ÜTÜCÜ TANIMI. Isıtılmış ütü ile giyim eşyası, tekstil ürünleri vb eşyaların ara ve son ütüleme işlemini yapan ve bu ürünleri şekillendiren kişidir.



Benzer belgeler
BİLET SATIŞ ELEMANI (GİŞE/BANKO)

KALORİFER ATEŞÇİSİ TANIM

OTO FREN BAKIM-ONARIMCISI

SEYAHAT SERVİS ELEMANI (Otobüs/Tren)

ALÇI DEKORASYONCUSU A- GÖREVLER

SOĞUK MUTFAK AŞÇISI KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

BİLGİSAYAR OPERATÖRÜ TANIM

KONGRE VE FUAR HOSTESİ

PARKE DÖŞEMECİSİ TANIMI

PERAKENDE SATIŞ ELEMANI (TEZGAHTAR)

KASİYER TANIM A- GÖREVLER

KULE VİNÇ OPERATÖRÜ. TANIM Paletli, raylı ve sabit kule vinçleri kullanarak, çeşitli yüklerin naklini yapan kişidir.

KEPÇELİ ARAÇ OPERATÖRÜ

ELEKTROSTATİK BOYA OPERATÖRÜ

FORKLİFT OPERATÖRÜ A GÖREVLER

TRAMVAY/METRO SÜRÜCÜSÜ (VATMAN)

HAZIR GİYİM TEKNİKERİ (GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ)

OTO CAMCISI A- GÖREVLER

KESİM TEKNİSYENİ (GİYİM)

DEKORATİF EV TEKSTİLİ TEKNİSYENİ/EV TEKSTİL KONFEKSİYON TEKNİSYENİ

BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNİKERİ

CERRAHİ TEKNİKERİ A-GÖREVLER:

MANİKÜRCÜ- PEDİKÜRCÜ. TANIM Kişinin sağlık, temizlik ve güzelliğini tamamlayan el ve ayak bakımını yapan kişidir.

MAKİNE TEKNİKERİ TANIM

DIŞ TİCARET MESLEK ELEMANI

GİYİM/HAZIR GİYİM/MODA TASARIMI ÖĞRETMENİ

BİLGİSAYAR PROGRAMCISI

TEKSTİL TERBİYE TEKNİSYENİ

MIZRAPLI HALK MÜZİĞİ ENSTRÜMANLARI YAPIMCISI

HALI DOKUYUCU (OTOMATİK TEZGAH)

BETON TEKNİKERİ TANIM

MİKROTEKNOLOJİ TEKNİSYENİ

NÜKLEER ENERJİ MÜHENDİSİ

TRİKOTAJ ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurum ya da kuruluşunda; öğrencilere ya da yetişkinlere, trikotaj ile ilgili eğitim veren kişidir.

HASTA DANIŞMANI A- GÖREVLER

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

BİLGİSAYARLI NÜMERİK KONTROL (CNC) TEKNİSYENİ

DERİ GİYİM TEKNİSYENİ / DERİ KONFEKSİYON TEKNİSYENİ

TİCARET VE YÖNETİM MESLEK ELEMANI

ALT YAPI ELEMANI TANIM

DOĞALGAZ VE TESİSAT TEKNİKERİ

İNTERNET VE AĞ TEKNOLOJİLERİ TEKNİKERİ

BULDOZER OPERATÖRÜ TANIM

SANAT TARİHİ ÖĞRETMENİ

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ

SAĞLIK YÖNETİCİSİ TANIM

KOOPERATİFÇİLİK MESLEK ELEMANI

MERMERCİ VE SÜSLEME TAŞÇISI/MERMER İŞLEMECİSİ

FİZİK MÜHENDİSİ TANIM

TIP ELEKTRONİĞİ TEKNİSYENİ

GEOTEKNİK TEKNİKERİ/JEOTEKNİK TEKNİKERİ

YER HOSTESİ TANIM. Biletlerini alan uçak yolcularının; uçağa bininceye kadar gerekli olan tüm işlemlerini yapan kişidir.

ERKEK TERZİSİ. TANIM Müşterinin isteklerine göre; takım elbise, gömlek, palto, kostüm ve benzeri giyim eşyasını diken, değiştiren, onaran kişidir.

YEREL YÖNETİMLER MESLEK ELEMANI (MAHALLİ İDARELER MESLEK ELEMANI)

CİLT BAKIMI VE GÜZELLİK MESLEK ELEMANI

ÇOCUK GELİŞİMİ MESLEK ELEMANI

HEMODİYALİZ OPERATÖRÜ

FİZİK ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere fizikle ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

İLETİŞİM TASARIMI UZMANI

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ. - Her türlü yazım ve çizim aletleri, - Çeşitli elektronik aletler, - Büro makineleri (bilgisayar, hesap makinesi vb.).

BAĞCILIK TEKNİKERİ TANIM

İŞARET DİLİ ÖĞRETİCİSİ VE TERCÜMANI

HİDROELEKTRİK SANTRALLERİ TEKNİKERİ

ECZACI KALFASI TANIM A-GÖREVLER

MEYVE VE SEBZE SATIŞ ELEMANI

ENDÜSTRİYEL DOKUMA TEKNİSYENİ / DOKUMA TEKNİSYENİ

MODA TASARIM TEKNİSYENİ

DERİ TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ

TİFDRUK BASKI OPERATÖRÜ

BANKACILIK VE FİNANS UZMANI

ULUSLARARASI LOJİSTİK MESLEK ELEMANI

KONTROL VE OTOMASYON TEKNOLOJİSİ TEKNİKERİ (KONTROL SİSTEMLERİ TEKNİKERİ)

SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİSİ

KİMYA ÖĞRETMENİ TANIM. Çalıştığı eğitim kurumunda öğrencilere kimya ile ilgili eğitim veren kişidir. A- GÖREVLER

YABANCI DİL ÖĞRETMENİ

ÇİÇEK DÜZENLEYİCİSİ TANIM

RESSAM. TANIM Doğanın, eşyanın veya insanın resimlerini kendi algıladığı şekli ile soyut veya somut bir yaklaşımla yansıtan kişidir.

BAHÇE TARIMI TEKNİKERİ

HİDROTERAPİ TEKNİKERİ

UÇAK MOTORLARI BAKIM-ONARIM TEKNİSYENİ

ODYOMETRİST TANIM A- GÖREVLER

SAHNE VE GÖSTERİ SANATLARI YÖNETİCİSİ

KUAFÖRLÜK/ CİLT BAKIMI VE GÜZELLİK BİLGİSİ ÖĞRETMENİ

YAPI LABORATUVARI TEKNİSYENİ

BETONARME DEMİRCİSİ TANIM

BANKACILIK MESLEK ELEMANI

ORGANİZASYON SORUMLUSU

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM TEKNİKERİ

MANKEN TANIM. Defilelerde ve diğer gösteri yerlerinde tanıtım amacı ile giysileri giyen ve sunan kişidir. A- GÖREVLER

AT ANTRENÖRÜ. TANIM Atın beslenme, bakım, idman, hijyen ve resmi kayıtlarından sorumlu olan, yarış eğitimi vererek atı yarışa hazırlayan kişidir.

AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ UZMANI

TAKI TEKNİKERİ. TANIM Takı eşyalarını bilgisayar ve elle tasarlayan, eşyalarının yapımını yürüten kişidir. A-GÖREVLER

TAŞ VE METAL İŞLEME TEKNİKERİ/KIYMETLİ TAŞ VE METAL İŞLEME TEKNİKERİ

SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ

AMELİYATHANE HİZMETLERİ TEKNİKERİ

PLASTİK SANATLAR TEKNİSYENİ

KESİMCİ A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN

TARIM ÜRÜNLERİ SATIŞ ELEMANI

AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ

Transkript:

TANIMI Isıtılmış ütü ile giyim eşyası, tekstil ürünleri vb eşyaların ara ve son ütüleme işlemini yapan ve bu ürünleri şekillendiren kişidir. A-GÖREVLER İşletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda, araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak, işçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma bilgileri doğrultusunda mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olarak; - Ütünün ısı, basınç ve buhar ayarlarını yapar, buhar kazanını ütüye hazırlar, - Ütülenecek parçaların eksiklik ve hata kontrolünü yapar, - Malzemeyi ütülemeden önce veya ütü esnasında ıslatır, - Malzemeyi ütü tahtasına yerleştirir ve ütüyü malzeme üzerinde gezdirerek gerekli ısı ve basıncı uygular, - Gerekli hallerde parçalara ütü ile tela yapıştırır, - Ütüleme işlemini yaptıktan sonra son kontrolleri yaparak ürünleri askıya asar, - Yapılan işin türü ve sayısına ilişkin kayıt tutar, - Ütünün günlük temizlik işlerini yapar. KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN - Ütü masası, ütü (el, pres, buharlı, silindir),ütü şablonu, elbise veya eşya, askı, buhar kazanı, işaret sabunu (ütü kartonu), kompresör, masa, omuzluk (yastık), paskara, şişirilebilir manken ütü, taşıma arabası, tornavida, ütü yastığı, ütü temizleme mumu, ütü temizleme spreyi AMASYA. A 1.1 2014/I

B- MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ GENEL ÖZELLİKLER Ütücü olmak isteyenlerin; - Çok dikkatli, temizliğe önem veren, - El becerisine sahip, - Aynı işi devamlı yapmaktan bıkmayan, - Sabırlı ve sakin, kimseler olması gerekir. C- ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI Ütücüler genellikle tekstil atölyelerinde, dikimevlerinde ve terzi atölyelerinde çalışırlar. Çalışma ortamları gürültülü ve nemlidir. Uzun süre ayakta çalışmayı gerektiren ütücülük mesleğinin ağır çalışma koşulları sağlıklı ve dayanıklı olmayı gerektirmektedir. Çalışma saatleri hafta içi, tam gün ve cumartesi günlerini kapsar. Ütücülük işleri diğer bölümlerdeki işlerin bitmesinden sonra yapıldığından, ütücünün düzenli bir çalışma temposu bulunmamaktadır. Kişi çalışma sırasında ütülenecek malzeme ve ütü ile ilgilidir, gerektiğinde diğer çalışanlarla iletişim halinde olabilir. Çalışma sırasında dikkatli olunmazsa yangın çıkabilir. AMASYA. B-C 1.1 2014/I

D- MESLEK EĞİTİMİ MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi; halk eğitim merkezlerinde verilmektedir. Tekstil sektörü bünyesinde bulunan eğitim birimlerinde ve işyerlerinde verilmektedir. MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir. Yabancı uyruklular, valiliğin izni ile etkinliklere katılabilir. Gerektiğinde, belirli yaş ve eğitim seviyesi, uygulanacak programın özelliğine göre aranır. Bu durum Halk Eğitimi Merkezleri nce duyurularla belirtilir. Mesleğin eğitimi Halk eğitim merkezlerinde 240/128 saattir. İşyerlerinde eğitim süresi ise yaklaşık 1-1.5 ay arasında değişmektedir. Eğitim süresince; Ön hazırlık yapılması; iş güvenliği önlemleri, prizlerin kontrolü, ütü kontrolü, buhar kazanının kontrolü, buhar kazan ve ütü ayarları, basınç, buhar, ısı, kumaş cinsleri, tela cinsleri parça ve bitmiş ürün kontrolü, eksik parça kontrolü, hata kontrolü, defo, dikiş hataları, hatalı kesim, ütünün günlük temizliği, ara ütü yapma; parçalara tela yapıştırma, yaka, cep, manşet, pat kırma, dikiş paylarını ütüleme, dikiş paylarını ikiye açma, son ütü yapma; pres ütü yapma, ürünü paskaraya serilmesi, üst paskaranın, basınçlı olarak kilitlenmesi, paskaraya buhar verilmesi, vakum ile kumaş neminin alınması, form verme, el ütüsü ile son kontrol, dikiş, ütü, ürünü askılara alma, kayıt tutma, ürünün türü konularında ders alırlar. EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA Kursu başarıyla tamamlayanlara Kurs Bitirme Belgesi verilir. AMASYA D 1.1 2014/I

E- ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Tekstil alanında/sektöründe ülke çapında sağlanan gelişime paralel olarak geniş iş olanaklarına sahip olan ütücülük mesleğinde çalışanlar, konfeksiyon imalatı dışında kuru temizleme ve çamaşırhane iş yerlerinde, otel ve turizm işletmelerinde de görev yapabilmektedirler. Moda tercihlerindeki farklılaşmaya paralel olarak, kumaş kalite ve türlerindeki değişikliklerin ütü araç, gereç ve ütüleme tekniklerinde de gelişmeler sağlamaya başladığı dikkat çekmektedir. Günümüzde, meslekte iyi yetişmiş ve deneyimli elemanlara ihtiyaç fazla olmakla birlikte, büyük ölçekli işletmelerde bant sisteminde kullanılan ütü dolabı gibi teknolojik yeniliklerin yaygınlaşması durumunda, ütücülere olan talebin azalacağı düşünülmektedir. Diğer taraftan, mesleğin yürütülmesinde; araç gereç ve ekipman bilgisi, kalite bilinci, teknolojik gelişmeleri yakından takip etme yeteneği ve el becerisi giderek önem kazanmaktadır. Bazı işletmelerde ütücüler paketleme işlerine yardım etmek gibi ek işler de yapabilmektedirler. F- EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE Eğitim süresince kazanç söz konusu değildir. Ancak, işyerinin kendi içerisinde çalışanlarına yönelik düzenledikleri kurslarda asgari ücret almaktadırlar. EĞİTİM SONRASI Kursu başarı ile tamamlayanlar başlangıçta asgari ücret alırlar. Zaman içerisinde kazanılan deneyim ve işteki başarı durumlarına göre kazançları asgari ücretin iki katına kadar artabilmektedir. AMASYA E-F 1.1 2014/I

G- MESLEKTE İLERLEME MESLEKİ EĞİTİMDE İLERLEME -- İŞ HAYATINDA İLERLEME Meslekte ilerleme, ücret artışı ve daha büyük işyerlerinde çalışma şeklinde olabilir. Ayrıca mesleki tecrübenin artması sonucunda isim yapma şeklinde de olabilir. BENZER MESLEKLER - Kuru temizleme elemanı, - Buhar makinesi elemanı, - Çamaşırhane elemanı. AMASYA G 1.1 2014/I

H- EK BİLGİLER GÖREV - İş organizasyonu yapar, - Çevre koruma önlemleri alır, - İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygular, - Kalite Yönetim Sistemi kurallarına uygun çalışır, - Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunur. I- KAYNAKÇA - Meslek elemanları, - Türkiye İş Kurumu Ütücü Meslek Standardı, - MEB Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü Ütücü Modül Programı (Halk Eğitim Merkezleri) - Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar İ -AYRINTILI BİLGİ İÇİN - İlgili eğitim kurumları, - Türkiye İş Kurumu web sayfası www.iskur.gov.tr - Ulusal Meslek Bilgi Sistemi http://mbs.meb.gov.tr/ - T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, http://www.osym.gov.tr/ - Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi Bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri/Hizmet Merkezleri Bu dosya; meslek seçme aşamasında olan gençleri bilgilendirme amaçlı olup, meslek mensupları, işyerleri, mesleğin eğitim yerleri ve meslek odalarından bilgi alınarak oluşturulmuştur. AMASYA H-I-İ 2014/ I