Uçak Yakıt İkmal Sistemi 3003

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uçak Yakıt İkmal Sistemi 3003"

Transkript

1 Uçak Yakıt İkmal Sistemi 3003 Kullanım Talimatları Yazılım sürümü BA BARTEC BENKE GmbH Schulstraße 30 D Gotteszell Telefon +49(0)9929) Telefax +49(0)9929) Internet:

2 İçindekiler C - 1 İçindekiler Konu Sayfa 1 Güvenlik Önlemleri Temel Uygulamalar Kontrol Ünitesi (HMI) Klavye Ekran İşletme Tasarımı Yazılım Kullanıcı Arayüzü Yazılım Tuşları Bilgi Satırı Bilgi Ekranı Menüler Menü Açma Parametrelerin Girilmesi 2-6 Sayısal Girişler 2-7 Alfanümerik Girişler 2-7 Üst Karakter Tuşu 2-7 Özel Karakterler 2-8 Seçimlik Listeler 2-8 Alternatifler Menülerin Açıklanması Sürücü Şifresinin Girilmesi Saat ve Dil Ayarları Parametre Yazdırma Rapor Yazdırma Menüsü Mevcut Turun Yazdırılması Bütün Turların Yazdırılması Yazdırılmamış Turların Yazdırılması Tur Raporları Seçimi Log Dosyaları Yazdırma Menüsü Servis Menüsü Veritabanı Tarayıcısı Log Dosyaları Tarayıcısı Kontrol Ünitesinin Kapatılması Sürüm Bilgileri Yakıt İkmali Bağlantının İzlenmesi 4-1 Araç-Internet Bağlantısı 4-1 Araç-Ofis Bağlantısı Vardiyaya Başlama İkmal Emrinin Uygulanması 4-4 İkmal Emrinin İptal Edilmesi 4-5 İkmal Emrinin Silinmesi 4-5 İkmal İşleminin Kabul Edilmemesi 4-6 İkmal İşlemi 4-6 Mevcut İkmal Emrinin Görüntülenmesi 4-7 Isı Göstergesinin Çevrimi 4-7 İkmal İşleminin Kesilmesi 4-7 İkmal Emrinin Güncellenmesi 4-8 İkmal Emrinin Sonlandırılması Katkılı Yakıt İkmal İşlemi 4-10

3 İçindekiler C - 2 Konu Sayfa Özel Fonksiyonlar 5-1 Program Dışı Yakıt İkmali Nüsha Yazdırma Programlı İkmal Talebi Diyalog Talebi Totalizatör Ekranı Katkı Totalizatör Ekranı 5-3 Bütün hakları saklıdır. BARTEC in önceden yazılı izni alınmadan bu dökümanın tamamen veya kısmen çoğaltılması, değiştirilmesi ve dağıtılması yasaktır. Copyright 2011 by BARTEC Schulstraße 30, D Gotteszell Döküman: BA : Hazırlayan: G. Rothe Tercüme: Ankara / Türkiye

4 1 Güvenlik Önlemleri Güvenlik Önlemleri 1-1 Yanıcı sıvıların depolanması, taşınması ve dolumu/boşaltılması ile ilgili yürürlükte olan bütün kuralların uygulanmasından ilgili tesisleri ve araçları çalıştıran sorumludur. İlgili tesis ve araçlarda PETRODAT sistemlerinin bulunması yürürlükte olan kuralların ve hükümlerin geçerliliğini ortadan kaldırmaz. PETRODAT donanımları halen yürürlükte olan kurallara tamamen uygun olarak imal edilmiş ve sevkedilmiştir. Donanımların kurulumu ve bakımı yalnızca uygun eğitim almış kişilerce yapılmalıdır. BARTEC tarafından belirlenmiş bilgilere ve çalıştırma koşullarına uygun hareket edilmesini sağlayın. Donanımların çalıştırılması ve bakımı ile ilgili talimatlara uygun hareket edin. Sistemde bulunan herhangi bir donanımın hasar görmesi veya arızalanması durumunda veya sistemin güvenli biçimde çalıştırılmasının sağlanamaması halinde sistemi çalıştırmayın veya sistem çalışır durumdaysa derhal kapatın. İlgili bakım-onarım biriminize haber verin. Sistemin çalışması ile ilgili herhangi bir hata veya arıza tesbit edilmesi durumunda veya sistemin düzgün çalışmadığına dair bir şüpheniz bulunduğunda servis birimimizle temasa geçin. PETRODAT donanımları araçlarda mevcut güvenlik önemlerinin yerini almayacağı gibi kullanıcının kendi güvenlik önlemleri yerine de kullanılamaz (örneğin taşma kontrolü). 2004/22/AT sayılı Direktif çerçevesinde piyasaya arz edilen Ölçüm Aletleri için, Ek I, No. 7.6 ya göre, Denetim Yönetimi kullanma kılavuzunda belirtilmelidir. Denetim Yöntemi, Tip Onayında tanımlanmıştır, bu sebepten dolayı burada DE-07-MI005-PTB005 (Bölüm 6) ve ayrıca DE-09 MI005- PTB037 (Bölüm 4) sayılı Tip Onaylarına atıfta bulunmak istiyoruz. Sorumluluk Reddi BARTEC BENKE GmbH ve temsilcileri yalnızca kendi hataları veya ağır kusurları halinde sorumluluk kabul ederler. Bu sorumluluk BARTEC BENKE GmbH nezdindeki sipariş değeri ile sınırlıdır. BARTEC BENKE, güvenlik kurallarına uyulmaması veya çalıştırma talimatlarına veya çalıştırma koşullarına uyulmaması sonucu meydana gelebilecek hasarlardan sorumlu değildir. İkincil hasarlar sorumluluk dışıdır.

5 2 Temel Uygulamalar Temel Uygulamalar 2-1 PETRODAT 3003 sistemi A1 ve A3 tehlike sınıfında yer alan yakıt araçlarının doldurulması ve boşaltılması ile ilgili bütün işlemlerin ve süreçlerin izlenmesi, kaydedilmesi ve kontrol edilmesi amacıyla kullanılır. Uçak Yakıt İkmal Sistemi 3003, uçaklara yakıt ikmali yapma ve uçaktan yakıt çekme ile ilgili işlemlerin kontrol edilmesi ve gerekli verilerin kaydedilmesi ve iletilmesi amacıyla kullanılır. Sistem, Kontrol Ünitesi (HMI) vasıtasıyla çalıştırılır. 2.1 Kontrol Ünitesi (HMI) Kontrol Ünitesi (HMI) tüm sistemin merkezi kontrol ve bilgi birimi olarak vazife görür. Kontrol Ünitesi ile sistem dahilindeki diğer komponentler arasındaki iletişim USB veya P-NET cihazlarda P-NET ile kurulur. Ekran Yazılım Tuşları Seçim Tuşları İşletim Tuşları ( START tuşunun bu sürümde işlevi yoktur) Sayısal Tuşlar Klavye Ekran Sistem, Kontrol Ünitesi üzerinde bulunan dokunmatik tuşlar (sayısal tuşlar, seçim tuşları, yazılım tuşları ve işlev tuşları) ile duruma bağlı olarak ekranda gözüken tuşlar vasıtasıyla çalıştırılır. Yazılım tuşlarının işlevleri o andaki duruma göre yazılım tarafından belirlenir. Bütün bilgilerin görüntülenmesi dokunmatik ekran olarak tasarlanmış bir grafik ekran ile yapılır. Dokunma hassasiyetli klavyeye ilaveten, ekran yüzeyi üzerindeki kontollerle çeşitli işlevler gerçekleştirilir.

6 Temel Uygulamalar İşletme Tasarımı Yazılım Kullanıcı Arayüzü Yazılım sürümleri ve/veya konfigürasyonlar arasındaki farklılıklar nedeniyle bu dökümanda yer alan ekran görüntüleri ile kullanmakta olduğunuz sistem görüntüleri arasında küçük farklılıklar olabilir. Sistem açıldığında ekranda ana menü görüntülenir. Ekranın sol ve sağ tarafında bulunan yazılım tuşlarını kullanarak çeşitli görüntülere veya işletme modlarına erişebilirsiniz. Bilgi Ekranı Açma Menü Ekranı Açma Bilgi Satırı İkmale Başlama Yazılım Tuşları Yazılım tuşları çeşitli işlevlere tahsis edilebilir ve mevcut anlamı sembollerle belirtilir. Bütün tuşlar dokunmatik olup tuşlara basmanız gerekmez. Yalnızca dokunmanız yeterlidir.

7 Temel Uygulamalar 2-3 Sembol Anlamı İşlevi Onayla Seçilen bir menü açılır. Seçilen bir parametre onaylanır. Menüyü Kapat Açık durumda olan menü kapanır ve sistem bir sonraki menüye geçer. İptal Yaz Açık durumda olan menü kapanır ve sistem bir sonraki menüye geçer. Yapılan bütün ayarlar ve girişler geçersiz olur. Seçilen parametre için giriş veya seçim penceresi açılır. Düzelt Kabul, Kaydet Kaydet, İkmali Sonlandır, Yazdır Devreye Al/Çıkart Yakıt İkmal Reddi İkmale Başla İmleçin sol tarafındaki karakter silinir. Açık durumda olan menü kapanır. Yapılan bütün ayarlar/girişler (bir alt menüdekiler dahil) kabul edilir ve kaydedilir. Yapılan bütün değişiklikler yalnızca bu yazılım tuşu kullanılarak menüden veya veri giriş penceresinden çıkılması halinde kaydedilir! İkmal bilgileri kaydedilir. Mevcut ikmal işlemi sonlandırılır ve ikmal makbuzu yazdırılır. Seçilen sayaç devreden çıkartılır veya devreye alınır. İkmal emri verilmesine rağmen yakıt istenmemesi durumunda ikmal işlemi bu tuşla sonuçlandırılır. Seçilen sayaçla ilgili pompa devreye alınır. Isı Çevrimi İkmal ekranı ortalama ısıdan (AVG) fiili ısıya (ACT) veya tersine çevrilir. Özel Fonksiyonlar Özel fonksiyonlar menüsü açılır. Kullanıcı Şifresini Değiştir Kullanıcı şifresi (2. kademe ayarlar) değiştirilebilir. Şifre Gir 1, 2 veya 3. kademe şifresi girilir. Test Bağlantısı Ofise test mesajı gönderilir. Yüklemeye Başla Yükleme İptal BARTEC sunucusundan yazılım yüklenmeye başlar (Servis Menüsü). BARTEC sunucusundan yazılım yüklenmesi iptal edilir (Servis Menüsü). Nüsha Yazdırma İkmal makbuzu nüshaları yazdırılır. İkmal Tamamlandı Mevcut ikmal tamamlanır ve ofise İkmal Tamamlandı mesajı gönderilir.

8 2.2.3 Bilgi Satırı Temel Uygulamalar 2-4 Bilgi satırı tarih, zaman ve yapılan faaliyet ile ilgili bilgiler ile yazılım sayfa numarasını gösterir. Örnek. Hata Sayfa Saat Tarih Şifre Kademesi Bilgi Ekranı Ekranın sol üstünden ikinci yazılım tuşu ile yapılmakta olan işlemler ve hatalar görüntülenir. Bilgi ekranından çıkmak için aynı tuşa yeniden dokunun. yazılım tuşunu kullanarak görüntülenen mesajları okuduğunuzu teyit edebilirsiniz. Hata mesajları, hatalar giderilmedikçe silinmez.

9 Temel Uygulamalar Menüler Menü Açma 1. Ekranın sol tarafından üstten aşağıya üçüncü tuşa dokunarak menü seçimini açın ve tuşlarını kullanarak açmak istediğiniz menüyü seçin. Seçilen menü siyah renkle işaretlenir. 3. Onayla yazılım tuşuna dokunarak menüyü açın. 3 2 Açılan menüde alt menüler varsa istenen menüyü aynı işlemleri tekrarlayarak açabilirsiniz.

10 Temel Uygulamalar Parametrelerin Girilmesi 1. ve tuşlarını kullanarak düzenlemek istediğiniz parametreleri seçin. Seçilen parametre siyah renkle işaretlenir. 2. Yaz yazılım tuşuna dokunarak düzenleme (giriş veya seçim) penceresini açın. Yaz yazılım tuşu, kullanılmakta olan şifre korumalı ayarlar kademesine göre seçilen parametreyi yazma yetkiniz olması durumunda görüntülenir (Sayfa 3-1 e bakınız). Ekranda menüdeki tüm bilgileri veya listeleri göremiyorsanız satırları veya sayfaları aşağıdaki tuşlar ile kaydırabilirsiniz. bir sayfa yukarı bir sayfa aşağı bir satır yukarı bir satır aşağı

11 Temel Uygulamalar 2-7 Sayısal Girişler Sayısal girişler ekran altında bulunan tuşlar kullanılarak yapılır. Düzeltme yapmak istediğinizde silgi sembolü bulunan yazılım tuşunu kullanabilirsiniz. Bu tuşa dokunduğunuzda imleçin solunda bulunan karakter silinir. Bir parametrenin artı veya eksi değer olarak girilmesi.+ ve tuşları ile yapılır. Yapılan girişi onaylayın. Alfanümerik Girişler Harfler ekranda gözüken tuşlar kullanılarak girilir. Bir harf girmek için ilgili tuşa hafifce dokunun. Her tuş dört karaktere kadar atanmıştır. Aynı tuşa atanan harf için hızla gerektiği kadar ard arda ilgili tuşa basın. Boşluk için tuşuna dokunabilirsiniz. Üst Karakter Tuşu Büyük harf ve küçük harf arasındaki değişim için.a a tuşunu kullanabilirsiniz.

12 Temel Uygulamalar 2-8 Özel Karakterler Özel karakterlerin girilmesinin gerekli olduğu durumlarda tuş atamalarının özel karakter kademesine geçmesi için.#;< tuşunu kullanabilirsiniz. Harf durumuna geri dönmek için abcä olarak görüntüsü değişen aynı tuşu kullanın. Girişlerinizi tamamladıktan sonra Onayla yazılım tuşuna dokunun. Seçimlik Listeler Bazı parametre ayarları için seçimlik listeler bulunmaktadır. ve tuşlarını kullanarak istenen ayarı seçin. Seçilen ayarlar siyah renkle işaretlenir. Seçiminizi Onayla yazılım tuşunu kullanarak onaylayın. Alternatifler Yalnızca iki alternatif ayarı bulunan parametrelerde (örneğin, evet/hayır veya açık/kapalı) ayarlar Yaz yazılım tuşuna veya sayısal tuşa dokundukça değişir.

13 3 Menülerin Açıklanması Menülerin Açıklanması 3-1 Ana menüde birçok alt menü bulunmaktadır. Ayarlar menüsü ve servis menüsü yazıma karşı şifre ile korumalıdır. Farklı kademelere erişim farklı şifrelerle mümkün olabilir. Şifre Kademesi Göstergesi Erişimi 0 : Şifresiz Yalnızca okuma 1 : Sürücü Şifresi D Sürücü No.; Saat; Tarih; Dil 2 : Kullanıcı Şifresi U İşletme Parametreleri 3 : Servis Şifresi S Yasal kalibrasyona bağlı yazılım parametreleri 4 : Mühürün Açılması C Bütün Parametreler Bu kitap yalnızca şifresiz veya sürücü şifresiyle erişim yapılabilen menüleri ve işlevleri anlatmaktadır. Sürücü şifresini girdikten sonra Kontrol Ünitesi menüsünde bulunan Sistem Saati ve Sistem Dili ayarlarını yapabilirsiniz. Ayarlar menüsünde bulunan diğer bütün alt menülere şifre girmeden erişebillirsiniz. Ancak bu hiçbir değişiklik yapamazsınız. Menü listesini açmak için ekranın sol üstünden aşağıya doğru üçüncü yazılım tuşuna dokunun. 3.1 Sürücü Şifresinin Girilmesi Sürücü şifresi gün, ay ve saat (ekranda görüntülenen) toplamıdır. Sürücü Şifresi = Gün + Ay + Saat Örnek. Tarih: , Saat 07:28 Sürücü şifresi = = 31 Ana menüden Şifre menüsünü seçin. Şifre kademeleri 1 ila 3 arasında şifre girişi için ilgili yazılım tuşuna dokunun.

14 Menülerin Açıklanması 3-2 Aşağıdaki pencereden şifreyi girebilirsiniz. Şifreyi tam olarak girdikten sonra Onayla yazılım tuşuna dokunun. Sistemde erişim yapabileceğiniz şifre kademesi (1) görüntülenir. Menü seçimine geri dönmek için Menüyü Kapat yazılım tuşuna dokunun.

15 Menülerin Açıklanması Saat ve Dil Ayarları Ana menüden Kontrol Ünitesi menüsünü seçin. Kontrol Ünitesi parametreleri görüntülenir. Değişiklik yapmak istediğiniz menüyü seçin (Sistem Saati veya Sistem Dili) ve Yaz yazılım tuşuna dokunun. Giriş yapabileceğiniz pencere açılacaktır. Seçtiğiniz parametreyi düzenleyin (Bölüm ye bakınız). Kontrol Ünitesi Parametreleri U Sistem Tarihi Sistem Saati Sistem Dili D Tarih ayarları değiştirilir Saat ayarları değiştirilir Ekran dili seçilir de (Almanca) en (İngilizce) tr (Türkçe)

16 Menülerin Açıklanması Parametre Yazdırma Ana menüden Parametre Yazdırma yı seçin. Mevcut parametre ayarları yazıcıdan alınır. Örnek parametre çıktısı

17 3.4 Rapor Yazdırma Menüsü Menülerin Açıklanması 3-5 Rapor yazdırma menüsü sistemde kayıtlı tur verilerinin yazdırılmasını sağlar. Rapor yazdırma alt menülerinde diğer seçenekler yer almaktadır Mevcut Turun Yazdırılması Mevcut tur (son tur) ile ilgili veriler yazdırılır.

18 Menülerin Açıklanması Bütün Turların Yazdırılması Sistemde kayıtlı bulunan bütün turlarla ilgili veriler yazdırılır Yazdırılmamış Turların Yazdırılması Sistemde kayıtlı bulunan ancak henüz yazdırılmamış bütün turlarla ilgili veriler yazdırılır.

19 Menülerin Açıklanması Tur Raporları Seçimi Manuel seçime karar verdiğinizde tarih ve tur başlangıç zamanını girerek istediğiniz turun verilerini yazdırabilirsiniz Log Dosyaları Yazdırma Menüsü Bu sürümde kullanılmamaktadır.

20 Menülerin Açıklanması Servis Menüsü Servis menüsüne erişim şifrelidir. Şifre olmadan yalnızca veritabanı tarayıcısına ve log dosyaları tarayıcısına erişebilirsiniz Veritabanı Tarayıcısı Veritabanı tarayıcısı kaydedilmiş durumdaki tur verilerinin görüntülenmesini sağlar. Veritabanı tarayıcısını açtığınızda Tur Raporu Seçimi penceresi görüntülenir. 1 Kaydedilmiş bütün turlar burada listelenir. i.tur-no yazılım ile ilgili tur numarasıdır. Sürücü için görüntülenen tur numarası ile aynı değildir. Tur Raporu Seçimi penceresinde tur seçimi için ve tuşlarını kullanın. Emir Seçin penceresi görüntülenir. 2 Bu pencerede seçilen tura ait ikmal emirleri listesi görüntülenir. Yazıcı sembolü bulunan yazılım tuşu seçilen ikmal emrine ait ikmal makbuzu kopyalarını yazdırır. Emir Seçin penceresinden bu tura ait bir ikmal emrini seçin. 3 Sistem seçilen ikmal emrinin unsurlarını ve ilişkili içeriği görüntüler.

21 Menülerin Açıklanması

22 3.5.2 Log Dosyaları Tarayıcısı Menülerin Açıklanması 3-10 Log dosyaları tarayıcısı kaydedilmiş bütün log girişlerinin görüntülenmesini sağlar. Muhtelif işlemlere ait bilgiler metin formatında (text format) görüntülenir ve doğrudan ekrandan okunabilir. Update Log: Güncelleştirmeler ve güncelleştirme girişimleri ile ilgili bilgiler Boot Log: Boot mesajları, boot scriptler Emf Log: Muhtelif uygulamalara ait log çıktıları Audit Log: Yapılan tüm parametre değişiklikleri Radio Data Log: Radyo verileri ile ilgili log girişleri Log penceresinde görüntülenen içeriği ok yazılım tuşlarıyla sola, sağa, yukarı veya aşağı hareket ettirebilirsiniz. Log penceresi STOP tuşu ile kapanır.

23 Menülerin Açıklanması Kontrol Ünitesinin Kapatılması Ana menüden Kontrol Ünitesini Kapatma menüsünü seçin. Sistem, tüm modülleri devreden çıkartarak düzgün biçimde kapanır. 3.7 Sürüm Bilgileri Ana menüden Sürüm menüsünü seçin. Kalibrasyonla ilgili bütün veriler görüntülenir: - Kalibrasyona tabi tüm yazılım modüllerinin sürüm karşılaştırmaları. - Yazılım sürümü Modül adı Okunan sürüm no. Modül imzası Kaydedilen sürüm no. Karşılaştırma sonucu Bütün modüller için okunan sürüm kalibrasyon sürümü ile aynı olmalıdır. Aksi takdirde yakıt ikmali yapılamaz.

24 Yakıt İkmali Yakıt İkmali 4.1 Bağlantının İzlenmesi Araç, Internet ve ofis arasındaki bağlantı sürekli olarak izlenir ve ekranda görüntülenir. Araç-Internet Bağlantısı Aracın Internet bağlantısı ekranda iki simge ile görüntülenir. Araç-Internet Durum Göstergesi Internet bağlantısı sağlandı Internet bağlantısı kesildi

25 Yakıt İkmali 4-2 Araç-Ofis Bağlantısı Araç ile Internet bağlantısı sağlandıktan sonra ofisle olan bağlantıyı test edebilirsiniz. Bunun için Bağlantı Testi yazılım tuşuna dokunarak ofise bir test mesajı gönderebilirsiniz. Ofisten cevap alındığında ekranda görüntülenen simge yerine 5 saniye süre ile yandaki simge görüntülenir. Bağlantı zaman aşımı için önceden belirlenen süre sonunda ofisten bir cevap alınmaması durumunda ekranda görüntülenen simge yerine 5 saniye süre ile yandaki simge görüntülenir.

26 Yakıt İkmali Vardiyaya Başlama Onayla yazılım tuşuna dokunarak yakıt ikmal işlevine başlayın. Vardiya numarasını ve kendi kişisel kimlik numaranızı girin. Bunu yapabilmek için ilgili satırı seçin ve girdi penceresini açmak için Yaz yazılım tuşuna dokunun. Girilen vardiya verilerini onaylayın. Mevcut ikmal emirleri görüntülenir. Bir ikmal işlemine başlanmasına rağmen o ikmal ile ilgili veriler sistemde yoksa bu ikmal program dışı ikmal olarak işlem görür (Bölüm 5.1 e bakınız).

27 Yakıt İkmali İkmal Emrinin Uygulanması Ekrandan bir ikmal emri seçin ve seçiminizi onaylayın. Emir verileri görüntülenir. Gerekli olduğunda görüntülenen ikmal emirlerini düzeltebilirsiniz. Düzelteceğiniz alanı seçin ve Yaz tuşuna dokunun (Bölüm ye bakın). Programlı ikmallerde uçuş tanımını değiştiremezsiniz. Yakıt ikmalinde kullanılacak sayacı önceden belirlemek için 1 ila 4 arasındaki sayısal tuşları kullanabilirsiniz. Ekranın sol tarafında üstten aşağıya 4. tuşu kullanarak çiftli ikmal için 1 ve 2 numaralı sayaçları seçebilirsiniz. İkmal için 1 numaralı sayacı seçtiğinizde açılmış bulunan pencereden pompayı devreye alabilirsiniz. Bundan sonra ikmal ekranı görüntülenir. 4 nolu sayacın seçilmesi 3 nolu sayacın seçilmesi 2 nolu sayacın seçilmesi 1 nolu sayacın seçilmesi Çiftli ikmal için 1 ve 2 nolu sayaçların seçilmesi

28 Yakıt İkmali 4-5 İkmal Emrinin İptal Edilmesi Bu yazılım tuşu ile bir ikmal emrini iptal edebilirsiniz. Programlı ikmal emirlerinde iptal işleminin yapılması engellenmişse bu tuş görüntülenmez ( iptal edilebilir alan 0). İkmal Emrinin Silinmesi İkmal emri bulunmasına rağmen yakıt ikmali yapılmayacaksa bu yazılım tuşunu kullanarak ikmal emrini sonlandırabilirsiniz. Bu durumda ikmal emri listeden silinir. Bu yazılım tuşu Yakıt Verilmeyecek parametresinin aktif olması durumunda görüntülenir. (Akış Menüsü/Diyalog Parametreleri/Yakıt Verilmez İşlevi: AÇIK). Yakıt verilmeme işlevi ikmal prosedürü başladıktan sonra da uygulanabilir (Sayfa 4-6 ya bakınız). Seçilen ikmal emrini uygulamak için emir verilerini onaylayın. Kullanılacak sayacı belirlediyseniz yakıt ikmaline başlanır, ikmal ekranı görüntülenir. Kullanılacak sayacı belirlemediyseniz Sayaç Seçiniz ekranı görüntülenir. Seçilen sayacı devreye alma veya devreden çıkartma için yazılım tuşunu kullanabilirsiniz.

29 Yakıt İkmali 4-6 Yakıt ikmali için pompayı devreye alın. Yakıt ikmal ekranı görüntülenir. İkmal İşleminin Kabul Edilmemesi İkmal emri bulunmasına rağmen uçak ekibi tarafından ikmalin istenmemesi durumunda bu yazılım tuşunu kullanarak ikmal emrini sonlandırabilirsiniz. Bu durumda ikmal emri 0 litre ile yapılmış olarak tamamlanır. Bu yazılım tuşu Yakıt Verilmeyecek parametresinin aktif olması durumunda görüntülenir. (Akış Menüsü/Diyalog Parametreleri/Yakıt Verilmez İşlevi: AÇIK). Yakıt verilmeme işlevi ikmal prosedürü başlamadan da uygulanabilir (Sayfa 4-5 e bakınız). İkmal İşlemi Uçağa yürürlükte olan kurallara uygun olarak yakıt ikmali yapın. İkmal esnasında ekranda aşağıdaki bilgiler görüntülenir: Uçuş Numarası Park Pozisyonu Progr. Miktar Kısa Ürün Adı İkmal Miktarı Akış Oranı Ağırlık Toplam Sayaç Miktarı Ürün Isısı

30 Yakıt İkmali 4-7 Mevcut İkmal Emrinin Görüntülenmesi Sol tarafta aşağı doğru üçüncü yazılım tuşuna dokunarak mevcut ikmal emri ile ilgili bilgileri görüntüleyebilirsiniz. Isı Göstergesinin Çevrimi İkmal ekranını ortalama ısıdan (AVG) fiili ısıya (ACT) veya tersine görüntülemek için bu yazılım tuşunu kullanabilirsiniz. İkmal İşleminin Kesilmesi Sayısal bir tuşa dokunarak yakıt ikmalini kesebilir ve yeniden başlatabilirsiniz. Birden fazla sayaç kullanıyorsanız dokunduğunuz tuş numarasına karşılık gelen sayaçtaki ikmal kesilir. Mevcut ikmali tamamen kesmek için STOP tuşuna dokunabilirsiniz. İkmale devam etmek için ilgili sayısal tuşa yeniden dokunun.

31 Yakıt İkmali 4-8 İkmal Emrinin Güncellenmesi Seçilen bir ikmal emrinin sevk merkezi tarafından güncellenmesi veya silinmesi durumunda ekranda bir mesaj görüntülenir. Atama numarası 20 uygulanır. Varsa, bağlantılı sinyal de bu şekilde aktive edilir. Mesajı onaylayın. İkmal emri güncelleşti İkmal emri silindi

32 Yakıt İkmali 4-9 İkmal Emrinin Sonlandırılması Yakıt ikmal işlemi tamamlandıktan sonra ikmal emrini sonlandırabilirsiniz. İkmali Sonlandır yazılım tuşuna dokunun. İkmal makbuzu verileri hazırlanır ve yazdırılır. Bundan sonra ikmal makbuzundan istediğiniz kadar nüsha yazdırabilirsiniz. İkmal makbuzlarının düzgün biçimde yazdırılmasından sonra İkmal Tamamlandı yazılım tuşuna dokunarak ikmali tamamlayabilirsiniz. İkmal verileri ve İkmal Tamamlandı mesajı ofise gönderilir. Nüsha Yazdırma İkmal Tamamlandı Yeni bir ikmal emrini uygulamaya almadıkça Nüsha Yazdırma özel fonksiyonunu kullanarak ikmal makbuzlarından istediğiniz kadar nüsha yazdırabilirsiniz (Bölüm 5.2 ye bakınız).

33 4.4 Katkılı Yakıt İkmal İşlemi Yakıt İkmali 4-10 Katkı ürünleri (katkı içeren yakıtlar) yalnızca 1 nolu sayaçla ikmal edilebilir. Katkı ürün ayarı yapılmış olmalıdır. İkmal emrinde katkılı ürün belirtilmişse, programlı ikmal emrini rutin şekilde onaylayın. Katkılı ürünü manuel olarak seçmek için ürün seçme penceresini açın ve ürünü onaylayın. Yakıt ikmaline başlayın. Sayısal tuşlar kullanılarak iki sayaç birden devreye alınmışsa katkılı yakıt seçimi yapılamaz. Katkılı yakıt ikmal emri alındığında Sayaç Seçiniz penceresinde 1 numaralı sayaçtan başka bir sayaç seçilmesi durumunda İkmale Başla yazılım tuşu görüntülenmez. Hata bilgi penceresi açılır ve size ikmal emrini iptal etme veya sayaç seçme penceresine dönme seçeneği verilir.

34 5 Özel Fonksiyonlar Bir vardiya başladığında çeşitli özel fonksiyonları kullanabilirsiniz. Özel Fonksiyonlar Program Dışı Yakıt İkmali Herhangi bir ikmal emri verisinin bulunmadığı durumda yakıt ikmali yapmak için gerekli emir verilerini manuel olarak girmeniz gerekir. Program Dışı İkmale Başlama penceresine girin.

35 Özel Fonksiyonlar Nüsha Yazdırma Yeni bir yakıt ikmal işlemine başlamadığınız sürece son yaptığınız ikmale ait ikmal makbuzundan istediğiniz kadar kopya yazdırabilirsiniz. 5.3 Programlı İkmal Talebi Programlı bir yakıt ikmal emrinin o anda yerine getirilememesi durumunda yeni bir ikmal emri istenmesinde kullanılır. 5.4 Diyalog Talebi Bu fonksiyonla sevk merkezi ile yazışmaya başlanır. Örneğin, sürücü sevk merkezinden bir bilgi sorabilir veya bilgi gönderebilir. Bu fonksiyon bu sürümde aktif değildir.

36 Özel Fonksiyonlar Totalizatör Ekranı Ayarları girilen bütün sayaçların totalizatör değerleri görüntülenir: 1. satır: İkmal edilen fiili miktar (VT) 2. satır: 15 C dönüştürülen miktar 3. satır: Miktar ve yoğunluk ile hesaplanan toplam miktar. 5.6 Katkı Totalizatör Ekranı Katkı totalizatörü görüntülenir.

37 ***

Uçak Yakıt İkmal Sistemi 3003

Uçak Yakıt İkmal Sistemi 3003 Uçak Yakıt İkmal Sistemi 3003 Konfigürasyon Yazılım sürümü 1.6.4 SAK 100830 BARTEC BENKE GmbH Schulstraße 30 D-94239 Gotteszell Telefon +49(0)9929)-301-0 Telefax +49(0)9929)-301-112 E-Mail: gotteszell@bartec-benke.de

Detaylı

P-touch Transfer Manager Kullanmı

P-touch Transfer Manager Kullanmı P-touch Transfer Manager Kullanmı Sürüm 0 TUR Giriş Önemli Not Bu belgenin içindekiler ve bu ürünün özellikleri önceden bildirilmeksizin değişikliğe tabidir. Brother, burada bulunan teknik özellikler ve

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel 1. Portala Giriş Masraf beyanı portalına girmek için http://www.agmasraf.com adresine girilir. Sistem sizi tanıyarak girişi gerçekleştirir, şifre sorması durumunda Kullanıcı adı kısmına; sicil numarası,

Detaylı

MT4 Platformu Kullanıcı Kılavuzu

MT4 Platformu Kullanıcı Kılavuzu MT4 Platformu Kullanıcı Kılavuzu OCAK 2012 PLATFORMUN BAŞLATILMASI Program indirme linki: http://www.gedik.com/liveupdate/gedikforex4setup.zip Program çift tıklayarak başlatılır. Açılan pencere İleri butonu

Detaylı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı

SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı SQL Uyarı Programı Kurulum ve Kullanımı Kurulum 1. SQL Uyarı.zip dosyası açılır. 2. SQL Uyarı.exe programı çalıştırılır. 3. Üstteki ekran açılır ok. Butonuna basılır. 4. Ayarlar ekranı seçilir. 4.1 Server

Detaylı

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu

Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace LOGO Entegrasyonu Kets DocPlace Kurulumu Öncesinde Yapılması Gereken İşlemler Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012 veya daha yeni işletim sistemlerinde Programlar

Detaylı

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B

3. Aşağıdakilerden hangisi B5 hücresinin değerini getirir (Kopyalar)? a-) =B5 b-) B5 c-) =B(5) d-) =5B 1. Aşağıdakilerden hangisi hücrenin içini desen ile doldurur? a-) Biçim - Hücreler -Yazı Tipi b-) Biçim - Hücreler - Desen c-) Biçim - Hücreler Kenarlık d-) Biçim - Hücreler Hizalama 2. Aşağıdaki fonksiyonlardan

Detaylı

MT4 Platformu u Kullanıcı Kılavuzu ARALIK 2011

MT4 Platformu u Kullanıcı Kılavuzu ARALIK 2011 MT4 Platformu u Kullanıcı Kılavuzu ARALIK 2011 Platformun Başlat latılması Program indirme linki: http://www.gedik.com/liveupdate liveupdate/gedikforex4setup. /gedikforex4setup.zip Program çift tıklayarak

Detaylı

MetaTrader 4 ios. Kullanım Kılavuzu

MetaTrader 4 ios. Kullanım Kılavuzu İçerik İçerik 01 Kurulumu 02 Mevcut Hesaba Giriş (Demo / Real) 03 Çalışma Alanı Fiyatlar Grafik İşlem Tarihçe Ayarlar 04 Emir Girişi Pozisyon Açma Pozisyon Kapama 01 Kurulumu Kurulumu B urganfx setup dosyasını

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI

AYNİ BAĞIŞ HİZMET GRUBU EĞİTİM DOKÜMANI 14.07.2015 İÇİNDEKİLER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. AYNİ BAĞIŞ ÖZELLİKLERİ... 5 2.1. Ayni Bağış Hizmet Grubu Ana Ekranı... 5 2.2.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri... 5 2.2.1.1. Ayni Bağış Depo Bilgileri Listeleme...

Detaylı

START İçindekiler Kasa 2/17

START İçindekiler Kasa 2/17 Kasa LOGO Ocak 2012 İçindekiler Kasalar... 3 Kasa Bilgileri... 4 Kasa Hesap Özeti... 5 Hesap Özeti Grafiği... 5 Kasa Ekstresi... 6 Kasa İşlemleri... 7 Kasa İşlem Türleri... 8 Kasa Cari Hesap İşlemleri...

Detaylı

Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016

Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016 Bakım Yönetimi Logo Nisan 2016 İçindekiler Bakım Yönetimi... 4 Bakım Yönetimini Etkileyen Öndeğer ve Parametreler... 4 Tanımlar... 5 Bakım Parametreleri... 5 Parametre Bilgileri... 6 Arıza Kodları... 8

Detaylı

AirPrint Kılavuzu. AirPrint hakkında bilgiler. Ayar Prosedürü. Yazdırma. Appendix

AirPrint Kılavuzu. AirPrint hakkında bilgiler. Ayar Prosedürü. Yazdırma. Appendix AirPrint Kılavuzu AirPrint hakkında bilgiler Ayar Prosedürü Yazdırma Appendix İçindekiler Kılavuzlar Hakkında Bilgi... 2 Kılavuzlarda Kullanılan Semboller... 2 Feragatname... 2 1. AirPrint hakkında bilgiler

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi ELEKTRONİK KAMU ALIMLARI PLATFORMU Doğrudan Temin Kullanım Kılavuzu Sürüm No: 1.0 Yayın Tarihi: 01.01.2016 444 0 545 2014 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - BlackBerry. Sinem Yiğit

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - BlackBerry. Sinem Yiğit Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü Kullanıcı Kılavuzu TradeMaster FX - BlackBerry Ürün : TradeMaster FX - BlackBerry Hazırlayan: Sinem Yiğit Değişiklik tarihi: 07.02.2012 Versiyon:

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMASI KULLANIM Değişiklik Numarası: 1.5 14/11/2011 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER... 2 ŞEKİL LİSTESİ... 3 TANIMLAR LİSTESİ... 4 KISALTMALAR LİSTESİ... 4 1. UYGULAMASI... 5 2. UYGULAMASINA

Detaylı

Harita güncelleme direktifleri

Harita güncelleme direktifleri Harita güncelleme direktifleri ilk olarak Türkiye haritasını güncellemeniz için http:// www.mlsnavigasyon.com.tr web sitesine üye olarak kaydolmanız gerekiyor. 1) Yeni üye kaydı ve Güncelleme A) Web sitesinden

Detaylı

Copyright 2017 HP Development Company, L.P.

Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Kullanıcı Kılavuzu Copyright 2017 HP Development Company, L.P. Bu belgede yer alan bilgiler önceden bildirilmeden değiştirilebilir. HP ürünleri ve hizmetlerine ilişkin garantiler, bu ürünler ve hizmetlerle

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI ANKET YÖNETİMİ. Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür.

DESTEK DOKÜMANI ANKET YÖNETİMİ. Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür. Bölüm ANKET YÖNETİMİ Kurum tarafından yapılacak anketlerin hazırlandığı, yayınlandığı ve sonuçların raporlanabildiği modüldür. Anket uygulaması için aşağıdaki işlem adımlarını uygulamak gerekmektedir.

Detaylı

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - Ipad. Sinem Yiğit

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - Ipad. Sinem Yiğit Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü Kullanıcı Kılavuzu TradeMaster FX - Ipad Ürün : TradeMaster FX - Ipad Hazırlayan: Sinem Yiğit Değişiklik tarihi: 07.02.2012 Versiyon: 1,0 Özet:

Detaylı

OBS 1211 üç menüden oluşur. Yukarı tuşuna basıldığı sürece menüler, şekle göre saat yönünde değişir. Alt menülere girmek için enter, ana menülere

OBS 1211 üç menüden oluşur. Yukarı tuşuna basıldığı sürece menüler, şekle göre saat yönünde değişir. Alt menülere girmek için enter, ana menülere Menüler OBS 1211 üç menüden oluşur. Yukarı tuşuna basıldığı sürece menüler, şekle göre saat yönünde değişir. Alt menülere girmek için enter, ana menülere dönmek için esc tuşuna basılması gerekir. Cihaz

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:...

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:... ELEKTRONİK İMZA 1 İÇİNDEKİLER Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 1. Adım:... 4 2. Adım:... 4 Sürücü Yükleme Nasıl Yapılır?...

Detaylı

YFTRADEFX iphone KULLANIM KILAVUZU

YFTRADEFX iphone KULLANIM KILAVUZU YFTRADEFX iphone KULLANIM KILAVUZU PLATFORMA GĐRĐŞ App Store aracılığı ile iphone üzerine MetaTrader 4 uygulaması indirilir. Đndirildikten sonra ekrana gelen MetaTrader 4 kısayolu tıklanır. MetaTrader

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ Değişiklik Numarası: 1.2 02/11/2011 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER... 2 ŞEKİL LİSTESİ... 3 TANIMLAR LİSTESİ... 4 KISALTMALAR LİSTESİ... 4 1.... 5 2. NA GİRİŞ... 6 3. YENİ DEFTER ONAY

Detaylı

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011

Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 Turkcell Hizmetleri LOGO KASIM 2011 içindekiler Turkcell Hizmetleri...3 Toplu Mesaj Gönderimleri...4 Sicil Kartları Listesi nden SMS Gönderimleri...5 Raporlar...7 Durum Bilgisi...7 Başvurular...9 Turkcell

Detaylı

Xerox WorkCentre 3655 Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli

Xerox WorkCentre 3655 Çok İşlevli Yazıcı Kontrol Paneli Kontrol Paneli Kullanabileceğiniz hizmetler yazıcınızın ayarlarına bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında ayrıntılı bilgi için Kullanım Kılavuzu'na bakın. 3 4 5 Dokunmatik ekran Menüler

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi. Personel Modülü Kullanım Kılavuzu

Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi. Personel Modülü Kullanım Kılavuzu Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi Personel Modülü Kullanım Kılavuzu 1 1. GİRİŞ... 3 2. YÖNETİCİ GİRİŞİ... 4 3. PERSONEL TANIMLARI... 4 3.1 Personel Tanımlarına Erişim... 4 3.2 Personel

Detaylı

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu

AGSoft Çocuk Gelişim Takip Programı Kullanım Kılavuzu Giriş Bölümü: Program ilk açıldığında karşımıza Kullanıcı Adı ve Şifre giriş bölümü gelir. Kullanıcı Adı: Programa giriş yapacak kullanıcının kodunu ve şifresini yazdıktan sonra Tamam tuşu ile programa

Detaylı

Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri

Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri Örgün Öğrenci Sistemi Anadolu Üniversitesinde öğretim elemanlarının verdikleri derslerle ilgili yoklama, not girişi yapabildikleri ve öğrencilerin aldıkları derslerle ilgili bilgileri görebildikleri sistemdir.

Detaylı

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - iphone. Sinem Yiğit

Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü. Kullanıcı Kılavuzu. TradeMaster FX - iphone. Sinem Yiğit Ġġ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.ġ. Bilgi Teknolojileri Müdürlüğü Kullanıcı Kılavuzu TradeMaster FX - iphone Ürün : TradeMaster FX - iphone Hazırlayan: Sinem Yiğit Değişiklik tarihi: 07.02.2012 Versiyon: 1,0

Detaylı

Doküman camı seçeneği

Doküman camı seçeneği Xerox WorkCentre 9/9 Çok İşlevli Yazıcı Kopyalama yapma. Dokümanlarınızı doküman besleyici giriş kasetine yüzleri yukarı dönük şekilde yükleyin. Kılavuzu dokümanlara dokunacak. Önceki tüm programlama seçimlerini

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

Açılan pencerede tarafınıza iletilen kullanıcı adı ve şifre ile oturum açabilirsiniz.

Açılan pencerede tarafınıza iletilen kullanıcı adı ve şifre ile oturum açabilirsiniz. Masa üstündeki ikon üzerine tıklayarak Tradexpress`i çalıştırabilirsiniz. Açılan pencerede tarafınıza iletilen kullanıcı adı ve şifre ile oturum açabilirsiniz. Oturum açmadan önce şifre değiştir kutucuğuna

Detaylı

NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NAVİGASYON CİHAZLARINDA YAŞANAN BAŞLICA ARIZALAR VE ÇÖZÜMLERİ EĞİTİM NAVİGASYON NASIL ÇALIŞIR? 1 Navigasyon cihazında bulunan GPS alıcısı, uydu sinyalleri aracılığıyla

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir?

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir? İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR İmage nedir? Sistem yüklemelerini en kolay ve en hızlı şekilde yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Format atılan bir bilgisayara önce işletim

Detaylı

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Kontrol Paneli

Xerox ColorQube 8700 / 8900 Kontrol Paneli Kontrol Paneli Kullanılabilen hizmetler yazıcı ayarlarınıza bağlı olarak değişebilir. Hizmetler ve ayarlar hakkında bkz. Kullanım Kılavuzu. 3 5 Mürekkep Erişim Kapağı Düğmesi Menüler 7 İş kontrolleri Dokunmatik

Detaylı

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu A1FX MT4 İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: 1- Demo Hesap Açılışı (Gerçek Hesap Girişi) 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLER UZEM (ULUSAL ZEHİR DANIŞMA MERKEZİ) BİLDİRİM KILAVUZU Amaç MADDE 1- Bu kılavuz Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Elektronik Uygulamalar Projesi (EUP)

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. Ürün : Değişiklik tarihi: 26.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Platformları. TradeMasterFX Platformları Kullanıcı Kılavuzu

Kullanıcı Kılavuzu. Ürün : Değişiklik tarihi: 26.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Platformları. TradeMasterFX Platformları Kullanıcı Kılavuzu İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Kullanıcı Kılavuzu TradeMasterFX Platformları Ürün : TradeMasterFX Platformları Değişiklik tarihi: 26.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX Platformları Kullanıcı Kılavuzu

Detaylı

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu

Gidilen sayfadan bir önceki sayfaya geçilir. Şekil Git İşlemi diyalog kutusu BÖLÜM 6 6. BELGELER ÜZERİNDE YAPILABİLECEK İŞLEMLER 6.1. Git işlemi Yazılan belgeler rapor, ödev, kitap tez gibi sayfalarca uzunlukta olabilir. Sayfalarca uzunluktaki belgede herhangi bir sayfaya gitmek

Detaylı

GPS NAVI GASYON SI STEMI

GPS NAVI GASYON SI STEMI GPS NAVI GASYON SI STEMI NAV HIZLI BAS LANGIÇ KILAVUZU MOTOR ANA SAYFA TÜRK Başlarken Navigasyon yazılımı ilk kez kullanıldığında otomatik olarak bir ilk kurulum işlemi başlar. Aşağıdaki işlemleri yapın:

Detaylı

Yeni Nesil Masaüstü Yazar Kasa Profilo YK-PS300 KOLAY KULLANIM KILAVUZU

Yeni Nesil Masaüstü Yazar Kasa Profilo YK-PS300 KOLAY KULLANIM KILAVUZU Yeni Nesil Masaüstü Yazar Kasa Profilo YK-PS300 KOLAY KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1. CİHAZ TANITIMI... 4 1.1. Cihazı Açma... 5 1.2. Cihazı Kapatma... 5 1.3. Menü... 5 1.4. Şifreler... 6 1.5. Kağıt Rulosu...

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ VE MÜLAKAT GİRİŞ FORMU İNTERAKTİF BAŞVURU KLAVUZU. https://ensbasvuru.ankara.edu.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ VE MÜLAKAT GİRİŞ FORMU İNTERAKTİF BAŞVURU KLAVUZU. https://ensbasvuru.ankara.edu. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ VE MÜLAKAT GİRİŞ FORMU İNTERAKTİF BAŞVURU KLAVUZU 1 K O N U B A Ş L I K L A R I Sayfa No https://ensbasvuru.ankara.edu.tr/ Sisteme giriş. Şifre

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu

OYAK YATIRIM FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu İçindekiler: FX Meta İşlem Platformu Kullanma Kılavuzu 1- Demo Hesap Açılışı 2- Genel Görünüm 3- Alım-Satım İşlemleri 4- Stop-Limit İşlemleri 5- Pozisyon Kapatma 6- Grafiklerin Kullanımı 7- Göstergeler

Detaylı

STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU STF1000 FIRIN KONTROL SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU 1 TUŞLAR: START : Program çalıştırmak için kullanılır. STOP: Çalışmakta olan programı sonlandırmak için kullanılır. Stop tuşuna 1 kez basıldığında program

Detaylı

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır.

Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint; Microsoft ofis programları içinde bulunan bir sunum hazırlama programıdır. Powerpoint ile toplantılar da veya herhangi bir konu üzerinde açıklama getirmek için sunu hazırlarız. Powerpoint2003

Detaylı

Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü

Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü Bilge Elektronik Ltd. Şti. Eczanem Otomasyon Sistemi Ecza Depolarına Ait E-Fatura Aktarım Modülü 1 1. SELÇUK/AS/NEVZAT/DİLEK Ecza Depoları E-Fatura Aktarımı.. 3 2. HEDEF Ecza Deposu E-Fatura Aktarımı..

Detaylı

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU

E-UYGULAMALAR VE DOKÜMAN YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ (EUP) ECZANE İŞLEMLERİ KULLANIM KILAVUZU İlaç Takip Sistemi ile ilgili olarak İl Sağlık Müdürlüğü nüze şahsen başvuru yapan eczanelerin bilgilerini sisteme kayıt etmek ve daha sonra bu bilgilerden sorgulamalar yapabilmek amacıyla bu kılavuzda

Detaylı

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ

Detaylı

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER E-REÇETE YAZABİLMELERİ İÇİN - E-imza sahibi olmak, Elektronik imza (e-imza) usb dongle cihazınızın bilgisayarınıza tanıtılması

Detaylı

Giriş... 4. Bölüm 1 Genel Bakış... 6. 1.1 Google Dokümanlar Eklentisi'nin Özellikleri... 7. 1.2 Sistem Gereksinimleri... 8

Giriş... 4. Bölüm 1 Genel Bakış... 6. 1.1 Google Dokümanlar Eklentisi'nin Özellikleri... 7. 1.2 Sistem Gereksinimleri... 8 İçindekiler Giriş... 4 Bu Kılavuz Hakkında... 4 Yardım'ı Açma... 5 Bölüm 1 Genel Bakış... 6 1.1 Google Dokümanlar Eklentisi'nin Özellikleri... 7 1.2 Sistem Gereksinimleri... 8 Bölüm 2 Yükleme/Kaldırma...

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

SAFİR EFES KULLANMA KILAVUZU

SAFİR EFES KULLANMA KILAVUZU SAFİR EFES KULLANMA KILAVUZU Eylül 201 1. Giriş Kullandığınız ürün yüksek teknolojiyi kullanarak üretilmiş, üstün tasarıma sahip bir üründür. Bu gelişmiş teknolojili sistem size, karışık kodları ezberlemek

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print hakkında bilgi Google Cloud Print ile yazdırma Appendix İçindekiler Kılavuzlar Hakkında Bilgi... 2 Kılavuzlarda Kullanılan Semboller... 2 Feragatname...

Detaylı

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 18.08.2017 Copyright 2017 AKINSOFT 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT WOLVOX

Detaylı

NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU.

NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU. NAVİGASYON KULLANIM KILAVUZU www.fiatnavigation.com www.daiichi.com.tr Başlarken Araç navigasyon yazılımını ilk kez kullanırken, bir başlangıç ayarı süreci otomatik olarak başlar. Aşağıdaki adımları takip

Detaylı

Kullanıcı Kılavuzu. Ürün : Değişiklik tarihi: 25.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX iphone. TradeMasterFX iphone Kullanıcı Kılavuzu

Kullanıcı Kılavuzu. Ürün : Değişiklik tarihi: 25.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX iphone. TradeMasterFX iphone Kullanıcı Kılavuzu İŞ YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş. Kullanıcı Kılavuzu TradeMasterFX iphone Ürün : TradeMasterFX iphone Değişiklik tarihi: 25.07.2012 Versiyon: 1,0 Özet: TradeMasterFX iphone Kullanıcı Kılavuzu Gizlilik, Uyarı

Detaylı

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu

Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Genel Yazıcı Sürücüsü Kılavuzu Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) Sürüm B TUR 1 Toplu bakış 1 Brother Universal

Detaylı

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri

Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Lisanslama Sistemi ve Set Yükleme İşlemleri Yeni lisanslama sistemine geçiş sonrasında karşılaşılan aksaklıkları gidermek amacı ile yükleme işlemlerinde bazı değişiklikler yapılmasına karar verildi. Yapılan

Detaylı

ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU

ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU ANALOG ADRESLİ YANGIN ALARM SİSTEMİ YAZILIM KULLANMA KILAVUZU Bilgisayar üzerinden analog adresli yangın algılama sisteminde bulunan detektörlere yer atama, kontak izleme modülünün senaryo belirtilmesi

Detaylı

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003)

Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Sunu Hazırlama Paket Programı (Microsoft Office PowerPoint 2003) Herhangi bir konu için sunum hazırlamamız gerektiğinde kullanılacak olan bir program. Sunu hazırlama programı sayesinde, yansıda dinleyicilerin

Detaylı

IBM MAXIMO KULLANIM KILAVUZU İŞ EMRİ AÇMA - KAPAMA

IBM MAXIMO KULLANIM KILAVUZU İŞ EMRİ AÇMA - KAPAMA IBM MAXIMO KULLANIM KILAVUZU İŞ EMRİ AÇMA - KAPAMA HAZIRLAYAN: OKAN OKŞAK 26.10.2008 IBM Maximo Giriş ekranında Kullanıcı Adı ve Şifremizi yazıp,giriş butonuna tıklatın. Başlangıç Merkezi nden İş Emri

Detaylı

AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU EĞİTİM DOKÜMANI

AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU EĞİTİM DOKÜMANI AYDES PROJESİ MESAJ KUTUSU İÇINDEKILER 1. DOKÜMAN SÜRÜMLERİ... 4 2. MESAJ KUTUSU ÖZELLİKLERİ... 4 2.1 Mesaj Kutusu Seçim... 4 2.1.1 Mesaj Dizinleri Listeleme / Mesaj Gösterme... 5 2.1.2 Mesaj Silme...

Detaylı

Google Cloud Print Kılavuzu

Google Cloud Print Kılavuzu Google Cloud Print Kılavuzu Sürüm 0 TUR ların açıklamaları Bu kullanıcı kılavuzunda aşağıdaki simgeyi kullanıyoruz: lar ortaya çıkabilecek durumu nasıl çözmeniz gerektiğini size bildirir veya işlemin diğer

Detaylı

https://ensbasvuru.ankara.edu.tr/

https://ensbasvuru.ankara.edu.tr/ 1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÜRK İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ ADAY ÖĞRENCİ VE MÜLAKAT GİRİŞ FORMU İNTERAKTİF BAŞVURU KLAVUZU K O N U B A Ş L I K L A R I Sayfa No https://ensbasvuru.ankara.edu.tr/ Sisteme giriş.

Detaylı

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI

SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI SAB 103 TEMEL BİLGİSAYAR KULLANIMI Kelime İşlemci - Word Prof.Dr. Fatih TANK Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Sigortacılık ve Aktüerya Bilimleri Bölümü Prof.Dr. Fatih TANK - Temel - Ders

Detaylı

Parametre stick yöneticisi ACS432. AGU2.56 parametre sticklerin programlanması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları

Parametre stick yöneticisi ACS432. AGU2.56 parametre sticklerin programlanması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları Parametre stick yöneticisi ACS432 AGU2.56 parametre sticklerin programlanması için PC yazılımı Kurlum ve çalıştırma talimatları 1 İçindekiler 1. ACS432 nin kapsamı.. 3 2. ACS432 nin yüklenmesi / kaldırılması..

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMASI KULLANIM Değişiklik Numarası: 1.13 31/10/2012 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER... 2 ŞEKİL LİSTESİ... 3 KISALTMALAR LİSTESİ... 4 1. UYGULAMASI... 5 2. SMMM DEFTER BİLGİ KONTROLÜ...

Detaylı

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ

BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ KAYIT İŞLEMLERİ KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ TÜBİTAK - BİLGEM YAZILIM TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (YTE) T.C. KALKINMA BAKANLIĞI İZLEME, DEĞERLENDİRME VE ANALİZ DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALKINMA AJANSLARI YÖNETİM SİSTEMİ PROJESİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRİCİ

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu

Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu Vodafone Akıllı Bas Konuş Servisi Masaüstü Uygulaması Kullanım Kılavuzu Versiyon 1 Güncelleme Tarihi 29 Ocak 2013 Güncelleme Nedeni - PC Uygulaması, Windows platformundaki masaüstü PC ler üzerinde çalışır.

Detaylı

Yazdırma Yayınlama Ayarları Kılavuzu

Yazdırma Yayınlama Ayarları Kılavuzu Yazdırma Yayınlama Ayarları Kılavuzu İÇİNDEKİLER BU KILAVUZ HAKKINDA............................................................................... 2 YAZDIRMA YAYINLAMA İŞLEVİ.........................................................................

Detaylı

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU

PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU PERSONEL BANKA IBAN BİLGİSİ DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMA KILAVUZU ŞUBAT - 2014 PERSONEL ÖDEMELERİ UYGULAMA GELİŞTİRME VE DESTEK ŞUBESİ 1 İçindekiler GİRİŞ......3 1. HARCAMA BİRİMLERİNCE YAPILACAK İŞLEMLER..3 1.1.

Detaylı

Cep T Para Ekranları. Cep T Para SIM Menü İşlem Ekranları

Cep T Para Ekranları. Cep T Para SIM Menü İşlem Ekranları Cep T Para Ekranları Cep T Para SIM Menü İşlem Ekranları Cep T Para ya Erişim Cep T Para, SIM kartlar üzerinde çalışan bir uygulama olduğu için, uygulamaya erişim için, müşterilerimizin kullandıkları telefonun

Detaylı

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI PROGRAM İNDİRME : Beşhekim grup Aybel Yazılım İbys programımızı http://aybelsoft.com/uploads/aybelsoft-ibys.rar linkinden programı indirebilirsiniz.

Detaylı

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ NOTERLİK BİLGİ SİSTEMİ UYGULAMASI KULLANIM Değişiklik Numarası: 1.9 18/01/2012 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER... 2 ŞEKİL LİSTESİ... 3 TANIMLAR LİSTESİ... 4 KISALTMALAR LİSTESİ... 4 1. UYGULAMASI... 5 2. UYGULAMASINI

Detaylı

Arvena Bilişim Teknolojileri San.ve Tic.Ltd.Şti

Arvena Bilişim Teknolojileri San.ve Tic.Ltd.Şti Arvena Salesman Kullanım Kılavuzu Arvena Bilişim Teknolojileri San.ve Tic.Ltd.Şti Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Esentepe Kampüsü A Blok Z11 Z12 Serdivan / Sakarya Telefon: +90 264

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN;

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; 1. İnternet Explorer açılır. ARAÇLAR > İNTERNET SEÇENEKLERİ iletişim

Detaylı

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN.

NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. INSITE YÜKLEME BÜLTENİ Sayfa 2: INSITE yükleme Sayfa 8: INSITE kaldırma NOT: LÜTFEN BU BELGEYİ OKUMADAN YAZILIMI YÜKLEMEYİ DENEMEYİN. HATALI YÜKLEME VEYA KULLANIM YANLIŞ VERİLERE VEYA EKİPMANIN ARIZALANMASINA

Detaylı

Doküman camı seçeneği

Doküman camı seçeneği Xerox WorkCentre 8/8/8/87/890 Kopyalama Yapma Hizmetler Ana Sayfası İş Durumu Dokunmatik Ekran Başlat Tümünü Temizle Dur. Dokümanlarınızı doküman besleyici giriş kasetine yüzleri yukarı bakacak şekilde

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu

Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu Döküman İçeriği 2.13 Garanti FX Trader Java... 3 2.13.1 FX Ana Menü... 3 2.13.2 FX Fiyat İzleme ve Emir Ekranları:... 3 2.13.3 FX Teminat İzleme Alanı:...

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ ÖĞRENCİ EKRANLARI KULLANIM KILAVUZU 1 GİRİŞ Bu doküman içerisinde, hizmete sunulan Uzaktan Eğitim Sistemi (UZEM) öğrenci ekranlarının kullanımına yönelik yardım içeriği bulunmaktadır.

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU

ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU ML TFT 5 ARAYÜZ KULLANIM KILAVUZU İçindekiler 1 ML TFT 5 Genel Özellikleri... 3 2 Arayüz... 3 2.1 Arayüz Hakkında... 3 2.2 Cihaz Haberleşmesi... 4 2.3 Kat Görselleri ve Ok Tipi Seçenekleri... 4 2.4 Tema

Detaylı

6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için. Kullanma Kılavuzu. Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz

6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için. Kullanma Kılavuzu. Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6304 5401 04/2001 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Fonksiyon modülü FM 443 Güneş modülü Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Yayımlayan Bu cihaz ilgili norm ve yönetmelikler tarafından istenen şartları

Detaylı

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4

Giriş. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Dolaşım Belge İşlemleri Menşe İspat D-8) Kullanma Kılavuzu v4 Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Online İşlemleri arasında yer alan MENŞE İSPAT D-8 Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat belgelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi, onaylanması

Detaylı

İşlem Terminali (TW) Kurulum Kılavuzu BIST Sürüm: 4.0.1006

İşlem Terminali (TW) Kurulum Kılavuzu BIST Sürüm: 4.0.1006 İşlem Terminali (TW) Kurulum Kılavuzu BIST Sürüm: 4.0.1006 Belge Kimliği: Belge Sürümü: TW_IG_80 GENIUM_Product_a1135 Sürüm Tarihi: 2014-06-25 Yayın Tarihi: 2014-06-25 Yayımlandıklarında detayların doğru

Detaylı

E-Birlik İhracat. Basitleştirilmiş Gümrük Hattı. Uygulaması - KULLANICI KILAVUZU -

E-Birlik İhracat. Basitleştirilmiş Gümrük Hattı. Uygulaması - KULLANICI KILAVUZU - E-Birlik İhracat Basitleştirilmiş Gümrük Hattı Uygulaması - KULLANICI KILAVUZU - İNDEKS: 1. GİRİŞ SAYFASI... 3 2. YENİ KULLANICI HESABI OLUŞTURMA İŞLEMİ... 4 2.1 Kullanıcı Giriş Profili Oluşturma İşlemi...

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 1. Aşama Bölüm 1:SMART Board, bilgisayar ve projeksiyon cihazının bağlanması SMART Board interaktif tahtaları dokunmatiktir ve bilgiyasayar ve projeksiyon cihazıyla üçlü

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. FM443 Güneş enerjisi modülü. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6 720 615 874-03/2008 TR

Kullanma Kılavuzu. FM443 Güneş enerjisi modülü. Fonksiyon Modülü. Kullanıcı için. Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6 720 615 874-03/2008 TR Kullanma Kılavuzu Fonksiyon Modülü FM443 Güneş enerjisi modülü Kullanıcı için Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz 6 720 615 874-03/2008 TR Içindekiler 1 Emniyet....................................... 3

Detaylı