1. Bölüm Konkordatonun Hukuki Çerçevesi Ön Proje ve Konkordato Başvuru Ekleri 2. Bölüm Finansal Analiz Raporu ve Ekleri Uygulama Süreci ile Borçlu ve

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. Bölüm Konkordatonun Hukuki Çerçevesi Ön Proje ve Konkordato Başvuru Ekleri 2. Bölüm Finansal Analiz Raporu ve Ekleri Uygulama Süreci ile Borçlu ve"

Transkript

1 1. Bölüm Konkordatonun Hukuki Çerçevesi Ön Proje ve Konkordato Başvuru Ekleri 2. Bölüm Finansal Analiz Raporu ve Ekleri Uygulama Süreci ile Borçlu ve Alacaklılara Etkileri

2 S.M.M.M. N. Ziyahan BAŞAR

3 Konkordato nedir? Konkordato, elinde olmayan nedenlerle, işleri iyi gitmeyen ve mali durumu bozulmuş olan, dürüst borçluları korumak için kabul edilmiş bir müessesidir. Mali durumu bozulmuş olan borçlunun (vadesi geçmiş yada yaklaşmış borçlarını ödeyemeyecek hale gelen borçlunun) borçlarını belli bir oranda indirim talebiyle ve/veya belirli bir vadede ödemesine ilişkin alacaklıları ile yaptığı ve mahkemece onaylanan bir anlaşmadır. Bu durum hem borçlunun ve hem de alacaklıların lehinedir. Borçlu iflasa tabi ise iflastan ve iflasın hukuki ve cezai sonuçlarından kurtulur. Borçlu iflasa tabi değilse bütün malvarlığının, alacaklıları tarafından haczedilip satılmasından kurtulur. Alacaklılar ise alacak ile ilgili haciz ve iflasın gerektirdiği masrafları yapmadan ve dolayısı ile daha fazla ölçüde alacaklarını elde ederler.

4 Konkordato neyi amaçlamaktadır? Doğrudan Amaçlar İflasa tabi borçlular yönünden borçların yapılandırılması suretiyle mali durumunun düzelterek iflastan kurtulmasını, Diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini, Alacaklıların iflas durumunda tahsil edebileceğinden daha fazla alacağı belirli bir tenzilatla ve/veya vadede tahsil etmesini amaçlamaktadır. Dolaylı Amaçlar İşletmelerin faaliyetlerinin devamlılığını sağlayabilmek, İflas nedeniyle kapanacak işletmelerin işsizliğe neden olmasını engellemek, Alacaklıların tahsil edemeyeceği borçlar nedeniyle iflas etme riskini azaltmak, İşletme içi oluşan entelektüel sermayenin korunumuna olanak sağlamak amaçlanmaktadır.

5 Konkordato türleri nelerdir? Adi Konkordato; Borçlarını, vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek ve/veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflastan kurtulmak için borçlu ile alacaklı tarafların kendi aralarında akdettikleri mahkeme onaylı bir borç yapılandırma sözleşmesidir. İflastan Sonra Konkordato; İflasına hükmedilmiş olan borçlunun veya bu borçlunun alacaklılarından birinin talebinden sonra iflas idaresinin görüşüyle birlikte alacaklılara sürdürülen süreçtir. Bu süreçte komisere ait görevler iflas idaresi tarafından yürütülür. Konkordato talebinin alacaklılar tarafından kabul edildiği toplantının yapıldığı tarihten, konkordatonun mahkemece tasdik edildiği tarihe kadar gecen surede müflisin mallarının paraya çevrilmesi azami altı ayı geçmeyecek şekilde durur. Mal varlığının terki suretiyle konkordato; Alacaklılara, borçlunun malvarlığı üzerinde tasarruf etmek veya bu malların tamamını ya da bir kısmını üçüncü kişiye devretmek yetkisinin verildiği konkordato türüdür. Alacaklılar haklarını konkordato tasfiye memurları ve alacaklılar kurulu aracılığıyla kullanırlar.

6 Konkordatonun hukuki dayanakları nelerdir? Konkordato İcra İflas Kanunu nun (İ.İ.K.) ONİKİNCİ BÖLÜM ünde 295. Maddesi ile 309. Maddesi arasında düzenlenmiştir. Sözü edilen kanun 1932 yılında yayınlanmış olup günümüze kadar bir çok değişikliğe uğramıştır. Konkordato ile ilgili en güncel ve önemli değişiklikler Şubat 2018 de kabul edilmiş Mart 2018 de ise Resmi Gazete de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunda yeni zorlaştırıcı hükümler TBMM komisyonuna gelmiştir

7 İflas ile Konkordato arasındaki benzerlik ve farklar nelerdir? İflas alacaklılardan birinin veya bizzat borçlunun talebi üzerine mahkemece karar verildiği ve bu karar verildiği ve bu karar kurucu bir nitelik taşıdığı halde konkordato borçlunun alacaklılarının ekseriyeti ile anlaşması sonucunda meydana gelir. Konkordatoya gitmek için tacir olmak şart olmadığı halde, iflas ancak tacirler için öngörülmüştür. İflas, borçlunun tasarruf ehliyetini tamamen kaldırdığı halde, konkordatoda borçlunun tasarruf ehliyeti (kural olarak) devam eder. İflas, kesin bir tasfiye sekli olmadığından, iflasta alacağını tamamen alamamış alacaklılara borçluya yönelik «aciz belgesi» verilir, alacaklılar yeni mal iktisap eden borçluyu (müflisi) takip edebilirler. Konkordatoda ise borçluyu borcundan kesin olarak kurtarır ve alacaklılar, alacaklarının konkordato dışında kalmış olan kısmını artık borçludan talep edemezler. İflas eden borçlu için kanunda yer alan (özellikle kamu hukukuna ilişkin) müeyyideler, konkordatoya giden borçlu için söz konusu olmaz.

8 İflasın Ertelenmesi ile Konkordato arasındaki benzerlik ve farklar nelerdir? İflasın ertelenmesi yürürlükten kaldırılmış olup Konkordato müessesi yeni düzenlemeleri ile yürürlüktedir. İflasın ertelenmesine iflasa tabi sermaye şirketleri ve kooperatifler başvurabilirken konkordatoya iflasa tabi olmayanlar da başvuruda bulunabilmektedir. Mahkemece iflasın ertelenmesine karar verilebilmesi için, alacakların rızası aranmaz. İflasın ertelenmesinde borca batıklık şart iken konkordatoda bu şart aranmaz. Rehinle temin edilmiş alacaklar yönünden iflasın ertelenmesinde faiz işlemesine karşın konkordato mühleti süresince faiz işlemez. Konkordato azami 23 aylık bir süreci öngördüğü halde, uzatma süreleri de dikkate alındığında, iflasın ertelenmesi suresi uygulanma imkanı bulunmayan son düzenlemede toplamda 1+1 yıla kadar çıkabilmektedir. Konkordato borçların tasfiyesine yönelik bir anlaşma iken iflasın ertelenmesi sadece iflas yargılaması içerisindeki koruma tedbiridir. İflasın ertelenmesine iflasın açılmasından sonra başvurulamazken konkordato iflasın açılmasından sonrada başvurulabilen bir yöntemdir.

9 Konkordatoya kimler başvurabilir? İflasa tabi olsun ya da olmasın, tacir olsun ya da olmasın tüm borçlular konkordato talebinde (teklifinde) bulunabilirler. Gerçek Kişiler Tüzel Kişiler Tüzel kişiliği bulunmayan adi ortaklık adına konkordato talebinde (teklifinde) bulunulamaz Adi ortaklıkta ancak ortaklar konkordato talebinde (teklifinde) bulunabilirler. Bu durumda, konkordato koşullarının bulunup bulunmadığı, her ortak için ayrı ayrı araştırılır. Ticaret şirketlerinde konkordato talebi (teklifi) mutat muamele (TTK. mad. 223) sayılmaz. Bu nedenle; kolektif şirket temsilcilerinin konkordato teklif edebilmesi için, bütün ortakların bu konuda oybirliği ile karar almış olması gerekir.

10 Konkordatoya kimler başvurabilir? Komandit şirketlerde, bütün komandite ortakların bu kararı onaylamış olmaları gerekir. Anonim şirketlerde, yönetim kurulu (ayrıca genel kuruldan karar almaksızın) konkordato teklifinde bulunabilir. (TTK. mad. 371) 7101 sayılı Kanunla, Kooperatifler Kanunu nun 63/III maddesine Mali durumun düzeltilmesinin mümkün görülmesi halinde, yönetim kurulu veya alacaklılarından biri konkordato talep edebilir. hükmü eklenmiştir. Borçlusu iflasa tabi kişilerden olan her alacaklı da, borçlusu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilir.

11 Grup şirketlerde konkordato başvurusu nasıl yapılır? Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK.) nun 57nci 58inci maddesinde tanımlanan ihtiyari dava arkadaşlığında birden çok kişi, aşağıdaki hâllerde birlikte dava açabilecekleri gibi aleyhlerine de birlikte dava açılabilirler: Davacılar veya davalılar arasında dava konusu olan hak veya borcun, elbirliği ile mülkiyet dışındaki bir sebeple ortak olması Ortak bir işlemle hepsinin yararına bir hak doğmuş olması veya kendilerinin bu şekilde yükümlülük altına girmeleri. Davaların temelini oluşturan vakıaların ve hukuki sebeplerin aynı veya birbirine benzer olması. Davalar birbirinden bağımsızdır. Dava arkadaşlarından her biri, diğerinden bağımsız olarak hareket eder. Grup şirketlere ilişkin konkordato başvurusu ile söz konusu projeden etkilenen tacir olmayanların da konkordato başvuruları birleştirilerek tek bir dosya üzerinden yapılır. Mahkeme her bir başvuru sahibi kişi/kurumu ayrı ayrı değerlendirerek karar verir.

12 Konkordato başvurusu nereye yapılır? İflasa tabi olan borçlu için; Borçlunun muamele merkezinin bulunduğu mahaldeki asliye ticaret mahkemesi, Merkezleri yurt dışında bulunan ticari işletmeler hakkında yetkili merci, Türkiye'deki şubenin, birden ziyade şubenin bulunması halinde ise merkez şubenin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, İflasa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesidir. Borçlu şirketin yönetim merkezinin veya borçlu şahsın yerleşim yerinin bulunduğu yerde asliye ticaret mahkemesinin bulunmadığı hallerde ise o yerdeki asliye hukuk mahkemesi ticaret mahkemesi sıfatıyla konkordato başvurularına bakacaktır.

13 Konkordato talebinde eklenecek belgeler nelerdir? Borçluların başvurusunda başvuru tarihinden en fazla 45 gün öncesi tarihe göre düzenlenmiş olarak mahkeme başvuru dilekçesi ekinde sunulacak belgeler; Konkordato ön projesi, Malvarlığını gösteren belgeler, ticari defterler, nakit akım tablosu, nihai bilanço ve ara bilançolar, Alacak miktarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste, Alacaklıların eline konkordatoda ve iflasta geçecek alacak miktarını gösteren karşılaştırmalı tablo, Bağımsız denetim kurumları tarafından hazırlanan finansal analiz raporları (Küçük işletmeler de aranmaz.) Konkordato sürecinde mahkeme veya komiser tarafından istenebilecek diğer belge ve kayıtları da ibraz etmek zorundadır.

14 Konkordato talebinde eklenecek belgeler nelerdir? Alacaklıların alacakları olduğu firmanın konkordato başlatmasına ilişkin talebinde; Borçlu, İİK. 286ncı maddede belirtilen belgeleri ve kayıtları mahkemenin vereceği makul süre içinde ve eksik olarak sunması halinde geçici mühlet kararı verilir. Anılan belge ve kayıtların hazırlanması için gerekli masraf alacaklı tarafından karşılanır. Borçlu mahkemece verilen makul süre içerisinde 286ncı maddede belirtilen belge ve kayıtları eksiksiz olarak mahkemeye sunmazsa, geçici mühlet kararı verilmez ve alacaklının yaptığı, konkordato talebinin reddine karar verilir.

15 Geçici Konkordato mühleti nedir? Borçlunun konkordato talebi üzerine, İİK. m. 286 daki belgelerin eksiksiz olarak sunulmuş olduğunu tespit eden mahkeme, derhal geçici mühlet kararı verir ve borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli gördüğü bütün tedbirleri alır. Alacaklının konkordato işlemlerinin başlatılmasını istemiş olması halinde, İİK. nun 286ncı maddesinde öngörülen belge ve kayıtları, mahkemenin vereceği makul süre içinde ve eksiksiz olarak sunması halinde geçici mühlet kararı verilir. Geçici mühlet üç aydır. Mahkeme bu üç aylık süre dolmadan borçlunun veya geçici komiserin yapacağı talep üzerine geçici mühleti en fazla iki ay daha uzatabilir, uzatmayı borçlu talep etmişse geçici komiserin de görüşü alınır. Geçici mühletin toplam süresi, her haluklarda beş ayı geçemez. Geçici mühlet kesin mühletin sonuçlarını doğur.

16 Geçici Konkordato mühleti nedir? Mahkeme, geçici mühlet kararıyla birlikte konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olup olmadığının yakından incelenmesi amacıyla bir geçici konkordato komiseri görevlendirir. Geçici mühlet talebinin kabulü, geçici komiser görevlendirilmesi, geçici mühletin uzatılması ve tedbirlere ilişkin kararlara karşı kanun yoluna başvurulamaz. Geçici mühletin uzatılmasına ve geçici mühletin kaldırılarak konkordato talebinin reddine ilişkin kararlar da ilan olunur ve ilgili yerlere bildirilir. Bu mühletin sonucunda (geçici mühletin sona ereceği 3+2 aylık süre beklenmesi şartı aranmaksızın) mahkeme konkordato talebinin reddine karar verebileceği gibi kesin mühlet verilmesine de karar verebilir.

17 Konkordatoda alacaklılar alacaklarını bildirmeye nasıl davet edilir? Alacaklılar, komiser tarafından İİK.288inci madde uyarınca yapılacak geçici mühletin verildiğine ilişkin ilanla, ilan tarihinden itibaren on beş gün içinde alacaklarını bildirmeye davet olunur. İlanın birer sureti adresi belli olan alacaklılara posta ile gönderilir. İlanda, alacaklarını bildirmeyen alacaklıların bilançoda kayıtlı olmadıkça konkordato projesinin müzakerelerine kabul edilmeyecekleri ihtarı da yazılır.

18 Borçlu(lar) alacaklılar hakkında beyanda bulunması için neden davet edilir? Komiser, borçluyu iddia olunan alacaklar hakkında açıklamada bulunmaya davet eder. Bu davette alacaklıların bildirdikleri tutarların mutabakatı ve varsa ihtilaf durumları hakkında bilgi edinir. Komiser, alacakların makul olup olmadığı hakkında borçlunun defterleri ve belgeleri üzerinde gerekli incelemelerde bulunarak bunların neticesini İİK. 302nci maddede düzenlenen alacaklılar toplantısında borçlunun durumu hakkındaki raporda bildirir.

19 Konkordatonun kabul şartları nelerdir? Konkordato projesinin kabulü için aşağıdaki şartlardan herhangi biri aranmaktadır: Kayıtlı Alacak Tutarı Kayıtlı Alacaklı Sayısı %50 Onay + 1 %50 Onay + 1 %66,6 Onay + 1 %25 Onay + 1 Oylamada sadece konkordato projesinden etkilenen alacaklılar oy kullanabilir. İİK. 206ncı maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacakların alacaklıları (işçi alacakları) ve borçlunun eşi ve çocuğu ile kendisinin ve evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi eşinin anası, babası ve kardeşi alacak ve alacaklı çoğunluğun dikkate alınmaz. Rehinle temin edilmiş olan alacaklar, teminatsız kaldıkları kısım için hesaba katılırlar. Çekişmeli veya geciktirici koşula bağlı yahut belirli olmayan bir vadeye tabi alacakların hesaba katılıp katılmamasına ve ne oranda katılacağına mahkeme karar verir.

20 Kesin Konkordato mühlet süreci nasıl işler? Geçici konkordato mühleti içerisinde mahkeme borçluyu (ve/veya varsa konkordato talep eden alacaklıyı) duruşmaya davet eder. Geçici komiser, duruşmadan önce yazılı raporunu sunar ve mahkemece gerekli görülürse, beyanı alınmak üzere duruşmada hazır bulunur. Mahkeme yapacağı değerlendirmede, itiraz eden alacaklıların dilekçelerinde ileri sürdükleri itiraz sebeplerini de dikkate alır. Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması hâlinde borçluya bir yıllık kesin mühlet verilir.

21 Kesin Konkordato mühlet süreci nasıl işler? Güçlük arz eden özel durumlarda kesin mühlet, komiserin bu durumu açıklayan gerekçeli raporu ve talebi üzerine mahkemece altı aya kadar uzatılabilir. Borçlu da uzatma talebinde bulunabilir; bu takdirde komiserin de görüşü alınır. Uzatma talebi kesin mühletin sona ermesinden önce yapılır ve uzatma kararı vermeden önce, varsa alacaklılar kurulunun da görüşü alınır. Dosyayı teslim alan komiser, konkordatonun tasdikine yönelik işlemleri kesin mühlet içinde tamamlayarak konkordatonun tasdiki veya reddi konusundaki görüşünü içeren raporuyla birlikte dosyayı mahkemeye tevdi edecektir.

22 Kesin mühletin alacaklılar bakımından sonuçları nelerdir? Geçici mühlet kesin mühletin sonuçlarını doğurduğundan geçici mühlet içerisinde sağlanan haklar kesin mühlet boyunca devam eder. Kesin Mühlet içinde borçlu aleyhine 6183 sayılı Kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamayacak ve evvelce başlamış takipler duracak, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları uygulanmayacak, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemeyecektir. İİK. 206ncı maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacaklar (yani isçi ve nafaka alacakları) için haciz yoluyla takip yapılabilecektir. Tasdik edilen konkordato projesi aksine hüküm içermediği takdirde kesin mühlet tarihinden itibaren rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesi duracaktır. Rehinle temin edilmiş alacaklar nedeniyle mühlet sırasında da rehinin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilecek veya daha önce başlamış olan takiplere devam edilebilecektir. Ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamayacak ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemeyecektir.

23 Kesin mühletin sözleşmeler bakımından sonuçları nelerdir? Borçlunun taraf olduğu ve işletmesinin faaliyetinin devamı için önem arz eden sözleşmelerde yer alıp da borçlunun konkordato talebinde bulunmasının sözleşmeye aykırılık teşkil edeceğine, haklı fesih sebebi sayılacağına yahut borcu muaccel hâle getireceğine ilişkin hükümler, borçlunun konkordato yoluna başvurması durumunda uygulanmaz. Sözleşmede bu yönde bir hüküm bulunmasa dahi sözleşme, borçlunun konkordatoya başvurduğu gerekçesiyle sona erdirilemez. Borçlunun tarafı olduğu ve konkordatonun amacına ulaşmasını engelleyen sürekli borç ilişkilerini, komiserin uygun görüşü ve mahkemenin onayıyla herhangi bir zamanda sona erecek şekilde feshedebilir. Bu çerçevede ödenmesi gereken tazminat, konkordato projesine tabi olur. Hizmet sözleşmelerinin feshine ilişkin özel hükümler saklıdır.

24 Kesin mühletin borçlu bakımından sonuçları nelerdir? Mühlet boyunca borçlunun, kural olarak ticari faaliyetlerine komiserin nezaretinde devam etmesi öngörülmektedir. Ancak mahkeme, mühlet kararı vermeden önce veya sonra, bazı işlemlerin ancak komiserin izni ile yapılmasına veya borçlunun yerine komiserin, işletmenin faaliyetini devam ettirmesine de karar verebilecektir. Mühlet kararı ile birlikte borçlu, mahkemenin izni dışında rehin tesis edemeyecek, kefil olamayacak, taşınmaz ve işletmenin devamlı tesisatını kısmen dahi olsa devredemeyecek, takyit edemeyecek ve ivazsız tasarruflarda bulunamayacaktır. Aksi halde yapılan işlemler hükümsüz olacaktır. Yukarıda öngörülen kısıtlamalara ve komiserin ihtarlarına aykırı hareket eden borçlunun, tasarruf yetkisi kaldırılarak, iflasa tabi bir kişi ise iflasına, iflasa tabi değilse mühlet kararı kaldırarak konkordato talebinin reddine karar verilecektir. Kısıtlamaya ilişkin kararlar ile bu kısıtlamalara aykırı davranan borçlu hakkında alınan kararlar ilan edilecek ve ilgili yerlere bildirilecektir.

25 Yeni yasa taslağı neleri değiştirmektedir? 13 Kasım tarihinde Adalet Komisyonuna sunulan «Abonelik Sözleşmesinden Kaynaklanan Para Alacaklarına İlişkin Takibin Başlatılması Usulü Hakkında Kanun Teklifi» ile yeni düzenlemeler sunulmuştur. Md. 13 de finansal analiz raporunun yerini KAYİKleri denetleme yetkisine sahip denetim şirketlerince düzenlenecek makul güvence veren denetim raporu gelmiş olup denetim şirketine de bağımsız denetimdeki sorumluluklar yüklenmiştir. Md. 14 de 3 adet komiser görevlendirilmesi halinde bunlardan birinin KGK tarafından yetkilendirilmiş sorumlu denetçi olması zorunluluğu denetçi olması zorunluluğu getirilmiştir. Md. 15 de Bilirkişilik Bölge Kurullarında komiser listesinin ihdasını açıklamaktadır. Bu listeye KGK nın Md 14. de sözü edilen kişileri bildireceğini düzenlemektedir. Ayrıca komiserlerin nitelikleri, eğitimleri, eğitimi verecek kurumları, eğitimden muaf tutulacakları da Adalet Bakanlığı nın yürürlüğe konulacak Yönetmelik ile belirleneceğini ifade etmektedir.

26 Yeni yasa taslağı neleri değiştirmektedir? Md. 16 da şirketin doğrudan iflasının verilebileceği durumlara borçlunun alacaklıları zarara uğratma amacıyla hareket etmesi eklenmiştir. Md. 17 de düzenlenen Geçici Madde eski düzenlemeye tabi olan dosyaların eski mevzuata göre yargılamasının devam edeceği düzenlenmiştir. Komiser listesi oluşturuluncaya kadar listeden görevlendirme usulü dikkate alınmaksızın görevlendirmeler yapılacağı düzenlenmiştir.

27 S.M.M.M. N. Ziyahan BAŞAR

28 Konkordato başvuru evrakları nelerdir? Konkordato ön projesi, Borçlunun malvarlığını gösteren belgeler; 1. TTK. ya göre hazırlanmış son Bilanço, Gelir Tablosu ve Nakit Akım Tablosu 2. İşletmenin devamlılığı esasına göre hazırlanan ara bilanço 3. Aktiflerin muhtemel satış fiyatları üzerinden hazırlanan ara bilanço 4. Ticari defterler, ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdikleri ile e-defterlere ilişkin e-defter berat bilgileri 5. Borçlunun mali durumunu açıklayıcı diğer bilgi ve belgeler 6. Maddi ve maddi olmayan duran varlıklara ait olup defter değerlerini içeren listeler 7. Tüm alacak ve borçları vadeleri ile birlikte gösteren liste ve belgeler Alacak miktarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste, Alacaklıların eline konkordatoda ve iflasta geçecek alacak miktarını karşılaştırmalı tablo, gösteren Bağımsız denetim kurumları tarafından hazırlanan finansal analiz raporları (Küçük işletmeler de aranmaz) Konkordato sürecinde mahkeme veya komiser tarafından istenebilecek diğer belge ve kayıtları da ibraz etmek zorundadır.

29 Konkordato ön projesi nedir? Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceğini, Ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satmayacağını, Borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli mali kaynağın ne şekilde sağlanacağını gösteren projeye konkordato ön projesi denilmektedir. Ön proje, geçici ve kesin mühlet içerisinde değiştirilerek netleştirilebilecek ve böylece alacaklılar toplantısına başlangıçtaki ön projeden farklı bir konkordato projesi ile gidilebilecektir. Konkordato başvurusu ile birlikte verilecek ön proje dışındaki belgeler içeriği gereğince konkordato ön projesinin doğal ekidir.

30 Konkordato ön projesinin içeriği nedir? 1- Şirket hakkındaki genel bilgiler 2- Şirketin geçmiş yıllardaki performansını gösterir mali tablolar ve bu tablolara ilişkin analizler ile açıklamalar 3- Şirketin mevcut durumunun tespitine ilişkin bilgiler Karşılaştırmalı ara dönem mali tablolar ve açıklamaları (azami 45 gün) Konkordato kapsamının içine giren/girmeyen borçların tespit edilmesi Envanter Listeleri 4- Konkordatoya başvuruma gereksinimine ilişkin sebepler 5 - Projenin başarıya ulaşması için alınacak önlemler 6 - Alacaklılara önerilecek konkordato teklifinin esasları Gelecek projeksiyonu kapsamında proforma gelir tablolarının oluşturulması Konkordato kapsamında yapılabilecek ödemelerin ve vadenin tespit edilmesi Yapılabilecek ödemeler kapsamında proforma nakit akışı tablosunun oluşturulması

31 KONKORDATO ÖN PROJESİ 1- Şirket hakkındaki genel bilgiler Konkordato ön projesinde şirket hakkında aşağıdaki bilgilere yer verilmelidir. Faaliyet gösterilen sektör hakkında bilgiler Ortaklık bilgileri Örgütlenme yapısı Temsil ve ilzama yetkili kişiler İletişim bilgileri Şirketin sunmuş olduğu ürün ve hizmetleri hakkında açıklamalar Kalite belgeleri Başarı belgeleri Şirketi tanıtıcı diğer belgeler

32 KONKORDATO ÖN PROJESİ 2- Şirketin geçmiş yıllardaki performansını gösterir mali tablolar ve bu tablolara ilişkin analizler ile açıklamalar İnceleme dönemlerine ait ticari defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerine ilişkin bilgiler Son 3 döneme ait bilanço ve gelir tabloları Karşılaştırmalı mali analiz tabloları Yatay analiz, Dikey analiz Oran analizi Son 3 üç yılın personel sayılarını gösterir tablo

33 KONKORDATO ÖN PROJESİ 3- Şirketin mevcut durumunun tespitine ilişkin bilgiler Karşılaştırmalı ara dönem mali tablolar ve açıklamaları (azami 45 gün) İşletmenin Devamlılığı Esasına Göre Bilanço İşletmenin faaliyetlerine devam edeceğini göz önünde bulundurularak hazırlanır. Aktif ve pasiflerin işletmenin sürekliliğine göre değerlendirilerek gerekli değerlemeler yapılır. Alacaklar, Stoklar, Duran Varlıklılarda değer artışı/azalışı varsa dikkate alınır. Mali/Ticari Borçlar, Kamu borçları vb. hesaplarda mali tablolara yansıtılmamış faiz, masraf gibi tutarlar varsa dikkate alınır. Aktiflerin Muhtemel Satış Fiyatları Üzerinden Hazırlanan Bilanço Konkordato başvurusu göz önüne alındığında şirketin zor duruma düşmüş ya da düşmesi muhtemel olması nedeniyle varlıklar iflas halindeki değerleri ile değerlenir. Yapısı itibarıyla nakde dönüştürülemeyecek nitelikteki varlık kalemleri göz önünde bulundurulur (Gider tahakkukları, Devreden KDV vb.) Pasif tarafta ayrılması gereken karşılıklar ayrılır (Kıdem tazminatı, Şüpheli Alacak karşılıkları)

34 KONKORDATO ÖN PROJESİ 3- Şirketin mevcut durumunun tespitine ilişkin bilgiler Konkordato kapsamının içine giren ve girmeyen borçların tespiti Konkordato Kapsamına Girmeyen Borçlar İİK. 206ncı maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacaklar İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflâsın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflâs nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları, İşverenlerin, işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadıyla meydana gelmiş ve tüzel kişilik kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları, İflâsın açılmasından önceki son bir yıl içinde tahakkuk etmiş olan ve nakden ifası gereken aile hukukundan doğan her türlü nafaka alacakları. Rehinli alacakların rehinin kıymetini karşılayan miktardaki alacakları 6183 sayılı Kanun kapsamındaki amme alacakları Konkordato Kapsamına Giren Borçlar Rehinli alacakların rehinin kıymetini aşan miktardaki tutarları Kapsama girmeyen borçlar haricindeki bütün borçlar

35 KONKORDATO ÖN PROJESİ 3- Şirketin mevcut durumunun tespitine ilişkin bilgiler Envanter Listeleri Konkordato Komiseri şirkete ilişkin varlıkların ve değerlerinin çıkarılmasında bu listeden faydalanır Dönen Varlıklara ilişkin listeler Bankalar hesabına ilişkin bakiyeler ve varsa haciz, bloke vb. bilgileri içerir liste Alıcılar hesabına ilişkin vade ve tutar bilgilerini içerir liste Alacak çek ve senetlere ilişkin bulunduğu yeri de bildiren vade ve tutar bilgilerini içerir liste (Portföyde, Teminatta, Tahsilde, Faktoring şirketinde vb.) Şüpheli alacaklara ilişkin tutarı ve alacağın ne zaman şüpheli hale düştüğüne ilişkin liste Stoklar ile ilgili defter değerleri ile rayiç değerleri gösterir liste Duran Varlıklara defter değerlerini içeren listeler Maddi ve maddi olmayan duran varlıkların; Edinim tarihlerini, Defter değerlerini Rayiç değer, Üzerinde rehin, ipotek vb. hususlara ilişkin açıklamaları

36 KONKORDATO ÖN PROJESİ 3- Şirketin mevcut durumunun tespitine ilişkin bilgiler Yabancı Kaynaklara İlişkin Listeler Finansal borçlara ilişkin vade, tutar ve imtiyaz bilgilerini içeren listeler (Rehin, ipotek, bloke vb.) Satıcılar hesaplarına ilişkin vade ve tutar bilgilerini içeren liste Verilen çek ve senetlere ilişkin bulunduğu veriliş amacını bildiren vade ve tutar bilgilerini içerir liste (Teminat, C/H vb.) Personele borçlara ilişkin tutar ve borcun niteliğine ilişkin oluşturulacak listeler (Kıdem, İhbar, maaş vb.) Kamu borçlarına ilişkin tutar ve vade içeren liste Mali tablolarda yer almayan diğer yükümlülüklere ilişkin listeler (Teminat mektubu, kefalet vb.)

37 KONKORDATO ÖN PROJESİ 4- Konkordatoya başvuruma gereksinimine ilişkin sebepler Bu bölümde şirketin konkordatoya başvurmasına neden olan durumlar detaylıca açıklanacaktır. Ön projenin gerçekçi ve inandırıcı olabilmesi için sözü edilen hususların somut etkilerinin ortaya konulması önemlidir. Örnek olarak ileri sürülebilecek sebepler şunlar olabilir; Artan faizlerin maliyetleri artırması Döviz kur artışları nedeniyle oluşan zararlar Vadesinde tahsil edilemeyen alacaklar Alacaklıların önemli bir kısmının tahsilinin tehlikeye girmesi Rekabet nedeniyle kar marjlarının aşırı düşmesi Uluslararası ticaret savaşları nedeniyle artan gümrük vergileri Hammadde temininde geniş çaplı sorun yaşanması Yangın, sel vb. felaket nedeniyle varlıkların değerinin aşırı düşmesi

38 KONKORDATO ÖN PROJESİ 5- Projenin başarıya ulaşması için alınacak önlemler Konkordatoya başvuru sebeplerinin ne şekilde giderileceğine ilişkin önlemler bu bölümde açıklamalıdır. Ön projenin gerçekçi ve inandırıcı olabilmesi için sözü edilen hususların somut etkilerinin ortaya konulması önemlidir. Örnek olarak ileri sürülebilecek önlemler şunlar olabilir; Sermaye artırımı (çok önemli!) Verimliliği artırmak adına beklenen faydayı göstermeyen şubeler kapatılacaktır Kapasite kullanımını göz önünden bulundurularak vardiya sayısı azaltılacaktır Hammadde alımları oluşturulacak işletme sermayesi ile peşin olarak alınarak vadenin doğurduğu maliyetin şirket içerisinde kalması sağlanacaktır Yurtdışı pazarlar arayışlarına ağırlık verilecektir Atıl durumda bulunan şirket varlıları satılacaktır, kiralık olanlar iade edilecektir Yeni bayilik ve distribütörlük anlaşmaları yapılacaktır İmalatın bir kısmı daha düşük maliyetli olması nedeniyle fason yaptırılacaktır Reklam ve pazarlama faaliyetlerinde daha uygun maliyetli dijital pazarlama faaliyetlerine odaklanılacaktır

39 KONKORDATO ÖN PROJESİ 6- Alacaklılara önerilecek konkordato teklifinin esasları Gelecek projeksiyonu kapsamında proforma gelir tablolarının oluşturulması Şirketin gelecekte ne kadar kar elde ederek borçlarını ne şekilde ödeyebileceğini ortaya konulması için yapılan bir çalışmadır. Şirketin geçmiş dönemde gerçekleştirmiş olduğu faaliyet sonuçlarından faydalanılır. Proforma gelir tablosu oluşturulurken önceki dönemlerdeki faaliyetlerin aşağıdaki etkileri ile ön projede sözü edilen önlemlerin olası etkileri göz önünde bulundurulur. Kapasite kullanımı Pazar payı Karlılık oranları Alınacak gider azaltıcı önlemler Dönem karının vergi etkileri

40 KONKORDATO ÖN PROJESİ 6- Alacaklılara önerilecek konkordato teklifinin esasları Konkordato kapsamında yapılabilecek ödemelerin ve vadenin tespit edilmesi Gelecek projeksiyonu kapsamında proforma gelir tablolarının oluşturulmasından sonra şirketin konkordato kapsamına giren ve girmeyen borçlarını ne kadar sürede ödeyeceğine ilişkin bir liste hazırlar. Söz konusu listede hangi borçların ne zaman ne şekilde ödeneceği açık bir şekilde belirtilmelidir. Söz konusu ödemeler için imtiyazlı borçlar ile diğer borçları ayrı ayrı listele oluşturmak faydalı olacaktır. Söz konusu ödeme planının alacaklılar tarafından oylanacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

41 KONKORDATO ÖN PROJESİ 6- Alacaklılara önerilecek konkordato teklifinin esasları Proforma nakit akışı tablosunun oluşturulması Proforma nakit akış tablosu oluşturulurken aşağıdaki kaynaklardan faydalanılır; Ön projede belirtilmişse dışarıdan şirkete sokulacak kaynaklar (Sermaye artışı veya kredi temini vb.) Ön projede belirtilmişse şirket varlıklarının satışından sağlanacak kaynaklar Proforma gelir tablosundaki tutarlar Konkordato kapsamına giren borçların vadelerine ilişkin liste Konkordato kapsamına girmeyen borçların vadelerine ilişkin liste

42 BÖLÜM SONU Teşekkürler!

43 S.M.M.M. N. Ziyahan BAŞAR

44 FİNANSAL ANALİZ RAPORU NEDİR? İİK. Md. 286; SPK veya KGK tarafından akredite edilmiş Bağımsız Denetim kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporunu ile iş bu raporun dayanakları mahkemeye başvuru şartı olarak olarak nitelendirmiştir. Bu hükmü mevzuata getiren 7101 sayılı Kanunun 13üncü maddesinin gerekçesinde «böylece başarı ihtimali bulunmayan konkordato taleplerinin engellenmesi amaçlanmaktadır.» denilmiştir. Geçici mühlet ile birlikte tedbir kararlarının derhal verilmesi nedeniyle konkordato müessesinin kötüye kullanımının önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Finansal Analiz raporu düzenleyen kuruluşların bu husustaki hukuki sorumlulukları ile ilgili henüz oluşmuş bir içtihat bilinmemektedir.

45 Finansal Analiz raporu hangi firmalar için gereklidir? Konkordato başvurusu için Finansal Analiz Raporundan 635 sayılı KHK.nin 28inci maddesi kapsamında küçük işletmeler kapsam dışı bırakılmıştır. 635 sayılı KHKnin 28inci maddesi ise işletmelerin tanımlarını net satış hasılatları, mali bilanço tutarları ve çalışan sayıları dikkate alınarak Bakanlıkça hazırlanan ve Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulan yönetmeğe atıfta bulunmuştur. Söz konusu yönetmeliğin 5inci maddesi en son tarihli ve 2018/11828 sayılı BKK ile aşağıdaki şekilde güncellenmiştir. İşletme Sınıfı İstihdam Net Satış Hasılatı veya Aktif Toplamı Mikro İşletme <10 kişi <3 Milyon TL Küçük İşletme <50 kişi <25 Milyon TL Orta Büyüklükteki İşletme <250 kişi <125 Milyon TL Söz konusu raporun gereklilik şartı istihdam ile net satış hasılatı veya aktif toplamının ikisinin birlikte değerlendirilerek sınıflandırılması sonucunda karara bağlanacaktır.

46 Finansal Analiz raporu neleri içermelidir? KAPAK Bağımsız Denetim Kuruluşu Bilgileri Unvan Adres ve İletişim Bilgileri Vergi Dairesi ve No Bağlı Olduğu Kuruluş ve Sicil Numarası Bağımsız Denetçinin Adı ve Soyadı Bağımsız Denetçinin Bağlı Olduğu Kurum ve Sicil Numarası Konkordatoya Başvuruda Bulunacak Şirket Bilgileri Unvan Adres ve İletişim Bilgileri Vergi Dairesi ve No MERSİS Numarası İnceleme Dönemi

47 Finansal Analiz raporu neleri içermelidir? A. GENEL BİLGİLER Şirket hakkında genel bilgilendirme Talebe ve kapsama ilişkin genel bilgilendirme Mevzuata ilişkin genel bilgilendirme İncelenen belgelere ilişkin bilgilendirme B. FİNANSAL TABLOLARIN ANALİZİ Karşılaştırmalı Tablolar Analizi (Yatay Analiz) Yüzde Yöntemi (Dikey Analiz) Eğilim Yüzdeleri Analizi (Trend Analizi) Oran (Rasyo) Analizi Şirketin zor durumda olduğunun yahut zor duruma düşme riskinin var olduğuna ilişkin tespit

48 Finansal Analiz raporu neleri içermelidir? C. KONKORDATO ÖN PROJESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ İşletmenin zor duruma düşmesinin yahut düşme riskinin nedenleri İşletmenin devamlılığına ve muhtemel satış değerleri üzerinden düzenlenen mali tabloların değerlendirilmesi Projenin başarıya ulaşması için alınacak önlemlerin değerlendirilmesi Konkordato ön projesinde sunulan teklifin alacaklıların menfaati yönünden değerlendirilmesi D. SONUÇ Ön projede sözü edilen hasılatların ve karların gerçekleşmesine ilişkin görüş Ön projede sözü edilen önlemlerin uygulanabileceğine ilişkin görüş Ön projede yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğuna ilişkin görüş

49 Finansal Analiz Raporu ekine eklenecek belgeler nelerdir? Bağımsız Denetim Raporu Bağlamsız Denetim Kuruluşu Belgesi Bağımsız Denetçi Belgesi Rapora dayanak olan belgeler Söz konusu belgelerin mahkeme dosyasına gireceği mutlaka göz önünde bulundurulmalı, şirketin dosyaya sunmadığı/sunmayacağı belgelerin mesleki sorumluluk gereği dosya ekine eklenmemesi ve bu hususun raporda mutlaka gerekçeleri ile belirtilmesi gerekmektedir.

50 S.M.M.M. N. Ziyahan BAŞAR Katkı Sunan: S.M.M.M. Meryem Tüfekçi

51 1- UYGULAMA SÜRECİ MAHKEMEYE BAŞVURU 6100 sayılı HMK. nun 119. Md. Uygun dilekçe ve ekleri ile başvuru Konkordato Gider Avansı Tarifesi Tebliğine uygun gider avansının yatırılması İİK. nun 286. Md. a,b,c,d ve e bentlerinde yer alan belgelerin eklenmesi ( ön proje ve ekleri ) Konkordato talebi üzerine mahkeme, 286 ncı maddede belirtilen belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit ettiğinde derhâl geçici mühlet kararı verir ve 297 nci maddenin ikinci fıkrasındaki hâller de dahil olmak üzere, borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli gördüğü bütün tedbirleri alır. Başvuru Tensip Zaptı Geçici Mühet

52 2- GEÇİCİ KOMİSER(LER)İN ATANMASI A) İlgili mahkemenin ara kararı ile Komiser(ler)in göreve tevdi tutanağı tanzim edilir ve Komiserlerin görevlendirmesi başlar. B) Komiser(ler) şirket merkezinde ilk toplantı tutanağını tanzim eder. 1- Şirket merkezi ve şirket ile ilgili yerlerin ziyaretleri ve fiili durumlarının tespiti 2- Şirket yetkililerine Mahkemenin Komisere vermiş olduğu görev ve sorumluluk sınırlarının açıklanması 3- Davacı şirketten çeşitli belgelerin talebinde bulunur. a)mahkeme dosyasına sunulan bütün evrakların ayrıca komiser(ler)e sunulması b)proje tarihinden sonra, başvuru dilekçe tarihinden önceki işlemlere ilişkin belgeler 4- Şirket yönetimine süreç ile ilgili gerekli talimatların verilmesi uyarıların yapılması başlama tutanağı ile

53 Şirket yönetimine süreçle ilgili talimat ve uyarılar a) Yasal defterlerin hukuki müeyyidelerine uygun olarak tutulması b) Beyannamelerin ve verilmesi gereken diğer belgelerin yasal süresinde aksatılmadan verilmesi c) Ön Projenin tanzim edildiği tarihinden önceki hiçbir borcun ödenmemesine ilişkin talimat d) Bütün ödemelerin komiser için hazırlanacak harama/tahsilat tablosu dahilinde yapılması e) Komiser onayı olmaksızın hiçbir borçlandırıcı ve tasarrufu-i işlem yapılmaması f) Şirketin hiçbir borç riskinin bulunmadığı bir bankada banka hesabının açılarak komiser(ler)e bildirilmesi g) Mevzuata aykırı hükümler halinde Komiserlerin İİK Md uyarınca geçici mühlet sürecinde her an mahkemeden iflas talebinde bulunabileceğine ilişkin uyarı h) Şirketi temsil ve ilzama yetkili kişilere yukarıdaki hususların tutanak ile imza altına alınması.

54 3- ÖN PROJENİN İNCELENMESİ A) Şirket varlıklarının değerlenmesi 1- Ön projedeki iddiaların araştırılması sürecinde İİK Md. Çerçevesinde şirket varlıklarının tespiti ve değerleri araştırılır 2- Bu araştırma için Komiser(ler) bilirkişi(ler) seçebilir ve atayabilir 3- Araştırma çerçevesinde aşağıdaki kalemler için uzmanlık alanlarına uygun bilirkişi raporu talep edilir. Stoklar Maddi Duran Varlıklar (Binalar, Taşıtlar, Makine vb.) Maddi Olmayan Duran Varlıklar (Telif hakları, patentler vb.) 4- Kıymet takdirleri ön projenin değerlendirilmesi aşamasında iddiaların doğruluğu ve projenin uygulanabilirliği için büyük önem arz eder 5- Ayrıca kıymet takdirleri konkordato oylamasında Adi Alacak ile Rehinli Alacak tutarı/miktarı için de büyük önem arz eder

55 B) Bilanço kalemlerinden her bir kalem için dosyaya sunularak düzenlenmiş envanterler üzerinden muhasebe teknikleri ve gerekli diğer yöntemler ile incelemeler yapılır. Örneğin; Cari Hesap Mutabakatları Stok ve Duran Varlıkların fiili sayımı Çeklere ilişkin dökümlerin kontrolü Muavin döküm incelemeleri C) Varlıklara ilişkin bilirkişi raporları düzenlendikten sonra ön projedeki vaatlerin uygulanabilirliği analiz teknikleri ile araştırılır. D) Komiser(ler) ön projeye esas tarih ile komiser atanma tarihleri arasındaki işlemleri kapsamlıca incelerler. Bu incelemelerde konkordato amacına aykırı bir bulguya rastlamaları durumunda mahkemeye şirketin iflas gerekçelerini açıklayan bir rapor tanzim ederler. E) Şirketlerin konkordatonun amacına aykırı bir faaliyette bulunmaması, ön projenin uygunluğu ve geçici mühlet sürecinde (3+2 ay) faaliyetlerine aralıksız devam etmesi halinde Komiser Heyeti tarafından düzenlenen rapor ile kesin mühlet talep edilir.

56 4- KESİN MÜHLET SÜRECİ A) Konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması hâlinde borçluya alacaklıları ile müzakerelerin yürütülmesi için bir yıllık kesin mühlet verilir B) Bu kararla birlikte mahkeme, yeni bir görevlendirme yapılmasını gerektiren bir durum olmadığı takdirde geçici komiser veya komiserlerin görevine devam etmesine karar verir ve mahkeme dosyasını komisere tevdi eder C) 12 aylık kesin mühlet, komiserin bu durumu açıklayıcı gerekçeli raporu ve talebi üzerine mahkemece altı aya ( 12+6 ay) kadar uzatılabilir D) Borçlu da uzatma talebinde bulunabilir ancak bu talep için komiserin görüşü alınır. Ayrıca mahkeme uzatma kararı vermeden önce, (varsa) alacaklılar kurulunun da görüşünü alınır. E) Mahkeme kesin mühlet kararını geçici mühlet içerisinde verir.

57 F) Kesin mühlet sürecinde komiser ve alacaklılar kurulunun görevleri İİK 298. maddesinde detaylı olarak belirtilmiştir. Konkordato projesinin tamamlanmasına katkıda bulunmak Borçlunun faaliyetlerine nezaret etmek Bu kanunda verilen görevleri yapmak Mahkemenin istediği konularda ve uygun göreceği sürelerde ara raporlar sunmak Alacaklılar kurulunu konkordatonun seyri hakkında düzenli aralıklarla bilgilendirmek Talepte bulunan diğer alacaklılara konkordatonun seyri ve borçlunun güncel mali durumu hakkında bilgi vermek Mahkeme tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek G) Komiser görevlendirilmesi müteakip borçlunun mevcudunun bir defterini yapar ve malların kıymetlerini takdir eder. Borçlunun başka yerlerde malları varsa bu muamele o yer icra dairesi marifetiyle yaptırılabilir. Komiser rehinli malların kıymetinin takdirine ilişkin kararını alacaklıların incelemesine hazır bulundurur; kıymet takdiri kararı alacaklılar toplantısından önce yazılı olarak rehinli alacaklılara ve borçluya bildirilir. ( İİK M.298 )

58 H) Alacaklılar, komiser tarafından 288 inci madde uyarınca yapılacak ilânla, ilân tarihinden itibaren onbeş gün içinde alacaklarını bildirmeye davet olunur. (İİK M.299) J) Komiser, borçluyu iddia olunan alacaklar hakkında açıklamada bulunmaya davet eder. Komiser, alacakların varit olup olmadığı hakkında borçlunun defterleri ve belgeleri üzerinde gerekli incelemelerde bulunarak bunların neticesini 302 nci madde gereğince vereceği raporda belirtir. (İİK M.300) K) Konkordato projesinin hazırlanması, alacakların bildirilmesi ve tahkiki tamamlandıktan sonra komiser, 288 inci madde uyarınca yapacağı yeni bir ilanla alacaklıları, konkordato projesini müzakere etmek üzere toplanmaya davet eder. Toplantı günü ilandan en az 15 gün sonra olmak zorundadır. İlanda alacaklıların, toplantıdan önceki yedi gün içinde belgeleri inceleyebilecekleri de bildirilir. Ayrıca, ilânın birer sureti adresi belli olan alacaklılara posta ile gönderilir. (İİK M.301)

59 5- ALACAKLILAR TOPLANTISI VE PROJENİN KABULÜ İÇİN GEREKLİ ÇOĞUNLUK A) Konkordato Komiseri İİK Md. çerçevesinde alacaklılar toplantısına başkanlık eder ve borçlunun durumu hakkında bir rapor düzenler. B) Adi alacaklılar ile rehinli alacaklılar için ayrı ayrı farklı günlerde alacaklılar toplantısı düzenlenir. C) Adi Alacaklılar aşağıdaki nispetlerde konkordato projesini oylarlar Kayıtlı Alacak Tutarı Kayıtlı Alacaklı Sayısı %50 Onay + 1 %50 Onay + 1 %66,6 Onay + 1 %25 Onay + 1 D) Oylamada sadece konkordato projesinden etkilenen alacaklılar oy kullanabilir. E) Kamu alacaklı toplantı ve oylamalarına katılamazlar. Geçici mühlette hiçbir hukuki işlem yapamamalarına rağmen kesin mühlet süresi içerisinde takip vb. işlemlerini yürütebilirler

60 F) Rehinli alacaklar yönünden borçlunun tekliflerinin alacak miktarı itibarıyla üçte ikiyi aşan çoğunlukla kabul edilmesi hâlinde, borçlu ile anlaşamayan rehinli alacaklı, konkordato talep tarihinden itibaren, taraflar arasındaki sözleşmede kararlaştırılan temerrüt öncesi faiz oranı uygulanmak suretiyle, diğer rehinli alacaklılarla yapılan anlaşmalardan en uzun vadelisine tabi olur. G) Bu husus ve anlaşmaya varılamayan rehinli alacaklılara borçlu tarafından yapılacak ödemelere ilişkin plan komiser tarafından tutanağa geçirilir ve komiserin İİK. 302 nci madde uyarınca mahkemeye tevdi edeceği gerekçeli rapora da işlenir. H) İİK. 206ncı maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacakların alacaklıları (işçi alacakları) ve borçlunun eşi ve çocuğu ile kendisinin ve evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi eşinin anası, babası ve kardeşi alacak ve alacaklı çoğunluğun dikkate alınmaz. J) Adi alacaklar yönünden rehinle temin edilmiş olan alacaklar, teminatsız kaldıkları kısım için hesaba katılırlar. K) Çekişmeli veya geciktirici koşula bağlı yahut belirli olmayan bir vadeye tabi alacakların hesaba katılıp katılmamasına ve ne oranda katılacağına mahkeme karar verir.

61 6- KESİN MÜHLET İÇERİSİNDEKİ ÖZELLİKLİ DURUMLAR Tasdik edilen konkordato projesi aksine hüküm içermediği takdirde kesin mühlet tarihinden itibaren rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesi durur. İmtiyazlı alacaklar için haciz yoluyla takip yapılabileceği hükme bağlanmaktadır. Bu alacaklar için, mühlet içinde olsa da takip başlatılabilecek ve başlamış takipler devam edilebilecektir. Kesin Mühlet sırasında rehinle temin edilmiş alacaklar nedeniyle rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip başlatılabilir veya başlamış olan takiplere devam edilebilir ancak bu takip nedeniyle muhafaza tedbirleri alınamaz ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemez. Konkordato başvurusunun tasdiki talebinin reddine ilişkin mahkeme kararının verilmesi hâlinde, mahkemece verilmiş tedbirler kalkar, durmuş olan dava ve takiplere devam edilir.

62 6- KESİN MÜHLET İÇERİSİNDEKİ ÖZELLİKLİ DURUMLAR 6183 sayılı AATUHK a göre yapılan takipleri ve davaları da kapsayacak şekilde borçlu aleyhinde evvelce başlamış takipler durdurulur Alacaklıların yeni icra takibi yapılması yasaklanır İhtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararları uygulanamaz Bu durumda bir takip muamelesiyle kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren süreler işlemez. Tasdik edilen konkordato projesi aksine hüküm içermediği takdirde kesin mühlet tarihinden itibaren rehinle temin edilmemiş her türlü alacağa faiz işlemesi durur.

63 7- KONKORDATO TASDİKİNİN ŞARTLARI A) Adi konkordatoda teklif edilen tutarın, borçlunun iflası hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan fazla olacağının anlaşılması B) Malvarlığının terki suretiyle konkordatoda paraya çevirme hâlinde elde edilen hasılat veya üçüncü kişi tarafından teklif edilen tutarın iflâs yoluyla tasfiye hâlinde elde edilebilecek bedelden fazla olacağının anlaşılması C) Teklif edilen tutarın borçlunun kaynakları ile orantılı olması D) Konkordato projesinin İİK. 302nci Md. öngörülen çoğunlukla kabul edilmiş bulunması. E) İik Md. birinci sırasındaki imtiyazlı alacaklıların alacaklarının tam olarak ödenmesinin ve mühlet içinde komiserin izniyle akdedilmiş borçların ifasının, alacaklı bundan açıkça vazgeçmedikçe yeterli teminata bağlanmış olması F) Konkordatonun tasdikinin gerektirdiği yargılama giderleri ile konkordatonun tasdiki durumunda alacaklılara ödenmesi kararlaştırılan para üzerinden alınması gereken harcın, tasdik kararından önce, borçlu tarafından mahkeme veznesine depo edilmiş olması

64 8- KONKORDATO KOMİSERİNİN SORUMLULUKLARI İİK Md. Dördüncü ve beşinci fıkralarına göre; iflas idaresini teşkil edenler kusurlarından ileri gelen zarardan sorumludurlar. Bu davalara adliye mahkemelerinde bakılır. iflas idaresini teşkil edenler Türk Ceza Kanununun uygulanmasında memur sayılırlar. Komiserlik sürecinde yapılandırılan bir borçtan ödenmemesi halinde komiserin müteselsil sorumluluğu bulunur Kesin mühlet içerisinde komiser projenin revize edilmesini ve gerekiyorsa (talep edilmemiş olsa dahi) alacaklılardan tenzilat istenilmesini talep edebilir Dosya seyri içerisinde Komiser(ler)in şirket idaresince usulsüz işlemler yaptığının tespit edilmesi halinde kesin süre içerisinde yasanın ön gördüğü şartlarda iflas talep edebilir.

65 Konkordatoda işçi alacakları ve Ücret Garanti Fonu ile ilişkisi nedir? Çalışanların ödenmemiş 3 döneme kadar olan net ücretleri Ücret Garanti Fonu kapsamında devlet tarafından ödenmektedir. Ücret Garanti Fonundan faydalanabilmek için; İşverenin ödeme aczine düşmesi(iflası, iflasın ertelenmesi, konkordato ilan edilmesi, işveren için aciz vesikası alınması), Bir işçiye ait azami üç aya kadar olan ücret alacağının bulunması Alacağın işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinden doğan ücret alacağı olması (Kıdem/ İhbar kapsam dışı) İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son 1 yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması (Yani işçinin, bu 1 yıllık süreyi işverenin ödeme aczine düşmesinin öncesinde tamamlayamaması durumunda ÜGF`den yararlanması söz konusu olamayacaktır.), İşçinin alacağı,işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü tarihten önceki ücret alacaklarına ilişkin olmalı(yani işverenin ödeme aczine düşmesi sonrasında ortaya çıkan ücret alacakları ÜGF`nin kapsamı dışında kalacaktır.) ve alacaklara ilişkin olarak İşçi Alacak Belgesi alınması,

66 Konkordato esnasındaki harç ve vergi istisnaları nelerdir? Yapılacak işlemler, 492 sayılı Harçlar Kanununa tabi harçlardan; bu işlemler nedeniyle düzenlenecek kağıtlardan alınacak damga vergisi Alacaklılar tarafından her ne nam altında olursa olsun tahsil edilecek tutarlar, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu gereği ödenecek banka ve sigorta muameleleri vergisi Borçluya kullandırılacak kredilerin Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu payları

67 Konkordato döneminde teşvik belgelerinin durumu nedir? Konkordato projesine göre borçları yeni bir itfa planına bağlanan borçlulara ait olan teşvik belgelerinin süreleri ile ihracat taahhüt süreleri, geçici mühlet kararının verildiği tarihten konkordatonun bağlayıcı hale geldiği tarihe kadar işlemez.

68 Konkordatoda finansal kiralamaların durumu nedir? Borçlunun talebi üzerine, tasdik kararında rehinli malın muhafaza altına alınması ve satışı, karardan itibaren bir yılı geçmemek üzere aşağıdaki şartlarla ertelenebilir; Rehinle temin edilen alacak konkordato talebinden önce doğmuş olmalıdır. Rehinle temin edilen alacağın konkordato talep tarihine kadar ödenmemiş faizi bulunmamalıdır. Borçlu rehinli malın, işletmenin faaliyeti için zorunlu olduğu ve paraya çevrilmesi durumunda ekonomik varlığının tehlikeye düşeceğini yaklaşık olarak ispat etmiş olmalıdır. (İİK. m. 307/1) Borçlunun talebi üzerine, tasdik kararında finansal kiralama konusu malların iadesi, karardan itibaren bir yılı geçmemek üzere aşağıdaki şartlarla ertelenebilir. Borçlu finansal kiralama sözleşmesinin aynen ifasını 294 üncü maddenin yedinci fıkrası uyarınca üstlenmiş olmalıdır. Finansal kiralamadan doğan kira alacağı konkordato talebinden önce doğmuş olmalıdır. Ödenmemiş kira borcu, üç aylık tutarı aşmamalıdır. Bu erteleme nedeniyle finansal kiralama konusu malın değer kaybından kaynaklanabilecek zarar, teminat altına alınmış olmalıdır. Borçlu finansal kiralama konusu malın işletmenin faaliyeti için zorunlu olduğunu ve iade edilmesi durumunda ekonomik varlığının tehlikeye düşeceğini yaklaşık olarak ispat etmiş olmalıdır (İİK. m. 307/III)

69 Konkordatoda çekişmeli alacakların durumu nedir? Alacakları itiraza uğramış olan alacaklılar, tasdik kararının ilanı tarihinden itibaren bir ay içinde dava açabilirler. Konkordato projesinde çekişmeli alacaklara pay ayrılmışsa, kararırı kesinleşmesine kadar payın borçlu tarafından, mahkemece belirlenen bir bankaya yatırılmasına karar verilebileceği; süresi içinde dava açmamış olan alacaklıların bu paydan ödeme yapılmasını talep edemeyecekleri, yapılan ödemelerin de borçluya iade edileceği düzenlenmiştir.

70 BÖLÜM SONU Teşekkürler!

Borca Batık Olma Durumu ve Konkordato

Borca Batık Olma Durumu ve Konkordato Borca Batık Olma Durumu ve Konkordato 20 Eylül tarihli Dünya Gazetesinde yayımlanan Sermaye Şirketlerinde Borca Batıklık Durumu Ve Yeni Düzenlemeler başlıklı yazımızda açıklandığı üzere; 6102 sayılı Türk

Detaylı

Konkordato - Konkordato Komiserliği Prof. Dr. Münir Şakrak

Konkordato - Konkordato Komiserliği Prof. Dr. Münir Şakrak Konkordato - Konkordato Komiserliği 2018 1 KONKORDATO Kavramsal ve Hukuki Yapı Konkordato Kavramı Borçlarını ödeyemeyecek durumdaki ya da ödeyememe riski altındaki borçlunun, vade ya da indirim talep etmek

Detaylı

KONKORDATO HAKKINDA BİLGİLENDİRME NOTU

KONKORDATO HAKKINDA BİLGİLENDİRME NOTU KONKORDATO HAKKINDA BİLGİLENDİRME NOTU İcra İflas Kanunu nun (İİK) İflas Erteleme hükümleri, 28.02.2018 tarihli 7101 sayılı kanunla yürürlükten kaldırılmıştır. İflas ertelemede yargılama ve uygulama süresinin

Detaylı

İFLAS ERTELEMESİNİN YERİNE GELEN GÜNCELLENMİŞ KONKORDATO VE SONUÇLARI

İFLAS ERTELEMESİNİN YERİNE GELEN GÜNCELLENMİŞ KONKORDATO VE SONUÇLARI İFLAS ERTELEMESİNİN YERİNE GELEN GÜNCELLENMİŞ KONKORDATO VE SONUÇLARI Giriş Kanun un Getirdiği Yenilikler 15.03.2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 7101 sy yasa ile İcra ve İflas Kanunu nun bir çok

Detaylı

İCRA VE İFLAS KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

İCRA VE İFLAS KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER İCRA VE İFLAS KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 15.03.2018 tarih ve 30361 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile, 2004

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul,

SİRKÜLER İstanbul, SİRKÜLER İstanbul, 30.03.2018 Sayı: 2018/064 Ref:4/064 Konu: İFLASIN ERTELENMESİ UYGULAMASININ YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILMASI VE ELEKTRONİK TEBLİGAT KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİNE DAİR DÜZENLEMELERİ DE İÇEREN 7101

Detaylı

İFLAS KORKUSU KONKORDATOYU GETİRDİ!

İFLAS KORKUSU KONKORDATOYU GETİRDİ! 05 Kasım 2018 İFLAS KORKUSU KONKORDATOYU GETİRDİ! İcra İflas Kanununda 7101 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle iflas erteleme kaldırıldı. Onun yerine konkordato yeniden düzenlenerek 2018 yılının başında

Detaylı

Konkordato müessesesinin şüpheli alacak karşılığı uygulaması karşısındaki durumu hk.

Konkordato müessesesinin şüpheli alacak karşılığı uygulaması karşısındaki durumu hk. Konkordato müessesesinin şüpheli alacak karşılığı uygulaması karşısındaki durumu hk. Tarih: 14/02/2019 Sayı: VUK-112/2019-2 T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/112

Detaylı

T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/

T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/ T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ/ Konusu : Konkordato müessesesinin şüpheli alacak karşılığı uygulaması karşısındaki durumu hk. Tarihi Sayısı : /../.

Detaylı

KONKORDATO UYGULAMASINA GENEL BAKIŞ

KONKORDATO UYGULAMASINA GENEL BAKIŞ KONKORDATO UYGULAMASINA GENEL BAKIŞ KISIM I GENEL BİLGİLER KONKORDATO NEDİR? Öteden beri İcra ve İflas Kanununda (İİK) yer alan fakat uygulama açısından çok fazla işlerlik kazanamayan Konkordato kurumu

Detaylı

MALÎ SEKTÖRE OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

MALÎ SEKTÖRE OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN 8275 MALÎ SEKTÖRE OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 4743 Kabul Tarihi : 30/1/2002 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 31/1/2002

Detaylı

REHİNLİ ALACAKLARDA EŞYA VE GAYRİMENKULÜN AYNINDAN DOĞAN VERGİLERİN TAHSİL SIRALAMASI DEĞİŞTİ

REHİNLİ ALACAKLARDA EŞYA VE GAYRİMENKULÜN AYNINDAN DOĞAN VERGİLERİN TAHSİL SIRALAMASI DEĞİŞTİ 16.03.2018/49-1 REHİNLİ ALACAKLARDA EŞYA VE GAYRİMENKULÜN AYNINDAN DOĞAN VERGİLERİN TAHSİL SIRALAMASI DEĞİŞTİ ÖZET : 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla

Detaylı

Konkordato ve Süreçleri. Av. Alp Çal

Konkordato ve Süreçleri. Av. Alp Çal Konkordato ve Süreçleri Av. Alp Çal İÇERİK KONKORDATO BAŞVURU AŞAMASI GEÇİÇİ MÜHLET KARAR SÜRECİ (3+2 AY) KESİN MÜHLET SÜRECİ (1 Yıl + 6 ay) KONKORDATO TALEBİNİN REDDİ KESİN MÜHLETİN SONUÇLARI KONKORDATO

Detaylı

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi.

Arabuluculuk tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. BILGILENDIRME NOTU www.ak-denetim.com KONU: 7155 sayılı Kanun ile Ticari Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk 01.01.2019 tarihinden itibaren açılacak davalar için Zorunlu hale geldi. Ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk

Detaylı

Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik

Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu, Yasası 4743 sayılı, numaralı, nolu kanun, yasa MALÎ SEKTÖRE OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 T.C YARGITAY 10. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2015/6153 Karar No. 2017/5875 Tarihi: 19.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /88 ÜST DÜZEY YÖNETİCİNİN PRİM BORÇ- LARINDAN SORUMLULUĞU İÇİN HAKLI NEDEN OLMADAN

Detaylı

YENİ KONKORDATO HÜKÜMLERI PROF. DR. HAKAN PEKCANITEZ GALATASARAY ÜNIVERSITESI HUKUK FAKÜLTESI ÖĞRETIM ÜYESI

YENİ KONKORDATO HÜKÜMLERI PROF. DR. HAKAN PEKCANITEZ GALATASARAY ÜNIVERSITESI HUKUK FAKÜLTESI ÖĞRETIM ÜYESI YENİ KONKORDATO HÜKÜMLERI PROF. DR. HAKAN PEKCANITEZ GALATASARAY ÜNIVERSITESI HUKUK FAKÜLTESI ÖĞRETIM ÜYESI Konkordato talebi (m.285) Borçlarının vadesi geldiği halde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe

Detaylı

KONKORDATO MASRAFLARI HAKKINDA - HUKUK BÜLTENİ -

KONKORDATO MASRAFLARI HAKKINDA - HUKUK BÜLTENİ - KONKORDATO MASRAFLARI HAKKINDA - HUKUK BÜLTENİ - BÜLTEN TARİHİ: 17/09/2018 1. GİRİŞ Hukuk sistemimizde uzun süredir yer almasına rağmen, iflasın ertelenmesi kurumundan sonra uygulama alanı bulmayan Konkordato

Detaylı

KONKORDATO MÜESSESESİNİN ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI UYGULAMASI KARŞISINDAKİ DURUMUNA İLİŞKİN SİRKÜLER YAYINLANDI

KONKORDATO MÜESSESESİNİN ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI UYGULAMASI KARŞISINDAKİ DURUMUNA İLİŞKİN SİRKÜLER YAYINLANDI Tarih : 15/02/2019 Sayı : 2019/20 KONKORDATO MÜESSESESİNİN ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI UYGULAMASI KARŞISINDAKİ DURUMUNA İLİŞKİN SİRKÜLER YAYINLANDI 112 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile 2004 sayılı

Detaylı

SORULARLA KONKORDATO (İFLAS DIŞI VE İFLAS İÇİ ADİ KONKORDATO)

SORULARLA KONKORDATO (İFLAS DIŞI VE İFLAS İÇİ ADİ KONKORDATO) Doç. Dr. SERDAR KALE İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SORULARLA KONKORDATO (İFLAS DIŞI VE İFLAS İÇİ ADİ KONKORDATO) İÇİNDEKİLER

Detaylı

İ Ç İ N D E K İ L E R ÖNSÖZ5

İ Ç İ N D E K İ L E R ÖNSÖZ5 İ Ç İ N D E K İ L E R ÖNSÖZ5 Birinci Bölüm Türk ve İsviçre İcra ve İflas Kanununda Halen Yürürlükte ve Uygulanmakta Olan Konkordato Hükümlerinin Değerlendirilmesi 1.Konkordato Hakkında Genel Açıklamalar17

Detaylı

İŞVERENİN ÖDEME GÜÇLÜĞÜNE DÜŞMESİ HALİNDE İŞÇİ ÜCRETLERİNİN ÜCRET GARANTİ FONU NDAN ÖDENMESİ

İŞVERENİN ÖDEME GÜÇLÜĞÜNE DÜŞMESİ HALİNDE İŞÇİ ÜCRETLERİNİN ÜCRET GARANTİ FONU NDAN ÖDENMESİ 29(151), 255-261 İŞVERENİN ÖDEME GÜÇLÜĞÜNE DÜŞMESİ HALİNDE İŞÇİ ÜCRETLERİNİN ÜCRET GARANTİ FONU NDAN ÖDENMESİ Abdurrahman ÇALIK 27 * ÖZ İşverenin ödeme güçlüğüne hallerde işçi ücretlerinin kısmen devlet

Detaylı

Konu: Konkordato müessesesinin şüpheli alacak karşılığı uygulaması karşısındaki durumuna ilişkin sirküler yayınlanmıştır.

Konu: Konkordato müessesesinin şüpheli alacak karşılığı uygulaması karşısındaki durumuna ilişkin sirküler yayınlanmıştır. No: 2019/29 Tarih: 15.02.2019 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. Defne Sok. No:1 Flora Residence K:11 D.141-142 Ataşehir/İSTANBUL Tel : 0.216.340

Detaylı

KONKORDATO VE GETİRDİKLERİ

KONKORDATO VE GETİRDİKLERİ KONKORDATO VE GETİRDİKLERİ TANIM Bir borçlunun, borçlarının bir kesiminden kurtulmasını veya ödeme şeklinin değişmesini sağlayan, iflasa nazaran yumuşatılmış, alacaklıların eşit olarak tatminine yönelik,

Detaylı

TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNUN KONTROLÜNDEKİ ŞİRKETLERİN TASFİYESİNE DAİR YÖNETMELİK

TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNUN KONTROLÜNDEKİ ŞİRKETLERİN TASFİYESİNE DAİR YÖNETMELİK TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNUN KONTROLÜNDEKİ ŞİRKETLERİN TASFİYESİNE DAİR YÖNETMELİK 02/09/2006 tarih ve 26277 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNUN KONTROLÜNDEKİ

Detaylı

Borcunu Ödemekte Zorlanan Kişilerin Yeni Çıkış Yolu Olarak Konkordato

Borcunu Ödemekte Zorlanan Kişilerin Yeni Çıkış Yolu Olarak Konkordato Ekim, 2018 Borcunu Ödemekte Zorlanan Kişilerin Yeni Çıkış Yolu Olarak Konkordato Son dönemdeki ekonomik dalgalanmalar ve finansal belirsizlikler sebebiyle, konkordato ilan eden şirketlere her geçen gün

Detaylı

İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Duyuru No: 2018/31 İstanbul 15.03.2018 15/03/2018 tarihli ve 30361 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 7101 Sayılı İcra ve İflâs

Detaylı

Rehber 7101 SAYILI KANUN (İFLAS ERTELEMESİ YERİNE KONKORDATO UYGULAMASI)

Rehber 7101 SAYILI KANUN (İFLAS ERTELEMESİ YERİNE KONKORDATO UYGULAMASI) 0 Rehber 7101 SAYILI KANUN (İFLAS ERTELEMESİ YERİNE KONKORDATO UYGULAMASI) 1 7101 SAYILI İCRA VE İFLAS KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN İLE YAPILAN DÜZENLEMELER 15 Mart 2018

Detaylı

KONKORDATONUN ALACAKLILARA ETKİSİ HAKKINDA - HUKUK BÜLTENİ -

KONKORDATONUN ALACAKLILARA ETKİSİ HAKKINDA - HUKUK BÜLTENİ - KONKORDATONUN ALACAKLILARA ETKİSİ HAKKINDA - HUKUK BÜLTENİ - BÜLTEN TARİHİ: 06/09/2018 I. KONKORDATO NEDİR? 7101 sayılı İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 28.02.2018

Detaylı

FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez.

FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. S İ R K Ü L E R R A P O R FON DENETİM YMM. VE BAĞIMSIZ DENETİM A. Ş. nin müşterilerine özel bir hizmetidir. İzinsiz çoğaltılamaz. İktibas edilemez. SİRKÜLER TARİHİ : 15 / 03 / 2018 SİRKÜLER SAYISI : 2018

Detaylı

İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005

İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN. Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005 İCRA VE İFLÂS KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 5311 Kabul Tarihi : 2.3.2005 MADDE 1.- 9.6.1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanununun 10/a maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 28513

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 28513 Resmi Gazete Tarihi: 30.12.2012 Resmi Gazete Sayısı: 28513 MÜNFESİH OLMASINA VEYA SAYILMASINA RAĞMEN TASFİYE EDİLMEMİŞ ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLER İLE KOOPERATİFLERİN TASFİYELERİNE VE TİCARET SİCİLİ KAYITLARININ

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığı 1 / 6 DAĞITIM YERLERİNE İlgi : 26 08 2016 tarih ve 29813sayılı Resmi Gazete. İlgi Resmi Gazete'de yayımlanan 19.08.2016 tarih ve 6741 sayılı Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/133 Ref: 4/133

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/133 Ref: 4/133 SİRKÜLER İstanbul, 15.08.2016 Sayı: 2016/133 Ref: 4/133 Konu: 6728 SAYILI KANUN İLE İFLASIN ERTELENMESİ UYGULAMASINA DAİR 2004 SAYILI İCRA İFLAS KANUNU'NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER 6728 sayılı Yatırım Ortamının

Detaylı

6728 SAYILI KANUN İLE 2004 SAYILI İCRA İFLAS KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GETİRİLEN YENİLİKLER

6728 SAYILI KANUN İLE 2004 SAYILI İCRA İFLAS KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GETİRİLEN YENİLİKLER 6728 SAYILI KANUN İLE 2004 SAYILI İCRA İFLAS KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE GETİRİLEN YENİLİKLER 6728 Sayılı ve 15/7/2016 tarihli Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir.

Sorumluluğu sınırlı olmayan ortaklara komandite, sorumluluğu sınırlı olanlara komanditer denir. KOMANDİT ŞİRKETLER ADİ KOMANDİT ŞİRKET Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış

Detaylı

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İÇİNDEKİLER Takip Hukukuna Giriş I. KAVRAM...3 II. TAKİP HUKUKUNDA TARAFLAR...4 A. Taraf Ehliyeti...4 B. Takip Ehliyeti...5 C. Sıfat (Husumet)...6

Detaylı

TAKİP HUKUKU EL KİTABI

TAKİP HUKUKU EL KİTABI İsmail ERCAN Avukatlar ve Hâkimler için TAKİP HUKUKU EL KİTABI İcra Hukuku İflas Hukuku İyi leştiṙme (Konkordato ve Yeniden Yapılandırma) Hukuku Alacaklıları Koruyucu Diğer Önlemler İÇİNDEKİLER Takip Hukukuna

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir.

YÖNETMELİK. MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını düzenlemektir. 14 Ocak 2015 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29236 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: YÖNETMELİK TAKSİTLE SATIŞ SÖZLEŞMELERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1

Detaylı

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİN KURULUŞUNDA ARANACAK BELGELER

VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİN KURULUŞUNDA ARANACAK BELGELER EK - VARLIK YÖNETİM ŞİRKETLERİN KURULUŞUNDA ARANACAK BELGELER. Kurucularca imzalanmış ortaklık ana sözleşme taslağı.. Varlık yönetim şirketi kurulmasından beklenen faydayı analiz eden ve yapılması düşünülen

Detaylı

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İÇİNDEKİLER Takip Hukukuna Giriş I. KAVRAM...3 II. TAKİP HUKUKUNDA TARAFLAR...4 A. Taraf Ehliyeti...4 B. Takip Ehliyeti...5 C. Sıfat (Husumet)...6

Detaylı

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İÇİNDEKİLER TAKIP HUKUKUNA GIRIŞ I. KAVRAM...3 II. TAKİP HUKUKUNDA TARAFLAR...4 A. Taraf Ehliyeti...4 B. Takip Ehliyeti...5 C. Sıfat (Husumet)...6

Detaylı

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU

İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İsmail ERCAN THEMIS İCRA VE İFLAS HUKUKU TAKİP HUKUKU İÇİNDEKİLER TAKIP HUKUKUNA GIRIŞ I. KAVRAM...3 II. TAKİP HUKUKUNDA TARAFLAR...4 A. Taraf Ehliyeti...4 B. Takip Ehliyeti...5 C. Sıfat (Husumet)...6

Detaylı

İFLAS ERTELEME Ymm. İSMAİL BEKTAŞ. 06 Nisan 2016 Çarşamba

İFLAS ERTELEME Ymm. İSMAİL BEKTAŞ. 06 Nisan 2016 Çarşamba İFLAS ERTELEME Ymm. İSMAİL BEKTAŞ 06 Nisan 2016 Çarşamba 1 Gündem İflas Ertelemenin Tanımı İflas Ertelemenin Amacı 6102 Sayılı TTK Kanununa Göre İflas Erteleme 2004 Sayılı İcra İflas Kanununa Göre İflas

Detaylı

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI İİK. nun 277. vd maddelerinde düzenlenmiştir. Her ne kadar İİK. nun 277/1 maddesinde İptal davasından maksat 278, 279 ve 280. maddelerde yazılı tasarrufların butlanına hükmetmektir.

Detaylı

ÜCRET GARANTİ FONU YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÜCRET GARANTİ FONU YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ÜCRET GARANTİ FONU YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete:18.10.2004-25617 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin amacı; Ücret Garanti Fonunun oluşum ve uygulanmasına ilişkin usul

Detaylı

SON BEŞ YILA AİT YILLIK GELİR VERGİLERİ VE ÖDEDİĞİ GELİR VERGİSİ ( BİN TL) YILI NET GELİR ÖDEDİĞİ GELİR VERGİSİ

SON BEŞ YILA AİT YILLIK GELİR VERGİLERİ VE ÖDEDİĞİ GELİR VERGİSİ ( BİN TL) YILI NET GELİR ÖDEDİĞİ GELİR VERGİSİ EK- ŞİRKET KURUCULARINA/HİSSE DEVRALACAKLARA İLİŞKİN BEYANNAME (GERÇEK KİŞİLER) ADI-SOYADI : DOĞUM YERİ VE TARİHİ : UYRUĞU : ANA ADI : BABA ADI : İKAMETGAH ADRESİ : ÖĞRENİM DURUMU : (Ayrıntılı) HALEN ÇALIŞTIĞI

Detaylı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı

T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : sayılı T.C. D A N I Ş T A Y Dördüncü Daire Esas No : 2010/8630 Karar No : 2013/4481 Anahtar Kelimeler : Haciz, Ödeme Emri, (BS) Formu Özeti : 1-6183 sayılı Kanun'un 79 uncu maddesi gereğince, amme borçlusunun

Detaylı

TÜRKİYE ELEKTRİK KURUMU DIŞINDAKİ KURULUŞLARIN ELEKTRİK ÜRETİMİ, İLETİMİ, DAĞITIMI VE TİCARETİ İLE GÖREVLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN

TÜRKİYE ELEKTRİK KURUMU DIŞINDAKİ KURULUŞLARIN ELEKTRİK ÜRETİMİ, İLETİMİ, DAĞITIMI VE TİCARETİ İLE GÖREVLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN 6545 TÜRKİYE ELEKTRİK KURUMU DIŞINDAKİ KURULUŞLARIN ELEKTRİK ÜRETİMİ, İLETİMİ, DAĞITIMI VE TİCARETİ İLE GÖREVLENDİRİLMESİ HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 3096 Kabul Tarihi : 4/12/1984 Yayımlandığı R. Gazete

Detaylı

GENEL OLARAK İFLAS ERTELEME MÜESSESESİ

GENEL OLARAK İFLAS ERTELEME MÜESSESESİ GENEL OLARAK İFLAS ERTELEME MÜESSESESİ 1. İFLAS ERTELEMENİN TANIMI Genel olarak iflasın ertelenmesi kavramı, Asliye Ticaret Mahkemesine borca batık durumda olan bir sermaye şirketi veya kooperatif hakkında

Detaylı

KONKORDATO SÜRECİNE GİREN BORÇLUDAN OLAN ALACAKLARIN HANGİ DURUMLARDA ŞÜPHELİ ALACAK SAYILACAĞI

KONKORDATO SÜRECİNE GİREN BORÇLUDAN OLAN ALACAKLARIN HANGİ DURUMLARDA ŞÜPHELİ ALACAK SAYILACAĞI 16.02.2019/52-1 KONKORDATO SÜRECİNE GİREN BORÇLUDAN OLAN ALACAKLARIN HANGİ DURUMLARDA ŞÜPHELİ ALACAK SAYILACAĞI ÖZET : 14/2/2019 tarihli ve 112 sayılı VUK Sirkülerinde; 7101 sayılı 2004 sayılı İcra ve

Detaylı

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE YAPILMIŞ BAZI BAŞVURULARIN TAZMİNAT ÖDENMEK SURETİYLE ÇÖZÜMÜNE DAİR KANUN YAYIMLANDI

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE YAPILMIŞ BAZI BAŞVURULARIN TAZMİNAT ÖDENMEK SURETİYLE ÇÖZÜMÜNE DAİR KANUN YAYIMLANDI Sirküler Rapor 21.01.2013/33-1 AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE YAPILMIŞ BAZI BAŞVURULARIN TAZMİNAT ÖDENMEK SURETİYLE ÇÖZÜMÜNE DAİR KANUN YAYIMLANDI ÖZET : 23 Eylül 2012 tarihi itibarıyla Avrupa İnsan

Detaylı

: Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No: 1) Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 7) yayımlandı.

: Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No: 1) Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 7) yayımlandı. SİRKÜLER TARİH : 28.04.2016 SAYI : 2016-04-4 KONU ÖZETİ : Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No: 1) Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 7) yayımlandı. : Mükellefler; borç durumunu

Detaylı

28/02/2018 TARİHLİ VE 7101 SAYILI İCRA VE İFLAS KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNUN GETİRDİKLERİ

28/02/2018 TARİHLİ VE 7101 SAYILI İCRA VE İFLAS KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNUN GETİRDİKLERİ 28/02/2018 TARİHLİ VE 7101 SAYILI İCRA VE İFLAS KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNUN GETİRDİKLERİ 7101 SAYILI KANUNUN HAZIRLIK SÜRECİ Mevcut 09/06/1932 tarihli ve 2004 sayılı

Detaylı

KEFALET VE HESAP REHNİ ŞÖZLEŞMESİ. Kefil ve Rehin Veren (Bundan böyle Kefil ve Rehin Veren veya Kefil veya Rehin Veren olarak anılacaktır.

KEFALET VE HESAP REHNİ ŞÖZLEŞMESİ. Kefil ve Rehin Veren (Bundan böyle Kefil ve Rehin Veren veya Kefil veya Rehin Veren olarak anılacaktır. KEFALET VE HESAP REHNİ ŞÖZLEŞMESİ Kefil ve Rehin Veren :. (Bundan böyle Kefil ve Rehin Veren veya Kefil veya Rehin Veren olarak anılacaktır.) Alacaklı Müşteri Kefalet ve Rehin Miktarı : TÜRKİYE FİNANS

Detaylı

- 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı mülga Türk Ticaret Kanununda sayılan sebeplerle münfesih olan veya sayılan anonim ve limited şirketler;

- 29/6/1956 tarihli ve 6762 sayılı mülga Türk Ticaret Kanununda sayılan sebeplerle münfesih olan veya sayılan anonim ve limited şirketler; MÜNFESİH OLMASINA VEYA SAYILMASINA RAĞMEN TASFİYE EDİLMEMİŞ ANONİM VE LİMİTED ŞİRKETLER İLE KOOPERATİFLERİN TASFİYELERİNE VE TİCARET SİCİLİ KAYITLARININ SİLİNMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BELİRLENDİ Gümrük

Detaylı

EV DEĞİŞTİREN MORTGAGE SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMAN KREDİSİ VE TEMİNAT SÖZLEŞMESİ KREDİYE İLİŞKİN BİLGİLER

EV DEĞİŞTİREN MORTGAGE SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMAN KREDİSİ VE TEMİNAT SÖZLEŞMESİ KREDİYE İLİŞKİN BİLGİLER Müşteri No. İşbu Ev Değiştiren Mortgage Krediye şkin Bilgiler sayfası, Ödeme Planı, Ev Değiştiren Mortgage Konut Finansman Kredisi İle İlgili Sözleşme Öncesi Bilgi Formu Kapak Sayfası, Sözleşme Öncesi

Detaylı

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI

86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 86 SERİ NO'LU GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞ TASLAĞI 4/6/2008 tarihli ve 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun[1] 25 inci maddesi

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120

İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120 410 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2012/21152 Karar No. 2012/20477 Tarihi: 12.06.2012 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2013/1 İlgili Kanun / Madde 6100 S. HMK/115,120 DAVA ŞARTI GİDER AVANSININ

Detaylı

Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No: 1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 7) Sonrasında Zamanaşımı Uygulaması

Tahsilat Genel Tebliği (Seri: A Sıra No: 1) nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 7) Sonrasında Zamanaşımı Uygulaması 16/04/2016 tarihli ve 29686 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Seri:A Sıra No:7 Tahsilat Genel Tebliği ile; mevzuatta ve uygulamada ortaya çıkan değişiklikler dikkate alınarak 30/06/2007 tarihli ve 26568

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 04.01.2010 / 9-1 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER TARAFINDAN DÜZENLENMESİ GEREKEN SERBEST BÖLGE FAALİYET TASDİK RAPORU NA İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 42 seri No lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik

Detaylı

Yönetmelik hükümleri, katılım bankaları yönünden kar payı dikkate alınarak uygulanacaktır.

Yönetmelik hükümleri, katılım bankaları yönünden kar payı dikkate alınarak uygulanacaktır. 16.01.2015 ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. SİRKÜLER 2015/16 KONU: Taksitle Satış Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik Taksitle satış sözleşmelerine ilişkin uygulama usul ve esaslarını

Detaylı

ÇALIŞMA VE İŞKURUMU SİNOP İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

ÇALIŞMA VE İŞKURUMU SİNOP İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI ÇALIŞMA VE İŞKURUMU SİNOP İL MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1 Vatandaşların,şikayet, bilgi ve belge talepleri (Bilgi Edinme

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 3 (1) Bu Tebliğ, 6102 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

TEBLİĞ. MADDE 3 (1) Bu Tebliğ, 6102 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 30 Aralık 2012 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 28513 Gümrük ve Ticaret Bakanlığından: TEBLİĞ MÜNFESİH OLMASINA VEYA SAYILMASINA RAĞMEN TASFİYE EDİLMEMİŞ ANONİM VE LİMİTEDŞİRKETLER İLE KOOPERATİFLERİN TASFİYELERİNE

Detaylı

ON SORUDA KONKORDATO

ON SORUDA KONKORDATO ON SORUDA KONKORDATO mız Kutlu Olsun! Tüm Hakları Saklıdır ON SORUDA KONKORDATO İflasın ertelenmesi kurumunun, geçtiğimiz Mart ayında yayımlanan 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81

İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81 T.C YARGITAY 21. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2017/4295 Karar No. 2017/6697 Tarihi: 21.09.2017 İlgili Kanun / Madde 5510 S. SGK. /81 SGK PRİMLERİNDEN İŞVEREN HİSSESİNİN HAZİNECE KARŞILANMASININ KOŞULLARI ÖZETİ:

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Cari dönem 28 Şubat 2017 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve nakit benzerleri

Detaylı

7143 SAYILI KANUN KAPSAMINDA OLAN BAZI BAŞVURU, BİLDİRİM VE BEYAN SÜRELERİ UZATILDI

7143 SAYILI KANUN KAPSAMINDA OLAN BAZI BAŞVURU, BİLDİRİM VE BEYAN SÜRELERİ UZATILDI 31.07.2018/134-1 7143 SAYILI KANUN KAPSAMINDA OLAN BAZI BAŞVURU, BİLDİRİM VE BEYAN SÜRELERİ UZATILDI ÖZET : 7 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması

Detaylı

AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ

AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ 24 Nisan 2013 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28627 Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan: TEBLİĞ AKARYAKIT HARİCİNDE KALAN PETROL ÜRÜNLERİNİN YURT İÇİ VE Amaç ve kapsam YURT DIŞI KAYNAKLARDAN TEMİNİNE İLİŞKİN

Detaylı

ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU

ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU ESKİŞEHİR SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI MEVZUAT ARAŞTIRMA KOMİSYONU 26.05.2008 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN İŞ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA 5763 SAYILI KANUN

Detaylı

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI TÜKETİCİ KREDİSİ SÖZLEŞMELERİ YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ( Yönetmelik ) 22.05.2015 tarihli ve 29363 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır. Yönetmelik yayımı tarihinden

Detaylı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN BİRLEŞME, DEVİR, BÖLÜNME VE HİSSE DEĞİŞİMİ HAKKINDA YÖNETMELİK (1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A İ S T İ N A F K A R A R I ÖZET : -SAĞLIK YARDIMLARI : 5434 sayılı Kanunun sağlık yardımlarına ilişkin hükümleri 5510 sayılı Kanunun 106/8'inci maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Ancak, 5510 sayılı Kanunun Geçici 4'üncü maddesinde,

Detaylı

Ekler: Nakit Kredi Taahhütnamesi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu (4 sayfa) Nakit Kredi Uygulama Esasları Hakkında Prosedür

Ekler: Nakit Kredi Taahhütnamesi Sözleşme Öncesi Bilgi Formu (4 sayfa) Nakit Kredi Uygulama Esasları Hakkında Prosedür .. A.Ş. Sn..( Müteselsil Kefil) Sn...( Müteselsil Kefil) Bankamız ile.. A.Ş arasındaki kredi ilişkisi çerçevesinde, ekte sizinle yapmayı arzu ettiğimiz Nakit Kredi Taahhütnamesinin bir örneği ve bu Taahhütnamenin

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87

SİRKÜLER RAPOR GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ. ( Seri No : 86 ) Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 01.08.2008 Sirküler No: 2008/87 GİDER VERGİLERİ GENEL TEBLİĞİ ( Seri No : 86 ) 26.07.2008 tarih ve 26948 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 86 seri No.lu Gider Vergileri

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 30 Kasım 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu Cari dönem Sınırlı denetimden geçmiş 30 Kasım 2016 Varlıklar Dönen varlıklar

Detaylı

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve

VERGİ AFFI TAKVİMİ sayılı Askerlik Kanunu, - Mülga 5539 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve VERGİ AFFI TAKVİMİ Konu Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İl Özel İdareleri Ve Belediyelere Olan Kesinleşmiş Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması (Md.2) Bildirim /Beyan Tarih Ödeme Tarihi

Detaylı

6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR

6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR 10.04.2006 / 75 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR 5479 Gelir Vergisi Kanunu,Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, Özel Tüketim

Detaylı

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte

İstihkak prosedürü sonunda, üçüncü kişinin bu hakkı kabul edilir, lehine sonuçlanırsa, o mal üzerindeki haciz kalkar veya mal o hakla birlikte Borçlunun borcu için, borçluya yakınlığı ne olursa olsun 3. kişinin malvarlığına dahil unsurlar,haczedilemez. Bununla birlikte 3. kişilere ait bazı malların borçlunun olduğu kabul edilerek haczedilmesi

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Konu: KONKORDATO HALİNDE ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI AYRILABİLMESİNE DAİR VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ YAYINLANMIŞTIR

SİRKÜLER İstanbul, Konu: KONKORDATO HALİNDE ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI AYRILABİLMESİNE DAİR VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ YAYINLANMIŞTIR SİRKÜLER İstanbul, 20.02.2019 Sayı: 2019/047 Ref:4/047 Konu: KONKORDATO HALİNDE ŞÜPHELİ ALACAK KARŞILIĞI AYRILABİLMESİNE DAİR VERGİ USUL KANUNU SİRKÜLERİ YAYINLANMIŞTIR Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından

Detaylı

SERBEST BÖLGELERDE YABANCI UYRUKLU PERSONELE VERİLECEK ÇALIŞMA İZİNLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

SERBEST BÖLGELERDE YABANCI UYRUKLU PERSONELE VERİLECEK ÇALIŞMA İZİNLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR SERBEST BÖLGELERDE YABANCI UYRUKLU PERSONELE VERİLECEK ÇALIŞMA İZİNLERİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR Amaç, Kapsam ve Dayanak MADDE 1- (1) 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu nun 10 uncu ve Serbest Bölgeler

Detaylı

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları

Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları. 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Bağlı Ortaklıkları 31 Mayıs 2016 tarihi itibariyle konsolide TTK 376 Bilançosu ve dipnotları Cari dönem 31.May.16 Varlıklar Dönen varlıklar Nakit ve

Detaylı

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler

Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Yeni İş Mahkemeleri Kanununun Getirdiği Değişiklikler Giriş 1 Hukukumuzda 1950 yılından bu yana uygulanmakta olan 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ( Mülga Kanun ) 25 Ekim 2017 tarihinde yürürlükten kaldırılmış

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21

İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2016/22865 Karar No. 2016/20937 Tarihi: 28.11.2016 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2017/4 İlgili Kanun / Madde 4857 S. İşK/2, 18-21 ASIL İŞVEREN ALT İŞVEREN

Detaylı

6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI

6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 11.04.2011/ 46-1 6111 SAYILI YASA İLE 5811 SAYILI YASADA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERE İLİŞKİN TEBLİĞ YAYIMLANDI ÖZET : 6111 sayılı Yasanın geçici 3 üncü maddesiyle 5811 sayılı Bazı Varlıkların

Detaylı

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN SORUMLULUĞU

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN SORUMLULUĞU A) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ndan doğan sorumluluk Yönetim kurulu üyelerinin 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ( TTK ) doğan sorumluluğu, hukuki ve cezai sorumluluk olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Detaylı

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 7 Eylül 2016 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29824 Sermaye Piyasası Kurulundan: YÖNETMELİK 6362 SAYILI SERMAYE PİYASASI KANUNUNUN 13 ÜNCÜ MADDESİNİN DÖRDÜNCÜ FIKRASININ KISMEN İPTALİ ÜZERİNE YATIRIMCI TAZMİN

Detaylı

42 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2010/01

42 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2010/01 İstanbul, 04.01.2010 42 Sıra No.lu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2010/01 31.12.2009 tarih ve 27449 (4. mükerrer) sayılı Resmi Gazete

Detaylı

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI

CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI CARREFOURSA CARREFOUR SABANCI TİCARET MERKEZİ A.Ş. 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL TABLO VE DİPNOTLARI 30 EYLÜL 2018 TARİHLİ ÖZEL AMAÇLI FİNANSAL DURUM TABLOSU Bağımsız Denetimden Geçmemiş 30

Detaylı

ĐŞÇĐ ALACAKLARINDA ZAMANAŞIMI SÜRESĐNĐN BAŞLANGICI

ĐŞÇĐ ALACAKLARINDA ZAMANAŞIMI SÜRESĐNĐN BAŞLANGICI ĐŞÇĐ ALACAKLARINDA ZAMANAŞIMI SÜRESĐNĐN BAŞLANGICI Taraflar arasındaki sözleşmede aksine bir hüküm yoksa genel olarak işçiler, devlet memurlarından farklı olarak, çalıştıkları ayın ücretini, bu ayın sonunda

Detaylı

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim Ve Y.M.M. A.Ş.

Arkan&Ergin Uluslararası Denetim Ve Y.M.M. A.Ş. İstanbul, 13.06.2008 Seri B, Sıra No:2 Tahsilat Genel Tebliği Yayımlandı DUYURU NO:2008/60 06.06.2008 tarihli ve mükerrer 26898 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165

SİRKÜLER İstanbul, Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 SİRKÜLER İstanbul, 01.09.2016 Sayı: 2016/165 Ref: 4/165 Konu: 6741 SAYILI TÜRKİYE VARLIK FONU YÖNETİMİ ANONİM ŞİRKETİ NİN KURULMASI İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYINLANMIŞTIR

Detaylı

12 NO LU HARÇLAR KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI

12 NO LU HARÇLAR KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI Sirküler Rapor 22.06.2012/116-1 12 NO LU HARÇLAR KANUNU SİRKÜLERİ YAYIMLANDI ÖZET : 12 No lu Harçlar Kanunu Sirkülerinde 6322 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi ile yapılan düzenlemeyle yargı harçlarının tamamen

Detaylı

FİRMA YETKİLİSİ FİRMA TELEFONU MERSİS TALEP NO. Kontrol Evrak Açıklama Asıl Fotokopi. Dilekçe (Yetkililer tarafından asıl imzalı 1

FİRMA YETKİLİSİ FİRMA TELEFONU MERSİS TALEP NO. Kontrol Evrak Açıklama Asıl Fotokopi. Dilekçe (Yetkililer tarafından asıl imzalı 1 LİMİTED ŞİRKET SERMAYE ARTIRIMI Tescil başvurularının mersis.gtb.gov.tr adresi üzerinden yapılması gerekmektedir. Tescil işlemleri bilgileri 602 sayılı Türk Ticaret Kanun u uyarınca kısmen güncellenmiş

Detaylı

Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19.

Özet, yaprak test, deneme sınavı ders malzemelerine ANADOLUM ekampüs Sistemin'nden (https://ekampus.anadolu.edu.tr) ulaşabilirsiniz. 19. 2016 BAHAR ARA - A TİCARET HUKUKU A 1. 2. 3. 4. Tacirler arasında gerçekleşen aşağıdaki ihbar veya ihtarlardan hangisi Türk Ticaret Kanununun öngördüğü şekil şartına uygun değildir? Noter kanalıyla yapılan

Detaylı

ŞİRKETLERDE KRİZ YÖNETİMİ Ercan DUYAR SMMM, Kıdemli Bağımsız Denetçi

ŞİRKETLERDE KRİZ YÖNETİMİ Ercan DUYAR SMMM, Kıdemli Bağımsız Denetçi ŞİRKETLERDE KRİZ YÖNETİMİ Ercan DUYAR SMMM, Kıdemli Bağımsız Denetçi KRİZDEKİ ANA FAKTÖRLER PANIKLE HAREKET YOK DURUM DEĞERLENDİRMESİ VE DOĞRU TEŞHIS ALıNACAK TEDBIRLER KUR RISKI STRATEJISI KONKORDATO

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ve Öncelikle Uygulanacak Hüküm

BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ve Öncelikle Uygulanacak Hüküm GAYRİKABİL-İ RÜCÜ SİCİLDEN TERKİN VE İHRAÇ TALEBİ YETKİ FORMU NUN (IDERA) KAYDA ALINMASINA, İPTAL EDİLMESİNE VE İCRASINA İLİŞKİN TALİMAT(SHT-IDERA Rev.01) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı

II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı II-14.1 sayılı Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği Değişiklik Taslağı Mevcut Hali Değişiklik Önerisi Kapsam MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının Kapsam

Detaylı

6736 Sayılı Kanunun Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri

6736 Sayılı Kanunun Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri Altay AKKAY, SMMM Bağımsız Denetçi 6736 Sayılı Kanunun Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Hükümleri 30/06/2016 tarihinden (bu tarih dâhil) önceki dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe

Detaylı

KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU KREDİLİ MEVDUAT HESABI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU MÜŞTERİ NO : ADI SOYADI : MADDE 1 TANIMLAR İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu metninde geçen aşağıdaki ibareler karşılarındaki anlamları ifade edecektir.

Detaylı