POLİS MEMURU TANIM. Vatandaşların güvenliğini ve kamu düzenini koruyan, düzene karşı gelenleri yakalayıp yargı organlarına gönderen kişidir.



Benzer belgeler
YEREL YÖNETİMLER MESLEK ELEMANI (MAHALLİ İDARELER MESLEK ELEMANI)

AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ UZMANI

İLETİŞİM TASARIMI UZMANI

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

SİVİL SAVUNMA VE İTFAİYECİLİK TEKNİKERİ/ İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİ TEKNİKERİ

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER

SAHNE VE GÖSTERİ SANATLARI YÖNETİCİSİ

TİCARET VE YÖNETİM MESLEK ELEMANI

BİLGİSAYAR PROGRAMCISI

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

SEKRETERLİK GRUBU ÖĞRETMENİ

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ

ANESTEZİ TEKNİKERİ TANIM

KOOPERATİFÇİLİK MESLEK ELEMANI

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ

KİMYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

SOSYAL HİZMET UZMANI (SOSYAL ÇALIŞMACI)

BETON TEKNİKERİ TANIM

SPOR YÖNETİCİSİ. Spor hizmet ve faaliyetlerinin yönetiminden sorumlu kişidir.

HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TEKNİKERİ

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM

İNTERNET VE AĞ TEKNOLOJİLERİ TEKNİKERİ

SANAT TARİHİ ÖĞRETMENİ

YAT İŞLETME VE YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI (Yat ve Yat İşletmeciliği Meslek Elemanı)

ÇOCUK GELİŞİMİ MESLEK ELEMANI

DERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

RAYLI SİSTEMLER İŞLETME TEKNİKERİ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM TEKNİKERİ

ULUSLARARASI TİCARET YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ

DOĞALGAZ VE TESİSAT TEKNİKERİ

SAĞLIK YÖNETİCİSİ TANIM

BAĞCILIK TEKNİKERİ TANIM

SATIŞ YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI

YER HOSTESİ TANIM. Biletlerini alan uçak yolcularının; uçağa bininceye kadar gerekli olan tüm işlemlerini yapan kişidir.

ZİHİN ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ

TRAMVAY/METRO SÜRÜCÜSÜ (VATMAN)

BAHÇE TARIMI TEKNİKERİ

EKONOMİST TANIM A- GÖREVLER

RAYLI SİSTEMLER ELEKTRİK ELEKTRONİK TEKNİKERİ

UÇAK MÜHENDİSİ TANIM A- GÖREVLER

BİYOKİMYA TEKNİKERİ A- GÖREVLER

SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ SANATÇISI

SERBEST MUHASEBECİ TANIM

SAĞLIK MEMURU. Hemşirelerle eş görev, yetki ve sorumluluğa sahiptir. A-GÖREVLER

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

MÜTERCİM (ÇEVİRMEN) Bir dilde yazılı bir metni başka bir dile çeviren kişidir. Mütercim bir dilden, bir başka dile veya dillere çeviri yaparken;

RAFİNERİ VE PETROKİMYA TEKNİKERİ

YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ UZMANI

CERRAHİ TEKNİKERİ A-GÖREVLER:

ULUSLARARASI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI

FİZİK MÜHENDİSİ TANIM

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN)

RADYO-TELEVİZYON MUHABİRİ

ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANI

TRİKOTAJ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEKNİKERİ

RESSAM. TANIM Doğanın, eşyanın veya insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya somut bir yaklaşımla yansıtan kişidir.

İŞ VE UĞRAŞI TERAPİSİ TEKNİKERİ- (ERGOTERAPİ TEKNİKERİ)

ACİL TIP TEKNİSYENİ A- GÖREVLER

YABANCI DİL ÖĞRETMENİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.).

ORGANİZASYON SORUMLUSU

DIŞ TİCARET MESLEK ELEMANI

KUAFÖRLÜK/ CİLT BAKIMI VE GÜZELLİK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ MESLEK ELEMANI

HASTA DANIŞMANI A- GÖREVLER

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ

ALT YAPI ELEMANI TANIM

DİYALİZ TEKNİKERİ A- GÖREVLER

FİZİKÇİ TANIM KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN SAMSUN A /I

COĞRAFYACI TANIM. Yeryüzünün fiziksel yapısı, iklimi, bitki örtüsü ve nüfus dağılımı ile ülkelerin ekonomik etkinliklerini inceleyen kişidir.

BANKACILIK MESLEK ELEMANI

BORSA VE FİNANS MESLEK ELEMANI

DIŞ TİCARET OFİS HİZMETLERİ ELEMANI

BİLET SATIŞ ELEMANI (GİŞE/BANKO)

AT ANTRENÖRÜ. TANIM Atın beslenme, bakım, idman, hijyen ve resmi kayıtlarından sorumlu olan, yarış eğitimi vererek atı yarışa hazırlayan kişidir.

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere Türkçe ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

ULUSLARARASI FİNANS UZMANI

İNFAZ VE KORUMA MEMURU (GARDİYAN)

BANKACILIK VE FİNANS UZMANI

ODYOMETRİST TANIM A- GÖREVLER

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

AVUKAT TANIM A- GÖREVLER

AMELİYATHANE HİZMETLERİ TEKNİKERİ

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİSİ VE PROGRAMLAMA TEKNİKERİ

HİDROTERAPİ TEKNİKERİ

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSİ

GİYİM/HAZIR GİYİM/MODA TASARIMI ÖĞRETMENİ

SERBEST MUHASEBECİ-MALİ MÜŞAVİR

SEYAHAT İŞLETMECİLİĞİ VE TURİZM REHBERLİĞİ ÖĞRETMENİ

GIDA TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME TEKNİKERİ (GÜVERTE TEKNİKERİ/UZAKYOL GÜVERTE ZABİTİ)

KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ ÖĞRETMENİ

Transkript:

TANIM Vatandaşların güvenliğini ve kamu düzenini koruyan, düzene karşı gelenleri yakalayıp yargı organlarına gönderen kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Vatandaşların canını, malını ve namusunu korumaya çalışan polis memurlarının görevleri şöyle özetlenebilir; - Suçun işlenmesine veya işlenen suçun tekrarlanmasına engel olur, - İzinsiz toplantı ve yürüyüşleri dağıtır ve bununla ilgili önlemler alır, - Yangın, sel ve deprem gibi afetlerde olay yerlerinde tedbirler alır, - Trafik düzenini ve akışını sağlar, - İzinsiz açılan otel, gazino, kahvehane, bar, sinema vb. yerleri kapatır, - Halkın huzurunu bozan, kaçak mal, uyuşturucu madde alan ve satan, aşırı derecede sarhoş olanları yakalayıp yargı organlarına teslim eder, hakkında yasal işlemleri yapar, - Polis tarafından koruma altında bulunan kişi, bina vb. yerlere yapılan saldırıları engeller, - Devlete karşı suç işleme eğiliminde olanları izler, suç kanıtlarını belirler ve suçluları yakalar, - Çeşitli tip ve büyüklükteki silahlar, cop, - Telsiz, telefaks, faks, telefon, - Bilgisayar, - Çeşitli tipteki taşıtlar (helikopter, otomobil, panzer vb.), - Çeşitli büro malzemeleri kullanır. ADANA. A 1.1 2014/II

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER Polis olmak isteyenlerin; - Disipline uyan, yönergeleri uygulayan, - İnsanların duygularını anlayabilen, sabırlı, - Sorumluluk duygusu güçlü, dikkatli, kimseler olmaları gerekir. C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Polisin çalışma ortamı çalıştığı birime göre değişebilmektedir. Örneğin, Trafik Polisi genelde dışarıda, gürültülü ve tozlu ortamda, Emniyet Müdürlüğünde büro ortamında çalışan bir polis kapalı ve gürültülü, karakolda çalışan bir polis bazen kapalı, bazen araç içinde devriye gezerek, bazen de karakol önünde nöbet tutarak görevlerini yerine getirir. Polisler, çalışma ortamlarında görevleri gereği değişik yaş, cins, meslek sahibi insanlarla (suçlu ve suçlu zanlılarıyla, tanıklarla, avukatlarla, savcılarla, amirleriyle, meslektaşlarıyla ve vatandaşlarla) değişik mekan ve ortamlarda iletişim kurarlar. Bu görev zaman zaman ekip halinde çalışmayı da gerektirir. Yıpranma payı göz önüne alındığından daha kısa sürede emekli olurlar. ADANA B-C 1.1 2014/II

D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, Polis Meslek Yüksekokullarında ve Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI - T.C. vatandaşı olmak, - En az lise veya dengi okul mezunu olmak veya Lise 4.sınıfta okuyor olmak, - Herhangi bir eğitim-öğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmak, - Öğrenci Seçme Sınavına girip bu sınavdan şart konulan taban puanı almak, - Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı puan türlerinin herhangi birinden şart konulan taban puanı almak, - Emniyet Teşkilatı Personeli Şehit ve Vazife Malulü olanların eş ve çocuklarından Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş sınavından, şart konulan taban puanı almak, - 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş geçerli olmak kaydıyla, sınavın yapıldığı yılın 1 Ekim tarihi itibariyle) 18 yaşını tamamlamış, bayan ve askerlik yapmamış erkek adaylar için 24 yaşından gün almamış olmak askerlik hizmetini yapmış erkek adaylar için 26 yaşından gün almamış olmak, - Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak, - Bayanlar için 165 cm. erkekler için 167 cm. den kısa boylu olmamak, beden kitle endeksi, 18 (dahil ) ile 27 (dahil) arasında olmak, (Meslek Eğitimine Giriş Koşulları ile ilgili detay bilgileri Meslek Bilgi Merkezinde bulunan Polis Okulu Eğitim-Öğretim bilgi dosyasından edinilebilir.) - Daha sonra Polis Akademisi Başkanlığınca belirlenen tarihlerde Polis Meslek Yüksek Okullarında yapılan mülakat ve yazılı sınavları kazanmak gerekmektedir. ADANA D 1.1 2014/I1

D- MESLEK EĞİTİMİ EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Eğitim süresi Polis Meslek Yüksekokullarında 2 yıl, Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde 9 aydır. Öğrenciler eğitimleri süresince; - Polis meslek mevzuatını, polisin görev, yetki ve sorumluluklarını, - Görev içi ve dışı, polis-halk ilişkilerini, halkla ilişkilerde dikkat edilecek hususlar ve konuyla ilgili kanuni hükümler, - Toplum içinde yaşayan bireylerin psikolojik, fizyolojik ve sosyal gereksinimlerine göre düşünce, duygu, davranışlarının öteki bireyler ve toplumsal olaylar karşısında etkilenmelerini, yön değiştirme ve kişilik yapılarını, fert ve kültür arasındaki ilişkileri, - Silahları ve çeşitlerini, mermileri, silahların günlük bakım ve haftalık, atış öncesi ve sonrası bakım ve kullanımlarını, - Ceza hukukunun dallarını, suç çeşitlerini ve bunlara uygulanacak cezaları, cezayı ortadan kaldıracak nedenleri, - Amaca ulaşabilmek için takip edilen yolları, - Suçluların yakalanması, delillerin incelenmesi, suçu engelleyici operasyonların planlanması, düzenlenmesi ve operasyon sonucu rapor hazırlanması, - Emniyette yazışma kurallarını, tutanak şekillerini, - Atatürk ilke ve inkılaplarını öğrenir ve bu konular ile ilgili dersler alırlar. EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA Meslek eğitimini başarıyla tamamlayanlara "Polislik Önlisans Diploması verilmektedir. ADANA. D 1.2 2014/I

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Polislik toplumun güvenliği ve huzuruyla yakından ilgili bir meslektir. Nüfus arttıkça bu alanda görev yapacak meslek elemanlarına olan ihtiyaç da buna paralel olarak artmaktadır. Meslekte iş bulamama sorunu olmamaktadır. Mesleki eğitimini tamamlayanlar devletçe doğrudan çalışacakları birimlere atanırlar. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde belirli aralıklarla görev yeri değişmek suretiyle çalışırlar. F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE EĞİTİM SONRASI Öğrenciler eğitimleri süresince Kredi ve Yurtlar Kurumunca verilen öğrenci kredisinden yararlanabilirler. Mesleki eğitimini tamamlayanlar 10. dereceden başlayarak asgari ücretin 3-4 katı civarında aylık maaş almaktadırlar. Zaman içerisinde hizmet süreleri ve görevdeki pozisyonlarına göre bu maaş da artmaktadır. ADANA E-F 1.1 2014/I

G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME İŞ HAYATINDA İLERLEME BENZER MESLEKLER Meslek eğitimini tamamlayanlar atandıkları şubedeki amirlerinin verecekleri göreve göre idari, siyasi, adli polis veya trafik polisi olarak görev yaparlar. İhtiyaç halinde, "İlk Kademe Amir" yetiştirilmek üzere, yeri ve zamanı Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanlığınca planlanıp gerçekleştirilen kurslar açılır. Bu kurslara polis okulunu bitirdikten sonra fiilen 3 yıl polis memuru olarak görev yapanlar ve başvuru koşullarını taşıyan diğer meslek mensupları katılabilirler. Genel kültüre ve mesleki bilgiye dayalı ön eleme barajını geçenler, aldıkları puan sıralamasına göre kurslara katılırlar. Bu kurslar en az 6 ay sürmekte olup, kursu başarı ile tamamlayanların "Komiser Yardımcısı" olarak atamaları yapılır. Bu rütbelere atandıktan sonra diğer rütbelerde bekleme süreleri şu şekildedir: RÜTBELER BEKLEME SÜRELERİ Komiser Yardımcılığı 6yıl Komiser 6 yıl Başkomiser Yaş Haddi Daha üst derecedeki rütbelere, polis akademisini veya polis akademisi bünyesinde en az dört yıllık fakülte ve yüksekokulları bitirenler yükselmektedir. - Dedektif, - Koruyucu Güvenlik Memuru, - Jandarma. ADANA G 1.1 2014/II

H- EK BİLGİLER GÖREV - İş organizasyonu yapar, - Çevre koruma önlemleri alır, - İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, - Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, - Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur. I- KAYNAKÇA - Türk Meslekler Sözlüğü-TİK, - 14.11.1991 tarih, 21051 sayılı Resmi Gazete, - 6.4.2001 tarih ve 4638 sayılı Kanun - Polis Okulları Giriş Rehberi, - Meslek elemanları, - Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar, - Polislik Meslek Yüksekokulları Giriş Yönetmeliği. - Polis Akademisi (www.pa.edu.tr) İ- AYRINTILI BİLGİ İÇİN - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr - Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/ - T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/ - Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur. ADANA H-I-İ 1.1 2014/I1