Türk Toraks Derneği Çocuk ve Erişkinde Kronik Öksürük Canlı Konferansı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türk Toraks Derneği Çocuk ve Erişkinde Kronik Öksürük Canlı Konferansı"

Transkript

1 AYLIK BÜLTEN ŞUBAT Türk Toraks Derneği Çocuk ve Erişkinde Kronik Öksürük Canlı Konferansı 13 Şubat 2014, Perşembe günü Saat 12:30 da Türk Toraks Derneği tarafından düzenlenecek olan Çocuk ve Erişkinde Kronik Öksürük konulu Canlı Konferans Prof. Dr. Münevver ERDİNÇ ve Doç. Dr. Demet CAN ın sunumlarıyla adresinden gerçekleştirilecektir. Canlı Yayın Sadece bir internet bağlantısıyla bilgisayarlarınızdan katılabileceğiniz Canlı Konferans sırasında eğer bir mikrofon ve kameraya sahipseniz, konferans salonuna bağlanarak sorularınızı online olarak iletebilirsiniz. Dilerseniz, yazılı olarak da sorularınızı iletip, yanıtlarını anında alabilirsiniz. adresinden; E-Posta: Lütfen bu kısımda Türk Toraks Derneği üyeliğinde kullandığınız e-posta adresinizi kullanınız. Şifre: toraks bilgileri ile giriş yaparak Türk Toraks Derneği Canlı Konferansları nı izleyebilir, yapılmış konferansların video kayıtları ile senkronize slaytların yer aldığı Online TV ye; slayt setlerinin ise video şeklinde yer aldığı Sunu Merkezi arşivlerine erişebilirsiniz. ONLINE KLINIK SORUNLAR VAKA TOPLANTISI 19 Şubat 2014 tarihinde saat 19:00 da Klinik Sorunlar Çalışma Grubu ve İstanbul Şubesi nin ortak düzenlediği Online Klinik Sorunlar Vaka toplantısı nın beşincisini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu toplantıdan 1 hafta öncesine kadar vakasını sunmak ve danışmak isteyen tüm üyelerimiz benanmusellim@gmail.com adresine başvurabilirler Canlı Yayın KUTLAMA Derneğimiz önceki MYK Bilimsel Komite Başkanı ve Astım Çalışma Grubu başkanlarından Dr. Bilun Gemicioğlu nun ERS Türkiye delegesi olarak seçilmiş olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Kendisini kutluyor, bu önemli görevde başarılarını diliyoruz. Türk Toraks Derneği

2 Duyuru Branşımızla ilgili bir sorunu daha derneğimiz aracılığı ile çözmüş olduk. SUT eki EK-2/B listesinde kod ile yer alan Pulmoner Rehabilitasyon işleminin Fizik tedavi ve Göğüs hastalıkları uzmanlarınca yapılması uygundur. şeklinde değiştirilmesi için 10 ekim 2014 tarihinde SGK ya göndermiş olduğumuz dilekçede istemimiz haklı bulunmuştur. Bildiğiniz üzere merhum Dr. Ersin Arslan ın ölümü ile ilgili açılan davanın başından itibaren Türk Tabipler Birliğinin yanısıra müdahil olarak kab ul edilen derneğimizi, avukatımız temsil etmiştir. Davanın bu şekilde sonuçlanması, bizlerin biraz olsun içimizdeki öfkeyi dindirse de, bundan sonra böyle üzüntü verici olayların olmaması için Türk Toraks Derneği olarak daima haklının yanında yer alacağımızı ve haksızlıklara karşı dik duruşumuza devam edeceğimizi bilmenizi isteriz. Değerli Üyelerimiz, Yasin Abul, Hilal Ermiş, Esra Yazar, Serdar Berk, Ömür Aydın doçentlik sınavını başarı ile geçip Doçent ünvanı almaya hak kazanmışlardır. Kendilerini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

3 Ocak Ayı Aktiviteleri

4 Şubat Ayı Okul Etkinlikleri Şubat Ayı Aktiviteleri 1. TTD YOĞUN BAKIM HEMŞİRELİĞİ KURSU: Orta Karadeniz Şubesi: SAMSUN Hasta monitörizasyonu, mekanik ventilasyon Tarih: Teorikten Pratiğe İnvaziv Mekanik Ventilasyon TTD Orta Karadeniz Şubesi ve Solunum yetmezliği yoğun bakım çalışma grubu etkinliği Yer: 19 Mayıs Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Tarih: ABC of noninvasive mechanical ventilation Place: Süreyyapaşa Chest Diseases and Thoracic Surgery Teaching Hospital, Istanbul-Turkey. Date: February Canlı konferans Çocuk ve Erişkinde Kronik Öksürük Tarih: 13 Şubat Yoğun bakım ünitesinde temel ekokardiografi kursu Yer: Kartal-Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tarih: Şubat 2014, Amerikan Hastanesi A salonu Göğüs Hastalıklarında Primer İmmün Yetersizlikler Tanı ve Tedavi Kursu

5 Şubat Ayı Aktiviteleri 07 Şubat 2014 Pulmoner Hipertansiyon Kursu TTD İzmir Şubesi tarafından, 07 Şubat 2014 Cuma günü Anemon Ege Sağlık Oteli nde Pulmoner Hipertansiyon Kursu yapılacaktır. Kurs Sorumluları Türk Toraks Derneği İzmir Şubesi Prof. Dr. Hakan Kültürsay (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı) Prof. Dr. Nesrin Moğulkoç (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı) Prof. Dr. Münevver Erdinç (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı) Doç. Dr. Sezai Taşbakan (Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı) PROGRAM Yer: Anemon Ege Sağlık Oteli (Ege Ünv. Tıp Fakültesi Hastane Bahçesi) 09:00-09:45 Pulmoner Hipertansiyon tanımı, sınıflandırma ve epidemiyoloji Prof. Dr. Nesrin Moğulkoç 09:45-10:30 Pulmoner Hipertansiyonun fizyopatolojisi ve hemodinamik tanısı Prof. Dr. Hakan Kültürsay 10:30-10:45 Kahve arası 10:45-11:30 Pulmoner hipertansiyonda tanı yöntemleri Prof. Dr. Sanem Nalbantgil 11:30-12:15 Pulmoner hipertansiyonda tedavi ve izlem Prof. Dr. Meral Kayıkcıoğlu 12:15-13:30 Öğle yemeği 13:30-14:30 Klinik / Laboratuvar ziyaretleri 14:30-14:45 Kahve arası 14:45-16:30 Olgu örnekleri ve tartışma 16:30 Kapanış İstanbul Şubesi nin Şubat ayı toplantısı Akciğer Nakli ve Patoloji ÇG larının ortak toplantısı olarak gerçekleştirilecektir.

6 13 Şubat 2014, Ankara Şubesi TTD Ankara Şubesi Aylık Bilimsel Toplantısı Şubat Ayı Aktiviteleri Yer: Crowne Plaza Otel Tarih: 13 Şubat 2014 Saat 17:30-18:00: İkram Saat 18:00-19:30: Bilimsel Toplantı BİLİMSEL TOPLANTI PROGRAMI 1. Akciğer kanserinde tromboz: Etiyolojiden tedaviye farklılıklar (Mini Konferans) Prof. Dr. Meltem Aylı (Ufuk Ü.T.F, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı) 2. Soliter pulmoner nodüle yaklaşımda zor noktalar: Milimetrik ve buzlu cam dansitesinde nodüller (Mini Konferans) Prof. Dr. Meral Gülhan (Ufuk Ü.T.F, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı) 3. Örnek olgular Yrd. Doç. Dr. Evrim Eylem Akpınar (Ufuk Ü.T.F, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı) 4. Aşkın Nörobiyolojisi (Yuvarlak Masa) Prof. Dr. Serdar Kula (Gazi Ü.T.F. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Kardiyoloji Bilim Dalı) Prof. Dr. Neslihan Bukan (Gazi Ü.T.F. Biyokimya Anabilim Dalı) Prof. Dr. Süreyya Barun (Gazi Ü.T.F. Farmakoloji Anabilim Dalı) Moderatörler Prof. Dr. Tuncay Göksel Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı TÜRK TORAKS DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ Girişimsel Bronkoskopi konulu toplan;mızı onurlandırmanızı dileriz. 25 Şubat 2014 Salı, İzmir Swissotel Grand Efes ConvenUon Center Prof. Dr. Pınar Çelik Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Konuşmacılar Endobronşiyal Ultrasonografi (EBUS) Doç. Dr. Aydın Yılmaz Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EğiNm ve AraşOrma Hastanesi Santral Havayolu Obstrüksiyonlarında Girişimsel Bronkoskopi Uzm. Dr. Onur Fevzi Erer Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi EğiNm ve AraşOrma Hastanesi Koşulsuz eğitim desteği nedeni ile Abdi İbrahim İlaç Firmasına teşekkür ederiz.

7 Şubat 2014 Etkinlikleri 21 Şubat 2014, Güneydoğu Anadolu Şube Etkinliği Yer: Liluz Otel/Diyarbakır Tarih: 21 Şubat 2014 Saat: TOPLANTI PROGRAMI Prof. Dr Uğur Topal: Akciğer Grafilerinin Değerlendirilmesi Prof Dr Recep Savaş: Toraksta PET-BT Uygulamaları Prof. Dr Figen Başaran Demirkazık: İnterstisyel Akciğer Hastalıklarında radyolojik bulgular Doç. Dr Selen Bayraktaroğlu: Akciğer kanseri yeni evrelemesinde değişiklikler Türk Toraks Derneği Sosyal Platformlarda Yeni Tasarımlarıyla Etkinliklerine Devam Ediyor... Yoğun Bakım Solunum Yetmizliği Solunum Yetmezliği ve Yoğun Bakım Çalışma Grubu 15 Şubat 2014 TTD Orta Karadeniz Şubesi ile Samsun da Yoğun bakım hemşirelerine Hasta monitörizasyonu, Mekanik ventilasyon teorik ve pratik uygulamalı kurs verecektir. 16 Şubat 2014 İstanbul da Yoğun bakım ünitesinde temel ekokardiografi kursu Yer: Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Şubat 2014 İstanbul da ABC of noninvasive mechanical ventilation (Course Director: Prof Dr Stefano Nava) Yer: Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi)

8 Aralık 2013 Etkinlikleri TTD Yoğun Bakım Hemşireliği Kursu: Orta Karadeniz Şubesi: SAMSUN Hasta monitörizasyonu, mekanik ventilasyon Kurs Başkanları: Prof Dr Meftun Ünsal, Doç Dr Zuhal Karakurt, Tarih: :30-09:00: Açılış Konuşmaları 09:00-09:30: Düzeylere göre yoğun bakım hemşire tanımları, YBÜ hemşire eğitimi (İnsan Gücü, Eğitim ve İletişim, Yoğun Bakım Hemşireliğinde Son Durum: Uygulamada Neredeyiz? Eğitimde Neredeyiz?) (Hemşire Derya Şeker) 09:30-10:00: YBÜ de Hasta Monitörizasyonu (Hemşire Derya Şeker) 10:00-10:30: Yoğun bakımda hatalar (Prof Dr Turgay Çelikel) 10:30-11:00: Kahve Arası 10:00-10:30: Temel mekanik ventilasyon ayarları, dalgalar ve alarmlar (Doç Dr Zuhal Karakurt) 11:00-11:30: İnvaziv mekanik Ventilatörde hasta bakımı (Yoğun Bakımda Hasta Güvenliği, Ventilatör İlişkili Pnömoniyi Önlemede Kanıta Dayalı Uygulamaların Kullanımı) (Prof Dr Turgay Çelikel) 11:30-12:00: Noninvaziv mekanik ventilasyonda temel bilgiler (uygulama, hasta uyumu, cihaz uyumu, basınç alarmları dalgalar) (Doç Dr Aydın Çiledağ) 12:30-13:30: Öğle yemeği 13:30-14:15 Noninvaziv mekanik ventilasyonda maske devreler, nemlendiriciler (Doç Dr Zuhal Karakurt) PRATİK 14:30-17:00 Cihazlarla pratik: Üç istasyon her istasyonda 30 dakika 1) İnvaziv mekanik ventilasyonda hasta (tüp bağlama, aspirasyon sondaları, aspirasyon tekniği, temel ayarlar ve alarmlar) (Doç Dr Zuhal Karakurt) 2) Noninvaziv mekanik ventilasyon: maske, devre, nemlendiriciler(doç Dr Aydın Çiledağ) 3) Noninvaziv cihaz ve uygulamaları: Hasta ve cihaz uyumu(prof Dr Turgay Çelikel) 4) Hasta monitörizasyonu (Hemşire Derya Şeker)

9 Şubat 2014 Etkinlikleri Yoğun Bakım Ünitesinde Temel Ekokardiografi Kursu Türk Toraks Derneği Solunum Yetmezliği ve Yoğun Bakım Çalışma Grubu Kurs Etkiliği Tarih: Kurs Başkanları: Doç Dr Gökhan Kahveci, Doç Dr Zuhal Karakurt Yer: Kartal-Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kurs programı 09:00-09:15 Açılış Yoğun bakımda ultrasonografi temel prensipleri 30dk Temel ultrasonografi fiziği ve dopler 30 dk Temel TTE (kalp boşlukları, kapaklar, büyük damarlar) 15 dk Artefakt ve cihaz ayarları KAHVE Yoğun bakımda kalbin ve büyük damarların 2-boyutlu değerlendirmesi 30 dk Sol ventrikül değerlendirmesi 30 dk Sağ ventrikül değerlendirmesi PRATİK-I 60 dakika Gruplar: Kalp boşlukları, kapaklar ve büyük damarların 2 boyutlu görüntülenmesi YEMEK Yoğun bakımda noninvaziv hemodinamik değerlendirme 20 dk Temel dopler hesaplamaları 20 dk Mitral, aort kapakları, CO ve pulmoner basınç hesaplamaları 20 Sağ atrial basınç ölçümleri 15 dk Diyastolik fonksiyon değerlendirmesi 15 dk Perikard değerlendirmesi, sıvı, tamponad PRATİK-II 60 dakika Gruplar : Temel dopler EKO uygulamaları KAHVE Yoğun bakımda EKO klavuzluğunda klinik karar verme 30 dk Sıvı desteği, inotrop kararı, ARDS de MV ayarları 15 dk Pulmoner embolide EKO 15 dk Kalp akciğer etkileşmi 15 dk Weaning de EKO 15 dk EKO yu Yoğun bakım doktoru neden bilmelidir? KAPANIŞ

10 Şubat 2014 Etkinlikleri Şubat ABC of noninvasive mechanical ventilation Course Director and Chairman: Prof Dr Stefano Nava, Dr Zuhal Karakurt Date: February 2013 Place: Süreyyapaşa Chest Diseases and Thoracic Surgery Teaching Hospital, Istanbul-Turkey. 21 February 2013: Theoretical Part (participants number is not restricted) 09:00-09:15...Opening ABC of NIV (modes and settings) 09:15-10:00 NIV modes 10:00-10:45 NIV settings (different diseases) 10:45-11:15 Break 11:15-12:00 When to start NIV (indications) 12:00-13:00 LUNC 13:00-13:45 When to stop NIV (i.e. failure or weaning after success) 13:45-14:30 Particular situations (i.e. FBS, post-surgical ect) 14:30-15:00 Break 15:30-16:15 How to choose the equipment (interfaces, ventilators and tubings) 16:15-17:00 Keys for NIV success 22 February 2013: Practical Part 5 work stations (max 8 participants) 1. Interfaces 2. Ventilator Settings 3. Ventilator Monitoring 4. Troubles Solving 5. Home Care Indications

11 8 Ocak 2014, Tevfik Sağlam Toplantısı Ocak Ayı Aktiviteleri 2014 yılının ilk Tevfik Sağlam Toplantısı 8 Ocak 2014 tarihinde İstanbul Titanic Otel de yaklaşık 160 üyemizin katılımıyla gerçekleşmiştir. Toplantımız serbest kürsü bölümünde, Kartal Eğitim Araştırma hastanesinden Dr. Nesrin Kıral ın ilginç olgusu sunumu, arkasından Dr. Emel Eryüksel moderatörlüğünde değerli hocalarımız Dr. Aykut Çilli ve Dr. Turgay Çelikel Ağır pnömoniler konusundaki paneli ile devam etmiştir. Çok yoğun çalışan üyelerimiz Panel sonrasında canlı müzik eşliğinde yenen akşam yemeğinde soluklanma fırsatı buldular. Toplantımızın gerçekleştirilmesinde emeği geçen tüm hocalarımıza ve katılan değerli üyelerimize çok teşekkür ediyoruz. Saygılarımızla. TTD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Adına Dr. Gülfer Okumuş Türk Toraks Derneği İzmir Şubesi Solunum Fonksiyon Testleri Kursu 11 Ocak 2014 tarihinde yapıldı. KOAH ve Sigara Zararları Halk Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı tarihinde Kütahya merkezde 100 kişinin katılımı ile KOAH ve sigara zararları halk bilgilendirme toplantısı yapıldı. Konuşmaya ağır KOAH lı hasta davet edilerek yaşadıkları ve yaşayamadıkları yaşamak istedikleri soruldu. Konuşma sonunda sigara bırakma polikliniğinde sigarayı bırakan 10 hastaya başarı ve teşekkür belgesi verildi. Dr. Mehmet Sait İncebıyık Türk Toraks Derneği Kütahya İl Temsilcisi

12 Ocak 2014 Etkinlikleri 21 Ocak 2014 TTD Ankara Şube Toplantısı Bir Demet İnterstisyel Akciğer Hastalığı Moderatör: Prof. Dr. Haluk Türktaş GM-CSF TEDAVİSİNE İYİ YANIT VEREN PULMONER ALVEOLER PROTEİNOZİS OLGUSU Dr.Ayşe BAHA ATİPİK RADYOLOJİK PREZENTASYONLU BİR LANGERHANS HÜCRELİ HİSTİYOSİTOZİS OLGUSU Dr.Murat TÜRK PRİFENİDON TEDAVİSİ BAŞLANAN IPF OLGUSU Dr.Zeynep IŞIKDOĞAN HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİLİ BİR OLGU Dr.Murat TÜRK EOZİNOFİLİK AKCİĞER HASTALIĞI OLGUSU Dr.Ayşe BAHA 22 Ocak 2014 TTD Orta Anadolu Şubesi olarak 22 Ocak 2014 de Doç. Dr. Gökhan Metan ın sunumuyla Sağlık Bakımı İlişkili Pnömoni başlıklı toplantı25 kişilik katılımcı ile gerçekleştirildi.

13 Ocak Ayı Aktiviteleri Koşulsuz eğitim desteği nedeni ile Chiesi İlaç Firmasına teşekkür ederiz. 24 Ocak 2014 Güneydoğu Anadolu Şubesi, 24 Ocak 2014 tarihli Soliter Metaztazı Olan Akciğer Kanserli Olgulara Güncel Bakış konulu toplantıyı Diyarbakır da gerçekleştirmiştir.

14 Ocak 2014 Etkinlikleri Verem Haftası İle İlgili Olarak Dernek Başkanımız Sedat Altın ın Basında Yer alan Haberleri Değerli Üyelerimiz, Türk Toraks Derneği İkinci Basamak Sağlık Kurumlarında Çalışan Göğüs Hastalıkları Uzmanlarının Sorunları Canlı Konferansı... Tüberküloz Haftası nedeni ile TTD Tüberküloz Çalışma Grubu basın bildirisine ekte ulaşabilirsiniz. TÜRK TORAKS DERNEĞİ BASIN BİLDİRİSİ VEREM SAVAŞI VE PROPAGANDA HAFTASI, 5-12 OCAK 2014 Verem, tarihi çok eski olan bir hastalıktır. Mumyalarda verem hastalığının yaptığı tipik kemik bulgularının saptanması, eski çağlardan kalma organik maddelerde verem mikrobu (basili) varlığının gösterilmesi veremin, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunun göstergesidir. Verem (tüberküloz) hastalığını yapan mikrop 1882 de gösterildi. Tüberküloz basilini öldüren ilaçlar ve tedavi rejimleri li yıllarda bulundu. Dünya tarihi boyunca en çok insan ölümüne yol açan bu hastalık yok edilememiştir. Başta Hindistan ve Çin olmak üzere Asya ve Afrika da büyük bir salgına yol açmıştır ve bu şekilde devam etmektedir. Her yıl dünyada 8,7 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmaktadır. Tüberküloz tedavi edilen bir hastalıktır. Tedavisi ucuzdur. Buna karşın hala dünya genelinde ikinci en çok ölüme yol açan bulaşıcı hastalıktır. Bir yılda 1,3 milyon insan tüberküloz nedeniyle ölmektedir; bu, günde insan demektir. Tedavisi var olmasına ve ucuz olmasına karşın neden verem hastaları tedavi edilemiyor? Neden bu kadar insan ölüyor? Vereme erken tanı koymak hastanın daha hızlı iyileşmesi ve etrafındaki sağlıklı kişilere mikrobu bulaştırmaması açısından çok önemlidir. Bunun için hastalanan kişinin verem hastalığından şüphelenmesi gerekir. Öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik gibi yakınmalar veremi düşündürmelidir. Özellikle antibiyotik tedavisi ile bu yakınmalar geçmezse verem hastalığı düşünülmelidir. Bu durumda bir göğüs hastalıkları uzmanı ya da bir verem savaşı dispanserine başvurulmalıdır. Akciğer Röntgen filmi de tüberkülozu akla getirir. Balgamda verem mikrobu gösterilince tanı kesinleşir. Dünyada verem hastalığının salgın şeklinde olduğu yoksul ülkelerde, Röntgen, balgamda verem mikrobunun araştırılması gibi tetkikler yeterli bir şekilde yapılamamaktadır. Ayrıca bu ülkelerde sağlık çalışanı sayısı yetersizdir. Veremin tedavisi 6 ay süreyle bir grup ilacı düzenli içmeyi gerektirir. Düzenli olarak çok sayıda ilacı içmek zordur. Bunun için ilaçları bir görevlinin düzenli içirmesi yani doğrudan gözetimli tedavi uygulamasının yapılması gereklidir. Bu tedavi ile hastaların hemen tümü iyileşir. İlaç direnci varsa başka tedaviler gerekebilir. İlaç direnci olması, verem tedavisinin en önemli sorunudur. Özellikle çok ilaca dirençli tüberküloz (ÇİD-TB) tedavisi daha çok ilaçla, daha uzun süren bir hastalıktır; bu nedenle zordur. Son yıllarda ortaya çıkan ve dirençli tüberkülozda kullanılan ilaçlara da mikrobun direnç kazanması ile oluşan yaygın ilaç dirençli tüberküloz (YİD-TB) ise tedavisi çok daha zor bir hastalıktır; bu hastalığın ortaya çıkışı dünyada korku yaratmaktadır. İlaç direnci olan hastaların eski Sovyetler Birliği ülkelerinde yüksek oranda olması ülkemizi de etkilemektedir. Bu ülkelerden gelen tüberküloz hastaları, ÇİD-TB ya da YİD-TB olabilmektedir. Ülkemizde 2010 yılında verem savaşı dispanserlerinde kayıtlı tüberküloz hastalarının sayısı dir. Bunların ında akciğer tüberkülozu vardır. Hastalığın %60 ı erkeklerde, %40 ı kadınlarda saptanmıştır. Hastaların 250 sinde çok ilaca dirençli tüberküloz görülmüştür. Tüm hastaların 179 u başka ülke doğumlu olanlardır. Hastalarda tedavi başarı oranı çok yüksektir; %90 ın üzerindedir. Verem savaşı, sürekli ve disiplinli şekilde yürütülmesi gereken bir halk sağlığı uygulamasıdır. Hastaların öksürükle ve solunum yoluyla saçtıkları verem mikropları hastalığı bulaştırır. Hava yoluyla bulaşma olması nedeniyle toplum sağlığını korumada her bir hastanın erken tanı alması ve hızla etkili şekilde tedavi edilmesi gereklidir. Bulaşma ancak bu yolla önlenir. Hastaların yaşadığı ekonomik sorunlar, sosyal dışlanmışlık ve yaşamlarını zorlaştıran diğer unsurlar önemlidir. Beslenme, barınma ve düzenli iş bulmada sorunlar yaşayan hastalarımız vardır. Tümüyle tedavi edilen bir hastalıkta bu çağda damgalanma ve dışlanma olmamalıdır. Sürekli ve disiplinli verem savaşı için, merkezi bir yönetici birim olmalıdır. Yeterli bütçe ve merkezi ilaç alımı olmalıdır. Bugünkü gibi ücretsiz tanı, ilaç, tedavi, takip, temaslı muayenesi ve koruyucu tedavi olmalıdır. Bütün bu çalışmaları yürütmek için verem hastalığını bilen ve bu konuda deneyimli verem savaşı dispanserlerinin varlığı hayati önemdedir. Bu konuda çalışan personelin sürekli, eğitimli ve yeterli ekonomik destekle motive çalışması gereklidir. Verem ile mücadelede unutulmamalıdır ki, yapılacak yanlışlıkların veya mücadelenin zayıflatılmasının etkisi yıllar sonra ortaya çıkacak ve verem savaşında gerilemeye yol açabilecektir. Veremle savaşın aralıksız ve sıkı bir şekilde sürdürülmesini istiyoruz.

15 Ocak 2014 Etkinlikleri İkinci Basamak Sağlık Kurumlarında Çalışan Göğüs Hastalıkları Uzmanlarının Sorunları Canlı Konferansının Video Kayıtları Online TV de Türk Toraks Derneği nin Dr. Levent AKYILDIZ, Dr. Füsun FAKILI ve Dr. Canan KARAMAN DEMİR in sunumlarıyla gerçekleştirdiği İkinci Basamak Sağlık Kurumlarında Çalışan Göğüs Hastalıkları Uzmanlarının Sorunları konulu Canlı Konferans 09 Ocak 2014, Perşembe günü turktoraks.canlikonferans.org adresinde gerçekleştirildi. Canlı Konferans sırasında katılımcılardan gelen 10 soru ve katkı ile interaktivitesi yüksek bir şekilde gerçekleşen konferansın, video kayıtları konu başlıklarına ve soru-katkılara göre indekslenmiş şekilde turktoraks.canlikonferans.org, Online TV ye eklenmiştir. turktoraks.canlikonferans.org veya org.tr adresindeki Canlı Konferansın Kayıtları, Online TV ye Eklendi ikonunu tıklayarak ulaşacağınız internet sayfasından; E-posta: Bu kısma Türk Toraks Derneği üyeliğinizde kullandığınız e-posta adresini yazınız Şifre: TORAKS Online TV bilgileri ile sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza gelecek olan menüden Online TV butonu aracılığıyla konferansın kaydına erişebilirsiniz. Toraks Cerrahisi Bülteni Diyafram Hastalıkları Konulu Yeni Sayısı Yayınlandı Sevgili Meslektaşlarımız, Toraks Cerrahisi Bülteni nin Sayın Doç. Dr. İrfan Yalçınkaya nın konuk editörlüğünde hazırlanan Diyafram Hastalıkları konulu yeni sayısı Türk Toraks Derneği web sayfasında yayınlanmıştır. İlginizi çekeceğini umuyoruz. Toraks Cerrahisi Bülteni Bulletin of Thoracic Surgery DİYAFRAM HASTALIKLARI Konuk Editör: Doç. Dr. İrfan Yalçınkaya E-ISSN Sevgi ve saygılarımızla Dr. Şerife Tuba Liman Dr. Ayten Kayı Cangır Editörler: Prof. Dr. Şerife Tuba Liman, Prof. Dr. Ayten Kayı Cangır Türk Toraks Derneği Turkish Thoracic Society Cilt/Vol.: 4 Sayı/Issue: 4 Aralık / December 2013

16

I Dernek Faaliyetleri (Ocak-Nisan 2014)

I Dernek Faaliyetleri (Ocak-Nisan 2014) I Dernek Faaliyetleri (Ocak-Nisan 2014) OCAK 4. TTD Orta Anadolu Şubesi olarak 22 Ocak 2014 de Doç. Dr. Gökhan Metan ın sunumuyla Sağlık Bakımı İlişkili Pnömoni başlıklı toplantı25 kişilik katılımcı ile

Detaylı

KONGRE PROGRAMI 2 NİSAN 2003 ÇARŞAMBA 3 NİSAN 2003, PERŞEMBE, BİRİNCİ GÜN

KONGRE PROGRAMI 2 NİSAN 2003 ÇARŞAMBA 3 NİSAN 2003, PERŞEMBE, BİRİNCİ GÜN KONGRE PROGRAMI 2 NİSAN 2003 ÇARŞAMBA Saat 14:00-17:00 Kayıt 18:00-20:00 Kokteyl 20:00-24:00 Akşam Yemeği 3 NİSAN 2003, PERŞEMBE, BİRİNCİ GÜN SAAT AHMET YESEVİ SALONU EĞİTİM FAKÜLTESİ SALONU 9:00-10:30

Detaylı

Davet. Değerli Meslektaşlarım,

Davet. Değerli Meslektaşlarım, Davet Değerli Meslektaşlarım, 6-8 Şubat 2015 tarihleri arasında, %100 pratik kongremizin dördüncüsü Kıbrıs ta gerçekleşecektir. Günlük pratik uygulamaların ele alınacağı kongremizde kardiyovasküler hastalıkların

Detaylı

SANATORYUM ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: Hastanemizin kuruluş düşüncesi 1930 lu yıllara dayanmaktadır. Toraks Bülteni 33

SANATORYUM ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: Hastanemizin kuruluş düşüncesi 1930 lu yıllara dayanmaktadır. Toraks Bülteni 33 ATATÜRK ÜN HAYALİNDEKİ HASTANE: SANATORYUM Vefatından birkaç sene öncesinde Atatürk, yaverlerinden Cevat Abbas Bey in köşküne sık sık gelir ve hastanemizin şu an bulunduğu tepeden Ankara yı seyredermiş.

Detaylı

Yıllık Bilimsel Toplantısı 03 EKİM 2015 Rixos Grand Otel, Ankara

Yıllık Bilimsel Toplantısı 03 EKİM 2015 Rixos Grand Otel, Ankara DUYURU Değerli Meslektaşlarımız olarak 3 Ekim 2015 de Ankara Rixos Otel de bir gün sürecek bir toplantı düzenliyoruz. Daha önceki yıllarda da düzenlediğimiz benzer toplantılara hem Radyoloji camiasından,

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ MARMARA ŞUBESİ EYLEM PLANI ŞUBE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ

TÜRK TORAKS DERNEĞİ MARMARA ŞUBESİ EYLEM PLANI ŞUBE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ MARMARA ŞUBESİ EYLEM PLANI 2016- ŞUBE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ Adı Tarih Hedef İzlenecek Strateji Sorumlu kişiler Kursun yapılacağı il SAKARYA olması nedeni ile MARMARA, ISTANBUL ve BATI KARADENİZ şubelerinden

Detaylı

Doç. Dr. Serir Aktoğu Kurs Başkanı. Prof. Dr. Tevfik Özlü TTD Okulu Başkanı. Doç. Dr. Peri Arbak Kurs Sekreteri

Doç. Dr. Serir Aktoğu Kurs Başkanı. Prof. Dr. Tevfik Özlü TTD Okulu Başkanı. Doç. Dr. Peri Arbak Kurs Sekreteri Türk Toraks Derneği 1. Göğüs Hastalıkları Hemşireliği Kursu 28-30 Mayıs tarihleri arasında İzmir İsmira Oteli nde gerçekleştirildi. Toplam 61 kursiyer, 17 öğretim üyesi, 7 araştırma görevlisi ve 1 yüksek

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI Sosyal Konu: Sokak Hayvanları. Panel. Dr. Ahmet Erdal Taşçı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI Sosyal Konu: Sokak Hayvanları. Panel. Dr. Ahmet Erdal Taşçı TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI 2018-2020 Adı Tarih Hedef İzlenecek Strateji Akciğer Nakli ve PulmonerRehabilitasyonve Kronik Bakım ÇG Sosyal Konu: Sokak Hayvanları Tevfik Sağlam Toplantısı

Detaylı

Değerli Meslektaşlarımız,

Değerli Meslektaşlarımız, Değerli Meslektaşlarımız, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği Travma ve Yoğun Bakım Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Göğüs Cerrahisinde Yoğun Bakım Prensipleri ve Her Yönüyle Vücut Dışı Yaşam Destek Cihazları

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI 2014-2015

TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI 2014-2015 TÜRK TORAKS DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ EYLEM PLANI 2014-2015 ŞUBE PROJELERİ Proje Adı tarih Hedef İzlenecek strateji Sorumlu kişiler Kistik fibrozis Kasım- Erişkin Göğüs Hastalıkları uzmanlarının bu Kistik

Detaylı

Basın Bildirileri. TTD den Flaş Biber Gazı Uyarısı

Basın Bildirileri. TTD den Flaş Biber Gazı Uyarısı Basın Bildirileri TTD den Flaş Biber Gazı Uyarısı Türk Toraks Derneği biber gazı konusunda uyarılarda bulundu. Gezi Parkı olaylarından beri, hemen hemen tüm eylemlerde yoğun biçimde kullanılan biber gazına

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı. VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI ve VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

EK: VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI BİLGİ NOTU (01-07 Ocak 2017)

EK: VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI BİLGİ NOTU (01-07 Ocak 2017) EK: 1 70. VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI BİLGİ NOTU (01-07 Ocak 2017) VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 1947 yılında kutlanmaya başlamıştır. Her yıl Ocak ayının

Detaylı

2104 yılı faaliyet raporu

2104 yılı faaliyet raporu 2104 yılı faaliyet raporu Yönetim Kurulumuz, 27.09.2013 tarihinde 111 üyenin katılımı ile yapılan genel kurulda yönetim kurulu seçimi ile göreve başladı. Eğitim ve öğretim grubu olarak faaliyetlerimizde,

Detaylı

AYLIK BÜLTEN. Mart 2014. Konuşmacı; Pınar ERGÜN. 12 Mart 2014- Pulmoner Rehabilitasyon Haftası. 21 Mart 2014 - VI. Klinik Sorunlar Vaka Toplantısı

AYLIK BÜLTEN. Mart 2014. Konuşmacı; Pınar ERGÜN. 12 Mart 2014- Pulmoner Rehabilitasyon Haftası. 21 Mart 2014 - VI. Klinik Sorunlar Vaka Toplantısı AYLIK BÜLTEN Mart 2014 www.toraks.org.tr 12 Mart 2014- Pulmoner Rehabilitasyon Haftası Toraks Derneği ve GARD çerçevesinde ortak olarak kutlanması planlanan Pulmoner Rehabilitasyon Haftası etkinlikleri

Detaylı

7. Ulusal Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Kongresi

7. Ulusal Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları ve Kistik Fibrozis Kongresi www.cocuksolunum2016.org Uygulamalı Pediatrik Fleksibl Bronkoskopi Kursu 30 Mart 02 Nisan 2016 RIXOS DOWNTOWN ANTALYA 1 DAVET YAZISI Sayın meslektaşlarımız, Çocuk Solunum Yolu Hastalıkları Kistik Fibrozis

Detaylı

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar

Türkiye'de Yıllara Göre Yeni Verem Hasta Sayıları. 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2007 Yıllar Verem Haftası etkinlikleri çerçevesinde Akkuş İlçe Sağlık Grup Başkanımız Dr. Mustafa AKDOĞAN 18/01/2010 tarihinde ilçemizde çalışan din adamları ve halka yönelik verem hastalığı ile ilgili çeşitli bilgiler

Detaylı

EK: 1 68. VEREM EĞĠTĠM VE PROPAGANDA HAFTASI BĠLGĠ NOTU (04-10 Ocak 2014)

EK: 1 68. VEREM EĞĠTĠM VE PROPAGANDA HAFTASI BĠLGĠ NOTU (04-10 Ocak 2014) EK: 1 68. VEREM EĞĠTĠM VE PROPAGANDA HAFTASI BĠLGĠ NOTU (04-10 Ocak 2014) VEREM EĞĠTĠM VE PROPAGANDA HAFTASI Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 1947 yılında kutlanmaya başlamıştır. Her yıl Ocak ayının

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON. Editör Erdoğan Kunter Filiz Koşar Cenk Kıraklı. TÜSAD Eğitim Kitapları Serisi

MEKANİK VENTİLASYON. Editör Erdoğan Kunter Filiz Koşar Cenk Kıraklı. TÜSAD Eğitim Kitapları Serisi MEKANİK VENTİLASYON Editör Erdoğan Kunter Filiz Koşar Cenk Kıraklı TÜSAD Eğitim Kitapları Serisi 2013 TÜSAD Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği MEKANİK VENTİLASYON Editörler: Prof. Dr. Erdoğan Kunter

Detaylı

ULUSAL TRAVMA VE ACİL CERRAHİ DERNEĞİ 2. İÇ ANADOLU BÖLGESİ TRAVMA VE ACİL CERRAHİ TOPLANTISI SONUÇ RAPORU

ULUSAL TRAVMA VE ACİL CERRAHİ DERNEĞİ 2. İÇ ANADOLU BÖLGESİ TRAVMA VE ACİL CERRAHİ TOPLANTISI SONUÇ RAPORU ULUSAL TRAVMA VE ACİL CERRAHİ DERNEĞİ 2. İÇ ANADOLU BÖLGESİ TRAVMA VE ACİL CERRAHİ TOPLANTISI SONUÇ RAPORU Değerli meslektaşımız, Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Derneği tarafından 2018 yılı itibariyle organize

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞĐ OKULU KURSLARI TEMEL MEKANĐK VENTĐLASYON KURSU. 2-4 Mart 007 Ankara Midas Oteli

TÜRK TORAKS DERNEĞĐ OKULU KURSLARI TEMEL MEKANĐK VENTĐLASYON KURSU. 2-4 Mart 007 Ankara Midas Oteli TÜRK TORAKS DERNEĞĐ OKULU KURSLARI TEMEL MEKANĐK VENTĐLASYON KURSU 2-4 Mart 007 Ankara Midas Oteli Program: 2 Mart 2007 8.30-9.00 Açılış Tevfik Özlü Solunum Mekanikleri ve Gaz Değişimi Oturum başkanları:

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ EYLEM PLANI

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ EYLEM PLANI Türk Toraks Derneği'nin Dernek, Sosyal Sorumluluk ve STK perspektifi TÜRK TORAKS DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ EYLEM PLANI - ŞUBE EĞİTİM ETKİNLİKLERİ: Eylül Aylık bilimsel Ekim Aylık bilimsel 29 Eylül 27 Ekim

Detaylı

2013 2014 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI (D GRUBU 2. Eylül. 2013 20. Eylül. 2013)

2013 2014 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI (D GRUBU 2. Eylül. 2013 20. Eylül. 2013) 2013 2014 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI (D GRUBU 2. Eylül. 2013 20. Eylül. 2013) 2. Eylül. 2013. Pazartesi 8.30 9.20 Staj konusunda bilgilenme Dr. Şule Kaya 9.30 10.20 Göğüs hastalıklarında

Detaylı

2015 2016 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Görevli Öğretim Üyeleri: Prof. Dr.

2015 2016 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI. Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Görevli Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. 2015 2016 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Görevli Öğretim Üyeleri: Prof. Dr. Ahmet Akkaya Prof. Dr Münire Çakır Doç.Dr. Ahmet Bircan Doç Dr. Önder Öztürk

Detaylı

Sempozyum BaĢkanı Dr. Ahmet Emin ERBAYCU. Organizasyon Komitesi Hem. Gülnur GÜL Dr. Yavuz HAVLUCU Dr. Oya ĠTĠL Hem. Feriha ÖZ Hem.

Sempozyum BaĢkanı Dr. Ahmet Emin ERBAYCU. Organizasyon Komitesi Hem. Gülnur GÜL Dr. Yavuz HAVLUCU Dr. Oya ĠTĠL Hem. Feriha ÖZ Hem. Sempozyum BaĢkanı Dr. Ahmet Emin ERBAYCU Organizasyon Komitesi Hem. Gülnur GÜL Dr. Yavuz HAVLUCU Dr. Oya ĠTĠL Hem. Feriha ÖZ Hem. Mine YILDIZ Sempozyum Koordinatörleri Hem. Pınar BOL Hem. Nesile ÇENGEL

Detaylı

2104 yılı faaliyet raporu

2104 yılı faaliyet raporu Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Eğitim ve Öğretim Grubu 2104 yılı faaliyet raporu 11. Dönem Yönetim Kurulumuz, 27.09.2013 tarihinde 111 üyenin katılımı ile yapılan genel kurulda

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ TÜRK TORAKS DERNEĞİ ASTIM ALLERJİ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI 2018-2020 ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ Proje Adı tarih Hedef İzlenecek strateji Sorumlu kişiler DEVAM EDEN PROJELERİMİZ: İkinci Ve Üçüncü Basamak

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem hastalığı; verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir

Detaylı

1. Yalçınsoy M, Cetintaş G, Yazıcıoğlu Moçin O, Acartürk E, Güngör G, Kalamanoğlu Balcı M, Saltürk C, Ertuğrul M, Adıgüzel N, Karakurt Z.

1. Yalçınsoy M, Cetintaş G, Yazıcıoğlu Moçin O, Acartürk E, Güngör G, Kalamanoğlu Balcı M, Saltürk C, Ertuğrul M, Adıgüzel N, Karakurt Z. ÇALIŞMA GRUBU YÜRÜTME KURULUNA ADAYLIK BAŞVURU FORMU ADI SOYADI: Doç Dr Zuhal Karakurt ADAY OLDUĞUNUZ ÇALIŞMA GRUBU: Solunum Yetmezliği ve Yoğun Bakım KAÇ YILDIR TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÜYESİSİNİZ: 1997 KAÇ

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 1 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI TANITIM

Detaylı

AİLE HEKİMLERİ İÇİN GÖĞÜS HASTALIKLARI

AİLE HEKİMLERİ İÇİN GÖĞÜS HASTALIKLARI AİLE HEKİMLERİ İÇİN GÖĞÜS HASTALIKLARI, Prof. Dr. Muzaffer METİNTAŞ,, Doç. Dr. Akın KAYA 1. Baskı 2011 ISBN : 978-605-88844-6-5 2011 Sentez Matbaacılık ve Yayıncılık Ltd. Şti. Büyük Sanayi 1. Cadde Çavuşoğlu

Detaylı

06 Nisan 2017 Perşembe. 07 Nisan 2017 Cuma - ANA SALON

06 Nisan 2017 Perşembe. 07 Nisan 2017 Cuma - ANA SALON 12.00-14.00 Otele Giriş 06 Nisan 2017 Perşembe 14.00-16.00 Acil Laboratuvar Testleri Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan ÖZCAN Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı 20.00-24.00 Açılış

Detaylı

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI TKD/TKYK KORONER BAKIM İLERİ KLİNİK UYGULAMALAR SERTİKASYON PROGRAMININ ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Kardiyovasküler olaylar tüm dünyada en önemli ölüm nedenidir. İnsan ömrünün uzaması kardiyak sorunu olan

Detaylı

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri

TÜBERKÜLOZ Tüberküloz hastalığı gelişimi için risk faktörleri TÜBERKÜLOZ Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis mikrobu ile oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşir. Hasta kişilerin öksürmesi, aksırması, hapşurması, konuşması ile havaya

Detaylı

AYLIK BÜLTEN KASIM 2013. Canlı Yayın. www.toraks.org.tr. Ekim ayı aktivitelerinden... Haberler

AYLIK BÜLTEN KASIM 2013. Canlı Yayın. www.toraks.org.tr. Ekim ayı aktivitelerinden... Haberler www.toraks.org.tr AYLIK BÜLTEN KASIM 2013 Ekim ayı aktivitelerinden... Haberler Pulmoner Rehabilitasyon ve Evde Sağlık Hizmetleri Sempozyumu Kasım Ayı Okul, Çalışma Grubu ve Şube Etkinlikleri Aralık ta

Detaylı

4. S I N I F - 2. G R U P 1. D E R S K U R U L U

4. S I N I F - 2. G R U P 1. D E R S K U R U L U (Hematoloji, Tıbbi Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Algoloji,, Kalp ve Damar Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Nükleer Tıp) H E M A T O L O J İ - O N K O L O J İ, D O L A Ş I M V E S O L U

Detaylı

TGHYK GÖĞÜS HASTALIKLARI ASİSTAN GELİŞİM SINAVI RAPORU

TGHYK GÖĞÜS HASTALIKLARI ASİSTAN GELİŞİM SINAVI RAPORU TGHYK GÖĞÜS HASTALIKLARI ASİSTAN GELİŞİM SINAVI RAPORU 1. Sınavın Amacı: Bu sınavın amacı; Göğüs Hastalıkları asistanlarını öğrenmeye teşvik etmek, eksiklikleri ve yeterliliklerinin farkına vararak kendi

Detaylı

Emraz-ı Sariye den Suat Seren e

Emraz-ı Sariye den Suat Seren e Emraz-ı Sariye den Suat Seren e Emraz-ı Sariye den Eğitim Araştırma Hastanesi ne; 107 yıldır halkımızın ve tıp biliminin hizmetinde İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma

Detaylı

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tüberküloz Daire Başkanlığı VEREM HASTALIĞI VE VEREM HAFTASI VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI Geleneksel olarak her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden

Detaylı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı

Kalp ve Damar Cerrahisi. Anabilim Dalı Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM DALI MEZUNİYET SONRASI UZMANLIK EĞİTİM (İHTİSAS) DERSLERİ KALP VE DAMAR CERRAHİSİ ANABİLİM

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyak Yoğun Bakım Sertifika Programı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyak Yoğun Bakım Sertifika Programı Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyak Yoğun Bakım Sertifika Programı Tanım: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Ankara Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalında uygulanacak olan 2 yıllık kardiyoloji

Detaylı

VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 15 TEMMUZ TEMMUZ 2017

VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 15 TEMMUZ TEMMUZ 2017 VI.DÖNEM (AİLE HEKİMLİĞİ) 12 AY KESİNTİSİZ DEVAM EDER. 2016-2017 BAŞLAYIŞ BİTİŞ 15 TEMMUZ 2016 14 TEMMUZ 2017 AYLARA GÖRE STAJ TARİHLERİ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR. 1) 15.07.2016/14.09.2016 2) 15.09.2016/14.11.2016

Detaylı

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU TUVSDF www.verem.org.tr Verem Eğitim ve Propaganda Haftası (Her yılın ilk haftası) TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU Kuruluş: 1948 Ord.Prof.Dr.Tevfik

Detaylı

2103 yılı faaliyet raporu

2103 yılı faaliyet raporu Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Eğitim ve Öğretim Grubu 2103 yılı faaliyet raporu Grubumuz son olarak 23.11.2013 tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında üyeliğe kabul

Detaylı

4. SINIF 1.KURUL 3.Döngü

4. SINIF 1.KURUL 3.Döngü 4. SINIF 1.KURUL 3.Döngü GRUP 3 DERS PROGRAMI Hematoloji-Onkoloji,Dolaşım ve Solunum Sistemi Hastalıkları 1 H E M A T O L O J İ - O N K O L O J İ, D O L A Ş I M V E S O L U N U M S İ S T E M İ H A S T

Detaylı

16/12/2010. Kulübümüzün Toplantısına Hoşgeldiniz. Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü

16/12/2010. Kulübümüzün Toplantısına Hoşgeldiniz. Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü 16/12/2010 Kulübümüzün 1259. Toplantısına Hoşgeldiniz Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü 2010-2011 2010 2011 Dönemi 26. yıl 2010 2011 Dönemi 26. yıl KULÜP MARŞIMIZ Bir gönül bahçesi kulübümüz Sevgi, dostluk,

Detaylı

29 Kasım 2018 Perşembe Salon A

29 Kasım 2018 Perşembe Salon A 29 Kasım 2018 Perşembe Salon A Saat Konu ve Konuşmacılar 14.00-16.00 OTELE GİRİŞ Açılış Konuşmaları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti - Türkiye Cumhuriyeti Acil ve Aile Hekimliği Çalıştayı Prof. Dr. Başar

Detaylı

MEME ve TİROİD HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 3 EKİM 2015

MEME ve TİROİD HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 3 EKİM 2015 Değerli Meslektaşlarımız, Bu yıl Türk Cerrahi Derneği'nin Bölgesel Cerrahi Toplantısı'nın Edirne'de yapılacak olmasını sizlere bildirmekten gurur duymaktayız. Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim

Detaylı

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU

TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU TIBBİ HİZMETLER BAŞKANLIĞI DİYABETİMİ YÖNETİYORUM PROJESİ DİYABET YÖNETİMİ KURSU RAPORU (AİLE HEKİMİ, AİLE SAĞLIĞI ELEMANI, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ HEKİMİ, TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIK PERSONELİ) Prof.

Detaylı

Serbest Çalışma / Akademik Danışma Görüşme Elektrokardiyografi Çekim Tekniği ve uygulama Nilüfer Ekşi Duran

Serbest Çalışma / Akademik Danışma Görüşme Elektrokardiyografi Çekim Tekniği ve uygulama Nilüfer Ekşi Duran Dönem 3 Kurul 3 Nov 14, 2016 09.00-09.50 Pazartesi 10.00-10.50 Konjenital Kalp Hastalıkları Duygu D. APA 11.00-11.50 Kalp damar Hastalıklarında anamnez, semptom ve bulgular Gönenç Kocabay 12.00-12.50 Kalp

Detaylı

XI. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ANA BİLİM DALI BAŞKANLARI TOPLANTISI 8-9 Haziran 2012 Kars

XI. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ANA BİLİM DALI BAŞKANLARI TOPLANTISI 8-9 Haziran 2012 Kars XI. REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA ANA BİLİM DALI BAŞKANLARI TOPLANTISI 8-9 Haziran 2012 Kars Değerli öğretim üyeleri Bu yıl XI. Rehberlik ve Psikolojik Danışma Ana Bilim Dalı Başkanları Toplantısı Kars

Detaylı

Fotoğraf: Prof. Dr. Ayla San

Fotoğraf: Prof. Dr. Ayla San Fotoğraf: Prof. Dr. Ayla San DAVET YAZISI Değerli Meslektaşlarım; 26-29 Nisan 2012 tarihleri arasında V. Ülkemizde Diyalizde Kalite Kongresi Bafra-Kıbrıs ta başarılı bir şekilde gerçekleşmiş olup unutulmaz

Detaylı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 1 İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Dönem IV GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI Stajyer Öğrenci Karnesi Hazırlayan Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 2 GÖĞÜS HASTALIKLARI

Detaylı

Kurs Sekreteryası: Elif Kocaöğüt

Kurs Sekreteryası: Elif Kocaöğüt Ege Üniversitesi 26. Simule Uygulamalı Yenidoğan İnvaziv Girişimler Kursu EgeNeoSim 18-19 Şubat 2017 Crowne Plaza Otel - Bursa Degĕrli Yenidoğan Yoğun Bakım Doktor ve Hemşirelerimiz; Ege U niversitesi

Detaylı

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası

TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU  71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası TÜRKİYE ULUSAL VEREM SAVAŞI DERNEKLERİ FEDERASYONU www.verem.org 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası VEREM (TÜBERKÜLOZ) NEDİR? Verem, Mycobacterium Tuberculosis denilen bir basille oluşan, tedavi edilmezse

Detaylı

9. ACİL TIP OKULU ACİL TIPTA TEDAVİ SEMPOZYUMU

9. ACİL TIP OKULU ACİL TIPTA TEDAVİ SEMPOZYUMU 29-31 MAYIS 2015 Sempozyum Başkanı Doç.Dr. Selahattin Kıyan ATOK Başkanı KUŞADASI ANADOLU TURİZM VE UYGULAMA OTELİ CORAL HILL www..com SEMPOZYUM BAŞKANI Doç. Dr. Selahattin Kıyan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

VIII. KİSTİK FİBROZİS SEMPOZYUMU. AİLE EĞİTİM TOPLANTISI 1.DUYURU MAYIS Limak Ambassadore Hotel - ANKARA

VIII. KİSTİK FİBROZİS SEMPOZYUMU. AİLE EĞİTİM TOPLANTISI  1.DUYURU MAYIS Limak Ambassadore Hotel - ANKARA VIII. KİSTİK FİBROZİS SEMPOZYUMU ve AİLE EĞİTİM TOPLANTISI www.kistikfibrozis2017.org 26-27 MAYIS 2017 Limak Ambassadore Hotel - ANKARA 1.DUYURU 1 Sayın Meslektaşlarımız, DAVET YAZISI Çocuk Solunum Yolu

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

«BEST OF ASBMT TANDEM MEETINGS» ULUSLARARASI SEMPOZYUM Mart 21-22

«BEST OF ASBMT TANDEM MEETINGS» ULUSLARARASI SEMPOZYUM Mart 21-22 2014 «BEST OF ASBMT TANDEM MEETINGS» ULUSLARARASI SEMPOZYUM Mart 21-22 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu Sıhhiye, Ankara TÜRKİYE KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYON VAKFI DAVET

Detaylı

15-17 Haziran 2012 AFYONKARAHİSAR

15-17 Haziran 2012 AFYONKARAHİSAR TÜRK KLİNİK BİYOKİMYA DERNEĞİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ 15-17 Haziran 2012 AFYONKARAHİSAR Değerli Üyelerimiz, Türk Klinik Biyokimya Derneği ve Afyon Kocatepe Üniversitesi ile birlikte, Türk Klinik Biyokimya

Detaylı

Kanıt Temelli Semptom Kontrolü Sn. Prof. Dr. Leman Birol Sn. Uzm. Saliha Koç

Kanıt Temelli Semptom Kontrolü  Sn. Prof. Dr. Leman Birol Sn. Uzm. Saliha Koç Onkoloji Hemşireliği Derneğinin Kurucusu, Türkiye nin Florence Nightingale i Sn. Prof. Dr. Leman BİROL un Onursal Başkanlığında Onkoloji Hemşireliğinde Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu 17 Aralık 2010 da Gerçekleşti!

Detaylı

aylık bülten Eylül 2014

aylık bülten Eylül 2014 Duyurular aylık bülten Türk Toraks Derneği nin Değerli Üyeleri, Sevgili Meslektaşlarımız, Uluslararası derneklerle akciğer sağlığı alanında yaptığımız işbirliği çalışmalarında bir diğer değerli bir adımı

Detaylı

Bununla birlikte tüberkülozla savaş yeterli bütçeyi büyük ölçüde bulamamaktadır. Bu kabul edilemez bir durumdur.

Bununla birlikte tüberkülozla savaş yeterli bütçeyi büyük ölçüde bulamamaktadır. Bu kabul edilemez bir durumdur. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (DSÖ) 2012 KÜRESEL TÜBERKÜLOZ RAPORUNU YAYIMLADI - Genç Gelişim K Tüberküloz, ülkemizdeki adıyla verem, havayolu ile bulaşan ve öldürebilen bir hastalıktır. Çok az maliyetle tedavi

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Kardiyoloji Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Oğuz GÜÇLÜ Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

DİYABETTE SORUNLARA PRATİK YAKLAŞIMLAR KURSU - 2

DİYABETTE SORUNLARA PRATİK YAKLAŞIMLAR KURSU - 2 DİYABETTE SORUNLARA PRATİK YAKLAŞIMLAR KURSU - 2 Önceki yıl birincisini düzenlediğimiz diyabette sorunlara pratik yaklaşımlar kursunun katılımcılardan büyük ilgi görmesi bizi ikincisini düzenleme konusunda

Detaylı

14. MEZUNİYET SONRASI HİPERTANSİYON EĞİTİM KURSU MART 2017 SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TOPLANTI SALONU MUĞLA

14. MEZUNİYET SONRASI HİPERTANSİYON EĞİTİM KURSU MART 2017 SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TOPLANTI SALONU MUĞLA TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ OBEZİTE - LİPİD METABOLİZMASI - HİPERTANSİYON ÇALIŞMA GRUBU MEZUNİYET SONRASI HİPERTANSİYON EĞİTİM KURSU 14. 11-12 MART 2017 SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TOPLANTI

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU ( 2. ) DERS KURULU (19 EKİM 2015-27 KASIM 2015) DERS PROGRAMI T.

Detaylı

Davet. Komite. Değerli Meslektaşlarımız,

Davet. Komite. Değerli Meslektaşlarımız, Davet Değerli Meslektaşlarımız, Acil Tıp Uzmanları Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nın ortak katkıları ile Samsun'da düzenlenecek XI. Acil Tıp Güz Sempozyumu

Detaylı

29 Kasım 2018 Perşembe Salon A

29 Kasım 2018 Perşembe Salon A 29 Kasım 2018 Perşembe Salon A Saat Konu ve Konuşmacılar 14.00-16.00 OTELE GİRİŞ Açılış Konuşmaları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Azerbaycan Cumhuriyeti - Türkiye Cumhuriyeti Acil Tıp ve Aile Hekimliği

Detaylı

Sayın Hocalarım, Sevgili Meslektaşlarım ve Değerli Kongre Katılımcıları, Türk Nefroloji Derneği olarak Antalya nın Belek beldesindeki Kaya Palazzo

Sayın Hocalarım, Sevgili Meslektaşlarım ve Değerli Kongre Katılımcıları, Türk Nefroloji Derneği olarak Antalya nın Belek beldesindeki Kaya Palazzo Sayın Hocalarım, Sevgili Meslektaşlarım ve Değerli Kongre Katılımcıları, Türk Nefroloji Derneği olarak Antalya nın Belek beldesindeki Kaya Palazzo Otel Kongre Merkezinde gerçekleştirdiğimiz 34. Ulusal

Detaylı

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Yardımcısı Değerli Meslektaşlarımız Derneğimizin olağan genel kurul toplantısı..tarihinde yapıldı. Yönetim Kurulu (2012-2014) () Filiz ÖĞCE ( Yardımcısı)

Detaylı

«BEST OF ASBMT TANDEM MEETINGS» ULUSLARARASI SEMPOZYUM Mart 21-22

«BEST OF ASBMT TANDEM MEETINGS» ULUSLARARASI SEMPOZYUM Mart 21-22 2014 «BEST OF ASBMT TANDEM MEETINGS» ULUSLARARASI SEMPOZYUM Mart 21-22 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası Konferans Salonu Sıhhıye, Ankara KONUŞMACILAR Sergio A. Giralt, MD Memorial Sloan-Kettering

Detaylı

LENFÖDEM MELTEM DALYAN PINAR BORMAN F. FIGEN AYHAN

LENFÖDEM MELTEM DALYAN PINAR BORMAN F. FIGEN AYHAN LENFÖDEM MELTEM DALYAN PINAR BORMAN F. FIGEN AYHAN 2017 LENFÖDEM ISBN: 978-605-9160-48-3 Tüm hakları saklıdır. 5846 ve 2936 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasası gereği; bu kitabın basım, yayın ve satış

Detaylı

NE OLDU? NE OLACAK? Kasım 2011-Ocak 2012. Ocak 2012. Oturum ve Sunum Kayıtları, İnfeksiyon Dünyası, Online TV ve Sunu Merkezi nde

NE OLDU? NE OLACAK? Kasım 2011-Ocak 2012. Ocak 2012. Oturum ve Sunum Kayıtları, İnfeksiyon Dünyası, Online TV ve Sunu Merkezi nde Kasım 2011-Ocak 2012 Oturum ve Sunum Kayıtları, İnfeksiyon Dünyası, Online TV ve Sunu Merkezi nde 26-27 Kasım 2011 de, Hatay da yapılan Klinik HIV/AIDS Sempozyumu 2011, 10 Ocak 2012 de, Ankara da yapılan

Detaylı

VAKALARLA KARDİYOPULMONER

VAKALARLA KARDİYOPULMONER VAKALARLA KARDİYOPULMONER REHABILITASYON Editör Doç. Dr. Fzt. Meral BOŞNAK GÜÇLÜ Yardımcı Editörler Dr. Fzt. Burcu CAMCIOĞLU Dr. Fzt. Gülşah BARĞI 2017 VAKALARLA KARDİYOPULMONER REHABILITASYON ISBN: 978-605-9160-63-6

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. ...(Pejman Golabi)...Göğüs Hastalıkları Uzmanı. : Acıbadem Maslak hastanesi, Büyükdere Caddesi No:40 Maslak Sarıyer İstanbul

ÖZGEÇMİŞ. ...(Pejman Golabi)...Göğüs Hastalıkları Uzmanı. : Acıbadem Maslak hastanesi, Büyükdere Caddesi No:40 Maslak Sarıyer İstanbul ÖZGEÇMİŞ...(Pejman Golabi)......Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doğum Tarihi : 05.05.1974 Doğum Yeri İş Adresi : Tahran-İran : Acıbadem Maslak hastanesi, Büyükdere Caddesi No:40 Maslak Sarıyer İstanbul Telefon:

Detaylı

Akciğer Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı

Akciğer Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı Akciğer Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı Editör Abdullah İrfan Taştepe Temmuz 2014 Copyright 2014 ISBN : 978-605-5121-12-9 Eser Editör : Akciğer Kanserinde Güncel Tanı ve Tedavi Yaklaşımı : Abdullah

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni

Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Türk Cerrahi ve Ameliyathane Hemşireleri Derneği Bülteni Yardımcısı 6. EORNA Kongresi (European Operating Room Nurses Association (www.eorna.eu)- Avrupa Ameliyathane Hemşireleri Derneği), 20. kuruluş yılında

Detaylı

Kalp Kapak Hastalýklarý ve Eriskin Konjenital Kalp Hastalýklarý Çalýsma Gruplarý Egitim Toplantýsý 30 Mayýs - 2 Haziran 2010 Kolin Otel Çanakkale Darulaceze Cad. Fulya Sok. Sok. Ekþioðlu Ýþ Ýþ Merkezi

Detaylı

TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ KLİNİK ULTRASONOGRAFİ KULLANIMI KURSU

TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ KLİNİK ULTRASONOGRAFİ KULLANIMI KURSU TÜRK ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON DERNEĞİ KLİNİK ULTRASONOGRAFİ KULLANIMI KURSU 25 EKİM 2017 Organizasyon Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği Koordinatör ve Eğitmenler (Kurs Koordinatörü) Kurs

Detaylı

Değerli Meslektaşlarım,

Değerli Meslektaşlarım, Değerli Meslektaşlarım, Bilindiği üzere solid organ transplantasyonu (SOT) günümüzde son evre kalp, karaciğer böbrek, akciğer, pankreas, ince barsak hastalıklarında rutin bir tedavi yöntemi halini almıştır.

Detaylı

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU

T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ DERS KURULU ( 2. ) DERS KURULU (19 EKİM 2015-27 KASIM 2015) DERS PROGRAMI T.

Detaylı

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNDE STANDARDİZASYON

SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNDE STANDARDİZASYON SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNDE STANDARDİZASYON TARTIŞMA HEDEFLERİ Sigara bırakma politikasını vurgulamak Sigara bırakma polikliniklerinin özelliklerini irdelemek Türkiye de yaşanan sorunları tanımlamak

Detaylı

II. KURUL (Dolaşım ve Solumun Sistemleri Ders Kurulu -6 hafta) DERS PROGRAMI (28 EKİM 6 ARALIK 2013)

II. KURUL (Dolaşım ve Solumun Sistemleri Ders Kurulu -6 hafta) DERS PROGRAMI (28 EKİM 6 ARALIK 2013) T. C. MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2013 2014 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM III II. KURUL (Dolaşım ve Solumun Sistemleri Ders Kurulu -6 hafta) DERS PROGRAMI (28 EKİM 6 ARALIK 2013) DEKAN

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ TÜBERKÜLOZ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ

TÜRK TORAKS DERNEĞİ TÜBERKÜLOZ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ TÜRK TORAKS DERNEĞİ TÜBERKÜLOZ ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI 2018-2020 ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ Proje Adı tarih Hedef İzlenecek strateji Sorumlu kişiler HIV-TB Hastalarının 2018-2020 HIV+TB Birlikteliğinin

Detaylı

20. PEDİATRİ GÜNLERİ BİLİMSEL PROGRAMI. 7 Mart 2019

20. PEDİATRİ GÜNLERİ BİLİMSEL PROGRAMI. 7 Mart 2019 20. PEDİATRİ GÜNLERİ BİLİMSEL PROGRAMI 7 Mart 2019 08:30-09:00 KAYIT 09:00-09:15 AÇILIŞ TÖRENİ 09:15-09:45 Anma Konuşması PROF. DR. NAMIK ÇEVİK OTURUMU Nur Olgun, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp 09:45-10:30

Detaylı

Uz.Dr. Neslihan ÇELİK OLGAY

Uz.Dr. Neslihan ÇELİK OLGAY Uz.Dr. Neslihan ÇELİK OLGAY Doğum Tarihi : 08.06.1972 Doğum Yeri : Malatya Lise : Fen Lisesi, Kayseri, 1985-1988. Lisans : Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara 1988-1996 Uzmanlık : Başkent Üniversitesi

Detaylı

Solunum mekaniklerin ölçümünde ösafagus balon tekniği ve klinikteki önemi

Solunum mekaniklerin ölçümünde ösafagus balon tekniği ve klinikteki önemi Solunum mekaniklerin ölçümünde ösafagus balon tekniği ve klinikteki önemi Solunum İşi (WOB) (Jordi Mancebo) Solunum işi bir litre veya bir dakika da yapılan iştir. Dakikada solunum işi= solunum işi x dakikada

Detaylı

Ege Üniversitesi 34. Simule Uygulamalı Yenidoğan İnvaziv Girişimler Kursu EgeNeoSim 31 Mart-1 Nisan 2018

Ege Üniversitesi 34. Simule Uygulamalı Yenidoğan İnvaziv Girişimler Kursu EgeNeoSim 31 Mart-1 Nisan 2018 Ege Üniversitesi 34. Simule Uygulamalı Yenidoğan İnvaziv Girişimler Kursu EgeNeoSim 31 Mart-1 Nisan 2018 Nevali Hotel Şanlıurfa Değerli Yenidoğan Yoğun Bakım Doktor ve Hemşirelerimiz; Ege Üniversitesi

Detaylı

ÇIKAR ÇATIŞMALARI. Antibiyotik / aşılarla ilgili konuşma, danışmanlık Abdi İbrahim Bayer GlaxoSmithKline Pfizer Sanofi Pasteur

ÇIKAR ÇATIŞMALARI. Antibiyotik / aşılarla ilgili konuşma, danışmanlık Abdi İbrahim Bayer GlaxoSmithKline Pfizer Sanofi Pasteur ÇIKAR ÇATIŞMALARI Antibiyotik / aşılarla ilgili konuşma, danışmanlık Abdi İbrahim Bayer GlaxoSmithKline Pfizer Sanofi Pasteur Araştırma desteği Türk Toraks Derneği GlaxoSmithKline 32 yaşında hasta, beş

Detaylı

Eğitim Yılı. Dönem V. Göğüs Hastalıkları. Staj Eğitim Programı

Eğitim Yılı. Dönem V. Göğüs Hastalıkları. Staj Eğitim Programı 2018-2019 Eğitim Yılı Dönem V Göğüs Hastalıkları Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Prof. Dr. Mesut A. ÜNSAL Doç. Dr. Eyüp Burak SANCAK Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

2014 2015 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI (D GRUBU 8. Eylül. 2014 26. Eylül. 2014)

2014 2015 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI (D GRUBU 8. Eylül. 2014 26. Eylül. 2014) 2014 2015 ÖĞRETİM YILI GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI DERS PROGRAMI (D GRUBU 8. Eylül. 2014 26. Eylül. 2014) 8. Eylül. 2014. Pazartesi 8.30 9.20 Staj konusunda bilgilenme Dr. Şule Kaya 9.30 10.20 Göğüs hastalıklarında

Detaylı

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2

Prof. Dr. Demir Budak Dekan. Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 Yeni Yüzyıl Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ Prof. Dr. Demir Budak Dekan Eğitim Koordinatörü: Prof. Dr. Asiye Nurten 215 216 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 DERS KURULU YÜRÜTME KURULU DÖNEM III KOORDİNATÖRÜ:

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.)

TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.) TÜRK TORAKS DERNEĞİ ÇALIŞMA GRUPLARI YÖNERGESİ (29 Ekim 2009 tarihinde TTD GYK ve MYK onayı ile yürürlüğe girmiştir.) 1. Çalışma Grupları, TTD Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından gerekli görülen konularda

Detaylı

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır.

Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası 7-13 Ocak 2019 Doç. Dr. Şeref Özkara tarafından hazırlanmıştır. Tüberküloz İle Enfekte Olan Nüfus Dünya nüfusunun %23 ü 1,66 milyar kişi tüberküloz ile enfektedir. Enfekte

Detaylı

www.toraks.org.tr AYLIK BÜLTEN Nisan 2014 Canlı Konferans Şube Yönetim Kurulları Yenilendi 24 Mart 2014 Türk Toraks Derneği Tüberküloz Bildirisi

www.toraks.org.tr AYLIK BÜLTEN Nisan 2014 Canlı Konferans Şube Yönetim Kurulları Yenilendi 24 Mart 2014 Türk Toraks Derneği Tüberküloz Bildirisi AYLIK BÜLTEN Nisan 2014 www.toraks.org.tr Canlı Konferans Şube Yönetim Kurulları Yenilendi 24 Mart 2014 Türk Toraks Derneği Tüberküloz Bildirisi Türk Toraks Derneği Turkish Thoracic Society Cilt/Vol.:

Detaylı

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ SAĞLIK VE TIP ALANINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU DAVET

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ SAĞLIK VE TIP ALANINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU DAVET AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ SAĞLIK VE TIP ALANINDA BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU Değerli Meslektaşlarımız, DAVET Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırmaları Geliştirme Komisyonu nun Akdeniz

Detaylı

TÜRK TORAKS DERNEĞİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI

TÜRK TORAKS DERNEĞİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI TÜRK TORAKS DERNEĞİ DENEYSEL ARAŞTIRMALAR ÇALIŞMA GRUBU EYLEM PLANI -2020 ÇALIŞMA GRUBU PROJELERİ Proje Adı Tarih Hedef İzlenecek strateji Sorumlu kişiler Vardiyalı Çalışanlarda Stres Ocak Belirlenmiş

Detaylı