PAZARLAMA ARAŞTIRMASI DERSİ NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Emin EMİRZA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PAZARLAMA ARAŞTIRMASI DERSİ NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Emin EMİRZA"

Transkript

1 PAZARLAMA ARAŞTIRMASI DERSİ NOTLARI Yrd. Doç. Dr. Emin EMİRZA Kayseri-2015

2 DERSİN AMACI VE GEREKLİLİĞİ Bu dersin amacı, sosyal bir bilim dalı olan pazarlamanın sorunlarını bilimsel metodoloji perspektifinden anlamaya çalışmaktır. Beşeri bilimlerde öne sürülen hiçbir gerçek, kesin bilgi niteliği taşımaz. Doğru olarak kabul edilen bilgi, aslında bir paradigmadır; zamana ve koşullara göre değişebilir. Bu değişimin tespiti ve ispatı ise, bilimsel yöntemlerle yapılırsa anlamlı bilimsel bilgi ortaya çıkar.

3 BİLİM NEDİR? Bilim, doğruyu bulmak için geliştirilen yöntemledir. Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Yani yöntem doğruysa elde edilen sonucun doğru olma ihtimali çok yüksektir. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.

4 TAHA AKYOL A GÖRE BİLİM Bilimsel düşüncenin ilk adımı, sorulara ve problemlere, zihnimizdeki önyargı damgasını vurmak değil, gerçeği nedensellik ilişkisi ile zihnimizin dışında aramaktır. Bilim, ezberlemek ve öğrenmek arasındaki farkı ortaya koyar. Bilimde merak ve sorgulama vardır, ezberde merak yoktur, mevcuda teslimiyet vardır.

5 CEVDET PAŞAYA GÖRE BİLİMSEL YÖNTEM Usül, esasa mukaddemdir. Yani usül, esasdan önce gelir. Yani metot, neticeden daha önemlidir. Çünkü ancak doğru usül (metot), doğru neticeye götürebilir. Eğer sorgulanan şeyi, sadece zihni ön yargılarınızla değerlendirirseniz, yanılma ihtimaliniz çok yüksektir. Mecelle nin yazarı, büyük devlet adamı

6 PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Tüm bilimler insanların ihtiyaçlarından ortaya çıkmıştır. İktisat Mevcut kaynakların sınırlı, insan ihtiyaçlarının ise sınırsız olması, iktisat biliminin ortaya çıkma nedenidir. İktisat veya "ekonomi", üretim, dağıtım, tüketim, ticaret, değişim ve bölüşüm ile ilgili etkinliklerin bütünü ile bu etkinlikleri inceleyen bir bilim dalıdır. Pazarlama Tüketicilerin taleplerini etkilemeyle ilgilenir.

7 PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Pazarlama Müşterilerin talep edebileceği ürün ve hizmetler üretme ve sunma sürecidir. Yani pazarlama, hedef müşteriler için değer yaratmayı amaçlar. Pazarlamacılar tüketicilerin kararlarını kendi ürün/markaları lehine etkilemek için; Ürünlerini kalite, hacim, ambalaj, teknoloji, marka vb. özelliklerle geliştirme Fiyatlandırma Ürüne/markaya dikkat çekmek için tutundurma, Müşterinin ulaşabileceği kanallarda sunma kararları vermeyi gerektirir.

8 PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Pazarlamanın evreleri Üretim anlayışı Üretebilirsen satarsın Ürün anlayışı Kaliteli üretirsen satarsın (verimlilik ve performans) Satış Anlayışı Reklam yaparsan satarsın (Kalite ve reklam) Modern pazarlama anlayışı Müşteri odaklı olursan satarsın Söyledikleriyle ve söylemedikleriyle müşterileri tanımalısın Tanırsan daha kolay ikna edersin.

9 PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Neden pazar araştırması yapılır? Bir den fazla alternatifin olduğu durumlarda karar vermeyi kolaylaştırmak için araştırma yapılır. İki tür karar verebilirsiniz: 1. Sübjektif karar Geçmiş deneyimlere ve sezgilere (hislere) dayanır. Belirsizli dönemlerinden sezgisel kararlar önem kazanır. 2. Objektif karar Matematik, istatistik, ekonometri gibi tekniklere dayanır.

10 PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Pazarlama Araştırması ise Pazardaki problemlerin çözümünü, pazardaki fırsatların yakalanması ve belirlenmesine ilişkin, yöneticilere karar verme sürecinden gerekli olan, Verinin toplanması, Analizi, Bilgi haline dönüştürülmesi ve Bunların kullanılmasını içeren objektif bir süreçtir.

11 PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Neden bu zahmete katlanıyoruz? Doğru karar vermek için, Kaynak israfını önlemek, Rekabet gücü kazanmak, Verimli olmak, Bir problemi tanımlamak, Doğru müşteriye ulaşmak, Doğru fiyatı belirlemek, Tüketicilerin daha iyi tanımak, Doğru reklam mesajını seçmek, Rakipleri doğru tanımak vb.

12 PAZARLAMA ARAŞTIRMALARI Neden bu zahmete katlanıyoruz? Stratejik amaçlar için, Marka konumu geliştirmek için Pazar payını arttırmak için Pazar bölümlendirmek için Tüketici sadakati geliştirmek için Kar sağlamak için Pazarlama Programı oluşturmak için

13 BİLİMSEL ARAŞTİRMA NEDİR? Çözüm bekleyen sorunların doğru yanıtını bulabilmek için, verilerin - bilgilerin toplanması ve yorumunu bilimsel yöntemler kullanarak yapmaktır.

14 PAZARLAMA STRATEJİSİ GELİŞTİRMEK İÇİN İKİ TEMEL ARAÇ KULLANİLİR: 1. Pazarlama Araştırmaları Bu tür araştırmalar belirli bir zaman diliminde gerçekleştirilir, uzun zaman alır ve maliyeti yüksek olan araştırmalardır. Anket, Müşteriyle yüz yüze görüşme, Müşteriyi doğrudan gözlemleme, deney yapma vb. 2. Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS) Devamlı olarak bilgiyi toplama, kayıt etme ve analiz etme amacıyla organize edilir ve taktik ve stratejik düzeyde karar vermeye yardım eder. Firmanın satışları ve müşterileri ile ilgili verilerin depolandığı işletme veri tabanları, Call center verileri ve CRM yazılımları bu mantıkla çalışır. Bu sayede değişimi izleyebilir ve sorunları erken tespit edebilirsiniz.

15 PAZARLAMA ARAŞTIRMASI VE GEREKÇELER Uyarı: Bir firma yalnızca Pazar araştırmalarını dikkate alarak, öykünün tamamını öğrenemez.

16 PAZARLAMA ARAŞTIRMASI: KAPSAM ÇERÇEVESİ Müşteri (bireysel - kurumsal) Rekabet Ürün Fiyat Dağıtım kanalları Promosyon

17 PAZARLAMA ARAŞTIRMASI: ARAŞTIRMA DESENİ Ne tür bilgilere gereksinimim var? Gerekli bilgiler nerelerden elde edilebilir? (bilgilerin kaynağı ve bulunabilirlik durumu) Bilgiler hangi süreç izlenerek toplanacak? (hangi yöntem ve teknikler kullanılacak)

18 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR Araştırma nın uygulama bölümlerinde neler olmalıdır? 1. Araştırmanın adı 2. Problem ve alt problemleri 3. Araştırmanın amacı 4. Araştırmanın önemi 5. Varsayımlar (ön kabuller) 6. Sınırlılıklar 7. Tanımlar 8. Yöntem 9. Süre ve olanaklar 10. Ekler 11. Kaynakça (eğer ikincil veriler kulllanılmışsa)

19 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Pazarlama araştırması süreci bilimsel metodun 8 aşamalı bir uygulamasıdır: 1. Problemin tanımı (Problem Definition) 2. Araştırma tasarımının belirlenmesi 3. Ölçüm yönteminin belirlenmesi 4. Veri toplama formunun oluşturulması 5. Örneklem tasarımı ve veri toplama 6. Veri kodlama ve analiz hazırlama 7.Veri analizi ve yorumu 8. Problemin çözümü ve rapor

20 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) 1. Problemin tanımı (Problem Definition) Araştırmanın en zor kısmıdır. Esas olan problemi doğru teşhis etmektir. Problemin gerçekte ne olduğu, ne tür bilgiye ve veriye gereksinim duyduğu belirlenmelidir. Bunun için ön araştırmalar ve literatür taramaları yapılır. Yani daha önce yapılmış araştırmalara bakılır. Ya da yüz yüze mülakat görüşmeleriyle doğru hipotezler ortaya çıkartılır.

21 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) 1. Problemin tanımı (Problem Definition). Hipotez nedir? Hipotez, araştırmada ortaya konulan probleme cevap bulabilmek için öne sürülen ispatlanmamış ölçülebilir inanışlardır. Yani orta bir soru atılır ve bu soruya cevap bulunur. Soruları doğru sormak, çözüm açısından hayati öneme sahiptir. Cevap bulmanın şekli ise ya literatür, delil ve belge toplayarak ya da empirik (deneysel) kanıtlar bulunarak yapılır.

22 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) 1. Problemin tanımı (Problem Definition). Bir hipotez testinde iki hipotez yer alır: H 0 H 1 : Boş hipotez, sıfır hipotezi : Alternatif hipotezi Aksi ispat edilemedikçe H 0 hipotezi doğru kabul edilir. İddia edilen durum H 1 hipotezinde ele alınır. Ya da sıfır hipotezinde belirtilen yargının tersi bir yargıyı içinde bulunduran hipoteze alternatif hipotez (H 1 ) denir.

23 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) 1. Problemin tanımı (Problem Definition). Örneğin Fen bilimlerinde; Cep telefonu kanser yapar mı? Hipozet (H1): Cep telefonu kanser yapar Çevre duyarlılığı, yeşil ürün almada etkili midir? Hipotez (H1): Tüketicilerin çevre duyarlılığı yeşil ürün alma etkilidir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi tahmin etmedir.

24 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) 1. Problemin tanımı (Problem Definition) Veri Nitel veri Ölçü araçları kullanılmadan duygu organları ile yapılan gözlem biçimiyle elde edilir. Örneğin; Kitabın kalın olması (göz ile görülüyor), Yemeğin sıcak olması (tadarak biliniyor), Yolun geniş olması (görerek biliniyor), Taşın sert olması (dokunarak hissediliyor), Pamuğun yumuşak olması (Dokunarak hissediliyor) Nicel veri Ölçümler sonucunda verilerin rakamsal olarak ifade edilmesidir. Örneğin: Bitkinin boyunun 70 cm olması, Elmaların 2,5 kg olması, Hava sıcaklığının 26 derece olması, Su 0 derecede donar, Ağacın 15 yaşında olması gibi. İstatistiksel bulgu Analiz sonucu elde edilen sonuçlara istatistiksel bulgu denir. Bilgi Bulguların yorumlanması ve değerlendirilmesi ile oluşur.

25 2. Araştırma Tasarımının Belirlenmesi İki tür araştırma tasarımı vardır: 1. Kalitatif (niteliksel) 2. Kantitatif (niceliksel) Eğer problem hakkında bilinenler çok az ise keşifsel araştırma gerekir. Keşifsel bir araştırmada genellikle şunlar yapılır: İkincil veri incelemesi, Uzman kişilerle görüşülmesi, Odak grup çalışmaları gibi kalitatif bir araştırma tekleri kullanılır.

26 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) 2. Araştırma Tasarımının Belirlenmesi İki tür araştırma tasarımı vardır: 1. Kalitatif (niteliksel) 2. Kantitatif (niceliksel) Eğer problem kesin ise, bu defa tanımlayıcı veya nedensel araştırma gibi kantitatif araştırmalar tasarlanabilir. Tanımlayıcı araştırma, problemde içerilen değişkenlerin herhangi bir değerini belirlemeye yöneliktir. Örneğin, Ürünümüzün kalitesi hangi düzeyde algılanmaktadır.

27 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR 3. Ölçüm Yönteminin Belirlenmesi Araştırma sorularında veya hipotezlerde yer alan değişkenlerin nasıl ölçüleceği konusu üzerinde durulur. Tüm veri kaynakları Araştırmalarda İki tür veriye ihtiyaç duyulur: İkincil veri kaynakları Birincil veri kaynakları Firma İçi: intranet, raporlar, Pazarlama bilgi sistemi, satışlar, maliyet bilgileri vb. Firma Dışı: İnternet, devlet, ticaret örgütleri, makale ve kitaplar, özel araştırmalar. Gözlem: web sitesi analizi, bireysel yaklaşım ve gözlemler Anket: Derinlemesine ve odak grup mülakatları, internet, posta, telefon, bireysel görüşme, paneller.

28 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçüm Değişkenlere ilişkin değerin, rakam veya sembollerle ifade edilmesine ölçme denir.

29 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçüm Değişkenlere ilişkin değerin önceden belirlenmiş rakam veya sembollerle ifade edilmesine ölçme denir. Elde edilen veri genellikle 4 kategoride olabilir: 1. Mevcut olgular 2. Davranışlar 3. Tutumlar Algılar ve Tercihler 4. Davranışsal Eğilimler

30 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçüm Değişkenlere ilişkin değerin önceden belirlenmiş rakam veya sembollerle ifade edilmesine ölçme denir. Elde edilen veri genellikle 4 kategoride olabilir: 1. Mevcut olgular Cevaplayıcının yaşı, cinsiyeti, aylık geliri, tabiiyeti, dingi gibi demografik özellikleri olabilir. Ya da işletmelere ilişkin maliyetler, kar, Pazar payı verileri mevcut olan verilerdir.

31 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçüm Değişkenlere ilişkin değerin önceden belirlenmiş rakam veya sembollerle ifade edilmesine ölçme denir. Elde edilen veri genellikle 4 kategoride olabilir: 2. Davranışlar Bireye veya firmaya ait gözlenebilir ve kaydedilebilir, objektif eylem ve reaksiyonlar. Örneğin, günlük mazağa ziyaretçi sayısı, müşterilerin önce alışverişe nereden başladığı, AVM de alışveriş, gezme, yeme ve eğlence davranışları gözlenebilir ve kaydedilebilirdir.

32 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçüm Değişkenlere ilişkin değerin önceden belirlenmiş rakam veya sembollerle ifade edilmesine ölçme denir. Elde edilen veri genellikle 4 kategoride olabilir: 3. Tutumlar, Algılar ve Tercihler Bireyin zihninde bulunan ve sadece onun ifade ve beyan edebileceği sübjektif karakterli verilerdir. Ürüne, markaya, fikre veya herhangi bir objeye yönelik, insanların duyguları, beklentileri, algıları, bilişsel karar verme süreçleri, tercihleri, farkındalık düzeyleri, imajları gibi özellikler ölçülebilir.

33 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçüm Değişkenlere ilişkin değerin önceden belirlenmiş rakam veya sembollerle ifade edilmesine ölçme denir. Elde edilen veri genellikle 4 kategoride olabilir: 4. Davranışsal Eğilimler İnsanların herhangi bir davranışa yönelik eğilimleri de sübjektiftir. Eğilimler planlı ya da plansız olabilir. Örneğin eğilimi ölçmek için Sonraki alışverişinizi de X mağazasından yapmayı planlıyor musunuz? Ya da tekrar X markasını seçme ihtimaliniz yüzde kaçtır.

34 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçümde Kullanılan Temel Ölçekler Sayısal değerleri elde etmek için kullanılan yöntemlere Ölçek denir. Verileri ölçmek için 5 tür ölçek kullanılır: 1. Nominal Ölçek 2. Sıralı Ölçek 3. Aralıklı Ölçek 4. Oranlı Öçek 5. ve Sıralı-Aralıklı Karma Ölçek

35 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçümde Kullanılan Temel Ölçekler Sayısal değerleri elde etmek için kullanılan yöntemlere Ölçek denir. Verileri ölçmek için 5 tür ölçek kullanılır: 1. Nominal Ölçek Büyüktür-küçüktür gibi sonuçlara varılamayan değişkenlerdir. Cinsiyet, evli-bekar, memleket, mezuniyet vb. değişkenleri içerir.

36 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçümde Kullanılan Temel Ölçekler Sayısal değerleri elde etmek için kullanılan yöntemlere Ölçek denir. Verileri ölçmek için 5 tür ölçek kullanılır: 2. Sıralı Ölçek Cevaplar arasındaki göreceli büyüklükleri içeren ölçektir. Sıralı ölçek zihinsel ve duygusal karakterli verileri elde etmede rahatlıkla kullanılabilir. Soru: Aşağıdaki ifadelerden hangisi seçtiğini X markasını diğerlerine göre daha iyi tanımlamaktadır? (Lütfen üç tanesini en önemlisi 1 olacak şekide 1,2,3 şeklinde işaretleyiniz) ( ) Diğer markalarda daha kaliteli ( ) Diğer markalardan daha ucuz ( ) Kişiliğimi daha iyi yansıtıyor ( ) Daha ulaşılabilir bir marka ( ) Diğer markalardan miktarı daha fazla ( ) Diğer markalardan ambalajı daha dikkat çekici

37 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçümde Kullanılan Temel Ölçekler Sayısal değerleri elde etmek için kullanılan yöntemlere Ölçek denir. Verileri ölçmek için 5 tür ölçek kullanılır: 2. Sıralı Ölçek Cevaplar arasındaki göreceli büyüklükleri içeren ölçektir. Sıralı ölçek zihinsel ve duygusal karakterli verileri elde etmede rahatlıkla kullanılabilir. Soru: Aşağıda Türkiye deki ticari bankaların sunduğu bazı hizmetler bulunmaktadır. Sizin için önemli olan hizmetleri, en önemlisine 1 vermek suretiyle belirtiniz. ( ) Mevduat hizmetleri ( ) ATM hizmetleri ( ) Konut Kredileri ( ) Tüketici Kredileri ( ) EFT ( ) Bireysel Bankacılık

38 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçümde Kullanılan Temel Ölçekler Sayısal değerleri elde etmek için kullanılan yöntemlere Ölçek denir. Verileri ölçmek için 5 tür ölçek kullanılır: 2. Sıralı Ölçek

39 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçümde Kullanılan Temel Ölçekler Sayısal değerleri elde etmek için kullanılan yöntemlere Ölçek denir. Verileri ölçmek için 5 tür ölçek kullanılır: 3. Aralıklı Ölçek Sıralı ölçeğin özelliğini kapsar, ancak ilave olarak ölçekteki her bir nokta arasındaki uzaklıklar ölçülebilir niteliktedir. Örneğin: Ailenizin aylık ortalama Gelirini Belirtir misiniz? ( ) 1000 TL ve altı ( ) ( ) ( )..

40 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR (SURVEY PROCESS) Ölçüm ve Karşılaştırmalı Ölçekler 1. Ölçümde Kullanılan Temel Ölçekler Sayısal değerleri elde etmek için kullanılan yöntemlere Ölçek denir. Verileri ölçmek için 5 tür ölçek kullanılır: 3. Aralıklı Ölçek Sıralı ölçeğin özelliğini kapsar, ancak ilave olarak ölçekteki her bir nokta arasındaki uzaklıklar ölçülebilir niteliktedir. Örneğin: Ailenizin aylık ortalama Gelirini Belirtir misiniz? ( ) 1000 TL ve altı ( ) ( ) ( )..

41 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR 1. Birincil Veri Kaynakları A. Nitel Araştırmalarda Kullanılan Yöntemler Gözlem Gözlem metodu deneğin doğal olarak ne yaptığını kaydetmek ve görmek amacıyla yapılan gözlem metodudur. Bu metodta deneğin davranışlarından araştırmacının etkilenmemesi gerekir. Bazı durumlarda denekler videoya kaydedilir. Bu mağazada, evde veya denek dışarıda arkadaşlarıyla birlikteyken gerçekleştirilir. Pek çok firma müşterilerinin satın alma davranışlarını gözlem metodu ile inceler ve satış için yeni yöntemler geliştirir. Örneğin Reyting sistemi bir gözlem metodudur.

42 PAZARLAMA ARAŞTIRMASİ: AŞAMALAR 1. Birincil Veri Kaynakları B. Nicel Araştırma Anket Bu yöntemde, yanıtlar yapılandırılmış olup yüzde, ortalama ve diğer sayısal verilerle özetlenebilir. Anket formu genelde yanıtların kolay analiz edilebilmesi için sorulara tespit edilmiş cevaplar sağlar. Yapılandırılmış çoktan seçmeli yanıt biçimi deneklerin anketleri hızlı ve daha doğru doldurmasını sağlar. Hangi soruların sorulacağı, bunların nasıl sorulacağı, deneklerle nasıl iletişim kurulacağına bağlı olarak değişir. Anket, genellikle yüz yüze, telefon, e posta, posta, internet yöntemleriyle deneklere doldurtulabilir.

43 Teşekkür ederim İsmail Üstel ve Bahtışen Kavak ın ders notlarından yararlanılmıştır.

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: TASARIM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA GİRİŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM: TASARIM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v TEŞEKKÜR... vi İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ VE TEŞEKKÜR... vii İÇİNDEKİLER... ix ŞEKİLLER LİSTESİ... xviii TABLOLAR LİSTESİ... xx BİRİNCİ KISIM: TASARIM BİRİNCI BÖLÜM PAZARLAMA ARAŞTIRMASINA

Detaylı

Hazırlayan. Ramazan ANĞAY. Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması

Hazırlayan. Ramazan ANĞAY. Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması Hazırlayan Ramazan ANĞAY Bilimsel Araştırmanın Sınıflandırılması 1.YAKLAŞIM TARZINA GÖRE ARAŞTIRMALAR 1.1. N2tel Araştırmalar Ölçümlerin ve gözlemlerin kolaylık ve kesinlik taşımadığı, konusu insan davranışları

Detaylı

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir.

İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ İLETİŞİM NEDİR? İletişim: Bir düşüncenin, bilginin, haberin veya mesajın kişiler, gruplar ve örgütler arasında karşılıklı değiş tokuş sürecidir. -SÖZLÜ -SÖZSÜZ *İletişimden Söz Edebilmek

Detaylı

Çeviriye önsöz... xi Önsöz... xii Teşekkür... xv Kitabı kullanmanın yolları... xvii. Ortamı hazırlamak... 1

Çeviriye önsöz... xi Önsöz... xii Teşekkür... xv Kitabı kullanmanın yolları... xvii. Ortamı hazırlamak... 1 İÇİNDEKİLER Çeviriye önsöz... xi Önsöz... xii Teşekkür... xv Kitabı kullanmanın yolları... xvii K I S I M I... 1 Ortamı hazırlamak... 1 B Ö L Ü M 1... 3 Giriş... 3 Gerçek dünya araştırması nedir?... 3

Detaylı

Pazarlama araştırması

Pazarlama araştırması Pazarlama araştırması Etkin bir pazarlama kararı alabilmek için gerekli olan enformasyonun ve bilginin toplanması ve kullanılmasıdır. Bu sayede, pazarla ilgili risk ve belirsizlik azalacak ve başarı artacaktır.

Detaylı

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM

BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM Temel Kavramlar 1. Seminer BS503 BİLİMSEL NEDENSELLİK VE YAZIM MSGSÜ Enformatik Bölümü BST/MKE Y. Lisans Programları PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU Araştırma Neden araştırma yapılır? Belirli bir alanda: varolan

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Kapsam GİRİŞ Bu ders, araştırma yöntemlerindeki farklı anlayışları, yaygın olarak kullanılan araştırma tekniklerini, araştırma basamakları, veri toplama, analiz, yorumunu,

Detaylı

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 201 Pazarlama İlkeleri. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 201 Pazarlama İlkeleri Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS) Bir işletmenin pazarlama ile ilgili kararlarının alınmasına yardımcı olacak bilgilerin toplanması, işlenmesi, saklanması

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

Araştırma Yöntemleri. Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi

Araştırma Yöntemleri. Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi Araştırma Yöntemleri Araştırma Tasarımı ve İstatistik Test Seçimi Araştırma Süreci İLGİ? Y Y? FİKİR?? X Y, A B KURAM A B E F C D X Y KAVRAMSALLAŞTIRMA Kavramların ve araştırılacak değişkenlerin anlamlarını

Detaylı

1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR

1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR ARAŞTIRMA MODELLERİ 1. BETİMSEL ARAŞTIRMALAR A. BETİMLEME (KAMUOYU) ARAŞTIRMALARI Bir survey yöntemi olan betimleme yöntemi, grupla ilgili, genişliğine bir çalışmadır. Bu tür araştırmalar, çok sayıda

Detaylı

Veri Toplama Teknikleri

Veri Toplama Teknikleri A. Gözlem Yoluyla Veri Toplama Teknikleri B. Soruşturma Yoluyla Nicel Veri Toplama Teknikleri Yazılı Soruşturma Tekniği Anket, Başarı Testi Yapılandırılmış Gözlem Önceden hazırlanmış göstergeler ve semboller

Detaylı

Bilim ve Bilimsel Araştırma

Bilim ve Bilimsel Araştırma Bilim ve Bilimsel Araştırma Bilim nedir? Scire / Scientia Olaylar ve nesneleri kavramak, tanımak ve sınıflandırmak üzere çözümleyen, olgular arasındaki nesnellik ilişkilerini kuran, bu ilişkileri deney

Detaylı

İçindekiler. Pazarlama Araştırmalarının Önemi

İçindekiler. Pazarlama Araştırmalarının Önemi İçindekiler Birinci Bölüm Pazarlama Araştırmalarının Önemi 1.1. PAZARLAMA ARAŞTIRMALARININ TANIMI VE ÖNEMİ... 1 1.2. PAZARLAMA ARAŞTIRMASI İŞLEVİNİN İŞLETME ORGANİZASYONU İÇİNDEKİ YERİ... 5 1.3. PAZARLAMA

Detaylı

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar

Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Modern Pazarlama Anlayışındaki Önemli Kavramlar Müşteri Değeri: Bir değişim işleminde müşterinin elde ettiği yararların katlandığı veya ödediği bedele oranı Müşteri Tatmini: Mal veya hizmetin, müşteri

Detaylı

Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA. Beta

Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA. Beta Doç.Dr. Mehmet MARANGOZ İNTERNETTE PAZARLAMA İstanbul - 2014 Beta I Yayın No : 3055 İşletme-Ekonomi Dizisi : 639 1. Baskı - Ocak 2014 - İSTANBUL ISBN 978-605 - 333-082 - 0 Copyright Bu kitab n bu bas s

Detaylı

İSTATİSTİK 1. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı. Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN

İSTATİSTİK 1. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı. Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN İSTATİSTİK 1 Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN 4. ÇEŞİT YALAN VARDIR, BEYAZ YALAN YALAN KUYRUKLU YALAN İSTATİSTİK Rakamlar

Detaylı

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir.

GİRİŞ. Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. VERİ ANALİZİ GİRİŞ Bilimsel Araştırma: Bilimsel bilgi elde etme süreci olarak tanımlanabilir. Bilimsel Bilgi: Kaynağı ve elde edilme süreçleri belli olan bilgidir. Sosyal İlişkiler Görgül Bulgular İşlevsel

Detaylı

ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA

ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA ARAŞTIRMA METOTLARI VE VERİ TOPLAMA VERİ TOPLAMA SÜRECİ Araştırma metotları Verilerin nerelerden Nasıl Kim tarafından Ne zaman Hangi veri toplama aracıyla toplanacağı Toplanan verilerin hangi teknikler

Detaylı

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr.

Ölçme ve Değerlendirmenin. Eğitim Sistemi Açısından. Ölçme ve Değerlendirme. TESOY-Hafta Yrd. Doç. Dr. TESOY-Hafta-1 ve Değerlendirme BÖLÜM 1-2 ve Değerlendirmenin Önemi ve Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Eğitimde ölçme ve değerlendirme neden önemlidir? Eğitim politikalarına

Detaylı

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar

Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Pazarlama: Tanım, Tarihçe, Kavramlar Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazarlama - Tanımlar Tanım sayısının çokluğu Anlayış farklılıkları Tanımları yapanların özellikleri Dar ve geniş anlamda yapılan

Detaylı

ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER. Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ

ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER. Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ ARAġTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLER Kezban SEÇKİN Vildan GÜNEŞ Konu Başlıkları ÖLÇME ve ÖLÇEK ÖLÇEK TÜRLERĠ ÖLÇEKLERLE ĠLGĠLĠ ÖNEMLĠ NOKTALAR ÖLÇEĞĠN TAġIMASI GEREKEN ÖZELLĠKLER ÖLÇME HATALARI ÖLÇME VE ÖLÇEK

Detaylı

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ

BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ BÖLÜM 4 ARAŞTIRMA TASARIMININ ÖĞELERİ Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça saptanması ve isimlendirilmesi

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501 Müfredat I. Yarıyıl Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat İŞL YL 501 Kredi AKTS Güz 3 3 6 Dili Seviyesi Yüksek Lisans Türü Zorunlu Amacı Öğrencilerin bilim ve bilim felsefesi konusunda

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

Pazarlamanın Önemi. Toplumsal açıdan önemi. İşletmeler açısından önemi. Para Uzmanlık Pazar - 1. BBY 465, 6 Ekim 2015

Pazarlamanın Önemi. Toplumsal açıdan önemi. İşletmeler açısından önemi. Para Uzmanlık Pazar - 1. BBY 465, 6 Ekim 2015 Pazarlamanın Önemi Toplumsal açıdan önemi Para Uzmanlık Pazar İşletmeler açısından önemi - 1 Pazarlamanın Topluma Sağladığı Katkılar Toplumun gereksinim ve isteklerini karşılama hizmeti görür Ekonomik

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Nitel Araştırma Yöntemleri

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ. Nitel Araştırma Yöntemleri BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Nitel Araştırma Yöntemleri Başlıca iki araştırma metodolojisi vardır: niceliksel araştırma (quantitative research) ve niteliksel araştırma (qualitative research) Biyoloji,

Detaylı

PAZARLAMA ARAŞTIRMASI

PAZARLAMA ARAŞTIRMASI PAZARLAMA ARAŞTIRMASI Kaynakça Pazarlama Araştırmaları ( A. Ercan GEGEZ) Pazarlama Araştırması ( Tuncer TOKOL) Pazarlama Araştırmalarına Giriş ( Mahir NAKİP) Pazarlama Araştırmaları ( V. Nadir TEKİN) 1

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ (1) Y R D. D O Ç. D R. C. D E H A D O Ğ A N

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ (1) Y R D. D O Ç. D R. C. D E H A D O Ğ A N BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ (1) Y R D. D O Ç. D R. C. D E H A D O Ğ A N İnsan var olduğu günden bu yana, evrende olup bitenleri anlama, tanıma, sırlarını çözme ve doğayı kontrol altına alarak rahat ve

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) Modern Pazarlama ve Pazar Yönlülük Sosyal Bilimlerde Araştırmaya Giriş Tüketici Araştırmaları dersine giriş Giriş : Temel kavram

Detaylı

İstatistik Temel Kavramlar- Devam

İstatistik Temel Kavramlar- Devam İstatistik Temel Kavramlar- Devam 26.12.2016 Dr. Seher Yalçın 1 Değişken türleri Değişken; gözlemden gözleme farklı değerler alabilen objelere, niteliklere ya da durumlara denir (Arıcı, 2006). Bir özellik

Detaylı

KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ VE YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK

KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ VE YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ. Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK KÜÇÜK İŞLETMELERDE PAZARLAMA İŞLEVİ VE YENİ PAZARLAMA YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Aynur Arslan BURŞUK Küçük İşletmelerde Pazarlama İşlevi Pazarlama sadece bir satış eylemi değildir. Üretimden önce yapılan Pazar

Detaylı

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1

TEMEL KAVRAMLAR. BS503 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 TEMEL KAVRAMLAR 1. seminer PROF. DR. SALİH OFLUOĞLU MSGSÜ ENFORMATİK BÖLÜMÜ BİLGİSAYAR ORTAMINDA SANAT VE TASARIM 1 ARAŞTIRMA Neden araştırma yapılır? Araştırma sorularına yanıt bulmak Araştırma problemlerinin

Detaylı

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir

Oluşturulan evren listesinden örnekleme birimlerinin seçkisiz olarak çekilmesidir Bilimsel Araştırma Yöntemleri Prof. Dr. Şener Büyüköztürk Doç. Dr. Ebru Kılıç Çakmak Yrd. Doç. Dr. Özcan Erkan Akgün Doç. Dr. Şirin Karadeniz Dr. Funda Demirel Örnekleme Yöntemleri Evren Evren, araştırma

Detaylı

Bilimsel Araştırmanın Temelleri

Bilimsel Araştırmanın Temelleri Temel kavramlar Bilimsel Araştırmanın Temelleri İstatistik nedir? Sayısal değerleri ifade etmek için kullanılan bir dil Evren (population) Belirli bir özellik yönünden, birbirine benzeyen elemanların oluşturduğu

Detaylı

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması

Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Bilgi Hizmetlerinin Pazarlanması Umut Al http://yunus.hacettepe.edu.tr/~umutal umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Pazarlama - halkla ilişkiler Pazarlama ile ilgili temel kavramlar Pazarlama karması Pazar

Detaylı

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 11 1.1. İşletme Fonksiyonu Olarak Pazarlama Fonksiyonu 13 1.1.1. Pazarlama Fonksiyonları 14 1.2. Pazarlamanın Tanımı 15 1.3. Pazarlamanın

Detaylı

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir.

Örneklemden elde edilen parametreler üzerinden kitle parametreleri tahmin edilmek istenmektedir. ÇIKARSAMALI İSTATİSTİKLER Çıkarsamalı istatistikler, örneklemden elde edilen değerler üzerinde kitleyi tanımlamak için uygulanan istatistiksel yöntemlerdir. Çıkarsamalı istatistikler; Tahmin Hipotez Testleri

Detaylı

KRİMİNOLOJİ -I- 25 Aralık 2014 Kriminolojide Araştırma Teknikleri. Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU

KRİMİNOLOJİ -I- 25 Aralık 2014 Kriminolojide Araştırma Teknikleri. Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU KRİMİNOLOJİ -I- Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU tuba.topcuoglu@gmail.com 25 Aralık 2014 Kriminolojide Araştırma Teknikleri İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ KRİMİNOLOJİDE KULLANILAN ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

Detaylı

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 11 1.1. İşletme Fonksiyonu Olarak Pazarlama Fonksiyonu 13 1.1.1. Pazarlama Fonksiyonları 14 1.2. Pazarlamanın Tanımı 15 1.3. Pazarlamanın

Detaylı

Moda Pazarlama (MTT482) Ders Detayları

Moda Pazarlama (MTT482) Ders Detayları Moda Pazarlama (MTT482) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Moda Pazarlama MTT482 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Araştırma Amaç Alt Amaçlarını Belirleme 2 Alan Bilgisi Meslek Bilgisi ÖĞRETMEN YETERLİKLERİ Kültür Bilgisi İletişim Bilgisi 3 Araştırma Amaç

Detaylı

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ Pazarlama araştırması yapılırken belirli bir sıra izlenir. Araştırmada her aşama, birbirinden bağımsız olmayıp biri diğeri ile ilişkilidir. Araştırma sürecinde başlıca aşağıdaki

Detaylı

DERS 7 Hastanelerde Olgusal Ve Yargısal Veriler ve Veri Kaynakları

DERS 7 Hastanelerde Olgusal Ve Yargısal Veriler ve Veri Kaynakları DERS 7 Hastanelerde Olgusal Ve Yargısal Veriler ve Veri Kaynakları Bilimsel araştırmalarda kullanılan veriler olgusal ve yargısal olmak üzere iki grupta toplanabilir. Olgusal veri: Olgulara (gerçeklere)

Detaylı

BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ BİLİM VE BİLİMSEL ARAŞTIRMA YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 SUNUM PLANI 1. Giriş 2. Dersin İçeriği Amaçları Beklentileri 3. Bilgi ve Bilim Kavramları 4. Bilimsel Yöntem 5. Bilimsel Düşünce Yöntemi 6. Bilimlerin

Detaylı

İstatistik Giriş ve Temel Kavramlar. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan

İstatistik Giriş ve Temel Kavramlar. BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan İstatistik Giriş ve Temel Kavramlar BBY606 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan Ders İçeriği İstatistik (tanımı, amacı) Dar anlamda istatistik Betimsel istatistik ve çıkarsamalı istatistik Temel kavramlar

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması Pazar Bölümlendirmesi Pazar Araştırması Pazarlama Araştırması Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün

Detaylı

KANTİTATİF TEKNİKLER - Temel İstatistik -

KANTİTATİF TEKNİKLER - Temel İstatistik - KANTİTATİF TEKNİKLER - Temel İstatistik - 1 İstatistik Nedir? Belirli bir amaçla verilerin toplanması, düzenlenmesi, analiz edilerek yorumlanmasını sağlayan yöntemler topluluğudur. 2 İstatistik Kullanım

Detaylı

Hipotez Kurma. Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi. 4. Pazarlama Araştırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010

Hipotez Kurma. Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi. 4. Pazarlama Araştırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010 Hipotez Kurma Prof. Dr. Cemal YÜKSELEN Ġstanbul Arel Üniversitesi 4. Pazarlama Araştırmaları Eğitim Semineri 26-29 Ekim 2010 Hipotez Nedir? Araştırmacının ilgilendiği bir konuda ispatlanmamış bir önerme

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERS TANITIM FORMU ÖĞRETİM YILI-1 YARIYIL. Dersin Türü: Zorunlu

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERS TANITIM FORMU ÖĞRETİM YILI-1 YARIYIL. Dersin Türü: Zorunlu DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERS TANITIM FORMU 2012-2013 ÖĞRETİM YILI-1 YARIYIL Dersi Veren Birim(ler): SBE İşletme ABD Yönetim Bilimi Yüksek Lisans Programı Dersi Alan Birim(ler):

Detaylı

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak

İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı. 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak İnsan-Merkezli Hizmet Tasarımı 21. yüzyılda mükemmel hizmet deneyimleri yaratmak Bana göre insani merkezli olmak, davranış ve anlayışın işbirliği içinde olduğu, insan yapımı her şeyin kullanıcıların kavradığı

Detaylı

Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırma Yöntem ve Teknikleri Araştırmada Yöntem ve Teknik Bilimsel Araştırmada Kullanılan Teknikler Veri Türleri Verilerin araştırmacının aradığı nitelikte olabilmesi, önemli ölçüde elde edildiği yöntem

Detaylı

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ

BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ 1 BÖLÜM 6 MERKEZDEN DAĞILMA ÖLÇÜLERİ Gözlenen belli bir özelliği, bu özelliğe ilişkin ölçme sonuçlarını yani verileri kullanarak betimleme, istatistiksel işlemlerin bir boyutunu oluşturmaktadır. Temel

Detaylı

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ

araştırma alanı Öğrenme Bellek Algı Heyecanlar PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ PSİKOLOJİNİN ALANLARI Doç.Dr. Halil EKŞİ GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Yaşa bağlı organizmadaki değişimleri inceler Çocuk psikolojisi Ergen Psikolojisi Yetişkin Psikolojisi Deneysel Psikoloji Temel psikolojik süreçler

Detaylı

2. İşletmeler Neden Pazarlama Araştırmasına İhtiyaç Duyar

2. İşletmeler Neden Pazarlama Araştırmasına İhtiyaç Duyar 5.Hafta Pazarlama Araştırmaları 2. İşletmeler Neden Pazarlama Araştırmasına İhtiyaç Duyar Işletmelerin faaliyetlerinde çevresel koşullar büyük önem taşır. Çevresel faktörlerdeki gelişmeler, fırsatlar ve

Detaylı

Müşteri Memnuniyeti Ölçümü ve Klasik Pazar Araştırması

Müşteri Memnuniyeti Ölçümü ve Klasik Pazar Araştırması NOBODY S UNPREDICTABLE Müşteri Memnuniyeti Ölçümü ve Klasik Pazar Araştırması 17 Nisan 1008 STF04 1 Müşteri Etkisi Müşteri etkisini gerektiğinde tasarım sürecine kadar geri götüren ve kendisini güncelleyebilen

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v. ŞEKİLLER LİSTESİ... xxi. ÇİZELGELER LİSTESİ... xxiii BİRİNCİ KESİM BİLİMSEL İRADE VE ARAŞTIRMA EĞİTİMİNE TOPLU BAKIŞ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... v. ŞEKİLLER LİSTESİ... xxi. ÇİZELGELER LİSTESİ... xxiii BİRİNCİ KESİM BİLİMSEL İRADE VE ARAŞTIRMA EĞİTİMİNE TOPLU BAKIŞ İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... v ŞEKİLLER LİSTESİ... xxi ÇİZELGELER LİSTESİ... xxiii BİRİNCİ KESİM BİLİMSEL İRADE VE ARAŞTIRMA EĞİTİMİNE TOPLU BAKIŞ BÖLÜM 1. BİLİMSEL İRADE ALGI ÇERÇEVESİ... 3 BİLGİNİN KAYNAĞI:

Detaylı

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

PAZARLAMA İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR Ünite 1 Yrd. Doç. Dr. Polat TUNCER Pazarlama: Müşteri talep, istek ve ihtiyaçlarını tatmin etmek için değişim yönetimini kolaylaştırmaya yönelik birtakım insan aktiviteleridir. Pazarlama: Tüketicileri

Detaylı

1 Dersin Adı: Saha Araştırma Metodları ve Teknikleri

1 Dersin Adı: Saha Araştırma Metodları ve Teknikleri DERS ÖĞRETİM PLANI TÜRKÇE 1 Dersin Adı: Saha Araştırma Metodları ve Teknikleri 2 Dersin Kodu: SSY 052 Dersin Türü: Mesleki Seçmeli 4 Dersin Seviyesi: Lisans 5 Dersin Verildiği Yıl: 6 Dersin Verildiği Yarıyıl:

Detaylı

Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir.

Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir. PAZARLAMA İLETİŞİMİ Rekabet üstünlüğü, bıçaklarla yapılan bir kavgada, bir tabancaya sahip olmak gibidir. Hızla artan iletişim olanakları karşısında hedef kitleye en etkin şekilde ve doğru kanaldan ulaşmanın

Detaylı

PAZARLAMA. İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir.

PAZARLAMA. İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir. 1 PAZARLAMA İnsan ihtiyaç ve isteklerini karşılamaya yönelik mübadele işlemidir. 2 Pazarlama İşlevi Mevcut ve potansiyel alıcılara istek tatmin edici ürün, hizmet ve bilgileri sunmak üzere planlama, fiyatlandırma,

Detaylı

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler

Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Baykuş Ödülleri 2013 -Ödül Alan Projeler Proje Adı: TÜKETİCİ İÇGÖRÜSÜ VE MARKA KONUMLANDIRMA ARAŞTIRMASI Araştırma Şirketi: ERA RESEARCH & CONSULTANCY Araştırma Veren: İNCİ DERİ MAMULLERİ SAN. VE TİC.

Detaylı

İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ ARAŞTIRMA DESENİ RESEARCH DESIGN

İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ ARAŞTIRMA DESENİ RESEARCH DESIGN İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ ARAŞTIRMA DESENİ RESEARCH DESIGN 4 Prof. Dr. Mustafa Ergün Araştırma Desenleri (modelleri) Araştırmanın alt problemlerine yanıt aramak veya denenceleri test etmek için yapılan

Detaylı

MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET

MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ ÖZET D.E.Ü.İ.İ.B.F. Dergisi Cilt:22 Sayı:1, Yıl:2007, ss:105-121 MAĞAZA İMAJI, MAĞAZA MEMNUNİYETİ VE MAĞAZA SADAKATİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN TÜKETİCİLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Murat Selim SELVİ * Hatice ÖZKOÇ

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST

DERS BİLGİLERİ. Ders Adı Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST DERS BİLGİLERİ Sağlık Kurumlarında Yönetim ve Organizasyon HST901 3+0 6.0 6.0 Öğrencilerin yönetim ve organizasyon kavramlarını anlamaları, sağlık hizmetleri ve sağlık kurumlarının değerlendirmeleri, sağlık

Detaylı

Türkiye de Biyoloji Eğitimi. Türkiye de Biyoloji Eğitimi İÇERİK

Türkiye de Biyoloji Eğitimi. Türkiye de Biyoloji Eğitimi İÇERİK 24.3.215 TÜRKİYE DE BİYOLOJİ EĞİTİMİ ALANINDA YAPILAN ARAŞTIRMALARA YÖNELİK BİR İÇERİK ANALİZİ ÇALIŞMASI İÇERİK Biyoloji Eğitimi ŞEYDA GÜL Atatürk Üniversitesi K.K. Eğitim Fak. Biyoloji Eği t i m i MUSTAFA

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing,

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15 th Edition Bölümlendirme

Detaylı

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 3. Hafta (03.10.

Laboratuvara Giriş. Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 3. Hafta (03.10. ADÜ Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Laboratuvara Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü TBT 109 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 3. Hafta (03.10.2013) Derslik B301 1 BİLGİ EDİNME İHTİYACI:

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

BÖLÜM 1 PAZARLAMADA TEMEL KAVRAMLAR

BÖLÜM 1 PAZARLAMADA TEMEL KAVRAMLAR İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 PAZARLAMADA TEMEL KAVRAMLAR PAZARLAMANIN TANIMI... 2 Pazarlamanın Temel Kavramları... 4 PAZARLAMANIN AMACI NEDİR VE NİÇİN ÖNEMLİDİR?... 6 PAZARLAMA ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİM... 8 Üretim

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Temel Kavramlar Dr. Seher Yalçın 3.2.2017 Dr. Seher Yalçın 1 Bilginin Kaynağı İnsanlar sürekli olarak kendilerini ve çevrelerini aydınlatma, tanıma, olay ve oluşumları açıklama

Detaylı

İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI

İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI İŞLETME ORTAK DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMI Dersin Kodu Kredisi Dersin Niteliği İŞL 601 Pazarlama Teorileri 3 Zorunlu İŞL 603 Finansman Teorisi 3 Zorunlu İŞL 605 Uluslararası

Detaylı

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR

BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR BÖLÜM 5 DENEYSEL TASARIMLAR Temel ve Uygulamalı Araştırmalar için Araştırma Süreci 1.Gözlem Genel araştırma alanı 3.Sorunun Belirlenmesi Sorun taslağının hazırlanması 4.Kuramsal Çatı Değişkenlerin açıkça

Detaylı

Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri (MMR 501) Ders Detayları

Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri (MMR 501) Ders Detayları Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri (MMR 501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Araştırma Metodları ve İletişim Becerileri MMR 501 Her

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

BİLİMSEL ARAŞTIRMA. BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ: Kalitatif ve Kantitatif Araştırma Teknikleri

BİLİMSEL ARAŞTIRMA. BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ: Kalitatif ve Kantitatif Araştırma Teknikleri BİLİMSEL ARAŞTIRMA BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ: Kalitatif ve Kantitatif Araştırma Teknikleri Bilimsel araştırma; bilimsel kuralları takip ederek veri toplamak, sistematik olarak sınamak, analiz etmek ve

Detaylı

Su Ürünlerinde Temel İstatistik. Ders 2: Tanımlar

Su Ürünlerinde Temel İstatistik. Ders 2: Tanımlar Su Ürünlerinde Temel İstatistik Ders 2: Tanımlar Karakter Araştırma yada istatistiksel analizde ele alınan ünitenin yapısal (morfolojik, fizyolojik, psikolojik, estetik, vb.) özellikleridir. Tüm karakterler

Detaylı

Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar DERS I VE II

Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar DERS I VE II Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar DERS I VE II İstatistik Nedir? İstatistik kelimesi farklı anlamlar taşımaktadır. Bunlar; Genel anlamda; üretim, tüketim, nüfus, sağlık, eğitim, tarım,

Detaylı

2- VERİLERİN TOPLANMASI

2- VERİLERİN TOPLANMASI 2- VERİLERİN TOPLANMASI Bu bölümde yararlanılan kaynaklar: İşletme İstatistiğine Giriş (Prof. Dr. İsmail Hakkı Armutlulu) ve İşletme İstatistiğinin Temelleri (Bowerman, O Connell, Murphree, Orris Editör:

Detaylı

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GEDİZ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL PSI 501 İleri İstatistik Zorunlu 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 II. YARIYIL Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 Seçmeli Seçmeli 3 0 3 8 III. YARIYIL

Detaylı

MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016

MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 MARKA YÖNETİMİ VİZE SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 1 ) Aşağıdakilerden hangisi marka sponsorluğu seçenekleri arasında yer almaz? Aracı markası Lisans Üretici markası Çeşitlendirilmiş marka Ortak marka 2 )

Detaylı

GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama

GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama GRUP 4 Bilimsel Araştırma Yöntemleri 2.Bölüm KONU:Problemi Tanımlama GRUP ÜYELERİ Mehmet Emin ERTAŞ Burhan DEMİR Mesut PERTAV Problemi Tanımlama İçindekiler.Değişkenler.Hipotez.Amaç.Önem.Sayıltı.Sınırlılıklar.Tanımlar

Detaylı

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI. Ürün Tanıtım ve Pazarlama Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI. Ürün Tanıtım ve Pazarlama Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI Ürün Tanıtım ve Pazarlama Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan Bu etkinlik ile öğrencilerin tasarım ürünlerinin markalaşmasına yönelik tanıtım ve pazarlama stratejileri

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : SAHA ARAŞTIRMA METOD VE TEKNİKLERİ Ders No : 0020090021 Teorik : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

Gürcan Banger SANGEM 1

Gürcan Banger SANGEM 1 Gürcan Banger SANGEM 1 Pazarlama Pazarlama; tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayacak ürün ve hizmetlerin tedarik edilmesidir. Pazarlama; müşterinin ne istediğini keşfetmek, şirketin ürünlerini bu isteği

Detaylı

ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ

ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ ARAŞTIRMA ve BİLİMSEL ARAŞTIRMA TÜRLERİ Bilimsel Araştırma Problemlere güvenilir çözümler aramak amacıyla planlı ve sistemli olarak, verilerin toplanması, analizi, yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor

Detaylı

Pazarlama Araştırması. Doç. Dr. Mehmet BAŞ

Pazarlama Araştırması. Doç. Dr. Mehmet BAŞ Pazarlama Araştırması 2016 1 Pazarlama Araştırması Bir karar almadan önce o kararla ilgili birtakım verilerin toplanması ve onun ışığında o kararın desteklenmeye çalışılmasıdır. 2 Pazarlama Araştırması

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU. İşletme Yönetimi Programı. Kredisi AKTS Eğitim Dili Tipi: Zorunlu/ Saat

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU. İşletme Yönetimi Programı. Kredisi AKTS Eğitim Dili Tipi: Zorunlu/ Saat İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU DERS TANITIM FORMU DERSİN KODU VE ADI: 233 PAZARLAMA İLKELERİ Eğitim-Öğretim Yılı:2017-2018 BÖLÜM/PROGRAM Yönetim ve Organizasyon Bölümü İşletme Yönetimi Programı

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları

İÇİNDEKİLER. Sunuş Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları İÇİNDEKİLER Sunuş... 13 Bölüm I: Küresel İletişim, Değişen Paradigmalar ve Reklamın Yeni Rolü... 15 1. Küreselleşme Sürecinin İletişime Yansımaları 1.1. Küreselleşme Kavramı... 15 1.1.1. Küreselleşme Sürecinin

Detaylı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı

2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı 2000 li yıllardan itibaren teknolojinin hızlı gelişiminden belki de en büyük payı alan akıllı telefon ve tabletler gibi kablosuz iletişim olanağı sağlayan cihazların daha iyi, hızlı ve ucuz modellerle

Detaylı

Pazar Bölümlendirmesi

Pazar Bölümlendirmesi Pazar Bölümlendirmesi Umut Al H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü umutal@hacettepe.edu.tr Pazar Bölümlendirmesi Bir kurumun ürün ve hizmetlerine talep gösteren bireylerin oranı ile kurumun ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

AVM check-up. MallX. Alışveriş Merkezi Araştırmaları. www. mallx.org. AVM nin verimliliğini ölçer ve diğer AVM ler ile karşılaştırır.

AVM check-up. MallX. Alışveriş Merkezi Araştırmaları. www. mallx.org. AVM nin verimliliğini ölçer ve diğer AVM ler ile karşılaştırır. AVM check-up Alışveriş Merkezi Araştırmaları MallX AVM nin verimliliğini ölçer ve diğer AVM ler ile karşılaştırır. Markayı doğru konumlandırmaya yardım eder. AVM ler içindeki sıcak satış noktalarını gösterir.

Detaylı

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ Tutum Tutum bir kişinin diğer bir kişi, bir olay veya çevresi ile ilgili olarak negatif veya pozitif tavırdır. Tutum Tutumlar değerler gibi sosyal ve duygusal inşalardır

Detaylı

Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme

Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme Müşteri Bilgi Sistemi Tasarımı, Müşteri İzleme Günümüzün giderek zorlaşan rekabet ortamında artan müşteri sayıları nedeniyle müşteri ilişkileri yönetimi her geçen gün boyut değiştirmektedir. Müşterilerine

Detaylı

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması

PAZAR NERESİDİR? Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi. Pazar Araştırması Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Pazar Araştırması PAZAR NERESİDİR? Pazar mal ve hizmetlerin satışa sunuldukları ve alıcılar ile satıcıların bir araya geldikleri her yerdir. Mağaza, hal, manav, restoran,

Detaylı