SEYİS TANIM. Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir. A- GÖREVLER



Benzer belgeler
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

ADALET MESLEK ELEMANI

SANAT TARİHÇİSİ TANIM. Türkiye de ve dünyada yapılmış sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında inceleyen ve değerlendiren kişidir.

OTOMOTİV MÜHENDİSİ TANIM. Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

GELENEKSEL EL SANATLARI TEKNİKERİ

ATÇILIK İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

DOĞAL YAPI TAŞLARI TEKNİKERİ (MERMER TEKNİKERİ)

HALI DESİNATÖRÜ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN EDİRNE A /I

ORMAN MÜHENDİSİ TANIM. Orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten kişidir.

NAKIŞ ÖĞRETMENİ. TANIM Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, nakış ile ilgili eğitim veren kişidir.

SERAMİK TEKNİKERİ TANIM

MOBİLYA ÜST YÜZEY İŞLEMCİSİ

HARİTA TEKNİSYENİ KULLANILAN, ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN ELAZIĞ A /I

TAŞLAMA VE ALET BİLEMECİSİ

PLASTİK İŞLEME TEKNİSYENİ

SPOR YÖNETİCİSİ. Spor hizmet ve faaliyetlerinin yönetiminden sorumlu kişidir.

SINIF ÖĞRETMENİ TANIM

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

TÜRKÇE ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere Türkçe ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

SAHNE DEKORLARI VE KOSTÜMÜ SANATÇISI

OTO ELEKTRİKÇİSİ TANIM

HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ELEMANI

AT ANTRENÖRÜ. TANIM Atın beslenme, bakım, idman, hijyen ve resmi kayıtlarından sorumlu olan, yarış eğitimi vererek atı yarışa hazırlayan kişidir.

KAĞIT TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

TAKI TEKNOLOJİSİ VE TASARIMI UZMANI

İMAM HATİP LİSESİ MESLEK DERSLERİ ÖĞRETMENİ

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ MESLEK ELEMANI

ÖRME TEKNİKERİ TANIM A- GÖREVLER

GEMİ RESSAMI TEKNİSYENİ

SERAMİK TEKNİSYENİ. TANIM Seramik toprağından mutfak ve süs eşyaları, fayans ve banyo takımları gibi, malzeme ve eşyaların yapımında çalışan kişidir.

RESTORASYON TEKNİSYENİ

REPREZANT (İLAÇ TANITIM ELEMANI)

ZİRAAT MÜHENDİSİ (TARIM TEKNOLOJİSİ)

OTO YEDEK PARÇA SATIŞ ELEMANI

DIŞ TİCARET MESLEK ELEMANI

SEBZE ÜRETİM TEKNİKERİ

ELEKTRONİK HABERLEŞME (TELEKOMÜNİKASYON) TEKNİKERİ

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI TEKNİKERİ

BÜRO MAKİNELERİ BAKIM VE ONARIMCISI

SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ ELEMANI

BESİN/GIDA TEKNOLOJİSİ-EV YÖNETİMİ VE BESLENME ÖĞRETMENİ

MODA TASARIMI ÖĞRETMENİ

ORMAN TEKNİKERİ A-GÖREVLER

ÇANTA İMALATÇISI VE SARACİYECİ

BOBİNAJCI TANIM A- GÖREVLER

RADYO-TV PROĞRAMCILIĞI TEKNİKERİ

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

ELEKTROSTATİK BOYA OPERATÖRÜ

OPERA SANATÇISI TANIM. Sözlerinin bütünü veya çoğu şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseri olan opera sanatını icra eden kişidir.

TAPU VE KADASTRO TEKNİKERİ

KAYNAK TEKNİSYENİ /METAL İŞLERİ TEKNİSYENİ

BAHÇE TARIMI TEKNİKERİ

KAYMAKAM TANIM. Kaymakam ilçenin genel yönetiminden sorumlu olan, devleti ilçede temsil eden, ilçenin en büyük devlet görevlisidir.

BİLGİSAYAR PROGRAMCISI

HASTA DANIŞMANI A- GÖREVLER

DUVAR SÜSLEME SANATLARI TEKNİKERİ

DÖKÜM ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, Döküm meslek alanı ile ilgili eğitim veren kişidir.

RADYO VE TELEVİZYON TAMİRCİSİ

BÜRO YÖNETİMİ ÖĞRETMENİ

SAYFA SEKRETERİ. - Bilgisayar, tarayıcı, - Fotoğraf makinesı, - Projeksiyon makinesı, - Baskı makinesı - Sözlük, imla kılavuzu, - Mizanpaj kağıdı.

ORTOPEDİK PROTEZ VE ORTEZ TEKNİKERİ

BAĞCILIK TEKNİKERİ TANIM

VETERİNER SAĞLIK TEKNİSYENİ

PATOLOJİ LABORATUVAR TEKNİKERİ

ECZANE HİZMETLERİ TEKNİKERİ

İÇ MİMAR TANIM A- GÖREVLER

OTO DÖŞEMECİSİ TANIM A- GÖREVLER

FİZİKÇİ TANIM KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN SAMSUN A /I

ODYOMETRİST TANIM A- GÖREVLER

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

KALORİFER ATEŞÇİSİ TANIM

EL SANATLARI ÖĞRETMENİ

SEYAHAT SERVİS ELEMANI (Otobüs/Tren)

BOYA TEKNİKERİ A- GÖREVLER

ORMAN ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ

TERMİK SANTRAL MAKİNELERİ TEKNİKERİ

MÜFTÜ TANIM. Toplumu İslam dini hakkında aydınlatan, din hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kişidir. A- GÖREVLER

BİYOMÜHENDİS. TANIM Temel tıp bilimleri ile mühendislik bilimleri arasında bağlantı kurarak çalışmalar yapan kişidir.

İŞARET DİLİ ÖĞRETİCİSİ VE TERCÜMANI

BİLET SATIŞ ELEMANI (GİŞE/BANKO)

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ

ZİRAAT MÜHENDİSİ (HAYVANSAL ÜRETİM)

TARİH ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda, öğrencilere, tarih ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TEKNİKERİ

KOOPERATİFÇİLİK MESLEK ELEMANI

BİYOKİMYA TEKNİKERİ A- GÖREVLER

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ

ANESTEZİ TEKNİSYENİ TANIM

AĞAÇ İŞLERİ TEKNİKERİ

MANKEN TANIM. Defilelerde ve diğer gösteri yerlerinde tanıtım amacı ile giysileri giyen ve sunan kişidir. A- GÖREVLER

İMALAT MÜHENDİSİ/ÜRETİM MÜHENDİSİ

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ

KESİMCİ A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

ECZACI KALFASI TANIM A-GÖREVLER

FIRINCI TANIM. Ticari fırın, lokanta veya pastanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi fırında pişirilen yiyecek maddeleri imal eden kişidir.

BİYOLOG TANIM. Canlı türlerinin tanımlanması, sınıflandırılması, yaşamı ve evrimini etkileyen koşullar üzerinde araştırma yapan kişidir.

HİDROTERAPİ TEKNİKERİ

ANESTEZİ TEKNİKERİ TANIM

Transkript:

TANIM Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Hayvanların günlük bakımlarını yapar, (Tımarlama, eyerleme, su ve yemlerini verme vb.) - Ahır temizliklerini yapar, - Yarış atlarını sabah-akşam uzun yürüyüşlere çıkarır, yarışa hazırlar, - Yarış sonrası bakım, beslenme ve temizliğini yapar, - Haftalık bakım çerçevesinde antrenörün talimatı ile 3 ayda bir parazit ilacı verir, - Yarış atlarının tırnaklarına nal çaktırır. - Gem, - Yular, - Eğer, - Eğer keçesi, - Üst Örtüsü, - Tımar takımı (Havlu, sünger, kaşağı vb.), - Çeşitli yemler, - Temizlik malzemeleri (Kova, süpürge vb.). A 1.1 2014/II

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER Seyis olmak isteyenlerin; - El becerisi olan, - Hayvan yetiştirme ilgisine sahip, - Sabırlı, duygusal, hayvan sevgisine sahip, cesur, atik, uyumlu, kurallara uyan kişilik özelliklerine sahip kimseler olmaları gerekir. C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Çalışma ortamı kimi zaman kapalı, kimi zamanda açık havadadır. Seyisler genelde ayakta çalışırlar. Yalnız atları gezdirirken atın üstüne oturarak binek yaparlar. Bu meslek mensubu daha çok tek başlarına çalışır, ancak işleri ile ilgili olarak at sahipleri, antrenör ve veteriner hekimlerle iletişimde bulunurlar. B-C 1.1 2014/II

D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA - Meslek eğitiminin örgün eğitiminde yeri olmayıp, işbasında çalışılarak, geleneksel yolla öğrenilmektedir. - Hipodrom Müdürlükleri bünyesinde düzenlenen kurslarda mesleğe ilişkin mesleki eğitim verilmektedir. Geleneksel eğitimde herhangi bir şart yoktur. Hipodrom Müdürlüklerince verilen kurslara katılabilmek için; - En az ilkokul mezunu olmak, - Askerlikle ilişkisi bulunmamak, - 30 yaşından gün almamış olmak, - 70 kg üzerinde ağırlığı olmamak, - Cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır. - Geleneksel eğitim içerisinde önceden belirlenmiş bir süre olmayıp, zaman içerisinde öğrenilip beceri kazanılmaktadır. - Hipodrom Müdürlüklerince düzenlenen kursun süresi 45 gündür. - Meslek eğitiminde (Kursta) kursiyerlere aşağıda belirtilen derslerde eğitim verilmektedir. - At bilgisi ve binicilik, at bakımı, yemleme-sulama, at temizliği, atların cinsleri, binicilik. Mesleğe ilişkin verilen kursu başarı ile tamamlayanlara Seyislik Sertifikası verilmektedir. D 1.1 2014/II

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Seyisler; - Türkiye Jokey Kulüplerinde, - Atlı spor binicilik klüplerinde, - Özel şahıslara ait hara ve çiftliklerde, - Turistlik otellerin binicilik bölümlerinde çalışabilirler. Seyislik mesleği sanayinin geliştiği batı ülkelerinde kadın mesleği olarak anılırken, Ülkemizde çoğunlukla erkeklerin istihdam edildiği, kadın istihdam oranının çok düşük olduğu bir meslektir. Alt yapının oluşturulması, atıcılığın ülkemizde daha bilinçli olarak gelişmeye başlamasıyla, eğitimli seyislerin iş bulma olanakları da artacaktır. F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE EĞİTİM SONRASI Çiftliklerde geleneksel meslek öğrenimi esnasında eğitim aynı zamanda iş olarak ta kabul edildiğinden bu konuda bir ayrım söz konusu değildir. Hipodrom Müdürlüğünce verilen seyislik mesleği ile ilgili kurs süresi olan 45 gün için katılımcılara ücret ödenmektedir. Ayrıca katılımcılara ferdi kazanç sigortası yapılarak, sürekli sakatlık ve ölüm halinde tazminat ödeme söz konusu olup, hastalanmaları halinde her türlü tedavi masrafı Türkiye Jokey Kulübü tarafından karşılanmaktadır. Eğitim süresince seyis öğrencilerin barınma, yemek giderleri de TJK tarafından karşılanmaktadır. İyi yetişmiş bir seyis asgari ücretin 4 katına kadar ücret alabilir. Seyisler ilk işe başladıklarında asgari ücretin 3 katı ücret alırken, bakımını üstlendiği atın, yarış kazanması halinde kazanılan ikramiyenin yüzdesini (bu yüzde oranı değişiklikler göstermektedir) seyis primi olarak alır. E-F 1.1 2014/II

G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME -- İŞ HAYATINDA İLERLEME Birden fazla seyisin çalıştırıldığı işyerlerinde beceri ve başarıya sahip olanlar Seyis başı olabilirler. Türkiye Jokey Kulübü Genel Müdürlüğünce açılan At Eğitim Antrenörlüğü sınavına katılıp başarılı olunması halinde antrenör olunur. BENZER MESLEKLER - Hayvan yetiştirme işçisi. G 1.1 2014/II

H- EK BİLGİLER İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞÇİ SAĞLIĞI GÖREV İlgili hayvanların tekmelerine maruz kalmak. - İş organizasyonu yapar, - Çevre koruma önlemleri alır, - İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, - Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, - Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur. I- KAYNAKÇA İ -AYRINTILI BİLGİ İÇİN - Meslek elemanları, - Adana Hipodrom Müdürlüğü Ders Çizelgesi ve seyislik kurs duyurusu. - Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr - Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/ - T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/ - Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur. ADANA H-I-İ 1.1 2014/I