OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ"

Transkript

1 OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ 1. YARIYIL BY 101 Genel Biyoloji-I (4 0 4) AKTS: 8 Bilimin tanımı, bilimsel bilgiler, araştırma becerileri, biyoloji bilimlerinin tarihsel gelişim süreci, Hücre bilimine giriş, hücre teorisi ve canlıların sınıflandırılması, Prokaryotik ve ökaryotik hücrenin genel yapısı, organeller, madde nakli (difüzyon, osmoz, plazmoliz, turgor, potasyum/sodyum pompası, membranla madde nakli, pinositoz, fagositoz, endositoz, ekzositoz), Canlıların kimyasal içeriği, madde, element, bileşik (inorganik ve organik), atom, kovalent bağlar, iyonik bağ, zayıf bağlar (Hidrojen, Van der Waals kuvvetleri, hidrofobik etkileşimler, suyun polaritesinin etkileri, su moleküllerinin disasyonu, suyun canlılar için önemli özellikleri, ısı ve sıcaklık, hidrofilik ve hidrofobik bileşikler, suyun disasyonu ve ph değişimi, asit yağmurları, Doku nedir ve nasıl meydana gelir, bitkisel dokular (meristem doku, primer ve sekonder meristem doku, bölünmez doku (parankima, destek, iletim, koruyucu, salgı doku), Hayvansal dokular (epitel, bağ, kıkırdak, kemik, kas, kan, sinir) Makromoleküllerin işlev ve yapısı (karbonhidratlar, lipidler, proteinler, nükleik asitler) Enzimler, enzimlerin alt sınıfları, enzim aktivitesi enerji üretimi, karbonhidrat metabolizması, glikoliz, sitrik asit devri, ETS, pentoz fosfat yolu), Glukoz anabolizması, lipid katabolizması ve anabolizması, protein katabolizması ve anabolizması, Bitkilerin kök, gövde ve yapraklarının yapısı ve işlevi, Bitkilerde gelişim, çiçek ve yapısı, embriyonel gelişme, tohumun oluşumu, tohumun çimlenmesi, meyve çeşitleri, Bitkilerde madde değişimi ve enerji bütçesi, bitkilerin besin maddeleri, enerji kazanımı ve madde yapısı, fotosentez ve tepkimeleri, Hayvanlarda enerji bütçesi, beslenme, vitaminler, mineraller.

2 BY 103 Genel Biyoloji Laboratuvarı-I (0 2 1) AKTS: 4 Laboratuvarda genel kurallar ve laboratuar malzemelerinin tanıtılması, Mikroskobun incelenmesi, Işık mikroskobunda bitki, hayvan ve bakteri hücrelilerinin incelenmesi, Kimyasal hesaplama ve çözelti hazırlanması, Bitkisel dokuların incelenmesi, Hayvansal dokuların incelenmesi, Biyolojik makromoleküllerin varlığının gösterilmesi, Solunum ve fermentasyon, Difüsyon ve osmoz, plazmoliz, deplazmoliz ve turgor olaylarının bitki hücrelerinde incelenmesi, Bitkilerdeki kök, gövde ve yaprağın incelenmesi, Bitkilerdeki çiçek yapılarının incelenmesi meyve tohum yapılarının incelenmesi, Bitkilerde su ve suda çözünmüş maddelerin taşınması ve transpirasyon, Çeşitli bitki hücrelerinde plastidlerin incelenmesi. BY 105 Sistematiğin Esasları (2 0 2) AKTS: 5 Sistematik ve Taksonomik Çalışmaların Tarihçesi, Diğer Biyolojik Bilimlerle Yakınlığı ve İlişkisi, Temel Kavram ve Tanımlar, Taksonomik Kategoriler, Tür, Tür Altı Kategoriler, Taksonların İsimlendirilmesi, Taksonomik Çalışma Çeşitleri, Taksonomide Kullanılan Kalitatif ve Kantitatif Karakterler, Taksonomide Kullanılan Morfolojik Karakterler, Taksonomide Kullanılan Anatomik ve Palinolojik Karakterler, Taksonomide Kullanılan Embriyolojik ve Sitolojik Karakterler, Taksonomide Kullanılan Genetik ve Fitokimyasal Karakterler. BT 101 Temel Bilgi Teknolojileri-I (2 2 3) AKTS: 4 Sağlık ve Güvenlik, Bilgi Teknolojileri ve Toplum, Bilgisayarın Tarihçesi, Bilgisayar Sisteminin Temel Bileşenleri, Bilgisayar Türleri, Kişisel Bilgisayarın Ana Kısımları, Donanım, Bilgisayara Giriş ve Çıkış, Depolama Aygıtları, İnternet Kullanımı, Güvenlik Telif hakları ve Hukuk, Bilişim Suçları, Windows XP ortamını tanıma, Programları Başlatma, Denetim Masası, Dosya ve Klasörler, Windows Mültimedya Özellikleri, Bağlantı Ayarları, Windows Donatılarını Kullanma, Donanım Ayarlarını Yapma, Word 2007 yi keşfetme, Belge Açma, Kapama Oluşturma Kaydetme Yazdırma ve Belgenin Farklı Görünümlerini Göstermek, Belgede Değişiklik Yapma, Anahat Düzenleme, Yazım ve Dilbilgisi Hataları, Metni ve Paragrafları Hızlı Düzenleme, Paragraf ve Karakterlerin Görünüşünü Değiştirme, Liste Oluşturma ve Düzenleme, Bilgiyi Sütunlarda ve Tablolarda Sunmak, Tablo Bilgilerini Biçimlendirmek, Uygulama, Genel Tekrar.

3 YD 101 İngilizce-I (2 0 2) AKTS: 3 Giving personal information, greeting, personal pronouns, numbers, alphabet, Times and dates, plurals, this/that/these/those, articles, Have/ has got, Possesives, object pronouns, There is/ there are, prepositions, Modals (can/must/may), Simple present tense, Present progressive tense, Review of simple present and present progressive, Gerunds (like/dislike/hate/enjoy/prefer), Past form of to be verb, Simple past tense, Leisure time, story telling, WH Questions. AI 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I (2 0 2) AKTS: 3 Cumhuriyet Öncesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersini okumanın gerekliliği, İnkılâp kavramı ve Atatürk, Türk İnkılâbı öncesi gelişmeler, Avrupa daki gelişmeler, Osmanlı, Devleti ve yenilik hareketleri, Tanzimat ve Meşrutiyet denemeleri, Fikir Hareketleri, Devleti Yıkan Savaşlar, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı., Mondros Mütarekesi, Mütareke bahanesiyle yapılan işgâller, İşgâller karşısında tutum, Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Milleti ni Teşkilâtlandırması, Mustafa Kemal Atatürk ün kişilik özellikleri, Mustafa Kemal Atatürk ün görevleri, Mustafa Kemal Atatürk ün Samsun a çıkışı, Amasya Genelgesi, Kongreler, Misâk ı Millî, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Millî Mücâdele ye karşı hareketler, Kuvâ yı Millîye ve cepheleri, Sevr dayatması, Sevr e karşı Türk Milleti nin varlık mücâdelesi, Düzenli Ordu Dönemi, İnönü Savaşları, Londra Konferansı, Sakarya Muharebesi, İnönü Savaşları, Millî Mücâdele Dönemi Türk Dış Politikası, Antlaşmalar Dönemi, Mudanya Ateşkes Antlaşması, Lozan Barış Antlaşması. TD 101 Türk Dili-I (2 0 2) AKTS: 3 Dilin tanımı ve özellikleri, dilin sosyal hayatımızdaki yeri ve önemi. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Noktanın kullanıldığı yerler, Dil düşünce, dil millet, dil kültür bağlantısı, kültürün tanımı. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Virgülün kullanıldığı yerler, Yeryüzündeki diller, kaynak (menşe) bakımından dünya dilleri, yapı bakımından dünya dilleri, dil farklılaşması, yazı dili, konuşma dili (lehçe, şive, ağız). Dilekçe. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk dilinin tarihçesi. Öz geçmiş. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Büyük harflerin kullanıldığı yerler, Türk dilinin gelişimi. Altay Devri, En Eski Türkçe, İlk Türkçe, Eski Türkçe. Göktürk Yazıtları. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları, Yabancı kelimelere

4 Türkçe karşılıklar, Türk dilinin gelişimi, Orta Türkçe, Karahanlı Türkçesi, Harezm Türkçesi, Kuman Kıpçak Türkçesi, Eski Anadolu Türkçesi, Çağatay Türkçesi, Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Türk dilinin gelişimi, Yeni Türkçe, Modern Türkçe. Lehçe, Şive, Ağız. Türk dilinin bugünkü durumu ve yayılma alanları, Türklerin günümüze kadar kullandığı alfabeler, dil bilimi. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, Ses Bilgisi. Türkçedeki sesler ve sınıflandırılması, Türkçenin hece yapısı, kelime vurgusu. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Birleşik kelimelerin yazılışı, Ses Bilgisi. Ses hadiseleri, ses türemesi, ses düşmesi, ünlü değişmesi, benzeşme. Türkçe kelimelerdeki başlıca ses uyumları, Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları, Anlam ve görevleri bakımından kelimeler. İsimler, zamirler. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Ki bağlacı ve ki aitlik ekinin yazılışları, Anlam ve görevleri bakımından kelimeler. Sıfatlar, zarflar. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. İki nokta üst üste, Anlam ve görevleri bakımından kelimeler. Edatlar, fiilimsiler. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Mı, mi, mu, mü soru edatının yazılışı, Fiiller, fiil çekimleri, fiil kipleri, fiillerde kişi. Ek fiil. Yapılarına göre fiiller, yardımcı fiiller, birleşik fiiller. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Da, de bağlacının yazılışı.

5 2. YARIYIL BY 102 Genel Biyoloji-II (4 0 4) AKTS: 8 Hareket sistemi (iskelet ve kas sistemi), İskelet sistemi, baş, iskelet, omurga, göğüs, üyeler, bıngıldak, eklemler, Kas Sistemi, kasılma tipleri (izometrik, izotonik, tetanik), kas dokusu, vücut kasları, Sinir sistemi, canlılar içerisinde gelişmişlik seviyesine göre sinir sistemi, insanda sinir sisteminin organizasyonu, (santral ve periferal), beynin başlıca kısımları, reflex, otonom sinir sistemi, Duyu organları ve duyular, dokunma, koklama, tat, işitme ve denge, görme, gözün kırma kusurları, Endokrin Sistem (hormonlar, hipofiz, tiroid, paratiroid, adrenal bezler, pankreas, pineal bez, ovaryumlar, testisler, plasenta, timus, sindirim sistemi, kalp, böbrekler, lokal hormonlar), Dolaşım Sistemi dolaşım sisteminin canlılarda gelişmişlik düzeyi, kalbin yapısı, kan damarları (arter, ven, kapiler) ve kan dolaşımı (pulmoner ve sistemik), nabız, Solunum Sistemi, hücresel, pulmoner, doku solunumu, solunum sisteminin fonksiyonları, burun, farinks, larinks, trake, akciğer, gaz taşınması, nefes alıp verme, solunumun engellenmesi, Sindirim Sistemi (hücre içi ve hücre dışı sindirim), beslenme alışkanlıklarına göre hayvanların gruplandırılması, sindirim sisteminde işlevsel organlar, ağız, dil, damak ve küçük dil, tükrük bezleri, dişler, diş tipleri, farinks, özofagus, mide, ince ve kalın barsağın yapı ve görevleri, sindirim sisteminde yardımcı organlar ve yapılar (karaciğer, safra kesesi, pankreas), Boşaltım Sistemi (omurgalılarda böbrek tipleri, böbreğin iç yapısı, nefron yapısı ve işlevi), Eşeysiz (aseksüel) ve eşeyli (seksüel) üreme. İnsan üreme sistemi (erkek ve dişi üreme sistemi), Döllenme, embriyonik gelişme, fetal gelişme, gebelik döneminde beslenme, gebeliğin önlenmesinde kullanılan yöntemler, doğum, Genetik (temel kavramları, mendelin kalıtım yasaları), Genetik (hücre bölünmesi, mitoz ve mayoz bölünme, modifikasyonlar, mutasyonlar), Ekoloji ve evolüsyon (adaptasyon tipleri, çevresel faktörler (sıcaklık, ışık, su, toprak), ekosistemde yer alan üreticiler, tüketiciler, ayrıştırıcılar), besin zinciri, besinsel devirler, (karbon, oksijen ve su, azot, fosfor ve kalsiyum) populasyon yoğunluğu, biyolojik mücadele, hayvanlar arası ilişkiler.

6 BY 104 Genel Biyoloji Laboratuvarı-II (0 2 1) AKTS: 4 Refleks çalışmaları, I) Toprak solucanında sinir sisteminin incelenmesi, II) Koyun beyninin incelenmesi, I) Sıcaklık ve soğuğun algılanması, II) Koyun gözünün incelenmesi ve diseksiyonu, Hormon salgılayan organların incelenmesi, Kılcal damarda dolaşım, Bazı balıkların solunum sisteminin incelenmesi, Toprak solucanı ve kurbağaların sindirim sisteminin incelenmesi ve karşılaştırılması, Bazı omurgalıların boşaltım sisteminin incelenmesi, Fiziksel ve kimyasal faktörlerin bitkilerde çimlenme üzere etkisi, Bazı omurgalıların üreme sistemlerinin incelenmesi ve karşılaştırılması, Kan grupları tayini, Soğan hücrelerinde mitoz bölünmesi, Böceklerin çeşitli alanlardan yakalanması ve koleksiyonlarının hazırlanması. BY 106 Genel Kimya (2 0 2) AKTS: 5 SI Birim Sistemi Anlamlı Rakamlar, Atom Yapısı, Kimyasal Bileşikler, Mol Kavramı, İnorgaik ve Organik Bileşiklerin Adlandırılması, Kimyasal Tepkimeler, Sınırlayıcı Bileşenin Belirlenmesi, Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş, Asit Baz Tepkimeleri, Yükseltgenme İndirgenme Tepkimeleri, Periyodik Çizelge, Kimyasal Bağlar, Lewis Kuramı, Asitler ve Bazlar, Kuvvetli Asitler ve Bazlar, Zayıf Asit ve Bazlar, Asit Baz Dengeleri, Çözünürlük, Kompleks İyon Dengeleri, Baş Grup Elementleri I, Metaller, II, Ametaller, Geçiş Elementleri, Kompleks İyonlar ve Koordinasyon Bileşikleri, Organik Kimya, Organik Bileşiklerin Adlandırılması, Canlılar Kimyası. BT 102 Temel Bilgi Teknolojileri-II (2 2 3) AKTS: 4 Word 2007 de Tablolar, Grafikler, Şekil Çizimleri, Word 2007 de Tablolar, Grafikler, Şekil Çizimleri Devam, Mikrosoft Excel 2007' ye Giriş, Çalışma Kitapları, Excel Çalışma Sayfalarına Veri Girmek, Excel de Formülleri Kullanmak, Formüllerde Kullanılan Başvuru Türleri. Sayı Ve Karakterleri Biçimlendirmek, Sayfaları Düzenlemek Ve Yazdırmak, Grafikler İle Çalışmak, Çalışma Kitapları İle Çalışmak, Şarta Bağlı Değerleri Hesaplamak, Koşullu Biçimlendirmeyi Kullanmak, Verileri Sıralamak, Verilere Filtre Uygulamak, Özet Tablolar Oluşturmak., Power Point 2007 e Giriş, Metinler Eklemek Ve Biçimlendirmek, Slayt Düzenleri İle Çalışmak, Slaytlarda Zamanlama Ve Geçişleri Ayarlamak, Sunuları Biçimlendirmek, E Posta Nedir? Haberleşme Araçlarının Kullanımı. Genel Tekrar, Soru Ve Cevaplar.

7 YD 102 İngilizce-II (2 0 2) AKTS: 3 Past continuous tense, Review of simple past and past continuous tense, Used to, Countables/ Uncountables, Have to/ Has to, Near future tense, Simple future tense, Review of near future and simple future tenses, Adjectives/Comparatives/ Superlatives, Too/ Enough, Conditionals, Modals, Conjuctions, Review. AI 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-II (2 0 2) AKTS: 3 Cumhuriyet Dönemi, Cumhuriyetin kurulması için yapılan hazırlıklar, Saltanatın kaldırılması,cumhuriyetin ilânı. Cumhuriyete Yönelik Tehditler, Milliyetçilik, Atatürk ün tarih ve dil anlayışı, Atatürk e göre Türk milli eğitimin esasları, Atatürk ün millet ve kültür anlayışı., Laiklik, Halifelik ve halifeliğin kaldırılması, Tekke ve zaviyelerin kaldırılması, Atatürk ve din, Laiklik., Halkçılık, Sosyal alandaki inkılâplar, Halkçılık., Devletçilik, İktisadi alandaki inkılâplar (İzmir İktisat Kongresi ve Kararları), İnkılâpçılık, Hukuki alanda yapılan inkılâplar, Anayasa hareketleri, İnkılâpçılık., Dış politika, Mustafa Kemal Atatürk ün dış politika esasları, Lozan ın bıraktığı meselelerin çözümü, Milletlerarası birlikler, Milletler cemiyetinin kuruluşu, Balkan antantı, Sadabat paktı, II. Dünya savaşı öncesinde Türkiye Avrupa münasebetleri, II. Dünya savaşı sonrası Türkiye, Kıbrıs meselesi ve Türk Yunan ilişkileri, Türkiye ye yönelik tehditler, Atatürk ilke ve inkılâplarına yönelik tehditler, Üniter devlet yapısına yönelik tehditler. TD 102 Türk Dili-II (2 0 2) AKTS: 3 Şekil bilgisi (İsim kökleri, fiil kökleri, ikili kökler) Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Ayraç (parantez), köşeli ayraç, Şekil bilgisi (Türk dilinde ekler, isimden isim yapan ekler, isimden fiil yapan ekler). Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Sayıların yazılışı, Şekil Bilgisi (Fiilden isim yapan ekler, fiilden fiil yapan ekler). Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Düzeltme işareti, Şekil bilgisi (Çekim ekleri, isimler gelen çekim ekleri, fiillere gelen çekim ekleri). Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Kesme işareti, Kelime grupları. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Satır sonuna sığmayan kelimelerin yazılışı, Kelime grupları. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Tırnak işareti, Cümle (Cümlenin ögeleri, yüklem, özne, nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci). Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Üç nokta,

8 eğik çizgi, Cümle (Cümle çeşitleri, Basit cümle, birleşik cümle, sıralı cümle, bağlı cümle). Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Kısa çizgi, uzun çizgi, Cümle (Cümle çeşitleri, cümle tahlilleri) Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Yabancı özel adların yazılışı, Anlatım bozuklukları. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Ünlem işareti, Anlatım bozuklukları. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Mastar eklerin yazılışı, Anlatım biçimleri. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Noktalama işaretlerinin uygulaması, İnceleme yazıları, anlatım biçimleri. Sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları, kitap tanıtmaları. Noktalama işaretlerinin uygulaması.

9 3. YARIYIL BY 201 Sitoloji (2 0 2) AKTS: 4 Hücre biyolojisinin tarihçesi, Hücrenin genel yapısı, Hücrenin kimyasal yapısı, Prokaryotik ve ökaryotik hücreler, Biyolojik yapıları inceleme araçları, Biyolojik sistemlerde temel yapı birimleri, Hücre zarı, Hücre zarındaki farklılaşmalar, Hücre içi zar sistemi ve sitoplazma, Golgi kompleksi, Mitokondriler, Plastitler ve kloroplast, Ribozomlar, Lizozomlar, Sentriyoller, Kromozomlar ve hücre bölünmesi, Çekirdek ve çekirdekçik. BY 203 Omurgasızlar Biyolojisi (3 0 3) AKTS: 5 Nomenclature, Simetri, Sölom kavramı I. Regnum, Protista Aleminin Sınıflandırılması (Sarcodina, Mastigophora, Opalinata, Apicomplexa, Ciliophora) II. Regnum, Animalia. 1.Alt Alem, Parazoa (Porifera, Placozoa) 2. Alt Alem, Eumetazoa. Bölüm, Radiata (Cnidaria, Ctenophora) Bölüm, Bilateria, Alt Bölüm, Protostomia. 1. Grup, Acoelomata (Platyhalminthes, Rhynchocoela, Gnathostomulida, Mesozoa) 2. Grup, Pseudocoelomata (Nematoda, Nematomorpha, Rotifera, Gastrotricha, Loricifera, Entoprocta) 3. Grup, Eucoelomata. 1. Alt Grup, Schizocoela (Mollusca) Şube, Annelida Protostomia İçinde Yer Alan Küçük Gruplar (Şube, Echiura, Şube, Sipuncula, Şube, Pogonophora, Şube, Tardigrada, Şube, Onycophora) Şube, Arthropoda, I. Alt Şube, Trilobitomorpha, II. Alt Şube, Chelicerata III. Alt Şube, Crustacea IV. Alt Şube, Uniramia Şube, Phoronida, Şube, Bryozoa Ectoprocta, Şube, Brachiopoda 2. Alt Grup, Enterocoela Şube, Echinodermata Deuterostomia İçinde Yer Alan Küçük Gruplar, Chaetognatha ve Hemicordata. BY 205 Omurgasızlar Biyolojisi Laboratuvarı (0 2 1) AKTS: 2 Protozoa ve Kültür Hazırlama Yöntemleri, Sarcodina, Mastigophora, Ciliophora şubesine ait türleri inceleme, Porifera şubesine ait türleri inceleme, Cnidaria şubesine ait türleri inceleme Platyhelminthes şubesine ait türleri inceleme, Nematoda şubesine ait türleri inceleme, Mollusca şubesine ait türleri inceleme, Annelida şubesine ait türleri inceleme, Protostomia ya ait örneklerin incelenmesi, Arthropoda şubesinin genel özelliklerinin tanıtılması, Arachnida sınıfına ait türlerin incelenmesi, Crustacea alt şubesine ait türlerin incelenmesi, Insecta ya ait türlerin incelenmesi.

10 BY 207 Tohumsuz Bitkiler (3 0 3) AKTS: 5 Giriş, bitki sistematiğinin tarihçesi ve bitkilerin sınıflandırılması, Bitkilerde Üreme Tipleri, eşeyli ve eşeysiz üreme, döl almaşı, Tohumsuz Bitkilerin Sınıflandırılması, Virüs ve Rickettsialar, Bakteriler, Archae Bakteriler ve Eubacteria. Bakterilerin Genel Özellikleri, yayılışları, tabiattaki rolleri, morfolojileri ve koloni tipleri, Bakterilerde üreme, endospor teşekkülü, beslenme ve metabolizması, solunum ve hareket, bakterilerin sistematiği, Algler, alglerin morfolojileri, ekolojileri, önemi ve ekonomik değerleri, Alglerin Sistematiği, Mycota (Mantarlar) ve Myxomycota, Chytridiomycota, Oomycota divisiolarının genel özellikleri, üremeleri, sistematiği yayılışları, Zygomycota ve Ascomycota divisiolarının genel özellikleri ve sistematiği, Basidiomycota ve Deuteromycota divisiolarının genel özellikleri ve sistematiği. Mantarların önemi., Likenler, genel özellikleri, yayılışları, metabolizması,tallus yapısı, sistematiği, Karayosunları, genel özellikleri, yayılışları ve sistematiği, Eğrelti otları, genel özellikleri, üremeleri, yayılışları ve sistematiği, Psilophyta, Lepidophyta, Sphanophyta ve Flicinophyta divisiolarının genel özellikleri ve sistematiği. BY 209 Tohumsuz Bitkiler Laboratuvarı (0 2 1) AKTS: 2 Tohumlu tohumsuz bitkiler farkı, Schizomycetes (Bakteriler), Phycophyta (Su yosunları), Euglanophyceae, Pyrrhophyceae, Crysophyceae, Bacillariophyceae (Diatomae) ve Xanthophyceae, Chlorophyceae, Chlorophyceae, Phaeophyceae ve Rodophyceae, Mycophyta (mantarlar), Lichenes, Bryophyta, Pteridophyta. BY 211 Bitki Morfolojisi ve Anatomisi (3 0 3) AKTS: 5 Bitki Anatomisi ve Morfolojisi Dersine Giriş ve Bitki Yapısı, Protoplast, Hücre Çeperi, Meristemler, Vasküler Kambiyum, Epidermis, Parenkima, Kollenkima, Sklerenkima, Ksilem, Floem, Salgı Sistemi, Periderm, Kök, Gövde, Yaprak, Çiçek, Meyva, Tohum. BY 213 Bitki Morfolojisi ve Anatomisi Laboratuvarı (0 2 1) AKTS: 2 Giriş, Bitki hücresi ve yapısı, Bitki hücresi ve yapısı (Plastidler), Bitki hücresi ve yapısı (Nişasta Taneleri, Kristaller), Koruyucu doku (Stomalar, Tüyler), Temel doku (Parankima hücreleri) ve Destek doku (Destek doku hücreleri), İletim dokusu (İletim Demetleri), Salgı dokusu (Salgı cepleri ve salgı kanalları), Organografi (Monokotil ve dikotil bitki gövdeleri), Organografi (Monokotil ve dikotil bitki kökleri), Organografi (Yaprak morfolojisi ve dizilişi), Organografi (Yaprak anatomisi ve metamorfozları), Çiçek, Meyva, Tohum.

11 BY 215 Hayvan Ekolojisi (2 0 2) AKTS: 5 Ekoloji Bilimi ve tarihsel gelişimi, Ekolojide temel bazı kuram ve kavramlar, Abiyotik faktörler ve organizmalara etkileri, Abiyotik faktörler ve organizmalara etkileri, Biyotik faktörler, Populasyon ve yapısal özellikleri, Populasyon dinamiği, Kommunite ve özellikleri, Dünyanın büyük ekosistemleri ve dağılışları.

12 4. YARIYIL BY 202 Histoloji (2 0 2) AKTS: 4 Epitel Doku, Koruyucu Örtü Epitelleri Bez epitelleri ve bezler, Dış salgı bezleri ve iç salgı bezleri, Bağ Doku ve Türleri, Vücutta bulunan bağ dokusu türleri, Kıkırdak Doku, Kemik Doku, Kan Doku, Kas Doku, Çizgili kasın moleküler üniteleri, T Sistemi, Sinir Dokusu, Sinir uzantıları (Akson, Dentrit), Myelinli ve Myelinsiz aksonlar, Neuraglia (Glia), İmpuls un Elektrokimyasal İletimi. BY 204 Omurgalılar Biyolojisi (3 0 3) AKTS: 5 Hayvanların sınıflandırılması ve isimlendirilmesi. Hayvanlar aleminin sınıflandırılmasında yararlanılan bazı temel karakterler. Kordalıların genel özellikleri, kökeni ve alt sistematik grupları, Protochordata nın genel özellikleri ve sınıflandırılması. Hemichordata ve Urochordata nın genel özellikleri, gelişimi ve sınıflandırılması, Cephalochordata nın genel özellikleri ve sınıflandırılması, Amphioxusun özellikleri., Petromyzontes ve Myxinoides takımlarının genel karakterleri, morfoloji, iskelet, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım, sinir sistemleri ve duyu organları, üreme ve sınıflandırılması., Chondrichthyes in genel karakterleri, morfolojik özellikleri, deri ve renk, iskelet, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım, sinir, üreme sistemi, yaşama ortamları ve beslenmeleri, insanlarla ilişkileri., Chondrichthyes in sınıflandırılması., Osteichthyes in genel karakterleri, morfolojik özellikleri, deri ve renk, iskelet, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım, sinir, üreme sistemi, yaşama ortamları ve beslenmeleri, insanlarla ilişkileri. Osteichthyes sınıflandırılması. Amphibia nın genel karakterleri, morfolojik özellikleri, deri ve renk, iskelet, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım, sinir, üreme sistemi, yaşama ortamları ve beslenmeleri, insanlarla ilişkileri. Amphibia nın sınıflandırılması. Reptilia nın genel karakterleri, morfolojik özellikleri, deri ve renk, iskelet, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım sistemi, üreme sistemi, yaşama ortamları ve beslenmeleri, insanlarla ilişkileri. Reptilia nın sınıflandırılması. Mammalia nın genel karakterleri, morfolojik özellikleri, deri ve renk, iskelet, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım, sinir, üreme sistemi, yaşama ortamları ve beslenmeleri, insanlarla ilişkileri. Mammalia nın sınıflandırılması.

13 BY 206 Omurgalılar Biyolojisi Laboratuvarı (0 2 1) AKTS: 3 Chondrichthyes sınıfına ait örneklerin sistematikleri ve tanımlanmaları. Osteichthyes sınıfına ait örneklerin sistematikleri ve tanımlanmaları. Amphibia sınıfına ait örneklerin sistematikleri ve tanımlanmaları. Reptilia sınıfına ait örneklerin sistematikleri ve tanımlanmaları Aves sınıfına ait örneklerin sistematikleri ve tanımlanmaları. Mammalia sınıfına ait örneklerin sistematikleri ve tanımlanmaları. BY 208 Tohumlu Bitkiler (3 0 3) AKTS: 5 Bitkilerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması, Sistematik kategoriler, Gynospermae nin özellikleri ve sınıflandırılması, Gynospermae familyalarının özellikleri ve örnek cinslerin tanıtılması, Angiospermae özellikleri (kaliks, korolla, androkeum, ginekeum ve ovaryum durumları) Magnoliaceae, Ranunculaceae, Papaveraceae, Fagaceae, Chenopodiaceae, Caryophyllaceae, Malvaceae, Salicaceae, Cruciferae (Brassicaceae), Ericaceae, Rosaceae, Fabaceae (Leguminosae), Apiaceae, Boraginaceae, Lamiaceae (Labiatae), Scrophulariaceae, Compositae (Asteraceae), Araceae, Liliaceae, Iridaceae, Amaryllidaceae, Gramineae, Orchidaceae, Cyperaceae. BY 210 Tohumlu Bitkiler Laboratuvarı (0 2 1) AKTS: 3 Gymnospermlerin genel özellikleri, sınıflandırılması ve Gymnosperm tayin anahtarının kullanılması, Abies, Picea, Larix, Cedrus, Pinus türleri, Taxodiaceae, Cupressaceae (Thuja, Cupressus, Juniperus), Angiosperm, Gymnosperm karşılaştırması, Angiosperm çiçeğinin yapısı, tayin için gerekli kavram ve tanımlar, Angiosperm tayin anahtarının kullanımı, Ranunculaceae familyası tayini, Cruciferae (Sinapis),Liliaceae, Iridacaea (Iris), Papaveraceae, Rosaceae, Lamiacaea (Salvia), Fabaceae, Malvacaea, Boraginacae, Compositae. BY 212 Bitki Ekoloji (2 0 2) AKTS: 5 Ekolojinin Konusu, Tanımı ve Bitki Ekolojisinde Bazı Temel Kavramlar, Birey Ekolojisi (Çevre Faktörleri ve Bitkilerle Olan İlişkileri, İklim Faktörleri), Birey Ekolojisi (Toprak Faktörleri), Birey Ekolojisi (Biyotik Faktörler), Ekosistem Ekolojisi (Ekosistem nedir? İşlevleri, Genel özellikleri ve Sınıflandırılması), Ekosistem Ekolojisi (Ekosistemlerde Madde Döngüleri, Biyomas, Ölüörtü), Ekosistemlerde Meydana Gelen Değişmeler ve Ekosistemlerin Kirlenmesi, Dinamik Ekoloji (Süksesyon ve Klimaks), Stres Ekolojisi (Bitkilerin Stres Faktörüne Karşı Verdikleri Cevaplar, Stres Çeşitleri), Halofit Bitkilerin Ekolojisi, Biyolojik Çeşitlilik Nedir? Biyoçeşitliliği Etkileyen Faktörler, Biyolojik Çeşitlilik Neden Önemlidir?

14 Biyoçeşitliliğe Karşı Tehditler ve Biyoçeşitliliğin Sürdürülebilirliği, Rekabet Nedir? Rekabeti Etkileyen Faktörler, Rekabetin Bitki Ekolojisi Açısından Önemi. BY 214 Biyoistatistik (2 0 2) AKTS: 5 İstatistikte temel kavramlar, Verilerin toplanması, Ortalamalar, Örnekleme, Verilerin sınıflandırılması, Frekans tablosu, Varyans, Standart sapma, Standart hata, Normal dağılım tablosu, T testi, Z testi, X 2 (Kikare) testi, Varyans analizi, Regresyon, Korelasyon.

15 5. YARIYIL BY 301 Genetik (3 0 3) AKTS: 5 Genetik biliminin tarihsel gelişimi, Genetikte kullanılan temel kavramlar, Mitoz ve mayoz bölünme, Spermatogenez ve oogenez, Monohibrit kalıtım, Segregasyon kuralı ve kontrol çaprazlaması, Dihibrit kalıtım, Bağımsız açılım ve kontrol çaprazlaması, Trihibrit kalıtım, Dallanma diyagramı ve kontrol çaprazlaması, Mendel oranlarından (3,1) sapmalar, Eksik baskınlık, Kodominantlık, 9,3,3,1 orantısından sapmalar, Epistazi, Cinsiyete bağlı kalıtım, Letal alleller, Çoklu alleller, Gen bağlılığı, Parça değiş tokuşu, Kromozom haritalama, Kantitatif kalıtım. BY 303 Biyokimya (2 0 2) AKTS: 5 Başlıca biyomoleküller ve hücre, asit ve baz kimyası, Enzimler, Karbohidratlar ve biyosentezi Amino asitler,biyosentezi ve oksidayonu, Proteinler ve biyosentezi, Nükleik asitler ve biyosentezi, Lipidler, biyosentezi ve oksidasyonu, Hormonlar, Mineral ve vitaminler Metabolizma ve enerji eldesi, glikolizis, krebs döngüsü, elektron transport ve oksidatif fosforilasyon, fotosentez, Hücre döngüsü, ölümü ve kanser, DNA replikasyonu (DNA sentezi),rna sentezi (transkripsiyon), Gen, genom ve kromozomlar, genomların deşifre edilmesi insan genom projesi. BY 305 Bitki Fizyoloji (3 0 3) AKTS: 5 Genel bitki yapısı, kuru madde, minimum yasası, Suyun yapısı ve özellikleri, suyun taşınmasını sağlayan işlemler, bitkilerde su dengesi, Mineral beslenme (Mutlak gerekli besinler, eksiklikleri ve bitkilerdeki belirtileri), Çözünmüş madde taşınımı, Fotosentez (Işık ve karbon reaksiyonları), Fotosentez (Fizyolojik ve ekolojik yönden bakış) ve Floemde taşınım, Solunum ve lipid metabolizması, Mineral besinlerin özümlenmesi (Azot, kükürt ve fosfat), Sekonder metabolitler ve bitkisel savunma, Bitkilerde büyüme ve gelişme, büyüme hormonları, Çimlenme, dormansi, dormansi tipleri, dormansi üzerine etki eden faktörler, absisyon, Çiçeklenme ve bitki hareketleri. BY 307 Bitki Fizyolojisi Laboratuvarı (0 2 1) AKTS: 3 Deneylerde kullanılacak madde ve malzemelerin tanıtılması, Bitkilerde kuru ağırlık tayini, Şişme olayının incelenmesi, Difüzyon hızına etki eden faktörlerin incelenmesi, Kuru distilasyon ile bitkilerde anyon ve katyon tayini, Osmotik basıncın ölçülmesi, Bitki su ilişkileri (plazmoliz, deplazmoliz), Tarla kapasitesi ve sürekli solma noktası, Fotosentez olayının kalitatif olarak tayini, fotosentez olayının kuru ağırlık artışı ile tayini, Solunum

16 katsayısının yedek besin maddeleri ile ilişkilerinin incelenmesi, Çimlenme ve çimlenmeye etki eden maddelerin incelenmesi, Polen çimlenmesi ve polen tüpünün büyümesi, Bitki hareketleri ve dönem boyunca uygulanmış deneylerin değerlendirmesi. BY 309 Mikrobyoloji (2 0 2) AKTS: 5 Mikrobiyolojiye giriş, mikroorganizmaların keşfi, kendiliğinden oluşuma karşıt görüşler, mikroorganizmaların hastalıklardaki rolü, organik ve inorganik maddelere mikroorganizmaların etkileri, mikrobiyolojinin bu yüzyılda gelişimi, mikrobiyal dünyanın yapısı, mikrobiyoloji ile ilgili alanlar, Mikrobiyal yapıların çalışılması, ışık mikroskopları (karanlık saha, faz kontrast, floresan), elektron mikroskobu, örneklerin hazırlanması ve boyanması, boyalar ve basit boyama, zıt boyama, özel yapıları boyama, mikroorganizmaların metrik sistem birimi ile ölçümü, Prokaryotik hücre yapısı ve fonksiyonu, prokaryotik hücre yapısına genel bir bakış, prokaryotik hücrelerin boyut, şekil ve düzenlenmeleri, Prokaryotların hücre organizasyonu, hücre membranı, stoplazmik matriks, ribozomlar ve inklüzyonlar, nükleoid, hücre duvarı, peptidoglikan yapı, gram pozitif ve negatif hücre duvarı, gram boyamanın mekanizması, hücre duvarı ve ozmotik koruma, Hücre duvarından dışarıya doğru uzanan yapılar, kapsül, sümüksü tabaka, S tabaka, pili, fimbriya, flagella ve motilite, kemotaksis, ve bakteriyel endospor, Ökaryotik hücre yapısı ve fonksiyonu, ökaryotik hücreye genel bir bakış, stoplazmik matriks, endoplazmik retikulum, golgi apareyi, lizozom ve endositoz, ribozomlar, mitokondri, kloroplast, nukleus ve hücre bölünmesi, hücre dışı yapılar, sil ve kamçı, prokaryotik ve ökaryotik hücrelerin karşılaştırması, Mikroorganizmaların beslenmesi, genel besin istekleri, karbon, hidrojen ve oksijen ihtiyaçları, mikroorganizmaların besin tipleri, azot, fosfor ve kükürt gereksinimleri, büyüme faktörleri, hücre tarafından besinlerin alınımı, kültür besiyerleri, saf kültürlerin izolasyonu, Mikrobiyal büyüme, büyüme eğrisi, mikrobiyal büyümenin ölçümü, büyümede elde edilen verimlilik ve sınırlayıcı bir besinin etkileri, mikroorganizmaların sürekli kültüre alınması, dengeli ve dengesiz büyüme, Mikrobiyal büyüme, çoğalma üzerine çevre faktörlerinin etkisi, Metabolizma, enerji ve enzimler, enerji verimi, termodinamik yasası, serbest enerji ve reaksiyonları, metabolizmada ATP nin rolü, oksidasyon ve redüksiyon reaksiyonları ve elektron taşıyıcıları, ezimler, enzimlerin yapısı ve sınıflandırılması, enzim reaksiyonlarının mekanizmaları, enzim aktivitesi üzerine çevrenin etkisi, enzim inhibitörleri, Metabolizma, enerji üretimi, biosentezde enerjinin kullanımı, karbohidratların, amino asitlerin, lipidlerin, nükleik asitlerin ve proteinlerin sentezi, enzim aktivitesi regülayonu, Mikrobiyal genetik, genel prensipler, rekombinasyon ve plazmidler (bakteri rekombinasyonunun genel prensipleri, bakteri plazmidleri, transpozon

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 5 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 9 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 11 SİSTEMATİK... 13 BİTKİ VE HAYVANLARIN

Detaylı

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2

Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 İÇİNDEKİLER Sayfa BİYOLOJİ VE BİLİMSEL YÖNTEM... 1 Bilim ve Bilimsel Yöntem... 2 CANLILARIN OLUŞUMU... 6 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ... 11 CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI... 13 SİSTEMATİK... 34 BİTKİ VE

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 BÖLÜM 2: MİKROORGANİZMALARIN MORFOLOJİLERİ.13 BÖLÜM 3: MİKROORGANİZMALARIN HÜCRE YAPILARI... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ...1 1.1. Tanım ve Kapsam...1 1.2. Mikrobiyoloji Biliminin Gelişmesi...2 1.3. Mikroorganizmaların Hayatımızdaki Önemi...5 1.3.1. Mikroorganizmaların Yararları...5

Detaylı

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10

1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 İçindekiler 1. ÜNİTE: YAŞAM BİLİMİ BİYOLOJİ...10 1. BÖLÜM: BİLİMSEL BİLGİNİN DOĞASI ve BİYOLOJİ... 12 A. BİLİMSEL ÇALIŞMA YÖNTEMİ... 12 1. Bilim İnsanı ve Bilim... 12 B. BİLİMSEL YÖNTEMİN AŞAMALARI...

Detaylı

Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş.

Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş. Fizik Antropoloji Anabilim Dalına ait dersler, Antropoloji Lisans Programı dahilinde verilmektedir. Fizik Antropolojiye Giriş Bu ders içerisinde, Fizik Antropolojinin tarihsel gelişimi, çalışma alanları,

Detaylı

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0 BİYOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANSDERSLERİ (TEZLİ) Ders Kodu Dersin Adı T U K AKTS Dersin Türü FBİ 601 Omurgalıların Karşılaştırmalı Anatomisi 4 0 4 7,5 Seçmeli FBİ 602 Tohumlu Bitkilerde Revizyon Çalışmaları

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ 05-06 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 0: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ Ders Kurulu Başkanı: / Başkan Yardımcıları: / Histoloji Embriyoloji Yrd. Doç. Dr. Bahadır Murat Demirel / Üyeler: / Tıbbi / Dersin AKTS

Detaylı

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016)

DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DÖNEM 1- A, 3. DERS KURULU (2015-2016) DERS SAATİ DERS ADI DERS KONUSU DERSİ VEREN ÖĞRETİM ÜYESİ 4. DK 1. Hafta 07 Aralık Pazartesi Mikrobiyoloji Mikrobiyolojinin tarihçesi ve mikroorganizmalara genel

Detaylı

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati I. Hafta Ders Saati 15.09.2014 16.09.2014 17.09.2014 18.09.2014 19.09.2014 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Makromoleküller (Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ataş) Türk Dili

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ Ders Kurulu Başkanı: / Başkan Yardımcıları: Yrd. Doç. Dr. Hakan Darıcı / Histoloji ve Embriyoloji / Üyeler: Doç. Dr. İlker Saygılı / Tıbbi Biyokimya / Dersin AKTS Kredisi: 9 Kurul Başlangıç Tarihi: 16

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ Ders Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Şahin A. Sırmalı / Histoloji ve Embriyoloji Başkan Yardımcıları: Doç. Dr. Ayşegül Çört / Tıbbi Biyokimya / Üyeler: Prof. Dr. İlker Saygılı / Tıbbi Biyokimya / / Dersin AKTS

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS İÇERİKLERİ

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS İÇERİKLERİ ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BÖLÜMÜ LİSANS DERS İÇERİKLERİ 2018 Fizik MBG-109 Fizik 1 1 4.00 Fizik ve Ölçme, Vektörler, Bir boyutta hareket, İki boyutta Hareket, Newton Hareket

Detaylı

Genel Kimya II (2 0 4)

Genel Kimya II (2 0 4) Genel Kimya II (2 0 4) 1 Kimyasal Kinetik 2 Kimyasal Dengenin İlkeleri I 3 Kimyasal Dengenin İlkeleri II 4 Asitler ve Bazlar I 5 Asitler Bazlar II 6 Sulu Çözelti Reaksiyonları ve İyon Dengeleri I 7 Sulu

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ Ders Kurulu Başkanı: / Başkan Yardımcıları: Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çört / Tıbbi Biyokimya Yrd. Doç. Dr. Bahadır Murat Demirel / Üyeler: Prof. Dr. Şahin A. Sırmalı / Histoloji ve Embriyoloji Doç. Dr. İlker

Detaylı

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS Hafta Teorik

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü AKTS Hafta Teorik Önlisans - Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu - Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Y : Yıl D : Dönem Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Y D AKTS TLT137 Genel Biyoloji Zorunlu 1 1 4 Dersin Amacı Prokaryotik ve ökaryotik

Detaylı

Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası

Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Öğle Arası Tarih Saat Dönem 1 Kurul 3 Konu Ö. Üyesi Ders 18.Ara.17 09.00-09.50 Anatomiye Giriş, Düzlemler, Temel Anatomik Terimler E. TUNÇ ANATOMİ Pazartesi 10.00-10.50 Biliş ve Duygular A. G. HARİRİ DAVRANIŞ BİLİMLERİ

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 102: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ Ders Kurulu Başkanı: Doç. Dr. Zafer Çetin / Tıbbi Biyoloji Başkan Yardımcıları: Dr. Öğr. Üyesi Tuba Denkçeken/ Biyofizik Öğr. Gör. Dr. Deniz Mıhçıoğlu / Tıbbi Biyoloji Üyeler: Prof. Dr. İlker Saygılı /

Detaylı

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19

1. B HÜCRELER N YAPISI... 1 2. ENZ MLER VE LEVLER ... 19 İÇİNDEKİLER 1. BİTKİ HÜCRELERİNİN YAPISI... 1 1.1. BİTKİ HÜCRELERİ VE YAPISI... 1 1.1.1. Meristematik Bitki Hücresi... 2 1.1.2. Olgun Bitki Hücresi... 3 1.1.3. Odunsu Bitki Hücresi... 4 1.1.4. Otsu Bitki

Detaylı

10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Kalıtımın Genel İlkeleri Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları

10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Kalıtımın Genel İlkeleri Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunları 10. Sınıf Biyoloji Konuları Hücre Bölünmeleri Mitoz ve Eşeysiz Üreme Canlılarda hücre bölünmesinin gerekliliği Mayoz ve Eşeyli Üreme Kalıtımın Genel İlkeleri Kalıtım ve Biyolojik Çeşitlilik Kalıtımın genel

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I III. KURUL

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I III. KURUL III. Kurul Hücresel Metabolizma ve Moleküler Tıp III. Kurul Süresi: 6 hafta III. Kurul Başlangıç Tarihi: 23 Aralık 2009 III. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 1 2 Şubat 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç.

Detaylı

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN

ISPARTA HALIKENT ANADOLULİSESİ ÖĞRETİM YILI 9 A-B-C-D-E SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ 2. DÖNEM 3. YAZILI SINAVI RAKAMLA YAZIYLA PUAN 1. Doğal sınıflandırmada aşağıdakilerden hangisi göz önünde bulundurulmamıştır? A) Genetik (soy) benzerliği B) Anatomik benzerlik C) Dünyadaki dağılımları D) Akrabalık derecesi E) Embriyonik benzerlik

Detaylı

(ZORUNLU) MOLEKÜLER İMMÜNOLOJİ I (TBG 607 TEORİK 3, 3 KREDİ)

(ZORUNLU) MOLEKÜLER İMMÜNOLOJİ I (TBG 607 TEORİK 3, 3 KREDİ) T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) MOLEKÜLER

Detaylı

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!!

BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! DERS : BİYOLOJİ KONU: HÜCRE BELKİDE BİYOLOJİNİN EN TEMEL KONUSU EN ZEVKLİ KONUSUNA BAŞLAYALIM ARKADAŞLAR!!! Canlıların canlılık özelliği gösteren en küçük yapı birimidir.( Virüsler hariç) Şekil: Bir hayvan

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI

Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Yrd. Doç. Dr. Tuba ŞANLI Genel olarak gözle net olarak görülemeyecek kadar küçük canlıları inceleyen ve onları konu olarak ele alan bilim dalıdır. Gözle ayırt edilemeyen canlılar; Virüsler, bakteriler,

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* MBG-5501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MBG-5601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL ADI KREDİSİ* MBG-5502 UZMANLIK

Detaylı

I. DÖNEM - 2. DERS KURULU ( )

I. DÖNEM - 2. DERS KURULU ( ) Açıklamalar: I. DÖNEM - 2. DERS KURULU (2014-2015) Kısaltmalar: DK: Ders kurulu, IHU: İyi hekimlik uygulamaları, Mİng: Akademik/Medikal İngilizce, TDE: Türk Dili ve Edebiyatı, Bilgisayar Okur yazarlığı:

Detaylı

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur:

Biyoloji = Canlı Bilimi. Biyoloji iki ana bölümden oluşur: BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI Biyoloji; Latincede canlı anlamına gelen bio ve bilim anlamına gelen logos kelimesinden oluşur. 1 Biyoloji = Canlı Bilimi Biyoloji tüm canlıların yapı, davranış ve fonksiyonlarını

Detaylı

LER 1. BÖLÜM: CANLI VE CANSIZ FARKLARI...1 2. BÖLÜM: CANLILARIN ÇE

LER 1. BÖLÜM: CANLI VE CANSIZ FARKLARI...1 2. BÖLÜM: CANLILARIN ÇE İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: CANLI VE CANSIZ FARKLARI...1 2. BÖLÜM: CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ...5 VİRÜSLER...7 MONERA ALEMİ...9 PROTİSTA ALEMİ...12 Hayvan benzeri protistler: Protozoa... 13 Fungus benzeri protistler:

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL MBG-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MBG-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL MBG-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 MBG-6602

Detaylı

6 Şubat Çarşamba. Elektron Transport Sistemi ve ATP Sentezi. İ.Hamdi Öğüş. Siyah Amfi Teorik

6 Şubat Çarşamba. Elektron Transport Sistemi ve ATP Sentezi. İ.Hamdi Öğüş. Siyah Amfi Teorik Ders Kurulu 103 Akademik Yılın 22. Haftası 4 Şubat 5 Şubat 6 Şubat 7 Şubat 8 Şubat TCA Döngüsü ve İ.Hamdi Öğüş Moleküllerin Membranda Difüzyonu Elektron Transport Sistemi ve ATP Sentezi İ.Hamdi Öğüş Moleküllerin

Detaylı

SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ

SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI DERSLERİ DERS KODU SM6002 SM6003 SM6006 SM6007 SM6008 SM6010 SM6011 SM6012 SM6013 SM6014 SM6015 SM6016 SM6017 SM6018 SM6019 SM6021 SM6023 SM6024 SM6025 SM6026

Detaylı

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI

T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI I. YARIYILI T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI MÜFREDATI B 601 Temel Biyokimya I Zorunlu 3 0 3 4 B

Detaylı

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ

ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ ENERJİ YÖNETİMİ A.B.D. (İ.Ö.) TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI GENEL BİLGİLERİ Enerji Yönetimi A.B.D Lisansüstü Programı Tezsiz Yüksek Lisans programına kabul edilen öğrenciler zorunlu dersleri tamamlamak

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 Canlıların prokaryot ve ökoaryot olma özelliğini hücre komponentlerinden hangisi belirler? MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 B. Stoplazmik membran C. Golgi membranı D. Nükleer membran E. Endoplazmik retikulum

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI DOKTORA PROGRAMI BİRİNCİ YIL BİRİNCİ YARIYIL BIO-6501 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 BIO-6601 TEZ HAZIRLIK ÇALIŞMASI Z 0 1 1 0 1 20 1 21 12 30 İKİNCİ YARIYIL BIO-6502 UZMANLIK ALAN DERSİ Z 8 0 8 0 9 BIO-6602 TEZ HAZIRLIK

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİYOLOJİSİ DERS KURULU. (31 Aralık Mart 2019)

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİYOLOJİSİ DERS KURULU. (31 Aralık Mart 2019) YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I 2018-2019 HÜCRE BİYOLOJİSİ DERS KURULU (31 Aralık 2018-8 Mart 2019) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Acil Tıp 4 2 6 Tıbbi Biyokimya 8 1x4 9 Fizyoloji 13 1x4

Detaylı

DÖNEM I HÜCRE BĠYOLOJĠSĠ DERS KURULU. (29 ARALIK ġubat 2018)

DÖNEM I HÜCRE BĠYOLOJĠSĠ DERS KURULU. (29 ARALIK ġubat 2018) DÖNEM I HÜCRE BĠYOLOJĠSĠ DERS KURULU (29 ARALIK 2017-28 ġubat 2018) DERSLER TEORĠK PRATĠK TOPLAM TIP DERSLERĠ Tıbbi Mikrobiyoloji 37 7X2 44 Tıbbi Biyokimya 10 4x2 14 Histoloji ve Embriyoloji 8 5x2 13 Acil

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BİRİNCİ SINIF HAFTALIK DERS PROGRAMI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BİRİNCİ SINIF HAFTALIK DERS PROGRAMI 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI. Hafta: -6 Ekim 07 TIP 0 0/0/07 0/0/07 0/0/07 05/0/07 06/0/07 08:0-09:0 09:0-0:0 0:0-:0 Rektörlük Tanışma Toplantısı SANKO Üniversitesi ne Hoşgeldiniz Tanıtım Semineri

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ARAKLI ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ 11. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÜNİTE1: BİTKİ BİYOLOJİSİ (6 saat) GÜN SAAT KONULAR ÖĞRENCİLERİN KAZANACAĞI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Beslenme Boşaltım Üreme Büyüme Uyarıları algılama ve cevap verme Hareket Solunum Hücreli yapı Hayvan hücreleri mikroskop ile incelendiğinde hücre şekillerinin genelde yuvarlak

Detaylı

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0)

DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) DERS ĐÇERĐKLERĐ GÜZ YARIYILI: GMB 501 Uzmanlık Alan Dersi (4 0 0) Gıda Mühendisliği Anabilim Dalında Enstitümüz tarafından yüksek lisans tez programları kabul edilen yüksek lisans öğrencileri için danışman

Detaylı

ECF108 ANALİTİK KİMYA

ECF108 ANALİTİK KİMYA ECF106 FİZYOLOJİ I İnsan vücudunun moleküler düzeyden hücre, doku, organ, sistem ve organizma düzeyine kadar fonksiyonunu ve bu fonksiyonun altında yatan mekanizmaları açıklamaktır. Hücre-doku Fizyolojisi,

Detaylı

18.Eyl Rektörlük Programı Eğitim Köyü Pazartesi Rektörlük Programı Eğitim Köyü Rektörlük Programı Eğitim Köyü

18.Eyl Rektörlük Programı Eğitim Köyü Pazartesi Rektörlük Programı Eğitim Köyü Rektörlük Programı Eğitim Köyü 18.Eyl.17 09.00-09.50 Rektörlük Programı Eğitim Köyü Pazartesi 10.00-10.50 Rektörlük Programı Eğitim Köyü 11.00-11.50 Rektörlük Programı Eğitim Köyü 13.00-13.50 Rektörlük Programı Eğitim Köyü 14.00-14.50

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

ECF202 FARMASÖTİK BOTANİK. Dersin Amacı:

ECF202 FARMASÖTİK BOTANİK. Dersin Amacı: ECF202 FARMASÖTİK BOTANİK Bu ders kapsamında, ilaç etken maddesi taşıyan tıbbi bitkiler ve bunların çeşitli organlarından elde edilen droglar, kapsadıkları etken maddelerle, kullanıldığı yerler hakkında

Detaylı

10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 10. SINIF BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Biyoloji Dersi Öğretim Programının temelleri üreme, kalıtım ve yaşadığımız çevre konularıyla ilgili somut ve öğrencileri motive edici örnekler üzerine kurulmuştur.

Detaylı

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ)

I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3 KREDİ) T.C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL TEMEL BİYOKİMYA I (B 601 TEORİK 3, 3

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİYOLOJ İ ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI. KREDİSİ T U L Topl. DERSİN

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİYOLOJ İ ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI. KREDİSİ T U L Topl. DERSİN DERSİN KODU 2016-2017 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİYOLOJ İ ANABİLİM DALI DERS PLANI Güz Yarı yılı HAFTALIK DERSİN ADI DERS SAATİ T U L Topl. AKTS FBY5101 Ekonomik Değeri Olan Bitkiler FBY5103 Herbaryum Teknikleri

Detaylı

Bütün hücrelerin olmazsa olmazları. Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom

Bütün hücrelerin olmazsa olmazları. Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom Bütün hücrelerin olmazsa olmazları Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom Hücre Ökaryotik hücre Nukleus var Zarla çevrili organeller var Genellikle prokaryotik hücreye oranla daha büyüktür. Ökaryotlardaki

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (2 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 DÖNEM

Detaylı

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir. Hücre, (İng. Cell); Latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden

Detaylı

DÖNEM I HAFTALIK DERS PROGRAMI

DÖNEM I HAFTALIK DERS PROGRAMI TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HAFTALIK DERS PROGRAMI DÖNEM I. DERS KURULU Eylül Kasım 0 Dekan : Dönem Koordinatörü : Ders Kurulu Başkanı : Prof.Dr. Mustafa SARSILMAZ Doç.Dr. Doç.Dr. KURUL DERSLERİ TEORİK PRATİK

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

TIP 103 HÜCRE DERS KURULU 3.KURUL 1. HAFTA. 13 Şubat 2019 Çarşamba

TIP 103 HÜCRE DERS KURULU 3.KURUL 1. HAFTA. 13 Şubat 2019 Çarşamba 09:5 0:5 0:30 :5 :30 2:5 2:30 4:5 5:5 Şubat 209 TIP 03 HÜCRE DERS KURULU 2 Şubat 208 3.KURUL. HAFTA 3 Şubat 209 S D III Moleküllerin Membrandan Difüzyonu I Moleküllerin Membrandan Difüzyonu II Membran

Detaylı

DÖNEM I DERS KURULU 3 GENOM VE KALITIM

DÖNEM I DERS KURULU 3 GENOM VE KALITIM DÖNEM I DERS KURULU 3 GENOM VE KALITIM Dönem I Koordinatörü Doç. Dr. Hilal ARIKOĞLU Dönem I Koordinatör Yardımcıları Dr.Öğr.Ü. Dudu ERKOÇ KAYA / Dr.Öğr.Ü. Neriman AKDAM DERS KURUL SORUMLULARI Prof. Dr.

Detaylı

Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri.

Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : Teorik : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Ön Koşul Dersleri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : GENEL BİYOLOJİ I Ders No : 030290052 : 4 Pratik : 0 Kredi : 4 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim Tipi

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482465 ISBN NUMARASI: 65482465! ISBN NUMARASI:

Detaylı

BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR.

BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR. BİYOLOJİ(BİOS=HAYAT; LOGOS=BİLİM) SİSTEMLER BİLİMİDİR. CANLI Biyoloji hayatın işleyişi ve canlıların yapısı ile ilgilenen doğal bir bilim dalıdır. Biyoloji birçok alt bölüm ve disiplinleri içerir. BİYOLOJİNİN

Detaylı

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 1. ADSG109 Ağız ve Diş Sağlığında Araç-Gereç Bilgisi - I SAĞLIK HİZMETLERİ YÜKSEKOKULU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ Diş Hastalıkları

Detaylı

Toplam AKTS Kredisi 30

Toplam AKTS Kredisi 30 GİRESUN ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ DERS MÜFREDATI I. Yarıyıl BIO 111 Genel Biyoloji I Zooloji 1 2-2 Z BIO 113 Genel Biyoloji I Botanik 2 2-2 Z BIO 115 Genel Biyoloji I Zooloji

Detaylı

I. YARIYIL MOLEKÜLER HÜCRE BİYOLOJİSİ I (TBG 601 TEORİK 3, 3 KREDİ)

I. YARIYIL MOLEKÜLER HÜCRE BİYOLOJİSİ I (TBG 601 TEORİK 3, 3 KREDİ) T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL MOLEKÜLER HÜCRE BİYOLOJİSİ

Detaylı

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.-

1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- 1-GİRİ 1.1- BİYOKİMYANIN TANIMI VE KONUSU.- Biyokimya sözcüğü biyolojik kimya (=yaşam kimyası) teriminin kısaltılmış şeklidir. Daha eskilerde, fizyolojik kimya terimi kullanılmıştır. Gerçekten de Biyokimya

Detaylı

DERS PROG R AM I. Prof. Dr. Alim KOŞAR Prof. Dr. Buket CİCİOĞLU ARIDOĞAN

DERS PROG R AM I. Prof. Dr. Alim KOŞAR Prof. Dr. Buket CİCİOĞLU ARIDOĞAN T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016-2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞ IM VE S OLUNUM S İS TEML ERİ II. DERS KURULU (31 EKİM 2016-09 ARALIK 2016) DERS PROG R AM I DEKAN BAŞKOORDİNATÖR

Detaylı

1 Canlı Bilimine Giriş 2. 2 Yaşamın Kimyası 18

1 Canlı Bilimine Giriş 2. 2 Yaşamın Kimyası 18 1 Canlı Bilimine Giriş 2 1.1 Tüm yaşayan organizmaların belirli özellikleri ortaktır 2 1.2 Yaşam bir çok seviyede incelenebilir 4 1.3 Bilim insanları doğal dünyayı araştırmak için iyi yapılandırılmış yöntemler

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #21 1) Aşağıda bazı dönüşüm tepkimeleri gösterilmiştir. a 2) Enzimlerin çalışma hızına etki eden faktörlerle ilgili; RH RH ADP + Pi ATP I II b Buna göre a ve b yönlerindeki değişimlerle

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I II. KURUL 2009 2010

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I II. KURUL 2009 2010 II. Kurul Hücre Bilimlerine Giriş ve Hücre Zarı II. Kurul Süresi: 7 hafta II. Kurul Başlangıç Tarihi: 4 Kasım 2009 II. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 21 22 Aralık 2009 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

ŞEMİKLER ANADOLU LİSESİ ANADOLU LİSESİ ÖĞRETİM YILI 10. SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANIDIR

ŞEMİKLER ANADOLU LİSESİ ANADOLU LİSESİ ÖĞRETİM YILI 10. SINIFLAR BİYOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANIDIR ÜNİTE I: ÜREME ( 39 DERS ) DERS ALT ÖĞRENME ALANLARI KAZANIMLAR ETKİNLİKLER ATATÜRKÇÜLÜK ARAÇ 10.1.1.1. Bir hücreli ve çok hücreli canlılarda mitozu kavrar ve önemini tartışır. 1. ÜNİTE: ÜREME ( 39 DERS

Detaylı

Biyolojik Risk Etmenleri

Biyolojik Risk Etmenleri Biyolojik Risk Etmenleri Mesleki tehlikeler Biyolojik, Biyomekanik, Kimyasal, Fiziksel (+radyolojik) Psikososyal TANIMLAMA Çalışma yaşamında biyolojik risk etkenleri denildiğinde akla, herhangi bir enfeksiyona,

Detaylı

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI (DOKTORA DERSLERİ)

BİYOLOJİ ANABİLİM DALI (DOKTORA DERSLERİ) BİYOLOJİ ANABİLİM DALI (DOKTORA DERSLERİ) GÜZ YARIYILI BİY 601 Bitki Taksonomisinin Temel Kuralları Bu derste bitki taksonomisinin temel konuları, kuralları ve uygulamaları öğretilecek, isimlendirme ile

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 103: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ GELİŞİMİ

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 103: HÜCRE VE DOKU SİSTEMLERİ GELİŞİMİ Ders Kurulu Başkanı: Prof. Dr. Lütfi Çakar / Fizyoloji Başkan Yardımcıları: Dr. Öğr. Üyesi Elif Pala / Tıbbi Biyoloji Dr. Öğr. Üyesi Duygu Gök Yurtseven / Histoloji ve Embriyoloji Üyeler: Prof. Dr. Şahin

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Seda SABAH Teknolojisi (Tartışma) 11:30 12:15 Tıbbi Biyoloji ve Genetik: DNA. Yrd. Doç. Dr. Seda SABAH Teknolojisi (Tartışma)

Yrd. Doç. Dr. Seda SABAH Teknolojisi (Tartışma) 11:30 12:15 Tıbbi Biyoloji ve Genetik: DNA. Yrd. Doç. Dr. Seda SABAH Teknolojisi (Tartışma) HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU III KURUL SORUMLUSU: DOÇ. DR. A.YEŞİM GÖÇMEN KURUL SORUMLUSU YARDIMCISI: YRD. DOÇ. DR. TEKİN YILDIRIM TIP103 HÜCRE BİLİMLERİ DERS KURULU III I. HAFTA 06.02.2017 (Pazartesi)

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I. III. KURULDERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI- DOKUYA GİRİŞ (16 Ocak Mart 2017 )

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I. III. KURULDERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI- DOKUYA GİRİŞ (16 Ocak Mart 2017 ) 2015 2016 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I III. KURULDERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI- DOKUYA GİRİŞ (16 Ocak 2017-10 Mart 2017 ) Dekan Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) 2017-2018 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 25 ARALIK 02 MART 2018) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 31 Biyofizik 4-4 Fizyoloji 22 5X2 27 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 18 Tıbbi

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü SU ÜRÜNLERİ - DOKTORA DERS LİSTESİ KOD DERS ADI T U L KREDİ SUR5010 Hg ve Pb Bileşikleri Kimyası 3 0 0 3 SUR5012 Sularda Kimyasal

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I. III. KURUL DERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI- DOKUYA GİRİŞ (15 Ocak Mart 2018 )

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I. III. KURUL DERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI- DOKUYA GİRİŞ (15 Ocak Mart 2018 ) 2017 2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I III. KURUL DERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI- DOKUYA GİRİŞ (15 Ocak 2018-9 Mart 2018 ) Dekan Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #19 1) X Ağız Mide İnce bağırsak Şekildeki grafikte insanın sindirim kanalındaki X maddesinin değişimi gösterilmiştir. Buna göre X maddesi aşağıdakilerden hangisidir? A) Glikojen

Detaylı

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)!

Hücre. 1 µm = 0,001 mm (1000 µm = 1 mm)! HÜCRE FİZYOLOJİSİ Hücre Hücre: Tüm canlıların en küçük yapısal ve fonksiyonel ünitesi İnsan vücudunda trilyonlarca hücre bulunur Fare, insan veya filin hücreleri yaklaşık aynı büyüklükte Vücudun büyüklüğü

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ

ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ ADIM ADIM YGS-LYS 46. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-6 PROTİSTA ALEMİ PROTİSTA ALEMİ Koloni, tek ve çok hücreli ökaryot canlıların bir arada bulunduğu karışık bir gruptur. Protista alemindeki canlılar

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Hareket Sistemi TIP 107 1 107 7 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS. Hareket Sistemi TIP 107 1 107 7 10. Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Dönem T+U Saat Kredi AKTS Hareket Sistemi TIP 107 1 107 7 10 Kurul Dersleri Teorik Pratik Toplam Anatomi 22 18 40 Tıbbi Biyokimya 21 4 25 Tıbbi Biyoloji 16 2 18 Histoloji ve Embriyoloji

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I. III. KURULDERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI - DOKUYA GİRİŞ (15 Ocak Mart 2018 )

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I. III. KURULDERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI - DOKUYA GİRİŞ (15 Ocak Mart 2018 ) 2017 2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I III. KURULDERS PROGRAMI GENETİK BİLGİNİN AKIŞI - DOKUYA GİRİŞ (15 Ocak 2018-9 Mart 2018 ) Dekan Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı

Detaylı

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES114 2. BAHAR 3 0 0 2

Teori (saat/hafta) Laboratuar (saat/hafta) BES114 2. BAHAR 3 0 0 2 TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK Dersin Adı Kodu Yarıyıl TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları

Detaylı

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 2017 / 2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI DERS KURULU 2 (TIP 121) TEMEL TIP BİLİMLERİNE GİRİŞ II KURUL II KOORDİNATÖRÜ: Yard.Doç.Dr. Bahire Küçükkaya Başlama Tarihi: 13.11.17 Bitiş Tarihi: 05.01.18 KURUL SINAVI

Detaylı

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM YILI UZAKTAN EĞİTİM ÖNLİSANS PROGRAMLARI DERS PLANI GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ ÖNLİSANS PROGRAMI Uygulama Dersinin Adı SINAV TARİHLERİ SINAV TÜRÜ VE YÜZDELİK BİLGİLERİ Gıda Laboratuvarı Dersi Programı (GKA220U) (3 Hafta) ARA SINAV 09.06.2017 (%15); 16.06.2017 (%15) DÖNEM SONU SINAVI 23.06.2017 ARA

Detaylı

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BİRİNCİ SINIF HAFTALIK DERS PROGRAMI

SANKO ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI BİRİNCİ SINIF HAFTALIK DERS PROGRAMI 08-09 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI. Hafta: -5 Ekim 08 TIP 0 0/0/08 0/0/08 0/0/08 0/0/08 05/0/08 08:0-09:0 (ENG) (ENG) (ENG) 09:0-0:0 Tanıtım Semineri 0:0-:0 :0-:0 Tanışma Dersi SANKO Tıp Fakültesi

Detaylı

12. SINIF / ÜNİVERSİTE HAZIRLIK YGS DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE TESTİ

12. SINIF / ÜNİVERSİTE HAZIRLIK YGS DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE TESTİ YGS DENEME SINAVLARI DAĞILIMI / TÜRKÇE TESTİ 01 Sözcükte ve Söz Öbeklerinde Anlam 02 Cümlede Anlam İlişkileri / Kavramlar 03 Cümle Yorumu 04 Anlatım ve Özellikleri 05 Anlatım Türleri 06 Sözlü Anlatım 07

Detaylı

DENEME SINAVLARI KONU DAĞILIMI MATEMATİK. TURAN GÜNEŞ BUL. NO: 23 ÇANKAYA - ANKARA

DENEME SINAVLARI KONU DAĞILIMI MATEMATİK. TURAN GÜNEŞ BUL. NO: 23 ÇANKAYA - ANKARA MATEMATİK DERSİN ADI : MATEMATİK--9.SINIF 1 Mantık 12 1 2 Kümelerde Temel Kavramlar 10 2 2 3 Kümelerde İşlemler 6 1 1 1 4 Kartezyen Çarpım 4 2 1 1 5 Bağıntı 3 1 6 Fonksiyonlar 6 2 1 1 7 İşlem 3 1 1 1 8

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

25.03.2015. Mikroorganizmalar; nükleus özelliklerine göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki grupta incelenir.

25.03.2015. Mikroorganizmalar; nükleus özelliklerine göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki grupta incelenir. BAKTERİLERİN DİĞER MİKROORGANİZMALARLA KARŞILAŞTIRILMASI BAKTERİLERİN DİĞER MİKROORGANİZMALARLA KARŞILAŞTIRILMASI Mikroorganizmalar; nükleus özelliklerine göre prokaryot ve ökaryot olmak üzere iki grupta

Detaylı

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ

T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014-2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II DOLAŞIM VE SOLUNUM SİSTEMLERİ II. DERS KURULU (03 KASIM 2014-12 ARALIK 2014) DERS PROGRAMI DEKAN BAŞKOORDİNATÖR

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI

NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI NORMAL ÖĞRETİM DERS PROGRAMI 1. Yarıyıl 1. Hafta ( 19.09.2011-23.09.2011 ) 08:30-09:20 : HEMŞİRELİĞE GİRİŞ ( Grup 1 ) Afyon Sağlık Y.O. - HEM-1 Ögr.Grv. YEŞİM CEYLANTEKİN Dersin takdimi 09:30-11:20 : BEDEN

Detaylı

Eczacılık Tarihi (1 0 2)

Eczacılık Tarihi (1 0 2) Eczacılık Tarihi (1 0 2) 1 Eczacılığın tarihi 2 Eskiçağda eczacılık 3 İslamiyetin başlangıcında eczacılık 4 XVI-XIX yüzyıllarda Avrupa da eczacılık 5 Türklerde eczacılık: Anadolu Selçukluları dönemi 6

Detaylı

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI TIBBİ BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0

Detaylı

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

9. SINIF ÜNİTE DEĞERLENDİRME SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI SINAVLARI LİSTESİ / TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI Türk Dili ve Edebiyatına Giriş İletişim Ses Bilgisi Yazım Kuralları Paragraf Bilgisi Bir Tür Olarak Hikâye Şekil Bilgisi ktalama Kuralları Bir Tür Olarak Şiir

Detaylı

ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA. İlgi yazıyla Bölümümüzden istenilen Derslerden Botanik -I ve Botanik II derslerine ait müfredatlar ekte sunulmuştur.

ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA. İlgi yazıyla Bölümümüzden istenilen Derslerden Botanik -I ve Botanik II derslerine ait müfredatlar ekte sunulmuştur. T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Ziraat Fakültesi Dekanlığı Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanlığı *BE5U7C07* Sayı : 62808752-300 Konu : Ders Müfredatları ZİRAAT FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA İlgi : 14/10/2016 tarihli

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #7 1) 48 saat karanlıkta bekletilen bir saksı bitkisinden bu sürenin sonunda bir yaprak kopartılmış (1. yaprak) ve bitki aydınlık ortamda 12 saat bekletilmiştir. Bu sürenin sonunda

Detaylı