T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ"

Transkript

1 1 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM ÖZEL YETENEK KULAK SINAVI İÇERİKLERİ İlkokul 1 1 ses, 2 ses, 2/4 lük iki ölçü ezgi ve ritim (sekizlik, onaltılık, terazi) (ikinci ölçü ikinci vuruş notası her zaman dörtlük nota değerinde biter) 1 ses 2 ses Ezgi 1 Ezgi 2 Ritim 1 Ritim 2 5 adet 5 adet 1 adet 1 adet 1 adet 1 adet a. 1 ses ve 2 ses her biri ikişer puan olarak hesaplanır. b. ezgi 1, ezgi 2, ritim 1 ve ritim 2 şu kriterlere göre puanlanır; - 8 ve arası: bir nota dışında temiz okudu, bir hata dışında keskin ritim duygusu var, bir nota hatası dışında melodiyi doğru verdi. - 5 ve 7 puan arası: iki-üç nota dışında temiz okudu, iki-üç ritim hatası yaptı, iki-üç nota hatası dışında melodiyi doğru verdi. - 0 ve 4 puan arası: dört ve daha fazla notayı temiz okuyamadı, üçten fazla ritim hatası yaptı, melodide üç notadan daha fazla hata yaptı. c. Puanlama 60 üzerinden yapılır. Elde edilen değer 100 lük sisteme çevrilir. İlkokul ses, 2 ses, 3 ses, 2/4 lük iki ölçü ve 6/8 lik iki ölçü ezgi ve ritim (sekizlik, onaltılık, terazi, noktalı sekizlik onaltılık ve tersi, senkop; sekizlik sekizliğe bağlı, sekizlik onaltılığa bağlı) 1 ses 2 ses 3 ses Ezgi 1 Ezgi 2 Ritim 1 Ritim 2 5 adet 5 adet 5 adet 1 adet 1 adet 1 adet 1 adet a. 1 ses, 2 ses ve 3 ses her biri ikişer puan olarak hesaplanır. b. ezgi 1, ezgi 2, ritim 1 ve ritim 2 şu kriterlere göre puanlanır; - 8 ve arası: bir nota dışında temiz okudu, bir hata dışında keskin ritim duygusu var, bir nota hatası dışında melodiyi doğru verdi. - 5 ve 7 puan arası: iki-üç nota dışında temiz okudu, iki-üç ritim hatası yaptı, ikiüç nota hatası dışında melodiyi doğru verdi. - 0 ve 4 puan arası: dört ve daha fazla notayı temiz okuyamadı, üçten fazla ritim hatası yaptı, melodide üç notadan daha fazla hata yaptı. c. Puanlama 70 üzerinden yapılır. Elde edilen değer 100 lük sisteme çevrilir.

2 2 Ortaokul ses, 2 ses, 3 ses, 4 ses, 2/4 lük iki ölçü ve 6/8 lik iki ölçü ezgi ve ritim (sekizlik, onaltılık, terazi, noktalı sekizlik onaltılık ve tersi, senkop: sekizlik sekizliğe bağlı, sekizlik onaltılığa bağlı, onaltılık onaltılığa bağlı, onaltılık sekizliğe bağlı) 1 ses 2 ses 3 ses 4 ses Ezgi 1 Ezgi 2 Ritim 1 Ritim 2 5 adet 5 adet 5 adet 5 adet 1 adet 1 adet 1 adet 1 adet 0 puan a. 1 ses, 2 ses, 3 ses ve 4 ses her biri ikişer puan olarak hesaplanır. b. ezgi 1, ezgi 2, ritim 1 ve ritim 2 şu kriterlere göre puanlanır; - 8 ve arası: bir nota dışında temiz okudu, bir hata dışında keskin ritim duygusu var, bir nota hatası dışında melodiyi doğru verdi. - 5 ve 7 puan arası: iki-üç nota dışında temiz okudu, iki-üç ritim hatası yaptı, iki-üç nota hatası dışında melodiyi doğru verdi. - 0 ve 4 puan arası: dört ve daha fazla notayı temiz okuyamadı, üçten fazla ritim hatası yaptı, melodide üç notadan daha fazla hata yaptı. c. Puanlama 70 üzerinden yapılır. Elde edilen değer 100 lük sisteme çevrilir. Ortaokul 8 1. Kur hedeflerinden sorumludur. Sıfırdan başlayacak öğrenciler için düzenlenen özel yetenek sınavına başvuramaz.

3 3 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI İLK VE ORTA ÖĞRETİM DEVRESİ YARI ZAMANLI KULAK EĞİTİMİ BİRİNCİ, İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ KUR YILSONU HEDEFLERİ 1. KUR BİRİNCİ KUR YILSONU HEDEFLERİ; İŞİTME/DEŞİFRE/NOTA OKUMA; 1. La notasını herhangi bir çalgıdan referans almadan söylemek. La notası 0 puan 2. Referans olarak verilen perdeden başlayarak majör dizi rengini ve dizi içinde sayılarla istenen dereceleri perdeli bir şekilde söylemek. Majör dizi rengini sayılarla okuma Majör dizi rengi içinde sayılarla dereceleri okuma 1 adet majör dizi 5 ile 10 adet arası sayılarla dereceleri söyleme Majör dizi: majör dizi rengini verilen sesten itibaren sayılarla ( ) perdeli okuma. Sayılarla dereceler: karışık düzende sorulan derecelerin ( vb.) perdeli şekilde okunması. - 8 ve arası: Başladığı seste bitirdi. Bir nota dışında temiz okudu.* - 5 ve 7 puan arası: İki-üç nota dışında temiz okudu.* - 0 ve 4 puan arası: dört ve daha fazla notayı temiz okuyamadı.* * İkinci tekrarda hataların düzeltmesi olumlu puan olarak yansır.

4 4 3. Bir oktav içindeki tüm aralıkları çıkıcı ve inici olarak tanımlamak ve söylemek. Duyarak aralık tanımlama Verilen sesten çıkıcı/inici aralık kurma 5 adet armonik, melodik karışık 5 adet Her aralık ikişer puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Aşağıdaki aralıkların işitsel olarak tanımlanması. Örnek soru 2: Verilen notaların üstüne/altına belirtilen aralıkların perdeli okunması.* *1. kurda K6, B6, K7, B7 ve A4/E5 li aralıkları inici olarak sorulmaz. 4. M, m, o ve + uygu türlerini (kök durumunda) tanımlamak ve söylemek. Duyarak uygu türü tanımlama Verilen sesten çıkıcı uygu türünü sayılarla okuyarak kurma 5 adet 5 adet Her uygu ikişer puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Örnek soru 2:

5 5 5. Sol 3 ten Do 6 ya kadar olan ses bölgesinde Sol ve Fa anahtarlarını aşağıdaki örneklerde belirtilen hızda okumak. Sol anahtarı 1 adet aşağıdaki örnekte belirtilen uzunlukta ve belirtilen hızda Fa anahtarı 1 adet aşağıdaki örnekte belirtilen uzunlukta ve belirtilen hızda - 8 ve arası: Verilen metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı.* - 5 ve 7 puan arası: Verilen metronom hızının altında okudu. 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Verilen metronom hızının çok altında okudu. 5 ve 5 ten fazla hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. Anahtar değişimlerinde fazla bekledi. *İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1: M= 60 Örnek soru 2: M= 80

6 6 6. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ritim diktesini yapmak. Ritim diktesi 1 adet Kullanılabilir nota değerleri ve ritim kalıpları: dörtlük, sekizlik, noktalı dörtlük, ikilik, üçleme ve sus değerleri Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır. 7. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ses diktesini yazmak. Dikte 1 adet Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır.

7 7 8. Aşağıdaki örneğe eşdeğer müzik parçasını perdesiz deşifre yapmak. Perdesiz Deşifre 2 adet - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu.* * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1: Örnek soru 2:

8 8 9. Aşağıdaki örneğe eşdeğer solfej parçasını eşliksiz deşifre yapmak. Solfej 1 adet - 8 ve arası: Hızlı okudu. 1/2 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 5 ve 7 puan arası: Orta hızda okudu. 3/4 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Yavaş okudu. 5 ve daha fazla hata yaptı ve takılarak okudu.* * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. 10. Kayıttan çalınacak kısa müzik parçası hakkında sınayıcının sorduğu sorulara yanıt verebiliyor olmak. Nitelikleri tanımlama 1 adet sorulan soru sayısına bölünür. Parçanın sonu piyano mu, forte mi bitti? Parçanın başındaki tema staccato mu, legato mu çalındı? Sınayıcı öğrenciye parçanın hangi niteliklerini soracağını açıkladıktan sonra parçayı toplamda iki kere çalar. Öğrenci dinledikten sonra sınayıcının sorularına cevap verir. Öğrencinin tanımlaması gereken nitelikler: p/f, crescondo/decrescendo, staccato/legato, accelerando/ritardando.

9 9 11. Yaratıcılık ödevi: başı verilmiş kolay bir melodiyi belirtilen kıstaslara göre tamamlamak. Yaratıcılık ödevi 10 adet Her bir ödev 1 puan olarak değerlendirilir. Ritimler: yukarıdaki deşifre ve okuma parçalarında kullanılan tüm ritim değerleri kullanılır KURAM; 1. Nota değerleri: tam, ikilik, dörtlük, sekizlik, noktalı dörtlük, noktalı ikilik, üçleme ve eşdeğer sus işaretleri 2. Gürlük, tempo ve değiştirici işaretler: p/f/mf, crescendo/decrescendo, accelerando/ritardando, deyim bağı, uzatma bağı, allegro, moderato, adagio. 3. Majör dizi oluşturma: 4#/ 4b e kadar olan tonlarda verilen kök ses üzerine majör dizi yazma. 4. Aralıklar: bir oktav içindeki tüm aralıkları inici/çıkıcı (artık aralıklarda sadece dörtlü ve beşli aralıklar kullanılacaktır) yazmak. Çift #/çift b arızaları kullanılmayacaktır. 5. Uygular: istenen uygu türü belirtilerek kök sesi, üçlüsü veya beşlisi verilmiş bir uyguyu yazmak. Sorumlu oldukları uygu türleri: M/m/o/+. Çift #/çift b arızaları kullanılmayacaktır. 6. Ölçü birimleri: basit zamanlı ölçülerde (2/4, 3/4, 4/4) doğru yerlere ölçü çizgisi koyma, eksik olan nota değerlerini sus değerleriyle tamamlamak. 7. Kuram Ödevleri; Kuram ödevleri 10 adet Her bir ödev 1 puan olarak değerlendirilir. 8. Dinleme ödevi; Öğrenciler 1. kura ait dinleme listesindeki parçaları dinlemekle yükümlüdürler.

10 10 2. KUR İkinci kura başvuracak öğrenciler yukarıda örnekleri ile açıklanmış birinci kur hedeflerinden sorumludur. İKİNCİ KUR YILSONU HEDEFLERİ; İŞİTME/DEŞİFRE/NOTA OKUMA; 1. La dan sonra çalınan notaları (sol 3-mi 5 arası/t8 aralığından daha büyük atlama yapılmaz) isimleri ile tanımlamak ve La referansından sonra I. derecesi La içeren tonları tanımlamak. La notası La dan sonra notaları tanımlayarak yazma La dan sonra ton bulma 0 puan 10 adet 5 adetp Beş notalı iki küme halinde sorulur. Birinci kümenin çalınması tamamlandıktan sonra La notası tekrar referans olarak verilir. Her bir doğru nota 1 puandır. Her bir doğru ton tanımı 2 puandır. 2. Referans olarak verilen perdeden başlayarak majör, minör (doğal, armonik, melodik), kromatik ve tam ton dizi renklerini söylemek. Majör ve minör dizi rengini sayılarla okuma, kromatik ve tam ton dizi rengini söyleme Sınayıcının seçeceği 1 adet Majör ve minör dizi rengi içinde karışık düzende sayılarla dereceleri söyleme 5 ile 10 adet arası sayılarla dereceleri söyleme Majör/minör dizi: Nota isimleri yerine sayılar kullanarak ( ) majör/minör dizi rengini sınayıcının verdiği sesten itibaren perdeli okuma. Kromatik/Tam ton dizileri: nota isimleri yerine na kullanarak sınayıcının verdiği sesten okuma. Sayılarla dereceler: majör/minör dizi rengini öğrenci verdikten sonra sınayıcı öğrenciye karışık düzende sayılar sorarak ( vb.) öğrenciden istenen dereceleri perdeli şekilde okuması istenir. - 8 ve arası: başladığı seste bitirdi. Bir nota dışında doğru okudu/söyledi.* - 5 ve 7 puan arası: iki-üç nota dışında doğru okudu/söyledi.* - 0 ve 4 puan arası: dört ve daha fazla notayı doğru okumadı/söylemedi.* *İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır.

11 11 3. İki oktav içindeki tüm aralıkları inici ve çıkıcı olarak tanımlamak. Duyarak aralık tanımlama (iki oktav) Verilen sesten çıkıcı/inici aralık kurma (bir oktav) 5 adet armonik, melodik karışık 5 adet Duyarak tanımlama: her bir aralık ikişer puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Aşağıdaki aralıkların işitsel olarak tanımlanması. Örnek soru 2: Verilen notaların üstüne/altına belirtilen aralıkların perdeli okunması.* *Tüm inici/çıkıcı aralıklar dahildir. 4. M, m, o ve + uygu türlerini ve tüm çevrimleri ni tanımlamak ve söylemek Duyarak uygu türü tanımlama Verilen sesten çıkıcı uygu türünü sayılarla (sırasıyla kök durumunda/1. çevrim/2. çevrim) okuyarak kurma. 5 adet 5 adet Her uygu ikişer puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Aşağıdaki uygu türlerinin işitsel olarak tanımlanması. Örnek soru 2: Verilen seslerin üstüne belirtilen uygu türlerinin perdeli kurulması.

12 12 5. I-ii-V-I, I-IV-V-I, I-IV-I-V-I, I-V-I-IV-I, majör ve minör tonlarda işlevsel tonal armoni formüllerini (uygular kök durumunda kullanılır) tanımlamak. İşlevsel tonal armoni formülleri 5 adet Her formül 2 puan olarak hesaplanır.

13 13 6. Fa anahtarı (Mi 2-Do 4), sol anahtarı (Fa 3-Mi 6), dördüncü ve üçüncü çizgi do anahtarı okumak (Do anahtarındaki örnekler genelde yanaşık hareket etmeli ve dizek üzerindeki notalar kullanılmalıdır). Sol ve Fa anahtarı alıştırmaları piyano dizeği üzerinde hazırlanacaktır. Sol anahtarı Fa anahtarı Dördüncü ve Üçüncü çizgi Do anahtarları 1 adet aşağıdaki örnekte belirtilen uzunlukta ve belirtilen hızda 1 adet aşağıdaki örnekte belirtilen uzunlukta ve belirtilen hızda 1 adet aşağıdaki örnekte belirtilen uzunlukta ve belirtilen hızda - 8 ve arası: Verilen metronom hızında 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. * - 5 ve 7 puan arası: Verilen metronom hızının altında okudu. 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Verilen metronom hızının çok altında okudu. 5 ve 5 ten fazla hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. Anahtar değişimlerinde fazla bekledi. * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1/2: M= 120 Örnek soru 3: M= 72

14 14 7. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ritim diktesini yapmak. Ritim diktesi 1 adet Kullanılabilir nota değerleri ve ritim kalıpları: bir önceki kurdaki nota değerleri dâhil noktalı sekizlik onaltılık, onaltılık, terazi, senkop; sekizlik sekizliğe bağlı ve sus değerleri Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır. 8. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ses diktesini yapmak. Dikte 1 adet (basit ya da bileşik zamanlı) 20 puan Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır.

15 15 9. Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip kısa bir müzik parçasını perdesiz deşifre yapmak. Perdesiz Deşifre 1 adet - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu. * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır.

16 Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip kısa müzik parçasını eşliksiz deşifre yapmak. Solfej 2 adet - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu.* * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1: Örnek soru 2:

17 Kayıttan çalınacak kısa müzik parçası hakkında sınayıcının sorduğu sorulara yanıt vermek. Nitelikleri tanımlama 1 adet sorulan soru sayısına bölünür. Parçanın sonu piyano mu, forte mi bitti? Parçanın başındaki tema staccato mu, legato mu çalındı? Sınayıcı öğrenciye parçanın hangi niteliklerini soracağını açıkladıktan sonra parçayı toplamda iki kere çalar. Öğrenci dinledikten sonra sınayıcının sorularına cevap verir. Öğrencinin tanımlaması gereken nitelikler: p/f/mf/pp, crescondo/decrescendo-diminuendo, staccato/legato, accelerando/ritardando, majör veya minör ton ayrımı vb. 12. Yaratıcılık ödevi: başı verilmiş kolay bir melodiyi belirtilen kıstaslara göre tamamlamak. Yaratıcılık ödevi 10 adet Her ödev 1 puan olarak değerlendirilir. Ritimler: yukarıdaki deşifre ve okuma parçalarında kullanılan tüm ritim değerleri kullanılır

18 18 KURAM; bir önceki kur dâhil 1. Nota değerleri: onaltılık, terazi, noktalı sekizilik onaltılık, onaltılık noktalı sekizlik, sekizlik içinde üçleme ve eşdeğer sus işaretleri 2. Gürlük, tempo ve değiştirici işaretler: ppp/pp/ff/fff/mp, allegretto, andante, largo, vivace, presto. 3. Majör/minör dizi oluşturma: tüm tonlarda verilen kök ses üzerine majör/minör (melodik, armonik) dizi yazma. 4. Aralıklar: Çift #/çift b arızaları. 5. Uygular: istenen uygu türü belirtilerek kök sesi, üçlüsü veya beşlisi verilmiş bir uyguyu yazmak. Sorumlu oldukları uygu türleri: M/m/o/+. 6. Ölçü birimleri: basit ve bileşik zamanlı ölçülerde (6/8, 9/8, 12/8, 2/2) doğru yerlere ölçü çizgisi koymak, eksik olan nota değerlerini sus değerleriyle tamamlamak. 7. Nota aktarma: sol anahtarında yazılmış kısa parçanın fa anahtarında oktavına veya sesteşine aktarılması. 8. Ton aktarma: verilmiş kısa müzik parçasını başka bir tona aktarmak. Tüm tonlar dâhildir. 9. Kuram ödevleri: Kuram ödevleri 10 adet Her bir ödev 1 puan olarak değerlendirilir. 10. Dinleme ödevi; Öğrenciler 2. kura ait dinleme listesindeki parçaları dinlemekle yükümlüdürler.

19 19 3. KUR Üçüncü kura başvuracak öğrenci yukarıda örnekleri ile açıklanmış ikinci kur hedeflerinden sorumludur. ÜÇÜNCÜ KUR YILSONU HEDEFLERİ; İŞİTME/DEŞİFRE/NOTA OKUMA; 1. La referansından sonra I. derecesi La içeren ve/veya içermeyen tonları tanımlamak(4# ve 4b e kadar) La notası La dan sonra ton bulma 0 puan 5 adet Her bir doğru ton tanımı 2 puandır. 2. Referans olarak verilen perdeden başlayarak majör dizi rengini, minör (doğal, armonik, melodik) dizi rengini, kromatik dizi rengini, tam ton dizi rengini, anhemitonik pentatonik dizi rengini söylemek. Majör, minör ve anhemitonik pentatonik dizi rengini sayılarla okuma, kromatik ve tam ton dizi rengini na ile söyleme Sınayıcının seçeceği 2 adet Majör/minör/pentatonik dizi: Nota isimleri yerine sayılar kullanarak ( ) verilen sesten itibaren perdeli okuma.* Kromatik/Tam ton dizileri: nota isimleri yerine na kullanarak sınayıcının verdiği sesten okuma. * *İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır.

20 20 3. Dört oktav içindeki tüm aralıkları inici ve çıkıcı olarak tanımlamak ve söylemek. Duyarak aralık tanımlama (dört oktav) 5 adet armonik, melodik karışık Duyarak tanımlama: her bir aralık ikişer puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Aşağıdaki aralıkların işitsel olarak tanımlanması. 4. M, m, o ve + uygu türlerini (tüm çevrimleri ile) ve M7, Mm7, m7, yarı ve tam eksiltilmiş 7 li uygu türlerini (kök durumunda/armonik-melodik çalma dâhil) tanımlamak ve söylemek. Duyarak uygu türü tanımlama Verilen sesten çıkıcı uygu türünü sayılarla (sırasıyla kök durumunda/1. çevrim/2. çevrim) okuyarak kurma. 5 adet 5 adet Her uygu ikişer puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Aşağıdaki uygu türlerinin işitsel olarak tanımlanması. Örnek soru 2: Verilen seslerin üstüne belirtilen uygu türlerinin perdeli kurulması.

21 21 5. I-vi-IV-V-I, I-vi-ii-V-I, I-V-vi (2. Kurdaki formüller dâhil) majör ve minör tonlarda işlevsel tonal armoni formüllerini (uygular kök durumunda kullanılır) tanımlamak. İşlevsel tonal armoni formülleri 5 adet Her formül 2 puan olarak hesaplanır.

22 22 6. Sol, Fa, dördüncü çizgi, üçüncü çizgi ve birinci çizgi do anahtarlarını aşağıdaki örnekte belirtilen hızda okumak. Sol anahtarı Fa anahtarı Dördüncü, üçüncü ve birinci çizgi Do anahtarları 1 adet aşağıdaki örnekte belirtilen uzunlukta ve belirtilen hızda 1 adet aşağıdaki örnekte belirtilen uzunlukta ve belirtilen hızda 1 adet aşağıdaki örnekte belirtilen uzunlukta ve belirtilen hızda - 8 ve arası: Verilen metronom hızında 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. * - 5 ve 7 puan arası: Verilen metronom hızının altında okudu. 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Verilen metronom hızının çok altında okudu. 5 ve 5 ten fazla hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. Anahtar değişimlerinde fazla bekledi. * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1: M= (sol ve fa anahtarı) M= (do anahtarları

23 23 7. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ritim diktesini yapabiliyor olmak. Ritim diktesi 1 adet Kullanılabilir nota değerleri ve ritim kalıpları: bir önceki kurdaki nota değerleri dâhil onaltılık noktalı sekizlik, senkop; sekizlik onaltılığa bağlı, sekizliklerin sekizliklere bağlandığı senkop zinciri ve sus değerleri Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır. 8. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ses diktesini yapabiliyor olmak. Dikte 1 adet (basit ya da bileşik zamanlı)(sol veya fa anahtarında) 20 puan Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır.

24 24 9. Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip kısa bir müzik parçasını perdesiz deşifre yapmak. Perdesiz Deşifre 1 adet - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır.

25 Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip kısa bir müzik parçasını eşliksiz deşifre yapabiliyor olmak. Solfej 2 adet - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1: Örnek soru 2:

26 Kayıttan çalınacak kısa müzik parçası hakkında sınayıcının sorduğu sorulara yanıt verebiliyor olmak. Nitelikleri tanımlama 1 adet sorulan soru sayısına bölünür. Parça hangi dönemden? Müziğin dokusu? Sınayıcı öğrenciye parçanın hangi niteliklerini soracağını açıkladıktan sonra parçayı toplamda iki kere çalar. Öğrenci dinledikten sonra sınayıcının sorularına cevap verir. Öğrencinin tanımlaması gereken nitelikler: bir önceki kurlar dâhil, polifonik, homofonik, monofonik, barok, klasik, romantik, 20.yy, melodi her zaman ince partide mi? vb. 12. Yaratıcılık ödevi: üst partisi verilmiş melodiye dörtlüklerden oluşan bas partisi yazmak (iki partili). Yaratıcılık ödevi 10 adet Her ödev 1 puan olarak değerlendirilir. Ritimler: yukarıdaki deşifre ve okuma parçalarında kullanılan tüm ritim değerleri kullanılır

27 27 KURAM; ABRSM aşamaları incelenip bu kur seviyesine uygun olanlar belirlenerek listelenecektir.

28 28 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI LİSE DEVRESİ İŞİTSEL VE KURAMSAL SINAV İÇERİĞİ İŞİTSEL 1. La referansından sonra I. derecesi La içeren ve/veya içermeyen tonları tanımlamak(3# ve 3b e kadar). La dan sonra ton bulma 5 adet Her bir doğru ton tanımı 2 puandır. 2. Referans olarak verilen perdeden başlayarak majör dizi rengini, minör (doğal, armonik, melodik) dizi rengini, kromatik dizi rengini söylemek. Majör, minör, kromatik dizi renklerini sayılarla ( na hecesi veya nota isimleri de kullanılabilir) okuma Sınayıcının seçeceği 2 adet Majör/minör/dizi: Nota isimleri yerine sayılar kullanarak ( ) verilen sesten itibaren perdeli okuma. Aday isterse na hecesini kullanarak veya nota isimlerini kullanarak da okuma yapabilir.* Kromatik/Tam ton dizileri: nota isimleri yerine na kullanarak sınayıcının verdiği sesten okuma. * *İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır.

29 29 3. İki oktav içindeki tüm aralıkları inici ve çıkıcı olarak tanımlamak Duyarak aralık tanımlama (dört oktav) 5 adet armonik ve/veya melodik Her bir aralık ikişer puan olarak hesaplanır. 4. M, m, o, +, M7, Mm7, m7, yarı ve tam eksiltilmiş 7 li uygu türlerini (kök durumunda/armonikmelodik çalma dâhil) tanımlamak ve söylemek. Duyarak uygu türü tanımlama Verilen sesten çıkıcı uygu türünü sayılarla (sırasıyla kök durumunda/1. çevrim/2. çevrim) okuyarak kurma. 5 adet 5 adet Her uygu ikişer puan olarak hesaplanır. Örnek Soru:

30 30 5. I-ii-V-I, I-IV-V-I, I-IV-I-V-I, I-V-I-IV-I, I-vi-IV-V-I, I-vi-ii-V-I, I-V-vi (2. Kurdaki formüller dâhil) majör ve minör tonlarda işlevsel tonal armoni formüllerini (uygular kök durumunda kullanılır) tanımlamak. (Bu soru örneği baraj sınavında sorulmayacaktır.) İşlevsel tonal armoni formülleri 5 adet Her formül iki puan olarak hesaplanır.

31 31 Do 4), sol anahtarı (Fa 33-Mi Mi 6), dördüncü ve üçüncü çizgi do anahtarı 6. Fa anahtarı (Mi 2-Do okumak (Do anahtarındaki örnekler genelde yanaşık hareket etmeli ve dizek üzerindeki notalar kullanılmalıdır). Sol ve Fa anahtarı alıştırmaları piyano dizeği üzerinde hazırlanacaktır. Sol anahtarı Fa anahtarı Dördüncü, üçüncü ve birinci çizgi Do anahtarları 1 adet 1 adet 1 adet - 8 ve arası: Verilen metronom hızında 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. * - 5 ve 7 puan arası: Verilen metronom hızının altında okudu. 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Verilen metronom hızının çok altında okudu. 5 ve 5 ten fazla hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. Anahtar değişimlerinde fazla bekledi. * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1: M= (sol ve fa anahtarı) M= (do anahtarları)

32 32 7. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ritim diktesini yapabiliyor olmak Ritim diktesi 1 adet Kullanılabilir nota değerleri ve ritim kalıpları: dörtlük, sekizlik, noktalı dörtlük, ikilik, üçleme, noktalı sekizlik, onaltılık, terazi, senkop, sekizlik sekizliğe bağlı, onaltılık noktalı sekizlik, sekizlik onaltılığa bağlı, sekizliklerin sekizliklere bağlandığı senkop zinciri ve sus değerleri Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır. 8. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ses diktesini yapabiliyor olmak Dikte 1 adet (basit ya da bileşik zamanlı)(sol veya fa anahtarında) 20 puan Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır.

33 33 9. Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip kısa bir müzik parçasını perdesiz deşifre yapmak. Perdesiz Deşifre 1 adet - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır.

34 Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip kısa bir müzik parçasını eşliksiz deşifre yapabiliyor olmak. Solfej 2 adet Her bir deşifre 10 ar puan - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu. İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1: Örnek soru 2:

35 Kayıttan çalınacak kısa müzik parçası hakkında sınayıcının sorduğu sorulara yanıt verebiliyor olmak. Nitelikleri tanımlama 1 adet sorulan soru sayısına bölünür. Parça hangi dönemden? Müziğin dokusu? Sınayıcı öğrenciye parçanın hangi niteliklerini soracağını açıkladıktan sonra parçayı toplamda iki kere çalar. Öğrenci dinledikten sonra sınayıcının sorularına cevap verir. Öğrencinin tanımlaması gereken nitelikler: bir önceki kurlar dâhil, polifonik, homofonik, monofonik, barok, klasik, romantik, 20.yy, melodi her zaman ince partide mi? vb. KURAMSAL 1. Nota değerleri: tam, ikilik, dörtlük, sekizlik, noktalı dörtlük, noktalı ikilik, üçleme, onaltılık, terazi, noktalı sekizilik onaltılık, onaltılık noktalı sekizlik, sekizlik içinde üçleme ve eşdeğer sus işaretleri 2. Gürlük, tempo ve değiştirici işaretler: crescendo/decrescendo, accelerando/ritardando, deyim bağı, uzatma bağı, allegro, moderato, adagio, allegretto, andante, largo, vivace, presto. ppp/pp/p/f/ff/fff/mp,mf 3. Majör/minör dizi oluşturma: tüm tonlarda verilen kök ses üzerine majör/minör (melodik, armonik) dizi yazma. 4. Aralıklar: Tüm aralıkları inici/çıkıcı yazma 5. Uygular: istenen uygu türü belirtilerek kök sesi, üçlüsü, beşlisi, yedilisi verilmiş bir uyguyu yazmak. Sorumlu oldukları uygu türleri: M/m/o/+ ve çevrimleri, M7/Mm7/m7/o7/ø7 6. Ölçü birimleri: basit zamanlı (2/4, 3/4, 4/4, 2/2, 4/2, 3/8) ve bileşik zamanlı ölçülerde (6/8, 9/8, 12/8) doğru yerlere ölçü çizgisi koyma, eksik olan nota değerlerini sus değerleriyle tamamlama 7. Ton aktarma: verilmiş kısa müzik parçasını başka bir tona aktarma. Tüm tonlar dâhildir.

36 36 T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI LİSANS DEVRESİ İŞİTSEL VE KURAMSAL SINAV İÇERİĞİ İŞİTSEL 1. La notası referansından sonra çalınan tonu tanımlamak La notası La dan sonra ton bulma 0 puan 5 adet Her bir doğru ton tanımı 2 puandır. 2. Beş oktav içinde çalınan aralıkları (inici veya çıkıcı) tanımlamak (aralıkları oktav farkı gözetmeden bir oktav içinde aldıkları isimlere göre tanımlayınız: ör. B5, K3 vb.) Duyarak aralık tanımlama (beş oktav) 5 adet armonik, melodik karışık Duyarak tanımlama: her bir aralık ikişer puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Aşağıdaki aralıkların işitsel olarak tanımlanması.

37 37 3. M, m, o, + ve M7, Mm7, m7, ø7, o7 uygu türlerini tanımlamak Uygu türlerini tanımlama 10 adet Her uygu birer puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Aşağıdaki uygu türlerinin işitsel olarak tanımlanması.

38 38 4. Yedi anahtarı aşağıdaki örnekte belirtilen hızlarda okuyabiliyor olmak. Yedi anahtar 1 adet - 8 ve arası: Verilen metronom hızında 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. * - 5 ve 7 puan arası: Verilen metronom hızının altında okudu. 1 ile 3 hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Verilen metronom hızının çok altında okudu. 5 ve 5 ten fazla hata (durarak okuma ve yanlış nota ismi söyleme) yaptı. Anahtar değişimlerinde fazla bekledi. * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1:

39 39 5. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ritim diktesini yapabiliyor olmak. Ritim diktesi 1 adet Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır. 6. Aşağıdaki örnekte kullanılan ritim ve nota değerlerinden oluşan ses diktesini yapabiliyor olmak. Dikte 1 adet 20 puan Her ölçü 2,5 puan olarak hesaplanır. Ölçü içinde her bir vuruş ayrı puanlanır.

40 40 7. Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip kısa bir müzik parçasını perdesiz deşifre yapmak. Perdesiz Deşifre 1 adet - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu. * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır.

41 41 8. Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip kısa bir müzik parçasını eşliksiz deşifre yapmak. Solfej 2 adet - 8 ve arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızında okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 5 ve 7 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından yavaş okudu. 1 ile 3 hata (takılarak okuma) yaptı.* - 0 ve 4 puan arası: Sınayıcının belirttiği metronom hızından çok yavaş ve çok takılarak okudu. * İkinci tekrarında hatalarını düzeltmesi olumlu puan olarak yansır. Örnek soru 1: Örnek soru 2:

42 42 KURAMSAL; 1. Aşağıdaki örneğin zorluk derecesine sahip bir müziğin armonik çözümlemesini yapmak (Bu soru baraj sınavı yerine seviye tespit sınavında sorulacaktır). Armonik çözümleme 1 adet 50 puan Uygu çeşitleri gruplandırılır. 50 puan bu gruplar arasında paylaştırılır.

43 43 2. Müzik Tarihi; Ortaçağ dan 20. yy sonuna kadar olan zaman diliminden dinletilen parçalar hakkında sorulan sorulara cevap vermek. Çözümlemeli Dinleme 5 adet 50 puan Her bir parça üzerinden değerlendirilir. Hangi dönem ve bestecisi kim olabilir? Neden? 3. Belirtilen majör ve minör tonları oluşturmak (arızaları notaların sol yanlarına yazınız). Majör ve minör ton yazmak 2 adet Her bir doğru beş puandır. Örnek sorular: 4. Örnekte verilen tüm aralıkları yazılı olarak tanımlamak. Aralık tanımlama 1 adet aralık sayısının toplamına bölünür Wagner, Götterdammerung

44 44 5. Ölçü birimlerini yazma, eksik ölçüleri sus değerleri ile tamamlamak. Ölçü tamamlama, ölçü birimleri 5 adet Her bir örnek iki puan olarak hesaplanır. Örnek soru 1: Eksik ölçüyü sus değerleri ile tamamlayınız. Örnek soru 2: Verilen ölçünün kaç kaçlık olduğunu yazınız. 6. Verilen kök ses üzerine istenen uygu (akor) türünü kurmak. Uygu (akor) kurma 10 adet

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Antalya Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Özel Yetenek Sınavı Yönergesi(1),(2),(3)

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Antalya Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Özel Yetenek Sınavı Yönergesi(1),(2),(3) T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Antalya Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Özel Yetenek Sınavı Yönergesi(1),(2),(3) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç Madde 1-(1) Bu

Detaylı

Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Kriterleri İşitme, Şarkı Söyleme Müzikal Üretkenlik İşitme, Şarkı Söyleme, Müzikal Üretkenlik Çalgı Çalma

Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Kriterleri İşitme, Şarkı Söyleme Müzikal Üretkenlik İşitme, Şarkı Söyleme, Müzikal Üretkenlik Çalgı Çalma Müzik Yetenek Alanı Bireysel Değerlendirme Kriterleri 1. Müzik yetenek alanında bireysel değerlendirme öncesinde; a) Müzik yetenek alanında günde 4 oturum şeklinde alınacak öğrenciler her oturumda 10 kişilik

Detaylı

Müziğin Alfabesi Notalardır. =

Müziğin Alfabesi Notalardır. = TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ Müziğin Alfabesi Notalardır. = Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V Ön koşul Dersler - Dersin Dili Dersin Adı Kodu Yarıyılı T+U Kredisi AKTS Türk Sanat Müziği Tür ve Biçim Bilgisi MÜZS012 V 2+0 2 4 Ön koşul Dersler - Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Zorunlu Dersin Koordinatörü - Dersi Veren Dersin Yardımcıları

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Antalya Devlet Konservatuvarı Lisans Devresi Özel Yetenek Sınavı Yönergesi (1) BİRİNCİ BÖLÜM

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Antalya Devlet Konservatuvarı Lisans Devresi Özel Yetenek Sınavı Yönergesi (1) BİRİNCİ BÖLÜM AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Antalya Devlet Konservatuvarı Lisans Devresi Özel Yetenek Sınavı Yönergesi (1) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Dayanak Madde 1- (1) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu nun 7 inci maddesine dayanılarak

Detaylı

Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri

Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri Prof. Server Acim Bas Gitar Öğrencileri İçin Akor Şifreleri Doğrultusunda Yaratıcı İcra Teknikleri Çeşitli Örnekler ve Açıklamaları İçeren Ders Notları 03 yılında, Server AİM tarafından LaTeX ve GNU/LilyPond

Detaylı

KAZANIMLAR ETKİNLİKLER AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE AÇILIMLARI

KAZANIMLAR ETKİNLİKLER AÇIKLAMALAR ÖLÇME VE AÇILIMLARI AY 0-05 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI : Piyano Çalma Teknikleri ÜNİTE :.Basamak. Konumda Temel Davranışlar EYLÜL 5-9 EYLÜL -6 EYLÜL. Oturuş ve Duruş Kuralları. Parmak

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM. Öğrenci Kabulü ve Kayıt

İKİNCİ BÖLÜM. Öğrenci Kabulü ve Kayıt AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Antalya Devlet Konservatuvarı Yarı Zamanlı Müzik ve Bale İlköğretim ve Ortaöğretim Okulu Eğitim-Öğretim ve Özel Yetenek Sınavı Yönergesi(1),(2),(3) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI

TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI TEMEL MÜZİK EĞİTİMİ DERS NOTLARI Müzik Nedir? *Müzik hakkında çok fazla tanım vardır. Hepsi de kabul edilebilir tanımlardır, ancak hepsini içine alacak genel bir tanım yapmak oldukça zordur. Ancak yine

Detaylı

T.C KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI. 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI ve GİRİŞ SINAVI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU

T.C KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI. 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI ve GİRİŞ SINAVI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU T.C KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI ve GİRİŞ SINAVI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU 1 KAFKAS ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI BÖLÜMLERİNİN

Detaylı

MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ

MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ ADIM ADIM UYGULAMALI MÜZİK TEORİSİ VE ARMONİ Başlangıçtan İleri Düzeye Doç. Dr. Serhat YENER Varol ÇİÇEK Editör: Yrd. Doç. Dr. Köksal Apaydınlı Yazarlar: Doç. Dr. Serhat Yener Müzik Öğretmeni Varol Çiçek

Detaylı

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI TAKVİMİ

MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI TAKVİMİ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2015-2016 ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI TAKVİMİ ÖN KAYIT 01-05 AĞUSTOS 2016 TABAN PUAN TÜRÜ 2016 YGS EN AZ 240 PUAN SINAV ÖNCESİ KURS 06-13 AĞUSTOS 2016 ANADOLU GÜZEL SANATLAR

Detaylı

İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU

İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU İPEK ÜNİVERSİTESİ KONSERVATUVARI 2016 2017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU Sınava Başvuru Koşulları 1. I pek U niversitesi Konservatuvarı Müzik Bo lümünün Özel Yetenek Sınavlarına, 2016

Detaylı

13. Dominant 7 li akoru

13. Dominant 7 li akoru 13. Dominant 7 li akoru 7 li akorlar 5 li akorların iki tane 3 lü aralığın üst üste konulması ile elde edildiğini biliyoruz. Bu yolla elde edebileceğimiz dört çeşit akor vardı. 1 Eğer bu akorları, akorun

Detaylı

Do sol - re - la ve mi minör gam çalışması yapılır. Çaldığı gam ve makamsal dizilere ait parmak numarası (duate) örneği hazırlamaları istenir

Do sol - re - la ve mi minör gam çalışması yapılır. Çaldığı gam ve makamsal dizilere ait parmak numarası (duate) örneği hazırlamaları istenir 0-05 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI : PİYANO ÇALMA TEKNİKLERİ ÜNİTE :.BASAMAK GAM VE MAKAMSAL DİZİ ÇALIŞMALARI EYLÜL 5-9 EYLÜL -6 EYLÜL. Do-sol-re-lami minör gamları.

Detaylı

Ezgisel Kurallar. Olağanüstü güzellikteki ritmik dengesiyle aşağıdaki Palestrina melodisi 2 buna tipik bir örnektir:

Ezgisel Kurallar. Olağanüstü güzellikteki ritmik dengesiyle aşağıdaki Palestrina melodisi 2 buna tipik bir örnektir: 8. Beşinci Tür 1 Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar, türler öğretisinin Rönesans müziğine en yakın ve bu nedenle de en önemli aşaması olan beşinci tür için hazırlık niteliği taşımaktadır. Burada artık

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSESİ KAYIT KABULVE NAKİL- GEÇİŞ YÖNERGESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSESİ KAYIT KABULVE NAKİL- GEÇİŞ YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU İLE MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSESİ KAYIT KABULVE NAKİL- GEÇİŞ YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde-l) Bu yönerge, Yükseköğretim Kurumları

Detaylı

MÜZİKSEL İŞİTME OKUMA VE YAZMA 10

MÜZİKSEL İŞİTME OKUMA VE YAZMA 10 GÜZEL SANATLAR VE SPOR LİSELERİ MÜZİK ALANI MÜZİKSEL İŞİTME OKUMA VE YAZMA 10 YAZARLAR KOM İSYON DEVLET KİTAPLARI BİRİNCİ BASKI..., 2012 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYINLARI...: 5685 DERS KİTAPLARI DİZİSİ...:

Detaylı

12. Yürüyüşler 1. İng. sequence; Alm. Sequenz; Fr. marche. Türkçede sekvens ve marş isimleri ile de ifade edilir.

12. Yürüyüşler 1. İng. sequence; Alm. Sequenz; Fr. marche. Türkçede sekvens ve marş isimleri ile de ifade edilir. 12. Yürüyüşler 1 Tonal müziğin en önemli araçlarından biri olan yürüyüş 2, melodik ya da armonik bir modelin farklı bir perde üzerinde tekrar edilmesine verilen isimdir. Tekrar edilen bu model kısa bir

Detaylı

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 37 ISSN:

Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi Journal of Research in Education and Teaching Haziran 2017 Cilt:6 Özel Sayı:1 Makale No: 37 ISSN: GÜZEL SANATLAR LİSELERİ PİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARINA YÖNELİK BİR İNCELEME Doç. Dr. Damla Bulut Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi GSEB, Müzik Eğitimi ABD dbulut@ohu.edu.tr Yasemin Gülsoy

Detaylı

w w b w w w bw b w w TC KİMLİK NO:... ADI/SOYADI :... ADAY NO :... İMZA :

w w b w w w bw b w w TC KİMLİK NO:... ADI/SOYADI :... ADAY NO :... İMZA : T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ YETENEK SINAVI İŞİTME-YAZMA VE MÜZİK TEORİSİ SORU TİPLERİ Farklı 20 Soru Tipi Toplam =100 Puan PUAN:... TC KİMLİK NO:... ADI/SOYADI :...

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI LİSANS ÖZEL YETENEK SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI LİSANS ÖZEL YETENEK SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI LİSANS ÖZEL YETENEK SINAV YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Devlet Konservatuvarına Özel Yetenek

Detaylı

Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi 9 Müzik Sınıfı Piyano Dersi Ünitelendirilmiş Yıllık Planı

Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi 9 Müzik Sınıfı Piyano Dersi Ünitelendirilmiş Yıllık Planı 204-205 Eğitim-Öğretim Yılı Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi ÖĞRENME ALANI: Piyano çalma teknikleri. Basamak. Konumda Temel Davranışlar DİĞER DEĞERLEN EYLÜL 3. -Doğru oturuş biçimini fark eder. * Doğru

Detaylı

KOMPOZİSYON VE ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANASANAT DALI KOMPOZİSYON ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ

KOMPOZİSYON VE ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANASANAT DALI KOMPOZİSYON ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ KOMPOZİSYON VE ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANASANAT DALI KOMPOZİSYON ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu yönerge, Hacettepe

Detaylı

Türk Halk Müziği ASD I. (Normal) Öğretim Programına 30 öğrenci alınacaktır.

Türk Halk Müziği ASD I. (Normal) Öğretim Programına 30 öğrenci alınacaktır. T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİGİ DEVLET KONSERVATUARI TÜRK HALK MÜZİGİ ANASANAT DALI 2016-2017 EGİTİM-ÖGRETİM YILI I.(NORMAL) ÖGRETİM PROGRAMINA ÖN KAYITLA ALINACAK ÖGRENCİLERİN ÖZEL YETENEK SINAVI

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVLARI YÖNERGESİ Senato: 16 Mayıs 2014 / 324-3-B

MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVLARI YÖNERGESİ Senato: 16 Mayıs 2014 / 324-3-B MARMARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVLARI YÖNERGESİ Senato: 16 Mayıs 2014 / 324-3-B Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Marmara Üniversitesi Atatürk

Detaylı

T.C. MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI

T.C. MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI T.C. MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ÖĞRETMENLĠĞĠ ANABĠLĠM DALI 2011-2012 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCĠLERĠN ÖZEL YETENEK SINAVI

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI ONAYLAYAN SÜRÜM NO SAYFA NO 1. TALİMAT DAYANAĞI: Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı. tarihli Konservatuvar Kurulu Kararı. 2. AMAÇ VE KAPSAM: Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı

Detaylı

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PROGRAMINA ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCİLERİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

Öğrenci Alınacak Lisans Programı Öğrenci Kontenjanı BaĢvuru Tarihleri Sınavlar Müzikoloji 20 01-15 Temmuz 2015 23-24-25 Temmuz 2015

Öğrenci Alınacak Lisans Programı Öğrenci Kontenjanı BaĢvuru Tarihleri Sınavlar Müzikoloji 20 01-15 Temmuz 2015 23-24-25 Temmuz 2015 KARADENĠZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DEVLET KONSERVATUVARIMÜZĠKOLOJĠ BÖLÜMÜ 2015 2016 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI LĠSANS KAYIT KABUL ESASLARIVEGĠRĠġ SINAVI KRĠTERLERĠ Amaç ve Kapsam Madde 1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI

2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ www.tmdk.edu.tr 2 İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI Sevgili Aday Öğrencilerimiz;

Detaylı

Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı 2012-2013 Akademik Yılı Özel Yetenek Sınav Kılavuzu

Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı 2012-2013 Akademik Yılı Özel Yetenek Sınav Kılavuzu Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Programı 2012-2013 Akademik Yılı Özel Yetenek Sınav Kılavuzu 1 Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar

Detaylı

-İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Blokflüt -Bilgisayar. -Kaynak kitaplar. -Dönemlere örnek eserler. -Bilgisayar. -Müzik Tarih Şeridi.

-İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Blokflüt -Bilgisayar. -Kaynak kitaplar. -Dönemlere örnek eserler. -Bilgisayar. -Müzik Tarih Şeridi. EYLÜL 2. 23-27 EYLÜL D-Müzik Kültürü EYLÜL 1. 16-20 EYLÜL A.3. İstiklal Marşı nı nefes yerlerine dikkat ederek söyler. -Yaparak, Yaşayarak. -İstiklal Marşı nın notası ses kayıtları. -Blokflüt İstiklal

Detaylı

ARMONİYE YABANCI SESLER

ARMONİYE YABANCI SESLER ARMONİYE YABANCI SESLER GEÇİT, İŞLEME, BASAMAK, GECİKME SESLERİ GEÇİT Geçit sesi, bir ezgi akora ait bir sesten (örneğin akorun 3lüsünden), akora ait olan bir başka sese (örneğin akorun 5lisine) geçmek

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI

2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ www.tmdk.edu.tr 2 İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI Sevgili Aday Öğrencilerimiz;

Detaylı

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI

TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI 24.04.2014 TARİHLİ EĞİTİM KOMİSYONU KARARLARI Eğitim Komisyonu Tarihi: 24.04.2014 Eğitim Komisyon Karar No: 613 Ankara Devlet Konservatuvarı Konservatuvar Kurulu nun Piyano Anasanat Dalı Gitar Sanat Dalı

Detaylı

MARMARA ÜNĠVERSĠTESĠ ATATÜRK EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVLARI YÖNERGESĠ

MARMARA ÜNĠVERSĠTESĠ ATATÜRK EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVLARI YÖNERGESĠ MARMARA ÜNĠVERSĠTESĠ ATATÜRK EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAVLARI YÖNERGESĠ Senato: (TASLAK v07) Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim

Detaylı

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZİK VE GÖSTERİ SANATLARI GÜZEL SANATLARA HAZIRLIK (MÜZİK) ER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

TEMEL MÜZİK KAVRAMLARI

TEMEL MÜZİK KAVRAMLARI TEMEL MÜZİK KAVRAMLARI Müziğin alfabesi notalardır: Nota: Seslerin yüksekliklerini (incelik/kalınlık) ve sürelerini göstermeye yarayan işaretlerdir. Müziğin alfabesini, yani notaları öğrenmek için çeşitli

Detaylı

ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ

ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ ADNAN SAYGUN UN KEMAN VE PİYANO SÜİTİNDE TÜRK HALK MÜZİĞİ TURKISH FOLKLORIC MUSIC IN ADNAN SAYGUN'S VIOLIN AND PIANO SUITES ТУРЕЦКАЯ НАРОДНАЯ МУЗЫКА В СЮИТЕ ДЛЯ СКРИПКИ И ПИАНИНО АДНАНА САЙГУНА Samir GÜLAHMEDOV

Detaylı

1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl

1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl 1. Sınıf Piyano Eğitiminde Birinci Yıl prensipler doğrultusunda değerlendirilir, sınav notu dersin öğretim elemanı tarafından gösterdiği dikkat, çalışması, İkinci Vize - 11. Hafta Üçüncü Vize - 14. Hafta

Detaylı

BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ

BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ Buca Eğitim Fakültesi; 1959 tarihinde İzmir (Kız) Eğitim Enstitüsü adıyla öğretime başlamıştır. 1978-1979 eğitim - öğretim yılından itibaren yeni bir yapılanmayla öğretim

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2013-2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PROGRAMINA ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCİLERİN ÖZEL YETENEK

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCİLERİN ÖZEL YETENEK SINAVLARI YÖNERGESİ

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PROGRAMLARI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; İstanbul Üniversitesi

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2015/2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVLARI KILAVUZU

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2015/2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVLARI KILAVUZU T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ /2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVLARI KILAVUZU T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL

Detaylı

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ. MÜZİK BÖLÜMÜ Müzik Bilimleri Anabilim Dalı

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ. MÜZİK BÖLÜMÜ Müzik Bilimleri Anabilim Dalı T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZİK BÖLÜMÜ Müzik Bilimleri Anabilim Dalı 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI SINAV KILAVUZU 2016 KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİ YAHŞİHAN

Detaylı

BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ

BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ TARİHÇEMİZ Buca Eğitim Fakültesi; 1959 tarihinde İzmir (Kız) Eğitim Enstitüsü adıyla öğretime başlamıştır. 1978-1979 eğitim - öğretim yılından itibaren yeni bir yapılanmayla öğretim

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI SINAV KILAVUZU TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ 2016 TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU 2016 Programın Adı

Detaylı

6. SINIF NAKİL GEÇİŞ SEVİYE TESPİT SINAVI

6. SINIF NAKİL GEÇİŞ SEVİYE TESPİT SINAVI D.E.Ü. DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU 2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI NAKİL GEÇİŞ SEVİYE TESPİT SINAV İÇERİĞİ 6. SINIF NAKİL GEÇİŞ SEVİYE TESPİT SINAVI 1) SOLFEJ OKUMA PARÇALARI: 1. Kategori:

Detaylı

ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU

ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2016 2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU RESİM İŞ EĞİTİMİ ANABİLİM DALI RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI MÜZİK

Detaylı

MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI YAN FLÜT EĞĠTĠMĠ (BATI MÜZĠĞĠ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI YAN FLÜT EĞĠTĠMĠ (BATI MÜZĠĞĠ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MÜZĠK VE GÖSTERĠ SANATLARI YAN FLÜT EĞĠTĠMĠ (BATI MÜZĠĞĠ) ER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2012 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 1. SINIF II. YARIYIL MZ102A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma II (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MÜZİK EĞİTİMİ I MÜZİK BİLGİSİNE GİRİŞ

OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MÜZİK EĞİTİMİ I MÜZİK BİLGİSİNE GİRİŞ İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ MÜZİK EĞİTİMİ I MÜZİK BİLGİSİNE GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Hatice VATANSEVER BAYRAKTAR Anahtar Kavramlar Müzik Ses Nota Vuruş Ölçü

Detaylı

T.C. MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI

T.C. MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI T.C. MEHMET AKĠF ERSOY ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI 2014-2015 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI ÖĞRETĠM PROGRAMINA ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCĠLERĠN ÖZEL YETENEK

Detaylı

PİYANO ANASANAT DALI GİTAR ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ

PİYANO ANASANAT DALI GİTAR ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PİYANO ANASANAT DALI GİTAR ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet

Detaylı

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVLARI KILAVUZU

T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVLARI KILAVUZU 1. GENEL HÜKÜMLER T.C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVLARI KILAVUZU a. Ön kayıtlar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Detaylı

ÇEVRİMİÇİ İŞİTME EĞİTİMİ UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRILMALI İNCELEMESİ A COMPARATIVE STUDY ON ONLINE EAR TRAINING APPLETS

ÇEVRİMİÇİ İŞİTME EĞİTİMİ UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRILMALI İNCELEMESİ A COMPARATIVE STUDY ON ONLINE EAR TRAINING APPLETS ÇEVRİMİÇİ İŞİTME EĞİTİMİ UYGULAMALARININ KARŞILAŞTIRILMALI İNCELEMESİ Yrd. Doç. Dr. M. Devrim Babacan N.E.Ü. A.K.E.F. G.S.E.B. Müzik Eğitimi A.D. Meram- Konya devrimbabacan@gmail.com Özet İşitme eğitimi

Detaylı

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI

T.C. AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANTALYA DEVLET KONSERVATUVARI 1. TALİMAT DAYANAĞI: Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı tarihli Konservatuvar Kurulu Kararı. 2. AMAÇ VE KAPSAM: Akdeniz Üniversitesi Antalya Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Ana Sanat

Detaylı

MURAT DEVRİM BABACAN, ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK,

MURAT DEVRİM BABACAN, ZEHRA SEÇKİN GÖKBUDAK, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : PİYANO II Ders No : 0310330076 Teorik : 1 Pratik : 0 Kredi : 1 ECTS : Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

MUS 144 Piyano J.Haydn ( ) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24

MUS 144 Piyano J.Haydn ( ) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24 MUS 144 Piyano J.Haydn (1732-1809) Sonate mi minör (Hob.XVI/34) Çalışma incelemesi Avusturyalı besteci Haydn, 104 senfoni, 83 kvartet, 52 sonat, 24 opera vs. yapıtları vardır. Uzun bir ömür yaşamış olan

Detaylı

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ

T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ T.C. NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI SINAV KILAVUZU MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ 2016 TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU 2016 Programın Adı Müzikoloji

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI. Piyano. 9. Sınıf ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ 9. SINIF

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI. Piyano. 9. Sınıf ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ 9. SINIF T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Piyano ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GÜZEL SANATLAR LİSESİ 9. Sınıf PİYANO DERSİ 9. SINIF 1 9. Sınıf Piyano İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE: Temel Davranışlar ve Kavramlar...3 Klavye Üzerinde

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 4. SINIF MÜZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EKİM 7-2 EKİM (5. Hafta) EKİM 0-4 EKİM (4. Hafta) FARKLI MÜZİK TÜRLERİ EKİM 03-07 EKİM (3.Hafta) DİNLEME- SÖYLEME- ÇALMA EYLÜL 26-30 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 9-23 EYLÜL (. Hafta) İSTİKLÂL MARŞI MIZI DOĞRU

Detaylı

TEMEL EĞİTİM MÜZİK DERSİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPLARINDA YER ALAN SÖZLÜ ESERLERİN BELİRLİ DEĞİŞKENLER YÖNÜNDEN İNCELENMESİ AYŞEGÜL ASKER KATITAŞ

TEMEL EĞİTİM MÜZİK DERSİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPLARINDA YER ALAN SÖZLÜ ESERLERİN BELİRLİ DEĞİŞKENLER YÖNÜNDEN İNCELENMESİ AYŞEGÜL ASKER KATITAŞ TEMEL EĞİTİM MÜZİK DERSİ ÖĞRENCİ ÇALIŞMA KİTAPLARINDA YER ALAN SÖZLÜ ESERLERİN BELİRLİ DEĞİŞKENLER YÖNÜNDEN İNCELENMESİ AYŞEGÜL ASKER KATITAŞ YÜKSEK LİSANS TEZİ MÜZİK EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AĞRI GÜZEL SANATLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ MÜZİK ALANI YETENEK SINAVI KILAVUZU

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AĞRI GÜZEL SANATLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ MÜZİK ALANI YETENEK SINAVI KILAVUZU 2017 2018EĞİTİM ÖĞRETİM YILI AĞRI GÜZEL SANATLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ MÜZİK ALANI YETENEK SINAVI KILAVUZU (Okulumuz Pansiyonludur.) SINAV TARİHİ: 03-04 TEMMUZ 2017 1 1.BAŞVURU ŞARTLARI VE BAŞVURU YERİ: Adayların;

Detaylı

T.C. MUNZUR ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZİK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU

T.C. MUNZUR ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZİK BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU T.C. MUNZUR ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZİK BÖLÜMÜ 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK GİRİŞ SINAVI KILAVUZU TUNCELİ 2018 İÇİNDEKİLER FAKÜLTEMİZ HAKKINDA GENEL BİLGİ... 1 1) ÖN KAYIT

Detaylı

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ

T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI DERS İÇERİKLERİ LİSANS I Türk Müziği Nazariyatı I-II (2+0) Kredi: 2 Genel müzik bilgileri. Türk ve Batı Müziği

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ ŞIRNAK GÜZEL SANATLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MÜZİK ALANI 3.YETENEK SINAVI KILAVUZU

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ ŞIRNAK GÜZEL SANATLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MÜZİK ALANI 3.YETENEK SINAVI KILAVUZU T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ ŞIRNAK GÜZEL SANATLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI MÜZİK ALANI 3.YETENEK SINAVI KILAVUZU Sınav Tarihi: 25 Eylül 2017 1 ŞIRNAK GÜZEL SANATLAR LİSESİ MÜDÜRLÜĞÜ 2017

Detaylı

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 63, Aralık 2017, s

Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 63, Aralık 2017, s Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 5, Sayı: 63, Aralık 2017, s. 207-214 Yayın Geliş Tarihi / Article Arrival Date Yayınlanma Tarihi / The Publication Date 27.11.2017 25.12.2017 Yrd. Doç. Dr. Gülden

Detaylı

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU

NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU NİĞDE ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ 2014-2015 MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ PROGRAMI ÖN KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU EĞİTİM FAKÜLTESİ (MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ)

Detaylı

KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI

KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI KKTC MİLLÎ EĞİTİM VE KÜLTÜR BAKANLIĞI MÜZİK DERSİ 1-8. SINIFLAR ÖĞRETİM PROGRAMI 2016 TEPGP Yöneticisi/Koordinatörü Prof.Dr. Ahmet Pehlivan Proje Danışmanları Prof.Dr. Müfit Kömleksiz Prof.Dr. Buket Akkoyunlu

Detaylı

İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI

İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI 2018 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ www.tmdk.itu.edu.tr 2 İTÜ TÜRK MUSİKİSİ DEVLET KONSERVATUARI Sevgili Aday Öğrencilerimiz;

Detaylı

RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ RESİM İŞ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ I.YARIYIL Temel Tasarım I (4-4-6) Sanat eserini düzenleyen elemanlar (çizgi, doku, form, şekil, mekan) ve ilkeler (ritim, hareket, denge, vurgu, kontrast,

Detaylı

KABUL SINAVI YÖNERGESİ

KABUL SINAVI YÖNERGESİ HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANKARA DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK VE BALE ORTAOKULU KABUL SINAVI YÖNERGESİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu yönerge, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale

Detaylı

PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI

PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI DEÜ. DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİK BÖLÜMÜ PİYANO ANASANAT DALI PİYANO SANAT DALI 11. SINIFA NAKİL VE GEÇİŞ SINAVLARI FARK DERSLERİ MÜFREDATLARI Konservatuvarlar arası geçiş sınavı için öğrenciler sadece

Detaylı

İkinci Aşama: 17 Ağustos 2016 Çarşamba, saat da başlayacaktır. İkinci Aşama: 18 Ağustos 2016 Perşembe, saat da başlayacaktır.

İkinci Aşama: 17 Ağustos 2016 Çarşamba, saat da başlayacaktır. İkinci Aşama: 18 Ağustos 2016 Perşembe, saat da başlayacaktır. AİBÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ VE MÜZİK ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMLARINA 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA ÖZEL YETENEK SEÇME SINAVLARI İLE ALINACAK ÖĞRENCİLERLE

Detaylı

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI

T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANABİLİM DALI 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜZİK ÖZEL YETENEK SINAV İLANI/TEMEL İLKE VE KURALLARI SINAV

Detaylı

Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş

Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş Ünite 3. Müzik Teorisine Giriş Müzik teorisi, müziği açıklamak için kullanılan sistematik düşünce sistemidir. Bir anlamda müziğin grameri yani dil bilgisidir. Müziğin matematiksel, fiziksel ve kuramsal

Detaylı

Öğrenci Alınacak Lisans Programı Öğrenci Kontenjanı BaĢvuru Tarihleri Sınavlar Müzikoloji Haziran- 12 Temmuz 2016

Öğrenci Alınacak Lisans Programı Öğrenci Kontenjanı BaĢvuru Tarihleri Sınavlar Müzikoloji Haziran- 12 Temmuz 2016 KARADENĠZ TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZĠKOLOJĠ BÖLÜMÜ 2016 2017 EĞĠTĠM ÖĞRETĠM YILI LĠSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GĠRĠġ SINAVI KRĠTERLERĠ Amaç ve Kapsam Madde 1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

TRABZON ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ

TRABZON ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ TRABZON ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ 2018 2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ Amaç ve Kapsam Madde 1. Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuarı

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ 2017 2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI LİSANS KAYIT KABUL ESASLARI VE GİRİŞ SINAVI KRİTERLERİ Sevgili Aday Öğrencilerimiz; İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Atatürk ün ulusal musikimiz için ortaya koyduğu

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ

Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. HÜSEYİN YÜKRÜK GİRİŞ Geleneksel müziklerimiz, kültürümüzün bir parçasıdır. Bu parçayı yok saymak, müziğimizin aslında bu olmadığı, sonradan değiştirildiği şeklinde beyanlar vermek veya bu beyanlara

Detaylı

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ. MÜZİK BÖLÜMÜ Müzik Bilimleri Anabilim Dalı 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI

T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ. MÜZİK BÖLÜMÜ Müzik Bilimleri Anabilim Dalı 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI T.C. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZİK BÖLÜMÜ Müzik Bilimleri Anabilim Dalı 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖZEL YETENEK SINAVI SINAV KILAVUZU 2014 KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ YERLEŞKESİ YAHŞİHAN

Detaylı

-Blokflüt, Org, Melodika -İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Kaynak Kitaplar -Bilgisayar

-Blokflüt, Org, Melodika -İstiklal Marşı nın notası ve ses kayıtları. -Kaynak Kitaplar -Bilgisayar EYLÜL 2. 26-30 EYLÜL EYLÜL 1. 19-23 EYLÜL A. Söyleme Çalma A.1. İstiklal Marşı nı çalgısıyla çalar. -Blokflüt, Org, -İstiklal Marşı nın notası ses kayıtları Öğrencilere İstiklal Marşı nın sol minör tonalitesinde

Detaylı

RİTİM VE MÜZİK BİLGİSİ YILLIK PLAN

RİTİM VE MÜZİK BİLGİSİ YILLIK PLAN RİTİM VE MÜZİK BİLGİSİ YILLIK PLAN EYLÜL; 1.Hafta; Öğrencilerin öğretmen tarafından ritimsel hafıza ölçümü yapılması. 2.Hafta; Eşit zaman da öğretmeni ile beraber ellerini birbirine aynı anda vurması ritim

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI AKADEMİK YILI ÖZEL YETENEK SINAV BAŞVURMA KILAVUZU

TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI AKADEMİK YILI ÖZEL YETENEK SINAV BAŞVURMA KILAVUZU TÜRKİYE CUMHURİYETİ GİRESUN ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI 2016-2017 AKADEMİK YILI ÖZEL YETENEK SINAV BAŞVURMA KILAVUZU GİRESUN-2016 1 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1-

Detaylı

TME Hafta Ders Notları

TME Hafta Ders Notları TME 110 6. Hafta Ders Notları Akorlar Şimdiye kadar müziğin yatay yapılarıyla (melodi, gam) ilgilendik. Bu bölümde müziğin dikey yapısını, yani armoniyi inceleyeceğiz. Bir eseri icra ederken, kimi zaman

Detaylı

ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ

ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ FORM ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ DERS TANITIM ve UYGULAMA BİLGİLERİ DERS BİLGİLERİ Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Dersin Kodu KHZ7 Güz Bahar 4-2 5 - Adı Ney Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi

Detaylı

Türk Halk Müziği ASD Programına 60 öğrenci alınacaktır.

Türk Halk Müziği ASD Programına 60 öğrenci alınacaktır. T.C. YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ TÜRK MÜZİĞİ DEVLET KONSERVATUARI GELENEKSEL TÜRK MÜZİĞİ BÖLÜMÜ TÜRK HALK MÜZİĞİ ANASANAT DALI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÖĞRETİM PROGRAMINA ÖN KAYITLA ALINACAK ÖĞRENCİLERİN

Detaylı

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİİ

T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİİ 1 T.C. KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SAFRANBOLU FETHİ TOKER GÜZEL SANATLAR VE TASARIM FAKÜLTESİ SINAV BAŞVURU KOŞULLARI -2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜZİK BÖLÜMÜ ÖZEL YETENEK SINAV KILAVUZU 1. Ortaöğretim kurumlarından(lise

Detaylı

MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI

MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI T.C. ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK EĞĠTĠMĠ ANABĠLĠM DALI ÖZEL YETENEK SINAVI KILAVUZU BURSA- GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ MÜZİK EĞİTİMİ ANA BİLİM DALI ÖZEL YETENEK

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ. ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10 ve 11. Sınıflar

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ. ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10 ve 11. Sınıflar T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Ortaöğretim Genel Müdürlüğü GÜZEL SANATLAR LİSESİ PİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 9, 10 ve 11. Sınıflar Ankara 2016 İÇİNDEKİLER GİRİŞ...3 PİYANO DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI NIN GENEL

Detaylı

GÜZEL SANATLAR LİSESİ GÖRSEL SANATLAR BÖLÜMÜ SINAV DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ ÇİZELGESİ EK-2/1 YETENEK SINAV PUANI

GÜZEL SANATLAR LİSESİ GÖRSEL SANATLAR BÖLÜMÜ SINAV DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ ÇİZELGESİ EK-2/1 YETENEK SINAV PUANI GÜZEL SANATLAR LİSESİ GÖRSEL SANATLAR BÖLÜMÜ SINAV DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ ÇİZELGESİ EK-/ YETENEK SINAV PUANININ YETENEK SINAV PUANI YERLEŞTİRME PUANININ -Desen ( % 40) -İmgesel ( % 60) a-kompozisyon a-yerleştirme

Detaylı

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ

GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ GAZĠ ÜNĠVERSĠTESĠ GAZĠ EĞĠTĠM FAKÜLTESĠ GÜZEL SANATLAR EĞĠTĠMĠ BÖLÜMÜ MÜZĠK ÖĞRETMENLĠĞĠ LĠSANS PROGRAMI DERS ĠÇERĠKLERĠ 2.SINIF III. YARIYIL MZ201A - Müziksel Ġşitme Okuma Yazma III (2-2-3) Akts Kredisi:

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Yrd. Doç. Dr. Serhat YENER MÜZİK TEORİSİ EĞİTİMİ ISBN 978-605-364-103-2 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. 2010, Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

ANAOKULU MÜZİK VE PİYANO EĞİTİMİ. Bu değerlendirme sonucu belirli bir baraj puanı alan öğrenciler eğitime alınacak.

ANAOKULU MÜZİK VE PİYANO EĞİTİMİ. Bu değerlendirme sonucu belirli bir baraj puanı alan öğrenciler eğitime alınacak. ANAOKULU MÜZİK VE PİYANO EĞİTİMİ A. Öğrenci seçimi: İstekli öğrencilerden liste oluşturulup öğrencilerin müziksel işitme alanlarını değerlendirerek öğrencilerin seçimi yapılacak. Öğrenci seçiminde uygulanan

Detaylı

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI SANATSAL GELİŞİMİ DESTEKLEME PROGRAMI FLÜT SINAV REPERTUVARI

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI SANATSAL GELİŞİMİ DESTEKLEME PROGRAMI FLÜT SINAV REPERTUVARI MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI SANATSAL GELİŞİMİ DESTEKLEME PROGRAMI FLÜT SINAV REPERTUVARI HAZIRLIK KADEMESİ Do M-la m Gam+Arpej (1 oktav Dörtlük birimlerle- Dilli) Katılımcının

Detaylı

DÜZENLEME Ders Notu - 1

DÜZENLEME Ders Notu - 1 DÜZENLEME Ders Notu - 1 Doç. Server ACİM Aralık 2011 - MALATYA İçindekiler 1 Giriş 2 2 Gerekli Temel Bilgiler 2 3 Yaylı Çalgılar Ailesi 2 3.1 Keman........................................ 2 3.1.1 Viyola.....................................

Detaylı

Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri TÜRK VE BATI MÜZİĞİ ÇALGILARI KEMAN DERS KİTABI 10.SINIF. Yazarlar Handan DARENDELİOĞLU Gonca ÖĞÜTCÜ Yucan BİLGİN

Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri TÜRK VE BATI MÜZİĞİ ÇALGILARI KEMAN DERS KİTABI 10.SINIF. Yazarlar Handan DARENDELİOĞLU Gonca ÖĞÜTCÜ Yucan BİLGİN Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri TÜRK VE BATI MÜZİĞİ ÇALGILARI KEMAN DERS KİTABI 10.SINIF Yazarlar Handan DARENDELİOĞLU Gonca ÖĞÜTCÜ Yucan BİLGİN DEVLET KİTAPLARI ÜÇÜNCÜ BASKI..., 2012 MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Detaylı