HEYKELTRAŞ TANIM A- GÖREVLER



Benzer belgeler
SANAT TARİHÇİSİ TANIM. Türkiye de ve dünyada yapılmış sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında inceleyen ve değerlendiren kişidir.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

ADALET MESLEK ELEMANI

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

SERAMİK TEKNİKERİ TANIM

DOĞAL YAPI TAŞLARI TEKNİKERİ (MERMER TEKNİKERİ)

ORMAN MÜHENDİSİ TANIM. Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir.

GELENEKSEL EL SANATLARI TEKNİKERİ

NAKIŞ ÖĞRETMENİ. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir.

İÇ MİMAR TANIM A- GÖREVLER

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI

HALI DESİNATÖRÜ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN EDİRNE A /I

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A /I

İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ

TAKI TEKNOLOJİSİ VE TASARIMI UZMANI

OPERA SANATÇISI TANIM. Sözlerinin bütünü veya çoğu şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri olan opera sanatını icra eden kişidir.

GEMİ RESSAMI TEKNİSYENİ

İMALAT MÜHENDİSİ/ÜRETİM MÜHENDİSİ

RESSAM. TANIM Doğanın, eşyanın veya insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya somut bir yaklaşımla yansıtan kişidir.

SPOR YÖNETİCİSİ. Spor hizmet ve faaliyetlerinin yönetiminden sorumlu kişidir.

SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ SANATÇISI

FİZİKÇİ TANIM KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN SAMSUN A /I

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere Türkçe ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

KAYNAK TEKNİSYENİ /METAL İŞLERİ TEKNİSYENİ

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ

DÖKÜM ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, Döküm meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ

SINIF ÖĞRETMENİ TANIM

SERAMİK TEKNİSYENİ. TANIM Seramik toprağından mutfak ve süs eşyaları, fayans ve banyo takımları gibi, malzeme ve eşyaların yapımında çalışan kişidir.

EL SANATLARI ÖĞRETMENİ

DUVAR SÜSLEME SANATLARI TEKNİKERİ

SAHNE VE GÖSTERİ SANATLARI YÖNETİCİSİ

ÖRME TEKNİKERİ TANIM A- GÖREVLER

RESTORASYON TEKNİSYENİ

FİZİKİ ANTROPOLOG TANIM

BÜRO YÖNETİMİ ÖĞRETMENİ

SANAT TARİHİ ÖĞRETMENİ

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

BESİN/GIDA TEKNOLOJİSİ-EV YÖNETİMİ VE BESLENME ÖĞRETMENİ

TELEKOMÜNİKASYON MÜHENDİSİ

ZİRAAT MÜHENDİSİ (TARIM TEKNOLOJİSİ)

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER

KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

REHBER ÖĞRETMEN (PSİKOLOJİK DANIŞMAN)

KAĞIT TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ

TAŞLAMA VE ALET BİLEMECİSİ

MODA TASARIMI ÖĞRETMENİ

FİZİK MÜHENDİSİ TANIM

AĞAÇ İŞLERİ TEKNİKERİ

COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere coğrafya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

TARİH ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, tarih ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

SAĞLIK YÖNETİCİSİ TANIM

SOSYOLOG TANIM A- GÖREVLER

ELEKTRİK -ELEKTRONİK MÜHENDİSİ

ORTOPEDİK PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ

RADYO-TV PROĞRAMCILIĞI TEKNİKERİ

ÇİNİCİLİK TEKNİSYENİ/ÇİNİCİLİK VE SERAMİK TEKNİSYENİ

MOBİLYA ÜST YÜZEY İŞLEMCİSİ

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ

İLETİŞİM TASARIMI UZMANI

BİYOLOJİ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere biyoloji ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ

SEYİS TANIM. Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir. A- GÖREVLER

KİMYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

COĞRAFYACI TANIM. Yeryüzünün fiziksel yapısı, iklimi, bitki örtüsü ve nüfus dağılımı ile ülkelerin ekonomik etkinliklerini inceleyen kişidir.

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM

TRİKOTAJ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir.

KUAFÖRLÜK/ CİLT BAKIMI VE GÜZELLİK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

TAPU VE KADASTRO TEKNİKERİ

KAYMAKAM TANIM. Kaymakam ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en büyük devlet görevlisidir.

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

BOYA TEKNİKERİ A- GÖREVLER

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

YABANCI DİL ÖĞRETMENİ

PEYZAJ MİMARI TANIM A- GÖREVLER

TAŞ VE METAL İŞLEME TEKNİKERİ/KIYMETLİ TAŞ VE METAL İŞLEME TEKNİKERİ

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ

ELEKTRONİK HABERLEŞME (TELEKOMÜNİKASYON) TEKNİKERİ

BİYOMÜHENDİS. TANIM Temel tıp bilimleri ile mühendislik bilimleri arasında bağlantı kurarak çalışmalar yapan kişidir.

ATÇILIK İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

RAFİNERİ VE PETROKİMYA TEKNİKERİ

AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ UZMANI

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.).

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

KOOPERATİFÇİLİK MESLEK ELEMANI

GRAFİK TASARIMCISI TANIM

UÇAK MÜHENDİSİ TANIM A- GÖREVLER

ZİHİN ENGELLİLER SINIF ÖĞRETMENİ

OTO YEDEK PARÇA SATIŞ ELEMANI

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

REPREZANT (İLAÇ TANITIM ELEMANI)

BOBİNAJCI TANIM A- GÖREVLER

PATOLOJİ LABORATUVAR TEKNİKERİ

HİDROJEOLOJİ MÜHENDİSİ

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ

SİGORTACILIK MESLEK ELEMANI

Transkript:

TANIM Taş, beton, demir, sac, bronz, ağaç, polyester gibi maddeleri işleyerek anıtlar, abideler çeşitli şilt, plaket veya süs eşyaları yapan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Yapacağı eseri zihninde tasarlar, - Kullanılacak malzemeyi seçer, - Eserin, alçı, balmumu veya çamurla taslağını (eskizini) hazırlar, - Taslağın ölçümlerini gerçek malzeme üzerine nokta veya çizgi halinde işaretler, - Kullanılan malzemenin türüne göre uygun alet ve gereçleri kullanarak istenilen formu kabaca oluşturur, - Taş ve beton dışındaki maddelerle çalışıyorsa ekleme, kalıp alma, kaynatma gibi yöntemlerle malzemeye şekil verir, - Elmas veya çelik uçlu kalemlerle oluşturulan formun ince oyuntularını şekillendirir, - Eserin yüzeyini parlatır. - Çeşitli ağırlık ve büyüklükte çekiçler, - Elmas ve çelik uçlu kalemler, - Murç, tarak, pergel, ölçüm aletleri, - Ağrandizör (büyütme aleti), - Çeşitli elektrikli aletler, - İskarpela, - Tahta tokmaklar, - Taş, beton, alçı, ağaç, bakır, çamur, polyester, bronz, döküm vb. malzemeler. İZMİR A 1.1 2014/I

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER Heykeltraş olmak isteyenlerin; - Tasarım ve çizim yeteneğine sahip, - Şekiller arasındaki ilişkileri, cisimlerin uzaydaki (mekandaki) durumlarını - Ellerini ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, - Güzel sanatlara ilgili, yaratıcı kimseler olmaları gerekir. C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Heykeltraş çalışmalarını atölyede yürütür. Çalışma ortamı kirli, çamurlu fakat sakindir. Heykeltıraş genellikle tek başına çalışır, zaman zaman müşterilerle ve diğer sanatçılarla iletişim halinde olabilir. İZMİR B-C 1.1 2014/I

D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri ve Plastik Sanatlar Fakültelerinin Heykel bölümünde verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA - Mesleğin eğitimine girebilmek için, - Lise veya dengi okul mezunu olmak, - ÖSYS (Öğrenci, Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Kılavuzunda belirtilen şartları taşımak. - Yükseköğretime Geçiş Sınavında (YGS) herhangi bir puan türünden barajı aşarak başarılı olduktan sonra, ilgili üniversitece yapılacak olan özel yetenek sınavına girmek ve başarılı olmaları gerekmektedir. - Eğitim 4 yıl süreli olup, heykel bölümünde yaratıcı ve uygulamalı bir eğitim ve öğretim programı uygulanır. Eğitimde ana ilke öğrencinin yaratıcı kişiliğini geliştirmektir. Bu açıdan eğitimde öğrencinin bilgi, beceri, bilimsel ve yaratıcı yeteneklerinin gelişmesini sağlayıcı kavramsal ve deneysel çalışmalar yapılır. - Birinci sınıftaki temel sanat eğitimine paralel olarak üç boyutlu şekillendirme, anatomi, sanat tarihi ve yorumu ve teknoloji dersleri temel dersler olarak verilir. Ayrıca heykel tasarım atölyelerinde çalışmalarla, optik anlatım ve devingen şekillendirme yapabilme, denemeleri ile öğrenciye mesleğiyle ilgili gerekli malzemelerle şekillendirme yapabilme bilgi ve becerileri kazandırılır. Taş, metal, tahta, seramik ve yapay malzemeleri kullanabilmesi, teknolojileri öğrenmesi ve bunlarla soyut, somut çalışmalar yapabilmesi, yaratıcı kişiliğini geliştirmesi sağlanır. - Peyzaj mimarisi ve çevre tasarım dersleri öğrencinin eserleriyle doğa ilişkilerini kurabilmesi ve çevrede düzenleme yapabilmesine yardımcı olmaktadır. Dördüncü sınıfta heykel çalışmaları yoğunlaşır. Üçüncü sınıfta zorunlu olarak gördüğü taş, tahta, seramik ve yapay malzeme atölyelerinden birini seçer ve uygulamaların bir kısmını bu atölyelerin verdiği imkanlarla yapar. Çalışma yeri, donanım, öğretim elemanı ve öğrenci sayısı bu çalışmaların zaman ve süresini etkileyebilmektedir. Heykel bölümünde okutulan dersler fakülteler arasında bazı farklılıklar göstermesine rağmen amaç ve içerik yönünden aynıdır. Meslek eğitimini tamamladıktan sonra Heykel Bölümü Lisans Diploması alırlar. İZMİR D 1.1 2014/I

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI - Heykeltıraşlar genellikle bağımsız çalışırlar. - Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğüne bağlı kurumlarda, özel galerilerde sanat danışmanı olarak görev alabilirler. - Üniversitelerde öğretim elemanı olarak görev yapabilirler. Heykeltıraşlık düzenli gelir getiren bir meslek değildir. Bazı kimseler bu sanatı bir yan uğraş olarak sürdürmektedirler. Yetenekli ve girişimci olanların bu alanda kariyer edinme olasılıkları daha yüksektir. - Heykel programını bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan/açılacak pedagojik formasyon programını başarı ile tamamlayanlar Plastik Sanatlar Öğretmeni olarak da çalışabilirler. F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE EĞİTİM SONRASI Öğrenciler eğitimleri süresince Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun verdiği öğrenci kredisi ile çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler. Eğitim sonrası kazanç ise heykeltraşın yeteneğine, üretkenliğine, tanınmışlığına, girişkenliğine, sanat çevresiyle ve halkla ilişkilerine göre değişkenlikler göstermektedir. İZMİR E-F 1.1 2014/I

G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME İŞ HAYATINDA İLERLEME BENZER MESLEKLER Lisans eğitiminden sonra alanlarında master (yüksek lisans) ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapabilirler, yüksek öğretim kurumlarında araştırma görevlisi, doçent, profesör gibi unvanlarla öğretim üyesi olarak görev yapabilirler. Kendini belli bir alanda yetiştirerek uzmanlaşabilir. Çeşitli kuruluşlara sanat danışmanlığı yapabilir. - Ressamı, - Kalıpçılık teknikeri. İZMİR G 1.1 2014/I

H - EK BİLGİLER GÖREV - İş organizasyonu yapar, - Çevre koruma önlemleri alır, - İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, - Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, - Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur. I- KAYNAKÇA - Meslek elemanları, - ÖSYM Üniversiteler Yükseköğretim Programları ve Meslekler Rehberi- 2000, - Güzel Sanatlar Fakültesi 1991-1992 Dokuz Eylül Üniversitesi yayını, - Marmara Üniversitesi Rehberi "Marmara Üniversitesi Temmuz 1991", - Türk Meslekler Sözlüğü İİBK Genel Müdürlüğü Yayın NO: 190, Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar. - 9 sayılı T.C. MEB Talim ve Terbiye Kurulu Kararı Şubat/2014 İ - AYRINTILI BİLGİ İÇİN - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr - Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/ - T.C. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı http://osym.gov.tr/ - Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur. İZMİR H-I-İ 1.1 2014/I