STATİK ELEKTRİĞİN PATLAYICI ORTAMLARDA YARATACAĞI TEHLİKELERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜMLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "STATİK ELEKTRİĞİN PATLAYICI ORTAMLARDA YARATACAĞI TEHLİKELERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜMLERİ"

Transkript

1 STATİK ELEKTRİĞİN PATLAYICI ORTAMLARDA YARATACAĞI TEHLİKELERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜMLERİ ŞEBNEM KARUL TONKA İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI

2 STATİK ELEKTRİK NEDİR? İKİ CİSMİN SÜRTÜNMESİ İLE OLUŞAN DURGUN ELEKTRİK YÜKÜNE ELEKTROSTATİK YÜK DİYORUZ BİRBİRLERİYLE TEMAS HALİNDE OLAN MADDELER ARASINDA, TEMAS YÜZEYİ BOYUNCA ELEKTRON TRANSFERİ OLUR. EĞER BU İKİ MADDE BİRBİRİNDEN AYRILIRSA, SINIR TABAKASI ORTADAN KALKAR VE NETİCESİNDE BİR TANESİNDE ELEKTRON FAZLALIĞI (NEGATİF YÜKLENME) VE ÖTEKİSİNDE İSE ELEKTRON AZLIĞI (POZİTİF YÜKLENME) MEYDANA GELİR. HALİYLE BU İKİ AYRI YÜK BİRBİRLERİNİ ÇEKERLER VE ARADA BULUNAN HAVA GİBİ YALITKAN OLAN BİR TABAKA BOYUNCA ARK (KIVILCIM) YAPARAK DEŞARJ OLMAK VE YÜK FARKLILIĞINI DENGELEMEK İSTERLER. KISACASI STATİK ELEKTRİK; KATININ KATIYA, SIVININ KATIYA VE İKİ SIVININ BİRBİRİNE SÜRTÜNMESİ SONUCU OLUŞAN, ATOMLARDAKİ ELEKTRONLARIN BİRBİRLERİ ARASINDAKİ HAREKETİYLE OLUŞAN ENERJİDİR. ATOMUN ETRAFINDAKİ ELEKTRON HAREKETİ DEĞİL, ATOMLAR ARASINDAKİ ELEKTRON HAREKETİ STATİK ELEKTRİĞİ OLUŞTURUR.

3 STATİK ELEKTRİK NEDİR? DOKUNMA UYARIMLI YÜK AYRIŞTIRMA (TRİBOELEKTRİK ETKİ) ELEKTRONLAR, MADDELER BİRBİRİNE DEĞDİĞİNDE YER DEĞİŞTİREBİLİR. ZAYIF BAĞLI ELEKTRON İÇEREN MADDELER, ELEKTRON KAYBETME EĞİLİMDEYKEN, BUNUN TERSİ OLARAK, KABUĞU TEK TÜK SAYIDA DOLU OLAN MADDELER İSE, ELEKTRON ALMA EĞİLİMİNDEDİR.

4 STATİK ELEKTRİK NEDİR? BASINÇ UYARIMLI YÜK AYRIŞTIRMA (PİEZOELEKTRİK) PİEZOELEKTRİK ETKİSİ, PİEZOSERAMİK ADI VERİLEN MALZEMELERİN BASKI KUVVETİ ALTINDA ELEKTRİK YÜKÜ ÜRETEREK TEPKİ VERMESİDİR. BU ETKİ KULLANILARAK ÜRETİLEN PİEZOMOTORLARIN SAYISI PEK ÇOK UYGULAMADA GÜN GEÇTİKÇE ARTMAKTADIR.

5 STATİK ELEKTRİK NEDİR? ISI UYARIMLI YÜK AYRIŞTIRMA (PİROELEKTRİK ETKİ) ISI, BELLİ MADDELERİN ATOMLARINDA VE MOLEKÜLLERİNDE BULUNAN YÜKLERİN AYRIMINI OLUŞTURUR. ÖZELLİKLE ASKERİ, SANAYİ VE UZAY ARAŞTIRMALARINDA SICAKLIK DUYARLI SENSÖRLER OLARAK, YAYGIN ŞEKİLDE KULLANILIR.

6 STATİK ELEKTRİK NEDİR? YÜK UYARIMLI YÜK AYRIŞTIRMA (ELEKTROSTATİK İNDÜKSİYON) YÜKLÜ BİR CİSİM, ELEKTRİKSEL OLARAK YÜKSÜZ (NÖTR) BİR CİSMİN YANINA GETİRİLDİĞİNDE, BU DURUM YÜK AYRIMINA NEDEN OLUR. AYNI POLARİTEDEKİ YÜKLER İTİLİR VE AYRI POLARİTEDEKİ YÜKLER İSE ÇEKİLİR. ELEKTRİK YÜKLERİ NEDENİ İLE OLUŞAN KUVVET, ARTAN MESAFE İLE SÜRATLE DÜŞER, BİRBİRİNE YAKIN (ZIT POLARİTEDEKİ) YÜKLERİN ETKİSİ DAHA BÜYÜKTÜR VE BU İKİ MADDE BİR ETKİLEŞİM KUVVETİ HİSSEDER. NÖTR CİSİM YÜKLERİ HAREKET ETMEK İÇİN DAHA ÇOK, BİR ELEKTRİK İLETKENİNE İHTİYAÇ DUYAR. DİKKATLİ BİR BİÇİMDE, CİSMİN BİR KISMI TOPRAKLANDIĞINDA, YÜK UYARIMLI YÜK AYRIŞTIRMA İLE KALICI OLARAK CİSİM YÜK ELDE EDEBİLİR YA DA YÜK KAYBEDEBİLİR.

7 Statik elektriğe en tipik örnek yıldırım verilebilir.

8 YILDIRIM YILDIRIM, GÖKYÜZÜ İLE YER ARASINDAKİ ELEKTRİK BOŞALMASIDIR. HAVANIN İYİ BİR İLETKEN OLMAMASI, BÜNYESİNDE YÜKSEK GERİLİMLİ BULUTLARI OLUŞTURUR. FİZİKİ SEBEPLERDEN ÖTÜRÜ, BULUTUN YÜKLENMESİ SIRASINDA YERE YAKIN OLAN KISMİ NEGATİF DEĞERLE ŞARJ OLMUŞTUR (%85 İHTİMAL). BU SIRADA TOPRAK BULUT BOYUNCA POZİTİF YÜKLENİR. BAZI KOŞULLARDA BUNUN TERSİ YÜKLENME DE OLABİLMEKTEDİR (%15 İHTİMAL). BULUTLA YER ARASINDAKİ POTANSİYEL FARK ARTTIKÇA ARADAKİ HAVANIN DA DELİNMESİ KOLAYLAŞIR VE BELLİ BİR DEĞERDEN SONRA HAVANIN DELİNMESİYLE OLUŞAN İLETKEN KANAL BOYUNCA BULUTTAN TOPRAĞA VEYA TOPRAKTAN BULUTA DEŞARJ BAŞLAR.

9 Japonya da yapılan çalışmalarda; ortalama olarak ölçülebilen yıldırım enerjisi mega volt (MV) civarındadır. Çıplak ayakla halı üzerinde yürürken ayaklarımızın karıncalanması statik yüklerdendir. Çalıştığımız ortamdaki malzemelerle de sıkça temas halinde olmamız malzeme üzerindeki yükleri üzerimize çekmemize neden olur. İnsanların statik elektrik yüklenmesi yürüme esnasındaki sürtünmelerden, araçlara inip binmesinden, çalıştıkları masadan, giymiş-çıkarmış oldukları elbiselerden oluşabilir.

10 TEDBİRLER STATİK ELEKTRİK DEŞARJINA MANİ OLMAK İÇİN ALINACAK EMNİYET TEDBİRLERİ 1. KISA DEVRELEME VE TOPRAKLAMA 2. NEMLENDİRME 3. İYONİZASYON a. ELEKTRİKSEL İYONİZASYON b. RADYOAKTİF İYONİZASYON c. GAZ ALEVİ VEYA ENFRARUJ ISITICILAR VASITASIYLA İYONİZASYON 4. PERSONELİN KORUNMASI

11 STATİK ELEKTRİK TEHLİKELERİNİN KONTROLÜ 1. TOPRAKLAMA Bu metod, sadece iletken olan cisimler arasında statik elektrik deşarjına mani olmak üzere kullanılır. Bu metodda, aralarında statik elektrik yükünün değişik BAĞLANMA VE TOPRAKLAMA olması sebebiyle, potansiyel farkı bulunabilecek bütün iletken kısımlar elektriksel yolla birbirlerine bağlanır, yani kısa devrelenir ve ayrıca toprağa da irtibatlandırılır. Kısa devreleme neticesinde, iki farklı yükteki cisim, yük transferi ile ayni potansiyel (eşpotansiyel) düzeye gelir.

12 TOPRAKLAMA BARASININ TOPRAKLAMA ELEKTRODUNA BAĞLANTISI Bu metod, sadece iletken olan cisimler arasında statik elektrik deşarjına mani olmak üzere kullanılır. Bu metodda, aralarında statik elektrik yükünün değişik olması sebebiyle, potansiyel farkı bulunabilecek bütün iletken kısımlar elektriksel yolla birbirlerine bağlanır, yani kısa devrelenir ve ayrıca toprağa da irtibatlandırılır. Kısa devreleme neticesinde, iki farklı yükteki cisim, yük transferi ile ayni potansiyel (eşpotansiyel) düzeye gelir.

13 KÜÇÜK EKİPMANLAR İÇİN TOPRAKLAMA

14 STATİK ELEKTRİK TEHLİKELERİNİN KONTROLÜ 2. NEMLENDİRME ORTAMDAKİ NEM MİKTARI ARTTIRILIRSA, NEM CİSİM YÜZEYLERİ ÜZERİNE YAPIŞIR VE İNCE İLETKEN BİR TABAKA TEŞKİL EDER. BÖYLECE, YÜKÜN BU TABAKADAN ALINMASI DAHA KOLAY OLUR. AYNI İLETKEN YÜZEY, ANTİSTATİK SPREYLER VASITASIYLA DE TEMİN EDİLEBİLİR. NEMLENDİRMENİN DİĞER BİR AMACI, NEMLİ BİR ORTAMDA STATİK ELEKTRİK YÜKLERİNİN DAHA AZ ORANDA MEYDANA GELMESİDİR. HAVADAKİ NEM ORANI ARTTIKÇA, SÜRTÜNMELER SEBEBİYLE ORTAYA ÇIKACAK YÜKTE AZALMA OLUR. GENELLİKLE, 70F (21C) DERECESİNDE NEM ORANI % 60 VEYA DAHA FAZLA OLURSA, ORTAMDA STATİK ELEKTRİK YÜKLERİ TEHLİKELİ BİR SEVİYEDE MEYDANA GELMEYECEKTİR. PRATİKTE DOĞRU BİR ŞEKİLDE NEMLENDİRME, ÖZEL NEMLENDİRME CİHAZLARI (HUMİDİFİERS) VASITASIYLA YAPILABİLİR.

15 STATİK ELEKTRİK TEHLİKELERİNİN KONTROLÜ 3. İYONİZASYON RUTUBETSİZ ORTAMDA İLETKEN OLMAYAN CİSİMLER ÜZERİNDE BİRİKEBİLECEK YÜKLERİ BOŞALTMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR. İŞTE BÖYLE BİR ORTAMDA, STATİK ELEKTRİK YÜKÜNÜN BİRİKEBİLECEĞİ YÜZEY CİVARINDA HAVA İYONİZE EDİLİR. BÖYLECE ORTAMDA, POZİTİF VE NEGATİF İYONLAR MEYDANA GETİRİLEREK, YALITKAN ÖZELLİĞİNDE OLAN BİR ORTAMDA MESELA HAVADA, BU İYONLAR VASITASIYLA GEÇİCİ BİR İLETKENLİK SAĞLANMAKTA VE YÜKLERİN SERBESTÇE HAREKET EDEREK DENGEYİ SAĞLAMALARI VE CİSİMLERİ NÖTR HALE GETİRMELERİ TEMİN EDİLMEKTEDİR. İYONLARIN BU HAREKETİ, KESİNLİKLE BİR ELEKTRİK AKIMI DEĞİLDİR. FAKAT, ETKİLERİ ELEKTRİK AKIMININ ETKİLERİNİN AYNIDIR. YANİ İKİ AYRI POTANSİYEL DÜZEYİNDEKİ, İKİ CİSİM ARASINDA BU FARKI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN MEYDANA GELEN ENERJİ TRANSFERİDİR. İYONİZASYON, BAŞLICA ŞU YOLLARLA YAPILABİLİR :

16 A. ELEKTRİKSEL İYONİZASYON İYONİZE EDİLECEK ORTAM (MESELA HAVA), YÜKSEK KONSANTRASYONLU BİR ELEKTRİK ALANINDAN GEÇİRİLİR. BUNUN İÇİN YÜKSEK GERİLİMLİ A.C STATİK ELEKTRİK NÖTRALİZATÖRLERİ KULLANILIR. BUNLAR BİR ELEKTRİK KORONASI (KORONA DEŞARJI) MEYDANA GETİRİRLER. BÖYLECE ATOM YAPISINDAKİ YÖRÜNGESEL ELEKTRONLAR KOLAYLIKLA ÇEKİLEREK, POZİTİF VE NEGATİF İYONLAR MEYDANA GETİRİLİR. ELEKTRİKSEL İYONİZASYON ÜRETECİ, PARLAYICI ORTAMLAR İÇİN UYGUN DEĞİLDİR. ÇÜNKÜ SARF ETTİKLERİ ENERJİDEN DAHA FAZLASINI ÇEVREYE YAYARLAR. BU ENERJİ İSE PARLAYICI BİR ORTAMDA ATEŞLEME KAYNAĞI TEŞKİL EDER.

17 B. RADYOAKTİF İYONİZASYON BU İYONİZASYONDA, ELEKTRONLARI ATOMDAN KOPARMAK VE ORTAMDA POZİTİF VE NEGATİF İYONLAR ELDE ETMEK İÇİN RADYOAKTİF STATİK ELİMİNATÖRLER KULLANILIR. BUNLAR GENELDE, ALFA PARÇACIKLARI YAYAN KAYNAKLARDIR. ANCAK BUNUN YANINDA, BETA PARÇACIKLARI VE GAMA RADYASYONU YAYAN RADYOAKTİF KAYNAKLAR DA KULLANILIR. RADYOAKTİF İYONİZASYON ÜRETECİ, BİR ATEŞLEME KAYNAĞI YARATMAZ VE ALFA PARÇACIĞI KULLANILMASI HALİNDE TEHLİKELERİ KOLAYLIKLA KONTROL EDİLEBİLİR. RADYOAKTİF BAŞLIKLI; PARATONER BU METODUN BİR UYGULAMASIDIR. BAŞLIK ETRAFINDA HAVA SÜREKLİ OLARAK İYONİZE EDİLMEKTE, TEMİN EDİLEN İLETKEN BİR ORTAM ÜZERİNDEN, TEHLİKELİ BİR SEVİYEYE ERİŞMEDEN HAVADAKİ YÜKLER ÇEKİLMEKTE VE TOPRAĞA VERİLMEKTEDİR.

18 C. GAZ ALEVİ VEYA ENFRARUJ ISITICILAR VASITASIYLA İYONİZASYON HAVA AYRICA GAZ ALEVİ VEYA ENFRARUJ ISITICILAR VASITASIYLA DA İYONİZE EDİLEBİLİR. KÜÇÜK BİR ALEV HUZMESİ VEYA ENFRARUJ ISITICI, STATİK ELEKTRİĞİN İZALE EDİLECEĞİ ORTAM YAKININA TATBİK EDİLİR. DENGESİZ YÜKLER, YARATILAN İYONİZE EDİLMİŞ SAHA BOYUNCA ALEV ÇERÇEVESİNE VEYA ISITICI ALETE İNTİKAL ETTİRİLEREK DENGELENİR. BU METOD PARLAYICI BUHAR VE TOZLARIN MEVCUT OLABİLECEĞİ YERLERDE KULLANILMAMALIDIR.

19 STATİK ELEKTRİK TEHLİKELERİNİN KONTROLÜ 3. Personelin Korunması

20 STATİK ELEKTRİK TEDBİRLERİ

21 FABRİKA EXPROOF MALZEME ÖRNEKLERİ

22 STATİK ELEKTRİKLENMEYE KARŞI BAKIR LEVHA UYGULAMASI

23 EXPROOF HAMMADDE TAŞIMA SİSTEMİ

24 ANTİSTATİK VE TUTUŞMAZ TULUM VE EXPROOF TRANSPALET

25 EXPROOF AYDINLATMA VE EXPROOF ELEKTRİK PRİZLERİ

26 EXPROOF TOZ TOZLAMA SİSTEMİ VE EXPROOF MANİPÜLATÖR SİSTEMLERİ

27 MEVZUAT STATİK ELEKTRİK BAŞTA YANGIN VE PATLAMA OLMAK ÜZERE ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE İNSAN GÜVENLİĞİ ÜZERİNDE BİRÇOK OLUMSUZ ETKİ YARATMAKTADIR. DÜNYADA OLUŞAN KAZALARIN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞUNUN ELEKTRİK KAYNAKLI KAZALAR OLDUĞU BİLİNMEKTEDİR. BU SEBEPLE AVRUPA, İNGİLTERE VE AMERİKA DA KONU İLE İLGİLİ ÇEŞİTLİ STANDARTLAR BULUNMAKTADIR. DÜNYADA KULLANILAN STANDARTLAR KARŞILAŞTIRILDIĞINDA GÖRÜLMÜŞTÜR Kİ EN DETAYLI OLARAK HAZIRLANMIŞ VE KABUL GÖRMÜŞ OLAN NFPA77 STANDARDIDIR. BU SUNUM, NFPA77 STANDARDINA (STATİK ELEKTRİK KAYNAKLARINDAN OLUŞAN TEHLİKELER VE TEHLİKELERİN ÖNLENMESİ) BAĞLI KALINARAK HAZIRLANMIŞTIR. STATİK ELEKTRİK İLE İLGİLİ YARARLANILAN TÜM KAYNAKLAR GÖSTERMİŞTİR Kİ, STATİK ELEKTRİK ÖNLEMLERİNİN TAMAMI TOPRAKLAMA VE BAĞLAMA SİSTEMLERİ KULLANILARAK KONTROL ALTINA ALINABİLİR.

28 SONUÇ VE ÖNERİLER ÜLKEMİZDE STATİK ELEKTRİK KONUSUNDA STANDART OLUŞTURULMALI, TEHLİKESİ BİLİNEN SEKTÖRLERDE BU KONU İLE İLGİLİ ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER KANUN KOYUCU TARAFINDAN YASALAŞTIRILMALI, DÜNYADA MEYDANA GELEN KAZALAR IŞIĞINDA, AYNI VEYA BENZER KAZALARIN TEKRAR YAŞANMAMASI İÇİN GEREKLİ MÜHENDİSLİK ÇALIŞMALARI YAPILARAK TEDBİRLER GENELE YAYILMALIDIR.

29 KAYNAKLAR STATİK ELEKTRİĞİN YARATACAĞI TEHLİKELERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜMLERİ, ŞEBNEM KARUL TONKA, TEZ DANIŞMANI DOÇ. DR. RÜŞTÜ UÇAN, İSTANBUL-2015 NFPA77 RECOMMENDED PRACTİCE ON STATİC ELECTRİCİTY CENELEC, RUE DE STASSARTSTRAAT, 35, B BRUSSELS, BELGİUM. EN , ELECTRİCAL APPARATUS FOR USE İN THE PRESENCE OF COMBUSTİBLE DUST PART2: TEST METHODS; SECTİON 2: METHOD FOR DETERMİNİNG THE ELECTRİCAL RESİSTİVİTY OF DUST İN LAYERS, INTERNATİONAL ELECTROTECHNİCAL COMMİSSİON, BRUSSELS, AMERİCAN INSTİTUTE OF CHEMİCAL ENGİNEERS, 3 PARK AVENUE, NEW YORK, NY

30 TEŞEKKÜRLER

STATİK ELEKTRİĞİN PATLAYICI ORTAMLARDA YARATACAĞI TEHLİKELERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜMLERİ

STATİK ELEKTRİĞİN PATLAYICI ORTAMLARDA YARATACAĞI TEHLİKELERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜMLERİ STATİK ELEKTRİĞİN PATLAYICI ORTAMLARDA YARATACAĞI TEHLİKELERİN TESPİTİ VE ÇÖZÜMLERİ ŞEBNEM KARUL TONKA İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ANABİLİM DALI BARTON

Detaylı

STATİK ELEKTRİK. F.Ünal TOKTA Ş Elk.Y.Müh. Teknik Emniyet Müşaviri 1) STATİK ELEKTRİK NEDİR VE NASIL OLUŞUR?

STATİK ELEKTRİK. F.Ünal TOKTA Ş Elk.Y.Müh. Teknik Emniyet Müşaviri 1) STATİK ELEKTRİK NEDİR VE NASIL OLUŞUR? STATİK ELEKTRİK F.Ünal TOKTA Ş Elk.Y.Müh. Teknik Emniyet Müşaviri 1) STATİK ELEKTRİK NEDİR VE NASIL OLUŞUR? Statik Elektrik (veya durgun elektrik), belli bazı nedenlerle meydana gelen ve isminden de anlaşıldığı

Detaylı

STATİK ELEKTRİK SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON

STATİK ELEKTRİK SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ İçindekiler 1.Elektriğin Tanımı ve Üstünlükleri

Detaylı

Elektrik Yük ve Elektrik Alan

Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Hedef Öğretiler Elektrik yükler ve bunların iletken ve yalıtkanlar daki davranışları. Coulomb s Yasası hesaplaması Test yük kavramı ve elektrik alan tanımı.

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elektron ve proton

Detaylı

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler:

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler: ELEKTROSTATİK Elektrostatik; durgun elektrik yüklerinin birbirleriyle ilişkilerinden, atom altı parçacıklarının etkileşmesine kadar geniş bir sahada yer alan fiziksel olayları inceler. Atomun merkezinde

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK / FİZİKSEL OLAYLAR

HAYALİMO EKİBİ 7. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK / FİZİKSEL OLAYLAR ELEKTRİK YÜKLERİ VE ELEKTRİKLENME Kış aylarında kazağınızı çıkarırken saçınızdan bazı çıtırtılar geldiğini duymuşsunuzdur. Soğuk havalarda, kollarınızın ve bacaklarınızın hareketi, giysilerinizin birbirine

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ - 1.HAFTA - İÇ DONANIM BİRİMLERİ ANAKARTLAR Anakart, bilgisayar parçalarını ve bu parçalar arasında veri iletimini sağlayan yolları üzerinde barındıran elektronik devrelere

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 205 Elektroterapi I Temel Kavramlar yrd.doç.dr. emin ulaş erdem Elektrik, Akım, Gerilim Nedir? Elektriği anlamak için ilk olarak maddenin en kucuk birimi olan atomları anlamak gerekir. Atomlar bir

Detaylı

Elektriklenme. Mustafa ÇELİK

Elektriklenme. Mustafa ÇELİK Elektriklenme Mustafa ÇELİK 1. Elektriklenme Yün kumaşa sürtülen ebonit çubuk ve ipek kumaşa sürtülen cam çubuk ile asılı durumda bulunan alüminyum folyo arasında bir çekim etkisi gözlenir. Yün kumaşa

Detaylı

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir.

Yüksüz (nötr) bir atomdaki elektronların ( ) yük toplamı, protonların (+) yük toplamına eşittir. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:...

M O Q R L. ADI: SOYADI: No: Sınıfı: Tarih.../.../... ALDIĞI NOT:... ADI: OYADI: o: ınıfı: Tarih.../.../... ADIĞI OT:... 1. ıknatıslarla ilgili olarak; I. Bir mıknatısın çekme özelliğinin fazla olduğu uç kısımlarına mıknatısın kutuları denir. II. Tek kutuplu bir mıknatıs

Detaylı

E.S.E (Erken Akış Uyarımlı) Paratonerler

E.S.E (Erken Akış Uyarımlı) Paratonerler E.S.E (Erken Akış Uyarımlı) Paratonerler Havanın iyi bir iletken olmaması bünyesinde elektrik yükleri bulunduran bulutları oluşturur. Fiziksel nedenlerden ötürü, bulutun yüklenmesi sırasında yere yakın

Detaylı

1 elemanter yük = 1, C

1 elemanter yük = 1, C ELEKTRİK Elektrik, çağımızda eğitilmiş her insanın bilmesi gereken bir kavramdır. Kullandığımız birçok araçta elektrik ve manyetizma yasaları rol oynar: Radyo, televizyon, bilgisayar ve otomobil bunlardan

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Testin 1 in Çözümleri 1. B manyetik alanı sabit v hızıyla hareket ederken,

Detaylı

Patlama nedir? Tozların, gazların ve patlayıcıların kimyasal enerjisinin ani büyümesi. www. atexegitim.com

Patlama nedir? Tozların, gazların ve patlayıcıların kimyasal enerjisinin ani büyümesi. www. atexegitim.com Patlama nedir? Tozların, gazların ve patlayıcıların kimyasal enerjisinin ani büyümesi Toz patlaması Toz patlaması Toz patlamasının etkileri çok yıkıcı olabilmektedir. Toz Patlaması - Riskler ve Korunma

Detaylı

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ

ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ ÖLÇME VE ÖLÇÜ ALETLERİ 1. KISA DEVRE Kısa devre; kırmızı, sarı, mavi, nötr ve toprak hatlarının en az ikisinin birbirine temas ederek elektriksel akımın bu yolla devresini tamamlamasıdır. Kısa devre olduğunda

Detaylı

BÖLÜM 2. Gauss s Law. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley

BÖLÜM 2. Gauss s Law. Copyright 2008 Pearson Education Inc., publishing as Pearson Addison-Wesley BÖLÜM 2 Gauss s Law Hedef Öğretiler Elektrik akı nedir? Gauss Kanunu ve Elektrik Akı Farklı yük dağılımları için Elektrik Alan hesaplamaları Giriş Statik Elektrik, tabiatta birbirinden farklı veya aynı,

Detaylı

Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar ve ATEX Yönetmelikleri

Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar ve ATEX Yönetmelikleri Patlayıcı Ortamlarda Kullanılan Ekipmanlar ve ATEX Yönetmelikleri Hamdi Nadir Tural Araştırma&Geliştirme Bölümü Mart 2013 Özet Günümüzde Avrupa birliği ülkelerinde geçerli olan ve Avrupa dışında birçok

Detaylı

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ

CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ CİSİMLERİN ELEKTRİKLENMESİ VE ELEKTRİKLENME ÇEŞİTLERİ Çoğu kez yünlü kazağımızı ya da naylon iplikten yapılmış tişörtümüzü çıkartırken çıtırtılar duyarız. Eğer karanlık bir odada kazağımızı çıkartırsak,

Detaylı

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr 1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: temirturk@pau.eu.tr 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()

Detaylı

MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ SEZEN DEMİR

MADDENİN HALLERİ KATI SIVI GAZ SEZEN DEMİR KATI SIVI GAZ Maddenin halleri, katı, sıvı, gaz ve plazma olmak üzere dört tanedir. Gündelik hayatta maddeler genel olarak katı, sıvı ya da gaz halinde bulunur, ancak Dünya dışında, evrendeki maddenin

Detaylı

STATİK ELEKTRİĞİN GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZET SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON

STATİK ELEKTRİĞİN GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZET SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON SİSTEM ANALİZİ KONTROL VE OTOMASYON İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ Oluşan Elektrostatik Voltaj Değerleri Statik elektriği

Detaylı

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ

ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ ATOMLAR ARASI BAĞLAR Doç. Dr. Ramazan YILMAZ Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esentepe Kampüsü, 54187, SAKARYA Atomlar Arası Bağlar 1 İyonik Bağ 2 Kovalent

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011)

ELEKTRİK. 2. Evsel aboneler için kullanılan kaçak akım rölesinin çalışma akım eşiği kaç ma dır? ( A Sınıfı 02.07.2011) ELEKTRİK 1. Bir orta gerilim (OG) dağıtım sisteminin trafodan itibaren yüke doğru olan kısmının (sekonder tarafının) yapısı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? ( A Sınıfı 02.07.2011) A)

Detaylı

TOPRAKLAMA. b) Cihazların, bina aksamının ve benzeri elemanların aralarında, işletme esnasında potansiyel farkı meydana gelmemesini temin etmektir.

TOPRAKLAMA. b) Cihazların, bina aksamının ve benzeri elemanların aralarında, işletme esnasında potansiyel farkı meydana gelmemesini temin etmektir. TOPRAKLAMA Elektrik tesislerinde aktif olmayan bölümler ile sıfır iletkenleri ve bunlara bağlı bölümlerin, bir elektrot yardımı ile, toprakla iletken bir şekilde birleştirilmesine TOPRAKLAMA denilmektedir.

Detaylı

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Tanımlar

ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK. Tanımlar ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA GÜVENLİK Tanımlar 1 İçerik 1. Giriş Temel tanım ve kavramlar Enerji şebekesi (Üretim, iletim ve dağıtım aşamaları) Temel bileşenler (İletkenler, elektrik tesisat ekipmanları, anahtarlama

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik 2. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F 2 q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMLI

12. SINIF KONU ANLATIMLI 12. SINIF KONU ANLATIMLI 3. ÜNİTE: DALGA MEKANİĞİ 2. Konu ELEKTROMANYETİK DALGA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ 2 Elektromanyetik Dalga Etkinlik A nın Yanıtları 1. Elektromanyetik spektrum şekildeki gibidir.

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

Bölüm 1 Elektrik Alanları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Elektrik Alanları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU E Bölüm 1 Elektrik Alanları Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU ELEKTRİK ALANLARI Elektrik Yüklerinin Özellikleri Coulomb Kanunu Elektrik Alanı Düzgün Bir EA da Yüklü Parçacıkların Hareketi Elektrik Yüklerinin

Detaylı

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar

Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar Malzemeler elektrik yükünü iletebilme yeteneklerine göre 3 e ayrılırlar. İletkenler Yarı-iletkenler Yalıtkanlar : iletkenlik katsayısı (S/m) Malzemelerin iletkenlikleri sıcaklık ve frekansla değişir. >>

Detaylı

Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler

Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler Ders 2- Temel Elektriksel Büyüklükler Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net Yük Elektriksel yük maddelerin temel özelliklerinden biridir. Elektriksel yükün iki temel

Detaylı

Precipitator ı üretti. Yanan cisimlerden çıkan külleri tutarak çevre kirliliği oluşmasını engellemiştir.

Precipitator ı üretti. Yanan cisimlerden çıkan külleri tutarak çevre kirliliği oluşmasını engellemiştir. Statik elektrik dingin haldeki elektriği belirtir ve çevresindeki maddelerle etkileşen malzemenin yüzeyindeki elektriksel dengesizliktir. Bir atom ya da molekül elektron kaybettiğinde veya kazandığında

Detaylı

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir.

Atomdan e koparmak için az ya da çok enerji uygulamak gereklidir. Bu enerji ısıtma, sürtme, gerilim uygulama ve benzeri şekilde verilebilir. TEMEL ELEKTRONİK Elektronik: Maddelerde bulunan atomların son yörüngelerinde dolaşan eksi yüklü elektronların hareketleriyle çeşitli işlemleri yapma bilimine elektronik adı verilir. KISA ATOM BİLGİSİ Maddenin

Detaylı

Elektronik-I. Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT

Elektronik-I. Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT Elektronik-I Yrd. Doç. Dr. Özlem POLAT Kaynaklar 1-"Electronic Devices and Circuit Theory", Robert BOYLESTAD, Louis NASHELSKY, Prentice-Hall Int.,10th edition, 2009. 2- Elektronik Cihazlar ve Devre Teorisi,

Detaylı

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi

Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Toz Patlaması ve Tozdan Kaynaklanan Güvenlik Risklerinin Yönetimi Serdar GÜLTEK Makine Müh., FPE, M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Serkan KÜÇÜK Kimya Müh., M.Sc. İş Güvenliği Uzmanı (A) Toz Patlaması Parametreleri

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız, tartışmalarımız, durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik

Detaylı

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler

Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler Kimyasal Bağlar; Atomların bir arada tutulmalarını sağlayan kuvvetlerdir Atomlar daha düşük enerjili duruma erişmek (daha kararlı olmak) için bir araya gelirler İki ana gruba ayrılır Kuvvetli (birincil,

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison

Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Thomas Alva Edison Sensörler Öğr. Gör. Erhan CEMÜNAL Sıkı bir çalışmanın yerini hiç bir şey alamaz. Deha yüzde bir ilham ve yüzde doksandokuz terdir. Thomas Alva Edison İçerik TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI Transdüser ve Sensör

Detaylı

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı;

1 Elektrik Yükleri. Test 1 in Çözümleri. Dokunma sırasında her küre kendi yarıçapıyla orantılı yük alır. K ve L nin dokunması ile yük dağılımı; 1 Elektrik Yükleri 1 Test 1 in Çözümleri 3. 1. P R S M r r 3r d ve kürelerinin yükleri q olarak verilmiştir. Bu durumda küresi, R küresinden elektronları kendine doğru çekerek, R nin sol yanını () ile

Detaylı

Arme Danışmanlık Ltd. Şti.

Arme Danışmanlık Ltd. Şti. STATİK ELEKTRİK YÜKLERİNİN ÖLÇÜLEREK, OLUŞABİLECEK KIVILCIMLARIN POTANSİYEL ENERJİ DÜZEYLERİNİN TAYİNİ İLE PATLAMA RİSKİNİN KESTİRİLMESİNE İLİŞKİN BİR UYGULAMA ÖNERİSİ Serkan Küçük Kimya Müh. MSc. Danışmanlık

Detaylı

STATİK ELEKTRİK Mesleki İngilizce Çeviri Kontrol ve Otomasyon Mekatronik

STATİK ELEKTRİK Mesleki İngilizce Çeviri Kontrol ve Otomasyon Mekatronik STATİK ELEKTRİK Mesleki İngilizce Çeviri Kontrol ve Otomasyon Mekatronik İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ / FIRAT ÜNİVERSİTESİ / ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ / SİİRT ÜNİVERSİTESİ SEFA SEZER / İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ İçindekiler

Detaylı

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım

FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım FİZİK 2 ELEKTRİK VE MANYETİZMA Elektrik yükü Elektrik alanlar Gauss Yasası Elektriksel potansiyel Kondansatör ve dielektrik Akım ve direnç Doğru akım devreleri Manyetik alanlar Akım nedeniyle oluşan manyetik

Detaylı

Elektrik Akımına Kapılıp Çarpılmak

Elektrik Akımına Kapılıp Çarpılmak Elektrik Akımına Kapılıp Çarpılmak Birçoğumuz yaşamı boyunca birçok kere elektrik akımına maruz kalmış, en azından iletken cisimlere veya başka birine dokunduğumuzda statik elektriği hissetmiş; ama bu

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri

Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri Ünite Elektrik ve Manyetizma Sorularının Çözümleri 1- Elektrostatik - Elektrik Akımı, Potansiyel Fark ve Direnç - Elektrik Enerjisi ve Elektriksel Güç 4- Manyetizma 1 Elektrostatik Testlerinin Çözümleri

Detaylı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fizik Bölümü Fizik II Dersi Birinci Ara Sınavı 9 Mart 20 Hazırlayan: Yamaç Pehlivan Başlama saati: :00 Bitiş Saati: 2:20 Toplam Süre: 80 Dakika Lütfen adınızı ve

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

YILDIRIMDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

YILDIRIMDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ YILDIRIMDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ Burçin RENDA Yüksek Elektrik Mühendisi Erke Elektrik, İstanbul erkemuhendislik@kobinet.org.tr 1. YILDIRIMIN TANIMI Havanın iyi bir iletken olmaması bünyesinde yüksek gerilimli

Detaylı

I. FOTOELEKTRON SPEKTROSKOPĠSĠ (PES) PES orbital enerjilerini doğrudan tayin edebilir. (Fotoelektrik etkisine benzer!)

I. FOTOELEKTRON SPEKTROSKOPĠSĠ (PES) PES orbital enerjilerini doğrudan tayin edebilir. (Fotoelektrik etkisine benzer!) 5.111 Ders Özeti #9 Bugün için okuma: Bölüm 1.14 (3.Baskıda, 1.13) Elektronik Yapı ve Periyodik Çizelge, Bölüm 1.15, 1.16, 1.17, 1.18, ve 1.20 (3.Baskıda, 1.14, 1.15, 1.16, 1.17, ve 1.19) Atom Özelliklerinde

Detaylı

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ

BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ BİYOLOJİK MOLEKÜLLERDEKİ KİMYASALBAĞLAR BAĞLAR KİMYASAL VE HÜCRESEL REAKSİYONLAR Yrd. Doç.Dr. Funda BULMUŞ Atomun Yapısı Maddenin en küçük yapı taşı olan atom elektron, proton ve nötrondan oluşmuştur.

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY.

MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY. MALZEME BİLGİSİ DERS 4 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA TEMEL KAVRAMLAR ATOMLARDA ELEKTRONLAR PERİYODİK TABLO BÖLÜM II ATOM YAPISI VE ATOMLARARASı BAĞLAR BAĞ KUVVETLERİ VE ENERJİLERİ

Detaylı

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5 ELEKTRİKLENME VE ELEKTROSKOP Elektriklenme: Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya () negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Cisimlerede iki tür elektrik yükü vardır: 1. Pozitif(+)

Detaylı

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1

Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Ölçme Kontrol ve Otomasyon Sistemleri 1 Dr. Mehmet Ali DAYIOĞLU Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 1. Elektroniğe giriş Akım, voltaj, direnç, elektriksel

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Atomsal Yapı ve Atomlararası Bağ1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ

ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ Dr. Cemile BARDAK Ders Gün ve Saatleri: Çarşamba (09:55-12.30) Ofis Gün ve Saatleri: Pazartesi / Çarşamba (13:00-14:00) 1 TEMEL KAVRAMLAR Bir atom, proton (+), elektron (-) ve

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

1. Statik Elektrik. 2. Statik Elektriklenme Yöntemleri

1. Statik Elektrik. 2. Statik Elektriklenme Yöntemleri 1. Statik Elektrik Tarihsel süreç içerisinde elektrik, kendisini ilk olarak durgun yüklerin oluşturduğu statik elektrik olarak göstermiştir. Çok eski çağlarda kumaşa sürtülmüş kehribar tüylerinin küçük

Detaylı

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ

MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ MALZEMENİN İÇ YAPISI: Katılarda Atomsal Bağ Bölüm İçeriği Bağ Enerjisi ve Kuvveti Atomlar arası mesafe, Kuvvet ve Enerji İlişkisi Atomlar arası Mesafeyi Etkileyen Faktörler. Sıcaklık, Iyonsallik derecesi,

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu. Test 1 in Çözümleri 7 Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu 225 Test 1 in Çözümleri 1. Elektrikçe yüksüz parçacıklar olan fotonların kütleleri yoktur. Işık hızıyla hareket ettikleri için atom içerisinde bulunamazlar. Fotonlar

Detaylı

HIZLANDIRICI FİZİĞİ. Doğru Akım Hızlandırıcıları. Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018

HIZLANDIRICI FİZİĞİ. Doğru Akım Hızlandırıcıları. Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018 HIZLANDIRICI FİZİĞİ Doğru Akım Hızlandırıcıları Semra DEMİRÇALI Fen Bilimleri Öğretmeni DENİZLİ (TTP-7 Katılımcısı) 05/03/2018 İÇİNDEKİLER 1. Elektrostatik Hızlandırıcılar 1.1. Cockroft- Walton Hızlandırıcısı

Detaylı

ELEKTRİK- ELEKTRONİK BİLGİSİ DERSİ

ELEKTRİK- ELEKTRONİK BİLGİSİ DERSİ ELEKTRİK- ELEKTRONİK BİLGİSİ YRD. DOÇ.DR ERKAN DENİZ ELEKTRİK- ELEKTRONİK BİLGİSİ DERSİ 1.1. ELEKTRİĞİN KISA TARİHÇESİ Hayatımızı sürdürebilmemiz için genellikle bir enerji türünü başka bir enerji türüne

Detaylı

RADYASYON FİZİĞİ 1. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu

RADYASYON FİZİĞİ 1. Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu RADYASYON FİZİĞİ 1 Prof. Dr. Kıvanç Kamburoğlu Herbirimiz kısa bir süre yaşarız ve bu kısa süre içerisinde tüm evrenin ancak çok küçük bir bölümünü keşfedebiliriz Evrenle ilgili olarak en anlaşılamayan

Detaylı

Elektrik ve Manyetizma

Elektrik ve Manyetizma 5 Ünite Elektrik ve Manyetizma 1. Elektrostatik. Elektrik Akımı 3. Manyetizma 1 Elektrostatik Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 4. 3q F q F 1 1. cam çubuk ipek kumaş d Etkinin tepkiye eşitliği prensibine

Detaylı

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz.

Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı. olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel. Üniversitesi Kimyası Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR Aşağıda verilen özet bilginin ayrıntısını, ders kitabı olarak önerilen, Erdik ve Sarıkaya nın Temel Üniversitesi Kimyası" Kitabı ndan okuyunuz. KİMYASAL BAĞLAR İki atom veya atom grubu

Detaylı

Elektrik ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler

Elektrik ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Öneriler ÜNİTE 8 Elektrik Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra, enerji kavramının, elektrik ve etkilerine ne şekilde uygulanabileceğini kavrayacak, elektrik akımını, elektrik devrelerini, potansiyel farkını, ohm

Detaylı

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar.

Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Valans Elektronları Atomun en dış kabuğundaki elektronlara valans elektron adı verilir. Valans elektronları kimyasal reaksiyona ve malzemenin yapısına katkı sağlar. Bir atomun en dış kabuğundaki elektronlar,

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip

Detaylı

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:

Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır: İyonik bağlar, elektronlar bir atomdan diğerine aktarıldığı zaman

Detaylı

Malzemelerin Fiziksel Özellikleri

Malzemelerin Fiziksel Özellikleri Malzemelerin Fiziksel Özellikleri Doç.Dr. Nil TOPLAN 2016 1 KONULAR 1. Hafta (15 Şubat): Elektriğin tanımı ve elektrik akımı iletimine göre malzemelerin sınıflandırılması 2. Hafta (22 Şubat): Elektronik

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

2018-Fen-Deneme Sınavı 7

2018-Fen-Deneme Sınavı 7 2018-Fen-Deneme Sınavı 7 4. Aşağıda lityum elementinin elektron dağılımı verilmiştir. Elektron dağılımına bakılan element ile ilgili; 1. Nötron sayısı 2. Grup numarası 3. Periyodik cetveldeki yeri 4. Nötr

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

1. ATOMLA İLGİLİ DÜŞÜNCELER

1. ATOMLA İLGİLİ DÜŞÜNCELER 1. ATOMLA İLGİLİ DÜŞÜNCELER Democritus Maddenin tanecikli yapıda olduğunu ileri sürmüş ve maddenin bölünemeyen en küçük parçasına da atom (Yunanca a-tomos, bölünemez ) adını vermiştir Lavoisier Gerçekleştirdiği

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak.

EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ. 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. EŞ POTANSİYEL VE ELEKTRİK ALAN ÇİZGİLERİ AMAÇ: 1. Zıt yükle yüklenmiş iki iletkenin oluşturduğu eş potansiyel çizgileri araştırıp bulmak. 2. Bu eş potansiyel çizgileri kullanarak elektrik alan çizgilerinin

Detaylı

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin)

Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) Atomun Yapısı Boşlukta yer kaplayan, hacmi, kütlesi ve eylemsizliği olan her şeye madde denir. Maddeyi (elementi) oluşturan ve maddenin (elementin) kendi özelliğini taşıyan en küçük yapı birimine atom

Detaylı

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır.

Soygazların bileşik oluşturamamasının sebebi bütün orbitallerinin dolu olmasındandır. KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha kararlı (az enerjiye sahip) olmalıdırlar. Genelleme

Detaylı

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır. 1.Katmanda en çok 2

Detaylı

Hazırlayan: Tugay ARSLAN

Hazırlayan: Tugay ARSLAN Hazırlayan: Tugay ARSLAN ELEKTRİKSEL TERİMLER Nikola Tesla Thomas Edison KONULAR VOLTAJ AKIM DİRENÇ GÜÇ KISA DEVRE AÇIK DEVRE AC DC VOLTAJ Gerilim ya da voltaj (elektrik potansiyeli farkı) elektronları

Detaylı

ELEKTROMANYETİK ALAN TEORİSİ

ELEKTROMANYETİK ALAN TEORİSİ ELEKTROMANYETİK ALAN TEORİSİ Hafta Konu 1 Vektör Analizi 2 Koordinat Sistemleri ve Dönüşümler 3 Elektrik Yükleri ve Alanlar 4 Elektriksel Akı ve Gauss Yasası 5 Diverjansın Fiziksel Anlamı ve Uygulamaları

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

ELEKTROMANYETİK ALAN TEORİSİ

ELEKTROMANYETİK ALAN TEORİSİ ELEKTROMANYETİK ALAN TEORİSİ Hafta Konu 1 Vektör Analizi 2 Koordinat Sistemleri ve Dönüşümler 3 Elektrik Yükleri ve Alanlar 4 Elektriksel Akı ve Gauss Yasası 5 Diverjansın Fiziksel Anlamı ve Uygulamaları

Detaylı

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar

GENEL KİMYA. 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar GENEL KİMYA 4. Konu: Kimyasal türler, Kimyasal türler arasındaki etkileşimler, Kimyasal Bağlar Kimyasal Türler Doğada bulunan bütün maddeler tanecikli yapıdadır. Maddenin özelliğini gösteren küçük yapı

Detaylı

Maddenin Mekanik Özellikleri

Maddenin Mekanik Özellikleri Gaz Sıvı Katı Bölüm 1 Maddenin Mekanik Özellikleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Maddenin Mekanik Özellikleri Maddenin Halleri Katı Sıvı Gaz Plazma Yoğunluk ve Özgül Ağırlık Hooke Kanunu Zor ve Zorlama

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI ve LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI

MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI MEKATRONİĞİN TEMELLERİ TEMEL ELEKTRONİK KAVRAMLARI KONDANSATÖR Kondansatör iki iletken plaka arasına bir yalıtkan malzeme konarak elde edilen ve elektrik enerjisini elektrostatik enerji olarak depolamaya

Detaylı

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Atomların katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Ancak bir atom, tek katmanlıysa ve bu katmanda iki elektronu varsa kararlıdır. Atomun iki

Detaylı

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL

Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar. Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz, Birimler ve Tanımlar Dr. Halil DEMİREL Radyasyon, Radyoaktivite, Doz ve Birimler Çekirdek Elektron Elektron Yörüngesi Nötron Proton Nükleon Atom 18.05.2011 TAEK - ADHK 2

Detaylı