İTÜ Öğrenci Aktivite Merkezi DESIGN TOGETHER 2018

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İTÜ Öğrenci Aktivite Merkezi DESIGN TOGETHER 2018"

Transkript

1 İTÜ Öğrenci Aktivite Merkezi DESIGN TOGETHER 2018 kp tasarım ekibi Burcu Filiz DEMİRCİ Mimar Gözde Nur KIRBAÇ İnşaat Mühendisi Hasan Emre DAMGACI Makine Mühendisi İsmail YILMAZ Mimar Feride YILMAZ İnşaat Mühendisi

2 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 1 Mimari Tasarım (Tasarım Kararları, Mimari Özellikleri, Malzemeler)... 2 Yapısal Tasarım Mekanik Tasarım İş Planlaması (Zamana Göre Projenin İş Planlaması) Çalışma Koordinasyonu (Görev Dağılımları, Birlikte Çalışma Aşamaları) Sürdürülebilirlik Stratejisi Çalışmaları ve Enerji Analizleri Kullanılan Yönetmelik ve Standartlar Referanslar... 21

3 2 MİMARİ TASARIM (TASARIM KARARLARI, MİMARİ ÖZELLİKLERİ, MALZEMELER)

4 3

5 4 PLANLAR

6 5 KESİT VE GÖRÜNÜŞLER

7 6 DIŞ MEKAN

8 7 DIŞ MEKAN

9 8 İÇ MEKAN

10 9 İÇ MEKAN

11 10 İÇ MEKAN

12 11 YAPISAL TASARIM Yapı 52.10x40.40 m lik bir alana oturmaktadır. TDBY-2007 yönetmeliği kapsamında yapının iki yerden 5 cm lik dilatasyon derzi ile ayırılmasına karar verilmiştir. A, B ve C blok olarak isimlendirilmiştir. Yapının kat yüksekliği zemin katta ve 1.katta 4m bodrum katı ise 3.5 m dir. Yapının döşeme tipi asmolen olarak belirlenmiştir. Yüksekliği 50 cm dir. Temel tipi olarak sürekli temel ve tekil temel bir arada kullanılmıştır. Bina tasarımında B35 beton B420C betonarme demiri kullanılacaktır. Nervür döşeme dolgu aralıklarına strafor konulması planmış ve ağırlık olarak 0.03 t/m3 alınmıştır. B blokta 23.60x19.50 m zemin katın, 19.50x15.60 m 1. katın plan boyutudur. Kolon boyutu 50x50 cm, kirişler ise 40x50 cm olarak tasarlanmıştır. Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYYHY 2007), Tablo 2.5, 1.1 maddesi Deprem yüklerinin tamamının çerçevelerle taşındığı binalar olarak tasarlanmıştır. A blokta 16.10x12.40 m bodrum katın, 13x40.40 m zemin katın, 12.40x20 m 1.katın plan boyutudur. Kolon boyutları yapılan analizler sonucu bu blokta 60x60 cm olarak belirlenmiştir. Kiriş boyutları 40x50 ve 60x50 cm olmak üzere iki farklı ebatta tasarlanmıştır. Aks aralıkları 4m 7m ve 12m arasında değişiklik göstermektedir. Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYYHY 2007), Tablo 2.5, 1.1 maddesi Deprem yüklerinin tamamının çerçevelerle taşındığı binalar olarak tasarlanmıştır.

13 12 C blokta 38x20.40 m zemin katın plan boyutudur. Çok amaçlı salonun döşemesi eksi 3.5 m de dir. Kolon boyutu 60x60 cm kirişler ise 80x50 cm, 60x50 cm ve 50x50 cm olmak üzere üç farklı ebatta tasarlanmıştır. Aks aralığı 8m ve 12m olarak değişmektedir. Yapı taşıyıcı sistemi, Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (DBYYHY 2007), Tablo 2.5, 1.4 maddesi Deprem yüklerinin çerçeveler ile boşluksuz ve/veya bağ kirişli (boşluklu) perdeler tarafından birlikte taşındığı binalar olarak tasarlanmıştır. Yapının 2. Derece deprem bölgesinde, yerel zemin sınıfının Z3 ve zemin emniyet gerilmesi σzem=300kn/m 2 olduğu kabul edilerek analiz ve tasarımı yapılmıştır. Yapının analizi Prota Stucture ile yapılmıştır. Tasarım sonrası raporları ektedir.

14 13 3 MEKANİK TASARIM Mekanik tasarım yapılırken mimari yapı göz önünde bulundurularak uygun tasarım yapılmıştır. Tesisatların, estetik görselliği bozmamasına mümkün mertebe riayet edilmiştir Havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemi tasarımında aşağıda verilen standart ve yönetmelikler baz alınmıştır. TS 825:2008, Isı Yalıtım Yönetmeliği EN 13779:2007, Konut dışı binalar için havalandırma ve oda klima sistemleri için performans şartları Havalandırma Sistemleri ile 1- Devamlı taze hava sağlanması, ortam havasının sürekli yenilenmesi 2- Sıcaklık ve nemin konfor seviyesinde tutulması 3- Yangın ve patlama tehlikelerinin azaltılması 4- Kirleticilerin ortadan kaldırılması ya da seyreltilmesi 5- Ortamlarda istenmeyen hava akımlarının oluşmasını engellemek üzere (Örneğin, pis kokuların yayılması), birçok durumda ortamlara veya dış havaya karşı ortamın negatif basınç (vakumlu havalandırma) veya pozitif basınç (basınçlı havalandırma) altında tutulmasının sağlanması hedeflenmiştir. Sıhhi Tesisat tasarımında aşağıda verilen standart ve yönetmelikler baz alınmıştır. TS EN ISO TS EN Sıhhi tesisat, yapı için gerekli olan suyun temini, depolanması, ısıtılması, yumuşatılması, basınçlandırılması ve dağıtımı, pis suyun atılması, atık suyun arıtılması, yağmur suyu tahliyesi ve yangın söndürme konularını içermektedir. Yangın Tesisatı Yangından korunma sistemleri; olası yangın anında insan sağlığına ve eşyalara zarar gelmeden yangını söndürmek amacıyla yapılan tesisat ve sistemlerdir. Projede yangın tesisatı: söndürme sistemleri, duman tahliye sistemleri ve basınçlandırma sistemlerinden oluşmaktadır.

15 14 İŞ PLANLAMASI (ZAMANA GÖRE PROJENİN İŞ PLANLAMASI) İş planlanması ekip sayısı ve günlük çalışma verimliliğini hesaba katarak 11 ay olarak belirlenmiştir. Ekiplerin günlük çalışma saati 8 saat olduğu varsayılmış sonrası ekstra çalışma olarak değerlendirilmiştir.

16 15 5 ÇALIŞMA KOORDİNASYONU (GÖREV DAĞILIMLARI, BİRLİKTE ÇALIŞMA AŞAMALARI) Mimari tasarım kararları ve revit modelleme: Burcu Filiz Demirci Yapısal tasarım kararları ve revit modelleme: Gözde Nur Kırbaç Mekanik tasarım kararları ve revit modelleme: Hasan Emre Damgacı 2D proje üretimi: Burcu Filiz Demirci Gözde Nur Kırbaç Naviswork: Gözde Nur Kırbaç Animasyon & Render: İsmail Yılmaz Sunum: Burcu Filiz Demirci İsmail Yılmaz Metraj Hesapları: Feride Yılmaz

17 16 6 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK STRATEJİSİ ÇALIŞMALARI VE ENERJİ ANALİZLERİ Enerji analizi sonuçlarını değerlendirdiğimizde ilk gözümüze çarpan yakıtın yüksek kullanımı olmuştur. Bu durumun yaratacağı tüketimin önüne geçmek için bazı önlemler almaya karar verdik. Güneş analizi yaparak daha sağlıklı sonuçlar almayı hedefledik. Bina konumunun ilk etapta güneşe göre planlanmamış olduğunu gördük ve bu durumun yakıt tüketimini arttırdığını düşünüldü. Buna göre iyileştirme çalışmaları yapıldı. Üç bölümden oluşan yapımızın öğrenci kulüpleri, workshoplar ve toplantı odalarının olduğu bölüm olan A bloğun kışın daha fazla güneş almasını sağlamak için C blok ile konumları değiştirildi. Cam panellerin daha yoğunlukta olduğu bölümün yazın çok güneş alması nedeniyle oluşacak ısınmanın önüne geçmek için çift cidarlı cephe sisteminin kullanılmasına karar verildi. Enerji tüketirken üreten bir yapı olmasını da istediğimiz için C bloğun bir kısmını güneş panelleri ile kapladık. Yeşil bir yapı olmasını istediğimiz için yağmur suyunun boşa gitmesini istemedik ve bahçeye yağmur suyu toplamasında kullanacağımız bir üst örtü tasarladık. Bu yağmur sularını depoda topladıktan sonra bahçe sulamasında ve yapının içinde atık su olarak kullanmayı düşündük. A bloğun güneşten yıl boyunca daha fazla yararlanmasını istememizin nedeni sosyolojik olarak değerlendirdiğimizde toplum üzerindeki etkisi düşülmüş, özellikle gün ışığının insanların duygu durumunu etkileyip, gün ışığından yararlanma süreleri arttıkça ruhsal olarak daha iyi oldukları gerekçelerine dayanaraktan, çalışma verimleri arttırılacağı düşünülmüştür. Yapımızın konumunu değiştirdikten sonra yapılan enerji analizinde yakıt tüketimin düştüğünü gördük. KIŞ GÜNDÖNÜMÜ YAZ GÜNDÖNÜMÜ

18 17 SONBAHAR GÜNDÖNÜMÜ YAKLAŞIK 1 YILLIK GÜNDÖNÜMÜ

19 18 ÇİFT CİDAR Toplam enerji tüketiminde yüksek bir yüzdeye sahip olan binalarda cephe sistemlerinin tasarımı, enerjinin verimli kullanılmasında oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bu yüzdendir ki binanın tasarımında çift cidarlı cepheler kullanılmıştır. Çift cidarlı sistemimiz iki cam cepheden oluşmaktadır ve iki cam arası mesafe A blokta 60 cm, B blokta 50 cm den oluşmaktadır. Bu sistemler, doğal havalandırmaya imkân sağlamakla birlikte şeffaflık oranının yüksek olması durumunda kullanıcı ile çevre arasındaki etkileşimi arttırması, ısı ve ses yalıtımını desteklemesi, güneş ısı kazanç katsayısını düşürmesi, ısıl konforu arttırması açısından binaya ciddi avantajlar sağlamaktadır. Aynı zamanda çift cidar arasındaki hava kışın ısı geri kazanımı için kullanılabilir. Günümüzde enerji kaynaklarının hızla tükendiğini göz önünde bulundurursak, bina içinde ısınma için hem daha az yakıt kullanılmış olacak hem de güneş enerjisinden olabildiğince yararlanılarak yenilenemeyen enerji kaynaklarının miktarının azalmaması konusunda yetişmekte olan nesilde ciddi bir duyarlılık sağlanmış olacaktır. Çift cidarlı camın bina üzerinde kullanımı GÜNEŞ ENERJİLİ CEPHELER Son yıllarda fosil enerji kaynaklarının çevreye olan zararları ve miktarının gün geçtikçe azalması sebebiyle, yenilenebilir enerji kaynaklarına talep artmış bulunmaktadır. Ortalama güneşlenme süresinin aylık 365 saate kadar çıkabildiği ülkemizde, güneş enerjisinden elektrik üretimi günden güne yaygınlaşmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde, güneşin tükenmediğini ve çevreye herhangi bir zararı olmadığını göz önünde bulundurarak binamızın güneş alan doğu cephesindeki C blok üstünü güneş panelleri ile kaplayarak, binanın elektrik üretimine büyük ölçüde katkı sağlamaktadır. Güneş panelleri şekilde gösterildiği gibi cam, eva, göze dizisi, eva ve arka örtüden oluşmaktadır. Fabrika ortamında özenli bir şekilde üretilen bu güneş pilleri gerekli testlerden geçirilerek bina yüzeyine montajı yapılmaktadır. Aynı zamanda bina üzerinde aşırı bir ağırlık oluşturmaması ve görüntüde herhangi bir kirlilik yaratmaması binamızda bu yapıyı tercih etmemizin bir diğer nedenidir.

20 19 ÜST ÖRTÜ Bahçenin farklı bölgelerine konumlandırılmış olan şemsiyeler, bahçe içerisinde gölge alanlar yaratarak insanlara rahat dinlenme ortamları sunmaktadır. Ancak şemsiyelerin en önemli özelliği yağmurlu havalarda, yağmur sularını toplayıp bir su deposuna aktararak burada bahçede ve bina içinde kullanılmak üzere su teminine katkıda bulunmaktadır. Su, bina içinde kullanımı sırasında acil durumlar için tuvalet ve lavabolardaki su ihtiyacı için kullanılacaktır. Depoda geri kalan fazla su bahçe sulamasında ve gerektiğinde süs havuzlarının dolumunda kullanılacaktır.

21 20 7 KULLANILAN YÖNETMELİK VE STANDARTLAR TS-500 Betonarme Yapıların Tasarım ve Kuralları TS-498 Yapı Elemanlarının Boyutlandırılmasında Alınacak Yüklerin Hesap Değerleri 2007/12937 Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik 2007/ Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik TS ENV Binalar İçin Havalandırma - Kanallar - Kanal Yapım Kuralları

22 21 8 REFERANSLAR

DESIGN TOGETHER 2018

DESIGN TOGETHER 2018 DESIGN TOGETHER 2018 İTÜ Ayazağa Kampüsü Öğrenci Aktivite Merkezi HAZIRLAYANLAR: Mimari : Süleyman EYİGÜN Statik : Raziye PEKER Mekanik : Beril YAMAN İÇİNDEKİLER Mimari Tasarım Mekanik Tasarım Yapısal

Detaylı

DESIGN TOGETHER YARIŞMASI TEKNİK DETAYLAR

DESIGN TOGETHER YARIŞMASI TEKNİK DETAYLAR DESIGN TOGETHER YARIŞMASI TEKNİK DETAYLAR Modelleme ve Tasarım %20 PUANLAMA - Mimarı modelleme ve tasarım kararları - Yapısal modelleme, yapısal modelleme kararları ve yapısal analizler - MEP modelleme

Detaylı

DESIGN TOGETHER 2018 YARIŞMASI TEKNİK ŞARTNAMESİ Kovan: İTÜ Ayazağa Kampüsü Öğrenci Aktivite Merkezi

DESIGN TOGETHER 2018 YARIŞMASI TEKNİK ŞARTNAMESİ Kovan: İTÜ Ayazağa Kampüsü Öğrenci Aktivite Merkezi DESIGN TOGETHER 2018 YARIŞMASI TEKNİK ŞARTNAMESİ Kovan: İTÜ Ayazağa Kampüsü Öğrenci Aktivite Merkezi MİMARİ: Proje, Ayazağa Kampüsü içerisinde verilen alanda öğrenci kulüpleri tarafından kullanılacak bir

Detaylı

1.Ekibin Tanıtılması İTÜ Perspektif. Halit DAĞAÇAN

1.Ekibin Tanıtılması İTÜ Perspektif. Halit DAĞAÇAN İTÜ-Perspektif İçindekiler 1. Ekibin Tanıtılması 2. Mimari Tasarım 3. Yapısal Tasarım 4. Mekanik Tasarım 5. İş Planlaması 6. Çalışma Koordinasyonu 7. Sürdürebilirlik Stratejisi Çalışmaları ve Enerji Analizleri

Detaylı

DESIGN TOGETHER WİTH BUİLDİNG İNFORMATİON MODELİNG İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AYAZAĞA KAMPÜSÜ ÖĞRENCİ AKTİVİTE MERKEZİ

DESIGN TOGETHER WİTH BUİLDİNG İNFORMATİON MODELİNG İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AYAZAĞA KAMPÜSÜ ÖĞRENCİ AKTİVİTE MERKEZİ DESIGN TOGETHER WİTH BUİLDİNG İNFORMATİON MODELİNG İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AYAZAĞA KAMPÜSÜ ÖĞRENCİ AKTİVİTE MERKEZİ THELINESWAR Hande ERDOĞAN Ömer Faruk KORKMAZ Arda ZEKİER Abd Alaa HAGE HAREM ALNAGAR

Detaylı

DESIGN TOGETHER YARIŞMASI TEKNİK DETAYLAR

DESIGN TOGETHER YARIŞMASI TEKNİK DETAYLAR DESIGN TOGETHER YARIŞMASI TEKNİK DETAYLAR İTÜ Bilim Merkezi ve Müzesi TEKNİK ŞARTNAME Proje, Ayazağa Kampüsü içerisinde verilen alanda halka açık bir bilim merkezi ve müzesinin tasarımını içermektedir.

Detaylı

K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k M E K A N O R M M Ü H E N D İ S L İ K S A N. T İ C. L T D. Ş T İ.

K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k M E K A N O R M M Ü H E N D İ S L İ K S A N. T İ C. L T D. Ş T İ. K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k Faaliyet Konularımız Soğutma tesisatları Isıtma tesisatları Sıhhi tesisat Yangından Korunma tesisatları Havalandırma tesisatları Enerji verimliliği Buhar tesisatları

Detaylı

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI

KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (PROJE ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ) KONUTLARDA VE SANAYİDE ISI YALITIMI İLE ENERJİ TASARRUFU - SU YALITIMI EĞİTİMİ VE GAP ÇALIŞTAYI TS 825 in Bina Yaklaşımı Her hacim ayrı ayrı

Detaylı

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel :

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : 0507 077 16 51 www.okurtes.com info@okurtes.com Faaliyet Alanlarımız Endüstriyel ve Sanayi Doğalgaz Tesisatları LNG ve CNG Gaz Tesisatları Sanayi

Detaylı

MALL OF ISTANBUL OFIS TEKNİK ŞARTNAME

MALL OF ISTANBUL OFIS TEKNİK ŞARTNAME Bu dokümanda Mall Of İstanbul projesinin ofis bloğunun teknik şartnamesi tanımlanmaktadır. Teknik Şartname genel tasarım ve uygulama prensiplerini, kullanılacak sistem ve malzemelerin genel hatlarını tariflemektedir.

Detaylı

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8

Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Yapıblok İle Akustik Duvar Uygulamaları: Digiturk & TV8 Ümit ÖZKAN 1, Ayşe DEMİRTAŞ 2 Giriş: Yapıblok, Yapı Merkezi Prefabrikasyon A.Ş. tarafından 1996 yılından beri endüstriyel üretim yöntemleri ile üretilen

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI

ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ İLE BETONARME YAPI UYGULAMASI ÖN ÜRETİMLİ ÇİFT DUVAR SİSTEMİ NEDİR? Çift Duvar, iki adet betonarme duvar elemanın, aralarında projesine göre boşluk kalacak şekilde özel bağlantı

Detaylı

Boyler, Baca hesabı. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Boyler, Baca hesabı. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Boyler, Baca hesabı Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Boyler nedir? Kalorifer kazanının sıcaklığından yararlanarak içindeki suyun ısıtılması sağlayan ve bu su ile yerleşim yerine sıcak su sağlayan

Detaylı

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş.

ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. ÇEVRE DOSTU BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ÖRNEK UYGULAMALAR Seda YÖNTEM / EKODENGE A.Ş. Sağlıklı Fiziki Çevreler için Sürdürülebilirlik Esasları Binanın güneşe göre konumlandırılması ve şekillenmesi,

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

ITP13103 Yapı Malzemeleri

ITP13103 Yapı Malzemeleri ITP13103 Yapı Malzemeleri Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 1 Bölüm 5.1 GAZBETON 2 Giriş Gazbeton; silisli kum ( kuvarsit ), çimento,

Detaylı

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu

Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu Gazi Üniversitesi Yapı işleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yürütülen projelerin bilgilendirme sunumu G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DEKANLIK VE ÖĞRETİM ELEMANLARI BİNASI VE G.Ü. EĞİTİM FAKÜLTESİ DERSLİK VE LABORATUVAR

Detaylı

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK

STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME. Doç. Dr. ALİ KOÇAK STRÜKTÜR ÇÖZÜMLEME Doç. Dr. ALİ KOÇAK YAPI Tüm canlıların beslenme barınma ve diğer doğal gereksinimlerini sağlamak için çeşitli yapı gereç ve yapım teknikleriyle oluşturulan yeryüzü yeraltı ve sualtı

Detaylı

BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI

BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI 77 BATIKENT, TAM ISI YALITIMLI 5.000 KONUTTA İŞLETME DÖNEMİ SONUÇLARI Abdullah BİLGİN ÖZET Proje, uygulama ve işletme dönemini yaşadığımız 50,000 konutluk Batıkent projesinde, ısı yalıtımı uygulamasına,

Detaylı

AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ AKILLI BİNALAR VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Bilindiği gibi, akıllı binalar enerji verimliliğini artırmak üzere, binanın enerji harcamalarının otomatik olarak binanın kendi

Detaylı

Yeni Nautilus. İki doğrultuda çalışan boşluklu döşemeler oluşturmak için Plastik «Kör Kalıp» Sistemi

Yeni Nautilus. İki doğrultuda çalışan boşluklu döşemeler oluşturmak için Plastik «Kör Kalıp» Sistemi Yeni Nautilus İki doğrultuda çalışan boşluklu döşemeler oluşturmak için Plastik «Kör Kalıp» Sistemi Taşıyıcı Sistem Olarak Döşemeler Yapı ağırlığının büyük kısmı, döşeme plaklarının ağırlıklarından oluşmaktadır.

Detaylı

KOVAN İTÜ Ayazağa Kampüsü Öğrenci Kulüpleri Merkezi VOLTRAN GRUBU

KOVAN İTÜ Ayazağa Kampüsü Öğrenci Kulüpleri Merkezi VOLTRAN GRUBU DESIGN TOGETHER KOVAN İTÜ Ayazağa Kampüsü Öğrenci Kulüpleri Merkezi VOLTRAN GRUBU İçindekiler 1.Mimari Tasarım - Tasarım kararları ve Mimari Özellikleri, Malzemeler 2. Yapısal Tasarım - Tasarım kararları,

Detaylı

MPU ENERJİ MEKANİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

MPU ENERJİ MEKANİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ MPU ENERJİ MEKANİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ Kemeraltı Mahallesi 78.Sokak 1/3 Marmaris MUĞLA TEL : (553) 721 39 39 www.mpuenerji.com info@mpuenerji.com NELER YAPIYORUZ MÜHENDİSLİK PROJE UYGULAMA

Detaylı

İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU

İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU İZMİR İLİ BUCA İLÇESİ 8071 ADA 7 PARSEL RİSKLİ BİNA İNCELEME RAPORU AĞUSTOS 2013 1.GENEL BİLGİLER 1.1 Amaç ve Kapsam Bu çalışma, İzmir ili, Buca ilçesi Adatepe Mahallesi 15/1 Sokak No:13 adresinde bulunan,

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA

KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA KATI YALITIM MALZEMELERİ EXPANDE POLİSTREN LEVHA Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi EXPANDE POLİSTREN KÖPÜK (EPS)

Detaylı

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu

Taşıyıcı Sistem İlkeleri. Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu Taşıyıcı Sistem İlkeleri Dr. Haluk Sesigür İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesi TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI YÜKLER YÜKLER ve MESNET TEPKİLERİ YÜKLER RÜZGAR YÜKLERİ BETONARME TAŞIYICI SİSTEM ELEMANLARI Rüzgar yönü

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU

1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU 1. ULUSLARARASI ÇELİK ZİRVESİ SUNUMU Hazırlayan Akşan Grup Şirketler Yönetim Kurulu Başkanı Melih ŞİMŞEK İnşaat Mühendisi 2.000.000 m 2 lik tecrübesi ve Akkon çelik fabrikasında yıllık 25.000 ton üretim

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi

ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÇATI KONSTRÜKSİYONLARINDA GAZBETON UYGULAMALARI Doç.Dr.Oğuz Cem Çelik İTÜ Mimarlık Fakültesi Yapı Statiği ve Betonarme Birimi ÖZET Donatılı gazbeton çatı panellerinin çeşitli çatı taşıyıcı sistemlerinde

Detaylı

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör.

MESLEK RESMİ DERSİ. Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri. Hazırlayan. Öğr. Gör. MESLEK RESMİ DERSİ Giriş Özet Yapı Bilgisi Mimari Tasarım Esasları ve Mimari Proje Örnekleri İncelemeleri Hazırlayan Öğr. Gör. Cahit GÜRER 26.02.2009-Afyonkarahisar YAPI Canlıların beslenmek ve barınmak

Detaylı

DIAMOND PLAZA MALTEPE E-5 CEPHELİ KİRALIK YENİ PLAZA. www.tnl.com.tr

DIAMOND PLAZA MALTEPE E-5 CEPHELİ KİRALIK YENİ PLAZA. www.tnl.com.tr Z DIAMOND PLAZA MALTEPE E-5 CEPHELİ KİRALIK YENİ PLAZA www.tnl.com.tr YÖNETİCİ ÖZETİ KÜNYE Lokasyon İSTANBUL - MALTEPE Toplam İnşaat Alanı 10.877 m² Kiralanabilir Alan 8968,5 m² Binadaki Kat Sayısı Kiralama

Detaylı

YAPIDA MEKANİK TESİSAT: SİSTEM TASARIMI

YAPIDA MEKANİK TESİSAT: SİSTEM TASARIMI T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ YAPIDA MEKANİK TESİSAT: SİSTEM TASARIMI Mühendislik Müşavirlik ltd. şti. Konuşmacılar: Nihat Bozkurt Makine Müh. İzzet

Detaylı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇEVRECİ ŞEHİRLERE DOĞRU Kadir DEMİRBOLAT İklim Değişikliği Dairesi Başkanı 7 Temmuz 2012, Gaziantep Çevreci Şehircilik; Yaşam kalitesi yüksek, Çevreye duyarlı, Tarihi ve kültürel

Detaylı

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BRİKET DUVAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BRİKET DUVAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BETON BRİKET DUVAR Beton briket bloklar, kum, çakıl, tüf, bims (sünger

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HAUS CORNER-15002-79,10 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Arfa- Taşıyıcı Magu Strüktür Yapı Donanımlı Sistemini Paket Ürün n

Detaylı

EPS VE XPS ÜRETİM EKSTRÜDE POLİSTREN (XPS)

EPS VE XPS ÜRETİM EKSTRÜDE POLİSTREN (XPS) EPS VE XPS ÜRETİM EKSTRÜDE POLİSTREN (XPS) Polistiren hammaddesinden ekstrüzyon yolu ile üretilmektedir. Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve basma mukavemetinde, değişikkenar ve yüzey şekillerinde

Detaylı

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Temmuz 2017

Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi. Temmuz 2017 Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi Temmuz 2017 CEPHE SİSTEM EĞİTİMİ -2 NEVİN GÜNEY TOK --- 19/07/2017 CEPHE NEDİR Giydirme cephe, çağdaş mimari kavramları alüminyum, cam kombinasyonu ile çözen,

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: ARMİNA - 05705-126,40 + 7,50 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME-1. Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

TEKNİK ŞARTNAME-1. Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri MODEL: LİLYUM - 07944-141,00 + 4,30 Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE CAM Türkiye İMSAD Sektörel Gelişim Toplantıları-Adana 3 Eylül 2015 Şişecam Düzcam Cam Ev Eşyası Cam Ambalaj Kimyasallar Şişecam Düzcam Düzcam üretiminde 50 yıllık tecrübe 1981 den

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: MİMOZA - 08437-185,65 + 29,30 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

Duvarların içindeki sağlık...

Duvarların içindeki sağlık... KONUTLAR, İŞ MERKEZLERİ, ENDÜSTRİYEL ALANLAR... 2005 den bu yana sağlıklı yapıları sağlıklı yaşamlara dönüştürüyoruz www.sfsmekaniktesisat.com.tr AİLESİ SFS Ailesi Günümüz dünyasının baş döndüren teknolojik

Detaylı

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTMveya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTMveya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: AKASYA - 10888-122,40 + 2,70 TEKNİK ŞARTNAME-1 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı

Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı Türk Sanayisinde Enerji Verimliliği Semineri - 11 Mart 2009 İstanbul Sanayi Odası - Türkiye Tesisatlarda Enerji Verimliliği & Isı Yalıtımı Timur Diz Teknik İşler ve Eğitim Koordinatörü İZODER Isı Su Ses

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: DORA - 07666-129,60 + 12,85 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI

Detaylı

KAVAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ PROJE UYGULAMASI 1: BEKÇİ KULÜBESİ 1.MİMARİ PROJE

KAVAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ PROJE UYGULAMASI 1: BEKÇİ KULÜBESİ 1.MİMARİ PROJE KAVAK MESLEK YÜKSEKOKULU BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM DERSİ PROJE UYGULAMASI 1: BEKÇİ KULÜBESİ 1.MİMARİ PROJE 1 2 3 4 2.PROJE VERİLERİ Yer altı su seviyesi -8m Zemin grubu A: sıkı çakıl+kum Zemin sınıfı

Detaylı

PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU

PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU PREFABRİK YAPI A.Ş. EKO KONTEYNER PROJESİ ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU 24.08.2010 İÇİNDEKİLER PREFABRİKE YAPI A.Ş.- EKOEVİ İÇİN ENERJİ MODELLEMESİ RAPORU... 2 1. PREFABRİKE YAPI A.Ş. TARAFINDAN EKOEV PROTOTİPİ

Detaylı

Doğadan yaşama sunulan ayrıcalık...

Doğadan yaşama sunulan ayrıcalık... Doğadan yaşama sunulan ayrıcalık... Isı Yangın Ses Su Yalıtımı Yalıtımı Yalıtımı Yalıtımı İnşaat yapı sektörüne, yeni bir soluk ve yeni nesil bir anlayışıyla, duvar yapı elemanları üretimi ile hizmet vermekteyiz.

Detaylı

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye)

Enerji Verimliği 2. A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Enerji Verimliği 2 A. Naci IŞIKLI EYODER (Yönetim Kurulu Murahhas Üye) Ekim 2018 Konutlarda Enerji Tüketimi Konutlarda tüketilen enerjinin büyük kısmı ısı enerjisidir. 4 kişilik bir aile yılda yaklaşık

Detaylı

PROJE Kentpark Alışveriş Merkezi. Kentpark Alışveriş Merkezi

PROJE Kentpark Alışveriş Merkezi. Kentpark Alışveriş Merkezi Kentpark Alışveriş Merkezi Kentpark projesi, arsasının Ankara nın büyüme ekseni Eşkişehir Yolu üzerinde konumlanması sebebiyle çevrenin gelecekteki gelişimi göz önünde bulundurularak planlanmış. Alışveriş

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME-1. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa

TEKNİK ŞARTNAME-1. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri. Su izolasyonu BTM veya muadili Isı izolasyonu Arfa Ses izolasyonu Arfa Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL:HERA-20388-130,00+13,60 Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün Adı EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT PAKETİ

Detaylı

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi

Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Binalarda Isı Yalıtımı ile Güneş Kontrolünün Önemi Dünyamızda milyarlarca yıl boyunca oluşan fosil yakıt rezervleri; endüstri devriminin sonucu olarak özellikle 19.uncu yüzyılın ikinci yarısından itibaren

Detaylı

Tünel kalıplar yardımıyla, yapının taşıyıcı elemanları bitirme işlemlerinin çoğunluğu geleneksel tekniklerle gerçekleştirilmektedir.

Tünel kalıplar yardımıyla, yapının taşıyıcı elemanları bitirme işlemlerinin çoğunluğu geleneksel tekniklerle gerçekleştirilmektedir. TÜNEL KALIP ELÇĐN TAŞ TÜNEL KALIP Tünel kalıp sistemi, yapıların döşeme ve duvarlarının büyük kalıp elemanları ile bir kerede döküldüğü, yerinde beton dökülmesine dayalı bir yapım sistemidir. Tünel kalıplar

Detaylı

CE498 PROJE DERS NOTU

CE498 PROJE DERS NOTU CE498 PROJE DERS NOTU İnşaat Mühendisliği Bölümü Mühendislik Fakültesi Yakın Doğu Üniversitesi Temmuz 2015, Lefkoşa, KKTC CE498 - PROJE Genel Kapsam: Bu derste 3 katlı betonarme konut olarak kullanılacak

Detaylı

3. Mimari Tasarım (Tasarım kararları, Mimari Özellikleri, Malzemeler) 5. Mekanik Tasarım (Tasarım kararları, Mekanik Özellikler, Malzemeler)

3. Mimari Tasarım (Tasarım kararları, Mimari Özellikleri, Malzemeler) 5. Mekanik Tasarım (Tasarım kararları, Mekanik Özellikler, Malzemeler) 1. Kapak 2. İçindekiler 3. Mimari Tasarım (Tasarım kararları, Mimari Özellikleri, Malzemeler) 4. Yapısal Tasarım (Tasarım kararları, Yapısal Analiz, Malzemeler) 5. Mekanik Tasarım (Tasarım kararları, Mekanik

Detaylı

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA

Dr. Murat Çakan. İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA Dr. Murat Çakan İTÜ Makina Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü cakanmu@itu.edu.tr BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu 17 Nisan 2018, BURSA 1. Ön Bilgiler 2. Bina Soğutma Yüklerinin Azaltılması 2.1. Mimari Tasarım

Detaylı

10. HAFTA ASMA TAVANLAR VE GİYDİRME CEPHELER

10. HAFTA ASMA TAVANLAR VE GİYDİRME CEPHELER ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 214 YAPI BİLGİSİ VE MALİYET ANALİZLERİ DERSİ Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Arzuhan Burcu GÜLTEKİN

Detaylı

BETONARME BİNA TASARIMI

BETONARME BİNA TASARIMI BETONARME BİNA TASARIMI (ZEMİN KAT ve 1. KAT DÖŞEMELERİN HESABI) BETONARME BİNA TASARIMI Sayfa No: 1 ZEMİN KAT TAVANI (DİŞLİ DÖŞEME): X1, X2, ile verilen ölçüleri belirleyebilmek için önce 1. kat tavanı

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: FREZYA- FNR205-198,75 + 86,20 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler

İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232. Döşemeler İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Yapı ve Deprem Mühendisliği Çalışma Grubu BETONARME YAPILAR MIM 232 Döşemeler 2015 Betonarme Döşemeler Giriş / Betonarme Döşemeler Kirişli plak döşemeler Dişli (nervürlü)

Detaylı

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI

ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ÇELİK KONSTRÜKSYON PRİZMATİK DEPO YAPILARI ŞARTNAMELER PREFİ PREFABRİK YAPI ENDÜSTRİ BİLİŞİM VE TİCARET LTD.ŞTİ. 27/200 FORMLU TRAPEZOİDAL

Detaylı

www.akinlargroup.com

www.akinlargroup.com www.akinlargroup.com Yaşamın ta kendisi... Gözlerinizi açtığınızda yemyeşil bir dünyaya uyandığınızı hayal edin... Muhteşem peyzajı ve bol oksijeniyle sağlık ve mutluluk dolu bir yaşam Akın Park ta sizleri

Detaylı

ÇİFT DUVAR ARASINDA ISI YALITIMI

ÇİFT DUVAR ARASINDA ISI YALITIMI ÇİFT DUVAR ARASINDA ISI YALITIMI Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi Diğer bir ismi sandviç duvar yalıtımıdır. Cam

Detaylı

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir.

Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Prefabrik yapıların tasarımı, temelde geleneksel betonarme yapıların tasarımı ile benzerdir. Tasarımda kullanılan şartname ve yönetmelikler de prefabrik yapılara has bazıları dışında benzerdir. Prefabrik

Detaylı

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme

Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Binalarda Enerji Verimliliği Konusundaki Yönetmelikler (BEP) ve BEP Yönetmeliği Kapsamında Yetkilendirme ve Denetleme Samet YILANCI Çevre ve Şehircilik Uzman Yardımcısı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü

Detaylı

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli

Temeller. Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli Temeller Onur ONAT Munzur Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Tunceli 1 2 Temel Nedir? Yapısal sistemlerin üzerindeki tüm yükleri, zemine güvenli bir şekilde aktaran yapısal

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Orta Doğu Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Gazbeton, Tuğla ve Bims Blok Kullanımının Bina Statik Tasarımına ve Maliyetine olan Etkilerinin İncelenmesi 4 Mart 2008 Bu rapor Orta Doğu Teknik

Detaylı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı

GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA GÜNEŞ MIMARISI. ALANLARı GÜNEŞ ENERJISININ DIĞER UYGULAMA ALANLARı GÜNEŞ MİMARİSİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE KURUTMA GÜNEŞ BACALARI GÜNEŞ FIRINLARI GÜNEŞ ENERJISI İLE KURUTMA Kurutma işlemi maddenin içindeki suyun buharlaştırılarak uzaklaştırılması

Detaylı

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Mak. Müh. Ercan ERGİÇAY Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Hizmetler Birimi 28 Eylül 2018 1 İçerik 1- Sulu Sistem Projelendirme

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ

KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ KATI YALITIM MALZEMELERİ TAŞ YÜNÜ Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TAŞ YÜNÜ Taş yünü, volkanik bir kaya olan bazalt

Detaylı

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR

BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR BÜTÜNLEŞİK TASARIM BİNA ENERJİ VERİMLİLİĞİ YEŞİL BİNALAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ ARTIRMA POTANSİYELİMİZ! Binalarda enerjinin verimli kullanılmasını sağlayarak, ülke çapında enerji tüketimimizi yaşam konforumuzdan

Detaylı

İSTANBUL UN KALBİNDEYİZ

İSTANBUL UN KALBİNDEYİZ İSTANBUL UN KALBİNDEYİZ Z Prestijli & Verimli Ofisler Akplazaofis.com Tnl.com.tr YÖNETİCİ ÖZETİ KÜNYE Mal Sahibi Geliştirici Ana Yüklenici EMTAŞ ERGİTMECİLİK VE METALÜRJİ Mehmet AKDAĞ & Eyüp AKDAĞ & Ahmet

Detaylı

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

TEMELLER. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi TEMELLER Yapının kendi yükü ile üzerine binen hareketli yükleri emniyetli

Detaylı

Yapı Teknolojisinde Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler. Prof. Dr. T. Hikmet Karakoç Anadolu Üniversitesi 07 Şubat 2009

Yapı Teknolojisinde Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler. Prof. Dr. T. Hikmet Karakoç Anadolu Üniversitesi 07 Şubat 2009 Yapı Teknolojisinde Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler Prof. Dr. T. Hikmet Karakoç Anadolu Üniversitesi 07 Şubat 2009 1/44 2/44 ENERJİ ETKİN BİNA : Tasarımından, kullanılıp son bulmasına (yıkılma,

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri MODEL: İRİS - 10408-84,50 + 8,50 Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM YALITIMLI KABA İNŞAAT

Detaylı

Enerji Verimli Çelik Evler

Enerji Verimli Çelik Evler Enerji Verimli Çelik Evler Enerji verimliliği nedir? Enerji verimliliği son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavram. Genel olarak; yaşam standardını düşürmeden, enerjinin verimli kullanılarak tüketimin azaltılmasına

Detaylı

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Dumankaya Kurtköy Flex Konsept; Bölgede farklılık oluşturacak bir proje, Büyük lobi alanı, Toplantı odaları, Terasta yüzme havuzu, Fitness Center Kafe-Restoran Dumankaya

Detaylı

Standart Lisans. www.probina.com.tr

Standart Lisans. www.probina.com.tr Standart Lisans Standart Lisans Paketi, Probina Orion entegre yazılımının başlangıç seviyesi paketidir. Özel yükleme ve modelleme gerektirmeyen, standart döşeme sistemlerine sahip bina türü yapıların analiz

Detaylı

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK

KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK KATI YALITIM MALZEMELERİ POLİETİLEN KÖPÜK Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi POLİETİLEN KÖPÜK Etilen ve propilen maddelerinden

Detaylı

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir.

Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Nautilus kalıpları, yerinde döküm yapılarak, hafifletilmiş betonarme plak döşeme oluşturmak için geliştirilmiş kör kalıp sistemidir. Mimari ve statik tasarım kolaylığı Kirişsiz, kasetsiz düz bir tavan

Detaylı

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü

ENERJİ KANUNU. İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI İ.Yenal CEYLAN Makina Mühendisi ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ KANUNU ve MALİ DESTEK İMKANLARI A. Verimlilik Artırıcı Projelerin (VAP) Desteklenmesi B.

Detaylı

SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ

SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ SANDWICH PANELLER POLİÜRETAN İZOLASYONLU ÇATI PANELLERİ 3 HADVELİ ÇATI PANELİ Sanayi yapılarının tasarımlarına ; yapı özellikleri, kullanım fonksiyonları ve üretecekleri ürünleri dikkate alarak sanayicilerle

Detaylı

REHAU DÖŞEMEDEN ISITMA/SERİNLETME DUVAR, TAVAN VE ZEMİN İÇİN DÜŞÜK YÜKSEKLİKLİ UYGULAMA SİSTEMLERİ. www.rehau.com.tr. Yapı Otomotiv Endüstri

REHAU DÖŞEMEDEN ISITMA/SERİNLETME DUVAR, TAVAN VE ZEMİN İÇİN DÜŞÜK YÜKSEKLİKLİ UYGULAMA SİSTEMLERİ. www.rehau.com.tr. Yapı Otomotiv Endüstri REHAU DÖŞEMEDEN ISITMA/SERİNLETME DUVAR, TAVAN VE ZEMİN İÇİN DÜŞÜK YÜKSEKLİKLİ UYGULAMA SİSTEMLERİ www.rehau.com.tr Yapı Otomotiv Endüstri YENİLEME SISTEMI 10 ISLAK YAPI TARZINDA - REHAU tutucu lama 10

Detaylı

BİZ KİMİZ

BİZ KİMİZ BİZ KİMİZ İstanbul Hadımköy de kurduğumuz fabrikamızda en yeni teknoloji makinalar ve uzman yönetim kadrolarımız ile sizlere bu güne kadar paslanmaz alanında hizmet vermiş, bu alanda yaptığımız yatırımlarla

Detaylı

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE

TEBLİĞ YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1) DE 31 Ocak 2019 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30672 TEBLİĞ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI GENEL TEKNİK ŞARTNAMELERİNE DAİR TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: YFK-2007/1)

Detaylı

Yaşam Standartlarınız Çok Yükseklere Taşınıyor

Yaşam Standartlarınız Çok Yükseklere Taşınıyor www.yesilpark.com.tr YENİLİKLERİN ÖNCÜSÜ YEŞİLPARK HAYATINIZI GÜZELLEŞTİRECEK Sıra Dışı Tasarım, Konfor Ayrıcalık Yeşilpark Modern de Yaşam Standartlarınız Çok Yükseklere Taşınıyor Yepyeni Bir Heyecan

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

YILDIZ ENERJİ EVİ. Yıldız Enerji Evi

YILDIZ ENERJİ EVİ. Yıldız Enerji Evi YILDIZ ENERJİ EVİ Yıldız Teknik Üniversitesi, Ülkemizde Temiz Enerji konusunda yapılan çalışmalara bir katkıda bulunarak Yıldız Enerji Evi ni Davutpaşa Yerleşkesi nde kurdu. Her gün enerjiye daha yüksek

Detaylı

Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo

Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo 40 23 58.3 N 29 06 51.9 İnşaat çalışmalarına 2015 yılı içinde başladığımız çok amaçlı A tipi gümrüklü ve gümrüksüz depo ve antrepo yaklaşık 32 dönüm arazi üzerine kuruldu.

Detaylı

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr

www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr Tekrar kullanılabilir tek yönlü nervürlü döşeme kalıbı sistemi www.absyapi.com.tr www.geoplast.com.tr SKYRAIL AVANTAJLARI TASARRUF Tüketimin radikal şekilde azalması sayesinde sistem sadece birkaç beton

Detaylı

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır.

Dachrock DACHROCK TERAS ÇATILAR. Dachrock, yüksek yük kapasiteli teras çatılarda ısı, ses ve yangın yalıtımı olarak kullanılmaktadır. FİYAT LİSTESİ Rockwool Fiyat si Sayfa Teras Çatılar Dachrock...3 Durock.....4 Roofrock...5 Yüzer Döşemeler Steprock ( Steprock ND, HD )...........6, 7 Floorrock ( Floorrock C )....... 8 Ara Bölme Duvarları

Detaylı

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri

Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri 1 Enerji Verimliliğinde İklimlendirme Çözümleri Günümüzün İklimlendirme İhtiyaçları Nelerdir? 2 Değişen Yaşam Kültürümüz ve Mimari Hayat Tarzlarımız, yaşam kültürümüz, İş yapış şekillerimiz değişiyor Çok

Detaylı

Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo

Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo 40 23 58.3 N 29 06 51.9 İnşaat çalışmalarına 2015 yılı içinde başladığımız çok amaçlı A tipi gümrüklü ve gümrüksüz depo ve antrepo yaklaşık 32 dönüm arazi üzerine kurulacaktır.

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM G Ü Z D Ö N E M İ T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MM- 4 5 8 G Ü N E Ş E N E R J İ S İ 2017-2 0 1 8 G Ü Z D Ö N E M İ Güneş kollektörü kullanarak tüketim veya ısıtma amaçlı sıcak

Detaylı

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması

Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması Kirişsiz Döşemelerin Uygulamada Tasarım ve Detaylandırılması İnş. Y. Müh. Sinem KOLGU Dr. Müh. Kerem PEKER kolgu@erdemli.com / peker@erdemli.com www.erdemli.com İMO İzmir Şubesi Tasarım Mühendislerine

Detaylı