FİNANSAL PLANLAMA EĞİTİM PROGRAMI - Alt Konu Başlıkları

Benzer belgeler
FİNANSAL PLANLAMA EĞİTİM PROGRAMI

SINAV KONU BAŞLIKLARI

SINAV ALT KONU BAŞLIKLARI

SINAV ALT KONU BAŞLIKLARI

Bölüm 1 Firma, Finans Yöneticisi, Finansal Piyasalar ve Kurumlar

Bölüm 1 (Devam) Finansal Piyasalar & Kurumlar

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2011 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL)

BİRLİK HAYAT SİGORTA A.Ş AYRINTILI BİLANÇO (YTL)

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Marjinal VaR Ratio Instruments PV VaR VaR/PV Portfolio PV Marjinal VaR

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2013 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2013 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 30 Haziran 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2016

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2013 tarihi itibariyle ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

İşletme Finansmanı İÇİNDEKİLER. BİRİNCİ BÖLÜM İşletme Finansmanına Giriş 1 28

TEB PORTFÖY İKİNCİ DEĞİŞKEN FON

CİV Hayat Sigorta Anonim Şirketi 31 Aralık 2014 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.)

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2017 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Bağımsız Denetimden Geçmemiştir

HAYAT SİGORTA A.Ş DÖNEMİ BİLANÇOS

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2010 tarihinde sona eren hesap dönemine ait Ayrıntılı Bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL))

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 1 Ocak - 30 Eylül 2013 ara hesap dönemine ait konsolide olmayan finansal tablolar

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 MART 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

Yapı Kredi Sigorta Anonim Şirketi. 30 Eylül 2014 Tarihinde Sona Eren Ara Hesap Dönemine Ait Konsolide Olmayan Finansal Tablolar ve Dipnotları

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 HAZİRAN 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2015 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Cari Dönem 31 Aralık Bağımsız Denetimden Geçmiş Önceki Dönem 31 Aralık 2017

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 31 ARALIK 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot

Yapı Kredi Sigorta A.Ş. 31 Mart 2014 tarihi itibariyle konsolide olmayan finansal tablolar

FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO YTL VARLIKLAR Cari

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ İLERİ DÜZEY LİSANSLAMA SINAVLARINA HAZIRLIK PROGRAMI

VARLIKLAR Cari Dönem Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş. Önceki Dönem Bağımsız Denetimden Geçmiş I- Cari Varlıklar Dipnot

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş) YTL VARLIKLAR

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 31 Mart 2009 tarihinde sona eren hesap dönemine ait Ayrıntılı Bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL))

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

30 HAZİRAN 2018 VE 31 ARALIK 2017 TARİHLERİ İTİBARIYLA BİLANÇO (Tüm Tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.)

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO. (30/09/2008) A- Nakit Ve Nakit Benzeri Varlıklar Kasa 1.396

AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R

AYRINTILI SOLO BİLANÇO V A R L I K L A R

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

1) SPK Temel Düzey Lisanslama Sınavlarına Kimler Girebilir.? Lise Mezunu, 2 yıllık Yüksekokul mezunu, 4 yıllık Fakülte mezunları girebilir.

AKSİGORTA A.Ş. Sigorta Finansal Rapor Konsolide Olmayan Aylık Bildirim

TEB PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)

Yapı Kredi Sigorta A.Ş.

VARLIKLAR. Dip Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş Yeniden düzenlenmiş (*) I- Cari Varlıklar

DEMİR HAYAT SİGORTA A.Ş. 31 MART MART 2010 TARİHLİ KARŞILAŞTIRMALI BİLANÇOSU (TL.) VARLIKLAR I- Cari ( Dönen ) Varlıklar Dip Not

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Aralık 2015 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

A. TANITICI BİLGİLER. PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz tarihi: 20 Mayıs 2009 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

ZURICH SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ ve TARİHLERİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇOLAR VARLIKLAR

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi

TEB PORTFÖY HİSSE SENEDİ FONU (HİSSE SENEDİ YOĞUN FON)

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Bağımsız Sınırlı Denetimden Geçmiş) VARLIKLAR

AvivaSA Emeklilik ve Hayat Anonim Şirketi. 30 Haziran 2012 tarihi itibarıyla ayrıntılı bilanço (Para birimi - Türk Lirası (TL)) Varlıklar

AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. AYRINTILI SOLO BİLANÇO (Bağımsız Denetimden Geçmiş) VARLIKLAR

Ekteki dipnotlar finansal tabloların tamamlayıcısıdır.

Halk Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi 31 Mart 2016 Tarihi İtibarıyla Bilanço (Para Birimi: Türk Lirası (TL) olarak ifade edilmiştir.

Bereket Sigorta Anonim Şirketi 31 Mart 2018 Tarihi İtibarıyla Bilanço

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO. Dipnot

ANADOLU ANONİM TÜRK SİGORTA ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. DENGELİ DEĞİŞKEN EMEKLİLİK YATIRIM FONU NA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ

Bağımsız Denetimden Geçmemiş Cari Dönem

FİBA EMEKLİLİK VE HAYAT ANONİM ŞİRKETİ 30 EYLÜL 2013 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇO V A R L I K L A R

A-

A-

A-

A-

A-

A-

A-

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

UNİCO SİGORTA A.Ş. 31 MART 2018 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Para birimi aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) olarak gösterilmiştir.

AKSİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO

ZURICH SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ AYRINTILI BİLANÇO VARLIKLAR

VAKIF EMEKLİLİK ANONİM ŞİRKETİ. 30 EYLÜL 2008 TARİHİ İTİBARİYLE BİLANÇOSU (Tutarlar Yeni Türk Lirası ''YTL'' olarak ifade edimiştir.

VARLIKLAR Bağımsız Bağımsız Denetimden Geçmiş Denetimden Geçmiş Dipnot 31 Aralık Aralık 2013

VARLIKLAR. I- Cari Varlıklar Dipnot

Ekteki dipnotlar bu finansal tabloların tamamlayıcısıdır. 1

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii İÇİNDEKİLER... v BİRİNCİ BÖLÜM FİNANSAL PİYASALAR

TEB SİGORTA ANONİM ŞİRKETİ

IŞIK SİGORTA A.Ş. 30 EYLÜL 2016 TARİHİ İTİBARİYLE AYRINTILI BİLANÇO (Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.

Transkript:

MODÜL KONU BAŞLIKLARI ALT KONU BAŞLIKLARI Finansal Planlamanın Temel İlkeleri 1. Finansal planlama süreci 2. Finansal hedeflerin belirlenmesi 3. Finansal planlama uygulaması ve etik ilkeler 4. Mesleki iletişim ve sunum becerisi 5. Özel haller için finansal planlama 6. Makroekonomi ve finansal piyasalar 7. Paranın zaman değeri kavramı ve hesaplamaları 8. Finansal hizmetler mevzuatı 9. Tüketici hakları koruma kanunu 10. İş hukuku- Özel hukuk- Şirketler hukuku I. Finansal planlama süreci ve uygulanması a. Altı aşamalı finansal planlama süreci. 1. Müşteri ile irtibat sağlanması ve aradaki ilişkinin tanımlanması 2. Müşteri bilgilerinin toplanması 3. Müşterinin mli durumunun analizi ve değerlendirilmesi 4. Finansal planlama önerilerinin geliştirilmesi ve müşteriye sunulması 5. Finansal planlama önerilerinin uyarlanması 6. Müşterinin durumunun gözden geçirilmesi b. Finansal planlama uygulama standartları. c. Veri toplama. d. Kantitatif veriler e. Kalitatif veriler 1

II. Profesyonel Özellikler a. Mesleki sorumluluk b. Uygulamacı c. İletişim yeteneği d. Kavrama yeteneği e. Profesyonel finansal planlama uzmanı olmak nedir? III. İletişim Yetenekleri a. Hitabet yeteneği b. Tespit edilen ihtiyaçların belirgin önemli hedeflere dönüştürülmesi (SMART goals) c. Ortaya çıkarma (Keşif) süreci d. Dinleme e. Takdir edici sorgulama IV. Finansal planlamanın davranışsal görünümü a. Davranışsal finans b. Para psikolojisi c. Örnek olaylar V. Kişisel ve Mesleki Etik İlkeler a. Profesyonel davranış kuralları b. Müşteri çıkarlarının önceliği c. Etik açıdan gelişim o Kohlberg in altı aşamalı ahlaki (etik) gelişim programı o Sorunları tanımlama testi (Defining Issues Test-DIT) d. Çıkar çatışması e. Kara para ile mücadele o Kara para ile mücadelenin üç aşaması o Kurallar ve düzenlemeler o Kara paranın tespiti o Örnek olaylar VI. Düzenleyici Çevre, Hukuk ve Uyumluluk a. Düzenleyiciler, Kanun ve Yönetmelikler b. Finansal piyasalar c. Kanunda müşterinin haklılığı (güvene dayalı görev, yerindelik) d. Ekonomik çevre ve finansal planlama o Para ve Maliye politikası o Konjönktür hareketleri (business cycle) o Ekonomik göstergeler e. Sosyal ve politik çevre 2

Finansal Yönetim 11. Finansal tablolar 12. Nakit akışı yönetimi 13. Finansman stratejileri 14. Finans kurumları 15. Bireysel finansal yönetim 16. Kişisel tasarrufların yönetimi 17. Nakit yönetimi ve bütçeleme 18. Kişisel mali tablolar 19. Kişisel mali oranlar 20. Finansman araçları (Tüketici kredisi ve kredi yönetimi, o Yerel Hükümetin duyarlılığı o Sosyal refah politikası o Vergilendirme politikası o Emeklilik politikası f. Uyumluluk ve etkileri o Kamuyu aydınlatma dökümanları o Potansiyel çıkar çatışmaları VII. Paranın Zaman Değeri a. Bugünkü değer b. Gelecekteki değer c. Basit, bileşik, reel faiz d. Annüite (bugünkü değer ve gelecekteki değeri) e. Periyodik ödemeler/tahsilatlar f. Düzensiz nakit akışı g. İç verim oranı (IRR) h. Net bugünkü değer (NPV) I. Bireysel Finansal Tablolar a. Finansal tablolara giriş b. Bilanço o Varlıklar o Yükümlülükler o Net Varlık/Yükümlülük o Müşteri mali bilgilerinin toplanması o Dipnotlar c. Nakit akış tablosu o Nakit girişleri o Nakit çıkışları o Net nakit pozisyonu II. Mali Analiz a. Acil durum fonu b. Borç yönetimi c. Kredi kullanımı o Kredi türleri (rotatif, taksitli, uzun vadeli, tüketici kredisi) o Kredibilite (bireysel kredi notu) d. Mali oranlar o Temel likidite oranı o Likit varlıkların net varlıklara oranı 3

Portföy Yönetimi ve Yatırım Planlaması Mortgage kredisi, Leasing ve kiralama) 21. Yatırım araçlarının özellikleri, kullanımları ve vergilendirilmesi 22. Yatırım Risk Türleri 23. Yatırım getirisi hesaplama yöntemleri 24. Varlık dağılımı ve Portföy Çeşitlendirmesi 25. Tahvil ve Hisse Değerleme Kavramları 26. Portföy Gelişimi ve Analizi 27. Yatırım Stratejileri 28. Portföy yönetimi teknikleri o Tasarruf oranı o Borç servis oranı o Cari oran o Asit test oranı e. Satın alma alternatifi olarak kiralama (leasing) f. İflas III. Mali Planlama (Bütçe) a. Avantajlar b. Dezavantajlar c. Bütçeleme süreci o Bütçe oluşturma o Sabit harcamalar o Değişken harcamalar d. Özel durum planlaması o Boşanma o Yeniden evlenme o Bakmakla yükümlü olduğu yetişkin veya çocuk e. Özel okul/üniversite fonlaması (küresel ve yerel) I. Menkul kıymetler ve piyasalar a. Finansal kurumlar (küresel/yerel) b. Menkul kıymet alım/satım işlemleri II. Varlık sınıfları a. Hisse senedi (Tanımı, Temettüler, Değerleme yöntemleri) b. Sabit getirili menkul kıymetler o Nakit ve nakit benzerleri o Tahviller (Tanımı, İhraçcılar, Türleri, Derecelendirme, Değerleme, Riskler, Süre, Tahvil fonları) o Diğer sabit getirili menkul kıymetler o Verim eğrileri (küresel/yerel) c. Reel varlıklar o Gayrimenkul (Türleri, mülkiyet (küresel/yerel), gelir sağlayan emlak değerlemesi) o Emtialar o Duran varlıklar d. Türev ürünler (vadeli işlemler, opsiyonlar, opsiyon stratejileri, varantlar, sertifikalar) e. Alternatif yatırımlar o Risk sermayesi o Hedge fonları o Özel varlık fonları (Private Equity) 4

29. Alım satım teknikleri 30. Modern portföy teorisi 31. Performans ölçümü 32. Yatırım riskinin ölçümü 33. Türev ürünler 34. Kişisel varlık yönetimi 35. Emlak sektöründe kurumsal yatırımcılar ve özellikleri 36. Aile şirketlerinde emlak planlaması o Gayrimenkul fonları o Türev ürün fonları III. Kolektif Yatırım Araçları a. Yatırım fonları ve TEFAS b. Borsa yatırım fonları (ETF) c. Portföy yönetimi/özel bankacılık hizmetleri IV. Risk ve Getiri a. Risk türleri b. Risk ölçümü c. Getiri türleri d. Getiri ölçümü e. Risk ile getiri arasındaki ilişki ve analizi V. Menkul kıymet analizi a. Karşılaştırma ölçütleri/endeksler (küresel/yerel) b. Temel analiz c. Teknik analiz d. Ekonomik ve iş çevresi konjönktürel değişiklikler (küresel/yerel) VI. Yatırımcı ilişkileri a. Yatırımcı türleri b. Veri toplama c. Hedefleri ve zaman planlamasını belirleme VII. Portföy oluşturma ve tavsiyeler a. Yatırım hedefi b. Modern portföy teorisi c. Çeşitlendirme d. Etkin piyasa hipotezi e. Yatırım stratejileri f. Ayrıntılı inceleme (due diligence), menkul kıymet seçimi ve karşılaştırması g. Sistemik riskin bertaraf edilmesi (toplam riskin azaltılması) h. Monte carlo simülasyonu i. Yatırım politikası raporu o Amaç o Varlık dağılımı o Tarafların hak ve yükümlülükleri o Prosedürlerin tanımlanması o Bileşenlerin örnekleri 5

Risk Yönetimi ve Sigorta Planlaması 37. Risk ve Sigorta İlkeleri 38. Maruz kalınan risklerin analizi ve değerlendirilmesi 39. Sağlık sigortası ve sağlık hizmetleri maliyet yönetimi 40. Sakatlık gelir kaybı sigortası 41. Hayat Sigortası 42. Hayat sigortalarının gelir vergilendirmesi 43. Sigorta ihtiyaç analizi 44. Sigorta poliçesi ve sigorta şirketi seçimi 45. Sigorta türleri (Mal mülk sigortası, Yangın kaza hasar KASKO sigortası) I. Risk yönetiminin temel prensipleri a. Finansal güvenlik ihtiyacının dayanağı b. Kayıp ihtimali c. Risk yönetimi yöntem ve ilkeleri d. Araçlar ve teknikler e. Risk yönetim kuralları f. Risk türleri ve potansiyel etkisi g. Finansal riske maruz kalma h. Riski gözden geçirme ve değerlendirme o Mülkiyet ve yükümlülük (küresel/yerel) o Yaşam (küresel/yerel) o Değerlendirme için kullanılan araçlar i. Risk yönetim ihtiyaçlarının önceliklendirilmesi II. Bireysel risk türleri a. Gelir kaybı b. Ölüm ve sakatlık c. Afet kayıpları III. Sigortanın temel prensipleri a. Sigortalama b. Sigortalanabilir riskler c. Sigortalanabilir riskler için gerekli koşullar d. Sigorta poliçesi e. Poliçenin bölümleri f. Sigortacılık kurumları (acente, broker, reasürör vb.) IV. Sigortanın türleri (küresel/yerel) a. Hayat o Hayat sigortasının türleri ve özellikleri Vadeli hayat sigortası Yaşam boyu hayat sigortası Evrensel hayat sigortası Müşterek hayat sigortası o Bireysel hayat poliçelerindeki hükümler ve özellikleri Standart hükümler Sahiplik Ödemesiz dönem Ademi itiraz klozu 6

İkame (yenileme) Poliçe karşılığı ikrazat Lehdar (hak sahibi) İntihar/Havacılık/Savaş Temettüler İnsanların hangi tutarda hayat sigortasına ihtiyacı bulunur? Gelire dayalı (insan hayatı değeri) yöntem İhtiyaca dayalı yöntem b. Sakatlık (küresel/yerel) o Sigorta kapsamının kaynakları o Genel özellikleri o Ne kadar tutar ve hangi tür uygundur? o Genel devamlılık klozu c. Uzun dönem bakım (küresel/yerel) o Bireysel uzun dönem bakım sigorta poliçesinin genel özellikleri o Ne kadar tutar ve hangi tür teminat uygundur? d. Konut (küresel/yerel) o Birinci bölüm o İkinci bölüm o Sigortalanan tehlikeler o Ne kadar tutara ihtiyacınız var? o Şemsiye sorumluluk sigortası e. Taşıt (küresel/yerel) o Genel bakış o Poliçe türleri o Kim sigortalanır? f. Kişisel ve mesleki sorumluluk (küresel/yerel) o Görevi ihmal veya suistimal o Hatalar ve eksikler g. Sağlık o Sigorta kapsamının kaynakları o Tıbbi harcamalar sigorta sözleşmelerinin türleri o Temel tıbbi harcamalar poliçesleri o Ne kadar tutar ve hangi tür sigorta uygundur? 7

Vergi planlaması Emeklilik Planlaması 46. Gelir Vergisi Kanunu Esasları 47. Dolaylı ve dolaysız vergiler 48. Gelir Vergisi İlkeleri ve Hesaplamaları 49. Kurumlar vergisi 50. Gayrimenkul Vergilendirmesi 51. Veraset ve intikal vergisi 52. İstisna ve muafiyetler 53. Hayır işleri, Bağışlar ve İndirimler 54. Uluslararası vergilendirme 55. Servet transferinin vergilendirilmesi 56. Emeklilik İhtiyaç Analizi 57. Sosyal güvenlik ve özel emeklilik planlaması I. Vergilendirmenin temel prensipleri a. Müşterinin bakış açısı ile vergilendirme II. Kişilerin maruz kaldığı vergi türleri a. Gelir üzerinden alınan vergiler (Gelir Vergisi) o Gelir vergisi unsurları Ticari kazançlar Zirai kazançlar Ücretler Serbest meslek kazançları Gayrimenkul sermaye iratları Menkul sermaye iratları Sair kazanç ve iratlar b. Servet üzerinden alınan vergiler o Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) o Veraset ve intikal vergisi o Emlak vergisi III. Mal mülk satımının etkileri a. Mal mülk sınıfı b. Vergilendirme esası c. Sermaye kazancı veya kaybının hesaplanması d. Normalde gereksinim duyulan bilgi türleri e. Kolektif yatırımlar (yatırım fonu, borsa yatırım fonu vb.) IV. Vergi planlama stratejileri a. Vergi stratejileri b. Uluslararası vergi sistemlerine bakış c. Vergi arbitrajı d. Gelir vergisi e. Mal mülk ilişkili vergiler f. Kişisel mülk g. Taşınmaz mal h. Yatırım amaçlı gayrimenkul i. Vergilendirilebilir, ertelenmiş, vergiden muaf gelirler/kazançlar I. Emeklilik planlaması gereksinimi a. Emeklilik planlama süreci b. Emeklilik ile ilgili ekonomik kaygılar c. Uzun yaşam 8

Emlak planlaması 58. Vergi Avantajlı Emeklilik Planları 59. İşveren katkılı BES planları 60. Düzenleyici değerlendirmeleri 61. Emeklilik plan seçiminde anahtar faktörler 62. Emeklilik planlamasında yatırım fikirleri 63. Dağıtım kuralları, alternatifleri ve vergilendirme 64. Tapu Senedi Özellikleri ve Sonuçları 65. Ölümde Emlak Transferi Metodları 66. Emlak Planlama Dokumanları 67. Bağış Stratejileri 68. Emlak Vergi Uyum Kuralları ve Vergi Hesaplamaları d. Emeklilik ihtiyaç ve hedeflerinin belirlenmesi e. Neden bazı kişiler emeklilik dönemi için plan yapmaz? II. Emeklilik planlaması konuları ve stratejileri a. Giriş b. Emekliliğin anlamı c. Müşterinin hedeflerini anlamak d. Müşterinin hedeflerinin gerçekçi olup olmadığını belirlemek e. Normal harcamalar ve potansiyel artışlar f. Finansal projeksiyonlar geliştirme g. Sigorta ve diğer faydalar h. Stratejik avantaj ve dezavantajlar i. Biriktirme stratejileri j. Sürdürülebilir yatırım k. Dağıtım stratejileri l. Yüzde 4 temel dağıtım kuralı m. Karar verme kuralları ve başlangıçta maksimum geri çekme oranı n. Özkaynak ikilemi o. Varlık dağılımında emeklilik stratejisi p. Getirilerin sırası III. Emeklilik geliri kaynakları a. Kamu emeklilik sistemi (SGK) b. Bireysel emeklilik sistemi (BES) c. Kişisel tasarruflar ve yatırımlar d. Çalışma hayatına devam e. Emeklilik hesabından çekilen tutarlar I. Emlak/miras planlaması a. Emlak, mal varlığı, miras nedir? b. Emlak değerlemesi c. Emlak planlaması hedefleri d. Genel kaygılar e. Lehdarın ihtiyaçları f. Özel ihtiyaçların lehdarları g. Hayırseverlik h. Stratejilerin optimizasyonu II. Miras dağıtım ve transfer araçları a. Hayat sigortası b. Vasiyetnameler 9

69. Vekaletname 70. Bağış transferleri 71. Eşin vergi muafiyeti 72. Emlak vergilerinin azaltılması ve ertelenmesi 73. Müşteri ve Finansal Planlamacı tavır, değer, önyargı ve davranışsal karakterleri ve bunun finansal planlama üzerine etkisi 74. İletişim ve danışmanlık prensipleri 75. FPD nin Etik ve Profesyonel Sorumluluk Kuralları 76. FPD nin Disiplin Kuralları ve Presedürleri 77. FPD nin Finansal Planlama Uygulama Standartları 78. Davranışsal finans 79. Örnek olaylarla gerçek hayata uygun durumların ve olayların analizi, sentezi ve finansal plan hazırlama teknikleri c. Yatırım ortaklıkları d. Yasal mirasçılar e. Vasiyet ikamesi f. Mal mülkiyeti g. Sözleşme ile transfer h. Satış i. Hediye III. İşgöremezlik planlaması a. Mal mülk yönetimi b. Vasi (mal mülk garantörü) c. Vekaletname d. Mutemetlik e. Şahsi ve tıbbi karar verme f. Yaşamla ilgili karar g. Sağlık bakımı için sürekli vekaletname (Tıbbi vekil) I. Müşterinin hayatı ile planı ilişkilendirme a. Takdir edici sorgulama ile müşteri ile nasıl görüşme yapılır? b. Kalitatif ve kantitatif verilerin toplanması üzerine yoğunlaşma. c. Veri toplanmasında sosyal iletişim becerisini sergileme ve uygulama. d. Gerekli tüm verilerin toplanmasına ilişkin müşterinin takip soruları ile yakın tutulması. e. Finansal plan hazırlama ve müşteriye sunumunda süreçlerin simülasyonu. f. Finansal planlama sürecini ve sunum planını kullanarak müşterinin hayatı ile ilişkilendirme. II. Etkili finansal planların geliştirilmesi a. Etkili yazılı finansal planların geliştirilmesinde ihtiyaç duyulan uygun yetenek, bilgi seviyesi ve becerilerin tanımlanması ve uyarlanması için finansal planlama uzmanı adayının eğitime tabi tutulması. b. Örnek olaylarla müşterinin gerçek hayata uygun durumlarının teorik ve pratik bilgilerin entegrasyonu ile hazırlanması. c. Finansal planlama bileşenlerinin arasındaki ilişkileri öne çıkarmak. III. FPD nin kurallarına bağlılık ve uyum a. Finansal planlama mesleği uygulanması hakkında FPD nin etik ve profesyonel sorumluluk kurallarına bağlı hareket etmek. b. FPD nin disiplin kuralları ve prosedürlerine uyum. c. FPD nin finansal planlama uygulama standartlarına uyum. 10