HİD-453 YERALTISUYU SONDAJ TEKNİĞİ DERS NOTLARI. Galip Yüce GÜZ DÖNEMİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "HİD-453 YERALTISUYU SONDAJ TEKNİĞİ DERS NOTLARI. Galip Yüce GÜZ DÖNEMİ"

Transkript

1 HİD-453 YERALTISUYU SONDAJ TEKNİĞİ DERS NOTLARI Galip Yüce GÜZ DÖNEMİ

2 YARARLANILAN KAYNAKLAR Misstear, B., Banks, D., Clark, L., Water Wells and Boreholes, John Wiley and Sons Misstear, B., Some key issues in the design of water wells in unconsolidated and fractured rock aquifers, Acque Sotterranee - Italian Journal of Groundwater, DOI /AS Öztan, A. F Kuyu Hidroliği, Driscoll, G.F. Groundwater and Wells den çeviri, DSİ Yayınları. Sönmez, H., Sondaj Tekniği Ders Notları Yolcubal, İ., Sondaj Tekniği Ders Notları Prof. Dr. İbrahim Gürer, 454 Su Kaynakları Ders Sunumu notları, Van der Wal, A., Understanding Groundwater and Wells in Manual Drilling, Pratica Foundation. Doğdu, N., Hidrojeoloji Çalışmaları ve Hidrojeokimyasal Analizlerinin Değerlendirmesi. MTA. Yüce, G., Hidrojeoloji Ders Notları. DSİ, Hidrojeoloji ve Jeofizik Semineri. Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı, s , DSİ Genel Müdürlüğü, Karataş, Adana. DSİ, Su Sondaj Eğitim Programı. Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, , DSİ Genel Müdürlüğü, Ankara. Dirik, K. Yeraltı Jeolojisi Laboratuar Yöntemleri Ders Notları. Aydoğan, D. Sondaj Tekniği Ders Notları İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Orhan Dumlu; H. Tolga Yalçın;Erkan, Bozkurtoğlu Yeraltısuyu Jeolojisi ve Hidroliği, s Literatür Yayıncılık. ISBN : Hacettepe Üniversitesi Karst Arşivi

3 Sondajın Tanımı ve Amacı Yeraltındaki su, maden, petrol gibi zenginliklerden istifade amacıyla ya da yeraltındaki jeolojik yapıların ve birimlerin özelliklerinin incelenmesi amacıyla silindirik olarak açılan dar ve derin kuyulara sondaj kuyusu diyoruz. Bu işlemede sondaj denir.

4 Yeraltısuyu Arama Teknikleri YAS Arama SORULAR: Miktar? Kalite? Derinlik? İşletim süresi? Yerel ya da devlet kurumlar tarafından hazırlanmış hidrojeolojik haritalar ve raporlar Yüzeyde gerçekleştirilen jeofiziksel etüdler Sondaj kuyularında (borehole) yapılan örnekleme Sondaj kuyularında yapılan jeofiziksel loglama Jeofizik yöntemlerle elde edilen veriler tek başına doğruluk derecesi sınırlı olan bilgiler sunmaktadır. Bu nedenle, bu veriler kuyulardan alınan örneklerle korele edilmelidir. Veriler hidrojeoloji ve jeofizik uzmanları ile ortaklaşa değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır.

5 Hidrojeolojik-Jeolojik-Jeofizik Etüt Yeraltısuyu Etüt çalışmaları-jeolojik ve Jeofizik araştırmalar Yerbilimciler tarafından (Jeoloji Mühendisleri-Jeofizik Mühendisleri) tarafından yapılır. Jeolojik Araştırma-Jeofizik Etüt-Hidrojeolojik Etüt neticesinde su sondajı için en verimli lokasyon seçilmeli ve etüt sonucunda yapılacak kuyu tasarımına göre sondaj yapılmalıdır. Yer altı çok değişken bir yapıya sahip olabilir. Su kuyusu açılması bir Kuyu Projesine uygun olarak gerçekleştirilmelidir.

6 Dinamik Su Seviyesi; Pompaj kuyusunda sabit debide su çekilirken yeraltısu seviyesinin kuyu içinde düşmesi sonucunda sabit kaldığı seviyenin zemine olan mesafesidir. Düşüm konisi, su tablası ve piyezometrik yüzey

7 Basarılı bir kuyu projesi hazırlamak ve inşa edebilmek için aşağıdaki hususların yerine getirilmesi gerekir: 1- Kuyunun uzun ömürlü ve verimli olmasını sağlamak için en uygun malzemeleri kullanmak, 2- Hidrojeolojik sartlardan maksimum faydayı saglayacak sondaj ve kuyu inşa tekniklerini kullanmak, 3- Kuyunun hidrolik özelliklerini ve akifer verimini belirlerken hidrolik kuralları pratik bir sekilde uygulamak. *Geregi gibi projelendirilen ve insa edilen bir kuyu, su tasıyan bir formasyondan ekonomik olarak su alınmasını saglayan hidrolik bir yapıdır. Bu nedenle, Su kuyusu araştırmalarında aşağıdaki temel adımlar önemlidir: Test kuyuları için en uygun yerlerin bulunması Sondajla kesilen formasyonları temsil eden örneklerin alınması, Tamamlanmış kuyularda jeofiziksel loglamanın yapılması Her geçirimli formasyonda statik su seviyesi derinliğinin tespit edilmesi Su kalitesini belirlemek için potansiyel akiferlerden su örneklerinin alınması.

8 Yeraltısuyu Aramalarında Kullanılan Haritalar Haritalar Topoğrafik haritalar Jeolojik birimlerin türü ve bölgenin yüzey topoğrafyası yeraltı suyunun yerini etkilemektedir. Bitki örtüsü, özellikle kurak iklimlerde sığ yeraltı suyununun mevcut olduğu yerleri gösterebilir Akarsu ağlarının yoğunluğu ve yüzey drenaj şekilleri infiltrasyonun nerede meydana geldiğinin gösterebilir. Jeolojik Haritalar Hidrojeolojik haritalar Hidrojeokimyasal haritalar: Yeraltısuyu kaynakları ve bu kaynakların belirli bir bölgenin jeolojik karakteri ile ilişkisi hakkında çok detaylı bilgi içermektedir Hava fotoğrafları

9 Formasyon Örneklemesi Her yeraltısuyu araştırmalarında, sahadaki jeolojik birimlerin incelenmesi ve bu birimlerin su tutma ve iletme kapasitelerinin tespit edilmesi gerekmektedir. Jeolojik birimler hakkında güvenilir bilgiler, sondaj sırasında kesilen formasyon örneklerinden, kuyuda yapılan jeofiziksel loglama ve akiferden yapılan test pompajı ile elde edilebilir. Litolojik loglar, her bir formasyonun jeolojik karakteri, değişikliğin gözlemlendiği derinlik, formasyonun kalınlığı, su seviyesinin derinliği gibi bilgiler içermektedir. Formasyon örneklemesi, kullanılan sondaj matkabının tipine bağlı olarak değişik metodlarla yapılabilir. Rotari sondaj (yan duvardan karot alma, çift duvar metodu, auger metodu) Darbeli sondaj

10 Kuyularla yeraltısularından yararlanma Bir su kuyusu yeri seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır; Akarsu ve kuru derelerin taşkın alanlarının dışında, Heyelanlardan ve bataklıklardan yeterince uzakta, Septik çukur, kanal ve tanklardan vb en az m. uzakta Denizsuyunun yeraltısuyu içine girişimini önleyecek kadar sahilden içeride, Daha önce açılmış kuyuların etki alanları dışında, olmalıdır.

11 Bir adi kuyunun şematik görünümü (Todd, 1956)

12 Serbest bir akiferde kuyu teçhiz örneği

13

14

15 SONDÖR (Görev ve Sorumlulukları) Bir sondaj kuyusunu başlangıcından teslimine kadar sevk ve idare eden kişiye SONDÖR denir. İyi bir sondör en doğru kararı en kısa zamanda alıp uygulamaya koyabilen kişi demektir. Bir sondör çalıştığı vardiye sürecinde yanında çalışan kişilerin amiri, elindeki makina ve malzemelerden sorumludur. Görevleri: İşi bir önceki vardiyeden teslim alır ve çalışma alanını terketmez. Amirlerinden aldığı talimatlara uyarak iş taksimatı yapar. Kuyu ve yanında çalışan personelin emniyetini sağlar. Makina parkının iyi kullanılmasını sağlar. Vardiye defterini tutar ve Rapor defterini özet olarak yapar. Sondaj sürecinde nümunulerin zamanında alınması ve saklanmasını temin eder. Gerektiği durumlarda amirlerine bilgi verir.

16

17 KUYU LOGLARI (SP R GR)

18 LOGLAR

19

20

21 3

22 4

23 1 Darbeli sondaj yöntemi: Kayacın parçalanması, takım dizisinin yukarı kaldırılıp aşağı vurdurulması yani darbelerle sağlandığı bu adla anılır. 2 Dönmeli (Rotari) sondaj yöntemi: Bu yöntemin esası devamlı olarak dönen bir matkap ve devir daim çamuru vasıtasıyla ilerlemeyi temin etmek olarak özetenebilir.

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38 AĞIRLIK BORULARI

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58 DRAG BIT

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82 Kuyu örneklerinin tayini ve özelliklerinin bulunması Bu incelemeler binoküler, optik ve elektron mikroskoplarla yapılır. Kuyu örnekleri tayin edilirken daima bir sıra takip edilmeli ve bu sıra hiç değiştirilmemelidir. Örneklerin tayininde şu sıra izlenmelidir: Litolojinin tespiti (kumtaşı, şeyl, kalker gibi) Renk Taşın yapısı ve gözenekliliği (porozite); tane büyüklüğü, değişik kumtaşlarının belirlenmesi, şeyllerde tabakalanma ve sertleşme dereceleri, taşın ara maddesini (matriks) oluşturan maddenin yapısı ve karakteri, karbonatlı taşlarda porozitenin ne şekilde olduğu gibi. Çimento (kalkerli, silisli, killi gibi) Aksesuar (tali) mineraller, Fosiller,

83

84 KAROT ÖRNEKLERİ

85 KIRINTI ÖRNEKLERİ

86

87

88

89 Su Sondajının Tanımı Su sondajı yeraltında suyun varlığını araştırmak, dağılımını saptamak ve ekonomik ölçekte üretimini yapmak için sondaj makinesi ile yeri delme işlemidir.

90 Yeraltısuyu Arama Teknikleri YAS Arama SORULAR: Miktar? Kalite? Derinlik? İşletim süresi? Yerel ya da devlet kurumlar tarafından hazırlanmış hidrojeolojik haritalar ve raporlar Yüzeyde gerçekleştirilen jeofiziksel etüdler Sondaj kuyularında (borehole) yapılan örnekleme Sondaj kuyularında yapılan jeofiziksel loglama Jeofizik yöntemlerle elde edilen veriler tek başına doğruluk derecesi sınırlı olan bilgiler sunmaktadır. Bu nedenle, bu veriler kuyulardan alınan örneklerle korele edilmelidir. Veriler hidrojeoloji ve jeofizik uzmanları ile ortaklaşa değerlendirilmeli ve yorumlanmalıdır.

91 Kuyularla yeraltısularından yararlanma Bir su kuyusu yeri seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır; Akarsu ve kuru derelerin taşkın alanlarının dışında, Heyelanlardan ve bataklıklardan yeterince uzakta, Septik çukur, kanal ve tanklardan vb en az m. uzakta Denizsuyunun yeraltısuyu içine girişimini önleyecek kadar sahilden içeride, Daha önce açılmış kuyuların etki alanları dışında, olmalıdır.

92 Tipik Bir Derin Yeraltısuyu Üretim Kuyusunun Bölümleri

93 Derin Kuyu Ön (Tip) Projesi

94 Sondaj birim fiyatları neye göre değişir? Sondaj tekniğine (çamurlu veya havalı), Kuyunun açılacağı formasyonun (zemin ve kayanın) cinsine, Açılacak kuyunun çapına, Kuyunun derinliğine, Kuyuya indirilecek teçhiz (muhafaza) borularının cinsine, çapına ve et kalınlığına, Zamana bağlı olarak değişmektedir.

95 Su sondaj yöntemleri Rotari sondaj yöntemi: Bu sondaj genellikle Rotari tablalı sondaj sistemiyle yapılmaktadır. EKİPMANLARI Kesici uçlar Saplar Ağırlıklar Tijler Kelly Su başlığı Kanca Halatlar, makaralar Motor Çamur pompası Rotari tablası Manevra başlığı Kaldırıcılar Kravatlar Tutucular Ağırlık tutucuları Anahtarlar Stabilizer

96 1- Kesici Uçlar (Matkaplar) Sondaj sırasında kesme işini gerçekleştiren en önemli eleman matkaplardır. A) Kanatlı Matkaplar Yıldızlı Matkaplar Karot Matkaplar Kanatlı Matkaplar: Yumuşak formasyonlarda kullanılırlar. Bu sebepten dolayı fazla ağırlık tatbik edilmemelidir. Çünkü matkabın kanatları ağırlık nedeiyle formasyona gömülür. Yıldızlı Matkaplar: Bu matkaplara rulmanlı matkap da denir. En hızlı ilerleme bu tip matkaplarda gerçekleşir. Karot Matkaplar: Su sondajı yaparken bazen bazı formasyonlardan detaylı bilgi alınmak istenebilir. Bu durumda karot matkapları kullanılır.

97 2 - Saplar Sondajda kullanılar ekipmanlardan 2 ayrı veya aynı, çap ve diş tipine sahip iki parçayı birbirine eklemeke yada kıymetli bir parçanın dişlerini korumak amacıyla kullanılır. 3 Ağırlıklar Ağırlıklar matkabın üzerine baskı tatbik etmek, titreşimleri önlemek ve kuyunun doğru gitmesini sağlamak amacıyla kullanılır. Ağırlık Boruları

98 4 Tijler Bunlar kuyu takımını askıda tutan, içinden su geçebilen, iki tarafında diş açılmış, kelly ile matkap arasında bulunan borulardır. 5 Kelly Altında tij üstünde su başlığı bulunan; Rotari tablası veya kelly yatağı vasıtasıyla motordan aldığı hareketi tijlere ileten, içi dolaşım sıvısının geçebilmesi için delik olarak imal edilmiş olan ekipmanlardır.

99 6 Su Başlığı Sondaj sırasında bütün delme takımı üzerinde bulunan elemandır. 7 Kanca Gezici makara ile su başlığı, manevra başlığı ile kaldırıcılar arasındaki bağlantıyı sağlayan elemandır. 8 Halatlar - Makaralar Sondaj makinasında iki tane tambur ve halat sistemi bulunur. Temizleme tamburu ve temizleme halatı; cer tamburu ve cer halatı.

100 9 Motor Sondajda ana tahrik unsurudur. Çamur pompasına ve tij takımına gereksindiği gücü sağlar. İki çeşit motor kullanılmaktadır: dizel motor (daha yaygın) ve elektrikli motor. 10 Çamur Pompası Çamur pompasının görevi sirkülasyon sıvısını pompalamaktır. Sirkülasyon sıvısının az yada çok pompalanması çamur pompasının kapasitesine bağlıdır. 11 Rotari Tablası / Morset Rotari tablamsı / morset motordan aldığı yatay dönme hareketi düşeye hareket haline çevirerek kendi içinden geçen özel tijlerle takıma ve matkaba iletir.

101 12 Manevra Başlığı Karotiyer ve tijlerin kuyuya indirilip çıkarılması sağlayan, serbest dönebilen parçaya denir. Sap kısmı içi boş olup gövdedeki iki küçük delikle ilişkilidir. Bunlar manevra esnasında tijin içindeki çamurun boşaltılmasına yardımcı olur. 13 Kaldırıcılar Boruların kaldırılması işlevini görürler. Kamalı, mandallı, zincirli çeşitleri bulunmaktadır. 14 Kravatlar İki tutucu tırnağı civatalarla birleştirilmiş, boruları sıkmaya ve kuyuda askıya almaya yarayan ekipmana denir.

102 15 Tutucular Sondaj takımlarını ve borularını tutmaya yarayan elemanlardır. Bunlar genellikle konik ve tırtıllı şekildedir. 16 Anahtarlar Tij ve boruların eklenmesinde ve sökülmesinde kullanılan parçalardır. 17 Stabilizerler Sondalama dizisinin stabilizasyonunu sağlayarak kuyunun mümkün olduğunca düşey açılmasında yardımcı olurlar.

103 Kuyu delme işlemi tamamlandıktan sonra kuyunun yararlı hale getirilmesi yani işletmeye hazırlanması için sırayla yapılacak işlemler: 1) Borulama ve filtreleme 2) Tecrit (Kapatma) 3) Yıkama ve Çakıllama 4) Geliştirme

104 Sondaj Kuyularında Teçhiz 1/2 Delme işlemi bitirildiğinde kuyunun teçhizine sıra gelmektedir. Her bir metre derinlikte alınan kırıntı numuneler değerlendirilerek filtre boruların konulacağı yerler kararlaştırılır. Teçhiz borusunun rahatça indirilebilmesi ve kuyu cidarı ile boru arasındaki boşluğa yeterli çakıl zarfı yerleştirilebilmesi için kuyu çapı teçhiz çapının en az iki misli olmalıdır. Örneğin kuyuya 8 5/8" teçhiz borusu indirilecek ise kuyu çapı en az 15" olmalıdır. Sondaj boruları kuyu teçhizinde kullanılan PVC veya metal kökenli borulardır. PVC borular ile genellikle sacdan imal edilen metal borular arasında tercih yapılırken sahanın özelliği ve yeraltı suyunun kimyasal analizi dikkate alınmalıdır.

105 Sondaj Kuyularında Teçhiz 2/2 Kalite bozukluğunun söz konusu olduğu sahalarda, tuzlu, acı ve PH dengesi bozuk olan asit karakterli sularda sac borular problem yaratmakta ve genellikle kısa sürelerde çürüyüp paslanıp kullanılmaz hale gelmektedir. Ayrıca, bu borular özellikle içme suyu kuyularında kirlenmelere de sebep olmaktadır. Buna karşın sıra PVC boruların en sakıncalı özelliği kolayca kırılması ve bükülmesidir. Bu borularla teçhiz edilmiş kuyularda eğrilikler meydana gelebilmektedir. Teçhiz sırasında önemli bir konu da borunun kuyuya ortalanmasıdır. Özellikle PVC teçhiz borularında ortalayıcı yayların kullanılması zorunludur. Sac teçhiz boruları daha katı olmakla beraber bu tip borularda da ortalayıcı (merkezleyici) yaylar kullanmakta büyük fayda vardır.

106 Hidrojeolojik etüd sonrasında açılmasına karar verilen kuyunun lokasyonuna sondaj makinesi yerleştirildikten sonra sondajın tamamlanmasına kadar yapılan işlemler: 1.Sondaj kuyusu açılmasına başlanılmadan önce çamur hazırlanır (bentonit+kil). 2.Sondaj amaca göre belirtilen çap ve derinlikte açılarak, delme işlemi boyunca her metrede yıkanmış kırıntı örnekler alınır ve özel sandıklarda saklanır. 3. Sondaj işleminin tamamlanmasından sonra kuyu litolojik yapıya ve alınan kuyu loglarında yapılan litolojik düzeltmelere göre belirtilen teçhiz çaplarına uygun olarak sondaj mühendisi tarafından verilen teçhiz projesine göre kapalı veya filtre borularla borulanır (tercihen 3 boy filtre ve 1 boy kapalı olacak şekilde ardalanmalı ve kuyu tabanı mutlaka kapalı boru ile sonlandırılarak).

107 4. Kullanılacak kapalı veya filtreli borular T.S.E. belgeli demir veya sert plastik derin kuyu sondaj borularından olmalıdır. 5. Sondaj kuyusu delme ve borulama işleminden sonra elenmiş ve yıkanmış 7-15 mm ebadında yuvarlak dere çakılı ile çakıllanmalı ve aynı anda yıkama işlemine başlanmalıdır. 6. Yıkama işlemine kuyuda oluşan çamur keki tamamen çözülünceye kadar devam edilmelidir. Kuyu içerisine yüzeyden kötü kaliteli suların girmemesi için belirlenen metreye kadar çakıllanıp uygun derinliğe kadar (amaca göre, tercihen üstten en az 10 metre) kil tampon yapılmalı ve üstü çimento ile tecrit edilmelidir. 7. Kuyuda meydana gelecek çakıl eksilmelerini telafi etmek için teçhiz borusu kenarına 2,5 inç çakıl borusu konulur. Kuyu yüksek basınçlı kompresörle geliştirilir ve bu işlem açık ve kapalı sistemde yapılarak kuyudan hiç ince malzeme gelmeyinceye kadar devam edilir. Kuyu etrafında teçhiz borusu ortada kalacak şekilde ağız betonu dökülerek kuyu sonlandırılır.

108 8. Kuyu yüksek basınçlı kompresörle geliştirilir ve bu işlem açık ve kapalı sistemde yapılarak kuyudan hiç ince malzeme gelmeyinceye kadar devam edilir. 9. Kuyu etrafında teçhiz borusu ortada kalacak şekilde ağız betonu dökülerek kuyu sonlandırılır.

109

110

111

112

113

114 Bow spring centralizer

115 Presence of bacteria indicated by algae

116

117

118

119

120

121

122

123

124 Yıkama ve Çakıllama Kuyularda yıkama işlemi temiz su ile ve tabandan itibaren yapılır. İdeal yıkama çalkalama pistonu ile yapılır. Piston en alttaki filtre borusunun hemen üzerine kadar indirilir ve pompa ile su basıldığında tabandan itibaren kuyu cidarına su gittiğine böylece emin olunabilir. Pekişmiş formasyonlarda yıkama işleminin sonuna doğru kuyu çakıllanır. Pekişmemiş formasyonlarda yıkılmayı engellemek için önce çakıllama sonra geliştirme yapılmalıdır. Pratikte, kullanılan çakıl, 7-15 mm çapında yuvarlak sert taşlardan oluşmuş, yıkanmış ve elenmiş olmalıdır, ayrıca suda erimemelidir. Çakıllamanın faydaları aşağıda sıralanmıştır: 1. Kuyu cidarının yıkılmasını önler. 2. Silt, kum, kil gibi malzemelerin filtre yarıklarını tıkamasına mani olur. 3. İnce malzemelerin kuyu cidarı boyunca inerek tabandaki filtreyi tıkamasına mani olur. 4. Yine ince malzemelerin, filtre etrafına yığılıp su girişine mani olmasını önler. 5. Akifer tabakalardaki ince malzemelerin inkişaf sırasında dışarıya atılması nedeniyle meydana gelen boşlukları önler ve yıkıntılara mani olur.

125

126

127

128 FİLTRE AÇIKLIĞI Debi İlişkisi: 4.5 mm yarık açıklığına ve % 32 yarık açıklık yüzdesine sahip 10 m boyundaki 12 ¾ lik düz tip filtre içine girecek veya alınabilecek maksimum su miktarını (debiyi) litre cinsinden hesaplayınız (Yeraltı suyu hızı= 0.03 m/s alınacaktır) ÇÖZÜM: Boru çevresinin uzunluğu Ç = π x R Ç= 3.14 x (12 ¾ x 2.54) = cm= m Borunun yüzey alanı A= Ç x h= x 10 = m 2 Boru yüzeyinin yarık açıklık %si: % 32 olduğuna göre, Açıklık alanı= 0.32 x 10.17= m 2 Debi Q= V x A= 0.03 x = m 3 /s = lt/sn. ALTERNATİF ÇÖZÜM: V= Q/ 2 π r L f B V: kuyuya giren suyun hızı (m/s) Q: Debi (m 3 /s) r: Filtre iç yarıçapı (m) L f : Filtre boyu (m) B : Filtre açıklık yüzdesi (%)

129 FİLTRE ARALIĞI HESABI

130 Kuyu temizleme (geliştirme - inkişaf) işlemi ne işe yarar? Kuyu temizlik (su kuyusu temizliği) işlemi su kuyusu ömrünü uzatır,dalgıç tulumba (dalgıç pompa) nın ömrünü uzatır. Kuyu temizleme işlemleri sonucunda: Kuyu içine giren su miktarını arttırır. Su Kuyusu içindeki bakterileri temizler. Kuyu cidarında bulunan oksitlenmiş maddeleri dışa atar. Pompanın çektigi kum miktarını düşürür ve dalgıç pompanın fanlarında aşındırıcı etkiyi azaltarak dalgıç tulumba ömrü uzar. Kuyu temizlik işlemi kuyuya fazla kum dolmasını engeller ve su kuyusu çökmesi olasılığını azaltır. Kuyunun tabanında oluşan dolguyu temizler.

131 KUYU GELİŞTİRME (İNKİŞAF) YÖNTEMLERİ: Akifer özelliklerine ve sondaj ekipmanına göre, farklı bölgeler arasında değişiklik gösterir. Amaç, formasyondan ve filtreden ters akışı sağlayarak formasyon tanelerini yerinden oynatmak, düzenlemek ve taşımaktır. Genel olarak geliştirme teknikleri: 1. Aşırı Pompalama Kullanılmakta olan en basit yöntemdir Kuyu,işletmeye alındığında basacağı debiden daha yüksek debide pompalanır Gevşek akiferin dengelenmesinde nadiren başarılı olur ve ince malzemenin formasyondan dengeli biçimde atılmasını bile sağlamayabilir Filtrenin üst kısmında yada en geçirgen bölgelerde etkili olarak diğer bölgeleri geliştirilmemiş durumda bırakabilir. 2. Geri yıkama (kesintili pompalama) Su sütunu aşağı yukarı hareket ettirilerek çalkalama yapılır. Akış yönünü değiştirmek köprüleme yapan parçacıkları yerinden oynatır. Kuyu içine akış ince malzemeyi kuyuya getirir. İşleme pompanın düşük kapasitesinde başlanarak yavaş yavaş arttırılır. Çalkalama etkisi genelde filtrenin üst kısmında ya da en geçirgen bölgelerde yoğunlaşır. 3. Mekanik çalkalama Piston yada kum kovası yardımıyla su filtreden içeri ve dışarı hareket ettirilir. Böylece güçlü, hidrolik enerji transferinde etkin olan emme-basma kuvvetleri yaratılır.

132 Formasyon parçacıklarını yerinden oynatır, taşır ve yeniden düzenler. İnce malzeme, formasyon içine itilerek gözenekleri tıkamasına meydan vermemesi için, sık sık temizlenmelidir. 4. Basınçlı hava ile çalkalama ve pompalama Kompresör yardımıyla kuyuya enjekte edilen hava suyun yüzeye yükselmesine neden olur; ve sonra kuyuya geri bırakılan su çalkalama hareketi yaratır. Havalandırılmış su akifere geri akarak formasyon parçacıklarını yerinden oynatır,taşır ve yeniden düzenler.dikkat : Formasyon çok tıkanmış durumda ise yüksek hava debisi filtreyi patlatabilir. Bu teknik bazen mekanik çalkalama yöntemiyle birleştirilir.teçhiz borusu içine, diskler arasındaki boru kısmında delikler olan çift diskli piston bloğu indirilir. Yalıtılmış bölgedeki su ve katı madde daha sonra çalkalama esnasında temizlenir. 5. Yüksek hızda jetleme: Yüksek basınçlı su ya da hava yatay olarak formasyona doğru yönlendirilir. Bu teknik, formasyonun tıkanmasını önlemek için sıklıkla hava pompajı ile birlikte kullanılır. Filtrenin açık alanı ve yarık biçimi jetleme işleminin başarısında etkendir. Açık alan oranı yüksek olan filtreler jetlemeye daha başarılı cevap verir. 6. Pompa Tecrübeleri İnkişaf işleminden sonra sondaj kuyularının hidrolik özelliklerini tespit amacıyla su verim deneyleri yapılmalıdır. İnkişafta alınan ön bilgiler ışığında uygun motopomp monte edilerek kuyudan su çekilmesi ve izlenmesine

133 GELİŞTİRME YÖNTEMLERİNİN YARARLARI: Doğal yada çakıllanmış kuyuda akiferle kuyu arasında dengeli ve etkin bir filtre bölgesi yaratır Sondaj sırasında üretilen çeşitli irilikteki tanelerin sıkışmasını ve karışmasını azaltır. Formasyon yüzeyinin doğal gözeneklilik ve geçirgenliğini şu şekilde arttırır: 1. Akifer malzemesinin ince kısmını mekanik yöntemle temizleyerek. 2. Kuyu cidarını kaplayan filtre keki ve çamur filmini (tabakasını) kaldırarak. Kumsuz su üretebilmek için filtre (delikli-açık boru) çevresinde kademeli sediman bölgesi yaratır 1. Böylece doğal geliştirilmiş kuyularda formasyon dengelenir. 2. Dengeleme, gereken yerlerdeki filtre paketleriyle de sağlanır.

134 SONDAJ, FORMASYONUN HİDROLİK ÖZELLİKLERİNİ DEĞİŞTİRİR: Darbeli Sondaj gevşek alüvyonu bozabilir. Darbe hareketi tanecikleri sıkıştırarak gözenekliliği azaltır. Rotari Sondajı matkabın dönme hareketiyle formasyona hasar verebilir. Kuyunun yakın çevresinde sedimanların birbirine karışmasına neden olabilir. SONDAJ SIVILARININ YOLAÇTIĞI FORMASYON HASARLARI: (Ticari yada doğal) kil akifere metrelerce sızabilir. 1. Killerin akiferi tıkaması etkisi güçlüdür. 2. Temiz Su bile formasyondaki killeri bünyesine alıp Akiferin içine taşıyabilir. 3. Su kaybı (filtrasyon) kontrolü iyi olmazsa kil, ince kum ve alüvyon (silt) akiferin içine taşınır ve tıkamaya yol açabilir. 4. Geçirgen tabakalar (sedimanlar) sondaj sıvılarının içeri işlemesine daha açıktır ve hidrolik iletkenlik kaybının en çok olduğu yerlerdir.

135 TAHLİSİYE (FISHING) Kuyudaki alet ve diğer ekipmanların, bir bölümünün yada tamamının kuyuda kalarak sondajı yada üretimi engellemesinden dolayı, bu engellerin kaldırılmasına yönelik olarak kuyudaki malzemelerin çıkarılması çalışmalarına tahlisiye denir. Tahlisiye işlemi aynı zamanda ekonomik boyutuda olan bir faaliyettir. Ekonomi tahlisiyenin devam edip etmemesinde önemli bir rol oynar. Eğer şirket sınırsız parayı ve zamanı göze alabilirse hemen hemen her tahlisiye işlemi başarıya ulaşabilir. Bir tahlisiye işleminin ekonomik olarak ne kadar devam edebileceği konusunda aşağıdaki bağıntı kullanılabilir. V f + C rd N d = C d Nd : Tahlisiye için kuyuda en fazla kaç gün çalışma yapılacağı, gün. Vf : Kuyuda tahlisiyesi yapılan ekipmanın toplam değeri, TL. Crd : Kuyunun yeniden delinmesi veya saptırılması için gerekli masraf, TL. Cd : Günlük masraflar ve tahlisiye için yapılan günlük harcama (tahlisiyede günlük maliyet), TL

136 Tahlisiye işlemi tecrübe işidir. Tahlisiye için doğru malzeme ve ekipmanı seçmek ve doğru yöntemi uygulamak hem ekonomik hem de hızlı bir sonuç alınmasına neden olacaktır. Tahlisiyenin ekonomik sınırları aşması durumunda ise kuyu terk edilir veya saptırılabilir. Başarılı bir tahlisiye için yakalanacak ve yakalayacak malzemelerin iyi ve doğru bir şekilde ölçülmesi gerekir. Bu nedenle, sondaj kayıtları çok önemlidir. Kuyuya indirilen ve kuyuda çalışacak olan her türlü malzeme rotary masasından geçmeden mutlaka ölçülmeli ve diş tipleri kayıt edilmelidir. Bir tahlisiye işlemi sırasında bu bilgiler çok faydalı olacaktır. En çok karşılaşılan ve tahlisiyeyi gerektiren halleri şöyle sıralayabiliriz: 1. DC, DP (tij) veya diğer sondaj ekipmanlarının kopması ve kuyuda kalması 2. Ağırlık yada muhafaza borularının basınç farklılığından dolayı kuyuya yapışması. 3. Formasyonun yıkılarak takımı çalışamayacak duruma getirmesi. 4. Şeyllerin şişerek takımı sıkıştırması.

137 TAHLİSİYE MALZEMELERİ Anlaşılacağı gibi burada ya boru malzemelerinin yada boru dışında bir malzemenin kuyuda kalması söz konusudur. Kuyuda kalan parçanın cins ve büyüklüğüne göre tahlisiye aleti seçmek gerekir. Tahlisiye malzemeleri boruları yada parçaları kurtarmak üzere iki tipte tasarlanmışlardır. Dizi ile ilgili kullanılan boru tahlisiye aletleri: Overshotlar: Sondaj dizisini üst kısımdan ve dışarıdan kavrayarak yakalar ve en çok kullanılan tahlisiye aletidir. Overshotların çeşitli yardımcı malzemeleri vardır. Üst sub : Overshotı diziye bağlamaya yarayan ve diğer ucuyla overshotın gövdesini taşıyan subtır. Gövde : Overshotın diğer malzemelerini içerisinde taşır. Helisel yapıda ve tırnaklı bir iç yapısı vardır. Yay donanımı buradadır. Boru malzemesini içine aldıktan sonra, yukarı doğru bir çekme kuvveti uygulandığında overshot yada malzemenin zarar görmeden çıkarılmasını sağlar.

138 Kılavuz : Gövdenin alt ucuna bağlanır ve tahlisiyesi yapılacak parçayı ortalamaya yarar. Gerektiğinde kılavuzun yerine metal malzemeleri öğütmeye yarayan öğütücü matkaplar takılabilir. (Overshotın içerisinde sızdırmazlık sağlayan bir lastik vardır. Kuyuda kalan boru türü malzemeleri kurtarmaya yaradığı için, kuyudaki malzemeyi tutabilecek çapta olanlar seçilmelidir. Bazı tiplerinde kurtarılacak malzeme ile overshotın iç çapı arasındaki farka göre, overshotın içerisindeki malzemeler değiştirilebilmektedir. Tahlisiyesi yapılacak malzemenin üzerine indikten sonra malzemenin üzerini sirkülasyonla temizler ve daha sonra malzemeyi içerisine alarak tutar ve gerekirse, yakalanan malzemenin içerisinden kuyu tabanını ve malzemenin etrafını sirkülasyonla temizler.)

139

140

141 Dişi yada erkek tool jointler : Dizinin ucunda bağlanarak kullanılır. Kuyuda çözülerek kalan ve dişleri bozulmamış dizileri tutmak için kullanılır. Gerektiğinde uç kısmına diziyi ortalayabilmek için kılavuz takılabilir. Erkek ve dişi tahlisiyeler : Kuyuda kalan takımı içerisinden veya dışından tutan aletlerdir. Sondaj dizisi ile kuyuya indirilir ve üzerine ağırlık verilerek takım çevrilir. Aletin üzerindeki ince dişler sayesinde takıma diş açarak tutar. Uçlarındaki delikler sayesinde sirkülasyon yapabilirler. Takımı tuttukta sonra takım kurtarılamıyorsa geri çözülmeleri çok güçtür. En son kullanılacak tahlisiye aletlerindendir. Takımı daha kolay yakalayabilmek için uçlarına kılavuz ve ortalayıcılar bağlanabilir.

142 Spearslar : Fare kuyruğu yada erkek ve dişi tahlisiyeler gibi bir tahlisiye aletidir. Diğer aletlere göre en önemli farkları tahlisiye edilecek parçanın tutulmasından sonra, parça alınamıyorsa geri bırakılabilir ve içerisinden sirkülasyon yapılabilir. Açılı dirsekler yada bağlantılar: Geniş çaplı kuyularda ve kuyuların genişlemiş bölümünde kalan takımın yakalanıp ortalanmasında kullanılır. Kesiciler: Bazı durumlarda sıkışan bir takımın içeriden veya dışarıdan kesilmesi gerekebilir. Bu durumda dizinin üzerine bir kesici bağlanarak kesilmesi istenen parçanın üzerine kadar inilir. Her türlü kesme ve öğütme işleminde çamurla sirkülasyonlu yapılır.

143 Mıknatıslar: Mıknatıslar küçük parçalar için oldukça kullanışlıdırlar. Genellikle sand-line halatına bağlı olarak kullanılabilmeleri nedeniyle çok pratiktirler ve manevra aralarında dahi kullanılabilirler. Halatın ucuna bağlı olan mıknatıs kuyu tabanına kadar indirilerek küçük malzemeler tutulur. Ortalayıcı ve kılavuzlar: Kuyuda kalan takımları yakalayıp tutmak için pozisyonları her zaman uygun olmayabilir. Dizi kuyu duvarına yaslanmış durumda bulunabilir. Dizinin ucundaki tahlisiye aletinin tahlisiyesi yapılacak malzemeleri kolayca yakalayabilmeleri için ucuna ortalayıcı bir kılavuz bağlanabilir. TAKIM SIKIŞMALARI DC lerin veya DP lerin bir kısmının kuyuda sıkışarak sondaj hareketini kısıtlamasına takım sıkışması denir. Bu durum oluştuğunda sondaja devam edilemez. Pratikte takım sıkışma problemi başlıca iki ana sınıfa ayrılır: a. Basınç farklılığı sıkışması b. Mekanik sıkışmalar

144 Basınç Farklılığı Sıkışması Bu tür sıkışmalardan dolayı çok büyük kayıplar meydana gelmektedir. Oysa iyi eğitimli ve tecrübeli bir sondaj personeli bu tür sıkışmaların daha meydana gelmesine fırsat vermeden çözebilir. Unutulmamalıdır ki; bir sorundan kurtulmanın en kolay ve ucuz yolu problemlerden uzak durmaktır. Basınç farklılığı sıkışması, adından da anlaşılabileceği gibi çamurun hidrostatik basıncı ile (ağır çamur kullanılmasından dolayı), formasyon basıncı arasındaki aşırı farktan dolayı, gözenekli ve geçirgen bir formasyon karşısında, örneğin kumtaşı, kireçtaşı, dolomitler gibi formasyonlarda ağırlık borularının yada muhafaza borularının formasyona yapışmasından dolayı ortaya çıkar. Ek çekme kuvveti= (Hs Pf) x Kontak alanı x sürtünme faktörü Hs : Çamurun hidrostatik basıncı Pf : Formasyonun basıncı Basınç Farklılığı Sıkışmasının Önlenmesi Basınç farkından dolayı takım sıkışmalarına sebep olabilecek tüm faktörleri engellemek mümkün olmasa bile bazı önemli tedbirler alınabilir. Bunlar: Sondajın güvenliğini tehlikeye atmayacak dereceye kadar çamur ağırlığının düşürülmesi. Basınç Farklılığından Dolayı Sıkışmış Bir Takımın Kurtarılması Yukarıda anlatılan önlemlere rağmen, eğer takım sıkışması olursa, takım aşağıda anlatılan metotlar yardımı ile kurtarılabilir: a) Hidrostatik basıncın azaltılması b) Sıkışmış kısmın etrafına akışkan basılması (spotting fluids)dpm Glycol Ether/GLO SPOT NW 1000 c) Takımın çözülmesi/gevşetilmesi/geri çekilmesi (back-off) işlemi

145 Takımı kurtarmak için takip edilecek yol aşağıdaki gibidir : 1.Kuyuda sirkülasyon yapılır ve kuyunun temizlenmesi sağlanır. 2.Başlangıç için kuyuyu tehlikeye sokmayacak basınç farkı hesaplanır. 3.Kulenin hatları ve manifoltlar dizel basılması, çamur dizelin alınması için hazırlanmalıdır. Dizel kuyuya çimentolama ünitesi ile basılabilir. 4.Hesaplanan miktarda dizel dizi içerisinden basılır ve basınçlar kaydedilir. 5.Hesaplanan miktarda dizel basıldıktan sonra dizelin içerisinden geri akışla fazla dizeli yavaş yavaş alarak basınç sıfırlanır. 6.Dizinin içerisindeki dizeli çok küçük bir debi ile dışarı alırken, diziyi maksimum emniyetli bir yükle yukarı çekin ve tüm ağırlığı matkaba doğru bırakılır. Zaman zaman vanayı kapatılarak basınç okunur ve annülüs kontrol edilir. Eğer kuyu statik halde ise yani, kuyudan formasyona herhangi bir akış söz konusu değilse, dizinin içerisindeki basınç yavaş yavaş düşmeye devam edecektir. Eğer kuyuda bir hareket olursa, dizideki basınç geri akış sırasında sabit kalacak yada yükselmeye başlayacaktır. Bu bir blow-out belirtisi olabilir. İşlem durdurularak kuyu öldürülür.

146 Organik Sıvıların Sıkışma Bölgesine Basılması Organik sıvılar kuyudaki çamur kekini yumuşatarak ve bozarak takımın kurtarılmasını sağlar. Bu sıvılar kuyudaki şartlara göre ağırlaştırılarak kullanılabilirler. Ağırlaştırılmış organik sıvılar blow-out tehlikesi olan mekanik takım sıkışmalarında ve sıkışma bölgesinin yağlanmasında, jar kullanımından önce uygulanır. Ancak, bu tür sıvıların kullanımı sırasında kuyudaki çamur kekinin bozularak kuyudaki çökme olasılığı da potansiyel bir tehlikedir. Normal organik sıvılarla yapılan kurtarma işlemlerinde kuyuların blow-out a geçebilme tehlikesi de unutulmamalıdır. Burada ağırlaştırılmış yada yarı ağırlaştırılmış organik sıvı deyimi, sıvının yoğunluğunun ağırlaştırıcı malzemeler katılarak artırılmasını ifade etmektedir. Genelde bu sıvı surfaktant (yüzey gerilimini azaltıcı madde) ve mazot karışımıdır. Böylece sıkışma bölgesinde sıvının boru çeperini ıslatarak boruyla kek arasında ince bir katman oluşturulması sağlanır. Sonuçta sürtünme faktörünün azaltılması sağlanır. Yapışma bölgesinde tuzlu bir formasyon (sodyum, magnezyum, potasyum, halit) varsa organik sıvı yerine kuyuya su da basılabilir.

147

148 Mekanik Takım Sıkışmaları Sondaj dizisi mekanik olarak : Kırıntıların veya yıkıntılı formasyonların annülüsü kapatması sonucu, Dizinin kuyu içine çok hızlı şekilde indirilirken, matkabın kuyu içinde köprüleme yapmış bölümlere veya tabana çapı küçülmüş kuyuya çarpması sonucu Dizinin anahtar deliği içine çekilmesi sonucu sıkışabilir. Optimum hidrolik sağlanmadan, hızlı bir ilerleme sonucu kuyunun yeterince temizlenememesi sonucu takım sıkışabilir. Su veya deniz suyu ile kaçaklı formasyonlarda kör sondaj yapılırken, kuyu tabanı ara ara viskoz bir çamurla temizlenmelidir. Aksi durumda, sedimanlar yeteri hızda temizlenemediği için, matkabın üzerinde yığılarak takımı sıkıştırabilir. Çaptan düşmüş, yıpranmış matkap tarafından orijinal çaptan daha küçük çapta açılan kuyu; Daha sonra indirilecek normal çaptaki matkaplar için sorun yaratır. Bu tür kuyularda matkap değişiminden sonra iniş yapılırken mekanik takım sıkışmasına neden olmamak için dikkatli olunmalı ve bu seviyeler yeni matkapla orijinal çapa taranmalıdır. PDC matkaplar yerine normal matkaplar kullanılırken ya da tersi durumda, dikkatli olunmalıdır. Çünkü bu matkaplar farklı patternlerde kuyular açar. Kör sondaj sirkülasyon olmadan, kesilen kırıntıların yüzeyden basılan suyla birlikte kaçak zonuna gönderildiği sondaj işlemine, kör sondaj denir. Bu tür sondaj uygulamalarında çok fazla miktarda su gerekir ve hidrolik programın tabanda kesilen kırıntıların kaçak zonuna taşınmasını sağlayacak annülüs hızlarının tutturulması zorunludur.

149 Mekanik takım sıkışmalarında, takımın kurtarılması için yapılan işlemler genelde takımın döndürülmeye ve çekilmeye çalışılması ve eğer dizide jar bulunuyorsa jarın çalıştırılması yolundadır. Bu işlemlerden başarılı sonuç alınmadığı durumlarda, sıkışma bölgesine organik sıvı karışımı basılır. Sinterlenmiş (demir tozlarından yüksek ısıda pişme ile gözenekliliğin azaltılması işlemi) tungsten karbür matkaplar

150 Mekanik Takım Sıkışmalarının Kurtarılması Mekanik olarak sıkışan takımların kurtarılmasının bir çok yöntemi vardır. Takımın en kısa sürede ve ekonomik olarak kurtarılması için öncelikle takımın nerede ve nasıl sıkıştığı iyice anlaşılmalıdır. Daha sonra sirkülasyon denenmelidir. Jar çalıştırılır ve dizi döndürülmeye uğraşılır. Takım çıkış sırasında sıkışmışsa jar aşağı doğru, iniş sırasında sıkışmışsa yukarı doğru vurulur. Takımı kurtarmak amacıyla dizi yukarı doğru çekildiğinde kanca yükü DP ler için tavsiye edilen yükleri aşmamalıdır. Takıma tork uygulanırken çekme mukavemetinin daha da azalacağı unutulmamalıdır. Eğer takım sıkışması gevşek formasyonların yıkılması ile yada yetersiz sirkülasyondan dolayı oluşmuşsa, takım askıya alınır ve sirkülasyon devam ederken ağırlığın yavaş yavaş düşmesi gözlenir. Ağırlık düştüğünde takım yine kendi ağırlığından daha fazla bir yükle çekilerek askıya alınır. Eğer takım saat içerisinde kurtarılamamışsa sıkışma yerinin tespit edilerek başka yöntemlerin denenmesi düşünülür.

151 Şeyllerin Neden Olduğu Takım Sıkışmaları Killer ve şeyller gibi plastik özelliklere sahip formasyonların delinmeleri büyük zorluklar yaratabilir. Çoğu zaman bu malzemeler matkabın tüm dişlerini sararak matkabın çalışmasını engeller. Bu duruma matkap kafa yaptı deriz. Yada bu formasyonlar kuyuda şişerek kuyu çapının daralmasına ve çıkış sırasında takımın sıkışmasına neden olurlar. Bu tür formasyonlar delinirken her 4-5 tij ilerlemeden sonra dizi metre yukarı çekilir ve kuyu yeniden taranır. Buna short-trip diyoruz. Bu formasyonlarda asıl yapılması gereken, formasyonların şişmesini engellemektir. Bunu sağlamanın en kolay yolu iyi bir çamur hazırlanması ve su kaybının azaltılmasıdır. Çamurun su kaybının yüksek olması halinde formasyona filtre olacak sular, kil ve Şeyllerin şişmesine neden olacaktır. Eğer formasyon zayıf çimentolu ve çimento maddesi suda çözünebilen bir formasyonsa bu durumda kuyu yıkılarak takımı sıkıştıracaktır. Böyle bir durumdaki takımı kurtarmak için spot enjeksiyonu denenir. Başarılı sonuç alınamazsa takım çözülür ve geri kalan kısmın wash-over yapılarak alınması gerekebilir.

152 Çamur Kaçaklarının Neden Olduğu Takım Sıkışmaları Sondaj esnasında veya muhafaza borusu indirilirken, sondaj sıvısının veya çimentolama işlemi esnasında çimento karışımının kısmen veya tamamen (sirkülasyonun kısmen veya tamamen kesilmesine) formasyona kaçmasına kaçak denir. Çamur kaçağı, çamur hidrostatik basıncının formasyon çatlatma basıncını geçerek, formasyonda çamurun içine akabileceği çatlakların oluşmasıyla meydana gelir. Çamur kaçağının oluşabilmesi için, çatlak boyutlarının çamurun içerdiği katı maddelerin boyutundan büyük olması gerekir. Pratikte, çamur kaçağına neden olabilecek çatlak boyutları (çatlak genişliği) 0,1 1,00 mm arasındadır. Her tip formasyonda çamur kaçağı oluşması ihtimali varken, bu olasılık özellikle zayıf ve gözenekli formasyonlarda daha yüksektir. Yumuşak formasyonlarda (örneğin kumtaşı) çamur kaçağının oluşması, formasyonun yüksek geçirgenliğine ve düşük çatlama basıncına bağlanır. Sert formasyonlarda ise (örneğin; Kireçtaşı, dolomit ve sert şeyller) çamur kaçağının oluşması, bu tip formasyonların içerdiği doğal çatlaklar, boşluklar gibi nedenlere bağlanır.

153 Kaçağın önlenmesi Kaçağın önlenerek sirkülasyonun sağlanması için aşağıdaki metotlar uygulanır: 1.Çamur yoğunluğunun azaltılarak, çamurun hidrostatik basıncının formasyon basıncına eşitlenmesi. 2.Kaçak önleme maddelerinin (Kaçak zonlarını tıkayıcı maddelerin) çamura katılarak, kaçak zonlarına basılması. Kaçak önleme maddeleri; lifli maddeler, pullu maddeler, taneli maddeler ve bu üçünün karışımından oluşur. Lifli maddeler, bitkisel lifliler (saman, talaş gibi ) cam elyafı, madensel lifliler ve deri gibi maddeleri içerir. Pullu maddeler, mika, pamuk çekirdeği, ceviz ve fındık çekirdeği gibi maddelerdir. Taneli maddeler, asbest, mıcır gibi maddelere denir. Bentonit-motorin veya çimento-motorin karışımlarının kaçak zonlarına basılması. Çimento tapa yapılması. Bu metot genelde diğer metotlarla kaçak önlenemediğinde kullanılır.

154 DÜŞEYDEN SAPMALAR Düşeyden sapmış sondaj kuyularına teçhiz borusu indirilemeyebilir veya kuyu cidarına sürtünerek inebilir. Bu ise çakıl zarfının homojen dağılmasına engel olur ve kuyu cidarına yaslanan filtre borusundaki delikleri tıkayabilir. Bu durumda ilgili aralıktaki kil keki atılamadığından su girişinin azalması söz konusu olacaktır. Ayrıca eğri açılmış kuyularda teçhiz borusu indirilirken kopmalar meydana gelebilir. Boru indirilse dahi çoğu kez kuyunun silt çekmesi önlenemeyebilir. Bu nedenle kuyuda zaman içinde dolgular meydana gelir, pompa aşınır, verim düşer ve randıman alınamaz. Kuyunun sapmaması için DC (drill-collar, yani ağırlık) ve stabilizerler kullanılmakta dar çaplı pilot delikler açılarak daha sonra hole-opener denilen tarama matkapları ile genişletilmektedir. Yukarıdan pull-down denilen hidrolik baskılı makinelerde sapma çok daha fazla olmaktadır. Sert ve yumuşak formasyonların münavebeli yer aldığı sahalarda, molozlu formasyonlarda ve jeolojik tabakaların yatay olmadığı durumlarda sapmalar daha kolay olur.

155 ir n ar i u a m

156

157

158

159 Gözlem kuyuları olduğu halde yapılan pompa deneyleri ile akifer parametreleri olan iletkenlik katsayısı (T), geçirgenlik katsayısı (k), depolama katsayısı (S) ve etki yarıçapını (R) hesaplamak mümkün olmaktadır. R = 1.5 (T*t/S)1/2

160 Bailer kovası

161

162

163

164

165 1. Kuyulara doğru yeraltısuyu akımını açıklar 2. Kuyu lokasyonu verme aşamalarını ve araştırma yöntemlerini bilir. 3. Su kuyusu açma yöntemlerini anlar. 4. Kuyu başı tanımlama yapar ve kuyu logu tutmasını bilir. 5. Su kuyusu tasarlar. 6. Su kuyusu inşaası ve donatısını bilir. 7. Kuyu verim testlerini tasarlar ve değerlendirir. 8. Su kalitesi örnekleme ve ölçümünü bilir 9. Pompa seçimi yapar. Kuyu izleme ve bakımını tasarlar

GÜZ DÖNEMİ HİD 453 YERALTISUYU SONDAJ TEKNİĞİ. 2_nci ARA SINAV. Ad Soyad: CEVAP ANAHTARI No: 18 Aralık 2017

GÜZ DÖNEMİ HİD 453 YERALTISUYU SONDAJ TEKNİĞİ. 2_nci ARA SINAV. Ad Soyad: CEVAP ANAHTARI No: 18 Aralık 2017 2017-2018 GÜZ DÖNEMİ HİD 453 YERALTISUYU SONDAJ TEKNİĞİ 2_nci ARA SINAV Ad Soyad: CEVAP ANAHTARI No: 18 Aralık 2017 Sorular 1, 2, 3, 4 ve 5= 10 ar puan, Soru 6= 30 puan, Sorular 7, 8, 9 ve 10 = 5 er puan.

Detaylı

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir.

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir. DERS 2 Yeraltısuları Türkiye'de yeraltısularından yararlanma 1950den sonra hızla artmış, geniş ovaların sulanmasında, yerleşim merkezlerinin su gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılmıştır. Yeraltısuları,

Detaylı

DERS 4 KUYULARIN İŞLETMEYE HAZIRLANMASI

DERS 4 KUYULARIN İŞLETMEYE HAZIRLANMASI DERS 4 KUYULARIN İŞLETMEYE HAZIRLANMASI KUYU TAMAMLAMA ŞEMASI 1 2 3 GENİŞ ÇAPLI KUYU DELİNMESİ AKİFERİ TANIMLA UYGUN YERLERE KAPALI BORU VE FİLTRE YERLEŞTİR 6 5 4 VERİM TESTİ YAP & SU ÖRNEĞİ AL KUYU GELİŞTİRME

Detaylı

JEOTERMAL SONDAJ TEKNİĞİNİN ESASLARI

JEOTERMAL SONDAJ TEKNİĞİNİN ESASLARI (Sondaj Dünyası Dergisi, Sayı 4) www.sondajcilarbirligi.org.tr JEOTERMAL SONDAJ TEKNİĞİNİN ESASLARI Adil ÖZDEMİR (adilozdemir2000@yahoo.com) Jeotermal sondajların 40 yıl civarında bir tarihi vardır ve

Detaylı

Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 22 Haziran 2011 18:58 - Son Güncelleme Cuma, 24 Haziran 2011 15:48

Administrator tarafından yazıldı. Çarşamba, 22 Haziran 2011 18:58 - Son Güncelleme Cuma, 24 Haziran 2011 15:48 SONDAJ TEKNİĞİ Sondajın Tanımı ve Açıklaması:Bir delici uç yardımı ile yeryüzünden itibaren içeriye doğru belirli çap ve derinlikte dönen borular ile veya darbeli tel, halat ve delici uç ile kuyular açılmasına

Detaylı

Su seviyesi = ha Qin Kum dolu sütun Su seviyesi = h Qout

Su seviyesi = ha Qin Kum dolu sütun Su seviyesi = h Qout Su seviyesi = h a in Kum dolu sütun out Su seviyesi = h b 1803-1858 Modern hidrojeolojinin doğumu Henry Darcy nin deney seti (1856) 1 Darcy Kanunu Enerjinin yüksek olduğu yerlerden alçak olan yerlere doğru

Detaylı

2011 BİRİM FİYAT CETVELİ

2011 BİRİM FİYAT CETVELİ T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Su Sondajları, Temel Sondajları, Enjeksiyon İşleri, Kaya-Zemin Mekaniği Deneyleri

Detaylı

SONDAJ TEKNİĞİ GENEL TARAMA SORULARI

SONDAJ TEKNİĞİ GENEL TARAMA SORULARI SONDAJ TEKNİĞİ GENEL TARAMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi sondajı tanımlayan özelliklerden biri değildir. (a) Özel bir takım araç gereçlerin kullanılması (b) Her türlü katı ortamda açılabilir olması

Detaylı

TERS DOLAŞIMLI SONDAJ UYGULAMALARI

TERS DOLAŞIMLI SONDAJ UYGULAMALARI (Sondaj Dünyası Dergisi, Sayı 4) www.sondajcilarbirligi.org.tr MADEN ARAMA ÇALIŞMALARINDA TERS DOLAŞIMLI SONDAJ UYGULAMALARI Adil ÖZDEMİR (adilozdemir2000@yahoo.com) Maden aramaya yönelik sondajlar, genellikle

Detaylı

Akifer Özellikleri

Akifer Özellikleri Akifer Özellikleri Doygun olmayan bölge Doygun bölge Bütün boşluklar su+hava ile dolu Yer altı su seviyesi Bütün boşluklar su ile dolu Doygun olmayan (doymamış bölgede) zemin daneleri arasında su ve hava

Detaylı

ĠÇĠNDEKĠLER JEOTEKNĠK ETÜTLER ve SONDAJ ÇALIġMALARI, 1 1.1. BÜRO ÇALIġMALARI, 1 1.1.1. Literatür AraĢtırması, 2 1.1.2. Jeoloji/Mühendislik Jeolojisi Haritalarının ve Jeofiziksel Ölçümlerin Ġncelenmesi,

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu B - Zeminlerin Geçirimliliği Giriş Darcy Kanunu Geçirimliği Etkileyen Etkenler Geçirimlilik (Permeabilite) Katsayısnın (k) Belirlenmesi * Ampirik Yaklaşımlar ile * Laboratuvar deneyleri ile * Arazi deneyleri

Detaylı

1.SU SONDAJLARI İLE İLGİLİ TEKNİK KONULAR. A- Su Sondaj Kuyusu Nedir

1.SU SONDAJLARI İLE İLGİLİ TEKNİK KONULAR. A- Su Sondaj Kuyusu Nedir 1.SU SONDAJLARI İLE İLGİLİ TEKNİK KONULAR A- Su Sondaj Kuyusu Nedir Derinde olan su taşıyan formasyonlardan en verimli şekilde yararlanma sondaj yöntemi ile kuyu açmak yolu ile mümkün olmaktadır. Sondaj;

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Akifer Özellikleri Kuyulara Yeraltısuyu Akışı. 7.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Akifer Özellikleri Kuyulara Yeraltısuyu Akışı. 7.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 7.Hafta Akifer Özellikleri Kuyulara Yeraltısuyu Akışı Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Akifer Özellikleri Gözeneklilik (n)-etkin gözeneklilik (ne) Hidrolik iletkenlik katsayısı

Detaylı

Yeraltı Suyu Akışı. Yeraltı Suyu Boşalımı ve Darcy Kanunu

Yeraltı Suyu Akışı. Yeraltı Suyu Boşalımı ve Darcy Kanunu Su tablası haritası. Kuyularda su seviyesiyle su tablası çakışmaktadır. A. Kuyuların lokasyonu ve su tablasının deniz seviyesi üzerindeki yüksekliği bir harita üzerinde çizilir. B. Bu veri noktaları düzenli

Detaylı

FRANSIZ FAKİRHANESİ SU SONDAJ KUYUSU AÇILMASI TEKNİK ŞARTNAMESİ

FRANSIZ FAKİRHANESİ SU SONDAJ KUYUSU AÇILMASI TEKNİK ŞARTNAMESİ FRANSIZ FAKİRHANESİ. KONU VE KAPSAM SU SONDAJ KUYUSU AÇILMASI TEKNİK ŞARTNAMESİ.. Bu teknik şartname; Fransız Fakirhanesi, su sondaj kuyusu açılması işlerine ait olup, idari şartname ve sözleşme ile bir

Detaylı

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2

YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2 YAPI TEKNOLOJİSİ DERS-2 ÖZET Yer yüzündeki her cismin bir konumu vardır. Zemine her cisim bir konumda oturur. Cismin dengede kalabilmesi için konumunu koruması gerekir. Yapının konumu temelleri üzerinedir.

Detaylı

JEOTERMAL KUYULARDA. 1. Tek Kademeli Çimentolama GİRİŞ ÇİMENTOLAMA OPERASYONLARI. Çimentolama işleminde üç farklı teknik uygulanmaktadır;

JEOTERMAL KUYULARDA. 1. Tek Kademeli Çimentolama GİRİŞ ÇİMENTOLAMA OPERASYONLARI. Çimentolama işleminde üç farklı teknik uygulanmaktadır; JEOTERMAL KUYULARDA ÇİMENTOLAMA OPERASYONLARI Bülent TOKA* GİRİŞ Jeotermal enerjiden yararlanmaya yönelik sondaj çalışmaları her geçen gün daha derinlere doğru artarken, karşılaşılan zor sondaj koşulları

Detaylı

JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ İŞİN ADI ESKİ POZ NO YENİ POZ NO

JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ JEOFİZİK ETÜT İŞLERİ İŞİN ADI ESKİ POZ NO YENİ POZ NO JEOLOJİK ETÜT İŞLERİ Jeolojik etüt ( 1/5000 ölçekli ) 38.1101 Jeolojik rapor yazımı ( 1/5000 ölçekli ) 38.1102 jeoteknik etüt ( 1/1000 ölçekli ) 38.1103 Jeolojik rapor yazımı ( 1/1000 ölçekli ) 38.1104

Detaylı

Döner Sondaj(Rotary Drilling) Yöntemleri. Döner Sondaj Yöntemi

Döner Sondaj(Rotary Drilling) Yöntemleri. Döner Sondaj Yöntemi Döner Sondaj(Rotary Drilling) Yöntemleri Yrd. Doç.Dr. İrfan Yolcubal Döner Sondaj Yöntemi Sondaj hızını artırmak ve bir çok formasyonda derin sondaj yapmak için geliştirilmiş bir metod. Kayaçın parçalanması

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri

MAK-204. Üretim Yöntemleri MAK-204 Üretim Yöntemleri Taşlama ve Taşlama Tezgahı (12.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Taşlama Đşleminin Tanımı: Belirli bir formda imal

Detaylı

ZEMİN İNCELEMELERİ. Yetersiz Zemin İncelemesi Sonucu Ortaya Çıkabilecek Kayıplar. İçin Optimum Düzey. Araştırma ve Deney

ZEMİN İNCELEMELERİ. Yetersiz Zemin İncelemesi Sonucu Ortaya Çıkabilecek Kayıplar. İçin Optimum Düzey. Araştırma ve Deney ZEMİN İNCELEMELERİ Doğal yamaç ve yarmada duraylılığın kontrolü Barajlarda ve atık depolarında duraylılık ve baraj temelinin kontrolü, sızdırmazlık Yapıdan gelen yüklerin üzerine oturduğu zemin tarafından

Detaylı

Mapek, Sondaj. Çamurunda da Lider. Röportaj www.madencilik-turkiye.com

Mapek, Sondaj. Çamurunda da Lider. Röportaj www.madencilik-turkiye.com Röportaj www.madencilik-turkiye.com Mapek, Sondaj Çamurunda da Lider Başta maden, petrol ve jeotermal olmak üzere her türlü yer altı kaynağının aranması konusunda çalışan firmaların en önemli tedarikçilerinden

Detaylı

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ

TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ TEMEL İNŞAATI ZEMİN İNCELEMESİ Kaynak; Temel Mühendisliğine Giriş, Prof. Dr. Bayram Ali Uzuner 1 Zemin incelemesi neden gereklidir? Zemin incelemeleri proje maliyetinin ne kadarıdır? 2 Zemin incelemesi

Detaylı

Maden aramaya yönelik olarak

Maden aramaya yönelik olarak Maden Arama Çalışmalarında Ters Dolaşımlı Sondaj Uygulamaları (Bölüm 1) Adil ÖZDEMİR Adil Özdemir Mühendislik ve Sondaj Jeoloji Mühendisi adilozdemir2000@yahoo.com O. Çağım TUĞ Madencilik Türkiye Dergisi

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ

AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ AKM 205 BÖLÜM 8 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Yoğunluğu 850 kg/m 3 ve kinematik viskozitesi 0.00062 m 2 /s olan yağ, çapı 5 mm ve uzunluğu 40

Detaylı

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA

POMPALAR FLYGT SUMAK FLYGT POMPA POMPALAR FLYGT FLYGT POMPA Flygt Experior, son teknoloji hidrolik kısmı, üstün verimlilikteki motorlar ve akıllı kontrollerden oluşan üç ana işlevin avantajlarını içerir. Flygt Experior, kurulumu ve çalıştırılması

Detaylı

PETROL VE DOĞALGAZ SONDAJ TEKNİĞİNİN ESASLARI. Adil ÖZDEMİR Sondajcılar Birliği Bilimsel ve Teknik Danışma Kurulu Üyesi

PETROL VE DOĞALGAZ SONDAJ TEKNİĞİNİN ESASLARI. Adil ÖZDEMİR Sondajcılar Birliği Bilimsel ve Teknik Danışma Kurulu Üyesi PETROL VE DOĞALGAZ SONDAJ TEKNİĞİNİN ESASLARI Adil ÖZDEMİR Sondajcılar Birliği Bilimsel ve Teknik Danışma Kurulu Üyesi (adilozdemir2000@yahoo.com) Petrol ve doğalgaz sondajları şu şekilde sınıflandırılabilir;

Detaylı

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ T.C. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GEOTEKNİK ANABİLİM DALI İNCE CİDARLI SHELBY TÜPÜ DETAYLI İNCELEMELER (Zeminde-Numune Alma) KUYU AĞZI SPT KAŞIĞI HELEZON ERTAN

Detaylı

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN

DRENAJ YAPILARI. Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ YAPILARI Yrd. Doç. Dr. Sercan SERİN DRENAJ Yapımı tamamlanıp trafiğe açılan bir yolun gerek yüzey suyu ve gerekse yer altı suyuna karşı sürekli olarak korunması, suyun yola olan zararlarının önlenmesi

Detaylı

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr.

Taşınım Olayları II MEMM2009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi bahar yy. borularda sürtünmeli akış. Prof. Dr. Taşınım Olayları II MEMM009 Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi 07-08 bahar yy. borularda sürtünmeli akış Prof. Dr. Gökhan Orhan istanbul üniversitesi / metalurji ve malzeme mühendisliği bölümü Laminer

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta: orhan.arkoc@kirklareli.edu.tr Web : http://personel.kirklareli.edu.tr/orhan-arkoc 2 BÖLÜM 12 Baraj Jeolojisi 3 Barajlar ve Baraj inşaatlarında

Detaylı

II. KUYU MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ

II. KUYU MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ II. KUYU MÜHENDİSİNİN GÖREVLERİ Genel olarak bir kuyu başında sürekli bulunan jeoloji mühendisinin görevlerini iki grupta özetlemek mümkündür: 1) Bilgi toplamak, 2) Rapor yazmak. Açılan bir sondaj kuyusunun

Detaylı

2015 YILI İÇME VE KULLANMA SUYU SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL KUYU TEST VE ÖLÇÜM İŞLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ

2015 YILI İÇME VE KULLANMA SUYU SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL KUYU TEST VE ÖLÇÜM İŞLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ İLLER BANKASI A.Ş. YATIRIM KOORDİNASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI 2015 YILI İÇME VE KULLANMA SUYU SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL SONDAJ İŞLERİ, JEOTERMAL KUYU TEST VE ÖLÇÜM İŞLERİ BİRİM FİYAT CETVELLERİ Oğuzhan YILDIZ

Detaylı

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ

JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ JEOTERMAL KAYNAKLAR İÇİN İŞLETME/REVİZE İŞLETME PROJESİ FORMATI İLÇE (İL). NUMARALI ARAMA RUHSATINA İLİŞKİN İŞLETME PROJESİ HAZIRLAYAN (Jeoloji Mühendisi) Adı Soyadı : Oda Sicil No (*) : AY-YIL Ruhsat

Detaylı

Zeminlerden Örnek Numune Alınması

Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden Örnek Numune Alınması Zeminlerden örnek numune alma tekniği, örneklerden istenen niteliğe ve gereken en önemli konu; zeminde davranışın süreksizliklerle belirlenebileceği, bu nedenle alınan

Detaylı

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI

FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI FORE KAZIK En basit tanımlamayla, fore kazık imalatı için önce zeminde bir delik açılır. Bu deliğe demir donatı yerleştirilir. Delik betonlanarak kazık oluşturulur. FORE KAZIĞIN AVANTAJLARI 1) Temel kazısı

Detaylı

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi

Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Ekim, Bakım ve Gübreleme Makinaları Dersi Gübre Dağıtma Makinaları 2 e-mail: dursun@agri.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 2017 nde

Detaylı

10/11/15 FORMASYON ZEMİN TANIMLAMA. - Her sondaj işinde öncelikle kesilen formasyon tanımlanmalı,

10/11/15 FORMASYON ZEMİN TANIMLAMA. - Her sondaj işinde öncelikle kesilen formasyon tanımlanmalı, 10/11/15 FORMASYON ZEMİN TANIMLAMA Önemi: Çoğu kez bir sondajda amaç derinliğe doğru geçilen jeolojik ortamın tanımlanması iken, bazen bu amaç ikincil bir konuma düşebilir. ANCAK Her sondajda delinen zeminin

Detaylı

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER

KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Krikolar kurtarma olaylarında KRİKOLAR VE HİDROLİK SİLİNDİRLER Sabitleme Dayanak ve destek yapma Yer açma Ayırma Kaldırma çalışmalarında kullanılan malzemelerdir. Krikolar çok çeşitli modellerin yanında

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI. (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI (2014-2015 Bahar Dönemi) BÖHME AŞINMA DENEYİ Amaç ve Genel Bilgiler: Kayaç ve beton yüzeylerinin aşındırıcı maddelerle

Detaylı

Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı

Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Dr. Ayhan KOÇBAY Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı (akocbay@dsi.gov.tr) GİRİŞ Su yapılarında meydana gelen sorunların en önemlileri; farklı oturmalar, şev duraylılığı, deprem, göl

Detaylı

2015 YILI SU SONDAJLARI

2015 YILI SU SONDAJLARI T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı 2015 YILI SU SONDAJLARI BİRİM FİYAT CETVELİ FORMASYON POZ NO: FORMASYONUN YAPISI 10

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş kohezyonlu zemin örneğinin doğal (yaş) kütlesi 155 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi

Detaylı

HİDROJEOLOJİ. Yeraltında suyun bulunuşu Akifer özellikleri_gözenekli ortam. 4.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT

HİDROJEOLOJİ. Yeraltında suyun bulunuşu Akifer özellikleri_gözenekli ortam. 4.Hafta. Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT HİDROJEOLOJİ 4.Hafta Yeraltında suyun bulunuşu Akifer özellikleri_gözenekli ortam Prof.Dr.N.Nur ÖZYURT nozyurt@hacettepe.edu.tr Hidrolojik Çevrim Bileşenleri Buharlaşma-terleme Yağış Yüzeysel akış Yeraltına

Detaylı

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ

ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ÇEVRE GEOTEKNİĞİ DERSİ ATIK VE ZEMİNLERİN OTURMASI DERSİN SORUMLUSU YRD. DOÇ DR. AHMET ŞENOL HAZIRLAYANLAR 2013138017 ALİHAN UTKU YILMAZ 2013138020 MUSTAFA ÖZBAY OTURMA Yapının(dolayısıyla temelin ) düşey

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 5/29/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 5/29/2017 2 BÖLÜM 10 KAYAÇLARIN ve SÜREKSİZLİKLERİNİN

Detaylı

ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU

ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU ZEMİNLERDE SU ZEMİN SUYU Bir zemin kütlesini oluşturan taneler arasındaki boşluklar kısmen ya da tamamen su ile dolu olabilir. Zeminlerin taşıma gücü, yük altında sıkışması, şevler ve toprak barajlar gibi

Detaylı

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI YERALTISUYU ARAMA (HİDROJEOFİZİK) ETÜT RAPOR FORMATI Ocak - 2016 Yönetim Kurulu nun 26/01/2016 tarih ve 100 sayılı kararı ile kabul edilmiştir.

Detaylı

Kaynak Yeri Tespiti ve İyileştirme Çalışmaları. Örnek Proje: Yeraltı Suyunda Kaynak Tespiti ve İyileştirme Çalışmaları

Kaynak Yeri Tespiti ve İyileştirme Çalışmaları. Örnek Proje: Yeraltı Suyunda Kaynak Tespiti ve İyileştirme Çalışmaları Kaynak Yeri Tespiti ve İyileştirme Çalışmaları Örnek Proje: Yeraltı Suyunda Kaynak Tespiti ve İyileştirme Çalışmaları Hazırlayan: Ozan Atak (Jeoloji Yüksek Mühendisi) Bilge Karakaş (Çevre Yüksek Mühendisi)

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON

SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON SU ÜRÜNLERİNDE MEKANİZASYON 8 Yrd.Doç.Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları & Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Su Ürünleri Teknolojileri Su temini Boru parçaları

Detaylı

DALGIÇ POMPALAR SDP SUBMERSIBLE PUMPS SDP

DALGIÇ POMPALAR SDP SUBMERSIBLE PUMPS SDP DALGIÇ POMPALAR SDP 6-8 - 10-12 SUBMERSIBLE PUMPS SDP 6-8 - 10-12 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, TSE 11146 standardına uygun, NEMA standardındaki motorlara uygun, Kuyuya montajı kolay, Montaj maliyeti

Detaylı

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları

14.Şeker Pancarı Ekim Makinaları Pancar tohumları büyüklükleri ve çimlenme yetenekleri farklı tohumlardır. İri tohumlar fazla embriyolu olup çimlenme yüzdeleri yüksektir. Küçük tohumlar ise tek embriyolu olup çimlenme yetenekleri düşüktür.

Detaylı

DİK MİLLİ DERİNKUYU POMPALARI DMP 6 32

DİK MİLLİ DERİNKUYU POMPALARI DMP 6 32 DİK MİLLİ DERİNKUYU POMPALARI DMP 6 32 Yüksek verim, Uzun ömür, Üstün kalite, TSE 514 standardına uygun, Elektrik motoru, dizel motor veya traktör kuyruk mili ile çalıştırılabilir, Kuyularda her derinlikteki

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 5/29/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 5/29/2017 2 BÖLÜM 9 KÜTLE HAREKETLERİ 5/29/2017 3 9.1.

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI

ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI ENERJİ YÖNETİMİ VE POLİTİKALARI KAZANLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÖĞRENCİNİN ADI:KUBİLAY SOY ADI:KOÇ NUMARASI:15360038 KAZANLAR Yakıtın kimyasal enerjisini yanma yoluyla ısı enerjisine dönüştüren ve bu ısı

Detaylı

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ POMPALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ -1- Pompa Sistemleri Akışkanları transfer etmek, tesisat direncini karşılayabilmek ve Farklı seviyelerde yükseklik farkını karşılayabilmek için kullanılırlar. Genel olarak

Detaylı

Yassı Damla Sulama Borusu. Fayda & Özellikleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket

Yassı Damla Sulama Borusu. Fayda & Özellikleri. Her Damlada Daha Fazla Bereket Jain Turbo Excel Kıyaslamanın Ötesindeki Mükemmellik Fayda & Özellikleri Yenilikçi Kademeli Labirent Hidrodinamik bir şekilde tasarlanmış kademeli diş yapısı çift akış rejimi oluşturmasına yardım eder.

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

TESİSAT MAHAL LİSTESİ

TESİSAT MAHAL LİSTESİ İşin Adı : A.K.Ü KAMPÜSLERİ ALTYAPI İNŞAATI Sayfa 1 1 03.205/01 Motor kumandalı monoray vinç (10 metre açıklıkta), 1 Ton kaldırma kapasiteli 2 09.001 Kuyu inkişafı (Geliştirilmesi) - + - + - - - 3 09.002/2

Detaylı

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite

Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Ders Notları 3 Geçirimlilik Permeabilite Zemindeki mühendislik problemleri, zeminin kendisinden değil, boşluklarında bulunan boşluk suyundan kaynaklanır. Su olmayan bir gezegende yaşıyor olsaydık, zemin

Detaylı

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu

Prof. Dr. Osman SİVRİKAYA Zemin Mekaniği I Ders Notu HAFTALIK DERS PLANI Hafta Konular Kaynaklar 1 Zeminle İlgili Problemler ve Zeminlerin Oluşumu [1], s. 1-13 2 Zeminlerin Fiziksel Özellikleri [1], s. 14-79; [23]; [24]; [25] 3 Zeminlerin Sınıflandırılması

Detaylı

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ

INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ 4/3/2017 1 INS13204 GENEL JEOFİZİK VE JEOLOJİ Yrd.Doç.Dr. Orhan ARKOÇ e-posta : orhan.arkoc@klu.edu.tr Web : http://personel.klu.edu.tr/orhan.arkoc 4/3/2017 2 BÖLÜM 6 YERALTI SULARI JEOLOJİSİ (HİDROJEOLOJİ)

Detaylı

Kapak Konusu www.madencilik-turkiye.com Barkom, Ürün Portföyü İle Göz Dolduruyor...

Kapak Konusu www.madencilik-turkiye.com Barkom, Ürün Portföyü İle Göz Dolduruyor... Kapak Konusu www.madencilik-turkiye.com Barkom, Ürün Portföyü İle Göz Dolduruyor... Madencilik, sahada karşılaşılan sorunlar ve bilinmeyenleri ile oldukça zorlu bir sektördür. Madencilikte kaybedilen zamanın

Detaylı

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI

CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI CNC FREZE BAHAR DÖNEMİ DERS NOTLARI Frezeleme; mevcut olan en esnek işleme yöntemidir ve neredeyse her şekli işleyebilir. Bu esnekliğin dezavantajı, optimize etmeyi daha zor hale getirecek şekilde uygulama

Detaylı

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU

GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU 2018-2019 GÜZ YARIYILI CEV3301 SU TEMİNİ DERSİ TERFİ MERKEZİ UYGULAMA NOTU Su alma kulesinin dip kısmında çıkılacak olan iletim borusuyla Q max 1,31 m 3 /sn olan su, kıyıdaki pompa istasyonuna getirilecektir.

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş

MAK-204. Üretim Yöntemleri. (8.Hafta) Kubilay Aslantaş MAK-204 Üretim Yöntemleri Vidalar-Vida Açma Đşlemi (8.Hafta) Kubilay Aslantaş Kullanım yerlerine göre vida Türleri Bağlama vidaları Hareket vidaları Kuvvet ileten vidaları Metrik vidalar Trapez vidalar

Detaylı

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1

SORU 1) ÇÖZÜM 1) UYGULAMALI AKIŞKANLAR MEKANİĞİ 1 SORU 1) Şekildeki sistemde içteki mil dönmektedir. İki silindir arasında yağ filmi vardır. Sistemde sızdırmazlık sağlanarak yağ kaçağı önlenmiştir. Verilen değerlere göre sürtünme yolu ile harcanan sürtünme

Detaylı

Hafta_1. INM 405 Temeller. Dersin Amacı - İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri. Doç.Dr. İnan KESKİN.

Hafta_1. INM 405 Temeller. Dersin Amacı - İçeriği, Zemin İnceleme Yöntemleri. Doç.Dr. İnan KESKİN. Hafta_1 INM 405 Temeller Dersin Amacı - İçeriği, Zemin Doç.Dr. İnan KESKİN inankeskin@karabuk.edu.tr, inankeskin@gmail.com TEMELLER Hafta Konular 1 Ders Amacı-İçeriği, Zemin 2 Arazi Deneyleri 3 Yüzeysel

Detaylı

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU

... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU ARAMA FAALİYET RAPOR FORMATI İLÇE... (İL)... NO'LU RUHSATA İLİŞKİN (... DÖNEM) ARAMA FAALİYET RAPORU HAZIRLAYAN TEKNİK SORUMLU Adı Soyadı JEOLOJİ MÜHENDİSİ Oda Sicil No AY-YIL 1 İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİLGİLER

Detaylı

AFJET SAHALARINDA ARAMA-ÜRETİM-REENJEKSİYON KUYUSU İÇİN MAKİNA KİRALAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ

AFJET SAHALARINDA ARAMA-ÜRETİM-REENJEKSİYON KUYUSU İÇİN MAKİNA KİRALAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ AFJET SAHALARINDA ARAMA-ÜRETİM-REENJEKSİYON KUYUSU İÇİN MAKİNA KİRALAMA TEKNİK ŞARTNAMESİ MADDE 1: TARAFLAR Bu şartname kapsamında, AFJET A.Ş. idare, yapılacak ihale sonucunda işi yapmaya hak kazanacak

Detaylı

Akışkanların Dinamiği

Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiği Akışkanların Dinamiğinde Kullanılan Temel Prensipler Gaz ve sıvı akımıyla ilgili bütün problemlerin çözümü kütlenin korunumu, enerjinin korunumu ve momentumun korunumu prensibe dayanır.

Detaylı

SONDAJ TEKNİĞİ JLJ 347

SONDAJ TEKNİĞİ JLJ 347 SONDAJ TEKNİĞİ JLJ 347 Yard. Doç. Dr. İrfan Yolcubal Sondaj Tekniği %70 devam zorunlu Ödev(%10) +Vize(30%)+ Final(%60) Dersle ilgili yararlanılabilecek kaynaklar: Driscol, F.G., 1995. Groundwater and Wells,

Detaylı

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA

HİDROLİK VE PNÖMATİK KARŞILAŞTIRMA PNÖMATİK SİSTEMLERİN KULLANIM ALANLARI Pnömatik sistemler, Hızlı fakat küçük kuvvetlerin uygulanması istenen yerlerde; temizlik ve emniyet istenen tasarımlarda da kullanılır. Pnömatik sistemler aşağıda

Detaylı

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1

713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 713 SU TEMİNİ VE ÇEVRE ÖDEV #1 Teslim tarihi:- 1. Bir şehrin 1960 yılındaki nüfusu 35600 ve 1980 deki nüfusu 54800 olarak verildiğine göre, bu şehrin 1970 ve 2010 yıllarındaki nüfusunu (a) aritmetik artışa

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU

İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU AR TARIM SÜT ÜRÜNLERİ İNŞAAT TURİZM ENERJİ SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ İMAR PLANINA ESAS JEOLOJİK-JEOTEKNİK ETÜT RAPORU ÇANAKKALE İLİ GELİBOLU İLÇESİ SÜLEYMANİYE KÖYÜ TEPELER MEVKİİ Pafta No : ÇANAKKALE

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

inşaat mühendisliğinde de tünel kazımı esnasında gevşek zeminlerin ve parçalı kayaların stabilizasyonunda,

inşaat mühendisliğinde de tünel kazımı esnasında gevşek zeminlerin ve parçalı kayaların stabilizasyonunda, ENJEKSİYON Buradaki amaç zeminin ya da kaya kütlesinin mühendislik özelliklerini iyileştirmektir. Nitekim bu iyileştirme zeminin gerilmedeformasyon ve dayanım gibi mekanik özellikleri ile geçirimlilik

Detaylı

DELME, ÇAKMA VE SONDAJ MAKİNALARI

DELME, ÇAKMA VE SONDAJ MAKİNALARI www.rockmore-intl.com DELME, ÇAKMA VE SONDAJ MAKİNALARI www.rockmore-intl.com YARARLANILAN KAYNAKLAR [1] Göktürk, A., 1983, Sondaj Tekniği, İTÜ maden fakültesi yayınları [2] Sezer, V., 1974, Sondaj Tekniği,

Detaylı

Yeraltı jeolojisinin konusunu, yer kabuğu içindeki stratigrafik, yapısal ve ekonomik değerlerin yorumu teşkil eder.

Yeraltı jeolojisinin konusunu, yer kabuğu içindeki stratigrafik, yapısal ve ekonomik değerlerin yorumu teşkil eder. I. GİRİŞ Yeraltı jeolojisinin konusunu, yer kabuğu içindeki stratigrafik, yapısal ve ekonomik değerlerin yorumu teşkil eder. Böyle bir yorumu yapabilmek için de jeoloji mühendisinin, öncelikle yüzeyde

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 İmalat Yöntemleri MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 8 Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Talaşsız İmalat Talaşlı İmalat Fiziksel-Kimyasal Hammaddeye talaş kaldırmadan bir şekil verilir Döküm Dövme Presleme Haddeleme

Detaylı

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032

BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 BANTLI KONVEYÖRLER HAZIRLAYANLAR : GÖKHAN DURMAZ 20100254033 CEM ULUSOY 20100254032 TARİHÇESİ Sonsuz bantla taşıma çok eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. 1868 yıllında İngiliz mühendis Lyster kauçukla

Detaylı

Lağım Deliği Sondaj Ekonomisi

Lağım Deliği Sondaj Ekonomisi Lağım Deliği Sondaj Ekonomisi Technical Report T. Barbaros Satırlar Blast Hole Drilling Economics Maden Yük. Müh. Dresser Industries, İne, M.T.A. Sondaj Şubesi DALLAS ÖNSÖZ: Lağım deliği sondaj ekonomisi

Detaylı

Büyüklüklerine Göre Zemin Malzemeleri

Büyüklüklerine Göre Zemin Malzemeleri SIZMA Sızma (infiltrasyon) yerçekimi ve kapiler kuvvetlerin etkisiyle olur. Sızan su önce zemin nemini arttırır ve yüzeyaltı akışını oluşturur. Geriye kalan (yüzeyaltı akışına katılmayan) su ise perkolasyon

Detaylı

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER

TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER TEMEL (FİZİKSEL) ÖZELLİKLER Problem 1: 38 mm çapında, 76 mm yüksekliğinde bir örselenmemiş zemin örneğinin doğal kütlesi 165 g dır. Aynı zemin örneğinin etüvde kurutulduktan sonraki kütlesi 153 g dır.

Detaylı

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır.

Hidroliğin Tanımı. Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. HİDROLİK SİSTEMLER Hidroliğin Tanımı Hidrolik, akışkanlar aracılığıyla kuvvet ve hareketlerin iletimi ve kumandası anlamında kullanılmaktadır. Enerji Türleri ve Karşılaştırılmaları Temel Fizik Kanunları

Detaylı

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt.

MAK-204. Üretim Yöntemleri. Frezeleme Đşlemleri. (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. MAK-204 Üretim Yöntemleri Freze Tezgahı Frezeleme Đşlemleri (11.Hafta) Kubilay ASLANTAŞ Afyon Kocatepe Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğt. Bölümü Freze tezgahının Tanımı: Frezeleme işleminde

Detaylı

1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin dönüşümünde? işareti yerine gelecek sayıyı bulunuz.

1. Aşağıda verilen fiziksel büyüklüklerin dönüşümünde? işareti yerine gelecek sayıyı bulunuz. Şube Adı- Soyadı: Fakülte No: NÖ-A NÖ-B Kimya Mühendisliği Bölümü, 2016/2017 Öğretim Yılı, 00323-Akışkanlar Mekaniği Dersi, 2. Ara Sınavı Soruları 10.12.2016 Soru (puan) 1 (20) 2 (20) 3 (20) 4 (20) 5 (20)

Detaylı

Maden Mühendisliği Bölümü. Maden Mühendisliği Bölümü Kaya Mekaniği Laborattuvarı. 300 tton Kapasitteli Hidrolik Pres

Maden Mühendisliği Bölümü. Maden Mühendisliği Bölümü Kaya Mekaniği Laborattuvarı. 300 tton Kapasitteli Hidrolik Pres Kaya dayanımlarını bulmak için kullanılır. Cihaz 300 ton kapasitelidir. Yükleme hızı ayarlanabilir. Yük okuması dijitaldir. 40 X 40 x 40, 70 X 70 X 70 mm boyutlarında düzgün kesilmiş 10 adet küp numune

Detaylı

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri

Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Endüstriyel Yatık Tip Redüktör Seçim Kriterleri Gelişen imalat teknolojileri ile birlikte birim hacimde daha yüksek tork değerlerine sahip redüktörihtiyacı kullanıcıların en önemli beklentilerinden biri

Detaylı

Wassara sondaj sistemiyle jeotermal sondaj yapımı, İZLANDA

Wassara sondaj sistemiyle jeotermal sondaj yapımı, İZLANDA Wassara sondaj sistemiyle jeotermal sondaj yapımı, İZLANDA Proje tarifi: Akureyri / İzlanda da Kasım 2001 de jeotermal delgiler başlandı. İlk 200 metre geleneksek havalı sistemle delindi. Fakat kuyuda

Detaylı

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız

1000-200000 m3/h, 400-1500 Pa. Kavrama, kayış-kasnak veya direk tahrik Eurovent e göre Kısa/Uzun gövde; kılavuz giriş kanatlı/kanatsız Aksiyal fanlar Üretimin açıklanması Değişik rotor türleri için, çıkış konumu, gövde geometrisi, gövde sacı kalınlığı, ve malzesi yönünden geniş bir seçme olanağı bulunmaktadır. Aşağıdaki açıklamalar standart

Detaylı

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Yüzeyaltı Drenaj (Subsurface Drainage) Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Neden gerekli? Hat üstyapısının drenajı için Yer altı suyunu kontrol etmek için Şevlerin drene edilmesi için gereklidir. Yüzeyaltı drenaj,

Detaylı

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine

Gübreleme makinaları Sınıflandırma: kullanılan gübrelerin özelliğine 1 Gübreleme makinaları Bitkisel üretimde bitkilerin büyümesi ve ürün vermesi için gerekli besin maddelerini içeren gübreleri toprağa veren makinalardır. Sınıflandırma: Gübreleme makinaları, kullanılan

Detaylı

DERİN JEOTERMAL SONDAJLARDA KUYU TASARIMI VE SONDAJ MAKİNELERİ İÇİN TAKIM DİZİSİ SEÇİMİ

DERİN JEOTERMAL SONDAJLARDA KUYU TASARIMI VE SONDAJ MAKİNELERİ İÇİN TAKIM DİZİSİ SEÇİMİ DERİN JEOTERMAL SONDAJLARDA KUYU TASARIMI VE SONDAJ MAKİNELERİ İÇİN TAKIM DİZİSİ SEÇİMİ Dr. Bülent TOKA, MTA Sondaj Dairesi, Ankara 1. GİRİŞ Jeotermal sondaj tasarımı ülkeden ülkeye değişiklik gösterirken

Detaylı

Bükme ve Düzeltme. Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tesisat 7 5. Enstrüman 8 3 Üçlü Bükme 1 1

Bükme ve Düzeltme. Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tesisat 7 5. Enstrüman 8 3 Üçlü Bükme 1 1 Bükme ve Düzeltme Özel bükme ve şekillendirme ihtiyaçları için geniş geçim. Güvenebileceğiniz kalitede. Tip No inç. Sayfa Boru Bükmeler Tesisat 7 5 8-4 10-18 8.2 Enstrüman 8 16-1 2 6-12 8.2 Üçlü Bükme

Detaylı

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU

HİDROLİK. Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU HİDROLİK Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Ders Hakkında Genel Bilgiler Görüşme Saatleri:---------- Tavsiye edilen kitaplar: 1-Hidrolik (Prof. Dr. B. Mutlu SÜMER, Prof. Dr. İstemi ÜNSAL. ) 2-Akışkanlar Mekaniği

Detaylı