AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ"

Transkript

1 AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ Hazırlayan: Suğun Şıvga Keleş Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman

2 1.Giriş Avrasya Ekonomik Birliği, bölgesel ekonomik entegrasyonu amaçlayan uluslararası bir organizasyondur. Uluslararası tüzel kişiliğe sahiptir ve Avrasya Ekonomik Birliği Paktı uyarınca kurulmuştur. Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Rusya Federasyonu partnerliğinde kurulan Avrasya Ekonomik Birliği, 2018 Ocak ayında üçüncü kuruluş yıl dönümünü kutlamış olmasına rağmen Birlik yeni bir kavram değildir. Bu fikir ilk kez 1994 yılında Kazakistan Başkanı Nursultan Nazarbayev tarafından dile getirilmiştir. Birliğin ilk aşamaları olan Gümrük Birliği ile Ortak Ekonomik Alan oluşumlarının sonrasında, 29 Mayıs 2014'te Astana'da imzalanan Avrasya Ekonomik Birliği Paktı ile Birliğin hayata geçirilmesi için gerekli temel atılmıştır. Bugün Birlik, bölgesel ekonomik bir entegrasyon olarak uluslararası mecrada yasal bir kimliğe sahiptir. Ülkemiz de dahil yaklaşık 40 ülke resmen AEB ile serbest ticaret alanları yaratarak ticareti geliştirme ve ekonomik işbirliği yapma isteğini ifade etmiştir ve Birlik bir çok toplantıda yeni üyelere açık olduğunu belirtmiştir. Avrasya coğrafyasındaki ülkelerin pek çoğunu kapsayacak şekilde, uluslar üstü bir birlik kavramı hedefleyen Avrasya Ekonomik Birliği nin, genişleyen ticaret alanları ve ekonomik bağlarla dünya sahnesinde aldığı rolü arttırması beklenmektedir. Çünkü Birliğin, modern küresel ekonomi sahnesinde anahtar bir rol oynayacak birçok ön koşulu yerine getirdiği düşünülmektedir. Avrasya Ekonomik Birliğinin ana amacı, mal, hizmet, iş gücü ve sermayenin serbest dolaşımını sağlamak, Birlik içi marketinin şeffaflığını ve anlaşılabilirliğini arttırmak ve bu sayede küresel iş dünyası ve yatırımcılar için daha çekici bir hale getirmek olarak belirtilmektedir. Ana görevi de, Birlik altyapısını ekonomik dalgalanmalar ve değişen çevresel koşullara karşı güçlü ve sabit bir şekilde kurmak ve üye ülke vatandaşlarının hayat seviyesini en iyi düzeye çekmek olarak belirtilmektedir.

3 Gümrük Birliğinden Avrasya Ekonomik Birliğine 1994 Kazakistan Başkanı Nursultan Nazarbayev in Avrasya Ekonomik Birliği fikrini paylaşması 1995 RF ve Belarus, RF ve Kazakistan arasında gümrük birliği anlaşmalarının imzalanması 1996 Ekonomik ve İnsani Alanlarda Entegrasyonu Derinleştirme Anlaşması Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve RF 1999 Gümrük Birliği ve Ortak Ekonomik Alan Anlaşmamalarının imzalanması Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, RF ve Tacikistan 2000 Avrasya Ekonomik Topluluğu Anlaşması (EurAsEC) Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, RF ve Tacikistan Ortak Ekonomik Alan Oluşumu Anlaşması, Ukrayna 2007 Gümrük Birliği Komisyonu Anlaşması 2007 Ortak Gümrük Alanı Oluşturma ve Gümrük Birliği Kurulumu Anlaşması 2010 Gümrük Birliğinin Kurulumu *Birlik üyesi üç ülkenin gümrük bölgelerinin Ortak Gümrük Koduna bağlı olarak birleştirilmesi 2011 Avrasya Ekonomik Komisyonu Anlaşması Avrasya Ekonomik Entegrasyonunun İlanı 2012 Avrasya Ekonomik Komisyonu Anlaşması *Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi'nin Ortak Ekonomik Alan oluşturulması için uluslararası anlaşmaları yürürlüğe koyma kararı Ortak Ekonomik Alanın Başlangıcı Devlet yetkililerinin Avrasya Ekonomik Birliği Anlaşması üzerine çalışmaları Kazakistan ve Avrasya Ekonomi Komisyonu arasında işbirliğini derinleştirme memorandumu, Kırgızistan Ermenistan ının giriş başvurusu Ermenistan, Avrasya Ekonomik Birliği anlaşmasının imzalanması Avrasya Ekonomik Birliği Anlaşmasının yürürlüğe girmesi Ermenistan ının Avrasya Ekonomik Birliği ne kabulü Ermenistan, Kırgızistan ının Avrasya Ekonomik Birliği ne kabulü Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, RF

4 Gümrük Birliği Ne Anlama Geliyor? Gümrük Birliği, öncelikli olarak ortak pazar normlarının uygulanması için bir girişim olarak doğmuştur. Gümrük kodları ve tarifelerinin harmonize çalışmaları ve dış ticaret sürecinin ve teknik yasal çerçevenin düzenlenmesi Gümrük Birliğinin öncelikli görevini oluşturmaktadır yılında Belarus, Kazakistan ve Rusya Federasyonu nun Gümrük Birliği kurulum anlaşmasını imzalaması Ortak Gümrük Alanı ve Gümrük Birliği oluşumuna fırsat yaratmıştır yılında da Gümrük Birliğinin Kurulumu ile gerekli yasal ortam yaratılarak serbest dolaşıma imkân vermiştir. Bu aşamada tam anlamıyla bütünleşme için gümrüklemede iş birliği, ticaret ve teknik regülasyonların düzenlenmesi konularına ağırlık verilmeye başlanmıştır. Ortak Ekonomik Alan Ne Anlama Geliyor? Ortak Ekonomik Alan, ürünlerin, hizmetlerin, sermaye ve iş gücünün özgür dolaşımın sağlandığı ve serbest dolaşımı engelleyen istisnaların önüne geçildiği bir alanı ifade etmektedir. Ortak Ekonomik Alan ile birlikte gümrük birliğinin ötesine geçilmiş, üye ülkelerin ekonomi ve ticaret politikalarında harmonizasyon amaçlanmaya başlanmıştır. Bugün gelinen noktada Avrasya Ekonomik Birliği, ortak şeffaflık kurallarının, teknik düzenlemelerin ve ortak gümrük tarifesinin uygulandığı 182,7 milyon kişilik bir pazardan oluşturmaktadır. 1.1.Avrasya Ekonomik Birliğinin Ekonomik Durumu, Üretim Çeşitliliği ve Rakamları Tablo_1: Avrasya Ekonomik Birliğinin Temel Ekonomik Göstergeleri Tablo_1: Temel Ekonomik Göstergeleri ( 2015 yılı ) GSYH *cari fiyatlarla hesaplanmış 1,6 Trilyon $ Birliğin 3. Ülkelerle Dış Ticaret Hacmi 579,4 Milyar $ Sanayi Üretimi *cari fiyatlarla hesaplanmış 945,5 Milyar $ Birlik Üyesi Ülkelerin Karşılıklı Ticaret Hacmi 45,7 Milyar $ Toplam Nüfus 182,7 Milyon Yüzölçümü 20 milyon km² İşsizlik Oranı (%) 5,3 Nüfusun İnternet erişim oranı (%) 59,4 Avrasya Ekonomik Birliği 182,7 milyon toplam nüfusu ile dünya nüfusunun %2,5 ine, üye ülkelerin toplam 20 milyon km² yüzölçümü ile de dünya kara alanının %14 üne sahiptir. Birliğin cari fiyatlarla hesaplanmış 2015 yılı GSYH si 1,6 trilyon dolardır ve bu tutar dünya toplam GSYH sinin %3,2 sine tekabül etmektedir. Aynı şekilde Birliğin cari fiyatlarla hesaplanmış sanayi üretimi incelendiğinde beş üye ülkedeki toplam sanayi üretiminin 945,5 milyar dolar olduğu görülmektedir. Birlik bu rakamla dünya üretiminin %3,7 sini gerçekleştirmektedir.

5 Üye devletlerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri ticaret hacmi 45,7 milyar dolardır. Birliğin üçüncü ülkelerle yaptığı dış ticaret hacmi ise toplam 579,4 milyar dolara tekabül etmektedir. Birlik gerçekleştirdiği ihracat ile dünya ihracatının %3,7 sini ithalat ise %2,3 ünü oluşturmaktadır. Birlik genelinde işsizlik oranı %5,3 dür. Aynı oran ABD de %4,9, Türkiye de %11,4 ve dünya genelinde %5,7 dir. ( Dünya Bankası verilerine göre ) Birlik nüfusun %59,4 ünün internet erişim imkânı bulunmaktadır. Tablo_2: Birliğin Enerji, İmalat Sanayi ve Tarım Üretimi ve Dünya Sıralaması Tablo_2: Birliğin Enerji, İmalat Sanayi ve Tarım Üretimi ve Dünya Sıralaması Petrol üretimi 607 milyon ton ile 1. sırada Doğal gaz üretimi Dünya genelinin % 18,4'ü ile 2.sırada Elektrik üretimi Dünya genelinin %5,1'i ile 4.sırada İmalat sanayi Çelik üretimi Mineral gübre üretimi Dökme demir üretimi Dünya genelinin %4,5'i ile 5.sırada Dünya genelinin %10,8'i ile 2.sırada Dünya genelinin %4,5'i ile 3.sırada Tarım Toplam tarım üretimi dünya genelinin %5,5'ine tekabül etmektedir. Hububat ve baklagiller üretimi Dünya genelinin %5,5'i ile 5.sırada Süt ürünleri üretimi Dünya genelinin %7s'i ile 3.sırada Tablo_2 de Birliğin sınırları içerisinde sahip olduğu ve işlediği enerji kaynakları, imalat sanayi ve tarım üretiminin dünya genelinde aldığı pay yer almaktadır. Birlik sınırları içerisindeki petrol üretimi 607 Milyon tondur. Özellikle Rusya ve Kazakistan daki rezervler ve işleme kapasitesi ile dünya sıralamasında petrol üretimi konusunda birinci sırada yer almaktadır. Aynı şekilde dünya doğal gaz üretiminin %18,4 ü Birlik tarafından gerçekleştirilmektedir. Elektrik ürerimi ile de dünya sıralamasında 4. sırada yer almaktadır. Üye devletlerde yapılan toplam tarım, dünya genelinin %5,5 ine tekabül etmektedir. Birlik ayrıca, çavdar, yulaf, arpa ve şeker pancarı yetiştirileceğinde dünya sıralamasında birinci sırada yer almaktadır. Ay çekirdeği ( taneli )üretiminde ikinci sırada, patates ve buğday üretiminde de üçüncü sırada yer almaktadır.

6 1.2. Avrasya Ekonomik Birliğinin Dış Ticaret Rakamları Birlik üyesi ülkelerin en çok ticaret yaptıkları diğer üye ülkeler: Ermenistan: RF, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan Belarus: RF, Kazakistan, Kırgızistan Kazakistan: RF, Kırgızistan Kırgızistan: RF Birlik üyesi ülkelerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri ticarette Rusya Federasyonunu en çok ticaret yapılan ülke konumundadır. Birlik içi karşılıklı ticareti yapılan ürün kümeleri incelendiğinde bu grupların sırası ile Mineral Emtialar, Makine, Ekipman ve Araçlar, Gıda Ürünleri ve Tarım Stokları, Metal ve Metal Ürünleri, Kimyasallar, Kumaşlar, Tekstil Ürünleri ve Ayakkabıdır. Tablo_3: Üye Ülkelerin Dış Ticaret Rakamları Tablo_3: Üye ülkelerin dış ticaret rakamları ( Milyon Dolar, 2016 yılı ilk 6 ayı rakamları ) İhracat İthalat Hacim Denge AEB Rusya Kazakistan Belarus Ermenistan Kırgızistan Üye ülkelerin 2016 yılı ilk 6 aylık dış ticaret rakamları incelendiğinde Rusya nın birliğin ticaret hacminin yaklaşık %84 ünü oluşturduğu görülmektedir. İkinci sırada gelen Kazakistan ise yaklaşık %10 luk bir kısmı gerçekleştirmektedir. Birliğin gelişmekte olan ekonomileri olan Ermenistan ve Kırgızistan ın dış ticaretleri açık vermekte ve negatif gerçekleşmektedir.

7 Grafik_1: Birlik Dış Ticaretinin Yıllar İçinde Değişimi (Milyar Dolar) Grafik_1: Birlik Dış Ticaretinin Yıllar İçinde Değişimi (Milyar Dolar) 907,2 934, ,7 581,4 593,7 587,7 556,8 579,4 325,8 340,9 345,3 311,9 373,9 205, İhracat İthalat Hacim Grafik_1 de Birliğin yılları arasında gerçekleştirdiği dış ticaret rakamları incelenmektedir. Toplam ticaret hacminin 2012 ve 2015 yılları arasında düşüş kaydettiği görülmektedir. Birliğin dış ticaret hacmi daralma gösterse de dış ticaret dengesi pozitif gerçekleşmektedir. Birliğin Başlıca İhracat Ürünleri: Madenler ve madeni ürünlerin (%60,7), metal ve metal ürünleri ( %10,7) ve kimya ürünleri (%6,8) ilk üç ihracat kalemini oluşturmaktadır. Birliğin Başlıca İthalat Ürünleri: Makine ekipman ve araçlar ( %41,6 ) kimya ürünleri ( %19,3) gıda ürünleri ve tarım ham maddeleri ( %14,4) ilk üç ithalat kalemini oluşturmaktadır.

8 Grafik_2: Birliğin Ticaret Partnerleri ve Dış Ticaret Rakamları (Milyar Dolar) Grafik_2: Birliğin Ticaret Partnerleri ve Dış Ticaret Rakamları Ukrayna %2.9 Güney Kore %3 Polonya %3.1 Fransa %3.2 Japonya %3.5 Türkiye %3.8 ABD %4.4 İtalya %5.6 Hollanda %7.9 Almanya %8.9 Çin %14.8 2,4 4,3 2,3 4,7 2,5 4,5 4,1 3,1 3,3 4,8 1,7 5,6 4,3 4,2 1,7 6,9 8,4 10,3 10,1 15,3 16,3 18,5 İthalat Mlyr$ İhracat Mlyr$ Grafik_2 de Avrasya Ekonomik Birliğinin en fazla dış ticaret yaptığı ülkeler ve bu ülkelerle gerçekleştirilen ithalat ihracat rakamları yer almaktadır. Birlik, toplam dış ticaretinin %14,8 ini Çin ile gerçekleştirmektedir ve böylece Çin Birliğin bir numaralı ticaret partneri konumunda yer almaktadır. Almanya (%8,9) ve Hollanda (%7,9) Birliğin ikinci ve üçüncü sırada yer alan ticaret partnerleridir. Türkiye, Birliğin en çok ticaret yaptığı ülkeler sıralamasında altıncı sıradadır ve Birlik toplam dış ticaretinin %3,8 ini ülkemiz ile yapmaktadır. Birlikten ülkemize yapılan ihracat 6,9 milyar dolar, ithalat ise 1,7 milyon dolardır. Bu rakamlar Türkiye ve AEB arasındaki dış ticarette ülkemiz aleyhine bir açık olduğunu göstermektedir.

9 Birliğin toplam ihracatının partner ülkelere göre oranları; %51,1 Avrupa Birliği Ülkeleri (Hollanda %11,6, Almanya %7,2, İtalya %6, Polonya % 3,2 ) %22,4 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü Ülkeleri (Çin %10,9, Japonya %3,4, Güney Kore % 3,3 ) %5,5 Bağımsız Devletler Topluluğu (Ukrayna %3 ) %4,9 Türkiye Birliğin toplam ithalatın partner ülkelere göre oranları; %41,9 Avrupa Birliği Ülkeleri (Almanya %11,7, İtalya %4,8, Fransa %4,7 ) %40,4 Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü Ülkeleri ( Çin % 21, ABD %6,4, Japonya %3,8, Güney Kore %2,6 ) %4,3 Bağımsız Devletler Topluluğu (%2,7 Ukrayna) %1,9 Türkiye 2. Türkiye nin Birliğe Bakış Açısı ve İlişkiler Birliğin kuruluşu Avrasya bölgesinde son yıllarda meydana gelen en önemli ekonomik ve siyasi gelişmelerden biri olarak değerlendirilmektedir. Bölgedeki geçmiş bütünleşme hareketlerine paralel olarak Avrasya Ekonomik Birliği'nin de, Avrasya coğrafyasındaki ülkelerin pek çoğunu kapsayacak şekilde Avrupa Birliği'ne benzer uluslar üstü bir birlik olması hedeflenmiş ve üye ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücü dolaşımının serbest hale gelmesi amaçlanmıştır. Türkiye için Birlik, coğrafi konumu ve bünyesinde olan güçlü ekonomileri ile önem teşkil etmektedir. Her iki taraf da serbest ticaret alanları yaratma konusunda çalışmaya hazır olduğunu dile getirmiştir. Ancak şuan için ülkemizin ne Gümrük Birliği ne de Ekonomik Birliğe adaylığı veya gözlemci statüsü için resmi bir başvurusu bulunmaktadır. AEB değerlendirilirken Türkiye nin alması gereken pozisyona dair iki temel görüş vardır. Bunlardan ilki, Türkiye nin Avrupa Birliğine alternatif olarak Avrasya Ekonomik Birliğini değerlendirebileceği yönündedir; diğeri ise Türkiye nin Birliğe mesafeli durmasında fayda olduğunu öne sürmektedir. Türkiye nin AEB ye yönelik politikasını çeşitli unsurlar açısından değerlendirilmektedir. Bunlardan birincisi Birliğin ekonomik yönüdür. AEB, 182,7 milyonluk bir nüfusa ve büyük bir ekonomik hacme sahiptir. Ayrıca Rusya ve Kazakistan sebebiyle önemli miktarda petrol ve doğalgaz rezervini bünyesinde barındırmaktadır. Birlik toplam ihracatının %4,9 u Türkiye ye yapmaktadır. Birliğin toplam ithalatının da %1,9 u da ülkemizden Birliğe yapılmaktadır. Türkiye nin AEB ile ekonomik ilişkilerini geliştirmesi ülkemiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmektedir. Fakat AEB temel anlamda bir gümrük birliği uygulamasıdır ve bu nedenle uluslararası hukuk açısından Türkiye nin hâlihazırda AB ( Avrupa Birliği ) ile kurmuş olduğu Gümrük Birliği nin yanı sıra aynı anda Avrasya Ekonomik Birliği nin Gümrük Birliği uygulamasına dahil olması mümkün görülmemektedir.

10 Coğrafi açıdan değerlendirildiğinde Birliğin Avrasya gibi son derece önemli bir bölgede yer alması ve üye devlet Ermenistan ile sınır komşusu olmamız nedeniyle önemli görülmektedir. ( Türkiye ile Ermenistan ın sınır kapısı aktif değildir) Coğrafi yakınlık ve önem dolayısıyla Birliğin siyasi ve ekonomik gelişleri Türkiye tarafından yakından takip edilmektedir. Türkiye nin AEB ye yönelik geliştirmiş olduğu dış politikanın diğer bir unsuru ise siyasal temellidir. Birlik üyesi ülkelerden birinin Ermenistan olması, Türkiye yi böyle bir gümrük birliği uygulamasına dâhil olmaktan alıkoymaktadır. Zira Türkiye nin Ermenistan ile ticari ve siyasi ilişkilerin olmaması, buna mukabil olası bir üyelik durumunda bu ilişkilerin kurulmak zorunda kalınacak olması, hem Türkiye nin hem Ermenistan ın yeniden bir değerlendirme yapması gerekliliğini doğuracaktır. Birliğin henüz yeni bir oluşum olması ve bütünleşmeye yönelik altyapı çalışmalarını eksiksiz olarak yürürlüğe koyabilmek için zamana ihtiyaç duyması nedeniyle, uzun soluklu ve sağlam bir organizasyon olup olmayacağına dair olumlu ve olumsuz görüşler bulunmaktadır. Avrupa pazarında yaşanan daralma ve Avrupa Birliği ile ilişkilerde gelinen nokra değerlendirildiğinde, Türkiye nin AB ile olan Gümrük Birliğine alternatif olarak değerlendirebilecek Avrasya Gümrük Birliği de analiz edebileceği bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Birlik üyesi ülkelerin tarihsel yakınlığı göz ardı edilemeyecek bir olgudur. Sovyetler Birliği çatısı altında yaşamış ülkelerin kültürel farklılıkları bulunsa da aynı tarihi ve dili paylaşmaları ( Rusça tüm üye ülkelerde yaygın olarak kullanılmaktadır) bütünleşme adına önemli bir olgudur. Konu Türkiye açısından değerlendirildiğinde, tarih boyunca Rusya ile yaşadığı siyasi ve ekonomik dalgalanmalar, kültürel ve ticaret yapma konusundaki farklılıklar bulunmaktadır ve bu durum Türkiye nin birliğe mesafeli davranması gerektiği görüşünü destekleyen bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Birliğe yönlendirilen en yaygın eleştiri Rusya Federasyonu nun Sovyetler Birliği'ni yeniden inşa etmek istediği yönündedir. RF nin birlik içinde hem ekonomik hem de siyasi açıdan büyük nüfuzunun olması, bu eleştirilerin en büyük dayanağı olarak görülmektedir. Gerek üçüncü ülkelerle yapılan dış ticaret rakamları, gerekse Birliğin uluslararası platformlarda temsili konusunda RF söz sahibi ülke konumunda yer alması bu eleştirilere dayanak oluşturmaktadır. Özetle Avrasya Ekonomik Birliği, Türkiye açısından incelenmesi, doğru değerlendirilmesi ve gelecekte oluşabilecek olası ticareti ve iş birliğini arttırıcı anlaşma, organizasyon ve oluşumlar açısından iyi değerlendirilmesi gereken bir organizasyondur.

11 Her ne kadar zaman zaman Türkiye tarafından Avrupa Birliği ile Gümrük Birlik konusunda yaşanan sıkıntıların sonucu alternatif bir çözüm olarak Avrasya Gümrük Birliği'ne dahil olmak için temaslara başlanacağı sinyalleri verilse de, bu hususta resmi bir girişim bulunmamaktadır. Son olarak, Ağustos 2017 tarihinde Ekonomi Bakanı Sayın Nihat Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği nden ayrılmadan Rusya nın başını çektiği Avrasya Gümrük Birliği ne dahil olmak için ilk temasları bu 2017 yılı içerisinde başlatabileceklerini düşündüğünü dile getirmiştir. Bakan Zeybekçi, Türkiye nin Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasından ayrılmadığını ama Avrasya Gümrük Birliği anlaşmasına girme talebini dile getirmiştir. Kur dalgalarından etkilenemeden Milli paralarla ticaretin hedeflendiğini ve bunun bir hedef olarak belirlendiğini ifade etmiştir. Kaynakça: Eurasian Economic Union Avrasya Ekonomik Birliği Resmi web portalı T.C. İzmir Valiliği Sputnik Türkiye Haber portalı zeybekci-izmir-turkiye-rusya-rakip/

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 RUSYA FEDERASYONU GENEL BİLGİLER TABLOSU Resmi Adı Rusya Federasyonu Başkenti Moskova Resmi Dil Rusça Bağımsızlık Tarihi 24 Ağustos 1991 Yüzölçümü 17.075.400 km 2 Nüfus 142,8

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Hande TÜRKER NİSAN 2018 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Hollanda Krallığı Başkenti :Amsterdam Nüfusu :17 Milyon Yüzölçümü :41,526 km2

Detaylı

RUSYA ÜLKE RAPORU ŞUBAT 2019 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ

RUSYA ÜLKE RAPORU ŞUBAT 2019 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ RUSYA ÜLKE RAPORU ŞUBAT 2019 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ Genel Bilgiler Dış Ticaret Bilgileri Türkiye ile Dış Ticaret Hazırgiyim ve Konfeksiyon Dış Ticareti Rusya'nın Dış Ticaret Politikası

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ

HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ HOLLANDA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Sıla Özsümer ARALIK 2016 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı :Hollanda Krallığı Başkenti :Amsterdam Nüfusu :17 Milyon Yüzölçümü :41,526 km2

Detaylı

ROMANYA CUMHURİYETİ GENEL BİLGİLER (2012) DEVLET BAŞKANI Traian Basescu (20 Aralık 2004) HÜKÜMET BAŞKANI Victor Ponta (7 Mayıs 2012)

ROMANYA CUMHURİYETİ GENEL BİLGİLER (2012) DEVLET BAŞKANI Traian Basescu (20 Aralık 2004) HÜKÜMET BAŞKANI Victor Ponta (7 Mayıs 2012) ROMANYA CUMHURİYETİ GENEL BİLGİLER (2012) RESMİ ADI Romanya Cumhuriyeti BAŞKENT Bükreş RESMİ DİL Romence DEVLET BAŞKANI Traian Basescu (20 Aralık 2004) HÜKÜMET BAŞKANI Victor Ponta (7 Mayıs 2012) DİN Ortodoks

Detaylı

RUSYA FEDERASYONU. A) Genel Bilgiler

RUSYA FEDERASYONU. A) Genel Bilgiler RUSYA FEDERASYONU A) Genel Bilgiler Resmi Adı : Rusya Federasyonu Yönetim Biçimi : Federal Cumhuriyet Resmi Dili : Rusça Başkenti : Moskova Yüzölçümü : 17.75. km2 Nüfusu (23) : 145 Milyon Kişi Para Birimi

Detaylı

KAZAKİSTAN ÜLKE RAPORU EYLÜL 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ

KAZAKİSTAN ÜLKE RAPORU EYLÜL 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ KAZAKİSTAN ÜLKE RAPORU EYLÜL 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ Genel Bilgiler Dış Ticaret Bilgileri Türkiye ile Dış Ticaret Hazırgiyim ve Konfeksiyon Dış Ticareti Kazakistan'ın Dış Ticaret

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ

AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ AVUSTURYA ÜLKE PROFİLİ Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Onur Çelik EKİM 2018 1. GENEL BİLGİLER Ülke Adı: Avusturya Cumhuriyeti Yüzölçümü: 83 bin km 2 Yönetim Biçimi: Federal Cumhuriyet Devlet Başkanı:

Detaylı

RUSYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ

RUSYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ RUSYA ÜLKE RAPORU AĞUSTOS 2017 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ Genel Bilgiler Dış Ticaret Bilgileri Türkiye ile Dış Ticaret Hazırgiyim ve Konfeksiyon Dış Ticareti Rusya'nın Dış Ticaret Politikası

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI TEMMUZ AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 DANİMARKA 1/7

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 DANİMARKA 1/7 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 DANİMARKA 1/7 DANİMARKA YA İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER GENEL BİLGİLER RESMİ ADI BAŞKENT RESMİ DİL DEVLET BAŞKANI Danimarka Krallığı Kopenhag Danca 2. Margrethe HÜKÜMET BAŞKANI Helle

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ

ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 ALMANYA FEDERAL CUMHURİYETİ 1/8 ALMANYA YA İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER GENEL BİLGİLER RESMİ ADI BAŞKENT RESMİ DİL Almanya Federal Cumhuriyeti Berlin Almanca BAĞIMSIZLIK TARİHİ 23

Detaylı

İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI

İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI İHRACATTA VE İTHALATTA TL KULLANIMI Gizem ERİM Araştırma Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü Ağustos, 2017 1 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 3 2. DIŞ

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017

Detaylı

UKRAYNA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. Aralık Hazırlayan: Suğun Şıvga KELEŞ Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği Uzman

UKRAYNA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ. Aralık Hazırlayan: Suğun Şıvga KELEŞ Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği Uzman UKRAYNA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ Aralık 2017 Hazırlayan: Suğun Şıvga KELEŞ Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği Uzman TEMEL BİLGİLER Ülke Adı : Ukrayna Cumhuriyeti Yüzölçümü

Detaylı

Kaynak : CIA World Factbook

Kaynak : CIA World Factbook Türk Plastik ve Mamulleri, Ambalaj Sektörü ve Plastik İşleme Makine Üreticileri İçin SIRBİSTAN Pazarının Değerlendirmesi GENEL BİLGİLER : Barbaros Demirci Genel Müdür PAGEV EIU tahminine göre Sırbistan

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI AĞUSTOS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül

EKONOMİK GELİŞMELER Eylül EKONOMİK GELİŞMELER Eylül - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR EYLÜL 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

ÖZBEKİSTAN ÜLKE PROFİLİ

ÖZBEKİSTAN ÜLKE PROFİLİ ÖZBEKİSTAN ÜLKE PROFİLİ Pınar Öksüz Dış Ekonomik İlişkiler Müdürlüğü Nisan 2010 1. GENEL BİLGİLER Ülke adı : Özbekistan Cumhuriyeti Yönetim biçimi : Cumhuriyet Başkent : Taşkent Anayasa Kabulü : 8 Aralık

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Mart 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

İTALYA CUMHURİYETİ 1/8

İTALYA CUMHURİYETİ 1/8 İTALYA CUMHURİYETİ 1/8 İTALYA YA İLİŞKİN GENEL BİLGİLER RESMİ ADI BAŞKENT RESMİ DİL İtalya Cumhuriyeti Roma İtalyanca BAĞIMSIZLIK TARİHİ 1861 DEVLET BAŞKANI HÜKÜMET BAŞKANI Giorgio Napolitano Enrico Letta

Detaylı

BELARUS. : 1 ABD $ = Belarus Rublesi (Eylül 2004 sonu) Toplam Dış Borç (2004) : 615,6 Milyon Dolar

BELARUS. : 1 ABD $ = Belarus Rublesi (Eylül 2004 sonu) Toplam Dış Borç (2004) : 615,6 Milyon Dolar BELARUS I. A) Genel Bilgiler Resmi Adı : Belarus Cumhuriyeti Yönetim Biçimi : Cumhuriyet Resmi Dili : Rusça Belarusça Başkenti : Minsk Yüzölçümü : 27.6 km2 Nüfusu (24) : 9.9. Para Birimi : Belarus Rublesi

Detaylı

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi İçindekiler 1.... 2 1.1. Yapılan Ülkeler... 4 1.2. 'ın En Büyük Partneri: Irak... 5 1.3. Ürünleri... 6 2. İthalat... 8 2.1. İthalat Yapılan Ülkeler... 9 2.2. İthalat Ürünleri... 10 3. Genel Değerlendirme...

Detaylı

Aralık 2014. Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2014 Ocak-Kasım Dönemi İhracat Bilgi Notu. Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği

Aralık 2014. Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2014 Ocak-Kasım Dönemi İhracat Bilgi Notu. Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği Aralık 2014 Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü 2014 Ocak-Kasım Dönemi İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 12/2014 TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ 2014 YILI KASIM AYI İHRACAT

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 Nisan 2015 Hikmet DENİZ İçindekiler 1. İhracat... 2 1.1. İhracat Yapılan Ülkeler... 3 1.2. 'ın En Büyük İhracat Partneri: Irak... 5 1.3. İhracat Ürünleri... 6 2. İthalat...

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2016 YILI EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Fas Krallığı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Temmuz Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2016 YILI TEMMUZ AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016

Detaylı

TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ

TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Türkiye ve Doğu Marmara Bölgesi TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ www.marka.org.tr 13.12.2018 Büyüme Hızı (%) Türkiye ekonomisi 2017 itibariyle dünyanın 17. Avrupa nın 6. büyük ekonomisidir. %10 veya fazla %6-%10

Detaylı

T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Anlaşmalar Genel Müdürlüğü KAZAKİSTAN

T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Anlaşmalar Genel Müdürlüğü KAZAKİSTAN T.C. BAŞBAKANLIK DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI Anlaşmalar Genel Müdürlüğü I. ÜLKE PROFİLİ A) Genel Bilgiler Resmi Adı : Kazakistan Yönetim Biçimi : Cumhuriyet Başkenti : Astana Başlıca Kentleri : Astana, Almatı,

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu 2017 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2017 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2017 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR AĞUSTOS 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018

Detaylı

Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958 Cumhuriyet ) Tarım %1,8, Endüstri %19,3, Hizmetler %78,9

Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958 Cumhuriyet ) Tarım %1,8, Endüstri %19,3, Hizmetler %78,9 FRANSA ÜLKE BÜLTENİ Başkent Resmi Dil(ler) Yönetim Biçimi Cumhurbaşkanı Başbakan Paris Fransızca Parlamenter Başkanlık Tipi Cumhuriyet Nicolas Sarkozy François Fillon Kuruluş 843 (Verdun Anlaşması) ( 1958

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2016 YILI EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu 2018 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2018 Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2018 YILI NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı

Detaylı

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Sayfa 1 / 10 Bebek Hazır Giyim Sektörü Sınıflandırma Bebek hazır giyim

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI LİBYA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ MAYIS 2016 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Libya Devleti Yüzölçümü:

Detaylı

Ekonomik Entegrasyon, Ülkeler Arası Yakınlaşma (Yakınsama) ve Avrasya Ekonomik Birliği. Ahmet Burçin Yereli*, Mustafa Kızıltan**, Emre Atsan***

Ekonomik Entegrasyon, Ülkeler Arası Yakınlaşma (Yakınsama) ve Avrasya Ekonomik Birliği. Ahmet Burçin Yereli*, Mustafa Kızıltan**, Emre Atsan*** Ekonomik Entegrasyon, Ülkeler Arası Yakınlaşma (Yakınsama) ve Avrasya Ekonomik Birliği Ahmet Burçin Yereli*, Mustafa Kızıltan**, Emre Atsan*** Hacettepe Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü, Ankara, Türkiye

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2015 Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 06/2015 DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2015 YILI AYI İHRACAT PERFORMANSI 2015 yılı

Detaylı

İTKİB Tekstil, Deri ve Halı Şubesi

İTKİB Tekstil, Deri ve Halı Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ TEKSTİİL,, DERİİ VE HALII ŞUBESİİ KASIIM 2014 1 2014 YILI EKİM AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı

Detaylı

DIŞ TİCARETTE KATMA DEĞER GÖSTERGELERİ TÜRKİYE 1

DIŞ TİCARETTE KATMA DEĞER GÖSTERGELERİ TÜRKİYE 1 DIŞ TİCARETTE KATMA DEĞER GÖSTERGELERİ TÜRKİYE 1 Ticarette katma değer ölçümü, ihracata konu olan mal ve hizmetlerin üretimindeki değerin kaynağını ülke ve sektörler açısından ortaya koyabilmek amacıyla

Detaylı

TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU

TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU TÜRK-FİLİSTİN İŞ FORUMU -Batı Şeria ve Gazze Şeridi Sunumu- Ankara -15 Temmuz 2010 Gülben Öztürk Çelik Kudüs Eski Ticaret Ataşesi 1 TEMEL GÖSTERGELER Yüzölçümü (km2): Batı Şeria 5800 km2, Gazze Şeridi

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI. SLOVAKYA ÜLKE RAPORU 27 Kasım 2018

KAYSERİ SANAYİ ODASI. SLOVAKYA ÜLKE RAPORU 27 Kasım 2018 KAYSERİ SANAYİ ODASI SLOVAKYA ÜLKE RAPORU 27 Kasım 2018 SLOVAKYA Ülke Raporu Resmi Adı : Slovakya Cumhuriyeti Yönetim Biçimi : Parlamenter Demokrasi. Başkent : Bratislava Nüfus : 5.445.040 (2018 verl.)

Detaylı

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2010 YILI OCAK-MART DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 YILI DÖNEMİ TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ 2010 yılı Ocak-Mart döneminde, Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı % 13,7 artışla 247,8 milyon dolara yükselmiştir. Aynı dönemde

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2016 YILI MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Mart

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU 2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU Haziran 2017 İçindekiler Yönetici Özeti... 2 1. Dünya İplik İhracatı... 3 2. Türkiye nin İplik İhracatı... 5 Yıllar İtibariyle İhracat ve Pay... 5 Başlıca Ülkeler

Detaylı

Türkiye İstatistik Kurumu ndan (TÜİK) alınan verilere göre, Sinop ilinin Ocak-Temmuz ayı dış ticaret

Türkiye İstatistik Kurumu ndan (TÜİK) alınan verilere göre, Sinop ilinin Ocak-Temmuz ayı dış ticaret Sinop Ekonomi Verileri-Temmuz, 5 Dış Ticaret Genel Görünüm (Ocak-Temmuz, 5) Türkiye İstatistik Kurumu ndan (TÜİK) alınan verilere göre, Sinop ilinin Ocak-Temmuz ayı dış ticaret verileri değerlendirildiğinde,

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs

EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs EKONOMİK GELİŞMELER Mayıs - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 08.11.2017 Sayı 67 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak hazırlanan Konya Dış Ticaret Bülteni

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Aralık Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2016 YILI ARALIK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ESTONYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 T.K. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Estonya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet ve Başkanlık Sistemi

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI GANA CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2018 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararasılaştırma ve Dış Ticaret Şefliği TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Gana Cumhuriyeti

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Haziran Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2016 YILI HAZİRAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Ağustos Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2016 YILI AĞUSTOS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜMÜZÜN 2016 YILI KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 İNGİLTERE 1 / 7

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 İNGİLTERE 1 / 7 T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 İNGİLTERE 1 / 7 İNGİLTERE YE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER RESMİ ADI BAŞKENT RESMİ DİL Birleşik Krallık Londra İngilizce BAĞIMSIZLIK TARİHİ 1707 DEVLET BAŞKANI HÜKÜMET BAŞKANI DİN

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI AZERBAYCAN ÜLKE RAPORU TEMMUZ 2016 ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 1. ÖZET BİLGİLER Resmi Adı : Azerbaycan Cumhuriyeti Nüfus : 9,780,780 Dil :Resmi dil Azerice dir. Rusca ve Ermenice

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ FRANSA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 Hazırlayan: Özlem Kılıç 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu : Fransa Cumhuriyeti

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 I. GENEL BİLGİLER 2 Resmi Adı : Litvanya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Cumhuriyet Coğrafi

Detaylı

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 OCAK MART DÖNEMİ HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2009 yılında ülkemiz halı ihracatı % 7,2 oranında düşüşle 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk çeyreğinin sonunda

Detaylı

ESTONYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN: DİLARA SÜLÜN

ESTONYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN: DİLARA SÜLÜN ESTONYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN: DİLARA SÜLÜN 1) Genel Bilgiler (2008) Resmi Adı : Estonya Cumhuriyeti Yönetim Biçimi : Parlamenter Demokrasi Resmi Dili : Estonya dili Başkenti : Tallin Yüzölçümü : 45.277

Detaylı

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü

Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Deri ve Deri Ürünleri Sektörü 2016 Şubat Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ 2016 YILI ŞUBAT AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Şubat

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan EKONOMİK GELİŞMELER Nisan - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ.. 2 İTHALAT

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BELÇİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

İZMİR TİCARET ODASI BELÇİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR TİCARET ODASI BELÇİKA ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ DİLARA SÜLÜN Ağustos 2015 1 TEMEL BİLGİLER Resmi Adı: Belçika Krallığı Yüzölçümü: 30.528 km² Yönetim Biçimi: Anayasal Monarşi Altında

Detaylı

Aylık Dış Ticaret Analizi

Aylık Dış Ticaret Analizi YÖNETİCİ ÖZETİ Bu çalışmada, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her ayın ilk günü açıklanan ihracat rakamları temel alınarak Türkiye nin aylık dış ticaret analizi yapılmaktadır. Aşağıdaki analiz,

Detaylı

Ekonomik Veriler: Türkiye

Ekonomik Veriler: Türkiye Ekonomik Veriler: Türkiye Genel Veriler Yüzölçümü 783.562,38 km² Nüfus 77.695.94 (214) Yaş ortalaması 3,7 (214) Nüfus ve yaş gurupların toplam nüfus içindeki payı (%, tahmin) 1% 9% 9 8 9+ 8-89 Nüfus Piramidi

Detaylı

GENEL BİLGİLER. Lizbon. Portekizce (resmi), Mirandezce (resmi, ancak yerel kullanım) DEVLET BAŞKANI Anibal CAVACO SİLVA (9 Mart 2006)

GENEL BİLGİLER. Lizbon. Portekizce (resmi), Mirandezce (resmi, ancak yerel kullanım) DEVLET BAŞKANI Anibal CAVACO SİLVA (9 Mart 2006) T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 201 PORTEKİZ GENEL BİLGİLER RESMİ ADI Portekiz Cumhuriyeti BAŞKENT Lizbon RESMİ DİL Portekizce (resmi), Mirandezce (resmi, ancak yerel kullanım) DEVLET BAŞKANI Anibal CAVACO SİLVA

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ağustos 2017 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 TEMMUZ İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 7 Ayında

Detaylı

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ

2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ 2010 ŞUBAT AYI HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemiz halı ihracatı 2009 yılını % 7,2 oranında düşüşle kapanmış ve 1 milyar 86 milyon dolar olarak kaydedilmiştir. 2010 yılının ilk iki ayının

Detaylı

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU

KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU KAYSERİ SANAYİ ODASI RUSYA ÜLKE RAPORU 05.11.2018 RUSYA- Ülke Raporu Resmi Adı : Rusya Federasyonu Kısa Şekli : Rusya Yönetim Biçimi : Federal Yarı Başkanlık Başkent : Moskova Nüfus : 142.257.519 (Temmuz,

Detaylı

2014 YILI EYLÜL AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI EYLÜL AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ Ekiim 2014 2014 YILI EYLÜL AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org

Azerbaycan Enerji Görünümü GÖRÜNÜMÜ. Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi. www.hazar.org Azerbaycan Enerji GÖRÜNÜMÜ Hazar Strateji Enstitüsü Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi EKİM 214 www.hazar.org 1 HASEN Enerji ve Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Geniş Hazar Bölgesi ne yönelik enerji,

Detaylı

EKONOMİ BAKANLIĞI. GÜNEY SUDAN CUMHURİYETİ T.C. Juba Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği

EKONOMİ BAKANLIĞI. GÜNEY SUDAN CUMHURİYETİ T.C. Juba Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği EKONOMİ BAKANLIĞI GÜNEY SUDAN CUMHURİYETİ T.C. Juba Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği E-mail: juba@ekonomi.gov.tr Tel: +211 954366772 Adres: Block 3K South, Plots No.880-881, Hai Matar, Juba Republic of

Detaylı

GTİP DİĞER AMAÇLAR İÇİN DİZEL, YARI DİZEL MOTORLAR

GTİP DİĞER AMAÇLAR İÇİN DİZEL, YARI DİZEL MOTORLAR Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTİP 840890 DİĞER AMAÇLAR İÇİN DİZEL, YARI DİZEL MOTORLAR KASIM 2013 Hazırlayan: Ahmet Faik BİRGÜL İSTANBUL SANAYİ ODASI

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 HOLLANDA

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 HOLLANDA T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2013 HOLLANDA 1 / 8 HOLLANDA YA İLİŞKİN TEMEL BİLGİLER GENEL BİLGİLER (2012) RESMİ ADI BAŞKENT RESMİ DİL Hollanda Krallığı Amsterdam Flemenkçe BAĞIMSIZLIK TARİHİ 30 Ocak 1648 DEVLET

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR TEMMUZ 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Dış Ticaret Verileri Bülteni

Dış Ticaret Verileri Bülteni (Milyar $) 216 Haziran - 216 TÜİK dış ticaret verilerine göre ihracat 216 yılı Haziran ayında, 215 yılının aynı ayına göre %8,1 artarak 12 milyar 916 milyon dolar, ithalat %7 artarak 19 milyar 475 milyon

Detaylı

$40,00 $30,00 $20,00 $10,00 $- 2013 2014 2015

$40,00 $30,00 $20,00 $10,00 $- 2013 2014 2015 Milyonlar Sinop Ekonomi Verileri - Değerlendirmesi Bu kısa analiz ile Sinop ilinin son 3 yıldaki dış ticaret performansı, açılan firma sayısı ve şirketlerin kurulu sermayesi, yatırım teşvik belge sayısı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ŞUBAT 2012 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi

İTKİB Genel Sekreterliği AR&GE ve Mevzuat Şubesi HALI SEKTÖRÜ 2014 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ AR & GE VE MEVZUAT ŞUBESİİ EKİİM 2014 1 2014 YILI EYLÜL AYINDA HALI SEKTÖRÜ İHRACATININ DEĞERLENDİRMESİ Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ DERİ VE DERİ MAMULLERİ SEKTÖRÜ 2014 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İİTKİİB GENEL SEKRETERLİİĞİİ TEKSTİİL,, DERİİ VE HALII ŞUBESİİ Kasıım 2014 2014 YILI EKİM AYI TÜRKİYE DERİ VE DERİ ÜRÜNLERİ İHRACATI DEĞERLENDİRMESİ

Detaylı

ASFALT PLENTİ SEKTÖRÜ NOTU

ASFALT PLENTİ SEKTÖRÜ NOTU ASFALT PLENTİ SEKTÖRÜ NOTU Bu çalışmada asfalt plenti sektörü olarak GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. GTIP GTIP TANIMI 8474.10 Tasnif etmeye, elemeye, ayırmaya

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI BENİN CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2015 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Benin

Detaylı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı

MECLİS TOPLANTISI. Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı MECLİS TOPLANTISI Ender YORGANCILAR Yönetim Kurulu Başkanı 28 Nisan 2014 MALEZYA-TÜRKİYE STA VE VİZE ANLAŞMASI MALEZYA-TÜRKİYE İHRACAT KOMPOZİSYONU TÜRKİYE İHRACATI (2013) % MALEZYA İTHALATI (2013) 1 Motorlu

Detaylı