ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eskiçağ Tarihine Giriş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eskiçağ Tarihine Giriş"

Transkript

1 ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eskiçağ Tarihine Giriş

2 Eskiçağ Tarihi Bilimsel ilginin en az olduğu tarih dalı "Piramitler = Uzaylılar" "Sen de mi Brütüs?" "mağara adamları" "Kayıp kıta Atlantis" ve "Mu Kıtası" karanlık kurgusallık hayalgücü

3 Eskiçağ Uygarlıkları insanlık tarihinin %90'lık bir kısmını kapsar. İnsanlık tarihi nasıl başladı? Bu soru hayattaki en heyecan verici ve cevaplaması şart olan sorulardan biridir. Antropoloji, Arkeoloji, Eskiçağ Tarihi bilimlerinin verdiği bilimsel veriler yetersiz ve tatminsizdir. Uygarlığın bundan yaklaşık 2 milyon yıl önce ilk alet yapan insanlar olan Kuzey ve Orta Afrika bölgesinde yaşayan grupların tüm dünyaya yayılan GÖÇleriyle başladığını söylemek kimseyi tam olarak tatmin etmez.

4 İnsan zihni=nedensellik=mantık=akılcı basit bir zincir= Başlangıç İnsana Kuzey Afrika'daki göçmenlerden bahsederseniz o ondan öncesini soracaktır, sonra ondan öncesini, sonra ondan öncesini başlangıç İnsan zihni Akılcı zincir nedensellik mantık

5 Eskiçağ Tarihi araştırmaları bu aşamada devreye girmektedir. Uygarlığın başlangıçtaki belirli bir döneminin resmini çizer. Zaman olarak uzak, kültür olarak az benzer ancak insanlık olarak oldukça yakın toplumların varlığının incelenmesi, onların toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel özelliklerinin araştırılması çok daha büyük bir öneme sahiptir.

6 Eskiçağ Tarihi nedir? Ne yapar? Dil bilimi, arkeoloji ve tarih çalışmaları ile bu alanda ciddi bir birikim sağlanmıştır. Tabi bir bilim dalının bu kadar uzun süreli gelişimi, onun bazı metodolojik prensiplerin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. tarih tanımı zaman, insan ve insanın eylemi ile coğrafya olmazsa olmazlardandır. Yazı=tarih Yazı öncesi dönemde Eskiçağ Tarihi devreye girer. Tarih dediğimiz zaman yazı öncesi dönemi de anlamamız gerekmektedir. Arkeoloji ve antropoloji bu dönemle ilgili bilgi ve araştırma ihtiyacımızı büyük ölçüde karşılar. Ancak bunlar tarih bilimi değildir, yöntemleri farklıdır, sosyal antropolojiyi bir kenara bırakırsak antropoloji de arkeolojide teknik kazı, kataloglama, tarihleme ve tanımlama vasıflarını en uç düzeyde içinde barındırır. Bulgularına göre bir olguyu toplumsal ve kronolojik süreç içerisine yerleştirme vasfına da sahiptir. Ancak yine de, bunlar tarih bilimi gibi değildir.

7 Eskiçağ Tarihi Yazı=MÖ 3000 ile Batı Roma nın yıkılışı=ms 476 (MÖ 3.binyıl - MS 5. yy.) Yazı öncesi dönemi de Eskiçağ Tarihi sınırlarına katarsak; Bu geniş zaman dilimi içerisinde yaşayan insanlar o kadar çeşitlidir, incelenen coğrafya ise o kadar büyüktür ki eskiçağ tarihi kendi içinde de Eski Batı ve Eski Doğu olarak ayrılmıştır.

8 Eskiçağ Tarihi nin coğrafi sınırları: KUZEY BUZ DENİZİ BRITANNIA anadolu İRAN KUZEY AFRİKA BASRA KÖRFEZİ

9 Bu coğrafyanın belirlenmesinde kriter kültürel odak noktalarıdır, kültürel arası geçirgenlik ve kültürün aktarılmasında süreklilik aranır. Örneğin şöyle bir çizgi içerisinde düşünürsek eğer: Mezopotamya, Mısır ve İran da ortaya çıkan kültür odakları daha sonra Suriye, Filistin, Anadolu, Yunanistan, İtalya ve Kuzey Afrika da yaşayan toplumları her anlamda etkilemiş, bölgelere yapılan göçler, tarihsel süreci dinamize etmiş, halklar yaşadıkları coğrafyaya göre biçimlenirken, bu kültür odaklarından aldığı birikimi sahiplenmiş, kullanmış ve aktarmıştır. Kültürler dönüşmüştür, Persler Yunanistan a kadar olan tüm bölgeyi ele geçirmiş, kendi kültürlerini buraya getirmiştir. Aleksandros un seferleriyle Hellen kültürü, zaten daha önce de aşina olunan doğu kültürünü asimile etmeye çalışmış, bunun sonucunda bir doğu-batı senkretizmi oluşmuştur. Aleksandros Hindistan a kadar gitmiştir ancak kültürel dönüşüm Batı İran ile sınırlı kalmıştır.

10 Hellenistik Krallıklar dan sonra Roma Akdeniz Havzası na egemen olmuş, doğu-batı senkretik Hellenizmini korumuş, benimsemiş ve Avrupa da gerçekleştirdiği seferlerle yeni oluşan Hellen-Roma kültürünü Britannia ya kadar taşımıştır. Mezopotamya Uygarlıkları nı anlamadan Anadolu Uygarlıkları nı anlayamayız. Anadolu Uygarlıkları nı anlamadan Hellen Uygarlığı nı anlayamayız. Hellen Uygarlığı nı anlamadan Roma yı ve Bizans ı anlayamayız. Roma yı ve Bizans ı anlamadan Avrupa Tarihi ve Osmanlı yı anlayamayız. Avrupa Tarihi ni ve Osmanlı yı anlayamadan Çağdaş Dünya tarihini anlayamayız. Eskiçağ tarihi zincirin başıdır.

11 Eskiçağ Tarihi; Britannia, İran, Mezopotamya, Karadeniz Havzası ve Kuzey Afrika bölgesi arasında kalan coğrafyadaki toplumları yaşayış biçimlerini ve geçirdikleri tarihsel süreci sosyoekonomik, sosyopolitik ve sosyokültürel anlamda, belge-yorum ilişkisi içerisinde inceleyen disiplindir.

12 Eski Doğu MÖ 3.binyılda Sümer ve Mısır Uygarlıkları nın yazıyı kullanmaya ve kurumsal siyasi kimliklerini ortaya çıkarmasından Makedonyalı lider Aleksandros un Doğu seferinin başladığı MÖ 4.yy a kadar geçen süreyi ve genel olarak Anadolu, Mezopotamya, Mısır, İran ve Suriye topraklarındaki toplumları ele alır. Aleksandros un seferi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin baz alınmasının nedeni büyük çaptaki kültürel değişimdir. Eski Batı ise MÖ 2.binyılın başlarında Girit Adası nda kurulan Minos Uygarlığı başlangıç kabul eder ve Eski Yunan ve Roma Uygarlığı nı içerisine alarak MS 5.yy a kadar olan zaman dilimini inceler. Coğrafyası Eski Doğu nun incelediği alanın yanında Roma İmparatorluğu nın Avrupa ve Kuzey Afrika daki yayılım alanını da içerir.

13 Eski Doğu Tarihi için kronoloji: - Eski Mezopotamya Tarihi ve Uygarlığı - Eski Mısır Tarihi ve Uygarlığı - Anadolu da Asur Kolonileri Çağı - Hitit Tarihi ve Uygarlığı - Demir Çağı Uygarlıkları Eski Batı Tarihi için kronoloji: - Fenikeliler - Girit ve Miken Tarihi ve Uygarlığı - Eski Yunan Tarihi ve Uygarlığı - Hellenistik Dönem Tarihi ve Uygarlığı - Roma Tarihi ve Uygarlığı

14 ESKİ DOĞU TARİHİ İÇİN SEÇİLMİŞ KAYNAKÇA - AKURGAL, E., (1993),Anadolu Uygarlıkları, İzmir. - AKURGAL, E., (1995), Hatti ve Hitit Uygarlıkları, İstanbul. - ALP, Sedat, (2001), Hititlerin Mektuplaşmaları, İstanbul. - BAINAS, J.-MALEK J., (1986), Eski Mısır, Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansk., (çv. Z.Aruoba-O.Auroba), C.II, İst. - BOTTERO, Jean, (2003), Mezopotamya: Yazı, Akıl ve Tanrılar, (çev. Mehmet Emin Özcan-Ayten Er), Ankara. - BRYCE T., (2003), Hitit Dünyasında Yaşam ve Toplum, (çev. Müfit Günay), Ankara. - CERAM, C. W., (1994), Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler: Arkeolojinin Romanı, (çev. Hayrullah Örs), İstanbul. - CERAM, C. W., (2002), Tanrıların Vatanı Anadolu, (çev. Esat Mermi Erendor), İstanbul. - DARGA, Muhibbe, (1984), Eski Anadolu da Kadın, İstanbul. - DARGA, Muhibbe, (1992), Hitit Sanatı, İstanbul. - DEMİRİŞ, Bedia, (2002), Eskiçağ da Yazı Araç ve Gereçleri, İstanbul. - DİNÇOL, A. M., (1982), Hititler, Anadolu Uygarlıkları Ansiklopedisi I, İstanbul. - DİNÇOL, Belkıs, (1999), Eski Önasya ve Mısır da Müzik, İstanbul. - DİNÇOL, Belkıs, (2003), Eski Önasya Toplumlarında Suç Kavramı ve Ceza, İstanbul. - ERGİNÖZ-ŞAHİNBAŞ G., (1999), Hititlerde Anatomi ve Tıp, İstanbul. - ERZEN, Afif, (1992), Doğu Anadolu ve Urartular, Ankara. - EYUBOĞLU S.- ERHAT A., (1991), Hesiodos Eseri ve Kaynakları, Ankara. (Giriş Kısmı) - FREEMAN, Charles, (2003), Mısır, Yunan ve Roma: Antik Akdeniz Uygarlıkları, (çev. Suat Kemal Angı), Ankara. - HORNUNG, Erik, (2004), Mısır Tarihi, (çev. Zehra Aksu Yılmazer), İstanbul. - HUOT, J. L.-THALMANN, J. P.-VALBELLA, D., (2000), Kentlerin Doğuşu, (çev. Ali Bektaş Girgin), Ankara. - KHURT, Amelie, (2010), Eskiçağ da Yakındoğu, c.i-ii, (çev.d.şendil), İstanbul. - KINAL, F., (1983), Eski Mezopotamya Tarihi, Ankara. - MACQUEEN J. G., (2001), Hititler ve Hitit Çağında Anadolu, (çev. Esra Davutoğlu), Ankara. - van de MIEROOP, Marc, (2006), Antik Yakındoğu nun Tarihi: İ.Ö , (çev. Sinem Gül), Ankara. - R, Michael, (1996), Mezopotamya ve Eski Yakındoğu, Atlaslı Büyük Uygarlıklar Ansk., (çv. Z.Kılıç), C. IX, İst. - WIESEHÖFER, Josef, (2003), Antik Pers Tarihi, (çev. Mehmet Ali İnci), İstanbul.

15 ESKİ BATI TARİHİ İÇİN SEÇİLMİŞ KAYNAKÇA Giriş Kitapları - BARROW, Reginald, (2006), Romalılar, (çev.e.gürol), İstanbul. - DAVIES, Norman., (2006), Avrupa Tarihi, (çev.m.a.kaya), Ankara. (Giriş, Eski Yunan ve Roma Bölümleri) - DIAKOV, V. - KOVALEV, S. (2012, İlkçağ Tarihi, c.i-ii, (çev.özdemir İnce), İstanbul. - FREEMAN, Charles, (2003), Mısır, Yunan ve Roma: Antik Akdeniz Uygarlıkları, (çev. Suat Kemal Angı), Ankara. - GRIMAL, Pierre, (2005), Yunan Mitolojisi, (çev.n.özyıldırım), Ankara. - MANSEL, Arif Müfit, (1988), Ege ve Yunan Tarihi, Ankara. - MARTIN, Thomas, (2012), Eski Yunan, (çev.ü.h.yoysal), İstanbul. - MOSCATI, Sabatino (2004), Fenikeliler, (çev.s. Gül), Ankara. - İPLİKÇİOĞLU, Bülent (2010), Eski Batı Tarihi I, Ankara. (Özellikle Giriş bölümü metodoloji anlamında oldukça faydalıdır. Ayrıca ileride gerçekleştireceğiniz tüm eski batı tarihi araştırmaları için klavuz ve bibliyografik kitaptır.) - TEKİN, Oğuz, (2008), Eski Yunan ve Roma Tarihine Giriş, İstanbul.

16 Klasik Kaynaklar - EYUBOĞLU S.- ERHAT A., (1991), Hesiodos Eseri ve Kaynakları, Ankara. - HOMEROS, (1988), İlyada, (çev. Azra Erhat-A. Kadir), İstanbul. - HOMEROS, (1992), Odysseia, (çev. Azra Erhat-A. Kadir), İstanbul. - HERODOTOS, (2011), Tarih, (çev.müntekim Ökmen), İstanbul. - THUKYDIDES, (2010), Peleponnessos Savaşları, (çev.furkan Akdemir), İstanbul. - KSENEPHONE, (2011),Anabasis: Onbinlerin Dönüşü, (çev.oğuz Yarlıgaş), İstanbul. - DEMOSTHENES, (2001), Söylevler, (çev.candan Şentuna), Ankara. - EURIPIDES, (2010), Bakkhalar, (çev.selahattin Eyüboğlu), İstanbul. - SOPHOKLES, (2012), Kral Oidipius, (çev.bedrettin Tuncel), İstanbul. - ARISTOPHANES, (2006), Eşekarıları, Kadınlar Savaşı ve Diğer Oyunlar,(çev.A.Erhat- S.Eyuboğlu), İstanbul. - PLATON, (2011), Devlet, (çev.m.a.cimcoz-s.eyüboğlu), İstanbul. - ARİSTOTALES, (2011), Poetika, (çev.f.akderin), İstanbul. - ARRIANOS, (2005), İskenderin Seferleri, (çev.furkan Akderin), İstanbul. - PLUTARKHOS, (2010), Lykurgos'un Hayatı, (çev.sebahattin Etüboğlu), İstanbul. - LIVIUS,Titus, (1997), Roma Tarihi, Şehrin Kuruluşundan İtibaren, c.1,2,3,4 (çev.sebahat Şenbark), İstanbul. - EUTROPIUS,(2007), Roma Tarihi'nin Özeti (çev.m.küpüşoğlu), İstanbul. - VERGILIUS, (1995),Aeneas, (çev.i.z.eyüboğlu), İstanbul. - PLUTARKHOS,(2006), Marchus Antonius, ( çev.f.akderin), İstanbul. - PLUTARKHOS,(2007), İskender & Caesar, ( çev.f.akderin), İstanbul. - CİCERO, (2012), Tanrıların Doğası, (çev.f.gül Özaktürk, Fafo Telatar), Ankara. - CAESAR, J. (2006), Gallia Savaşı, (çev.f.akderin), Ankara. - CAESAR, J., (2007), İç Savaş, (çev.f.akderin), İstanbul. - AUGUSTUS, (2009),Ankara Anıtı, (çev.ç.dürüşken), İstanbul. - STRABON, (1993), Antik Anadolu Coğrafyası, (çev.adnan Pekman), İstanbul. - APULEIUS, (2006), Başkalaşımlar, (çev.çiğdem Dürüşken), İstanbul. - SUETONIUS,(2010), On İki Caesar'ın Yaşamı, (çev.f.telatar-g. Özaktürk), Ankara.

17 Uygarlık Tarihi

18 Hedefler Kapsamı Belirleyen Kriterler Coğrafya: Avrupa, Asya, Amerika, Tarih: Prehistoryadan (İlk İnsan Yaşamından) Roma İmparatorluk Dönemi Sonuna Kadar Herhangi Bir Uygarlığın En Önemli Eserlerini Özetleyebilmek Gördüğümüz Bir Eseri Doğru Uygarlıkla İlişkilendirebilmek İnsanlık Tarihinin Herhangi Bir Dönemindeki Önemli Uygarlıkları veya Gelişimleri Anlayıp, Bu Bilgileri Aktarabilmek

19 = tarihöncesi 1. Prehistorya ilk insanlardan ilk yazılı kaynaklara M.Ö. karbon 14 tarihlenme Taş Devri ca. 2 milyon yıl önce ca. M.Ö taş = aletler taştan yapılmış Eski (veya Yontma) Taş Devri = Paleo-litik Devri Orta Taş Devri = Meso-litik Devri Geç Taş Devri = Neo-litik Devri

20 İlk insanlar Homo habilis ca milyon yıl önce habilis = becerekli ilk taştan yapılmış aletler Homo erectus ca. 1.8 milyon yıl önce ayakta duruyordu ateşi kullanımı Homo sapiens ca yıl önce şimdi ilk sanat Homo sapiens sapiens = bugünkü insanlar

21

22 İnsanlık tarihinin % 99 u gibi çok büyük bir bölümünü kapsayan bu çağ ilk insan atalarının ortaya çıkışı ve ilk aletlerin üretimi gerçekleşti Bu basit bir şekilde: gerçek insanlık tarihi çok daha kompleks İlk âletler tahta, kemik ve taş parçalarıdır. Bunlar parçalamp kırılmış ve yontulup sivriltilerek. kullanıma uygun hâle getirilmişlerdir Paleolitik Çağ insanları ekonomik açıdan, avcı ve toplayıcı toplulukları temsil ederler. Çakmaktaşı, hayvan kemikleri ve ağaç gibi doğal maddelerden yapılan ilk aletlerin kullanılmaya başlandı ve insanlar mağara, kaya sığınağı gibi yerlerde veya kaya sığınaklarının bulunmadığı yerlerde ise açık havada kurdukları sığınaklarda yaşıyorlarmış besin üretmeyi bilmeyen bu insanlar, avcılık yaparak, hazır bitki ve meyve toplayarak beslenmişlerdir

23 Çakmaktaşı sanatı En meşhur: Olduvai Tanzania Ca myö İlk taş aletler çok basitti (akarsuda yuvarlanarak şekillenen yumrulardan birkaç parça kopartılarak biçimlendirilen taşlar Yavaş yavaş daha ince ve sofistike oldu İlk aletler modern insan tipinden önce

24 Paleolitik sanatı ca. 2 myö yö Türkiye Taşınamaz sanat: mağara sanatı kaya sanatı Taşınabilir sanat : figürinler (heykelcikler) küçük malzemelerin süslemesi Paleolitik sanatının anlamı Karain Mağarası (Antalya) Yarımburgaz Mağarası (İstanbul)

25 Sanat eserleri deri, ağaç, ağaç kabuğu gibi organik maddelerden yapıldığı için çok şey çürüyüp yok olmuştur. Hayvanları bazen öyle gerçekçi biçimde ve tüm anatomik ayrıntılarıyla çizilmiştir ki, bunların türlerini hatta ırklarını bile teşhis etmek mümkündür Çevresinde yaşayan hayvanlarını tüm çeşitliliği ve canlılığı ile mağara duvarlarına çizerken nedense kendini pek fazla görüntülememiştir Üstelik hayvanı özenle, doğal boyutları içinde ve anatomik ayrıntılarıyla tasvir ederken, insanı ya kuş gagasını anımsatan ağız yaparak çizmiş, ya da yarı insan yarı hayvan şeklinde yapmıştır. Doğal görünümü içinde çizilen insan figürü çok azdır. Bu resimler, önce kenar çizgileri taşa oyularak, sonra da araları renklendirilerek yapılmıştır. Renklendirme; odun kömürü, manganez toprağı ve kırmızı tebeşir gibi maddelerin ezilmesi ve su ile karıştırılması ile elde edilen bir boya ile yapılıyordu. Boyalar ise ya parmakla, ya kıldan veya tüyden fırça ile, ya da çomaklarla sürülüyordu

26 Kullandığı toz boyaları hayvan yağı ve kömür tozu ile karıştırdı. Mağara duvarları, genellikle gözenekli kalkerden oluştuğu için, sürülen boya hemen absorbe oluyor ve kalıcı hale geliyordu. Boyalar genelde doğadan elde edilen minerallerden oluşuyordu. Kırmızı için okr, siyah için manganez dioksidi kullanıyordu. Ayrıca limonid ve hematit de renklendirici olarak kullanılmıştır. Boyaları taşımak için kemik kaplar yada deniz yumuşakçalarının kabuklarından yararlanıyordu. Karanlık mağara içinde resim yaparken taştan oyulmuş bir kap içinde yağ yakılarak ışık elde ediliyordu, Boyalı resimlerin yapımında insanın kendi parmağı, bükülmüş deri, hayvan tüyleri ve kıllarından yapılmış fırçalar, ot topaklarından tamponlar, ezilmiş ağaç dalları, hatta püskürgeçler(aerografi) (toz boyayı boru yoluyla kamış, kemik aracılığı ile üfleme) kullanılmıştır. Birçok durumlarda mağara resimleri üst üste yapılmışlardır. Yani çizilip boyanmış bir hayvan resminin üzerine bir başkası, sonra onun da üzerine bir başkası yapılmıştır. İlkel insan bu resimlerin güzel olup olmadığına, saklanmaya değip değmediğine bakmıyordu. Eğer resmin büyüsel etkisi kalmamışsa, üstüne bir yenisi yapılabiliyordu.

27 Mağara sanatı En erken ca yıl önce (Fransa da) En meşhur örnekler Fransa da Lascaux mağarası ve İspanya da Altamira mağarası = ca yıl önce Magara = buzul çağı = kötü iklim şartlarından korunmak

28 Mağara sanatı figüratif (en çok hayvan, bazen insan) abstre (çizgiler, noktalar, ) kazıma resim boyalı resim renkler: doğal maddelerden yapılmış (kil, kömür, bitkisel maddeler )

29 En erken mağara sanatı: Chauvet (Fransa) yıl önce monokrom (tekrenkli) resim <> sonraki: çeşitli renk (polykrom)

30 Peche-Merle (Fransa) ca yö

31 Lascaux

32 ca yıl önce Lascaux Lascaux: 1940 köpeği ararken tesadüfen çocuklar buldular Mağara sanatının muhteşem bir örneği Adeta (virtually) bir sanat galerisi gibidir (aynı Altamira) inekler ve yaban öküzleriatları ve dağ keçilerini kat kat şeritler halinde yerleştirilmiş resim ve gravürlerle bezenmiştir.

33 ca yıl önce Altamira

34 Tuc d Audoubert (Fransa) ca yö (pişmemiş) kil Bu tür sanattan muhtemelen çok daha örnek varmış fakat kullanılan madde den dolayı (pişmemiş kil) korunmamış

35 Kaya sanatı kaya üzerinde, açık havada, mağaralarda figüratif abstre en eski sanat türü: abstre = «cupules» Orta Hindistan (Madhya Pradesh ilinde) ca yö (Bhimbetka mağarası) ca. 1.8 myö yö (Daraki-Chattan mağarası) Yani, en eski magara sanatindan en az 7 kere daha eski modern insanlardan önceki insan türü 10 Cupule-ler ve meander cupule diye adlandırdıkları, taş üzerine kasıtlı olarak açılmış ve genellikle çapı 5 sm olan delikler Çok geniş bir alanda bulunur: Asia, Avrupa, Avustralya

36 Kaya sanatı Avustralya Ubirr (K. Avustralya) kırmızı okr ca yö

37 Dal gibi insan figürleri Nesli tükenmiş hayvanlar Garip varlık: yarı insan yarı yam (tatlı patates) (önemli bir ürün) Dal gibi insan, av aletleri taşıyor Garip varlık: yarı insan yarı yam (tatlı patates) (önemli bir ürün) Ubirr

38 Figürinler Taşınabilir sanat küçük boylu en çok kadın figürleri «Venus» en eski: ca yö çoğu Yumuşak taştan, kemik, fildişi, ağaç, kilden yapılmış cm İspanya'dan, Rusya'da Sibirya içlerine kadar çok geniş bir alanda rastlıyoruz Hepsi aynı özellikleri var: göğüs, kalça ve karın kısımları şişirilmiş olarak gösterilen kadın; yüzlerde ayrıntı yok 19. yy: prehistorik kadın güzellik idealı gösteriyor, diye, Venüs adı verilmiştir (Roma güzellik tanrısı)

39 Berekhat Ram (K. Israel) Venüsü Tan-Tan Venüsü (Fas) ca Figürinler modern insanların tarafından değil (Homo) Doğal kadın figüre benzeyen bir çakıldan yapılmış mikroskop analiziyle belirtmiş ki insan tarafından yivlerle figür daha belli bir şekil verilmişti

40 Figürinler Hohle Fels Venüsü (Almanya) ca yö Mamut dişinden yapılmış göğüs, şişirilmiş olarak gösterilen kadın; yüzlerde ayrıntı yok (hemen de yüzü yok)

41 Figürinler Willendorf Venüsü (Austria) ca yö kireç taşından yontulmuştur Okr ile kaplıyda göğüs, şişirilmiş olarak gösterilen kadın; yüzlerde ayrıntı yok baş, tıpkı bir dut ya da böğürtlene benzer şekilde işlenmiştir; Örgüler? Baş örtüsü mü? Göğüş üstünde ince kol çizilmiş

42 Figürinler Dolni Vestonice Venüsü (Çek Cumh.) ca yö pişmiş kilden En eski seramik

43 Figürinler Brassempouy (Fransa) ca BC 3.5 cm mamut dişi yüzü gösteren en eski örnek

44 Figürinler Vogelherd Mağarası (Almanya) fil dişinden çeşitli obje (3-6 cm) ca yö

45 Figürinler Hohlenstein-Stadel (Almanya) Aslan Bayanı ca yö Mamut dişi 28 cm yüksek 200 parçadan fazla

46 Küçük malzemeler Mamut disi La Madeleine Mağarası (Fransa) ca yö Bizon Geyik çatallı boynuzundan Böcek onu soktu; soktuğu yeri yalıyor

47 Les Trois Frères Mağarası (Fransa)

48 Paleolitik sanatının anlamı avcılıktaki başarılarını artırmak için Bazı mağaralarda insanlar hayvan maskesi altında görüntülenmiştir; bunlar hayvan postuna bürünmüş büyücüler miydi? toplumlarındaki şamanlar ya da dini liderler miydi? gövdesi, kimliği belirsiz iri yapılı bir hayvan gövdesine ; arka bacaklarının dizlere kadar ki kesimi, insan bacağına; kuyruğu (yasak kelime kullandınız)yada tilki kuyruğuna benzememektedir. Ön bacakları anormal yapıda olup, ön ayakları insan eli biçimindedir. Tepesinde bir çift geyik boynuzu bulunan tuhaf yüzü, kuş yüzüne benzemektedir. duvardan dosdoğru, izleyene bakmaktadır.

49 Paleolitik sanatının anlamı Bazı teori avcılıktaki başarılarını artırmak için fakat bazı gösterilen hayvanların avlanılmıyordu vb. mamut, aslan, gergedan, mağara ayıları bir varlığın hayaline sahip olmak, onu elde etmek demektir Yani resimdeki hayvanı yaralamak veya öldürmek, gerçek hayattaki av hayvanının da ölmesine veya gücünden kaybetmesine yol aşacağına inanılıyordu. Bu inanış, halen yaşayan bazı ilkel kavimlerde de benzer şekillerde devam etmektedir. Mağaraların duvarlarında resmedilmiş hayvanların üzerinde, parmakları açık eller görülür. Ya da çoğunlukla, hayvan bir okla yaralı gösterilir. Bunlar; ele geçirme işaretleri midir?

50 Paleolitik sanatının anlamı verimlilik göğüs, kalça ve karın kısımları şişirilmiş olarak gösterilen kadınlar; yüzlerde ayrıntı yok Ana tanrısı Anaerki = matriarchy hamile kadınlara bir nazar boncuğu

51 Paleolitik sanatının anlamı abstre çizgiler belli değil erkek kadın simgeleri ava bağlı Bu işaretler çok çeşitlidir; bunlardan bazıları sıradandır; kırmızı, sarı ve siyah renkli dal biçimliler veya «damalılar» ise bir erkek dizi ve bir dişi (female) dizi.

52 TAŞ DEVRİ A. Paleolitik (Eskitaş/Yontmataş):M. Ö / Alt Paleolitik: M. Ö Orta Paleolitik: M. Ö / Üst Paleolitik: M. Ö. 80/ / B. Epipaleolitik-Mezolitik (Ortataş):M. Ö. 12/ /8.500 C. Neolitik (Cilalıtaş): M. Ö / Akeramik Neolitik:M. Ö / Erken Neolitik: M. Ö Geç Neolitik: M. Ö D. Kalkolitik (Bakırtaş): M. Ö / Erken Kalkolitik: M. Ö / Geç Kalkolitik: M. Ö / /3.000 MADEN DEVRİ E. Tunç/Bronz Çağı: M. Ö / / İlk Tunç Çağ: M. Ö / Tarih çağlarına geçiş 2. Orta Tunç Çağ: M. Ö Son Tunç Çağ: M. Ö F. Demir Çağı: M. Ö / Erken Demir Çağ: 2. Orta Demir Çağ: 3. Geç Demir Çağ:

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eskiçağ Tarihine Giriş

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 1.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eskiçağ Tarihine Giriş ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-I 1.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eskiçağ Tarihine Giriş Eskiçağ Tarihi Bilimsel ilginin en az olduğu tarih dalı "Piramitler = Uzaylılar" "Sen de mi Brütüs?" "mağara adamları" "Kayıp

Detaylı

Eski Doğu Tarihi için kronolojiyi şu şekilde takip etmenizi öneririz:

Eski Doğu Tarihi için kronolojiyi şu şekilde takip etmenizi öneririz: Merhaba, Öncelikle bölümümüz içerisinde Eskiçağ Tarihi ne olan ilginin gittikçe arttığını görmekten mutluluk duyduğumuzu belirtmek isteriz. Ülkemizde uzun bir süre arkeoloji ve tarihin diğer dalları arasında

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ VE METODOLOJİSİ ÜZERİNE

ESKİÇAĞ TARİHİ VE METODOLOJİSİ ÜZERİNE ESKİÇAĞ TARİHİ VE METODOLOJİSİ ÜZERİNE Merhabalar, Bugün Eskiçağ Tarihi üzerine konuşacağız. Her ne kadar bilimsel ilginin en az olduğu tarih dalı olsa da gerek bilinçli gerekse bilinçsiz olarak hakkında

Detaylı

A D I Y A M A N Ü N İ V E R S İ T E S İ

A D I Y A M A N Ü N İ V E R S İ T E S İ A D I Y A M A N Ü N İ V E R S İ T E S İ F E N E D E B İ Y A T F A K Ü L T E Sİ A R K E O L O J İ B Ö L Ü M Ü T A N I T I M K İ T A P Ç I Ğ I 2018-2019 İ Ç E R İ K B ö l ü m ü m ü z M i s y o n & V i z

Detaylı

KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı)

KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı) KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı) Dünya gezegeni 4.5 milyar yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor ve yaşam da bu sürenin büyük bir bölümünde onun yüzeyinde değişik biçimlerde gelişiyor. Fosil

Detaylı

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI 1.KONU: TARİHÎ ÇAĞLARA GİRİŞ 2.KONU: İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI 1.K0NU TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ İnsan, düşünebilme

Detaylı

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ SABİRE YAZICI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS KATALOĞU I.SINIF 1.YARIYIL ZORUNLU DERSLER (1.

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ SABİRE YAZICI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS KATALOĞU I.SINIF 1.YARIYIL ZORUNLU DERSLER (1. AKSARAY ÜNİVERSİTESİ SABİRE YAZICI FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS DERS KATALOĞU I.SINIF 1.YARIYIL ZORUNLU DERSLER (1.DÖNEM) ARK 101 Prehistorik Arkeoloji Terminolojisi I 2 0 2 3 ARK 103

Detaylı

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden Tarih Öncesi Devirlerde Anadolu Video Ders Anlatımı TARİH ÖNCESI DEVİRLERDE ANADOLU Türkiye tarih öncesi devirlerde üzerinde birçok medeniyet kurulan çok önemli bir yerleşim merkeziydi. Ülkemizin tarihi

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : İLKÇAĞ TARİHİ Ders No : 0020100003 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

Tarihin Çeşitleri Hikayeci Tarih: Nakilci tarih yazımıdır. Eski Yunan Tarihçisi Heredot'la başlar.

Tarihin Çeşitleri Hikayeci Tarih: Nakilci tarih yazımıdır. Eski Yunan Tarihçisi Heredot'la başlar. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ Tarihin Tanımı Tarih, insan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, birbirleriyle olan ilişkilerini, neden-sonuç ilişkisi içerisinde yer ve zaman göstererek, belgeler ışığında objektif

Detaylı

BATI MÜZİĞİ TARİHİ 1. ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ

BATI MÜZİĞİ TARİHİ 1. ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ BATI MÜZİĞİ TARİHİ 1. ÜNİTE İLK ÇAĞ DÖNEMİ MÜZİĞİ İÇERİK Müzikoloji nedir? Müzik tarihinin Müzikoloji içindeki yeri Müzik tarihinin temel kavramları Etimoloji (Müzik kelimesinin kökeni) Kültürel evrim

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU 23.9.2017 Arkeoloji Bölümü Düzey Teori Uyg. Lab. AKTS ARK101 - Arkeolojiye Giriş I L 2 0 0 4 Arkeoloji bilimine alt yapı

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ DERS KATALOĞU 27.2.2017 Arkeoloji Bölümü Düzey Teori Uyg. Lab. AKTS ARK101 - Arkeolojiye Giriş I L 2 0 0 4 Arkeoloji bilimine alt yapı

Detaylı

Resim 9. Homo sapiens kafatası karşılaştırması.

Resim 9. Homo sapiens kafatası karşılaştırması. Konu 4: Üst Paleolitik ve Epipaleolitik Dönem Günümüzden yaklaşık 40 bin ilâ 12 bin yıl önceki dönemdir. Bu dönemde Homo sapiensler yaşamıştır. Üst Paleolitik dönemde Aurignacian, Gravettian, Solutrean

Detaylı

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri

ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders. Dr. İsmail BAYTAK. Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri ESKİÇAĞ TARİHİ ve UYGARLIKLARI-III 2.Ders Dr. İsmail BAYTAK Eski BATI Hellen Kavramı Yunan Arkaik Çağı ve Ege Göçleri HOMEROS DA YUNAN ORTA ÇAĞI / KARANLIK ÇAĞI Büyük Kolonizosyon hareketlerinin başladığı

Detaylı

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

PROTOHİSTORYA VE ÖNASYA ARKEOLOJİSİ ANABİLİM DALI 2015-2016 LİSANS EĞİTİM PROGRAMI

PROTOHİSTORYA VE ÖNASYA ARKEOLOJİSİ ANABİLİM DALI 2015-2016 LİSANS EĞİTİM PROGRAMI ANADAL EĞİTİM PROGRAMI ZORUNLU DERSLERİ 1. SINIF 1. YARIYIL 1 2 YDİ 101 YDA 101 YDF 101 GUS 101 GUS 103 HYK 101 BED 101 3 ATA 101 Temel Yabancı Dil İngilizce/ Basic English Temel Yabancı Dil Almanca/ Basic

Detaylı

2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT

2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT CUMA PERŞEMBE ÇARŞAMBA SALI PAZARTESİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF 08.00-09.00 ARK437 Arkeoloji Uygulamaları

Detaylı

Tarih Öncesi Çağlar - PREHĠSTORĠK DEVĠRLER

Tarih Öncesi Çağlar - PREHĠSTORĠK DEVĠRLER Tarih Öncesi Çağlar - PREHĠSTORĠK DEVĠRLER 1. TaĢ Çağı a) Eski Taş / Kaba Taş (Paleolitik Çağ) = (M.Ö. 2.000.000-10.000) b) Orta Taş / Yontma Taş (Mezolitik Çağ) = (M.Ö. 10.000-8.000) c) Yeni Taş / Cilalı

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm 1.1. ANADOLU ÇAĞLARI... 1 1.1.1. Tarih Öncesi Çağ... 1 1.1.1.1. Yontma Taş Devri (Paleolitik)... 1 1.1.1.2. Orta Taş Devri (Mezolitik)... 2 1.1.1.3. Cilalı Taş Devri (Neolitik)...

Detaylı

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı.

Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak bulunurdu. Yönetim binası, resmî yapılar ve pazar meydanları tapınağın etrafında yer alırdı. M.Ö 2000 den itibaren Eski Yunan da ve Ege de polis adı verilen şehir devletleri ortaya çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Atina,Sparta,Korint,Larissa ve Megara dır. Şehir devletlerinin merkezlerinde tapınak

Detaylı

TANER ÖZDEMİR TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ ZAMAN VE TAKVİM

TANER ÖZDEMİR TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ ZAMAN VE TAKVİM ZAMAN VE TAKVİM Takvim zamanı günlere, aylara, yıllara bölme metoduna takvim adı verilir. DİKKAT: Takvimlerin ortaya çıkmasında insanların ekonomik uğraşları önemlidir. UYARI: Hicri takvimin başlangıcı

Detaylı

TARİH 1.

TARİH 1. TARİH 1 16.02.2017 ARİF ÖZBEYLİ ERBAA ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ... VE,TARİH YAZIYLA BAŞLAR TARİHİ ÖNCESİ DEVİRLER Taş Devri (MÖ.600.000-5500) Kalkolitik Dönem (MÖ.5500-2500) Maden Devri

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 ANTİK ÇAĞDA ANADOLU ANATOLIA AT ANTIQUITY KONU 3 FRİGLER 1 Frigler Frigler Troya VII-a nın tahribinden (M.Ö. 1190) hemen sonra Anadolu ya Balkanlar üzerinden gelen Hint Avupa kökenli kavimlerden biridir.

Detaylı

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI. Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI. Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ ARA SINAV PROGRAMI Sınıf Dersin Kodu Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati Derslik 1. Öğr. 1 1209252 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 16.03.2015

Detaylı

İktisat Tarihi II. 1. Hafta

İktisat Tarihi II. 1. Hafta İktisat Tarihi II 1. Hafta İktisat tarihinin görevi ekonomilerin performanslarında ve yapılarında zaman içinde meydana gelen değişiklikleri açıklamaktır. Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12 EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12 http://readingevolution.com/images/hominid_brain_cavity_size.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Hominoidler Hominoidler superfamilya Hominoidea 3 Familyayı içerir: Büyük maymunlar/ great

Detaylı

Sorular 1. Aşağıdaki fotoğraflardan hangisi veya hangileri insanla ilgili özellikleri göstermektedir? I II III

Sorular 1. Aşağıdaki fotoğraflardan hangisi veya hangileri insanla ilgili özellikleri göstermektedir? I II III 2006-07 Öğretim Yılı Merkezi Ölçme-Değerlendirme I.Dönem Sonu 6.Sınıf Sosyal Bilgiler (Coğrafya-Tarih) Ders Sınavı Sınav Başlama Saati:08:30 Tarih:19 Ocak 2007 İsim/ Soy isim: Sınıf:.. Sorular 1. Aşağıdaki

Detaylı

MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI

MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI MAĞARA RESİMLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNDEN BİZE ULAŞTI İlk insanlar Taş Devri boyunca, çoğu Avrupa da olan mağara resimleri yaptı. Dinsel amaçlı olduğu sanılan resimlerde, hayvan ve insan figürleri vardır.

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler...

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler... 4. ÜNİTE İÇİNDEKİLER Tarihteki Önemli Buluşlar... 6 Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor...21 Coğrafi Keşifler... 26 Rönesans... 32 Reform... 36 Mucitler... 43 Düşünce, sanat

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : SANAT TARİHİNE GİRİŞ Ders No : 0310380032 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 4 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

X. BÖLÜM KEMİĞİN FARKLI KULLANIMLARI. Mızraklarda ve oklarda yaygın olduğunu bildiğimiz sap kullanımı bununla sınırlı

X. BÖLÜM KEMİĞİN FARKLI KULLANIMLARI. Mızraklarda ve oklarda yaygın olduğunu bildiğimiz sap kullanımı bununla sınırlı X. BÖLÜM KEMİĞİN FARKLI KULLANIMLARI ALET SAPI : Mızraklarda ve oklarda yaygın olduğunu bildiğimiz sap kullanımı bununla sınırlı değildir. Bıçak, kazıyıcı vb. keskin kenarlara sahip aletlerin elde kullanımının

Detaylı

ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT

ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT CUMA PERŞEMBE ÇARŞAMBA SALI PAZARTESİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ KESİNLEŞMİŞ HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF 08.00-09.00 ARK437 Arkeoloji Uygulamaları

Detaylı

KONU 2: HAMMADDE KAVRAMI, HAMMADDE ÇEŞİTLERİ, HAMMADDE TEMİNİ VE STRATEJİLERİ

KONU 2: HAMMADDE KAVRAMI, HAMMADDE ÇEŞİTLERİ, HAMMADDE TEMİNİ VE STRATEJİLERİ KONU 2: HAMMADDE KAVRAMI, HAMMADDE ÇEŞİTLERİ, HAMMADDE TEMİNİ VE STRATEJİLERİ İnsan, dünya üzerinde göründüğü andan itibaren, çeşitli gereksinmelerini karşılamakta yardımcı olacak olan alet ve silahlarını

Detaylı

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI DERS NOTLARI-ŞİFRE ETKİNLİK TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HELEN UYGARLIĞI Makedonyalı İskender in doğu ile batı

Detaylı

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖRGÜN ÖĞRETİM ARA SINAV PROGRAMI (SEÇMELİ)

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖRGÜN ÖĞRETİM ARA SINAV PROGRAMI (SEÇMELİ) 17.11.2017 CUMA 16.11.2017 PERŞEMBE 15.11.2017 ÇARŞAMBA 14.11.2017 SALI 13.11.2017 PAZARTESİ 2017-2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖR ÖĞRETİM ARA SINAV PROGRAMI (SEÇMELİ) Altay

Detaylı

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI T.C. SİNOP ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ENSTİTÜSÜ TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI I. YARIYIL II. YARIYIL Adı Adı TAR 501 Eski Anadolu Kültür 3 0 3 TAR 502 Eskiçağda Türkler 3 0 3 TAR 503 Eskiçağ Kavimlerinde

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Mısır Uygarlığı: Prehistorik Dönem Tinit Dönemi (M.Ö. y. 3200 2780 / 1. 2. Sülaleler) Eski Krallık/Memphis Krallığı (M.Ö. 2700 2280 / 3.

Detaylı

Eğitim Tarihi. Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi

Eğitim Tarihi. Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Eğitim Tarihi Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Eğitimin Doğuşu ve Gelişimi Türk ve Batı Eğitiminin Tarihi Temelleri a-antik Doğu Medeniyetlerinde Eğitim (Mısır, Çin, Hint) b-antik Batıda Eğitim (Yunan, Roma)

Detaylı

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar Bu kitabın sahibi:... Tüm zamanların insanları, bütün dünyada, her zaman içinde yaşadıkları ve barındıkları bir yaşam alanına, bir eve ihtiyaç duymuşlardır. Öncelikle, mimari,

Detaylı

Fen - Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü

Fen - Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü http://ogr.kocaeli.edu.tr/koubs/bologna/genel/listesi_prn.cfm?ed=0 1 / 5 22.05.2018 15:44 Fen - Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Adı 2017/2018 Listesi 1. YARIYIL TLU Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Detaylı

ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ II. TASLAK HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT

ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ II. TASLAK HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT CUMA PERŞEMBE ÇARŞAMBA SALI PAZARTESİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ II. TASLAK HAFTALIK DERS PROGRAMI GÜN SAAT 1.SINIF 2.SINIF 3.SINIF 4.SINIF -ABCDEFGHIJK 10.00-11.00 MÜZ151 Müziğin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki

tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki 14.11.2013 tarih ve 495 sayılı Eğitim Komisyonu Kararı Eki Tablo 1 Sosyal BilimlerEnstitüsü İletişim Bilimleri Doktora Programı * 1. YARIYIL 2. YARIYIL İLT 771 SİNEMA ARAŞTIRMALARI SEMİNERİ 2 2 3 10 1

Detaylı

Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü

Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü Jeolojik Miras Listeleri (AFRİKA) Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü AFRİKA DOĞAL MİRAS LİSTESİ http://www.africanworldheritagesites.org/ Afrika da Madagaskar Adası nda 2 ve Şeysel Adası

Detaylı

Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları. Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER

Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları. Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER Türkiye nin Coğrafi Bölgelerinin Belirlenme Çalışmaları Yard.Doç.Dr. Mehmet Fatih DÖKER HATIRLATMA 1-Bölge Nedir? 2- Bölge Ayrımında Kullanılan Kriterler DOĞAL ÖZELLİKLER BEŞERİ VE EKONOMİK ÖZELLİKLER

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI TARİH TEZLİ YÜKSEK LİSANS Tezli yüksek lisans programında eğitim dili Türkçedir. Programın öngörülen süresi 4

Detaylı

MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR

MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR Dünyanın en eski flütü 40 bin yıl önceye uzanıyor. Hititler in flüt, gitar, lir, arp, tef, çalpara, davul ve gayda kullandığını gösteren taş kabartmalar var.

Detaylı

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları Monruz Kostenki Moravany Petřkovice Roc-aux-Sorciers Gagarino Willendorf Savignano Brassempouy PREHİSTORİK MÜZİK MÜZİK? Sesleri uyumlu bir şekilde vokal ve/veya enstrümental olarak uyumlu ve devamlı şekilde

Detaylı

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN

ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ. Burcu Aslı ÖZKAN ANADOLU UYGARLIKLARI (RÖLYEF) KABARTMA ESERLERİ Burcu Aslı ÖZKAN İlk Çağda Anadolu da kurulan bazı uygarlıklar Hitit, Frig,Urartu, Lidya. HİTİTLER MÖ(1700) Başkenti Hattuşa (Boğazköy) Malatya Orta Anadolu

Detaylı

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 3. Hafta. Saraylar Öncesi Çağ

KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ. 3. Hafta. Saraylar Öncesi Çağ KLA 109 ARKAİK ÖNCESİ EGE ARKEOLOJİSİ 3. Hafta Saraylar Öncesi Çağ Kaynakça: MİNOS UYGARLIĞI S. Alexiou, Minos Uygarlığı, 1991. R. Treuil, P. Darcque, J.C. Poursat, G.Touchais, Les Civilisations Égéennes

Detaylı

İlk Zaman KAMBRİYEN ÖNCESİ: 3-Hadeyan, 2-Arkeyan, 1-Proterozoik

İlk Zaman KAMBRİYEN ÖNCESİ: 3-Hadeyan, 2-Arkeyan, 1-Proterozoik JEOLOJİK DEVİRLER İlk Zaman KAMBRİYEN ÖNCESİ: 3-Hadeyan, 2-Arkeyan, 1-Proterozoik Dünya nın oluşumundan 4 Milyar Yıl sonra Kıtaların çekirdek kısmını oluşturan en eski kıvrımlar oluşmuştur. Su yosunu (alg)

Detaylı

1. YERYÜZÜNDE YAŞAMIN BAŞLAMASI

1. YERYÜZÜNDE YAŞAMIN BAŞLAMASI A- TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR VE TARİH ÇAĞLARI 1. YERYÜZÜNDE YAŞAMIN BAŞLAMASI İnsanlar merak duygusunu gidermek, hayatlarını kolaylaştırmak ve düzene sokmak için birtakım faaliyetlerde bulunurlar. Ateşin kullanılması,

Detaylı

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati

ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati Dersin Kodu ANTROPOLOJİ BÖLÜMÜ 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ YARIYIL SONU SINAV PROGRAMI Dersin Adı Sınav Tarihi Sınav Saati Derslik 1. Öğr. 1 1209202 Evrimin Temel İlke ve Kuramları 11.05.2015

Detaylı

İktisat Tarihi II. I. Hafta

İktisat Tarihi II. I. Hafta İktisat Tarihi II I. Hafta Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır Çağı Tunç veya Bronz Çağı Tarihsel gelişim türün sürdürülmesi ve çoğalmasına katkıda bulunma ölçütüne göre de yargılanabilir.

Detaylı

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİM DALI DERS KATALOĞU

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİM DALI DERS KATALOĞU ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ARKEOLOJİ ANABİLİM DALI DERS KATALOĞU 20.9.2017 Arkeoloji Programı Düzey Teori Uyg. Lab. AKTS ARKE501 - Antik Çağ Yontu Sanatı I YL 3 0 0 5 Understanding

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Ege coğrafyası: - Ege dünyası M.Ö. 16. yüzyıldan M.Ö. 1200 e kadar Miken çağının etkisinde kalmıştır. - M.Ö. 1200-1050 yılları arası Batı

Detaylı

GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR

GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR En azından sanatla ilgisi olanlar, dünya tarihinin en eski çizimlerin, İspanya daki Altamira Mağarası ile Fransa daki Lasque Mağarası duvarına yapılmış hayvan resimleri

Detaylı

TÜRKĠYE ve DÜNYA BAĞCILIĞI. Dr. Selçuk KARABAT 1

TÜRKĠYE ve DÜNYA BAĞCILIĞI. Dr. Selçuk KARABAT 1 TÜRKĠYE ve DÜNYA BAĞCILIĞI Dr. Selçuk KARABAT 1 Bağcılığın Tarihi Dünya da çok geniş bir alanda yapılmakta olan bağcılıkta asma veya omca (Vitis sp.) denilen bitki yetiştirilmektedir. Milyonlarca yıl öncesine

Detaylı

İktisat Tarihi II

İktisat Tarihi II İktisat Tarihi II 23.02.2018 İkincil özeklerde yalnızca ekonomik yapı benimsenmekle kalmamıştır. - Biblos - Kapadokya uygarlıkları birincil özeklerin yapısı ile zorlanmıştır. İkinci devrimin yaygınlaşmasında

Detaylı

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus

Sikkeler: (Sağda) Tanrısal gücün simgesi Ammon/Zeus un koç boynuzuyla betimlenen İskender. (Solda) Elinde kartal ve asa tutan Tanrı Zeus T KİNİK 1 ANCAK ÖÜMÜN DURDURABİDİĞİ, DOĞUNUN V BATNN GNÇ İMPARATORU İSKNDR İN KİŞİİĞİ V SRİ K a yn a k 1 : H N U Y G A Amenhotep Tapınağı nda Amon-Ra ve firavun İskender rölyefi R Kay n a k 2 : Ğ Sikkeler:

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

GÖRSEL KÜLTÜR KISA ÖZET KOLAYAOF

GÖRSEL KÜLTÜR KISA ÖZET KOLAYAOF GÖRSEL KÜLTÜR KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- BİR YAŞAM KÜLTÜRÜ

Detaylı

Latmos Dağları / Beşparmak Dağları Benzersiz bir doğal/kültür alanı kaybolmanın eşiğinde

Latmos Dağları / Beşparmak Dağları Benzersiz bir doğal/kültür alanı kaybolmanın eşiğinde Latmos Dağları / Beşparmak Dağları Benzersiz bir doğal/kültür alanı kaybolmanın eşiğinde 1. Ege kıyılarından bir görünüş. 2. Bafa Gölü nün güneyinden göle bakış. Önde MS 13. yy Bizans Dönemi ne ait bir

Detaylı

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur.

Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde etkili olmuştur. Yunan Grek Uygarlığı Video Ders Anlatımı YUNAN (GREK) (M.Ö. 1200 336) Akalara son veren DORLAR tarafından kurulan bir medeniyettir. Yunan Medeniyeti kendinden sonraki Hellen ve Roma Medeniyetleri üzerinde

Detaylı

Tarih Öncesi Devirlerde Ekonomik Faaliyetlerin Gelişimi

Tarih Öncesi Devirlerde Ekonomik Faaliyetlerin Gelişimi Tarih Öncesi Devirlerde Ekonomik Faaliyetlerin Gelişimi Paleolitik Çağ (Kaba Taş Devri) Dönem: MÖ 600 000-10 000 Tarih öncesi uygarlığının gelişme sürecinde, kültürel evrelerin en uzunu ve 4. jeolojik

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU KONU 1 TUNÇ ÇAĞINDA EGE KÜLTÜRLERİ

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU KONU 1 TUNÇ ÇAĞINDA EGE KÜLTÜRLERİ ANTİK ÇAĞDA ANADOLU KONU 1 TUNÇ ÇAĞINDA EGE KÜLTÜRLERİ Girit te M.Ö. 3. binde kurulmuş olan Minos uygarlığı Akdeniz de Yunan kültürüne temel olan en gelişmiş uygarlıktır. Girit adası konumu ve korunaklı

Detaylı

GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERS LİSTESİ

GÜZ DÖNEMİ SEÇMELİ DERS LİSTESİ V. Bilgi Kitapçığı (Program Katalogu Bilgileri) Program Tanıtımı Programı farklı yönlerden ( misyon, amaçlar, hedefler, programın gücü, mezunlar için fırsatlar vb. açılarından), akademik bir bakış açısıyla

Detaylı

Antik Yunan Kentleri (Polis)

Antik Yunan Kentleri (Polis) Antik Yunan Kentleri (Polis) Batı dünyasında gerçek anlamıyla kentin gelişmesi ise Antik Yunan kentleri ile başlamıştır. Atina, Korent, Isparta, Siraküza ve Miletos gibi kentler, hem askeri ve ticari bir

Detaylı

Bununla birlikte, ismini veren buluntu iyi bir zamana rast geldi. Sadece üç

Bununla birlikte, ismini veren buluntu iyi bir zamana rast geldi. Sadece üç Türkçe 1 Vadi 1.1 Neander Vadisi bir zamanlar sakin ve dar bir kaya çukuru idi. Ancak 19. Yüz Düssel nehrine, zengin bitki örtüsüne ve Vadi Vadinin ilk bölümleri ancak 1.2 Günümüzde, N Ancak bu fosiller

Detaylı

KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM ve İLKELERİ

KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM ve İLKELERİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA VE ONARIM BÖLÜMÜ KVK101 KORUMA-ONARIM KAVRAM ve İLKELERİ Doç. Dr. Cengiz ÇETİN Dersin Amacı Öğrencinin koruma ve onarımın temel ilkelerini

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimarlık Tarihine Giriş Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci

İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci İlkel Köyden Kente Geçiş Süreci Yerleşik Yaşama Geçişte Buğdayın Önemi Buğday dayanıklı bir bitkidir. Zengin toprakta, fakit toprakta yetişir. Uzun süre saklanabilir. Besin değeri zengindir. Çeşitli şekillerde

Detaylı

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations. Yaşar İsmet DEMİRÖZ

Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations. Yaşar İsmet DEMİRÖZ www.libridergi.org Kitap Tanıtımı, Eleştiri ve Çeviri Dergisi Journal of Book Notices, Reviews and Translations Volume III (2017) T. R. MARTIN, Eski Yunan: Tarih Öncesinden Klasik Çağ a. İstanbul 2014.

Detaylı

Prof.Dr. ENGİN AKDENİZ

Prof.Dr. ENGİN AKDENİZ Prof.Dr. ENGİN AKDENİZ Fen-edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya Ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı Eğitim Bilgileri 1987-1991 Lisans Ege Üniversitesi 1991-1993 Yüksek Lisans Ege Üniversitesi

Detaylı

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI

TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI TARİH BÖLÜMÜ 2014-2015 ÖĞRETİM YILI DERS PROGRAMI I. YARIYIL ECTS II. YARIYIL ECTS BİL 150 Temel Bilgi Teknolojisi 4+0 5,0 TAR 107 İlkçağ Tarihi I 3+0 5,0 TAR 108 İlkçağ Tarihi II 3+0 5,0 TAR 115 Osmanlıca

Detaylı

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM

URARTU UYGARLIĞI. Gülsevilcansel YILDIRIM URARTU UYGARLIĞI Gülsevilcansel YILDIRIM 120213060 Urartular MÖ birinci yüzyılın başında, Van Gölü ve çevresinde önemli bir devlet Kuran ve günümüze kadar buradaki uygarlıkları etkilemiş bir kavimdir.

Detaylı

Tarih Dokuzuncu Sınıf Ünite Konuları Video Ders Anlatımı 1. ÜNİTE: TARİH BİLİMİ 1. KONU: TARİH BİLİMİNE GİRİŞ. 1. İnsan ve Tarih. 2.

Tarih Dokuzuncu Sınıf Ünite Konuları Video Ders Anlatımı 1. ÜNİTE: TARİH BİLİMİ 1. KONU: TARİH BİLİMİNE GİRİŞ. 1. İnsan ve Tarih. 2. Tarih Dokuzuncu Sınıf Ünite Konuları Video Ders Anlatımı 1. ÜNİTE: TARİH BİLİMİ 1. KONU: TARİH BİLİMİNE GİRİŞ 1. İnsan ve Tarih 2. Tarihin Konusu 3. Tarihte Sebep-Sonuç ve Yer-Zaman İlişkisi 4. Tarih Biliminin

Detaylı

İktisat Tarihi II. 2. Hafta

İktisat Tarihi II. 2. Hafta İktisat Tarihi II 2. Hafta İKİNCİ DEVRİMİN BAŞLANGICI İkinci bir devrim kendine yeterli küçücük köyleri kalabalık kentler durumuna getirmiştir. Bu dönemde halk yerleşiktir. Köyün kendisi toprak elverdikçe

Detaylı

Mitosta, arkaik anaerkil yapı Ay tanrıçalığı ile Selene figürüyle sürerken, söylencenin logosu bunun tersini savunur. Yunan monarşi-oligarşi ve tiran

Mitosta, arkaik anaerkil yapı Ay tanrıçalığı ile Selene figürüyle sürerken, söylencenin logosu bunun tersini savunur. Yunan monarşi-oligarşi ve tiran Ay tanrıçası Selene, Yunan mitolojisinde, Güneş tanrısı Helios un kız kardeşidir. Ay ı simgeler. Selene de Helios gibi bir arabayla dolaşırdı. Selene nin arabasını iki at, katır ya da boğa çekerdi. Zeus

Detaylı

2015-2016 GÜZ YARIYILI ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ 1. ÖĞRETİM HAFTALIK DERS PROGRAMI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 08-30 09-00 ARK131

2015-2016 GÜZ YARIYILI ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ 1. ÖĞRETİM HAFTALIK DERS PROGRAMI PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 08-30 09-00 ARK131 I.SINIF 2015-2016 GÜZ YARIYILI ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ 1. ÖĞRETİM HAFTALIK DERS PROGRAMI 08-30 09-00 ARK131 Minos ve Myken Çağı Mimarlığı 09 15 ARK131 10 15 Minos ve Myken Çağı Mimarlığı 10 30 11 00 ARK101 Arkeolojiye

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perġembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur.

1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur. 1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur. a) Tutsaklık düzeni b) Üretim artığının sağlanması c) Uzmanlaşmış zanaatçı sınıfı

Detaylı

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI

M.Ö. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. 1200' LERDEN GÜNÜMÜZE G ANADOLU UYGARLIKLARI M.Ö.. II. binin sonlarında, nda, boğazlar üzerinden Anadolu'ya olan Deniz Kavimleri GöçG öçleri köklk klü değişikliklere ikliklere neden olur. Anadolu'nun

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu

Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Helen Birliği/İskender İmparatorluğu Makedonyalı İskender in tahta çıkışı = Per İmp. Aile kavgaları+yunan sitelerinin iflası Yunan Siteleri= Artan nüfus+işsizlik ve besin eksikliği+çiftçilerin sürekli

Detaylı

Roma İmparatorluğu nda uygulanan taş kaplı yol kesiti A: toprak, B-D: taş katmanlar, E: taş kaplama, F: kaldırım ve G: bordür

Roma İmparatorluğu nda uygulanan taş kaplı yol kesiti A: toprak, B-D: taş katmanlar, E: taş kaplama, F: kaldırım ve G: bordür KARAYOLLARI İLK KEZ MEZOPOTAMYA DA GELİŞTİ İlk taş kaplı sokak, Ur kentinde geliştirildikten sonra İranlılar krallar yolunu yaptı. Romalılar karayollarını mükemmelleştirip ilk karayolu ağını kurdu. Mezopotamya

Detaylı

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Makedonya Cumhuriyeti ; 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti nin iç savaşlara girdiği dönemde bağımsızlığını ilan etmiştir. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan,

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSPANYA ÜLKE RAPORU Mayıs 2009 Hazırlayan: Özlem Kılıç 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : İspanya Krallığı Yönetim Şekli : Parlamenter Monarşi Coğrafi Konumu

Detaylı

Türk mutfağı dünya mutfakları arasındaki en eski mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfağının dünyanın en eski mutfaklar arasında yer almasının

Türk mutfağı dünya mutfakları arasındaki en eski mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfağının dünyanın en eski mutfaklar arasında yer almasının Türk mutfağı dünya mutfakları arasındaki en eski mutfaklar arasında yer almaktadır. Türk mutfağının dünyanın en eski mutfaklar arasında yer almasının nedenlerinin başında ise Türklerin tarih boyunca birçok

Detaylı

BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6

BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6 BİLİM TARİHİ VE JEOLOJİ 6 ROMALILARDA BİLİM http://www.tarihbilimi.gen.tr/icerik_resimler/roma-imparatorlugu.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Ç.Ü. Jeoloji Mühendisliği Bölümü GİRİŞ M.Ö.3.y.y. da Romalılar bütün

Detaylı

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ

AST101 ASTRONOMİ TARİHİ AST101 ASTRONOMİ TARİHİ 2017-2018 Güz Dönemi (Z, UK:2, AKTS:3) 4. Kısım Doç. Dr. Kutluay YÜCE Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Antik Yunan Bilimi Sokrat Öncesi Dönem

Detaylı

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL. Paleoantropoloji'ye Giriş. Yansıları

Prof. Dr. Ayla SEVİM EROL. Paleoantropoloji'ye Giriş. Yansıları ANT139 PALEOANTROPOLOJİ YE GİRİŞ Homo sapiens ve Dünya ya yayılışı Bipedalizm in evrimi ve günümüz Ders Taş alet kültürlerine Yansıları bakış 8. Ders Homo sapiens Abri Pataud Grimaldi Jebel Irhoud Kostenki

Detaylı

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri (Sumeroloji) Anabilim Dalı, 2001.

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri (Sumeroloji) Anabilim Dalı, 2001. ÖZGEÇMİŞ YRD. DOÇ. DR. ESMA ÖZ I. Adı Soyadı Esma ÖZ E-posta: (kurum/özel) eoz@ybu.edu.tr; esmao443@gmail.com Cep Telefonu: 0506 934 32 13 İş Adresi: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Esenboğa Merkez

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI

ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI ANTİK ÇAĞDA ANADOLU DERS 11 HELLEN SERAMİK SANATI ANTİK ÇAĞDA SERAMİK BEZEME TEKNİKLERİ Antik çağda seramiklerin bezenmesinde/süslenmesinde seyreltilmiş/sulandırılmış kil içeren ve firnis olarak anılan

Detaylı

Mart 2016 March 2016 Yıl 9, Sayı XXV, ss Year 9, Issue XXV, pp DOI No:

Mart 2016 March 2016 Yıl 9, Sayı XXV, ss Year 9, Issue XXV, pp DOI No: Tarih Okulu Dergisi (TOD) Journal of History School (JOHS) Mart 2016 March 2016 Yıl 9, Sayı XXV, ss. 1155-1161. Year 9, Issue XXV, pp. 1155-1161. DOI No: http://dx.doi.org/10.14225/joh823 ESMA REYHAN TÜLİN

Detaylı

Türkiye'nin En Çok Satan. TARİH ten

Türkiye'nin En Çok Satan. TARİH ten Türkiye'nin En Çok Satan TARİH ten Editör: Suat DÜZ Zehra SAVAŞ ÖZTÜRK Selami REİSOĞLU KPSS TARİH DERS NOTLARI Yayın Yönetmeni: Arzu Batur Dizgi-Grafik Tasarım: Didem Kestek Kapak Tasarımı: Didem Kestek

Detaylı