SANAT TARİHÇİSİ TANIM. Türkiye de ve dünyada yapılmış sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında inceleyen ve değerlendiren kişidir.



Benzer belgeler
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

ADALET MESLEK ELEMANI

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

GELENEKSEL EL SANATLARI TEKNİKERİ

ORMAN MÜHENDİSİ TANIM. Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir.

NAKIŞ ÖĞRETMENİ. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir.

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI

DOĞAL YAPI TAŞLARI TEKNİKERİ (MERMER TEKNİKERİ)

İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere Türkçe ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

SERAMİK TEKNİKERİ TANIM

HEYKELTRAŞ TANIM A- GÖREVLER

HALI DESİNATÖRÜ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN EDİRNE A /I

SINIF ÖĞRETMENİ TANIM

FİZİKİ ANTROPOLOG TANIM

İÇ MİMAR TANIM A- GÖREVLER

FİZİKÇİ TANIM KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN SAMSUN A /I

SANAT TARİHİ ÖĞRETMENİ

İMALAT MÜHENDİSİ/ÜRETİM MÜHENDİSİ

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A /I

SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ SANATÇISI

OPERA SANATÇISI TANIM. Sözlerinin bütünü veya çoğu şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri olan opera sanatını icra eden kişidir.

BÜRO YÖNETİMİ ÖĞRETMENİ

COĞRAFYACI TANIM. Yeryüzünün fiziksel yapısı, iklimi, bitki örtüsü ve nüfus dağılımı ile ülkelerin ekonomik etkinliklerini inceleyen kişidir.

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ

TARİH ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, tarih ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

SPOR YÖNETİCİSİ. Spor hizmet ve faaliyetlerinin yönetiminden sorumlu kişidir.

BESİN/GIDA TEKNOLOJİSİ-EV YÖNETİMİ VE BESLENME ÖĞRETMENİ

MODA TASARIMI ÖĞRETMENİ

SOSYOLOG TANIM A- GÖREVLER

ZİRAAT MÜHENDİSİ (TARIM TEKNOLOJİSİ)

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

SEYİS TANIM. Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir. A- GÖREVLER

TAKI TEKNOLOJİSİ VE TASARIMI UZMANI

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

DÖKÜM ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, Döküm meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

FİZİK MÜHENDİSİ TANIM

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN)

YABANCI DİL ÖĞRETMENİ

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER

DUVAR SÜSLEME SANATLARI TEKNİKERİ

EL SANATLARI ÖĞRETMENİ

ÖRME TEKNİKERİ TANIM A- GÖREVLER

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

SAĞLIK YÖNETİCİSİ TANIM

AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ UZMANI

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

BİYOMÜHENDİS. TANIM Temel tıp bilimleri ile mühendislik bilimleri arasında bağlantı kurarak çalışmalar yapan kişidir.

KAĞIT TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

MÜFTÜ TANIM. Toplumu İslam dini hakkında aydınlatan, din hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kişidir. A- GÖREVLER

GEMİ RESSAMI TEKNİSYENİ

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

TAPU VE KADASTRO TEKNİKERİ

ANTROPOLOG TANIM A- GÖREVLER

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

KAYMAKAM TANIM. Kaymakam ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en büyük devlet görevlisidir.

TİCARET VE YÖNETİM MESLEK ELEMANI

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ

KİMYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ

ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ

MOBİLYA ÜST YÜZEY İŞLEMCİSİ

TRİKOTAJ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir.

ELEKTRONİK HABERLEŞME (TELEKOMÜNİKASYON) TEKNİKERİ

SEKRETERLİK GRUBU ÖĞRETMENİ

RESSAM. TANIM Doğanın, eşyanın veya insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya somut bir yaklaşımla yansıtan kişidir.

BOYA TEKNİKERİ A- GÖREVLER

TAŞLAMA VE ALET BİLEMECİSİ

EKONOMİST TANIM A- GÖREVLER

ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİ ÖĞRETMENİ

MATEMATİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere, matematik ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

SAHNE VE GÖSTERİ SANATLARI YÖNETİCİSİ

ECZACI. - İlaç yapımında kullanılan araç ve gereçler, - İlaç kontrolünde kullanılan araçlar, - Çeşitli doğal ve kimyasal maddeler.

RESTORASYON TEKNİSYENİ

MADEN MÜHENDİSİ TANIM

PATOLOJİ LABORATUVAR TEKNİKERİ

TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.).

ZOOLOG TANIM A- GÖREVLER

TERMİK SANTRAL MAKİNELERİ TEKNİKERİ

RADYO-TV PROĞRAMCILIĞI TEKNİKERİ

REPREZANT (İLAÇ TANITIM ELEMANI)

İLETİŞİM TASARIMI UZMANI

MÜTERCİM (ÇEVİRMEN) Bir dilde yazılı bir metni başka bir dile çeviren kişidir. Mütercim bir dilden, bir başka dile veya dillere çeviri yaparken;

AĞAÇ İŞLERİ TEKNİKERİ

JEOMORFOLOG TANIM. Günümüzdeki yer şekillerinden elde edilen verilere dayanarak, geçmişteki yer şekillerinin gelecekteki durumunu açıklayan kişidir.

SERAMİK TEKNİSYENİ. TANIM Seramik toprağından mutfak ve süs eşyaları, fayans ve banyo takımları gibi, malzeme ve eşyaların yapımında çalışan kişidir.

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM

BİYOLOG TANIM. Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir.

Transkript:

TANIM Türkiye de ve dünyada yapılmış sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında inceleyen ve değerlendiren kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Sanat tarihçisi; resim, minyatür, mimarlık eserleri gibi sanat eserlerini değerlendirir, korur ve tanıtır, - Sanat sevgisinin gelişmesi amacıyla ve tarihi eser kaçakçılığına karşı halkı bilgilendirmek için konferanslar verir, yayınlar yapar, - Geçmiş devirlerden kalma sanat eserlerinin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunur, - Müzeye gelen eserlerin, geliş yollarına göre sınıflandırır, kayıtlarını tutar, depolanmasını ve halka uygun yer ve zamanlarda sunulmasını sağlar. - Çeşitli çizim araç ve gereçleri, - Fotoğraf makinesi, - Çeşitli sanat eserleri, - Sanatla ilgili yayınlar, - Çeşitli eğitim araç ve gereçleri. BURSA A 1.1 2014/1

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER Sanat tarihçisi olmak isteyenlerin; - Güzel sanatlara ve sosyal bilimlere, özellikle tarihe ilgili, - Uyarıcılar arasındaki farkları algılayabilme yeteneğine sahip, - Analitik düşünme gücü yüksek kimseler olmaları gerekmektedir. C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Sanat tarihçileri genelde müzelerde, kapalı ve gürültüsüz ortamlarda; geçmiş devirlerden kalma sanat eserlerinin ortaya çıkarılmasına katkı sırasında açık havada ve tozlu ortamlarda çalışmaktadırlar. BURSA B-C 1.1 2014/1

D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Mesleğin eğitimi üniversitelerin fakültelerine bağlı Sanat Tarihi bölümlerinde verilmektedir. Mesleğin eğitimine girebilmek için; - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak.. EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince meslek dersleri ağırlıklı verilmektedir. Sanat Tarihi eğitimini başarı ile tamamlayanlara Lisans Diploması verilmektedir. BURSA D 1.1 2014/I

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Sanat Tarihçileri Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlar (müzeler), Kültür ve Tabiat Vakıflarını Koruma Kurulları, yazılı ve görsel basın kuruluşları, Büyükşehir Belediyeleri, müzayede kuruluşları ve turizm kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya MEB ve YÖK işbirliği ile açılan /açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayanlar orta dereceli okullarda sanat tarihi alanında öğretmenliği yapabilirler. F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE EĞİTİM SONRASI Öğrenciler eğitimleri süresince, çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan yararlanma olanaklarına sahiptirler. Kamu kesiminde görev alan Sanat tarihçileri; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre maaş ve yan ödeme almaktadırlar. Kamu kesiminde 1475 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre çalışanlar ise asgari ücret ve bunun 2-4 katı tutarında ücret alabilmektedirler. Özel kuruluşlarda çalışanların ücreti ise karşılıklı görüşme ile belirlenmektedir. Ücret ortalama olarak asgari ücretin 3-5 katı arasında değişmektedir. BURSA E-F 1.1 2014/I

G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME İŞ HAYATINDA İLERLEME BENZER MESLEKLER Lisans eğitiminden sonra alanlarında mastır (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yükseköğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler. - Öğretmen olarak çalışanlar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde idari kademelerde görev alabilirler. - Müzelerde yönetici olabilirler. - Sanat tarihi öğretmeni, - Arkeolog. BURSA G 1.1 2014/1

H- EK BİLGİLER GÖREV I- KAYNAKÇA - İş organizasyonu yapar, - Çevre koruma önlemleri alır, - İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, - Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, - Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur. - Meslek elemanları, - ÖSYM Üniversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi 2000, - Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar. - 80 sayılı T.C. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Kararı (http://ttkb.meb.gov.tr/www/80-sayili-karar/icerik/19) - Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü. - İ- AYRINTILI BİLGİ İÇİN - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr - Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/ - T.C. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı http://osym.gov.tr/ - Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur. BURSA H-I-İ 1.1 2014/I