BİYOLOJİDE NANOTEKNOLOJİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİYOLOJİDE NANOTEKNOLOJİ"

Transkript

1 BİYOLOJİDE NANOTEKNOLOJİ

2 Nanoteknoloji nedir? Nanoteknolojinin Tarihçesi Biyolojide Nanoteknoloji Nanobiyoteknolojinin Uygulama Alanları Türkiye de Nanoteknoloji Çalışmaları Nanoteknoloji Risk Oluşturuyor mu?

3 NANOTEKNOLOJİ NEDİR? «Midget- çok küçük» anlamına gelen yunanca bir kelimeden türeyen nano bir ölçü birimi ön ekidir ve milyarıncı parçayı gösterir. Ancak genel olarak söylenecek olursa, nanoteknoloji maddeyi dolaylı olarak atom boyutuna yani «nano-boyutuna» indirgeme işidir.

4 Atom üstüne atom koyarak yeni maddeler oluşturmayı ve mevcut maddeleri moleküler yapısını değiştirerek yeni maddeler oluşturma çalışmalarını içermektedir. Nanoteknoloji üzerine yoğunlaşan Foresight Enstitüsü nün kurucusu Eric Drexler, nanoteknoloji kavramını ortaya atan kişi olmuştur.

5 NANOTEKNOLOJİNİN TARİHÇESİ : 60'lar-Feynman: Nanoteknoloji vizyonunun ortaya çıkışını, 1959 yılında fizikçi Richard Feynman ın malzeme ve cihazların moleküler boyutlarda üretilmesi ile başarılabilecekler üzerine yapmış olduğu ünlü konuşmasına kadar dayandırabiliriz. Bu konuşmasında Feynman minyatürize edilmiş enstrümanlar ile nano yapıların ölçülebileceği ve yeni amaçlar doğrultusunda kullanılabileceğinin altını çizmiştir.

6 80'ler-Uygun mikroskopların geliştirilmesi: Araştırmacıların daha küçük boyutlarda çalışmaya başlamasıyla birlikte bir çok problem de ortaya çıkmaya başlamıştır. Boyutlar küçüldükçe, yapılan çalışmaları izlemek zorlaşmıştır yılında IBM tarafından yeni bir mikroskop türü Scanning Tunneling Microspcope (STM) geliştirildi.

7 Bu önemli ilerlemede pay sahibi olan araştırmacılar bu buluşları ile 1986 da Nobel Fizik ödülünü aldılar. Aynı zamanlarda STM mikroskopunun bir türevi olan Atomic Force Microscope (AFM) geliştirildi. Feynman ın bahsetmiş olduğu enstrümanların (scanning electron microscope, atomic force microscope, near field microscope vb.) 1980 lerde geliştirilmesi ve eşzamanlı olarak gelişen bilgisayar kapasiteleri ile nano skalasında ölçüm ve modelleme yapılması mümkün olmuştur.

8 90 lar Fullerene-Karbon Nanotüpler- Drexler: 1990 ların başında Rice Üniversitesinde Richard Smalley öncülüğündeki araştırmacılar 60 karbon atomunun simetrik biçimde sıralanmasıyla elde edilen futbol topu şeklindeki fullerene molekülleri geliştirildi. Elde edilen molekül 1 nanometre büyüklüğünde ve çelikten daha güçlü, plastikten daha hafif, elektrik ve ısı geçirgen bir yapıya sahipti.

9 Bu araştırmacılar 1996 yılında Nobel Kimya ödülünü aldılar yılında Japon NEC firması araştırmacılarından birinin, Sumio Iijima nın, karbon nano tüpleri bulduğunu duyurdu. Karbon nano tüpler, fullerene molekülünün esnetilmiş bir şekli olup benzer şekilde önemli özelliklere sahipti; çelikten 100 kat daha güçlü ve ağırlığı çeliğin ağırlığının 6 da 1 i kadardı.

10 90 larda ayrıca Feynman in fikirleri Eric Drexler tarafından yazılan kitapta ( Engines of Creation ) geliştirildi. Drexler ın fikirleri şüpheyle karşılanmasına karşın 1992 yılında yayınlamış olduğu kitabında ( Nanosystems: Molecular Machinery, Manufacturing, and Computation ) genel kavram ve düşüncelerini detaylı analiz ve tasarımlar ile ayrıntılı olarak anlatmıştır.

11 2000 ler Yarış başlıyor: 1999 yılında ABD de Bill Clinton hükümeti nanoteknoloji alanında yürütülen araştırma, geliştirme ve ticarileştirme faaliyetlerinin hızını artırma amacını taşıyan ilk resmi hükümet programını, Ulusal Nanoteknoloji Adımını (National Nanotechnology Initiative) başlattı yılında Avrupa Birliği, Çerçeve Programına Nanoteknoloji çalışmalarını öncelikli alan olarak dahil etti. Japonya, Tayvan, Singapur, Çin, İsrail ve İsviçre benzer programlar başlatarak 21. yüzyılın ilk küresel teknoloji yarışında önlerde yer almak için çalışmalarına hız verdi.

12 NANOTEKNOLOJİNİN GENEL KULLANIM ALANLARI : Malzeme bilimi Fizik Matematik Kimya Bilgisayar Elektronik Eczacılık Tıp Biyoloji

13 Biyolojide Nanoteknoloji : Nanobiyoteknoloji; bir yandan canlı hücrenin milyarlarca yıllık evrimi sırasında şekillenmiş nano-yapıları, yani DNA yı, RNA yı, lipidleri, proteinleri, polisakkaritleri, bunların birbirleri ile etkileşimlerini ve hareketlerini araştırırken diğer yandan bu yapıları ve etkileşimleri daha dayanıklı, daha hızlı hareket eden, istendiği zaman planlanmıs hedefe varacak materyaller ve yapılar kullanarak taklit edebilmeyi planlar.

14 Nanobiyoteknolojinin Amacı: Üstün malzeme özellikleri/üretim süreçlerinin elde edilmesi, Daha dayanıklı, daha hafif, daha hızlı yapılar, Daha az malzeme ve enerji kullanımı, Nanometre ölçekli yapıların imalatı, Nano hassasiyetli cihazların geliştirilmesi, Uygun yöntemler bulunarak nanoskopik ve makroskopik dünya arasındaki bağın kurulması

15 Nanobiyoteknolojinin Uygulama Alanları: 1.İlaç salımı: Nano boyutlarda üretilen taş ıyıcılar, kan-beyin bariyeri ve derideki sıkı bağlantılar gibi çeşitli anatomik ve biyolojik bariyerleri geçerek ilaçların istenilen hedef dokuya ulaştırılmasını sağlar. Nano taş ıyıcılar vücuttaki dar alanlarda daha iyi dağılırlar ve düşük çözünürlüklü ilaçların çözünürlüğünü arttırabilirler. İlaçların fonksiyonu arttırılıp yeni özellikler kazandırılabilir. İlac toksisitesini azaltabilir ve daha verimli ilaç dağılımı sağlanabilir.

16 2.Kanser Araştırmaları: DNA moleküllerinin bağışıklık sistemi üzerine olan uyarıcı etkisinden yararlanarak yeni DNA kökenli ilaçlar tasarlanmaktadır. Bu ilaçları yeni jenerasyon aşı geliştirmekten, antikanser ve antiallerjik uygulamalara ve aşısı olmayan hastalıklardan immün koruyucu ajan olarak kullanmaya kadar geniş bir çalışma alanı bulmuştur.

17 Nanoteknoloji yardımıyla, tümörler erken dönemde teşhis edilebilir. Nanoyapıların, tek bir tümör hücresine girebilmesi, bu konudaki görüntüleme tekniklerinin limitlerini artırmaktadır. youtu.be

18 Kimyasal tedavi (kemoterapi) yöntemlerinde sağlıklı hücreler de kimyasal etkiye maruz kalmaktadırlar. Bunu önlemek amacıyla kullanılan nanotaşıyıcılar ile sağlıklı vücut hücrelerinin zarar görmesi önlenirken, kanser hücrelerindeki ilaç konsantrasyonu da arttırılmaktadır. Örneğin mamografi ile meme kanserine klinik teşhisin konması için tümör hücresinin oluşmuş olması gerekir. Nanoteknoloji yardımı ile 100 den az tümör hücresinin oluştuğu durumda dahi meme kanserini teşhis etmek mümkündür. (Singh, 2005).

19 3.Doku mühendisliği: Doku iskelelerinin hazırlanmasında malzeme geliştirilmesi, bu malzemeden istenilen geometrik, topografik ve işlevsel özelliklere sahip yapılar tasarlanabilir. Nanoparçacıklar kullanılarak biyo uyumlu implantların üretimi, doku oluşumunu destekleyecek biyolojik ajanların salımı ve hücre saflaştırılması sağlanmaktadır. Biyonano yüzey teknolojisi kullanılarak hücre tabakalarının (cell sheet) üretimi ve bu tabakalardan doku oluşumu gerçekleştirilmektedir.

20 4.Tıbbi görüntüleme: Nanobiyoteknoloji ile yüksek flüoresans yayan farklı moleküler boyutlardaki yarı iletken nanokristaller olan Quantum Dot'lar kullanılmaktadır. Quantum Dot'lar, proton ve nötron içermezler. Quantum Dot'lara elektron eklenerek ya da çıkartılarak bant aralığı değiştirilebilir. Bant aralığı, Quantum Dot'ların hangi frekansta cevap vereceğini belirlemektedir. Quantum Dot'lar morötesi ışınlarla aydınlatıldığında, boyutlarına bağlı olarak farklı renklerde ışıma yaparlar.

21 5.Nanorobotikler: Nanorobotik, bir nanometre ölçeğinde veya yakınında makinalar veya robotlar oluşturma teknolojisidir. Nanorobotlar, DNA, karbon nanotüpler gibi proteinlerin motorlar, mekanik bağlantılar, transmisyon elemanları veya sensörler gibi işlev görebileceği bir nano boyutta cihazı temsil eder. Bu farklı bileşenler bir araya getirildiğinde, nanorobotlar oluşturabilir, nano boyuttaki nesnelere güç uygulayabilir ve manipüle edebilir.

22

23 6.Gen uygulamalarında nanoteknoloji: Gen terapisi,hastalıktan sorumlu genin düzeltilmesi veya kusurlu genlerin yerine kusursuz genlerin kurulması esaslarına dayanır.

24 Hastaların gen haritasını çıkarabilecek biyoloji ve yonga teknolojisini bir araya getirecek teknolojiye biyoçip adı verilmektedir. Biyoçipler,binlerce nano ölçekte sensörün bir yüzeyde bir araya gelmesiyle oluşur. İncelenmek istenen nükleotidin biyoçiple teması ile taranması gerçekleştirilebilir.

25 Yapay DNA: 2007 yılında japon bilim insanları tarafından nanoteknoloji yardımıyla ilk defa yapay dna oluşturuldu.bu iskeletin üzerine, yine yapay olarak elde edilen 4 farklı bazı yerleştirdiler. Yapay bazlar asetilen bağları ile deoksiriboz iskelete birleştirildi. Bu şekilde elde edilen dna zinciri benzer şekilde oluşturulan diğer bir zincirle birleştirildiğinde, dna nın tipik ikili sarmal yapısı oluşturuldu.

26 Uzaktan denetlenen genler insülin üretiyor. Araştırmacıların canlı hayvanlarda genleri uzaktan aktifleştirebilmeleri ileride hasta insanlardaki genleri de aktifleştirecek medikal işlemlerin başarılabileceğinin bir kanıtıdır. Jeffrey Friedman, New York da Rockefeller Üniversitesi nde moleküler genetikçi, elde edilen sonuçların hücreleri zarar vermeden değiştirecek daha iyi cihazlar sağlayacağını söylüyor. Klinik uygulamaların daha çok iyileştirme yapılarak mümkün olacağını düşünüyor.

27 Friedman ve ekibi demir oksit nanopartikülleri, değiştirilmiş sıcaklık duyarlı iyon kanalı TRPV1 modeline bağlanan antikorlarla kaplamışlar. Daha sonra bu partiküller deri tümürü olan fareye enjekte edilmiş ve manyetik alan uygulanarak partiküllerin düşük frekanslı radyo dalgalarıyla ısınmaları sağlanmış. Sırasıyla, nanopartiküller aktivasyon sıcaklığı 42 C olan iyon kanallarını ısıtır. Açılan kanallardan kalsiyum iyonları hücre içerisine akarak, insülin üretmek için tasarlanmış kalsiyum duyarlı genleri aktive edecek ikincil sinyallere neden olur. Radyo dalgalarına 30 dakika maruz kaldıktan sonra farelerin insülin seviyelerinde artış ve kan şekeri seviyelerinde düşüş gözlenir.

28 7.Kardiyak tedavisi: Kardiyak hastalıkları;ölümün,hastalığın,sakatlığın ana nedenlerindendir. Birçok insan miyokardiyal damar tıkanıklığı, ritim bozukluğu, restenoz gibi nedenlerle ölmektedir. Nanoteknoloji; Kardiyak ilaç uygulamalarında Kardiyovasküler hastalıkların engellenmesinde arteriyellerin yerinin belirlenmesinde ve taşınmasında kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.

29 Örneğin nanorobotların, kan dolaşımına verilmesiyle beraber damar çeperinde birikerek damar tıkanıklığına ve sertleşmesine sebep olan lipitlerin uzaklaştırılmasını sağlayarak kalp krizlerini önleyebileceği konuşuluyor.

30 8.Diş Tedavisinde Nanoteknoloji: Yapay protez dişlerinin en önemli fiziksel özelliklerinden birii Aşınma direnci. Söz konusu yapay dişlerde, nano boyuttaki inorganik doldurucular matriks yapısında herhangi bir yığınlaşma oluşturmadan homojen bir dağılım göstermektedir. İyi cilalanabilme, renklenme ve çarpma direnci, canlı estetik görünüm, iyi yüzey sertliği ve aşınma direnci nano kompozit dizim dişlerinin avantajları arasındadır.

31 Nano robotik diş macunları ve ağız gargaraları Nano robotik diş macunları ve ağız gargaraları (Dentifrobotlar) yakaladığı organik maddeleri metabolize ederek zararsız ve kokusuz buhara çevirmek suretiyle, tüm supragingival ve subgingival yüzeylere en az bir gün boyunca tutunabilirler. Dentifrobotlar, ağız içi zararsız floranın sağlıklı bir ekosistemde idamesini sağlarken, plak ve diğer yerlerde bulunan patojen bakterileri tespit ve yok edebilirler. Dentifrobotlar ayrıca halitozise karşı sürekli engel oluştururlar. Bu tip bir günlük ağız bakımının erken yaşlardan itibaren uygulanması konvansiyonel diş çürükleri ve gingival hastalıkları tarihe gömecektir. Dentifrobotlar yutulduklarında güvenli bir biçimde kendilerini inaktif yapan mekanik cihazlardır.

32 Dentin hassasiyeti, patolojik bir olgu olup, basınçtaki değişikliklerin hidrodinamik olarak pulpaya iletilmesiyle oluşabilmektedir. Özellikle aşırı duyarlı dişlerin dentin tübüllerinin yüzeydeki yoğunlukları hassas olmayanlara göre sekiz kat daha fazladır. Doğal biyolojik malzemeleri kullanan rekonstrüktif dental nanorobotlar dakikalar içinde seçici ve hassas bir biçimde spesifik tübülleri tıkayarak hastalara daimi ve hızlı bir tedavi sunabilmektedir.

33 9.Ortopedi : Kemik hücrelerinin etkileşiminde, aşılanmasında,kemiklerin düzeltilmesinde ve protezlerde kullanılan bir alandır. Protezlerde mikro seviyede hareket sağlar. Bu teknoloji kullanarak elde edilen yeni moleküller sayesinde çok dayanıklı ve hafif suni kemik oluşturuluyor.kemiği oluşturan Hikroksiapatit(HA)kristallerinin yeniden yapılandırılmasıyla nano-ha kristaller elde ediliyor.elde edilen bu yeni kemik sayesinde çeşitli kırık ve yapı bozuklarının tedavisini yapmak mümkün olabilir.

34 10.KOZMETİK: Güneş kremlerinde; TiO2 ve ZnO2 UV koruyucu olarak güneş kremlerinde kullanılmaktadır. Bu nanopartiküller 40nm boyutundadır. Diş macunlarında; CaPO4 ve apatitler diş macunlarında kullanılmaktadır. Diş üzerinde ince bir tabaka oluşturarak dişin hassasiyetini azaltır.

35 Bakım kremlerinde; Altın ve Gümüş nanopartikülleri günlük ve gece kremlerinde kullanılmaktadır. ANTI AGE Grubu Kremlerde Fullerenler antioksidan olarak serbest oksijen yakalama amacıyla yaşlanma karşıtı kremlerinde kullanılmaktadır.

36 Makyaj malzemelerinde; Volkanik küller ve sentetik üretilmiş nanopartiküller ojeler ve kirpikleri dolgun göstermek için rimellerde kullanılmaktadır. Vücut bakım ve temizlik ürünlerinde; SiO2, CaO ve MgO nanopartikülleri vücut losyonlarında, şampuanlarda ve masaj yağlarında kullanılmaktadır.

37 Türkiye de Nanoteknoloji Çalışmaları Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı Bilim Merkezi nin bir nanoteknoloji atölyesi vardır. Türkiye de günümüzde bu alanda önemli adımlar atılmakta ve çalışmalar devam etmektedir. TÜBİTAK ın 2023 Vizyon Programı kapsamında nanoteknoloji çalışmaları adına bir yol haritası meydana getirilmiştir. Bilkent Üniversitesi nin Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) bu kapsamda önemli bir gelişme sağlamıştır. Yurdumuzun her bölgesinden araştırma yapmak isteyenler bu kurumdan faydalanabilmektedirler. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, TÜBİTAK, MAM gibi merkezler de bu araştırmalar bakımından yeterli donanıma sahiptirler. Türkiye de günümüzde nanoteknoloji alanı ile ilgili 13 yeni nanoteknoloji şirketi bulunmaktadır.

38 Nanobiyoteknoloji İle Çevre Dostu Tarım İlaçları Geliştirildi. Niğde Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ile yürüttüğü ortak çalışma sonucunda meyve ve sebzelerde bulunan ve yüksek antimikrobiyal etkiye sahip bazı moleküllerden, çevreye zarar vermeyen tarım ilaçları geliştirdi. Hacettepe Üniversitesi Nanoteknoloji ve Nanotıp Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından yürütülen proje kapsamında geliştirilen tarım ilaçlarının uzun süre etkili, yüksek verimli, çevre dostu ve sürdürülebilir olduklarının tespit edildiği belirtildi.

39 Özellikle son yıllarda tarım ürünlerinde karşılaşılan ilaç kalıntılarının insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerini yok etmek üzere daha etkin çözüm arayışı içinde bulunulurken yürütülen bu proje ile nano boyutta üretilen ilaçların gelecekteki zirai mücadele çalışmaları için umut vaat ettiği ifade edildi. Nanoteknoloji, tarım alanında; bitki hastalıklarını önlemede, erken hastalık tespitinde, zirai ilaç ve gübre kullanımını azaltmada, bitki ve hayvan ıslahı çalışmalarında kullanılmaya başlanmıştır.

40 Türkiye de Liselerde Nanoteknoloji : TUBİTAK ORTAÖĞRETİM ARAŞTIRMA PROJELERİ ÖRNEKLERİ: Proteom çalışmaları için bakteriyel nanofiberler: Ankara Samanyolu Fen Lisesi Ozonlanmış Acı Biber yağı hapsedilmiş mikrokapsüller: İzmir Vecdi Gönül Anadolu Lisesi Gıda Koruyucuların Hücresel Zararları: Urfa Çağlayan Murat Fen Lisesi İlaç atıkları için nanokovalar: İstanbul MEF Lisesi Yapay doku için jelatin Nanofiberler: İzmir Türk Koleji Manyetik nanoparçacıklarla sudaki arseniğin temizlenmesi: Urfa Fen Lisesi Polipropilen yüzey hidrofobisi: Bursa Askeri Lisesi

41 NANOPARTİKÜLLERİN ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN BİR RİSKİ VAR MI? İnsan sağlığında risk faktörü olarak nanoteknoloji Nanomateryallerin kullanımının gittikçe yaygınlaşmasıyla birlikte, nanoteknolojik ürünlerin olası riskleri hakkındaki kaygılar da artmaktadır. Nanomateryallerin insan vücuduna birçok yoldan girdiği gösterilmiştir. Nanopartiküllerin yüzey alanı-hacim oranı yüksektir. Spesifik yüzey alanı ne kadar büyükse, deri, akciğer ve sindirim kanalı yoluyla absorbsiyon oranı da o kadar artış göstermektedir. Bu durum da akciğerlerde ve vücuttaki diğer organlarda istenmeyen etkilere ve birikimlere sebep olabilir.

42 Birçok nanoboyuttaki küresel katı materyal kolaylıkla akciğerlere girerek alveollere ulaşır. Solunum sistemindeki enflamasyonu artıran bu primer toksik etki, doku hasarına ve sistemik etkilere neden olabilir. Kan yoluyla diğer canlı organlara veya dokulara taşınarak da kardiyovasküler ve diğer ekstra pulmoner etkilere yol açabilir. Deri yoluyla penetrasyonlar ise hücre hasarına neden olabilecek reaktif moleküllerin oluşumuyla sonuçlanabilir.

43 Kozmetikte kullanılanlar direk vücut ile temas halinde kullanıldığı için zararlı yan etkileri olabilir. Sprey halinde kullanılanlar akciğerlere ve göze etki etmektedir. Fullerenler çözünmeyen grubuna dahil ediliyor. Bu nedenle vücut için uygun olmadığı düşünülmekte ve Fullerenler toksik oldukları için uzun vadede daha zararlı olabileceği düşünülmektedir.

44 Deneysel hayvan çalışmalarının sonucunda, nanopartiküllerin bugüne kadar bildiğimiz zararlılardan çok farklı, tahmin edemeyeceğimiz büyüklükte zararlarının olma olasılığı ortaya çıkmıştır. Nanopartiküllerin zararları hakkında yapılan ilk gözlemlerde, solunum, kalp damar sistemi, kan pıhtılaşma sistemini etkilediği ve bu yolla her sistemde etkisini gösterebildiği, hatta akciğer kanseri ile akciğer üzerindeki zarın kanserini yaptığı deneysel hayvan çalışmalarında gözlenmiştir.

45 Kalp, beyin ve akciğerlerin kendi damarlarında çok ciddi hasarlar oluşturduğu, bronşit, amfizem gibi hastalıklara da yol açtığı yapılan çalışmalarda ortaya çıkmıştır. Ancak henüz, nanopartiküller konusunda insan üzerine yapılmış bir çalışma mevcut olmadığını da bilmek gerekir. Buna karşılık böyle bir kuşku olduğunu bilerek dikkatli olmak gereklidir.

46 1.soru : Nanoteknoloji hakkında Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır.? A)Hastalıktan sorumlu genin düzeltilmesi Nanoteknoloji ile sağlanabilir. B)Biyoçipler,binlercenano ölçekte sensörün bir yüzeyde bir araya gelmesiyle oluşur. C) Nanoteknoloji sayesinde genler uzaktan aktifleştirilebilir. D) Nanoparçacıklar kullanılarak biyo uyumlu implantların üretiminde kullanılır. E)QuantumDot'lar, proton ve nötrondan oluşur. Cevap : E 2.soru : Aşağıdakilerden hangisi nanobiyoteknolojnin amaçları arasında yer almaz? A-Üstün malzeme özellikleri/üretim süreçlerinin elde edilmesi B-Daha dayanıklı, daha hafif, daha hızlı yapılar elde edilmesi C-Daha çok malzeme ve daha çok enerji kullanımı D- Nanometre ölçekli yapıların imalatı E-Uygun yöntemler bulunarak nanoskopik ve makroskopik dünya arasındaki bağın kurulması Cevap: C 3.soru : Aşağıdakilerden hangisi nanoteknolojinin kullanım alanları arasında yer almaz? A) Kardiyak ilaç uygulamalarında. B)Protez dişlerin fiziksel özelliklerinin korunmasında. C)Dentin hassasiyeti tedavisinde. D)Ojelerde ve kirpikleri dolgun göstermek için rimellerde. E)Meyve ve sebzeleri kısa sürede olgunlaştırmada Cevap : E

47 4.soru : Aşağıdaki kurumlardan hangisi Türkiye de nanoteknoloji alanında çalışma yapan kurumlardan biri değildir? A)TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi B)SODEV C)Gebze Yüksek Teknoloji Estitüsü D)Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı E)UNAM Cevap:B 5.soru : 1990 ların başında Rice Üniversitesinde Richard Smalley öncülüğündeki araştırmacılar 60 karbon atomunun simetrik biçimde sıralanmasıyla elde edilen futbol topu şeklindeki molekülleri geliştirildi. Elde edilen molekül 1 nanometre büyüklüğünde ve çelikten daha güçlü, plastikten daha hafif, elektrik ve ısıyigecirenozelliklerine sahip olan yapıya ne ad verilir? A)Karbon tüpler B)Fullerene C)Nanorobotik D)Cell sheetler E)Quantum dotlar Cevap : B

KİM 458 Biyoteknolojinin Temelleri. Nanobiyoteknoloji. Prof. Dr. Y. Murat ELÇİN

KİM 458 Biyoteknolojinin Temelleri. Nanobiyoteknoloji. Prof. Dr. Y. Murat ELÇİN KİM 458 Biyoteknolojinin Temelleri Nanobiyoteknoloji Prof. Dr. Y. Murat ELÇİN Nanobiyoteknoloji Nanobiyoteknoloji Herhangi bir ölçünün milyarda biri Biyoloji ve biyokimya temelli yöntemlerin uygulamalarını

Detaylı

Kozmetik Ürünlerde Nanoteknoloji Kullanımı

Kozmetik Ürünlerde Nanoteknoloji Kullanımı Kozmetik Ürünlerde Nanoteknoloji Kullanımı Esin Burunkaya, Merve Kurtbelen, Burcu Becer, Murat Akarsu, Ertuğrul Arpaç AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Fen Fakültesi Kimya Bölümü ANTALYA 2013 Saç Teli H 2 O 0,37 nm

Detaylı

NANOTEKNOLOJİ. NANOTEKNOLOJİ anlamını herhangi bir fiziksel büyüklüğün bir milyarda biri anlamına gelen NANO kavramından almaktadır.

NANOTEKNOLOJİ. NANOTEKNOLOJİ anlamını herhangi bir fiziksel büyüklüğün bir milyarda biri anlamına gelen NANO kavramından almaktadır. NANOTEKNOLOJİ NANOTEKNOLOJİ anlamını herhangi bir fiziksel büyüklüğün bir milyarda biri anlamına gelen NANO kavramından almaktadır. Nano; Yunanca nannos kelimesinden türemiştir ve cüce anlamındadır. Genellikle

Detaylı

Ürün için bütün bir parçadan işe başlama

Ürün için bütün bir parçadan işe başlama Nano Malzemeler Nano kelimesi Yunanca nannos kelimesinden gelir ve küçük yaşlı adam veya cüce demektir. Günümüzde nano, teknik bir ölçü birimi olarak kullanılır. 1nm = 10 A =10-9 m ; 1 mikrometre= 10-6

Detaylı

Biyolojide Nanoteknoloji

Biyolojide Nanoteknoloji Biyolojide Nanoteknoloji Nanoteknoloji nedir? Nano kelimesi kök olarak Yunancadan gelmekte ve cüce anlamında kullanılmaktadır. 1974 yılında Tokyo Üniversitesinde Norio Taniguchi tarafından ortaya atılan

Detaylı

SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ

SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ Uzm. Hem. İlknur Yayla *Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü, Acıbadem Sağlık Grubu Ameliyathaneler ve MSÜ Koordinatörü Hazırlanma Tarihi: 23 Mart 2016 http://www.haberturk.com/saglik/haber/536313-kanserde-nano-teknoloji-mucizesi

Detaylı

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI

İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI İÇME SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA NANOMATEYALLERİN KULLANIMI Behzat Balcı, F. Elçin Erkurt, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş İçme sularında dezenfeksiyon,

Detaylı

SIRADAK BÜYÜK BULU ASLINDA ÇOK KÜÇÜK

SIRADAK BÜYÜK BULU ASLINDA ÇOK KÜÇÜK NANOTEKNOLOJİ SIRADAKİ BÜYÜK K BULUŞ ASLINDA ÇOK KÜÇÜK ÜÇÜK ECE ALTUNBAŞ NANO NEDİR R? NANOTEKNOLJİ NERELERDE NASIL KULLANILABİLİR R? DEZAVANTAJLARI NELERDİR R? DÜNYADA VE TÜRKT RKİYEDE DURUM NANO VE NANOTEKNOLOJİ

Detaylı

Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları

Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları Lab Cihazları Dersi Çalışma Soruları Nasıl Olacak? 8 tane soru verdim bunları direk soracam. Cevapları da var zaten. Son 3 slayttaki okuma parçalarından da sorular gelecek. Dolayısıyla bu parçalardan gelebilecek

Detaylı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı

İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı İçme Sularının Dezenfeksiyonunda Çinko Oksit Nanomateryalinin Kullanımı F. Elçin Erkurt, Behzat Balcı, E. Su Turan Çukurova Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Giriş Su, tüm canlılar için en önemli

Detaylı

6.WEEK BİYOMATERYALLER

6.WEEK BİYOMATERYALLER 6.WEEK BİYOMATERYALLER Biyomedikal Uygulamalar İçin Malzemeler Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 3. BİYOMATERYAL TÜRLERİ METALİK BİYOMATERYALLER Hard Tissue Replacement Materials Metalik materyaller, biyomateryal

Detaylı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü. Biyomedikal Anabilim Dalı

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü. Biyomedikal Anabilim Dalı Biyomedikal Anabilim Dalı Biyomedikal Mühendislik Nedir? Biyomedikal Mühendislik Nedir? Mühendislik ilkelerinin ve problem çözme tekniklerinin biyoloji ve tıp problemlerini analizine ve sağlık hizmetlerinin

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. FİLİZ ALTAY

Yrd. Doç. Dr. FİLİZ ALTAY Yrd. Doç. Dr. FİLİZ ALTAY İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TÜRKİYE DE GIDA SEKTÖRÜNDE NANOTEKNOLOJİ VE İNSAN SAĞLIĞI ÇALIŞTAYI 15 MAYIS 2012 SABANCI ÜNİVERSİTESİ KARAKÖY İLETİŞİM MERKEZİ

Detaylı

1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları

1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları 1 1. Ünite 1 ve 2. Konular Fizik Biliminin Önemi - Fiziğin Uygulama Alanları A nın Yanıtları 1. Fizik bilimini kendisine iş edinen bilim insanlarına... fizikçi adı verilir. 2...., Mekanik kuvvet, hareket

Detaylı

Beyin Yaşlanması ve Yeni Hücre Oluşumu

Beyin Yaşlanması ve Yeni Hücre Oluşumu Beyin Yaşlanması ve Yeni Hücre Oluşumu AYÇA ARSLAN ERGÜL - ASO Sağlık Odaklı Üniversite Sanayi İşbirliği Çalıştayı 2 Nisan 2015, Perşembe Sunum İçeriği Araştırma Alanı Araştırma- Proje- İşbirliği Deneyimi

Detaylı

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici 1. II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici tam olarak nedir ve nasıl çalışılır? TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici bir temizleme ürünü olup, gerçek hayata

Detaylı

10/12/2015 NANOTEKNOLOJİ

10/12/2015 NANOTEKNOLOJİ NANOTEKNOLOJİ Malzeme boyutlarının kabaca 1-100 nanometre arasında kontrol edilmesinin sağlandığı yeni, üstün ve eşsiz uygulamaları anlama alanıdır. Nano bilim çerçevesinde nanoteknoloji, mühendislik ve

Detaylı

Gen haritasının ne kadarı tamamlandı DNA'nın şimdiye kadar yüzde 99'u deşifre edildi.

Gen haritasının ne kadarı tamamlandı DNA'nın şimdiye kadar yüzde 99'u deşifre edildi. Bilim dünyası, yaşamı alt üst edecek yeni bir gelişmeye daha imza atarak insan DNA'sının şifresini çözmeyi başardı. Çıkarılan 'gen haritası' sayesinde kalp ve kanser hastalığı tarihe karışacak ve insan

Detaylı

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA

İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ HAFTA İLAÇ, KOZMETİK ÜRÜNLER İLE TIBBİ CİHAZLARDA RUHSATLANDIRMA İŞLEMLERİ ECZ 961 1. HAFTA İLAÇ Hastalıkların teşhisi, tedavisi, profilaksisi (hastalıktan korunma) cerrahi girişimlerin kolaylaştırılması ve

Detaylı

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University

Biochemistry Chapter 4: Biomolecules. Hikmet Geçkil, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry Chapter 4: Biomolecules, Professor Department of Molecular Biology and Genetics Inonu University Biochemistry/Hikmet Geckil Chapter 4: Biomolecules 2 BİYOMOLEKÜLLER Bilim adamları hücreyi

Detaylı

2003-2007 2008-2012 2013-2017 2018-2022 2023+ x. Uygulamalı ve Sınai Araştırma D6,D7,D9,E6 D6,D7,D9,E4, E6,E7 Rekabet Öncesi Sınai Geliştirme

2003-2007 2008-2012 2013-2017 2018-2022 2023+ x. Uygulamalı ve Sınai Araştırma D6,D7,D9,E6 D6,D7,D9,E4, E6,E7 Rekabet Öncesi Sınai Geliştirme EK-1.1. Tıbbi sarf malzemeleri ve plastik hammaddelerin üretilmesi yol haritası Teknoloji Faaliyet Konusu 1 TIBBİ SARF MALZEMELERİ VE PLASTİK HAMMADDELERİN ÜRETİLMESİ Öngörülen Teknolojik Aşamalar/Gelişmeler

Detaylı

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar

İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar İyonize Radyasyonun Hücresel Düzeydeki Etkileri ve Moleküler Yaklaşımlar Aysun Manisalıgil, Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Medikal Fizik Anabilim Dalı Hücre ve Moleküller

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ

FEN ve TEKNOLOJİ / GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ. GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ 1 Genetik mühendisliği canlıların kalıtsal özelliklerinin değiştirilerek onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim dalıdır. Genetik mühendisleri

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) TANIM Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuvar ortamında inceleyerek ortaya çıkaran kişidir. A- GÖREVLER - Canlıları

Detaylı

NANOTEKNOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

NANOTEKNOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Anadolu Üniversitesi İleri Teknolojiler Anabilim Dalı Nanoteknoloji Bilim Dalı NANOTEKNOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI Araş. Gör. Yasemin BOZKAYA İLERİ TEKNOLOJİLER ARAŞTIRMA BİRİMİ (İTAB) AMAÇ İTAB, Anadolu

Detaylı

NANOTEKNOLOJĐ VE TIP ALANINDA UYGULAMALARI

NANOTEKNOLOJĐ VE TIP ALANINDA UYGULAMALARI 590 ĐÇĐNDEKĐLER Nanoteknoloji kavramı ve kısa tarihçe Nanoteknoloji alanındaki faaliyetler Nanotıp tanımı ve uygulamaları Kaynaklar NANOTEKNOLOJĐ VE TIP ALANINDA UYGULAMALARI Doç. Dr. 592 işlenebilmesi

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİKÇİ (MOLEKÜLER BİYOLOG) TANIM Canlı hücre içindeki malzemeleri (DNA, Protein, Enzim vb.), hücre yapısının işlevini ve hücreler arasındaki etkileşimi laboratuar ortamında inceleyerek

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar

5.111 Ders Özeti #12. Konular: I. Oktet kuralından sapmalar 5.111 Ders Özeti #12 Bugün için okuma: Bölüm 2.9 (3. Baskıda 2.10), Bölüm 2.10 (3. Baskıda 2.11), Bölüm 2.11 (3. Baskıda 2.12), Bölüm 2.3 (3. Baskıda 2.1), Bölüm 2.12 (3. Baskıda 2.13). Ders #13 için okuma:

Detaylı

NANOTEKNOLOJİNİN HAYVAN

NANOTEKNOLOJİNİN HAYVAN NANOTEKNOLOJİNİN HAYVAN BESLEMEDE KULLANIMI Prof.Dr. Pınar Saçaklı psacakli@ankara.edu.tr Kasım 2017 Nanoteknoloji Yunanca nannos = cüce Nano: Bir ölçünün milyarda biri Saniye yada metrenin milyarda biri

Detaylı

Gıda Mühendisliğine Giriş. Ders-2

Gıda Mühendisliğine Giriş. Ders-2 Gıda Mühendisliğine Giriş Ders-2 Gıda mühendisi nedir? Gıda mühendisliği eğitimi Gıda mühendislerinin çalışma alanları Gıda mühendisliği nedir? Fiziksel, kimyasal ve biyolojik bilimlerin, gıdaların işlenmesinde,

Detaylı

İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL İLAÇLARIN VÜCUTTAKİ ETKİ MEKANİZMALARI Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Vücudun İlaçlara Etkisi (Farmakokinetik Etkiler) Farmakokinetik vücudun ilaca ne yaptığını inceler. İlaçlar etkilerini lokal veya sistematik

Detaylı

KĐMYA ALANINDA NANOTEKNOLOJĐ UYGULAMALARI

KĐMYA ALANINDA NANOTEKNOLOJĐ UYGULAMALARI MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE KĐMYA ALANINDA NANOTEKNOLOJĐ UYGULAMALARI Mustafa ERAT 1, Hülya ÖZTÜRK DOĞAN 1, Gamze ÇĐLOĞLU 1, Fatma FĐDAN 1, Hilal

Detaylı

TÜBİTAK KONU GÜDÜMLÜ PROGRAMLARI ARDEB 1003 & TEYDEB 1511. 17 Temmuz 2013

TÜBİTAK KONU GÜDÜMLÜ PROGRAMLARI ARDEB 1003 & TEYDEB 1511. 17 Temmuz 2013 TÜBİTAK KONU GÜDÜMLÜ PROGRAMLARI ARDEB 1003 & TEYDEB 1511 17 Temmuz 2013 GÜNDEM TÜBİTAK UBTYS 2011-2016 ARDEB 1003 1003 vs. 1001 TEYDEB 1511 SU vs. Inovent 1003 vs. 1511 Konu güdümlü programlar; geçmişi

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KARABÜK ÜNİVERSİTESİ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 1 KBÜ BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ Karabük Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği bölümü 2012 yılında açılmış olup, 2012-2013 eğitimöğretim döneminde 57

Detaylı

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1

Organik Bileşikler. Karbonhidratlar. Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Organik Bileşikler YGS Biyoloji 1 Hazırladığımız bu yazıda; organik bileşikler ve organik bileşiklerin yapısını, canlılarda bulunan organik bileşikleri ve bunların görevlerini, kullanım alanlarını, canlılar

Detaylı

Gıda Güvenliği Açısından Tarım ve Gıda Sanayiinde Nanoteknoloji Uygulamalarının Olası Yararları ve Riskleri

Gıda Güvenliği Açısından Tarım ve Gıda Sanayiinde Nanoteknoloji Uygulamalarının Olası Yararları ve Riskleri CIHEAM - IAMM Gıda Güvenliği Açısından Tarım ve Gıda Sanayiinde Nanoteknoloji Uygulamalarının Olası Yararları ve Riskleri Selma Tozanlı CIHEAM-IAMM/UMR MOISA tozanli@iamm.fr 15 Mayıs 2012 MAYZEM Milletlerarası

Detaylı

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır.

Omega 3 nedir? Balık ve balık yağları, özellikle Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA açısından zengin besin kaynaklarıdır. Alfalino Omega 3 nedir? Omega 3 yağ asitleri vücut için gerekli olan ama vücudun üretemediği yağ asitleridir. Besinlerle alınamadığı durumlarda gıda takviyeleri ile alınmaları gerekmektedir. Temel Omega-3

Detaylı

YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE

YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE YARA TEDAVİSİNDE YENİLİKLER KÖK HÜCREDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE A.Kayataş,B.Çetin,D. Ahras,İ. Sarıbıyık,İ.Okşak,O.Kaplan Prof.Dr. Ali Barutçu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik,Rekonstrüktif ve

Detaylı

Seramik Biomalzemeler (Bioseramikler)

Seramik Biomalzemeler (Bioseramikler) Seramik Biomalzemeler (Bioseramikler) Kas iskelet sisteminin hasar görmüş parçaları ve hastalıklı parçaların yer değiştirilmesi ve onarılması için kullanılan seramik grubunun adı bio seramikler olarak

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI 12. SINIF KONU ANLATIMI 7 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların genlerine

Detaylı

HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE

HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE HÜCRE KÜLTÜRÜNDEN DOKU MÜHENDİSLİĞİNE A.Kayataş,B.Çetin,D. Ahras,İ. Sarıbıyık,İ.Okşak,O.Kaplan Prof.Dr. Ali Barutçu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik,Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Yara

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ

BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ Bölüm Hakkında Biyoteknoloji Bölümü, Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 2016 yılı itibari ile açılmış olup, Lisans Programına ilk öğrencilerini

Detaylı

ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI

ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI ELVANKÖY İMKB MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLOJİLERİ ALANI 1 ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ Sağlık hizmetlerinin görünen yüzü hastaneler ve hekimler olmakla birlikte, her ferdi

Detaylı

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF

TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF TÜBİTAK BİDEB LİSE ÖĞRETMENLERİ FİZİK, KİMYA, BİYOLOJİ, MATEMATİK- PROJE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI LİSE3 (Çalıştay 2013) BİYOLOJİ GRUP TUHAF PROJE ÖNERİSİ ADI TUHAF MATERYALLERDEN İZOLE EDİLEN DNA

Detaylı

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI NA GİRİŞ KOŞULLARI : Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarının veya Yüksekokul ve Fakültelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 1.sınıfın sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 1.sınıfın sonunda; 1. SINIF VE Tıp fakültesi 1. sınıf öğrencilerine; insan organizmasının normal yapı ve işlevlerini doku ve hücre düzeyinde öğrenmelerinin yanı sıra, tıp eğitimine temel oluşturacak şekilde temel fen bilimleri

Detaylı

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI. Doç. Dr. Arzu ÜNAL

DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI. Doç. Dr. Arzu ÜNAL DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE BİYOTEKNOLOJİ AR-GE UYGULAMALARI Doç. Dr. Arzu ÜNAL Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü BİYOTEKNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ SUNU TEMATİK İÇERİĞİ : Biyoteknoloji Tanımı

Detaylı

FARMAKOLOG TANIM A- GÖREVLER

FARMAKOLOG TANIM A- GÖREVLER TANIM İlaçların ve diğer maddelerin insanlar ve hayvanların organları, hücre ve dokuları üzerindeki etkilerini araştıran, yeni tıbbi ilaçlar geliştiren kişidir. A- GÖREVLER - Hangi hastalıklarda, hangi

Detaylı

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK

BMM307-H02. Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK BMM307-H02 Yrd.Doç.Dr. Ziynet PAMUK ziynetpamuk@gmail.com 1 BİYOELEKTRİK NEDİR? Biyoelektrik, canlıların üretmiş olduğu elektriktir. Ancak bu derste anlatılacak olan insan vücudundan elektrotlar vasıtasıyla

Detaylı

BİLİMLERİN BULUŞMA NOKTASI: NANOTEKNOLOJİYE KISA BİR BAKIŞ

BİLİMLERİN BULUŞMA NOKTASI: NANOTEKNOLOJİYE KISA BİR BAKIŞ BİLİMLERİN BULUŞMA NOKTASI: NANOTEKNOLOJİYE KISA BİR BAKIŞ Prof. Dr. Necdet Sağlam* Ezgi Emül, PhD.* *Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Nanoteknoloji ve Nanotıp Anabilim Dalı, Beytepe, Ankara

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU 9. SINIF KONU ANLATIMI 5 CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

Biyomühendislik nedir?

Biyomühendislik nedir? Biyomühendislik nedir? Doç.Dr. Semra HASANÇEBİ Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Biyomühendisliğin tanımı Biyomühendislik = Biological engineering, Biotechnological

Detaylı

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ

HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ HİDROKSİAPATİT NANOPARÇACIKLARININ SENTEZİ 26.09.2007 2 Giriş İnsan kemiği kendini yenileyebilme özeliğine sahiptir Kemikler kırıldığında iyileşmenin sağlanabilmesi için ilave desteğe gereksinim duyarlar

Detaylı

Biyomedikal Mühendisliği. Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün ÖZSÖZ Gediz Üniversitesi, Biyomedikal Müh. Bölümü Başkanı

Biyomedikal Mühendisliği. Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün ÖZSÖZ Gediz Üniversitesi, Biyomedikal Müh. Bölümü Başkanı Biyomedikal Mühendisliği Prof. Dr. Mehmet Emin Şengün ÖZSÖZ Gediz Üniversitesi, Biyomedikal Müh. Bölümü Başkanı Biyomedikal Mühendisliği Tanımı Biyomedikal mühendisliği; mühendislik ve temel bilimlerdeki

Detaylı

NTSE - Nano Technology Science Education Project No: 511787-LLP-1-2010-1-TR-KA3-KA3MP ÖĞRENCİ KILAVUZU NANO BOYUT VE NANOTEKNOLOJİ

NTSE - Nano Technology Science Education Project No: 511787-LLP-1-2010-1-TR-KA3-KA3MP ÖĞRENCİ KILAVUZU NANO BOYUT VE NANOTEKNOLOJİ NTSE - Nano Technology Science Education Project No: 511787-LLP-1-2010-1-TR-KA3-KA3MP ÖĞRENCİ KILAVUZU NAN BYUT VE NANTEKNLJİ KUMA PARÇASI Nanoboyut Nano ön eki Yunanca cüce anlamına gelen kelimeden türemiştir.

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYANLAR TEKSTİL FİZİĞİ DERSİ ÖDEVİ ATOMİK KUVVET MİKROSKOBU

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HAZIRLAYANLAR TEKSTİL FİZİĞİ DERSİ ÖDEVİ ATOMİK KUVVET MİKROSKOBU DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL FİZİĞİ DERSİ ÖDEVİ ATOMİK KUVVET MİKROSKOBU HAZIRLAYANLAR 2012511053 -Vahide YALÇIN 2013511021 -Furkan ERCAN 2011511008 -Begüm BAYAT 2012511054 - Aybüke YILMAZ 2013511010-Aylin

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU

SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU SAĞLIK SEKTÖRÜ RAPORU İçindekiler DÜNYA ÜRETİMİ... 3 DÜNYA TİCARETİ... 4 TÜRKİYE DE İLAÇ ve ECZACILIK ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ... 5 Türkiye de Sağlık Harcamaları... 5 TÜRKİYE DE DIŞ TİCARET... 6 İhracat... 7 İthalat...

Detaylı

TÜBİTAK'tan kimyasal silaha karşı büyük buluş

TÜBİTAK'tan kimyasal silaha karşı büyük buluş TÜBİTAK'tan kimyasal silaha karşı büyük buluş TÜBİTAK'ın geliştirdiği 'T-1' adlı malzeme, güçlü emiş gücü sayesinde sıvı kimyasalları cilt, silah, elbise, teçhizat, araç, arazi ya da binalardan hızla emerek

Detaylı

Biyomühendiliğin temel alanları

Biyomühendiliğin temel alanları Biyomühendiliğin temel alanları Genetik mühendisliği: Sentetik biyoloji, gen transferi Hücre ve doku mühendisliği: Doku kültürü, hücre biyolojisi, metabolik mühendislik Biyoproses mühendisliği: Biyoproses

Detaylı

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş

INSA 283 MALZEME BİLİMİ. Giriş INSA 283 MALZEME BİLİMİ Giriş Malzeme Gereksinimi Bütün mühendislik bilim dallari malzeme ile yakindan iliskilidir. Mühendisler kullanacaklari malzemeyi çok iyi tanıyarak ve genis malzeme tayfi içinde

Detaylı

Kök Hücre ve Doku Mühendisliği

Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Kök Hücre ve Doku Mühendisliği 22 Mayıs 2000 Time Dergisi Geleceğin en popüler meslekleri; 1. Doku Mühendisleri 2. Gen Programlayıcıları 3. ÇiBçiler 4. Frankenfood takipçileri 5. Bilgi Madencileri (Data

Detaylı

Kaynak : Tutku yayınları Ders Kitabı

Kaynak : Tutku yayınları Ders Kitabı Kaynak : Tutku yayınları 2016-2017 Ders Kitabı c Kimya sanayisi, modern dünyadaki endüstriyel üretimin temel bileşenlerinden biridir. Üretiminde girdi olarak kimya sanayi ürünü kullanılmayan ürün miktarı

Detaylı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı

ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER. 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı ECH 208 KOZMETİK ÜRÜNLER 2.Hafta Ders Notları Deri ve Bakımı 1 Deri en geniş ve en ağır organ (9 kg) tüm vücut ağırlığının ~ % 16 sını kaplar ve alanı yetişkinlerde ~ 1.8 m²- 2 m 2, bebeklerde ~ 0.25 m²dir

Detaylı

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Adres: Erciyes Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,, 38039, Talas / Kayseri. Tel: 0352 207 66 66-32925 Web: http://mbm.erciyes.edu.tr Mail: malz.muh@erciyes.edu.tr 1 Malzeme Nedir? Erciyes Üniversitesi

Detaylı

NANO MALZEMELER NANOTEKNOLOJİ NEDİR?

NANO MALZEMELER NANOTEKNOLOJİ NEDİR? NANO MALZEMELER NANOTEKNOLOJİ NEDİR? Midget-çok küçük anlamına gelen Yunanca bir kelimeden türeyen nano bir ölçü birimi ön ekidir ve milyarıncı parçayı gösterir. Ancak genel olarak söylenecek olursa, nanoteknoloji

Detaylı

Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma

Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma Yenilikçi Nano Teknolojisi ile Tam Koruma Würth Nano Teknolojisi Geleceği bugün yaşayınız! Yunanca nanos öneki, cüce anlamına gelir ve nanoteknolojinin 100 nanometreden (1 nanometre (nm) = milimetrenin

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #22 1) Zigottan başlayıp yeni bir bireyin meydana gelmesiyle sonlanan olayların hepsine birden gelişme denir. Embriyonun gelişimi sırasında, I. Morula II. Gastrula III. Blastula

Detaylı

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR

AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR AKCİĞER KANSERİ TANISI KONULDUKTAN SONRA NE YAPILIR HASTA NASIL TAKİP VE İDARE EDİLİR Akciğer kanseri olmak her şeyin sonu değildir. Bu hastalığı yenmek için mutlaka azimli, inançlı ve sabırlı olmanız

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

Hd 50. Hidrojen Molekülleri. Hidrojen bakımından zengin alkali su. Gerekli mineral takviyeleri. Üstün antioksidan etkisi

Hd 50. Hidrojen Molekülleri. Hidrojen bakımından zengin alkali su. Gerekli mineral takviyeleri. Üstün antioksidan etkisi Hd 50 Hidrojen Molekülleri Hidrojen bakımından zengin alkali su Üstün antioksidan etkisi Gerekli mineral takviyeleri Dayanıklı ve mükemmel performans Hidrojen molekülleri doğal ortamda bulunur, basit yapıdadır

Detaylı

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD

Doç. Dr. Fatih ÇALIŞKAN Sakarya Üniversitesi, Teknoloji Fak. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği EABD BİYOUYUMLULUK (BIO-COMPATIBILITY) 10993-1 Bir materyalin biyo-uyumluluğunun test edilmesi için gerekli testlerin tümünü içerir. (Toksisite, Hemoliz, sitotoksisite, sistemik toksisite,...vs.) Hammaddelerin

Detaylı

Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler

Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler Sorular biyolojik ve psikolojik etmenler 1. Aşağıdakilerden hangisi İş Yerinde Görülen Psikososyal Etmenlerdendir A) Çalışma ortamı B) Çalışma süresi C) Ücretler D) Yönetsel ve çalışanlarla ilgili faktörler

Detaylı

Eczacılık Tarihi (1 0 2)

Eczacılık Tarihi (1 0 2) Eczacılık Tarihi (1 0 2) 1 Eczacılığın tarihi 2 Eskiçağda eczacılık 3 İslamiyetin başlangıcında eczacılık 4 XVI-XIX yüzyıllarda Avrupa da eczacılık 5 Türklerde eczacılık: Anadolu Selçukluları dönemi 6

Detaylı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı

1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı 1,3-bis-(p-iminobenzoik asit)indan Langmuir-Blodgett filmlerinin karakterizasyonu ve organik buhar duyarlılığı MURAT EVYAPAN *, RİFAT ÇAPAN *, HİLMİ NAMLI **, ONUR TURHAN **,GEORGE STANCİU *** * Balıkesir

Detaylı

1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI

1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI Serüveni 1.ÜNİTE:KİMYA BİLİMİ KİMYA NE İŞE YARAR? KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYANIN BAŞLICA UYGULAMA ALANLARI KİMYA DİSİPLİNLERİ KİMYA ALT BİLİM DALLARI ORGANİK KİMYA: Karbon kimyasıda denir.h,o,n,p,s elementlerinin

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU

ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU ADIM ADIM YGS-LYS 5. ADIM CANLININ TEMEL BİLEŞENLERİ -İNORGANİK MADDELER 1- SU Canlıların yapısına katılan maddeler çeşitli özellikler nedeni ile temel olarak iki grupta incelenir. Canlının Temel Bileşenleri

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR

ADIM ADIM YGS LYS. 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR ADIM ADIM YGS LYS 93. Adım KALITIM -19 MODERN GENETİK UYGULAMALAR GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin plazmit ya da bir virüs içerisine yerleştirilerek bir bakteriye aktarılması ve bakteri aracılığı ile birçok

Detaylı

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM

KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM DOKU YENİLENMESİNDE OTOLOG ÇÖZÜM TÜRKİYEDE TEK DENTAL PRP KİTİ KEMİK VE DİŞ ETİ SORUNLARI İÇİN EN GÜVENİLİR VE EN ETKİLİ ÇÖZÜM YENİLENMEK KENDİ İÇİMİZDE ONARICI DOKU YENİLENMESİNİ HIZLANDIRAN YENİLİKÇİ

Detaylı

Omurga-Omurilik Cerrahisi

Omurga-Omurilik Cerrahisi Omurga-Omurilik Cerrahisi BR.HLİ.017 Omurga cerrahisi, omurilik ve sinir kökleri ile bu hassas sinir dokusunu saran/koruyan omurga üzerinde yapılan ameliyatları ve çeşitli girişimleri içerir. Omurga ve

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI

SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI SU ÜRÜNLERİ SAĞLIĞI BÖLÜM BAŞKANLIĞI Hacı SAVAŞ-SÜMAE, Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanı Su Ürünleri Sağlığı Bölüm Başkanlığı enstitümüz bünyesinde faaliyet gösteren bölümlerden birisidir. 2000 yılı başından

Detaylı

Biyomekatronik Sistemler. Kemik Uzatma Sistemleri. Erhan AKDOĞAN, Ph.D.

Biyomekatronik Sistemler. Kemik Uzatma Sistemleri. Erhan AKDOĞAN, Ph.D. Biyomekatronik Sistemler Kemik Uzatma Sistemleri Erhan AKDOĞAN, Ph.D. Erhan AKDOĞAN, Ph.D. Biyomekatronik Sistemler Mekatronik Mühendisliği Sunum İçeriği: Kemik Kanseri Risk Faktörleri Belirtileri Teşhis

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

Nanopartiküller: Uygulamalar, Fırsatlar ve Riskler Mikron Dünyasından Genel bir Bakış

Nanopartiküller: Uygulamalar, Fırsatlar ve Riskler Mikron Dünyasından Genel bir Bakış Nanopartiküller: Uygulamalar, Fırsatlar ve Riskler Mikron Dünyasından Genel bir Bakış Sainte Pulcherie Fransız Lisesi 15 Mayıs 2012 Doç. Dr. Burak ÖZKAL İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği. h$p://www.mse.cankaya.edu.tr

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği. h$p://www.mse.cankaya.edu.tr Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 1 h$p://www.mse.cankaya.edu.tr Malzeme Bakır Çağı (M.Ö. 5000-3000) Tunç Çağı (M. Ö. 3000-1000) Demir Çağı (M.Ö. 1190-330 ) 2 Malzeme Günümüzde birçok malzeme çeşidi bulunmaktadır.

Detaylı

5730 yıllık fiziksel yarı ömrü boyunca 158 kev (maksimum) enerjiye sahip -β partikülleri yayarak stabil bir element olan 14 N e bozunur.

5730 yıllık fiziksel yarı ömrü boyunca 158 kev (maksimum) enerjiye sahip -β partikülleri yayarak stabil bir element olan 14 N e bozunur. 14 C İLE YAŞ TAYİNİ 14 C ün meydana gelişi atmosferde azot atomlarının sürekli olarak kozmik ışınlarla etkileşime girmesi sonunda ve patlatılan nükleer bombalar ya da nükleer ve fosil yakıt kullanan enerji

Detaylı

Elektroflokülasyon Elektrokoagülasyon tekniği 1940 yılından bu yana bilinen ve sanayide kullanılan bir teknolojidir.

Elektroflokülasyon Elektrokoagülasyon tekniği 1940 yılından bu yana bilinen ve sanayide kullanılan bir teknolojidir. ENVİ-CLEAN Sistemi Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde belirlenen kriterlere göre tesis atık sularının en iyi şartlara getirildikten sonra alıcı ortama verilmesi gerekmektedir. Bu konuda ülkemiz de Avrupa

Detaylı

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Güz Yarıyılı Anabilim / Bilim Dalları - Lisansüstü Öğrenci Kontenjanları

T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Güz Yarıyılı Anabilim / Bilim Dalları - Lisansüstü Öğrenci Kontenjanları T.C. ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ 2014-2015 Güz Yarıyılı Anabilim / Bilim Dalları - üstü Öğrenci Kontenjanları Anabilim Dalları Astronomi ve Astrofizik Bahçe Bitkileri Bitki Koruma

Detaylı

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması

Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Bilimi ve Malzemelerin Sınıflandırılması Malzeme Nedir? Genel anlamda ihtiyaçlarımızı karşılamak ve belli bir amacı gerçekleştirmek için kullanılan her türlü maddeye malzeme denir. Teknik anlamda

Detaylı

MEKATRONĐK K TE LERĐ UYGULAMALAR. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi MAK4089 MEKATRONĐĞE GĐRĐŞ. Doç.Dr.

MEKATRONĐK K TE LERĐ UYGULAMALAR. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi MAK4089 MEKATRONĐĞE GĐRĐŞ. Doç.Dr. Gizliliğinizi korumaya yardımcı olmak için, PowerPoint bu dış resmin otomatik olarak karşıdan yüklenmesini önledi. Bu resmi karşıdan yükleyip görüntülemek için, Đleti Çubuğu'nda Seçenekler'i tıklatın ve

Detaylı

FARMAKOLOJİYE GİRİŞ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

FARMAKOLOJİYE GİRİŞ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN FARMAKOLOJİYE GİRİŞ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Farmakoloji : İlaç Bilimi demektir. Farmakoloji ilaçların ve ilaç olabilme potansiyeli olan maddelerin kaynakları, aktiviteleri, etki mekanizmaları, yararları

Detaylı

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 (TIP 121) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ II KURUL II KOORDİNATÖRÜ: Yard.Doç.Dr. Bahire Küçükkaya Başlama Tarihi: 13.11.17 Bitiş Tarihi: 05.01.18 KURUL SINAVI

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM SINAVLARI LİSTESİ / DİL VE ANLATIM İletişim Dil - Kültür İlişkisi İnsan, İletişim ve Dil Dillerin Sınıflandırılması Türk Dilinin Tarihi Gelişimi ve Türkiye Türkçesi Türkçenin Ses Özellikleri Telaffuz (Söyleyiş)

Detaylı