İSTANBUL. TİcARET. ODAsı TURKIYE'DE. YAYıN HAYATI. YAYıN NO:

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İSTANBUL. TİcARET. ODAsı TURKIYE'DE. YAYıN HAYATI. YAYıN NO: 2009-49"

Transkript

1

2 İSTANBUL TİcARET ODAsı TURKIYE'DE YAYıN HAYATI YAYıN NO: İstanbul, 2009

3 Copyright İTO Tüm haklar saklıdır. Bu yayının hiç bir bölümü, yazann ve İTO'nun önceden yazılı izni olmaksızın mekanik olarak, fotokopi yoluyla veya başka herhangi bir şekilde çoğaltılamaz. Eserin bazı bölümleri veya paragraflan, sadece araştırma veya özel çalışmalar amacıyla, yazarın adı ve İTO belirtilmek suretiyle kullanılabilir. ISBN (Basılı) ISBN (Elektronik) İTO ÇAGRI MERKEZİ Tel: (212) 444 O 486 İTO yayınları için ayrıntılı bilgi Bilgi ve Doküman Yönetimi Şubesi Dokümantasyon Servisi'nden alınabilir. Tel : (212) Faks :(212) E-posta: ito.yayin@ito.org.tr İnternet : Odamız yayınlarına tam metin ve ücretsiz olarak internetten ulaşabilirsiniz. YAYINA HAZıRLıK, BASKı, CİLT '" -EUROMI\T '"'" Entegre Matbaacılık Anonim Şirketi Sanayi Caddesi No: Çobançeşme- Yenibosna/İstanbul Tel: (Pbx) Faks:

4 SUNUŞ Kuşkusuz bir ülkenin yaptığı en önemli yatırım, insana yaptığıdır. Çünkü insan kaynağı bir ülkenin en önemli sermayesidir. Geleceğinin şekillenmesinde temel belirleyicidir. Bu sermayenin niteliğini ise sosyal ve kültürel gelişmişlik ve zenginlik belirler. Yani insanınız ne kadar eğitimli ise siz o kadar zengin ve güçlüsünüz demektir. Bu nedenle Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise ilk beş ticaret odasından biri olarak biz, ekonomik gelişmenin ve kalkınmanın kültür olmadan hiçbir anlam ifade etmediğine inanıyoruz. Fransız düşünür Alain Peyrefitte, "Ekonomik kalkınmanın faktörleri emek ve sermaye olarak görülür, ama esas faktör kültürdür" der. Çünkü kültürün, ihtiyacımız olan tek şeyi sağladığına inanır bize. O da güvendir. Bunu elde ettiğinizde gerisi gelir: Yani bireysel girişim, araştırmacı ve yaratıcı özgürlük gelir. Onun için kültür, kalkınma için ihtiyaç duyulan güvenle eş anlamlıdır. Kültürün temel taşıyıcısı ise kitaptır. Neden? Çünkü "Su uçar, yazı kalır." Yazıyı kalıcı kılan ise, hak ettiği değeri bulması için çabaladığımız kitaptır. İletişim teknolojilerinin bu denli ilerlediği çağımızda bile kitap, değerinden ve zenginliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Bu zenginliği, yurt içinde ve yurtdışında ortaya koymanın ve paylaşmanın önemli zeminlerinden biri de fuarlardır. Çünkü bu fuarlar, bir yandan okuyucuların, diğer yandan yayınevlerinin, yazarların, telif alıcıların bir araya gelmesini sağlamaktadır. Bilhassa uluslararası fuarlar, ülkelerin söz konusu sektördeki gelişmişlik düzeyini, ürün çeşitliliğini ve o sektöre biçilen payeyi ortaya koyarak, ülkelerin o sektöre ilişkin durumları ve yol haritaları hakkında önemli ipuçları verir. İstanbul Ticaret Odası olarak bizler, yayın sektörümüz için uluslararası kitap fuarlarının, hem ülkemizdeki mevcut yayın hayatı, hem de yayın hayatımızın geleceği açısından önemli olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle de bu türdeki fuarlara büyük destek veriyoruz. Frankfurt Kitap Fuarı'nda ortaya koyduğumuz performans ve etkinlikler dizisi bunun en somut göstergesidir Fuara katılan ilgililerin Türkiye'de yayın sektörü ile ilgili temel bilgileri doğru bir şekilde elde etmesi için elinizdeki bu kitapçığı hazırladık. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak gerçekleştirilen bu kitaptaki verileri T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ISBN Türkiye Ajansı'ndan elde ettik. Bu nedenle, bu çalışmamıza destek veren Ajansa teşekkür ediyor, kitapçığın tüm fuar katılımcılarına faydalı olmasını diliyorum. Saygılarımla Dr. Murat Yalçıntaş İTO Yönetim Kurulu Başkan

5 İstanbul Ticaret Odası bu rehberin düzenlenmesinde tecrübeleriyle destek veren başta Genel Sekreterimiz Sayın Dr. Cengiz Ersun olmak üzere Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Şubesi Müdürü İlkay Çapraz'a, Şube Şefi Öykü Selimoğlu'na ve Raportörü İrem Yılmaz'a Teşekkürlerini sunar.

6 İÇİNDEKİLER I. FRANKFURT KİTAP FUARI 7 II. İSTANBUL TİCARET ODASI 7 III. BASILI YAYIN SEKTÖRÜ İLE İLGİLİ BİLGİLER 9 IV. İSTANBUL VE TÜRKİYE 21 I. TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GÖSTERGELERİ 21 II. TÜRKİYE'NİN TİCARİ YAPISI 22 III. İSTANBUL'UN EKONOMİK GÖSTERGELERİ 23 IV. İSTANBUL'UN TİCARİ YAPISI 24 V. SEKTÖRELBİLGİLER 25 VI. AVRUPA BİRLİĞİ 25 VII. TURİZM 27

7

8 L FRANKFURT KİTAP FUARI 1949 yılından beri düzenlen Frankfurt Kitap Fuarı'nda Konuk Ülke uygulaması 1988'de İtalya ile başlamıştır. Frankfurt Kitap Fuarı'na sırasıyla Fransa, Japonya, İspanya, Meksika, Kuzey Batı Avrupa (Belçika, Fransa, Hollanda), Brezilya, Avusturya, İrlanda, Portekiz, İsviçre, Macaristan, Polonya, Yunanistan, Litvanya, Rusya, Arap Dünyası, Kore, Hindistan, Katalonya; 2008 yılında ise Türkiye konuk ülke olmuştur yılının konuk ülkesi ise Çin'dir. Dünyanın en büyük kitap fuarı olan Frankfurt Kitap Fuarı'nda yıl süresince konuk ülke olan ülke; sergi, panel, gösteri gibi etkinliklerle yıl bo3mnca kendini kültür, edebiyat, sanat ve turizm alanlarında tanıtma fırsatı bulur. 11. ISTANBUL TICARET ODASI 1882 yılında kurulan 127 yıllık köklü bir kurum olan İstanbul Ticaret Odası, Türkiye'nin; GSMH'sinin %22'sini, ihracatının %55,4'ünü, ithalatının %55'ini, vergi gelirlerinin %43,07'sini gerçekleştiren civarındaki kayıtlı aktif üye firma sayısı ile Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı büyük Odalarındandır. - Aralarında Milletlerarası Ticaret Odası ve Birleşmiş Milletler Sanayi Geliştirme Örgütü'nün de yer aldığı birçok uluslararası kuruluş ile sürekli ilişkileri bulunan Odamız Balkanların en geniş fuar alanına sahip olan İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nin kumcu ortağıdır. - Odamızca her yıl milli katılım düzeyinde 15 civarında uluslararası fuar, Türk İhraç Ürünleri Sergisi düzenlenmekte, birçok uluslararası fuara bilgi standi ile katılmmakta ve yurt içi fuarlara da iştirak edilmektedir. Örneğin 2007 Hannover Sanayi Fuarı'nda Türkiye'nin partner ülke olarak katılım organizasyonunu İTO gerçekleştirmiştir. Bu yıl ise Odamız, Türkiye'nin partner ülke olduğu ANU- GA Dünya Gıda Fuarı'na 114 firma; Katar'da gerçekleşecek 1. Türk Ürünleri Sergisi'ne ise 200 firma ile katılmaktadır. - Yine sayılarla bahsetmek gerekirse İstanbul Ticaret Odası her yıl; 90 civarında araştırma ve yayını hizmete sunmakta, 150 civarında seminer, panel, konferans ve bilgilendirme toplantıları düzenlemekte, 70 civarında yurtiçi / yurtdışı inceleme gezileri organize etmektedir.

9 tirajlı haftalık ticaret gazetesi ve tirajlı aylık ÎTO Vizyon Dergisi ile üyelerine bilgi akışını sağlamakta, 2003 yılında hizmete açtığı Web Portalı ile elektronik ortamda da üyelerinin bilgi ihtiyaçlarmı karşılamaya devam etmektedir. - ÎTO tarafından Türkçe ve İngilizce raporlar, istatistikler ve Fiyat İndeksleri yaymlanmaktadır. - Sanat, kültür, eğitim ve sporun da hizmetinde olan Odamız 2005'ten itibaren İstanbul'da yapılan Formula 1 organizasyonunun Türkiye'ye gelmesinde öncü rol oynamıştır. - UNİDO ile birlikte Türkiye'nin ilk ve tek yan sanayi borsası ile Türk yan sanayicilerini ihracata yönlendirmekte, Yatmm ve Geliştirme Ofisi'nin aracılığı ile yatırımcılara yön göstermektedir. - Odamızı ziyaret eden çok sayıdaki yabancı ticaret heyetlerinin temaslarını düzenlemekte, ilgili firmalarımızla bir araya getirmekte, Türkiye hakkında ekonomik ve ticari bilgi sağlamakta, Türkiye ile iş yapmak isteyen yabancı firmaların talep ve tekliflerini Oda Gazetesi'nde ücretsiz olarak yayımlamakta, potansiyel ülkelerde iş toplantıları düzenlemekte ve ülkemizden de 3aırtdışına ticaret heyetleri göndererek ülkemizin uluslararası ticaretinin gelişimine hizmette bulunmaktadır 'de kurmuş olduğu Dış Ticaret Enstitüsü'nü geliştirerek 2001 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi'ni kurmuş, bu konuda da bir ilk olmuştur. Şu anda bu üniversitede 5300 dolayında öğrenci öğrenim görmektedir. - İTO oluşturduğu Tahkim Merkezi ile anlaşmazlıkların dostane çözümü için çalışmaktadır. - İTO Dokümantasyon Merkezi ticari bilgi alanında Türkiye'de örneklerinin en iyisidir yılından bu yana OECD Kütüphanesi de Odamızda faaliyet göstermektedir.

10 III. BASıLı YAYıN SEKTÖRÜ ILE ILGILI BILGILER(i*) ısbn ATANAN YAYıN SAYıSı ISBN ATANAN YA\1N SAYISI i I ^ â. i â F. h n n te iiiiiiiiilil *7 Ocak-30 Haziran 2008&2009 sin I r I Ortalama olarak yılda 3000 civarında seyreden yayın sayısı ilk kez 1997 yılında eşiğini aşmış ve bu yıldan sonra da gelişimini hızla sürdürerek 2003 senesinde bu kez 'i aşmıştır senesinde 1997 senesine göre 3 kat fazla miktarda yayın ISBN almıştır. Genel olarak bakıldığında, ISBN atamalarında 2007 senesi haricinde istikrarlı bir artış yaşandığı gözlenmektedir. Özellikle 2002 senesinden sonra, önceki senelere oranla daha büyük miktarlarda artış yaşandığı görülmektedir ve 2009 yıllarının ilk yarısına ait verilere bakıldığında da bu artışın süreceği tahmin edilebilir. ıssn ATANAN SÜRELI YAYıN SAYıSı L LOOO O?S G 8^ ISSN ATANAN SÜRELİ YAYIN SAYISI 9 2 n '-^ tsi m. ^ S i - i N S 1^ s *; Ocak-30 Haziran2008& * istatistik! bilgiler T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, ISBN Türkiye Ajansı verilerine göre düzenlenmiştir.

11 2001 yılına değin ISSN atanan süreli yayınların yıllar itibariyle ortalaması düşünüldüğünde yıllık 400 civarında yayından bahsedilebilir senesinde 280 yayına ISSN atanmasına karşılık, 2005 senesinde 989 yayma ulaşılmıştır. Bu da, 2005 itibanyla 1996 senesinin 3,5 katma ulaşıldığını göstermektedir ve 2007 senelerinde de süreli yayınların 800'ün üzerinde olduğu görülmekte, 2008 ve 2009 yıllan için de ilk 6 aylık veriler ışığında, 2007 senesinden daha düşük bir oran beklenmemekle birlikte, ISSN atanan süreli yayın sayısındaki dalgalanmalar gözardı edilmemektedir. TAHSIS EDILEN YENI YAYıMCı ÖNSAYıSı Tahsis Effilen Yeni Yayımcı Önsayısı S5 2 2 g S - n n O " ^ n n n n jj^^ o 0^ ON OS o a\ ^ ^ <N fo O O. O N O S O V O N O O <N M <N <N M (N *7 Ocak- 30 Haziran 2009 Tahsis edilen yeni yayımcı ön sayısı incelendiğinde 2002 senesinde binli rakamlara ulaşıldığı görülmektedir senesinde ise yeni yayımcıyla tepe noktasına ulaşılmıştır.

12 YAYıMLANAN MATERYALIN TÜRLERINE VE BASıM ADETLERINE GÖRE DAĞıLıMı Kitap; 33538; 99% Yayımlanan Materyalin Türlerine Göre Dağılımı 1 Haziran Haziran 2009 (Adet / %) (Toplam ) Bilgisayar Programlan; 11; 0% Elektronik Kitap (web tabanh); 138; 0% Dijital Materyaller; 13; 0% ElektroDİk kitap (DVD, VCD, CD), 409,1% Harita; 43; 0% -Mikrofonu; 4; 0% -Kaset; 54; 0% -Video; 4; 0% -Film; 5; 0% Sesli Kitap; 16; 0% Yayımlanan materyaller % 99 Tuk oranla kitaptan oluşurken sırasıyla elektronik kitap, kaset, harita, sesli kitap, dijital materyaller, bilgisayar programları ve mikroform video en çok yayımlanan diğer materyaller olarak sıralanabilir. Yayımlanan Materyalin Basım Adetlerine Göre Dağıhmı 1 Haziran Haziran 2009 (Adet / %) (Toplam ) Elektronik Kitap (DVD, VCD, CD); ; 0% Harita; ; 0% Dijital Mateıjaüer; ; 0% Kaset; ; 0% Kitap; ; 100% Sesli Kitap; ; 0% Mikroform; ; 0% Video; 7.250; 0% Fihn; ; 0% Genel olarak bakıldığında yayımlanan materyallerin neredeyse tamamı kitaptan oluşmaktadır. Kitap dışında yayımlanan materyalin türüne göre dağılımına bakıldığında ise; 409 adet elektronik kitap (DVD, VCD, CD), 138 adet web tabanlı

13 elektronik kitap, 43 adet harita, 16 adet sesli kitap, 5 adet film, 4 adet mikroform, 4 adet video, 13 adet dijital materyal yayımlandığı görülmektedir. TÜRKIYE'DE ILK KEZ YAYıMLANAN MATERYALIN KONULARıNA GÖRE DAĞıLıMı İlkDe&Yayu I MateıyaUn Konulanna Göre Dağıhım l Haziran Haaran 2009 (Adet / %) (Toplam ) Felsefe ve Psikofoji; 864; 3% Dîn; 1.564; 6% Genel Komılar, 353; 1% Coğrafysı ve Tarih; 2.173; 9% Edebtyat ve Retorik; 6.873; 28% Toplum Bilîmlenç 9.768; 40% Sanatlar (Güzel ^Sanatlar); 800; 3% Dil ve Dilbilim; 400; Dc^BİMerive Matematik; 309; 1% Teknotoji (Uygulamalı Bilimler) 1.736; 7% Türkiye'de ilk kez yayımlanan materyalin konularına göre dağılımı incelendiğinde, toplam adet kitap yayımlandığı görülmektedir. Bu kitapların dağılımına daha yakından bakıldığında, sırasıyla, yayımlanan toplam kitap adedinin %40'ının toplum bilimleri alanında; takip eden alanların ise, %28 ile edebiyat ve retorik, %9 ile coğrafya ve tarih, %7 ile teknoloji (uygulamalı bilimler), %6 ile din, %3'erlik oranlarla felsefe ve psikoloji ile güzel sanatlar, %2 ile din, %1 ile doğa bilimleri ve matematik olduğu görülür.

14 ISBN SISTEMINE KAYıTLı YAYıNCıLARıN YAYıMLADıKLARı MATERYAL SAYıSıNA GÖRE DAĞıLıMLARı ISBN Sisten : KajfiOi :çıııcıiaıib Yı^ımbdhkl»! M a l e r ^ SapsmaGöre Dağdura (1 Haziran Hazikan 2009) (Adet / %) (Tophm ) Eğilin Kurambnç 127; ^* KamoKunMiDiç 1334; 4% -Valaöar;565;2% / Yaymevi ; 75% / -Şiirtet;Z975;10% ŞaİBsFmııasçLia5;3% Demek; 564; 2% OzelEğitiknKDEiHdlaıç /V Yeni Töcfer. 2; 0% 0. \ 240; 1% Belediye; 157; 0% OdakrwBadBUer, 466^J% ISBN sistemine kayıtlı yayıncılardan yayınevleri %75'lik oran ve adet materyal ile en çok yayım yapan işletmeler iken; takip eden yayımcılar, %10 ile şirketler, % 4 ile kamu kurumları, %3 ile şahıs firmaları, %2'şerlik oranlarla demek, vakıf ve eğitim kurumları, % r e r oran ile Odalar ve Birlikler ve özel eğitim kurum lan ile belediyeler ve diğer yeni yayımcı türleridir. Yayımcıların Türlere Göre Dağılımı 1 Haziran Haziran 2009 (Şahıs yayımcılar dahil değildir) Kayıtlı Yayımcı Sayısı Yayımcı Türü Kapalı Yayımcı Sayısı Açık Yayımcı Sayısı Yayımlanan Kitap Sayısı Baskı Adedi Diğer Yeni Türler Yaymevi Eğitim Kurumları Kamu Kurumu Vakıflar Şirket Şahıs Firması Demek Özel Eğitim Kurumlan Belediye Odalar ve Birlikler Diğer Toplam:

15 Yayımlann baskı sayısı, yayımcı türlerine göre sırasıyla, yayınevi , kamu kurumu , şirket , şahıs firması , vakıflar , demek , eğitim kummları , özel eğitim kummları , Odalar ve Birlikler , Belediyeler , diğer ve diğer yeni türler olmak üzere toplamda olmuştur. Ayrıca yayımcı türleri incelendiğinde kayıtlı yayımcı sayısının sırasıyla yayınevi 4.872, vakıflar 1.177, şirket 555, kamu kurumu 273, demek 241, şahıs firması 229, eğitim kurumları 117, belediye 68, özel eğitim kummları 28, Odalar ve Birlikler 26 ve diğer olmak üzere toplamda yayımcı sayısına ulaşıldığı görülmektedir. Yayımlanan kitaplann baskı adedi göz önünde bulundurulduğunda, ilk üç sırayı yayınevi, şirket ve kamu kumluşlarmm aldığı, bunun yanında kayıtlı yayımcı sayısı düşünüldüğünde yayınevi, vakıflar ve şirketlerin ilk üçe girdiği görülür. YAYIMLANAN MATERYALLERİN HEDEF KİTLESİNE GÖRE DAĞILIMI Yayımlanan materyallerin hedef kitlesine göre dağılımı: ( ) Hedef Kitle Yayımlanan kitap sayısı Baskı adedi Genel Okul Öncesi Eğitim Çocuk Genç Yetişkin Profesyonel ve araştırmacı Yabancı Dil Eğitimi Alanlar Engelli Eğitim İlköğretim Ortaöğretim Yüksek Öğretim Sınava Hazırlık Bilimsel/Akademik Toplam

16 YAYıMLANAN MATERYALLERIN HEDEF KITLESI VE MATERYAL SAYıSıNA GÖRE DAĞıLıMı Yayımlanan Materyalin Hedef Kitlesine Göre Dağılum 1 Haziran Haziran 2009 (Adet / %) (Toplam ) Yetişkin; 1.880; 5% Okul Öncesi Eğitim; 1.361; 4% Çocuk; 3.062; 9% Genç; 359; 1% Profesyonel ve Araştırmacı; 1.703; 5% Yabancı Dil Eğitimi Alanlar; 543; 2%. Engelli Eğitimi; 29; Genel; ; 48% Bilimsel/Akademik; 496; 1% Smava Hazırlık; 2.058; 6% 0% İlköğretim; 3.928; 11% " Ortaöğretim; 1.429; Yükseköğretim; 4% 1.440; 4% Hedef kitlesine göre basılan materyal sayısı incelendiğinde sırasıyla %48 genel, engelli eğitimi %29, %11 ilköğretim, %9 çocuk, %6 sınava hazırlık, %5'er paylarla yetişkin, profesyonel ve araştırmacı, %4'lük paylarla, yüksek öğretim, okul öncesi eğitim ve ortaöğretim, %2 yabancı dil eğitimi alanlar, %1 genç ile %1 bilimsel/akademi olarak dağılmıştır. 1^

17 YAYıMLANAN MATERYALIN HEDEF KITLESI VE BASıM ADEDINE GÖRE DAĞıLıMı Yaynnlanan Mateıyalin Hedef Kiüesi e Baskı Adedine Göre Genel Bilimsel / Akadeımk; ; 30% 88330; 1% Okul Öncesi Eğitim; ; 5% ; 9% HazHİık Genç; ;1% -Yetişkin; ; 3% 11% fesyonel ve araştıımacı İlköğretim; ; 27% Engelli Eğitim; ; 0% ; Yabancı cslieğitiımalanlaı; ; 1% Yayınlanan materyallerin hedef kitlesine ve basım adedine göre dağılım ları incelendiğinde; %30 ile genel, %27 ile ilköğretim, %11 ile ortaöğretim, %9'ar pay ile sınava hazırlık ile çocuk, %5 ile okul öncesi eğitim, %3 ile yetişkin, %2 ile yüksek öğretim, %1 ile profesyonel ve araştmnacı, %1 ile genç, yabancı dil eğitimi alanlar, bilimsel/akademi ile engelli eğitim olarak sıralanmıştır. YAYıMLANAN MATERYALLERIN KONULARıNA GÖRE DAĞıLıMı Konu Yayımlanan kitap sayısı Baskı adedi Genel Konular Felsefe ve Psikoloji Din Toplum Bilimleri Dil ve Dilbilim Doğa Bilimleri ve Matematik Teknoloji (Uygulamalı Bilimler) Sanatlar (Güzel Sanatlar) Edebiyat ve Retorik Coğrafya ve Tarih Toplam

18 Kitap türüne göre sırasıyla, toplum bilimleri, edebiyat ve retorik, din, coğrafya ve tarih, felsefe ve psikoloji, dil ve dilbilim, güzel sanatlar, doğa bilimleri ve matematik ile genel konularda kitap yayımlanmıştır. Öte yandan, toplum bilimleri, edebiyat ve retorik, din, doğa bilimleri ve matematik ile teknoloji, coğrafya ve tarih, dil ve dilbilim, felsefe ve psikoloji alanlarına yönelik yayınlarda baskı sayısı olarak daha yüksek düzeylere ulaşılmıştır. Toplamda adet farklı kitap yayımlanmış, baskı sayısına ulaşılmıştır. Yayımlanan Materyalin Konusuna Gore Dağılmu 1 Haziran Haziran 2009 (Adet / %) (Toplam ) Fdehîvflt ve Retorik ; 30% Coğrafya ve Taril2.686; 8% Genel Konular, 427; 1% Felsefe ve Psikoloji; 1.066; 3% Din; 2.539; 7% Sanatlar (Güzel Sanatlar); 939; 3% Teknoloji (Uygulamalı Bilimler); I 2.059; %6 Dil ve Dilbilim; 562; %2 ^Toplum Bilimleri; ; 39% Doğa Bilimleri ve Matematik; 362; %1 Yayımlanan materyallerin konulanna göre dağılımlan incelendiğinde; % 39 toplum bilimleri, % 30 edebiyat ve retorik, %8 coğrafya ve tarih, %7 din, %6 teknoloji, %3 felsefe ve psikoloji, %3 güzel sanatlar, %2 dil ve dilbilim, %1 doğa bilimleri ve matematik ile %1 genel konular olmak üzere toplam yayını kapsayan bir dağılım görülmektedir.

19 ÇEVIRI MATERYALLERIN DAĞıLıMı Dil Yayımlanan materyal sayısı Türkçe (tur) 343 İngilizce (eng) Almanca (ger) 281 Fransızca (fre) 484 İspanyolca (spa) 160 Rusça (rus) 103 İtalyanca (ita) 117 Flemenkçe (dut) 11 Arapça (ara) 397 Azerice (aze) 15 Hollandaca (dut) 11 İranca (ira) 130 İsveççe (swe) 14 Osmanlıca (oto) 149 Farsça (jpr) 33 Yunanca (grc) 32 Diğer diller 68 Toplam çeviri eser sayısı Çeviri materyallerin dağılımı incelendiğinde; yayımlanan çevirilerin adet İngilizce, 484 adet Fransızca ve 397 adet Arapça yayın başta olmak üzere Türkçe, Almanca, Osmanlıca, İtalyanca, Rusça, İspanyolca, Yunanca, Farsça, îranca, Hollandaca, Azerice, Flemenkçe ve diğer dillerden çeviri materyaller ile toplam adet çeviri eserlerle karşılaşılmaktadır.

20 ÇEVIRI YAYıNLARıN KONULARıNA GÖRE DAĞıLıMı Çeviri Yayınların Konularına Göre Dağüıım 1 Haziran Haziran 2009 (Adet / %) (Toplam 5470) Coğrafya ve Tarih; 448; 8% Genel Konular; 69; 1% Felsefe ve Psikoloji; 399; 7% Din; 567; 10% Edebiyat ve Retorik; 2479; 46% Sanatlar (Güzel Sanatlar); 162; 3% Teknoloji (Uygulamalı Bilimler); 502; 9% Toplum Bilimleri; X 712; 13% \ Dil ve Dilbilim; 44; 1% \ Doğa Bilimleri ' ve Matematik; 88; 2% Çeviri materyallerin konulara göre dağılımı incelendiğinde; edebiyat ve retorik % 46, toplum bilimleri %13, din %10, teknoloji %9, coğrafya ve tarih %8, felsefe ve psikoloji %7, güzel sanatlar %4, genel konular %2, doğa bilimleri ve matematik %2, dil ve dilbilim %1 ve genel konular %1 olarak dağıldığı görülmektedir.

21 KÜTÜPHANELERE AIT BAZI VERİLER HALK KÜTÜPHANELERİ 2008 KÜTÜPHANE SAYISI MATERYAL KİTAP SAYISI MERKEZDEN SATEST ALINAN KİTAP SAYISI KÜTÜPHANELER TARAFINDAN SATEST ALINAN KİTAP SAYISI ABONE OLUNAN SÜRELİ YAY SAY 146 DERLENEN KİTAP SAYISI DERLENEN SÜRELİ YAYIN SAYISI CİLT ATÖLY CİLTLENEN KİT. SAY * KULLANICI KULLANICI (OKUYUCU) SAYISI KAYITLI ÜYE SAYISI ÖDÜNÇ VERİLEN MATERYAL SAYISI KÜLTÜREL ETKİNLİK SAYISI KÜLTÜREL ETKİNLİKLERDEN YARARLANAN KULLANICI SAYISI PERSONEL PERSONEL SAYISI KÜTÜPHANECİ SAYISI 331 GEZİCİ KÜTÜPHANE GEZİCİ KÜTÜPHANE SAYISI 55 HİZMET GÖTÜRÜLEN YER SAYISI 698 KİTAP SAYISI KULLANICI SAYISI KAYITLI ÜYE SAYISI ÖDÜNÇ VERİLEN KİTAP SAYISI * 2008 yılı cilt atölyelerinde ciltlenen kitap sayısı ile ilgili kayıt işlemleri devam etmektedir Türkiye genelinde adet kütüphane, bu kütüphanelerimizde adet kitap ve 146 adet süreli yaym aboneliği bulunmaktadır.

22 2008 / Yıl Sonu - Çocuk ve Yetişkin Kitap Sayısı Listesi Kütüphane Sayısı Çocuk Kitap Sayısı Yetişkin Kitap Sayısı / Yıl Sonu - Yazmalar Listesi Kütüphane Sayısı Eski Harfli Türkçe Arapça Farsça Diğer Diller Toplam IV. İSTANBUL VE TÜRKİYE I. TÜRKİYE'NİN EKONOMİK GÖSTERGELERİ: İMF'nin açıkladığı verilere göre Türkiye 2008 yılında, yaklaşık 729,4 mil yar dolarlık GSYİH (cari fiyatlar) ile dünya sıralamasında 17'nci sırada yer almak tadır. T U İ K ' i n açıkladığı resmi rakam ise 741,7 milyar $'dır. Bu rakam ile de Türkiye 17. sıradaki yerini korumaktadır. GSYÎH (Cari Fiyatlar/ milyar Dolar) ITl O Q < < < < i < < r h p < < < 5 o r h 00 m I Q r h < CO r h r-h. < O oo s. O > < < Û w IMF tahminlerine göre, 2009 yılında Türkiye'nin GSYİH (cari fiyatlar)'sinin 552,180 milyar dolar olması beklenmektedir. 91

23 IMF verilerine göre 2008 yılında Türkiye 915,1 milyar dolarlık GSYÎH (SAGP) ile dünya sıralamasmda 16'mcı sırada yer almakta olup, 2007 yılında da yaklaşık 888 milyar dolar olan GSYÎH (SAGP) miktarının üstüne çıkmış ve dünya sıralamasmdaki yerini korumuştur yılı için İMF'nin Türkiye GSYÎH (SAGP) tahmini ise, 876,5 milyar dolardır. GSYÎH (SAGP/milyar Dolar) II. TÜRKİYE'NİN TİCARİ YAPISI: Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre, Türkiye dünya genelinde 132,0 milyar dolarlık ihracatla 20'inci sırada yer almakta olup, 201,9 milyar dolarlık itha latı ile ise 17'inci sırada bulunmaktadır.

24 GSYİH'si En Büyük 20 Ülkenin Dış Ticaret Rakamları (Milyon Dolar) Sıra Ülke İhracat İthalat Dış Ticaret Hacmi 1 ABD ALMANYA ÇİN JAPONYA FRANSA HOLLANDA İTALYA İNGİLTERE BELÇİKA KANADA KORE RUSYA İSPANYA MEKSİKA HİNDİSTAN TÜRKİYE AVUSTRALYA BREZİLYA POLONYA ENDONEZYA Bu rakamlar sonucunda Türkiye 333,9 milyar dolarlık dış ticaret hacmiyle, en büyük ticaret hacmine sahip 20 ülke arasında da 16'ıncı sırada yer almaktadır. III. İSTANBUL'UN EKONOMİK GÖSTERGELERİ: 2008 yılı sonu itibariyle 741,7 milyar dolar (TÜÎK verisi) milli geliri ile dünyanın en büyük 17. ekonomisi konumunda olan Türkiye'nin milli gelirinin yaklaşık %22'sinin İstanbul tarafından yaratıldığı göz önünde bulundurulursa İstanbul'un Türkiye ekonomisi içerisindeki ağırlığı ve önemi açıkça ortadadır. İstanbul, Türkiye istihdam yapısının da %16'sını teşkil etmektedir. TÜİK verilerine göre İstanbul'un 2008 milli geliri (cari) 163,1 milyar $'dır Nüfus GSYİH (cari) Milyar $ Kişi Başı GSYIH (cari) Milyar $ İstanbul ,1 12,971 Türkiye ,7 10,507 % 17,8 22 Kaynak: TÜÎK

25 PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından 2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılı için yapılan tahminlerde, İstanbul'un satın alma gücü paritesine göre gelirini %100 oranının üzerinde arttırarak 287 milyar $'a yükselteceği ve en zengin şehirler sıralamasında 27. sıraya yerleşeceği öngörülmektedir. IV. İSTANBUL'UN TICARI YAPISI: İstanbul Türkiye'nin toplam üretimindeki ağırlığını dış ticarete de yansıtmakta olup, Türkiye'nin toplam ihracatının, İstanbul'un gümrük kayıtlarına göre (başka il firması olsa dahi İstanbul gümrüklerinden yapılan), %55,4'ünü, ithalatının da %55'ini karşılamaktadır İhracat Milyar $ İthalat Milyar $ Toplam Ticaret Hacmi İstanbul 73, , ,320 Türkiye 132, , ,826 % 55, Dünya Ticaret Örgütü'nün verilerine göre İstanbul'un ihracatı 73,1 milyar doları bulmakta olup, ithalatı ise 111 milyar doları aşmaktadır. Bu veriler ışığında İstanbul'un ticaret hacmi yaklaşık 184,3 milyar doları bulmaktadır. TÜİK'in 2009'un ilk 5 ayma dair verilerine göre ise; İstanbul'un ihracatı 21,6 milyar dolar, ithalatı 25,8 milyar dolardır. İstanbul'dan ağırlıklı olarak tekstil ve konfeksiyon ürünleri ve aksesuarları, elektrikli makine, cihazlar ve parçaları, kazan, makine ve mekanik cihazlar, kara taşıtları ve yedek parçaları, plastik ve plastikten mamul eşya, demir ve çelikten eşya, gemiler, suda yüzen taşıtlar, alüminyum ve alüminyumdan eşya ihraç edilirken, kazanlar, makine ve mekanik cihazlar, elektrikli makineler ve parçaları, eczacılık ürünleri, plastik ve plastikten mamul eşya, kara taşıtları ve yedek parçaları, aksam ve parçaları, organik kimyasallar, demir ve çelikten eşya, optik alet ve cihazlar, sentetik ve suni devamsız lifler ise ithal edilmektedir. İstanbul Türkiye'de tahsil edilen tüm vergi gelirlerinin yaklaşık olarak %43,07'sini karşılamaktadır.

26 V.SEKTÖREL BILGILER İstanbul'un Türkiye'deki Sektörel Payı İKTİSADİ FAALİYET KOLLARİNA GÖRE 2001 YILI GSYİH (CARİ FİYATLARLA, MİLYON YTL) Türkiye İstanbul Türkiye içindeki Payı % Tarım ,00 246,80 1,1 Sanayi , ,70 23,9 İnşaat 9.240, ,40 17,1 Ticaret , ,80 34,1 Ulaştırma-Haberleşme , ,40 7,2 İstanbul'da iktisadi faaliyet kollarına göre Türkiye'den aldığı pay dağılımda %34,1 payla ilk sırayı ticaret almakta, onu %23,9 payla sanayi, %17,1 payla inşaat ve %7,2 payla ulaştırma ve haberleşme sektörleri izlemektedir. Vı. AVRUPA BIRLIĞI IMF verilerine göre AB'nin toplam GSYİH'si 18,3 trilyon dolardır. GSYİH'nin satın alma gücü paritesine göre değerlendirildiğinde Türkiye'nin yaklaşık 915,1 milyar dolar ile altıncı sırada yer aldığı görülmektedir. Türkiye AB'nin tam üyesi olduğunda GSYİH'si BirUğin %5,7'sini oluşturacaktır. Bu durumda İstanbul 2007 yılındaki 195 milyar dolarlık GSYİH'si ile Birliğin toplam GSYİH'si içinde % 1,25'i kadar pay alacaktır. Dünya Ticaret Örgütü'nün ihracat sıralamasında Türkiye 132,003 milyar dolar ile 12. sırada yer alırken, İstanbul 73,1 milyar dolar ile 12 AB ülkesini geçerek 17'nci sırada bulunmaktadır. AB'nin toplam ihracatı 5,9 trilyon dolar civarındadır. Gelecekte Türkiye'nin katılımıyla AB içindeki payı %2 olurken, İstanbul %1,1 pay alacaktır. 2S

27 ÜLKELER İHRACAT (MİLYON $) 1. ALMANYA HOLLANDA FRANSA İTALYA BELÇİKA İNGİLTERE İSPANYA İSVEÇ AVUSTURYA POLONYA ÇEK CUMHURİYETİ TÜRKİYE İRLANDA DANİMARKA MACARİSTAN FİNLANDİYA İSTANBUL SLOVAKYA PORTE KİZ ROMANYA DTÖ'nün ithalat sıralamasında ise Türkiye 201,8 milyar dolar ile 9. sırada yer alırken, İstanbul 111,1 milyar dolar ile 14'ncü sırada yer almıştır. AB'nin toplam ithalatı yaklaşık 6,2 trilyon dolardır. Gelecekte Türkiye'nin katılımıyla AB içindeki payı %3 olurken İstanbul %1,8 pay alacaktır.

28 ÜLKELER İTHALAT (MİLYON $) 1. ALMANYA FRANSA İNGİLTERE HOLLANDA İTALYA BELÇİKA İSPANYA POLONYA TÜRKİYE Formun Altı 10. AVUSTURYA İSVEÇ Formun Altı 12. ÇEK CUMHURİYETİ DANİMARKA İSTANBUL MACARİSTAN FİNLANDİYA PORTE KİZ İRLANDA ROMANYA SLOVAKYA VıL TURIZM 2008 yılında Türkiye'ye gelen toplam ziyaretçi sayısı 30,9 milyon kişi olup, yıllık turizm geliri ise 21,9 milyon doları bulmuştur yılı ile karşılaştırıldığında turist sayısında % 9,2 oranında artış görülmektedir.

29 YABANCı ZIYARETÇI VE YURT DıŞıNDA IKAMET EDEN VATANDAŞ ZIYARETÇI TURIZM GELIRLERININ YıLLARA GÖRE DAĞıLıMı YILLAR TOPLAM YABANCI VATANDAŞ TURİZM GELİRİ (1000$) ZİYARETÇİ SAYISI TURİZM GELİRİ (1000$) ZİYARETÇİ SAYISI TURİZM GELİRİ (1000$) ZİYARETÇİ SAYISI * (*) Ocak - Haziran aylarına (6 aylık) ait geçici bilgi 2007 yılında İstanbul'a gelen turist sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık %21 artarak 6.5 milyon olmuştur. Bu rakam ve artış İstanbul'un bir dünya şehri olarak turizm açısından güven ve istikran yakaladığının bir göstergesi olarak görülmektedir.

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Eylül - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE TEKSTİL VE KONFEKSİYON DIŞ TİCARETİ 2006

İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE TEKSTİL VE KONFEKSİYON DIŞ TİCARETİ 2006 İSTATİSTİKLERLE TÜRKİYE TEKSTİL VE KONFEKSİYON DIŞ TİCARETİ 2006 8.000.000 TÜRKİYE TEKSTİL VE KONFEKSİYON İTHALATI 2004 2005 2006 $ 7.000.000 6.000.000 5.000.000 4.000.000 3.000.000 2.000.000 1.000.000

Detaylı

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ

KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma Projesi KALKINMA BAKANLIĞI KALKINMA ARAŞTIRMALARI

Detaylı

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ VE SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ SEKTÖRÜNDE DÜNYA İTHALAT RAKAMLARI ÇERÇEVESİNDE HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI ORTA ANADOLU İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ Seramik sektörünün en

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Mayıs - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI

TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI TR 71 BÖLGESİ 2013 YILI İHRACAT RAPORU AHİLER KALKINMA AJANSI NİSAN 2014 İçindekiler 2013 YILI İHRACAT RAKAMLARI HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME... 3 2013 YILI TR 71 BÖLGESİ İHRACAT PERFORMANSI... 4 AKSARAY...

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 ARALIK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Ocak 2018 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK-MART 2015 İHRACAT RAKAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK-MART 2015 İHRACAT RAKAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hazırlayan: Gündem KONT İzmir Ticaret Odası TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK-MART 2015 İHRACAT RAKAMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; ihracat 2015 yılı Mart ayında, 2014

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Haziran 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk 5 Ayında %7,5

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ İHRACAT RAPORU

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ İHRACAT RAPORU AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ İHRACAT RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ MAYIS 2011 GAZİANTEP İN AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ NE İHRACATI GENEL BAKIŞ 2011 yılı Ocak-Nisan döneminde Gaziantep

Detaylı

2015 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU

2015 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU 2015 OCAK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 OCAK / TÜRKİYE

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LİTVANYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 I. GENEL BİLGİLER 2 Resmi Adı : Litvanya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Cumhuriyet Coğrafi

Detaylı

Türkiye Bilişim Sektörü:

Türkiye Bilişim Sektörü: TÜBİSAD Raporu Tanı1m Toplan1sı TÜRKİYE NİN DİJİTAL EKONOMİYE DÖNÜŞÜMÜ Türkiye Bilişim Sektörü: Yeri, Önemi, Evrimi ve Yetenekleri Yılmaz Kılıçaslan Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü Eskişehir 14 Şubat

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü KONYA ÖZELİNDE YABANCI SERMAYELİ FİRMALARIN ÜLKE BAZLI ANALİZİ 06.08.2014 1 DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2018 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

BETON SANTRALİ SEKTÖRÜ NOTU

BETON SANTRALİ SEKTÖRÜ NOTU BETON SANTRALİ SEKTÖRÜ NOTU Bu çalışmada beton santrali sektörü olarak GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. GTIP GTIP TANIMI 847431 BETON/HARÇ KARIŞTIRICILAR 847490

Detaylı

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM İTALYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM 2010 İTALYA ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI BAŞKENTİ DİL DİN YÖNETİM ŞEKLİ : İtalya Cumhuriyeti : Roma : İtalyanca (resmi), Almanca,

Detaylı

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES. Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 / DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN

DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES. Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 / DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN DIŞ TİCARET ENSTİTÜSÜ WORKİNG PAPER SERİES Tartışma Metinleri WPS NO/ 185 /2018-05 DÜNYADA ve TÜRKİYE DE MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI TİCARETİNİN İNCELENMESİ ve DEĞERLENDİRİLMESİ Fatih ÇALIŞKAN 1 1

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2015 HALI SEKTÖRÜ Eylül Ayı İhracat Bilgi Notu TDH Ar&Ge ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 EYLÜL AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı 2014 yılını % 7,3 oranında

Detaylı

GTİP 392310: PLASTİKTEN KUTULAR, KASALAR, SANDIKLAR VB. EŞYA

GTİP 392310: PLASTİKTEN KUTULAR, KASALAR, SANDIKLAR VB. EŞYA GTİP 392310: PLASTİKTEN KUTULAR, KASALAR, SANDIKLAR VB. EŞYA TEMMUZ 2009 Hazırlayan: Mesut DÖNMEZ 1 GENEL KOD BİLGİSİ: 392310 GTIP kodunun üst kodu olan 3923 GTİP koduna ait alt kodlar ve ürünler aşağıda

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ AVUSTURYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 B.Ö. AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Avusturya Cumhuriyeti Yönetim Şekli

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Ekim - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

BATMAN TİCARET BORSASI

BATMAN TİCARET BORSASI BATMAN TİCARET BORSASI 10-14 KASIM 2014 EURO TIER 2014 TARIM VE HAYVANCILIK FUARI & HANNOVER/ALMANYA İŞ SEYAHATİ RAPORU 1.EURO TIER 2014 TARIM VE HAYVANCILIK FUARI 1.1. FUAR İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER Euro

Detaylı

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017 Özet Sonuçlar Ocak-Aralık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 27.84 oranında artış Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısında %30.84 oranında artış Ocak- Aralık döneminde OECD ülkelerinden

Detaylı

ÇORAP SEKTÖRÜ 2016 YILI VE 2017 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

ÇORAP SEKTÖRÜ 2016 YILI VE 2017 OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU ÇORAP SEKTÖRÜ YILI VE OCAK AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU İTKİB GENEL SEKRETERLİĞİ HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON ARGE ŞUBESİ Şubat ÇORAP SEKTÖRÜNÜN YILI VE OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ

DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİ SEKTÖRÜNE GENEL BAKIŞ Hazırlayan ve Derleyen: Zehra N.ÖZBİLGİN Ar-Ge Şube Müdürlüğü Kasım 2012 DÜNYA SERAMİK KAPLAMA MALZEMELERİNDE ÜRETİM VE TÜKETİM yılında 9.546 milyon

Detaylı

2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi

2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi 2014 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Kararlar Şefi İhracat: 2014 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Türkiye İstatistik Kurumu 2014 Haziran ayı sonu

Detaylı

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ

DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ DEĞİŞEN DÜNYA-DEĞİŞEN ÜNİVERSİTE:YÜKSEKÖĞRETİMİN GELECEĞİ TÜRKİYE İÇİN BİR ÖNERİ Kemal Gürüz Atılım Üniversitesi 12 Mart 2012 Yirmi beş yaş üstü nüfus içinde ortaöğrenim görmüş olanların oranı, %. 2007.

Detaylı

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış!

Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Tarih: 19.05.2013 Sayı: 2013/09 İSMMMO nun Türkiye de Tatil ve Çalışma İstatistikleri raporuna göre Türkiye tatil günü sayısında gerilerde Çok tatil yapan ülke imajı yanlış! Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında

Detaylı

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU

ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU ELEVATÖRLER-KONVEYÖRLER SEKTÖR NOTU Bu çalışmada elevetörler-konveyörler sektörü, GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. 8428.20 Pnömatik elevatörler ve konveyörler

Detaylı

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4.

AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. AB NİN EKONOMİK YAPISIYLA İLGİLİ TEMEL BİLGİLER 1. Ülkelerin Yüz Ölçümü 2. Ülkelerin Nüfusu 3. Ülkelerin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla 4. Ülkelerin Büyüme Oranı 5. Ülkelerin Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi

Detaylı

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI

DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI DEMİR-ÇELİK SEKTÖRÜNDE BİRLİĞİMİZİN BAŞLICA İHRACAT ÜRÜNLERİNE YÖNELİK HEDEF PAZAR ÇALIŞMASI Hazırlayan: Sinem ALAN AR-GE ŞUBESİ EYLÜL 2012 Raporu PDF Formatında İndirmek İçin Lütfen Tıklayınız Türkiye'nin

Detaylı

TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK- HAZİRAN 2013 DÖNEMİ DIŞ TİCARET RAKAMLARI

TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK- HAZİRAN 2013 DÖNEMİ DIŞ TİCARET RAKAMLARI TÜRKİYE VE İZMİR İN OCAK- HAZİRAN 2013 DÖNEMİ DIŞ TİCARET RAKAMLARI HAZIRLAYAN : GÜNDEM KONT DIŞ İLİŞKİLER MASASI UZMAN YARDIMCISI AĞUSTOS 2013 INDEX 1.TÜRKİYE'NİN 2013 DÖNEMİ DIŞ TİCARET RAKAMLARININ

Detaylı

5.1. Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi Performans Göstergeleri [2005/3]

5.1. Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi Performans Göstergeleri [2005/3] Ek Karar 5.1. Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi Performans Göstergeleri [2005/3] KARAR NO Y 2005/3 Ulusal Bilim ve Teknoloji Sistemi Performans Göstergeleri Ülkemizin bilim ve teknoloji performansı, aşağıdaki

Detaylı

İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi

İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi 2012 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU İhracatçı Birliklerinden elde edilen veriler doğrultusunda, 2012 yılında ihracatımız yüzde 9,2

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Şubat - 2019 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1 TÜRKİYE YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERİN

Detaylı

2013 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi

2013 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi 2013 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ ADANA DIŞ TİCARET RAPORU HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Ekonomik Araştırmalar Şefi İhracat: 2013 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan İhracatçı

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ESTONYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 T.K. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Estonya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet ve Başkanlık Sistemi

Detaylı

FİNLANDİYA ÜLKE RAPORU

FİNLANDİYA ÜLKE RAPORU FİNLANDİYA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DEPARTMANI EYLÜL 2010 FİNLANDİYA ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI YÖNETİM ŞEKLİ BAŞKENTİ DİL : Finlandiya Cumhuriyeti : Parlamenter Cumhuriyet

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2018 HALI SEKTÖRÜ Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2018 OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılında Türkiye nin toplam ihracatı 2016 yılına kıyasla

Detaylı

KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR

KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR KÜRESEL TİCARETTE TÜRKİYE NİN YENİDEN KONUMLANDIRILMASI-DIŞ TİCARETTE YENİ ROTALAR T.C. Ekonomi Bakanlığının gerçekleştirdiği Küresel Ticarette Türkiye nin Yeniden Konumlandırılması-Dış Ticarette Yeni

Detaylı

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU

2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU 2016 YILI İPLİK İHRACAT İTHALAT RAPORU Haziran 2017 İçindekiler Yönetici Özeti... 2 1. Dünya İplik İhracatı... 3 2. Türkiye nin İplik İhracatı... 5 Yıllar İtibariyle İhracat ve Pay... 5 Başlıca Ülkeler

Detaylı

2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2016 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2016 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ

SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ SN. YETKİLİ DİKKATİNE 25.08.2015 KONU: 2016 YILI YAPI-İNŞAAT VE ELEKTRİK FUARLARI SİRKÜ BİLGİLENDİRMESİ Türkiye milli katılım organizasyonunun, T.C. Ekonomi Bakanlığı'na izin başvurusu yapılmış olup, Türkel

Detaylı

2014 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU

2014 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU 2014 KASIM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 KASIM / TÜRKİYE

Detaylı

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ

AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 2 Ekim 2017 Pazar 2017 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 0,3 artarak 159 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

Şubat 2013, Sayı: 7 Intrade, Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Aylık Dış Ticaret Bülteni 1 $24 $22 $20 $18 $16 $14 $12 $10 $8 $6 $4 $2 $0

Şubat 2013, Sayı: 7 Intrade, Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Aylık Dış Ticaret Bülteni 1 $24 $22 $20 $18 $16 $14 $12 $10 $8 $6 $4 $2 $0 Şubat 2013, Sayı: 7 Intrade, Fatih Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Aylık Dış Ticaret Bülteni 1 Tablo-1 Yıllık ve Kümülatif Dış Ticaret Rakamları Yıllık Aylık - Ocak Başlıklar 2005 2006 2007 2008

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2016 HALI SEKTÖRÜ Kasım Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2016 KASIM AYI İHRACAT PERFORMANSI 2016 yılı Ocak-Kasım döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LETONYA ÜLKE RAPORU Şubat 2009 B.Ö. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Letonya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Avrupa nın

Detaylı

2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU

2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU 2014 HAZİRAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 HAZİRAN

Detaylı

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018

Pazar AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ. Ekim 2018 AVRUPA TOPLAM OTOMOTİV SEKTÖR ANALİZİ Ekim 2018 Pazar 2018 yılı Ağustos ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında toplam otomotiv pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,4 artarak 1 milyon 342 bin adet

Detaylı

2017 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2017 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2017 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 ŞUBAT / TÜRKİYE

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Nisan Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 NİSAN AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

SERAMİK SANAYİİ. Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi SERAMİK SANAYİİ Hazırlayan Birsen YILMAZ 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi TÜRKİYE DE ÜRETİM Türkiye'de seramik ve çini yapımı, kökleri 8000 yıl öncesine uzanan

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Haziran 2017 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017 MAYIS İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İNGİLTERE ÜLKE RAPORU Kasım 2009 A.K. 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Büyük Britanya Birleşik Krallığı Yönetim Şekli Coğrafi Konumu

Detaylı

İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ İç Ticaret ve Ekonomik Araştırmalar Şefi

İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ. HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ İç Ticaret ve Ekonomik Araştırmalar Şefi İÇ TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ İç Ticaret ve Ekonomik Araştırmalar Şefi 2013 YILI Ocak-Mart Dönemi ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunan İhracatçı Birliklerinden

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Kasım - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İÇİNDEKİLER 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1.TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU

2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU 2019 MART DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EKİM DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EKİM / TÜRKİYE

Detaylı

Büyüme Rakamları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme. Tablo 1. En hızlı daralan ve büyüyen ekonomiler 3. 2009'da En Hızlı Daralan İlk 10 Ekonomi

Büyüme Rakamları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Değerlendirme. Tablo 1. En hızlı daralan ve büyüyen ekonomiler 3. 2009'da En Hızlı Daralan İlk 10 Ekonomi POLİTİKANOTU Mart2011 N201126 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Sarp Kalkan 1 Politika Analisti, Ekonomi Etütleri Ayşegül Dinççağ 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Büyüme Rakamları Üzerine

Detaylı

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER. Sektör Raporu

ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER. Sektör Raporu ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER Sektör Raporu Sayfa 2 / 11 İÇİNDEKİLER 1. ALKOLLÜ VE ALKOLSÜZ İÇECEKLER 2.TÜRKİYE NİN DIŞ TİCARETİ 3.1.İHRACAT 3.2.İTHALAT 3.DÜNYA TİCARETİ KAYNAKÇA Sayfa 3 / 11 1. ALKOLLÜ

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ LÜKSEMBURG ÜLKE RAPORU E.B. Şubat 2009 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Lüksemburg Büyük Dukalığı Yönetim Şekli : Anayasal Monarşi

Detaylı

GTİP 580610 KADIFE, PELUS VE TIRTIL MENSUCAT, DOKUNABILIR MADDELERDEN KURDELE

GTİP 580610 KADIFE, PELUS VE TIRTIL MENSUCAT, DOKUNABILIR MADDELERDEN KURDELE Avrupa İşletmeler Ağı İstanbul ULUSLARARASI TİCARET MERKEZİ (ITC) ÜRÜN ANALİZLERİ GTİP 580610 KADIFE, PELUS VE TIRTIL MENSUCAT, DOKUNABILIR MADDELERDEN KURDELE MAYIS 2012 Hazırlayan: ÖZGE SARIÇAY İSTANBUL

Detaylı

DIŞ TİCARETTE KATMA DEĞER GÖSTERGELERİ TÜRKİYE 1

DIŞ TİCARETTE KATMA DEĞER GÖSTERGELERİ TÜRKİYE 1 DIŞ TİCARETTE KATMA DEĞER GÖSTERGELERİ TÜRKİYE 1 Ticarette katma değer ölçümü, ihracata konu olan mal ve hizmetlerin üretimindeki değerin kaynağını ülke ve sektörler açısından ortaya koyabilmek amacıyla

Detaylı

AĞAÇ İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜ NOTU

AĞAÇ İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜ NOTU AĞAÇ İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖRÜ NOTU Bu çalışmada ağaç işleme makineleri sektörü olarak GTIP tanımları aşağıda belirtilen kalemlerin toplamı olarak ele alınmıştır. 8465 GTIP GTIP TANIMI Ağaç, mantar, kemik,

Detaylı

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir

Temel Ekonomik Göstergeler. İzmir Temel Ekonomik Göstergeler İzmir 2015 İzmir... İzmir çok yönlü üretim olanakları, zengin doğal kaynakları ve nitelikli yaşam kalitesini bir arada sunabilmesiyle hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde öne çıkan

Detaylı

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ

TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ TÜ ROFED TÜRİ ZM BÜ LTENİ Haziran - 2018 Hazırlayan: Aslı VAZ İçindekiler 1. TÜRKİYE'YE VE DÖRT İLİMİZE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA VE AYLARA GÖRE DAĞILIMI... 1 1.1. TÜRKİYE YE GELEN ZİYARETÇİLERİN YILLARA

Detaylı

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2014 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 ARALIK /

Detaylı

2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 MAYIS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 MAYIS / TÜRKİYE

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İTALYA ÜLKE RAPORU Mayıs 2009 İ.A. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : İtalya Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi Coğrafi

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ALMANYA ÜLKE RAPORU Mayıs 2009 İ.A 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Almanya Federal Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi

Detaylı

2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU

2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU 2017 ARALIK DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2017 ARALIK /

Detaylı

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2018 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2018

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ xx.09.2016 Sayı 54 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak hazırlanan Konya Dış Ticaret Bülteni

Detaylı

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU

2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU 2014 TEMMUZ DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 TEMMUZ /

Detaylı

2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU

2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU 2015 NİSAN DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2015 NİSAN / TÜRKİYE

Detaylı

2014 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU

2014 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU 2014 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU HAZIRLAYAN : CENK KADEŞ Meslek Komitesi ve Ekonomik Araştırmalar Şefi YAZI İŞLERİ VE KARARLAR MÜDÜRLÜĞÜ 2014 YILI ADANA DIŞ TİCARET RAPORU Dış Ticaret: Türkiye İstatistik

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mayıs Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MAYIS AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mayıs döneminde Türkiye nin toplam

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi.

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği. Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi. HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2017 EYLÜL AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi Ekim 2017 Hazırgiyim ve Konfeksiyon Ar-Ge Şubesi 1 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2017

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1

HALI SEKTÖRÜ. Mart Ayı İhracat Bilgi Notu. TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği. Page 1 2017 HALI SEKTÖRÜ Mart Ayı İhracat Bilgi Notu TDH AR&GE ve Mevzuat Şb. İTKİB Genel Sekreterliği Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2017 MART AYI İHRACAT PERFORMANSI 2017 yılı Ocak-Mart döneminde Türkiye nin toplam ihracatı

Detaylı

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013

LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANINIZ 2013 OECD 2013 EĞİTİM GÖSTERGELERİ RAPORU: NE EKERSEN ONU BİÇERSİN (4) Prof. Dr. Hasan Şimşek İstanbul Kültür Üniversitesi (www.hasansimsek.net) 5 Ocak 2014 Geçtiğimiz üç hafta boyunca 2013 OECD Eğitim Göstergeleri

Detaylı

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ

KONYA DIŞ TİCARET BÜLTENİ HABER BÜLTENİ xx.07.2017 Sayı 63 Konya Ticaret Odası (KTO) tarafından Türkiye İstatistik Kurumu ndan ve Türkiye İhracatçılar Meclisi nden alınan verilere dayalı olarak hazırlanan Konya Dış Ticaret Bülteni

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ ÇEK CUMHURİYETİ ÜLKE RAPORU Şubat 2009 Y.U. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Çek Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi

Detaylı

2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU

2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU 2019 ŞUBAT DIŞ TİCARET RAPORU ATSO AR-GE VE DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2019

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 14 Temmuz 2017 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 14 Temmuz 2017 Pazar 2017 yılı Mayıs ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 9,4 artış göstererek 213 bin adet seviyesinde

Detaylı

AB (27) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ

AB (27) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ AB (27) ÜLKELERİ & MAKİNE VE AKSAMLARI DIŞ TİCARETİ AB Ülkelerinin Fasıllar Bazında İhracatı (bin $) GTIP GTIP TANIMI 2009 2010 2011 11/10 84 MAKİNE VE AKSAMLARI 680.508.049 735.445.549 859.562.932 16,9

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 27 Şubat 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 27 Şubat 2018 Pazar 2017 yılı Aralık ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2016 yılı aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 213 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

FRANSA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ

FRANSA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ FRANSA ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ HAZİRAN 2011 FRANSA ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI BAŞKENTİ DİL : Fransa Cumhuriyeti : Paris : Ana ve resmi dili Fransızca dır. DİN

Detaylı

Dünya Halı Pazarları ve Türkiye nin Durum Tespiti. Fazıl ALKAN Ar-Ge ve Mevzuat Şubesi 2008

Dünya Halı Pazarları ve Türkiye nin Durum Tespiti. Fazıl ALKAN Ar-Ge ve Mevzuat Şubesi 2008 Dünya Halı Pazarları ve Türkiye nin Durum Tespiti Fazıl ALKAN Ar-Ge ve Mevzuat Şubesi 2008 Dünya Halı İthalatı (Milyon $) 12.000 10.000 8.000 7.621 8.562 9.924 10.536 11.241 6.000 4.000 2.000 0 2002 2003

Detaylı

2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU

2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU 2014 EYLÜL DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 EYLÜL / TÜRKİYE

Detaylı

KABLO VE TELLER. Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KABLO VE TELLER. Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KABLO VE TELLER Hazırlayan Tolga TAYLAN 2006 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KABLO ve TELLER GTİP:8544 TÜRKİYE DE ÜRETIM VE DIŞ TİCARET Üretim Kablo ve teller

Detaylı

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ 2012/4 SAYILI DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ SUNUM PLANI Hizmet Sektörünün Desteklenmesi Vizyonu Dünya da ve Türkiye de Sağlık Turizmi Film, Bilişim ve Eğitim Sektörlerine

Detaylı

GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası

GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası GTİP 3924 Plastikten sofra, mutfak, ev, sağlık veya tuvalet eşyası Haziran 2013 1 Genel kod bilgisi: VII PLASTİK VE PLASTİK ÜRÜNLERİ; KAUÇUK VE KAUÇUK ÜRÜNLERİ 39 Plastikler ve mamulleri 3924 Plastikten

Detaylı

12 19 OCAK 2017 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH

12 19 OCAK 2017 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH HEIMTEXTIL EV TEKSTİLİ VE DEKORASYON & DOMOTEX HALI VE ZEMİN KAPLAMALARI FUARI ZİYARET RAPORU 12 19 OCAK 2017 ALMANYA - FRANKFURT / HANNOVER / MÜNİH Aykut TERZİOĞLU Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Fuarcılık

Detaylı

Sn. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci

Sn. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Sn. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Bilgilendirme Sunumu 22 Temmuz 214 Ankara 1 AJANDA 1) Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Görünüm 2) Dış Ticaretimizdeki Gelişmeler 3) Bölgesel Gelişmelerin Dış Ticaretimize

Detaylı

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018

Pazar AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ. 21 Mayıs 2018 AVRUPA TİCARİ ARAÇ SEKTÖR ANALİZİ 21 Mayıs 2018 Pazar 2018 yılı Mart ayında, AB ve EFTA ülkeleri toplamında ticari araç pazarı 2017 yılı aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 268 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

Detaylı

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İZLANDA ÜLKE RAPORU

İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İZLANDA ÜLKE RAPORU İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İZLANDA ÜLKE RAPORU Haziran 2008 T.K. 2 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : İzlanda Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi Coğrafi

Detaylı