TAŞLAMA VE ALET BİLEMECİSİ



Benzer belgeler
MOBİLYA ÜST YÜZEY İŞLEMCİSİ

OTO ELEKTRİKÇİSİ TANIM

OTO DÖŞEMECİSİ TANIM A- GÖREVLER

HALI DESİNATÖRÜ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN EDİRNE A /I

OTO YEDEK PARÇA SATIŞ ELEMANI

TORNACI TANIM A- GÖREVLER

BOBİNAJCI TANIM A- GÖREVLER

ADALET MESLEK ELEMANI

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

BÜRO MAKİNELERİ BAKIM VE ONARIMCISI

ASANSÖR KURUCUSU VE BAKIMCISI/ELEKTROMEKANİK TAŞIYICILAR BAKIM VE ONARIMCISI

RADYO VE TELEVİZYON TAMİRCİSİ

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ

GELENEKSEL EL SANATLARI TEKNİKERİ

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

SANAT TARİHÇİSİ TANIM. Türkiye de ve dünyada yapılmış sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında inceleyen ve değerlendiren kişidir.

KESİMCİ A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

ÇANTA İMALATÇISI VE SARACİYECİ

KAYNAK TEKNİSYENİ /METAL İŞLERİ TEKNİSYENİ

DOĞAL YAPI TAŞLARI TEKNİKERİ (MERMER TEKNİKERİ)

MERMERCİ VE SÜSLEME TAŞÇISI/MERMER İŞLEMECİSİ

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A /I

BİLGİSAYARLI NÜMERİK KONTROL (CNC) TEKNİSYENİ

HALI DOKUYUCU (OTOMATİK TEZGAH)

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

FIRINCI TANIM. Ticari fırın, lokanta veya pastanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi fırında pişirilen yiyecek maddeleri imal eden kişidir.

ÇOCUK GİYİM MODELİSTİ

MEYVE VE SEBZE SATIŞ ELEMANI

GİYİM VE GİYİM AKSESUARLARI SATIŞ ELEMANI

GEMİ RESSAMI TEKNİSYENİ

BETONARME DEMİRCİSİ TANIM

SAAT TAMİRCİSİ TANIM A- GÖREVLER

ELEKTRİK TESİSATÇISI/ELEKTRİK TESİSATÇISI VE PANO MONTÖRÜ

SIHHİ TESİSATÇI/ISITMA VE SIHHİ TESİSATÇI

TARIM ÜRÜNLERİ SATIŞ ELEMANI

SERAMİK TEKNİKERİ TANIM

ORTOPEDİK PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ

MOBİLYA SATIŞ ELEMANI

SEYİS TANIM. Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir. A- GÖREVLER

MİKROTEKNOLOJİ TEKNİSYENİ

ORMAN MÜHENDİSİ TANIM. Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir.

NAKIŞ ÖĞRETMENİ. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir.

TESVİYECİ TANIM A- GÖREVLER

CAM MAMUL İMALATÇISI TANIM

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ENDÜSTRİYEL MODELLEMECİ/MODELCİ

RESTORASYON TEKNİSYENİ

SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ ELEMANI

BİLGİSAYAR BAKIM VE ONARIMCISI

BETON VE BETONARME KALIPÇISI

SU VE DENİZ ÜRÜNLERİ SATIŞ ELEMANI

SERAMİK TEKNİSYENİ. TANIM Seramik toprağından mutfak ve süs eşyaları, fayans ve banyo takımları gibi, malzeme ve eşyaların yapımında çalışan kişidir.

ÇİNİCİLİK TEKNİSYENİ/ÇİNİCİLİK VE SERAMİK TEKNİSYENİ

ÖRME TEKNİKERİ TANIM A- GÖREVLER

SEBZE VE MEYVE İŞLEME OPERATÖRÜ

ALT YAPI ELEMANI TANIM

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNE RESSAMI / MAKİNE RESSAMI

DIŞ TİCARET OFİS HİZMETLERİ ELEMANI

KAĞIT TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI

TAKI TEKNOLOJİSİ VE TASARIMI UZMANI

BAKIM VE ONARIM ELEKTRİKÇİSİ/ENDÜSTRİYEL BAKIM VE ONARIMCISI

TAŞÇI TANIM A- GÖREVLER

MIZRAPLI HALK MÜZİĞİ ENSTRÜMANLARI YAPIMCISI

ACİL TIP TEKNİSYENİ A- GÖREVLER

ÇİÇEKÇİ/ÇİÇEK DÜZENLEMECİSİ

SERİGRAFİ VE TAMPON BASKI OPERATÖRÜ / SERİGRAF

TIP ELEKTRONİĞİ TEKNİSYENİ

DUVAR SÜSLEME SANATLARI TEKNİKERİ

ORTOPEDİK PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ

VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ

ORGANİZASYON SORUMLUSU

KALIPÇI/ENDÜSTRİYEL KALIPÇI

WEB PROGRAMCISI A GÖREVLER. Web programcısı;

KESİM TEKNİSYENİ (GİYİM)

ELEKTROSTATİK BOYA OPERATÖRÜ

TERMİK SANTRAL MAKİNELERİ TEKNİKERİ

SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ SANATÇISI

TEKSTİL TERBİYE TEKNİSYENİ

CİLT BAKIMI UZMANI/GÜZELLİK UZMANI

İNŞAAT TEKNİSYENİ TANIM

DEKORATİF EV TEKSTİLİ TEKNİSYENİ/EV TEKSTİL KONFEKSİYON TEKNİSYENİ

ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIMTEKNİSYENİ/ ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK TEKNİSYENİ

DERİ GİYİM TEKNİSYENİ / DERİ KONFEKSİYON TEKNİSYENİ

UÇAK MOTORLARI BAKIM-ONARIM TEKNİSYENİ

MOBİLYA İMALATÇISI/MOBİLYACI

SPOR YÖNETİCİSİ. Spor hizmet ve faaliyetlerinin yönetiminden sorumlu kişidir.

ÇEVRE HİZMETLERİ ELEMANI

PLASTİK KALIP TEKNİSYENİ

BOYA TEKNİKERİ A- GÖREVLER

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM

MOBİLYA İSKELETİ VE DÖŞEMESİ TEKNİSYENİ/DÖŞEMECİLİK TEKNİSYENİ

PLASTİK SANATLAR TEKNİSYENİ

AYAKKABI MODELİSTİ TANIM

DÖKÜM TEKNİSYENİ İZMİR A /I

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ

AĞAÇ İŞLERİ TEKNİKERİ

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİSYENİ/ LABORATUVAR TEKNİSYENİ

SAYFA SEKRETERİ. - Bilgisayar, tarayıcı, - Fotoğraf makinesı, - Projeksiyon makinesı, - Baskı makinesı - Sözlük, imla kılavuzu, - Mizanpaj kağıdı.

BÜRO YÖNETİMİ ÖĞRETMENİ

DÖKÜM ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, Döküm meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

Transkript:

TANIM Çeşitli makine parçalarını, verilen teknik resime (yönergeye) göre zımpara taşı ve taşlama tezgahında yontarak hazırlayan ve alet bileme tezgahlarında matkapların, torna kalemlerinin ve basit kesici aletlerin (bıçak, balta, makas vb.) bileme işlerini yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - El tesviyeciliğinde kullanılan aletleri, takımları, gereçleri hazırlar ve çalışmaya başlamadan önce güvenlik önlemlerini alır, - Tezgahlarda bileme için kullanılacak taşları seçer, üzerinde çalışma yapılacak makine parçasını tezgaha bağlar, - Silindirik taşlama veya alet bileme tezgahlarını çalıştırıp durdurur, - Bu tezgahlarda kullanılacak soğutma sıvılarını seçer ve uygular, - Düz silindirik alın ve delik yüzeylerinin taşlama işlemlerini yapar, - Alet bileme tezgahında matkapları, torna kalemlerini ve basit kesici aletleri biler, - Körlenen zımpara taşlarını biler, tezgahların bakım ve yağlama işlerini yapar. - Basit zımpara taşı tezgahı, - Düzlem yüzey taşlama tezgahı ve avadanlıkları, - Silindirik yüzey taşlama tezgahı ve avadanlıkları, - Delik taşlama tezgahı ve avadanlıkları, - Dengeleme sehpası, - Taş bileme (düzeltme) araçları, - Güvenlik araçları (siper, gözlük vb.), - Ölçme ve kontrol aletleri (kumpas, mikrometre, mastarlar, komperatör vb.), - Puntasız taşlama tezgahı, - Matkap tezgahı, - Torna tezgahı. BURSA. A 1.1 2014/I

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER Taşlama ve alet bilemecisi olmak isteyenlerin; - El becerisi olan, - Göz-el ve ayak koordinasyonu olan, - Dikkatli ve titiz çalışma alışkanlığına sahip kimseler olmaları gerekir. C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Taşlama ve alet bilemecisi gürültülü ortamlarda çalışır. Taşlama ve bileme sonucunda çevrede metal tozları olabilir. İş genellikle ayakta yapılır ve çalışılırken kişi sadece alet ve malzemelerle ilgilidir. Atölyelerde çalışanlar işverenle ve diğer görevlilerle, bağımsız işyeri olanlar ise müşterilerle etkileşim halindedir. BURSA. B-C 1.1 2014/I

D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğinin eğitimi; yeterli müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde Makine Teknolojisi alanı Taşlama ve Alet Bilemeciliği dalında verilmekte iken, Modüler program çalışması nedeniyle Makine Teknolojisi alan Bilgisayarlı Makine İmalatı İşlemleri (CNC) dalında verilmeye başlanmıştır. Dosyada yer alan bilgiler eğitimin verildiği tarihdeki araştırılan bilgileri kapsamaktadır. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Çıraklık eğitimine başlayabilmek için; - En az ilköğretim okulu mezunu olmak, - 14 yaşını doldurmuş olmak, - Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, - Eğitim görmek istediği meslekte bir işyeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalamak gereklidir. Bu şartları yerine getiren kişiler çıraklık eğitim merkezlerinde düzenlenecek eğitime katılabilirler. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Taşlama ve alet bilemeciliği mesleğinin eğitim süresi ilköğretimden sonra 3 yıl, lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra ise 1,5 yıldır. Eğitim hem işyerinde hem de mesleki eğitim merkezlerinde teorik ve pratik olarak verilmektedir. - Haftada bir gün kuramsal (teorik) eğitim; haftada beş gün işyerinde uygulamalı (pratik) eğitim verilmektedir. - Kuramsal (teorik) eğitimde 3 yıl boyunca Meslek Bilgisi ile Mesleki ve Teknik Resim dersleri verilmektedir. İşyerinde yapılan pratik eğitimde: El tesviyeciliği, taşlama ve alet bilemenin önemi, zımpara taşı tezgahının tanımı ve kullanılması, ölçme ve kontrol aletleri, düzlem yüzey taşlama tezgahının tanıtımı, güvenlik önlemleri, zımpara taşlarının tanıtımı, tezgahların bakımı ve yağlanması, zımpara taşlarının dengelenmesi ve takılması, körlenen zımpara taşlarının bilenmesi, düzeltilmesi ve biçim verilmesi, düzlem yüzey taşlama tezgahında basit işlerin işlenmesi, düzlem yüzey taşlama tezgahının ayarı, açılı düzlem yüzeylerin taşlanması, silindirik yüzey taşlama tezgahına basit işlerin işlenmesi, düzlem yüzey taşlama tezgahının ayarı, mikrometrenin okunması ve kullanılması, silindirik taşlama tezgahında düz deliklerin taşlanması konularını öğrenirler. EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA Mesleki eğitim merkezlerinde eğitimini tamamlayanlar eğitim sonunda katıldıkları kalfalık sınavlarında başarılı olmaları durumunda Kalfa Belgesi" alırlar. BURSA D 1.1 2014/I

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Meslek elemanı taşlama ve alet bileme atölyelerinde çalışır. Mesleki eğitim merkezlerine kayıt olabilmek için, çırağın uygulamalı (pratik) eğitimin verileceği işyeri ile sözleşme imzalaması gerektiğinden, bu mesleği öğrenen kişiler genellikle daha sonra aynı işyerlerinde çalışabilirler. Mesleği öğrenip usta unvanını alan kişiler, kendi adına işyeri açabilmektedirler. F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE EĞİTİM SONRASI - 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30 undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15 inden aşağı olmamak üzere ücret verilir. - Eğitim gören öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalıkları ile ilgili sigorta primleri devletçe karşılanır. - Öğrenciler, mesleki eğitim yaptıkları işletmelerin sosyal imkânlarından faydalanır. Özel işyerlerinde kalfa ve usta pozisyonunda çalışan taşlama ve alet bileyicileri, (işyerinin niteliğine göre değişiklik göstermekle beraber) asgari ücretin yaklaşık 1,5-2 katı kadar ücret almaktadırlar. BURSA E-F 1.1 2014/I

G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME Mesleki eğitim merkezlerinden kalfa olarak mezun olanlar bir işyerinde çalışıp aynı zamanda teorik eğitimlerine de devam edebilirler. İlköğretim (ortaokul) mezunu kalfa ve ustalar, mesleki ve teknik açık öğretim lisesine devam ederek, meslek lisesi diploması alabilirler. Mesleğinde ustalık eğitimi çalışma süresi 2 yıldır. İŞ HAYATINDA İLERLEME BENZER MESLEKLER Meslekte usta ve usta öğretici unvanlarına yükselmek mümkündür. Ustalık belgesine sahip olanlar veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler. Ayrıca, işyerinde çırak çalıştırması için de "Usta Öğretici" belgesine sahip çalışanın olması zorunludur. - Frezeci, - Rektefiye Tezgah Operatörü - Tornacı, - Tesviyeci - Alet Ayarcısı BURSA. G 1.1 2014/I

H- EK BİLGİLER GÖREV - İş organizasyonu yapar, - Çevre koruma önlemleri alır, - İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, - Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, - Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur. I- KAYNAKÇA İ -AYRINTILI BİLGİ İÇİN - Meslek elemanları, - 3308 Sayılı Kanun, - Çıraklık eğitimi program kitapçığı, - Bursa Beşevler Küçük Sanayi Sitesi Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü, - Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Kalfalık Eğitim Programı (Taşlama ve Alet Bileme), Milli Eğitim Basımevi-Ankara/1983, - Çıraklık ve Yaygın Eğitim Faaliyetleri MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü, 2005-2006 Eğitim Öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak yeterliğe dayalı modüler öğretim programı, - Metal Sanayii İş Gruplandırma Sistemi (MESS) Türk Metal Sanayicileri Sendikası Yayınları, - Çıraklık ve Yaygın Eğitim Faaliyetleri Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Ankara 1999, - Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) Üyesi Kuruluşlar. - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr - Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/ - T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/ - Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur. BURSA. H-I-İ 1.1 2014/I