$ruptime violet up 11+04:10, 8 users,load 1,20 1,10 1,00

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "$ruptime violet up 11+04:10, 8 users,load 1,20 1,10 1,00"

Transkript

1 2 Uzaktan Erişim Uzaktan erişim komutları intranetler gibi daha küçük sistemler için tasarlanmıştır. Sizi başka bir sistemdeki diğer bir hesaba uzaktan erişmeye ve kullanmaya izin verirler. Uzaktan erişim komutlarının çoğu Internet için kullanılan serim (ağ) iletişim olanaklarıyla mukayese edilebilir. Örneğin: rlogin bir sisteme uzaktan giriş yapar. Bu komut telnet komutuna benzerdir. rcp komutu uzaktan dosyaları kopyalar ve bu komut FTP ye benzer fonksiyonlara sahiptir. rwho komutu who komutu ile benzer işlemi görür serimizdeki her sisteme o anda bağlanmış tüm kullanıcıları görüntüler. ruptime seriminizdeki her sistem hakkında bilgiyi gösterir. Bu bilgi her sistemin nasıl çalıştığını gösterir. Bu komutla sistemin açık olup olmadığını, ne kadar süredir açık/ kapalı olduğunu, sistemdeki kullanıcıların sayısı ve son 5-10 ve 15 dakikadır sistemdeki ortalama yükü görüntüler. Örneğin : $ruptime violet up 11+04:10, 8 users,load 1,20 1,10 1, Telnet Bu programın ismi, Telecommunications Network ün kısaltılmasından gelir. Uzaktan sisteme giriş (login) ve virtual terminal kullanma imkanlarını sağlar. Remote sistem ile bağlantı kurarak onu direk kullanma olanağı sağlar. Server da telnet in dahil olduğu işlem, telnet oturumlarından gelen talepleri kabul etmektir. Unix sisteminde bu işlem telnetd deamon unda olur Telnet Bağlantıları Telnet protokolü, network virtual terminal (NVT) mantığını kullanır. Bağlantının her ucu mantıksal bir klavye ve yazıcıya sahiptir. Mantıksal yazıcı terminal ekranıdır ve karakterleri gösterirken, mantıksal klavye kullanıcı klavyesidir ve karakterleri oluşturur. Telnet protokolü iki ucu NVT gibi görür. Burada giriş yapılan makine client görevindedir ve telnet çekilen makine server görevindedir. telnetd daemonu arka planda calışarak bunların arasında çevirmen görevi yapar. Telnet bağlantısı; $telnet makinenin_ip_adresi veya makinenin_adı(dns e bağlı) ile sağlanır. Ayrıca port numaraları bilinen bazı servislerle bağlantı kurulabilir. Eğer alıcı ve gönderen makinede graphical user interface(gui), Motif veya X varsa karakter tabanlı arayüz yerine her iki ucun da lokal terminali windowing için kullanmasını isteyebiliriz. Yani bağlandığımız makineye ait grafiksel arayüzü (Menüler, pencere ve gra

2 fikler v.s) kendi ekranımızda görmek isteyebiliriz. Bağlandığımız makinenin X uygulamalarını kendi lokal makinemizde calıştırmak için: $xhost +remote_makinenin_ip adresi yapmalıyız. Bu işlem, bağlandığımız makinadan grafiksel arayüze ait bilgilerin bizim makinamız tarafından alınma izinlerini verir. Bu izinler olmadan telnet ile bağlantıyı gerçekleştirsek bile grafiksel arayüze ulaşamayız. Daha sonra telnet yapılır. Eğer bu olanak kesilmek isteniyorsa remote makine kapatıldıktan sonra; $xhost -remote_makinenin_ip_adresi ile izinler kaldırılabilir Telnet Komutları Bunlar protokolun kullanımı için gerekli komutlardır. Komut satırına telnet yazıp enter tuşuna basıldıktan sonra? komutu ile görülebilir : close close current connection display display operating parameters mode try to enter line or character mode ('mode?' for more) open connect to a site quit exit telnet send transmit special characters ('send?' for more) set set operating parameters ('set?' for more) unset unset operating parameters ('unset?' for more) status print status information toggle toggle operating parameters ('toggle?' for more) b change state of special charaters ('slc?' for more) z suspend telnet! invoke a subshell environ change environment variables ('environ?' for more)? print help information örneğin : $telnet telnet> open remote_makinenin_ip_adresi yazarakda telnet bağlantısı sağlanabilir. 2.2 FTP (File Transfer Protocol) FTP (file transfer protocol), bir makinadan diğerine yapılan dosya transferinde en çok kullanılan yollardan biridir. İnternet desteği olan işletim sistemlerinin hepsinde (MS-DOS, Windows, OS/2... ) ftp, standart program olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuş durumdadır. Linux altında da ftp desteği vardır. FTP, dosyaları alabilmenizle birlikte istediğiniz adrese yollamanıza da izin verir. Eğer İnternet'e bağlıysanız ve Linux kullanıyorsanız, ftp vazgeçemeyeceğiniz bir program olacaktır.

3 2.2.1 Temel FTP Komutları FTP, İnternet'e bağlı olan makinalarda anlam kazanır ve gücünü hissettirir. Saniyeler içinde onlarca dosya, yüzlerce kilobayt bilgi transfer edilebilir. FTP'ye başlamak için kullanabileceğiniz iki komut var. Birisi, standart ftp paketinden çıkan 'ftp' komutu, diğeri de 'ncftp' komutu. İkisinin de avantajları olmasına rağmen 'ncftp' nin kullanıcıya yönelik kullanım kolaylığı vardır, bu nedenle sizde 'ncftp' kullanın. Bir FTP adresine bağlanmak için o adresin IP numarasını veya ismini bilmeniz yeterli. Örnek olarak çok geniş bir Linux arşivi olan linux.org.tr adresine bağlanmak için: $ ftp linux.org.tr yazın. Ekranda aşağıdaki gibi bir görüntü gelecektir. ncftp, ftp yapmak için gerekli olan kullanıcı kodunu ve şifreyi kendisi gönderir ve otomatik olarak karşıdaki adrese bağlanır. Eğer ftp kullanıyor olsaydınız, kullanıcı kodu için anonymous veya ftp, şifre için de e-posta adresini girmeniz gerekecekti. linux:~$ ftp linux.org.tr Connected to linux.org.tr. 220 metu FTP server (Version wu-2.4(1) Tue Aug 8 15:50:43 CDT 1996) ready. Name (linux.org.tr:root): ftp 331 Guest login ok, send your complete address as password. Password: 230-Welcome, archive user! This is an experimental FTP server. If have any 230-unusual problems, please report them via to root@metu 230-If you do have problems, please try using a dash (-) as the first character 230-of your password -- this will turn off the continuation messages that may 230-be confusing your ftp client Guest login ok, access restrictions apply. Remote system type is UNIX. Using binary mode to transfer files. ftp> Karşıdaki makinaya bağlandık ve önümüze bir komut satırı çıktı. Bu komut satırında kullanılabilecek ftp komutlarının listesini görmek için ftp> help yazın. Bir komut hakkında daha ayrıntılı bilgi elde etmek için ise 'help' komutunun hemen ardından ftp komutunu getirebilirsiniz. Şimdi patika ismini bildiğimiz bir dosyayı kendi hesabımıza çekelim. Öncelikle nerede olduğumuzu görelim. Bunun için Linux komutunun benzeri olan ls veya dir komutunu kullanın. ftp> dir 200 PORT command successful. 150 Opening ASCII mode data connection for /bin/ls. total 9 drwxrwxr-x 8 root wheel 1024 Jan drwxrwxr-x 8 root wheel 1024 Jan drwxrwxr-x 2 root wheel 1024 Jan bin drwxrwxr-x 2 root wheel 1024 Jan etc drwxrwxr-x 2 root wheel 1024 Dec incoming drwxrwxr-x 2 root wheel 1024 Nov lib drwxrwxr-x 12 root wheel 1024 Feb 14 08:08 pub drwxrwxr-x 3 root wheel 1024 Jan usr -rw-r--r-- 1 root root 312 Aug welcome.msg 226 Transfer complete.

4 Bir ftp adresine bağlandıktan sonra genelde her adreste yeralan pub, incoming, bin gibi dizinler göreceksiniz. Bunlardan şu an için işimize yarayanı pub dizini olacaktır. Bir dizine girmek için yine bir UNIX komutu olan 'cd' ve ardından 'pub' yazın. ftp> cd pub Şimdi `pub' dizini altındayız. Genellikle her türlü program, uygulama yazılımı, ağ uygulamaları ve çeşitli dosyalar bu dizin altında bulunur. Burada hangi dosya ve dizinler olduğunu görelim. ftp> dir 200 PORT command successful. 150 Opening ASCII mode data connection for /bin/ls. total 12 drwxrwxr-x 12 root wheel 1024 Feb 14 08:08. drwxrwxr-x 8 root wheel 1024 Jan drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:07 X drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:07 applications drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:07 development drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:08 distributions drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:07 docs drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:07 games drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:07 graphics drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:09 kernel drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:07 network drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:07 sunsite 226 Transfer complete. ftp> Örneğin 'kernel' dizini altında yer alan bir çekirdek dosyasını kendi makinemize alalım. ftp> cd kernel 250 CWD command successful. Dosyaların transferi için iki farklı transfer türü mevcuttur. 1) ASCII 2) binary Ftp protokolünde, dosyaların bir makineden diğerine taşınması esnasında dosyanın çalıştırılabilir (arşivler, sıkıştırılmış dosyalar ve diğerleri) veya metin dosyası olması hayati önem taşır. İnternet üzerinde, zamandan tasarruf amacıyla tüm dosyalar ASCII formatta taşınırlar. Çalıştırılabilir dosyalar 8 bitlik karakterlerden oluştuğu için bunları indirebilmek için taşıma işleminin 8 bit halinde yapılması gerekir. Mevcut transfer türünün hangisi olduğunu görmek için type komutu kullanılır. ftp> type using binary mode to transfer files. ftp> ascii 200 Type set to A Uzaktaki sunucudan bir dosyanın bilgisayarınıza bağlantını almak için get komutu kullanılır tersine kopyasını koymak için ise put komutu kullanılır. Çok sayıda dosya kopyalanması durumunda myget veya mget* myput veya mput* (tüm dosyalar)

5 bağlantısının kesilmesi ve yeniden bağlanılması durumunda reget komutu kullanılır. Dosya silinmesi için delete, eğer çok sayıda ise mdelete komutu kullanılır. macdef komutu ile ftp için bir makro tanımlayabiliriz. ftp> macdef kopya Bu komuttan sonra aşağıdaki gibi macro komutlarını satır satır girerek nihayet makroyu boş bir satırla sona erdiririz. cd.. ls -l <enter> Komut satırından normal bir komut yerine bir makroyu çalıştırmak istediğimizde başına $ sembolü koyarız. Örneğin yukarıdaki kopya makrosunu çalıştırmak için ftp> $kopya şeklinde makro adını gireriz. Dosyayı indirmeden önce, kontrol edilmesi gereken bir şeyde dosyanın indirileceği yerel dizinini belirtmektir. Burada linux tar.gz programını 'kernel' dizininin altına çekelim. Bunun için lcd komutunu kullanalım. ftp> lcd /root/kernel Local directory now /root/kernel Artık istediğimiz dosyayı indirebiliriz. Dosyaları almak için get komutu kullanılır. ftp> dir 200 PORT command successful. 150 Opening ASCII mode data connection for /bin/ls. total 5838 drwxr-xr-x 2 root root 1024 Feb 14 08:09. drwxrwxr-x 12 root wheel 1024 Feb 14 08:08.. -rw-r--r-- 1 root root Feb 14 08:10 linux tar.gz 226 Transfer complete. ftp> get linux tar.gz 200 PORT command successful. 150 Opening BINARY mode data connection for linux tar.gz ( bytes). 226 Transfer complete bytes received in 26 secs (2.2e+02 Kbytes/sec) 26 saniye içinde yaklaşık 6 MB büyüklüğündeki dosyayı çektik. Sizin İnternet'e bağlantı hızınıza bağlı olarak dosyayı yerel diske yazma süresinde değişiklikler olabilir. Yukarıdaki işlemleri istediğiniz kadar tekrar edip gereken dosyaları çektikten sonra ftp'den çıkmak için ftp> quit 221 Goodbye. komutunu kullanın. Sunucu makinayla bağlantınız kesilecek ve kabuk komut satırına geri döneceksiniz. Birden fazla dosya çekmek veya göndermek için, komutların başına m getirilir. Örneğin :

6 ftp> mget ker* komutu, ker ile başlayan tüm dosyaları çekmek için kullanılır. 2.3 FTP Sunucusu FTP protokolü TCP paketleri kullanarak sunucu istemci mimarisinde çalışan bir uygulamadır. FTP sunucuları 20 ve 21 nolu portları dinleyerek hizmet verirler. 21. port kontrol kanalı olarak adlandırılır ve istemci tarafından FTP sunucusuna gönderilen tüm komutlar sunucunun 21. portuna gönderilir. 20. port ise veri kanalı olarak adlandırılır ve istemciden sunucuya yada sunucudan istemciye gönderilecek veriler sunucunun 20. portunu kullanır. FTP sunucuları bağlantı şekillerine göre ikiye ayırabiliriz; Aktif FTP sunucu bağlantısı Pasif FTP sunucu bağlantısı Aktif FTP Bağlantı Aşamaları; İstemciniz FTP sunucusuna FTP kontrol portu olan 21. portundan bağlanır. ls, get gibi komutlarınız bu bağlantı üzerinden gider.

7 İstemci kontrol portu üzerinden yolladığı komutla sunucudan kendisine doğru veri transer etmek isterse veri sunucunun 20. portundan istemcinin 1024'den daha yukarıdaki portlarından birine yapılacak olan bir bağlantıyla sağlanır. ls komutu çıktısı gibi verilerde, veri transfer edilen (20. portu kullanan) bağlantı üzerinden istemciye ulaşır. Aktif ftp bağlantısı istemcinin NAT arkasında bulunduğu durumlarda gerekli yönlendirmeler yapılmamışsa problem yaratabilir. Pasif FTP Bağlantı Aşamaları; İstemciniz FTP sunucusunun kontrol portu olan 21. portuna bağlanır. Komutlarınız bu bağlantı üzerinden sunucuya gider. İstemci ne zaman veri transferi isteğinde bulunsa istemci 1024'ten yüksek bir portu kaynak port olacak şekilde hedef portu sunucunun 1024'ten yüksek bir portu olacak şekilde bağlantı kurar ve veri transferini bu bağlantı üzerinden gerçekleştirir. Pasif FTP bağlantıları sırasında sunucu istemciye doğru herhangi bir bağlantı kurma çabasına girmez. İstemci veri gönderirken de alırken de her zaman gereken bağlantıları kurar. Firewall veya NAT arkasındaki istemcileri için pasif bağlantı şekli daha iyi çalışacaktır. Linux üzerinde kullanılan bir çok ftp sunucusu mevcuttur; Pure-ftpd Vsftpd Proftpd Wu-ftpd... Vsftpd Vsftpd (Very Secure FTP) yaygın olarak kullanılan ve konfigürasyonu oldukça basit bir ftp sunucusudur. Genellikle xinetd daemon u tarafından kontrol edilmektedir. Eğer sisteminizde vsftpd yüklüyse; Sunucuyu başlatmak için /etc/xinetd.d/vsftpd dosyası içerisindeki disable satırının değerini no olarak değiştirmek gerekmektedir. service ftp { } socket_type = stream protocol = tcp wait = no user = root server = /usr/sbin/vsftpd server_args = log_on_success += DURATION USERID log_on_failure += USERID nice = 10 disable = yes/no

8 ardından $ /etc/init.d/xinetd restart komutuyla xinetd deamon unu yeniden başlatarak ftp sunucunuzu açmış olursunuz. Anonymous kullanıcıların öntanımlı olarak ulaşacakları dizin sistemde lokal olarak tanımlanmış olan ftp kullanıcısının ev dizinidir. ftp:x:40:49:ftp account:/disk/suse93iso:/bin/bash Vsftp sunucusunun konfigürasyon dosyası /etc/vsftpd.conf dosyasıdır. Bu dosya içerisindeki konfigürasyonla ilgili bazı önemli parametreler aşağıda açıklanmıştır. Ftp sunucunuza girildiğindeki görünmesini istediğiniz hoş geldiniz mesajı ftpd_banner parametresiyle değiştirilebilir ftpd_banner="welcome to FOOBAR FTP service." Ftp sunucunuza anonymous kullanıcıların yanında sunucuda tanımlı olan lokal kullanıcıların da ev dizinlerine şifreleri ile ulaşmasını istediğinizde local_enable parametresini YES olarak ayarlamalısınız. local_enable=yes Sunucunuza ev dizinlerine ulaşmak için giren lokal kullanıcıların ev dizinlerinden daha üst dizinlere çıkmasını engellemek isterseniz chroot_local_user parametresi YES olarak ayarlanmalıdır. chroot_local_user=yes Ev dizinine hapsetmek istediğiniz kullanıcıları liste halinde tutmak istiyorsanız chroot_list_enable parametresini YES olarak ayarlayıp ardından kullanıcı listenizi chroot_list_file parametresi ile belirtmelisiniz. chroot_list_enable=yes chroot_list_file=/etc/vsftpd.chroot_list Sunucunuza bağlanan kullanıcılarınızın veri transfer hızını sınırlamak isterseniz local_max_rate parametresini byte/sn cinsinden belirlemelisiniz. Öntanımlı değer 0 yani sınırsızdır. local_max_rate=7200 Anonymous bağlantıya izin vermek istediğinizde anonymous_enable seçeneğinin YES olarak ayarlanması gerekmektedir. anonymous_enable=yes

9 Kullanıcının sunucuyla bağlantısının kesilmesine sebep olacak hareketsiz kalma süresi idle_session_timeout parametresi ile saniye cinsinden belirtilir idle_session_timeout=600 Veri transferinde kesinti olduğunda ne kadar süre bğlantı yapma denemelerinin devam edeceği data_connection_timeout parametresi ile saniye cinsinden belirtilir data_connection_timeout= Uzaktan erişim izni :.rhosts.rhosts dosyasını kullanarak TCP/IP komutları kullanan kullanıcılar tarafından hesabınıza erişimi kontrol edebilirsiniz. Kullanıcılar.rhosts dosyasını standard bir editör (örneğin vi veya emacs) kullanarak kendi hesaplarında oluştururlar. Bu dosya kullanıcının ev dizininde olmalıdır. Aşağıdaki örneklerde kullanıcı bir.rhosts dosyasının içeriğini görüntülemiştir. $ cat.rhosts garnet serdar violet mehmet.rhosts dosyası aracılığı ile diğer insanlara şifrenizi vermeksizin hesabınıza erişme iznini basit bir şekilde verebilirsiniz. Bir kullanıcıya erişimi engellemek için, basitçe.rhosts dosyanızdan sistemin ismini ve kullanıcının login-name ini silmeniz yeterlidir. Bu tip bir erişim çalışmak için ve uzaktan login işlemleri için gerekli değildir, daha ziyade uzaktan dosya kopyalanması, linux komutlarının uzaktan çalıştırılması gibi diğer uzaktan erişim komutları için gereklidir. Uzaktaki bir sistemde böyle komutları çalıştırmak istiyorsanız bu hesap sizin login name inize ve sistem isminize.rhosts dosyasında gereksinim duyar..rhosts un temin ettiği erişim türü, size diğer hesaplara doğrudan erişmek için TCP/IP komutlarını kullanmanıza izin verir. Bu hesaplara ilk olarak girmek zorunda değilsiniz. Gerçekte diğer sistemlerdeki hesaplarınızı o anda kullandığınız hesabınızın bir uzantısıymış gibi kullanabilirsiniz. rcp komutuyla herhangi bir dosyayı bir klasörden diğerine hangi sistem üzerinde olursa olsunlar kopyalayabilirsiniz. rsh komutu ile herhangi bir linux komutunu hesabınızın olduğu diğer uzak hesaplarınızda çalıştırabilirsiniz. Bu komutların genel yapıları aşağıdaki gibidir : $ rlogin sys-name -l login-name Eğer diğer sistemdeki login-name iniz farklı ise -l opsiyonu ile ona girebilirsiniz. Sisteme girdiğinizde istediğiniz herhangi bir komutu çalıştırabilirsiniz. Çıkmak için exit, CTRL-D, ~. veya logout (TCSH veya C-shell de) komutları kullanılır. $ rcp remote-system-name:source-file copy-file bu komutu kullanabilmek için uzak sistemin.rhosts dosyasında sizin local sisteminiz ve login name iniz olmalı. Örneğin: $ rcp violet:wednesday today

10 Wednesday dosyası violet uzak sisteminden kendi sistemine today adı ile kopyalandı. $ rcp -r letters violet:oldnotes letters klasörü, uzak sistem violet de oldnotes klasörü olarak kopyalanır $ rsh remote-system-name linux-command Bu komut içinde.rhosts dosyası gereksinimi vardır. Aşağıdaki örnek de uzak sistem violet de ls komutu çalıştırılır ve violet de /home/robert klasöründe dosyaları listeler $ rsh violet ls /home/robert Bu örnek te uzak sistemdeki dosyaları listeler ve onları local sistemdeki standart çıktıya yollar. $ rsh violet ls /home/robert > myfiles Eğer özel kota işareti kullanılırsa bu artık uzak sistemde değerlendirilen linux komutunun bir parçası olur. Örneğin: $ rsh violet ls /home/robert > myfiles ls komutu dosya isimlerinin listesini üretir ve uzak sistemdeki myfiles isimli bir dosyaya yönlendirir. Aynı şey borular içinde geçerlidir örneğin aşağıdaki 1.örnekte dosya listesi local printer a yönlendirilirken 2.örnekte standart çıktı uzaktaki sistemin printer ına yönlendirilmiştir. $ rsh violet ls /home/robert lpr $ rsh violet ls /home/robert lpr 2.5 Secure Shell (SSH) SSH (Secure SHell) telnet ve rsh gibi ağ üzerindeki diğer bilgisayarlara uzaktan kabuk erişimi ve dosya transferi için kullanılan bir programdır. Günümüzde rsh ve telnet gibi programların yerini alan ve hemen hemen bütün linux ve unix sürümlerinde standart olan uzaktan erişim aracıdır. SSH ın bu kadar popüler olmasının başlıca sebebi tüm haberleşmenin oldukça kuvvetli şifreleme algoritmaları ile şifrelenmesi ile ağ üzerindeki veri alışverişini güvenli kılmasıdır. Aynı şekilde dosya transferi ve SSH kullanılarak yapılacak olan tünelleme (IP Tunneling) işlemlerinde de bu şifreleme algoritmaları güvenlikten sorumludur. Cipher SSH1 SSH2 DES yes no 3DES yes yes IDEA yes no

11 Blowfish yes yes Twofish no yes Arcfour no yes Cast128-cbc no yes Tablo: SSH V1 ve SSH V2 Sürümlerinde Kullanılan Şifreleme Algoritmaları Günümüzde SSH versiyon 1(V1) ve 2(V2) olarak 2 farklı versiyona sahiptir. SSH V2 15 Haziran 2000 de ilk olarak OpenBSD 2.7 versiyonu ile birlikte dağıtıldığından beri SSH V1 ve V2 sunucuları ve istemcileri geriye doğru uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta SSH V1 in gelişiminin durmuş olması ve bu yüzden olası güvenlik açıklarının fark edilmeme ihtimali artmış olmasıdır. Bu yüzden güvenliğin ön planda olduğu sunucularda SSH V2 kullanılması gerekmektedir. Genelde çalışan sunucuların problem çıkarmadıkça çok fazla üzerinde oynama yapılmaması sebebi ile ve bir çok linux dağıtımının SSH V2 ye hemen geçmemesi sebebi ile SSH V1 sunucular hala oldukça fazla sayıda kullanılmaktadır. Aşağıda 2000 yılından 2004 yılına kadar SSH V2 ve SSH V1 kullanan pc lerin taranması ile elde edilmiş kullanım dağılımını görebilirsiniz. Grafik: Yılları Arasında Kullanılan SSH versiyonları SSH Kullanımı Uzaktan Kabuk Erişimi için; $ ssh makine_adı (yada makine ip adresi) -l kullanıcı_adı $ ssh maslak.be.itu.edu.tr -l serdar $ ssh l serdar veya $ ssh kullanıcı_adı@makine_adı (yada makine ip adresi) $ ssh serdar@maslak.be.itu.edu.tr

12 şeklinde ssh komutu kullanılabilir. Uzaktaki makineden kendi makinenize dosya ve dizin transferi için ; $ scp kullanıcı_adı@makina_adı:/dizin/dosya /dizin/ $ scp serdar@maslak.be.itu.edu.tr:/depo/betik.sh /tmp/ $ scp -r serdar@maslak.be.itu.edu.tr:/depo /tmp/ Kendi makinenizden uzaktaki makineye dosya ve dizin transferi için ; $ scp /dizin/dosya kullanıcı_adı@makina_adı:~/dizin/ $ scp /tmp/betik2.sh serdar@maslak.be.itu.edu.tr:~/ $ scp -r /tmp/ serdar@maslak.be.itu.edu.tr:~/ Uzaktaki makinede kabuk açmadan komut çalıştırmak için ssh uygulamasını aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz $ ssh kullanıcı_adı@makine_adı komut $ ssh serdar@maslak.be.itu.edu.tr uptime SSH ile uzaktaki makineye kabuk bağlantısı yaptığınızda eğer uzaktaki makine üzerindeki X-Window uygulamalarını kullanmak isterseniz bu uygulamaların görüntülerini kendi makinenize yönlendirmeniz gerekmektedir. Eğer aşağıdaki gibi bir hata alıyorsanız bu yönlendirmeyi yapmamışsınız demektir. gursoy@silivri:~> ssh maslak l gursoy gursoy@maslak:~> xterm xterm Xt error: Can't open display: silivri:0.0 X-Window yönlendirmesi yapmak için iki yol vardır. Basit olanı SSH ın X11 Forwarding özelliğini kullanmaktır. Bu özellik SSH ın kendi şifrelenmiş tüneli içerisinden X-Window pencerelerini lokal makineye getirmesini sağlar. Bu şekilde bağlantı yapıldığında her uygulama ağ hızınızın iyi olduğu ortamlarda problemsiz olarak çalışacaktır ssh X maslak l gursoy Bir diğer görüntü yönlendirme şekli ise DISPLAY çevre değişkenini kullanmaktır. Aşağıdaki işlemleri sırayla gerçekleştirmek gerekir Lokal makinede uzak makineden gelen pencerelerin gösterilmesine izin vermek için xhost komutu kullanılır. $ xhost + görüntü_yollayacak_makine_adı(ya da ip adresi) $ xhost + maslak.be.itu.edu.tr Gelen bütün görüntülere izin vermek için xhost komutuna makine adı belirtmeden kullanabilirsiniz $ xhost +

13 Verilen izni kaldırmak içinse komutu aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz $ xhost maslak.be.itu.edu.tr $ xhost - İkinci aşama uzaktaki makinedeki DISPLAY çevre değişkenini lokal makinenizi ifade edecek şekilde değiştirmenizdir. Örneğin maslak makinesinden silivri makinesine görüntü yönlendirmek istersem maslak makinesinde aşağıdaki komutu çalıştırmam gerekmektedir; Sh, bash kabukları için; $ export DISPLAY=silivri.be.itu.edu.tr:0.0 csh, tcsh için $ setenv DISPLAY=silivri.be.itu.edu.tr Bu aşamadan sonra maslak makinesinde çalıştırdığınız X-Window uygulamalarının pencereleri silivri makinesine yönlendirilecektir Şifresiz SSH Bağlantısı SSH uygulamasının anahtar bazlı bağlantısını kullanarak şifresiz bir şekilde makineler arası bağlantı yapmak mümkündür. Bu özellik özellikle sistem yöneticilerine kolaylık sağlamaktadır. Ağ üzerinde çalışan betikler için oldukça kullanışlı bir özelliktir. Genel olarak sistem şu şekilde çalışmaktadır. İlk olarak kullanıcı dsa yada rsa algoritmasıyla genel(public)/özel(private) anahtarlarını (key) üretir. Özel anahtarını çalıştığı makinenin ~/.ssh/id_dsa dosyasına kopyalar. Genel anahtarını şifresiz ssh yapacağı makinelerin ~/.ssh/authorized_keys2 dosyasının sonuna ekler. Bağlantı aşamasında özel anahtar kullanılarak tek kullanımlık bir imza(signature) üretilir. SSH yapılacak olan makinedeki genel anahtar ancak bu özel anahtarın ürettiği imzalara sahip kullanıcıların şifresiz olarak kabul etmektedir. İki makine arasında şifresiz ssh yapabilmek için ilk olarak aşağıdaki çalıştırılması gerekmektedir. komutların İlk olarak genel/özel anahtar çiftini yaratılması gerekmektedir $ ssh-keygen t dsa (Çıkan soruların hepsini öntanımlı cevapları kabul edecek şekilde enter a basarak geçiniz) Anahtarları ürettiğiniz makinedaki genel anahtarı ssh yapacağınız makinelerdeki ~/.ssh/authorized_keys2 dosyasına eklemeniz gerekmektedir. $ cat ~/.ssh/id_dsa.pub > ~/.ssh/authorized_keys2

14 (Laboratuardaki tüm bilgisayarlara ev dizininiz sunucu üzerinden dağıtıldığı için artık ~/.ssh/authorized_keys2 dosyası her makinede bulunmaktadır.) Ardından SSH yapmadan önce aşağıdaki komutları çalıştırmanız gerekebilir; $ ssh-agent bash $ ssh-add ~/.ssh/id_dsa Artık şifresiz olarak ssh yapabilirsiniz.

BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Ders 12 Linux OS (Uzaktan Erişim) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Genel Bakış LINUX üzerinden uzaktan erişim Uzaktan erişim, fiziksel bir bağlantı olmaksızın iki bilgisayarın ağ üzerinden birbirine bağlanması

Detaylı

FTP ve Güvenlik Duvarları

FTP ve Güvenlik Duvarları FTP ve Güvenlik Duvarları FTP Protokolü FTP, sık kullanılan protokoller(http, SMTP, DNS vs) arasında en sorunlu protokoldür. Diğer protokoller tek bir TCP/UDP portu üzerinden çalışırken FTP birden fazla

Detaylı

Güvenli Kabuk: SSH. Burak DAYIOĞLU, Korhan GÜRLER {bd,kg}@dikey8.com

Güvenli Kabuk: SSH. Burak DAYIOĞLU, Korhan GÜRLER {bd,kg}@dikey8.com Güvenli Kabuk: SSH Burak DAYIOĞLU, Korhan GÜRLER {bd,kg}@dikey8.com İletişim Protokolleri ve Güvenlik Yaygın biçimde kullanılan pek çok iletişim protokolü, günün ihtiyaçları doğrultusunda, güvenlik gereksinimleri

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr $ ping Bu komut uzak makineye

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

HUAWEI Cihazlara Erişim Yöntemleri

HUAWEI Cihazlara Erişim Yöntemleri HUAWEI Cihazlara Erişim Yöntemleri 24/06/2013 GİRİŞ Bir Huawei cihaza nasıl erişiriz sorusuna cevap vermek için, öncelikle belirlenmesi gereken, cihaz üzerinde ne yapılmak istendiğidir. Cihaza bir dosya

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 Yönetici olarak AntiKor a girmek için SshClient veya Putty programı kullanılır. IP olarak kurum içinden

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 S a y f a 4 S a y f a 5 S a y f a 6 S a y f a 7 şeklini alır. Bu durumda kullanıcı yasaklı konumdadır.

Detaylı

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS.

Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. Windows 2000 veya XP kurarken dosya sistemini seçmeniz gerekir. Ya FAT32 dosya sistemini kullanırsınız ya da NTFS. NTFS'nin FAT32'ye göre sağladığı bir çok avantajı vardır. Diski daha verimli kullanır.

Detaylı

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler Süha TUNA Bilişim Enstitüsü UHeM Yaz Çalıştayı - 11.06.2012 İçerik 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı 2. Temel Linux Komutları 3. Sunucuya Uzaktan Bağlanma 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı Linux Linux,

Detaylı

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda

Detaylı

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir.

Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb. kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir. TEMEL AĞ TANIMLARI Ağ Nedir? Birden fazla bilgisayarın iletişimini sağlayan printer vb kaynakları, daha iyi ve ortaklaşa kullanımı sağlayan yapılara denir WAN ve LAN Kavramları Bilgisayarlar ve paylaşılan

Detaylı

BIND ile DNS Sunucu Kurulumu

BIND ile DNS Sunucu Kurulumu BIND ile DNS Sunucu Kurulumu BIND Nedir? BIND bir dns sunucusu yani unix ve linux sistemler üzerinde dns servis hizmetini veren başarılı bir daemondur. Kısacası en popüler DNS sunucu yazılımı BIND dir.

Detaylı

Genel Bilgiler. Sistemimiz Güvenli Kabuk (Secure Shell/SSH) Protokülünü kullanan bağlan:ları kabul etmektedir.

Genel Bilgiler. Sistemimiz Güvenli Kabuk (Secure Shell/SSH) Protokülünü kullanan bağlan:ları kabul etmektedir. Sisteme Erişim İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Yüksek Başarımlı Hesaplama Laboratuvarı yayınıdır. Laboratuvar kullanıcılarının eğitimleri için düzenlenmiştir. İzin alınmaksızın ve referans

Detaylı

SSH ile Sistem Yönetimi

SSH ile Sistem Yönetimi SSH ile Sistem Yönetimi Can Erkin Acar 5. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği can.acar@pro-g.com.tr canacar@openbsd.org İçindekiler Neden SSH? SSH Protokol Mimarisi Temel SSH Kullanımı Kimlik Doğrulama Yöntemleri

Detaylı

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI

TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI TL-WPS510U PRINT SERVER KURULUM DÖKÜMANI 1 Başlarken Satın almış olduğunuz TL-WPS510U nun kullanım diagramı aşağıdaki gibidir. Cihazınızı bir ağ yazıcısı değilse veya kablolu ağ yazıcınızı kablosuz olarak

Detaylı

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir.

Scream! e gelen veri akışlarından bazılarını diğer bir kurum yada bilgisayarla paylaşmak için kullanılabilir. Eş zamanlı Scream! kullanımı Scream!, sismik ağın güçlü bir parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Varsayılan yapılandırma dosyası scream.ini dir ve ilk kullanım sırasında kendini otomatik olarak oluşturur.

Detaylı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı MCKS İthalatçı web servisleri internet üzerinden güvenli şekilde erişime açılmıştır. Erişime ait ağ bağlantısı aşağıda şematik olarak gösterilmiştir. Şekil - 1: MCKS-ithalatçı

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://belgeler.linux.org.tr http://lkd.belgeler.org http://www.linux.org.tr/belgeler.php http://www.gunduz.org/belgeler.php

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 3 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ TEMEL LINUX KOMUTLARI Bütün işletim sistemlerinde grafik arayüz yardımı herhangi bir komut yazmadan işlemler gerçekleştirilebilir

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 İçerik Web sunucusunun yapılandırılması için gerekli yazılımların temini Yazılımlarının sunucuya yüklenmesi Ön test Uygulama yazılımlarının yapılandırılması Son

Detaylı

CHAPTER 6 FTP SERVER

CHAPTER 6 FTP SERVER CHAPTER 6 FTP SERVER 6.1 FTP nedir? File Transfer Prtcl (FTP) günümüzde internet üzerinde kullanılan en eski ve en bilinen prtkllerden biridir. FTP nin amacı kullanıcıların, işletim sistemleri arasındaki

Detaylı

FOUR FAİTH ROUTER LARDA IPSEC GÜVENLİ HABERLEŞME KILAVUZU

FOUR FAİTH ROUTER LARDA IPSEC GÜVENLİ HABERLEŞME KILAVUZU FOUR FAİTH ROUTER LARDA IPSEC GÜVENLİ HABERLEŞME KILAVUZU Z Telemetri Telekomünikasyon Yazılım San. Tic. LTD. ŞTI. Kavaklıdere Mah. Atatürk Bulvarı No: 151/804 Çankaya / Ankara info@ztelemetry.com Tel:

Detaylı

08224 Sunucu İşletim Sistemleri

08224 Sunucu İşletim Sistemleri 08224 Sunucu İşletim Sistemleri Server Operating System Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör.Murat KEÇECİOĞLU 24 Şub. 2016 Server Operating System And Network Printer Öğr. Gör.

Detaylı

BitTorrent İstemci Kullanımı

BitTorrent İstemci Kullanımı BitTorrent İstemci Kullanımı Değerli Müşterimiz, BitTorrent internet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isimdir. Diğer eşten eşe (P2P) paylaşım programlarından

Detaylı

PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları. Feyza Eryol feyza@ulakbim.gov.tr

PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları. Feyza Eryol feyza@ulakbim.gov.tr PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları Feyza Eryol feyza@ulakbim.gov.tr İçerik TR-Grid Altyapısı PBS Betik Dili PBS Seçenekleri PBS Betiğinin Hazırlanması PBS Komutları Uygulamalar TR-Grid Altyapısı - I

Detaylı

DRAYTEK VIGOR 3300V. Login(Oturum Açma)

DRAYTEK VIGOR 3300V. Login(Oturum Açma) DRAYTEK VIGOR 3300V Login(Oturum Açma) Bu bölüm V3300 ü ayarlamak ve yönetmek için üç metod göstermektedir. This chapter is divided into the following sections, Kısım 14.1: Giriş Kısım14.2: Web Kısım 14.3:

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı

Useroam Kurulum Rehberi

Useroam Kurulum Rehberi Useroam Kurulum Rehberi User roaming service İndirme Useroam güncel sürümünü www.useroam adresinden indirebilirsiniz. İndirmiş olduğunuz iso dosyasını Useroam ürününü kuracağınız platforma taşıyınız. Vmware

Detaylı

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI

BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI BIL411 - BİLGİSAYAR AĞLARI LABORATUVARI ITS-101A INTERNET EĞİTİM SİSTEMİ TCP/IP THE DOMAIN NAME SYSTEM (ALAN ADI SİSTEMİ) İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araş. Gör. Can EYÜPOĞLU

Detaylı

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.)

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda gösterir. man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Komut çalıştırıldığında uzun

Detaylı

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12 WiFi RS232 Converter Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 2 / 12 1. ÖZELLĐKLER 60.20mm x 40.0mm devre boyutları (5-15)VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini

Detaylı

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Gökhan SELAMET Terminal Penceresi / CLI Nasıl Açılır Standart Olarak Bilgisayar Adı Bulunduğu Dizin Kullanıcı Yetki Klasör Sistemi Terminalde çalışırken üç önemli

Detaylı

Seri kablo bağlantısında Windows95/98/ME'ten Windows 2000'e bağlantı Windows95/98/ME - NT4 bağlantısına çok benzer.

Seri kablo bağlantısında Windows95/98/ME'ten Windows 2000'e bağlantı Windows95/98/ME - NT4 bağlantısına çok benzer. Seri kablo bağlantısında Windows95/98/ME'ten Windows 2000'e bağlantı Windows95/98/ME NT4 bağlantısına çok benzer. Direkt Kablo desteğini Windows95/98'e yükledikten sonra, Windows95 for Direct Cable Client

Detaylı

3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme

3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme 3CX Phonesystem Türkçe Anonsları Windows ve Linux İşletim Sistemlerinde Aktif Etme Windows: 1. Adım: Not: Versiyon 12.5, 14 ve 15 için aynı menü yolunda ancak görsellik farkı bulunmaktadır. V15 için: 3CX

Detaylı

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması Sistem Programlama Sistem programlama bilgisayar mühendisliğinin bir alanı olup karmaşık sistemlerin ve bu sistemlerin parçalarının ile ilgilenir. İşletim Sistemlerinin Programlaması Giriş/Cıkış( I/O)

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

Kabuk Programlama (Bash)

Kabuk Programlama (Bash) Kabuk Programlama (Bash) Erkan Esmer Ocak, 2013 İçindekiler 1 Giriş.................................................... 2 2 Kabuk(Shell)............................................... 3 3 Çekirdek(Kernel).............................................

Detaylı

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Lisans Serverin Kurulumu ve Konfigürasyonu SSS Teknik Destek Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Program: Allplan 2016 Tarih: 10.12.2015 Döküman-TN: İnternet:

Detaylı

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir?

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 1.1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? 1.2- JasperReports Server ve Ireport Kurulumu 1.3- JasperReports Server Genel

Detaylı

Doğru Adaptor soket kutuplaması.

Doğru Adaptor soket kutuplaması. 1. Tanıtım Next YE-11G WiFi Bridge satın aldığınız için teşekkür ederiz. Bu portatif cihaz ile, IP Kamera ve internet teknolojilerini kullanan Ethernet RJ45 portlu cihazların kablosuz ağlara kolayca erişimi

Detaylı

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz:

2. SCADA PROGRAMI. TEOS' un size sunduğu bir çok hizmet içerisinde en önemlilerini şöyle sıralayabiliriz: 2. SCADA PROGRAMI Bu bölümde ülkemizde sıklıkla kullanılmaya başlayan, ülkemiz mühendislerince geliştirilmiş bir scada yazılım programı olan TEOS SCADA programı hakkında bilgiler vereceğiz. TEOS SCADA

Detaylı

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Yeni lisanslama sistemine geçiş sonrasında karşılaşılan aksaklıkları gidermek amacı ile yükleme işlemlerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verildi. Yapılan

Detaylı

Erişim Noktası Ayarları

Erişim Noktası Ayarları Erişim Noktası Ayarları Değerli Müşterimiz, Cihazınızı erişim noktası cihazı olarak kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekmektedir. Statik IP Tanımlama AirTies Kablosuz Erişim Noktası

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 1 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ İŞLETİM SİSTEMİ OS(Operating System) İşletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 1

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 1 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 1 2 Dersi Veren: Doç.Dr. Nuray At Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Müh. Bölümü, EEM213 e-mail: nat@anadolu.edu.tr Kaynaklar: 1. E. Yaşar, T. Özseven, İnternet

Detaylı

Linux altında komut satırında...

Linux altında komut satırında... -Kabuk (Shell) Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanıcının komut yazmasını sağlayan, bu komutları yorumlayarak gerekli işlemleri yapan programlara kabuk (shell) adı verilir. Linux da bir kullanıcı

Detaylı

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ

BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ BLGM 354 DENEY 1 * GİRİŞ Amaçlar 1. Oracle istemcisi kurulumu 2. Veritabanı bağlantısı 3. SQL geliştirme ortamında çalışma Oracle İstemcisinin Kurulumu Oracle istemcisi bölümün FTP sunucusundan (ftp://ftp.cmpe.emu.edu.tr)

Detaylı

PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları

PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları PBS Betiği Hazırlama ve PBS Komutları I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı 15-18 Nisan 2009, ODTÜ, Ankara http://www.grid.org.tr/basarim09/ www.grid.org.tr İÇERİK PBS Betik Dili PBS Seçenekleri

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı 19-20 Mar. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

ADSL USB Router Geniş Bantlı Internet Erişimi ADSL Modem NAT Router USB Ağ Portu Hızlı Kurulum Rehberi

ADSL USB Router Geniş Bantlı Internet Erişimi ADSL Modem NAT Router USB Ağ Portu Hızlı Kurulum Rehberi ADSL USB Router Geniş Bantlı Internet Erişimi ADSL Modem NAT Router USB Ağ Portu Hızlı Kurulum Rehberi Bu rehber yalnızca en sık rastlanan durumları kapsamaktadır. Eğer LAN ınızda aşağıdakilerden herhangi

Detaylı

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü)

Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Free Cooling (Tibbo Ethernet Modüllü) Cihaz İnternet Ayarları Cihazı ethernet kablosu kullanarak ilk olarak ayar yapacağınız bilgisayara direkt olarak bağlayınız. Cihazlar varsayılan olarak 192.168.1.40

Detaylı

V-Ray Lisanslama Sistemi

V-Ray Lisanslama Sistemi V-Ray Lisanslama Sistemi V-Ray, yüzer lisanslama (floating licensing) sistemi kullanır ve her tür makinede çalışan, şebekeniz ve hatta Internet üzerinden erişebileceğiniz V-Ray lisans sunucusundan lisanslar

Detaylı

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe

Turquaz Windows kurulum dökümanı. ftp://ftp.mirror.ac.uk/sites/ftp.postgresql.org/binary/v7.3.1/windows/pgsql731wina1.exe 1. Giriş Turquaz programını windows üzerinde çalıştırmak için öncelikle bilgisayarınızda postgresql ve Java nın kurulu olması gerekli. Aşağıdaki bilgi ve dökümanlar windows 2000 işletim sistemi üzerinde

Detaylı

moduli ssh_host_dsa_key.pub ssh_host_rsa_key ssh_config ssh_host_key ssh_host_rsa_key.pub ssh_host_dsa_key ssh_host_key.

moduli ssh_host_dsa_key.pub ssh_host_rsa_key ssh_config ssh_host_key ssh_host_rsa_key.pub ssh_host_dsa_key ssh_host_key. Ssh Sifreleme Sistemi Eger Freebsd 4.0 veya daha yüksek bir versiyonunu kullanıyorsanız sisteminiz OpenSSH ile beraber hazır halde gelmektedir.adından da anlaşılacağı gibi SSH şifreleme sisteminin açık

Detaylı

Network üzerinde MATLAB kurulması

Network üzerinde MATLAB kurulması Network üzerinde MATLAB kurulması MATLAB&Simulink www.figes.com.tr Bir network üzerinde MATLAB ın kurulmasına başlanmadan önce bir network lisansı açılması ve bunun için de kurulum yapılacak sunucunun

Detaylı

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU Cisco any connect uygulaması ile kurum dışındaki bir bağlantı noktasından, mobil cihazlar (cep telefonu, tablet ve diz üstü bilgisayar) ile

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

T. C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Bilişim Enstitüsü ENFORMASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI VE YÖNETİMİ

T. C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Bilişim Enstitüsü ENFORMASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI VE YÖNETİMİ T. C. İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Bilişim Enstitüsü ENFORMASYON SİSTEMLERİNİN TASARIMI VE YÖNETİMİ SHOREWALL, FIRESTARTER, DEVIL-LINUX SİSTEMLERİNİN KURULUMU VE KARŞILAŞTIRILMASI Can Mustafa Köne SHOREWALL

Detaylı

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU)

UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) UNIVERSAL REPEATER (TEKRARLAYICI/GENİŞLETİCİ MODU) Tekrarlayıcı modu var olan bir kablosuz bağlantıyı tekrarlayarak daha uzak mesafelere genişletmek ve yaymak amacıyla kullanılır. Aşağıdaki adımları takip

Detaylı

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI D-Link 500G Router Ayarları web arayüzüne ulaşmak için modemin standart IP adresi olan 10.1.1.1 yazıyoruz. o Modeminizin IP adresini web tarayıcınızın

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 9 Mar. 2016 Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan

Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan Lisans Sunucusu Kurulumu bahsedecektir. Bu bölüm V- Ray License Server lisans sunucusu uygulamasının kurulumundan V-Ray in bazı dağıtımlarında V-Ray License Server uygulamasını kuruludur. Yine de V- Ray

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

LOGO TIGER WINGS KURULUMU VE AYARLARI

LOGO TIGER WINGS KURULUMU VE AYARLARI Bölüm LOGO TIGER WINGS KURULUMU VE AYARLARI Tiger Wings rol bazlı kişiselleştirilebilir masaüstü, ürün içi arama motoru gibi özellikler ile birlikte appin-app teknolojisini, estetik yepyeni bir tasarım

Detaylı

Temel Li nux Eği t i mi 4. 5. 6. Böl üm

Temel Li nux Eği t i mi 4. 5. 6. Böl üm Temel Li nux Eği t i mi 4. 5. 6. Böl üm C. Ahmet MERCAN İ TÜ Bi l i şi m Enst i t üsü 11 Hazi r an 2012 Bölüm 4 Kullanıcılar, Haklar 3 Kullanıcılar Linux'ta her kullanıcının bazı temel özellikleri vardır:

Detaylı

PocketRest Kullanımı

PocketRest Kullanımı PocketRest Kullanımı El Terminalinden ayarlanan parametreler sayesinde Adisyon basılabilir, İade alınabilir, Masa değiştirilebilir, Hesap alınabilir Ödeme alınabilir gibi birçok işlem yapılabilmesi mümkündür.

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

Bu dosyalar NT4 Server kurulum C'sinde \CLIENTS\MSCLIENT dizini altında bulunabilir.

Bu dosyalar NT4 Server kurulum C'sinde \CLIENTS\MSCLIENT dizini altında bulunabilir. DOS(Disk Operating System) yüklü bir bilgisayar tüm Windows versiyonlarına hatta Windows NT server'a "Microsoft Network Client 3.0" kullanarak bağlanabilir. Önce Microsoft FTP-sunucusundan aşağıdaki dosyaları

Detaylı

Bilindik engelleme yöntemlerinin dışında olan, kurumsal web filitreleri nasıl aşılır?

Bilindik engelleme yöntemlerinin dışında olan, kurumsal web filitreleri nasıl aşılır? Bilindik engelleme yöntemlerinin dışında olan, kurumsal web filitreleri nasıl aşılır? Not : Yazdıklarım tamamen öğretim amaçlıdır. Yaşanacak her türlü sıkıntının sorumlusu uygulayan kişidir. Sorumluluk

Detaylı

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 1 / 11 WiFi Relay Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 2 / 11 1. ÖZELLĐKLER 100.0mm x 80.0mm devre boyutları 12/24 VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini gösteren LED ler 4 adet, 12/24V,

Detaylı

Mpuantor 2.7 Client Kurulumu

Mpuantor 2.7 Client Kurulumu Mikado Puantör 2.7 Mpuantor 2.7 Client Kurulumu 10.10.2014 Ümit Dinçer 2014,. Tüm Hakları Saklıdır. Mpuantor 2.7 Client Kurulumu i İ Ç İ N D E K İ L E R Mpuantor Yedekleme... 1 Mpuantor yedeklemesi...

Detaylı

Açık Kod VPN Çözümleri: OpenVPN. Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@enderunix.org

Açık Kod VPN Çözümleri: OpenVPN. Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@enderunix.org Açık Kod VPN Çözümleri: OpenVPN Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@enderunix.org EnderUNIX Yazılım m Geliştirme Ekibi Sunum Planı VPN Tanımı VPN Çeşitleri VPN terimleri VPN Teknolojileri AçıkKod VPN Projeleri OpenSSH

Detaylı

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz.

AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) olarak kullanacağınız cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ayarlarını yapabilirsiniz. VLAN Yapılandırma Değerli Müşterimiz, VLAN özelliği ile yerel ağınızı segmentlere ayırarak bölebilir ve aynı ağ geçidini kullanarak internete çıkabilen bu segmentlerin birbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Detaylı

SAMURAİ FRAMEWORK İLE HACKİNG-1 (FOOTPRINTING)

SAMURAİ FRAMEWORK İLE HACKİNG-1 (FOOTPRINTING) SAMURAİ FRAMEWORK İLE HACKİNG-1 (FOOTPRINTING) Merhaba arkadaşlar. Samurai Framework ile Temel Hacking makale serisinin ikinci kısmını bu ve devamında ki makalelerimizde inceleyeceğiz. Bu makalemizde temel

Detaylı

1 STUNNEL NEDİR? 2 STUNNEL KURULUMU

1 STUNNEL NEDİR? 2 STUNNEL KURULUMU /*******************************************************\ * Gökhan ALKAN * gokhan [at] enderunix [dot] org * EnderUNIX Yazılım Gelistirme Takımı * http://www.enderunix.org * * Sürüm : 1.0 * Tarih : 06.08.2006

Detaylı

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır.

BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. BioAffix Ones Technology nin tescilli markasıdır. ? NEDEN BİYOMETRİK DOĞRULAMA SUNUCU TABANLI BİYOMETRİK MICROSOFT WINDOWS OTURUM AÇMA UYGULAMASI Biyometrik veri taklit edilemez, şifre gibi unutulamaz!

Detaylı

WEB SUNUCU GÜVENLİĞİ: Web Siteleri Neden Hacklenir?

WEB SUNUCU GÜVENLİĞİ: Web Siteleri Neden Hacklenir? WEB SUNUCU GÜVENLİĞİ: Web Siteleri Neden Hacklenir? Gereksiz yedek dosyaları Default ayarlarla gelen konfigürasyon dosyaları Yetkisi tam olarak verilmiş dosyalar ya da dosya izni kontrolü yapılmadan sunucuda

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x.

Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır.  KURULUM ŞEMASI x.x x.x x.x x. KURULUM ŞEMASI 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x 192.168.x.x ANA BİLGİSAYAR Kurulum; Ana Bilgisayar ve Tahtalara ayrı ayrı yapılmaktadır. KURULUM SİHİRBAZI adresine girerek aktahta_kur.exe dosyasını

Detaylı

AĞ KULLANIM KILAVUZU. Yazdırma Günlüğünü Ağa Kaydetme. Sürüm 0 TUR

AĞ KULLANIM KILAVUZU. Yazdırma Günlüğünü Ağa Kaydetme. Sürüm 0 TUR AĞ KULLANIM KILAVUZU Yazdırma Günlüğünü Ağa Kaydetme Sürüm 0 TUR Notlara ilişkin açıklama Bu Kullanım Kılavuzu boyunca aşağıda belirtilen simgeler kullanılmıştır: Notlar, ortaya çıkabilecek bir duruma

Detaylı

Önce domain sunucuyu görebiliyor muyuz, kontrol edelim

Önce domain sunucuyu görebiliyor muyuz, kontrol edelim Domain'e katılma işine girişmeden önce ağ bağlantılarınızın düzgün çalıştığından emin olmalısınız. DHCP server'dan alınan veya elle girilmiş bir IP adresiyle çalışıyor olmalısınız. Not Windows XP Home

Detaylı

Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır.

Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır. Lab1 Packet Tracer Arayüzü ve Komut Satırı Kullanımı Packet tracer arayüzü yukarıdaki şekilden de görüldüğü gibi üç ana araç çubuğundan oluşmaktadır. Main Toolbar: Sırayla, New: yeni çalışma alanı oluşturma,

Detaylı

Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu

Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu Ünal YILMAZ unalyilmaz@hotmail.com Hakkımda 1976 da İstanbul da doğdum. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Elektrik, Anadolu Üni. Önlisans Halkla ilişkiler,

Detaylı

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI

INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI INTERNET BAĞLANTISININ KURULMASI İÇİN GEREKLİ YÖNLENDİRİCİ AYARLARI Not: Bu klavuza geçmeden önce, ürününüzün paketinden çıkan Hızlı Kullanım Klavuzu nda açıklanan adımları gerçekleştiriniz. Internet Bağlantısının

Detaylı

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com

SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri www.argenom.com SERNET ET232CAS x2 RS232 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik markasıdır.

Detaylı

Sanal Makine Kurulumu (VirtualBox)

Sanal Makine Kurulumu (VirtualBox) Linux üzerinden windows işletim sisteminide kullanmak istiyorsanız Virtualbox size uygun olabilir. VirtualBox, Linux üzerinde yaygın olarak kullanılan sanallaştırma araçlarından birisidir. Böylece Windows

Detaylı

BLGM 343 DENEY 8 * TCP İLE VERİ İLETİŞİMİ

BLGM 343 DENEY 8 * TCP İLE VERİ İLETİŞİMİ BLGM 343 DENEY 8 * TCP İLE VERİ İLETİŞİMİ Amaçlar 1. TCP protokolünün öğrenilmesi 2. Ağ programlamada kullanacağımız sistem komutlarının öğrenilmesi 3. Ağ programlamanın kavranması TCP ile veri alışverişi

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

Linux Ubuntu Kurulumu

Linux Ubuntu Kurulumu Linux Ubuntu Kurulumu Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=kurulum https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=ubuntu_linux_kurulum_rehberi Öğr.Gör.Murat

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri

SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU. Telif Hakkı Uyarısı. >>> Otomasyon Ürünleri SERNET ET485CAS x2 RS485/RS422 Seri Kanal Sunucu KULLANICI KILAVUZU Telif Hakkı Uyarısı Bu doküman Argenom Elektronik tarafından hazırlanmıştır. Tüm hakları saklıdır. SERNET tescilli bir Argenom Elektronik

Detaylı

Windows XP: Remote Assistance Perşembe, 07 Eylül 2006 20:56 - Son Güncelleme Cumartesi, 12 Eylül 2009 06:35

Windows XP: Remote Assistance Perşembe, 07 Eylül 2006 20:56 - Son Güncelleme Cumartesi, 12 Eylül 2009 06:35 Windows XP diğer bir XP makinasına yardım için başvurmanızı ve diğer makinadaki kullanıcının sizin bilgisayarınıza bağlanıp, kontrol etmesini ve problemi çözmesini sağlayabilir. İsterseniz, ilerleyen bölülerde

Detaylı