TEOG DENEME SINVI - 12 KİTPÇIK TÜRÜ 8. SINIF 2. DÖNEM TÜRKÇE DERSİ DENEME SINVI - 12 DI - SOYDI :... SINIFI :... NUMRSI :... 8. SINIF TÜRKÇE TESTİ 2015 ÖĞRENCİLERİN DİKKTİNE 1. Sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıfta ve sıra numarasında oturmanız gerektiğinden durumunuzu kontrol ediniz. 2. Bu sınavda cevaplayacağınız soru sayısı 20, sınav süreniz 40 dakikadır. 3. Sınav süresince dışarı çıkılmayacaktır. 4. Sınav sırasında sözlük, hesap makinesi, saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat veya çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo ve bilgisayar özelliği bulunan elektronik cihazları yanınızda bulundurmanız hâlinde sınavınız geçersiz sayılacaktır. 5. Soruları ve sorulara verdiğiniz cevapları, yanınızda götürmek amacıyla kaydetmeyiniz; hiçbir şekilde dışarı çıkarmayınız. 6. Cevap kâğıdınızı sınav süresince hiçbir öğrencinin göremeyeceği şekilde önünüzde bulundurunuz. 7. Sınavın değerlendirilmesi aşamasında, bilgisayar ortamında yapılan kopya analizinde, ikili veya toplu kopya tespiti ve başka adayın sınav evrakını kullanmanız durumunda sınavınız geçersiz sayılacaktır. CEVP KÂĞIDI VE SORU KİTPÇIĞI İLE İLGİLİ ÇIKLMLR 1. Cevap kâğıdınızdaki bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz ve cevap kâğıdınızı silinmeyen bir kalemle imzalayınız. 2. Cevap kâğıdındaki bilgiler size alt değilse veya cevap kâğıdı kullanılmayacak durumdaysa sınav görevlilerinin temin edeceği yedek cevap kâğıdına kimliğinizle ilgili bilgileri açıklamalar doğrultusunda yazınız ve kodlayınız. 3. Cevap kâğıdı üzerindeki kodlamaları kurşun kalemle yapınız. 4. Değiştirmek istediğiniz bir cevabı, yumuşak silgiyle cevap kâğıdını örselemeden temizce siliniz ve yeni cevabınızı kodlayınız. 5. Kitapçık türünü cevap kâğıdınızdaki ilgili alana kodlayınız. Bu kodlamayı yapmadığınız veya yanlış yaptığınız takdirde sınavınızın değerlendirilmesi doğru yapılamayacaktır. 6. Cevaplarınızı, cevap kâğıdındaki ilgili soru numarasını dikkate alarak yuvarlağın dışına taşırmadan kodlayınız. 7. Soru kitapçığının sayfalarını kontrol ediniz, baskı hatası var ise değiştirilmesini sağlayınız. 8. Soruların çözümü için size ayrıca boş kâğıt verilmeyecektir. Soru kitapçığınızın içindeki boş alanları çözümleriniz için kullanabilirsiniz. 9. Cevaplamaya istediğiniz sorudan başlayabilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz sorular üzerinde fazla zaman kaybetmeden diğer sorulara geçiniz. Zamanınız kalırsa bu sorulara daha sonra dönebilirsiniz. 10. Soru kitapçığı üzerinde yapılıp cevap kâğıdına işaretlenmeyen cevaplar değerlendirme işlemine alınmayacaktır. 11. Sınav puanınızın hesaplanmasında sadece doğru cevaplarınız dikkate alınacaktır. 12. Sınav bitiminde, soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon görevlilerine teslim ediniz. BŞLYINIZ DENİLMEDEN SORU KİTPÇIĞINIZI ÇMYINIZ.
TEOG DENEME SINVI 12 1. 1. Buğday başak verince orak pahaya çıkar. 2. Yeni nesil geçmiş şairlerimizi ve şiirlerimizi tanımıyor. 3. Koşarak gelen çocuk bir görünce durdu. 4. Can çıkmadıkça huy çıkmaz. Numaralanmış cümlelerin hangisinde farklı türde fiilimsiler bir arada kullanılmıştır? 5. Başarı, en etkili leke çıkarıcıdır. şağıdakilerden hangisi, bu cümlede vurgulanan düşünceyle aynı doğrultudadır? ) İnsan, hata yapa yapa başarıya ulaşır. B) Kişi, kendi başarısını genelde abartır. C) Başarılar, hataları ortadan kaldırır. D) Başarıya ulaşan kişiler hata yapmazlar. ) 1. B) 2. C) 3. D) 4. 2. şağıdaki cümlelerden hangisinin öge dizilişi diğerlerinden farklıdır? ) Okul arkadaşlarım bana bir hediye almışlar. B) Çantamı evdeki dolabımda unutmuşum. C) Serhat bize bir kutu çikolata getirdi. D) Hiç kimse ona davetiye göndermemiş. 6. şağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti ( ) yerinde kullanılmamıştır? ) Bu işe 2005 te girmiş. B) Kitabı Mahmut tan mı aldın? C) Babası TÜBİTK ta çalışıyor. D) Bu resmi li mi yapmış? 3. 1. Konuşmasının arasına yabancı sözcükler sıkıştırıyordu. 2. Dağın zirvesine çıkanların arasında ben de vardım. 3. Bu konuyu bir ara baş başa konuşalım. 4. İki kentin arası çok uzaktı. ra sözcüğü yukarıdaki cümlelerde kaç farklı anlamda kullanılmıştır? 7. şağıdaki cümlelerin hangisinde bir yazım yanlışı vardır? ) blası on sekiz yaşına girmiş. B) Kutup Yıldızı insanlara yol gösterir. C) Üç yıldır Köşk apartmanında oturuyoruz. D) Kaç kişi ğrı Dağı nın zirvesine çıkmıştır? ) 1. B) 2. C) 3. D) 4. 4. Dostumuzun bizi hırpalaması, bize acı söz söylemesi bizi çok üzmez. Çünkü dostumuz bunu, bizim iyiliğimizi düşündüğü için yapar. Dostlarımızın sözlerine bu açıdan yaklaşırız ve onlara darılmayız. Bu parçada anlatılanlar, aşağıdaki atasözlerinden hangisiyle ilgilidir? ) Dost kara günde belli olur. B) Dostun attığı taş, baş yarmaz. C) Dost ile ye, iç; alışveriş etme. D) Dost, dostun eğerlenmiş atıdır. 8. şağıdakilerin hangisi, ayraç içindeki kavramla ilgili değildir? ) Bilgi vermek amacı ile oluşturulan yazılarda kullanılan anlatım tekniğidir. (çıklama) B) Yazarın bir düşünceyi eleştirip kendi düşün cesini okura kabul ettirmek için kullandığı anlatım tekniğidir. (Tartışma) C) Bir olayın bir ya da daha çok kahraman etrafında, belirli bir zaman ve yer içinde anlatıldığı anlatım tekniğidir. (Öyküleme) D) Varlıklar arasındaki benzerlik ve farklılıklar dan yararlanarak üstün olanı saptamak amacıyla kullanılan anlatım tekniğidir. (Be timleme) 2
TEOG DENEME SINVI 12 9. Bazı yerel yönetimler akıllarına düştükçe folklor tarzında ilgi gösteriyor sokak çocuklarına. Bunun dışında onları toplum olarak ciddiye aldığımız da söylenemez. Birkaç bilgili ve bilinçli girişim dışında, bu çocuklar bizi toplum ola rak da ilgilendirmiyor. Bu parçada aşağıdakilerin hangisinden yakınılmaktadır? ) Çocukların bilinçli yetiştirilmemesinden B) Sokak çocuklarının eğitilmemesinden C) ilelerin çocuklarına sahip çıkmamasından D) Sokak çocuklarıyla ilgilenilmemesinden 10. Uzak İhtimal filmi Türkiye de ve uluslararası film festivallerinde birçok ödül almıştır. Filmin yönetmeni Mahmut Fazıl Coşkun, büyük bir sadelikle eseri beyaz perdeye yansıtmıştır. Film, İstanbul a yeni gelen bir adamın farklı inanç ve kültürdekilerle karşılaşmasının ardından yaşanan olayları konu edinmektedir. Filmin kahramanı Musa nın inanç farklılığına rağmen yaşadığı duygusal olaylar, sürükleyici bir şekilde izleyicilerin beğenisine sunulmuş. Bu metinde tanıtılan filme Uzak İhtimal ismi verilirken hangi düşünceden yola çıkılmış olabilir? ) İnsanlar hayalleriyle yaşar. B) Kültür farklılıklarına rağmen birlikte yaşayabiliriz. C) Her insanın kabiliyeti farklıdır. D) İnsanlar büyük şehirlerde kötü olaylarla karşılaşır. 12. Çocuklarını hür düşünceli, ufku geniş ve aydınlık bir kafayla yetiştirmek isteyen anne babaların ilk yapacağı, onlara zengin bir kütüphane bırakmaktır. En büyük servet, en değerli miras budur. Çocuklar kitapların gölgesinde doğmalı, okuma alışkanlığını küçükken kazanmalı ve onlara tutuna tutuna büyümelidir. Bunları söylerken nice zengin kütüphanenin; mirasyediler, kadir kıymet bilmez evlatlar elinde heba olup gittiğini de bilmiyor değilim. Parçadan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? ) Okuyan insanın özgür düşünebileceği B) Kütüphanenin en değerli miras olduğu C) Okuma aşkının çocukluktan başlayacağı D) Hiçbir kütüphanenin kıymetinin bilinmediği 13. Paragöz tüccar, dünyaya yeni gelen çocuğunu görmeleri için arkadaşlarını evine davet etmiş. rdından daveti sevine sevine kabul edenlere şöyle demiş: - Eve geldiğinizde kapıyı tekmeleyin! - Peki, niçin tekmeleyelim? -. Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilirse tüccarın arkadaşlarına karşı bir beklenti içinde olduğu anlaşılır? ) Elleriniz hediyelerle dolu olacak ya... B) Zilimiz bozuk da henüz yaptıramadık. C) Size hazırlık yapıyor olacağım için sizi ancak o zaman duyabilirim. D) Son model zil sistemimizi kullanmayı bilmezsiniz. 11. Uzak bahçelerde güneş, ilk yaprakları sarartmanın rahatlığıyla, ardında ikindi serinlikleri bırakıp gidiyor. Son çiçekler, dal uçlarında çocuklar gibi kıpırdıyor. Üzüm salkımları, tanelerini sapsarı ışıldatıyor yapraklar arasından. kşama doğru, kuşların saltanatı başlıyor tenha bahçelerde. Paragrafın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? ) Benzetmeden yararlanılmıştır. B) Kişileştirme yapılmıştır. C) Öznel ifadelere yer verilmemiştir. D) Gözleme yer verilmiştir. 14. Keşke nin panzehiri iyi ki dir. İlki ne kadar pısırıksa İkincisi o denli yiğittir. Keşke ile başlayan cümlelerde yaşanmamışlığın, yarım kalmışlığın ezikliği; iyi ki lerle başlayan cümlelerde göze alabilmişliğin, riske girebilmişliğin, tadına varabilmişliğin gururu vardır. Buna göre, aşağıdaki cümlelerden hangisi iyi ki ile başlamaz? ) buraya yatırım yapmışım. B) ben de planlı çalışsaydım. C) zamanında doktora gitmişiz. D) bu okulu tercih etmişim. 3
TEOG DENEME SINVI 12 15. Edebiyat dersinde bir hikâyenin nasıl yazıldığını öğrencilerine öğretmek isteyen Selda Öğretmen, öğrencilerinden birkaçının ünlü bir yazarla görüşme yapıp bunu sınıfta paylaşmalarını istemiştir. yrıca onlara aşağıdaki görüşme kurallarını yazılı olarak vermiştir. Görüşme Kuralları: 1. Görüşme öncesi randevu alınmalı. 2. Görüşme esnasında cevaplar kayıt altına alınmalı. 3. Görüşme sonrası rapor hazırlanmalı. 4. Görüşme sonrası görüşülen kişiye teşekkür edilmeli. 5. Görüşme soruları önceden hazırlanmalı. Yukarıdaki görüşme kurallarına öğrenciler hangi sırayla uymalıdır? 18. Köylüler, yaşlı çınar ağacının altında oturup tatlı tatlı sohbet ederlerdi. Evin en küçük kızı Pınar, bu sohbetleri hiç kaçırmazdı. Çünkü kapı komşularından 5ıdıka Hanım çok güzel masallar anlatırdı. Sıdıka Hanım a her kış: İlkbahar gelecek mi, bize masal anlatacak mısın? diye sorardı. Sıdıka Hanım, Pınar ın bu heyecanlı hâlini çok severdi. Diğer mevsimler de çok güzel geçerdi bu köyde ama sohbet mevsimi, masal dinleme mevsimi çocuklar için bir başka olurdu. Metindeki masal dinleme ve sohbet mevsimi aşağıdakilerden hangisidir? ) İlkbahar B) Yaz C) Sonbahar D) Kış ) 5-1 - 4-2 - 3 B) 1-5 - 2-4 - 3 C) 5-1 - 2-3 - 4 D) 1-2 - 5-4 - 3 16. Türkler, daha nadolu yu yurt edinmeden önce Orta sya bozkırlarında yaşarken gül bitkisini iyi tanıyorlardı. Çünkü yabani gül türlerinin bir kısmının orijini sya stepleridir. Türkler 9. yüzyıldan itibaren Müslüman olmayı kabul ettikten sonra güle olan ilgileri daha da artmıştır. Osmanlılar 1361 de Edirne yi fethettiklerinde, bahçeleri süsleyen pembe gülün rengine ve hoş kokusuna hayran kaldılar. Bursa dan sonraki bu ikinci başkentlerinde gül bahçeleri (gülistanlar) tesis ettiler. Yukarıdaki parçaya en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir? ) Gülün Tarihçesi B) Gülün Yetiştiği Coğrafyalar C) Türkler ve Gül D) Gül Sevgisi 17. Hayatta hiçbir şeyi âdet yerini bulsun diye yapmayın. Bu cümlenin yakın anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir? ) İşlerinizi, öylesine değil, gerekli olduğu için yapın. B) Olayları iyi değerlendirme yeteneği kazanın. C) Hayatta her işe gereken önemi verin. D) Yaptığınız bir işi, dünyanın en önemli işi olarak yapın. 19. Eskiden, Komşuda pişen bize de düşer Bizde pişen komşuya da düşerdi. jans radyodan dinlenir Çizgili roman okunur Deftere kenar süsü yapılırdı Hayat, arkası yarın gibiydi Kesintisizdi Şimdi Herkes yorgun, yoğun Ve tek başına (jans = Haber) Şiirden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz? ) Eskiden komşuluk bağları daha güçlüydü. B) Eskiden insanlar çalışmaktan çok eğlenirdi. C) Yorgunluğu ve yoğunluğu bahane eden günümüz insanı yalnızlaşmıştır. D) Eskiden insanlar günübirlik yaşamazlardı. 20. nzak Deresi nin kıyısında Tuncer abi motoru temizliyordu. Hep beraber denize açılacağız. Yolculuk Sedir dası na olacak. Gökova Körfezi nin çıkışındaki bu adaya gideceğimiz için yiyecek ve gerekli eşyalarımızı almıştık. Çadırlar, örtüler, her şey hazırdı. İlk defa ailecek bir yere gidecektik. Heyecanım ve mutluluğum üst seviyedeydi. Metinde aşağıdaki öğelerden hangisi yoktur? ) Yer B) Zaman C) Olay D) Şahıs 4
TEOG DENEME - 12 / GRUBU CEVP NHTRI 1-C 2-B 3-D 4-B 5-C 6-D 7-C 8-D 9-D 10-B 11-C 12-D 13-14-B 15-B 16-C 17-18- 19-B 20-B