Prof.Dr.Ahmet MUTLU OMÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Prof.Dr.Ahmet MUTLU OMÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi"

Transkript

1 Prof.Dr.Ahmet MUTLU OMÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

2 Kimlik, canlılar ya da nesneler için ayırt edici, farklılığı yaratan özelliklerdir. Kent kimliği, öncelikle görsel, doğal, coğrafi, kültürel ürünler ve sosyal yaşam normlarını da kapsayan çok geniş bir tanımı içerir.

3 Kent kimliğini oluşturan bileşenler, doğal ve yapay çevreden kaynaklanır. Kimliğin doğal çevre unsurları; kentin topografik durumu, iklim koşulları, bitki örtüsü, genel konumu vb. Kentin kimliğinin yapay (toplumsal) unsurları; birey ve toplum

4 Sosyo-kültürel yapı, Sosyo-ekonomik yapı, Fiziki çevre ve imaj, Şehrin işlevleri Kentsel yaşam kalitesi unsurları

5 Samsun un mekansal gelişimi ve kent kimliğinin oluşumunda tütün ve tütüne dayalı sanayinin en önemli bir belirleyicidir. Tablo Yılında Samsun da Tütün Tarımı İle Uğraşan Köy Ve Üretici Aile Sayısı İlçeler Köy Sayısı Üretici Aile Sayısı Merkez Alaçam Bafra Havza Vezirköprü Toplam Karadeniz Bölgesi Türkiye Toplamı

6 Yıllara göre milyon dolar arasında yaprak tütün geliri elde edilmekteydi. Samsun da tütün piyasalarının açılması, şehirde bir karnaval a benzetilir. O günlerde tüm köylerden üreticilerin şehre inerdi. Düğünler, nişanlar ve diğer törenler hep tütün parasının ele geçtiği bu günlere göre belirlenirdi.

7 Bugün Samsun da tütünle uğraşan ailelerin sayısı bundan 25 yıl öncesine göre % 83 azalarak % 17 ler seviyesine inmiştir.

8 1887 de Reji İdaresi sigara fabrikasını kurdu. Samsun sigara fabrikası İstanbul dakinden sonra ikinci sıradaydı arasında bu fabrikada sürekli kadroda 500 işçi çalışıyordu. İleride bu sayı 1500 e çıkmıştır.

9 Fabrika yetkilileri gelirlerinin bir kısmını şehrin fabrika lehine yapılaşmasında kaynak aktarımı şeklinde değerlendirmişlerdir. Bu sayede Samsun da pek çok kamu ve devlete ait yeni yapılarla Osmanlı Karadeniz inde bir mega kent ortaya çıkmıştır.

10 Şehirde 1830 lu yıllarda medreseler bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli sayıda Sıbyan Mektepleri, rüştiye mektepleri, İdadiler (Umum Mektep ve Samsun Bahriye Mektebi), gayri müslim okulları (Rum, Ermeni, ve Yabancı okulları), özel okullar (Şems- Ül Maarif, ittihat ve Terakki Numune-i İrfan Mektebi, Lisan ve Sanayi Nefise Mektebi, mekteb-i Sanayi, Ziraat Numune Mektebi, Şule-i İrfan Mektebi, Kız Koleji) bulunmaktaydı.

11 Samsun uzun yıllar Hıristiyan okullarının Anadolu'daki merkezi durumundaydı. Tevhidi Tedrisat ve "mübadele"lerden sonra bu okullar kapanmıştır yılında açılan "İstiklal Numune Mektebi" Papaz okulunun mistik tesirinden çocukları kurtarmak için açılmıştı yılında açılan Ticaret Lisesi, 1914 yılında "Sultani"ye dönüştürülmüştü. Samsun'da açılan ilk lise, bugün Atatürk (Anadolu) Lisesi adıyla anılan okulda açılmıştır

12 Eğitim bağlamında Samsun un kimlik oluşumunda en belirgin unsur, Ondokuz Mayıs Üniversitesi dir. Karadeniz Bölgesi nin en büyük üniversitesi olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi bünyesinde, 1975 yılında kurulmuş köklü bir devlet üniversitesidir. Samsun un ikinci üniversitesi 2010 yılında kurulmuş olan (Özel) Canik Başarı Üniversitesi (Bugün Samsun Üniversitesi) dir.

13 Bugün tütün, bir tarım uğraşı olarak eski önemini kaybetmişse de Samsun da tarım sektörü önemini korumaktadır. Samsun da toplam arazinin % 45,5 ini tarım alanıdır. Bafra ilçesi , Çarşamba ilçesi hektarlık tarım alanına sahiptir. İldeki toplam tarım alanlarının %62 si sulanabilir alanlardır.

14 Halihazırda il ekonomisinde büyük etkisi olan tarımsal ürünler; buğday, tütün, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, fındık, çeltik ve sebzedir. Bunun yanında Bafra ve Çarşamba ovalarında yetiştirilen domates, biber, lahana, taze fasulye, kavun ve karpuz ekonomiye katkıda bulunur. TARIM SAMSUN KENT KİMLİĞİNDE GEÇMİŞTEN BUGÜNE ÖNEMLİ BİR BELİRLEYİCİDİR.

15 Samsun, tarihsel olarak çok fazla nüfus hareketlenmeleri yaşamıştır ve bu ve kentin mekânsal kurgusu oluşmuştur. Tarihsel nüfus hareketleri; Yunanistan dan gelen mübadiller, Bulgaristan ve Kırım dan gelen göçmenler ile Doğu Karadeniz şehirlerinden göçenlerden oluşur. Samsun, yakın zamanlardan bugüne Orta ve Doğa Karadeniz den de yoğun göçün merkezi olmuştur.

16 Gelinen Ülke Geliş Dönemi Yerleştirildikleri Yer Toplam Nüfus Yunanistan Samsun Merkez İlçe Yunanistan Bafra ve Köyleri Yunanistan Samsun Merkez İlçe 216 Bulgaristan Samsun İlçe ve Köyleri Kırım Köyler 404 Bulgaristan Samsun Merkez İlçe 125 Bulgaristan Samsun İlçe ve Köyler Toplam Doğum Yeri Sayı Oran (%) Samsun ,08 Ordu ,17 Trabzon ,89 Amasya ,01 Giresun ,93 Rize ,85

17 2012 yılı sayımına göre Samsun un nüfusu kişidir. Samsun da Yıllara Göre Nüfus Gelişimi ve Kentleşme Oranları Yıl Nüfus Kentleşme Oranları , , , , , ( kişi) Mevcut demografik yapı, nüfus artış hızı ve kentleşme hızı, bugün Samsun a kozmopolit bir kent kimliği kazandırmıştır.

18 Samsun, Karadeniz sahil şeridinin orta bölümünde Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin deltaları arasında yer alır. Samsun, yeryüzü şekilleri bakımından üç ayrı özellik gösterir. Birincisi güneyindeki dağlık kesim, ikincisi; dağlık kesimle kıyı şeridi arasında kalan yaylalar, üçüncüsü; yaylalarla Karadeniz arasındaki kıyı ovalarıdır.

19 Samsun da ılıman bir iklim hüküm sürer. O C nin altında soğuk gün sayısı toplamı 20 günü geçmez. Ilık hava, bol yağış ve gür yeşillik Samsun un özelliğidir.

20 Samsun, bitki örtüsü bakımından da zengindir; ovalar bağ, bahçe, çayır ve ekili alanlarla örtülüdür. Dağlar ormanlarla kaplıdır. Ormanlardaki başlıca ağaç türleri; kayın, kestane, gürgen, meşe, çam, kızılağaç ve ardıç.

21 Samsun u başlıca doğal kaynakları; jeotermal kaynaklardır. Jeotermal kaynaklar, ağırlıklı olarak Havza İlçesindedir.

22 Havza'daki kaplıcalar yaklaşık 2000 yıldan beri kullanılan tarihi sağlık tesisleridir. (Eski tarihlerde yapılmış olan Aslanağzı Kız Gözü; Şifa ve Maarif Hamamları). Ladik'teki Hamamayağı kaplıcası ise ülkemizdeki birinci derecede önemli kaplıca merkezlerindendir. Radyoaktif özellik gösteren Ladik kaplıca suları organizma üzerinde uyarıcı etki yaptığından, buraya "gençlik suyu" adı da verilir.

23 Dağlar; Canik, Çangal Akdağ, Kunduz, Bunyan, Sırçalı, Yurt Dağları yer almaktadır. Akarsular; Kızılırmak, Yeşilırmak, Ters Akan, Mert Irmağı, Terme Çayı, Karaboğaz Deresi, Kürtün Çayı, Abdal Deresi dir. Göller;Karaboğaz, Balık, Liman, Dutdibi, Uzun, Hayırlı, İnce, Çernek, Tombul, Simenlik, Ladik ve Akgöl.

24 Samsun un doğal kimlik unsurlarından birisi Kızılırmak Deltası dır. Deltada bu güne kadar 308 kuş türü saptanmıştır. Bu sayı, Türkiye kuş türlerinin %74 ü olup, Türkiye de Göksu Deltası ndan sonra en yüksek orandır.

25 Delta da bulunan Galeriç ormanı, ülkenin nadir su basar ormanlarından birisidir. Delta nın özgün hayvanlarından birisi de manda dır. Türkiye de nesli tükenmekte olan bir tür olan manda, 1980'li yıllarda deltada civarında iken bugün bu sayı civarındadır.

26 Samsun un doğal kimlik bileşenlerinden birisi de kumsal nitelikli sahil şerididir. Çok uzun bir sahil şeridi olup, Samsun-Ondokuz Mayıs İlçesi arasındaki yaklaşık 35 km. lik sahil şeridinin %90 lık bölümü denize girmeye elverişlidir.

27 Samsun, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Şehirde sayısı 12 civarında olan tümülüs-höyük ve antik yerleşim alanı vardır: Cedit Mahallesi (Amisos) II. ve III. derece arkeolojik sit alanı. Samsun'un batısındaki Küplüce köyünde yer alan Dedeüstü tepesi Demir Çağı Helenistik Roma ve Antik Çağı. Küplüce köyünde Bağtepe İlk ve Orta Tunç Çağı. Çatmaoluk ile Kulacadağ köyleri arasındaki Akalan Kalesi Demir Çağı.

28 İbathaneler; Büyük Camii (Ulu/Hamidiye Camii) Yalı Camii (Buğday Pazarında) Pazar Camii (14.yy. İlhanlı yapısı) İsa Baba Camii ve Türbesi (Cedit Mahallesi-15.yy.)

29 İtalyan Katolik Kilisesi (Ulugazi Mahallesi'ndeyapım:1846) Samsun un sivil mimari kimlik öğelerinden birisi de Taşhan dır (17. yy. sonları).

30 Samsun un da bir diğer önemli sivil mimari örneği Saat Kulesi dir (1886). Samsun BŞB Binası da Samsun un sivil mimarı örneğidir. Eski Belediye Başkanlarından Merhum Gebilizade Necip Bey tarafından yılları arasında yaptırılmıştır.

31 Kent merkezinde Rum ve Ermeni evleri de yoğundur. Samsun 1869 yılında tümüyle yanmış ve sonra bir Fransız mimarının planına göre yeni baştan kurulmuştur.

32

33 Şehrin en eski evleri Kale Mahallesi, Pazar Mahallesi, Hançerli Mahallesi, Selâhiye Mahallesi ve Saitbey Mahallesi ndedir. Evler çoğunlukla iki veya üç katlıdır. Sivil mimari ahşap/ahşap karkaslı ve bağdadi sıvalıdır. Temel üstü dolgularda taş veya Kızılırmak ile Yeşilırmak yöresindeki taş ocaklardan elde edilen tuğlalar kullanılmıştır.

34 XX. yüzyıl başında yapılmış olan taş devlet yapıları daha çok Rum ve Rus mimarisinin etkisi altında kalmıştır. Bunların başında Hükümet Konağı (1875), Memleket Hastanesi (1900) ve Belediye (1908) gibi yapılar gelmektedir

35 Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Gazi Müzesi, Bandırma Vapuru, Havza Atatürk Müzesi Alaçam Mübadele Müzesi

36 Atatürk Onur Anıtı, Samsun un şehir kimliğinin en önemli sembolüdür. Onur Anıtı, 1931 yılında Viyanada, Heinrich Krippel tarafından yapılmış ve 1932 de açılmıştır. Bronzdan yapılmış heykel, kaidesiz 4.75 m., kaideli 8.85 m. dir ve bu özellikleriyle dünyanın sayılı heykelleri arasındadır.

37 Ataürk ün Samsun a ilk ayak bastığı yerde İlkadım Anıtı yer alır. İlkadımı panaromik ve görsel boyutuyla canlandırmaya yönelik olarak Tütün İskelesi nden (eski) Mıntıka Palas oteline kadar uzanan yol Protokol Yolu (Kurtuluş Yolu) olarak düzenlenerek 2009 yılında açılmıştır.

38 Son yıllarda Samsun da Amazon Kadını ve Uygarlığı imgesi de belirginleşmeye başlamıştır.

39 İlk ciddi çalışmasının 1910 yılında yapıldığı Samsun Limanı da şehri karakterize eden bir öğedir. Fener Plajı, Cenevizliler zamanında liman olarak kullanılan ve Samsun sosyal hayatında önemli yeri olan bir bölgedir.

40 Cumhuriyet Meydanı, şehrin merkezi niteliğini taşıyan bir toplanma noktasıdır. Eski Reji Binaları nın restore edilerek işlevselleştirilmesiyle kurulan Bulvar AVM, Çiftlik (İstiklal) Caddesi ile Mecidiye Çarşısı.

41 Cumhuriyet Meydanı, Onur Anıtı, Reji Binası (Bulvar AVM), Saathane Meydanı ve Saat Kulesi, 100. Yıl Bulvarı, Mecidiye Çarşısı, Çiftlik Caddesi, Amisos Tepesi, Kürtün Çayı, Mert Irmağı Üniversite (OMÜ)

42 Samsun Fuarı, ilk kez Ondokuz Mayıs Karadeniz Fuarı adı ile 1963 yılında açılmıştır. Samsun Fuarı daha sonra 1964 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye nin İlk Milli Fuarı olarak kabul edilmiştir. Samsun Fuarı nın 1969 yılında ziyaretçisi olmuştur.

43 Şehirde, ilçeleriyle birlikte yaklaşık 15 farklı festival ve şenlik düzenlenmektedir. Bunlardan Uluslararası Halk Dansları Festivali ile pehlivan güreşleri şehrin imaj oluşumunda etkilidir

44 Samsun un simgesini, Kurtuluş Mücadelesine izafeten Onur Anıtı oluşturur.

45 Bafra ve Terme Pideleri

46 Neyzen Tevfik Kolaylı Yıldıray Çınar

47 Orhan Gencebay Ord.Prof.Dr. Ali Fuat Başgil

48 Samsunspor Klübü Olimpiyat Şampiyonu Yaşar Doğu

49 Sorunun cevabını izleyiciler-dinleyiciler bulacak.

İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon. Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri

İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon. Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri 1 Sürdürülebilir Doğa Turizmi İlgi Grupları ve Yerel Organizasyon Samsun İli Genel Özellikleri Samsun İli Doğa Turizmi Değerleri Doğa Turizmi Stratejileri Sonuç ve Öneriler 2 Nispeten bozulmamış, dokunulmamış

Detaylı

SAMSUN PLAJLARINDA MAVİ BAYRAK ÖDÜL SERÜVENİ

SAMSUN PLAJLARINDA MAVİ BAYRAK ÖDÜL SERÜVENİ SAMSUN PLAJLARINDA MAVİ BAYRAK ÖDÜL SERÜVENİ Türkiye nin büyüklük açısından 3. sırada olan Karadeniz Bölgesi nin en büyük ve en gelişmiş şehri olması yanında büyükşehir belediyesi statüsüne sahip olan

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

SAMSUN ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT

SAMSUN ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT SAMSUN ORGANİK TARIMDA ÖNCÜ KENT Samsun un coğrafi konumu itibariyle su ve toprağın muhteşem buluşması ile bizlere armağan olan Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin can kattığı, Çarşamba ve Bafra Ovaları

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

Samsun Alaçam Alaçam Anadolu İmam Hatip Lisesi...İngilizce.. 143.831. Samsun Alaçam Şadiye-Muzaffer Turhan Anadolu Lisesi...İngilizce.. 144.

Samsun Alaçam Alaçam Anadolu İmam Hatip Lisesi...İngilizce.. 143.831. Samsun Alaçam Şadiye-Muzaffer Turhan Anadolu Lisesi...İngilizce.. 144. Samsun Alaçam Alaçam Anadolu İmam Hatip Lisesi...İngilizce.. 143.831 Samsun Alaçam Şadiye-Muzaffer Turhan Anadolu Lisesi...İngilizce.. 144.992 samsun Alaçam Alaçam Çok Programlı Anadolu Lisesi...İngilizce..

Detaylı

SAMSUN BASIN TARİHİ KRONOLOJİSİ

SAMSUN BASIN TARİHİ KRONOLOJİSİ SAMSUN BASIN TARİHİ KRONOLOJİSİ BAKİ SARISAKAL SAMSUN BASIN TARİHİ KRONOLOJİSİ AKS-I SADÂ (ANADOLU SESLERİ) (1908) AHALİ (1918) IŞIK (1918) SİHAM (1919) TİCARET-İ UMUMİYE MECMUASI (1919) REHBER (1919)

Detaylı

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi

Sakarya ili kültür ve turizm bakımından önemli bir potansiyele ve çeşitliliğe sahiptir. İlde Taraklı Evleri gibi TARİH Tarihi kaynaklar bize, Adapazarı yerleşim bölgesinde önceleri Bitinya'lıların, ardından Bizanslıların yaşadıklarını bildirmektedir. Öte yandan, ilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre; Sakarya

Detaylı

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU

128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ AÇIKLAMA RAPORU AKÇAKALE KÖYÜ (MERKEZ/GÜMÜŞHANE) 128 ADA 27 VE 32 PARSEL NUMARALI TAŞINMAZLARA YÖNELİK 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU 2016 AKÇAKALE KÖYÜ-MERKEZ/GÜMÜŞHANE 128 ADA 27 VE 32 NUMARALI PARSELLERE

Detaylı

15 İNCİ PİYADE EĞİTİM TUGAYI ÇAVUŞ EĞİTİM TABUR KOMUTANLIĞI SAMSUN

15 İNCİ PİYADE EĞİTİM TUGAYI ÇAVUŞ EĞİTİM TABUR KOMUTANLIĞI SAMSUN 15 İNCİ PİYADE EĞİTİM TUGAYI ÇAVUŞ EĞİTİM TABUR KOMUTANLIĞI SAMSUN 1. ULAŞIM BİLGİLERİ : a. Kara Yolu: Otobüs terminali, il merkezindedir. Otogar Telefon Numarası : 0 362 238 17 06 b. Demir Yolu: Samsun

Detaylı

SAMSUN İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI

SAMSUN İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI SAMSUN İLİNDEKİ HER BİR LİSENİN 2016 YGS ORTALAMA, PUAN, SIRA BİLGİSİ VE İL - TÜRKİYE SIRALAMALARI SAMSUN ADAY SAYILARI TEMEL YGS PUANLARI FEN BİLİMLERİ TÜRKÇE SOSYAL BİLİMLER MATEMATİK YGS'ye Giren Lisansa

Detaylı

26/17 otobüs saatleri ve hat haritası. Üniversite-2.Bulvar- Araştırma Hastanesi- Belediye Evleri

26/17 otobüs saatleri ve hat haritası. Üniversite-2.Bulvar- Araştırma Hastanesi- Belediye Evleri 26/17 otobüs saatleri ve hat haritası 26/17 Üniversite-2.Bulvar- Araştırma Hastanesi- Belediye Evleri Web Sitesi Modunda Görüntüle 26/17 otobüs hattı (Üniversite-2.Bulvar-Araştırma Hastanesi-Belediye Evleri)

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Coğrafya Öğretmenliği. Sosyal Bilimler Enstitüsü

ÖZGEÇMİŞ. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Coğrafya Öğretmenliği. Sosyal Bilimler Enstitüsü ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Eren ŞENOL Adres: Giresun Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü. Telefon: 0 (454) 3105769 E- Posta: eren.senol@giresun.edu.tr Yüksek lisans eğitimimi "Boraboy'da

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

SAHRA SIHHİYE OKULU VE EĞİTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI SAMSUN

SAHRA SIHHİYE OKULU VE EĞİTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI SAMSUN SAHRA SIHHİYE OKULU VE EĞİTİM MERKEZİ KOMUTANLIĞI SAMSUN 1. ULAŞIM BİLGİLERİ: a. Kara Yolu: Sahra Sıhhiye Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Samsun da bulunmaktadır. Otobüs terminali il merkezindedir.

Detaylı

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik

MURADİYE Nüfus Erkek Kadın Toplam Gürpınar Oran %52 % Kaynak: Tüik Muradiye Tarihi: Muradiye, cumhuriyet ilanına kadar Kandahar ve Bargıri adıyla iki yerleşim birimi olarak anılırken cumhuriyet sonrası birleşerek Muradiye ismini almıştır. Tarihi ile ilgili fazla bilgi

Detaylı

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Mayıs Üniversitesi. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Mayıs Üniversitesi. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora ÖD: i ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU 10.0 alet ALAÇAM MESLEK YÜKSEKOKULU / 0.6 Lojistik 0.6 Posta Hizmetleri 04.0 Deniz ve Liman İşletmeciliği 04.0 Yat İşletme ve Yönetimi 0.6 Otobüs Kaptanlığı 15.9 Çağrı Merkezi

Detaylı

PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ

PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ PARK-BAHÇE VE PEYZAJ MİMARİSİ Yrd.Doç.Dr. Simay KIRCA 2017-2018 Güz Yarıyılı DERS 5 KÜLTÜREL PEYZAJLAR Kültür; toplumların yaşam biçimleri, gelenek ve göreneklerinin, üretim olanaklarının bileşkesi olarak

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

SAMSUN ŞEHİR KİMLİĞİ ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU

SAMSUN ŞEHİR KİMLİĞİ ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU SAMSUN ŞEHİR KİMLİĞİ ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU BİRİNCİ KISIM ŞEKİL LİSTESİ Şekil 1. Samsun ili Şekil 2. MTA Verilerine göre Samsun ilinin tektonik hatları ve deprem bölgeleri Şekil 3. Yeşilırmak vadisinin

Detaylı

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX

T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX T.C. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Düzce Yatırım Destek Ofisi Yatırıma Uygun Turizm Alanları Raporu Sektörel Raporlar Serisi IX AĞUSTOS 2014 DÜZCE TURİZM YATIRIM ALANLARI T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI

Detaylı

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora ÖD: i ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU Alan kodu Derece öğretim Kurumu Toplam 10.0 alet ALAÇAM MESLEK YÜKSEKOKULU Alan kodu Derece öğretim Kurumu Toplam / 01.0 Bitki Koruma Bafra Meslek okulu Alan kodu Derece

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ

1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BAKİ SARISAKAL 1891 MANASTIR SALNAMESİNDE MANASTIR VİLAYETİ BİNALAR VE ARAZİ LİSTESİ Manastır Vilayetinde Nüfus Cemaati İslam Ulah ve Rum Ermeni Bulgar Yahudi

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA,

02 Nisan 2012. MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, 02 Nisan 2012 MĠMARLIK BÖLÜM BAġKANLIĞINA, Amasra Teknik Gezisi 12-13 Mart 2012 tarihleri arasında, ARCH 222 - Arhitectural Design 4 dersi için Bir Sanatçı İçin Konut, ARCH 221 - Arhitectural Design 3

Detaylı

T.C KALKINMA BAKANLIĞI DOĞU KARADENİZ PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI

T.C KALKINMA BAKANLIĞI DOĞU KARADENİZ PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI T.C KALKINMA BAKANLIĞI DOĞU KARADENİZ PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ BAŞKANLIĞI İzleme ve Değerlendirme Koordinatörlüğü Giresun İÇİNDEKİLER 1 GENEL BİLGİLER... 5 1.1 TARİHÇE... 5 1.2 COĞRAFİ DURUM...

Detaylı

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Yüksek Lisans. Doktora

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Yüksek Lisans. Doktora ÖD: i ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU / 10.0 alet Bafra Meslek okulu / / 11.3 Bilgisayar Programcılığı 04. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI MESLEK YÜKSEKOKULU / / 11.3 Bilgisayar Programcılığı

Detaylı

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur.

Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Çekerek ırmağı üzerinde Roma dönemine ait köprüde şehrin bu adı ile ilgili kitabe bulunmaktadır. Tokat ın 68 km güneybatısında yer alan Sulusaray, Sabastopolis antik kenti üzerinde kurulmuştur. Antik Sebastopolis

Detaylı

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Mayıs Üniversitesi. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Mayıs Üniversitesi. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora ÖD: i ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU 10.0 alet ALAÇAM MESLEK YÜKSEKOKULU / 0.6 Lojistik 0.6 Posta Hizmetleri 04.0 Deniz ve Liman İşletmeciliği 04.0 Yat İşletme ve Yönetimi 0.6 Otobüs Kaptanlığı 15.9 Çağrı Merkezi

Detaylı

19 MAYIS ŞEHRİ SPOR YAPIYOR

19 MAYIS ŞEHRİ SPOR YAPIYOR 01/05 19 ŞEHRİ SPOR YAPIYOR 06:30 2 BATI PARK - DOĞU PARK SAHİL VE YÜRÜYÜŞ YOLU 19 TENİS CUP 01/22 10:00 CANİK GSHİM KORTLARI 3 03 YUNUSEMRE ETKİNLİKLERİ 14:00 4 İLKADIM GENÇLİK MERKEZİ ULUSLARARASI ÖĞRENCİ

Detaylı

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI ŞENKAYA İLÇE MERKEZİNİN MEKAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ PROJESİ ONUR PARLAK TUĞÇE YAĞIZ Erzurum, 2015 Proje adı Şenkaya ilçe merkezinin mekan olarak değiştirilmesi

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB

OSMANCIK OSB. Osmancık OSB OSMANCIK OSB 2 OSMANCIK Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerini batıya bağlayan ana yol üzerinde bulunan Osmancık, Çorum il merkezine 56 km, Samsun limanına 168 km, Ankara ya 268 km uzaklıkta olduğundan

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI

COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI COĞRAFYA BÖLÜMÜ NDEN EDREMİT KÖRFEZİ KUZEY KIYILARINA ARAZİ ÇALIŞMASI Fen Edebiyat Fakültesi, Coğrafya Bölümü 4. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak Arazi Uygulamaları VII dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

SANAT TARİHİ SANAT TARİHİ NEDİR? Sanat Tarihi, geçmişte varlık göstermiş uygarlıkların ortaya koyduğu her tür taşınır ve taşınmaz maddi kültür varlıklarını inceleyen bir bilim dalıdır. Güzel Sanatlar ve

Detaylı

Giresun Ortalama Sıcaklık ( C) Ocak: 7.3 Temmuz: 22.9 Şubat: 7.1 Ağustos: 23.1 Mart: 8.2 Eylül: 20.0 Nisan: 11.4 Ekim: 16.

Giresun Ortalama Sıcaklık ( C) Ocak: 7.3 Temmuz: 22.9 Şubat: 7.1 Ağustos: 23.1 Mart: 8.2 Eylül: 20.0 Nisan: 11.4 Ekim: 16. GİRESUN İLİNE YÖNELİK FAYDALI BİLGİLER r Toplam Nüfus: 523.819 Şehir Nüfusu: 283.316 Kır Nüfusu:240.503 Yüz Ölçümü: 6.934 km² Bölge: Karadeniz Bölgesi Telefon Kodu: 0 454 Plaka Kodu: 28 Valilik Web Sitesi:

Detaylı

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin

Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin Türkiye nin Dünyaya Açılan Kapısı: Yeryüzü Cenneti Mersin 80 81 de taçlandırmaktadır. Nitekim Mersin Serbest Bölgesi; 9 bine yakın istihdamı ve Türkiye de faaliyet gösteren 19 Serbest Bölge içerisinde

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI...

İ Ç İ N D E K İ L E R 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI... İ Ç İ NDEKİ LER Önsöz... v Tablolar Dizini... xv Grafikler Dizini... xix Giriş... 1 A- BİRİNCİ BÖLÜM: İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI... 7 A.1. Kağızman İlçesinin Tarihçesi... 7 A.1.1. Tarih Öncesi Dönem...

Detaylı

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ:

COĞRAFİ YAPISI VE İKLİMİ: TARİHİ : Batı Toroslar ın zirvesinde 1288 yılında kurulan Akseki İlçesi nin tarihi, Roma İmparatorluğu dönemlerine kadar uzanmaktadır. O devirlerde Marla ( Marulya) gibi isimlerle adlandırılan İlçe, 1872

Detaylı

MALATYA VE KENT KİMLİĞİ, NEDEN BÖYLE BİR TARTIŞMA?

MALATYA VE KENT KİMLİĞİ, NEDEN BÖYLE BİR TARTIŞMA? MALATYA VE KENT KİMLİĞİ, NEDEN BÖYLE BİR TARTIŞMA? Yrd.Doç.Dr. Çiğdem Berdi Gökhan Çankaya Üniversitesi Bugün tüm dünya bir rekabet yarışı içinde. Şirketler birbirleri ile, Şehirler birbirleri ile, Ülkeler

Detaylı

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek

Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek Yayla Turizmi, doğayla iç içe yaşamayı sevenler veya macera tutkunlarının genellikle günübirlik kullanım veya kısa süreli konaklama amacıyla yüksek rakımlı yerlerde yaptıkları turizm faaliyetidir. YAYLA

Detaylı

Kastamonu - Merkez İlçe

Kastamonu - Merkez İlçe Kastamonu - Merkez İlçe YATIRIM YERİ KATALOĞU Kastamonu - Merkez İlçesi uygun yatırım yerleri www.kuzka.org.tr Kastamonu OSB, şehre ve bölgeye ciddi ekonomik girdiler sağlamaktadır. OSB'de değişik sanayi

Detaylı

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ

Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak. GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ Değişen Dünyada Güçlü İşletmeler Olmak GİRİŞİM EĞİTİM ve DANIŞMANLIK MERKEZİ SAMSUN UN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK ORTAM 2 SAMSUN GENEL BİLGİLER Nüfus (2017); Samsun: 1.312.990 Türkiye: 80.810.525 Nüfus

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15

içindekiler Bölüm I Planlama Sürecine İlişkin Öneriler... 15 içindekiler GEÇMİŞİMİZ İÇİN BİR GELECEK...VII GİRİŞ...IX Bölüm I KÜLTÜREL MİRAS KAVRAMI VE TARİHSEL ÇEVRE KORUMASININ ÖNEMİ Kültürel Miras Kavram ve Tanımları...4 Kültürel Mirasın Korunmasının Önemi...5

Detaylı

Samaruksayı Seyir olarak bilinen köyün eski adı, Cumhuriyetin ilk yıllarında,

Samaruksayı Seyir olarak bilinen köyün eski adı, Cumhuriyetin ilk yıllarında, İKİSU KÖYÜ YERİ VE NÜFUSU İkisu Köyü, bağlı olduğu Yomra İlçesi nin güneybatısında yer alır. Yomra İlçesi ne 4 km., Trabzon İli ne 16 km. uzaklıktadır. Bu uzaklıklar köyün giriş uzaklığıdır. Köyün girişindeki

Detaylı

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN

EDİRNE UZUNKÖPRÜ DOĞAL ORTAMI TEMİZ HAVASI İLE SÜPER BİR YAŞAM BURADA UZUNKÖPRÜ DE. MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI İSTER YATIRIM YAPIN KAZANIN EDİRNE UZUNKÖPRÜ MÜSTAKİL TAPULU İMARLI ARSA SATIŞI Yunanistan sınırına 6 kilometre uzaklıkta yer alan Edirne nin Uzunköprü ilçesi, Osmanlı İmparatorluğu nun Trakya daki ilk yerleşimlerinden biri. Ergene

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 MARMARA BÖLGESi IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 COĞRAFİ KONUMU Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak

Detaylı

SİNOP SIRA NO İLÇESİ MEVKİİ STATÜ 1 BOYABAT KURUSARAY KÖYÜ

SİNOP SIRA NO İLÇESİ MEVKİİ STATÜ 1 BOYABAT KURUSARAY KÖYÜ SİNOP DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 MERKEZ HAMSİLOS-AKLİMAN 1. VE 2. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ SARIKUM GÖLÜ 1. VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 3 ERFELEK TATLICAK ŞELALELERİ 1. DERECE

Detaylı

2018 Yılı Uluslaraarsı öğrenci Kont. Öneri ALİ FUAD BAŞGİL HUKUK FAKÜLTESİ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi

2018 Yılı Uluslaraarsı öğrenci Kont. Öneri ALİ FUAD BAŞGİL HUKUK FAKÜLTESİ Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Kod/Kısa Adı Fakülte Yüksekokul Program Adı 2018 Yılı Uluslaraarsı öğrenci Kont. Öneri YILLIK ÖĞRENİM ÜCRETİ MİKTARI BİR DÖNEMLİK ÖĞRENİM ÜCRETİ MİKTARI 108210841 ALİ FUAD BAŞGİL HUKUK FAKÜLTESİ Ali Fuad

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013

Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Batı Karadeniz Gezi Programı Safranbolu, Kastamonu, Amasya, Samsun 21-24 Kasım 2013 Tur Danışmanımız: Ali Canip Olgunlu Öne Çıkanlar: UNESCO Dünya Miras listesindeki Safranbolu ve tarihi mimarisini günümüze

Detaylı

ORTA KARADENiZ BÖLGESi YATIRIM. REHBERi.

ORTA KARADENiZ BÖLGESi YATIRIM. REHBERi. ORTA KARADENiZ BÖLGESi YATIRIM REHBERi www.oka.org.tr ORTA KARADENiZ BÖLGESi YATIRIM REHBERi İÇİNDEKİLER Fırsatlar Ülkesi TÜRKİYE Orta Karadeniz Bölgesi Türkiye nin Karadeniz e Açılan Kapısı Öne Çıkan

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu

Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı. Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Cami. Ilgın Kaplıcaları. Buhar Banyosu Ilgın Sahip Ata Vakıf Hamamı Konya'nın 90 km kuzeybatısında yer alan ve 349 km2 yüzölçüme sahip olan Ilgın, günümüzden 3500 yıl önce şimdiki iskan yerinin 25 km kuzeydoğusunda Hititler tarafından "Yalburt"

Detaylı

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

T.C. GĠRESUN VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü ĠL MAHALLĠ ÇEVRE KURULU KARARI

T.C. GĠRESUN VALĠLĠĞĠ Ġl Çevre ve Orman Müdürlüğü ĠL MAHALLĠ ÇEVRE KURULU KARARI BULANCAK MERKEZ ĠLÇE KARAR NO :07 KARAR TARĠHĠ :25/08/2010 Giresun İli Mahalli Çevre Kurulu 25/08/2010 Çarşamba günü saat 14:00 de Valilik Toplantı Salonunda Vali Yardımcısı Ahmet YILMAZ Başkanlığında

Detaylı

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU Doç.Dr.Tufan BAL GİRİŞ Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulan, o tarihten bu güne kadar ekonomik ve sosyal yapısını değiştirme anlayışı içinde gelişmesini sürdüren ve gelişmekte

Detaylı

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce

DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce İNGİLTERE DEVLETİN ADI: Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı BAŞŞEHRİ: Londra YÜZÖLÇÜMÜ: 244.110 km2 NÜFUSU: 57.411.000 RESMİ DİLİ: İngilizce DİNİ: Hıristiyanlık PARA BİRİMİ: Sterlin 1.

Detaylı

ORDU SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ

ORDU SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ ORDU DOĞAL SİT ALANLARI SIRA NO İLÇESİ ADI SİT TÜRÜ 1 FATSA GAGA GÖLÜ 1.VE 3. DERECE DOĞAL SİT ALANI 2 MERKEZ BAYADI KÖYÜ KURUL KAYALIKLARI 1. DERECE ARKEOLOJİK VE DOĞAL SİT ALANI, 3. DERECE DOĞAL SİT

Detaylı

SAMSUN-KATAR İŞ VE YATIRIM İMKANLARI

SAMSUN-KATAR İŞ VE YATIRIM İMKANLARI SAMSUN-KATAR İŞ VE YATIRIM İMKANLARI Eylül 2018 İÇERİK NEDEN SAMSUN 04 İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARI 15 13 YATIRIM ÖNERİSİ 19 DİĞER İŞ BİRLİĞİ ALANLARI 34 MOLDOVA ROMANYA AZAK DENİZİ TAN AKEDONYA NEDEN SAMSUN?

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69.

Kalem İşleri 60. Ağaç İşleri 61. Hünkar Kasrı 65. Medrese (Darülhadis Medresesi) 66. Sıbyan Mektebi 67. Sultan I. Ahmet Türbesi 69. İÇİNDEKİLER TARİHÇE 5 SULTANAHMET CAMİ YAPI TOPLULUĞU 8 SULTAN I. AHMET 12 SULTAN I. AHMET İN CAMİYİ YAPTIRMAYA KARAR VERMESİ 15 SEDEFKAR MEHMET AĞA 20 SULTANAHMET CAMİİ NİN YAPILMAYA BAŞLANMASI 24 SULTANAHMET

Detaylı

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin

Akdeniz iklimi / Roma. Okyanusal iklim / Arjantin Akdeniz iklimi / Roma Okyanusal iklim / Arjantin Savan iklimi/ Meksika Savan iklimi/ Brezilya Okyanusal iklim / Londra Muson iklimi/ Calcutta-Hindistan 3 3 Kutup iklimi/ Grönland - - - - - - -3-4 -4 -

Detaylı

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Yüksek Lisans. Doktora

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Yüksek Lisans. Doktora ÖD: i ADALET MESLEK YÜKSEKOKULU Alan kodu Derece öğretim Kurumu Toplam / Kabul eden/ 10.0 alet Bafra Meslek okulu Alan kodu Derece öğretim Kurumu Toplam / / 11.3 Bilgisayar Programcılığı Tıbbi ve Aromatik

Detaylı

Bu tarihi ve anlamlı günün doksan üçüncü yılını ulusça büyük bir coşku ve idrak içerisinde kutlamaktayız.

Bu tarihi ve anlamlı günün doksan üçüncü yılını ulusça büyük bir coşku ve idrak içerisinde kutlamaktayız. Ben 1919 yılı Mayıs ayı içinde Samsun a çıktığım gün, elimde maddi hiçbir güç yoktu. Yalnız büyük Türk Ulusunun Soyluluğunda doğan ve benim vicdanımı dolduran yüksek ve manevi bir güç vardı. İşte ben bu

Detaylı

T.C. ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ

T.C. ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ T.C. ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ 2015-2016 YURT DIŞINDAN ÖĞRENCİ KABUL KONTENJANLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI 108210011 Diş Hekimliği Fakültesi 5 2 108210841 Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi 4 3 Eğitim Fakültesi

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

İLİN ADI ADANA GENEL BİLGİLER ULAŞIM BİLGİLERİ ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

İLİN ADI ADANA GENEL BİLGİLER ULAŞIM BİLGİLERİ ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER ADANA İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER İLİN ADI TELEFON KODU KALKINMADA ÖNCELİK DURUMU 3 KALKINMADA ÖNCELİKLİ İL KAPSAMINDA MI? 4 İLİN TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜ 5 İLİN TOPLAM NÜFUSU Erkek Kadın 6 İLİN NÜFUS YOĞUNLUĞU

Detaylı

Üniversite-Araştırma Hastanesi-Otogar

Üniversite-Araştırma Hastanesi-Otogar 24 otobüs saatleri ve hat haritası 24 Üniversite-Araştırma Hastanesi-Otogar Web Sitesi Modunda Görüntüle 24 otobüs hattı (Üniversite-Araştırma Hastanesi-Otogar) arası 2 güzergah içeriyor. Hafta içi günlerde

Detaylı

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi)

Bölgesel iklim: Makroklima alanı içerisinde daha küçük alanlarda etkili olan iklimlere bölgesel iklim denir.(marmara iklimi) YERYÜZÜNDEKİ BAŞLICA İKLİM TİPLERİ Matematik ve özel konum özelliklerinin etkisiyle Dünya nın çeşitli alanlarında farklı iklimler ortaya çıkmaktadır. Makroklima: Çok geniş alanlarda etkili olan iklim tiplerine

Detaylı

Antalya Hakkında Antalya, Akdeniz Bölgesi'nde yer alan Antalya şehrinin aynı ismi taşıyan merkez ilçesidir. Antalya, Türkiye nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Doğası, palmiyelerle sıralanmış bulvarları,

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ

TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ TUR 1 - ĠSTANBUL KLASĠKLERĠ Yarım Gün Yemeksiz Sabah Turu Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları nın yönetildiği, Tarihi Yarımada nın kalbi olan Sultanahmet Meydanı. İmparator Justinian tarafından 6. yüzyılda

Detaylı

Bu çalışma, 2011 yılında Samsun Sempozyumu Bildiriler Kitabında yayınlanmıştır.

Bu çalışma, 2011 yılında Samsun Sempozyumu Bildiriler Kitabında yayınlanmıştır. Bu çalışma, 2011 yılında Samsun Sempozyumu Bildiriler Kitabında yayınlanmıştır. SAMSUN UN TÜRKİYE TURİZM STRATEJİSİ NDEKİ YERİ VE GELECEKTEKİ TURİZM EĞİLİMLERİ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Öğr. Gör. Yasin

Detaylı

Tekfur un güzel kızı Moni,Kaleyi kuşatan Türk askerlerinin komutanına, kalenin burçlarından görür görmez aşık olur. Aşkını ise dadısı aracılığıyla

Tekfur un güzel kızı Moni,Kaleyi kuşatan Türk askerlerinin komutanına, kalenin burçlarından görür görmez aşık olur. Aşkını ise dadısı aracılığıyla Tekfur un güzel kızı Moni,Kaleyi kuşatan Türk askerlerinin komutanına, kalenin burçlarından görür görmez aşık olur. Aşkını ise dadısı aracılığıyla Komutana bildirir. Aşkına karşılık veren yakışıklı komutana

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 48 EKOLOJİ 10 BİYOMLAR Sucul Biyomlar SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tatlı su ve tuzlu su biyomları

Detaylı

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Yüksek Lisans. Doktora

Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Doktora. Alan kodu Derece Yükseköğretim Kurumu Toplam. Yüksek Lisans. Doktora ÖD: i ALAÇAM MESLEK YÜKSEKOKULU / 0.6 Lojistik Bafra Meslek okulu / 11.3 Bilgisayar Programcılığı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Organik Tarım 04. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bafra Turizm Meslek okulu /

Detaylı

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com

FRANSA. Turizm,Ulaşım,Sanayi. www.sosyal-bilgiler.com FRANSA FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Coğrafi konum Yer şekilleri İklimi BEŞERİ ÖZELLİKLER Nüfusu Tarım,Maden Turizm,Ulaşım,Sanayi www.sosyal-bilgiler.com FRANSANIN KİMLİK KARTI Başkenti: Paris Dili: Fransızca Dini:

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ - MİMARLIK BÖLÜMÜ RESTORASYON ANABİLİM DALI YERLEŞİM DOKULARININ ÇÖZÜMLENMESİ Yerleşim Dokularının Çözümlenmesi Yapı Çözümlemesi İşlev Yapım tarihi Yapım sistemi

Detaylı

T.C. KASTAMONU VALİLİĞİ MİMAR VEDAT TEK KÜLTÜR ve SANAT MERKEZi

T.C. KASTAMONU VALİLİĞİ MİMAR VEDAT TEK KÜLTÜR ve SANAT MERKEZi T.C. KASTAMONU VALİLİĞİ MİMAR VEDAT TEK KÜLTÜR ve SANAT MERKEZi Efendiler, Gördüklerimin en kıymetli kısmı bu güzel bölgenin samimi halkının çok aydın ve çok genis ve yüksek zihniyet sahibi olmalarıdır.

Detaylı

SAMSUN ŞEHRİNDE TARİHÎ YAPI MİRASİ VE ŞEHİRSEL KORUMA Historical Heritage and Urban Conservation in Samsun City. Ali YILMAZ, Seyfullah GÜL

SAMSUN ŞEHRİNDE TARİHÎ YAPI MİRASİ VE ŞEHİRSEL KORUMA Historical Heritage and Urban Conservation in Samsun City. Ali YILMAZ, Seyfullah GÜL Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD), Cilt 5, Sayı 13, Kasım 2018, ss. 49-67. Journal of Ottoman Legacy Studies (JOLS), Volume 5, Issue 13, November 2018, pp. 49-67. ISSN 2148-5704 DOI Number: 10.17822/omad.2018.110

Detaylı

SOSYO-EKONOMİK KRİTERLERE GÖRE SAMSUN İLİNİN KARADENİZ COĞRAFİ BÖLGESİ VE TÜRKİYE DEKİ YERİ

SOSYO-EKONOMİK KRİTERLERE GÖRE SAMSUN İLİNİN KARADENİZ COĞRAFİ BÖLGESİ VE TÜRKİYE DEKİ YERİ SOSYO-EKONOMİK KRİTERLERE GÖRE SAMSUN İLİNİN KARADENİZ COĞRAFİ BÖLGESİ VE TÜRKİYE DEKİ YERİ Giriş H. İbrahim ZEYBEK Gelişmişlik, belirli ölçütler bakımından ortalamanın üzerinde olmayı ifade etmektedir.

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR SUCUL BİYOMLAR SELİN HOCA SUCUL BİYOMLAR Sucul biyomlar, biyosferin en büyük kısmını oluşturur. Fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre tuzlu su ve tatlı su biyomları olmak üzere iki kısımda incelenir.

Detaylı

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası:

Başkale nin Tarihçesi: Başkale Coğrafyası: Başkale nin Tarihçesi: Başkale Urartular zamanında Adamma olarak adlandırılan bir yerleşme yeriydi. Ermeniler buraya Adamakert ismini vermişlerdir. Sonraları Romalılar ve Partlar arasında sınır bölgesi

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir.

Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara Batı Menteşe Dağları denir. Beşparmak, Karakümes ve Marçal Dağları'ndan oluşan dağlara "Batı Menteşe Dağları" denir. yukarıda adı geçen dağlardan oluşan "Doğu Menteşe Dağları" arasında arasında Çine Çayı Vadisi uzanır. Aydın iline

Detaylı

ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR. 2.Hafta ( )

ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA. ( Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR. 2.Hafta ( ) 2.Hafta (16-20.02.2015) ORMANCILIKTA UZAKTAN ALGILAMA (2014-2015 Bahar Yarıyılı) Prof.Dr. Mehmet MISIR Ders İçeriği Planlama Sistemleri Envanter Uzaktan Algılama (UA) Uzaktan Algılamanın Tanımı ve Tarihsel

Detaylı

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ

MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ MANİSA İLİ SARUHANLI İLÇESİ UYGULAMA İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU ÖLÇEK:1/1000 Pafta No: K19-d-01-b-3b / K19-d-02-a-4a PİM PLANLAMA BÜROSU Yılmaz Şevket KOCATUĞ / Şehir Plancısı Yarhasanlar

Detaylı

2016 Edremit Tarihçesi: Edremit Coğrafyası: Edremit Nüfus Yapısı:

2016 Edremit Tarihçesi: Edremit Coğrafyası: Edremit Nüfus Yapısı: Edremit Tarihçesi: Edremit kuruluşundan bugüne Edremit, Gümüşdere, Sarmansuyu gibi adlarla anılmıştır. Edremit ismi en eski olanıdır. Sarmansuyu adı; Şamran kanalından esinlenerek konulmuştur. Edremit

Detaylı

MEMNUNE BAHÇIVAN PLANLAMA BÜROSU

MEMNUNE BAHÇIVAN PLANLAMA BÜROSU 1.PLAN ÖNERİSİNİN KONUSU Manisa İli, Gördes İlçesi, Adnan Menderes (Kurtuluş) Mahallesi, mevcut-onaylı imar planlarında Açık Pazar Alanı olarak planlanmış alan ve çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı

Detaylı