TÜRKİYE SEKTÖR MECLİSLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE SEKTÖR MECLİSLERİ"

Transkript

1 TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE SEKTÖR MECLİSLERİ HABER BÜLTENİ Yıl 2 Sayı 12 Otomotiv de üretim Ağustos 2011 ilk 4 ayda yüzde 16 arttı Bu Sayıda kısa kısa - Seramik ve Rekfrakter: Emisyon Kontrolü Projesi - Tarım Meclisi: Kırsal Kalkınma - Orman Ürünleri: Yüksek Vergi - Gıda : İşlenmiş Gıdalar - Sivil Havacılık : Ortak Eğitim - İklimlendirme: Hedef 2023 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ercan Tezer, bu yılın Ocak- Nisan döneminde daha çok iç pazardaki gelişmelerin etkisiyle otomotiv sektöründe toplam üretimin yüzde 16, otomobil üretiminin ise yüzde 11 oranında arttığını bildirdi. Tezer, Bu dönemde, toplam üretim 408 bin adete, otomobil üretimi ise 223 bin adete yükseldi dedi. TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclisi İstanbul da toplandı. TOBB Türkiye Otomotiv Sanayi Meclis Başkan Yardımcısı Tezer toplantıda yaptığı konuşmada, sektörle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Bu yılın Ocak-Nisan dönemini kapsayın 4 ayda otomotivdeki toplam pazarın, 2010 yılı aynı dönemine göre yüzde 67 oranında arttığını ve 274 bin adet satış gerçekleştiğini söyleyen Tezer, aynı dönemde otomobil pazarındaki artışın TOBB Sektörler ve Girişimcilik Daire Başkanlığı Dumlupınar Bulvarı No:252 (Eskişehir Yolu 9. Km.) /ANKARA 1

2 2 ise yüzde 70 civarında olduğunu, otomobil satışlarının 177 bine yükseldiğini bildirdi. Tezer, özellikle 2010 yılının ikinci yarısında başlayan ve yıl boyunda devam eden talep artışının 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde de sürdüğünü vurguladı. Bu yılın Ocak-Nisan dönemini kapsayan 4 aylık sürede otomotivde toplam üretimin yüzde 16 artış gösterdiğini belirten Tezer, söz konusu dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre otomotivde toplam üretimin 408 bin adet, otomobil üretiminin de 223 bin adete yükseldiğini kaydetti. -Otomotiv sanayi ihracatı yüzde 7 arttı Yatırım malı olan ticari araç talebindeki yüksek artışların, gelecek ile ilgili olumlu beklentilerin artarak devam ettiğini gösterdiğini kaydeden Tezer, 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde ticari araç pazarının son 10 yılın en yüksek değerine ulaştığını anlattı. Tezer, bu yılın Ocak-Nisan döneminde bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatının yüzde 7 oranında arttığını, otomobil ihracatında da yüzde 3 yükselme meydana geldiğini bildirdi. - Model yılı tartışması Toplantıda ayrıca model yılı mevzuatı ve sorunlarıyla ilgili meclis üyeleri tarafından değerlendirmeler yapıldı. Model yılının motorlu araçlarla ilgili vergi mevzuatının ayrılmaz bir parçası olduğuna işaret eden meclis üyeleri, aracın yaşını belirleyen unsurun, Motorlu Taşıtlar Vergi Mevzuatında Model Yılı kavramı olduğuna dikkat çekti. Model yılı kavramının yeni bir yönetmeliğe kavuşturulduğunu, ancak bu mevzuatla birlikte önemli bir eksiklik doğduğunu bildiren sektör temsilcileri, 1 Ağustos dan önce üretilenlerin önceki senenin, 1 Ağustostan sonra üretilenlerin ise sonraki senenin modeline dahil edildiğini hatırlatarak, iki aylık bir geçiş dönemine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

3 3 Türkiye Seramik ve Refrakter Sanayi Meclisi Başkanı Okyay Emisyon Kontrolü Projesi ni tanıttı TOBB Türkiye Seramik ve Refrakter Sanayi Meclisi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, meclis üyelerine sanayide salınan emisyon bileşiklerinin oranını azaltarak atmosferdeki zararlı gazların oranını düşürüp, sera gazı etkisini indirgemeyi amaçlayan Emisyon Kontrolü Projesi ile sanayide kullanılan enerji yoğunluğunun yüzde 50 oranında azaltılarak hem ekonomik hem de çevresel açıdan yarar sağlanmasını amaçlayan Sanayide Enerji Verimliliğini Arttırma Projesi ni tanıttı. TOBB Türkiye Seramik ve Refrakter Sanayi Meclisi Başkanı Okyay ın başkanlığında İstanbul da toplandı. Sektörün sorunları ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıda teşvik konusu da ele alındı. Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri bir sunum gerçekleştirerek, seramik sektörünün dış ticaret verilerini ve özel sektöre sağlanan teşvikleri meclis üyeleriyle paylaştılar. Türkiye Seramik ve Refrakter Sanayi Meclisi Başkanı Okyay, sanayide salınan emisyon bileşiklerinin oranını azaltarak atmosferdeki zararlı gazların oranını düşürüp, sera gazı etkisini indirgemeyi amaçlayan Emisyon Kontrolü Projesi ile sanayide kullanılan enerji yoğunluğunun yüzde 50 oranında azaltılarak hem ekonomik hem de çevresel açıdan yarar sağlanmasını amaçlayan Sanayide Enerji Verimliliğini Arttırma Projesi ni tanıttılar. Türkiye Seramik ve Refrakter Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı Germiyan Saatçioğlu, belirli sektörlerde faaliyet gösteren sanayici birliklerinin üniversite veya araştırma merkezleri ile işbirliği yaparak üyelerinin Ar- Ge ihtiyaçlarını temin etmesini amaçlayan, KOBİ ler Yararına Araştırmalar Programı hakkında da meclis üyelerini bilgilendirdi. Saatçioğlu ayrıca, UNICERA Seramik ve Banyo Fuarı sonuçlarını değerlendirirken, sektör temsilcilerine Ekim 2011 tarihlerinde Eskişehir de yapılacak olan SERES Uluslararası Seramik, Cam, Emaye, Sır ve Pigment Kongresi ile Ekim 2011 tarihlerinde Mexico City de yapılacak olan World Ceramic Tile Manufacturers toplantısı hakkında bilgiler verdi. Toplantının son bölümünde ise; Hammadde, Dış Ticaret ve Sektör Performansı, Kaynakların Verimli Kullanılması ve Çevre ve Enerji başlıklı komisyon kurulmasına karar verilerek, bir sonraki toplantıda komisyon üyelerinin belirlenmesi görüşü benimsendi.

4 4 Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projeler için kollar sıvandı TOBB Türkiye Tarım Meclisi Toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı nın da katılımıyla, Ankara da gerçekleştirildi. 16 ilde başlatılan, daha sonra 81 ile yaygınlaştırılan kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin kredilendirilmesi konulu tebliğ masaya yatırılırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerince, söz konusu projelerle ilgili sonuçların değerlendirildiği ve 2015 yılına kadar ek süre alındığı ifade edildi. Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin kredilendirilmesi konusunda hazırlanan tebliğ ile ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerince yapılan bilgilendirmede, kırsal kalkınma konularının son dönemlerde kamuoyunda sıkça tartışıldığına işaret edildi. Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin amacı; kırsal alanda gelir düzeyini ve sosyal standartları yükseltmek, tarıma dayalı sanayi entegrasyonunu sağlamak, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek, gıda güvenliğini artırmak, pazarlama altyapısını güçlendirmek, alternatif gelir kaynakları oluşturmak, toplu basınçlı sulama sistemlerini geliştirmek, girişimcilik kapasitesi geliştirmek, kırsal alanda yeterli kapasite oluşturmak, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojileri çiftçilerle buluşturmak, pazar taleplerine uygun üretim yapmak ve üretim maliyetlerini düşürmek olarak özetlendi yılları arasında 81 ilde devam edecek projeler konusunda Kırsal Kalkınma Kurumu nun akredite olması durumunda bazı illere kısıtlama getirilebileceğine dikkat çeken uzmanlar, ancak konunun henüz netleşmediği bilgisini verdiler. -Ekonomik Yatırım Konuları Yetkililer, projelerin yatırım konularının ise, tarımsal ürünlerin işlenmesine, depolanmasına ve paketlenmesine yönelik olduğunu bildirdiler. Buna göre söz konusu alandaki; yeni yatırımlar, mevcut faal tesislerin kapasitelerinin artırılması ve teknolojilerinin yenilenmesi, yarım kalmış yatırımların tamamlanması, bitkisel ve hayvansal ürünlerle su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması, tarımsal ürünlerin depolanması (çelik silo), soğuk hava deposu, alternatif enerji kullanan seralar, alternatif enerji kullanan üretim tesisleri, hayvansal orijinli gübre işlenmesi ve paketlenmesi, koyun, keçi-manda konularında modern sabit yatırım tesisleri ile damla ve yağmurlama sulama gibi konular yatırım yapılabilecek alanlar arasında gösterildi.

5 5 Orman ürünleri sektörü yüksek vergi den şikâyetçi TOBB Türkiye Orman Ürünleri Meclisi, yeni yılın ikinci toplantısını, TOBB İstanbul Hizmet Binası nda gerçekleştirdi. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak ın da katıldığı toplantıda, sektörün en büyük sıkıntısının yüksek vergi oranları olduğuna değinildi. Meclis üyeleri, Katma Değer Vergisi ne, ağaçlandırma ve Bakanlık fonlarının da eklendiğine işaret ederek, yüzde 27,5 oranında bir vergi yükü oluştuğuna dikkat çektiler. Fonların hangi isim altında olursa olsun maliyetleri çok yükselttiğini belirten sektör temsilcileri, Avrupa ve AB ülkeleri ile rekabet edebilmek için yüksek vergi oranlarından kurtulmak gerektiğini vurguladılar. -Sektörün öncelikli sorunları ele alındı Toplantıda, orman ürünlerinin Türkiye ye ciddi katma değer üreten bir sektör olduğu üzerinde duruldu. Türkiye Orman Ürünleri Meclisi bünyesinde oluşturulan alt komitelerin çalışmalarının değerlendirildiği meclis toplantısında, odun alanında ciddi bir sıkıntı yaşandığına işaret edildi. Ülkemizdeki ihtiyacın sadece yüzde lık kısmının yurt içinden, geri kalan bölümün ise Güney ve Orta Amerika ile Kanada dan temin edildiğini bildiren sektör temsilcileri, bu durumda da işlemlerin çok pahalıya mal olduğu görüşünü dile getirdiler. Odunun standardı konusunda da sıkıntıların yaşandığına vurgu yapılan toplantıda, bu konuda yürütülen çalışmalar neticesinde sorunun aşılacağı yönünde fikir birliğine varıldı. -Tomruk ve kerestede durum Sektörde tomruk ve kerestede gözle görülür bir sıkıntının yaşanmadığını, ama bazı firmaların yapılacak işlerdeki eksiklikleri gidermek için aldıkları süre ile birlikte ithalatı geciktirdiğini ifade eden meclis üyeleri, paletli giden emtianın ihracatında, paletin elde edildiği ana malzemede, orman sertifikası almış ormanlardan elde edilen ağaçların kullanıldığına ilişkin belgelerin istendiği uyarısında bulundular. Toplantıda ayrıca, sektördeki envanter çalışmalarının yetersizliği, rekabette yaşanan güçlükler ile lojistik alanında yaşanan sıkıntılar masaya yatırıldı.

6 6 Gıda sektörü, işlenmiş gıdalarla ilgili yanlış bilgilendirmelerden rahatsız TOBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi üyeleri, işlenmiş gıdalarla ilgili yapılan asılsız haberlerin sektöre verdiği zararın altı çizdi. Meclis üyeleri, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar(GDO) hakkında yanlış bilgilendirmeler olduğunu ve Rusya nın bu nedenle salatalık ve domates alımını durdurduğuna dikkat çektiler. TOBB Türkiye Gıda Sanayi Meclisi Ankara da TOBB Birlik Merkezi nde toplandı. İşlenmiş gıdalarla ilgili gelişmelerin ele alındığı toplantıda, bu konuda yapılan asılsız haberlerin sektöre verdiği zararın altı çizildi. Konu hakkında görüş belirten meclis üyeleri, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar hakkında yanlış bilgilendirmeler olduğunu ve Rusya nın bu nedenle salatalık ve domates alımını durdurduğunu belirttiler. Avrupa Birliği ile gümrük duvarları kalktıktan sonra gıda sektöründeki artışa değinen sektör temsilcileri, ihraç edilen ürünün de sadece işlenmiş gıda olduğuna işaret ettiler. GDO ile ilgili tartışmaların sürdüğünü ifade eden TÜBİTAK yetkilileri de TÜBİTAK ın şu anda bu konuda çalışmak için bütçesi olmadığını, ayrı bir bilimsel kurulun bilimsel veri üreterek kaynak sağlayabilmesi halinde çalışma yapabileceklerini dile getirdiler. Meclis üyesi Ümit Güvenç toplantıda sektörle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Güvenç sunumunda şu görüşleri dile getirdi: Meyve-sebze suları, meşrubat ve içecekler, dondurulmuş-kurutulmuşgeçici konserve edilmiş meyve ve sebzeler, meyve-sebze konservelerinden (salçalar dâhil) oluşan sektörün 2010 yılı itibariyle yaptığı ihracat 1 milyar 115 milyon dolar civarında olup, sektör olarak bilinirliğe ihtiyaç var. Sektör büyük ölçüde ihracata dönük ve döviz girdisi en yüksek olan sektörlerden birisi. Bu hususta envantere ihtiyaç duyulmakta. 1 milyar dolar civarında seyreden ihracatın 2023 hedefinin 4 milyar dolar olduğu görülmekte. Sektörün ihracat hammaddesi üretici bazında yeterince desteklenmemekte. Çiftçilik kurumsallaşmalı ve hammadde fiyatlarında istikrar sağlanmalı. Hedef ihracatta rekabet gücünü artıracak projeler oluşturmak, hammaddeyi deneme çiftlikleri ve örnek işletmeler şeklinde yapabilecek bir ortam yaratmak ve 2023 ihracat vizyonunun altını ciddi biçimde doldurmak. Ümit Güvenç in sunumunun ardından söz alan Gıda Sanayi Meclisi Başkanı Necdet Buzbaş konuyla ilgili bir çalıştay düzenleme önerisinde bulundu.

7 7 TOBB ETÜ Ortak Eğitim Programı için sivil havacılık sektöründen destek istedi TOBB Sivil Havacılık Meclisi İstanbul da toplandı. Toplantıda, Meclis Başkanı Şahabettin Bolukçu 2010 yılına ilişkin bir değerlendirme yaparken, Meclis üyeleri de, 2011 yılına ait beklentilerini dile getirdi. Havaalanları Master Planlama ve Dünyada Son Eğilimler ve Ülkemiz Çalışmaları başlıklı iki sunum ile sektör temsilcilerinin bilgilendirildiği meclis toplantısında, havaalanı planlama uygulamaları hakkındaki örnekler tartışıldı. Yapılan sunumlarda, konuyla ilgili olarak Türkiye de yapılan çalışmalar anlatıldı ve yılı kargo ve yolcu taşımacılığı verileri değerlendirildi. Meclis in gündemindeki bir diğer konu ise, Ankara veya İstanbul da, TOBB un öncülüğünde havacılık sektörünün sorunlarının ele alınacağı bir panel düzenlenmesi oldu. Panel in konsepti, zamanı ve içeriğine dair meclis üyeleri fikirlerini paylaştı. -TOBB ETÜ ortak eğitim programı için sektörden destek istedi Toplantıda ayrıca, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Ortak Eğitim programı Koordinatörü Ziya Sülümbe tarafından ortak eğitimin amacı, süreci, öğrenciler üzerindeki katkıları hakkında kısa bir sunum yapıldı. İkinci sınıftan itibaren her akademik dönemde 3-4 aylık periyotlarla işyerlerine gönderilen öğrencilerin bu işyerlerinde tam gün ve tam zamanlı olarak çalışmakta olduğunu vurgulayan Sülümbe, bu süreç zarfında öğrencilerin çalıştıkları işyerleri tarafından kendilerine asgari ücret ödendiğini ve meslek hastalıkları ve iş kazalarına göre sigortalarının yapıldığını anlattı.

8 8 İklimlendirme sektörünün 2023 yılı hedefi: 60 milyar dolarlık pazar, 500 bin kişiye iş imkânı TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Ankara da toplandı. TOBB çatısı altında bir araya gelen sektörün önde gelen yetkilileri sektörel başarıları ve Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2023 için belirlenen hedefleri değerlendirdi yılında 300 bin kişilik istihdam rakamına ve 10 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşan iklimlendirme sektörü, stratejik yol haritası ile 2023 yılı için pazar büyüklüğünü 60 milyar dolara, istihdam sayısını da 500 bine çıkarmayı hedefliyor. -İklimlendirme sektörü içinde tesisat yalıtımı Meclis toplantısında; tesisat yalıtımı iklimlendirme sektörünün yan dallarından biri olarak kabul edilirken, makine imalat sektörü içinde iklimlendirmenin yüzde düzeyinde ihracat oranına sahip olduğu ifade edildi. Meclis üyeleri, iklimlendirme sektörü içinde, yalıtım tesisatı, pompa, vana ve boru alt sektörlerinin ihracat payının ise yüzde 6 olduğunu vurguladılar yılı verilerine göre iklimlendirme sektörü ihracatının 2 milyar 800 milyon dolar olduğunu hatırlatan TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkan Yardımcısı Metin Duruk, 2023 yılının toplam ihracat hedefi içerisinde, iklimlendirme sektörünün milyar dolar aralığında payı var yılı sektörel ithalat - ihracat oranları içinde yalıtım ürünleri 37 milyon dolarlık ithalat, 95 milyon dolarlık da ihracat oranına sahip durumda ifadesini kullandı. Yapılan değerlendirmede; iklimlendirme sektörü ürün gruplarına göre ihracat ve ithalat payları şu şekilde sıralandı: Isıtma alt sektörünün ithalat payı yüzde 7, ihracat payı yüzde 11; soğutma alt sektörünün ithalat payı yüzde 14, ihracat payı yüzde 31; havalandırma grubunun ithalat

9 9 payı yüzde 39, ihracat payı yüzde 22 ve tesisat sektörünün ithalat payı yüzde 40, ihracat payı ise yüzde 36. -İzmir de laboratuar girişimi Toplantıda, dünyada ve Avrupa Birliği nde laboratuar olanağı yetersiz olan ticari buzdolabı konusunda İzmir deki sanayicilerin girişimleriyle bir laboratuar kurulmasının gündemde olduğu aktarıldı. Bu konuda yakın zamanda İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) ve Ege Soğutma Sanayicileri ve İşadamları Derneği nin (ESSİAD) dünyaya yönelik sertifikalı bir test laboratuarı çalışması yapma konusunda Türk Standartları Enstitüsü ne (TSE) talepte bulunacağı ifade edildi. TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkan Yardımcısı Metin Duruk Ülkemize uluslararası bir laboratuarı çalıştırma yetisi ve becerisi kazandırmak istiyoruz diye konuştu. -İklimlendirme sektörünün meslek standartları tamamlandı Toplantıda, meslek standartları konusunda tüm sektörel sivil toplum örgütlerinin özverili bir şekilde çaba gösterdiğine dikkat çekilerek, Mesleki Yeterlilik Kurumu içinde iklimlendirmenin meslek standartları konusunda en iyi çalışma yapan sektör olduğu ve tüm sektörel standartların tamamlandığı dile getirildi. Sektör Meclisi nin diğer Başkan Yardımcısı Metin Akdaş konuyla ilgili değerlendirmesinde, 34 meslek kodunun kesinleştiğini, yapı sektörü ile ilgili 7 meslek standardının 4 tanesinin yalıtım alt sektörüyle ilgili olduğunu söyledi. Akdaş mekanik tesisat yalıtımı ile ilgili meslek standardının da tamamlandığı bilgisini verdi. -İklimlendirme sektörü ve kamu buluşması TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz ise, 10 Mart 2011 tarihinde İSK- SODEX fuarıyla eş zamanlı olarak düzenlenen İklimlendirme Sektörü Kamu Buluşması paneli ile ilgili çok olumlu geribildirimler aldıklarını kaydederken, panelin iki yılda bir Mayıs ayında Ankara düzenleneceğini açıkladı. -Bina enerji kimlik belgesi Toplantının bir başka gündem maddesinde söz alan Meclis üyesi Cafer Ünlü ise, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girdiğini, ancak, Bina Enerji Kimlik Belgesi (BEP) yazılım programı hazırlanamadığı için, belgelerin düzenlenemediğini vurguladı. Belgenin hazırlanması için kullanılacak yazılım programının (BEP-TR) birçok yönden eksik olduğunu ifade ederek, yönetmeliğin yürürlük tarihinin ertelenmesi için Bakanlığa başvurduklarını açıklayan Ünlü, yapılan başvuru sonrasında Meclis Başkanı Zeki Poyraz ın girişimleri ile TTMD Yönetim Kurulu ve uzman tasarımcılarla Bayındırlık ve İskan Bakanlığı nın ziyaret edildiğini anlattı.

10 10 Sermaye Piyasası Meclisi nde, Sermaye Piyasasında Fon Sektörünün Geliştirilmesi görüşüldü Türkiye Sermaye Piyasası Meclisi, yeni yılın ikinci toplantısını İstanbul TOBB Hizmet Binasında gerçekleştirdi. Toplantıya İlgili Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Mustafa BOYDAK katılırken kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri büyük ilgi gösterdi. Yapılan meclis toplantısında, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği( TKYD) Başkanı Gür ÇAĞDAŞ TKYD nin amacı, kolektif yatırım kurumları ve portföy yönetimi, TKYD nin çalışma komiteleri hakkında bilgilendirme de bulundu. Meclis üyeleri, Halka arz seferberliği ile yatırımcı seferberliğinin nasıl daha iyi sonuçlar verebileceği hakkında fikir alışverişinde bulundu. Bu konuların çok kompleks konular olduğu, sektör çalışanlarının bunun için plan yapması, merkezileştirmenin sağlanması gerektiği ve yol haritası Ülkemizde sermaye piyasasının dünya ile karşılaştırıldığında küçük kaldığı, bunun çözümü için farkındalık çalışmalarına başlandığı vurgulandı. Piyasada menkul kıymet ve enstrümanların eksik olduğu dile getirildi. Ortak varılan diğer bir hususta; sektörde yeterince yatırımcı ve tasarrufun olmadığı idi. Mevduatların ön planda olması ile tasarruf miktarının istenen düzeye gelemediği belirtildi. Fon sektörünün büyümesi için neler yapılabileceği tartışıldı. Amaca ulaşmak için güçlü lobi çalışmalarının yapılmasının faydalı olabileceği söylendi.

11 11 Türkiye Çimento ve Çimento Ürünleri Meclisi Başkanlık Seçimi yapıldı Türkiye Çimento ve Çimento Ürünleri Meclisi TOBB Sosyal Tesisler Toplantı Salonu nda Meclis Başkanlık Divanı seçimini gerçekleştirmek üzere bir araya geldi. Toplantı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar başkanlığında gerçekleşti. Yapılan Başkanlık Seçimi sonrasında Meclis Başkanlığına oybirliği ile Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş. Genel Koordinatörü Mustafa Güçlü seçildi. Toplantıda, sektörün güncel sorunları ile çözüm önerileri müzakere edildi. Meclis, ülkemizde beton karayolu ağı ve beton bariyer kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yürütülmesi yönünde görüş birliğine varırken Karayolları Genel Müdürlüğü temsilcilerinden ülkemizdeki son duruma ilişkin bilgi edinildi. Emisyonlar ve Sektörel Enerji Portansiyeli Toplantıda ele alınan bir diğer gündem maddesi olan Emisyonlar ve Sektörel Enerji Portansiyeli hakkında Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından çimento sektörü için belirlenen enerji tasarruf potansiyeli rakamlarının gözden geçirilmesinin gerekliliği vurgulandı.

12 12 İhracattaki yüzde 23 lük artış deri sektörünü sevindirdi TOBB Türkiye Deri ve Deri Ürünleri Sanayi Meclisi toplantısında, yılın ilk 5 ayında sektördeki ihracatın yüzde 23 artış göstermesinin sevindirici olduğuna işaret edilirken, özellikle ayakkabı ve yan sanayi ithalat rakamlarındaki artışın önlenmesi için önlem alınması istendi. TOBB Türkiye Deri ve Deri Ürünleri Sanayi Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak ın başkanlığında İstanbul da toplandı. Sektördeki son gelişmelerin müzakere edildiği toplantıda müşterek sorunlar için çözüm önerileri tartışıldı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Boydak ın açış konuşmasının ardından, Meclis Başkanı Hakkı Matraş ülke sanayisi ve deri sektörünün genel durumuna ilişkin bir değerlendirmede bulundu. İhracat rakamlarına ilişkin hazırlanan rapor hakkında bilgi veren Meclis Başkan Yardımcısı Lemi Tolunay da, deri sektörü ihracatının 2010 yılında 431 milyon dolarken, 2011 yılında 531 milyon dolara yükseldiğini belirtti. 01 Ocak-31 Mayıs 2011 tarihinden bu yana genel ihracat rakamlarında yüzde 20.38, deri ihracat rakamlarında ise yüzde 23 oranında artış gerçekleştiğini ifade eden Tolunay, Toplam deri ihracatındaki dağılım ise şöyle: Yarı işlenmiş bitmiş deride yüzde 17,5, saraciyede yüzde 18, ayakkabıda yüzde 39, deri ve kürk giyimde yüzde 25,2. Deri ihracatındaki ilk 9 ülke; Rusya, İtalya, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti, Fransa, Kazakistan, Irak, Ukrayna ve İngiltere dedi. -Hammadde kaynakları konusundaki sıkıntılar ithalat rakamlarına yansıyor İhracat rakamlarının sevindirici olduğunu belirten Meclis Başkan Yardımcısı Ender Yazıcıoğlu ise, ayakkabı ve yan sanayi ithalat rakamlarındaki artışa dikkat çekerek, bu rakamların düşürülmesine yönelik önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi. Yazıcıoğlu bunun da, artan üretim taleplerini karşılamak için, hammadde kaynaklarının artırılması yoluyla sağlanabileceğini ifade etti. -Suni deri değil sentetik elyaf Toplantıda gündeme getirilen bir diğer konu ise kamuoyunda sentetik elyaf bilincinin oluşturulması oldu. Suni deri yerine sentetik elyaf ifadesinin kullanımının yaygınlaştırılarak deri ifadesinin koruma altına alınması gerektiği yönünde görüş birliğine varıldı.

Ağustos 2011 k EKONOMİK FORUM 71

Ağustos 2011 k EKONOMİK FORUM 71 Ağustos 2011 k EKONOMİK FORUM 71 SEKÖR >> Gıda sektörü, işlenmiş gıdalarla ilgili yanlış bilgilendirmelerden rahatsız OBB ürkiye Gıda Sanayi Meclisi, Ankara da Birlik Merkezi nde toplandı. İşlenmiş gıdalarla

Detaylı

SEKTÖR DÜŞÜK KARBONLU KALKINMA STRATEJİSİ ŞART YOKUŞ AŞAĞI GİDEN TIR FREN TUTAR MI? KİMYA SANAYİSİNE YENİ YATIRIM ALANI

SEKTÖR DÜŞÜK KARBONLU KALKINMA STRATEJİSİ ŞART YOKUŞ AŞAĞI GİDEN TIR FREN TUTAR MI? KİMYA SANAYİSİNE YENİ YATIRIM ALANI SEKÖR DÜŞÜK KARBONLU KALKINMA SRAEJİSİ ŞAR İklim değişikliğinin artık çevresel etkilerinin yanı sıra, ekonomik bir tehdit olarak da değerlendirildiğini açıklayan Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE KİMYA SANAYİ MECLİSİ 2015 YILI FAALİYET RAPORU Türkiye Kimya Sanayi Meclisi; plastik, boya, soda ve krom kimyasalları, temizlik ürünleri, akrilik ve karbon elyaf,

Detaylı

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( )

YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU ( ) AFYONKARAHİSAR TİCARET VE SANAYİ ODASI Sayın Meclis Üyeleri, YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU (29.12.2017-25.01.2018) Oda Meclisimizin 25 Ocak 2018 tarih ve 59 sayılı toplantısının gündeminde yer alan, Yönetim

Detaylı

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının amacı Amaç: Doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak; Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi,

Detaylı

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ

TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ TORBALI TİCARET ODASI MOBİLYA SEKTÖR ANALİZİ a. Sektörün Dünya Ekonomisi ve AB Ülkelerindeki Durumu Dünya mobilya üretimi 2010 yılında yaklaşık 376 milyar dolar olurken, 200 milyar dolar olan bölümü üretim

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014

EKİM AYI MECLİS TOPLANTISI / YÖNETİM KURULU FALİYET RAPORU SUNUMU. YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 27 Ekim 2014 Ekim ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 37 adet Kapasite Raporu, 15 adet Ekspertiz raporu ve 6 adet de Fiili Tüketim Belgesi düzenlenmiştir.

Detaylı

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ

PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ KARAMAN ELMA PANELİ PANEL SONUÇ BİLDİRGESİ 25 NİSAN 2016 Hazırlayanlar Uzman İsmail ARAS Uzman Hakan ANAÇ Araştırma, Etüt ve Planlama Birimi GİRİŞ Dünyanın en büyük elma üreticilerinden olan ülkemiz ve

Detaylı

SEKTÖR TOBB TÜRKİYE SEKTÖR MECLİSLERİNDEN. Eylül 2011 k EKONOMİK FORUM 79

SEKTÖR TOBB TÜRKİYE SEKTÖR MECLİSLERİNDEN. Eylül 2011 k EKONOMİK FORUM 79 SEKTÖR TÜRKİYE SEKTÖR MECLİSLERİNDEN HABERLER Eylül 2011 k EKONOMİK FORUM 79 SEKTÖR >> Bakan Şahin: Serbest bölgeler ekonomik açıdan önemli T OBB Serbest Bölgeler Meclisi Başkanı Mehmet Özmen, beraberindeki

Detaylı

Haziran 2014. Konya Dış Ticaret Verileri

Haziran 2014. Konya Dış Ticaret Verileri Haziran 2014 Konya Dış Ticaret Verileri Dış Ticaret Tablo 1-Dış Ticarette Türkiye Konya Karşılaştırması 1000 $ 2013 Haziran 2014 Haziran Değişim 2013 2014 Değişim İHRACAT Konya 103.812 112.271 8,15 649.933

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

BACADER e-bülten HAZİRAN 2015

BACADER e-bülten HAZİRAN 2015 BACADER e-bülten HAZİRAN 2015 DTK DERGİSİ HAZİRAN AYI SAYISINDA YAYINLANAN YAZILARIMIZ.. DTK Dergisi Haziran sayısının BACADER DEN köşesinde İSİB ÇALIŞTAYI VE SODEX ANKARA FUARI İZLENİMLERİ konulu yazımız

Detaylı

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU

TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ MECLİS TOPLANTISI RAPORU Toplantı Gündemi 1. Açılış Konuşması (Meclis Başkanı Sn. Yılmaz KÜÇÜKSEYHAN tarafından) 2. 2016 Yılı Türk Savunma ve Havacılık Sanayii Performansı Sunumu

Detaylı

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi.

2003 yılında tarımın milli gelirlerimizdeki payı yüzde 12,6 iken, 2006 yılında yüzde 11,2 ye indi. Tarım Sektörünün İhracattaki Yeri ve Önemi Şebnem BORAN Ülkemizde son yıllarda önceliğin sanayi sektörüne kayması sonucu ekonomimizde göreceli olarak tarım ürünlerinin ihracatımızdaki ağırlığı giderek

Detaylı

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 Nisan 2015 Hikmet DENİZ İçindekiler 1. İhracat... 2 1.1. İhracat Yapılan Ülkeler... 3 1.2. 'ın En Büyük İhracat Partneri: Irak... 5 1.3. İhracat Ürünleri... 6 2. İthalat...

Detaylı

ISI SU SES YANGIN YALITIMI ÜRETİCİLERİ, SATICI VE UYGULAYICILARI

ISI SU SES YANGIN YALITIMI ÜRETİCİLERİ, SATICI VE UYGULAYICILARI ISI SU SES YANGIN YALITIMI ÜRETİCİLERİ, SATICI VE UYGULAYICILARI Her tür yalıtım malzemesi üretici, satıcı ve uygulayıcılarını temsil etmektedir. Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımı olarak dört temel kategoriye

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 3.5.213 Sayı 14 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış ticaretinin durumu

Detaylı

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ 2014 OCAK SEKTÖREL YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri sektörü, ekonomiye döviz girdisi, yurt dışında istihdam imkanları, teknoloji transferi ve lojistikten ihracata

Detaylı

KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ARALIK AYI FAALİYETLERİ ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİNİN KASIM AYI TOPLANTILARINDA TOPLAM 15 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL

Detaylı

T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı

T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı T.C SİNOP VALİLİĞİ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 24.10.2017 Tanım Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı, kırsal alanda ekonomik

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE İKLİMLENDİRME MECLİSİ 2014 YILI FAALİYET RAPORU

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE İKLİMLENDİRME MECLİSİ 2014 YILI FAALİYET RAPORU TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ TÜRKİYE İKLİMLENDİRME MECLİSİ 2014 YILI FAALİYET RAPORU TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi, mutat aralıklarla yaptığı meclis toplantıları, protokol ziyaretleri, alt komite

Detaylı

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi

Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Cam Sektörü 2013 Yılı Değerlendirmesi Temmuz 2014 1 Milyar $ I. Cam Sektörü Hakkında 80 yıllık bir geçmişe sahip olan Türk Cam Sanayii, bugün camın ana gruplarını oluşturan düzcam (işlenmiş camlar dahil),

Detaylı

Konya Ekonomik Verileri. Temmuz 2014

Konya Ekonomik Verileri. Temmuz 2014 Konya Ekonomik Verileri Temmuz 2014 Dış Ticaret Tablo 1-Dış Ticarette Türkiye Konya Karşılaştırması 1000 $ Temmuz 13 Temmuz 14 Değişim % Oca.-Tem.13 Oca.-Tem. 14 Değişim % İHRACAT Konya 117.647 115.165-2,11%

Detaylı

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı.

Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Basın Bülteni Şişecam, Yenişehir de dünya genelinde tek lokasyonda kurulu en büyük Cam Kompleksi nin yeni yatırımlarını açtı. Şişecam, Yenişehir Cam Kompleksi nde yer alan Anadolu Cam Fabrikası 4. Cam

Detaylı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı

İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı İl başkanlarına hükümetin tarım politikalarını anlattı Mart 08, 2012-7:46:36 Bakan Eker, tarımın zannedildiği gibi sadece üreticilerle değil, gıdadan dolayı toplumun tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu,

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 3.12.212 Sayı 1 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış ticaretinin durumu

Detaylı

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ YAŞ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ 2015 YILI ÇALIŞMA ÖZETİ 2015 yılı sonunda Türkiye genelinde taze meyve sebze ihracatı miktarda %6 oranında düşüşle 3,3 milyon ton, değer bazında ise %13'lük düşüşle 2 milyar 58

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 7.6.213 Sayı 15 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nden alınan verilere dayalı olarak Konya

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry ARALIK 2015 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI 2015 ARALIK / AFYONKARAHİSAR İHRACATI İlimizin

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ Eksen Başlığı HABER BÜLTENİ 1.4.213 Sayı 13 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış

Detaylı

SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI

SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI SUNGURLU TİCARET BORSASI 2015 YILI İŞ PLANI Oranı Planlanan Maliyet STRATEJİK ALAN 1. HİZMET KALİTESİNİ YÜKSELTME Stratejik Amaç 1.1. Temel Üye Hizmetlerinin

Detaylı

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL FAALİYETLER GRUBU KOMİTE ÜYELERİ SEKTÖREL

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ KOCAELİ NİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 KOCAELİ GENEL BİLGİLER Nüfus; Kocaeli: 1.780.055 Türkiye:78.741.053 Nüfus Yoğunluğu

Detaylı

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 08.05.2013 Güney Ege Kalkınma Ajansı 2014-2013 Bölge Planı çalışmaları kapsamında, Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi tarafından 8 Mayıs 2013

Detaylı

Nisan 2015. Konya Ekonomik Verileri

Nisan 2015. Konya Ekonomik Verileri Nisan 2015 Konya Ekonomik Verileri Dış Ticaret İHRACAT BİLGİLERİ Tablo 1-İhracatta Türkiye Konya Karşılaştırması İHRACAT 1000 $ Nisan 14 Nisan 15 Değişim % Ocak-Nisan 14 Ocak-Nisan 15 Değişim % Konya 140.853

Detaylı

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır.

TOBB GGK nın Onursal Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Başkanı Sayın Ali Sabancı dır. TOBB GGK, TOBB bünyesinde teşekkül ettirilen ve TOBB Yönetim Kurulu nun alacağı kararlara ışık tutan, genç girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari

Detaylı

2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2015 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 HAZİRAN

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ Eksen Başlığı HABER BÜLTENİ 5.2.213 Sayı 11 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry ARALIK 2016 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI 2016 ARALIK / AFYONKARAHİSAR İHRACATI İlimizin

Detaylı

2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2014 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 MART / TÜRKİYE

Detaylı

Türkiye İstatistik Kurumu ndan (TÜİK) alınan verilere göre, Sinop ilinin Ocak-Temmuz ayı dış ticaret

Türkiye İstatistik Kurumu ndan (TÜİK) alınan verilere göre, Sinop ilinin Ocak-Temmuz ayı dış ticaret Sinop Ekonomi Verileri-Temmuz, 5 Dış Ticaret Genel Görünüm (Ocak-Temmuz, 5) Türkiye İstatistik Kurumu ndan (TÜİK) alınan verilere göre, Sinop ilinin Ocak-Temmuz ayı dış ticaret verileri değerlendirildiğinde,

Detaylı

Kaydedilen Üye Silinen Üye TOPLAM ÜYE SAYISI 215 91 1748. Fiili Tüketim Belgesi

Kaydedilen Üye Silinen Üye TOPLAM ÜYE SAYISI 215 91 1748. Fiili Tüketim Belgesi 1 . Kaydedilen Üye Silinen Üye TOPLAM ÜYE SAYISI 215 91 1748 Kapasite Raporu 425 Adet Ekspertiz Raporu 144 Adet Fiili Tüketim Belgesi 93 Adet 2 3 . 54 TOPLANTI, SEMİNER, PANEL VE KONFERANS DÜZENLENDİ.

Detaylı

HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ

HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ HAZİRAN AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTIMIZA HOŞ GELDİNİZ YÖNETİM KURULU AYLIK FAALİYET RAPORU 28.06.2015 Haziran ayı içerisinde Odamız tarafından; üyelerimizce talep edilen 42 adet Kapasite Raporu, 10 adet

Detaylı

Mart 2014. Konya Dış Ticaret Verileri

Mart 2014. Konya Dış Ticaret Verileri Mart 2014 Konya Dış Ticaret Verileri Dış Ticaret Tablo 1-İhracatta Türkiye Konya Karşılaştırması 1000 $ 2012 Mart 2013 Mart 2013 Ocak - Mart 2014 Ocak - Mart İHRACAT 1000 $ Konya 120.741 133.742 10,8 319.568

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU KASIM 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk On Ayında %4,6 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ

SEKTÖRÜN TANIMI TÜRKİYE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ SEKTÖRÜN TANIMI Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) esas alınarak oluşturulan Kozmetik ve Kişisel Bakım Ürünleri Gümrük Tarife İstatistik Pozisyon Kodları (G.T.İ.P) ve ürün tanımları aşağıda

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 7.9.213 Sayı 18 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nden alınan verilere dayalı olarak Konya

Detaylı

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR)

TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) TR 61 DÜZEY 2 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (ANTALYA-ISPARTA-BURDUR) ANTALYA DA TARIM SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI GIDA ALT SEKTÖRÜ ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 6 Eylül 2010, Antalya 1 ANTALYA

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (2012) YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI 1 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI T.C. Ekonomi Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Müdürlüğü tarafından 01 Ocak 2012

Detaylı

Mayıs Konya Dış Ticaret Verileri

Mayıs Konya Dış Ticaret Verileri Mayıs 2014 Konya Dış Ticaret Verileri Dış Ticaret Tablo 1-İhracatta Türkiye Konya Karşılaştırması 1000 $ 2013 Mayıs 2014 Mayıs Değişim 2013 Ocak - Mayıs 2014 Ocak - Mayıs Değişim İHRACAT İTHALAT 1000 $

Detaylı

2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 HAZİRAN

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI. İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı. Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Hatice Şafak BOZKIR İG Uzmanı ? UR-GE Tebliği nin Çıkış Noktası UR-GE Tebliği nin Vizyonu ve Yapıtaşları UR-GE

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları 13 Aralık 2012 İZMİR Hizmetlerimiz 13 Aralık 2012 İZMİR KOBİ Akademi KOBİ lerin yurtiçi ve uluslararası pazarlardaki karlılıklarını ve rekabet güçlerini artırabilecekleri

Detaylı

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi İçindekiler 1.... 2 1.1. Yapılan Ülkeler... 4 1.2. 'ın En Büyük Partneri: Irak... 5 1.3. Ürünleri... 6 2. İthalat... 8 2.1. İthalat Yapılan Ülkeler... 9 2.2. İthalat Ürünleri... 10 3. Genel Değerlendirme...

Detaylı

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı.

VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER. Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı. X. KOBİ İ ZİRVESİİ İ REKABET GÜCÜ İÇİN ULUSLARARASILAŞMA VE BİLGİ DENEYİMİ TÜRKİYE DE SANAYİLEŞME SORUNLARI VE KOBİ LERE YÖNELİK ÇÖZÜMLER Hüseyin TÜYSÜZ KOSGEB Başkan Yardımcısı 13 Şubat 2014 KOSGEB KOSGEB,

Detaylı

2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2013 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU A.T.S.O DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2013 AĞUSTOS/

Detaylı

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ODAMIZ MESLEK KOMİTE TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL FAALİYETLER GRUBU 1. Meslek Komite üyeleri 2017

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Şubat 2015

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ. Sadettin DİKMEN Şubat 2015 BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Sadettin DİKMEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMA DAYALI EKONOMİK YATIRIMLARI II. MAKİNE VE EKİPMAN ALIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI SUNUM

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ 05.12.2013 Sayı 21 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak Konya nın dış ticaretinin durumu

Detaylı

İKLİMLENDİRME SOĞUTMA KLİMA İMALATÇILARI DERNEĞİ

İKLİMLENDİRME SOĞUTMA KLİMA İMALATÇILARI DERNEĞİ İKLİMLENDİRME SOĞUTMA KLİMA İMALATÇILARI DERNEĞİ TTMD Çalıştayı Eskişehir, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nedim ZALMA Kuruluş Amacı İklimlendirme, soğutma ve klima cihazları imalatçısı ve/veya ithalatçısı

Detaylı

ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI

ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI ADANA SANAYİ ODASI MECLİS TOPLANTISI 25.07.2016 2016 Temmuz Ayı Faaliyet Raporu 25 Haziran 22 Temmuz 2016 Tarihleri Arasında Odamızda Gerçekleştirilen Faaliyetler Ülkemizin birliğine ve demokrasisine karşı

Detaylı

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu

Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Bebek Hazır Giyim Sektörü Dış Ticaret İstatistikleri Raporu Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Sayfa 1 / 10 Bebek Hazır Giyim Sektörü Sınıflandırma Bebek hazır giyim

Detaylı

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Düzce Fındık Çalıştayı İstiklal Konferans Salonu nda gerçekleştirildi Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi

Detaylı

EKİM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

EKİM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI EKİM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI KASIM AYI FAALİYETLERİ ODAMIZ MESLEK KOMİTELERİNİN KASIM AYI TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL

Detaylı

T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2013 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2013 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2013 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI RECEP KIRBAŞ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ Kırsal Kalkınma Yatırımlarının

Detaylı

Mayıs 2015. Konya Ekonomik Verileri

Mayıs 2015. Konya Ekonomik Verileri Mayıs 2015 Konya Ekonomik Verileri Dış Ticaret İHRACAT BİLGİLERİ Tablo 1-İhracatta Türkiye Konya Karşılaştırması İHRACAT 1000 $ Mayıs 14 Mayıs 15 Değişim % Ocak-Mayıs 14 Ocak-Mayıs 15 Değişim % Konya 143.645

Detaylı

Konya Ekonomik Verileri. Ağustos 2014

Konya Ekonomik Verileri. Ağustos 2014 Konya Ekonomik Verileri Ağustos 2014 Dış Ticaret Tablo 1-Dış Ticarette Türkiye Konya Karşılaştırması 1000$ 2013 Ağustos 2014 Ağustos Değişim 2013 2014 Değişim İHRACAT İTHALAT 1000 $ Konya 106.433 106.676

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry AĞUSTOS 2015 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU FAALİYET RAPORU (24.07.2015-27.08.2015)

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry NİSAN 2015 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI II- İLİMİZ İHRACAT RAKAMI 2015 MART / AFYONKARAHİSAR

Detaylı

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ğ Türkiye Sektör Meclisleri Ambalaj Meclisi Bankacılık ve Finans Meclisi Bilgisayar ve İletişim Tekn. Meclisi Bilgisayar Yazılımı Meclisi Cam Ve Cam Ürünleri Sanayi Meclisi Çimento ve Çimento Ürünleri

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ŞUBAT 2012 İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 MART AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU NİSAN 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Üç Ayında %11,4 Artış Gerçekleşti... 2 Yılın İlk Üç Ayında

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU OCAK 2019 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler 2018 yılında %3,6 Artış Gerçekleşti... 2 2018

Detaylı

2015 yılında 2013 yılına göre toplam üretim yüzde 21, otomobil üretimi ise yüzde 25 oranında arttı.

2015 yılında 2013 yılına göre toplam üretim yüzde 21, otomobil üretimi ise yüzde 25 oranında arttı. OSD Basın Bülteni 8 Ocak 2016 ÖZET DEĞERLENDİRME 2014/2015 Aralık Ocak-Aralık KONULAR 2014 2015 (%) 2014 2015 (%) Toplam 120.593 125.752 4 1.170.445 1.358.796 16 Üretim Otomobil 70.480 74.688 6 733.439

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. Ekonomi Bakanlığı TEŞVİK UYGULAMA VE YABANCI SERMAYE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Dr. Mehmet Yurdal ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 11 Şubat 2016, ANKARA Sunum Planı 1. Yatırım Teşvik Sistemi

Detaylı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı

BRÜKSEL, NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL, 21-22 NİSAN 2016 Burs Programı JEAN MONNET BURS PROGRAMI 2015-2016 AKADEMİK YILI İZLEME VE ÇALIŞMA ZİYARETİ BRÜKSEL,

Detaylı

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran

TURKLAB Bülten Nisan-Mayıs-Haziran TURKLAB Bülten 2018 Nisan-Mayıs-Haziran TURKLAB Akademi ISO/IEC 17025:2017 Revizyon Geçiş Eğitimi TURKLAB Akademi tarafından 17-18 Nisan 2018 tarihlerinde düzenlenen, ISO/IEC 17025:2017 Deney ve Kalibrasyon

Detaylı

2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2017 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Egeli & Co. Yatırım Holding A.Ş. 13 Ekim 2010 Basın Bülteni EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Halka açık bir şirket olan Egeli & Co. Yatırım

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 NİSAN AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU MAYIS 2018 İTKİB HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Dört Ayında %10,8 Artış Gerçekleşti... 2 Yılın İlk Dört

Detaylı

TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI

TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI NİSAN 2014 İçindekiler 2013 YILI İHRACAT RAKAMLARI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME... 3 2013 YILI TR 71 BÖLGESİ İHRACAT PERFORMANSI... 4 AKSARAY...

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Aralık 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

EGE BÖLGESİ PLASTİK SEKTÖRÜ RAPORU

EGE BÖLGESİ PLASTİK SEKTÖRÜ RAPORU EGE BÖLGESİ PLASTİK SEKTÖRÜ RAPORU Gözde SEVİLMİŞ Plastikler; telefondan televizyona, otomobilden su şişelerine, yalıtım malzemelerinden yiyecek ambalajlarına kadar hayatımızın her alanında gittikçe artan

Detaylı

T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI

T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI T.C. KIRIKKALE VALİLİĞİ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ ARALIK 2014 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI RECEP KIRBAŞ İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRÜ Kırsal Kalkınma Yatırımlarının

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 TEMMUZ AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU AĞUSTOS 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk Yedi Ayında %7,7 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

2012 YILI TEKSTİL SEKTÖRÜ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ TEKSTİL SEKTÖR ŞUBESİ. Erman Yerman / Şef

2012 YILI TEKSTİL SEKTÖRÜ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ TEKSTİL SEKTÖR ŞUBESİ. Erman Yerman / Şef 2012 YILI TEKSTİL SEKTÖRÜ İHRACAT DEĞERLENDİRME RAPORU AKİB GENEL SEKRETERLİĞİ TEKSTİL SEKTÖR ŞUBESİ Erman Yerman / Şef İÇİNDEKİLER I. 2011 YILI TÜRKİYE İHRACATI 3 A. GENEL İHRACAT 4. Tekstil ve Hammaddeleri

Detaylı

ŞANLIURFA DIŞ TİCARETİ BİLGİ NOTU

ŞANLIURFA DIŞ TİCARETİ BİLGİ NOTU ŞANLIURFA DIŞ TİCARETİ BİLGİ NOTU Türkiye'nin 2014 yılı ihracatı, önceki yıla göre yüzde 3,8 artışla 157 milyar 642 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. İthalat yüzde 3,8 azalma ile 242 milyar 182 milyon

Detaylı

SEKTÖRDE YATIRIM BÜYÜK ORANDA AZALDI

SEKTÖRDE YATIRIM BÜYÜK ORANDA AZALDI etkinlikler SEKTÖRDE YATIRIM BÜYÜK ORANDA AZALDI II. Ulusal İklimlendirme Kongresi ve Fuarı- İKLİM 2007 Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi sekretaryalığında yapıldı... II. Ulusal İklimlendirme Kongresi

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ ANTALYA NıN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 ANTALYA GENEL BİLGİLER Nüfus Antalya: 2.158.265 Türkiye: 76.667.864 KOBİ Sayısı

Detaylı

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013

GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 GÜNEY EGE BÖLGE PLANI 2010-2013 SUNUM AKIŞI Bölge Planı Hazırlık Süreci Paydaş Analizi Atölye Çalışmalarının Gerçekleştirilmesi Mevcut Durum Analizi Yerleşim Yapısı ve Yerleşmeler Arası İlişki Analizi

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI

OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI ODAMIZ MESLEK KOMİTE TOPLANTILARINDA TOPLAM 12 GÜNDEM MADDESİ GÖRÜŞÜLMÜŞTÜR. 1. MESLEK KOMİTESİ KARARLARI HAYVANCILIK VE TARIMSAL FAALİYETLER GRUBU Yöresel ürünlerin piyasada tutundurulması

Detaylı

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry

Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry Afyonkarahisar Chamber E- BÜLTEN of Commerce and Industry KASIM 2016 Afyonkarahisar AFYONKARAHİSAR Chamber of Commerce TİCARET VE and Industry SANAYİ ODASI II-İLİMİZİN İHRACAT RAKAMI 2016 KASIM / AFYONKARAHİSAR

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2018 KASIM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ARALIK 2018 İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON AR-GE ŞUBESİ İçindekiler Yılın İlk On Bir Ayında %4,8 Artış Gerçekleşti...

Detaylı

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri KASIM 2010

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri KASIM 2010 KASIM 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 11 Kasım 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters

Detaylı

BACADER e-bülten NİSAN 2018

BACADER e-bülten NİSAN 2018 BACADER e-bülten NİSAN 2018 DTK DERGİSİ BACADER DEN KÖŞESİNDE YAYINLANAN KÖŞE YAZILARIMIZ DTK Dergisi BACADER DEN köşesinin Nisan sayısında TS 7363 İLE BACALARI ANLAMAK - III başlıklı köşe yazımız yayınlandı.

Detaylı