Dersin Haftalık İçeriği. * 1. Uluslar arası İlişkiler teorisinin doğuşu * 2. Realizm * 3. Liberalizm * 4. Neorealizm ve neoliberalizm

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dersin Haftalık İçeriği. * 1. Uluslar arası İlişkiler teorisinin doğuşu * 2. Realizm * 3. Liberalizm * 4. Neorealizm ve neoliberalizm"

Transkript

1

2 Dersin Haftalık İçeriği * 1. Uluslar arası İlişkiler teorisinin doğuşu * 2. Realizm * 3. Liberalizm * 4. Neorealizm ve neoliberalizm

3 Doğuş Uluslararası İlişkiler Teorisinin Doğuşu Bugünden geriye doğru uluslararası ilişkiler ile irtibatlandırılan klasik metinler Sun Tzu nun Savaş Sanatı (MÖ. 6 yy.) ve Thucydides in Peloponnesian Savaşı Tarihi (MÖ. 5. yy.) başlıklı kitaplarıdır. Modern dönemde ise Thomas Hobbes in Leviathan ı ve Niccolo Machiavelli nin Prens i realist teorinin öncüleri olarak değerlendirilirken Immanuel Kant, Jean Jacques Rousseau nun çalışmaları (demokratik barış teorisi) ile Hugo Grotius ve John Locke ın çalışmaları (insan hakları ve hukukun üstünlüğü) liberalizmin öncü metinleri olarak değerlendirilir.

4 Uluslararası İlişkiler Disiplinin Doğuşu Farklı bir disiplin olarak Uluslar arası ilişkiler ilk kez 1919 da Aberystwyth Üniversitesi nde (Galler-İngiltere) Woodrow Wilson kürsüsünün kurulmasıyla başlamıştır. Buradan hareketle disiplinin başlangıçta İngiliz merkezli olduğu söylenebilir. Bu ilk bölüm kısa süre içinde başka üniversiteler tarafından da izlendi ve birçok ABD üniversitesi ile Geneva Üniversitesi nde (İsviçre) uluslar arası ilişkiler bölümü açıldı. 1920lerin başında London School of Economics de kurulan bölüm ile birlikte farklı alanlarda diploma verilmeye başlandı ve Uluslar arası İlişkiler bölümü hızla popülerleşti. Buradaki bölüm ayrıca teorik alana katkıda bulunmaya başlamıştır.

5 Erken Teori Tartışmaları İlk uluslararası ilişkiler uzmanları birinci dünya savaşı sonrası güç dengesinin nasıl kollektif güvenliğin yerini alabileceği sorusu üzerinde durdular ve Milletler Cemiyeti gibi kurumlarla desteklenen bir güç dengesinin yeni bir savaşı engelleyebileceğini savundular. Bu uzmanlar kendilerine İdealist/ütopyacı adı verdi.

6 İlk Tartışma: E. H. Carr 1929 Ekonomik bunalımı ve Avrupa da Faşizmin yükselişi, I. Dünya Savaşı sonrası iyimserliği sona erdirdi. İdealist teori aşırı iyimser olmakla suçlandı ve eleştirilmeye başlandı. İdealizme en güçlü eleştiri Edward H. Carr dan geldi. Carr a göre, evrensel ahlakçılık ve idealizm hakim devletlerin değerlerini yaygınlaştırmaya yarıyor ve savaşta galip gelen devletlerin oluşturduğu statükonun devamına hizmet ediyor. Carr olanın anlaşılması gerektiğini olması gerekene odaklanmanın yanlış olduğunu ileri sürmüş Carr Olanın anlaşılması için de güç ilişkilerine odaklanmanın gerekliliğini savunmuştur. 2. Dünya Savaşı nın çıkması ise idealizmin sonu olmuştur.

7 Realizm / İsimler ve Tezleri Thucydides, (M.Ö ) [Pelaponezya Savaşı]: Uluslararası siyaset kökleri insan doğasında bulunan bitmeyen bir güç mücadelesiyle şekillenir. Adalet, kanun ve toplumum ne yeri vardır ne de kısıtlayıcı etkisi. Machiavelli, [Prens]: Siyasi gerçekçilik prensiplerin siyasete kurban edilebileceğini kabul eder; devlet yöneticisinin nihai yeteneği dünya siyasetindeki değişen siyasi güç dengelerini kabullenmek ve onları benimsemektir. Morgenthau (1948), [Uluslararası Siyaset]: Siyaset insan doğası tarafından yaratılan kanunlarla yönetilir. Bizim uluslararası siyaseti anlamada kullandığımız mekanizma güç ile tanımlanan çıkar kavramı yoluyladır.

8 Tarih tanmlayabilecek Realizm: Temel Tezler 1. Uluslararası sistem anarşik yapıdadır Devletler arası ilişkileri düzenleyebilecek herhangi bir üst merci yoktur (içeride insanlar arası ilişkileri yargının ve yasamanın gücü düzenler) devletler diğer devletlerle ilişkilerinde olan sorunları kendi başlarına çözerler. Uluslar arası sistem sürekli bir çatışma durumundadır. 2. Devletler temel ve en önemli aktörlerdir. Devlet dışında uluslararası sistemde aktör yoktur. 3. Tüm devletler bütüncül bir yapıya sahiptir (bilardo topu örneğinde olduğu gibi) ve hepsi rasyonel aktörlerdir. Rasyonel aktörler oldukları için kendi çıkarları peşinde koşarlar ve bu çıkarları maksimize etmeye çalışırlar. 4. Devletlerin temel kaygısı anarşik uluslar arası sistem içinde hayatta kalmaktır. Hayatta kalmak için temel dayanakları askeri güçtür. Bir devlet askeri gücünü artırmaya çalışınca diğer de bunun kendisi için mi yoksa başka bir nedenle olduğunu bilmediği için o da askeri gücünü artırır. Bu güvenlik ikilemi denen durumu doğurur.

9 Realizm / varsayımlar özet Devlet temel aktördür Evrensel ahlaki değerler devletler için geçerli değildir Devletler çıkarlarını güce göre belirlerler Uluslararası hukuk ve kurumlara şüphecilik Uluslar arası politika çatışmacıdır Aklın ilerlemesi insanlığın çatışmalarını çözmesine gitmez Güç dengesi temel siyasettir Uluslar arası sistem anarşiktir Uluslar arası sistem belirsizdir Güç temel belirleyendir Siyaset etiğin değil devlet aklının ürünüdür Devletin temel çıkarı hayatta kalmadır Devletler ve insanlar kötülüğe eğilimlidir.

10 Realizm / Görseller Güç dengesi konulu bir video: (masanın üzerindeki insanlar devletleri temsil ediyor kutu gücü temsil ediyor) kxohd7-3e8

11 Realizme Yönelik Temel Eleştiriler Devletler önemini kaybediyor (liberalizm) Askeri güç değil ekonomi en önemli araçtır (Marksistler) İnsan doğası değil, insanın nasıl geliştiği (gelişim süreci yaşadığı) davranışları belirler (inşacılar) Bireyler (karar vericiler) rasyonel davranmazlar, psikolojik durumlar yada diğer bir çok faktör karar verme sürecini etkiler, dolayısıyla her karar rasyonel değildir (davranışsalcılar) Realizm güç ilişkilerinde güçlü olanın davranışını meşrulaştırmak için vardır (Post-yapısalcılar)

12 Liberal teori 3 analiz düzeyi belirlendiğinde (birey, devlet ve sistem), uluslararası ilişkilerde çatışma ve barış tablodaki şekillerde açıklanır. Liberalizm

13 Liberal Teori içindeki Tartışmalar Demokratik Barış Teorisi: iç siyasal rejimler devlet davranışını belirler. Demokrasiler birbirleri ile savaşmazlar. Ticaret Barış Teorisi: serbest ticaret devletleri daha barışçıl ilişki kurmaya zorlar. Globalleşme ve karşılıklı bağımlılık savaşın koşullarını sınırlandırır. Kurumsal Barış Teorisi: Anarşik sistem içinde kurulacak uluslar arası kurumlar barışın sürdürülmesine imkan sağlar. Uzun dönemli çıkarlar kısa dönemli çıkarlara üstün geldiği için devletler bu kurumları kurarlar. Göreli kazanç yerine mutlak kazancı tercih ederler. Uluslararası Hukuk ekolü: uluslararası hukukun devlet davranışlarını belirlediğini savunurlar. (BM,Adalet divanı,uluslararası sözleşmeler.) Liberal normalar teorisi: liberal devletler arasındaki normalar bu devletler arasındaki savaşı engeller. (serbest ticaret, açık Pazar vs.)

14 Üç Liberalizm Karşılıklı Bağımlılık Liberalizmi: (Richard Cobden, Robert O. Keohane ve Joshep Nye) devletler arasındaki bağımlılık ne kadar artarsa barış o kadar imkanlı olur. Cumhuriyetçi liberalizm: (Woodrow Wilson, Francis Fukuyama) liberal demokrasilerin barışa daha eğilimli olduğunu savunurlar. Liberal kurumsalcılık: (Robert O. Keohane) Uluslararası sistemde kurumların (yasal ve pratik) inşa edilmesi barışa imkan sağlar.

15 Demokrasiler daha az mı Savaşır? Yukarıdaki tablo 1950lerden bugüne devlet yapılarındaki değişimi gösteriyor.

16 Yukarıdaki tablo 1950lerden bugüne çatışmalarda ölen insan sayılarını gösteriyor, Mavi renk devletler arası savaşlar

17 Tarih tanmlayabilecek Neo-realizm: İsimler ve Temel Tezler Rousseau (1750) [Savaş Hali]: Korkuyu, kıskançlığı, şüpheyi ve güvensizliği besleyen insan doğası değil anarşik sistemdir. Waltz (1979) [Uluslararası Siyasetin Teorisi]: Anarşi devletleri güvenliklerini artırmanın yollarını aramaya zorlar ve bu durum «kendi kendine yardım» (selfhelp) mantığına yol açar. En istikrarlı güç dağılımı çiftkutuplu sistemdedir. Mearsheimer (2001) [Büyük Güç Siyasetinin Trajedisi]: Anarşik kendi kendine yardım sistemi devletleri göreceli güç konumlarını artırmaya zorlar.

18 Neorealizm, Sistem ve istikrar Neorealizm temelde açıklama zemini olarak sistemin yapısına baktığı için tek kutuplu, iki kutuplu ve çok kutulu gibi yapıların istikrar üretip üretmeyeceği sorusu ile ilgilenir. Tabloda neden iki kutuplu sistemin çok kutupluya göre daha istikrarlı olduğu anlatılıyor.

19 Neoliberalizm Temel iddia: devletler göreli kazanç yerine mutlak kazancı tercih ederler. Temel İsimler: Robert O. Keohane ve Joseph S. Nye Sonuç: Devlet mutlak kazancı tercih ettiklerinden dolayı uluslar arası kurumları oluşturma konusunda isteklidirler. Bu kurumların işlediği bir sistem barışı garanti eder. İtiraz: Mearsheimer (neorealist) uluslararası kurumların devletleri kısa süreli çıkarlardan vazgeçirip barışı sağlayamayacağını savunur.

20 Neorealizm vs. neoliberalizm

21 1. Uluslar arası İlişkiler teorisinin doğuşu 2. Realizm 3. Liberalizm 4. Neorealizm ve neoliberalizm -Bu derste olmaması gerekenler Komplo nun bir kuramı yoktur. 21

22 1. Uluslar arası İlişkiler disiplini nasıl ortaya çıkmıştır? 2. Uluslar arası siyaset güç ve çıkar üzerine mi şekillenir? 3. Realistlere göre barış ve istikrar nasıl sağlanır? 4. Neo-realistler ve neoliberaller arasındaki farklılıklar nelerdir? 5. Dünya sistem teorisinde yarı-çevrenin rolü nedir? 6. Gramscicilere göre teori ev bilginin temel fonksiyonu nedir? 7. Aktörü ve materyal unsurları merkeze alan teoriler hangileridir?

23 Kaynakça 1. Andrew Heywood, Küresel Siyaset, Çevirenler: Nasuh Uslu ve Haluk Özdemir, Adres Yayınları, İstanbul, Faruk Sönmezoğlu, Deniz Ülke Arıboğan ve Gülden Ayman, Uluslararası İlişkiler Sözlüğü, DER Yayınları, İstanbul, John Baylis, Steve Smith, and Patricia Owens, eds. The globalization of world politics: An introduction to international relations. Oxford University Press, Burcu Bostanoğlu ve Mehmet Akif Okur. Uluslararası İlişkilerde Eleştirel Kuram, İmge Yay., Eylül Atilla Eralp, Devlet, sistem ve kimlik: uluslararası ilişkilerde temel yaklaşımlar. İletişim, 1996.

Uluslararası Đlişkilere Giriş 1. vize ders notları

Uluslararası Đlişkilere Giriş 1. vize ders notları Uluslararası Đlişkilere Giriş 1. vize ders notları B.Can Keleş ULUSLARARASI ĐLĐŞKĐLERE GĐRĐŞ AKTÖRLER: 1. Devlet (states) toprak, güç, nüfus ulus-devlet 192 B.M üyesi devlet var.b.m üye olmak için egemen

Detaylı

Uluslararası İlişkilere Giriş PSIR 211 3 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Ön Koşul Dersleri.

Uluslararası İlişkilere Giriş PSIR 211 3 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Ön Koşul Dersleri. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Uluslararası İlişkilere Giriş PSIR 211 3 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

ULUSLAR ARASI POLİTİKA-I ULİ201U

ULUSLAR ARASI POLİTİKA-I ULİ201U ULUSLAR ARASI POLİTİKA-I ULİ201U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 ÜNİTE 1: ULUSLARARASI POLİTİKANIN TEMEL KAVRAMLARI VE METODOLOJİSİ

Detaylı

KLASİK REALİZM - NEO REALİZM

KLASİK REALİZM - NEO REALİZM Ünite 4 Yrd. Doç. Dr. A. Sait SÖNMEZ Bu ünitede, Klasik realizm ve kavramları işlenecektir. 20. yüzyılda ortaya çıkan bazı gelişmeler üzerine Realizm kendi temel değerleri içerisinde olgunlaşarak bir teoriye

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER KURAMLARI I

ULUSLARARASI İLİŞKİLER KURAMLARI I DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI İLİŞKİLER KURAMLARI I KISA

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ULUSLARARASI İLİŞKİLERE GİRİŞ I Ders No : 0020120004 : 3 Pratik : 0 Kredi : 3 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

ULUSLARARASI POLİTİKA Yrd. Doç. Dr. A. Sait SÖNMEZ

ULUSLARARASI POLİTİKA Yrd. Doç. Dr. A. Sait SÖNMEZ Realizm ve Neorealizm 2 Ünite 4 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tezsiz Yüksek Lİsans Programı ULUSLARARASI POLİTİKA Yrd. Doç. Dr. A. Sait SÖNMEZ 1 Ünite 4 REALİZM ve NEOREALİZM 2 Yrd. Doç. Dr. A. Sait

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Genel Kamu Hukuku I Law 151 1 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Lisans Zorunlu

Detaylı

Uluslararası İlişkiler Teorisi (IR204) Ders Detayları

Uluslararası İlişkiler Teorisi (IR204) Ders Detayları Uluslararası İlişkiler Teorisi (IR204) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Uluslararası İlişkiler Teorisi IR204 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS RI-701 Dış Politika ve Karar Alma Süreçleri

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS RI-701 Dış Politika ve Karar Alma Süreçleri İçerik Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS RI-701 Dış Politika ve Karar Alma Süreçleri 1 3 0 0 3 8 Ön Koşul Derse Kabul Koşulları Dersin Dili Türü Dersin Düzeyi Dersin Amacı İçerik

Detaylı

Demokrasi Teorisi (KAM 311) Ders Detayları

Demokrasi Teorisi (KAM 311) Ders Detayları Demokrasi Teorisi (KAM 311) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Demokrasi Teorisi KAM 311 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

ANAYASA YARGISININ DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ

ANAYASA YARGISININ DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ Yrd. Doç. Dr. Taylan BARIN Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ANAYASA YARGISININ DEMOKRATİK MEŞRUİYETİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...

Detaylı

SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457)

SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457) T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü SİYASAL İDEOLOJİLER (SBK457) 2. Hafta Ders Notları - 25/09/2017 Araş. Gör. Dr. Görkem

Detaylı

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS RI-801 Uluslararası Güvenlik ve Strateji

Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS RI-801 Uluslararası Güvenlik ve Strateji İçerik Ders Kodu Dersin Adı Yarıyıl Teori Uygulama Lab Kredisi AKTS RI-801 Uluslararası Güvenlik ve Strateji 2 3 0 0 3 8 Ön Koşul Derse Kabul Koşulları Dersin Dili Türü Dersin Düzeyi Dersin Amacı İçerik

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Uluslararası Siyaset SPRI 322 2 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Uluslararası Siyaset SPRI 322 2 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Uluslararası Siyaset SPRI 322 2 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Siyasal Düşünceler Tarihi PSIR 201 3 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

DERS PROFİLİ. POLS 303 Güz

DERS PROFİLİ. POLS 303 Güz DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Uluslararası İlişkiler Kuramı POLS 303 Güz 5 3+0+0 3 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı

Detaylı

Siyaset Bilimine Giriş II (KAM 102) Ders Detayları

Siyaset Bilimine Giriş II (KAM 102) Ders Detayları Siyaset Bilimine Giriş II (KAM 102) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyaset Bilimine Giriş II KAM 102 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

İDEALİZM VE REALİZM ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÜLTENİ. KARABÜK 2015 Sayı : 1 HAZIRLAYANLAR. Uluslararası ilişkiler 1. Sınıf: Gülhanım ERTUĞRUL

İDEALİZM VE REALİZM ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÜLTENİ. KARABÜK 2015 Sayı : 1 HAZIRLAYANLAR. Uluslararası ilişkiler 1. Sınıf: Gülhanım ERTUĞRUL ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÜLTENİ İDEALİZM VE REALİZM İDEALİZM VE REALİZM HAZIRLAYANLAR Uluslararası ilişkiler 1. Sınıf: Gülhanım ERTUĞRUL Uluslararası ilişkiler 3. Sınıf, TUİÇ KBÜ Temsilcisi: Gülşah Burcu

Detaylı

Uluslararası İlişkiler Disiplininin Doğuşu, Kimliği

Uluslararası İlişkiler Disiplininin Doğuşu, Kimliği Uluslararası İlişkiler Disiplininin Doğuşu, Kimliği Uluslararası İlişkiler Disiplininin Doğuşu Uluslararası kavramı ise ilk kez 1780 yılında Jeremy Bentham tarafından kullanılmıştır. Bentham, 1780 yılında

Detaylı

Küreselleşme ve Demokrasi (KAM 421) Ders Detayları

Küreselleşme ve Demokrasi (KAM 421) Ders Detayları Küreselleşme ve Demokrasi (KAM 421) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Küreselleşme ve Demokrasi KAM 421 Seçmeli 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE REALİSTLER VE REALİZM PARADİGMASI. Rövşen İbrahimov ABSTRACT

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE REALİSTLER VE REALİZM PARADİGMASI. Rövşen İbrahimov ABSTRACT ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE REALİSTLER VE REALİZM PARADİGMASI Rövşen İbrahimov Qafqaz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Baku/Azerbaycan Rovsen@azerimail.net ABSTRACT Being one of the essential

Detaylı

Uluslararası İlişkiler Teorisi (UI501) Ders Detayları

Uluslararası İlişkiler Teorisi (UI501) Ders Detayları Uluslararası İlişkiler Teorisi (UI501) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Uluslararası İlişkiler Teorisi UI501 Güz 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Siyasi Düşünceler Tarihi I (KAM 203) Ders Detayları

Siyasi Düşünceler Tarihi I (KAM 203) Ders Detayları Siyasi Düşünceler Tarihi I (KAM 203) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyasi Düşünceler Tarihi I KAM 203 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS KY/KÇS.601 Yeni Dünya Düzeni ve Kentsel Politikalar

Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS KY/KÇS.601 Yeni Dünya Düzeni ve Kentsel Politikalar Ders Planı - AKTS Kredileri: 2. Yarıyıl Ders Planı Kodu Ders Z/S T+U Saat Kredi AKTS KY/KÇS.601 Yeni Dünya Düzeni ve Kentsel Politikalar Zorunlu 3+0 3 15 AKTS Kredisi Toplam 15 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE İKİ FARKLI YAKLAŞIM:İDEALİZM ve REALİZM

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE İKİ FARKLI YAKLAŞIM:İDEALİZM ve REALİZM Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt 5, Sayı:2, 2003 ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE İKİ FARKLI YAKLAŞIM:İDEALİZM ve REALİZM Bülent UĞRASIZ * Uluslararası ilişkilerin niteliği konusundaki

Detaylı

Dr. A. Tarık GÜMÜŞ Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı. Sosyal Devlet Anlayışının Gelişimi ve Dönüşümü

Dr. A. Tarık GÜMÜŞ Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı. Sosyal Devlet Anlayışının Gelişimi ve Dönüşümü Dr. A. Tarık GÜMÜŞ Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Anabilim Dalı Sosyal Devlet Anlayışının Gelişimi ve Dönüşümü İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...xi KISALTMALAR... xvii GİRİŞ...1 Birinci

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R

İ Ç İ N D E K İ L E R İ Ç İ N D E K İ L E R ÖN SÖZ.V İÇİNDEKİLER....IX I. YURTTAŞLIK A. YURTTAŞLIĞI YENİDEN GÜNDEME GETİREN GELİŞMELER 3 B. ANTİK YUNAN-KENT DEVLETİ YURTTAŞLIK İDEALİ..12 C. MODERN YURTTAŞLIK İDEALİ..15 1. Yurttaşlık

Detaylı

DERLEYEN: Faruk YALVAÇ Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

DERLEYEN: Faruk YALVAÇ Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ISBN: 978-605-64199-7-3 1. Basım, Kasım 2015 Uluslararası İlişkiler ve Siyasal Düşünce DERLEYEN: Faruk YALVAÇ Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Copyright 2015,Uluslararası İlişkiler

Detaylı

Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Ders Bilgi Formu

Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Ders Bilgi Formu Türk-Alman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Ders Bilgi Formu Dersin Adı Dersin Kodu Dersin Yarıyılı Siyaset Teorisi ve Düşünce Tarihi POL 104 II

Detaylı

Kentsel Siyaset (KAM 404) Ders Detayları

Kentsel Siyaset (KAM 404) Ders Detayları Kentsel Siyaset (KAM 404) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kentsel Siyaset KAM 404 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin

Detaylı

Çağdaş Siyaset Kuramları (KAM 401) Ders Detayları

Çağdaş Siyaset Kuramları (KAM 401) Ders Detayları Çağdaş Siyaset Kuramları (KAM 401) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çağdaş Siyaset Kuramları KAM 401 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin

Detaylı

Politika Bilimi (LAW 221) Ders Detayları

Politika Bilimi (LAW 221) Ders Detayları Politika Bilimi (LAW 221) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Politika Bilimi LAW 221 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ. Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar

Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ. Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar Prof. Dr. OKTAY UYGUN Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi DEMOKRASİ Tarihsel, Siyasal ve Felsefi Boyutlar İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER...v GİRİŞ... 1 Birinci Bölüm Antik Demokrasi I. ANTİK DEMOKRASİNİN

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI

YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI 2010 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi Zorunlu Dersler Uluslararası İlişkilerde Araştırma

Detaylı

Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları

Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları Genel Devlet Teorileri (LAW 423) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Genel Devlet Teorileri LAW 423 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

Siyaset Psikolojisi (KAM 318) Ders Detayları

Siyaset Psikolojisi (KAM 318) Ders Detayları Siyaset Psikolojisi (KAM 318) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyaset Psikolojisi KAM 318 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER. Modern Siyaset Teorisi SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER DOKTORA PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER Modern Siyaset Teorisi Dersin Kodu SBU 601 Siyaset, iktidar, otorite, meşruiyet, siyaset sosyolojisi, modernizm,

Detaylı

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSDİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİŞLER BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI I. ULUSLARARASI İLİŞKİLER I (3.0.3) Uluslar arası sistem/ Temel Kavramlar/ Devlet/ Sivil Toplum Örgütleri/

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ..i. İÇİNDEKİLER.iii. KISALTMALAR..ix GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM DEMOKRASİ - VESAYET: TEORİK VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ..i. İÇİNDEKİLER.iii. KISALTMALAR..ix GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM DEMOKRASİ - VESAYET: TEORİK VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE iii İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ..i İÇİNDEKİLER.iii KISALTMALAR..ix GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM DEMOKRASİ - VESAYET: TEORİK VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE 1.1. DEMOKRASİ TEORİSİNİN KAVRAMSAL ÇÖZÜMLENMESİ VE TARİHSEL GELİŞİMİ...9

Detaylı

Uluslararası Siyasi İktisat (IR211) Ders Detayları

Uluslararası Siyasi İktisat (IR211) Ders Detayları Uluslararası Siyasi İktisat (IR211) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Uluslararası Siyasi İktisat IR211 Güz 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Yok

Detaylı

Uluslararası Ekonomi Politik (IR502) Ders Detayları

Uluslararası Ekonomi Politik (IR502) Ders Detayları Uluslararası Ekonomi Politik (IR502) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Uluslararası Ekonomi Politik IR502 Seçmeli 3 0 0 3 7.5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

Liberalizmde Güvenlik Kavramı ve Uluslararası Güvenliğe Getirilen Çözümler

Liberalizmde Güvenlik Kavramı ve Uluslararası Güvenliğe Getirilen Çözümler Liberalizmde Güvenlik Kavramı ve Uluslararası Güvenliğe Getirilen Çözümler Liberalizmde Güvenlik Kavramı ve Uluslararası Güvenliğe Getirilen Çözümler Ayşegül Uğuz* Öz: Uluslararası ilişkiler disiplininin

Detaylı

Oyun Teorisi (KAM 425) Ders Detayları

Oyun Teorisi (KAM 425) Ders Detayları Oyun Teorisi (KAM 425) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Oyun Teorisi KAM 425 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Yayına Hazırlayan: Hüsnü Bilir Türkçe Söyleyenler: Eren Kırmızıaltın- H. Alpay Öznazik Redaksiyon: Hüsnü Bilir Dizgi: İsmet Erdoğan Kapak: Ali İmren

Yayına Hazırlayan: Hüsnü Bilir Türkçe Söyleyenler: Eren Kırmızıaltın- H. Alpay Öznazik Redaksiyon: Hüsnü Bilir Dizgi: İsmet Erdoğan Kapak: Ali İmren The State and the Economy Under Capitalism 1990 by Routledge All Rights Reserved. Authorised translation from the English language edition published by Routledge, a member of the Taylor & Francis Group

Detaylı

İdare Hukuku (KAM 306) Ders Detayları

İdare Hukuku (KAM 306) Ders Detayları İdare Hukuku (KAM 306) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İdare Hukuku KAM 306 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Anayasa Hukuku (KAM 201) Ders Detayları

Anayasa Hukuku (KAM 201) Ders Detayları Anayasa Hukuku (KAM 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Anayasa Hukuku KAM 201 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar)

İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar) İKTİSADÎ DÜŞÜNCENİN EVRİMİ (Başlangıcından Neoklasiklere) (İktisada Giriş I dersi için yardımcı kısa notlar) Merkantilizm: 15. ve 16. yüzyıllardaki coğrafî keşiflerde birlikte Avrupa ülkeleri dünyaya açılmaya

Detaylı

Bürokrasi ve Türkiye Bürokrasisi (KAM 302) Ders Detayları

Bürokrasi ve Türkiye Bürokrasisi (KAM 302) Ders Detayları Bürokrasi ve Türkiye Bürokrasisi (KAM 302) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bürokrasi ve Türkiye Bürokrasisi KAM 302 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul

Detaylı

Siyasal Partiler ve Seçim Sistemleri (KAM 314) Ders Detayları

Siyasal Partiler ve Seçim Sistemleri (KAM 314) Ders Detayları Siyasal Partiler ve Seçim Sistemleri (KAM 314) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyasal Partiler ve Seçim Sistemleri KAM 314 Her İkisi 3 0

Detaylı

Türkiye nin Siyasi Yapısı I (KAM 205) Ders Detayları

Türkiye nin Siyasi Yapısı I (KAM 205) Ders Detayları Türkiye nin Siyasi Yapısı I (KAM 205) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türkiye nin Siyasi Yapısı I KAM 205 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ(TÜRKÇE) 2016/2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ULU101 Uluslararası İlişkiler (3+0)6 Uluslararası ilişkilerin temel

Detaylı

Medya ve Siyaset (KAM 429) Ders Detayları

Medya ve Siyaset (KAM 429) Ders Detayları Medya ve Siyaset (KAM 429) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Medya ve Siyaset KAM 429 Her İkisi 3 0 0 3 8 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye- Amerika İlişkileri SPRI 401 1 3 + 0 3 4

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Türkiye- Amerika İlişkileri SPRI 401 1 3 + 0 3 4 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Türkiye- Amerika İlişkileri SPRI 401 1 3 + 0 3 4 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE TEORİK TARTIŞMALAR

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE TEORİK TARTIŞMALAR Editör Prof. Dr. Hasret Çomak Yrd. Doç. Dr. Caner Sancaktar ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE TEORİK TARTIŞMALAR İstanbul - 2013 Yay n No : 2853 İşletme-Ekonomi Dizisi : 562 1. Bask Şubat 2013 STANBUL ISBN 978-605

Detaylı

Yard. Doç. Dr. Sezgin Seymen ÇEBİ. Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi. SOSYAL ADALET Tarihsel ve Kuramsal Bir Bakış

Yard. Doç. Dr. Sezgin Seymen ÇEBİ. Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi. SOSYAL ADALET Tarihsel ve Kuramsal Bir Bakış Yard. Doç. Dr. Sezgin Seymen ÇEBİ Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi SOSYAL ADALET Tarihsel ve Kuramsal Bir Bakış İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX GİRİŞ...15 Birinci Bölüm Antik

Detaylı

Locke'un Siyasal Toplum Anlayışı

Locke'un Siyasal Toplum Anlayışı Locke'un Siyasal Toplum Anlayışı John Locke, on yedinci yüzyıl sonuyla on sekizinci yüzyil başlarının en etkili İngiliz düşünürlerinden biridir. 07.04.2016 / 08:14 SÖZLEŞME VE SİYASAL TOPLUM A. Sözleşme

Detaylı

GÜVENLİK ALGILAMASI VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİNİN GÜVENLİĞE BAKIŞ AÇILARI. Şeref ÇETİNKAYA

GÜVENLİK ALGILAMASI VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİNİN GÜVENLİĞE BAKIŞ AÇILARI. Şeref ÇETİNKAYA GÜVENLİK ALGILAMASI VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİNİN GÜVENLİĞE BAKIŞ AÇILARI Şeref ÇETİNKAYA . Güvenlik Algılaması ve Uluslararası İlişkiler Teorilerinin Güvenliğe Bakış Açıları Şeref ÇETİNKAYA Harp

Detaylı

ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER KURAMLARI II Vize

ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER KURAMLARI II Vize ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER KURAMLARI II Vize ÜNİTE -1 ENTEGRASYON TEORİLERİ Entegrasyon Uluslar arası ilişkilerde birimlerin birbiriyle uyumlu, bütünleşmesi, ortak siyasi otorite ve idare altında ortak politikaların

Detaylı

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ

YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ YENİ YAYIN ULUSLARARASI ÖRGÜTLER HUKUKU: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SİSTEMİ Yazar : Erdem Denk Yayınevi : Siyasal Kitabevi Baskı : 1. Baskı Kategori : Uluslararası İlişkiler Kapak Tasarımı : Gamze Uçak Kapak

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Law 221 3 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

Uluslararası İlişkilerde Güvenlik Çalışmaları Bahar 2018 IV. Güvenliğe Eleştirel Yaklaşımlar - II. Aberystwyth ve Paris Ekolleri

Uluslararası İlişkilerde Güvenlik Çalışmaları Bahar 2018 IV. Güvenliğe Eleştirel Yaklaşımlar - II. Aberystwyth ve Paris Ekolleri Uluslararası İlişkilerde Güvenlik Çalışmaları Bahar 2018 IV. Güvenliğe Eleştirel Yaklaşımlar - II Aberystwyth ve Paris Ekolleri Aberystwyth Ekolü Aberystwyth Üniversitesi, Galler. En önemli temsilcileri:

Detaylı

ULUSAL ÇIKAR VE ULUSAL BASIN

ULUSAL ÇIKAR VE ULUSAL BASIN T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM ANABİLİM DALI ULUSAL ÇIKAR VE ULUSAL BASIN Yüksek Lisans Tezi Süleyman GÜVEN Tez Danışmanı Prof. Dr. Eser KÖKER Ankara 2008

Detaylı

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik

1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik 1.4.Etik Sistemleri Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir. Hakkaniyet, bütün kararların tutarlı, tarafsız ve

Detaylı

DEMOKRASİ ve SİVİL TOPLUM (SBK256) 2. Hafta Ders Notları - 12/02/2018 Yrd. Doç. Dr. Görkem Altınörs

DEMOKRASİ ve SİVİL TOPLUM (SBK256) 2. Hafta Ders Notları - 12/02/2018 Yrd. Doç. Dr. Görkem Altınörs T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü DEMOKRASİ ve SİVİL TOPLUM (SBK256) 2. Hafta Ders Notları - 12/02/2018 Yrd. Doç. Dr. Görkem

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Makro İktisat SPRI 272 2 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Makro İktisat SPRI 272 2 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Makro İktisat SPRI 272 2 3 + 0 3 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI

YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI YALOVA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS MÜFREDATI 2010 Eğitim Öğretim Bahar Dönemi ZORUNLU DERSLER Uluslararası Ġlişkilerde Araştırma ve Yazma

Detaylı

Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256)

Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256) T.C. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Demokrasi ve Sivil Toplum (SBK256) 12. Hafta Ders Notları - 03/05/2017 Arş. Gör. Dr. Görkem

Detaylı

NEOREALİZM, NEOLİBERALİZM, KONSTRAKTİVİZM VE İNGİLİZ OKULU MODELLERİNDE ULUSLARARASI SİSTEMSEL DEĞİŞİKLİKLERE BAKIŞ

NEOREALİZM, NEOLİBERALİZM, KONSTRAKTİVİZM VE İNGİLİZ OKULU MODELLERİNDE ULUSLARARASI SİSTEMSEL DEĞİŞİKLİKLERE BAKIŞ NEOREALİZM, NEOLİBERALİZM, KONSTRAKTİVİZM VE İNGİLİZ OKULU MODELLERİNDE ULUSLARARASI SİSTEMSEL DEĞİŞİKLİKLERE BAKIŞ İskender SERDAR Ulusların arasındaki ilişkilerin sebep ve sonuçlarını inceleyen uluslararası

Detaylı

Savaş ve Barış Okumaları PSIR Uluslararası savaş ve barış hallerini tahlil eden yazının kullandığı

Savaş ve Barış Okumaları PSIR Uluslararası savaş ve barış hallerini tahlil eden yazının kullandığı DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Savaş ve Barış Okumaları PSIR 408 7-8 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Seçmeli Dersin Koordinatörü

Detaylı

Staj Programları Hakkında

Staj Programları Hakkında Staj Programları Hakkında Küresel, bölgesel ve ülke bazlı, Politik, Siyaset bilimi, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler disiplininin ana alt bölümleri, Küresel ve bölgesel güvenlik ve Uluslararası

Detaylı

Siyaset Sosyolojisi (KAM 305) Ders Detayları

Siyaset Sosyolojisi (KAM 305) Ders Detayları Siyaset Sosyolojisi (KAM 305) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Siyaset Sosyolojisi KAM 305 Güz 3 0 0 3 8 Ön Koşul Ders(ler)i Yok Dersin Dili

Detaylı

Çağdaş Türkiye nin Düşünce Tarihi (KAM 417) Ders Detayları

Çağdaş Türkiye nin Düşünce Tarihi (KAM 417) Ders Detayları Çağdaş Türkiye nin Düşünce Tarihi (KAM 417) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Çağdaş Türkiye nin Düşünce Tarihi KAM 417 Her İkisi 3 0 0 3 5

Detaylı

Kamu Politikası (KAM 402) Ders Detayları

Kamu Politikası (KAM 402) Ders Detayları Kamu Politikası (KAM 402) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kamu Politikası KAM 402 Bahar 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Türk Yönetim Tarihi (KAM 315) Ders Detayları

Türk Yönetim Tarihi (KAM 315) Ders Detayları Türk Yönetim Tarihi (KAM 315) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Yönetim Tarihi KAM 315 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 1.1.216 Diploma Program Adı : SOSYOLOJİ, LİSANS PROGRAMI, (AÇIKÖĞRETİM) Akademik Yıl : 21-216 Yarıyıl

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyaset Bilimine Giriş PSIR 101 3 3 + 0 3 5. Temel siyasal deyimleri ayırt eder 1,2,3 A,C

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Siyaset Bilimine Giriş PSIR 101 3 3 + 0 3 5. Temel siyasal deyimleri ayırt eder 1,2,3 A,C DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Siyaset Bilimine Giriş PSIR 101 3 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü İngilizce Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

FİNAL SINAVLARI İÇİN BİLGİ ve ÇALIŞMA KONULARI 1- Final sınavları çoktan seçmeli 17 (on yedi) sorudan ve 1 (bir) tane klasik sorudan oluşacaktır.

FİNAL SINAVLARI İÇİN BİLGİ ve ÇALIŞMA KONULARI 1- Final sınavları çoktan seçmeli 17 (on yedi) sorudan ve 1 (bir) tane klasik sorudan oluşacaktır. FİNAL SINAVLARI İÇİN BİLGİ ve ÇALIŞMA KONULARI 1- Final sınavları çoktan seçmeli 17 (on yedi) sorudan ve 1 (bir) tane klasik sorudan oluşacaktır. 2- Toplam süreniz 40 (kırk) dakika olacaktır. Yabancı öğrencilerimize

Detaylı

Kalkınma Politikaları (KAM 413) Ders Detayları

Kalkınma Politikaları (KAM 413) Ders Detayları Kalkınma Politikaları (KAM 413) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kalkınma Politikaları KAM 413 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Mikro İktisat SPRI 271 1 3 + 0 3 5

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS. Mikro İktisat SPRI 271 1 3 + 0 3 5 DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS Mikro İktisat SPRI 271 1 3 + 0 3 5 Ön Koşul Dersleri - Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Fransızca Lisans Zorunlu Dersin Koordinatörü Dersi Verenler

Detaylı

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları PA 101 Kamu Yönetimine Giriş (3,0,0,3,5) Kamu yönetimine ilişkin kavramsal altyapı, yönetim alanında geliştirilmiş teori ve uygulamaların analiz edilmesi, yönetim biliminin

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİ

ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİ Disiplin ve Çeşitlilik Tim Dunne, Milja Kurki ve Steve Smith SAU KY ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİLERİ Disiplin ve Çeşitlilik Tim Dunne,

Detaylı

5. Hafta: Farklı Devlet Oluşumu Yaklaşımları-1

5. Hafta: Farklı Devlet Oluşumu Yaklaşımları-1 5. Hafta: Farklı Devlet Oluşumu Yaklaşımları-1 Uluslararası İlişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen modern ulus-devletin geleceği tartışmasına geçmeden önce, hepsi temelde Uİ teorileri olmamakla birlikte,

Detaylı

Atilla SANDIKLI. Bilgehan EMEKLİER. Doç. Dr. BİLGESAM Başkanı. Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktora Öğrencisi

Atilla SANDIKLI. Bilgehan EMEKLİER. Doç. Dr. BİLGESAM Başkanı. Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doktora Öğrencisi Güvenlik Yaklaşımlarında Değişim ve Dönüşüm GÜVENLİK YAKLAŞIMLARINDA DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM Atilla SANDIKLI Doç. Dr. BİLGESAM Başkanı Bilgehan EMEKLİER Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü

Detaylı

İdari Yargı (KAM 423) Ders Detayları

İdari Yargı (KAM 423) Ders Detayları İdari Yargı (KAM 423) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS İdari Yargı KAM 423 Her İkisi 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Realist Confusion and the Problem of Historicism

Realist Confusion and the Problem of Historicism Uluslararası Hukuk ve Politika Cilt. 10, Sayı. 40, s. 95-120, 2014 Realizm Karmaşası ve Tarihselcilik Sorunu Hasan B. YALÇIN* Özet Bu çalışma, Realist paradigmanın tanımlanmasındaki karmaşıklığı incelemektedir.

Detaylı

DERS PROFİLİ. Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem. Uluslararası Politikaya Giriş. POLS 201 Güz Yok.

DERS PROFİLİ. Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem. Uluslararası Politikaya Giriş. POLS 201 Güz Yok. DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Uluslararası Politikaya Giriş POLS 201 Güz 3 3+0+0 3 5 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı

Detaylı

TÜRKİYE NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE DEMOKRASİYE AYKIRI BİR DURUM VAR MI?

TÜRKİYE NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE DEMOKRASİYE AYKIRI BİR DURUM VAR MI? TÜRKİYE NİN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE DEMOKRASİYE AYKIRI BİR DURUM VAR MI? DR. Nayef Bin NAHAR Katar Üniversitesi Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Faktültesi Dekanı www.wa3efoundation.net Bu makale;

Detaylı

DERS PROFİLİ. Siyaset Bilimine Giriş POLS 101 Güz Yrd. Doç. Dr. Seda Demiralp

DERS PROFİLİ. Siyaset Bilimine Giriş POLS 101 Güz Yrd. Doç. Dr. Seda Demiralp DERS PROFİLİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Dönem Kuram+PÇ+Lab (saat/hafta) Kredi AKTS Siyaset Bilimine Giriş POLS 101 Güz 1 3+0+0 3 6 Ön Koşul Yok Dersin Dili Ders Tipi Dersin Okutmanı Dersin Asistanı Dersin

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİNDE YENİ DÜŞÜNCE NEW THINKING IN INTERNATIONAL RELATIONS THEORY

ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİNDE YENİ DÜŞÜNCE NEW THINKING IN INTERNATIONAL RELATIONS THEORY ULUSLARARASI İLİŞKİLER TEORİSİNDE YENİ DÜŞÜNCE NEW THINKING IN INTERNATIONAL RELATIONS THEORY Uluslararası İlişkiler Teorisinde Yeni Düşünce New Thinking in International Relations Theory EDITED BY Michael

Detaylı

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI GÜVENLİK ANLAYIŞININ DÖNÜŞÜMÜ: İTTİFAK KAVRAMI VE NATO

T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI GÜVENLİK ANLAYIŞININ DÖNÜŞÜMÜ: İTTİFAK KAVRAMI VE NATO T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ULUSLARARASI İLİŞKİLER ANABİLİM DALI GÜVENLİK ANLAYIŞININ DÖNÜŞÜMÜ: İTTİFAK KAVRAMI VE NATO Doktora Tezi Suat DÖNMEZ Ankara - 2010 T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

BÖLÜM 1 Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme: Türkiye de Bütçeleme Süreci

BÖLÜM 1 Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme: Türkiye de Bütçeleme Süreci İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme: Türkiye de Bütçeleme Süreci Doç. Dr. Serpil Ağcakaya Süleyman Demirel Üniversitesi, İİBF, Maliye Bölümü Giriş...1 1. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı

Detaylı

Editörler Prof.Dr. Mimar Türkkahraman & Yrd.Doç.Dr.Esra Köten SİYASET SOSYOLOJİSİ

Editörler Prof.Dr. Mimar Türkkahraman & Yrd.Doç.Dr.Esra Köten SİYASET SOSYOLOJİSİ Editörler Prof.Dr. Mimar Türkkahraman & Yrd.Doç.Dr.Esra Köten SİYASET SOSYOLOJİSİ Yazarlar Prof.Dr.Önder Kutlu Doç.Dr. Betül Karagöz Doç.Dr. Fazıl Yozgat Doç.Dr. Mustafa Talas Yrd.Doç.Dr. Bülent Kara Yrd.Doç.Dr.

Detaylı

ULUSLARARASI ÖRGÜTLER

ULUSLARARASI ÖRGÜTLER DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. ULUSLARARASI ÖRGÜTLER KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

İktisat Tarihi I. 27 Ekim 2017

İktisat Tarihi I. 27 Ekim 2017 İktisat Tarihi I 27 Ekim 2017 İktisat Tarihi Biliminin Doğuşu 18. yüzyıla gelene değin özellikle sosyal bilimler felsefeden bağımsız olarak ayrı birer bilim disiplini olarak özerklik kazanamamışlardı Tarih

Detaylı

İkinci Basımın Ön Sözü

İkinci Basımın Ön Sözü İkinci Basımın Ön Sözü Bu basım kısmen eleştirilerin sonucunda, kısmen öncekindeki belli boşluklardan dolayı ve içinde yer aldığım etkinliğin doğasına -eğitime ve özellikle eğitimde araştırmaya felsefenin

Detaylı

BARIŞ KAVRAMINA TEORİK YAKLAŞIMLAR VE KÜRESEL YÖNETİŞİM

BARIŞ KAVRAMINA TEORİK YAKLAŞIMLAR VE KÜRESEL YÖNETİŞİM İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi Yıl:12 Sayı:23 Bahar 2013 s.59-79 BARIŞ KAVRAMINA TEORİK YAKLAŞIMLAR VE KÜRESEL YÖNETİŞİM Atilla SANDIKLI *, Erdem KAYA ** ÖZET Bu makalede, uluslararası

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLER KURAMLARI

ULUSLARARASI İLİŞKİLER KURAMLARI ULUSLARARASI İLİŞKİLER KURAMLARI ULİ 406U KISA ÖZET İÇİNDEKİLER SAYFA Ünite 1: Entegrasyon Teorileri 2 Ünite 2: Uluslararası Rejim Kuramları 7 Ünite 3: Savunmacı ve Saldırgan Realizm 10 Ünite 4: Sosyal

Detaylı

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE GÜVENLİK

ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE GÜVENLİK ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE GÜVENLİK TEORİK DEĞERLENDİRMELER Emre ÇITAK - Osman ŞEN www.uikutuphanesi.com.tr ii Uluslararası İlişkilerde Güvenlik ULUSLARARASI İLİŞKİLERDE GÜVENLİK TEORİK DEĞERLENDİRMELER

Detaylı