EĞİTİM EKONOMİSİ İŞ KONSEYİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EĞİTİM EKONOMİSİ İŞ KONSEYİ"

Transkript

1 EĞİTİM EKONOMİSİ İŞ KONSEYİ Dünya da Uluslararası Eğitim Pazarının Mevcut Durumu Nedir? OECD 2014 verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık 4,5 milyondan fazla öğrenci kendi ülkesi dışında, başka bir ülkede üniversite eğitimi almaktadır. Bu rakamın 2025 yılında 8 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir.

2 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 2 DÜNYA ÇAPINDA 160 MİLYAR DOLARA ULAŞAN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ UNESCO TAHMİNLERİNE GÖRE; 2020 YILINDA 7 MİLYONA ULAŞACAK YÜKSEKÖĞRETİMDEKİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI İLE 280 MİLYAR $ LIK BİR BÜTÇEYE TEKABÜL EDECEKTİR. AMERİKA DA ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN EKONOMİYE YILLIK KATKISI 35 MİLYAR DOLARDIR. AVUSTURALYA DA 2016 DA KATKI 18 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞTIR. ALMANYA DA 2 MİLYAR EURO CİVARINDADIR. FRANSA DA 3 MİLYAR EUROYU AŞMIŞTIR. SON 5 YILDA ATAĞA GEÇEN YENİ ZELANDA BUGUN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERLE EKONOMİYE 3 MİLYAR DOLAR KAZANDIRMAKTADIR Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

3 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 3 BUGÜN EN ÇOK ÖĞRENCİ GÖNDEREN ÜLKELER OLAN; - ÇİN: YILDA 750,000, - HİNDİSTAN: YILDA 180,000, - GÜNEY KORE: YILDA 120,000, - SUUDİ ARABİSTAN: YILDA 75,000 ÖĞRENCİYİ YURTDIŞINA GÖNDERMEKTEDİR. ÜLKEMİZ BU ÜLKELERDEN ÖĞRENCİ ALAMAMAKTADIR. BU BÜYÜK PAZARLARA GİREMEZSEK EĞİTİM İHRACATI KONUSUNDA BELİRLİ BİR SEVİYENİN ÜSTÜNE ÇIKMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

4 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 4 Dünyada Uluslararası Eğitim Pazarının Büyük Oyuncuları Kimlerdir Küreselleşmenin etkisiyle, hükümetler ve işverenler öğrencilerin ufuklarının genişlemesini sağlamak ve yaşadığımız dünyanın ortak dilini, kültürünü ve iş yapma metotlarını daha iyi anlayıp öğrenmeleri için uluslararası yükseköğrenime verdikleri önemi arttırmışlardır. Dünyadaki uluslararası öğrencilerin %53ü Asya Kıtası ndan gelen öğrencilerden oluşmaktadır. En çok öğrenci gönderen ülkeler 1. Çin (712,157 - %16) 2. Hindistan (181,872 - %6) 3. Almanya (119,123- %4) 4. Güney Kore (116,942 - %3) 5. Saudi Arabia (73,548 - %2) En çok öğrenci kabul eden ülkeler 1. Amerika Birleşik Devletleri (740,482 - %18) 2. Birleşik Krallık (427,686 - %12) 3. Fransa (271,399 - %8) 4. Avustralya (249,588 - %8) 5. Almanya (206,986 - %7) Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

5 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 5 DİĞER ÜLKELER PAZAR PAYINI ARTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALARINA HIZ VERMİŞTİR YENİ ZELANDA VE İRLANDA ÇOK CİDDİ ATAK YAPARAK ÖĞRENCİ SAYILARINI HIZLA ARTIRMAKTADIR. JAPONYA VE İSPANYA DA 2016 YILINDA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYILARI TOPLAMIN %7 SİNE ULAŞTI VE BU YIL %10 OLACAKTIR. RUSYA 2017 YILI İTİBARI İLE SAYILARINI %7 YE ÇIKARMIŞTIR. ÇOK YÜKSEK BİR FON İLE OLUŞTURDUKLARI İLK 500 DE 5 ÜNİVERSİTE PROJESİ İLE BU BAŞARIYA ULAŞMIŞLARDIR. AVUSTURALYA DA YILLARI ARASINDA ÖĞRENCİ SAYILARI %40 SEVİYELERİNDE ARTIRMIŞTIR. KANADA BUGUN ABD'DEN CİDDİ RAKAMLARDA ÖĞRENCİ KAYMASI SAĞLAMAKTADIR Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

6 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved. İNGİLTEREDE YAPILAN BİR BAŞKA ARAŞTIRMAYA GÖRE 2024 YILINDA ÇİN, HİNDİSTAN, ALMANYA, GÜNEY KORE, SUUDİ ARABİSTAN, NİJERYA VE TURKİYE EN FAZLA ÖĞRENCİ GÖNDEREN ÜLKELER, ABD, İNGİLTERE, AVUSTURALYA, KANADA, ALMANYA, JAPONYA VE FRANSA EN FAZLA ÖĞRENCİ ALAN ÜLKELER OLACAKTIR. YANİ YENİ STRATEJİLERLE ÜLKELER FARKLI POLİTİKALAR GELİŞTİRMEZLERSE BUGUNKÜ OYUNCULAR YERLERİNİ KORUYACAKTIR.

7 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved. QS TARAFINDAN ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER ARASINDA YAPILAN SON ARAŞTIRMA BÜYÜK ÜLKELERE İLGİNİN POLİTİK VE FİNANSAL SEBEPLERLE DÜŞMEKTE OLDUĞUNU, DAHA KÜÇÜK, GÜVENLİ VE KALİTELİ EĞİTİM VEREN ÜLKELERİN TERCİH EDİLDİĞİNİ GÖSTERMEKTE..

8 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ Uluslararası Öğrencilerin Ülke Ekonomisindeki Önemi BRITISH COUNCİL ARAŞTIRMASI TOPLAM GELİR: 10,7 MİLYAR TOPLAM ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISI: 435,235 EĞİTİM DIŞI SEKTÖREL GELİR: 4,9 MİLYAR EĞİTİM VE KONAKLAMA GELİRİ: 4,4 MİLYAR TURİZM GELİRİ: 1,4 MİLYAR

9 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ Son OECD Verilerine Göre Uluslararası Öğrenci Sayılarının Ülkelere Göre Dağılımı Eskiden tabloda yer alamayan Türkiye artık %1 ile de olsa rapora girdi.

10 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYILARI EN FAZLA OLAN ÜLKELERİN EN ÖNEMLİ ORTAK ÖZELLİKLERİ BAĞIMSIZ VE ÇOK YÜKSEK ÖDENEKLERLE FAALİYET GÖSTEREN EĞİTİM AJANSLARI OLMASIDIR

11 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 11 İRLANDA BAŞBAKANI 2010 SEÇİM KAMPAYASINDA 2. MADDE OLARAK ŞÖYLE YAZMIŞTIR: IRLANDA YÜKSEK KALİTELİ EĞİTİM SUNAN, RANKİNGLERDE YERİNİ ALAN VE EŞSİZ VE FARKLI BİR YÜKSEKÖĞRETİM DENEYİMİ SUNAN BİR ÜLKE HALİNE GELECEK VE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN GELECEK ÖĞRENCİLERİNE YAŞAM BOYU DEĞER KATACAK BİR EĞİTİM SUNACAKTIR BUGUN İRLANDA BREZİLYA İLE YAPTIĞI ANTLAŞMA SONUCUNDA LİSANS EĞİTİMİNİ İRLANDA DA ALAN HER BREZİLYA ÖĞRENCİSİNE YÜKSEK LİSANSA DEVAM ETMESİ DURUMUNDA YILLIK MİNİMUM 3000 EURO BURS VERMEKTEDİR Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

12 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 12 ALMANYA EĞİTİM AJANSI DAAD 2012 YILINDA ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYILARI AZALINCA YENİ BİR STRATEJİ İLE; DÜNYANIN EN ÇOK ÖĞRENCİ GÖNDEREN ÜLKELERE MAAŞLARI DAAD TARAFINDAN ÖDENMEK ÜZERE YÜZLERCE AKADEMİSYEN VE ÖĞRENCİYİ ALMAN EĞİTİM SİSTEMİNİ TANITMAK AMACIYLA ÖZEL DEĞİŞİM PROGRAMLARI İLE YOLLAMIŞTIR. BU BAŞARILI AKADEMİSYEN VE ÖĞRENCİLERİ GÖREN LOKAL ÖĞRENCİLER ALMANYA DA EĞİTİM ALMAYA TEŞVİK EDİLMİŞ VE HEVESLENDİRİLMİŞTİR YILINDA ALMANYADAKİ ÖĞRENCİ SAYILARI SON 10 YILIN EN YÜKSEK RAKAMLARINA ULAŞMIŞTIR Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

13 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 13 DAAD 2016 YILI STRATEJİ RAPORUNDA ŞÖYLE DEMEKTEDİR: EKONOMİYE ODAKLANIN: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN LOKAL, BÖLGESEL VE TÜM ÜLKE İÇİN OLAN EKONOMİK DEĞERİNİ ASLA GÖZARDI ETMEYİN. ALMANYA YA GELMEK İSTEYEN BAŞARILI ÖĞRENCİLERİN VİZE ALMA VB SORUNLARI İLE YAKINDAN İLGİLENİN, BAŞKA BİR ÜLKEYE YÖNLENMESİNE İZİN VERMEYİN. DOSTLARINIZLA YAKIN ÇALIŞIN: TEMİN ÇALIŞMALARINIZI GÜÇLÜ İŞ YAPTIĞIMIZ ÜLKELERE, KÜLTÜREL VE DİPLOMATİK İLİŞKİLERİMİZ OLAN ÜLKELERE ÇEVİRİN. MUTLAKA BU ÜLKELERE DÜZENLİ SEYAHAT EDİN VE LOKAL YETKİLİLERLE İLİŞKİLER KURUN. ETKİNLİKLER YAPIN. OLDUĞUNUZ YERDE SAYMAYIN: KÜRESEL GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİN, İŞ PLANINIZI SIK SIK REVİZE EDİN, ÜZERİNDEN GEÇİN, STRATEJİNİZİ GELİŞEN VE DEĞİŞEN DİPLOMATİK, SİYASİ VE KÜLTÜREL GÜNCELLLİKLERE GÖRE DEĞİŞTİRİN. AKTİF OLUN VE AKTİK KALIN Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

14 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 14 AVUSTURALYA EĞİTİM MÜSTEŞARI SCOTT HARTTLEY ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ KONUSUNDA YENİ ÜLKE STARTEJİSİNİ YAZACAK EKİBE YAPTIĞI KONUŞMADA ŞÖYLE DEMİŞTİR: STRATEJİNİZİ 3 E YE GÖRE HAZIRLAYIN : EKONOMİ, EKONOMİ, EKONOMİ Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

15 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 15 MALEZYA YENİ HÜKÜMETİ YABANCI ÖĞRENCİLERİN TOPLUMU OLUMSUZ ETKİLEDİĞİ KAMPANYASI İLE TANITIM FONLARI AZALTILMIŞ, GLOBAL PAZARDAN DÜŞMÜŞ, EKONOMİK GETİRİLERİ KAYBETMİŞTİR. FARKINA VARILAN YANLIŞ ŞİMDİ ANLAŞILMIŞ OLSA DA BÖLGEYİ ELE GEÇİREN YENİ ZELANDA, JAPONYA, AVUSTRALYA SEBEBİYLE ARTIK ÇOK GEÇ KALINDIĞI GÖRÜNMEKTEDİR Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

16 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 16 JAPONYA ÖĞRENCİLERİNİN ÇOĞUNUN MEZUNİYETTEN SONRA GLOBAL PAZARLARDA BİR HAYLİ ZORLANDIKLARININ GÖRMÜŞTÜR. KENDİ ÖĞRENCİLERİNİN MULTİ KÜLTÜREL DENEYİM KAZANIP DIŞ DÜNYA HAKKINDA DAHA DONANIMLI OLABİLMELERİ İÇİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİNE ÇOK CİDDİ FONLAR AYIRMIŞTIR. ÜNİVERSİTELERE İNGİLİZCE PROGRAM AÇMA TEŞVİKLERİ VE ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BURSLARI BİZZAT DEVLET TARAFINDAN VERİLMİŞTİR. BUGUN JAPONYA EN ÇOK ÖĞRENCİ ALAN İLK 10 ÜLKE ARASINDADIR Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

17 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ 17 BUGUN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ PAZARINA BAŞARILI GİRİŞ YAPAN VE HIZLA YÜKSELEN GUNEY AFRİKA YI GÖRÜYORUZ GÜNEY AFRİKA LİSANS VE YÜKSEK LİSANSINI GUNEY AFRİKA DA BAŞARILI İLE TAMAMLAYAN MEZUN ÖĞRENCİLERE ÖNCELİKLE HEMEN ÇALIŞMA VE OTURMA İZNİ VE 2 YIL İÇİNDE VATANDAŞLIK BAŞVURUSU İMKANI VERMEKTEDİR Jetfabrik Multipurpose Theme. All Rights Reserved.

18 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ DÜNYADAKİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİN %53 U ASYA KITASINDAN GELMEKTEDİR. HER 6 ULUSLARARASI ÖĞRENCİDEN 1 İ ÇİNLİDİR YILINA KADAR ÇİN EN ÇOK ÖĞRENCİ GÖNDEREN ÜLKE OLARAK KALACAKTIR. HİNDİSTAN, NİJERYA, SUUDİ ARABİSTAN, GÜNEY KORE, TÜRKİYE VE PAKİSTAN ÇİN İ TAKİP EDECEKTİR.

19 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? Devlet kurumları tarafından burs verilen uluslararası öğrenci sayısının artırılması gerekmektedir. Devlet finansmanıyla ve ilgili kurumların işbirliği ile yapısal bağlamda özerk bir tanıtım ajansı kurulmalıdır. Bu ajans yoluyla hem ülkenin hem de «Study in Turkey» markasının yükseltilmesi gerekmektedir. Uluslararası tanıtım yapan üniversitelere verilen teşviklerin artırılması gerekmektedir.

20 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? Bürokrasinin öğrencilerin ülkeye girişlerinde gereken izinler için mümkün olan en aza indirilmesi gerekmektedir. Mezuniyet sonrası başarılı öğrencilere 1 yıllık çalışma imkanı verilmesi ile Ülkemizde okumanın cezbediciliğin artırılması gerekmektedir. İş Dünyası ve Meslek Kuruluşlarının uluslararası öğrencilerin burs ve staj imkanları ile ilgili gerekli sorumluluğu üstelenmeleri gerekmektedir.

21 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? Her üniversitemizde aktif Uluslararası Ofis Birimleri kurulmalıdır. Uluslararası öğrencilerin gelmeden önce, okurken ve sonrasında bu ofisler tarafından sürekli destek sağlanmalıdır. Üniversiteler yenilikleri takip ederek Dünya standartlarına uyum sağlamalıdır.

22 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? Üniversiteler Dünyanın her yerine istihdam edilebilecek donanımda öğrenciler yetiştirmelidirler. Akademisyenler uluslararası projelerde daha fazla yer almalıdırlar. Kampüslerimiz birçok din,dil, ırk ve sosyal yapıda insanı harmoni içinde barındırabilen alanlar haline gelmelidirler. Dünya vatandaşları yetiştirdiğimizin bilincinde sanat, kültür, fen bilimleri ve teknolojinin en yeni model ve kavramlarını öğrencilerimize sunabilmemiz gerekmektedir.

23 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? Dünya çapında talep gören burs ve araştırma fonları hayata geçirilmelidir. Çift anadal programları artırılmalıdır. Uluslararası öğretim elemanı ve araştırmacıların istihdamı teşvik edilmelidir. Yurtdışı fonları ile gerçekleştirilen araştırma projelerinin sayıları artırılmalıdır. Uluslararası akreditasyonlar ve kalite geliştirme süreçleri teşvik edilmelidir.

24 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? Üniversiteler yeni küresel dinamiklerle ortaya çıkan son dönemdeki yükseköğretim eğilimlerini yakından takip etmelidirler Bunların bazıları şöyledir: Açık Üniversite Sistemi denemeli ve online eğitim modelleri artırılmalıdır. Müfredatlar güncel sosyo-ekonomik verilere göre revize edilmelidir. Üniversiteler Hizmet İhracatını artıracak özel projeler geliştirmelidir.

25 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU Bütün Yüksek Öğretim Kurumlarımızın (devlet ve vakıf) bölge ve hedef ülkelerde aktif tanıtımının yapılması, Vakıf Üniversitesi sistemi ile ilgili kısa bir bilgilendirmenin kendi web sitelerinde ve ENIC (Avrupa Akademik Bilgi Merkezi Ağı)- NARIC (Ulusal Akademik Tanınma Bilgi Merkezi) sitesinde İngilizce olarak sunulması, Yabancı dil programlarının özendirilmesi, Bunun yanı sıra, TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? Üniversitelerdeki Türkçe eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılması, yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi, Uluslararası öğrencilerin transfer, denklik, tanınırlık ve başvurularının hızlı sonuçlandırılması için YÖK içerisinde bir birim oluşturulması.

26 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? T.C EKONOMİ BAKANLIĞI Açıklanan yeni desteklerde ve Turquality programında Üniversitemizin faydalanma alanlarının net olarak belirtilmesi, Diğer sektörlerden farklılık gösteren yükseköğretim kurumlarının Turquality destekleri kapsamında ayrı yönetmelikler kapsamında değerlendirilmesi Büyük özveri ve çabalarla organize edilen NAFSA, EAIE ve benzeri yurtdışı fuarlarda Ülkemizin en doğru ve etkin şekilde temsili gerekmektedir. Özellikle içinde bulunduğumuz dönemde dünya yükseköğretim camiasına güçlü ve birlikte bir duruş sergilenmesi her zamankinden daha da fazla önem taşımaktadır. Bu doğrultuda, bu ve benzeri fuarlara Milli Katılım ile organizasyonların yapılması ve bu grupta yer almayarak tek başına katılarak bölünmüş bir kamuoyu algısı yaratan kurumlarımıza devlet desteği verilmemelidir.

27 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? T.C DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI Büyükelçilik yetkililerimizin bölge ülkelerdeki ulusal eğitim sistemi, üniversiteye kabul sistemi, öğrenci sayısı, öğrencilerin temayülleri, ülkenin İK ihtiyaçları gibi konularda bilgi toplaması ve üniversitelerimizle paylaşması, Katılımcı kurumlarımızın, uluslararası eğitim fuarları süresince, dış temsilciliklerimizin o ülkenin Milli Eğitim Bakanlığı, Üniversite ve Lise yetkililerinin yanı sıra basın ile bir araya getirilmesi.

28 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Turizm sektöründe görüldüğü gibi devlet eliyle eğitim sektörünün de reklam ve tanıtımının yapılması çalışmalarının artırılarak devam etmesi, Yurtdışı kültür ve turizm etkinliklerinde üniversitelerin de katılabileceği pavilyonlar hazırlanması, Türkiye de kültürel zenginliklere sahip şehirlerin kendilerine özgü nitelikleri göz önüne alınarak eğitimin tanıtımı alanında etken olarak kullanılması için materyaller hazırlanması.

29 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? T.C İÇİŞLERİ BAKANLIĞI İkamet izinleri için yetkili olan kuruluşlarda dil bilen, donanımlı personelin istihdam edilmesi. Oturma izinleri verilirken bürokratik sürecin mümkün olan en az seviyeye indirilmesi.

30 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Konaklama sorunları için özel yurtların özendirilmesi, teşvik edilmesi ve devlet yurtlarında kontenjan ayrılması, Eğitim müşavirlerinin uluslararası öğrenci temininde aktif bir üye gibi çalışıp destek vermesi, Mevcut eğitim sisteminde yabancı dil programlarının güçlendirilmesi.

31 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? T.C ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI Mezuniyet sonrası 1 yıl çalışma izni uygulamasının hayata geçirilerek gelen öğrencilerin memnuniyetinin ve iş hayatı başarısının artırılması önem taşımaktadır. Bu uygulama ortalaması 3,5 in üzerinde olan öğrencilere sağlanabilir.

32 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ TÜRKİYE NE YAPMALIDIR? THY Uluslararası öğrencilere ülkemizde okudukları sürede belirli indirim oranları uygulanması, Uçaklarda gösterilen Ülkemizi tanıtıcı spotlara Eğitimin de eklenmesi, THY yayınlarında Study in Turkey markasının tanıtılması.

33 NAFSA 2017, LOS ANGELES

34 NAFSA 2016, DENVER

35 NAFSA 2016, DENVER

36 NAFSA 2015, BOSTON

37 NAFSA 2015, BOSTON NAFSA KAPSAMINDA RUSYA EĞİTİM BAKANI VE RUS ÜNİVERSİTELERİ İLE İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI

38 NAFSA 2014, SAN DIEGO, ABD

39 NAFSA 2013, SAINT LOUIS, ABD

40 NAFSA 2012, HOUSTON, ABD

41 EAIE 2017, SEVİLLA

42 EAIE 2016, LİVERPOOL

43 EAIE 2015, GLASGOW

44 EAIE 2014, PRAG

45 EAIE 2013, İSTANBUL

46 İRAN EĞİTİM HEYETİ, OCAK 2017

47 NAFSA 2012 FICCI Yükseköğretim Fuarı 2016, Hindistan

48 AZERBAYCAN ULUSLARARASI EĞİTİM FUARI, BAKU

49 JAPONYA ZİYARETİ

50 JAPONYA ZİYARETİ

51 ÇİN YÜKSEKÖĞRETİM BAKANLIĞI İLE TOPLANTI

52 POLONYA EEIK TÜRK ÜNİVERSİTELERİ FUARI

53 ALMANYA TURK UNİVERSİTELERİ FUARI

54 FAS INTERNATIONAL EDUCATION FUARI

55 KANADA EĞİTİM MÜSTEŞARI İLE TOPLANTI

56 AFRİKA BÜYÜKELÇİLERİ TOPLANTISI

57 4. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI

58 4. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI

59 4. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI

60 3. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI

61 3. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI

62 2. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI

63 2. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI

64 1.ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI

65 DEİK ÜYELERİ VE AFRİKALI ÖĞRENCİLER BULUŞMASI

66 ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİNDE SOSYAL MEDYANIN ÖNEMİ SEMİNERİ

67 ULUSLARARASILAŞMANIN ÖNEMİ KONFERANSI

68 HİZMET İHRACATINDA EĞİTİM EKONOMİSİ ÜLKEMİZİN HER GEÇEN GÜN GELİŞEN VE BÜYÜYEN DÜNYA YÜKSEKÖĞRETİM SEKTÖRÜNDE HAK ETTİĞİ YERİ ALMASI DA ANCAK HEP BİRLİKTE OLUŞTURACAĞIMIZ ORTAK SİNERJİ VE ÇABA İLE MÜMKÜN OLACAKTIR YILINDA BU YOLA ÇIKARKEN KÜÇÜK HEDEFLERLE ÇIKMADIK BİZ DÜNYANIN EN ÖNEMLİ EĞİTİM ÜSLERİNDEN BİRİ OLMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK VE O YOLDA İLERLİYORUZ. HEDEFİMİZE ULAŞMAMIZDA BUGUN OLDUĞU GİBİ BİZLERE DESTEK OLAN HERKESE ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDİYORUZ. SONUNDA KAZANAN ÜLKEMİZ VE ÜLKEMİZİN AYDINLIK GELECEĞİ OLAN GENÇLERİMİZ OLACAKTIR

69 Dr. Mustafa Aydın Teşekkürler

EĞİTİM EKONOMİSİ İŞ KONSEYİ (EEIK)

EĞİTİM EKONOMİSİ İŞ KONSEYİ (EEIK) EĞİTİM EKONOMİSİ İŞ KONSEYİ (EEIK) Yasal Dayanağın Sağladığı Güven Şemsiyesi ve Yüklediği Sorumluluk ile çalışıyoruz. 6552 Sayılı Kanun, 142. madde, 2014 637 sayılı Ekonomi Bakanlığı nın Teşkilat ve Görevleri

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti

Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu temalı Toplantı İstanbul TOBB Plaza da Gerçekleşti Uluslararası Yükseköğretim Hareketliliği ve Türkiye nin Konumu Toplantısı TOBB Plaza da

Detaylı

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER

DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMETLER Ali DİKİLİ Devlet Yardımları ve Ar-ge Dairesi Başkanı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler G.M. 2. DÜNYA TİCARET MÜŞAVİRLERİ KONFERANSI Ankara 5 Haziran 2012 1 DÖVİZ

Detaylı

Eğitim-Öğretim yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir:

Eğitim-Öğretim yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir: 2017-2018 Eğitim- yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir: Aşağıdaki tabloda belirtilen 57 ülkeyle öğrenci değişimi belirtilen alanlarda

Detaylı

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V.

Türk Sanayii için Ufuk 2020. Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. Türk Sanayii için Ufuk 2020 Prof. Dr. Mehmet ÇELİK TÜBİTAK Başkan V. 6 Mayıs 2015 2023 Yılı Ulusal Hedeflerimiz Ar-Ge Harcamaları / GSYİH Ulusal Yenilik Sistemi 2023 Yılı Hedefleri Özel Sektör Ar-Ge Harcamaları

Detaylı

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ Kemal Gürüz Atılım Üniversitesi 12 Mart 2012 Yirmi beş yaş üstü nüfus içinde ortaöğrenim görmüş olanların oranı, %. 2007.

Detaylı

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye

15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım da Turizm şurasını toplayacağız. Hükümet olarak 3.Turizm Şurası ile stratejik bir sektör olan turizmde üçüncü evreye geçmiş olacağız. Turizmde Üçüncü Evre İmkan, Strateji

Detaylı

Sn. M. Cüneyd DÜZYOL, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Açılış Konuşması, 13 Mayıs 2015

Sn. M. Cüneyd DÜZYOL, Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Açılış Konuşması, 13 Mayıs 2015 Sayın YÖK Başkanı, Üniversitelerimizin Saygıdeğer Rektörleri, Kıymetli Bürokratlar ve Değerli Konuklar, Kalkınma Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan Yükseköğretimin Uluslararasılaşması Çerçevesinde

Detaylı

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler

Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler Uluslararası Öğrencilerin Ülke ve Üniversite Seçimlerini Etkileyen Faktörler İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ Yüksek Öğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Eğitim Fakültesi 2 Giriş Dünyadaki hızlı

Detaylı

HEDEF İŞ DÜNYASI YIRCALI: TÜRKİYE KÜRESEL EĞİTİM MERKEZİ HALİNE GELEBİLİR

HEDEF İŞ DÜNYASI YIRCALI: TÜRKİYE KÜRESEL EĞİTİM MERKEZİ HALİNE GELEBİLİR HEDEF 150 BİN YABANCI ÖĞRENCİ DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi, 2015 e kadar 100 bin, 2020 ye kadar 150 bin uluslararası öğrenciyi Türkiye ye çekmeyi hedefliyor. Şu an dünyada 4 milyon öğrenci başka ülkelerde

Detaylı

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER

21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER 21. YÜZYILDA TEMEL RİSKLER KÜRESEL EKONOMİYİ ROTASINDAN ÇIKARABİLECEK 10 BÜYÜK TEHLİKE DÜNYA EKONOMİSİ VE ABD EKONOMİSİNDE OLASI MAKRO DENGESİZLİKLER (BÜTÇE VE CARİ İ LEMLER AÇIĞI) (TWIN TOWERS) İSTİKRARSIZ

Detaylı

İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ Öğrenci Odaklı Üniversite Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi ve FATÜBAT tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Öğrenci Kongresi ni onurlandırmanızı diler, saygılar sunarım. Prof. Dr. M. Ramazan YİĞİTOĞLU

Detaylı

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi. e-bülten. uio.akdeniz.edu.tr/tr. Akdeniz University International Relations Office

Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi. e-bülten. uio.akdeniz.edu.tr/tr. Akdeniz University International Relations Office Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi e-bülten Akdeniz University International Relations Office @AkdenizUni_IRO YENİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİLERİMİZ ÜNİVERSİTEMİZDE Bu yıl 12 Mayıs 2018 tarihinde

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

II. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 4 EKİM 2013 İSTANBUL

II. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 4 EKİM 2013 İSTANBUL II. ULUSLARARASI ÖĞRENCİ TEMİNİ ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 4 EKİM 2013 İSTANBUL 1 II. Öğrenci Temini Çalıştayı Sonuç Raporu, altı paralel oturumda yer alan katılımcıların görüşlerinin derlenmesi ile ortaya

Detaylı

Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları AVRUPA

Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları AVRUPA Dış Ticaretin Gelişimi Bölgesel Yaklaşımlar Anket Sonuçları AVRUPA I. Ticaret Müşavirleri Konferansı 25-30 Nisan 2011 28 Nisan 2011 TİM Dış Ticaret Kompleksi Fırsatlar Bölgenin potansiyeli en yüksek pazarı

Detaylı

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR

TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları. 13 Aralık 2012 İZMİR TEB KOBİ AKADEMİ Tarım Buluşmaları 13 Aralık 2012 İZMİR Hizmetlerimiz 13 Aralık 2012 İZMİR KOBİ Akademi KOBİ lerin yurtiçi ve uluslararası pazarlardaki karlılıklarını ve rekabet güçlerini artırabilecekleri

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 21 24 Nisan 2012 29. Uluslararası Tekstil Makineleri Fuarı 4. İstanbul Teknik Tekstiller ve Nonwoven Fuarı 9. Uluslararası İstanbul İplik Fuarı Hazırlayan TEKNİK Fuarcılık

Detaylı

İSLAM ÜLKELERİNDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KONGRESİ SONUÇ DEKLARASYONU

İSLAM ÜLKELERİNDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KONGRESİ SONUÇ DEKLARASYONU 18-20 Haziran 2009 İSLAM ÜLKELERİNDE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KONGRESİ 1 İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi 57 ülkeye yönelik düzenlenen İslam Ülkelerinde Mesleki ve Teknik Eğitim Kongresi 18-20 Haziran

Detaylı

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu

TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu TÜRKİYE TURİZMİ Değerlendirme Raporu Özet Sonuçlar *2016 yılında gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30.05 oranında düşüş gösterirken 2017 ilk 9 ayında yüzde 28 artış kaydedilmiştir. *Türkiye'ye en çok

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMA KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

SAUDİ AGROFOOD 2016. Uluslararası Gıda Fuarı Bilgilendirme Dosyası

SAUDİ AGROFOOD 2016. Uluslararası Gıda Fuarı Bilgilendirme Dosyası SAUDİ AGROFOOD 2016 Uluslararası Gıda Fuarı Bilgilendirme Dosyası Suudi Arabistan, Riyad Uluslararası Fuar Merkezi (2-5 Ekim 2016) SAUDİ AGROFOOD 2015 ULUSLARARASI GIDA FUARI A. SAUDİ AGRO FOOD 2016 Uluslararası

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

Endişeye mahal yok (mu?)

Endişeye mahal yok (mu?) tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Endişeye mahal yok (mu?) Güven Sak İstanbul, 19 Ekim 2011 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 Reel milli gelir (1960=100) www.tepav.org.tr

Detaylı

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri Sektör Raporu 2010 Avrupa kıtasından Amerika kıtasına, Orta Doğu Ülkelerinden Afrika ülkelerine kadar geniş yelpazeyi kapsayan 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren

Detaylı

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL

UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD DÜNYA YATIRIM RAPORU 2015 LANSMANI 24 HAZİRAN 2015 İSTANBUL UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Türkiye Lansmanı Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü nün (UNCTAD) Uluslararası Doğrudan Yatırımlar

Detaylı

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme

DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI. Genel Değerlendirme DÜNYA SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ İHRACATI Genel Değerlendirme Haziran 2014 2012 yılı dünya seramik sağlık gereçleri ihracat rakamlarına bakıldığında, 2011 yılı rakamlarına nazaran daha az dalgalanma gösterdiği

Detaylı

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017 Özet Sonuçlar Ocak-Aralık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 27.84 oranında artış Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısında %30.84 oranında artış Ocak- Aralık döneminde OECD ülkelerinden

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ 13 MART 2015

ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ 13 MART 2015 ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ 13 MART 2015 2014-2015 ÖĞRETİM YILI ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU KILAVUZU SON BAŞVURU TARİHİ 30 MART 2015 1 Erasmus Stajı Nedir? Staj, bir yararlanıcının programa katılan

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Karşılaştırmalı Eğitim Nedir?... 1 Yabancı Ülkelerde Eğitim... 4 Uluslararası Eğitim... 5 Kaynakça... 12

İÇİNDEKİLER. Karşılaştırmalı Eğitim Nedir?... 1 Yabancı Ülkelerde Eğitim... 4 Uluslararası Eğitim... 5 Kaynakça... 12 İÇİNDEKİLER Karşılaştırmalı Eğitim Nedir?... 1 Yabancı Ülkelerde Eğitim... 4 Uluslararası Eğitim... 5 Kaynakça... 12 I. ALMANYA EĞİTİM SİSTEMİ 1. DOĞAL FAKTÖRLER (Coğrafi Yapı, İklim Koşulları)... 14 1.1.

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV

DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU PAGEV DÜNYA PLASTİK SEKTÖR RAPORU 2016 PAGEV 1. DÜNYA PLASTİK MAMUL SEKTÖRÜNDE GELİŞMELER 1.1. DÜNYA PLASTİK MAMUL ÜRETİMİ Yüksek kaynak verimi, düşük üretim ve geri kazanım maliyeti ve tasarım ve uygulama zenginliği

Detaylı

İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül)

İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül) İÇİNDEKİLER (*) 1- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcu (2002-2015 Eylül) 2- Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Uzun Vadeli Kredi Borcunun Borçluya Göre Alacaklı Dağılımı (2002-2015

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Eğitimde en pahalı ülke ABD en ucuz Kazakistan

Eğitimde en pahalı ülke ABD en ucuz Kazakistan On5yirmi5.com Eğitimde en pahalı ülke ABD en ucuz Kazakistan Yurt dışında eğitimin en pahalı adresi yıllık 38 bin dolar ile Amerika, en ucuzu ise 4 bin 500 dolarla Kazakistan oldu. Yayın Tarihi : 12 Temmuz

Detaylı

Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı

Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı Proje Tabanlı Uluslararası Değişim Programı 1. nın KAPSAMI? 2. Diğer Projelerden FARKI? 3. AKTÖRLERİ? 4. Başvuru Şartları NELERDİR? 5. Süreç NASIL İşliyor? 6. Değerlendirme KRİTERLERİ? 7. Proje BÜTÇESİ?

Detaylı

-AKADEMİK PROGRAMLAR-

-AKADEMİK PROGRAMLAR- VARNA İŞLETME ÜNİVERSİTESİ (VARNA UNIVERSITY OF MANAGEMENT VUM ) Varna İşletme Üniversitesi, Bulgaristan ın Varna, Dobrich ve Sofya şehirlerinde kampüsleri olan bir yüksek öğrenim kurumudur. 1996 yılında

Detaylı

TÜRKİYE NİN EN TEKNİK ELEKTRİK FUARI: 4. ULUSLARARASI ELEX FUARI 2015 YILINDA DA HEYECAN VERDİ

TÜRKİYE NİN EN TEKNİK ELEKTRİK FUARI: 4. ULUSLARARASI ELEX FUARI 2015 YILINDA DA HEYECAN VERDİ TÜRKİYE NİN EN TEKNİK ELEKTRİK FUARI: 4. ULUSLARARASI ELEX FUARI 2015 YILINDA DA HEYECAN VERDİ 4. ULUSLARARASI ELEX FUARI 01-04 EKİM 2015 TARİHLERİ ARASINDA İSTANBUL FUAR MERKEZİ NDE SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu 2 BAŞARI GÜVEN TECRÜBE BİLGİ TEKNOLOJİ Plast Eurasia İstanbul Avrasya Plastik Sektörünün Buluşma Noktası T 10 Salon 98.000 m2 S Avrasya nın En Büyüğü SAYISAL

Detaylı

FUARA BAKIŞ (2015) 13.463 m 2 Sergi Alanı. 31 Ülkeden 1.008 Katılımcı. 64 Ülkeden 33.688 Ziyaretçi

FUARA BAKIŞ (2015) 13.463 m 2 Sergi Alanı. 31 Ülkeden 1.008 Katılımcı. 64 Ülkeden 33.688 Ziyaretçi Türkiye nin turizm sektöründeki en önemli buluşmalarından biri olan TRAVEL TURKEY İZMİR Turizm Fuar ve Kongresi, 8-11 Aralık 2016 tarihlerinden kapılarını 10.kez dünya turimine açıyor. İZFAŞ ve Türkiye

Detaylı

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı M. Emrah SAZAK Daire Başkanı UR GE Tebliğinin

Detaylı

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI

T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI 2010/8 SAYILI ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ DESTEĞİNE YÖNELİK URGE PROJE YÖNETİMİ EĞİTİM PROGRAMI T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı

Detaylı

Kısa Süreli. Kısa Süreli. Uzun Süreli (D Tipi) (B Tipi) (C Tipi) (C Tipi) Çoklu Giriş. Çift Giriş. 85 (turizm) 100 (diğer

Kısa Süreli. Kısa Süreli. Uzun Süreli (D Tipi) (B Tipi) (C Tipi) (C Tipi) Çoklu Giriş. Çift Giriş. 85 (turizm) 100 (diğer Vize Ücretleri (karşılıklılık ilkesine ve ikili anlaşmalara göre) (Ukrayna'nın 1 Mart 2017 tarihli ve 1818 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Ukrayna Giriş ve Vizeleri Verme Kuralları) Geçerlilik

Detaylı

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK

EKONOMİK GÖRÜNÜM MEHMET ÖZÇELİK Dünya Ekonomisine Küresel Bakış International Monetary Fund (IMF) tarafından Ekim 013 te açıklanan Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, büyüme rakamları aşağı yönlü revize edilmiştir. 01 yılında dünya

Detaylı

ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI

ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI 2018-2022 ANTALYA BİLİM ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI STRATEJİK AMAÇ 2:ARAŞTIRMA,EĞİTİM VE GİRİŞİMCİLİKTE FARK YARATMAK HEDEF 2.1.EĞİTİM VE PROGRAMLARIN İLGİLİ SEKTÖRLER İLE ENTEGRASYONUNUN SAĞLANMASI Tanımı

Detaylı

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ 2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ SUNUM PLANI Hizmet Sektörünün Desteklenmesi Vizyonu Dünya da ve Türkiye de Sağlık Turizmi Film, Bilişim ve Eğitim Sektörlerine

Detaylı

We are experts of. workplace culture. GIFTWORK Modelini Anlamak. greatplacetowork.com.tr

We are experts of. workplace culture. GIFTWORK Modelini Anlamak. greatplacetowork.com.tr We are experts of workplace culture GIFTWORK Modelini Anlamak greatplacetowork.com.tr Great Place to Work Hakkında Great Place to Work Enstitüsü bugün dünyada 53 ülkede faaliyet gösteren, 25 Yıldır işletmeleri

Detaylı

Türk Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması. Ahmet ADEMOĞLU

Türk Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması. Ahmet ADEMOĞLU Türk Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Ahmet ADEMOĞLU /SehirUniversite /IstanbulSehirUniversitesi /sehiruniversitesi /sehiruniversite info@sehir.edu.tr Uluslararası Öğrencilere Genel Bakış UNESCO

Detaylı

Sn. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Sn. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Sn. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bilgilendirme Sunumu 22 Temmuz 214 Ankara 1 AJANDA 1) Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Görünüm 2) Dış Ticaretimizdeki Gelişmeler 3) Bölgesel Gelişmelerin Dış Ticaretimize

Detaylı

I. ITE Group Hakkında II. ITE Turkey Hakkında III. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul 2018 i. Ziyaretçi Profili ii. Alım Heyeti Programı iii.

I. ITE Group Hakkında II. ITE Turkey Hakkında III. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul 2018 i. Ziyaretçi Profili ii. Alım Heyeti Programı iii. I. ITE Group Hakkında II. ITE Turkey Hakkında III. Yapı Fuarı Turkeybuild İstanbul 2018 i. Ziyaretçi Profili ii. Alım Heyeti Programı iii. İş Geliştirme Platformu Etkinlikleri IV. Yapı Fuarı Turkeybuild

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018

Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018 Türkiye nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı Araştırması Eğitim Hizmetleri Sektör Kılavuzu 2018 Ajanda Hizmet İhracatı Mal ve Hizmet İhracatı Arasındaki Farklar Dünyada ve Türkiye de Hizmetler Ticareti Eğitim

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 2 7 Ekim 2012 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1.ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.2.ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ

2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ 2017 YILI İLK İKİ ÇEYREK BLOK GRANİT DIŞ TİCARET VERİLERİ DÜNYA DÜNYA PAZARINDA 1.406.544 2.178 0,155% DÜNYA ÇI ÇI NİN MEVCUT YE ÇI NİN DÜNYA INDAKİ ÇI MEVCUT DEKİ RAKİP ÇILAR MİKTAR 1 - Çin 521.837 0

Detaylı

Basın Sohbet Toplantısı. 14 Temmuz 2009, İstanbul

Basın Sohbet Toplantısı. 14 Temmuz 2009, İstanbul Basın Sohbet Toplantısı 14 Temmuz 2009, İstanbul Kuruluş : 7 Ocak 2009 Internet Adresi : www.tuyid.org Posta Adresi : Nispetiye Cad. Levent İşhanı No: 6/2 34330 Levent - İstanbul Telefon : (212) 278 30

Detaylı

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖRÜ)

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖRÜ) 2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (SAĞLIK TURİZMİ SEKTÖRÜ) DÜNYADA HİZMET TİCARETİ SAĞLIK TURİZMİ Dünya ticaret hacmi yaklaşık 100 milyar ABD Doları Her yıl

Detaylı

EduValley TÜRK ÜNİVERSİTELERİ EĞİTİM FUARLARI FUAR TANITIM KATALOĞU. Tunus Cezayir. Filistin Ürdün. Bahreyn Kuveyt.

EduValley TÜRK ÜNİVERSİTELERİ EĞİTİM FUARLARI FUAR TANITIM KATALOĞU. Tunus Cezayir. Filistin Ürdün. Bahreyn Kuveyt. 2017-18 FUAR TANITIM KATALOĞU 1 2 3 Tunus Cezayir Filistin Ürdün Bahreyn Kuveyt 4 Afganistan 5 Tanzanya 6 Nijerya Kategori I Tunus & Cezayir TUNUS Afrika nın ve Arap dünyasının önde gelen ekonomilerinden

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

KAMU DİPLOMASİSİ ARACI OLARAK ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE TÜRKİYE UYGULAMALARI. M. Musa BUDAK 11 Mayıs 2014

KAMU DİPLOMASİSİ ARACI OLARAK ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE TÜRKİYE UYGULAMALARI. M. Musa BUDAK 11 Mayıs 2014 KAMU DİPLOMASİSİ ARACI OLARAK ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI VE TÜRKİYE UYGULAMALARI M. Musa BUDAK 11 Mayıs 2014 İNCE GÜÇ VE KAMU DİPLOMASİSİ ÖĞRENCİ DEĞİŞİM PROGRAMLARI TÜRKİYE NİN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ PROGRAMLARI

Detaylı

Ambiente Almanya Frankfurt Fuarı : (12-16 Şubat 2010 ) Practical World İnternational Hardware Fuarı : (28 Şubat -3 Mart 2010 )

Ambiente Almanya Frankfurt Fuarı : (12-16 Şubat 2010 ) Practical World İnternational Hardware Fuarı : (28 Şubat -3 Mart 2010 ) 2010 Ambiente Almanya Frankfurt Fuarı : (12-16 Şubat 2010 ) Practical World İnternational Hardware Fuarı : (28 Şubat -3 Mart 2010 ) Bauma Fuarı : (19-25 Nisan 2010) Hong Kong Housware Fair Fuarı : (20-23

Detaylı

9. Dubai Uluslararası Gayrimenkul ve Emlak Fuarı (İPS) en yeni projemiz olan Dubai Sustainable City yi duyurmak için mükkemmel ve en doğru ortamdi.

9. Dubai Uluslararası Gayrimenkul ve Emlak Fuarı (İPS) en yeni projemiz olan Dubai Sustainable City yi duyurmak için mükkemmel ve en doğru ortamdi. 8,000 m 2 FUAR ALANI 291 KATILIMCI 77 YERLİ KATILIMCI 214 ULUSLARARASI KATILIMCI 37 MEDYA ORTAĞI 7,637 MEDYA ORTAĞI IPS (INTERNATIONAL PROPERTY SHOW) 2013, Dubai Arazi ve İskan Departmanı nın katkılarıyla

Detaylı

Son 5 yıldır Orta Doğu pazarında %48 gibi bir Pazar kaybı yaşayan Türkiye, bu pazarı tekrar kazanabileceği değerlendirilmektedir.

Son 5 yıldır Orta Doğu pazarında %48 gibi bir Pazar kaybı yaşayan Türkiye, bu pazarı tekrar kazanabileceği değerlendirilmektedir. 1 12 Mart 2019 SIPRI 2018 GÜNCELLEMESİ SIPRI Mart 2019 tarihi itibari ile 2018 yılı ihracat ve ithalat verilerini güncellemiştir. Bu güncellemede dikkati çeken husus 2014-2018 döneminde Türk Savunma ve

Detaylı

3.294. Türkiye de Plastik Sektörü. Yeni Pazarlar, Yeni Fırsatlar AMBALAJ İNŞAAT 1.811 DİĞER 1.153

3.294. Türkiye de Plastik Sektörü. Yeni Pazarlar, Yeni Fırsatlar AMBALAJ İNŞAAT 1.811 DİĞER 1.153 Yeni Pazarlar, Yeni Fırsatlar PLASTECH 2016 fuarı, plastik sektörünün liderlerini, sektörün çekim merkezi İzmir de buluşturacak. Türkiye nin en büyük, en yeni ve en modern fuar alanı olan fuarizmir de

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 12 17 Ocak 2016 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMANIN KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ VE ÖRNEK YAPISI 3 2. FUAR SONUÇ ÖZET

Detaylı

eğitim öğretim yılı için Yükseköğretim Kurulu nun aldığı karalar aşağıdaki gibidir;

eğitim öğretim yılı için Yükseköğretim Kurulu nun aldığı karalar aşağıdaki gibidir; MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI 2017-2018 DÖNEMİ BAŞVURULARI Mevlana Değişim Programı, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından yürütülen, Türk üniversiteleri ile yabancı yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim

Detaylı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı

PAGEV - PAGDER. Dünya Toplam PP İthalatı 1 DÜNYA ve TÜRKİYE POLİPROPİLEN ( PP ) DIŞ TİCARET ANALİZİ Barbaros Demirci ( Genel Müdür ) Neslihan Ergün ( Teknik Uzman Kimya Müh. ) PAGEV - PAGDER DÜNYA TOPLAM PP İTHALATI : Dünya toplam PP ithalatı

Detaylı

STRATEJİK PLAN (2015-2018) HEDEF-FAALİYET-MALİYET TABLOSU

STRATEJİK PLAN (2015-2018) HEDEF-FAALİYET-MALİYET TABLOSU STRATEJİK PLAN (215-218) HEDEF-FAALİYET-MALİYET TABLOSU Kurumsal Kaynakların Geliştirilmesi Zaman ve Stres Yönetimi eğitimi Etkinlik Katılımcı 25 25 25 25 1.2 1.2 1.4 1.4 Liderlik eğitimi Etkinlik Katılımcı

Detaylı

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre

İSTANBUL 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE İSTANBUL 2017 ye Göre TÜRKİYE 2018 YILI İLK 12 AY TÜRKİYE'YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI YILLAR % DEĞİŞİM ORANI AYLAR 2016 2017 2018* 2017/2016 2018/2017 OCAK 1 170 333 1 055 474 1 461 570-9,81

Detaylı

BİR BAKIŞTA ULUSLARARASILAŞMA

BİR BAKIŞTA ULUSLARARASILAŞMA BİR BAKIŞTA ULUSLARARASILAŞMA BEÜ DIŞ İLİŞKİLER GENEL KOORDİNATÖRLÜĞÜ 26.11.215 İTİBARIYLA ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ İŞBİRLİĞİ ANLAŞMALARI 12 1 12 9 8 6 5 3 212 213 214 KASIM 215 BEÜ NÜN ULUSLARARASI İŞBİLİĞİ

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü KONYA ÖZELİNDE YABANCI SERMAYELİ FİRMALARIN ÜLKE BAZLI ANALİZİ 06.08.2014 1 DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail

Detaylı

TÜRK YURTDIŞI TEKNİK MÜŞAVİRLİK SEKTÖRÜ

TÜRK YURTDIŞI TEKNİK MÜŞAVİRLİK SEKTÖRÜ TÜRK YURTDIŞI TEKNİK MÜŞAVİRLİK SEKTÖRÜ 16 KASIM 2017 Çağrı KÖSEYENER Daire Başkanı Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Dairesi İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TEKNİK MÜŞAVİRLİK NEDİR? Türk Ticaret Kanunu hükümleri

Detaylı

STRATEJİK PLAN (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLANI

STRATEJİK PLAN (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLANI STRATEJİK PLA (2015-2018) 2015 YILI FAALİYET PLAI Faaliyet OCAK ŞUBAT MART İSA MAYIS Zaman ve Stres Yönetimi Eğitimi Müşteri/ ve İletişim Teknikleri Office ve oda programları eğitimi Performans değerlendirme

Detaylı

4. ULUSLARARASI ELECTRONIST FUARINDAN 2016 YILI İÇİN ÜMİT VADEDİCİ KAPANIŞ

4. ULUSLARARASI ELECTRONIST FUARINDAN 2016 YILI İÇİN ÜMİT VADEDİCİ KAPANIŞ 4. ULUSLARARASI ELECTRONIST FUARINDAN 2016 YILI İÇİN ÜMİT VADEDİCİ KAPANIŞ Elektronik yan sanayi sektörünü bir araya getiren tek organizasyon Uluslararası Electronist Fuarı yerliyabancı birçok farklı şehir

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Ekim 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 EYLÜL İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 9 Ayında %2,6

Detaylı

Pınar ELBASAN. İstanbul Aydın Üniversitesi Erasmus+ Kurum Koordinatörü. Ulusal Ajans Erasmus+ Yükseköğretim için Yeni Başlayanlar Toplantısı

Pınar ELBASAN. İstanbul Aydın Üniversitesi Erasmus+ Kurum Koordinatörü. Ulusal Ajans Erasmus+ Yükseköğretim için Yeni Başlayanlar Toplantısı Pınar ELBASAN İstanbul Aydın Üniversitesi Erasmus+ Kurum Koordinatörü Ulusal Ajans Erasmus+ Yükseköğretim için Yeni Başlayanlar Toplantısı Akdeniz Üniversitesi 11.06.2015 İÇERİK 1 Proje Yönetim Döngüsü

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Ekim Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ

ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ ERASMUS KOORDİNATÖRLÜĞÜ GENÇLİK DEĞİŞİM PROJELERİ ERASMUS + ANA EYLEMLER ANA EYLEM 1 ANA EYLEM 2 ANA EYLEM 3 JEAN MONNET Bireylerin Öğrenme Hareketliliği İyi ve Yenilikçi Uygulamalar için İş Birliği Politika

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

PLATFORMUMUZUN YURTDIŞI TANITIM HİZMETLERİ

PLATFORMUMUZUN YURTDIŞI TANITIM HİZMETLERİ PLATFORMUMUZUN YURTDIŞI TANITIM HİZMETLERİ Hedefimiz, öncelikli pazarlarda ülkemizin sağlık turizmi potansiyelini tanıtmaktır. Sunmuş olduğunuz sağlık hizmetinin kalitesini ve imkânlarınızı tanıtmak, sağlık

Detaylı

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ERASMUS

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ERASMUS YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN ERASMUS 1 ULUSAL AJANS AB EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI CEREN GENÇ 4 MART 2013 INTERNATIONALISATION Internationalisation of higher education is the process of integrating

Detaylı

EURIE Training. Türkiye de Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Etkileri. EP-Nuffic Neso Turkey Hollanda Eğitim Ofisi. Aralık 2016

EURIE Training. Türkiye de Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Etkileri. EP-Nuffic Neso Turkey Hollanda Eğitim Ofisi. Aralık 2016 EURIE Training Türkiye de Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Etkileri EP-Nuffic Neso Turkey Hollanda Eğitim Ofisi Aralık 2016 Yavuz Yılmazoğlu Neso Turkey Direktörü EP-Nuffic Hollanda eğitiminin uluslararasılaşması

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mart - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI.. Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 1.1. TÜRKİYE'YE

Detaylı

DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM

DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM 22.11.2013 TÜRKİYE UN SANAYİCİLERİ FEDERASYONU DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA SON DURUM ABD Tarım Bakanlığı nın 8 Kasım ve 11 Kasım 2013 Tarihli Raporlarına göre düzenlenmiştir. 1 DÜNYA BUĞDAY PİYASALARINDA

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Haziran 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 5 Ayında %7,5

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI

HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI İHRACATI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılında % 7,3 oranında bir artışla kapanmış ve 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2015 yılında ise halı ihracatımız bir önceki yıla kıyasla

Detaylı

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015

INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 INTERNATIONAL MONETARY FUND IMF (ULUSLARARASI PARA FONU) KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM OCAK 2015 Hazırlayan: Ekin Sıla Özsümer AB ve Uluslararası Organizasyonlar Şefliği Uzman Yardımcısı IMF Küresel Ekonomik

Detaylı

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Temel Bilgiler G20 Nedir? G-20 (Group of 20) platformunun kuruluş amacı küresel ekonomik istikrarın sağlanması ve teşvik edilmesi için gayri resmi bir görüş alışverişi

Detaylı

Pınar ELBASAN İstanbul Aydın Üniversitesi Erasmus+ Kurum Koordinatörü

Pınar ELBASAN İstanbul Aydın Üniversitesi Erasmus+ Kurum Koordinatörü Pınar ELBASAN İstanbul Aydın Üniversitesi Erasmus+ Kurum Koordinatörü Yükseköğretimde Öğrenci ve Personel Hareketliliği Proje Yönetim Toplantısı Çanakkale 18 Mart Üniversitesi - 26-27 Eylül 2016 İÇERİK

Detaylı

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI

T.C. KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI Dünya Sinema Endüstrisi Global Gişe Gelirleri (2017) Global Seyirci Sayısı (2017) 40,2 Milyar Dolar 8,3 Milyar Sıra Ülke / Pazar 2016 2017 1 ABD & Kanada 11,1 11,4 2 Çin 6,81

Detaylı

2016 FUAR KAPANIŞ RAPORU

2016 FUAR KAPANIŞ RAPORU 2016 FUAR KAPANIŞ RAPORU BAŞARILARLA DOLU BİR YILI DAHA GERİDE BIRAKIRKEN 12. TÜRKİYE NİN AYDINLATMA VE ELEKTRİK FUARLARI LED, Aydınlatma, Elektrik ve Elektronik Yan Sanayi alanlarında dünyanın nadir fuar

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ

TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Ülke TÜRKİYE DEKİ YABANCI ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ Temsilcilik Türü Şehir Telefon Faks e-posta A.B.D. Başkonsolosluk Adana (0322) 346 62 62 (0322) 346 79 16 A.B.D. Büyükelçilik Ankara 455 55 55 467 00 19 A.B.D.

Detaylı

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2018 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri

Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri Dünya Seramik Sektörü Dış Ticareti a) Seramik Kaplama Malzemeleri ÜLKE Dünya Seramik Kaplama Malzemeleri Üretiminde İlk 1 Ülke 29 21 211 212 212 Dünya /212 Üretiminden Aldığı Pay Değişim (%) (%) 1 ÇİN

Detaylı

ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDAKİ DESTEKLER

ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDAKİ DESTEKLER ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM ALANINDAKİ DESTEKLER Yükseköğretim Erasmus+ kapsamında yer alan Yükseköğretim Programı yükseköğretim alanındaki projelere hibe desteği sunmaktadır. Bu alandaki projeler için hedef

Detaylı