JAVASCRIPT İSTEMCİ TARAFLI WEB PROGRAMLAMA (CLIENT SIDE WEB PROGRAMMING)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "JAVASCRIPT İSTEMCİ TARAFLI WEB PROGRAMLAMA (CLIENT SIDE WEB PROGRAMMING)"

Transkript

1 JAVASCRIPT İSTEMCİ TARAFLI WEB PROGRAMLAMA (CLIENT SIDE WEB PROGRAMMING)

2 BİLİNMESİ GEREKENLER İNTERNET BİLGİSİ HTML TEMEL WEB TASARIMI BİLGİSİ

3 PASİF SAYFA NEDİR? STANDART HTML KOMUTLARI İLE OLUŞTURULANVE SUNUCUYA KOYULAN, HER ÇAĞIRILDIĞINDA AYNI ŞEKİLDE GELEN, HERHANGİ BİR PROGRAM KODU (SCRIPT) İÇERMEYEN WEB SAYFALARIDIR.

4 AKTİF SAYFA NEDİR? HTML KODLARININ ARTIK BAZI İŞLER İÇİN YETERSİZ GELDİĞİNİ FARK EDEN TASARIMCILAR, BU EKSİKLİĞİ HTML KODLARININ ARASINA KOD YAZARAK GİDERMEYE ÇALIŞMIŞLARDIR. AKTİF WEB SAYFALARI ZİYARETÇİDEN VERİ ALABİLİR, ONLARI İŞLEYEBİLİR VE SONUCU ZİYARETÇİYE GÖNDEREBİLİR.

5 AKTİF SAYFA NEDİR? ÖRNEĞİN BİR SİTEYE GİRDİĞİNİZDE SİZE TARİHİ YAZABİLİR, SAAT A KADAR SİZE GÜNAYDIN, SAAT A KADAR TÜNAYDIN VE SAAT DEN SONRA İYİ AKŞAMLAR YAZABİLİR. BU SAYFA AKTİFTİR VE DEĞİŞEN GÜNE/SAATE GÖRE FARKLI MESAJLAR VERMEKTEDİR.

6 SCRIPT (BETİK) NEDİR? ÖĞRENİLMESİ VE KULLANILMASI KOLAY OLSUN DİYE BASİTLEŞTİRİLMİŞ/ SADELEŞTİRİLMİŞ, PROGRAMLAMA DİLİDİR. ÖRNEĞİN VBSCRIPT,VB NİN SADELEŞTİRİLMİŞ BİR VERSİYONUDUR. BU VERSİYONDA, PROGRAM YAZMAYI ZORLAŞTIRAN BAZI KURALLAR KALDIRILMIŞTIR.

7 SCRIPTING NEDİR? SCRIPT YAZMA İŞLEMİDİR. İKİ TÜRLÜ SCRIPT YAZILABİLİR: CLIENT SIDE (İSTEMCİ TARAFLI) SERVER SIDE (SUNUCU TARAFLI)

8 İSTEMCİ TARAFLI SCRIPTING NEDİR? TARAYICI TARAFINDAN ÇALIŞTIRILMASI İÇİN YAZILAN KODLARDIR. ZİYARETÇİ ADRES ÇUBUĞUNA BİR WEB ADRESİ YAZIP ÇAĞIRDIĞINDA, TARAYICIYA, HTML İLE BİRLİKTE SCRIPT KODLARI DA GÖNDERİLİR. TARAYICI KODLARI ALIR VE ZİYARETİNİN BİLGİSAYARINDA ÇALIŞTIRIR.

9 İSTEMCİ TARAFLI SCRIPTING NEDİR? BU YÖNTEMLE, KODLAR ZİYARETÇİNİN BİLGİSAYARINDA ÇALIŞTIRILDIĞINDAN SUNUCUNUN YÜKÜ DE HAFİFLETİLMİŞ OLUR. DOLAYISIYLA KODLAR DAHA HIZLI ÇALIŞIR. AMA XP İLE BİRLİKTE ARTIK KODLAR TARAYICIDA UYARI VERDİĞİNDEN İSTEMCİ TARAFLI KOD YAZIMI PEK TERCİH EDİLMEMEKTEDİR.

10 İSTEMCİ TARAFLI SCRIPTING İSTEMCİ İndex.html <html><head> </head><body> <script> A=1; A=A+1; </script> </body></html> SUNUCU KODLAR HTML SAYFASININ İÇİNDEDİR VE İSTEMCİDE ÇALIŞIR

11 NEREDE KULLANILIR? GÜVENLİĞİN ÖNEMLİ OLMADIĞI, WEB SAYFALARINI GÖRSELLEŞTİRME VE ETKİNLEŞTİRNE İŞLEMLERİNDE KULLANILIR. SAYFA RENKLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ, ANİMASYONLU FARELER V.B İŞLEMLER İÇİN İSTEMCİ TARAFLI SCRIPTING KULLANILIR.

12 DEZAVANTAJI NEDİR? HER TARAYICI HER SCRIPT DİLİNİ DESTEKLEMEYEBİLİR. ÖRNEĞİN FIREFOX VBSCRIPT İ DESTEKLEMEZ. DOLAYISIYLA, INTERNET EXPLORER DA SORUNSUZ ÇALIŞAN KODLAR NETSCAPE DE ÇALIŞMAZ. JAVASCRIPT HEMEN HEMEN TÜM TARAYICILAR TARAFINDAN DESTEKLENİR.

13 AVANTAJI NEDİR? KODLAR ZİYARETÇİNİN BİLGİSAYARINDA ÇALIŞTIRILDIĞI İÇİN SUNUCUNUN YÜKÜ HAFİFLETİLMİŞ OLUR.

14 SUNUCU TARAFLI SCRIPTING NEDİR? KODLAR SUNUCU ÜZERİNDE ÇALIŞIR VE SONUÇLAR BİR HTML BELGESİ OLARAK TARAYICIYA GÖNDERİLİR. BURADA ÖNEMLİ OLAN KONU; TARAYICINIZ NE OLURSA OLSUN SAYFANIZ VE KOD SONUÇLARI TAM OLARAK GÖRÜNECEKTİR. ÇÜNKÜ SUNUCUDA ÇALIŞAN KODUN SONUÇLARI TARAYICIYA HTML OLARAK GÖNDERİLİR.

15 SUNUCU TARAFLI SCRIPTING İSTEMCİ SUNUCU index.asp A=1 A=A+1 SONUÇ <html><head> </head><body> SONUÇ </body></html> KODLAR SUNUCUDA ÇALIŞIR VE SONUÇLAR HTML OLARAK GÖNDERİLİR

16 DEZAVANTAJI NEDİR? TÜM KODLAR SUNUCUDA ÇALIŞTIĞI İÇİN DONANIM OLARAK ÇOK İYİ BİR SUNUCU GEREKMEKTEDİR.

17 AVANTAJI NEDİR? HERHANGİ BİR SCRIPT DİLİNİ DESTEKLEYEN TARAYICI GEREKMEZ, SONUÇLAR TÜM TARAYICILARDA GÖRÜNÜR. KODLAR SUNUCUDA ÇALIŞTIĞI İÇİN ZİYARETÇİLERDEN KORUNMUŞ OLUR. YANİ KAYNAK KODLARINI HERKES GÖREMEZ.

18 HANGİ TARAF? WEB SAYFALARINI GÖRSELLEŞTİRME V.B. İŞLEMLER İÇİN İSTEMCİ TARAFLI SCRIPTING TERCİH EDİLEBİLİR. BU DURUMDA IE GÜVENLİK UYARISI VERİR. ZİYARETÇİLER BU UYARILARDAN TEDİRGİN OLDUĞU İÇİN ARTIK PEK TERCİH EDİLMİYOR. TİCARİ VE GİZLİLİĞİN ÖNEMLİ OLDUĞU İŞLER İÇİN SUNUCU TARAFLI SCRIPTING KULLANILIR.

19 HANGİ SCRIPT DİLİ? HEMEN HEMEN TÜM TARAYICILAR TARAFINDAN DESTEKLENDİĞİNDEN DOLAYI İSTEMCİ TARAFLI SCRIPTING İÇİN JAVASCRIPT KULLANILIR. SUNUCU TARAFLI İŞLEMLER İÇİN PHP VEYA ASP.NET KULLANILIR. DİKKAT! JAVASCRIPT KODLARI ZİYARETÇİ BİLGİSSAYARINDA, PHP/ASP.NET KODLARI SUNUCUDA ÇALIŞIR.

20 JAVA? / JAVASCRIPT? JAVA İLE JAVASCRIPT GENELDE KARIŞTIRILMAKTADIR. AMA FARKLI DİLLERDİR. JAVA, SUN FİRMASI TARAFINDAN YAZILMIŞ BİR PROGRAMLAMA DİLİDİR. SONUÇTA İŞLETİM SİSTEMLERİNDEN BAĞIMSIZ BİR PROGRAM ELDE EDERSİNİZ. YANİ EXE VEYA COM UZANTILI DOSYA OLUŞTURUR. JAVASCRIPT, NETSCAPE FİRMASI TARAFINDAN C/JAVA DİLİNDEN ESİNLENİLEREK YAZILMIŞTIR. YORUMLANMASI İÇİN BİR TARAYICIYA İHTİYAÇ DUYAR. BU YÜZDEN SCRIPT DİLİDİR. JAVASCRIPT, HTML DOSYASININ İÇİNE GÖMÜLÜDÜR. SONUÇTA ELİNİZDE EXE VEYA COM UZANTILI BİR DOSYA YOKTUR.

21 NEDEN SCRIPT ÖĞRENİYORUZ? HTML İLE SADECE DURAĞAN (STATİK) SAYFALAR YAPABİLİRSİNİZ. YANİ ZİYARETÇİYE SADECE BİR TAKIM BİLGİLER GÖSTEREBİLİRSİNİZ. OYSA SCRIPT KULLANARAK DİNAMİK, ZİYARETÇİ İLE ETKİLEŞİMLİ SAYFALAR HAZIRLAYABİLİRSİNİİZ. ÖRNEĞİN ZİYARETÇİDEN BOY/KİLO BİLGİSİNİ ALIP KİLO UYGUNLUĞUNU HESAPLAYABİLİR, SONUCA GÖRE KENDİSİNE KİLO KONUSUNDA TAVSİYEDE BULUNABİLİRSİNİZ.

22 JAVASCRIPT NASIL KULLANILIR? HTML KODLARININ ARASINA SCRIPT YAZMAK İÇİN <SCRIPT>...</SCRIPT> TAGI KULLANILIR. <SCRIPT TYPE= TEXT/JAVASCRIPT > </SCRIPT>

23 ÖRNEK <html> <head></head> <body> <script type= text/javascript"> alert ( Selam ); </script> </body> </html>

24 ESKİ TARAYICILARDA DURUM ESKİ TARAYICILAR (2.0 VE ÖNCESİ) SCRIPTLERİ ÇALIŞTIRMAZ VE HATA VERİRLER. BUNUN İÇİN SCRIPTLER AÇIKLAMA TAGININ İÇİNE YAZILIR (SAKLANIR). <script type= text/javascript"> <! KODLAR... --> </script>

25 <NOSCRIPT> TAKISI JAVASCRIPT DESTEKLEMEYEN BİR TARAYICIDA HERHANGİ BİR İLETİNİN GÖRÜNMESİNİ SAĞLAR. <script type= text/javascript"> <! KODLAR... --> </script> <noscript>tarayıcınız JavaScript kodlarını çalıştırmıyor! </noscript>

26 SCRIPT NEREYE YAZILMALI? BİR SCRIPT DÖRT FARKLI BÖLÜME YAZILABİLİR: HEAD BÖLÜMÜ BODY BÖLÜMÜ HARİCİ.JS DOSYASINA OLAY YÖNLENDİRİCİLERİNE

27 HEAD BÖLÜMÜNE NEDEN YAZILIR? HEAD BÖLÜMÜNE FONKSİYON VE ALT PROGRAMLAR (PROSEDÜRLER) YAZILIR. BU ŞEKİLDE WEB SAYFASI YÜKLENDİĞİNDE BU KODLAR KULLANIMA HAZIR HALE GELMİŞ OLUR VE BODY BÖLÜMÜNDEKİ KODLAR TARAFINDAN ÇAĞRILABİLİRLER.

28 FONKSİYONLAR & ALT PROGRAMLAR (PROSEDÜRLER) HEAD BÖLÜMÜNE YERLEŞTİRİLEN PROSEDÜRLER SAYFA YÜKLENDİĞİNDE ÇALIŞMAZ. HERHANGİ BİR KOD TARAFINDAN ÇAĞIRILDIĞINDA VEYA BİR OLAY İLE TETİKLENDİĞİNDE ÇALIŞIRLAR. <html> <head> <script type= text/javascript"> KOMUTLAR... </script> </head>

29 BODY BÖLÜMÜNE NEDEN YAZILIR? BODY BÖLÜMÜNE YAZILAN SCRIPTLER SAYFA YÜKLENDİĞİNDE OTOMATİK OLARAK ÇALIŞIRLAR. YANİ, BİR KODUN, SAYFA YÜKLENDİĞİNDE OTOMATİK OLARAK ÇALIŞMASINI İSTİYORSANIZ BODY BÖLÜMÜNE YAZMALISINIZ.

30 HARİCİ JAVASCRIPT DOSYALARI BAZI KODLAR.JS UZANTILI BİR METİN DOSYASINA KAYDEDİLİP SAYFA İÇERİSİNE ÇAĞRILABİLİR: <script type= text/javascript src= kodlar.js > </script> BÖYLECE YAZDIĞIMIZ BİR KODU DİĞER SAYFALARDA DA KULLANABİLİRİZ.

31 OLAY YÖNLENDİRİCİLERİ (EVENT HANDLERS) BİR OLAY GERÇEKLEŞTİĞİNDE BAZI KODLARIN ÇALIŞMASI SAĞLANIR. <input type= button value= Tıkla onclick= alert( Selam ) > YUKARIDAKİ KODLA, BUTONA TIKLADIĞIMIZDA Selam YAZAN BİR MESSAGEBOX ÇIKAR.

32 AÇIKLAMALAR // TEK SATIR AÇIKLAMA DOCUMENT.WRITE ( SELAM ) // AÇIKLAMA /* PARAGRAF */ /* 1. SATIR 2. SATIR 3.SATIR */

33 DEĞİŞKENLER DEĞİŞKENLER JAVASCRİPT'TE VE DİĞER PROGRAMLAMA DİLLERİNDE OLDUĞU GİBİ BİLGİ DEPOLAMAK VE BU BİLGİYİ KULLANMAK AMACIYLA KULLANILIRLAR. DEĞİŞKENLER "VAR" KOMUTU İLE OLUŞTURULURLAR. KARAKTER OLARAK KULLANILDIKLARINDA İŞLEM YAPILAMAZLAR. ANCAK NÜMERİK OLARAK KULLANILDIKLARINDA İŞLEM YAPABİLİRLER.

34 DEĞİŞKEN TANIMLAMA var sayi; var sayi1=10; var yazi1="10"; Var ad= alican ;

35 DEĞİŞKEN TANIMLAMA KURALLARI GENEL OLARAK C DİLİ DEĞİŞKEN TANIMLAMA KURALLARI GEÇERLİDİR DEĞİŞKEN İSİMLERİ HARF VEYA _ KARAKTERİ İLE BAŞLAYABİLİR. YANİ DEĞİŞKENİN İLK KARAKTERİ RAKAM OLAMAZ. JAVASCRIPT KOMUTLARI DEĞİŞKEN OLARAK KULLANILAMAZ. BÜYÜK/KÜÇÜK HARF DUYARLIDIR. DEĞİŞKEN İSİMLERİNDE BOŞLUK, NOKTA, VİRGÜL, #, - GİBİ ÖZEL İŞARETLER VE TÜRKÇE KARAKTERLER KULLANILMAZ.

36 VERİTİPLERİ NUMBER (SAYI) STRING (METİN) BOOLEAN (MANTIKSAL DEĞER) UNDEFINED (DEĞER ATANMAMIŞ) NULL (HİÇ, TANIMLANMAMIŞ DEĞER) NaN (GEÇERSİZ SAYI)

37 VERİTİPİ DÖNÜŞÜMÜ JAVASCRIPT TE VERİTİPİ, İÇERİSİNE ATANAN DEĞERE GÖRE OTOMATİK OLARAK DEĞİŞİR. var x= ali ; x=3; x=true; x=new array( a,1);

38 TYPEOF() FONKSİYONU FONKSİYONA PARAMETRE OLARAK VERİLEN DEĞERİN VERİTİPİNİ DÖNDÜRÜR. var ad= fahrettin, yas=38; document.write(typeof(ad)); document.write( <br> ); document.write(typeof(yas));

39 DEĞİŞKENLERİN KAPSAMA ALANI DEĞİŞKENLERİ GENEL VE YEREL OLARAK İKİYE AYIRABİLİRİZ: GENEL DEĞİŞKENLER SAYFADA <SCRIPT> TAGININ İÇİNDE TANIMLANIR VE SAYFANIN HER YERİNDE KULLANILABİLİR. BU TÜR DEĞİŞKENLER GENELDE HEAD BÖLÜMÜNDE TANIMLANIR. LOCAL DEĞİŞKENLER İSE FONKSİYON İÇİNDE TANIMLANIR VE SADECE FONKSİYON İÇİNDE KULLANILABİLİRLER.

40 DEĞİŞKENLERİN KAPSAMA ALANI var a=5, b=10;//fonksiyon dışında,genel function islem(),a= ali ; b= veli ; Var c= ahmet ; //fonksiyon içinde, yerel - islem(); document.write( a= +a+ b= +b+ c= +c);

41 DİKKAT! FORM ELEMANLARINA YAZILAN HER TÜRLÜ VERİ STRING KABUL EDİLİR. BUNLARI TAMSAYI VEYA ONDALIKLI SAYIYA DÖNÜŞTÜRMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ FONKSİYONLAR KULLANILIR: parseint() //TAMSAYI parsefloat() //ONDALIKLI SAYI

42 STRING() & NUMBER() BU FONKSİYONLAR VERİLEN DEĞERİN TİPİNİ DÖNÜŞTÜRÜR. Var s1= 12 ; Var s2= abc23 ; Document.write(Number(s1)+1); //sonuç:13 Document.write(String(s1)+s2); //sonuç:12abc23

43 BİLGİ GİRİŞİ ZİYARETÇİDEN BİLGİ ALMA İKİ ŞEKİLDE OLABİLİR: JAVASCRİPT İN PROMPT() KOMUTUYLA DİĞERİ İSE FORM YOLUYLA

44 PROMPT() AÇILAN BİR MESAJ KUTUSU İLE VERİ ALINIR prompt ("Sorulan soru", Varsayılan değer"); ÖRNEĞİN: var yas=prompt ( Yaşınızı giriniz?");

45 ALERT() MESAJ KUTUSU İLE BİLGİLENDİRME YAPILMASINI SAĞLAR. Alert ( Web Sitemize Hoşgeldiniz! );

46 CONFIRM() TAMAM VE İPTAL DÜĞMESİ OLAN BİR MESAJ KUTUSU AÇAR. YES DÜĞMESİNE TIKLANDIYSA TRUE, İPTAL DÜĞMESİNE TIKLANDIYSA FALSE DÖNDÜRÜR.

47 SAYFAYA BİLGİ YAZDIRMA HTML SAYFASINA VERİ YAZDIRMAK İÇİN WRITE() KOMUTU KULLANILIR. document.write ("görüntülenmek istenenler", değişken_ismi );

48 UYGULAMA <script type= text/javascript > <! //Kodları eski tarayıcılardan gizliyoruz var sayi; sayi=prompt("sayı giriniz"); document.write (sayi); Alert ( Girdiğiniz sayı= +sayi); // Saklamayı bitir --> </script>

49 JAVASCRIPT İÇİNDE HTML EĞER JAVASCRIPT İÇİNDE HERHANGİ BİR HTML KOMUTU KULLANILACAKSA ÇİFT TIRNAK İÇİNE ALINIR. ÖRNEK: document.write ("Merhaba", "<br>", Nasılsınız? )

50 UYGULAMA <script type="text/javascript"> var sayi; sayi=prompt("sayı giriniz"); document.write ("GİRDİĞİNİZ SAYI AŞAĞIDA <BR>"+sayi); </script>

51 OPERATÖRLER C DE KULLANILAN +, -, =, /, ++, --, GİBİ OPERATÖRLER AYNEN JAVASCRIPT TE DE KULLANILIR. HEPSİ C DE ÖĞRENDİĞİMİZ GİBİ İHTİYAÇ HALİNDE C# DERS SLAYTLARINA BAKINIZ

52 KOŞULLAR VE DÖNGÜLER HEPSİ C DE ÖĞRENDİĞİMİZ GİBİ İHTİYAÇ HALİNDE C# DERS SLAYTLARINA BAKINIZ

53 FONKSİYONLAR Function (parametreler) { İşlemler; }

54 UYGULAMA PARAMETRESİZ FONKSİYON: <script type="text/javascript"> Function mesaj(),alert ( Merhaba );- </script> <input type= button value= Tıkla onclick= mesaj() >

55 UYGULAMA TEK PARAMETRELİ FONKSİYON: <head><script> function kare(x) { var sonuc; sonuc=x*x; return sonuc; } </script></head> <body> <script> var a=prompt("sayı1:"); document.write("sayının karesi="+kare(a)); </script> </body>

56 UYGULAMA İKİ PARAMETRELİ FONKSİYON: <head><script> function topla(x,y) { var sonuc; sonuc=x+y; return sonuc; } </script></head> <body><script> var a=prompt("sayı1:"); a=number(a); var b=prompt("sayı2:"); b=number(b); document.write("sonuç="+topla(a,b)); </script></body>

57 OLAY YÖNETİCİLERİ (EVENT HANDLERS) JAVASCRIPT, EVENT-DRIVEN, YANİ, OLAY GÜDÜMLÜ (OLAYLARLA YÖNLENDİRİLEN) PROGRAMLAMAYA İMKAN SAĞLAYAN BİR DİLDİR. OLAY YÖNETİCİSİ, BİR OLAY MEYDANA GELDİĞİNDE, BİR İŞLEMLER GRUBUNU HAREKETE GEÇİREN NESNEDİR.

58 OLAY YÖNETİCİLERİ (EVENT HANDLERS) BİR HTML ELEMANINA OLAY YÖNLENDİRİCİSİ AŞAĞIDAKİ GİBİ EKLENİR: <etiket eventhandler= javasctript kodu > <a href= index.html onclick= alert( selam ) > Anasayfaya git </a> VEYA <a href= javascript:; onclick= alert( selam ) > </a>

59 ÇOK KULLANILAN BAZI OLAYLAR (EVENTHANDLER) onclick //buton veya bir linkin tıklanması. onfocus // metin kutusu, metin alanı veya seçim listesinin odaklanması. onblur //metin kutusunun ilgi odağı olmaktan çıkması, diğer nesneye geçilmesi. onchange //metin kutusu, metin alanı veya seçim listesinin değişmesi. onload //sayfanın yüklenmesi.

60 ÇOK KULLANILAN BAZI OLAYLAR (EVENTHANDLER) onunload // sayfanın kapanması onsubmit // formun onaylanması onreset // form iptalinde onmouseover // farenin link üzerinden geçmesi onmousemove // farenin hareket etmesi

61 SAYFA AÇILDIĞINDA KODLARIN ÇALIŞMASI <head> <script> Function acuyar() { Alert( Sitemize hoş geldiniz! ) } </script> </head> <body onload= acuyar() > </body>

62 SAYFA KAPANDIĞINDA KODLARIN ÇALIŞMASI <head> <script> Function kapatuyar() { Alert( Gene bekleriz! ) } </script> </head> <body onunload= kapatuyar() > </body>

63 BUTONA TIKLANDIĞINDA KODLARIN ÇALIŞMASI <head> <script> Function tikla() { Alert( Butona tıkladınız! ) } </script> </head> <body> <input type= button value= Tıkla onclick= tikla() > </body>

64 JAVASCRIPT NESNELERİ JAVASCRIPT TAM ANLAMIYLA NESNE TABANLI BİR DİL OLMASA DA İÇERİSİNDE ÖNCEDEN TANIMLI NESNELER VARDIR. DAHA ÖNCEDEN GÖRDÜĞÜMÜZ BAZI FONKSİYONLAR BU NESNELERE ÖRNEKTİR.

65 JAVASCRIPT TE BAZI HAZIR NESNELER STRING //metin işlemlerinde kullanılır ARRAY //dizi işlemlerinde kullanılır BOOLEAN //true false işlemleri yapılır DATE //tarih işlemlerinde kullanılır NUMBER //sayısal işlemlerde kullanılır MATH //matematiksel işlemlerde kullanılır

66 STRING NESNESİ Bold() //kalınlaştırır Italics() //eğik tolovercase() //küçük harfe çevir touppercase() //büyük harfe çevir Fontcolor() //metin rengi Fontsize() //metin boyutu Concat() //değişke değer ekler Replace(«değer1», «değer2»)

67 ARRAY NESNESİ DİZİ TANIMLAR Var gunler=new Array(); Sort() //dizi elemanlarını sıralar Reverse() //dizideyi sıralamayı ters çevirir Lenght //dizi eleman sayısı Push() //dizi sonuna değer ekler Unshift() //dizi başına değer ekler Pop() //en son elemanı siler Shift() //ilk elemanı siler Splice(indeks, adet) //eleman siler

68 SAYISAL SIRALAMA SORT() METODU ELEMANLARI STRING KABUL EDER VE METİNSEL SIRALAMA YAPAR. SAYISAL DEĞERLERİ SIRALAMAK İÇİN: Var dz=new Array(8,10,50,160,83,19) dz.sort(function(a,b){return(a-b)}) For(var i=0;dz.length;i++),document.write(dz*i++ );-

69 BOOLEAN MANTIKSAL İŞLEMLERDE KULLANILIR. Var evli=true; tostring() //mantıksal değeri metne çevirir valueof() //nesnenin aldığı değeri verir

70 DATE NESNESİ Date() //Sistem tarihi & saati getdate() //tarih nesnesinin günü gethours() //tarih nesnesinin saati getminutes() //tarih nesnesinin dakikası tostring() // metne çevirir

71 DATE NESNESİ Var tarih=new Date(); Var yil=tarih.getfullyear() //Yıl Var ay=tarih.getmonth() //Ay Var gun=tarih.getdate() //Gün Var saat=tarih.gethours() //Saat Var dk=tarih.getminutes() //Dakika Document.write(gun+ : +ay+ : +yil); Document.write(saat+ : +dk);

72 NUMBER NESNESİ tofixed() //virgülden sonraki karakter sayısı tostring() //metne çevirir valueof() //değişken değeri NaN //Sayı olmadığını belirtir

73 MATH NESNESİ PI() // PI değeri Abs() // mutlak değer Pow(x,y) //x in y kuvveti Random() //0-1 arası rasgele sayı Sqrt() //karekök valueof() //değişken değeri Ceil()//kendinden 1 büyük sayıya yuvarla Round() //yuvarla Floor() //kesirli değerin tamsayı kısmı

74 GİRİLEN SAYININ KÜPÜ <script> var s; s=prompt( Sayı:"); //s=number(s); document.write( Sayının küpü="+pow(s,3)); </script>

75 DAİRENİN ALANI & ÇEVRESİ <script> var r,alan,cevre; r=prompt("yarıçap:"); //r=number(r); alan=math.pi*r*r; cevre=2*math.pi*r; document.write("alan="+alan + " " + "Çevre="+ cevre); </script>

76 ZAMANLAMA İŞLEMLERİ BAZI KODLARIN BELİRLİ ARALIKLARLA VEYA BELLİ BİR GECİKMEYLE ÇALIŞMASINI SAĞLAMAK İÇİN ZAMANLAYICILAR KULLANILIR. SETTIMEOUT() CLEARTIMEOUT() SETINTERVAL() CLEARINTERVAL()

77 SETTIMEOUT() BELİRLİ KODLARI BELİRTİLEN ZAMAN SONUNDA SADECE BİR DEFA ÇALIŞIRIR. Window.setTimeout(«kodlar»,zaman) VEYA Var zaman=window.settimeout(«kodlar»,zaman) ŞEKLİNDE KULLANILIR. ZAMAN DEĞERİ MS CİNSİNDEN BELİRTİLİR.

78 SETTIMEOUT() Function zaman(),alert «2 saniye oldu!!!»- Window.setTimeout(«zaman(),2000»);

79 CLEARTIMEOUT() SETTIMEOUT() METODUYLA OLUŞTURULMUŞ ZAMANLAMA İŞLEMİNİ İPTAL EDER. BU METODU KULLANMAK İÇİN SETTIMEOUT() BİR DEĞİŞKENE ATANMALIDIR. Window.clearTimeout(zaman);

80 SETINTERVAL() BELİRLİ ARALIKLARLA KODLARIN ÇALIŞMASINI SAĞLAR. Window.setInterval(«kodlar»,zaman); VEYA Var z=window.setinterval(«kodlar»,zaman);

81 CLEARINTERVAL() SETINTERVAL() METODUYLA OLUŞTURULMUŞ ZAMANLAYICIYI İPTAL EDER.

82 KRONOMETRE <script type="text/javascript" language="javascript"> var i=0; function say() { document.getelementbyid("kutu").innerhtml=i; i++; } </script> </head> <body> <div id="kutu"></div> <script type="text/javascript" language="javascript"> var zaman=window.setinterval("say()",1000); </script>

83 TARAYICI NESNELERİ NASIL VISUAL STUDIO DA FORM, TEXTBOX, CHECKBOX, RADIO GİBİ NESNELER VARSA, JAVASCRIPT TE DE KENDİNE ÖZEL NESNELER VARDIR. BU NESNELERİN ÖZELLİK VE METOTLARI KULLANILARAK DEĞİŞİK İŞLEMLER YAPILABİLİR.

84 TARAYICI NESNELERİ JAVASCRIPT İN KENDİNE ÖZEL FORM VE FORM ELEMANLARI YOKTUR. BUNUN İÇİN HTML FORM VE ELEMANLARINI KULLANIR. YANİ FORMLAR HTML KOMUTLARIYLA OLUŞTURULUR, FORMDAKİ VERİLER JAVASCRIPT KOMUTLARIYLA ALINIR VE İŞLENİR.

85 TARAYICI NESNELERİ JAVASCRIPT TE NESNELER, ADINA DOM DENİLEN BİR MODELLE ANILIR. BU MODELDE TARAYICI, TARAYICIDAKİ SAYFA, SAYFADAKİ FORM VE ELEMANLAR BİRER NESNE OLARAK KABUL EDİLİR.

86 NESNELER (DOM/DOCUMENT OBJECT MODEL) WINDOW (PENCERE) DOCUMENT (PENCEREDEKİ SAYFA) FORM RADIO TEXT TAMAM SUBMIT

87 TARAYICI NESNELERİ WINDOW DOCUMENT NAVIGATOR LOCATION HISTORY SCREEN

88 WINDOW NESNE & METOTLARINDAN BAZILARI window.name //PENCERE ADI window.status //DURUM ÇUBUĞU METNİ Closed //PENCERE AÇIK MI KAPALI MI? alert() //UYARI KUTUSU confirm() //ONAY KUTUSU prompt() //VERİ GİRİŞ KUTUSU open() //YENİ PENCERE AÇAR close() //AKTİF PENCEREYİ KAPATIR

89 LOCATION NESNE & METOTLARINDAN BAZILARI location.href //SAYFANIN URL ADRESİ location.protocol //KULLANILAN PROTOKOL (HTTP, FTP, FILE) location.hostname //SUNUCU ADI location.port //URL PORT NO location.pathname //DOSYANIN FİZİKSEL ADRESİ Location.assign() //TARAYICIYA SAYFA YÜKLER location.reload() //AKTİF SAYFAYI YENİDEN YÜKLER Location.replace() //TARAYICIDAKİ SAYFAYI BAŞKA BİR SAYFA İLE DEĞİŞTİRİR.

90 HISTORY NESNE & METOTLARINDAN BAZILARI WINDOW NESNESİ İLE KULLANILIR: Window.history history.current //MEVCUT SAYFA history.lenght //ZİYARET EDİLMİŞ SAYFA ADEDİ history.back() //ÖNCEKİ SAYFAYA GİT history.forward() //SONRAKİ SAYFAYA GİT History.go(-x) // X SAYFA GERİ GİDER

91 DOCUMENT NESNE & METOTLARINDAN BAZILARI document.title //SAYFA BAŞLIĞI document.bgcolor //SAYFA ARDALANI document.fgcolor //SAYFA YAZI RENGİ document.linkcolor //LİNK RENGİ document.lastmodified //GÜNCELLEME TARİHİ document.write() //SAYFAYA YAZ document.clear() //SAYFAYI TEMİZLE getelementbyid() //ID NOLU ELEMAN getelementbyname() // NAME ADLI ELEMAN

92 NAVIGATOR NESNESİ TARAYICILAR JAVASCRIPT TARAFINDAN BİR NESNE OLARAK ALGILANIR. BU NESNENİN BAZI ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE SIRALANABİLİR. Navigator.Appname // tarayıcı adı Navigator.appversion //tarayıcının versiyonu Navigator.appcodename //tarayıcının kod adı Navigator.useragent // tarayıcının sunucuya //(server) kendini tanıtırken verdiği isim

93 SCREEN NESNESİ KULLANICININ EKRAN BİLGİSİNİ ALIR. Colordepth() //RENK DERİNLİĞİ Width() //EKRAN GENİŞLİĞİ Height() //EKRAN YÜKSEKLİĞİ

94 UYGULAMA <script type= text/javascript"> document.write("şu anda kullandığınız tarayıcının özellikleri :", "<br>"); document.write(navigator.appname + navigator.appversion + navigator.appcodename + navigator.useagent ) ; </script>

95 PENCERE ÖZELLİKLERİ window.open (" Bilimsel Ltd.", " menubar=no, toolbar=no, scrollbars=yes, location=yes, width=200, heigt=300";)

96 LOCATION (ÖRNEK) <script language= javascript"> document.write "Protokol:" & location.protocol & "<br>" document.write "Sunucu Adı:" & location.hostname & "<br>" document.write "Port:" & location.port & "<br>" document.write "Dosya adresi:" & location.pathname & "<br>" </script>

97 STATUS BAR KULLANIMI STATUS BAR WINDOW NESNESİNDE TARAYICILARIN EN ALT KISMINDA YER ALAN HANGİ DOSYAYA GİDİLECEĞİ VEYA YÜKLENDİĞİ İLE İLGİLİ BİLGİ VEREN KISIMDIR. STATUS BARI DEĞİŞTİRMEK İÇİN ŞU KODLARI YAZMALIYIZ: window.status= bilimselden merhaba!"; BU ŞEKİLDE KULLANDIĞIMIZ BİR STATUS KODU İLE SAYFA AÇIK KALDIĞI SÜRECE YAZI KARŞIMIZDA OLACAKTIR.

98 UYGULAMA <html><head><title>onclick</title> <script type= text/javascript"> <!- - function merhaba() {alert ("beni tikladiniz"); } --> </script> </head> <body> <input type="button" name="tikla" value="tikla" onclick=merhaba()> </body> </html>

99 UYGULAMA <html> <head><title>onmouseover ve onmouseout </title> <script type= text/javascript"> <! function uzerinde(),window.status="tıklayınca Bilimsel e gidecek " - function disinda(),window.status= Bilimsel e tıkla " - --> </script> </head> <body> <a href=" onmouseover = uzerinde() onmouseout =disinda()> BİLİMSEL </a> </body> </html>

100 JAVASCRIPT İLE ETKİLEŞİMLİ FORMLAR FORMLAR ZİYARETÇİLERDEN VERİ ALMAK İÇİN KULLANILAN ARAYÜZLERDİR. FORMLARDAN ALINAN VERİLERİN KONTROLÜ VE İŞLENMESİ BU NEDENLE ÇOK ÖNEMLİDİR.

101 FORM BİR BELGEDEKİ (DOCUMENT) FORMDUR. AŞAĞIDAKİ GİBİ ÖZELLİK VE METOTLARA SAHİPTİR. action //formdaki verilerin gönderileceği sayfa name //formun adı method //postalama metodu value //bir metin kutusu ya da metin alanı metni Length //Formdaki eleman sayısı Submit() //bilgiler action ile belirtilen sayfaya gönderilir Reset() //formdaki bilgiler silinir

102 POSTALAMA METODU FORMDAKİ VERİLER 2 ŞEKİLDE HEDEF SAYFAYA GÖNDERİLİR: GET: BİLGİLER ADRES ÇUBUĞU ÜZERİNDEN GÖRÜNÜR ŞEKİLDE GİDER. EN FAZLA 3 KB BİLGİ GÖNDERİLEBİLİR. POST:BİLGİLER GİZLİ OLARAK GİDER VE BOYUT KISITLAMASI YOKTUR. AKSİ İSTENMEDİKÇE POST METODUNU KULLANIN.

103 DOM TABLOSUNDA FORM NESNESİ FORM BUTTON CHECKBOX RADIO TEXTAREA HIDDEN PASSWORD RESET SELECT SUBMIT TEXT

104 FORM NESNESİ ÖZELLİK METOT EVENTHANDLER Form.Submit() onsubmit Form.Reset() onreset Form.Submit() // Form içeriğini gönderir Form.Reset() // Form içeriğini siler onsubmit // Form içeriğini göndermek için yapılan tıklama onreset // Form içeriğini silmek için yapılan tıklama

105 TEXT/TEXTAREA/PASSWORD NESNESİ ÖZELLİK METOT EVENTHANDLER value Focus() onfocus name Blur() onblur Select() onselect onchange Value // Girdi alanının string cinsinden değeri Name // Girdi alanının ismi Focus() // Kürsorü girdi alanına taşır Blur() // Kürsorü girdi alanından sonraki alana götürme Select() // Alandaki metin seçilir

106 ONAY (CHECKBOX) NESNESİ ÖZELLİK METOT EVENTHANDLER value Click() onclick name checked

107 SEÇENEK (RADIO) NESNESİ ÖZELLİK METOT EVENTHANDLER value Click() onclick name checked

108 SEÇİM (SELECT) NESNESİ ÖZELLİK METOT EVENTHANDLER length Focus() onfocus name Blur() onblur selectedindex onchange Options[i].text Options[i].value Options[i].selected Options[i].index

109 FORM UYGULAMALARI-1 <body> <form name="formum" action="form.html" onsubmit="uyar()"> Ad: <input type="text" name="adsoyad" /> <input type="submit" value="tıkla"/> </form> <script type="text/javascript"> function uyar() { var ad; ad=document.getelementbyname( adsoyad ).value; alert("adınız: " + ad); } </script> </body>

110 FORM UYGULAMALARI-2 <body> <form name="formum" action="form.html" onsubmit= hesapla()"> Ad: <input type="text" name="adsoyad" /> Boy: <input type="text" name= boy" /> Kilo: <input type="text" name= kilo" /> <input type="submit" value="tıkla"/> </form> <script type="text/javascript"> function hesapla() { var fark, ad, boyu,kilosu; ad= document.getelementbyname( adsoyad ).value; boyu= document.getelementbyname( boy ).value; kilo= document.getelementbyname( kilo ).value; fark=math.abs(boy-kilo); if (fark<10) alert( sayın " + ad + kilonuz normal ); else alert( sayın " + ad + kilonuz fazla ); - </script> </body>

111 FORM UYGULAMALARI-3 FORM ALANININ KONTROLÜ: <body> <form name="formum" action="form.html" onsubmit="kontrol()"> Ad: <input type="text" name="adsoyad" /> <input type="submit" value="tıkla"/> </form> <script type="text/javascript"> function kontrol() { if (document.getelementsbyname( adsoyad ).value.length<2) alert("adınızı doğru giriniz"); } </script> </body>

112 HATA DENETİMİ Try {//Hata olabilecek kodlar;} Catch(err),//Hata olduğunda çalışacak kodlar;- Finally,//Hata olsada olmasada çalışacak kodlar;-

113 HATA DENETİMİ <script> Try { hesapla(); Document.write( Hesapla fonksiyonu çağırıldı! ); } Catch(err) { alert(err.message);//oluşan hata bildirilir } </script>

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ

JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ JAVASCRIPT JAVASCRIPT DİLİ Netscape Navigator 2.0 ile birlikte geliştirilen JavaScript dili istemci taraflı (client-side) script dilidir. Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ya da kullanıcıyla iletişim

Detaylı

BETİK DİLİ / JAVASCRIPT. Web Tasarımı ve Programlama

BETİK DİLİ / JAVASCRIPT. Web Tasarımı ve Programlama Web Tasarımı ve Programlama Tanım ve Genel Bilgi Betik Dili; Web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılan, istemci tarafında çalışan bir dildir. HTML etiketleri

Detaylı

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1

Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net. http://www.serkanaksu.net/ 1 Öğr. Gör. Serkan AKSU http://www.serkanaksu.net http://www.serkanaksu.net/ 1 JavaScript JavaScript Nedir? Nestcape firması tarafından C dilinden esinlenerek yazılmış, Netscape Navigator 2.0 ile birlikte

Detaylı

2 JAVASCRIPT TEMELLER

2 JAVASCRIPT TEMELLER ++JAVASCRIPT-icindekiler 4/1/10 4:35 AM Page vii Ç NDEK LER 1 JAVASCRIPT E G R fi 1 Javascript Kodlar n HTML Sayfas çerisine Eklemek 3 Kodlar Aras na Aç klama Sat rlar Eklemek 6 Kodlar m z Eski Sürüm Taray

Detaylı

1 JAVASCRIPT NEDİR? 1

1 JAVASCRIPT NEDİR? 1 İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 JAVASCRIPT NEDİR? 1 2 TEST ORTAMINI TANIMAK (FİREFOX VE FİREBUG) 5 Firefox 6 Firebug 8 CSS Sekmesi 10 DOM Sekmesi 11 Net ve Çerezler Sekmeleri 11 Script Sekmesi 11 Konsol Sekmesi

Detaylı

Web Tasarımı - Yrd. Doç. Devkan Kaleci 1

Web Tasarımı - Yrd. Doç. Devkan Kaleci 1 . onclick 2. onmouseover ve OnMouseOut 3. onload ve onunload 4. onsubmit 5. onreset 6. onfocus ve onblur 7. onchange 8. onabort, onerror 2 Bir olayın oluşması, mevcut durumda bir değişiklik olması anlamına

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 23 May. 2016 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1

Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme. BATML İnternet Programcılığı 1 Web Formlar ve Sayfalar Arasında Bilgi Gönderme BATML İnternet Programcılığı 1 Bazı web sitelerinde sayfalar arasında bilgi veya değişken göndermek gerekebilir. Gönderilen bu bilgi kullanıcı adı ve şifre

Detaylı

WEB PROGRAMLAMA. DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA

WEB PROGRAMLAMA. DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA WEB PROGRAMLAMA DERS NOTLARI / JavaScript e Giriş YARD. DOÇ. DR. MEHTAP YALÇINKAYA Betik dili web sayfalarında dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için kullanılan istemci tarafında

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 9 BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 9 Dizi Değişkenler (Array) 2 Tek değişkende birden fazla bilgi tutulmak istendiğinde kullanılır. Kullanım şekli: var dizi_adı= new Array(eleman1, eleman2,, elemann)

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2014 2015 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 11-14 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 26 May. 2014 Form Form İşlemleri Tarayıcıdan bilgi alarak işlem gerçekleştirme FORM elemanları yardımıyla

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 1. FORMLAR ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ ÖĞRENME FAALİYETİ 1 Uygun ortam sağlandığında web sayfaları için formlar oluşturabileceksiniz. ARAŞTIRMA Web sayfalarında formların kullanım amaçlarını ve nasıl kullanıldığını

Detaylı

Web Tasarımının Temelleri

Web Tasarımının Temelleri 1. Hafta Web Tasarımının Temelleri Öğr. Gör. Murat YAZICI www.muratyazici.com Artvin Çoruh Üniversitesi, Artvin Meslek Yüksekokulu www.artvin.edu.tr Formlar Kullanıcının da aktif olacağı dinamik web sayfaları

Detaylı

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu.

Javascript. 1) Notepad++ aşağıdaki kodları yazıp deneme.html olarak kaydedelim. 2) Biraz önceki sayfa sadece html kodların içeriyordu. Javascript Html sayfalarının içine yazılarak, sayfayı daha etkileşimli hale getirir. click olayları, uyarı mesajları gibi hareketlerle sayfayı daha dinamik hale getirir. Javascript olmadan yazılan html

Detaylı

Javascript Ders Örnekleri -2. Tarayıcı Görüntüsü

Javascript Ders Örnekleri -2. Tarayıcı Görüntüsü Javascript Ders Örnekleri -2 Örnek 1 : Aşağıdaki Javascript kodları çalıştığında tarayıcı görüntüsü nasıl olur? JS Kodu var puan=85; if(puan>70) document.write( Notunuz iyi ); else document.write( Notunuz

Detaylı

Basit bir web uygulaması

Basit bir web uygulaması AJAX Ahmet Demirelli ahmetdemirelli@sabanciuniv.edu SCJP 5.0, SCWCD 1.4 Sabancı Üniversitesi Bilişim Teknolojileri Yüksek Lisans Programı 3/20/2007 Sabanci University 1 Ajanda Neden AJAX ihtiyacı AJAX

Detaylı

Metin Text Kutuları. Metin kutusu oluşturmak için <input> tagı kullanılır.

Metin Text Kutuları. Metin kutusu oluşturmak için <input> tagı kullanılır. Form İşlemleri Form Nedir? Şu ana kadar öğrendiğimiz konularda hep ziyaretçilere veri göstermeye veya bilgi vermeye çalıştık. Gerek metinlerle, gerekse liste veya resimlerle ziyaretçilere bilgi sunmayı

Detaylı

8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 8. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İçindekiler QUERYSTRING KOLEKSIYONU... 3 FORM

Detaylı

DIV KAVRAMI <style> position: absolute

DIV KAVRAMI <style> position: absolute DIV KAVRAMI Div tag i katman oluşturmak için kullanılır. Div ler sayfanın komple bir satırını kaplarlar, bu yüzden tag i içerisinde şekillendirilip, boyutlandırılmaları gerekir. Aşağıdaki şekilde

Detaylı

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET

PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET PROGRAMLAMA DERSİ 1. İNTERNET İnternet sunucu-istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan bir bilgisayar (kullanıcı-client) ve bu isteği karşılayan özel bir bilgisayar

Detaylı

Zaman Değişkeni Tanımlama ve Yürürlükteki Zaman Değerini İfade Etme

Zaman Değişkeni Tanımlama ve Yürürlükteki Zaman Değerini İfade Etme Tarih-saat İşlemleri Bu sayfada zaman yöntem kodları üzerinde duracağız. Bu kodlar zaman birimlerini ifade etmekte, nesneleri zamana göre sıralamakta ve sorgulamakta kullanılır Zaman Değişkeni Tanımlama

Detaylı

8- Sistem tarihinden gün değerini alarak çift veya tek sayı olup. 9-1 - 10 arasındaki sayılardan tek olanları yeşil çift olanları kırmızı

8- Sistem tarihinden gün değerini alarak çift veya tek sayı olup. 9-1 - 10 arasındaki sayılardan tek olanları yeşil çift olanları kırmızı JAVASCRİPT SORULARI 1- Javascript For Döngüsü ile 1 den 100 e kadar olan sayıların toplamını bulan programı yazın? 2-1 den 1000 e kadar olan sayılardan 10 a ve 9 a tam bölünenlerin toplamını bulan programı

Detaylı

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma

ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma 29,30 Eylül 2011 ASP.NET ile Bir Web Sitesi Oluşturma ASP.NET sitesi oluşturmak için File menüsündeki, New açılır listesindeki, Web Site komutuna tıklıyoruz Açılan pencereden C# içindeki ASP.NET Web Site

Detaylı

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ

JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ JAVA PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ Java programlama dili, Java SUN bilgisayar şirketi tarafından 1991 yılında geliştiril Program bloklar halinde yazılır ve bloklar { } ile oluşturulur. Komutlar aynı satıra

Detaylı

JavaScript Örnekleri PDF

JavaScript Örnekleri PDF 5 JavaScript örneği ve bu örneklerin çalışan uygulamaları JavaScript Örnekleri PDF www.yazilimbilisim.net.. İçindekiler Tablosu Javascript Text Kutusuna Sadece Sayı Girdirme... 2 PROGRAM KODU... 3 Javascript

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1

Ders Tanıtım Sunumu. Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 Ders Tanıtım Sunumu Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır.

Detaylı

http://alikoker.name.tr

http://alikoker.name.tr Kurs Planı Ders 1: Tanıtım Uygulama: Kurs notlarında belirtilen uygulamalar. Ders 2: Verilerle Çalışmak Uygulama: Kurs notlarında belirtilen uygulamalar Ders 3: Program Yapısı Uygulama: Kurs notlarında

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 PHP Program Yapısı Php çoğunlukla HTML etiketleri arasına gömülerek kullanılır. Form işlemleri

Detaylı

1. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

1. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 1. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve AraştırmaMerkezi 2 İçindekiler 1. GİRİŞ... 3 1.1 ASP NEDİR?...

Detaylı

Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma

Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma Hafta- 2 Programlama Yazılımı ile Web Sitesi Oluşturma Programlama yazılımı, bir web projesi oluşturmak için alternatif birkaç yol sunar. Buyollardan bir tanesi ihtiyaca uygun olarak seçilebilir. Programlama

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 Fonksiyonlar Değişken Kontrol Fonksiyonları isset() Fonksiyonu Parametre olarak aldığı değişken

Detaylı

2-Hafta Temel İşlemler

2-Hafta Temel İşlemler 2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar * Htm Sayfasının Oluşturulması * Temel Html Komutları * Html Sayfalarının Düzenlenmesi * Html Sayfalarının İncelenmesi Html Komutlarının

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 )

12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 12 TBT / WEB TASARIM ve PROGRAMLAMA ( Not 3 ) 25.09.2017 METİN VE GÖRÜNÜM DÜZENLEME ETİKETLERİ : etiketleri dökümana başlık eklemek için kullanılır. etiketinde ki x ifadesi 1 den 6 ya kadar

Detaylı

Web 2.0 Güvenliği @2014 Örnek Eğitim Notu bilgi@bga.com.tr

Web 2.0 Güvenliği @2014 Örnek Eğitim Notu bilgi@bga.com.tr Web 2.0 Güvenliği @2014 Örnek Eğitim Notu bilgi@bga.com.tr Javascript 1995 Netscape, Brendan Eich tarafından geliştirildi. Dinamik olmasının yanında en önemli iki özelliği; Lambda Closure Javascript -

Detaylı

Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı WEB EDİTÖRÜ. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY

Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı WEB EDİTÖRÜ. Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY CSS Ünite 7 Bilgisayar Programcılığı Ön Lisans Programı WEB EDİTÖRÜ Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY 1 Ünite 7 CSS Öğr. Gör. Rıza ALTUNAY İçindekiler 7.1. CSS KULLANIM ALANLARI... 3 7.1.1. Yerel Kullanım Alanı...

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama JSP Üst Düzey Programlama-ders04/ 1 JSP JSP durağan HTML ile dinamik oluşturulan içeriği birleştirmeyi sağlar. Bir web sayfası tasarlama programı ile web sayfasını tasarlar daha sonra

Detaylı

WEB FORMLARI. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

WEB FORMLARI. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu WEB FORMLARI Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu WEB FORMLARI Web uygulamalarının etkileşimli olabilmesi için, diğer bir ifade ile uygulamanın kullanıcı isteğine

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 4 MasterPage Bir web sitesi birden fazla sayfadan oluşur. Bu sayfalarda içerik değişirken her sayfada tekrarlanan ögeler ve özellikler

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 14. HAFTA. PHP ile FORM İŞLEMLERİ. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Form Elemanları Kullanımı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 14. HAFTA. PHP ile FORM İŞLEMLERİ. Hazırlayan Fatih BALAMAN. İçindekiler. Hedefler. Form Elemanları Kullanımı İNTERNET PROGRAMCILIĞI 2 14. HAFTA İçindekiler PHP ile FORM İŞLEMLERİ Form Elemanları Kullanımı GET ve POST Metodu Hedefler Php komutları kullanarak form elemanlarını etkileşimli hale getirebilir Hazırlayan

Detaylı

Site Temizlik Projesi Kodları

Site Temizlik Projesi Kodları Site Temizlik Projesi Kodları Site Temizlik Projesi -2 nin kodları aşağıdadır. (İlgili site sayfasını önceki yazılarda bulabilirsiniz.) [crayon-5c2acf77c2a0b746634170/] İndir (DOCX, 15KB) İlk Hafta Sunumu

Detaylı

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği

INPUTBOX KULLANIMI. Komut Düğmesine uygulanan algoritma örneği INPUTBOX KULLANIMI InputBox komutu, Basic programlama dilinde program algoritması içinde ekran aracışığı ile bir sorgu yönlendirerek, kullanıcının bilgi girmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Bu komutun

Detaylı

JAVASCRIPT EL KİTABI Gökhan Halimoğlu

JAVASCRIPT EL KİTABI Gökhan Halimoğlu JAVASCRIPT EL KİTABI Gökhan Halimoğlu sanalkurs.net JavaScript El Kitabı (JavaScript Handbook) Gökhan Halimoğlu Sanalkurs Yayınları Programlama Serisi Her hakkı saklıdır. Copyright 2009 Teknik Hazırlık:

Detaylı

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html>

<html> <head> <title>sayfa Başlığı</title> </head> <body> Bu benim ilk sayfam <b>bu metin koyu</b> </body> </html> HTML'e Giriş 1. HTML dosyası nedir? HTML'in açılımı Hyper Text Markup Language (Bunun tam Türkçe'si bulunmamakla beraber "çok yere açılan metin" denebilir. Bir HTML dosyası bir text dosyası olmakla beraber

Detaylı

Algorithm of Your Life. AJAX ve...

Algorithm of Your Life. AJAX ve... AJAX ve... Neler Yapcaz? Tanışma Seminere Başlama Seminer Konusunun Anlatılması Seminerin Tamamlanması Vedalaşma 2/30 AJAX da neymiş? 3/30 Web Teknolojilerine Bakın 4/30 AJAX budur... AJAX (Asynchronous

Detaylı

2. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr

2. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II. Öğr.Gör. Hakan YILMAZ. hakanyilmaz@karabuk.edu.tr 2. HAFTA KBT204 İNTERNET PROGRAMCILIĞI II Öğr.Gör. Hakan YILMAZ hakanyilmaz@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve AraştırmaMerkezi 2 İçindekiler 2. ASP'nin Dili... 3 2.1 YAZILIM

Detaylı

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde,

7. Çerçeveler. Bu bölümü bitirdiğinizde, 7. Çerçeveler Bu bölümü bitirdiğinizde, Çerçevelerden oluşan bir WEB sayfası tasarlamayı, İç içe çerçeveler oluşturmayı ve Çerçeveleri isimlendirmeyi, Bağ kurulan dosyaları belirtilen çerçeve içerisinde

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVER DA TABLOLAR KULLANARAK İNDEX SAYFASI HAZIRLAMAK Günümüzde web siteleri Frameset yapısı ve Tablo yapısı kullanarak yapılmaktadır. Frameset (Çerçeve) yapılı web sitelerinde index sayfaları oluşturulduğunda

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını

Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını Response : Sunucunun istemciye veri yollamasını 27 Ekim 2011 / Perşembe Örnek : 2 tane sayfa açıyoruz,1nci ye TextBox1 ve Button ekliyoruz. Şunu istiyoruz,1nci sayfada şifre girilince, Button u tıklayınca

Detaylı

ASP.NET TEMELLERİ. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu

ASP.NET TEMELLERİ. Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu ASP.NET TEMELLERİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu İnternet Nasıl Çalışır? Sunucu istemci modeline göre çalışır. Fiziksel olarak bu sistem genelde isteği yapan

Detaylı

Internet Programming II

Internet Programming II Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı 16 May. 2016 Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 1 Fonksiyonlar Değişken Kontrol Fonksiyonları isset() Fonksiyonu Parametre olarak aldığı

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders08/ 1 Servlet Nedir? Internetin ilk zamanlarında geliştirilen web sayfaları durağan bilgiler içeriyordu. Zaman geçtikçe web sayfaları daha değişken,

Detaylı

HTML Sayfaları. Bütün html sayfaları

HTML Sayfaları. Bütün html sayfaları HTML VİZE NOTLARI HTML Sayfaları Bütün html sayfaları tagıyla başlar ve tagıyla biter. tagları arasında ve tagları vardır. Örnek bir html boş sayfası kodları şu şekilde

Detaylı

JSON Korsanlığı. Mesut Timur, Şubat 2010, WGT E-Dergi 4. Sayı

JSON Korsanlığı. Mesut Timur, Şubat 2010, WGT E-Dergi 4. Sayı JSON Korsanlığı Mesut Timur, Şubat 2010, WGT E-Dergi 4. Sayı İnternetin gün geçtikçe hayatımızdaki önemi arttı ve web siteleri milyonlarca insan tarafından girilen yerler haline geldi. Artık çevremizden

Detaylı

Site Tasarım Çalışması -3

Site Tasarım Çalışması -3 Site Tasarım Çalışması -3 Aşağıda adresini verdiğim çalışmayı table kullanarak yapmaya çalışınız., Örnek site div ile yapıldığından bölümler tablo aynı hizada değildir. Sizler eşit bölmeli table kullanacaksınız;

Detaylı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Internet Programming II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Internet Programming II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 8 Mar. 2016 PHP de Değişken Tipleri Dizi (Array) Aynı değişken içerisinde birden fazla değer tutmak

Detaylı

VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI

VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI VISUAL BASIC DE İŞLETİM SİSTEMİ DENETİM KOMUTLARI VE FONKSİYONLARI Visual basic kodları yazılırken, yapılması istenen işlerin yanı sıra sistem ile ilgili bazı işlerin yapılması da (klasör oluşturma silme,

Detaylı

Kayan Çerçeveler. Web sayfası içerisine kaydırılabilir çerçeveler yerleştirmek için

Kayan Çerçeveler. Web sayfası içerisine kaydırılabilir çerçeveler yerleştirmek için HTML Ders 8 Kayan Çerçeveler Web sayfası içerisine kaydırılabilir çerçeveler yerleştirmek için Web sayfasının bu kısmında kayan çerçeve

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik.

Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. ASP.NET DERS 1 Yeni bir proje açarken File New - Web Site diyoruz. Gelen ekranda Visual Basic veya C# seçilebilir. Biz ders kapsamında C# programlama dilini seçtik. Gelen ekranda Visual C# seçildikten

Detaylı

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (

BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ ( BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2018-19 Güz Dönemi Arş.Gör. Eren DEMİR ve Arş.Gör. Veysel KIŞ (e-mail: edemir@sirnak.edu.tr ) 04.10.2018 1 MATLAB da Workspace ve Workspace

Detaylı

Javascriptte Olaylar (events)

Javascriptte Olaylar (events) Javascriptte Olaylar (events) Desteklenen olaylar listesi JavaScript Events - Olaylar Events yani olayları Javascript nesnelerini tetikleyenler unsurlar olarak görmeliyiz. Örnegin; Mause linklerin üzerinde

Detaylı

Javascript Örnekleri ve Soruları 2006]

Javascript Örnekleri ve Soruları 2006] Hazırlayan: URL: Amaç: Kaynaklar. Ögr.Gör. Mehmet Emin ÖZCAN www.gantep.edu.tr/~ozcan/ders/internet1 MYO öğrencileri için Javascript dökümanı Javascript Babylon (kitabından çeviriler ve resimler bulunmaktadır)

Detaylı

Temel Başlıklar. HTML Formlarının amacı Çalışma şekli Form Action ve Method

Temel Başlıklar. HTML Formlarının amacı Çalışma şekli Form Action ve Method HTML Formları Temel Başlıklar HTML Formlarının amacı Çalışma şekli Form Action ve Method HTML/WWW veri paylaşımı üzerine kurulmuştur. Html işaretleme dilidir. Diğer içerikler ile bağlantılar (linkler)

Detaylı

Üst Düzey Programlama

Üst Düzey Programlama Üst Düzey Programlama Servlet Üst Düzey Programlama-ders01/ 1 Servlet Nedir? Web sayfaları ilk başlarda durağan bir yapıya sahipti ve kullanıcıdan bilgi alarak işlemler yapmıyordu. Zamanın geçmesiyle kullanıcıya

Detaylı

C# Form Uygulamaları. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu. S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY

C# Form Uygulamaları. Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu. S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY Nesne Tabanlı Programlama I (C#) Ders Notu S.Ü.Akören A.R.E. Meslek Yüksekokulu C.ÖZCAN- F.SARAY C# Form Uygulamaları C# da yeni bir uygulama açmak için File>New>Project seçilir. Daha sonra açılan pencerede

Detaylı

Android Ders Notları

Android Ders Notları Android Ders Notları 1. Yeni Bir Proje Başlatma Android Studio programında yeni bir proje başlatıyoruz. İlk olarak karşımıza resim 1 deki gibi bir pencere gelecek. Burada Application name kısmına proje

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI

İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI İNTERNET PROGRAMCILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde PHP kod yazımı doğru olarak verilmiştir? A) B) C).. D) 2) PHP ile hazırlanmış

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8 BTP 27 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 8 Değişkenler 2 Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 6 tabanlı (hexadecimal) olabilir. 8 tabanındaki sayıları belirtmek

Detaylı

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu

İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu İnternet Programcılığı Dersi 2.Dönem Ders Notu DEĞİŞKEN TİPLERİ TAM SAYI (İNTEGER) VERİ TİPİ Negatif veya pozitif ondalık kısmı bulunmayan sayılardır. Örnek: $i=65; $x=345; ONDALIK(REAL)VERİ TİPİ Ondalıklı

Detaylı

4 Front Page Sayfası Özellikleri

4 Front Page Sayfası Özellikleri 4 Front Page Sayfası Özellikleri İsterseniz Frontpage penceresinin sağ tarafından, isterseniz araç çubuklarından faydalanarak yeni bir sayfa açın. Frontpage te çeşitli sayfa şablonları bulunmaktadır. Ancak

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Kodlarına Yorum Satırı Eklemek Java Paket Kavramı Java Kütüphane Kavramı Konsoldan Veri Çıkışı ve JOPtionPane Kütüphanesi JOptionPane Kütüphanesi Kullanarak

Detaylı

jquery kütüphanesini sayfaya eklemek için iki yöntem vardır. 1. Direkt jquery nin sitesinden ekleme

jquery kütüphanesini sayfaya eklemek için iki yöntem vardır. 1. Direkt jquery nin sitesinden ekleme az kod, çok iş! jquery bir JavaScript kütüphanesidir 2006 yılında, John Resig adlı bir JavaScript geliştiricisi tarafından yazılmaya başlanmıştır. Javascript ile yapmak istediğimiz bir uygulama için yazmamız

Detaylı

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma

4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma 4. Bağlantı (Köprü) Oluşturma Bu bölümü bitirdiğinizde, HTML dosyalarında nasıl bağlantı oluşturulduğunu, Bağ etiketinin ne olduğunu, Yerel dosyalara nasıl bağlantı kurulduğunu, İnternet üzerindeki dosyalara

Detaylı

MatLab. Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar

MatLab. Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar MatLab Mustafa Coşar mustafacosar@hitit.edu.tr http://web.hitit.edu.tr/mustafacosar Sunum Planı MatLab Hakkında Ekran Yapısı Programlama Yapısı Matlab da Programlamaya Giriş Sorular MatLab Hakkında MatLab;

Detaylı

PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan <hdogan@hido.

PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan <hdogan@hido. PHP'ye Giriş Türkiye PHP Grubu - Linux Şenlikleri PHP Eğitim / Tanıtım Seminerleri Ankara, 11 Mayıs 2006 Hidayet Doğan PHP Nedir? Genel kullanım amaçlı bir betik/programlama dilidir.

Detaylı

HESAP MAKİNASI YAPIMI

HESAP MAKİNASI YAPIMI HESAP MAKİNASI YAPIMI 1..Aşağıdakine benzer görünüm ve butonları hazırlayın. 2. 24. Butonun içerisine aşağıdaki kodları yazın. 3. Yeni bir layer ekleyip Frame1 F9 na aşağıdaki kodları ekleyelim. 4. Butonlardan

Detaylı

PHP, nesne-yönelimli (object-oriented) bir dil olduğu için, nesne oluşturma imkânına ve bunların kullanılmasını sağlayan metodlara da sahiptir.

PHP, nesne-yönelimli (object-oriented) bir dil olduğu için, nesne oluşturma imkânına ve bunların kullanılmasını sağlayan metodlara da sahiptir. PHP'nin Temelleri PHP Nedir? PHP, bir programlama dili olarak, değişkenler, değişkenlerin değerleriyle bir işlem yapmayı sağlayan işlemciler (operatörler), işlemcilerle oluşturulan deyimler ve nihayet

Detaylı

MODÜL 2 HTML İLE GELİŞMİŞ ÖZELLİKLER

MODÜL 2 HTML İLE GELİŞMİŞ ÖZELLİKLER MODÜL 2 HTML İLE GELİŞMİŞ ÖZELLİKLER Bu modülü bitirdiğinizde; HTML kodları ile WEB sayfaları için gelişmiş özellikleri kullanabileceksiniz. Ayrıca, 1. WEB sayfaları içi formlar oluşturabilecek, 2. WEB

Detaylı

WEB TASARIMININ TEMELLERİ

WEB TASARIMININ TEMELLERİ WEB TASARIMININ TEMELLERİ Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta İnternet ve WEB Tanımları Html Temel Etiketleri

Detaylı

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları

Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları Bölüm 10: PHP ile Veritabanı Uygulamaları -231- Öğr.Gör. Serkan DİŞLİTAŞ 10.1. PHP PHP, platformdan bağımsız sunucu taraflı çalışan betik bir web programlama dilidir. PHP programlama dili ile MySQL, MSSQL,

Detaylı

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu

WEB TASARIM I. Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI. Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu WEB TASARIM I Öğr. Gör. M. Mutlu YAPICI Ankara Üniversitesi Elmadağ Meslek Yüksekokulu Ders İzlencesi Hafta Modüller/İçerik/Konular 1. Hafta PHP Tanımı ve Sunucu Kurulumları 2. Hafta PHP Yazım Notasyonu

Detaylı

Web Teknolojileri ve Programla

Web Teknolojileri ve Programla 12.05.2010 Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+ da örnekler Web Teknolojileri ve Programla Bölüm

Detaylı

Javascript Nedir? Javascript Nedir? JAVASCRIPT NEDİR?

Javascript Nedir? Javascript Nedir? JAVASCRIPT NEDİR? Javascript Nedir? Javascripte başlamadan önce bilinmesi gerekenler, java ve javascript aynı mıdır?, javascript ne yapabilir, javascriptin tarihçesi, javascript harf duyarlı mıdır? JAVASCRIPT NEDİR? Bu

Detaylı

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU

Elbistan MYO Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU Elbistan MYO 2016-2017 Güz Dönemi Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU HTML Nedir? HTML, Hyper Text Markup Language sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Web in temel dilidir. Html dökümanları

Detaylı

İNTERNET PROGRAMCILIĞI I

İNTERNET PROGRAMCILIĞI I BÖLÜM 12 12- FORMLAR HTML'in bir metin şekillendirme aracı olduğunu söylemiştik. Form'lar bu tanımın istisnasıdır, HTML kullanarak sayfanızı ziyaret edenlerle temas kurmanızı sağlarlar. Formlar yoluyla

Detaylı

Google Search API ile ajax arama

Google Search API ile ajax arama Google Search API ile ajax arama 14 Ağustos Salı 12 http://mfyz.com/google-search-api-ile-ajax-arama Eğer bir kaynak arıyorsanız, indexlerin güncelliği, genişliği gibi nedenlerden dolayı, diğer arama motorları

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları Konsol Uygulaması Oluşturma Konsol uygulaması oluşturmak için program açıldıktan sonra Create: Project ya da New Project seçeneği tıklanabilir. New Project penceresini açmak için farklı yollar da vardır.

Detaylı

k ise bir gerçek sayı olsun. Buna göre aşağıdaki işlemler Matlab da yapılabilir.

k ise bir gerçek sayı olsun. Buna göre aşağıdaki işlemler Matlab da yapılabilir. MATRİS TRANSPOZU: Bir matrisin satırlarını sütun, sütunlarınıda satır yaparak elde edilen matrise transpoz matris denilir. Diğer bir değişle, eğer A matrisi aşağıdaki gibi tanımlandıysa bu matrisin transpoz

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

Html temelleri. Ders 4

Html temelleri. Ders 4 Html temelleri Ders 4 1 Giriş World Wide Web (Kısaca web) uygun protokoller kullanarak haberleşen yazılımların çalıştırıldığı internet üzerindeki sistemlerin bir koleksiyonudur. Çoğu sistem gününüzde en

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

PHP I PHP I. E. Fatih Yetkin. 26 Eylül 2011

PHP I PHP I. E. Fatih Yetkin. 26 Eylül 2011 PHP I E. Fatih Yetkin 26 Eylül 2011 Outline Temel Tanımlar HTML e Giriş PHP ye Giriş MySQL ve PHP Temel Tanımlar Web Sunucu Nedir? Teknik detaylar bir kenara bırakılacak olursa, hazırlanan web sayfasını

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 3 Asp.NET Doğrulama Kontrolleri

İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T. Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 3 Asp.NET Doğrulama Kontrolleri İNTERNET PROGRAMLAMA 2 A S P. N E T Marmara Teknik Bilimler MYO / Hafta 3 Asp.NET Doğrulama Kontrolleri ASP.NET DOĞRULAMA KONTROLLERİ Doğrulama Kontrolleri; kullanıcılardan veri alınması gerektiği durumlarda,

Detaylı

HTML & CSS. Öğr.Gör. M.Ersin AKAY

HTML & CSS. Öğr.Gör. M.Ersin AKAY HTML & CSS Öğr.Gör. M.Ersin AKAY Neler Öğreneceğiz? HTML işaretleme dili CSS stil şablonları HTML Hyper Text Markup Language HTML de Neler Öğreneceğiz? Html işaretleme dili temel yapısı ve kavramları Html

Detaylı