KUTSAL CUMARTESİ AYİNİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KUTSAL CUMARTESİ AYİNİ"

Transkript

1 KUTSAL CUMARTESİ AYİNİ Paskalya Arifesi Rahip şu sözlerle veya başka bir şekilde cemaati selamlar ve ayinin manasını açıklar: Rabbimiz Mesih İsa'nın ölümden hayata geçtiği bu kutsal gecede Kilise, evlatlarını bir araya gel-meye ve dua etmeye davet eder. Mesih İsa'nın sözlerini dinleyerek ve kutsal gizleri kutlayarak hep birlikte O'nun dirilişini anmaya geldik. Bizler de, O'nun, ölümü yenmek suretiyle kazandı-ğı zaferi paylaşmayı ve O'nunla birlikte ebedi-yen Allah'ın nurunda yaşamayı ümit etmekte-yiz. Rahip şu sözlerle yeni ateşi takdis eder: Rabbimiz Allah, dünyanın ışığı olan Oğlu'nun aracılığıyla insanları ilahi nuruna kavuşturdun. Gecenin karanlığında parlayan bu mumu takdis et. + Temiz kalple ebedi aydınlığın mutluluğuna kavuşabilmemiz için, bu Paskalya bayramını cennetin özlemiyle geçirmemize yardım et. Rahip Paskalya mumu üzerine bir haç çizer, haç üstüne ALFA harfini, haç altına OMEGA harfini ve haçın etrafına yılı yazar. Bunu yaparken şöyle der: 1. Mesih dün de vardı, bu gün de vardır. 2. O, her şeyin başlangıcı ve sonudur. 3. Alfa ve Omega. 4. Asırlar ve ebediyet O'na aittir. 5. Yücelik ve hükümdarlık, 6. Ezelden ebede kadar O'nundur. der: Rahip Paskalya mumu üzerine haç şeklinde beş parça günnük yapıştırır ve şöyle 1. Kutsal 2. ve şerefli yaraları sayesinde 3. Rabbimiz Mesih İsa 4. bizi kurtarsın 5. ve korusun. Rahip Paskalya mumunu yakarken şöye der: Şanla dirilmiş Mesih İsa'nın ışığı günah karan-lıklarını dağıtsın ve kalplerimizi aydınlatsın.

2 Kiliseye girerken üç kez şöyle der: R. Mesih'in Işığı! C. Allah'a şükredelim! Herkes kiliseye girdikten sonra, Paskalya mumu şamdana yerleştirilir ve tütsülenir; bundan sonra rahip veya diakos Paskalya övgüsünü okur. PASKALYA ÖVGÜSÜ Sevinçten çoşunuz, cennette ey Melekler! Siz de, tüm Azizler, sevinçten çoşunuz! Yüce Kralın za-ferini övünüz! ve cennet, ilahilerinizle çınlasın! Sen de sevin, ey yeryüzü, çünkü ilahi nurla parlayıp, ebedi Kralın yüceliğiyle aydınlandın. Ve her yeri kaplayan karanlıklardan kurtuldun. Sevgili annemiz Kilise! Sen de sevin! Bugün göz kamaştırıcı ışıklar içindesin ve kubben mümin-lerin alkış sesleriyle çınlıyor. Bu kutsal ışığın etrafında toplanmış olan sizin de, sevgili kardeşlerim, benimle birlikte, her şeye kadir Allah'ın merhametine sığınmanızı istiyorum. Beni, layık olmadığım halde, hizmetine çağıran yüce Allah, Paskalya şenliğini övebilmem için ilahi nuruyla kalbimi aydınlatsın. R. Rab sizinle olsun. C. Ve sizin ruhunuzla. R. Kalplerimizi Allah'a doğru yükseltelim. C. Kalplerimiz Rab iledir. R. Rabbimiz Allah'a şükredelim. C. Gerçekten, bu doğru ve gereklidir. R. Gerçekten, her şeye kadir, görünmeyen Pe-der yüce Allah'a ve O'nun biricik Oğlu Rabbimiz Mesih İsa'ya bütün yüreğimizle ve bütün ruhumuzla şükretmek doğru ve gereklidir. Çünkü Rabbimiz Mesih İsa, ebedi Pedere, Adem-'in işlediği günahın kefaretini bizim yerimize ödedi. Kutsal kanını dökerek ilk günahın lekesini sildi. İşte bu gün, gerçek kurbanın sunulduğu ve O'nun kanının, iman edenlere kurtuluş kapıla-rını açtığı Paskalya günüdür! Atalarımız olan İsrail oğullarını Mısır'dan kurtarıp Kızıl Deniz-'den geçirdiğin o Passah gecesidir! Alevden bir sütunun, günahların karanlıklarını dağıttığı gecedir! Bu gece, Mesih İsa'ya inananların kötülüklerden ve günahın karanlığından kurtulup Allah'ın lutfuna kavuştukları ve Azizlerin cemaatine katıl-dıkları kutsal gecedir. Bu gece, Mesih İsa'nın ölüm zincirlerini kopararak şanla dirildiği gecedir! Kurtulmayacak olsaydık, doğuşumuzun ne faydası olurdu? Ne tatlı bir şefkat gösterdin bize, Rabbim! Ne büyük bir sevgi besledin bize! Esirler olan bizi kurtarmak için, Oğlunu dünyaya gönder-mekten kaçınmadın! Böyle bir kurtuluş için, Adem'in günahı gerekliydi. Ne mutlu o günaha ki, bize böyle bir Kurtarıcı kazandırdı!

3 Ey mutlu gece! Yalnız sen, Mesih'in dirildiği anı, görebildin! Ey mutlu gece! Senin hakkında şöyle yazılmıştır: "Gece gün gibi parlayacak; gece beni mutlu kılan ışık olacaktır." Bu kutsal gece, suçları yok eder, hataları düzeltir, günah-karların yüreğine merhamet ve kederli olanlara neşe verir, kinleri dağıtır, barış ve dostluk sağlar, mağrurların yüreklerini yumuşatır. Pe-der Allah, lütfunla dolu bu gecede, bu mumdan yükselen ışığı bir adak olarak kabul et. Kilise, onu bizim ellerimizden sana sunar. Biz, Allah'ın yüceliğine yükselen bu ışığın ne belirttiğini biliyoruz: onun alevi ne kadar yayı-lırsa yayılsın, ışığı eksilmez. Bu gece, göğün ve yeryüzünün birleştiği, insanın Allah'a kavuştu-ğu gecedir! Bu nedenle, Rabbim, sana yalvarıyoruz: senin adına sunulan bu mum, gecenin karanlığını dağıtsın ve durmadan yansın. Onun ışığı sana hoş görünsün ve bu ışık gökteki yıldızlarla birlikte, sabah yıldızı çıkıncaya kadar parlasın. Daima parlayan bu ışık, dirilişiyle insanların üze-rine barış nurunu saçan Mesih'tir, O ki, seninle ve Kutsal Ruh'la birlikte şimdi ve ebediyen hük-meder. İKİNCİ BÖLÜM: OKUMALAR KUTSAL KİTABIN OKUNMASI R. Sevgili kardeşlerim, şimdi imanla Allahın sözlerini dinleyelim. Yüce Allah'ın, insanları na-sıl kendine benzer şekilde yarattığını, İsrail oğullarını nasıl kurtardığını ve nihayet kendi Oğlunu, Kurtarıcı olarak nasıl gönderdiğini dü-şünelim ve anlamaya çalışalım. Aynı zamanda, Mesih İsa, dirilişiyle başlatmış olduğu kurtulu-şumuzun eserini devam ettirsin ve tam olarak gerçekleştirsin diye, Allah'a dua edelim. 1. OKUMA İnsanın yaradılışı Başlangıçta, Allah yeri ve göğü yarattı. Allah de-di ki: "Bizim suretimize göre, bize benzer şekilde insanı yaratalım. O, denizin balıkları üzerinde, göğün kuşları üzerinde, evcil hayvanlar üzerin-de, yeryüzündeki tüm vahşi hayvanlar üzerin-de ve toprak üstünde sürünen tüm sürüngenler üzerinde egemen olsun. Allah, kendi suretine göre insanı yarattı, onları dişi ve erkek olarak yarattı. Allah, onları kutsadı ve onlara şöyle dedi: "Verimli olun, çoğalın, yeryüzünü doldurun ve ona egemen olun. Denizin balıkları üzerinde, göklerin kuşları üzerinde ve toprak üstünde sürünen, tüm hayvanlar üze-rinde egemen olun." Allah şöyle dedi: "İşte, yeryüzündeki tohum taşıyan her otu ve tohum taşıyan meyvesi olan her ağacı size veriyorum: onlar sizin besininiz o-lacaktır. Tüm vahşi hayvanlara, göğün tüm kuş-larına, kendisinde bir hayat soluğu olup, toprak üzerinde sürünen her şeye, bütün yeşil otları besin olarak veriyorum.

4 Allah böyle dedi ve böyle oldu. Allah, yapmış olduğu tüm şeyleri gördü:her şey çok güzeldi. Bir akşam oldu, bir sabah oldu. Bu, altıncı gündü. Böylece gökyüzü ve yeryüzü ve onların tüm temelleri tamamlanmış oldu. Allah yaptığı işten sonra, yedinci gün istirahat etti (Tekvin 1, , 2, 1-2). MEZMUR (104[103]1-2, 5-6,10,12,13f-14,24,35) Rabbim, gökler ve yeryüzü sevginle doludur! Yücelt Rabbi, ey ruhum! Ey Rab, Allah'ım, görkem ve parıltıyl a kuşanmış ışığa, bir mantoya olduğu gibi sarınmış olan sen, ne büyüksün! Kurdun, yeryüzünü temelleri üzerine, ebediyen sarsılmayacak şekilde. Bir giyisi gibi örttün onu okyanusla, Dağların üzerinde bile sular kalıyordu. Kaynaklar fışkırttın vadilerde, telaşla akar onlar dağlar arasında. Onların yanında oturur göğün kuşları, dallardan işitilir ötüşleri. Konutunun tepesinden sularsın dağları ve yeryüzü doyar, senin işlerinin meyvesiyle. Ot büyütürsün sürüler için, ve bitkiler, insanın kullanması için. Yapıtların ne çok, ne büyük, ey Rab! Yaptın hepsini yüce hikmetinle. Yeryüzü senin zenginliklerinle doludur. Yücelt Rabbi, ey ruhum! Övün Rabbi, hepiniz! DUA İnsanı yaratma harikasını gösteren ve daha da büyük bir harika olarak onu kurtaran yüce Allah, sana yalvarıyoruz: Kutsal Ruh'un kudretiyle, günaha karşı savaşabilmemiz ve böylece ebedi mutluluğa ulaşabilmemiz için bizlere yardım et. Rabbimiz Mesih İsa'nın adına sana yalvarıyoruz. C.Amin.

5 2. OKUMA Atamız İbrahim'in kurbanı Yüce Allah İbrahim'i denemek için O'na: "İbrahim!" diye seslendi. O da "İşte buradayım!" diye cevap verdi. O zaman, Allah şöyle dedi: "Oğlunu, sevgili ve biricik oğlun İshak'ı al ve Moriya ülkesine git. Orada, sana göstereceğim dağın tepesinde onu kurban et." Allah'ın göstermiş olduğu yere vardıkları zaman, İbrahim orada bir sunak kurdu ve odunları hazırladı. Oğlunu kurban etmek için, elini bıça-ğına uzattı. O sırada, Rabbin meleği gökten ona: "İbrahim! İbrahim!" diye seslendi. İbrahim: "İşte buradayım!" diye cevap verdi. Melek ona şöyle dedi: "Elini çocuğa uzatma ve ona dokunma, çünkü şimdi Allah'tan korktuğu-nu anladım. Oğlunu, biricik oğlunu benden esirgemedin." İbrahim gözlerini kaldırıp, arkasında boynuzları çalılara takılmış bir koç gördü. Gidip koçu aldı ve oğlunun yerine onu kurban etti. Rabbin meleği tekrar gökten İbrahim'e seslendi ve şöyle dedi: "Kendi adıma yemin ediyorum; bunu yaptığın ve biricik oğlunu esirgemediğin için, seni mutlu kılacağım ve neslini gökteki yıldızlar, deniz kıyısındaki kum tkum taneleri kadar çoğaltacağım. Neslin, düşmanlarının kalelerini zaptedecek. Sözümü dinlediğin için, yeryüzü-nün tüm ulusları senin neslinde kutsanacaktır". MEZMUR (16[15] ) Koru beni, Allah'ım, çünkü tek ümidim sensin! Ey Rab, sen mirasım ve bana düşen payımsın, kaderim senin elindedir. Rab her zaman gözlerimin önündedir, Hiç sarsılmam, o benim sağımda oldukça. Bu nedenle yüreğim neşeyle dolu ve ruhum sevinçten coşuyor. Bedenim de güven içindedir. Çünkü sen ruhumu ölüler ülkesinde bırakmazsın. Seni seven kulunun çürümesine izin vermezsin. Yaşam yollarını bana gösterirsin; tam mutluluk senin huzurunda, ebedi neşe senin yanındadır.

6 DUA Sonsuz sevginle insanları kendi evlatların gibi kabul ederek iman edenlerin sayısını artıran, İb-rahim'e vaadettiğin gibi, Oğlunun dirilişiyle onu tüm iman edenlerin babası yapan yüce Allah, kavminin senin çağrına sadık kalmasını sağla. Rabbimiz Mesih İsa'nın adına sana yalvarı-yoruz. 3. OKUMA İsrail oğullarının Kızıldenizi geçmesi İsrail oğulları, Mısırlıların arkalarında yürü-düklerini görünce çok korktular. Rab Musa'ya şöyle dedi: "Niçin bana sesleniyorsun? İsrail oğullarına söyle: yollarına devam etsinler. Sen, değneğini kaldır, elini denizin üzerine uzat ve onu ikiye ayır. İsrail oğulları ayakları ıslanma-dan denizin içinden geçsinler. Ben ise, Mısırlıla-rın yüreğini katılaştıracağım. İsrail oğullarının peşinden koşup denize girecekler. Arabaları ve atlarıyla birlikte Firavun'u ve ordusunu yene-ceğim ve bu zaferle kudretim gösterilecektir. Fi-ravun'a ve onun savaşçılarına karşı zafer kazanıp yüceliğim belirdiği zaman, Mısırlılar bile-cekler ki, Rab Benim."İsrail ordusunun önünde yürüyen Allah'ın meleği yerini değiştirdi ve arkalarında yürüdü. Bulut sütunu da yer değiş-tirip önden arkaya geçti ve böylece Mısır ordusuyla İsrail ordusu arasına girdi. Bulut bir tarafı kararttı, bir tarafı aydınlattı. Bu nedenle bütün gece birbirlerine yaklaşamadılar. Musa denizin üzerine elini uzattı ve Rab bütün gece doğudan gelen kuvvetli bir rüzgarı denizin üzerine estirdi. O anda sular yarıldı ve deniz kurudu. İsrail oğulları ayakları ıslanmadan denizin ortasından geçtiler. Sağda ve solda sular duvar gibi duruyordu. Mısırlılar onların arkasından denize girdiler. Sabahın ilk saatlerinde, Rab, ateş ve bulut sütunundan Mısır ordusuna baktı ve onu altüst etti. Arabaların tekerleklerini bozdu, öyle ki, onları güçlükle sürdüler. Bu durum kar-şısında Mısırlılar: "İsraillilerden kaçalım, çünkü Allah onların yanında bize karşı savaşıyor!" di-ye bağırmaya başladılar. Rab Musa'ya şöyle dedi:"elini denizin üzerine uzat. Sular Mısırlıların, arabalarının ve savaş-çılarının üzerine gelsin!". Musa elini denizin üze-rine uzattı ve sabaha karşı deniz eski yerine geldi. Mısırlılar kaçmak isterken, sularla karşı-laştılar. Rab onları suların altında bıraktı. Su es-ki akışına dönüp arabaları ve savaşçıları, İsrail-'in arkasından denize giren bütün Firavun ordusunu örttü. Tek bir asker bile kalmadı. İsrail oğulları ise, sağda ve solda duvar gibi duran suların ortasından ayakları ıslanmadan geçmiştir-ler. O gün Rab, İsrail halkını Mısırlıların elinden kurtardı ve İsrail oğulları Mısırlıların cesetlerini deniz kenarında gördüler. Bütün halk, Rabbin ne büyük bir kudretle Mısırlılara karşı savaştığını görüp Rab'den korktu, Rabbe inandı ve kulu Musa'ya güvendi. O zaman Musa ve İsrail oğul-ları Rabbe şükrederek şu ilahiyi okudular:

7 İLAHİ (Tevrat - Çıkış 14[13] , 1-18). Rabbi övelim, O'nun zaferi büyüktür! Rabbi öveceğim, çünkü yücedir ve şanla doludur. Atları ve savaşçıları denize attı. Rab, benim gücüm ve övgülerimin konusudur. Beni kurtaran O'dur. O, benim Allah'ımdır; onu yücelteceğim. O, benim babamın Allah'ıdır; onu öveceğim. Rab, bir savaşçıdır. O'nun adı, Rab'dir. Firavun'un arabalarını ve ordusunu denize döktü. Onun seçkin savaşçıları Kızıldeniz'e gömüldü. Dalgalar onları örttü: Bir taş gibi, suların dibine indiler. İlahlar arasında senin gibi biri var mı, ey Rab? Senin gibi kudsiyetle dolu övgülere layık, harikalar yaratan biri var mı? DUA Rabbim, İsrail halkını getirip mirasın olan dağın üzerine yerleştireceksin. Orada, kendin oturup ebediyen hüküm süreceksin. Allah'ım, eskiden yapmış olduğun harikaları yeniden görüyoruz: eskiden tek bir kavmi Mısır-lıların esaretinden kurtardın; şimdi ise, onları vaftizin sularıyla yeni bir hayata kavuşturarak bütün insanları kurtarıyorsun. Gerçekten, tüm insanların imana kavuşup senin evlatların olma onuruna erişmesini sağla. Rabbimiz Mesih İsa'-nın adına sana yalvarıyoruz.

8 4. OKUMA Allah sevgidir. Bu gerçeği, peygamber İşaya İsrail halkına anlatmış ve bugün de bize bildirmektedir. Rab, Yeruşalem kentine şöyle sesleniyor: "Korkma, çünkü artık utanç duymayacaksın, çünkü eşin, seni yaratandır. O'nun adı "Göklerin Rab-bi'dir." Seni kurtaran, İsrail'in Kutsalı'dır. O, "Tüm yeryüzünün Allah'ı" adını taşıyacaktır. Rab seni, canı dertli, terk edilmiş bir kadın gibi geri çağırıyor. "İnsan, gençliğinde sevdiği kadını unutabilir mi?" diyor senin Rabbin. Seni, bir an terkettim, ama büyük bir şefkatle geri çağıraca-ğım. Bir öfke anında yüzümü senden çevirmiş-tim, ama sonsuz bir sevgiyle sana merhamet ede-ceğim. İşte, seni kurtaran Rabbin sözleri bunlardır. Bu günler benim için Nuh'un zamanı gibidir. O zaman nasıl, artık yeryüzünü sular basmayacak diye söz verdimse, bugün de, artık sana öfkelen-meyeceğime ve seni azarlamayacağıma söz veri-yorum. Dağlar yerinden oynasa da, tepeler sar-sılsa da, sana olan sevgim kaybolmayacak ve sana bağlılığım sarsılmayacak. İşte, sana merha-met eden Rabbin sözleri bunlardır. Ey sen, kasırgaya tutulmuş, teselli bulmamış ve güçsüz olan Yeruşalem kenti! Taşlarını renk renk harçlarla süsleyeceğim ve gök yakutlarla temellerini atacağım. Mazgallarını yakutlarla, ka-pılarını kızıl mücehverlerle ve sütünlarını de-ğerli taşlarla süsleyeceğim. Rab tüm oğullarına yol gösterecek. Onların mutluluğu sonsuz olacaktır. Doğruluk üzerine kurulacaksın. Sıkıntıdan uzak kalacaksın çünkü hiç korkmayacaksın. Dehşet-ten de kurtulup uzak kalacaksın (İşaya 54, 5-14). MEZMUR (30[29] ) Seni yüceltirim, ey Rabbim, çünkü beni kurtardın. Seni yüceltirim, ey Rabbim, çünkü beni kurtardın. Düşmanlarımın benimle alay etmesine izin vermedin. Ey Rab, ruhumu ölüler diyarından çıkardın, Mezara inmeyeyim diye, beni yaşattın. Rabbi övünüz, ey onu seven sizler, onun kutsal adını anarak çalgılar çalın. Çünkü öfkesi bir an sürer, lütfu ise bir ömür. Gece gözyaşları gelir, sabah da neşe. Dinle, ey Rab, bana acı! Ey Rab, yardımcım ol! Yasımı neşeye döndür. Ruhum sana şükretsin ve artık hiç susmasın!

9 Ey Rab, Allah'ım, seni öveceğim. DUA Ebedi ve her şeye kadir Allah, adının yüceliği için, imanları sayesinde atalarımıza vaadettiğin gibi, sana iman edecek olan evlatlarının sayısını artır. Peygamberlerin, gerçekliğinden hiçbir zaman şüphe etmedikleri sözlerinin yerine getirilmesini sağla. Rabbimiz Mesih İsa'nın adına sana yalvarıyoruz. 5. OKUMA Rabbi arayın ve ona güvenin Ey, susayan ve parası olmayan sizler! Hepiniz gelin! İşte, size bol su vardır! Gelin, süt ve şarap alın! Parasız ve bedelsiz alın. Neden beslemeyen gıda için para veriyor ve doyurmayan şeyler için emek sarfediyorsunuz? Beni dinleyin: İyi olan şeyleri yiyin, lezzetli gı-daları arayın. Bana kulak verin ve yanıma gelin. Sözlerimi dinleyip hayata kavuşun. Sizinle ebedi bir dostluk kuracağım ve Davud'a olan iyiliklerimi sürdüreceğim Ben, Davud'u uluslara yol gösterecek bir önder olarak seçtim. Sen, tanımadığın bir milleti çağı-racaksın. Rab senin Allah'ın olduğu ve İsrail'in Kutsalı olan Allah seni yücelttiği için, seni tanı-mayan milletler sana gelecekler. Rabbi bulunabilirken arayın. Yakında iken onu çağırın. Kötü insan, kötü yolunu terketsin. Gü-nahkar olan, kötü düşüncelerinden vazgeçsin. Benim düşüncelerim sizin düşünceleriniz gibi değildir. Benim yollarım, sizin yollarınız gibi değildir. Gökler yeryüzünden ne kadar yüksek-teyse, benim yollarım da sizin yollarınızdan, benim düşüncelerim de sizin düşüncelerinizden o kadar yüksektir. Nasıl yağmur ve kar göklerden iniyor, toprağı sulayıp verimli kılıyor ve bitkileri filizlendirmeden, ekin ekene buğday ve yiyene ekmek vermeden göklere dönmüyorlarsa, aynı şekilde benim ağzımdan çıkan söz de sonuç almadan, isteğimi yerine getirmeden ve niyetlerimi gerçekleştirmeden bana geri gelmez (İşaya 55, 1-11). İLAHİ (İşaya 12[11] 2-3) Neşeyle kurtuluş kaynaklarından su içeceksiniz. İşte, benim kurtarıcım Allah! Artık güvenim var, korkum yok. Çünkü Rab, benim kuvvetim ve neşemdir. Beni kurtarmış olan O'dur.

10 Rabbe şükredin, onun adını yüceltin! Onun eserlerini uluslara müjdeleyin! Onun adının yüce olduğunu bildirin! Rabbi övün, çünkü harikalar yarattı. Onun eserlerini tüm dünyaya yayın. Sevinin, sevinçten coşun, Sion'da oturan sizler. Çünkü aranızda bulunan Rab, yüce ve kutsaldır. DUA Bu gün, gerçekleşen kurtuluşumuzu peygamberler aracılığıyla bildirmiş olan ebedi ve her-şeye kadir Allah, sana yalvarıyoruz: insanların tek ümidi olan sen, her zaman müminlerin yüre-ğinde iman ve sevgi uyandır, çünkü sen, onlara lütfunla yardım etmezsen, erdemli bir yaşam süremezler. Rabbimiz Mesih İsa'nın adına sana yalvarıyoruz. 6. OKUMA Allah insanlara bilgelik verir. Dirilen Mesih İsa'nın izinde yürüyelim, çünkü O, bizim için gerçek bilgeliktir. Dinle, ey İsrail kavmi! Yaşam veren emirlere kulak ver ve bilginin anlamını öğren. Ne oldu sana, İsrail? Neden düşmanlarının ülkesindesin? Ne-den yabancı bir ülkede yaşlandın? Neden ölü-lerle birlikte kirlenerek, ölülerin diyarına gidenleri hesaba katarak yaşadın? Çünkü bilgelik kaynağını terkettin. Allah'la yürümüş olsaydın, sonsuza dek barış içinde yaşardın. Bilgeliğin, gü-cün ve aklın nerede olduğunu öğren, öyle ki, yaşamın ve uzun ömrün nerede olduğunu, göz ışığının ve barışın nerede olduğunu bilesin. Bil-geliğin nerede bulunduğunu kim biliyor? Onun hazinelerle dolu evine kim girmiş? Ancak her şeyi bilen, onu tanır. Kendi aklıyla onu kavradı. Yeryüzünü sonsuza dek sağlam yaptı: onu dört ayaklı hayvanlarla doldurdu. Işığı gönderir ve ışık gider, geri çağırır ve ışık titreyerek boyun eğer. Yıldızlar, vakti gelince pı-rıl pırıl parlar. Onları çağırır ve onlar: "Biz buradayız" diye yanıt verir. Onları yaratan için kı-vançla parlar. Allah'ımız olan O'dur, kimse O'nunla kıyaslanamaz. O, bilginin tüm yollarını kavradı, onları kulu Yakub'a ve sevgili ulusu İsrail'e bildirdi. Bu şekilde Bilgelik yeryüzünde göründü ve insanlara yayıldı. Bilgelik, Allah'ın emirlerini bildiren kitaptır, sonsuza dek kalan Kutsal Yasadır. Ona uyanlar yaşar, onu terkedenler ölür. Geri dön, ey Yakup, bilgeliği benimse. O'nun ışığında yüceliğe doğru yürü. Şanını başkasına devretme, özel nimetlerini de yabancı bir ulusa bırakma. Ne mutlu bize, çünkü Allah'ı hoşnut eden herşey bize bildirilmiştir (Baruh 3, , 4,1-4).

11 MEZMUR(19[18]8,11) Rabbim, sözlerin ebedi hayatın kaynağıdır. Rabbin yasası eksiksizdir; ruha canlılık verir. Rabbin öğrettikleri gerçektir; saf insana hikmet verir. Rabbin kuralları doğrudur; yüreği sevindirir. Rabbin buyrukları ışıktır; gözleri aydınlatır. Rab korkusu kutsaldır; ebediyen kalır. Rabbin kararları gerçektir; hepsi doğrudur. Rabbin buyrukları altından, en saf altından daha değerlidir. Baldan, petek balından daha tatlıdır. DUA Senden uzak kalan insanları imana çağırarak, Kilisenin büyümesini sağlayan yüce Allah, kutsal vaftiz suyuyla günahlardan kurtardığın ve ilahi hayata kavuşturduğun evlatlarını her zaman ko-ru. Rabbimiz Mesih İsa'nın adına sana yalvarı-yoruz. 7. OKUMA Allah içimizde yeni bir yürek yaratmak ister. Rab, peygamber Hezekiel'e şu sözlerle seslendi: "İnsanoğlu, dinle! İsrail halkı, kendi ülkesinde bulunurken, yaşantılarıyla ve yaptıklarıyla onu kirletti. Ülkede kan döktükleri ve putlarıyla onu kirlettikleri için, onların üzerine öfkemi boşalt-tım. Onları uluslar arasına dağıttım ve onlar yabancı ülkelerde dağıldılar. Davranışlarına ve yaptıklarına göre onları yargıladım. Gittikleri uluslarda, benim kutsal adımın şerefine gölge düşürdüler, çünkü onlar hakkında şöyle denildi: "Bunlar, Rabbin halkıdır! Buna rağmen, ülkesinden kovuldular!". O zaman, uluslar ara-sına dağılmış olan İsrail oğullarının, şerefine gölge düşürdükleri adımın kudsiyetini korumak istedim. Bu nedenle, İsrail oğullarına seslen: "Rab Allah şöyle diyor: Sizin için değil, ey İsrail oğulları, ama arasına gittiğiniz uluslar içinde şe-refine gölge düşürdüğünüz kutsal adım için ha-rekete geçeceğim. Uluslar arasında şerefine göl-

12 ge düşürdüğünüz adımın kutsallığını göstere-ceğim. O zaman, milletler bilecekler ki, Ben Allah'ım. Sizleri milletler arasından alacağım ve tüm ülkelerden toplayıp ülkenize geri getire-ceğim. Üzerinize temiz su serpeceğim ve tertemiz olacaksınız. Sizleri tüm lekelerinizden ve putlarınızdan temizliyeceğim. Sizlere yeni bir yürek vereceğim ve içinize yeni bir ruh koyacağım. İçinizdeki taş yüreği çıkaracağım ve size etten bir yürek vereceğim. İçinize kendi ruhumu yerleştireceğim: böylece kurallarımı izleyeceksiniz, yasalarıma uyacaksınız ve sadık kalacaksı-nız. Atalarınıza verdiğim ülkede oturacaksınız. Siz, benim halkım olacaksınız, Ben de sizin Allah'ınız olacağım" (Hezekiyel 36, 16-28). MEZMUR (51[50] 12, ) Rabbim, içimizde yeni bir kalp yarat! Ey Allah'ım, temiz bir kalp yarat bende, yepyeni bir ruh uyandır içimde. Beni kendinden uzağa atma, kutsal ruhunu benden geri alma. Geri ver bana kurtuluş sevincini, İçimde güçlü bir ruh sağla. Günahkarlara senin yolunu öğreteceğim, yolunu şaşıranlar sana döneceklerdir. Sen kurban istemezsin, yoksa sunardım Kurban yakmalarından hoşlanmazsın. Allah'ı hoşnut eden kurban, pişmanlık duyan bir ruhtur. Allah'ım, sen kırılmış ve ezilmiş bir yüreği hor görmezsin. DUA Sonsuz kudret ve sönmeyen nur olan yüce Allah, Kilisenin dualarını dinle. Ezelden beri tasarladı-ğın kurtuluşun gerçekleşmesini ve bütün insanların kurtuluşa kavuşmasını sağla. Bütün dün-ya senin nimetlerini görsün: düşkünler kuvvet bulsun, yıpranmış olanlar yeniden canlansın. Bütün dünya, her şeyin başlangıcı olan ve ebediyen hükmeden Oğlun Rabbimiz İsa ile ilk yetkinliğine erişsin. Rabbimiz Mesih İsa'nın adına yalvarıyoruz. Veya:

13 Eski ve Yeni Ahdin sözleriyle Paskalya bayramı-nın manasını bize öğreten yüce Allah, sevgini ve merhametini iyi anlayabilmemiz için, yürekle-rimizi aydınlat. Bu güne kadar, bahşettiğin nimetlerden güç alarak, gelecekte de bahşede-ceklerinin ümidiyle yaşayalım. Rabbimiz Mesih İsa'nın adına sana yalvarıyoruz. Vaftiz suyunun takdisi DUA KUTSAL AYİN VE VAFTİZ TÖRENİ Mesih'in şanlı dirilişiyle, bu kutsal geceyi ay-dınlatan yüce Allah, yenilenmiş bedeni ve ruhuyla hepimizin senin hizmetinde bulunabilmesi için, Kiliseye verdiğin evlat sevgisini koru ve güçlendir. Bunu seninle ve Kutsal Ruh'la birlikte şimdi ve ebediyen hükmeden sevgili Oğlun Rabbimiz İsa Mesih'in adına senden dileriz. AZİZ PAVLUS'UN ROMALILARA MEKTUBUNDAN SÖZLER Mesih'in dirilişi sayesinde, vaftizle yeni bir yaşama kavuştuk. Artık Allah için yaşamamız gerekir. Kardeşlerim, Mesih İsa'da vaftiz edilmiş olan hepimizin O'nun ölümüne vaftiz olduğunu bilmiyor musunuz? Pederin yüceliği sayesinde Mesih nasıl ölüler arasından dirildiyse, biz de, yeni bir yaşam sürelim diye, vaftizle, O'nunla birlik-te, O'nun ölümünde gömüldük. Eğer O'nunkine benzer bir ölümde, O'nunla birleşmişsek, O'nunkine benzer bir dirilişte de O'nunla birleşeceğiz. Şunu iyi biliriz, artık günahlı bedenimiz ortadan kalksın ve günaha kölelik etmeyelim diye, eski varlığımız Mesih'le birlikte çarmıha gerilmiştir. Çünkü ölmüş olan bir kişi günahtan özgür kı-lınmıştır. Mesih'le birlikte ölmüşsek, yine de O'nunla birlikte yaşayacağımıza inanıyoruz. Çünkü Mesih'-in ölümden dirilmiş olup artık ölmeyeceğini biliyoruz: ölümün artık O'nun üzerinde egemenliği yoktur. Mesih'in ölümü, günaha karşılık ilk ve son ölüm olmuştur. Ama şimdi sürdürdüğü yaşamı, Allah için sürdürmektedir. Aynı şekil-de, siz de kendinizi günah karşısında ölü, Mesih İsa'da, Allah karşısında diri sayın. (Rom. 6, 3-11). ALLELUYA!, ALLELUYA!, ALLELUYA!.

14 MEZMUR (118[117]1-2,15-17,22-23) Allah iyidir, onun sevgisi sonsuzdur. Şükredin Rabbe, çünkü O iyidir, onun sevgisi sonsuzdur. Şimdi desin İsrail halkı; Rabbin sevgisi sonsuzdur. Rabbin sağ eli gücünü gösterdi. Rabbin sağ eli yücedir. Hayır ölmeyeceğim, yaşayacağım ve Rabbin yaptığı işleri anlatacağım. Yapı ustalarının istemediği taş köşe taşı oldu. Rabbin işi budur. Gözlerimizi kamaştıran bir harikadır. ALLELUYA! ALLELUYA! ALLELUYA! AZİZ MATTA TARAFINDAN YAZILAN MESİH İSA'NIN İNCİL'İNDEN SÖZLER Şabat günü sona erip, haftanın ilk günü ağar-maya başlarken, Mecdelli Meryem ile öbür Meryem mezarı görmeye gittiler. Ansızın büyük bir yer sarsıntısı oldu. Rabbin meleği gökten indi, gelip taşı yuvarladı ve üzerine oturdu. Görü-nüşü şimşek gibi, giyisileri kar gibi bembeyaz-dı. Nöbetçiler korkudan titremeye başladılar ve ölü gibi yere yıkıldılar. Ama melek kadınlara şöyle seslendi: "Korkmayın! Çarmıha gerilmiş olan Mesih İsa'yı aradığınızı biliyorum. O burada değil. Söylemiş olduğu gibi dirildi. Gelin ve onun yattığı yeri görün. Hemen onun şakirtlerine gidip şöyle de-yin: 'İsa ölüler arasından dirildi ve sizden önce Celile'ye gidiyor. Kendisini orada göreceksiniz!' İşte size söyleyeceklerim bunlar." Kadınlar, hem korku hem büyük bir sevinç içinde, çabucak mezardan uzaklaşıp koşa koşa şakirtlerine haber vermeye gittiler. Ansızın İsa onların karşısına çıktı ve "Selam size!" dedi. Kadınlar yaklaşıp İsa'nın ayaklarına sarıldılar ve ona secde ettiler. O zaman İsa onlara şöyle dedi: "Korkmayın! Gidip kardeşlerime haber verin; Celile'ye gitsinler, beni orada görecekler" (Matta 28, 1-10).

15 VAFTİZ SUYUNUN TAKDİSİ Vaftiz töreni Sevgili kardeşlerim, bu kutsal gece vaftiz olmak isteyen... için dua edelim ve Rabbimiz Allah'a yalvaralım. Kendisi onu/onları çağırdı ve şu anda Oğlu'nun ölümü ve dirilişi gizini paylaş-maya davet ediyor. Kutsal Ruh, onların büyük iman ve sevgiyle Mesih İsa'ya bağlı kalmaları için, yüreklerini aydınlatıp kuvvetlendirsin. Bizler de, vaftiz aracılığıyla Allah'ın evlatları olduğumuz için, Allah'a şükredelim, sevinelim ve kardeşlik sevgisiyle yaşayalım. TÜM AZİZLERE YÖNELEN YAKARMALAR Rahip bütün cemaati vaftiz olacak kişiler için dua etmeye davet eder ve tüm Azizlere yönelen yakarmalara başlar: R. Rabbim, bize merhamet et. C. Rabbim, bize merhamet et. R. Mesih İsa, bize merhamet et. C. Mesih İsa, bize merhamet et. R. Rabbim, bize merhamet et. C. Rabbim, bize merhamet et. Mesih'in Annesi, Meryem Ana, bizim için dua et. Aziz Mikael, bizim için dua et. Allah'ın bütün Melekleri, bizim için dua edin. Aziz Vaftizci Yahya, bizim için dua et. Aziz Yusuf, bizim için dua et. Aziz Petrus ve Paulus, bizim için dua edin. Aziz Andreas, bizim için dua et. Azize Mecdelli Meryem, bizim için dua et. Aziz Stefanus, bizim için dua et. Aziz Antakyalı İgnatius, bizim için dua et. Aziz Laurentius, bizim için dua et. Azize Perpetua ve Felicitas, bizim için dua edin. Azize Agnes, bizim için dua et. Aziz Gregorius, bizim için dua et. Aziz Augustinus, bizim için dua et. Aziz Athanasius, bizim için dua et. Aziz Basilius, bizim için dua et. Aziz Martinus, bizim için dua et. Aziz Benediktus, bizim için dua et. Aziz Françiskus ve Dominikus, bizim için dua edin. Aziz Franciskus Xaverius, bizim için dua et. Aziz Yuhanna Meryem Vianney,......bizim için dua et.

16 Azize Siena'lı Katerina,......bizim için dua et. Azize Avila'lı Teresa, bizim için dua et. Allah'ın tüm Azizleri ve Azizeler, bizim için dua edin. Rabbim, bize merhamet et,... kurtar bizi, Rabbim. Her kötülükten,... kurtar bizi, Rabbim. Her günahtan,... kurtar bizi, Rabbim. Ebedi ölümden,... kurtar bizi, Rabbim. Yeryüzünde senin beden alman sayesinde, kurtar bizi, Rabbim. Ölümün ve dirilişin sayesinde, kurtar bizi, Rabbim. Kutsal Ruh'un gelişi sayesinde, kurtar bizi, Rabbim. Günahkar olmamıza rağmen, Vaftiz olmaya çağırdığın kişilere kendi, ilahi hayatını paylaşma lütfunu esirgemeyen Rabbim, dinle bizi. Mesih İsa, bizi dinle dinle bizi. Mesih İsa, bizi dinle dinle bizi. Mesih İsa, dualarımızı dinle dinle dualarımızı. Mesih İsa, duala rımızı kabul et,..... kabul et dualarımızı. SUYUN TAKDİS EDİLMESİ VE ALLAH'A ÖVGÜLER Tarih boyunca, su aracılığıyla gerçekleştirdiği harikalar için, Allah'ı yüceltiyoruz ve şimdi bu vaftiz suyunu takdis etmesi için O'na yalvarı-yoruz. R. Yüce Allah, görünmez kudretinle, kutsal gizemlerinde harikalar yaratmakta ve bizlere vaftizin nimetlerini tanıtmak için, kurtuluşumuz yolunda yarattığın sudan yararlanmaktasın. C. Rabbim, sana şükürler olsun! R. Dünyanın yaratılışının ilk anında, Ruh'un sular üzerinde süzülmekteydi ki, sular kutsallaş-tırıcı gücü kazansınlar. C. Rabbim, sana şükürler olsun! R. Tufanın dalgalarıyla yeni bir hayata kavuş-turan vaftizi müjdeliyordun, çünkü sular da gü-nahın yok edilmesinin ve gelecek olan selametin simgesi idi. C. Rabbim, sana şükürler olsun! R. İbrahim oğullarının Kızıldeniz'den ayakları ıslanmadan geçmesini sağladın, öyle ki, kölelik-ten kurtulmuş bir toplum, vaftiz olmuş toplumu simgelesin. C. Rabbim, sana şükürler olsun! R. Sevgili Oğlun, Ürdün ırmağının sularında Yahya tarafından vaftiz edilirken, Kutsal Ruh'un kudsiyetine büründü. Haça gerildiği zaman, yaralanmış yüreğinden kan ve suyun akmasını istemiştir. Dirildikten sonra şakirtlerine: "Gidin, bütün milletlere sözlerimi bildirin ve onları Pe-der, Oğul ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edin!" diye buyurdu. C. Rabbim, sana şükürler olsun!

17 R. Şimdi, Rabbim, sevgi dolu bakışlarını Kilisene çevir ve Kilisede vaftiz suyunu fışkırtan kaynağı yarat. C. Rabbim, sana şükürler olsun! R. Kutsal Ruh, bu su aracılığıyla Mesih İsa'nın lütfunu bağışlasın ki, senin suretinde yaratılmış olan insan, vaftiz sayesinde bu sureti bozan lekelerden temizlensin. Sudan ve Ruh'tan dirilerek, Allah'ın evladı olarak, yeni bir hayat kazansın. C. Rabbim, sana şükürler olsun! Rahip paskalya mumunu suya batırırken şu duayı okur: R. Rabbim, sana yalvarıyoruz: Oğlun sayesin-de Kutsal Ruh bütün kudretiyle bu suya insin ki, vaftiz olacak kimseler Mesih'le birlikte ölüp gömülsün ve yine onunla birlikte hayata kavuş-sun. Bunu, Rabbimiz Mesih İsa'nın adına senden diliyoruz. Bundan sonra bir ilahi söylenebilir. GÜNAHTAN VAZGEÇMESİ VE HIRİSTİYAN YAŞAMI SÜRMEYE SÖZ VERMESİ. Vaftiz olacak kişiler, vaftiz anneleri ve babaları vaftiz yerine ilerlerler. Rahip onlara hitaben şöyle der: R. Bu su, Allah'ın size, Mesih sayesinde vere-ceği yeni hayatın simgesidir. Günahın, bu haya-ta karşı olduğunu siz de biliyorsunuz. Sizin se-çim yapacağınız an gelmiştir. Bunun için size soruyorum: Rahip vaftiz olacak kişilerin herbirine sorar. R. Şeytandan vazgeçiyor musun? C. Vazgeçiyorum. R. Şeytanın tüm işlerinden vazgeçiyor musun? C. Vazgeçiyorum R. Günaha götüren herşeyden vazgeçiyor mu-sun? C. Vazgeçiyorum. R. İlerleyiniz ve imanınızı belirtiniz. Vaftiz olacak kişiler ilerlerler ve rahip yine herbirine sorar. R. Göğün ve yerin yaradanı, her şeye gücü yeten Peder Allah'a inanıyor musun? C. Evet, inanıyorum. R. O'nun biricik oğlu, Bakire Meryem'den doğ-muş, ıstırap çekmiş, gömülmüş, ölülerden dirilmiş olan ve Pederin sağında oturan Mesih İsa'ya inanıyor musun? C. Evet, inanıyorum. R. Kutsal Ruh'a, Kutsal Katolik Kilise'sine, Azizlerin birliğine, günahların affına, ölülerin dirilişine ve ebedi hayata inanıyor musun? C. Evet, inanıyorum.

18 VAFTİZ TÖRENİ R.... seni, Peder'in, Oğul'un ve Kutsal Ruh'un adına vaftiz ediyorum. Bir süre sessiz duadan sonra, rahip vaftiz olanlara birer beyaz elbise vererek şöyle der: R.... Mesih İsa'da vaftiz olunca Mesih'i giydin. Mesih İsa'nın geleceği gün için kendini lekesiz tut ki, ebediyen O'nunla birlikte yaşayabile-sin. Sonra rahip herbirine yanan bir mum vererek şöyle der: R. Mesih İsa'nın ışığı! Vaftiz annesi ve babası, bu mumları yeni vaftiz olanlara veriniz.... Mesih İsa'da nur oldunuz. Artık nur çocukları o-larak yaşayınız. İmana cesaretle sadık kalınız. Böylece Rabbimizin geleceği gün, O'nu cennette tüm azizlerle birlikte kendi ülkesinde karşılaya-bileceksiniz. GÜÇLENDİRME Episkopos veya onun vekili, cemaati dua etmeye davet eder. R. Kardeşlerim, şimdi Güçlendirme gizemiyle Kutsal Ruh'un bu yeni vaftiz olanlar üzerine inmesini yüce Allah'tan dileyelim. Hepimiz sessizce dua edelim. Bir süre sessizlikle dua edilir; sonra Episkopos (Rahip) şöyle devam eder. R. Yüce Allah, onlara hakikat Ruh'unu versin. Bu Ruh, içimizde bir ışık ve bir rehber olarak kalsın. Sessizce dua edilir. R. Yüce Allah, onlara kutsallık Ruh'unu versin. Bu Ruh Mesih İsa'nın izinde Allah'la birlikte yaşamamızı sağlasın. Sessizce dua edilir. R. Yüce Allah, onlara sevgi Ruh'unu versin. Bu sevgi Ruh'u, insanlara Mesih İsa'nın müjdesini bildirmek için Kilise'yi bir araya getirir. Sessizce dua edilir.

19 KUTSAL YAĞ İLE SİMGELENMESİ Episkopos (Rahip) elini yeni vaftiz olanlar üzerine uzatarak şu duayı söyler: R. Rabbimiz Mesih İsa'nın Pederi, çok iyi ve merhametli Allah, ellerimizi üzerlerine uzattı-ğımız bu yeni vaftiz olanlara bakışlarını çevir. Vaftiz sayesinde onları günahtan kurtardın, suyla ve Kutsal Ruh'la yeni bir hayata kavuşturdun. Şimdi, vaadettiğin gibi, Ruh'unu onların üzerine indir. Oğlun Mesih İsa'da bulunan Ruh'u onlara tamamıyla bağışla. Bilgelik ve kavrayış Ruh'u, öğüt ve kuvvet Ruh'u, bilgi ve sevgi Ruh'unu bağışla. Bunu, asırlar boyunca yaşayan Kurtarı-cımız Mesih İsa'nın adıyla senden diliyoruz. Yeni vaftiz olanlar birer birer Episkopos (Rahip) önüne ilerler, vaftiz babası/annesi sağ elini onların omuzları üzerine koyar ve yağ ile her birinin alnına haç çizerek şunları söyler: R.... Allah'ın armağanı olan Kutsal Ruh'la damgalanmış ol! Son olarak bir ilahi söylenebilir. Vaftiz töreni yoksa, rahip suyu şu şekilde takdis eder: Sevgili kardeşlerim, yüce Allah'ın bu suyu takdis etmesi için hep beraber dua edelim. Bu su üzerimize serpildiği zaman, kendi vaftizimizi hatırlıyalım. Yüce Allah, vaftizle bize bahşe-dilmiş olan Ruh'a sadık kalabilmemiz için, içi-mizde yeni bir kalp yaratsın. Herkes sessizce dua eder ve bundan sonra rahip şöyle der: Rabbimiz, herşeye kadir Allah, bu kutsal gece-de müminlerinin dualarını dinle. Yaratılışımızın harikasını ve daha büyük bir harika olan kurtuluşumuzu kutladığımız şu anda, lütfet, bu suyu takdis et. + Sen, onu, toprağın verimli olması ve vücutları-mızın tazelik ve temizlik bulması için yarattın. Aynı zamanda onu bir lütuf kaynağı haline getirdin. Onun aracılığıyla milletini kötülükten kurtardın ve çölde susuzluğunu giderdin. Peygamberler, insanlarla yapmak istediğin 'Yeni Ahdi' su ile müjdelediler. Sonunda, Mesih İsa, Ürdün Irmağı sularında vaftiz olduğu zaman, kutsallaşmış olan suyla yeni hayatın kaynağı vaftiz sırasında, günahkar tabiatımızı düzelttin. Şimdi, takdis ettiğimiz bu su, bize vaftizimizi hatırlatsın ve bu Paskalya bayramında vaftiz olan kardeşlerimizin sevinçlerine katılmamıza yardım etsin. Rabbimiz Mesih İsa'ının adıyla sa-na yalvarıyoruz.

20 VAFTİZ SIRASINDA VERİLMİŞ SÖZLERİMİZİN TEKRARLANMASI. Sevgili kardeşlerim, bu gece Kurtarıcımız Mesih İsa'nın dirilmesini sevinçle kutlamaktayız. Mesih İsa'nın ölümü ve dirilişinin gizi sayesinde, vaftiz olduğumuz zaman, Mesih'le birlikte yeni bir ha-yat kazandık ve o gün, şeytanın kulları değil, Allah'ın evlatları ve Mesih'in kardeşleri olarak yaşamaya söz verdik. Bu nedenle, oruç ve perhiz günlerinden sonra, bu akşam, vaftiz sırasında verilmiş olan sözleri tekrarlayalım. Yüce Allah'a, bizi kurtaran Oğlu Mesih İsa'ya, ve onun kutsal Kilisesine imanımızı belirtelim ve kuvvetlendirelim. R. Gerçek özgürlük ve sevgi içinde yaşamak için günahtan vazgeçiyor musunuz? C. Evet, vazgeçiyoruz.. R. Mesih İsa ile birlikte yaşamak ve O'nun izin-de yürümek için, günaha götüren her şeyden vazgeçiyor musunuz? C. Evet, vazgeçiyoruz. R. Göğün ve yerin yaradanı, her şeye gücü yeten Peder Allah'a inanıyor musunuz? C. Evet, inanıyoruz. R. O'nun biricik Oğlu, Bakire Meryem'den doğmuş, ıstırap çekmiş, gömülmüş, ölülerden dirilmiş olan ve Pederin sağında oturan Mesih İsa'ya inanıyor musunuz? C. Evet, inanıyoruz. R. Kutsal Ruh'a, Kutsal Katolik Kilisesi'ne, Azizlerin birliğine, günahların affına, ölülerin dirilişine ve ebedi hayata inanıyor musunuz? C. Evet, inanıyoruz. DUA Su ve Kutsal Ruh'la bize yeni bir hayat veren ve günahlarımızı affeden, Rabbimiz Mesih'in Pederi, her şeye kadir Allah, bizleri Mesih İsa'nın sevgisi içinde korusun ve sonsuz hayata kavuş-tursun. ADAKLAR ÜZERİNE DUA Rabbimiz bu adaklarla birlikte dualarımızı kabul et. Mesih İsa'nın ölümü ve dirilişiyle başlamış olan kurtuluşumuz bize ebedi selameti sağlasın. Bunu, Rabbimiz Mesih İsa'nın adına senden di-leriz.

21 ŞÜKRAN DUASINA GİRİŞ. R. Rab sizinle olsun. C. Ve sizin ruhunuzla. R. Kalplerimizi Allah'a doğru yükseltelim. C. Kalplerimiz Rab iledir. R. Rabbimiz Allah'a şükredelim. C. Gerçekten, bu doğru ve gereklidir. Gerçekten, Rabbimiz, Aziz Peder, ebedi ve kadir Allah, her zaman ve her yerde seni övmek ve sana şükretmek gerekir, özellikle gerçek Pasah Kuzusu olan Rabbimiz İsa Mesih'in, kurban edildiği bu Paskalya bayramında sana daha çok şükretmek gereklidir. Çünkü dünyanın günah-larını silen gerçek kurban O'dur. Kendisi haç üstünde ölerek ölümü yendi ve ölüler arasından kalkarak bizlere ebedi hayatı sağladı. Bunun için, bütün hıristiyanlar sevinç-ten coşarak, Melekler ve bütün Azizlerle birlikte, yüce haşmetini yüceltir ve tek bir sesle derler ki: Kutsal, kutsal, kutsal... KOMÜNYON Gerçek Pasah Kuzusu, Rabbimiz Mesih İsa, kurban edildi. Bunun için doğruluk ve hakikatin sembolü olan mayasız ekmekle bayramımızı kutlayalım. Alleluya. KOMÜNYONDAN SONRA DUA Rabbimiz, kutsal ekmekle beslediğin bütün müminlerinin, senin sevginle birlik içinde yaşa-yabilmeleri için, yüreklerini kendi duygularınla doldur. Sen, Peder ve Kutsal Ruh'la birlikte var-sın ve ebediyen hükmedersin. SON TAKDİS R. Bu gün, yüce Allah'ın size bağışladığı diriliş lutfu üzerinize kalsın ve sizi unutkanlık ve kararsızlıktan korusun. C. Amin R. Yüce Allah, Oğlunun dirilişiyle sizi yeni bir hayata kavuşturdu. Hiç bir şey, ölüm bile bu büyük sevinci kalbinizden silmesin. C. Amin R. Artık acılarla dolu günler geçti. Şimdi ise, Göklerin Ülkesinde ebedi mutluluğa kavuşa-cağınıza kadar, dirilmiş olan Mesih İsa'nın izin-de yürüyünüz. R. Her şeye kadir ve tek Allah olan, Peder, O-ğul ve Kutsal Ruh hepinizi takdis etsin.

22 R. Allah'ın sevgisiyle barış içinde gidiniz, Alleluya, Alleluya. C. Allah'a şükürler olsun. Alleluya, Alleluya.

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures

Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Agape Kutsal Kitap - God's Love Letter Scriptures Yuhanna 15:9 Baba'nın beni sevdiği gibi, ben de sizi sevdim. Benim sevgimde kalın. Yesaya 43:1 Ey Yakup soyu, seni yaratan, Ey İsrail, sana biçim veren

Detaylı

ÖLÜLERİ ANMA GÜNÜ. 2 Kasım GİRİŞ İLAHİSİ

ÖLÜLERİ ANMA GÜNÜ. 2 Kasım GİRİŞ İLAHİSİ ÖLÜLERİ ANMA GÜNÜ 2 Kasım I GİRİŞ İLAHİSİ Mesih İsa'nın ölüp dirildiğine inanıyoruz; aynı şekilde Allah'ın İsa'ya imanla bağlı olarak göz-lerini yaşama kapamış olanları da, O'nunla birlikte yanına alacağına

Detaylı

NOEL BAYRAMI Noel Gecesi

NOEL BAYRAMI Noel Gecesi NOEL BAYRAMI Noel Gecesi GİRİŞ İLAHİSİ Hep birlikte sevinelim, çünkü bugün Kurtarıcımız doğdu ve onunla gerçek barış gökten indi. DUA Bu kutsal gecede, gerçek ışıkla bizleri aydınlatan yüce Allah, sana

Detaylı

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı.

Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Yuhanna 1:1 Yaşam O ndaydı ve yaşam insanların ışığıydı. Yuhanna 1:4 1 İsa şöyle dedi: Ben dünyanın ışığıyım. Benim ardımdan gelen, asla

Detaylı

Ruhsal Savaş Duaları Tanrı nın Sağladığı Silahlar ve İman Kalkanı (Efesliler 6:10 Rab'de, O'nun üstün gücüyle güçlenin.)

Ruhsal Savaş Duaları Tanrı nın Sağladığı Silahlar ve İman Kalkanı (Efesliler 6:10 Rab'de, O'nun üstün gücüyle güçlenin.) İşaya 40:31 RAB'be umut bağlayanlarsa taze güce kavuşur, Kanat açıp yükselirler kartallar gibi. Koşar ama zayıf düşmez, Yürür ama yorulmazlar. Göklerdeki Babamız, Mesih te sergilediğin üstün güce göre,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor

Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı İbrahim in Sevgisini Deniyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Dua edelim: I.Korintliler 1:30, Efesliler 2:10

Dua edelim: I.Korintliler 1:30, Efesliler 2:10 Kutsal Olmak - 18. Kutsallığı nasıl tanımlarsınız? Tanrı lütfunun bir kişide çalışması; Mesih in bir kişide şekillenmesi; Mesih in çarmıh ölümü ve dirilişinin bir kişide işlemesi; Tanrı nın benzerliğinde

Detaylı

[Kurban Duaları] (ondalık-sunu-sadaka üzerine)

[Kurban Duaları] (ondalık-sunu-sadaka üzerine) [Kurban Duaları] (ondalık-sunu-sadaka üzerine) ONDALIK-SUNU-SADAKA Kurbanlarımızı şükran ve dua ile sunarız. Bu kurbanları dua ve tapınmanın bir parçası olarak, övgü ve şükran sunusu olarak Tanrı ya sunarız.

Detaylı

Cennet, Tanrı nın Harika Evi

Cennet, Tanrı nın Harika Evi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Cennet, Tanrı nın Harika Evi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası

KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı. Azarya ve şarkının üç Yahudi duası www.scriptural-truth.com KRAL JAMES İNCİLİ 1611 APOCRYPHA DUA AZARYA & üç Yahudi şarkı Azarya ve şarkının üç Yahudi duası Azarya dua {1:1} ve yangının ortasında yürüdüler öven Tanrı ve Tanrı nimet. {1:2}

Detaylı

SAHİP OLDUKLARIMIZI KORUMANIN 4 RUHSAL ADIMI

SAHİP OLDUKLARIMIZI KORUMANIN 4 RUHSAL ADIMI 1 KORUMANIN 4 RUHSAL Çoğu insan nasıl dua edeceğini bilemez. Bu yüzden size yardımcı olabilecek örnek bir dua metni hazırladım. Bu duayı sesli olarak okuyabilir ya da içinizden geldiği gibi dua edebilirsiniz.

Detaylı

...Bir kitap,bir mesaj!

...Bir kitap,bir mesaj! ...Bir kitap,bir mesaj! Bu dünyada ne yapıyorum sorusuna yanıt veren bir kitap Tüm soru ve şüphelerınize yanıt verebilecek bir kitap. Bu kitap sizin doğal olarak Tanrı dan ayrı olduğunuzu anlatacak, ancak

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-4

Tövbe ve Af Dileme-4 Tövbe ve Af Dileme-4 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-8

Tövbe ve Af Dileme-8 Tövbe ve Af Dileme-8 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Akıllı Kral Süleyman

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Akıllı Kral Süleyman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Akıllı Kral Süleyman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: Bob Davies ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Katolik Kilisesi Ayini, İsa Mesih in son yemeği üzerine kuruludur. Kutsal Ekmek ve Şarabın cemaat üyeleri tarafından paylaşıldığı bu törene

Katolik Kilisesi Ayini, İsa Mesih in son yemeği üzerine kuruludur. Kutsal Ekmek ve Şarabın cemaat üyeleri tarafından paylaşıldığı bu törene KUTSAL AYİN Katolik Kilisesi Ayini, İsa Mesih in son yemeği üzerine kuruludur. Kutsal Ekmek ve Şarabın cemaat üyeleri tarafından paylaşıldığı bu törene Efkaristiya ayini de denir. Efkarista Şükran demektir.

Detaylı

Tövbe ve Af Dileme-1

Tövbe ve Af Dileme-1 Tövbe ve Af Dileme-1 Kutsalsın, Kutsalsın, Kutsalsın ey güçlü Rab Tanrı; Yer ve gök Sana verilen hamtlarla doludur. Rabbin adına gelen ve tekrar gelecek olana en yücelerde hamtlar olsun. Baba ya, Oğul

Detaylı

Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman

Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Herşeyi Yarattığı Zaman Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: Bob Davies ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kral Davut (Bölüm 2)

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kral Davut (Bölüm 2) Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kral Davut (Bölüm 2) Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for

Detaylı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. İsa nın Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İnsanların Üzüntüsünün Başlangıcı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Ateş adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Ateş adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Ateş adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible for Children,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İlk Kilisenin Doğuşu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İlk Kilisenin Doğuşu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İlk Kilisenin Doğuşu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

Sıkıntılarda/Zorluklarda Dua [Ruhsal ve Fiziksel Baskı Zamanlarında]

Sıkıntılarda/Zorluklarda Dua [Ruhsal ve Fiziksel Baskı Zamanlarında] Sıkıntılarda/Zorluklarda Dua [Ruhsal ve Fiziksel Baskı Zamanlarında] (Mezmur 77:1-15 üzerine) Ya Rab Tanrı'm, sana yakarıyorum beni duy diye. Sıkıntılı günümde sana yönelir, ellerimi açarım, İnleyişlerimi

Detaylı

Gidyon un Küçük Ordusu

Gidyon un Küçük Ordusu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Gidyon un Küçük Ordusu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Hazırlık Dönemi (Advent) Nedir?

Hazırlık Dönemi (Advent) Nedir? Hazırlık Dönemi (Advent) Üzerine-2012 (Kutlu Doğuşa (Noel) Girerken) Baba, Oğul, Kutsal Ruh un Krallığı şimdi ve daima kutsaldır. Her sene Kutlu Doğuşa girerken benzer hazırlıklar ve heyecan ile dolarız.

Detaylı

Tanrı nın İbrahim e Vaadi

Tanrı nın İbrahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı nın İbrahim e Vaadi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

SELAMLAMA-BEREKETLEME

SELAMLAMA-BEREKETLEME - Hasat İçin Şükran SELAMLAMA-BEREKETLEME 19:1 Gökler Tanrı'nın görkemini açıklar, Gökkubbe ellerinin eserini duyurur. veya Tekvin 8:22 «Dünya durdukça Ekin ekmek, biçmek, Sıcak, soğuk, Yaz, kış, Gece,

Detaylı

İSA MESİH'İN KİM OLDUĞU

İSA MESİH'İN KİM OLDUĞU 43 Ders 5 İsa Mesih Yeni arkadaşım, "Evet, tabii ki İsa Mesih'e inanıyorum" dedi. "İsa Mesih, büyük bir peygamberdi, Tanrı tarafından gönderilmiş bir adamdı ve bizlere izlememiz gereken birçok öğreti verdi."

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı nın İbrahim e Vaadi

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Tanrı nın İbrahim e Vaadi Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı nın İbrahim e Vaadi Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Tanrı dan gönderilen Adam

Tanrı dan gönderilen Adam Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı dan gönderilen Adam Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Yeşaya Geleceği Görüyor

Yeşaya Geleceği Görüyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yeşaya Geleceği Görüyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI. ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul

Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI. ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul 115 Yardımsever Arkadaşınız UNITE OGRENCI RAPORLARI VE YANIT KAĞITLARI Yerel ICI Bürosu Adresi: ICI P.K. 33 Bakırköy / İstanbul 116 ÖĞRENCİ RAPORU HAKKINDA TALİMATLAR Her üniteyi çalıştıktan sonra o ünitenin

Detaylı

Söz Filmi İnceleme Rehberi

Söz Filmi İnceleme Rehberi Söz Filmi İnceleme Rehberi Aşağıdaki İnceleme Rehberi, DVD nin özel kitapçığındaki DVD bölümlerin ayetleri ve başlıklarına göre hazırlanmıştır. Bölüm: 1 Ayetler: 1:1-27 Tanrısal Söz o İsa nın ilk öğrencilerinden

Detaylı

Bu Ders Şunları Yapmanıza Yardımcı Olacaktır

Bu Ders Şunları Yapmanıza Yardımcı Olacaktır 76 Ders 8 Kilise Üzerinde "Kilise" yazan birçok bina vardır. Bunlara güzel binalar ve katedraller, alçakgönüllü misyon binaları ve sade barakalar da dahildir. Kuleleri, haçları ve çanları vardır, bunlar

Detaylı

Eğer bir tane bile [iyi iş] gösterebilseydik, tek bir günahımızı bile hatırlaması Tanrı nın o işi reddetmesi için yeterliydi. Eğer Kurtarıcımızın acı

Eğer bir tane bile [iyi iş] gösterebilseydik, tek bir günahımızı bile hatırlaması Tanrı nın o işi reddetmesi için yeterliydi. Eğer Kurtarıcımızın acı Kutsal Olmak - 3. Belçika İnanç Açıklaması 24 Kutsal Ruh un Tanrı Sözü ile birlikte çalışmasıyla doğan gerçek imanın insana yeniden doğuş verdiğine ve yeni bir yaşam sürmek üzere onu yeni bir insan yaparak

Detaylı

Sevgili Kardeşlerim, Rabbimiz sizlere barış bağışlasın. Bu barışın daima sizlerle birlikte olması için dua ediyorum. Bir episkoposun görevi, yalnız

Sevgili Kardeşlerim, Rabbimiz sizlere barış bağışlasın. Bu barışın daima sizlerle birlikte olması için dua ediyorum. Bir episkoposun görevi, yalnız Mons. Luigi Padovese nin Anadolu da Yaşayan Hıristiyanlara Mektubu 2007-2008 Sevgili Kardeşlerim, Rabbimiz sizlere barış bağışlasın. Bu barışın daima sizlerle birlikte olması için dua ediyorum. Bir episkoposun

Detaylı

Zengin Adam, Fakir Adam

Zengin Adam, Fakir Adam Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Zengin Adam, Fakir Adam Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Yeşu Yetkiyi Alıyor

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Yeşu Yetkiyi Alıyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yeşu Yetkiyi Alıyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Nuh ve Büyük Tufan

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Nuh ve Büyük Tufan Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Nuh ve Büyük Tufan Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Mucizeleri

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. İsa nın Mucizeleri Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa nın Mucizeleri Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Nuh ve Büyük Tufan

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Nuh ve Büyük Tufan Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Nuh ve Büyük Tufan Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Tammy S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Ateş adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Ateş adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Ateş adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: E. Frischbutter Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Detaylı

HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY

HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY HAGAY 1:1 1 HAGAY 1:6 HAGAY GİRİŞ Hagay Kitabı Rab'bin Peygamber Hagay aracılığıyla İ.Ö. 520 yılında ilettiği bildirileri içerir. İsrail halkı sürgünden dönüp Yeruşalim'e yerleşerek kendi evlerini kurmuşlardı.

Detaylı

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU

İNSANIN YARATILIŞ'TAKİ DURUMU 25 Ders 3 İnsan Bir gün ağaçtan küçük bir çocuk oyan, ünlü bir ağaç oymacısı hakkında ünlü bir öykü vardır. Çok güzel olmuştu ve adam onun adını Pinokyo koydu. Eserinden büyük gurur duyuyordu ama oyma

Detaylı

Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı

Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Samuel, Tanrı Çocuğu Hizmetkarı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kırk Yıl

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Kırk Yıl Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kırk Yıl Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible for Children,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Yunus ve Büyük Balık

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Yunus ve Büyük Balık Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Yunus ve Büyük Balık Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar

Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Hz.Resulüllah (SAV) den Dualar Camiye Girerken Allah ın adıyla, Allah ın Resulüne salat ve selam olsun. Allah ım, hatalarımı bağışla ve bana rahmet kapılarını aç. Camiden Çıkarken Allah ın adıyla, Allah

Detaylı

Çocuklar için barış takvimi. Turkish

Çocuklar için barış takvimi. Turkish Çocuklar için barış takvimi 2015 Turkish Ocak İsa, Kutsal ve Tanrı nın Oğlu «Korkma Meryem» dedi, «sen Tanrı nın lütfuna eriştin. Bak, gebe kalıp bir oğul doğuracaksın, adını İsa koyacaksın. O büyük olacak,

Detaylı

MESİH TALEBESİ İÇİN İBADET İLAHİLERİ

MESİH TALEBESİ İÇİN İBADET İLAHİLERİ Rev. Dr. Turgay ÜÇAL MESİH TALEBESİ İÇİN İBADET İLAHİLERİ Bu ilahi kitabının oluşmasında, Türk musikisi alanındaki zengin bilgileriyle katkılarını bizden esirgemeyen, değerli dost Sayın Enes Ergür e gönülden

Detaylı

Elişa, Mucizeler Adamı

Elişa, Mucizeler Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Elişa, Mucizeler Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2007 Bible

Detaylı

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000)

Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) Türkçe Ulusal Derlemi Sözcük Sıklıkları (ilk 1000) 14.08.2014 SIRA SIKLIK SÖZCÜK TÜR AÇIKLAMA 1 1209785 bir DT Belirleyici 2 1004455 ve CJ Bağlaç 3 625335 bu PN Adıl 4 361061 da AV Belirteç 5 352249 de

Detaylı

İman. Çalışmanın ana fikri. İsa ya iman etmek, zihin, duygu ve iradeyle O na güvenmek, dayanmak demektir. Çizimler: Meghan Burns

İman. Çalışmanın ana fikri. İsa ya iman etmek, zihin, duygu ve iradeyle O na güvenmek, dayanmak demektir. Çizimler: Meghan Burns Müslümanlar da Hristiyanlar da İsa ya inanıyorum derler. Peki bu ifade ikisi için de aynı anlamı taşıyor mu? Taşımıyorsa, farklar nelerdir? Bu çalışmada Kutsal Kitap a göre iman sözcüğünün anlamını öğreneceğiz.

Detaylı

Petrus ve Duanın Gücü

Petrus ve Duanın Gücü Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Petrus ve Duanın Gücü Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe Havari Petrus, ba kalarına sa hakkında anlatmak

Detaylı

Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti

Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti Başbakan Yıldırım, 39. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ne gelen çocukları kabul etti Nisan 20, 2017-11:17:00 Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, 26 ülkeden, "39. TRT Uluslararası 23 Nisan

Detaylı

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya

Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya VAHYE DAYALI DİNLER YAHUDİLİK Yahudiliğin peygamberi Hz. Musa dır. Bu nedenle Yahudiliğe Musevilik de denir. Yahudi ismi, Yakup un on iki oğlundan biri olan Yuda veya Yahuda ya nispetle verilmiştir. Yahudiler

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. lk Kilisenin Do u u. 60. Hikayenin 55.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. lk Kilisenin Do u u. 60. Hikayenin 55.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar lk Kilisenin Do u u Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 55.si www.m1914.org Bible for

Detaylı

Hıristiyan İnanç Esasları Teslis Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adı altında üç kişilikte tek tanrıyı kabul ederler. Hıristiyan inancına göre baba kainatı ya

Hıristiyan İnanç Esasları Teslis Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adı altında üç kişilikte tek tanrıyı kabul ederler. Hıristiyan inancına göre baba kainatı ya Hıristiyan İnanç Esasları Teslis Baba, Oğul ve Kutsal Ruh adı altında üç kişilikte tek tanrıyı kabul ederler. Hıristiyan inancına göre baba kainatı yaratmıştır. Tanrının inkarnasyonu olan oğul, günahın

Detaylı

Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine

Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eziyet Eden Birinden Vaaz Eden Birine Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 58.si www.m1914.org

Detaylı

DERS 12 TANRI'YLA OLAN İLİŞKİMİZ

DERS 12 TANRI'YLA OLAN İLİŞKİMİZ 118 DERS 12 TANRI'YLA OLAN İLİŞKİMİZ Hıristiyan İnanlılar olarak en büyük sorumluluğumuzun Tanrı'yı sevmek olduğunu öğrendik. Ders ll'de etüt ettiğimiz gibi, O'nun buyruklarını yerine getirmemizin nedeni,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Kırk Yıl

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Kırk Yıl Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Kırk Yıl Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Detaylı

T HE W AY OF R IGHTEOUSNESS. Matta 16, 17

T HE W AY OF R IGHTEOUSNESS. Matta 16, 17 Ders 75 L ESSON 75 Doğruluk Yolu T HE W AY OF R IGHTEOUSNESS Dinleyici dostlar, size esenlik olsun. Rabbin Yüceliği T HE L ORD OF G LORY Matta 16, 17 Ön gördüğü doğruluk yolunu herkesin anlamasını ve bu

Detaylı

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir.

MÜBDÎ. Allah MUHSÎ dir. MUHSÎ, her şeyin sayısını bilen demektir. Hiçbir müzisyen, bülbülün ötüşünden daha güzel bir şarkı söyleyemez. Bütün bu güzel şeyleri Allah yapar ve yaratır. Allah ın güzel isimlerinden biri de HAMÎD dir. HAMÎD, övülmeye, hamd edilmeye, şükür

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Hezekiel: Görümler Adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Hezekiel: Görümler Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Hezekiel: Görümler Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Eğilmeyen Adamlar

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Eğilmeyen Adamlar Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Eğilmeyen Adamlar Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Uyarlayan: Mary-Anne S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Aldatıcı Yakup

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Aldatıcı Yakup Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Hristiyan Kilisesi. Tanrı nın Kilisesi nin tarihi ve büyümesi üzerine bir çalışma

Hristiyan Kilisesi. Tanrı nın Kilisesi nin tarihi ve büyümesi üzerine bir çalışma Hristiyan Kilisesi Tanrı nın Kilisesi nin tarihi ve büyümesi üzerine bir çalışma Multi-Language Publications Bringing the Word to the World The text of this book is written and produced by Multi-Language

Detaylı

İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor

İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar İsa 5000 Kişiyi Doyuruyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Gidyon un Küçük Ordusu

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Gidyon un Küçük Ordusu Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Gidyon un Küçük Ordusu Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible

Detaylı

İlyas çok kuvvetli şekilde meshedilmişti ve o gerçek anlamda ulusunu salladı. Fakat bir ruh Tanrı adamına karşı çıkabilir.

İlyas çok kuvvetli şekilde meshedilmişti ve o gerçek anlamda ulusunu salladı. Fakat bir ruh Tanrı adamına karşı çıkabilir. Ders 10 İlyas, Elişa ve Meshediliş İlyas bu sesi duyunca, cüppesiyle yüzünü örttü, çıkıp mağaranın girişinde durdu. O sırada bir ses, "Burada ne yapıyorsun, İlyas?" dedi. İlyas, "RAB'be, Her Şeye Egemen

Detaylı

günahların bağışlanması, bedenin dirilişini, sonsuz yaşamı

günahların bağışlanması, bedenin dirilişini, sonsuz yaşamı Kutsal Olmak - 12. Bazen insanlar bazı kimseleri küçük görmek ve hakaret etmek için beyinsiz ifadesi kullanırlar Bilimsel gerçekliği olmayan bu ifade gerçekte herkeste bir beyin vardır- bir kişinin düşüncesiz

Detaylı

Havari YUHANNA'NIN. 1.Mektubu

Havari YUHANNA'NIN. 1.Mektubu Havari YUHANNA'NIN.Mektubu Başlangıçtan beri var olanı, Hayat Kelâmı'nı size ilan ediyoruz. O'nu işittik, gözlerimizle gördük, seyredip ellerimizle dokunduk. 2 Çünkü Hayat Olan açıkça göründü. O'nu gördük

Detaylı

İntikam. Ölüm Allah ın Emri

İntikam. Ölüm Allah ın Emri İntikam Bilir misin sen her gece Kendinle oturup konuşmayı Geceden uyanmamaya ant içip Gün ışığıyla yeniden doğmayı Bilir misin sen her güne hayata küskün başlamayı Anti sosyal kişilik olup da Şişelerin

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Aldatıcı Yakup

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Aldatıcı Yakup Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Aldatıcı Yakup Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı

Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma

11. Kullara rızık olması için birbirine girmiş, küme küme tomurcukları olan uzun boylu hurma KURAN'I KERİM TÜRKÇE MEALİ (DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI) 50-KAF SURESİ Mekke'de inmiştir. 45 (kırkbeş) âyettir. "Kaf" harfi ile başladığı için bu adı almıştır. Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla. 1.

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Şimşon, Tanrı nın Güçlü Adamı Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Lyn Doerksen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Irmaktan Gelen Prens

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Irmaktan Gelen Prens Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Irmaktan Gelen Prens Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Anlamı. Temel Bilgiler 1

Anlamı. Temel Bilgiler 1 Âmentü Haydi Bulalım Arkadaşlar aşağıda Âmentü duası ve Türkçe anlamı yazlı, ancak biraz karışmış. Siz doğru şekilde eşleştirebilir misiniz? 1 2 Allah a 2 Kadere Anlamı Ben; Allah a, meleklerine, kitaplarına,

Detaylı

KUTSAL OLMAK KAPANIŞ KONUŞMASI

KUTSAL OLMAK KAPANIŞ KONUŞMASI KUTSAL OLMAK KAPANIŞ KONUŞMASI Kutsal Kitap insanın bu dünya ile olumlu bir şekilde ilgilenmesini, insanın yapıcı bir biçimde bu dünya ile meşgul olmasını ve iyi bir amaç için (Tanrı nın görkemi ve insanın

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Irmaktan Gelen Prens

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Irmaktan Gelen Prens Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Irmaktan Gelen Prens Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

İNANLILAR'IN GÖĞE ALINMASI

İNANLILAR'IN GÖĞE ALINMASI 96 DERS 10 GELECEK Herkes gelecekle ilgilenir. Gelecek hakkında, insanların gelecekte neler olacağını düşündüklerini yazan, iyi, kötü birçok kitap yazılmıştır. Bilim adamları ve hükümet önderlerine, uluslarının

Detaylı

Sevilen Oğul bir Köle Oluyor

Sevilen Oğul bir Köle Oluyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Sevilen Oğul bir Köle Oluyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Byron Unger ve Lazarus Uyarlayan: M. Kerr ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children

Detaylı

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur.

Kulenizin en üstüne koşup atlar mısınız? Tabii ki, hayır. Düşmanınıza güvenip onun söylediklerini yapmak akılsızca olur. 33 Ders 4 Günah Bir dostunuzun size, içi güzel şeylerle dolu ve bütün bu güzelliklerin tadını çıkarmanız için bir saray verdiğini düşünelim. Buradaki her şey sizindir. Dostunuzun sizden istediği tek şey,

Detaylı

Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor

Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Tanrı Köle Yusuf u Onurland- ırıyor Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Uyarlayan: M. Maillot ve Sarah S. Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. Güzel Kraliçe Ester Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Güzel Kraliçe Ester Yazarı: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org 2010 Bible

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 22.si.

Çocuklar için Kutsal Kitap sunar. 60. Hikayenin 22.si. Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Akıllı Kral Süleyman Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Ruth Klassen Türkçe 60. Hikayenin 22.si www.m1914.org Bible for Children,

Detaylı

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Pavlus un. Seyahatleri

Çocuklar için Kutsal Kitap. sunar. Pavlus un. Seyahatleri Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Pavlus un Şaşõrtan Seyahatleri Yazarõ: Edward Hughes Resimleyen: Janie Forest Uyarlayan: Ruth Klassen Tercüme eden: Nurcan Duran Üreten: Bible for Children www.m1914.org

Detaylı

Ye aya Gelece i Görüyor

Ye aya Gelece i Görüyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Ye aya Gelece i Görüyor Yazari: Edward Hughes Resimleyen: Jonathan Hay Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: Mary-Anne S. Türkçe 60. Hikayenin 27.si www.m1914.org Bible

Detaylı

Bir Prens Çoban Oluyor

Bir Prens Çoban Oluyor Çocuklar için Kutsal Kitap sunar Bir Prens Çoban Oluyor Yazari: Edward Hughes Resimleyen: M. Maillot ve Lazarus Tercüme eden: Nurcan Duran Uyarlayan: E. Frischbutter ve Sarah S. Türkçe 60. Hikayenin 10.si

Detaylı

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş?

Adı-Soyadı: Deniz kampa kimlerle birlikte gitmiş? 2- Kamp malzemelerini nerede taşımışlar? 3- Çadırı kim kurmuş? ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkokul1.com ilkok Benim adım Deniz. 7 yaşındayım. Bu hafta sonu annem ve babamla birlikte kampa gittik. Kampa

Detaylı