesinde

Detaylı

Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür. alican.ekin@gensed.org

Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür. alican.ekin@gensed.org Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği FOTOVOLTAİK SİSTEMLERDE EPC SÜREÇLERİ Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür alican.ekin@gensed.org İÇERİK (EPC- ENGINEERING

Detaylı

ŞAHİN BAYRAM Günder Yönetim Kurulu Üyesi GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr

ŞAHİN BAYRAM Günder Yönetim Kurulu Üyesi GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr ŞAHİN BAYRAM Günder Yönetim Kurulu Üyesi GUNDER (ISES TR ) info@gunder.org.tr GÜNDER 1992 YILINDA BAKANLAR KURULU KARARI İLE KURULMUŞ KURUCULAR ETKB-TUBITAK-TEDAŞ-TSE-MGM-ÜNİVERSİTELER- AKADEMİSYENLER

Detaylı

Şehir Etkinlikleri 2013 Konya. 22 Ocak 2013, İstanbul

Şehir Etkinlikleri 2013 Konya. 22 Ocak 2013, İstanbul Şehir Etkinlikleri 2013 Konya 22 Ocak 2013, İstanbul 1 Neden Lisanssız Elektrik Bizce yakın tarihimizin en önemli adımlarından 3. Köprü, Hızlı Tren Elektrik Piyasası Reformu,Tüccar Lisanssız Elektrik Üretimi,Halk

Detaylı

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Mevzuat ve Uygulamalar

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Mevzuat ve Uygulamalar Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Mevzuat ve Uygulamalar Cemal ÇELİK Enerji Uzmanı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı OSBÜK - MAYIS- 2014 / ANKARA

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK YAYIMLANDI Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından, 17 Ocak 2018 tarihli ve 30304 sayılı

Detaylı

1 MW Lisanssız GES Projeleri

1 MW Lisanssız GES Projeleri 1 MW Lisanssız GES Projeleri Projelendirme aşamaları müşterinin talebiyle başlayan Güneş Enerjisinden elektrik üretmek için Güneş Enerjisi Santrali kurmaktadır. Projenin uygulanabileceği bir yer belirleyen

Detaylı

GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür İTÜ, EMO VE GENSED Güneşin geleceğini

Detaylı

LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ

LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ LİSANSSIZ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM TESİSİ KURULUM SÜRECİ Lisanssız enerji üretim tesisi iş kurma süreçleri 02.10.2013 tarihli ve 28783 Resmi Gazete sayılı Elektrik piyasasında lisanssız elektrik üretimine

Detaylı

ÖMER EKİNCİ Elektrik-Elektronik Müh. AKSARAY ENERJİ KURUCU ORTAK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ

ÖMER EKİNCİ Elektrik-Elektronik Müh. AKSARAY ENERJİ KURUCU ORTAK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ ÖMER EKİNCİ Elektrik-Elektronik Müh. AKSARAY ENERJİ KURUCU ORTAK GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ GÜNEŞ ENERJİ SANTRALLERİ Türkiye Güneş Enerjisinden elektrik üretimi ile 2013 yılında yapılan düzenlemeler ile

Detaylı

İzmir Kalkınma Ajansı Sunum. 7 Ocak 2013, İzmir

İzmir Kalkınma Ajansı Sunum. 7 Ocak 2013, İzmir İzmir Kalkınma Ajansı Sunum 7 Ocak 2013, İzmir 1 2 Neden Lisanssız Elektrik Bizce yakın tarihimizin en önemli adımlarından 3. Köprü, Hızlı Tren Elektrik Piyasası Reformu,Tüccar Lisanssız Elektrik Üretimi,Halk

Detaylı

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmıştır

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmıştır Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmıştır Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

Detaylı

T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı

T.C. ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı Sayı : 22131205-110.99 Konu : Lisanssız Elektrik Üretimi Hakkında-7 nci maddenin yedinci fıkrası kapsamında yer alan başvurular AKDENİZ ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ Göksu Mahallesi Aspendos Bulvarı

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖREN YÖNETMELİK YAYIMLANDI

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖREN YÖNETMELİK YAYIMLANDI LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİKLER ÖNGÖREN YÖNETMELİK YAYIMLANDI 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu nun 14 üncü maddesi kapsamında, lisans alma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi

Detaylı

Şehir Etkinlikleri 2013 Konya. 22 Ocak 2013, İstanbul

Şehir Etkinlikleri 2013 Konya. 22 Ocak 2013, İstanbul Şehir Etkinlikleri 2013 Konya 22 Ocak 2013, İstanbul 1 Neden Lisanssız Elektrik Bizce yakın tarihimizin en önemli adımlarından 3. Köprü, Hızlı Tren Elektrik Piyasası Reformu,Tüccar Lisanssız Elektrik Üretimi,Halk

Detaylı

Bağlantı esasları MADDE 6

Bağlantı esasları MADDE 6 Bağlantı esasları MADDE 6 Bağlantı esasları MADDE 6 (5) TEİAŞ tarafından maksimum kapasite tahsis edilmiş Trafo Merkezleri için herhangi bir nedenle ilave kapasite tahsis edilmesi halinde söz konusu kapasite

Detaylı

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI Güneş enerjisi sistemleri 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununa istinaden lisanslı veya lisanssız olarak kurulabilmektedir. Kanunun 14. Maddesine

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ PROJESİ BAŞVURU SÜRECİ. DİYARBAKIR 14-16 Ekim 2015

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ PROJESİ BAŞVURU SÜRECİ. DİYARBAKIR 14-16 Ekim 2015 GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ PROJESİ BAŞVURU SÜRECİ DİYARBAKIR 14-16 Ekim 2015 SUNUM İÇERİĞİ Hangi Üretim Tesisleri Başvuru Yapabilir? Başvuru için Temin Edilmesi Gereken Belgeler Arazi Tipi Projelerde Dikkat

Detaylı

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ Taslağı

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ Taslağı Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ Taslağı Bağlantıya ilişkin genel hükümler MADDE 6 Bağlantıya ilişkin

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ Mustafa HERDEM Genel Müdür mustafaherdem@elseenerji.com DEĞİŞEN VE GELİŞEN TÜRK ENERJİ PİYASASI Elektriğin Uygun Maliyetli Tedariki Yerinde Üretimi ve Satışı İSO 27

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANSSIZ ÜRETİM BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER LİSTESİ

GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANSSIZ ÜRETİM BAŞVURULARINDA SUNULMASI GEREKEN BİLGİ VE BELGELER LİSTESİ GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI 2. Tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili şahıs/şahısların Yetki Belgeleri, (Üretim tesisinin kamu veya hazine arazisi veya orman sayılan alanlar üzerine kurulmak istenmesi halinde,

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ H. Nihal BERKER ATLI Güryay BİNGÖL 30 Mart 2013 1 LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ MEVZUATI Elektrik Piyasası Kanunu 04.08.2002 tarihli Lisans Yönetmeliği 21 Temmuz 2011 Elektrik Piyasasında

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ BAĞLANTI KRİTERLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ PAZARI VE GELECEKLE İLGİLİ ÖNGÖRÜLER YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI 14.11.2014

GÜNEŞ ENERJİSİ PAZARI VE GELECEKLE İLGİLİ ÖNGÖRÜLER YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI 14.11.2014 GÜNEŞ ENERJİSİ PAZARI VE GELECEKLE İLGİLİ ÖNGÖRÜLER YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI 14.11.2014 ÜYELİKLERİMİZ KAMU KURUMU ÜYELERİMİZ ÜNİVERSİTE ÜYELERİMİZ FOTOVOLTAİK PANEL ÜRETİCİLERİ EPC FİRMALARI SOLAR

Detaylı

- Geçici kabulü yapılmış GES lerin illere göre dağılımı aşağıdaki tabloda görülmektedir.

- Geçici kabulü yapılmış GES lerin illere göre dağılımı aşağıdaki tabloda görülmektedir. Enerji sektörünün neredeyse tüm paydaşlarının yakından takip ettiği ve yatırım düşündüğü güneş enerjisi santrallerinin önemi her geçen gün artıyor. 21 Temmuz 2011 tarihli yönetmelikte azami 500 kw sınır

Detaylı

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama:

ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Ortaklar: Yönetim / Ekip Toplam Çalışan Sayısı: Açıklama: ŞİRKET HAKKINDA Şirket: Z & S Yenilenebilir Enerji Sist. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Ortaklar: Zeki KÜÇÜKYARMA, Yönetim / Ekip: Zeki KÜÇÜKYARMA / Genel Müdür Stephan RİNDİSBACKER / Avrupa Temsilcisi Ufuk UĞUR

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ

LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ LİSANSSIZ ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ İÇERİK Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci Lisanssız Üretim Tesisleri Bağlantı Görüşü Teknik Kriterler Başkent Elektrik Dağıtım

Detaylı

TÜREK 2012. Yalçın KIROĞLU, Ğ Başkan

TÜREK 2012. Yalçın KIROĞLU, Ğ Başkan TÜREK 2012 Lisanssız Elektrik Üretimi i Oturumu Yalçın KIROĞLU, Ğ Başkan 1 Neden Lisanssız Elektrik Bizce yakın tarihimizin en önemli adımlarından 3. Köprü, Hızlı Tren Elektrik Piyasası Reformu 2001 Lisanssız

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETME YÖNTEMLERİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETME YÖNTEMLERİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ÜRETME YÖNTEMLERİ Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Dünya bir enerji dönüşümü yaşıyor. İklim değişikliği ile mücadelede fosil yakıtların yerini yenilenebilir enerjiler

Detaylı

RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 09.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27049 RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar

Detaylı

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI

LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI LİSANSSIZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ KURULUMU YOL HARİTASI Güneş enerjisi sistemleri 6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanununa istinaden lisanslı veya lisanssız olarak kurulabilmektedir. Kanunun 14. Maddesine

Detaylı

TEBLİĞ. c) Yapılacak testler ve süreleri, üretim tesisi sahibince İlgili Şebeke İşletmecisine bildirilir.

TEBLİĞ. c) Yapılacak testler ve süreleri, üretim tesisi sahibince İlgili Şebeke İşletmecisine bildirilir. 23 Mart 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29662 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: TEBLİĞ ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINA DAİR TEBLİĞDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA

A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA A.Ü. GAMA MYO. Elektrik ve Enerji Bölümü GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİK ÜRETİMİ 12. HAFTA İçindekiler G.E.S lerle İlgili Yasal Mevzuat Lisanslı GES Avantaj ve Dezavantajları Lisanssız Elektrik Üretimi Lisanssız

Detaylı

KURUL KARARI. Karar No : 7590 Karar Tarihi : 28/12/2017

KURUL KARARI. Karar No : 7590 Karar Tarihi : 28/12/2017 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan : KURUL KARARI Karar No : 7590 Karar Tarihi : 28/12/2017 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun 28/12/2017 tarihli toplantısında; ekteki Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi

Detaylı

YÖNETMELİK. (7) Bu Yönetmelik kapsamında kurulacak üretim tesisleri için trafo merkezlerine doğrudan bağlantı ve fider tahsisi yapılmaz.

YÖNETMELİK. (7) Bu Yönetmelik kapsamında kurulacak üretim tesisleri için trafo merkezlerine doğrudan bağlantı ve fider tahsisi yapılmaz. 23 Mart 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29662 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

Detaylı

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi

Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Serhat ESER Enerji Uzmanı Enerji Üretiminde Yerel Tercihler 10/05/2016-Çanakkale Mevzuat 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 3 üncü maddesinin ikinci

Detaylı

EN UCUZ ENERJİ KAYNAĞI; GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

EN UCUZ ENERJİ KAYNAĞI; GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ EN UCUZ ENERJİ KAYNAĞI; GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ TÜRKİYE NİN COĞRAFİ KONUM VE GES UYGULANABİLİRLİK AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ülkemiz, coğrafi konumu nedeniyle sahip olduğu güneş enerjisi potansiyeli açısından

Detaylı

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK 2 Ekim 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28783 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: YÖNETMELİK ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE

Detaylı

TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİNDE LİSANSSIZ SANTRALLER

TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİNDE LİSANSSIZ SANTRALLER TÜRKİYE İLETİM SİSTEMİNDE LİSANSSIZ SANTRALLER Ceyhun CENGİZ Genel Müdürlüğü www.teias.gov.tr LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ HAKKINDA MEVZUAT 30 Mart 2013 tarihli 6446 sayılı ELEKTRİK PİYASASI KANUNU Madde

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ. Arge & Stratejik Planlama Direktörlüğü 30.10.2015 AKDENİZ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ. Arge & Stratejik Planlama Direktörlüğü 30.10.2015 AKDENİZ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİ SÜREÇLERİ Arge & Stratejik Planlama Direktörlüğü AKDENİZ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. 1 içerik Lisanssız Üretim Tesisleri Mevzuatı Lisansız Üretim Tesisleri Bağlantı Süreci

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK 1 Haziran 2013 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28664 YÖNETMELİK Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Amaç MADDE

Detaylı

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard.

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi. Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi Hakan Şener AKATA ETK Uzm. Yard. Akış Yenilenebilir Enerji Kaynakları YEK Potansiyeli YEK Gelişim YEK Hedefler Lisanslı Elektrik Üretim Tesisleri Lisanssız

Detaylı

GES Başvurularının Değerlendirilmesi, Çağrı Mektubu, Bağlantı Anlaşması ve Tesisin Üretime Geçmesi. DİYARBAKIR 12-16 Ekim 2015

GES Başvurularının Değerlendirilmesi, Çağrı Mektubu, Bağlantı Anlaşması ve Tesisin Üretime Geçmesi. DİYARBAKIR 12-16 Ekim 2015 GES Başvurularının Değerlendirilmesi, Çağrı Mektubu, Bağlantı Anlaşması ve Tesisin Üretime Geçmesi DİYARBAKIR 12-16 Ekim 2015 SUNUM İÇERİĞİ Başvuruların Derlenmesi Başvuruların Değerlendirilmesi Bağlantı

Detaylı

YEPDİS. (Yenilenebilir Enerji Projeleri Değerlendirme ve İzleme Sistemi) 23 Kasım 2017, Ankara

YEPDİS. (Yenilenebilir Enerji Projeleri Değerlendirme ve İzleme Sistemi) 23 Kasım 2017, Ankara YEPDİS (Yenilenebilir Enerji Projeleri Değerlendirme ve İzleme Sistemi) 23 Kasım 2017, Ankara YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YEPDİS (Yenilenebilir Enerji Projeleri Değerlendirme ve İzleme Sistemi)

Detaylı

ERTÜRK YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE BAĞIMSIZ DENETĠM A.ġ. SĠRKÜLER 2014/032

ERTÜRK YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE BAĞIMSIZ DENETĠM A.ġ. SĠRKÜLER 2014/032 07.02.2014 ERTÜRK YEMĠNLĠ MALĠ MÜġAVĠRLĠK VE BAĞIMSIZ DENETĠM A.ġ. SĠRKÜLER 2014/032 KONU: Maliye Bakanlığı tarafından; Hazine taģınmazları üzerinde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı lisanssız elektrik

Detaylı

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Mete YILMAZ Müşteriler Direktörü. Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri ve Başvuruları

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş Mete YILMAZ Müşteriler Direktörü. Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri ve Başvuruları Mete YILMAZ Müşteriler Direktörü Lisanssız Elektrik Üretim Tesisleri ve Başvuruları 02.10.2013 tarih ve 28783 sayı ile Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren «Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik

Detaylı

Oğuz TORAMAN GUNDER SUNVİTAL ENERJİ

Oğuz TORAMAN GUNDER SUNVİTAL ENERJİ Oğuz TORAMAN GUNDER SUNVİTAL ENERJİ GÜNDER 1992 YILINDA BAKANLAR KURULU KARARI İLE KURULMUŞ KURUCULAR ETKB-TUBITAK-TEDAŞ-TSE-MGM-ÜNİVERSİTELER- AKADEMİSYENLER ISES TURKİYE TEMSİLCİSİ ÜLKEMİZİ ETKB RESMİ

Detaylı

Lisanssız Rüzgar Enerjisi : Pazar Analizi ve İhtiyaçlar, 3.5 MW 3. Rüzgar Sempozyumu ve Sergisi (10.10.2015) Yalçın KIROĞLU Başkan

Lisanssız Rüzgar Enerjisi : Pazar Analizi ve İhtiyaçlar, 3.5 MW 3. Rüzgar Sempozyumu ve Sergisi (10.10.2015) Yalçın KIROĞLU Başkan Lisanssız Rüzgar Enerjisi : Pazar Analizi ve İhtiyaçlar, 3.5 MW 3. Rüzgar Sempozyumu ve Sergisi (10.10.2015) Yalçın KIROĞLU Başkan AMAÇ: SEKTÖR OYUNCULARINI BİR ARAYA GETİRMEK! ABONE ÜRÜN VE HİZMET EDAS

Detaylı

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S K A R A R I

T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S K A R A R I T.C. MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S K A R A R I Karar No :371 KONUSU: 1. İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporlarının görüşülmesi. f) İlimiz Menteşe İlçesi, Çırpı Mahallesi, tapunun 125 Ada, 1 Parselinde

Detaylı

GÜN / RG ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Genel Hükümler

GÜN / RG ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Genel Hükümler 23.03.2016 GÜN / RG. 29662 ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı elektrik piyasasında; 14/3/2013 tarihli

Detaylı

SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ

SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ PROJENİN ADI SINIRSIZ TEMİZ ENERJİ İLE KALKINAN BİR GÜRSU PROJESİ PROJE BÜTÇESİ 670.000 TL PROJE FİNANSMANI Gürsu Belediyesi: 170.000 TL (%25 Özkaynak)

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEH İR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK M AKAM INA

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEH İR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK M AKAM INA T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEH İR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü Sayı : 90852262-301.03- Konu: M anavgat 270 ada 1parsel NİP :T - ; EXP02016 /_/2015 BAŞKANLIK M AKAM INA

Detaylı

Anahtar Teslim GES Kurulumları

Anahtar Teslim GES Kurulumları Anahtar Teslim GES Kurulumları ALTUNGRUP SOL AR ENERJİ Mustafa Kemal Mah. Via Green B-12 06800, Çankaya, Ankara T : + 90 312 285 85 66 F : + 90 312 285 75 70 E : info@altungroup.com ALTUNGRUP SOLAR ENERJİ

Detaylı

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Enerji İşleri Genel Müdürlüğü BAKANLIK MAKAMINA

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Enerji İşleri Genel Müdürlüğü BAKANLIK MAKAMINA *BENFBRM1Z* T.C. Sayı : 11379310-020-E. 210 26/08/2015 Konu : Elektrik Tesislerinin Proje Onay, Kabul ve Tutanak Onay Yetkilendirmeleri BAKANLIK MAKAMINA İlgi : a) 07.05.1995 tarihli ve 22280 sayılı Resmi

Detaylı

LİSANSSIZ ÜRETİM BAĞLANTI BAŞVURU FORMU

LİSANSSIZ ÜRETİM BAĞLANTI BAŞVURU FORMU Ek-1 LİSANSSIZ ÜRETİM BAĞLANTI BAŞVURU FORMU Başvuru Sahibinin Bilgileri Adı-Soyadı/Ünvanı Adresi Telefonu Faks Numarası E-Posta Adresi T.C. Vergi/ T.C. Kimlik Numarası Banka Hesap Numarası Üretim Tesisinin

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI. Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015

YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI. Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015 YENİLENEBİLİR ENERJİ KONFERANSI Mehmet KOÇAN Bağlantı Görüş Uzmanı Kasım 2015 1- Lisans kapsamında üretim faaliyeti - Ön lisans, üretim lisansı, OSB üretim lisansı 2- Lisanssız / muafiyetli üretim - Lisans

Detaylı

FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ. Abdurrahman MERZİFONLUOĞLU Elektrik Elektronik Mühendisi

FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ. Abdurrahman MERZİFONLUOĞLU Elektrik Elektronik Mühendisi FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Abdurrahman MERZİFONLUOĞLU Elektrik Elektronik Mühendisi AMAÇ Güneş Enerjisine Dayalı 1000 kw altı Lisanssız Elektrik Üretimi Yapmaya Yönelik Santrallerin Hazırlanmış

Detaylı

KORUNAN ALANLARDA YAPILACAK PLANLARA DAİR YÖNETMELİK

KORUNAN ALANLARDA YAPILACAK PLANLARA DAİR YÖNETMELİK YETKİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI NIN TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA 644 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPAN 648 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Madde-13/A. (c) Milli parklar, tabiat parkları,

Detaylı

YÖNETMELİK RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK

YÖNETMELİK RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK 9 Kasım 2008 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27049 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: YÖNETMELİK RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

GES TEKNLOJİLERİ, YÖNETMELİKLER VE UYGULAMADAKİ SIKINTILAR-2

GES TEKNLOJİLERİ, YÖNETMELİKLER VE UYGULAMADAKİ SIKINTILAR-2 GES TEKNLOJİLERİ, YÖNETMELİKLER VE UYGULAMADAKİ SIKINTILAR-2 İÇİNDEKİLER 1. Bizden 2. GES (Güneş Pilleri) Uygulamaları 3. Hareketli GES ler 4. Kışta Bile GES 5. Herkes GES Kurulumu Yapar, Doğrular/Yanlışlar

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA ÖNLİSANS VE ÜRETİM LİSANSINA İLİŞKİN LİSANSLAMA SÜRECİ

ELEKTRİK PİYASASINDA ÖNLİSANS VE ÜRETİM LİSANSINA İLİŞKİN LİSANSLAMA SÜRECİ ELEKTRİK PİYASASINDA ÖNLİSANS VE ÜRETİM LİSANSINA İLİŞKİN LİSANSLAMA SÜRECİ Elektrik piyasasında üretim faaliyetinde bulunabilmek için önce önlisans, daha sonra önlisans süresinde yükümlülüklerin tamamlanması

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 02.10.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28783 ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı elektrik

Detaylı

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ

TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ TÜRKİYE DE GÜNEŞ ENERJİSİ ALİ BÜLENT KAPCI Elektrik-Elektronik Mühendisi ETKB - Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü YENİLENEBİLİR ENERJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (YEGM) Muhtelif sektör/alanlarda gelişimin takip

Detaylı

TÜRKİYE NİN EN BÜYÜK LİSANSSIZ RÜZGAR ELEKTRİK SANTRALİ. M. Burak MALÇOK Proje Yöneticisi

TÜRKİYE NİN EN BÜYÜK LİSANSSIZ RÜZGAR ELEKTRİK SANTRALİ. M. Burak MALÇOK Proje Yöneticisi TÜRKİYE NİN EN BÜYÜK LİSANSSIZ RÜZGAR ELEKTRİK SANTRALİ M. Burak MALÇOK Proje Yöneticisi Türkiye nin EN BÜYÜK Lisanssız Rüzgar Projesi Konular 1. Mars Enerji Firma Profili 2. Garanti İplik RES Projesi

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı elektrik piyasasında; 14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik

Detaylı

Lisanssız Elektrik Üretimi İçin Başvuruda bulunacak Gerçek Ve/Veya Tüzel Kişilerin Başvuru Aşamasında Sunması Gereken Evraklar

Lisanssız Elektrik Üretimi İçin Başvuruda bulunacak Gerçek Ve/Veya Tüzel Kişilerin Başvuru Aşamasında Sunması Gereken Evraklar Lisanssız Elektrik i İçin Başvuruda bulunacak Gerçek Ve/Veya Tüzel Kişilerin Başvuru Aşamasında Sunması Gereken Evraklar NOT: Yönetmelik ve Tebliğ hükümlerine göre tam ve eksiksiz başvurular işleme alınır,

Detaylı

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM BAŞVURUSU

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM BAŞVURUSU LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİM BAŞVURUSU 02 Ekim 2013 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik gereğince, kendi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yenilenebilir enerji

Detaylı

Lisansız Elektrik üretimi Mevzuata Bakış

Lisansız Elektrik üretimi Mevzuata Bakış Lisansız Elektrik üretimi Mevzuata Bakış Avukat ASLI AYDINÖZ asli.aydinoz@aydinozhukuk.com İstanbul Sanayi Odası 27.03.2012 Dünyada yenilenebilir enerji teknolojilerinin yayılması kamusal düzenlemeler

Detaylı

Amaç ve kapsam. kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişilerden lisans alma ve şirket kurma

Amaç ve kapsam. kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişilerden lisans alma ve şirket kurma Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik Karşılaştırma 18.03.2011 ESKİ YÖNETMELİK METNİ YENİ TASLAK METİN 21 Temmuz 2011 Amaç ve kapsam Amaç ve kapsam Amaç ve kapsam MADDE 1

Detaylı

Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı

Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı Çatı Mevzuatındaki Gelişmeler ve Çatı Pazarı 29.03.2018 İçindekiler METİN ALANI Uluslararası Enerji Ajansı 2017 Raporu ve Dünya da Solar Pazarı Son Durum Türkiye de Solar Pazarı Son Durum Mevzuat ve Çatı

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) YATIRIM SÜRECİ ve MEVZUAT

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) YATIRIM SÜRECİ ve MEVZUAT GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) YATIRIM SÜRECİ ve MEVZUAT Hakan ERKAN GENSED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ARIEN Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdür Türkiye de Güneş Enerjisi Pazarı Konut lisanssız Lisanssız

Detaylı

YÖNETMELİK. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından:

YÖNETMELİK. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: 17 Mayıs 2009 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 27231 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: YÖNETMELİK RÜZGÂR ENERJİSİNE DAYALI LİSANS BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRİLMESİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: ELEKTRĠK PĠYASASINDA TÜKETĠM TESĠSĠ ĠLE AYNI ÖLÇÜM NOKTASINDAN BAĞLI VE GÜNEġ ENERJĠSĠNE DAYALI ÜRETĠM TESĠSLERĠ ĠÇĠN LĠSANSSIZ ÜRETĠM BAġVURULARINA VE ĠHTĠYAÇ FAZLASI

Detaylı

MANAVGAT İLÇESİ, HACIOBASI MAHALLESİ, 102 ADA 15, 16, 18, 19 NUMARALI PARSELLERE İLİŞKİN 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ RAPORU

MANAVGAT İLÇESİ, HACIOBASI MAHALLESİ, 102 ADA 15, 16, 18, 19 NUMARALI PARSELLERE İLİŞKİN 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ RAPORU 1 MANAVGAT İLÇESİ, HACIOBASI MAHALLESİ, 102 ADA 15, 16, 18, 19 NUMARALI PARSELLERE İLİŞKİN 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ RAPORU 1 PLANLAMA ALANI Planlama Alanı Konya-Manavgat Karayolu

Detaylı

07.05.2015 Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası

07.05.2015 Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası 07.05.2015 Antalya Ticaret Ve Sanayi Odası TÜRKİYE ELEKTRİK ÜRETİM SANTRAL VERİLERİ TÜRKİYE GENELİ SANTRALLER Aktif Santral Sayısı Kurulu Güç Türkiye Kurulu Gücüne Oranı Yıllık Elektrik Üretimi Üretimin

Detaylı

Proje Yönetimi. Ölçüm Verileri ve Micrositing. ÇED Süreci Ġdari Ġzinler Planlama

Proje Yönetimi. Ölçüm Verileri ve Micrositing. ÇED Süreci Ġdari Ġzinler Planlama Proje Yönetimi Ölçüm Verileri ve Micrositing ÇED Süreci Ġdari Ġzinler Planlama ÇED Yönetmeliği nde yapılan değişiklikle 75 MW ve üzeri kurulu güce sahip rüzgar santralleri için ÇED Olumlu kararı alınması

Detaylı

Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli ve Mevzuatı

Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli ve Mevzuatı Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli ve Mevzuatı Bilal Şimşek Elektrik Y. Mühendisi TEDAŞ Genel Müdürlüğü www.tedas.gov.tr 1 Sunum İçeriği 1 Türkiye Elektrik Piyasası ve TEDAŞ 2 Güneş Enerjisi ve Dağıtım

Detaylı

Mars Enerji Hakkında

Mars Enerji Hakkında Mars Enerji Hakkında Mars Enerji International Hollanda Üretim Planı ; RES Servis ve kurulumda, Hollanda lı partner Avrupalı yatırımcıları TR ye gelmesinde köprü Üreticiler ile hızlı işbirlikleri Mars

Detaylı

Ekler: 1.

Ekler: 1. DUYURU Kamuoyunda Çatı mevzuatı olarak bilinen, tüketim tesisiyle aynı noktada olan ve 10 kw güç ile sınırlanan üretim tesisleri için başvuruları ve başvuru sonrası işlemleri düzenleyen Elektrik Piyasasında

Detaylı

Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları)

Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları) TÜRKİYE ELEKTRİK K DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ Rüzgar Enerjisi Çalıştayı (Dağıtım Sistemine RES Bağlantıları) 26 Kasım 2008 - ANKARA Olgun SAKARYA Elektrik MühendisiM 1 Dağıtım : Elektrik enerjisinin

Detaylı

ENERJİ ÜRETİM TAHMİNLERİ

ENERJİ ÜRETİM TAHMİNLERİ ENERJİ ÜRETİM TAHMİNLERİ Emre Uraz Verk Enerji Teknolojileri 4. İzmir Rüzgâr Sempozyumu ve Sergisi 30.09.2017 Sunum İçeriği Verk Enerji Teknolojileri Enercast GmbH Türkiye deki faaliyetler Sunulan hizmetler

Detaylı

2 Ekim 2013 tarihli ve sayılı RG de yayımlanmıştır.

2 Ekim 2013 tarihli ve sayılı RG de yayımlanmıştır. LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNE İLİŞKİN YENİLİKLER 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu nun 14 üncü maddesi kapsamında, lisans alma yükümlülüğü olmaksızın, elektrik enerjisi üretebilecek gerçek veya tüzel

Detaylı

GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği GES UYGULAMALARI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Alican EKİN - Gensed Y. Kurulu Üyesi Ekinler Eurosol Enerji A.Ş. G. Müdür Akdeniz Bölgesinde Güneş Enerjisi Lisanssız

Detaylı

BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR

BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR BÖLGEMİZİN YENİLENEBİLİR ENERJİ POTANSİYELİNİN KULLANILMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALAR 1 Enerji de Politika ve Hedefler Vizyon 2023 Hedefleri 10. Kalkınma Planı (2014-2018) TR32 Düzey 2 Bölgesi (Aydın, Denizli,

Detaylı

Güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları (Mevzuat ve uygulama)

Güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları (Mevzuat ve uygulama) Güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları (Mevzuat ve uygulama) Dr. Mustafa GÖZEN Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı) Solarex İstanbul 2014 İstanbul 11 Nisan 2014 1

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ YÜRÜTÜLEBİLECEK FAALİYETLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler

ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ YÜRÜTÜLEBİLECEK FAALİYETLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK TASLAĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler ELEKTRİK PİYASASINDA LİSANSSIZ YÜRÜTÜLEBİLECEK FAALİYETLERE İLİŞKİN YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik in amacı elektrik piyasasında 14/3/2013 tarihli ve 6446

Detaylı

Uygulama Çeşitleri ON-GRID Sistem Nedir?

Uygulama Çeşitleri ON-GRID Sistem Nedir? ON-GRID Sistem Nedir? Şebekeye bağlı sistemdir. Kullanımınızdan kalan elektriğin satışı demektir. Satış devlete 0,133 ABD$/kWh değerinde yapılacaktır.yerli kullanıma hibeler aşağıdaki gibidir. PV panel

Detaylı

20 Ekim 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

20 Ekim 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 20 Ekim 2015 SALI Resmî Gazete Sayı : 29508 YÖNETMELİK Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından: RÜZGAR KAYNAĞINA DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ

Detaylı

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MANİSA TURGUTLU URGANLI TERMAL TURİZM MERKEZİ 1/25000 ÖLÇEKLİ ÇEVRE DÜZENİ PLANI PLAN NOTU İLAVESİ AÇIKLAMA RAPORU 2017-ANKARA 1 ALAN TANIMI

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALLERİ HİZMETLERİMİZ HANEDAN ENERJİ olarak, enerji sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı tüm yatırımcılara, idari ve teknik konularda müşavirlik, mühendislik, danışmanlık ve

Detaylı

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN LİSANSSIZ ÜRETİM UZLAŞTIRMA UYGULAMALARI KAPSAMINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN LİSANSSIZ ÜRETİM UZLAŞTIRMA UYGULAMALARI KAPSAMINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN LİSANSSIZ ÜRETİM UZLAŞTIRMA UYGULAMALARI KAPSAMINDAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ 14 Mayıs 2014, Ankara TEİAŞ Elektrik Piyasaları İşletme Dairesi Başkanlığı Gündem LİSANSSIZ ÜRETİM-Genel

Detaylı

ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE

ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 22 Ekim 2016 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29865 YÖNETMELİK Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: ELEKTRİK PİYASASI LİSANS YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 2/11/2013 tarihli

Detaylı

IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ

IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ IPARD KAPSAMINDA YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI BURSA İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ Tedbiri TARIMSAL İŞLETMELERİN FİZİKİ VARLIKLARINA YÖNELİK YATIRIMLAR 101 SEKTÖRÜ Süt Üreten Tarımsal İşletmeler Et Üreten Tarımsal

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ

TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALLERİ TEİAŞ Kemal YILDIR Genel Müdür Yönetim Kurulu Başkanı TÜREK, İstanbul Kasım 2013 ANA FAALİYET KONULARI Türkiye Elektrik Sistemini yönetmek Türkiye

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

HUKUK BÜLTENİ HAZİRAN 2017

HUKUK BÜLTENİ HAZİRAN 2017 BÜLTEN NO:104 GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞVURULARININ TEKNİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretimi Başvurularının Teknik Değerlendirmesi Hakkında

Detaylı