6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet...

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet..."

Transkript

1 146 6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet... EN ÂM -> KURBAN lık HAYVAN lar, SIĞIR ve DAVAR anlamında. SÛRE de -> KURBAN lık HAYVAN lardan bahsediliyor. DEVE, MANDA, İNEK, ÖKÜZ gurubu olan büyük baş HAYVAN lara-> SIĞIR deniyor. KOYUN ve KEÇİ gurubu olan küçük baş HAYVAN lara.....-> DAVAR deniyor. Sûrede, ARAP ların KURBAN a dair SAPIK İNANIŞ larından bahsediliyor.. KUR AN-ı KERİM in, NOKSANSIZ olduğu belirtilmiş ; Bak > 6/38. KIYÂMET in -> ANSIZIN geleceği bildirilmiş.... Bak-> 6/31. ŞEYTAN ın > UNUTTURMA gücü belirtilmiş..... Bak-> 6/38. İBRAHİM ve babası ÂZER ile ilgili hususlar için.. Bak-> 6/74.-> HAMD -> ŞÜKÜR ve TEŞEKKÜR ün en büyüğü > ÖVMEK ve ÖVÜNMEK.. Anlamında. BismillâhirRahmânirRahîm. Esirgeyen bağışlayan ALLAH adıyla, 7.CÜZ.-> 8.CÜZE geçiş 111.Âyette. 6/1. (HAMD -> ÖVMEK ve ÖVÜNMEK ve ÖVÜLMEK.) GÖK leri ve YERİ ve KARANLIK ve AYDINLIK ları da YARATAN ALLAH a-> HAMD yalnız ONA AİT tir. Buna rağmen KÂFİR ler, RAB lerine karşı KENDİ PUT larını, ONA EŞ-Ortak koşuyorlar. 6/2. ALLAH SİZİ-> ÇAMUR dan yaratmış, sonra ECEL i (ÖLÜM vaktini) TESPİT etmiştir. ONUN katında, ayrıca belli başka bir ECEL.! KIYÂMET VAR dır. Buna rağmen SİZ ler -> ŞÜPHE İÇİNDE siniz.. Bak-> 2-Kere ÖLMEK > 2/28.55->57. 6/ /41.42.ÂYET lere. Bak-> 2-Kere ÖLMEK 2-Kere DİRİLMEK ve REANKARNASYON -> 4O.SÛRE Sonunda.! 6/3. Ve ALLAH-> GÖK lerde ve YER de Bir-Tek TANRI dır İLÂH tır. Ve içinizde GİZLENEN leri de, AÇIKLA dıklarınızı da BİLİR. Ve KAZANÇ larınız olan, GÜNAH ları da SEVAP ları da BİLİR. 6/4.5. Ve KÂFİR lere -> RAB lerinin ÂYET lerinden bir ÂYET, geldiği zaman mutlaka bu ÂYET lerden YÜZ çevirirler. 6/5. HAK-Gerçek olan KUR AN, KENDİ lerine gelince, ONU YALAN ladılar. ve yakında ALAY ettikleri şeyin haberi KENDİ lerine ulaşacaktır. 6/6. ONLAR, KENDİ lerinden önce -> nice NESİL leri YOK ettiğimizi, GÖRMÜYOR lar mı.? ÖNCEKİ lere, YER yüzünde SİZE vermediğimiz İMKÂN ve KUDRET ler vermiş ve güzel YER lere yerleştirmiştik. Ve GÖK ten de bol bereketli YAĞMUR yağdırmış, altlarından da ırmaklar akıtmıştık. Sonra büyük GÜNAH ları sebebiyle ONLARI, HELÂK ile YOK ettik ve arkalarından başka NESİL ler yarattık.

2 147 6/7. Ey MUHAMMED.! SANA KİTABI kâğıda yazılı olarak indirseydik ve ONLAR, EL leri ile buna dokunmuş olsalardı, buna rağmen İNKÂR eden kimseler -> Bu, APAÇIK BÜYÜ dür, SİHİR dir.! DER lerdi. 6/8. Fakat şöyle -> MUHAMMED e bir MELEK indirilmeliydi.! Dediler. Eğer BİZ, bir MELEK indirseydik -> İŞ olup biterdi.! Fakat, ONLARA, GÖZ açıp kapayacak kadar bile SÜRE, Mühlet vermezdik. NOT ; KALBİ MÜHÜR lenen -> KÂFİR lere işaret var. O KİMSE lere KUR AN, SAYFA lara YAZILI olarak gönderilse bile, İMÂNA gelemeyecekleri ve ONLAR, bütün MÛCİZE lere-> Bunlar APAÇIK BÜYÜ veya SİHİR dir. diyeceği açıklanmış. 6/9.(Bak-> 16/43. 21/7.-> Bütün PEYGAMBER ler ve VAHY EDİLEN ler ERKEK) Eğer BİZ, bir MELEĞİ -> PEYGAMBER olarak göndermiş olsaydık, bu MELEĞİ -> bir ERKEK İNSAN şekline koyar ve ONLARI -> düştükleri ŞÜPHE ye yine düşürürdük.! NOT ; Burada anlaşılan hususlar ; 1.KÂFİR lerin gözleri görse veya elleriyle dokunsalar bile KUTSAL şeylere İMÂN etmeyecekleri ve bütün SAPIK lıklardan -> GERİ ADIM atmayacakları. 2.Bazı İNSAN ların MELEK leri DİŞİ kabûl ettiği. ALLAH TEALÂ nın sapıklığa karşı MELEK leri-> ERKEK İNSAN olarak göndereceği ve Hz.LÛT a gönderilen MELEK lerin -> AHLÂKSIZ millete CAZİP olması için -> YAKIŞIKLI 3-ERKEK.! Şeklinde gönderildiği biliniyor. (Bak-> 11/77.-> ve 15/61->74.ÂYET lere) 3.Çeşitli MÛCİZE lere rağmen bu gerçeklere inanmayanlara artık SÜRE Mühlet verilmediği ve bunların-> HELÂK ile YOK edildiği ve İNSAN lık TARİHİ nde, HELÂK ile YOK edilen -> pek çok MİLLET in olduğu ÂYET lerde bildirilmiş. 4.KUR AN-dan anlaşıldığına göre İNSAN lar-> ÇOK REFAHA erişince SAPITIYOR. 5.MEKR -> Şaşırtmak, Aldatmak, Şüpheye düşürmek -> İLÂHİ bir SINAV dır.. ALLAH TEALÂ nın MEKRİ-> İNSAN ların İMÂNINI ve DERECESİNİ TESPİT ediyor. 6/ Ey MUHAMMED.! Önceki birçok PEYGAMBERLERLE de ALAY edilmişti. O ALAYCI ları da, ALAYA aldıkları ŞEY kuşattı ve MAHVETTİ.! ONLARA de ki : YER yüzünde GEZİN ve dolaşın da, ALAYCI KÂFİR lerin sonunun NE-NASIL olduğuna bakın GÖRÜN.! NOT ; DÜNYADA 2-ETKİNLİK VAR ; Bu 2-ANA İLİM DALI ndan > KAYNAK lanıyor.! 1.FİZİK İLİM leri-> Bu İLİM lerin etkinliği GÖRÜNÜR ve GÖRÜNMEZ şekilde.! 2.METAFİZİK İLİM ler -> Bu İLİM lerin etkinliği de GÖRÜNMEZ şekilde dir.! İşte bunları HAKİKİ İMÂNA sahip olmayanlar > anlayamıyor.! Yukarıdaki âyette bu etkinliğe işaret edilmiş-> Başka bir ÖRNEK ; * ALLAH, HARAM larda ŞİFA TESİRİ YARATMAMIŞ tır-> HADİS i ve diğeri de, * ALLAH, şu 3-ŞEYİ 3 ŞEYDE GİZLEMİŞ tir - RIZA sını-> TÂAT ta ve GAZÂBINI > İSYÂN da ve EVLİYÂ sını da-> KUL ları İÇİNDE GİZLEMİŞ tir. 6/12. ONLARA SOR, -> GÖK lerde ve YER de olanlar KİMİN dir.? ve ONLARA de ki-> HER ŞEY ALLAH ındır. ALLAH-> RAHMET etmeyi, KENDİ üzerine almıştır. GERÇEK liğinden şüphe olmayan, KIYÂMET gününde, ALLAH -> SİZİ, elbette toplayacaktır. KENDİ lerine YAZIK edenler, işte ONLAR-> buna İNANMAZ lar.

3 148 6/13. GECE de ve GÜNDÜZ de bulunan her şey ONUN dur. Ve ALLAH -> her şeyi İŞİTEN ve BİLEN dir... 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki: GÖK leri ve YERİ yoktan VAR edip YARATAN ve KENDİSİ -> beslenmeyip, yarattıklarını-> BESLEYEN ALLAH tan başka bir DOST mu edineceğim.? ve ONLARA de ki : * BANA MÜSLÜMAM ların ilki olmam EMR edildi ve Sakın EŞ-Ortak KOŞAN lardan da olma.! denildi. Ve ONLARA : * BEN eğer, RAB bime İSYAN edersem, gerçekten büyük olan, O HESAP gününün AZABI ndan korkarım. De.. 6/16. Eğer O GÜN, KİM -> AZAP tan kurtarılmış sa.! Muhakkak ki ALLAH ONU KORUMUŞ tur. İşte apaçık kurtuluş BU dur. 6/ Eğer ALLAH, SANA bir SIKINTI bir ZARAR vermiş veya verecekse, BUNU-> ONDAN başkası gideremez ve SANA-> bir İYİLİK bir LÜTUF vermiş veya VERECEK se.! BUNA da-> hiçbir kimse ENGEL olamaz. Çünkü ALLAH ın -> her şeye GÜCÜ yeter... Ve ALLAH, KUL larının üstünde Bir-Tek HÜKÜMRAN lık sahibidir. Ve ALLAH, HÜKÜM ve HİKMET sahibidir, her şeyden HABERDAR dır. NOT ; ÂYET lerde, ALLAH TEALÂ nın-> mutlak hükümranlığı ve KUDRETİ nin, her şeyi KAPLADIĞI belirtilmiş. Ayrıca bu HÜKÜMRANLIĞA hiçbir şeyin ENGEL olamayacağı da vurgulanmış. Şu halde NAZAR, BÜYÜ, SİHİR v.s. KÖTÜ işlerin veya çeşitli OLAY ve İYİ-KÖTÜ HER ŞEYİN de-> ALLAH ın İZNİ ne TÂBİ OLDUĞU ve ALLAH ın -> MADDE ye de, MÂNÂ a da HÜKMEDİCİ olduğu, anlaşılmış oluyor. 6/19. ONLARA de ki : En büyük ŞAHİTLİK hangisidir.? Yine de ki : En büyük şahitlik ALLAH ın ŞAHİTLİĞİ dir ki, BENİM PEYGAMBER liğime SİZ lerle aramızdaki ŞAHİT ALLAH tır. Ve bu KUR AN -> SİZİ ve ulaştığı KİMSE leri de UYARMAK için, BANA indirilmiştir. Yoksa SİZ -> ALLAH la beraber tapılacak, * Başka TANRI lar olduğuna mı -> ŞAHİTLİK EDİYOR sunuz.? ve * BEN buna Şahitlik etmem. Bir TEK olan İLÂH-> ALLAH tır ve * BEN de ALLAH a EŞ-Ortak koştuğunuz PUT lardan uzağım. De. 6/20. KENDİ lerine -> KİTAP verdiğimiz kimseler, MUHAMMED i-> kendi OĞUL larını tanıdıkları gibi TANIR lar. Fakat İNANMAYAN lar KENDİ lerine Zarar Ziyan VEREN lerdir. 6/21. YALAN sözlerle ALLAH a İFTİRA eden veya ÂYETLERİNİ YALANLAYAN kimselerden daha ZALİMİ KİM dir.? ZÂLİM ler kurtuluşa eremez. NOT ; ALLAH a İFTİRA eden ve ÂYET leri YALAN layan PUT perestler EN ZÂLİM İNSAN lar olarak belirtilmiş. Çünkü BUNLAR -> 1.KENDİ lerine ZULM ediyor, 2.DİNE de ZULM ediyor. 3.BAŞKA larına da ZULM ediyor ve bu ZULÜM leri ile KÖTÜLÜK YAPIP ZARAR verdikleri için-> EN BÜYÜK ZALİM oluyorlar. ÂHİRET te KENDİ ALEYH lerine ŞAHİT lik edecek ve -> ALLAH tan ÖZÜR DİLEYECEK lermiş.

4 149 6/ O GÜN.! ALLAH a Ortak KOŞAN ları topladıktan sonra ONLARA : * SİZE YARDIM edeceğini sandığınız ve ALLAH a EŞ-Ortak koştuğunuz PUT larınız -> hani NERDE.? diye sorulur... Nihayet ONLAR : RAB bimiz.! Andolsun ki BİZ -> PUTA tapan MÜŞRİK lerden değiliz. demekten başka bir ÖZÜR bulamazlar. KENDİ lerine karşı da nasıl YALAN söylediklerine bir bakın.! Ve uydurdukları PUT ları da onlardan uzaklaştı kaybolup GİTTİ. 6/25. Ey MUHAMMED.! Onların içinde, KUR AN-ı DİNLEYEN ler VAR dır ve BİZ, İNKÂR da İNAT edenlerin dinlediği şeyleri-> ANLAMAMA ları için KALP lerine PERDE GERİP, KULAK larını da SAĞIR laştırırız ve ONLAR -> bütün kanıt ve MUCİZE leri GÖRSE bile İNANAMAZ lar. ve KÂFİR ler, SANA geldiklerinde SENİNLE TARTIŞIR ve derler ki: * Bu KUR AN -> ESKİ MASAL lardan BAŞKA bir şey DEĞİL dir.! 6/26. ONLAR, PEYGAMBER ve KUR AN-dan hem İNSAN ları UZAK laştırmaya çalışırlar, hem de -> KENDİ leri UZAK laşırlar. Böylece ONLAR, yalnız KENDİ lerini-> HELÂK EDER ler de, farkına VARMAZ lar.! 6/27. Ve ONLAR -> ATEŞ in başında durdukları zaman : * Ah KEŞKE.! DÜNYA ya GERİ GÖNDERİLSEK de.! RAB bimizin ÂYET lerini İNKÂR ETMEYİP, İNANAN lardan OLSAK.. dediklerini bir görebilsen.! REANKARNASYON -> ÖLEN İNSAN ların RÛH larının, yeni doğacak İNSAN lara geçerek -> ARINIP KEMÂLE ERMEK için DÜNYA ya tekrar tekrar gelme OLAYI.! * KUR AN ı KERİM in pek çok ÂYETİ nde RED ediliyor ve 21/95.ÂYET te -> TARİHİ HARABE lerin bile yeniden DİRİLMESİ İMKÂNSIZ dır. ÖLEN İNSAN ların da bu DÜNYA ya, tekrar GELEBİLME OLAYI da, İMKÂNSIZ dır. Buna rağmen REANKARNASYON a İNANAN lar-> AHMAK veya SAPIK veya KÂFİR dir. 6/ Evet.! Önceki GİZLEDİKLERİ ŞEY, artık ONLARA GÖRÜNDÜ.! Eğer DÜNYA ya GERİ gönderilseler bile, KENDİ lerine YASAK edilen Şeylere yine GERİ DÖNER ler. Çünkü ONLAR, halis YALANCI dır. ONLAR evvelce: DÜNYA YAŞAMI ndan-> BAŞKA bir YAŞAM YOK tur ve BİZ ler TEKRAR DİRİLTİLEREK, dirilecek DEĞİLİZ. Demişti. 6/30. RAB lerinin huzurunda durdukları zaman ONLARI bir görseniz.! ALLAH ONLARA : Bütün BUNLAR, GERÇEK DEĞİL Mİ.? deyince, ONLAR şöyle diyecek-> Evet.! RABBİMİZE andolsun ki GERÇEK. Ve RAB leri de şöyle buyuracak : * Öyleyse İNKÂR etmenizin karşılığı olan AZABI artık TADIN. 6/31. ALLAH ın huzuruna çıkmayı YALAN sayan KİMSE ler, ZARARA uğramış ve GÜZEL olan her ŞEY lerini KAYBETMİŞ lerdir. KIYÂMET saati olan ÖLÜM vakti ONLARA-> ANSIZIN gelip ÇATINCA, ONLAR bütün GÜNAH larını arkalarına yüklenerek derler ki : * İşlediğimiz GÜNAH lardan dolayı BİZ lere YAZIK lar olsun.! Çünkü ONLARIN -> Taşıdıkları YÜK, ne KÖTÜ YÜK tür.!

5 150 6/32.âyet: (ve 29/64.âyet) DÜNYA hayatı -> ancak bir OYUN, bir OYALANMA dan ibarettir. Ve ÂHİRET yurdu ise SAKINAN lar için elbette daha HAYIRLI dır buna rağmen, AKLINIZ -> bunu ANLAMAYACAK, buna ermeyecek mi.? NOT ; ÂYET te, İNSAN ların ve İNANAN ların da çoğunun, ANLAMADIĞI ŞEY ; * ÂHİRET HAYATI nın DÜNYA dan DAHA GÜZEL olduğu ve bunu sindiremediği için çoğunluk BÜYÜK bir HIRS la DÜNYA NİMET lerini kazanmak için ÇABA harcıyor. DİN Büyükleri buyurmuş -> DÜNYA da KALACAK KADAR DÜNYA için ve ÂHİRET te KALACAK KADAR da ÂHİRET için ÇALIŞIN. Fakat İNSAN lar-> birçok şeyi TERS anladığı gibi bunu da TERS uyguluyor ve TERS UYGULAMA lar-> bu KİMSE lere ZARAR veriyor. Sadece DÜNYA daki en hafif ZARARI-> en güzel açıklayan SÖZ, Aşağıdaki HADİS i KUTSİ de ALLAH TEALÂ -> DÜNYA ya buyurmuş ki : * Ey DÜNYA.! BENİM için ÇALIŞANA SEN HİZMET EYLE ve SENİN için ÇALIŞANI da -> bir KÖLE gibi KULLAN.! Buyurmuş.. MÜSLÜMAN lara bakılınca KÖLE gibi ÇALIŞAN ların ÂKIBETİ de görülebiliyor.! HADİS i ŞERİF-> HER ÜMMETİN bir FİTNESİ VARDIR ÜMMETİMİN FİTNESİ MAL dır.! 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARIN söylediği SÖZ lerin -> SENİ ÜZDÜĞÜNÜ biliyoruz. Aslında ONLAR SENİ YALAN lamış olmuyorlar fakat, ZALİM ler-> ALLAH ın ÂYET lerini bile bile İNKÂR ediyorlar. Andolsun ki SENDEN önceki PEYGAMBER ler de YALAN lanmıştı ve O PEYGAMBER ler YALAN lanmalarına ve uğradıkları EZİYET lere SABRETTİ ler ve sonunda -> YARDIM ımız yetişti.! Andolsun ki, ALLAH ın SÖZ lerini DEĞİŞTİREBİLECEK -> hiçbir kimse YOK tur. Muhakkak ki SANA -> bu PEYGAMBER lerin HABER leri GELMİŞ tir. 6/ ONLARIN YÜZ çevirmesi -> SANA ağır geldiği zaman SENİN de, YERİ delmeye veya GÖĞE merdiven dayamağa eğer gücün yetseydi, ONLARA-> bir MÛCİZE göstermek isterdin. Eğer ALLAH dileseydi, ONLAR -> doğru yola, İMÂNA elbette gelirler di. Sakın inançsız CAHİL lerden olma... SENİN DAVET ini ancak -> SENİ samimiyet ve İHLAS la DİNLEYEN KİMSE ler KABUL ederler. Sonra, ÖLÜ KALP leri -> ALLAH diriltecek ve ONA DÖNECEK lerdir. NOT ; Bu ÂYET lerde 1.Bütün EZİYET ve SIKINTI lara SABR edilmesi.. 2.ALLAH ın SÖZ lerini ÂYET lerini hiç kimsenin değiştiremeyeceği.. 3.İMÂN kazanma nın da -> yalnız ALLAH ın İZNİNE TÂBİ olduğu ve PEYGAMBER lerin bile-> bu hususta bir YETKİ lerinin bulunmadığı.. 4.KALP leri ÖLÜ olan KÂFİR lerin, öldükten ve RAB lerine ulaştıktan sonra-> GERÇEK leri anlayacakları vurgulanmış. 6/37. ONLAR : RAB binden MUHAMMED e-> bir MÛCİZE indirilmeli. dedi. ONLARA: ALLAH ın-> Elbette MÛCİZE indirmeye gücü yeter. de.. Fakat-> ONLARIN ÇOĞU bilmez ve anlamaz... 6/38. Yerde yürüyen HAYVAN lar ve uçan KUŞ lar da SİZİN gibi birer TOPLULUK tur ve BİZ KİTAP ta -> Hiçbir şeyi EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda HEPSİ de -> RAB binin huzurunda toplanacaktır...

6 151 6/39. ÂYET lerimizi YALAN layanlar-> KARANLIK ta kalmış SAĞIR ve DİLSİZ lerdir. ALLAH, KİMİ dilerse, DOĞRU YOL dan saptırır Ve dilediği kimseyi de -> DOĞRU YOLA ulaştırır... 6/40. ONLARA de ki : ALLAH ın AZABI üzerinize GELİP çatarsa veya başınıza KIYÂMET koparsa söyleyin -> ALLAH tan başkasına mı YALVARIR sınız.? Eğer DOĞRU SÖZLÜ yseniz söyleyin bakalım.! 6/41. Evet.! Tabii ki sadece ALLAH a -> YALVARIR sınız ve ALLAH, DUA nızı KABUL edip verdiği CEZA yı BELÂ yı kaldırınca da, PUT larınızı -> ALLAH a EŞ-Ortak koştuğunuzu UNUTUR sunuz.! 6/42. Muhakkak ki SİZDEN önceki ÜMMET lerede PEYGAMBER ler yolladık ONLARI da, YALVARMA ları için -> KITLIK ve HASTALIK gibi, BELÂ lara ve şiddetli SIKINTI lara, ÜZÜNTÜ lere uğrattık.! 6/43. Hiç değilse ONLARA AZABIMIZ geldiği zaman, BİZE YALVARMA ları Gerekirdi fakat YALVARMADI lar ve onların KALP leri katılaştı ŞEYTAN, yaptıklarını süsleyip, ONLARA İYİ-HOŞ olarak gösterdi NOT ; ZAMAN süreci içinde, İNSAN larda -> ALLAH KORKUSU YOK olduğu zaman İNSAN lar ŞEYTAN ın EMRİNE giriyor HALKIN AHLÂKI bozuluyor ALLAH TEALÂ da, KENDİNİ hatırlatmak için-> İNSAN ları KITLIK ve HASTALIK gibi BELÂ larla CEZA landırıyor ve KENDİ sine-> DUA edip YALVARMA larını bekliyor. Fakat, Bu BELÂ ların-> GELİP, GEÇİCİ ve DOĞAL olduğunu sanan -> AHMAK İNSAN lar, ALLAH a YALVARMAYINCA, ALLAH TEALÂ KALP lerini MÜHÜR lüyor ve bu sebeple KALP leri KATI laşıyor ve ONLARA dünyada-> ZEVK ve SAFA kapısı açılıyor.! Bak-> 2/74. 6/43.KALP lerin KATI laşması... 22/46.KALP lerin KÖR olması.! ZEVK kapısının sonunda küçük çaplı bir KIYÂMET in koparıldığı, bu suretle ONLARIN Top-Yekûn HELÂK edilerek-> O NESİL lerin YOK EDİLDİĞİ anlaşılıyor. Bu FELÂKET lere ait DÜNYA da çok ÖRNEK var ve bunlardan biri, İTALYA daki VEZÜV YANARDAĞI nın püskürttüğü ve ATEŞTOPU KÜL leri ile POMPEİ ŞEHRİ nin HELÂK ile YOK oluşu -> Bir GECE sabaha karşı İNSAN lar SARHOŞ ve ŞEHVETLİ eğlence içinde yüzdükleri sırada-> HABERSİZCE bir FELÂKETE yakalanmışlar. DÜNYA da ZEVK-EĞLENCE kapısından girenlerin ÇIKIŞI -> hep ÇOK ACI olmuş.! 6/44. EMİR leri YASAK ları ve verilen ÖĞÜT leri UNUT tukları zaman, ONLARA -> EĞLENCELİ her şeyin KAPI sını açtık ve KENDİ lerine verilen bu şeyler yüzünden FERAH layıp -> ŞIMARDIK ları zaman ONLARI ANSIZIN yakaladık MAHV ettik de UMUTSUZ kalıverdiler.! NOT ; Buradaki özellik, İLÂHİ EMİR leri YASAK ları ve verilen ÖĞÜT leri GÖZ ÖNÜNDE tutarak buna uygun YAŞAYAN ların > ZEVK ü SAFA ile aralarında bir PERDE olduğu.! anlaşılıyor. İNSAN lar bu yaşayıştan SAPTIK ları zaman, bu PERDE kaldırılıyor ve İNSAN lara eğlenceli ZEVK ü SAFA kapısı açılıyor. ve bunun arkasında, en sonunda da -> HELÂK ile YOK edilme ve CEHENNEM var. 6/45. (Elhamdü Lillâhi Rabbül Âlemin.) ÂLEM lerin RABBİ ALLAH'a HAMD olsun ki böylece ; ZULM eden bir kavmin bir Milletin KÖKÜ KESİLDİ.!

7 152 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki: ALLAH, KULAK larınızı-> SAĞIR ve GÖZ lerinizi-> KÖR eder ve KALP lerinizi de-> kapatırsa, NE YAPABİLİR siniz.? ve ALLAH tan başka, hangi TANRI nız -> bunları SİZE GERİ GETİRE bilir.? BAK da GÖR.! ÂYET lerimizi nasıl çeşit-çeşit açıklıyoruz ve buna rağmen ONLAR -> yine de İNKÂR edip YÜZ çeviriyorlar.! Ve de ki : ALLAH ın AZABI ansızın gizlice veya açık olarak GELİR se, ZULMEDEN lerden başkası mı YOK olur BANA bildirin.? 6/ BİZ PEYGAMBER leri ancak müjdeci ve UYARICI olarak göndeririz. * KİM -> İNANIR ve KENDİ ni ISLAH'ederse.! BUNLAR için -> KORKU da YOK tur, ÜZÜNTÜ de YOK tur ve * ÂYET lerimizi YALAN layıp İNKÂR edenler, doğru yoldan çıktıkları için elbette AZABA UĞRAYACAK lardır. 6/50. Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki: BEN SİZE, ALLAH ın hazineleri ELİMDE dir. demiyorum. Çünkü BEN GAYB ı bilemem ve BEN SİZE, * BEN bir MELEĞİM.! de demiyorum. ve ONLARA de ki : * BEN ancak BANA VAHY olunana uyuyorum.. ve ONLARA de ki : * KÖR ile GÖREN 2-Kimse, birbirine EŞİT olur mu hiç.? ve bunları hiç DÜŞÜNMEZ misiniz ve niçin -> DÜŞÜNMÜYOR sunuz.? NOT ; Bir gün MÜŞRİK ler Hz.MUHAMMED e : Eğer SEN GERÇEK bir PEYGAMBERSEN * BİZE -> DÜNYA NİMET lerinin BOL ca vermesini ALLAH tan İSTE melisin.! Aksi halde SANA İNANMAYIZ. demişler. Bunun üzerine bu âyet inmiş.. 6/51. RAB binin huzurunda toplanacak KİMSE lerden, * ALLAH tan KORKAN ları -> KUR AN-la uyar ve ONLARA bildir ki, RABBİNİZDEN başka bir DOST veya ARACI bir şey asla YOK tur. Umulur ki SAKINIR lar.! 6/52. RAB lerinin RIZASI nı dileyerek, Sabah-Akşam DUA EDEN leri ve ALLAH a YALVARAN ları sakın KOVMA. Bunların HESABI ndan, SANA sorumluluk YOK ve SENİN hesabından da, BUNLARA bir sorumluluk YOK tur. Bunları KOVUP -> HAKSIZLIK EDEN lerden olma sakın.! 6/53. ONLARIN : ALLAH aramızdan seçip bunlara mı İYİLİKTE BULUNDU.? Demeleri için BİZ halkın bir kısmını diğer kısmı ile SINARIZ. ALLAH, Kendisine -> ŞÜKREDEN leri daha iyi bilmez mi.? NOT ; ALLAH TEALÂ nın -> İNSAN ları SINAMA ARAÇ larından birisi de ; * Bazı KİMSE lere verdiği-> PEYGAMBERLİK, EVLİYÂLIK, ÂLİMLİK gibi mânevi ÜSTÜNLÜK veya MAL ve ZENGİNLİK veya MAKAM gibi, DÜNYALIK lar. oluyor ve ALLAH TEALÂ nın LÜTUF larını-> KISKANAN veya KARŞI GELEN bazı KİMSE ler : * BİZE NİÇİN LÜTUF VERİLMİYOR ve BELÂ, NİÇİN BENİM BAŞIMA GELDİ.? Diyor.! * NEREDE HATA YAPTIM ve KİMİN HAKKINI YEDİM de, BAŞIMA BU GELDİ.? Diye, KENDİ SUÇUNU araştırmıyor ve çoğunluk bir SINAVI-> maalesef KAYBEDİYOR.. Bak-> 19/69.70.RAHMÂN'a EN ÇOK KİMİN BAŞ KALDIRDIĞINI ORTAYA ÇIKARACAĞIZ.

8 153 6/54. Ey MUHAMMED.! ÂYET lerimize inananlar SANA geldiği zaman de ki : * SİZE SELÂM olsun. SİZ lerden KİM bilmeden KÖTÜLÜK YAPAR ve Hemen arkasından da TÖVBE EDER ve NEFS ini düzeltirse eğer, RAB biziz bu kimselere-> RAHMET etmeyi KENDİ ÜZERİNE ALMIŞ tır. ALLAH-> bu KİMSE lerin SUÇU nu ÖRTER bağışlar ve MERHAMET eder. 6/55. SUÇLU ların -> YOL ve YORDAMI nın iyice BELLİ olması için, Bu sebeple ÂYET lerimizi -> uzun, uzun açıklıyoruz... NOT ; KUR AN-ı KERİM de ÂYET lerin-> EN AZ 2 KERE benzer ÂYET ler olarak TEKRAR landığı görülür ve TEKRAR lanışın sebebi-> bu ÂYET te belirtilmiş. TARİH içindeki OLAY lar da -> kısım-kısım, bazı SÛRE lere DAĞITILMIŞ lar. Bu işin HİKMETİ-> KÂFİR lere AÇIK bir KAPI bırakmamak, ÖZÜR DİLEME imkânı vermemek.! Ayrıca KUR AN-ı KERİM, Gönderilen KİTAP ların en tafsilâtlısı. Bak-> 20/ /57. 40/52. 45/35. 75/ /34->36.ÖZÜR RED edilecek. Bak-> KUR AN, NOKSANSIZ ve KUSURSUZ dur. -> 4/82. 6/ /52. 10/61. 17/77. 18/54. 30/58. 33/62. 39/ /41->44. 67/3.ÂYET ler. 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki: ALLAH tan başka TAPTIĞINIZ şeyler BANA yasaklandı ve BEN, Sizin HEVES lerinize uymayacağım. Aksi halde -> muhakkak ki SAPITMIŞ ve doğru yoldan AYRILMIŞ olurum. De ki : BEN RAB bimden GELEN apaçık bir kanıta dayanmaktayım. SİZ-> bunu YALAN ladınız ve çabucak GELMESİNİ istediğiniz AZAP BENİM elimde değil.! HÜKÜM, yalnız ALLAH ındır. DOĞRU yu haber veren de, DOĞRU yu EĞRİ den AYIRAN ların en hayırlısı da O DUR. 6/58. De ki : ACELE istediğiniz şey -> BENİM elimde olsaydı eğer, aramızdaki İŞ HEMEN biterdi. ALLAH ZALİM leri elbette BİLİR. 6/59. GAYB ın ANAHTAR ları-> ALLAH ın katındadır ve bunları, ONDAN başkası bilemez. KARADA ve DENİZ lerde ne varsa hepsini BİLİR. ALLAH ın bilgisi dışında -> Bir YAPRAK BİLE DÜŞMEZ.! YERİN-> KARANLIK larında olan bir tek TANE yi de BİLİR ve YAŞ ve KURU ne varsa -> hepsi de apaçık KİTAPTA dır... NOT ; İMANSIZ lar-> PEYGAMBER lerin yaptığı TEHDİT lere karşı, her zaman TEHDİT edildikleri BELÂ nın -> hemen getirilmesini istemişler ve bu BELÂ, Hz.MUHAMMED den istendiği zaman Hz.MUHAMMED-> 58.ÂYET teki cevabı vermiş. SÜBHÂN -> KUSURSUZ ve NOKSANSIN ve ERİŞİLEMEYECEK YÜCELİK.! anlamında. ALLAH TEALÂ nın ZATI ve yaptığı bütün işleri de SÜBHÂN dır. Ayrıca, ALLAH TEALÂ -> ÂLİM dir. Çünkü ÂYET lerde VAR. EVLİYÂ-> ÂRİF ve ÂLİM dir. GAYB -> GİZLİLİK ler anlamında ve İLÂHİ İZİN olmadan -> kimse bilemiyor. SÜBHÂN için Bak->4/82. 6/38. 10/61. 17/77. 30/58. 33/62. 41/41->44.âyete. 6/60. GECE leri SİZİ ÖLÜ gibi uyutan ve GÜNDÜZ yaptıklarınızı BİLEN, sonra ECEL inize kadar SİZİ uyandırıp -> YAŞATAN da ALLAH tır. Sonra da ONA DÖNECEK siniz ve SİZE YAPTIK larınızı bildirecek.

9 154 6/ ALLAH-> KUL larının ÜSTÜNDE KUDRET ve HÜKÜMRANLIK SAHİBİ dir. SİZE-> KORUYUCU lar gönderir ve nihayet birinize ÖLÜM geldiği zaman, ELÇİ lerimiz hiçbir eksiklik yapmaksızın, ONUN CANI nı ALIR lar. Sonra, alınan CAN-RUH -> ONLARIN gerçek sahibi olan ALLAH ın -> HUZURU na götürülür. İyice bilin ki, HÜKÜM vermek ALLAH a AİT tir ve ALLAH -> HESAP GÖREN lerin en HIZLISI dır. NOT ; ALLAH TEALÂ nın -> İNSAN ların İRADESİNİ dilediği gibi YÖNETTİĞİ, Açık bir şekilde belirtilmiş. Bu sebeple İNSAN, KALBİNİ TEMİZLEMELİ ve Daima İYİ NİYETLİ olmalıdır. Aksi halde KALBİ MÜHÜR lenebilir.! Ayrıca, ÖLEN lerin RÛH larının ALLAH ın huzuruna -> HESAP VERMEYE götürüldüğü, Ve BÜTÜN HASAP ların-> ÇOK ÇABUK görüldüğüne de ÂYET te işaret edilmiş.! ÂHİRET HESABI Bak->2/284. 4/85. 6/ /6->9. 13/40. 14/41. 16/25. 17/13. 21/47. 39/ / / / /18.->37. 83/4->6 88/ / ONLARA de ki: "Gizlice yalvarıp - yakararak BİZİ bu BELÂ dan KURTARIRSAN, ŞÜKREDEN lerden OLURUZ diye DUA ettiğiniz zaman, SİZİ-> karanın ve denizin KARANLIK larından kurtaran KİM dir.? SİZİ-> BUNLARDAN ve bütün SIKINTI lardan kurtaran, ALLAH'tır. Sonra, yine de ONA -> EŞ-Ortak KOŞAR sınız." De.. 6/65. ONLARA de ki : ALLAH SİZE-> Gökten ve Yerden AZAP göndermeye Veya SİZİ birbirinize düşürüp KİMİNİZ den > KİMİNİZİN ÖCÜNÜ ALMAYA da ALLAH ın GÜCÜ YETER. Bir BAK.! Anlayıp bilmeleri İçin, ÂYET lerimizi nasıl yerli - yerince açıklamaktayız." NOT ; GÖK ten ve YER den AZAP -> DEPREM v.s TABİİ ÂFET ler denen ve CEZA ve BELÂ olan ŞEY lerdir ve bunların KENDİ liğinden olmadığı ve Bütün BELÂ ların ALLAH ın CEZASI olarak gönderildiği - vurgulanıyor. Bak-> 67/30.ONLARA de ki : Eğer SU yunuz, YERİN DİBİNE ÇEKİLİVERİR se.! Bak-> 67/16.ALLAH ın SİZİ YERİN dibine GEÇİRMEYECEĞİ nden EMİN misiniz.? Gibi birçok İLÂHİ CEZA BELÂ TEHDİDİ KUR AN-ı KERİM de bulunmasına rağmen METAFİZİK İLÂHİ HÜKÜMRANLIĞA ve İLÂHİ CEZA ya İNSAN ların ÇOĞU inanmıyor. Bu sebeple ALLAH TEALÂ-> ÖCÜNÜ mutlaka ALIYOR.. ERTELİYOR, İHMÂL etmiyor. 65.Âyete göre-> İNSAN ları BİRBİRİNE DÜŞÜREREK.! Alıyor ve buna HALK : * İTİ-> İTE KIRDIRMAK Diyor. KUR AN-ı KERİM de MUSALLAT ETMEK diye geçer. Bak-> KÖTÜ KİMSE leri MUSALLAT ETMEK-> 6/129. 7/ /6.ÂYET lerde. 6/66. Ey MUHAMMED.! SENİN Milletin de -> KUR AN-ı YALAN sayıyor.! Halbuki O'gerçektir. De ki-> CEZA nızı BEN verecek değilim. 6/67. HER HABERİN, (Her şeyin) gerçekleşeceği bir ZAMAN vardır ki, SİZ de ONU -> yakında BİLECEK siniz.! NOT ; 1.DİNE ve KUR AN-ı KERİM e karşı gelenlere -> CEZA verilmesi, Hz.PEYGAMBERE değil, sadece ALLAH TEALÂ ya ait olduğuna işaret var. 2.HER ŞEYİN -> CEZA vermenin veya KADER in, ZAMAN içinde olacağı muhakkak Fakat İNSAN lar ACELECİ olduğu için İLÂHİ LÜTFU veya CEZAYI hemen istiyor. Halbuki, DÜNYA daki her ŞEY de -> ZAMAN lama çok önemlidir. Ancak, bazen ZAMAN lama hatası sebebiyle > İŞ ler TERS tepiyor ve çok ZARAR ediliyor. 3.EN BÜYÜK ZAMAN lama hatası-> ÖLÜRKEN İMÂN ETMEK, çünkü FAYDASI YOK muş.

10 155 6/68. Eğer ÂYET lerimiz hakkında HAKSIZ SÖZ söyleyeni GÖRÜR!seniz, bir başka KONU ya geçinceye kadar ONLARDAN YÜZ çevirin... Eğer ŞEYTAN bunu sana UNUTTURUR sa bunu hatırladıktan sonra, artık O ZALİM ler gurubu ile -> birlikte oturmayın.! NOT ; DİN ile ilgili konuşulan KÖTÜ SÖZ lerin ENGEL lenmesi veya O YERDE SAPIK larla birlikte durulmaması önemle hatırlatılmış. Çünkü SAPIK KİMSE, İNSAN ın İMÂNINI zedeler ve İNSAN ların GÜNAH lara bulaşmasını İSTER miş. * ŞEYTAN ların -> UNUTTURMA ve HATIRLATMA GÜCÜ nün olduğu da belirtilmiş. 6/69. ALLAH'tan sakınan kimseler, SAPIK KÂFİR lerin hesabından SORUMLU değildir. Fakat üzerlerine DÜŞEN -> sadece ÖĞÜT'tür. Olur ki, belki ONLAR da SAKINIR lar.! NOT ; HER KİŞİ -> Yaptığı İŞ lerden yalnız KENDİSİ nin SORUMLU olduğu ve BİLGİ ve TECRÜBE sahibi İMÂNLI KİMSE lere bir SORUMLULUK yüklenmiş O da ; * KUR AN-ı KERİM le -> ÖĞÜT VERMEK.. Bu kimseler SUSKUN olursa YANAR mış. 6/70. DİN lerini, bir OYUN, bir EĞLENCE edinen ve DÜNYA YAŞAYIŞI na aldanan -> GURURLU, KİBİRLİ KİMSE leri, KENDİ haline bırakın. Ve hiç kimse kazandığı SUÇ lar sebebiyle HELÂK olmaması için, SEN sadece KUR AN-la ÖĞÜT VER. Bilin ki, ALLAH tan başka bir yardımcı veya gerçek bir DOST YOK tur. O KİMSE -> her şeyini, KENDİ kurtuluşu için FEDA edip -> FİDYE ler verse bile artık, KABUL EDİLMEZ ve ONLAR kazandıkları günahlar sebebiyle HELÂK EDİLEN lerdir ve ONLAR İNKÂR da İNAT ettikleri için-> kaynar SU ları içecek ve ELEM verici, başka AZAP lar da TADACAK tır. NOT ; DİNE İMÂNA önem vermeyen DÜNYA Perestlerin GURUR-KİBİR sahibi olduğu Bu sebeple - ONLARA hiçbir ÖĞÜDÜN fayda vermeyeceğine işaret edilmiş ve sadece KUR AN-ı KERİM e İNANAN lara-> ÖĞÜT VERİLMESİ tavsiye ediliyor.. 6/71. ONLARA de ki : ALLAH ı bırakıp da, BİZE hiçbir FAYDA veya ZARAR veremeyecek olan ŞEY lere-> PUT lara mı tapalım.? ve ALLAH, BİZE -> doğru yolu gösterdikten sonra, ŞEYTAN ların, Kandırıp -> SERSEM olarak bir ÇÖLE düşürmek istedikleri İNSAN lar gibi SAPITARAK gerisin geriye İNKÂRA mı dönelim.? 6/72. Halbuki arkadaşları ONLARI : * BİZE UYUN.! diyerek doğru, güvenli yola ÇAĞIRIYOR lardı. ONLARA de ki : * DOĞRU yol, ancak ALLAH ın YOLU dur ve BİZE, ÂLEM lerin RAB bine TESLİM olmamız EMR edilmiştir ve NAMAZ ı dosdoğru kılın ve ALLAH tan KORKUN da sakının.! de. Çünkü, Varıp toplanacağımız YER, ancak ALLAH ın HUZURU dur.

11 156 6/73. GÖKLERİ ve YERİ, Gerçek olarak ve HİKMET le yaratan ALLAH tır Ve OL.! dediği an, her şey -> hemen olur oluşuverir ve ONUN SÖZÜ HAK ve GERÇEK tir ve SÛR a üfürüldüğü gün > HÜKÜMRANLIK yalnız ONUN dur. ALLAH -> görüleni de görülmeyeni de BİLİR ve ALLAH-> Hüküm ve hikmet sahibidir ve her şeyden HABERDAR dır. NOT ; SÛR-> ÜFLEMEKLE çok şiddetli SES ÇIKARACAK olan bu ÂLET in-> BOYNUZ Şeklinde.! olduğu rivâyet edilmiş. 4-Büyük MELEK ten biri olan Hz.İSRÂFİL SÛR u ÜF leyecek KIYÂMETİ başlatacakmış ve KIYAMET ten 40 yıl sonra SÛR u Tekrar ÜF lemesiyle, İNSAN ların TEKRAR DİRİLMEYE BAŞLACAĞI.! bildirilmiş. 6/74. İBRAHİM -> babası ÂZER e demişti ki : Birtakım PUT ları-> TANRI, İLÂH olarak mı benimsiyorsun.? Doğrusu BEN, SENİ de KAVMİNİ de apaçık SAPMIŞ görüyorum.! 6/75. Böylece BİZ -> İBRAHİM e (RÜYA sında) GERÇEK leri apaçık ANLAYAN lardan olması için, GÖK lerin ve YER in SAHİBİ olan TEK HÜKÜMDARI nı gösteriyorduk.! 6/76. GECE olup karanlık basınca İBRAHİM -> gökte bir YILDIZ görmüş ve demişti ki : İşte BENİM RABBİM BU dur.! Fakat, YILDIZ ın BATTIĞINI gördüğü zaman da -> BATAN ları SEVMEM.! demişti... 6/77. İBRAHİM -> AY ı doğarken görünce : İşte BENİM RABBİM BU dur.! dedi. Fakat BATTIĞINI gördüğünde : "Andolsun ki RABBİM BENİ, doğruya eriştirmeseydi, SAPIK lardan olurdum.!" demişti... 6/ GÜNEŞ i doğarken görünce de : * İşte BENİM RABBİM BU dur.! Çünkü bu daha büyük. dedi ve GÜNEŞ batınca : * Ey KAVMİM.! BEN sizin EŞ-Ortak koştuğunuz PUT lardan uzağım. Doğrusu BEN, yüzümü -> doğru yöne, GÖK leri ve yeri YARATAN a çevirdim ve BEN -> asla PUTA TAPAN lardan değilim... demişti. 6/80. KAVMİ, Milleti onunla TARTIŞMA ya giriştikleri zaman ONLARA : * BANA-> doğru yolu göstermişken ALLAH hakkında tartışmak mı İSTİYOR sunuz.? BEN, SİZ lerin-> ALLAH a EŞ-Ortak koştuğunuz PUT larınızdan asla KORKMAM. Çünkü RAB bim ne dilerse O OLUR. Ve RAB bimin BİLGİSİ her şeyi kaplamıştır. Buna rağmen, SİZ, düşünmeyecek ve ÖĞÜT kabul ETMEYECEK misiniz.? demişti. 6/81. Ve devamla : SİZ ler hiçbir delile-kanıta SAHİP olmadığınız halde PUT ları-> ALLAH a EŞ-Ortak koşmaya KORKMUYOR sunuz da SİZİN PUT larınızdan -> BEN niçin KORKAYIM.? Bu 2-Taraftan, hangisi GÜVENİLMEYE LÂYIK tır.? Söyleyin bakalım.! dedi..

12 157 NOT; Hz.İBRAHİM a.s -> Büyük MAKAM SAHİBİ bir PEYGAMBER, Çünkü, Bak->16/123.Ey MUHAMMED.! Doğru yola yönelen İBRAHİM in DİNİ ne UY.. Bak-> 4/125.İBRAHİM in DİNİ nden daha güzel KİMİN DİNİ olabilir.? ve ALLAH, RABBİNİ tek olarak tanıyan İBRAHİM i DOST EDİNMİŞ tir. SÖZÜ sayesinde Hz.İBRAHİM -> HALİLULLAH lâkabını almış.. Bak-> 3/67..İBRÂHİM, YAHUDİ de HIRİSTİYAN da değil bir MÜSLÜMAN dı.. Bak->21/69..BİZ : Ey ATEŞ.! İBRÂHİM e KARŞI SERİN ve ZARASIZ OL. dedik. Bak->37/109.İBRÂHİME SELÂM OLSUN. İYİ kimselere böyle MÜKAFAT veririz.. ÖRNEK ÂYET lerden de anlaşıldığı gibi -> Hz.İBRAHİM in SOYU ndan, İSRAİL oğlulları ile MÜSLÜMAN lar da TÜREMİŞ, bunu ÂYET lerden anlıyoruz. Bak-> Hz.İBRAHİM a.s ile ilgili ÂYET ler -> 2/258. 3/ / /35->41. 19/41-> 37/ /26->28. 51/24->30. 53/33->37. 60/4.5. 6/ EMNİYET ve GÜVEN içinde olmaya HAK kazananlar ancak ; İMÂNLI olup, İNANÇ larına haksızlık karıştırmamış OLAN lardır Ve işte bu KİMSE ler -> DOĞRU YOLU bulmuş OLAN lardır.. Ve işte BUNLAR da BİZİM O Millete karşı İBRAHİM e verdiğimiz kesin KANIT ve DELİL lerdir ve BİZ-> dilediğimiz KİMSE lerin DERECE ve DEĞERİNİ kat kat yükseltiriz. Muhakkak ki RABBİNİZ, HÜKÜM, HİKMET sahibidir ve her şeyi hakkıyla BİLEN dir... 6/84->87. (Bak-> 38/45.48.ÂYET lerde birçok PEYGAMBER adı var.!) Ve İBRÂHİM e, İSHÂK ve YÂKUB u verdik ve bunların hepsini de DOĞRU YOLA eriştirdik. Daha önce -> NÛH u ve SOYU ndan da ; DÂVUD u ve SÜLEYMAN ı ve EYYÛB u ve YÛSUF u ve MÛSÂ yı ve HÂRUN u da DOĞRU YOLA eriştirmiştik. BİZ-> İYİLİK eden doğru kimseleri böyle MÜKÂFAAT landırırız. ZEKERİYÂ ya ve YAHYÂ ya ve İSÂ ya ve İLYAS a da DOĞRU YOLU lütfettik. İşte, bunların hepsi de DOĞRU-SÂLİH KİMSE lerdi ve İSMÂİL e ve ELYESÂ ya ve YÛNUS a ve LÛT a da, DOĞRU YOLU ihsan etmiştik ve BUNLARIN hepsini de -> ÂLEM lere ÜSTÜN kıldık.. Ve bunların BABA larından ve SOY larından ve KARDEŞ lerinden bir kısmını SEÇTİK ve DOĞRU YOLA eriştirdik.. 6/88. İşte, ALLAH ın doğru yolu BU dur ve KUL larından dilediğini bu YOLA eriştirir. Eğer BUNLAR da ALLAH a EŞ-Ortak KOŞSA lardı, elbette bunların da bütün yaptıkları -> BOŞA giderdi.. 6/ KENDİ lerine -> KİTAP ve PEYGAMBERLİK ve HÜKMETME YETKİSİ verdiğimiz kimseler işte BUNLAR dır. Eğer KÂFİR ler bunları İNKÂR ederse, BİZ de İNKÂR etmeyecek bir MİLLETİ -> ONLARIN yerine geçmeye MEMUR ederiz... Ey MUHAMMED.! ALLAH, PEYGAMBER lerini doğru yola eriştirdi. SEN de bunların yoluna UY ve de ki: BEN, yaptıklarım için SİZDEN bir ÜCRET istemiyorum. Bu KUR AN ancak bir ÖĞÜT tür. NOT ; HELÂK edilen KAVİM larin yerine -> BAŞKA İNSAN ların yaratıldığı Ve bu TEKRARRIN TARİH içinde pek çok yapıldığına da işaret var. Ayrıca, 1.DİNDAR ve GÜVENİLİR KİMSE lerin ALÂMETİ > DİNİ HİZMET KARŞILIĞI nda, İNSAN lardan herhangi bir ÜCRET İSTEMEMESİ bir MENFAAT SAĞLAMAMASI dir. 2.KUR AN-ın-> ÖĞÜT olduğu, fakat ÖĞÜT lerin-> İLÂHİ EMİR ler olduğudur.

13 158 6/91. (Bak-> 33/57.YAHUDİ lerin ALLAH a İFTİRA olan SÖZ leri.!) YAHUDİ ler : ALLAH, hiç kimseye, hiçbir şey indirmedi.! demekle, ALLAH ı-> ONA LÂYIK olacak şekilde DEĞER lendiremedi. ONLARA de ki : MÛSÂ nın, İNSAN lara IŞIK ve yol gösterici bir vasıta olarak getirdiği KİTABI, söyleyin-> KİM İNDİRDİ.? Hâni, SİZ ONUN ÖĞÜT lerini yazarak, bir kısmını açıklayıp çoğunu da GİZLİYOR sunuz. ATA larınızın ve SİZİN de bilmediğiniz şeyler, KUR AN la bildirilmiştir ve bütün KİTAP ları da ALLAH İNDİRDİ Ey MUHAMMED.! ONLARI daldıkları sapıklıkta bırak oyalansınlar. 6/92. İndirdiğimiz bu KUR AN, kendinden ÖNCEKİ leri DOĞRU layan ve MEKKE Halkını ve ÇEVRE sindekileri-> uyaran KUTSAL KİTAP tır. ÂHİRET hayatına İNANAN lar, NAMAZ larını daima kılarak, bu KİTABA da İNANIR lar.. NOT ; YAHUDİ bilgini olan Mâlik b.sayf-> çok şişman ve KÂFİR ve İNATÇI bir KİMSE ymiş. Bir gün, Hz.MUHAMMED e-> KUR AN hakkında EDEPSİZ SÖZ ler söylemeye başladığında, Hz.MUHAMMED -> ONA : Söyle bakalım TEVRAT ta, * ALLAH, ŞİŞMAN ÂLİM lere BUĞZ eder. Diye bir SÖZ YOK MU.? diye sorunca, YAHUDİ buna çok bozulmuş ve -> ALLAH, HİÇ KİMSEYE HİÇBİR ŞEY İNDİRMEDİ.! diyerek BÜTÜN KİTAP ları İNKÂR ettiği için bu âyetin indiği rivâyettir. Ayrıca TEVRAT ın da kâğıtlara yazılarak çoğaltıldığına da işaret edilmiş. Ayrıca YAHUDİ ler -> ALLAH a, ONA LÂYIK olacak şekilde DEĞER VERMEDİ ler. Sözü - ALLAH ın -> VARLIĞINI, BÜYÜK lüğünü, KUDRET ini-> İNKÂR ETMEK tir. 6/93. ALLAH a karşı-> YALAN uydurup İFTİRA edenden ve KENDİ sine, hiçbir şey VAHY edilmediği halde -> BANA da VAHY edildi ve * BEN de ALLAH ın İNDİRDİĞİ gibi ÂYET ler İNDİRECEĞİM.! diyen KİMSE lerden daha ZÂLİM KİM olabilir.? SİZ ler, bu ZALİM leri CAN ÇEKİŞİRKEN ve MELEK ler-> PENÇE lerini bunlara uzatarak : * Haydi.! CAN ınızı KURTARIN bakalım.! ALLAH a karşı, HAKSIZ SÖZ lerinizden ve ONUN ÂYET lerine KARŞI gelen, GURUR, KİBİR TASLAMA nızdan dolayı BUGÜN-> SİZİ ALÇAK düşüren bir AZAP le CEZA lanacak sınız. derken ONLARIN hallerini bir GÖR seniz.! NOT ; Rivâyete göre ; Hz.MUHAMMED e sav karşı gelen MÜSEYLEME TÜL KEZZÂB ve ESVEDİ ANSÎ gibi bazı kimseler de KENDİ lerini PEYGAMBER ilân etmişler ve Yukarıdaki SÖZÜ söylemeleri üzerine bu ÂYET inmiş. Bazı EVLİYÂ lar da KİTABI nda -> ÂHİR zamanda 30-Kadar SAHTE PEYGAMBER ÇIKACAĞINI bildirmiş. Ayrıca SAHTEKÂR ların-> CAN ÇEKİŞME DURUM ları, ÂYET te tarif edilmiş ve ALLAH a EŞ-Ortak KOŞAN ların CEZA ları-> KABİRDE AZAP olarak başlıyormuş. 6/94. Ve Andolsun ki, SİZE verdiğimiz her şeyi ARKANIZDA bırakacak ve SİZİ önceden nasıl yaratmışsak O şekilde-> TEK ve YALNIZ olarak HUZURUMUZA GELECEK siniz. Yaratılışınızda ORTAK sandığınız bazı ŞEFÂATÇİ leriniz olan, PUT larınız -> yanınızda olmayacaktır ve andolsun ki PUT larınızla aranızdaki bağlar da kopmuş olacak ve TANRI-İLÂH saydığınız PUT lar -> SİZ den ayrılıp KAYBOLACAK tır.

14 159 6/95. Muhakkak ki TOHUM ları ve ÇEKİRDEK leri Çatlatıp-Yarıp, BİTKİ ve AĞAÇ ları yetiştiren ALLAH'tır. ALLAH, diriden -> ÖLÜYÜ ve ölüden de -> DİRİYİ yaratır ve çıkarır ve ALLAH, işte BU dur. Öyleyse, nasıl oluyor da -> ALLAH tan YÜZ ÇEVİRİYOR sunuz.? 6/96. SABAHI ağartan ve GECE yi dinlenme zamanı yapan, GÜNEŞ ve AYI -> ZAMAN ÖLÇÜSÜ kılan da ALLAH'tır. İşte bütün bunlar, her şeyi BİLEN ALLAH'ın nizamı ve KUDRETİ nin ESER leridir. 6/97. Ve ALLAH, KARA ların ve DENİZ lerin KARANLIK larında YOL unuzu bulmanız için YILDIZ ları yaratmıştır. ANLAYAN ve BİLEN Millet için -> ÂYET lerimizi, işte böyle açıklıyoruz. 6/98. Ve ALLAH SİZİ bir tek CAN dan (ÂDEM den) yaratmış. Sonra da, SİZİN için -> bir KARARLAŞMA YERİ(Ana karnında)ve EMÂNET en, geçici olarak kalınacak-> BİR YER VAR.(Dünya-Kabir) ANLAYAN ve BİLEN MİLLET için-> ÂYET lerimizi işte böyle açıklıyoruz. NOT ; ESKİ DENİZCİ ler -> YOL bulmak için YILDIZ lara bakarak tespit ve RASAT yapar, güzergâhı tayin edermiş.. Daha sonra, PUSULA icat olmuş ve GÜNÜMÜZDE ise-> çok gelişmiş İCAT lar ve BİLGİSAYAR her müşkülü çözüyor. * İNSAN ların-> bir tek CANI olan, Hz.ÂDEM den yaratıldığına işaret var. 6/99. Ve ALLAH SİZE, gökten YAĞMUR yağdırandır ve SU ile -> her çeşit BİTKİ bitirir yeşertiriz. TOMURCUK landırıp ve BAŞAK lar içinde birbirlerine bitişik İSTİFLENMİŞ -> TANE leri meydana getiririz. HURMA TOMURCUK larından sarkan SALKIM lar şeklindeki, birbirine benzeyen ÜZÜM lerden, ZEYTİN lerden, NAR lardan BAĞ ve BAHÇELER yetiştiririz. Bir MEYVE verince bakın bunlara, bir de meyveleri olunca bakın. Bunlarda İNANAN lar İÇİN nice DELİL-Kanıt VAR dır. 6/100. KÂFİR ler > CİN leri ALLAH a ORTAK koştular.! Halbuki, ONLARI da ALLAH yaratmıştır. Bilgisizce ; ALLAH ın OĞUL ları ve KIZ ları olduğunu da uydurdular. HÂŞÂ.! ALLAH, ONLARIN ileri sürdüğü vasıflardan uzak ve ÇOK YÜCEDİR. 6/101. ALLAH, gökleri ve yeri, YOKTAN -> VAR EDEN dir. EŞ i olmadığı halde -> nasıl ÇOCUĞU olabilir.? HER ŞEYİ O yaratmıştır ve HER ŞEYİ de ancak O BİLİR... NOT; 6/100.âyetin son kelimeleri ; SÜBHÂNEHÛ ve TEALÂ-> TENZİH ve YÜCELTME olarak - KUSURSUZ ve NOKSANSIN ve ERİŞİLEMEYECEK YÜCELİK. anlamında ve * ALLAH ın -> ÇOCUK, EVLÂT EDİNDİĞİ.! SÖZÜ -> KÂFİR lerin sözüdür. YAHUDİ ler -> ÜZEYR ALLAH'ın OĞLU'dur ve MELEK ler ALLAH ın KIZLARI dır.! HIRİSTİYAN'lar-> MESÎH, ALLAH'ın OĞLU'dur. Dedi ve 3-TANRI ya inandılar.! * MÜŞRİK ler ve KÂFİR ler-> KUTSAL şeyler için de KÖTÜ sözler söylemiş ve Bak-> KÂFİR lerin SÖZ leri ile ilgili-> 33/57.âyette geniş açıklama var.!

15 160 6/102. İşte, RABBİNİZ ALLAH BU dur. ONDAN BAŞKA TANRI İLÂH YOK tur. ALLAH her şeyin yaratıcısıdır. Öyleyse yalnız ONA KULLUK EDİN. Çünkü, her şeyi -> gözetip koruyan VEKİL de ancak O DUR... 6/103. GÖZ ler ALLAH ı asla göremez. Fakat O, bütün gözleri GÖRÜR ve herşeyi en iyi BİLEN ve her şeyden HABERDAR olan yalnız O DUR 6/104. SİZE RABBİNİZ den apaçık DELİL ve KANIT lar gelmiştir ve Bunları KİM görürse -> KENDİ FAYDASI için GÖRMÜŞ olur ve KİM KÖR lük ederse -> KENDİ zarar, ZİYANI dır... Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki -> BEN SİZİN BEKÇİNİZ DEĞİLİM.!De. NOT ; ALLAH TEALÂ, KENDİSİ ve YARATTIĞI ŞEY ler hakkında kesin KANIT ları açıkladıktan sonra, İMAN ve İNKÂRI -> İNSAN ın kendi İRADESİ ne bırakıyor. * İNANCIN-> FAYDALI olduğu, İNKÂR ın da-> çok ZARARLI olacağı vurgulanmış. * DÜNYA da, ALLAH TEALÂ nın -> GÖZ le asla görülemeyeceği de belirtiliyor. Fakat CENNET te MÜMİN lerin -> ALLAH TEALÂ yı GÖRECEĞİNİ EVLİYA bildirmiş. Bak -> ALLAH ı GÖRMEK le ilgili ÂYET lere.! -> 2/55. 4/153. 6/103. 7/143. 6/105. Ey MUHAMMED.! ONLAR SANA-> SEN, BUNU öğrenmiş UYDURMUŞ sun.! diyememeleri için BİZ de-> öğrenmeye LÂYIK KİMSE lere, ÂYET lerimizi işte böylece çeşit-çeşit açıklamaktayız. 6/106. Ey MUHAMMED.! RABBİNDEN SANA VAHY edilen ŞEYE UY. O NDAN BAŞKA TANRI YOK tur ve ALLAH a EŞ-Ortak koşanlardan da YÜZ çevir. 6/107. Eğer ALLAH dileseydi, ALLAH a EŞ Ortak koşamazlardı. BİZ SENİ, ONLARIN başına gözcü yapmadık. SEN, onların VEKİLİ de değilsin. 6/108. ONLARIN ALLAH'tan başka DUA ettikleri PUT larına SÖVMEYİN ki, ONLAR da, BİLGİSİZ likte aşırı gidip, ALLAH'a-> SÖVMESİN ler. Böylece BİZ, her millete yaptıkları ŞEY leri GÜZEL gösterdik. Sonra, ONLARIN da dönüşleri -> RAB lerinedir ve Nihayet ALLAH, yaptıkları ŞEY leri, onlara BİLDİRECEK tir.! NOT ; Rivâyete göre-> Hz.MUHAMMED sav ve bazı MÜMİN ler, KÂBE de bulunan PUT lardan gelebilecek hiçbir FAYDA ve ZARAR olmadığını ve KORKMADIKLARINI belirtmek için-> KÂFİR lerin taptığı PUT ları KÖTÜLEMİŞ ler. Bunun üzerine KÂFİR ler-> Eğer PUT larımıza SÖVME ye devam EDER seniz, BİZ ler de SİZİN TANRI nıza SÖVERİZ.! demiş. Bunun üzerine MÜSLÜMAN lara -> bu ÂYET gelmiş. BAŞKA larının KUTSAL saydığı SAPIK ŞEY lere de -> SÖZ söylenmemeli. Çünkü, 2006 da DANİMARKA da yapılan -> Hz.MUHAMMED in KARİKATÜRÜ için, DÜNYA daki bütün MÜSLÜMAN lar -> DANİMARKA ELÇİLİK lerine saldırıp -> ATEŞE verdiler. * SİYÂSET in-> DİNİ-İMÂNI YOK tur, Fakat DİNİN SİYÂSETİ VAR dır. Demişler.

16 161 6/109. ONLAR -> Eğer KENDİ lerine bir MÛCİZE gösterilirse, mutlaka ONA İNANACAK larına dair > ALLAH a kuvvetlice YEMİN ettiler. ONLARA de ki : MÛCİZE ler-> ancak, ALLAH katından dır. Fakat, MÛCİZE görseler bile, İNANAMAYACAK larını ANLAMIYOR musunuz.? 6/110. Çünkü BİZ, ONLARIN KALP GÖZ lerini-> TERS ÇAVİRİP MÜHÜR ledik Önceden İNANMADIK ları gibi, ONLAR artık -> İNANAMAZ lar ve BİZ ONLARI-> AZGINLIK ları içinde ŞAŞKIN bir şekilde bıraktık NOT ; KUR AN-ı KERİM de, EN TEHLİKELİ İŞ lerden olan 2-ŞEY ; 1.ALLAH TEALÂ ile PAZARLIK yapmak.! 2.ALLAH TEALÂ ya ŞARTLI DUA yapmak.! Bu İSTEK ler ve Bu ŞART lar ALLAH TEALÂ tarafından yerine getirilse bile, ŞART KOŞAN ların TAAHHÜDÜ KABUL EDİLMİYOR ve bütün İŞ ler-> TERS TEPİYOR. * Çünkü KUDRET SAHİBİNE karşı ÂCİZ BİRİNİN ŞART KOŞMASI-> EDEPSİZLİK tir. ve büyük KÜSTAHLIK tır. Bunun karşılığı da -> EN AĞIR ŞEKİLDE veriliyor ve KÜSTAH KİMSE leri-> KALBİ MÜHÜR leniyor ve ÂYET te bir ÖRNEK verilmiş. Bak-> 7/146.ÂYET te-> Bu ağır CEZA nın SEBEBİ açıklanmış -> YER yüzünde, haksız yere BÜYÜKLÜK TASLAYANI-> ÂYET lerimden YÜZ çevirteceğim. Denmiş. KALP MÜHRÜ -> İLÂHİ bir CEZA olarak, aşağıdaki ÂYET lerde de, açıklanmış. Bak-> 4/88. 7/30. 13/31. 42/46. 45/23. 47/14. 61/5. 63/3.ÂYET lere. Bunlardan başka daha birçok âyette, KALP MÜHRÜ nün sebepleri ve sonuçları hakkında BİLGİ ler var. Bu İLÂHİ CEZA, bilhassa öncelikle MÜNÂFIK lara ve İNKÂR da direnen AZILI KÂFİR ve KÜSTAH KİMSE lere veriliyor. Bak-> 6/ CÜZ SONU 8.CÜZ BAŞI 6/111. BİZ ONLARA MELEK leri indirsek veya onları ÖLÜ lerle konuştursak veya her diledikleri MÛCİZE yi, eğer önlerine serip koysak bile, ALLAH dilemedikçe, ONLAR -> asla İNANAMAZ ve İMAN a gelemezler.. Ne yazık ki, İNSAN ların ÇOĞU da -> bunu bilmiyor, anlayamıyor.! 6/112. (Bak-> 25/31.âyette açıklama var.!) BİZ PEYGAMBER lere-> İNSAN ve CİN ŞEYTAN larını DÜŞMAN ETTİK. ve ŞEYTAN ların bir kısmı da-> Bazı KİMSE leri ALDATMAK için, ONLARA yaldızlı bazı güzel SÖZ ve VESVESE yi telkin EDER ler. Eğer RABBİN dileseydi -> bunu asla YAPAMAZ lardı ve SEN ONLARI-> İFTİRA ları ile birlikte başbaşa bırak.! 6/113. ONLAR bu SÖZ leri-> ÂHİRETE İNANMAYAN kimseleri ALDATMAK için ve ONLARIN GÖNLÜ -> KÂFİR liğe meyletsin, HOŞNUT kalsınlar da işledikleri SUÇ lara -> DEVAM ETME leri için söylerler.! NOT; PEYGAMBER ler dahil bütün İNSAN lar-> DÜNYA da SINAV dan GEÇİRİLİYOR Ve bunu herkes bilir Bak-> 2/36. 7/ / ÂYET lerde ÖRNEK var. Bu ÂYET lerde-> ALLAH TEALÂ, Hz.ÂDEM ile Hz.HAVVÂ yı CENNET ten KOVARKEN : Bak-> 7/24.BİRBİRİNİZE DÜŞMAN olarak YER yüzüne İNİN.! demiş. Bu sebeple, İNANAN ve İNANMAYANI, PİS ile TEMİZİ ayırmak için İNSAN lar deneniyorlar. BOLLUK ve İYİLİK le veya DARLIK ve ZORLUK ve KÖTÜLÜK le de SINANIYOR lar. Tabii ki YANILTMAK ŞÜPHEYE DÜŞÜRMEK-> İNSAN ve CİN ŞEYTAN larının GÖREVİ.

17 162 6/ Ey MUHAMMED.! ONLARA de ki : ALLAH tan başka, bir HAKEM mi arayayım.? Ve O SİZE-> muhtaç olduğunuz HER ŞEYİ AÇIKLAYAN KİTABI indirmiştir. KENDİ lerine KİTAP verdiğimiz KİMSE ler KUR AN-ın RAB leri katından indirildiğini mutlaka BİLİR ler. Sakın ŞÜPHE lenenlerden olma.! RABBİNİN SÖZ leri-> DOĞRULUK ve ADALET bakımından TAM dır ve ONUN SÖZ lerini > DEĞİŞTİREBİLECEK bir KİMSE de YOK tur ve ALLAH. Her şeyi gerçekten DUYAN ve BİLEN dir... NOT ; 1.KUR AN-ı KERİM de, İNSAN lara gerekli olan her şeyin bildirildiği. 2.ALLAH TEALÂ nın SÖZLERİ nin -> DOĞRU ve ADALETLİ olduğu, fakat, 3.İNSAN ÇOĞUNLUĞU nun ŞÜPHEYE kapıldığı ve bu sebeple ZAN ile TAHMİN ile, DİN de birçok SAPIK lıkları uydurdukları ve uyduracakları bildiriliyor. 4.ALLAH ın SÖZLERİ nden ve ADALETİ nden ŞÜPHE EDİLMEMESİ hatırlatılıyor. Bak->4/82. 10/61. 17/77. 30/58. 33/62. 41/41.42.KUR AN Noksansız Kusursuz. 6/ Eğer, YER yüzünde bulunan ÇOĞUNLUĞA UYACAK OLUR sanız.! SİZİ, ALLAH YOLU ndan SAPTIRIR lar. Çünkü ONLAR, ŞÜPHE ye, ZAN na kapılırlar ve YALAN SÖYLER ler.! Muhakkak ki RABBİN KİMİN doğru yoldan saptığını iyi bilir, ve RABBİN-> DOĞRU YOLDA olan KİMSE leri de daha iyi bilir. 6/118. (Bak-> 2/173.) Eğer,, ALLAH ın ÂYET lerine -> gerçekten İNANMIŞ sanız.! Yalnız ALLAH ın adı anılarak KESİLMİŞ HAYVAN ları YEYİN. 6/119. O HALDE üzerine -> ALLAH ın ADI anılarak kesilen HAYVAN ları, NİÇİN YEMİYOR sunuz.? Hâlbuki ALLAH SİZE -> ZOR da ve DAR da kalmanızın dışındaki HARAM olan şeyleri açıklamıştı. Doğrusu, HALKIN ÇOĞU bilgisizce KENDİ GÖRÜŞ lerine heveslerine uyarak SAPITIYOR.! Muhakkak ki RABBİN, HADDİ AŞANLARI çok iyi bilir. 6/ AÇIK ca işlenen GÜNAH ları ve GİZLİ işlenen GÜNAH ları da bırakın ve bunlardan sakının.! Çünkü -> GÜNAH İŞLEYEN ler, Yaptıklarının CEZASI nı mutlaka YÜKLENECEK ve ÇEKECEK tir. Üzerine ALLAH'ın ADI anılmadan KESİLEN HAYVAN ları-> YEMEYİN. Muhakkak ki bu-> büyük GÜNAH tır. ŞEYTAN lar sizinle tartışıp MÜCADELE etmeleri için-> KENDİ larine DOST gördüğü İNSAN ları KIŞKIRTIR lar. Eğer SİZ de -> onlara UYAR sanız şüphe yok ki, SİZ de -> ALLAH a EŞ-ORTAK KOŞAN, MÜŞRİK ler gibi OLUR sunuz. NOT ; KURBAN ve AV HAYVAN larını KESERKEN -> ET lerinin HELÂL olması için mutlaka ALLAH ın ADI ANILMALI dır. Bu SÖZ -> BİSMİLLÂHİ ALLAH u EKBER dir. Ayrıca KAN YEMEK İÇMEK de HARAM olduğu için, Kesilen hayvanın KANI AKMALI. Aksi halde -> kesilen HAYVAN lar ve ET leri de HARAM sayılıyor.. Ayrıca ; 1.VARLIKLI ZENGİN bir KİMSE den -> bir MENFAAT sağlamak maksadı ile veya 2.DEVLET BÜYÜK leri gibi bir KİMSE nin -> ŞEREFİNİ YÜKSELTMEK amacı ile, * KESİLEN HAYVAN ların da -> ALLAH a EŞ-ORTAK KOŞMAK sayıldığı ve * HARAM olduğu -> DİN ÂLİM leri tarafından bildirmiştir.

18 163 6/122. ÖLÜ iken, DİRİLT tiğimiz ve İNSAN lar arasında yürümesi için, KENDİ sine bir NÛR verdiğimiz kimse, KARANLIK lara dalmış ve oradan bir türlü çıkamayan KİMSE ye, BENZER Mİ.? İşte böylece İNKÂR EDEN lere yaptığı ŞEY ler-> GÜZEL-DOĞRU gibi GÖSTERİLDİ 6/123. (Bak-> 15/ ve 86/15.16.ÂYET lere.!) Böylece BİZ her ŞEHİR ve KASABA lardaki-> BÜYÜK GÜNAHKÂR ları HİLE ve DÜZEN ler KURMALARI için BÜYÜLTTÜK YÜCELTTİK. Hâlbuki ONLAR sadece KENDİ ni ALDATIR lar fakat-> bunu da ANLAMAZ lar NOT ; ÂYET lerde -> ÖLÜ iken DİRİLTTİĞİMİZ sözcüğü ile işaret edilen, * NÛR-> KUR AN ile İNSAN ın DÜNYA da 2.DEFA DİRİLMİŞ olacağı vurgulanmış. * ALLAH ı İNKÂR eden veya KUR AN-a UYMAYAN ve UYGULAMAYAN KİMSE lerin de, DÜNYA da ve ÂHİRET te de, -> KARANLIK lardan çıkamayacağı ve ONLARA, yaptıkları KÖTÜ İŞ lerinin-> HOŞ-GÜZEL gibi gösterileceği bildirilmiş ve KÂFİR ve MÜNAFIK ların -> KALP leri İMÂNA İNANCA KAPATILIP MÜHÜR leniyor. * ONLAR -> MAL ve PARA ile ZENGİN ediliyor veya MAKAM ları Yükseltiliyor. * ONLAR ın-> DÜNYA da HİLE veya DÜZEN ler KURMA larına da İZİN veriliyor. * ONLAR ın-> Sadece KENDİ lerini aldattığı, bunu bile ANLAYAMAYACAK ları. * Her DEVİR de HER ŞEHİR ve KASABA da da böyle FİRAVUN ların VAR olacağı. Yukarıdaki ÂYET lerde açıkca bildirilmiş ve ONLAR için ÂLİM ler ne demiş.? * ÇOK YÜKSEK lere ÇIKAN KİMSE -> DÜŞÜNCE bütün KEMİK leri KIRILIR. demiş.! 6/124. Ve ONLARA bir ÂYET geldiği zaman: ALLAH ın elçisine verildiği gibi BİZE de ÂYET ler verilmedikçe > asla İNANMAYIZ. derler. ALLAH, PEYGAMBERLİĞİ-> KİME vereceğini elbette bilir. SUÇ İŞLEYEN lere -> HİLE li, SAPIK İŞ leri sebebiyle, ALLAH katından, aşağılık ve çetin bir AZAP gelecektir. 6/125. ALLAH -> KİMİ doğru yola eriştirmek isterse, * bu kimsenin HALİS MÜSLÜMAN olması için bunun GÖNLÜ nü AÇAR. ALLAH -> KİMİ saptırmak isterse, * sanki göklere yükseliyormuş gibi onun da GÖNLÜ nü DARALTIR. Böylece ALLAH-> İNANMAYAN KİMSE lere murdarlık PİS lik verir. 6/ RAB binin doğru yolu işte BU dur. BİZ, ÖĞÜT ALMAYA LÂYIK olan KİMSE lere ÂYET lerimizi çeşitli ÖRNEK lerle apaçık bildirdik. RAB lerinin katındaki SELÂM YURDU -> CENNET, işte bunlarındır. Yaptıkları güzel ŞEY ler sebebiyle ALLAH-> bunların DOSTU dur. 6/128. ALLAH, ONLARIN hepsini topladığı gün der ki : * Ey CİN-ŞEYTAN toplumu.! İNSAN ların ÇOĞUNU yoldan çıkardınız. ONLARA UYAN İNSAN lar da der ki : * RAB bimiz.! Bir kısmımız, diğer İNSAN ları da KANDIRDI.! ve böylece, BİZE TAKDİR ettiğin sürenin sonuna da eriştik." ALLAH da şöyle buyurur : * Artık, Yeriniz, Yurdunuz CEHENNEM dir ve orada, ALLAH'ın dilemesine bağlı olarak, SONSUZA kadar KALIR sınız." Muhakkak ki ALLAH, HÜKÜM HİKMET sahibidir ve HER ŞEYİ BİLİR.

19 164 6/129. Kazandıkları SUÇ sebebiyle, ZÂLİM lerin bir kısmını, Diğer kısmına -> MUSALLAT eder, onların PEŞLERİNE TAKARIZ.! NOT ; MUSALLAT etmek -> BAŞINA BELÂ etmek, anlamında ve 2 ANLAMI var. 1.Sonraki ZÂLİM leri, Öncekilerin peşinden-> CEHENNEME göndeririz.! Ve 2.ZALİM leri birbirine DÜŞMAN eder ONLARI -> birbirlerine KIRDIRIRIZ.! * Buna HALK arasında ; İTİ > İTE KIRDIRMAK.! deniyor ve * SUÇLU olan KÂFİR ve ZÂLİM ler bu çeşit İLÂHİ CEZA ya çarptırılarak, ONLARA -> DÜNYA da rahat ve huzur imkânı, ortadan kaldırılmış oluyor. * SAVAŞ lar aslında-> MİLLET lerin birbirlerine MUSALLAT edilmesidir. Bak-> 2/253. 4/90. 5/ / /26. 9/ /94->97. 19/83. 6/130. ONLARA HESAP laşma gününde -> "Ey, CİN ve İNSAN topluluğu.! SİZ lere ÂYET lerimi Okuyan-Anlatan ve içinde bulunduğunuz şu HESAP günün geleceğini HABER verip SİZİ UYARAN içinizden biri PEYGAMBER olarak SİZE gelmedi mi.? diye sorulduğu zaman ONLAR * Ey RAB bimiz.! KENDİ aleyhimize ŞAHİTLİK ederiz" diyecektir çünkü ONLARI -> DÜNYA hayatı aldatmıştır ve KÂFİR olduklarına KENDİ ALEYH lerine -> sonunda KENDİ leri ŞAHİT lik edecektir. 6/131. İşte bu DURUM-> HABER vermeden HABERSİZCE şehirlerin HALKI nı ALLAH'ın HAKSIZ olarak HELÂK ile YOK etmeyeceğinin KANITI dır NOT ; Bu ÂYET lerde ALLAH TEALÂ çok önemli 2-Hususu açıklıyor ki bunlar ; * İKAZ - İHTAR edilmeden ve SÜRE-MÜHLET verilmeden, HABERSİZ ve BİLGİSİZ İNSAN lara, CİN lere > CEZA - BELÂ gönderilmeyeceği, açıkça belirtilmiş. * Çünkü ALLAH TEALÂ nın adetine göre -> İKAZ ve İHTARSIZ CEZA VERİLMİYOR. * Bu suretle KÂFİR lere ÂHİRET te-> ÖZÜR ve BAHANE kapısı da kapatılıyor. Ayrıca ÂHİRET te KÂFİR ler KENDİ leri için şâhitlik edeceklermiş ve Elbette oradaki ŞÂHİTLİK - DÜNYA daki gibi -> YALAN DOLAN olamayacak.. 6/132. Herkesin yaptığı İŞ lerin bir DERECESİ - mertebesi VAR dır. Ve RABBİN ONLARIN yaptıklarından GAFİL - Habersiz değildir. 6/133. Ve RABBİN ÇOK ZENGİN dir ve MÜSTAĞNİ dir hiçbir şeye ihtiyacı YOK tur ve RAHMET sahibidir. Eğer RABBİN dilerse-> SİZİ başka bir milletin yerine getirdiği gibi, bu sefer SİZİ YOK EDER ve SİZİN yerinize de -> bir BAŞKA MİLLETİ getirir... NOT ; Bu ÂYET lerde, * Yapılan KÖTÜLÜK lerin HADDİ, SINIRI, DERECESİ olduğuna işaret edilmiş.! * Tarihte bu SINIRI AŞAN MİLLET lerin YOK edilerek onların yerine de, BAŞKA MİLLET lerin getirildiği söylenmiş. İNSAN lara SÖZ VERİLEN ŞEY ler, * KUR AN-da bildirilen-> İŞ ve AMELE BAĞLI LÜTUF veya CEZA - BELÂ lardır. Ve ÖLÜM, KIYÂMET, TEKRAR DİRİLİŞ-HESAPLAŞMA, ÂHİRET HAYATI da GERÇEK tir. Bunlar asla engellenemeyecek ve ZALİM ler, KÂFİR ler asla kurtulamayacak. Ayrıca, ALLAH ZENGİN ve MÜSTAĞNİ demek > Hiçbir ŞEYE ihtiyacı YOK demek. * ALLAH ü EKBER, SÜBHÂN ALLAH, LÂ İLÂHE İLLALLAH kelimeleri bunu anlatır. Buna rağmen KÂFİR ler - Bak-> 3/181.ALLAH FAKİR, BİZ ZENGİNİZ.! Demişler.

20 165 6/134. Muhakkak ki SİZE SÖZ VERİLEN ŞEY ler-> BAŞINIZA GELECEK tir Ve SİZ, olacak şeylerin önüne -> asla GEÇEMEZ siniz... NOT ; Burada - SİZE SÖZ VERİLEN ŞEYLER den KASIT ; * KADER in GENEL HÜKÜM leri BAŞINIZA GELECEK tir -> TEDBİRLİ OLUN.! * Yapılan KÖTÜLÜK lerin karşılığı SİZE -> KISAS olarak geri dönnecek ve * Yapılan İYİLİK lerin Karşılığı da-> MÜKÂFAT olarak VERİLECEK, demektir. * İşte BUNLAR için SİZE SÖZ VERDİK ve SİZ BUNLARI asla engelleyemezsiniz. 6/135. ONLARA de ki : Ey MİLLETİM.! SİZ elinizden gelen KÖTÜLÜĞÜ yapın ve BEN de gerekeni yapmaktayım. Yakında, HANGİMİZ in sonunun HAYIRLI olduğunu, elbette SİZ de GÖRECEK siniz ve ANLAYACAK sınız. Muhakkak ki ZÂLİM ler asla kurtulamazlar. 6/136. (Bak-> 5/103.âyette - PUT ların isimleri var.!) PUT perest MÜŞRİK ler -> Kendi SAPIK İNANIŞ larıyla : * Bu ALLAH ındır ve bu da PUT larımızındır.! deyip ALLAH ın yarattığı ÜRÜNÜ ve HAYVAN ları paylaştırdılar. PUT lara ait olanlar ALLAH a ulaşmıyordu fakat, ALLAH için ayrılanlar da PUT lara veriliyordu ve ONLAR-> ne KÖTÜ HÜKÜM veriyorlardı.! 6/137. PUT lara hizmet etmek için GÖREV lendirilmiş KİMSE ler ; PUTA tapanların ÇOĞUNU YOK ETMEK ve SAPIKI İNANÇ arına-> şüphe karıştırmak için KENDİ ÇOCUK veya KIZ larını-> PUT lara KURBAN ederek öldürmeyi ONLARA -> HOŞ GÖSTERDİ.! Eğer ALLAH dileseydi, bunu YAPAMAZ lardı. Ey MUHAMMED.! SEN ONLARI kendi haline bırak ve ONLARIN -> uydurdukları SAPIK ŞEY lere ALDIRIŞ ETME.. 6/ Ve ONLAR : * PUT lara ayrılan -> HAYVAN lar ve EKİN ler HARAM dır ve PUT ların hizmetine ayrılan HAYVAN lara YÜK koymak da HARAM.! derler ve bazı HAYVAN ları keserken, ALLAH ın adını ANMAZ ve * ALLAH, böyle davranmamızı EMR etti.! diyerek YALAN uydurur ALLAH a İFTİRA ederler. Yakında ALLAH ONLARI CEZA landıracak. Ve ONLAR : * PUT lara ayrılan bu HAYVAN ların KARNI ındaki YAVRU lar yalnız ERKEK lerimize HELÂL, KADIN larımıza HARAM dır. Eğer ÖLÜ olarak doğarsa -> O zaman erkek ve kadın da ORTAK olur.! derler. ALLAH -> bu İFTİRA ların CEZA sını elbette verecektir. Şüphe yok ki ALLAH-> HİKMET sahibidir ve her şeyi bilmektedir. 6/140. Muhakkak ki AKILSIZ hareket ederek-> ÇOCUK larını ÖLDÜREN ler Ve ALLAH ın KENDİ lerine verdiği RIZIK ları da ALLAH a haksız yere İFTİRA ederek, HARAM sayanlar > ZARARA UĞRAMIŞ lardır. İşte ONLAR, doğru yolu bulamamışlar ve SAPIPMIŞ OLAN lardır. NOT ; PUT lara tapan ARAP lar yukarıda açıklanan SAPIK işleri İCAT etmiş, haddi aşıp kendi KIZ ÇOCUK larını bile DİRİ-DİRİ TOPRAĞA GÖMMÜŞ ler.! ve Bu işin-> ALLAH ın EMRİ. Olduğu da söyleyerek -> ALLAH a İFTİRA edilmiş.

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25

Gizlemek. أ Helak etmek, yok etmek أ. Affetmek. Açıklamak. ا ر اد Sahip olmak, malik olmak. Đstemek,irade etmek. Seçme Metnler 25 136. Ey iman edenler, Allah'a, elçisine, elçisine indirdiği kitaba ve bundan önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve ahiret gününü inkar ederse, uzak bir sapıklıkla

Detaylı

6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet...

6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet... 147 6 EN ÂM Sûresi ; 165 âyet... EN ÂM = KURBAN lık HAYVAN lar, SIĞIR ve DAVAR anlamında. Kurbanlık hayvanlardan bahsediliyor. DEVE + MANDA + İNEK + ÖKÜZ gurubu olan büyük baş hayvanlara SIĞIR deniyor.

Detaylı

KUR'ANDAN DUALAR. "Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru." ( Bakara- 201 )

KUR'ANDAN DUALAR. Ey Rabbimiz, Bize dünyada bir iyilik, ahrette bir iyilik ver. Bizi ateş azabından koru. ( Bakara- 201 ) KUR'ANDAN DUALAR "Ey Rabbimiz Bizi sana teslim olanlardan kıl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çıkar, bize ibadet yerlerimizi göster, tövbemizi kabul et zira tövbeleri kabul eden, çok merhametli

Detaylı

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla

TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN. Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla TAKVA AYI RAMAZAN TAKVA AYI RAMAZAN Rahman ve Rahim Allah ın Adıyla (Farz kılınan oruç) sayılı günlerdir. Sizden kim, (o günlerde) hasta veya seferde ise o, (tutamadığı) günler sayısınca başka günlerde

Detaylı

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım.

5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu aleyhi ve sellem) ümmetiyim. 6 Müslüman mısın? Elhamdülillah, Müslümanım. TEMEL DİNİ BİLGİLER 1 Rabbin kim? Rabbim Allah. 2 Dinin ne? Dinim İslam. 3 Kitabın ne? Kitabım Kur ân-ı Kerim. 4 Kimin kulusun? Allah ın kuluyum. 5 Kimin ümmetisin? Hazreti Muhammed Mustafa nın (sallallahu

Detaylı

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI) 50-KAF SURESİ Mekke'de inmiştir. 45 (kırkbeş) âyettir. "Kaf" harfi ile başladığı için bu adı almıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla. 1.

Detaylı

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır.

Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. BÜYÜKLERİN HİKMETLİDEN SÖZLERİ Buyruldu ki; Aklın kemali Allah u Teâlâ nın rızasına tabi olmak ve gazabından sakınmakladır. Buyruldu ki; Faziletli kimseler için (hiçbir yer) gurbet sayılmaz. Cahilin ise

Detaylı

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar

1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar 1. İnanç, 2. İbadet, 3. Ahlak, 4. Kıssalar İÇİNDEKİLER KUR AN NEDİR? KUR AN-IN AMACI? İNANÇ NEDİR İBADET NEDİR AHLAK NEDİR KISSALAR AYETLER KUR AN NEDİR? Kur an-ı Hakîm, alemlerin Rabbi olan Allah ın kelamıdır.

Detaylı

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir?

Rahmân ve Rahîm Ne Demektir? Besmele Kitapcığı Besmelenin Anlamı Besmele, bütün varlıkların hal diliyle ve iradeli varlık olan insanın lisanıyla ve haliyle meşru olan her işine Allah ın ismiyle başlamasıdır. En önemli dua ve zikirlerdendir.

Detaylı

HAC SURESİ İniş Sırası: 103 Mushaf Sırası: 22 Medeni Sure 78 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

HAC SURESİ İniş Sırası: 103 Mushaf Sırası: 22 Medeni Sure 78 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla HAC SURESİ İniş Sırası: 103 Mushaf Sırası: 22 Medeni Sure 78 Ayettir 8. İnsanlardan öylesi de vardır ki, Allah hakkında tartışır; ne bir ilmi, ne bir yol göstericisi, ne de aydınlatıcı bir kitabı olmadan!..

Detaylı

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55

ÖNCESİNDE BİZ SORDUK Editör Yayınevi LGS Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Yeni Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 Tarz Sorular Nasıl Çözülür? s. 55 8 Ey insanlar! Rabbiniz birdir, atanız (Âdem) da birdir. Hepiniz Âdem densiniz, Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah katında en değerli olanınız, O na karşı gelmekten

Detaylı

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı.

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Yuhanna 1:1 Yaşam O ndaydı ve yaşam insanların ışığıydı. Yuhanna 1:4 1 İsa şöyle dedi: Ben dünyanın ışığıyım. Benim ardımdan gelen, asla

Detaylı

Dua ve Sûre Kitapçığı

Dua ve Sûre Kitapçığı Dua ve Sûre Kitapçığı Hazırlayan: Melike MÜFTÜOĞLU instagram.com/oyunveetlinliklerledinogretimi SÜBHANEKE DUASI Allah ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Konu Anlatımı MELEKLER Hazırlayan Memduh ÇELMELİ Varlıklar Âlemi Evrende bulunan varlıklar yalnızca duyularımızla algılayabildiklerimizden ibaret değildir. Âlemde görünen ve görünmeyen sayısız varlık bulunmaktadır.

Detaylı

Kur ân da Dua Ayetleri

Kur ân da Dua Ayetleri Kur ân da Dua Ayetleri (1) Bizi doğru yola ilet; Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, Gazaba uğrayanların ve sapmışlarınkine değil. (Fatiha Suresi 6-7) (2) (Musa) Cahillerden olmaktan Allah a sığınırım

Detaylı

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler

İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler İnsanı Diğer Canlılardan Ayıran Özellikler Hani, Rabbin meleklere, Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım demişti. Onlar, Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamd

Detaylı

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir;

TİN SURESİ. Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ TİN SURESİ. 3 Bu güvenli belde şahittir; Rahman ve Rahim Olan Allah ın Adıyla 3 Bu güvenli belde şahittir; 1 4 1 İNCİR AĞACI ve zeytin (diyarı) şahittir! 4 Doğrusu Biz insanı en güzel kıvamda yaratmış, 2 İncir ile Hz Nuh un tufan bölgesi olan

Detaylı

Veda Hutbesi. "Ey insanlar! " Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım.

Veda Hutbesi. Ey insanlar!  Sözümü iyi dinleyiniz! Biliyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada bir daha buluşamayacağım. Veda Hutbesi Peygamberimiz Vedâ Hutbesinde buyurdular ki: Hamd, Allahü Teâlâya mahsûstur. O'na hamd eder, O'ndan yarlığanmak diler ve O'na tövbe ederiz. Nefislerimizin şerlerinden ve amellerimizin günahlarından

Detaylı

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ

ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ ALLAH TEÂLÂ'NIN ARŞA İSTİVÂ ETMESİ استواء االله عرشه ] تر [ Türkçe Turkish Abdurrahman el-berrâk Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 00-43 استواء االله عرشه» باللغة ال ية «عبد الر ن ال اك

Detaylı

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ

5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ 5. SINIF DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ Allah İnancı Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Allah Vardır ve Birdir Evrendeki mükemmel düzen ile Allahın (c.c.) varlığı ve birliği

Detaylı

PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ 7. 10. Ey Resûl! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan O nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır. Doğrusu Allah, kâfirler

Detaylı

Ali imran 139. Gevşemeyin, hüzünlenmeyin! Eğer (gerçekten) iman etmiş kimseler iseniz, üstün olan sizlersiniz.

Ali imran 139. Gevşemeyin, hüzünlenmeyin! Eğer (gerçekten) iman etmiş kimseler iseniz, üstün olan sizlersiniz. Ali imran 139. Gevşemeyin, hüzünlenmeyin! Eğer (gerçekten) iman etmiş kimseler iseniz, üstün olan sizlersiniz. 122.EY İSRAİLOĞULLARI! Size lütfettiğim o nimetleri hatırlayın (bir zamanlar) sizin diğer

Detaylı

Hz. Peygamber'in ilk muhatapları olan Mekkelilerle mücadelesini anlatan Kur'ân'da tam

Hz. Peygamber'in ilk muhatapları olan Mekkelilerle mücadelesini anlatan Kur'ân'da tam 2. Ders İLK MUHATAPLAR NEDEN KUR'ÂN'A İMAN ETMEDİLER? Sahâbe demek ne demektir? 1. Beşeriyetlerin İzharı 2. Zaafiyetlerin Islahı 3. Kabiliyetlerin İnşası 4. Mesuliyetlerin İdraki 5. Rehberiyetlerin İhyası

Detaylı

ANKEBUT SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

ANKEBUT SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla ANKEBUT SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla 1. Elif, Lam, Mim. 2. Mü minler; sadece İmân ettik demeleriyle bırakılacaklarını, imtihan edilmeyeceklerini mi sandılar? 3. Şüphesiz

Detaylı

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI

TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI TÂĞUT KELİMESİNİN ANLAMI ] ريك Turkish [ Türkçe Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ali Rıza Şahin 20-432 ع لكمة الطاغوت» باللغة الت ية «مد صالح املنجد رمجة: ممد مسلم شاه مراجعة:

Detaylı

Mekki ve Medeni Ayetler arasindaki fark...

Mekki ve Medeni Ayetler arasindaki fark... Mekki ve Medeni Ayetler arasindaki fark... Icerik Kur andan önce Mekkenin durumu Ilk Vahiy Allah i tanidigimiz ayetler Medinede durum Toplumsal degisim Kur an dan önce Mekkenin durumu Bu döneme Cahiliyye

Detaylı

+ Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4.

+ Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4. KUR AN VE HADİSLERE GÖRE BÜYÜK GÜNAHLAR Yüce Rabbimiz Kur an-ı Kerimde şöyle buyuruyor: + Eğer size yasaklanan (günah)ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir

Detaylı

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet.

Yine onlar, sana indirilene ve senden önce indirilene iman ederler; ahiret gününe de kesin olarak inanırlar. Bakara suresi, 4. ayet. BULUŞ YOLUYLA ÖĞRENME ETKİNLİK Ders: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ Sınıf: 9.Sınıf Ünite: İslam da İman Esasları Konu: Kitaplara İman Etkinliğin adı: İlahi Mesaj Süre: 40 dak + 40 dak Yine onlar, sana indirilene

Detaylı

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205)

Sabah akşam tevâzu içinde yalvararak, ürpererek ve sesini yükseltmeden Rabbini an. Sakın gâfillerden olma! (A râf sûresi,7/205) Zikir, hatırlayıp yâd etmek demektir. İbâdet olan zikir de Yüce Allah ı çok hatırlamaktan ibârettir. Kul, Rabbini diliyle, kalbiyle ve bedeniyle hatırlar ve zikreder. Diliyle Kur ân-ı Kerim okur, duâ eder,

Detaylı

Sonra onların ardından bir başka kavim (insan kuşağı) yaratıp inşa ettik. 1

Sonra onların ardından bir başka kavim (insan kuşağı) yaratıp inşa ettik. 1 2.2. Hz. Hud (a.s) Kur an Kıssaları Ali BULAÇ ın mealinden Tayfun NASUHBEYOĞLU tarafından derlenmiştir. Giriş Sonra onların ardından bir başka kavim (insan kuşağı) yaratıp inşa ettik. 1 Ad ın kardeşini

Detaylı

ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir. Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla ARAF SURESİ İniş Sırası: 39 Mushaf Sırası: 7 Mekki Sure 206 Ayettir 187.SANA kıyamet saatini soruyorlar; Gelip çatması ne zamandır? diye. De ki: Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır. Onu vaktinde oluşturacak

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com KURBAN İBADETİ Memduh ÇELMELİ KURBAN: AYET ve HADİSLER Biz, her ümmet için Allah ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerlerine onun adını anarak kurban kesmeyi meşru kıldık. İlahınız,

Detaylı

Topluluk Zorlukla Kar ıla ıyor

Topluluk Zorlukla Kar ıla ıyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Topluluk Zorlukla Kar ıla ıyor Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 56.si www.m1914.org

Detaylı

Azrail in Bir Adama Bakması

Azrail in Bir Adama Bakması Mevlâna (1207 1273) Güçlü bir bellek, çağrışım yeteneği, üretkenlik, olağanüstü görüş ve anlatım gücü, derin duygusallık ve hüzün, her yönüyle İslam kültürüne hâkimiyet... İşte Mevlâna deyince akla gelen

Detaylı

Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ

İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ İLAHİ KİTAPLARA İNANÇ Memduh ÇELMELİ İLÂH İlâh: Tapılmaya lâyık görülen yüce varlık. «Lâ ilahe illallah Allah tan başka ilah yoktur.» İlâhî: Allah a ait. Allah a özgü. Allah ile ilgili. ilahi KİTAP VAHİY

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-4

Tövbe ve Af Dileme-4 Tövbe ve Af Dileme-4 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Yuhanna 15:9 Baba'nın beni sevdiği gibi, ben de sizi sevdim. Benim sevgimde kalın. Yesaya 43:1 Ey Yakup soyu, seni yaratan, Ey İsrail, sana biçim veren

Detaylı

EN AM SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

EN AM SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla EN AM SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla 1. Hamd; gökleri ve yeri yaratan, karanlık ve aydınlığı vareden Allah ın hakkıdır. Böyle iken, inkâr edenler, hâlâ Rablerine bir takım

Detaylı

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır.

Hz. Adem den Hz. Muhammed (s.a.v.)e güzel ahlakı insanda tesis etmek için gönderilen dinin adı İslam dır. Necip Fazık Kısakürek in gençliğe hitabındaki aynı manadır yazımın başlığında ki kim var? 'Kim var? ' diye seslenilince, sağına ve soluna bakmadan fert fert 'ben varım! ' cevabını verici, her ferdi 'benim

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

Yeşaya Geleceği Görüyor

Yeşaya Geleceği Görüyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yeşaya Geleceği Görüyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE)

7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) 7.SINIF SEÇMELİ KUR AN-I KERİM DERSİ ETKİNLİK (ÇALIŞMA) KÂĞITLARI (1.ÜNİTE) ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI: SINIFI: NO: 1 1. ETKİNLİK: BOŞLUK DOLDURMA ETKİNLİĞİ AYET-İ KERİME SÜNNET KISSA CENNET TEŞVİK HAFIZ 6236

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com amaz dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com amaz Memduh ÇELMELİ NAMAZ: AYET ve HADİSLER «Namazı kılın; zekâtı verin ve Allah a sımsıkı sarılın...» (Hac, 78) Namazı kılın; zekâtı verin; Peygamber e itaat edin ki merhamet göresiniz. (Nûr, 56) «Muhakkak

Detaylı

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi;

Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; Mirza Tahir Ahmed Hazretleri Cuma Hutbesinde, duanın aşağıdaki bahsedilen durumda şartsız olarak kabul edileceğini söyledi; 1) Güçlük içinde ve çok zor durumda olan insanın, 2) Savaş altındaki insanın

Detaylı

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır.

Allah Kuran-ı Kerim'de bildirmiştir ki, O kadın ve erkeği eşit varlıklar olarak yaratmıştır. İslam a göre kadınlar erkeklerden daha değersiz kabul edilmez. Kadınlar ve erkekler benzer haklara sahiptirler ve doğrusu bazı hususlarda kadınlar, erkeklerin sahip olmadığı bazı belirli ayrıcalıklara

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı

YUNUS SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla

YUNUS SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla YUNUS SÛRESİ Bismillâhirrahmânirrahîm Rahmân ve Rahîm Allah ın adıyla 1. Elif, Lâm, Ra. Bunlar, hikmet dolu Kur an ın âyetleridir. 2. İnsanları uyar ve iman edenleri Rableri katında yüce bir makamla müjdele

Detaylı

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek

Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 1.VE EN YÜCESİ: Allah a Allah (ilah,en mükemmel, en üstün,en yüce varlık) olduğu için ibadet etmek 2.SEVİYE: Allah ın rızasını ve sevgisi kazanmak için 3.SEVİYE: Allah ın verdiği nimetlere(yaşam-akıl-yiyecekler

Detaylı

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL:

Kültürümüzden Dua Örnekleri. Güzel İş ve Davranış: Salih Amel. İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir. Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 URL: Hazırlayan: Mehmet Fatih Bütün URL: Kültürümüzden Dua Örnekleri Güzel İş ve Davranış: Salih Amel İbadetler Davranışlarımızı Güzelleştirir Rabbena Duaları ve Anlamları BÖLÜM: 3 Kültürümüzde birçok dua örneği

Detaylı

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar

Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar Muhammed Aleyhisselam ın Dilinden Dualar yusufisik1@hotmail.de K ur ân-ı Kerim deki dua ayetleri gibi Peygamberimizin duaları da Arapça aslından okunursa daha iyidir. Ancak, tercümeleri de dua olarak okunabilir.

Detaylı

Ruhsal Savaş Duaları Tanrı nın Sağladığı Silahlar ve İman Kalkanı (Efesliler 6:10 Rab'de, O'nun üstün gücüyle güçlenin.)

Ruhsal Savaş Duaları Tanrı nın Sağladığı Silahlar ve İman Kalkanı (Efesliler 6:10 Rab'de, O'nun üstün gücüyle güçlenin.) İşaya 40:31 RAB'be umut bağlayanlarsa taze güce kavuşur, Kanat açıp yükselirler kartallar gibi. Koşar ama zayıf düşmez, Yürür ama yorulmazlar. Göklerdeki Babamız, Mesih te sergilediğin üstün güce göre,

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir?

1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri değildir? DİN KÜLTÜRÜ 6. SINIF 1. ÜNİTE TEST 1 1- Aşağıdakilerden hangisi suhuf gönderilen peygamberlerden biri a)hz. İbrahim b)hz. Yunus c)hz. Şit d)hz. Adem 2- Varlıklar hakkında düşünerek Allah ın varlığına ve

Detaylı

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır.

Senin için gelmesi mukadder olan şeylere hırs göstermen yersizdir. Senin için olmayan, başkasının hakkı olan şeylere, hasret çekmen yakışıksızdır. Ciddi olarak Allah a isyan etmekten kaçın. O nun rahmet kapısına devam et. Bütün gücünü ve kuvvetini Allah için harca. Taatında sarfet. Yalvar, ihtiyaçlarını O na arz et. Başını önüne eğ, kork, Hak kın

Detaylı

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler

3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler 3. ÜNİTE: EN GÜZEL ÖRNEK HZ. MUHAMMED İN İBADETLERİ 3. Farz Dışında Yaptığı İbadetler KAZANIMLARIMIZ O Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in: O 1. Öncelikle bir kul olarak davrandığını kavrar.

Detaylı

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır:

1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1 Ahlâk nedir? Ahlâk; insanın ruhuna ve kişiliğine yerleşen alışkanlıklardır. İki kısma ayrılır: 1. Güzel ahlâk 2. Kötü ahlâk 2 Güzel ahlâk neye denir? Allah ın ve Resulü nün emir ve tavsiye ettiği, diğer

Detaylı

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü

İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016. Hazırlayan: Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü İLİ : GENEL TARİH : 29.01.2016 EN GÜZEL İSİMLER O NUNDUR Aziz Müminler! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah tır. Güzel isimler O nundur.

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

"Satmam" demiş ihtiyar köylü, "bu, benim için bir at değil, bir dost."

Satmam demiş ihtiyar köylü, bu, benim için bir at değil, bir dost. Günün Öyküsü: Talih mi Talihsizlik mi? Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir adam yaşıyormuş. Çok fakirmiş. Ama çok güzel beyaz bir atı varmış. Kral bu ata göz koymuş. Bir zamanlar köyün birinde yaşlı bir

Detaylı

Okul Başarısı Anne Babalardan Dualar İster (2) Perşembe, 06 Aralık :11. Dualar Beddualar

Okul Başarısı Anne Babalardan Dualar İster (2) Perşembe, 06 Aralık :11. Dualar Beddualar Dualar Beddualar Çocuklara gösterilen sevgi, dua ile birlikte beden diliyle de gösterilmesi onların okul başarısını artıracaktır. Çocuklar okula giderken sarılarak ve dua ile yollanmalıdır. Bu, çocukların

Detaylı

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI

TEOG 2. MERKEZİ ORTAK SINAVLAR DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ DERSİ BENZER SORULARI TEOG SINAV SORUSU-1 1. Bir genç, ihtiyar bir kimseye yaşı sebebiyle ikramda bulunursa Allah yaşlılığında ona ikram edecek kimseleri mutlaka takdir eder. Bu hadiste verilen mesaj aşağıdaki ayetlerin hangisinde

Detaylı

Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir.

Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir. AHMAK DOST Sadîk-i Ahmak yani ahmak dost şiddetli düşmandan,din düşmanından daha fazla verir. İyilik zannıyla topluma,tüm değerlere,insanlığa karşı kötülük işlemektedir. İbrahim Peygamberden yana olduğunu

Detaylı

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım.

Peki, bu bayramın bizlere nasıl hediye edildiğini biliyor musunuz? Dilerseniz bu kıssayı hep birlikte hatırlayalım. Bayramınız Mübarek Olsun Görülür sevgi seli, kokar bahçenin gülü, Bayram günü gelince öpülür büyüklerin eli. Sevgili arkadaşlar kurban bayramı yaklaştı hepimizi tatlı bir heyecan sardı. Şimdiden bayramlıklarımız

Detaylı

Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar

Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar Kur an-ı Kerim deki Temel Emirler ve Yasaklar Emirler Allah a iman edin (Al-i İmran [3] 193), O na hiçbir şeyi ortak koşmayın (Nisa [4] 36). Yalnızca O na kulluk edin (Fatiha [1] 5). Allah ı çok anın ve

Detaylı

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller

M. Sinan Adalı. Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller yayın no: 117 PEYGAMBERİMİZİN DİLİNDEN HİKMETLİ ÖYKÜLER Eski zamanlarda yaşamış peygamberlerin ve ümmetlerinin başlarından geçen ibretli öyküler, hikmetli meseller Genel yayın yönetmeni: Ergün Ür Yayınevi

Detaylı

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI

HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ 1 KİTAB VE SÜNNETE DAVET YAYINLARI 1435 HÜCCETİN İKAMESİ VE ANLAŞILMASI ŞEYH MUHAMMED NASIRUDDİN EL-ELBANİ irtibat kitabvesunnet@gmail.com

Detaylı

Muhammed Salih el-muneccid

Muhammed Salih el-muneccid KABİRDEKİ HAYATIN TABİATI NASILDIR? [ Türkçe ] طبيعة الحياة في القبر [باللغة التركية [ Muhammed Salih el-muneccid محمد بن صالح المنجد Terceme eden : Muhammed Şahin ترجمة: محمد بن مسلم شاهين Tetkik eden

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Varlıklar Âlemi Meleklere İman Meleklerin

Detaylı

Eğer bir tane bile [iyi iş] gösterebilseydik, tek bir günahımızı bile hatırlaması Tanrı nın o işi reddetmesi için yeterliydi. Eğer Kurtarıcımızın acı

Eğer bir tane bile [iyi iş] gösterebilseydik, tek bir günahımızı bile hatırlaması Tanrı nın o işi reddetmesi için yeterliydi. Eğer Kurtarıcımızın acı Kutsal Olmak - 3. Belçika İnanç Açıklaması 24 Kutsal Ruh un Tanrı Sözü ile birlikte çalışmasıyla doğan gerçek imanın insana yeniden doğuş verdiğine ve yeni bir yaşam sürmek üzere onu yeni bir insan yaparak

Detaylı

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir?

Kurban Nedir Ve Niçin Kesilir? Kurban sözlükte yaklaşmak, yakınlaşmak gibi anlamlara gelmektedir. Kurban, Allah a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belirli bir zamanda uygun nitelikteki bir hayvanı kesmektir. Kesilen

Detaylı

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI

6. SINIF DERS: DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÜNİTE:1 KONU: DEĞERLENDİRME SORU VE CEVAPLARI 1- Soru: Allah ın insanlar arasından seçip vahiy indirdiği kişiye ne ad verilir? Cevap: Peygamber/Resul/Nebi denir. 2- Soru: Kuran da peygamber hangi kelimelerle ifade edilmektedir? Cevap: Resul ve nebi

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Kavramlar. 1.Mü min. 2. Kafirler. 3.Münafiklar. 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri

Kavramlar. 1.Mü min. 2. Kafirler. 3.Münafiklar. 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri KAVRAMLAR Kavramlar 1.Mü min 1.1 Kur anda Mü min ile ilgili Ayetler 1.2 Kur anda Mü min görevleri ve özellikleri 2. Kafirler 2.1 Kur anda Kafirler ile ilgili Ayetler 2.2 Kur anda Kafirlerin Özellikleri

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s)

BEYANAT. Ahmed el Hasan (a.s) Ahmed el Hasan (a.s) 1 Rahman ve Rahim olan Allahın Adıyla. Hamd Alemlerin Rabbi Allahadır. Allahın selamı Muhammed ve Al-i Muhammedin, İmamlar ve Mehdilerin üzerine olsun. Dünyanın Doğusundaki ve Batısındaki

Detaylı

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet...

Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... Nefsin iki hali vardır. Üçüncüsü yoktur. Biri bela diğeri afiyet... İnsanlar, başlarına bir bela geldiği zaman bağırır, çağırır, Allah ı şikayet eder. Allah a darılır. Her şeye itiraz eder. Hak kı töhmet

Detaylı

Gidyon un Küçük Ordusu

Gidyon un Küçük Ordusu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Gidyon un Küçük Ordusu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

+ Eğer size yasaklanan günah ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4.

+ Eğer size yasaklanan günah ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir yere koyarız.(4. KUR AN VE HADİSLERE GÖRE BÜYÜK GÜNAHLAR Yüce Rabbimiz Kur an-ı Kerimde şöyle buyuruyor: + Eğer size yasaklanan günah ların büyüklerinden kaçınırsanız, sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi güzel bir

Detaylı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-8

Tövbe ve Af Dileme-8 Tövbe ve Af Dileme-8 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI. 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım.

1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI. 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım. SÛRELERİMİZİ tefekkürle ÖĞRENİYORUZ 1. EÛZÜ ÖĞRENELİM ANLAMI 1. Kovulmuş Şeytan dan Allah a sığınırım. Benim adım Eûzü. İsmimin anlamı Sığınırım, yardım isterim. Bir tehlike ile karşılaştığınızda güvenilir

Detaylı

OKUNMAMIŞ ÜÇ MESAJINIZ VAR

OKUNMAMIŞ ÜÇ MESAJINIZ VAR RABBİMİZDEN ÇAĞRI Ey iman edenler! (Peygamber,) sizi hayat verecek şeylere çağırdığı zaman, Allah a ve Resûlü ne uyun. Bilin ki Allah, kişi ile kalbi arasına girer (sözünüzle niyetinizin aynı olup olmadığını

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti

Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Resulullah ın Hz. Ali ye Vasiyyeti Hz. Ali (kv) bildiriyor: Resulullah (sav) bir gün beni huzuruna çağırdı: "Ya Ali! Senin bana yakınlığın, Harun Peygamberin Musa Aleyhisselama olan yakınlığı gibidir.

Detaylı

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC

HADDİNİ BİLMEMEK YA DA İSTİDRAC Niyeti temiz olan ve haddini bilen bir Müslüman, başarıya, nîmete karşı şükrünü edâ edemez ise, Allah (CC) o kişiyi bir mahrûmiyete, bir sıkıntıya mâruz bırakır. Meselâ, dikkat ediniz, bir başarıya imzâ

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Kur ân ın Ticârî Yol Haritası Cuma, 06 Ekim :47

Kur ân ın Ticârî Yol Haritası Cuma, 06 Ekim :47 Kimi beşerî sistemler malı kişinin tekeline vermiş, mal kişinindir, istediği gibi kazanır ve istediği gibi harcar demiştir. Kimisi de mal devletindir, kişiler devlet için kazanır ve devlet için harcarlar

Detaylı

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ

DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ DOMUZ ETİNİN HARAM KILINMASININ HİKMETİ حكمة ريم م ا ير ] تر [ Türkçe Turkish Muhammed Salih el-muneccid Terceme : Muhammed Şahin Tetkik : Ümmü Nebil 2009-1430 1 حكمة ريم م ا ير» باللغة ال ية «مد صالح

Detaylı

Dua edelim: I.Korintliler 1:30, Efesliler 2:10

Dua edelim: I.Korintliler 1:30, Efesliler 2:10 Kutsal Olmak - 18. Kutsallığı nasıl tanımlarsınız? Tanrı lütfunun bir kişide çalışması; Mesih in bir kişide şekillenmesi; Mesih in çarmıh ölümü ve dirilişinin bir kişide işlemesi; Tanrı nın benzerliğinde

Detaylı

Yani küfredenler ister Ehli Kitaptan olmuş olsunlar ister müşriklerden; kendilerine beyyine gelene kadar küfürlerinden ayrılamazlardı.

Yani küfredenler ister Ehli Kitaptan olmuş olsunlar ister müşriklerden; kendilerine beyyine gelene kadar küfürlerinden ayrılamazlardı. Allahü Teala (c.c.) şöyle buyuruyor; [1] Yani küfredenler ister Ehli Kitaptan olmuş olsunlar ister müşriklerden; kendilerine beyyine gelene kadar küfürlerinden ayrılamazlardı. Bu ayette beyan edilen ve

Detaylı

Dua Dua, insan ile Allah arasında iletişim kurma yollarından biridir. İnsan, dua ederken Allah ın kendisini işittiğinin bilincindedir. İnsan dua ile dileklerini aracısız olarak Allah a iletmekte ondan

Detaylı

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim.

Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel minna inneke entessemiul alim. DUA Eudhu Billahi Minessaytanirracim. Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdulillahi Rabil-alemin Wessalatu wesselamu ala Rasuluna Muhammedin we ala alihi we sahbihi ecmain. Allahumme Rabbena ya Rabbena takabbel

Detaylı

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com

dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ dinkulturuahlakbilgisi.com Memduh ÇELMELİ ZEKAT SADAKA: AYET-İ KERİMELER «Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.» (Bakara,

Detaylı