PROBLEMLERLE GÖRELİ MEKANİK VE ELEKTRODİNAMİK

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PROBLEMLERLE GÖRELİ MEKANİK VE ELEKTRODİNAMİK"
  • Su Akar
  • 5 yıl önce
  • İzleme sayısı:

Transkript

1 PROBLEMLERLE GÖRELİ MEKANİK VE ELEKTRODİNAMİK ÇÖZÜMLÜ 11 PROBLEM Prof. Dr. Harun AKKUŞ 215

2 1 PROBLEMLERLE GÖRELİ MEKANİK VE ELEKTRODİNAMİK ÇÖZÜMLÜ 11 PROBLEM Prof. Dr. Harun AKKUŞ 215

3 2 İÇİNDEKİLER Önsöz BİRİNCİ BÖLÜM: GÖRELİ MEKANİK Problemler Çözümler İKİNCİ BÖLÜM: ELEKTRODİNAMİK Problemler Çözümler Kaynakça

4 3 ÖNSÖZ Bu kitap, Özel Görelilik Teorisine dayalı Göreli Mekanik ve Klasik Elektrodinamiğin temel kavramlarını problemler yardımıyla anlatabilmek amacıyla hazırlanmıştır. Kitap, göreli mekaniğe dair 51 ve elektrodinamiğe dair 5 olmak üzere toplam 11 çözülmüş problemden ibarettir. Elbette bu teorilere ait her şey kitabın kapsamında değildir. Ancak göreli mekaniğin ve elektrodinamiğin temel felsefelerinin kavratılması amacıyla kavramsal problemlere ağırlık verilmiştir. Elektrodinamik kısmında temel yük dinamiği ile ilgili problemlere yer verilmiş ve Maxwell denklemleri bu kısma dâhil edilmemiştir. Dünya fizik literatüründe söz konusu alanlarda yazılmış sayısız ders kitabı ve ders notları mevcuttur. Ancak kitabın özellikle bu alanlardaki Türkçe fizik literatürüne katkısı olacağı kanaatindeyim. Kitap göreli mekaniğe ve elektrodinamiğe ait her şeyi okuyucuya yansıtmasa da lisans ve lisansüstü seviyede söz konusu alanlarda gerekli temellerin atılmasına yardımcı olacak niteliktedir. Yararlanmak isteyen her okuyucuya faydalı olması dileğiyle 29 Ekim 215, Van Harun AKKUŞ

5 4 BİRİNCİ BÖLÜM GÖRELİ MEKANİK

6 5 PROBLEMLER

7 6 Problem 1.1. Lorentz koordinat dönüşümlerini elde ediniz. Problem 1.2. Ters Lorentz dönüşümlerini elde ediniz. Problem 1.3. Lorentz koordinat dönüşümlerinin, limiti altında Galileo koordinat dönüşümlerine indirgendiğini gösteriniz. Problem 1.4. Lorentz dönüşüm tensörünü oluşturunuz. Problem 1.5. Lorentz koordinat dönüşümlerini kullanarak 3-boyutlu hızın bileşenleri için dönüşüm formüllerini bulunuz. Problem 1.6. Problem 1.5 te bulunan hız dönüşümlerini limiti altında Galileo hız dönüşümlerine indirgeyiniz. Problem 1.7. Minkowski uzayında 4-boyutlu hızın bileşenlerini bulunuz. Problem 1.8. Hareketli bir cismin (veya koordinat sisteminin) üzerine çakılı bir saatin gösterdiği özgün zamanı, durgun bir koordinat sistemine çakılı bir saatin gösterdiği zaman cinsinden bulunuz. Problem 1.9. Bir hareketli referans sistemine göre uzunluğu l olan bir çubuğun boyunu, çubuğun durgun olduğu referans sistemindeki özgün uzunluğu cinsinden bulunuz. Problem 1.1. Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın eylem fonksiyonelini bulunuz. Problem Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın Lagrange fonksiyonunu bulunuz.

8 7 Problem Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın momentumunu bulunuz. Problem Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın toplam mekanik enerjisini bulunuz. Problem Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın toplam enerjisi ile momentumu arasında bir bağıntı bulunuz. Problem boyutlu momentum vektörünün bileşenlerini bulunuz. Problem boyutlu momentum vektörünün bileşenleri için Lorentz dönüşümlerini bulunuz. Problem boyutlu kuvvet vektörünün bileşenlerini bulunuz. Problem Özgün hacmi = olan bir dikdörtgenler prizmasının kenarı, durgun olduğu sistemde ( referans sisteminde) -ekseni boyunca yerleştirilmiştir. referans sistemi ise sistemine göre doğrultusunda sabit hızıyla hareket ettiğine göre prizmanın referans sistemine göre hacmi ne olur? Hesaplayınız. Problem Durgun olduğunuz bir eylemsiz referans sistemine göre bir uzay aracı, +-yönünde.8 hızıyla ilerlemektedir. Bu uzay aracından +yönünde yayılan ışık demetinin hızını ölçtüğünüzde ne bulursunuz? Problem 1.2. Kırılma indisi olan bir şeffaf blok size göre, sabit bir hızıyla +-yönünde ilerlemektedir. Bir ışık demeti de aynı yönde bloğun içinden geçmektedir. Size göre ışık demetinin şeffaf blok içindeki hızı ne olur?

9 8 Problem Bir eylemsiz referans sisteminin orijininde durgun haldesiniz. Sizden 1 km uzaklıkta, -ekseni üzerinde bir noktada bir olay olduğunu gözlemlediniz. Bu olaydan 1 saniye sonra, yine -ekseni üzerinde sizden 2 km uzaklıkta başka bir noktada ikinci bir olay daha gözlemlediniz. Başka bir eylemsiz referans sisteminin orijininde durgun olan başka bir gözlemci ise bu iki olayı, -ekseni üzerinde aralarında 1 km mesafe olan eş-zamanlı olaylar olarak görmüştür. Bu ikinci referans sisteminin size göre hızı ne kadardır? Problem Problem 1.21 deki eylemsiz referans sistemleri için Lorentz dönüşüm tensörünü yazınız. Problem Bir cismin hızı, bir eylemsiz referans sistemine göre = + olarak; diğer bir eylemsiz referans sistemine göre ise = + olarak ölçülmüştür. Bu iki eylemsiz referans sistemi arasındaki göreli hızın yönünü ve büyüklüğünü bulunuz. Problem Bir çubuk =,9 hızıyla, boyu doğrultusunda hareket ederse boyundaki kısalma ne kadar olur? Problem Durgun olduğunuz referans sisteminde bir çubuğun boyunu ölçüp not ettiniz (ki bu, çubuğun özgün uzunluğudur). Daha sonra aynı çubuğun boyunu, boyu doğrultusunda hareket ederken ölçtünüz ve özgün uzunluğunun yarısına eşit buldunuz. Çubuk hangi hızla hareket etmiştir? Problem yaşındaki bir uzay gezgini, Dünya dan yola çıkarak Samanyolu galaksisinin sınırına sabit hızla gidip geri dönmüştür ve döndüğünde kendi saatine göre artık 11 yaşındadır. Dünya dan galaksi sınırına uzaklığın

10 9 yaklaşık olarak 5 bin ışık yılı olduğunu varsayarsak, gezginin aracı seyahati boyunca hangi sabit hızla hareket etmiştir? Problem Problem 1.26 daki gezginin seyahati esnasında Dünya da ne kadar zaman geçmiştir? Problem Bir müon demetinin hızını =,8 ve müonların ortalama ömürlerini 3 olarak ölçtünüz. Müonların durgun oldukları referans sisteminde ortalama ömürleri ne kadar olur? Problem boyutlu açısal momentum tensörünün bileşenlerini bulunuz. Problem boyutlu açısal momentum vektörünün bileşenlerinin Lorentz dönüşümlerini bulunuz. Problem Ay ın özgün yarıçapı yaklaşık olarak 174 ve yörüngesel hızı yaklaşık olarak 1,2 / dir. Dünya daki bir gözlemci, Ay ın yarıçapında yörüngesel hareketinden dolayı ne kadarlık bir kısalma görür? Problem eylemsiz referans sistemi, eylemsiz referans sistemine göre -doğrultusunda sabit hızıyla hareket etmektedir. Üçüncü bir eylemsiz referans sistemi ise referans sistemine göre aynı doğrultuda sabit hızıyla hareket etmektedir. ve eylemsiz referans sistemleri arasındaki Lorentz dönüşümlerini bulunuz. Problem Problem 1.32 deki eylemsiz referans sisteminde - ekseni boyunca yerleştirilmiş ve özgün uzunluğu olan bir çubuğun boyu, ve eylemsiz referans sistemlerindeki gözlemcilere gör ne kadardır?

11 1 Problem Durgun haldeyken, -ekseni yönünden bir paçacığın size doğru,6 hızıyla; bir diğer parçacığın ise +-ekseni yönünden size doğru,8 hızıyla geldiğini gözlemlediniz. Parçacıkların birbirlerine göre hızlarının büyüklüğü ne kadardır? Problem Bir uzay aracı, Jüpiter in yakınlarındaki bir uzay istasyonun yanından =,75 hızıyla geçip Dünya ya doğru ilerlemektedir. Uzay aracı istasyonun yanından geçtiğinde, istasyondan Dünya ya bir radyo sinyali gönderilmiştir. Gönderilen sinyal Dünya daki bir gözlemci tarafından 35 dakika sonra alınmıştır. Dünya daki gözlemciye göre, uzay aracının Dünya ya varması ne kadar sürer? Problem Problem 1.35 teki uzay aracının Dünya ya varış süresi, uzay aracının mürettebatına göre ne kadar olacaktır? Problem Bir uzay aracı Dünya dan uzaklarda =,5 sabit hızıyla Dünya dan uzaklaşmaktadır. Uzay aracı Dünya dan 1 milyar km uzakta iken Dünya dan uzay aracına bir sinyal gönderiliyor. Dünya daki gözlemciye göre sinyal, uzay aracına ne kadar sürede varır? Problem Problem 1.37 deki sinyalin Dünya dan uzay aracına varış süresi, uzay aracının mürettebatına göre ne kadar olacaktır? Problem Türkiye nin yıllık ortalama elektrik enerjisi tüketimi yaklaşık 26 milyar kwh (kilovat-saat) civarındadır. Bir yılda tüketilen bu enerji miktarı, ne kadarlık bir kütlenin enerjiye dönüştürülmesiyle elde edilebilir?

12 11 Problem 1.4. Bir cismin kinetik enerjisinin, durgun kütle enerjisine eşit olabilmesi için hangi hızla hareket etmesi gerekir? Bu hız cismin kütlesine bağlımıdır? Problem Elektronun, protonun ve nötronun durgun kütle enerjilerini elektron-volt (ev) cinsinden hesaplayınız. Problem Bir elektronu, bir elektriksel potansiyel fark altında durgun halden,9 lik bir hıza çıkarmak isteseniz ne kadarlık bir elektriksel potansiyel farka gereksiminiz vardır? Problem Dalga boyu 7 olan bir kırmızı ışık fotonunun ve dalga boyu 1 olan bir -ışını fotonunun etkin kütlelerini bulunuz. Problem Minkowski uzayında 4-boyutlu ivmenin bileşenlerini bulunuz. Problem Minkowski uzayında 4-boyutlu hızın kendisiyle skaler çarpımını bulunuz. Problem Minkowski uzayında 4-boyutlu ivme ile 4-boyutlu hızın birbirlerine dik (ortogonal) olduklarını gösteriniz. Problem Minkowski uzayında klasik dinamiğin ana yasasını (yani Newton un ikinci yasasını) ifade ediniz. Problem Problem 1.47 de eğer kütle sabit olmazsa dinamik yasası nasıl değişir?

13 12 bulunuz. Problem boyutlu ivmenin bileşenleri için Lorentz dönüşümlerini Problem 1.5. Klasik (göreli olmayan) mekanikte, sabit ivmeli bir cismin, -eğrisinin bir parabol olduğunu biliyoruz. Minkowski uzayında sabit ivmeli bir cismin, -eğrisi ne olur? Problem Sabit kütleli ve sabit ivmeli bir cisme etki eden 4- boyutlu kuvvet aşağıdaki gibidir: = sinh, cosh,, Cismin Minkowski uzayındaki evren çizgisini bulunuz.

14 13 ÇÖZÜMLER

15 14 Problem 1.1 Lorentz koordinat dönüşümlerini elde ediniz. Çözüm 1.1 Fizikte, bir referans sisteminden diğerine geçiş (yani koordinat dönüşümü) matematiksel olarak iki şekilde yapılabilir: 1. Koordinat orijinini, koordinat eksenlerinden birine paralele olarak öteleme; 2. Koordinat eksenlerinin birinin etrafında, diğer eksenleri belli bir açı kadar döndürme ki bu açı referans sistemlerinin arasındaki göreli hıza bağlıdır. Şekil 1.1. Aralarında sabit göreli hızı doğrultusunda olan iki eylemsiz referans sistemi ve.

16 15 İki eylemsiz referans sistemi arasındaki geçişi sağlayan dönüşüm formülleri, yukarıda verdiğimiz ikinci yolla elde edilir. Birinci yolla elde edilecek dönüşüm, koordinat orijinini ötelemekten başka bir şey sağlamaz. Şekil 1.1 de verildiği üzere ve gibi iki eylemsiz referans sistemimiz olsun. referans sistemi, referans sistemine göre doğrultusunda sabit hızıyla hareket ediyor olsun. Bu referans sistemleri arasındaki göreli hız doğrultusunda olduğundan ve koordinatları değişmez kalacaktır. Ancak koordinatı ve zaman koordinatı (zaman mutlak olmadığından) değişecektir. Şekil 1.2. Minkowski uzayında ve eksenlerinin açısı kadar döndürülerek ve eksenlerine dönüşmesi ki burada ve referans sistemini, ve ise referans sistemini temsil eder.

17 16 bileşenlerini, Minkowski uzayında 4-boyutlu yer vektörünün kontravaryant =, =, =, = ile gösterelim (burada = 1 dir). İlk üç problemde zaman koordinatı = olarak da alınmıştır çünkü bu seçim matematiksel işlem kolaylığı sağlar. Ancak daha sonraki tüm problemlerde Minkowski uzayının metriği = olacak şekilde alınacaktır. Şimdi Minkowski uzayında bir koordinat sisteminin sadece ve eksenlerini alıp bu eksenleri diğer eksenlerden birinin (- veya -ekseni) etrafında bir açısı kadar döndürelim ve yeni eksenlere ve diyelim (bak Şekil 1.2). =, =, =, = referans sistemini temsil ederken, =, =, =, = referans sistemini temsil eder. Şekil 1.2 deki gibi,,, eksenleri yönündeki baz (birim) vektörleri sırasıyla,,, olsun. Her iki koordinat sisteminin ortak olan orijininden bir P noktasına çizilen vektör, vektörü olsun. Şekil 1.2 de görülen pasif dönüşüm ( vektörünü sabit tutarak koordinat eksenlerini döndürme) sonucunda vektörü değişmez kalır. Bu değişmezliği her iki koordinat sistemine göre yazarsak, + = + (1)

18 17 olur. Şimdi (1) denkleminin her iki tarafını bir kere ile bir kere de ile skaler çarpalım (burada ve, kovaryant baz vektörleridir):. +. =. +. (2) Şekil 1.2 ye göre,. +. =. +.. = 1,. =,. = cos,. = cos = sin. =,. = 1,. = cos + = sin,. = cos olduğundan, (2) denklemleri aşağıdaki gibi olur: = cos + sin ; = sin + cos (3) Bulduğumuz bu genel dönüşüm formülleri, özel durumlarda da geçerlidir. Mesela, gözlemlenen bir cismin, referans sistemindeki bir gözlemciye göre orijinde durgun olduğunu varsayalım ki bu bir özel durumdur. Böylece bu özel durum için = olur ve (3) denklemleri de aşağıdaki gibi olur: Buradan, = cos ; = sin (4) = = tan

19 18 olur. = olduğundan ( ve referans sistemleri arasındaki sabit göreli hız) olur. Eğer / = dersek, = tan = tan (5) yazabiliriz. (5) ifadesinden, (3) denklemlerindeki cos ve sin ifadelerini cinsinden bulabiliriz. olduğundan, buluruz. Eğer, = tan = 1 1 cos cos = ve sin = 1 = 1 dersek, (3) denklemleri aşağıdaki gibi olur: = + ; = +

20 19 =, =, =, = olduğundan, = + ; = + veya = olur. Zaten = ve = olduğundan, ; = = + ; = + ; = ; = (6) olur ki bu formüllere, Lorentz Koordinat Dönüşüm Formülleri denir. Problem 1.2 Ters Lorentz dönüşümlerini elde ediniz. Çözüm 1.2 Çözüm 1.1 de bulduğumuz (1) denklemlerinin her iki tarafını bu defa bir kere ile bir kere de ile skaler çarparsak,. +. =. +.

21 2. +. =. +. denklemlerini elde ederiz. Bu denklemlerde parantezler içindeki skaler çarpımları Şekil 1.2 ye göre yerine yazarsak, = cos sin ; = sin + cos (1) genel ters dönüşüm formüllerini elde ederiz. Yine Çözüm 1.1 deki özel duruma benzer olarak bu defa gözlemlenen cismin referans sistemindeki gözlemciye göre referans sisteminin orijininde durgun olduğunu kabul edersek, = olacaktır. Bu durumda (1) denklemleri aşağıdaki gibi olacaktır: = cos ; = sin Buradan, olduğunu kolayca görürüz. = = tan = olacağından (çünkü referans sisteminin, referans sistemine göre hızı dir), olur. Böylece yine, = tan

22 21 cos = ; sin = olarak bulunur. Sonuç olarak (1) denklemleri, = ; = + olur. =, =, =, = olduğundan, = ; = buluruz. Zaten = ve = olduğundan, = ; = ; = ; = (2) olur ki bu dönüşümlere Ters Lorentz Dönüşümleri denir. (2) ile verilen ters Lorentz dönüşümlerini, Çözüm 1.1 de (6) ile verilen Lorentz dönüşümlerinde, dönüşümü ile de elde etmek mümkündür. Çünkü referans sistemi, referans sistemine göre hızıyla hareket ederken; referans sistemi, referans sistemine göre hızıyla hareket etmektedir. Ters Lorentz dönüşümleri için Çözüm 1.1 de alınırken ve dönüşümleri de unutulmamalıdır.

23 22 Problem 1.3 Lorentz koordinat dönüşümlerinin, limiti altında Galileo koordinat dönüşümlerine indirgendiğini gösteriniz. Çözüm 1.3 Göreli mekaniğin tüm formülleri, limiti altında klasik mekaniğin (göreli olmayan mekaniğin) formüllerine indirgenir. Burada ışık hızının sonsuza gitmesinin matematiksel değil de fiziksel anlamı vardır. demek, gözlemlenen hızlara nazaran ışık hızının çok ama çok büyük olmasıdır. Yani, olmasıdır. Burada, gözlemlenen cismin hızıdır. Bu hız yerine referans sistemleri arasındaki göreli hızı alırsak, ve olur. lim = lim lim = lim (1) 1 (2) Bu limitler altında, Çözüm 1.1 de (6) ile verilen Lorentz dönüşümleri, = ; = + ; = ; = (3)

24 23 dönüşümlerine indirgenir. (3) ile verilen dönüşümler, bilindiği üzere Galileo Koordinat Dönüşümleridir. Problem 1.4 Lorentz dönüşüm tensörünü oluşturunuz. Çözüm 1.4 Çözüm 1.1 de buluğumuz Lorentz dönüşümlerini yeniden yazalım: = + ; = + ; = ; = Bu dönüşümleri bir denklem sistemi formunda yazarsak, = = = = olur. Şimdi de bu lineer denklem sistemini tensörel formda yazalım.

25 24 = 1 (1) 1 Veya Burada, =, 1, 2, 3 değerlerini alır. = (2) = 1 (3) 1 tensörüne, Lorentz Dönüşüm Tensörü denir. Çözüm 1.2 deki ters Lorentz dönüşümleri kullanılarak benzer şekilde ters Lorentz dönüşüm tensörü de bulunabilir. Eğer Minkowski uzayının metriği = olacak şekilde alınırsa o zaman Lorentz dönüşüm tensörü aşağıdaki gibi olacaktır: = 1 (4) 1 Bu durumda herhangi bir 4-boyutlu vektörünün kontravaryant bileşenlerinin Lorentz dönüşümleri şöyle olacaktır: = + ; = + ; = ; = (5)

26 25 Problem 1.5 Lorentz koordinat dönüşümlerini kullanarak 3-boyutlu hızın bileşenleri için dönüşüm formüllerini bulunuz. Çözüm 1.5 Çözüm 1.1 de bulduğumuz Lorentz dönüşümlerinin diferansiyellerini alırsak aşağıdaki denklemleri buluruz: = + ; = + ; = ; = (1) Şimdi bu diferansiyelleri kullanarak, gözlemlenen bir cismin referans sistemine göre 3-boyutlu hızının bileşenlerini yazalım. Gözlemlenen cismin 3-boyutlu hızı referans sistemine göre, referans sistemine göre ise olsun. = = + + = + + Hem payı hem de paydayı ile bölersek, = (2) olur ki burada, =

27 26 gözlemlenen cismin, referans sistemine göre 3-boyutlu hızının -bileşenidir. Benzer şekilde gözlemlenen cismin, referans sistemine göre 3-boyutlu hızının -bileşeni, = = / = = (3) ve son olarak gözlemlenen cismin, referans sistemine göre 3-boyutlu hızının bileşeni ise = = / = = (4) olur. Problem 1.6 Problem 1.5 te bulunan hız dönüşümlerini limiti altında Galileo hız dönüşümlerine indirgeyiniz. Çözüm 1.6 Çözüm 1.5 te bulduğumuz (2), (3) ve (4) ile verilen 3-boyutlu hız dönüşümlerinde, Çözüm 1.3 deki (1) ve (2) ile verilen limitleri uygularsak, = + ; = ; = (1)

28 27 hız dönüşümlerini buluruz ki bunlar Galileo Hız Dönüşümleridir. Problem 1.7 Minkowski uzayında 4-boyutlu hızın bileşenlerini bulunuz. Çözüm 1.7 Minkowski uzayında 4-boyutlu hız, kontravaryant bileşenler cinsinden, = (1) olarak tanımlanır. Burada, 4-boyutlu yer vektörünün kontravaryant bileşenlerinin diferansiyelleri; ise intervalin diferansiyelidir. Minkowski uzayında interval, = = 1 (2) olarak yazılır ki burada, gözlemlenen cismin 3-boyutlu hız vektörüdür. Şimdi önce 4-boyutlu hızın zaman bileşenini yazalım: = = = Benzer olarak 4-boyutlu hızın uzay bileşenlerini de yazalım: (3)

29 28 = = = = = = = = Eğer 4-boyutlu hızı kompakt formda, = (4) (5) (6) =, (7) olarak yazabiliriz. Kovaryant bileşenler cinsinden ise =, (8) olur. Problem 1.8 Hareketli bir cismin (veya koordinat sisteminin) üzerine çakılı bir saatin gösterdiği özgün zamanı, durgun bir koordinat sistemine çakılı bir saatin gösterdiği zaman cinsinden bulunuz.

30 29 Çözüm 1.8 Şekil 1.1 deki gibi aralarındaki göreli hız olan ve eylemsiz referans sistemleri arasındaki koordinat dönüşümlerini (Lorentz dönüşümlerini) Çözüm 1.1 de bulmuştuk. ve için dönüşümler aşağıdaki gibiydi: = + ; = + (1) Gözlemlenen herhangi iki olay arasında geçen zaman, referans sistemine göre, referans sistemine göre ise olsun. Burada, = ve = (2) şeklindedir. ve, referans sistemine göre sırasıyla birinci ve ikinci olayların oluş zamanı; ve ise bu olayların referans sistemine göre oluş zamanlarıdır. (1) deki zaman dönüşümünü kullanarak referans sistemine göre olan ve yi yazalım: = + ; = + (3) referans sistemine göre bu iki olay aynı uzay noktasında olmuş olsun. Yani, olsun. Bu durumda, = = = = + Böylece,

31 3 = (4) buluruz. Burada, durgun referans sistemindeki (veya cisimdeki) saatin okuduğu zamanı gösterirken;, hareketli referans sistemindeki (veya cisimdeki) saatin okuduğu zamanı gösterir ve hareketli cisim için özgün zamandır. Tüm maddi cisimler için, veya en fazla < olduğundan daima < (5) olacaktır. Yani hareketli cisimlerin üzerindeki saatin gösterdiği zaman (özgün zaman) daima durgun cisimlerin üzerindeki saatin gösterdiği zamandan daha küçüktür. Problem 1.9 Bir hareketli referans sistemine göre uzunluğu l olan bir çubuğun boyunu, çubuğun durgun olduğu referans sistemindeki özgün uzunluğu cinsinden bulunuz. Çözüm 1.9 Şekil 1.3 de görüldüğü gibi, referans sisteminde boyu olan bir çubuğu, bu referans sisteminde -ekseni boyunca yerleştirelim.

32 31 Şekil 1.3. Durgun olduğu referans sisteminde boyu olan çubuğun referans sisteminde ölçülen boyu dir. Çubuk referans sistemine göre durgun olduğundan, çubuğun özgün uzunluğudur. Çubuğun referans sistemine göre boyu olsun. = = ; = = (1) Lorentz dönüşümlerine göre, = + ve = + (2) olacaktır. referans sistemindeki gözlemci çubuğun uçlarının koordinatlarını aynı anda ölçmüş ise, = = olacağından, = = = =

33 32 yani, = (3) buluruz. Sonuç olarak, < olur ki bu olaya Lorentz Kısalması denir. bulunuz. Problem 1.1 Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın eylem fonksiyonelini Çözüm 1.1 kütleli, serbest göreli bir parçacığın eylem fonksiyoneli, Lorentz dönüşümleri altında değişmez kalmalıdır. Bu nedenle yazacağımız integral formundaki eylem fonksiyoneli bir skalere bağlı olmalıdır. Ayrıca eylem integralinin integrantı, birinci dereceden diferansiyel olmak zorundadır. Bu şartları taşıyan integrant tabi ki interval yani metriktir. Dolayısıyla Minkowski uzayında göreli serbest parçacığın eylem integrali (veya eylem fonksiyoneli), ~ (1) biçiminde olmalıdır. Burada integral sınırları ve, Minkowski uzayında herhangi iki olaydır. (1) deki orantıyı eşitliğe dönüştürmek için integrali herhangi bir sabit ile çarpalım:

34 33 = (2) Ancak biliyoruz ki (2) deki eylem integrali, Minkowski uzayında düz bir evren çizgisi boyunca maksimum değer sahiptir. (Oysa 3-boyutlu Öklid uzayında durum bunun tam tersidir yani düz bir çizgi boyunca (2) deki integral minimum değer sahiptir!) Ayrıca klasik mekanikten biliyoruz ki eylem integrali, gerçek hareket için minimumdur. Bu yüzden (2) deki integrali -1 ile çarparsak, maksimum değeri minimum yaparız: = (3) Böylece göreli serbest parçacığın eylem fonksiyonelini, sabiti hariç yazmış olduk. Çözüm 1.7 de (2) ile verilen metriği (veya intervali) yukarıda yerine yazarsak, = 1 (4) olur ki bu, göreli serbest parçacığın eylem fonksiyonelidir. Burada, parçacığın 3-boyutlu hızıdır. sabitini, Çözüm 1.11 de belirleyeceğiz. bulunuz. Problem 1.11 Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın Lagrange fonksiyonunu

35 34 Çözüm 1.11 Klasik mekanikten iyi biliyoruz ki eylem integrali, =,, (1) biçimindedir. Burada, parçacığın (veya mekanik sistemin) Lagrange fonksiyonudur. ve ise sırasıyla genelleşmiş koordinat ve genelleşmiş hızdır. Çözüm 1.1 da (4) ile verilen eylem fonksiyoneli ile yukarıdaki fonksiyoneli karşılaştırırsak, göreli serbest parçacığın Lagrange fonksiyonunun, olduğunu görürüz. = 1 (2) Şimdi katsayısını bulalım. Biliyoruz ki göreli mekaniğin tüm formülleri, limiti altında klasik karşılıklarına indirgenirler. Bu limit altında, (2) ile verilen Lagrange fonksiyonu, = (3) klasik karşılığına indirgenmelidir. (2) deki, 1 ifadesini limiti altında seriye açıp serinin ilk iki terimiyle yetinirsek,

36 35 lim 1 1 olur. (4) ifadesini (2) de yerine yazarsak, (4) = + (5) buluruz. Bu sonucu (3) ile kıyaslarsak, + = (6) olduğu sonucuna ulaşırız. Lagrange fonksiyonundaki sabit terimler parçacığın hareket denklemlerini etkilemediğinden, terimini ihmal edebiliriz. Böylece = (7) olur ki buradan da = (8) buluruz. (8) ifadesini (2) de yazarsak, göreli serbest parçacığın Lagrange fonksiyonu, = 1 (9) olarak; eylem fonksiyonelini (Çözüm 1.1 da (4) ifadesi) ise = 1 (1)

37 36 veya = (11) olarak buluruz. Problem 1.12 Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın momentumunu bulunuz. Çözüm 1.12 Klasik mekanikten biliyoruz ki parçacığın momentumu Lagrange fonksiyonu cinsinden, = (1) biçiminde ifade edilir. Burada genelleşmiş hızdır. Çözüm 1.11 de (9) ifadesindeki Lagrange fonksiyonunu yukarıdaki momentum tanımında kullanırsak, göreli serbest parçacığın momentumunu bulmuş oluruz. = = 1 / 12 / = 1 2 = = (2)

38 37 limiti altında, lim 1 1 olacağından, lim olur ki bu da parçacığın klasik (göreli olmayan) momentumudur. bulunuz. Problem 1.13 Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın toplam mekanik enerjisini Çözüm 1.13 Klasik mekaniğe göre parçacığın toplam mekanik enerjisi (veya serbest parçacık olduğu için toplam kinetik enerjisi), E = (1) ile belirlenir. Çözüm 1.11 de (9) ile verilen Lagrange fonksiyonunu ve Çözüm 1.12 de (2) ile verilen momentum ifadesini yukarıdaki enerji ifadesinde yerine yazarsak, göreli serbest parçacığın toplam kinetik (veya mekanik) enerjisini buluruz.

39 38 E = = = E = (2) Şimdi = durumunda toplam enerjiye bakalım. Bu durumda göreli serbest parçacığın toplam enerjisi, E = = E = (3) olur ki bu klasik karşılığı olmayan bir durumdur. Biliyoruz ki göreli olmayan serbest parçacığın toplam enerjisi = durumunda sıfıra eşittir. Ancak görüldüğü gibi göreli mekanikte durum farklıdır. (3) ile verilen E enerjisine Durgun Kütle Enerjisi denir. Parçacığın kinetik enerjisi ise şeklinde ifade edilir. = E E = E 1 = 1 (4) Problem 1.14 Kütlesi m olan serbest göreli bir parçacığın toplam enerjisi ile momentumu arasında bir bağıntı bulunuz.

40 39 Çözüm 1.14 Çözüm 1.12 de göreli serbest parçacığın momentumunu, = olarak, Çözüm 1.13 de ise toplam enerjisini, (1) E = olarak bulmuştuk. Bu iki ifadeyi bir araya getirirsek, (2) olduğunu kolayca görebiliriz. Buradan, = E (3) = E olur. (2) ifadesinin her iki tarafının karesini alırsak, = 1 E elde ederiz. Bu son ifadeyi (4) de yerine yazdığımızda, olduğunu buluruz ki aradığımız bağıntı budur. (4) E = + (5)

41 4 Problem boyutlu momentum vektörünün bileşenlerini bulunuz. Çözüm 1.15 Çözüm 1.11 de serbest göreli parçacık için eylem fonksiyonelini, = (1) olarak bulmuştuk. Varyasyonlar hesabından ve klasik mekanikten biliyoruz ki eylemi ekstremal yapan yolu (parçacığın izlediği yolu) bulmak için eylemin birinci varyasyonunu alıp sıfıra eşitlemeliyiz. Ancak burada amacımız parçacığın izlediği yolu değil de eylemin birinci varyasyonunu kullanarak 4-boyutlu momentumunu bulmaktır. Minkowski uzayının metriğini, yani, = (2) tanımını kullanarak, (1) ifadesinin birinci varyasyonunu alırsak, = (3) olur ki burada, = (4)

42 41 4-boyutlu hızım kovaryant bileşenleridir. (3) denkleminin sağ tarafına kısmi integrasyon metodunu uygularsak, = + (5) olur. Eylemin birinci varyasyonunun koordinatların varyasyonuna göre değişimini bulursak, 4-boyutlu momentumun bileşenlerini de bulmuş oluruz. Çünkü klasik mekaniğe göre, olmalıdır. = (6) Ayrıca Minkowski uzayındaki serbest parçacık için, = (7) olacağından (Minkowski uzayında sabit hız), (5) denkleminin sağ tarafındaki ikinci terim sıfır olacaktır. Böylece, = (8) olur. Eğer (8) ifadesinde sınırları, = ; = (9) olacak şekilde seçersek, = (1)

43 42 sonucuna ulaşırız. Eylemin birinci varyasyonunu aynı zamanda, = (11) biçiminde yazabiliriz. (1) ve (11) ifadelerini birleştirirsek, = (12) olduğunu hemen görürüz. Son olarak (6) ile (12) yi karşılaştırırsak, = veya = (13) olur ki bu ifadeler 4-boyutlu momentumun sırasıyla kovaryant ve kontravaryant bileşenleridir. Şimdi 4-boyutlu momentumun kontravaryant bileşenlerini yazalım: = ; = ; = ; = (14) Çözüm 1.7 de bulduğumuz 4-boyutlu hızın bileşenlerini (14) te yerlerine yazarsak, 4-boyutlu momentumun kontravaryant bileşenlerini bulmuş oluruz. = E (15) = = = (16) = (17)

44 43 = Eğer kompakt biçimde yazmak istersek, = (18) = E, ve = E, (19) yazabiliriz. Görüldüğü gibi 4-boyutlu momentumun zaman bileşeni bize parçacığın toplam enerjisinin ışık hızına bölümünü verirken, üç uzay bileşeni ise parçacığın 3-boyutlu momentumunu vermektedir. bulunuz. Problem boyutlu momentum vektörünün bileşenleri için Lorentz dönüşümlerini Çözüm 1.16 Çözüm 1.4 de bulduğumuz gibi Minkowski uzayında herhangi bir vektörünün bileşenleri, Lorentz dönüşümleri altında aşağıdaki gibi dönüşür: = + ; = + ; = ; = (1) Burada bileşenleri referans sistemine göre, bileşenleri ise referans sistemine göredir.

45 44 Şimdi (1) deki dönüşümleri kullanarak, Çözüm 1.15 de bulduğumuz 4- boyutlu momentumun bileşenlerinin Lorentz dönüşümlerini bulalım. = E = + = E + E = E + (2) = = + = + E = + E (3) = = (4) = = (5) Problem boyutlu kuvvet vektörünün bileşenlerini bulunuz. Çözüm boyutlu kuvvet vektörünün kontravaryant bileşenleri, = (1)

46 45 biçiminde ifade edilir. Çözüm 1.15 de bulduğumuz 4-boyutlu momentumun bileşenlerini (1) ifadesinde yerine yazarak 4-boyutlu kuvvet vektörünün kontravaryant bileşenlerini kolayca bulabiliriz. Önce 4-boyutlu kuvvet vektörünün zaman bileşenini bulalım. = = E E = (2) olur. Şimdi toplam kinetik enerjinin (kinetik enerji artı durgun kütle enerjisi) zamana göre tam türevini bulalım. E = = 1 / = / (3) Şimdi de 3-boyutlu momentumun zamana göre tam türevini bulalım. = = / (4) (3) ve (4) ifadelerini karşılaştırırsak, E = = (5) olduğunu görürüz ki burada, 3-boyutlu kuvvet vektörüdür. (5) ifadesini (2) de yerine yazarsak, = (6)

47 46 olarak buluruz. Şimdi 4-boyutlu kuvvet vektörünün uzay bileşenlerini bulalım. = = = = = = = = = = (7) = Burada, ve, 3-boyutlu kuvvet vektörünün bileşenleridir. 4-boyutlu kuvvet vektörün kompakt formda yazarsak, (8) = (9) = veya kovaryant bileşenler cinsinden,, (1) olur. =, (11)

48 47 Problem 1.18 Özgün hacmi = olan bir dikdörtgenler prizmasının kenarı, durgun olduğu sistemde ( referans sisteminde) -ekseni boyunca yerleştirilmiştir. referans sistemi ise sistemine göre doğrultusunda sabit hızıyla hareket ettiğine göre prizmanın referans sistemine göre hacmi ne olur? Hesaplayınız. Çözüm 1.18 Referans sistemleri arasındaki göreli hız, doğrultusunda olduğundan prizmanın kenarı Lorentz kısalmasına maruz kalacak; diğer kenarları değişmez kalacaktır. Çözüm 1.9 da bulduğumuz (3) formülüne göre prizmanın kenarındaki kısalma aşağıdaki gibi olacaktır: = (1) Diğer iki kenar değişmez kalacağından, = ; = (2) olur. Böylece prizmanın referans sistemine göre hacmini, = = = (3) olarak buluruz.

49 48 Problem 1.19 Durgun olduğunuz bir eylemsiz referans sistemine göre bir uzay aracı, +-yönünde.8 hızıyla ilerlemektedir. Bu uzay aracından +-yönünde yayılan ışık demetinin hızını ölçtüğünüzde ne bulursunuz? Çözüm 1.19 Çözüm 1.5 te (2) ile verilen hız dönüşümü, = (1) formundadır. Burada, =,8 (2) uzay aracının size göre hızıdır. Uzay aracından yayılan ışık demetinin uzay aracına göre hızı ise = (3) olacaktır. Böylece ışık demetinin size göre hızı, = olur.,, = (4)

50 49 Bu, zaten beklenen bir sonuçtur çünkü Einstein ın görelilik ilkelerine göre ışık hızı, tüm eylemsiz referans sistemlerinde değişmez bir sabittir. Problem 1.2 Kırılma indisi olan bir şeffaf blok size göre, sabit bir hızıyla +yönünde ilerlemektedir. Bir ışık demeti de aynı yönde bloğun içinden geçmektedir. Size göre ışık demetinin şeffaf blok içindeki hızı ne olur? Çözüm 1.2 Sizin durgun olduğunuz referans sistemi ( referans sistemi diyelim) ile şeffaf bloğun durgun olduğu referans sistemi ( referans sistemi olsun) arasındaki göreli hız olacaktır. referans sisteminde durgun olan bir gözlemciye göre ışık demetinin blok içindeki yayılma hızı, = (1) olacaktır. Işık demetinin blok içindeki hızı size göre ( referans sisteminde durgun olan bir gözlemciye göre) hızı (Çözüm 1.19 daki (1) formülüne göre), olacaktır. (1) ifadesini (2) de yerine yazarsak, = (2)

51 5 = = (3) buluruz. Problem 1.21 Bir eylemsiz referans sisteminin orijininde durgun haldesiniz. Sizden 1 km uzaklıkta, -ekseni üzerinde bir noktada bir olay olduğunu gözlemlediniz. Bu olaydan 1 saniye sonra, yine -ekseni üzerinde sizden 2 km uzaklıkta başka bir noktada ikinci bir olay daha gözlemlediniz. Başka bir eylemsiz referans sisteminin orijininde durgun olan başka bir gözlemci ise bu iki olayı, -ekseni üzerinde aralarında 1 km mesafe olan eş-zamanlı olaylar olarak görmüştür. Bu ikinci referans sisteminin size göre hızı ne kadardır? Çözüm 1.21 Birinci referans sistemine, ikincisine diyelim. Bu iki eylemsiz referans sistemi arasındaki Lorentz dönüşümlerine göre, = + (1) olmalıdır. Birinci olayın oluş zamanına, ikinci olayın oluş zamanına dersek (tabi ki referans sistemine göre), = + ; = + (2)

52 51 olur. Dolayısıyla, = + (3) yazabiliriz. = 1 ; = 1 ; = olduğundan, = = ,29 (4) olur. Problem 1.22 Problem 1.21 deki eylemsiz referans sistemleri için Lorentz dönüşüm tensörünü yazınız. Çözüm 1.22 Çözüm 1.4 de bulduğumuz Lorentz dönüşüm tensörü aşağıdaki gibiydi:

53 52 = 1 (1) 1 Çözüm 1.21 e göre, = ; = (2) olduğunu kolayca buluruz. (2) deki değerleri (1) tensöründe yerine yazarsak, 3/29 3/1 = 3/1 3/29 1 (1) 1 buluruz. Problem 1.23 Bir cismin hızı, bir eylemsiz referans sistemine göre = olarak; diğer bir eylemsiz referans sistemine göre ise = + + olarak ölçülmüştür. Bu iki eylemsiz referans sistemi arasındaki göreli hızın yönünü ve büyüklüğünü bulunuz.

54 53 Çözüm 1.23 = + (1) hızı, referans sistemine göre; hızı da referans sistemine göre ölçülmüş olsun. = + (2) (1) ve (2) den görüldüğü gibi cismin hızı -doğrultusunda değişmediğinden, ve referans sistemlerinin arasındaki göreli hız - doğrultusundadır. Cismin hızının sadece -bileşeni değiştiğinden, hızın bu bileşeni için Lorentz dönüşümünü yazalım: = (3) = ; = (4) değerlerini (3) de yerine yazarsak, ve referans sistemleri arasındaki göreli hızın büyüklüğünün, olduğunu hemen görürüz. = (5)

55 54 Problem 1.24 Bir çubuk =,9 hızıyla, boyu doğrultusunda hareket ederse boyundaki kısalma ne kadar olur? bulmuştuk: Çözüm 1.24 Çözüm 1.9 da bir çubuk için Lorentz kısalmasını aşağıdaki gibi = (1) Burada, çubuğun özgün uzunluğu (durgun olduğu referans sistemindeki uzunluğu) idi. Çubuğun hızını kullanarak yı hemen bulabiliriz: Dolayısıyla, = = = 2.29 (2) buluruz. O zaman çubuktaki kısalma miktarı, olur. =. =,44 (3) = =,56 (4)

56 55 Problem 1.25 Durgun olduğunuz referans sisteminde bir çubuğun boyunu ölçüp not ettiniz (ki bu, çubuğun özgün uzunluğudur). Daha sonra aynı çubuğun boyunu, boyu doğrultusunda hareket ederken ölçtünüz ve özgün uzunluğunun yarısına eşit buldunuz. Çubuk hangi hızla hareket etmiştir? Çözüm 1.25 Çubuğun özgün uzunluğu, hareket halindeki uzunluğunun iki katı ise, olmalıdır. Diğer taraftan, olduğunu biliyoruz. (1) ve (2) yi kıyaslarsak, olur. Buradan, = 2 (1) = (2) = 2 (3) = 1 1 = 3 4 = = 3 2 veya = (4)

57 56 = 2,6 1 / (5) buluruz. Problem yaşındaki bir uzay gezgini, Dünya dan yola çıkarak Samanyolu galaksisinin sınırına sabit hızla gidip geri dönmüştür ve döndüğünde kendi saatine göre artık 11 yaşındadır. Dünya dan galaksi sınırına uzaklığın yaklaşık olarak 5 bin ışık yılı olduğunu varsayarsak, gezginin aracı seyahati boyunca hangi sabit hızla hareket etmiştir? Çözüm 1.26 Gezginin, toplamda 1 bin ışık yılı uzunluğundaki seyahati, kendi saatine göre 1 yıl sürmüştür. = = = 1 ı (1) Burada, Çözüm 1.8 de bulduğumuz, = (2) formülünü kullandık. Burada, Dünya daki gözlemciye göre geçen zaman; ise gezginin zamanı yani özgün zamandır. (1) e göre,

58 57 1 ı = 1 ı = 1 (3) olur. Buradan da hemen =, ve =, (4) buluruz. geçmiştir? Problem 1.27 Problem 1.26 daki gezginin seyahati esnasında Dünya da ne kadar zaman Çözüm 1.26 ya göre, Çözüm 1.27 olacaktır. = 1 (1) = = 1 1 ı = 1 ı (2)

59 58 olduğunu kolayca buluruz. Görüldüğü gibi gezgine göre 1 yıl zaman geçtiğinde, Dünya da 1 milenyumluk bir zaman geçmiş olacaktır. Problem 1.28 Bir müon demetinin hızını =,8 ve müonların ortalama ömürlerini 3 olarak ölçtünüz. Müonların durgun oldukları referans sisteminde ortalama ömürleri ne kadar olur? Çözüm 1.28 Sizin durgun olduğunuz referans sistemine göre müonların (veya müonların durgun olduğu referans sisteminin) hızı =,8 ve yine size göre müonların ortalama ömürleri, = 3 = 3 1 olacaktır. Dolayısıyla müonların özgün ortalama ömürlerini, = = 1 = 1 = 1,8 3 1 = 1,8 1 = 1,8

60 59 olarak buluruz. Problem boyutlu açısal momentum tensörünün bileşenlerini bulunuz. momentumu, Çözüm 1.29 Klasik mekanikten iyi bildiğimiz gibi bir mekanik sistemin toplam açısal = (1) ile verilen eksenel bir vektördür. Burada ler sistemin alt parçacıklarının yer vektörleri iken ler bu parçacıkların momentumlarıdır. Dolayısıyla tek bir parçacık için açısal momentum vektörü, formundadır. = (2) Ancak göreli mekanikte açısal momentum artık bir vektörel değil, tensörel bir niceliktir. Tek bir parçacık için bu açısal momentum tensörü, aşağıda tanımlandığı gibi 2-ranklı ve 4-boyutlu bir tensördür: = (3)

61 6 Burada, parçacığın 4-boyutlu yer vektörü; ise parçacığın 4-boyutlu momentumudur. (3) tanımına göre, = = = (4) olduğundan açısal momentum tensörü, antisimetrik bir tensördür. Dolayısıyla köşegen elemanları sıfırdır: = = = = (5) Şimdi geriye kalan 12 bileşeni bulalım. = = E (6) = = E (7) = = E (8) = = E (9) = = E (1) = = E (11) = = = (12) = = (13) = = = (14)

62 61 = = (15) = = = (16) = = (17) Burada, ve, (2) ile verilen 3-boyutlu eksenel açısal momentum vektörünün bileşenleridir. Problem boyutlu açısal momentum vektörünün bileşenlerinin Lorentz dönüşümlerini bulunuz. Çözüm 1.3 Çözüm 1.4 de 4-boyutlu bir vektörünün bileşenleri için Lorentz dönüşümlerini aşağıdaki gibi vermiştik: = + ; = + ; = ; = (1) 4-boyutlu, 2-ranklı bir tensörünün bileşenlerini, iki 4-boyutlu vektörün bileşenlerinin çarpımı şeklinde yazabiliriz: = (2)

63 62 Burada ve herhangi iki 4-boyutlu vektörlerdir ve (2) deki çarpım bir skaler çarpım değil, olağan bir çarpımdır. (1) ve (2) yi kullanarak tensörünün bazı bileşenleri için Lorentz dönüşümlerini bulabiliriz. Bu dönüşümleri bulduktan sonra tensörü yerine Çözüm 1.29 da bulduğumuz tensörünü koyarak (ki bu tensörün bazı bileşenleri, 3-boyutlu açısal momentum vektörünün bileşenlerinden ibarettir) 3- boyutlu açısal momentum vektörünün bileşenlerinin Lorentz dönüşümlerini bulabiliriz. = = + = + = + (3) = = + = + = + (4) = = = (5) Şimdi bu dönüşümleri Çözüm 1.29 da bulduğumuz tensörünün bileşenlerine uygulayalım. (3) e göre, (4) e göre, = + = E + (6)

64 63 = + = + E = + E (7) (5) e göre, = = (8) buluruz. (6), (7) ve (8) dönüşümleri, 3-boyutlu açısal momentum vektörünün bileşenlerinin Lorentz dönüşümleridir. Problem 1.31 Ay ın özgün yarıçapı yaklaşık olarak 174 ve yörüngesel hızı yaklaşık olarak 1,2 / dir. Dünya daki bir gözlemci, Ay ın yarıçapında yörüngesel hareketinden dolayı ne kadarlık bir kısalma görür? Çözüm 1.31 Ay ın yörüngesel hızı, = 1,2 1 / olduğundan, = =, = 3,4 1 (1)

65 64 olur. Dolayısıyla Dünya daki gözlemciye göre Ay ın yarıçapındaki kısalmayı, olarak buluruz. = = = 1 1 = 1 1 = 5,9 (2) Problem 1.32 eylemsiz referans sistemi, eylemsiz referans sistemine göre - doğrultusunda sabit hızıyla hareket etmektedir. Üçüncü bir eylemsiz referans sistemi ise referans sistemine göre aynı doğrultuda sabit hızıyla hareket etmektedir. ve eylemsiz referans sistemleri arasındaki Lorentz dönüşümlerini bulunuz. Çözüm 1.32 Üç eylemsiz referans sistemi ve aralarındaki hızlar, Şekil 1.4 deki gibidir. ve referans sistemleri arasındaki Lorentz dönüşümlerinin, = + ; = + ; = ; = (1) olduğunu artık biliyoruz. Burada,

66 65 = ; = (2) biçiminde tanımlıdırlar. Şekil 1.4., ve eylemsiz referans sistemleri ve onların birbirlerine göre hızları. ve eylemsiz referans sistemleri arasındaki Lorentz dönüşümleri ise aşağıdaki gibi olacaktır: Burada, = + ; = + ; = ; = (3) = ; = (4) biçiminde tanımlıdırlar.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Fizik 8.01 Ödev # 7 Güz, 1999 ÇÖZÜMLER Dru Renner dru@mit.edu 7 Kasım 1999 Saat: 21.50 Problem 7.1 (Ohanian, sayfa 271, problem 55) Bu problem boyunca roket

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise;

4.1 denklemine yakından bakalım. Tanımdan α = dω/dt olduğu bilinmektedir (ω açısal hız). O hâlde eğer cisme etki eden tork sıfır ise; Deney No : M3 Deneyin Adı : EYLEMSİZLİK MOMENTİ VE AÇISAL İVMELENME Deneyin Amacı : Dönme hareketinde eylemsizlik momentinin ne demek olduğunu ve nelere bağlı olduğunu deneysel olarak gözlemlemek. Teorik

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket Bölüm-4 İki Boyutta Hareket Bölüm 4: İki Boyutta Hareket Konu İçeriği 4-1 Yer değiştirme, Hız ve İvme Vektörleri 4-2 Sabit İvmeli İki Boyutlu Hareket 4-3 Eğik Atış Hareketi 4-4 Bağıl Hız ve Bağıl İvme

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER

BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER BÖLÜM 9 ÇÖZÜLMESİ ÖNERİLEN ÖRNEK VE PROBLEMLER b) İkinci süreç eğik atış hareketine karşılık geliyor. Orada örendiğin problem çözüm adımlarını kullanarak topun sopadan ayrıldığı andaki hızını bağıntı olarak

Detaylı

Bölüm 2. Bir boyutta hareket

Bölüm 2. Bir boyutta hareket Bölüm 2 Bir boyutta hareket Kinematik Dış etkenlere maruz kalması durumunda bir cismin hareketindeki değişimleri tanımlar Bir boyutta hareketten kasıt, cismin bir doğru boyunca hareket ettiği durumların

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

DİNAMİK (3.hafta) EĞRİSEL HAREKET-2: Kutupsal /Polar Koordinatlar (r,θ) A-Polar Koordinatlarda (r,θ) Hareket Denkemleri

DİNAMİK (3.hafta) EĞRİSEL HAREKET-2: Kutupsal /Polar Koordinatlar (r,θ) A-Polar Koordinatlarda (r,θ) Hareket Denkemleri DİNAMİK (3.hafta) EĞRİSEL HAREKET-2: Kutupsal /Polar Koordinatlar (r,θ) Şekildeki gibi dönen bir çubuk üzerinde ilerleyen bilezik hem dönme hareketi hemde merkezden uzaklaşma hareketi yapar. Bu durumda

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

DENEY 5 DÖNME HAREKETİ

DENEY 5 DÖNME HAREKETİ DENEY 5 DÖNME HAREKETİ AMAÇ Deneyin amacı merkezinden geçen eksen etrafında dönen bir diskin dinamiğini araştırmak, açısal ivme, açısal hız ve eylemsizlik momentini hesaplamak ve mekanik enerjinin korunumu

Detaylı

FİZ217 TİTREŞİMLER VE DALGALAR DERSİNİN 2. ARA SINAV SORU CEVAPLARI

FİZ217 TİTREŞİMLER VE DALGALAR DERSİNİN 2. ARA SINAV SORU CEVAPLARI 1) Gerilmiş bir ipte enine titreşimler denklemi ile tanımlıdır. Değişkenlerine ayırma yöntemiyle çözüm yapıldığında için [ ] [ ] ifadesi verilmiştir. 1.a) İpin enine titreşimlerinin n.ci modunu tanımlayan

Detaylı

Bölüm 6 AKIŞ SİSTEMLERİNİN MOMENTUM ANALİZİ

Bölüm 6 AKIŞ SİSTEMLERİNİN MOMENTUM ANALİZİ Akışkanlar Mekaniği Bölüm 6 AKIŞ SİSTEMLERİNİN MOMENTUM ANALİZİ Doç. Dr. İ. Gökhan AKSOY Denizanasının (Aurelia aurita) düzenli yüzme hareketi. Denizanası gövdesini kasıp akışkanı ittikten sonra süzülerek

Detaylı

elde ederiz. Bu son ifade yeniden düzenlenirse,

elde ederiz. Bu son ifade yeniden düzenlenirse, Deney No : M2 Deneyin Adı : İKİ BOYUTTA ESNEK ÇARPIŞMA Deneyin Amacı : İki boyutta esnek çarpışmada, enerji ve momentum korunum bağıntılarını incelemek, momentumun vektörel, enerjini skaler bir büyüklük

Detaylı

Düzgün olmayan dairesel hareket

Düzgün olmayan dairesel hareket Düzgün olmayan dairesel hareket Dairesel harekette cisim üzerine etki eden net kuvvet merkeze doğru yönelmişse cismin hızı sabit kalır. Eğer net kuvvet merkeze doğru yönelmemişse, kuvvet teğetsel ve radyal

Detaylı

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar

Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar Bölüm 9: Doğrusal momentum ve çarpışmalar v hızıyla hareket eden m kütleli bir parçacığın doğrusal momentumu kütle ve hızın çarpımına eşittir; p = mv Momentum vektörel bir niceliktir, yönü hız vektörü

Detaylı

Parçacık Fiziğinde Korunum Yasaları

Parçacık Fiziğinde Korunum Yasaları Parçacık Fiziğinde Korunum Yasaları I. Elektrik Yükünün Korunumu II. Lepton Sayılarının Korunumu III. Baryon Sayısının Korunumu IV. Renk Yükünün Korunumu V. Göreli Mekanik i. Göreli Konum ii. Lorentz Denklemleri

Detaylı

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel:

Fizik 203. Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün. Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: Fizik 203 Ders 5 İş-Enerji- Momentum Ali Övgün Ofis: AS242 Fen ve Edebiyat Fakültesi Tel: 0392-630-1379 ali.ovgun@emu.edu.tr www.aovgun.com İşinTanımı Güç KinetikEnerji NetKuvvetiçinİş-EnerjiTeoremi EnerjininKorunumuYasası

Detaylı

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Bölüm 5: Hareket Yasaları(Özet) Önceki bölümde hareketin temel kavramları olan yerdeğiştirme, hız ve ivme tanımlanmıştır. Bu bölümde ise hareketli cisimlerin farklı hareketlerine sebep olan etkilerin hareketi

Detaylı

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ 3 DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ Gerilme Kavramı Dış kuvvetlerin etkisi altında dengedeki elastik bir cismi matematiksel bir yüzeyle rasgele bir noktadan hayali bir yüzeyle ikiye ayıracak olursak, F 3 F

Detaylı

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 11 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 11. HAFTA Kapsam: İmpuls Momentum yöntemi İmpuls ve momentum ilkesi

Detaylı

Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur.

Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur. Üç Boyutlu Geometri Nokta (Point,Vertex) Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur. Kartezyen Koordinat Sistemi Uzayda bir noktayı tanımlamak

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

KUVVET, MOMENT ve DENGE

KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet 2.1.1. Kuvvet ve cisimlere etkileri Kuvvetler vektörel büyüklüklerdir. Kuvvet vektörünün; uygulama noktası, kuvvetin cisme etkidiği nokta; doğrultu ve yönü, kuvvetin doğrultu ve yönü; modülüyse

Detaylı

Fizik Dr. Murat Aydemir

Fizik Dr. Murat Aydemir Fizik-1 2017-2018 Dr. Murat Aydemir Ankara University, Physics Engineering, Bsc Durham University, Physics, PhD University of Oxford, Researcher, Post-Doc Ofis No: 35 Merkezi Derslikler Binasi murat.aydemir@erzurum.edu.tr

Detaylı

Fizik 101: Ders 17 Ajanda

Fizik 101: Ders 17 Ajanda izik 101: Ders 17 Ajanda Dönme hareketi Yön ve sağ el kuralı Rotasyon dinamiği ve tork Örneklerle iş ve enerji Dönme ve Lineer Kinematik Karşılaştırma açısal α sabit 0 t 1 0 0t t lineer a sabit v v at

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

Özel Görelilik Teorisi. Test 1 in Çözümleri. 3. 0,5c

Özel Görelilik Teorisi. Test 1 in Çözümleri. 3. 0,5c 8 Özel Görelilik Teorisi ÖZEL GÖRELİLİK TEORİSİ 1 Test 1 in Çözümleri 1. Bir isim durgun hâldeyken durgun kütle enerjisine sahiptir. Durgun kütle enerjisini eren bağıntı E 0 m. dir. Cisim ışık hızıyla

Detaylı

MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ Bahar Dr. Nurdan Bilgin

MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ Bahar Dr. Nurdan Bilgin MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ 017-018 Bahar Dr. Nurdan Bilgin EŞDEĞER ATALET MOMENTİ Geçen ders, hız ve ivme etki katsayılarını elde ederek; mekanizmanın hareketinin sadece bir bağımsız değişkene bağlı olarak

Detaylı

r r s r i (1) = [x(t s ) x(t i )]î + [y(t s ) y(t i )]ĵ. (2) r s

r r s r i (1) = [x(t s ) x(t i )]î + [y(t s ) y(t i )]ĵ. (2) r s Bölüm 4: İki-Boyutta Hareket(Özet) Bir-boyutta harekeçin geliştirilen tüm kavramlar iki-boyutta harekeçin genelleştirilebilir. Bunun için hareketli cismin(parçacığın) yer değiştirme vektörü xy-düzleminde

Detaylı

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır.

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır. Manyetik Alanlar Manyetik Alanlar Duran ya da hareket eden yüklü parçacığın etrafını bir elektrik alanın sardığı biliyoruz. Hatta elektrik alan konusunda şu sonuç oraya konulmuştur. Durgun bir deneme yükü

Detaylı

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler: Belirli aralıklarla tekrarlanan harekete periyodik hareket denir. Sabit bir nokta etrafında periyodik hareket yapan cismin hareketine titreşim hareketi denir.

Detaylı

STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA)

STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA) STATİK KUVVET ANALİZİ (2.HAFTA) Mekanik sistemler üzerindeki kuvvetler denge halindeyse sistem hareket etmeyecektir. Sistemin denge hali için gerekli kuvvetlerin hesaplanması statik hesaplamalarla yapılır.

Detaylı

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ Bu bölümde, düzlemsel kinematik, veya bir rijit cismin düzlemsel hareketinin geometrisi incelenecektir. Bu inceleme, dişli, kam ve makinelerin yaptığı birçok işlemde

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.IbrahimCayiroglu.com. STATİK (2. Hafta)

Karabük Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi...www.IbrahimCayiroglu.com. STATİK (2. Hafta) AĞIRLIK MERKEZİ STATİK (2. Hafta) Ağırlık merkezi: Bir cismi oluşturan herbir parçaya etki eden yerçeki kuvvetlerinin bileşkesinin cismin üzerinden geçtiği noktaya Ağırlık Merkezi denir. Şekil. Ağırlık

Detaylı

Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaş

Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaş Bölüm 7 Enerji Giriş Bir çok mekanik problemi Newton yasaları ile çözülebilir, ancak bu teknik bazı problemlerin çözümünde yetersiz kalabilir yada çok zor bir yaklaşım halide gelebilir. Bu tür problemlerin

Detaylı

Fizik 101: Ders 21 Gündem

Fizik 101: Ders 21 Gündem Fizik 101: Ders 21 Gündem Yer çekimi nedeninden dolayı tork Rotasyon (özet) Statik Bayırda bir araba Statik denge denklemleri Örnekler Asılı tahterevalli Asılı lamba Merdiven Ders 21, Soru 1 Rotasyon Kütleleri

Detaylı

Bağıl hız ve bağıl ivme..

Bağıl hız ve bağıl ivme.. Bağıl hız ve bağıl ivme.. Bağıl hareket, farklı referans sistemlerindeki farklı gözlemciler tarafından hareketlerin nasıl gözlemlendiğini ifade eder. Aynı hızla giden iki otomobilden birisinde bulunan

Detaylı

Noktasal Cismin Dengesi

Noktasal Cismin Dengesi Noktasal Cismin Dengesi Bu bölümde; Kuvvetleri bieşenlerine ayırma ve kartezyen vektör şeklinde ifade etme yöntemleri noktasal cismin dengesini içeren problemleri çözmede kullanılacaktır. Bölüm 3 DOÇ.DR.

Detaylı

MADDESEL NOKTANIN EĞRİSEL HAREKETİ

MADDESEL NOKTANIN EĞRİSEL HAREKETİ Silindirik Koordinatlar: Bazı mühendislik problemlerinde, parçacığın hareketinin yörüngesi silindirik koordinatlarda r, θ ve z tanımlanması uygun olacaktır. Eğer parçacığın hareketi iki eksende oluşmaktaysa

Detaylı

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ DİNAMİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2018-2019 GÜZ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ: ÖTELENME&DÖNME Bugünün

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 15 Parçacık Kinetiği: İmpuls ve Momentum Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 15 Parçacık

Detaylı

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz.

2 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var ise bulunuz. ANALİZ 1.) a) sgn. sgn( 1) = 1 denkleminin çözüm kümesini b) f ( ) 3 1 fonksiyonu veriliyor. olacak şekilde ortalama değer teoremini sağlayacak bir c sayısının var olup olmadığını araştırınız. Eğer var

Detaylı

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 7 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 7. HAFTA Kapsam: Parçacık Kinetiği, Kuvvet İvme Yöntemi Newton hareket

Detaylı

FİZİK 4. Ders 10: Bir Boyutlu Schrödinger Denklemi

FİZİK 4. Ders 10: Bir Boyutlu Schrödinger Denklemi FİZİK 4 Ders 10: Bir Boyutlu Schrödinger Denklemi Bir Boyutlu Schrödinger Denklemi Beklenen Değer Kuyu İçindeki Parçacık Zamandan Bağımsız Schrödinger Denklemi Kare Kuyu Tünel Olayı Basit Harmonik Salınıcı

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve ektörler - Newton Kanunları 2. KUET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu

Detaylı

TORK VE DENGE. İçindekiler TORK VE DENGE 01 TORK VE DENGE 02 TORK VE DENGE 03 TORK VE DENGE 04. Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE. İçindekiler TORK VE DENGE 01 TORK VE DENGE 02 TORK VE DENGE 03 TORK VE DENGE 04. Torkun Tanımı ve Yönü İçindekiler TORK VE DENGE TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Torka Sebep Olan ve Olmayan Kuvvetler Tork Bulurken İzlenen Yöntemler Çubuğa Uygulanan Kuvvet Dik Değilse 1) Kuvveti bileşenlerine ayırma

Detaylı

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyenf r kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından r r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve d r A dan A ne

Detaylı

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyen F kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve A dan A ne diferansiyel

Detaylı

1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR MEKANİK RİJİT CİSİMLER MEKANİĞİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK

1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR MEKANİK RİJİT CİSİMLER MEKANİĞİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK STATİK Ders Notları Kaynaklar: 1.Engineering Mechanics: Statics, 9e, Hibbeler, Prentice Hall 2.Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige 1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR

Detaylı

MEKANİZMA TEKNİĞİ (3. HAFTA)

MEKANİZMA TEKNİĞİ (3. HAFTA) MEKANİZMA TEKNİĞİ (3. HAFTA) STATİĞİN TEMEL İLKELERİ VE VEKTÖR MATEMATİĞİ Mekanik sistemler üzerindeki kuvvetler denge halindeyse sistem hareket etmeyecektir. Sistemin denge hali için gerekli kuvvetlerin

Detaylı

3-1 Koordinat Sistemleri Bir cismin konumunu tanımlamak için bir yönteme gereksinim duyarız. Bu konum tanımlaması koordinat kullanımı ile sağlanır.

3-1 Koordinat Sistemleri Bir cismin konumunu tanımlamak için bir yönteme gereksinim duyarız. Bu konum tanımlaması koordinat kullanımı ile sağlanır. Bölüm 3 VEKTÖRLER Bölüm 3: Vektörler Konu İçeriği Sunuş 3-1 Koordinat Sistemleri 3-2 Vektör ve Skaler nicelikler 3-3 Vektörlerin Bazı Özellikleri 3-4 Bir Vektörün Bileşenleri ve Birim Vektörler Sunuş Fizikte

Detaylı

1. Hafta Uygulama Soruları

1. Hafta Uygulama Soruları . Hafta Uygulama Soruları ) x ekseni, x = doğrusu, y = x ve y = x + eğrileri arasında kalan alan nedir? ) y = x 3 ve y = 4 x 3 parabolleri arasında kalan alan nedir? 3) y = x, x y = 4 eğrileri arasında

Detaylı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı

Şekil 23.1: Düzlemsel bölgenin alanı Bölüm Belirli İntegral Şekil.: Düzlemsel bölgenin alanı Düzlemde kare, dikdörtgen, üçgen, çember gibi iyi bilinen geometrik şekillerin alanlarını bulmak için uygun formüller kullanıyoruz. Ama, uygulamada

Detaylı

fonksiyonunun [-1,1] arasındaki grafiği hesaba katılırsa bulunan sonucun

fonksiyonunun [-1,1] arasındaki grafiği hesaba katılırsa bulunan sonucun . UŞAK FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ ANALİZ II FİNAL SORULARI ÇÖZÜMLERİ d belirli integralinin aşağıdaki çözümünün doğru olup olmadığını belirtiniz. Eğer çözüm yanlış ise sebebini açıklayınız.

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

Bölüm 3: Vektörler. Kavrama Soruları. Konu İçeriği. Sunuş. 3-1 Koordinat Sistemleri

Bölüm 3: Vektörler. Kavrama Soruları. Konu İçeriği. Sunuş. 3-1 Koordinat Sistemleri ölüm 3: Vektörler Kavrama Soruları 1- Neden vektörlere ihtiyaç duyarız? - Vektör ve skaler arasındaki fark nedir? 3- Neden vektörel bölme işlemi yapılamaz? 4- π sayısı vektörel mi yoksa skaler bir nicelik

Detaylı

Akışkan Kinematiği 1

Akışkan Kinematiği 1 Akışkan Kinematiği 1 Akışkan Kinematiği Kinematik, akışkan hareketini matematiksel olarak tanımlarken harekete sebep olan kuvvetleri ve momentleri gözönüne almadan; Yerdeğiştirmeler Hızlar ve İvmeler cinsinden

Detaylı

Fizik 101: Ders 18 Ajanda

Fizik 101: Ders 18 Ajanda Fizik 101: Ders 18 Ajanda Özet Çoklu parçacıkların dinamiği Makara örneği Yuvarlanma ve kayma örneği Verilen bir eksen etrafında dönme: hokey topu Eğik düzlemde aşağı yuvarlanma Bowling topu: kayan ve

Detaylı

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation)

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Bubölümdebirnoktayaetkiyen vebelli bir koordinat ekseni/düzlemi ile ilişkili gerilme bileşenlerini, başka bir koordinat sistemi/başka bir düzlem ile ilişkili

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Ağırlık Merkezi ve Geometrik Merkez Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9. Ağırlık

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

MKM 308 Makina Dinamiği. Eşdeğer Noktasal Kütleler Teorisi

MKM 308 Makina Dinamiği. Eşdeğer Noktasal Kütleler Teorisi MKM 308 Eşdeğer Noktasal Kütleler Teorisi Eşdeğer Noktasal Kütleler Teorisi Maddesel Nokta (Noktasal Kütleler) : Mekanikte her cisim zihnen maddesel noktalara ayrılabilir yani noktasal kütlelerden meydana

Detaylı

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine

AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu. Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine AST413 Gezegen Sistemleri ve Oluşumu Ders 3 : Kepler Denklemlerinden Ötegezegen Keşiflerine Kepler 1. Yasa (1609) Gezegenler, Güneş'in etrafında eliptik yörüngeler üzerinde dolanırlar! Aphel: enöte Perihel:

Detaylı

HAREKETİN KİNEMATİK İNCELENMESİ

HAREKETİN KİNEMATİK İNCELENMESİ HAREKETİN KİNEMATİK İNCELENMESİ Kinematik, cisimlerin hareketlerini, bu hareketlere neden olan ya da bu hareketler sonucunda oluşan kuvvetlerden bağımsız olarak inceleyen fizik dalıdır. Klasik mekaniğin

Detaylı

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation)

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Bu bölümde, bir noktaya etkiyen ve bir koordinat ekseni ile ilişkili gerilme bileşenlerini, başka bir koordinat sistemi ile ilişkili gerilme bileşenlerine dönüştürmek

Detaylı

8.04 Kuantum Fiziği Ders XII

8.04 Kuantum Fiziği Ders XII Enerji ölçümünden sonra Sonucu E i olan enerji ölçümünden sonra parçacık enerji özdurumu u i de olacak ve daha sonraki ardışık tüm enerji ölçümleri E i enerjisini verecektir. Ölçüm yapılmadan önce enerji

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK (Ders Notları) Kaynak: Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige, Wiley Yardımcı Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C Hibbeler & S.C. Fan, Literatür

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Kuvvet Sistemi Bileşkeleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 4. Kuvvet Sitemi Bileşkeleri

Detaylı

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi Fizik-1 UYGULAMA-7 Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi 1) Bir tekerlek üzerinde bir noktanın açısal konumu olarak verilmektedir. a) t=0 ve t=3s için bu noktanın açısal konumunu, açısal hızını

Detaylı

ELEKTROMANYETİK DALGALAR

ELEKTROMANYETİK DALGALAR ELEKTROMANYETİK DALGALAR Hareket eden bir yük manyetik alan oluşturur. Yük sabit hızla hareket ederse, sabit bir akım ve sabit bir manyetik alan oluşturur. Yük osilasyon hareketi yaparsa değişken bir manyetik

Detaylı

UZAY VE ZAMAN NEDİR? İnsanın var olduğundan beri kendine sorduğu kendineve evrenedair en önemli soru!

UZAY VE ZAMAN NEDİR? İnsanın var olduğundan beri kendine sorduğu kendineve evrenedair en önemli soru! UZAY VE ZAMAN NEDİR? İnsanın var olduğundan beri kendine sorduğu kendineve evrenedair en önemli soru! Giordano Bruno, Galileo Galilei, Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler, René Descartes ARİSTO (ARİSTOTELES)

Detaylı

KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ (Kinetik Enerji)

KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ (Kinetik Enerji) KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ (Kinetik Enerji) Partikülün kinetiği bahsinde, hız ve yer değiştirme içeren problemlerin iş ve enerji prensibini kullanarak kolayca çözülebildiği söylenmişti. Ayrıca, kuvvet

Detaylı

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ

HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ HAREKET HAREKET KUVVET İLİŞKİSİ Sabit kabul edilen bir noktaya göre bir cismin konumundaki değişikliğe hareket denir. Bu sabit noktaya referans noktası denir. Fizikte hareket üçe ayrılır Ötelenme Hareketi:

Detaylı

Gök Mekaniği: Eğrisel Hareket in Kinematiği

Gök Mekaniği: Eğrisel Hareket in Kinematiği Gök Mekaniği: Eğrisel Hareket in Kinematiği Bundan bir önceki giriş yazımızda Kepler yasaları ve Newton ın hareket kanunlarını vermiş, bunlardan yola çıkarak gök mekaniklerini elde edeceğimizi söylemiştik.

Detaylı

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ:

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: Genel düzlemsel hareket yapmakta olan katı cisim üzerinde bulunan iki noktanın ivmeleri aralarındaki ilişki, bağıl hız v A = v B + v B A ifadesinin zamana göre türevi

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok

Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok Gauss Yasası Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok daha kullanışlı bir şekilde nasıl hesaplanabileceği

Detaylı

DENEY 4 ÇARPIŞMALAR VE LİNEER MOMENTUMUN KORUNUMU

DENEY 4 ÇARPIŞMALAR VE LİNEER MOMENTUMUN KORUNUMU DENEY 4 ÇARPIŞMALAR VE LİNEER MOMENTUMUN KORUNUMU AMAÇ: Deneyin amacı esnek ve esnek olmayan çarpışmalarda lineer momentum ve kinetik enerji korunumunu incelemektir. GENEL BİLGİLER: Bir nesnenin lineer

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

DİNAMİK (4.hafta) İKİ PARÇACIĞIN BAĞIMLI MUTLAK HAREKETİ (MAKARALAR) Örnek 1

DİNAMİK (4.hafta) İKİ PARÇACIĞIN BAĞIMLI MUTLAK HAREKETİ (MAKARALAR) Örnek 1 DİNAMİK (4.hafta) İKİ PARÇACIĞIN BAĞIMLI MUTLAK HAREKETİ (MAKARALAR) Bazı problemlerde bir cismi hareket ettirdiğimizde ona halatla bağlı başka bir cisimde farklı bir konumda hareket edebilir. Bu iki cismin

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI

ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI ELEKTROMANYETIK ALAN TEORISI kaynaklar: 1) Electromagnetic Field Theory Fundamentals Guru&Hiziroglu 2) A Student s Guide to Maxwell s Equations Daniel Fleisch 3) Mühendislik Elektromanyetiğinin Temelleri

Detaylı

MOMENT. Momentin büyüklüğü, uygulanan kuvvet ile, kuvvetin sabit nokta ya da eksene olan dik uzaklığının çarpımına eşittir.

MOMENT. Momentin büyüklüğü, uygulanan kuvvet ile, kuvvetin sabit nokta ya da eksene olan dik uzaklığının çarpımına eşittir. MOMENT İki noktası ya da en az bir noktası sabit olan cisimlere uygulanan kuvvet cisme sabit bir nokta veya eksen etrafında dönme hareketi yaptırır. Kapı ve pencereleri açıp kapanması, musluğu açıp kapatmak,

Detaylı

Ödev 1. Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N

Ödev 1. Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N Ödev 1 Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N 1 600 N 600 N 600 N u sin120 600 N sin 30 u 1039N v sin 30 600 N sin 30 v 600N 2 Ödev 2 Ödev2: 2 kuvvetinin şiddetini, yönünü

Detaylı

Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi

Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi Uzayda iki doğrunun ortak dikme doğrusunun denklemi Uzayda verilen d 1 ve d aykırı doğrularının ikisine birden dik olan doğruya ortak dikme doğrusu denir... olmak üzere bu iki doğru denkleminde değilse

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 7- SAYISAL TÜREV Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 GİRİŞ İntegral işlemi gibi türev işlemi de mühendislikte çok fazla kullanılan bir işlemdir. Basit olarak bir fonksiyonun bir noktadaki

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Katı Bir Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Katı Bir Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi -Fizik I 2013-2014 Katı Bir Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel: 2924332 İçerik Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği Açısal ve Doğrusal Nicelikler

Detaylı

BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ. Doç. Dr. Hakan YAKUT. Fizik Bölümü

BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ. Doç. Dr. Hakan YAKUT. Fizik Bölümü 2015-2016 BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ Doç. Dr. Hakan YAKUT SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ofis: FEF A Blok, 3. Kat, Oda No: 812, İş tel.: 6092 (+90 264 295 6092) BÖLÜM 7 MANYETİK ALANLAR 2 İÇERİK

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur.

JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur. JFM 301 SİSMOLOJİ ELASTİSİTE TEORİSİ Elastisite teorisi yer içinde dalga yayılımını incelerken çok yararlı olmuştur. Prof. Dr. Gündüz Horasan Deprem dalgalarını incelerken, yeryuvarının esnek, homojen

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi

Elektromanyetik Dalga Teorisi Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-2 Dalga Denkleminin Çözümü Düzlem Elektromanyetik Dalgalar Enine Elektromanyetik Dalgalar Kayıplı Ortamda Düzlem Dalgalar Düzlem Dalgaların Polarizasyonu Dalga Denkleminin

Detaylı

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ

İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ İÇİNDEKİLER xiii İÇİNDEKİLER LİSTESİ BÖLÜM 1 ÖLÇME VE BİRİM SİSTEMLERİ 1.1. FİZİKTE ÖLÇME VE BİRİMLERİN ÖNEMİ... 2 1.2. BİRİMLER VE BİRİM SİSTEMLERİ... 2 1.3. TEMEL BİRİMLERİN TANIMLARI... 3 1.3.1. Uzunluğun

Detaylı

Doğrusal Demet Işıksallığı 2. Fatma Çağla Öztürk

Doğrusal Demet Işıksallığı 2. Fatma Çağla Öztürk Doğrusal Demet Işıksallığı Fatma Çağla Öztürk İçerik Demet Yönlendirici Mıknatıslar Geleneksel Demir Baskın Mıknatıslar 3.07.01 HPFBU Toplantı, OZTURK F. C. Demet Yönlendirici Mıknatıslar Durgun mıknatıssal

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 16 Rijit Cismin Düzlemsel Kinematiği Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 16 Rijit

Detaylı