POLİMER MALZEMELER DOÇ. DR. N. SİNAN KÖKSAL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "POLİMER MALZEMELER DOÇ. DR. N. SİNAN KÖKSAL"

Transkript

1 POLİMER MALZEMELER DOÇ. DR. N. SİNAN KÖKSAL

2 KONULAR 1. Polimer Teknolojisinin Esasları 2. Termoplastik Polimerler 3. Termoset Polimerler 4. Elastomerler 5. Polimerlerin Malzemelerin İmalatı

3 Polimer Her bir molekülünün, birbirine bağlanan ünitelerin tekrarından oluştuğu, uzun zincir moleküllerinden oluşan bir bileşiktir. Tek bir polimer molekülünde binlerce, hatta milyonlarca ünite olabilir. Polimer sözcüğü, eski Yunanca da çok anlamına gelen poli ve parça anlamına gelen (ve mer olarak kısaltılan) meros kelimelerinden türetilmiştir. Çoğu polimerler karbona dayanır ve bu nedenle organik kimyasal madde olarak kabul edilir.

4 Polimerlerin Türleri Polimerler plastikler ve lastikler olarak ayrılabilir: Mühendislik malzemeleri olarak aşağıdaki üç kategoriye bölmek daha uygundur: 1. Termoplastik polimerler (plastik) 2. Termoset polimerler (plastik) 3. Elastomerler (lastik)

5 1. Termoplastik Polimerler (Termoplastikler) Oda sıcaklığında katı olan ancak sadece birkaç yüz derece ısıtıldıklarında viskoz akışkan haline gelen malzemelerdir. Bu özellikleri, kolayca ve ekonomik şekilde ürün haline getirilmelerini sağlar. Önemli bir bozulma olmaksızın tekrar tekrar ısıtma-soğutma çevrimine maruz bırakılabilirler. TP şeklinde kısaltılırlar.

6 Isı etkisiyle yumuşayabilirler Polimerizasyon reaksiyonu ile imal edilirler Daha çok lineer yapı özelliği gösterirler Sıcaklık artışıyla viskoz sıvı sonunda durumuna geçerler Camlaşma sıcaklığının altında çok gevrek davranırlar Sürtünme katsayıları düşüktür Pres enjeksiyon, haddeleme, ekstrüzyon gibi imalat yöntemlerine uygundur

7 2. Termoset Polimerler (Termosetler) Tekrarlı ısıtma çevrimlerine maruz bırakılamazlar zira: Başlangıçta ısıtıldıklarında yumuşayıp kalıbın içine akabilirler. Yüksek sıcaklıklar, malzemeyi erimeyen bir katı kütle halinde sertleştiren kimyasal bir reaksiyon oluşturur. Tekrar ısıtıldıklarında ise, termosetler bozunur ve yumuşamak yerine kömürleşir. TS şeklinde kısaltılırlar.

8 Isı etkisiyle yanarak kömürleşir, dolayısıyla yeniden şekillendirilemezler. Genelde polikondasasyon ile üretilir, yan ürün verirler. Molekül zincirleri ağ yapısında bulunur, Camlaşma sıcaklığını altında ve üstünde gevrekleşirler. Daha çok kompozit üretiminde kullanılırlar. Epoksi, polyester, bakalit gibi.

9 3. Elastomerler (Lastikler) Nispeten düşük mekanik gerilmelere maruz bırakıldıklarında son derece büyük elastik uzama kabiliyeti gösteren polimerlerdir. Bazı elastomerler başlangıç boyunun 10 katına kadar gerilebilir ve tekrar başlangıçtaki boyuna dönebilir. Özellikleri termosetlerden oldukça farklı olmasına rağmen, molekül yapıları termoplastiklerden çok termosetlerinkine benzerdir.

10 Çok yüksek elastikiyet gösterirler. Doğal kauçuk ve lateks gibi. Vulkanizasyon yardımıyla molekül zincirleri arasında çapraz bağ oluşturulur ve lastik içinde üretilerek dayanımı artırılır. Silikon lastik gibi.

11

12

13

14 Sıcaklık Etkisi

15

16 Pazar Payları Üç tür arasında ticari olarak en önemli olanı termoplastiklerdir. Üretilen tüm sentetik polimerlerin tonajının yaklaşık % 70 ini oluştururlar. Termosetler ve elastomerler, geriye kalan % 30 un yarıdan fazlası termosetlerden ve kalanı da elastomerlerden oluşur. Hacimsel oran olarak polimerlerin yıllık kullanımı metallerden fazladır.

17 Polimerlerin Önemi Plastikler genellikle ilave işlem gerektirmeyen kesin parça şekilleri halinde kalıplanabilirler. Net şekil (kayıpsız) işleme yöntemleriyle son derece rekabet edebilir. Hacimsel olarak polimerler: Metallerin rakibidir. Metallere göre genellikle daha az enerji gerektirirler. Bazı plastikler, bazı uygulamalarda camların rakibi olmasını sağlayacak şekilde şeffaftır.

18 Polimerlerin Genel Özellikleri Metallere ve seramiklere göre daha düşük yoğunluk. Belirli polimerler için (tümü değil) dayanım/ağırlık oranı iyidir. Yüksek korozyon direnci Düşük elektrik ve ısıl iletkenlik

19 Polimer Örnekleri Termoplastikler: Polietilen, polivinilklorür, polipropilen, polistiren ve naylon Termosetler: Fenolikler, epoksiler ve belirli polyesterler Elastomerler: Doğal lastik (kauçuk) (vulkanize edilmiş) Tonajları doğal lastikten fazla olan sentetik lastikler

20

21

22 Polimerlerin Sınırlamaları Metallere ve seramiklere göre düşük dayanım Düşük elastisite modülü (katılık) Servis sıcaklıkları sadece birkaç yüz dereceyle sınırlıdır. Kuvvet ileten uygulamalarda belirgin bir sınırlama olabilen viskoelastik özellikler Bazı polimerler güneş ışığına ve diğer radyasyon formlarına maruz kaldıklarında bozunurlar.

23 Polimerlerin Sentezi Mühendislikte kullanılan hemen tüm polimerler sentetiktir. Kimyasal işlemlerle oluşturulurlar. Polimerler, zincir benzeri bir yapı oluşturan ve makromolekül olarak adlandırılan, çok sayıda küçük molekülün birleştirilmesiyle sentezlenir. Monomer denilen küçük birimler genellikle, Etilen C2H4 gibi doymamış organik moleküllerdir.

24 Polietilen Etilen monomerlerinden polietilenin sentezi: (1) n etilen monomerleri, (2a) n zincir boyundaki polietilen; (2b) n zincir boyundaki polimer yapısını gösteren özlü notasyon

25 Örnekler Ekleme polimerizasyonu ile üretilen polimerler: Polietilen, polipropilen, polivinilklorür, poliizopren Adım polimerizasyonu ile üretilen polimerler: Naylon, polikarbonat, fenol formaldehit

26 Polimerizasyon Derecesi (DP) Belirli bir polimerize olmuş parti malzemedeki moleküller boyca değişik olduğundan, o parti için n, ortalama bir değerdir. İstatistiksel dağılımı normaldir. n nin ortalama değeri, o parti için polimerizasyon derecesi (DP) olarak adlandırılır. DP, polimerin özelliklerini etkiler. Yüksek DP, mekanik dayanımı arttırır ancak aynı zamanda işlenmesini zorlaştıran sıvı haldeki viskoziteyi de arttırır.

27 Çapraz Bağlanmanın Özelliklere Etkisi Termosetler yüksek seviyede bir çapraz bağlanmaya sahiptir; elastomerler ise düşük seviyede bir çapraz bağlanma gösterirler. Termosetler sert ve gevrek iken elastomerler elastik ve darbe sönümleyicidir. Çapraz bağlanma, polimerlerin kimyasal olarak bütünleşmesine neden olur. Reaksiyon tersinmezdir. Polimer yapısı kalıcı olarak değişir; ısıtıldığında ise erimeyip bozunur veya yanar.

28 Polimerlerin Kristalinliği Kristalleşme eğilimi metallere ve cam dışı seramiklere oranla çok daha az olmasına rağmen hem amorf hem de kristalin yapılar oluşabilir. Polimerlerin tümü kristalin oluşturamaz. Oluşturabilenler için kristalinite derecesi (kütlede kristalin haline gelmiş malzeme oranı) her zaman için % 100 den küçüktür.

29

30 Kristalin Polimer Yapı Bir polimerdeki kristalinleşmiş bölgeler: (a) amorf malzeme içinde bu malzemeyle rastgele karışmış durumda kristalin oluşturmuş uzun moleküller ve (b) kristalin bölgenin tipik bir şekli olan katlanmış zincir tabakaları.

31 Kristalinlik ve Özellikler Bir polimerdeki kristalinite derecesi arttıkça, Yoğunluk artar, Katılık, dayanım ve tokluk artar, Isıl direnç artar. Polimer, amorf durumdayken şeffafsa, kısmen kristalin haline geldiğinde matlaşır.

32 Kristalinliğe Etkiyen Faktörler Soğumanın yavaşlaması, kristalin oluşumunu ve büyümesini destekler Isıtılmış bir termoplastiğin gerilmesinde olduğu gibi, mekanik şekil değişimi yapının hizalanmasını ve kristalinliğin artmasını teşvik eder. Plastikleyiciler (polimeri yumuşatmak için katılan kimyasallar) kristalinliği azaltır.

33 Polimerlerin Isıl Davranışı Özgül hacmin (yoğunluk)-1 sıcaklıkla değişimi

34

35 Katkılar Bir polimerin özellikleri, katkılarla karıştırılarak çoğu kez belirgin şekilde değiştirilebilir Katkılar, moleküler yapıyı değiştirir ya da polimeri bir kompozit malzemeye dönüştürme etkisi yapacak şekilde bir ikinci faz ekler.

36 Fonksiyonlarına Göre Katkı Türleri Dolgular polimeri sertleştirir veya maliyetini düşürür Plastikleştiriciler polimeri yumuşatır ve akıcılığını geliştirir Renklendiriciler pigmentler veya boyalar Yağlayıcılar sürtünmeyi azaltır ve akıcılığını geliştirir Alev geciktiriciler polimerin yanabilirliğini azaltır Çapraz bağ katkıları termosetler ve elastomerler için Ultraviyole ışın sönümleyicileri güneş ışığının bozucu etkisini azaltır Antioksidanlar oksitlenme zararını azaltır

37 Düşük Yoğunluklu ve Yüksek Yoğunluklu Polietilen

38

39 Termoplastik Polimerler (TP) Termoplastik polimerler katı halden viskoz sıvı hale ısıtılabilir ve ardından katı hale soğutulabilirler. Isıtma ve soğutma, plastiği bozmadan pek çok kez tekrarlanabilir. Nedeni: TP polimerler ısıtıldıklarında çapraz bağ oluşturmayan doğrusal ve/veya dallı makro moleküllerden oluşur. Termosetler ve elastomerler ısıtıldıklarında, bu polimerlerin molekülleri çapraz bağlandığı ve kalıcı olarak bütünleştiği için kimyasal olarak değişirler.

40 Termoplastiklerin Mekanik Özellikleri Düşük elastiklik modülleri (katılık=rijitlik) E değeri metallerden ve seramiklerden çok daha düşüktür. Düşük çekme dayanımı. Çekme dayanımı, metallerin yaklaşık % 10 udur. Metallerden ve seramiklerden çok daha düşük sertlik Ortalama olarak çok büyük süneklik Polistiren için % 1 den Polipropilen için % 500 e uzanan çok büyük değer aralığı

41 Dayanımın Sıcaklıkla Değişimi Polimerlerin deformasyon direncinin (dayanımının) sıcaklıkla değişimi

42 Termoplastiklerin Fiziksel Özellikleri Metallere ve seramiklere göre daha düşük yoğunluklar Seramiklere (~ 2.5) ve metallere (~ 7) kıyasla polimerlerin tipik özgül kütlesi 1.2 dir Çok daha yüksek ısıl genleşme katsayısı Kabaca, metallerden 5 ve seramiklerden 10 kat daha büyük değerdedir Çok daha düşük erime sıcaklıkları Elektriksel olarak izole edici özellikler Metaller ve seramiklere göre daha yüksek özgül ısı değerleri

43 Ticari Termoplastik Ürünler ve Hammaddeler Termoplastik ürünler arasında: Kalıplanmış ve ekstrüde edilmiş parçalar Elyaflar ve flamanlar Film ve tabakalar Ambalaj malzemeleri Boyalar ve vernikler Başlangıç plastik malzemesi imalatçıya genellikle kamyon veya vagonlar içinde paketler, metal kutular veya daha büyük ambalajlar içinde toz veya pelet halinde sağlanır.

44 Termoset Polimerler (TS) TS polimerler, yüksek çapraz bağlanmış üç boyutlu kovalent bağlı yapısı ile ayırt edilir. Çapraz bağlanmayla ilgili kimyasal reaksiyonlar sertleşme veya bütünleşme olarak adlandırılır. Gerçekte oluşturulan parça (örn.: cezve sapı, elektrik priz kapağı vs.) büyük bir makromolekül haline gelir. Her zaman amorfturlar ve camlaşma geçiş sıcaklıkları yoktur.

45 Termosetlerin Genel Özellikleri Rijit elastisite modülleri termoplastiklerinkinden iki veya üç kat daha büyüktür. Gevrek, fiilen sıfır süneklik. Termoplastiklere göre yaygın çözücüler içinde daha az çözünebilirlik. Termoplastiklere göre daha yüksek servis sıcaklıklarına sahiptirler. Yeniden eritilemezler - bunun yerine bozunur veya yanarlar.

46 TS Polimerlerdeki Çapraz Bağlanma Üç kategori: 1. Sıcaklıkla aktifleşen sistemler 2. Katalizörle aktifleşen sistemler 3. Karışık aktifleşen sistemler Sertleşme, başlangıç malzemelerini imalatçıya sağlayan kimyasal tesislerde değil, parçayı oluşturan imalat tesislerinde gerçekleştirilir.

47 Sıcaklıkla Aktifleşen Sistemler Parçayı şekillendirme işlemi (örn.: kalıplama) sırasında sağlanan ısının neden olduğu sertleşmedir. Başlangıç malzemesi, kimyasal tesis tarafından sağlanan taneli formdaki bir doğrusal polimerdir. Isı eklendikçe malzeme kalıplama için yumuşar ancak ısıtmanın sürmesi çapraz bağlanmaya neden olur. En yaygın TS sistemleri Termoset terimi en çok bu tür polimerlere uygundur.

48 Katalizörle Aktifleşen Sistemler Sıvı haldeki polimere küçük miktarlarda katalizör eklendiğinde çapraz bağlanma oluşur. Katalizör yoksa, polimer kararlı ve sıvı halde kalır. Katalizörle bir kez karıştırıldığında sertleşir ve katı hale dönüşür.

49 Karışık Aktifleşen Sistemler İki kimyasalın karıştırılması, çapraz bağlı bir katı polimer oluşturan bir reaksiyona neden olur. Bazen reaksiyonların hızlandırılması için, yüksek sıcaklıklar kullanılır. Epoksilerin çoğu, bu sistemlerin örnekleridir.

50 TS ve TP Polimerlerin Karşılaştırılması TS plastikler TP ler kadar yaygın kullanılmamaktadır. Bunun bir nedeni, üretim maliyetleri ve sertleşme sırasında oluşan zorluklardır. TS nin en büyük pazar payı = toplam plastik pazarının % 6 olan fenolik reçinedir. TS Ürünler: Tezgah, kontrplak yapıştırıcıları, boya, kalıplanmış parçalar, baskılı devre kartları ve diğer elyaf takviyeli plastik.

51 Elastomerler Nispeten düşük gerilmelere maruz kaldıklarında büyük elastik şekil değişimi gösterebilen polimerler Bazıları % 500 veya daha fazla uzayabilir ve tekrar başlangıç şekline dönebilir İki kategorisi: 1. Doğal lastik: Biyolojik bitkilerden elde edilir. 2. Sentetik polimerler: Termoplastik ve termoset polimerlerde kullanılanlara benzer polimerizasyon yöntemleriyle üretilirler.

52 Elastomerlerin Karakteristikleri Elastomerler (tıpkı termoset polimerler gibi) çapraz bağlı uzun zincir moleküllerden oluşur. Önemli elastik özelliklerine iki nedenle sahiptirler: 1. Moleküller gergin değilken sıkı şekilde dolaşıktır. 2. Çapraz bağlanma derecesi termosetlerinkinden önemli oranda düşüktür.

53 Elastomer Molekülleri Düşük çapraz bağ dereceli uzun elastomer molekülleri modeli : (solda) gerilmemiş ve (sağda) çekme gerilmesi altında

54 Elastomer Molekülünün Elastik Davranışı Gerildiğinde moleküller çözülür ve düzleşir. Çözülmeye doğal direnci, kümelenmiş malzemenin başlangıç elastiklik modülünü oluşturur. İlave şekil değiştirdiğinde, çapraz bağlı moleküllerin kovalent bağları modülünde önemli rol oynamaya başlar ve rijitlik artar. Daha büyük çapraz bağlanma halinde, elastomer katı hale gelir ve elastiklik modülü daha doğrusal olur.

55 Lastiğin Katılığı (Rijitliği) Katılığın şekil değiştirme ve lastik türüyle değişimi: Doğal lastik (kauçuk), vulkanize lastik ve sert lastik

56 Vulkanizasyon Çoğu elastomerin çapraz bağ oluşturarak sertleştirilmesi. Vulkanizasyon: Doğal lastiğin durumunda (ve belirli sentetik lastikler durumunda) sertleşme için kullanılan terim. Lastikteki tipik çapraz bağlanma, istenen katılığa bağlı olarak doğrusal polimer zincirindeki her yüz karbon atomu başına bir ila on bağdır. Termosetlerdeki çapraz bağlanmaya göre son derece azdır.

57 Doğal Lastik (NR) (Kauçuk) NR = Yüksek bir moleküler ağırlığa sahip izopren polimeri (C5H8) olan poliizopren En önemlisi, tropikal iklimde yetişen kauçuk ağacı olan değişik bitkilerden elde edilen sütümsü bir madde olan latex ten türetilir. Lateks, poliizopren in (ağırlıkça yaklaşık 1/3 ü olan) sulu emülsiyonundan ve ayrıca bazı katkılardan oluşur. Kauçuk, lateks teki suyu değişik yöntemlerle uzaklaştırarak elde edilir.

58 Vulkanize Doğal Lastik Özellikleri: Elastomerler arasında yüksek çekme dayanımı, sıyrılma dayanımı, rezilyans (şekil değiştirme kapasitesi), aşınma ve yorulma direnci bakımından dikkat çeker. Zayıflıkları: Isıya, güneş ışığına, oksijene, ozona ve yağa maruz kaldığında çözünür. Bu sınırlamalardan bazıları, katkılarla azaltılabilir. (Doğal artı sentetik) toplam lastik hacminde NR nin pazar payı % 22 dir.

59 Doğal Lastik Ürünleri NR için en büyük tek market otomobil lastikleridir. Diğer ürünler: Ayakkabı tabanları, burçlar, mühürler ve amortisör bileşenleri Lastiklerde karbon karası önemli bir katkıdır. Çekme dayanımını, yırtılmaya ve aşınmaya direnci arttıracak şekilde lastiği güçlendirir. Diğer katkılar: Kil, kaolin, silisyum, talk ve kalsiyum karbür; ayrıca vulkanizasyonu hızlandırmak ve teşvik etmek için kimyasallar.

60 Sentetik Lastikler Sentetik lastiklerin gelişimi, büyük oranda dünya savaşları sırasında doğal lastiklerin elde edilmesinin zorlaşmasından kaynaklanmıştır. Günümüzde sentetik lastiklerin tonajı, NR ninkinin üç katından daha fazladır. En önemli sentetik lastik, (C4H6) butadien ve (C8H8) stiren in bir kopolimeri olan Stiren-Butadien Lastiği (SBR) dir. Çoğu polimerde olduğu gibi sentetik lastiğin ana hammaddesi de petroldür.

61 Termoplastik Elastomerler (TPE) Elastomer gibi davranan bir termoplastik. Elastomerik özellikler, kimyasal çapraz bağlardan değil, malzemedeki sert ve yumuşak fazların arasındaki fiziksel bağlardan ileri gelir. Yüksek sıcaklıklarda ve sürünme dayanımı olarak geleneksel elastomerlerle uyumlu değildir. Ürünler: Ayakkabı, lastik bantlar, extrüze borular, tel kaplama, kalıplanmış otomotiv parçaları.

62 Plastik Numaraları 1. PETE veya PET PETE veya PET Polyethylene Terephthalate in kısaltmasıdır. Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda Tek kullanım için güvenli olduğu kabul edilir. Çoğu su, meşrubat ve diğer içecek şişeleri bu malzemeden imal edilir. Dondurulmamalı, bulaşık makinesinde yıkanmamalı ve mikrodalga fırında kullanılmamalıdır. İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. Ancak tekrar kullanım için yeterince temizlenemez ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer. 2. HDPE HDPE High-Density Polyethylene (Yüksek Yoğunluklu Polietilen) in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilir. BPA içermez. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir. 3. V veya PVC PVC Polyvinyl Chloride in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır. 4. LDPE LDPE Low-Density Polyethylene (Düşük Yoğunluklu Polietilen) in kısaltmasıdır. Bu malzeme de HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

63 5. PP veya PE PE Polietilen in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. 2 ve 4 numara bu maddenin düşük ve yüksek yoğunluklu halidir. İçinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir. 6. PS PS Polystyrene in kısaltmasıdır. Çay ve kahve gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardaklarında, hazır satılan yiyeceklerdeki tabaklar gibi. Ya da kolilerin içindeki elektronik cihazları darbeden korumak için kenarlara koyulan birbirine yapışık o küçük yuvarlak köpükleri. Çoğumuz o köpüğün bir tür plastik olduğunu bile bilmeyiz. Bu malzeme, Benzen denen bir maddeden imal edilir. Benzen, insan için kanserojen bir maddedir. 7. DİĞER 7 numara belirli bir tür malzemenin numarası değildir. İlk 6 tür haricindeki malzemeler anlamına gelir. Genellikle BPA denen o zararlı maddeyi içerirler. Ancak içermiyor da olabilir. Bir malzemenin üzerinde 7 işareti varsa, cam gibi parlak ve sertse, büyük ihtimalle BPA içeriyordur ve güvenli değildir. Kaynak: ve sinanilyas.com

64

65 1 numara: PET veya PETE polietilen anlamına gelir. Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Genelde tek kullanımlık ürünler için geçerlidir. Zararsızdır. 2 numara: HDPE ve polietileni işaret eder. Genelde deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur. Bu da sağlığa zararlı değildir. 3 numara: PVC polivenil klorid içerir. Streç folyo, dış mekan eşyaları, plastik zemin malzemesi, duş perdesi ve de plastik ambalajlarda kullanılır. Zararlıdır. Yiyeceklerinizi folyoya sararken bir kere daha düşünün. 4 numara: LDPE az yoğunluklu polietilendir. Kuru temizleme, çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur. Zararsızdır. 5 numara: PE Polietilen'in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir. 6 numara: PS polistirendir. Yemek paketleri, plastik bardak ve tabaklar, kaşık gibi maddeler. Market etlerini satın alırken konulan plastik kaplar, köpük tabaklar ve fast food ürünlerin konulduğu tabaklar. Bu kadar çok kullanılan bir şey olmasına rağmen zararlıdır. 7 numara: Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur. Kullanılması oldukça zararlıdır. Plastikte sağlık için en önemli tehlike Bisphenol A (diğer adıyla BPA) denen maddedir. Bu madde polikarbonatı çok sert ve cam gibi parlak hale getirmek için kullanılıyor.

66

67

68

69

70 Bir termoplastik malzemenin şekillendirilebilmesi için ısıtılarak sıvı faza dönüştürülmesi gerekmektedir. Polimerin bu formuna, eriyik polimer denilmektedir. Polimerin eriyik haldeki bazı karakteristik özellikleri dikkate alınacaktır.

71 ŞEKİL 12.1 Newtonyen akışkan ve eriyik polimer için viskozite ve kayma hızı değişimi

72 Viskoelastisite Viskozite

73

74 ŞEKİL Ekstrüzyonla şişirme yönteminde eriyik polimerin viskoelastik davranışı bir ekstrüzyon kalıbından çıkış durumunda gösterilmektedir.

75

76 EKSTRÜZYON Polimer ekstrüzyonunda, hammadde granül veya toz şeklinde olmaktadır. Ham maddenin ısıtıldığı ve eritildiği bölüme kovan denilmektedir. Huniden kovana verilen malzemenin kovan içerisinde eritilirken ilerlemesi söz konusudur.

77 ŞEKİL 12.4 Plastikler ve elastomerler için tek vidalı ekstrüzyon makinesi bileşenleri ve özellikleri

78 ŞEKİL 12.5 Kovan içindeki ekstrüzyon vidası detayı

79 Enjeksiyon Kalıplamada İşlemi Sırası Kalıp, malzeme ve cihaz hazırlıklarının yapılması başta gelir. Plastik malzeme nemli ise kurutulur (genelde 60 C-70 C de 2 saat kurutma için yeterlidir). Renklendirme ve dolgu maddeleri katkısı gerekiyorsa bunlar yapılır. Kalıp soğuk olmamalıdır, orta yumuşama sıcaklığındaki plastikler için, kalıp sıcaklığının C olması iyi sonuç verir.

80 Granül, plastik besleme hunisinden cihaza verilir. Kontrollü bir ısıtma ile eriyen madde istenen sıcaklığa gelince, istenen hızda ve basınçta kalıba enjekte edilir. Erimiş plastik cihaz silindirinde fazla tutularak yakılmamalı ve kalıba soğuk halde de enjekte edilmemelidir.

81

82 Transfer (İletmeli) Kalıplama Kalıplama için yeterli miktarda reçine ayrı bir kalıba (iletme odasına) konur ve C a ısıtılarak malzeme eritilir. İletme odası bir yollukla kalıp iç boşluğuna bağlanır. Erimiş plastik MPa basınçla kalıp içine basılır. Kalıp içinde malzemede çapraz bağlar oluşuncaya kadar yani malzeme katılaşıncaya kadar bekletilir ve daha sonra parça kalıptan çıkarılır.

83 Ekstrüzyon ürünleri, kalıp kesitine göre sınıflandırıldığında: 1) Dolu profiller 2) İçi boş parçalar, tüpler gibi 3) Kaplanmış kablo ve tel 4) Plaka ve film 5) Filamentler olarak farklı ürünler görülmektedir.

84 ŞEKİL 12.8 (a) Dairesel stok gibi katı düzenli şekiller için ekstrüzyon kalıp kesitinin yan görünümü; (b) Kalıbın ekstrüde edilmiş profille önden görünüşü.

85 ŞEKİL Tüp ve boru gibi içi boş parçalar için kalıp kesitinin önden görünüşü

86 Elektrik kablosunun ekstrüzyon yöntemi ile polimerle kaplanması.

87 Ekstrüzyonda Haddeleme İle Şekillendirme (Kalıpsız Ekstrüzyon) Günlük yaşamda görülen duvar kağıtları, gösteri ekranları, çeşitli ambalaj malzemeleri, reklam panoları, kredi kartları, kalıpsız ekstrüzyon yönteminin tipik örnekleridir. Esnek ve rijit PVC bileşimleri ile ABS, PE, PC gibi polimerler bu yöntemde kullanılan başlıca malzemelerdir. Kalıpsız ekstrüzyon süreci, karıştırıcılı bir eritme cihazından alınan termoplastik hamurunun gittikçe sıkılaşan merdane çiftleri arasından geçirilmesi ve sabit gergili bir sarma mekanizması ile elde edilen ince levha filmin sarılmasından ibarettir.

88

89 Kullanılan merdane çapları cm, merdane boyu cm olup merdaneler arası basınç cm başına kg arasındadır. Merdaneler dökme demirden, iç kısımlarında sıcaklığın kontrol altında tutulabilmesi için akışkan dolaşacak şekilde kanallar açılarak yapılmıştır. PVC için merdane yüzey sıcaklığı C arasında tutulur. Merdane hızları ve güç, esnek PVC için m/dak. ve 750 HP dir. Kalıpsız ekstrüzyon ile 0,05-1,3 mm kalınlık, 200 cm eninde film ve levha yapmak mümkündür. 0,05 mm kalınlığın altındaki filmlerin üretimi de mümkün olmakla beraber cidar değişimi tolerans dışına çıkar.

90

91 Ekstrüzyon ürünlerinde çok sayıda hata görülebilmektedir. Bunlardan en sık rastlanan hatalardan biri eriyik kırılmasıdır.

92 ŞEKİL Keskin bir şekilde azaltılmış kalıp girişinden ötürü malzemede meydana gelen türbülans ve kırılma

93 ŞEKİL (a) Köpekbalığı sırtı (b) Bambulanma hatalarına neden olan açık kalıp boyunca akan eriyiğin hız profili

94 Yarık kalıplı plaka ve film ekstrüzyonu Şişirme film ekstrüzyonu Kalenderleme

95 ŞEKİL Plaka veya film ekstrüzyonu için birçok kalıp konfigürasyonundan biri

96 ŞEKİL Ekstrüzyondan sonra eriyik filmin hızlı katılaştırmanın başarılması için (a) Su banyosunda soğutma (b) Soğutucu makaralar ile soğutmanın kullanımı

97

98 ŞEKİL Kalenderlemede kullanılan tipik bir merdane konfigurasyonu

99

100

101 Kaplama işleminde üç farklı kategori görülmektedir : 1) Kablo ve tel kaplanması 2) Düzlemsel filmler ile kaplamada uygulanan planar kaplama 3) Üç boyutlu objelerin kaplanmasında uygulanan çevre (kontur) kaplama.

102 ŞEKİL Düzlemsel polimer kaplama yöntemleri: (a) Haddeleme yöntemi (b) Doktor bıçağı metodu.

103 Enjeksiyon kalıplama yöntemi, ısıtılan polimerin eriyik fazda iken yüksek basınç altında kalıp boşluğuna doldurulması ve burada katılaştırılması esasına dayanmaktadır.

104 ŞEKİL Tipik enjeksiyon kalıplama çevrimi: (1) Kalıp kapanır, (2) Kalıba polimer enjekte edilir, (3) Vida geri çekilir, ve (4) Kalıp açılır ve parça dışarı alınır.

105 Termoplastik Köpük Enjeksiyonu Çoklu Enjeksiyon Kalıplama Termosetlerin Enjeksiyon Kalıplanması Reaksiyon Enjeksiyon Kalıplama

106

107 Sıkıştırma kalıplama ve transfer kalıplama yöntemleri, termoplastiklerden ziyade termoset polimerler ve elastomerler için kullanılan yöntemlerdir.

108 Devamı var

109 Basınçlı Kalıplama Yöntem ısıtılabilen ve soğutulabilen kalıp alt ve üst parçaları arasında polimer toz veya tabletlerin ısı ve basınç altında belirli bir süre preslenmesinden ibarettir. Basınç kalıplama yönteminde kalıba alınan malzemenin; biçimlendirme sıcaklığı, basıncı ve süresi malzeme cinsine ve biçimlendirilecek parçanın büyüklüğü ile konstrüksiyonuna göre değişir. Genelde bu değerler; basınç için 7-80 MPa, sıcaklık için C ve polimerizasyon süresi için 1-20 dakika olarak verilebilir. Granül veya toz halindeki malzeme presleme ile ön şekillendirilerek tablet haline getirilir. Önceden ısıtılmış kalıba konur ve erkek kalıp tarafından basınç uygulanır. Yoğunlaşma polimerizasyonu ile reçine rijit hale gelir. Daha sonra kalıp açılarak koniklikten yararlanmak sureti ile parçalar bazen çıkarıcı millere gerek olmadan bazen ise çıkarıcı miller kullanılarak dışarıya alınır. Her defasında kalıp iyice temizlenerek gereğinde yapışmayı önleyici yağlama yapılır.

110 Basınçlı Kalıplama

111

112 ŞEKİL Termoset plastikler için sıkıştırma kalıplama yöntemi: (1) şarj yüklenmesi; (2) ve (3) şarj sıkıştırma kürlenme; (4) parçanın alınması.

113 ŞEKİL (a) Potalı transfer kalıplama (b) Dalgıç tipli transfer kalıplama. Her iki işlemin çevriminde: (1) şarj yüklenir, (2) yumuşayan polimer kalıp boşluğu içinde preslenir ve (3) parça alınır.

114 Şişirme kalıplama iki aşamadan meydana gelmektedir: (1) Parison denilen eriyik plastik tüpün üretimi (cam şişe imalatına benzer şekilde) ve (2) İstenilen nihai şeklin eldesi için tüpün şişirilmesi.

115 ŞEKİL Ekstrüzyon şişirme kalıplama

116

117 Parizyon makinesi ( Şişirme Makinesi ) plastik prisonlar kalıp başlığının boşluğundan düşerken sıcaklık ve basıncın etkisiyle bozucu statik yükün etkisi altında kalır. Bu yük prisonun makine parçalarına yapışmasına neden olarak üretim hatalarına neden olacaktır. Ayrıca çoklu prison makinelerinde bozucu statik yükten dolayı birbirleri ile çekme/itme eğilimi göstererek ürün üzerinde bozulmalara neden olacaktır.

118

119 Şekil Gerdirmeli şişirme kalıplama (1) parisonun enjeksiyonu (2) gerdirme (3) şişirme

120 Vakum ısıl şekillendirme, 1950 li yıllarda geliştirilmiş olan ilk ısıl şekillendirme yöntemi olup kısaca vakum şekillendirme de denilmektedir.

121

122

123

124

125

126 Polimer köpükler, gözenekli ve hücresel yapısı olan polimer ve gaz karışımıdır. Polimer köpükler için hücresel polimer, şişirilmiş polimer ve genişletilmiş polimer de denilmektedir.

127

128 Faydalı Bilgiler (Linkler)

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı

MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler. Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı MMT113 Endüstriyel Malzemeler 9 Polimerik Malzemeler Yrd. Doç. Dr. Ersoy Erişir 2014-2015 Güz Yarıyılı Polimerik malzemelerin kullanımı her yıl ortalama % 7 büyümektedir. Yıllık tüketimleri yaklaşık 120

Detaylı

5. POLİMERLER. ME 220T Tasarım ve İmalat POLİMER MALZEMELER. Mehmet DEMİRKOL. Polimer Türleri. Polimer. b. Termosetler. a.

5. POLİMERLER. ME 220T Tasarım ve İmalat POLİMER MALZEMELER. Mehmet DEMİRKOL. Polimer Türleri. Polimer. b. Termosetler. a. POLİMER MALZEMELER ME 220T Tasarım ve İmalat 5. POLİMERLER 1. Polimer teknolojisinin temelleri 2. Yapısal Özellikler 3. Polimer Türleri 1. Termoplastikler 2. Termosetler 3. Elastomerler 4. Polimerlerin

Detaylı

Plastik Ham Maddeler. Derleyen: Doç. Dr. Adnan AKKURT

Plastik Ham Maddeler. Derleyen: Doç. Dr. Adnan AKKURT Plastik Ham Maddeler Derleyen: Doç. Dr. Adnan AKKURT Polipropilen (PP)» Polipropilen genel özellikleri; Polipropilen gıda paketleri, tekstil ürünleri, otomotiv sanayi gibi bir çok alanda kullanılan düşük

Detaylı

PLASTİKLER (POLİMERLER)

PLASTİKLER (POLİMERLER) PLASTİKLER (POLİMERLER) PLASTİK NEDİR? Karbon ile hidrojen bileşiği plastiği oluşturur. Petrolden elde edilir. Monomer adı verilen binlerce küçük molekülün ısı ve basınç altında birleşerek kocaman bir

Detaylı

TERMOPLASTİKLER, TERMOSETLER, ELESTOMERLER, FİBERLER

TERMOPLASTİKLER, TERMOSETLER, ELESTOMERLER, FİBERLER 1 TİCARİ POLİMERLER TERMOPLASTİKLER, TERMOSETLER, ELESTOMERLER, FİBERLER Polimerler yaşamın her kesitinde bulunan doğal ve sentetik çok çeşitli maddelerdir. Örneğin, selüloz, nişasta ve pamuk organik,

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ HADDELEME (Calendering) İLE İŞLEME TEKNİĞİ HADDELEMEYE(Calendering) GİRİŞ Bu yöntem genellikle termoplastiklere ve de özellikle ısıya karşı dayanıklılığı düşük olan

Detaylı

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Metalurji Mühendisliğine Giriş. Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Metalurji Mühendisliğine Giriş Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Esasını makromoleküllü organik maddelerin oluşturduğu yapay veya doğal maddelerin kimyasal yoldan dönüştürülmesiyle elde edilirler. Organik

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ -I 14. Polimerler 14.1.Polimerizasyon 14.2.Plastiklerin mühendislikte kullanımı ve özellikleri 14.3.Plastik katkı maddeleri 14.4.Lif donatılı

Detaylı

A eğrisi, neredeyse tamamen elastik şekil değişimiyle hasara uğrayan, gevrek bir polimere aittir. B eğrisi, pek çok metalde de görüldüğü gibi,

A eğrisi, neredeyse tamamen elastik şekil değişimiyle hasara uğrayan, gevrek bir polimere aittir. B eğrisi, pek çok metalde de görüldüğü gibi, A eğrisi, neredeyse tamamen elastik şekil değişimiyle hasara uğrayan, gevrek bir polimere aittir. B eğrisi, pek çok metalde de görüldüğü gibi, başlangıçtaki elastik davranışı akma ve sonrasında plastik

Detaylı

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN HOŞGELDİNİZ 1 KOMPOZİT ATIKLARIN GERİ DÖNÜŞÜMÜ Farklı malzemelerden yapılmış, elle birbirinden ayrılması mümkün olmayan ambalajlara, kompozit ambalaj adı

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perşembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam)

ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) ÜRETİM YÖNTEMLERİ (Devam) Film ekstrüzyonu, son yıllarda plastik film (0,7 mm den düşük kalınlıktaki tabakalar) yapımında en çok kullanılan metottur. Proseste; erimiş plastik halkasal bir kalıpta yukarıya,

Detaylı

PLASTİKLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER

PLASTİKLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Prof.Dr.Ayşegül AKDOĞAN EKER PLASTİKLERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Mekanik Özellikler -Çekme dayanımı - Elastiklik modülü -Uzama değeri -Basma dayanımı -Sürünme dayanımı - Darbe dayanımı -Eğme dayanımı - Burulma dayanımı - Özgül ağırlık

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

C C C C C C. tekrar (doymamış molekül) Polyvinyl chloride (PVC) Polypropylene (PP) Polyethylene (PE) Polimerler. tekrar tekrar tekrar

C C C C C C. tekrar (doymamış molekül) Polyvinyl chloride (PVC) Polypropylene (PP) Polyethylene (PE) Polimerler. tekrar tekrar tekrar Polimerler Polimerler Polimer malzemeler, karbonun H, O, OH, Cl gibi element veya iyonlarla kovalent bağ karakterinde yaptığı bileşiklere ait zincir moleküllerin Vander Walls bağları ile birarada bulunması

Detaylı

C C C C C C. tekrar (doymamış molekül) Polyvinyl chloride (PVC) Polypropylene (PP) Polyethylene (PE) Polimerler. tekrar tekrar tekrar

C C C C C C. tekrar (doymamış molekül) Polyvinyl chloride (PVC) Polypropylene (PP) Polyethylene (PE) Polimerler. tekrar tekrar tekrar Polimerler Polimerler Polimer malzemeler, karbonun H, O, OH, Cl gibi element veya iyonlarla kovalent bağ karakterinde yaptığı bileşiklere ait zincir moleküllerin Vander Walls bağları ile birarada bulunması

Detaylı

PLASTİK MALZEMELER SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI

PLASTİK MALZEMELER SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU. Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI PLASTİK MALZEMELER MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KALIPÇILIK TEKNİĞİ DERS NOTU Doç.Dr. Akın Oğuz KAPTI Plastik Malzemelerin Özellikleri 2 Hafiflik: Özgül ağırlıkları 0,8 2,2 g/cm 3 aralığındadır. Mekanik Özellikler:

Detaylı

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ. PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling)

PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ. PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling) PLASTİK MALZEMELERİN İŞLENME TEKNİKLERİ PLASTİKLERİN GERİ DÖNÜŞÜMÜ (Recycling) PLASTİKLERİN GERİ KAZANIMI * Plastikler atık olarak doğaya atıldıklarında, bozunma sıcaklıklarının yüksek olması, ultroviyole

Detaylı

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI

YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ DERS NOTLARI YAPI MALZEMELERİ Herhangi bir yapının projelendirmesi ve inşaatı aşamasında amaç aşağıda belirtilen üç koşulu bir arada gerçekleştirmektir: a) Yapı istenilen işlevi yapabilmelidir,

Detaylı

Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum

Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum Üç farklı malzeme türünden imal edilen ve günlük haya6a sıkça karşılaş9ğımız ürünlerden biri, gazlı içecek kaplarıdır. Gazlı içecekler alüminyum (metal) kutularda (üs6e), cam (seramik)(ortada) ve plasek

Detaylı

POLİMER. Bakalit (Bakalite) Sentezi (Fenol-Formaldehit Reçineleri)

POLİMER. Bakalit (Bakalite) Sentezi (Fenol-Formaldehit Reçineleri) POLİMER Birçok küçük molekülün uygun koşullar altında bir araya gelip birleşerek yüksek molekül ağırlıklı bileşikleri oluşturması işlemi polimerizasyon olarak tanımlanır. Polimerizasyon sonucu, küçük moleküllü

Detaylı

GİRİŞ UYGULAMALAR. HAVACILIK ENDÜSTRİSİ İç Döşeme Panelleri, Kapaklar NASA Uzay Mekiği İç Bölümler

GİRİŞ UYGULAMALAR. HAVACILIK ENDÜSTRİSİ İç Döşeme Panelleri, Kapaklar NASA Uzay Mekiği İç Bölümler GİRİŞ Termoform en eski ve alışılagelmiş plastik işleme yöntemlerinden biridir. Bu yöntemle işlenmiş olan plastik ürünler günlük hayatımızda büyük bir rol oynuyor. Termoform basit ambalaj ürünlerinden

Detaylı

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER Prof.Dr.Ahmet Aran - İ.T.Ü. Makina Fakültesi METAL MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER METAL MATRİSLİ KOMPOZİTLER KARMA MALZEMELER METAL MATRİSLİ KARMA MALZEMELER MMK ÜRETİM YÖNTEMLERİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ Metal,

Detaylı

Bölüm 14 & Bölüm 15: Polimerlerin Yapısı ve Özellikleri

Bölüm 14 & Bölüm 15: Polimerlerin Yapısı ve Özellikleri Bölüm 14 & Bölüm 15: Polimerlerin Yapısı ve Özellikleri Polimer molekülünün genel yapısı ve kimyasal karakteri nelerdir? Polimerin kristal yapısı metal ve seramiklerden nasıl farklıdır? Polimerlerin çekme

Detaylı

1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2

1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2 1 Tanıtım, ders içeriği, polimer işleme yöntemlerinin sınıflandırılması 2 Termoplastik şekillendirme süreçleri Ekstrüzyon-1 3 Ekstrüzyon-2 4 Ekstrüzyon-3 çift vidalı ekstrüzyon sistemleri (co-rotating,

Detaylı

PLASTİK MALZEMELER Prof.Dr.İrfan AY TERMOPLASTİK VE TERMOSET PLASTİKLER

PLASTİK MALZEMELER Prof.Dr.İrfan AY TERMOPLASTİK VE TERMOSET PLASTİKLER TERMOPLASTİK VE TERMOSET PLASTİKLER TERMOPLASTİK POLYMERLER (I) TERMOPLASTİKLER : Isıtıldıkları zaman yumuşar ve akar,soğutulunca sertleşirler,katılaşırlar.bu olay termoplastikler için tekrar edilebilir

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır.

PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Plastik Şekil Vermenin Temelleri: Başlangıç iş parçasının şekline bağlı olarak PŞV iki gruba ayrılır. PLASTİK ŞEKİL VERME (PŞV) Metallerin katı halde kalıp olarak adlandırılan takımlar yardımıyla akma dayanımlarını aşan gerilmelere maruz bırakılarak plastik deformasyonla şeklinin kalıcı olarak değiştirilmesidir

Detaylı

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır.

Ayrıca, bu kitapta sunulan bilgilerin İnşaat Mühendislerine de meslek yaşamları boyunca yararlı olacağı umulmaktadır. Önsöz Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İNŞ 2023 Yapı Malzemesi I (3+0) dersinde kullanılmak üzere hazırlanan bu kitap, İNŞ 2024 Yapı Malzemesi II dersinde kullanılan

Detaylı

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI

2/13/2018 MALZEMELERİN GRUPLANDIRILMASI a) Kullanış yeri ve amacına göre gruplandırma: 1) Taşıyıcı malzemeler: İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle betonarme, çelik, ahşap ve zemindir. Beton, çelik ve ahşap malzemeler

Detaylı

27.10.2011. Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI

27.10.2011. Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI Plastik Şekil Verme MAK351 İMAL USULLERİ Doç.Dr. Turgut GÜLMEZ İTÜ Makina Fakültesi Metal parçaların şeklinin değiştirilmesi için plastik deformasyonun kullanıldığı büyük imalat yöntemleri grubu Genellikle

Detaylı

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU

Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi ve Sinterleme Yrd. Doç. Dr. Rıdvan YAMANOĞLU Tozların Şekillendirilmesi Toz metalurjisinin çoğu uygulamalarında nihai ürün açısından yüksek yoğunluk öncelikli bir kavramdır.

Detaylı

Cam: Malzemeye Genel Bakış CAM İŞLEME. Cam Ürünler. Cam Şekillendirme Yöntemleri

Cam: Malzemeye Genel Bakış CAM İŞLEME. Cam Ürünler. Cam Şekillendirme Yöntemleri CAM İŞLEME Cam: Malzemeye Genel Bakış Hammaddelerin Hazırlanması ve Eritilmesi Cam İşlemede Şekillendirme Yöntemleri Parça mamul şekillendirme Yassı veya borusal cam şekillendirme Cam elyafın şekillendirilmesi

Detaylı

PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Çift istasyonlu şişirme makinesi. b. Tek istasyonlu şişirme makinesi

PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Çift istasyonlu şişirme makinesi. b. Tek istasyonlu şişirme makinesi PLASTİK ŞİŞİRME TEKNOLOJİSİ DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Enjeksiyonla şişirmede yarı mamul tüpe ne ad verilir? a. Preform b. Parison c. Mandrel 5. Yüksek hacimli konteynırlar, büyük varil ve bidon, su damacanaları

Detaylı

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ

PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİLLENDİRME YÖNTEMLERİ Metalik malzemelerin geriye dönüşü olmayacak şekilde kontrollü fiziksel/kütlesel deformasyona (plastik deformasyon) uğratılarak şekillendirilmesi işlemlerine genel olarak

Detaylı

İÇERİK Kompozit malzemeler

İÇERİK Kompozit malzemeler İÇERİK Kompozit malzemeler Kullanım alanları Avantaj ve dezavantajları Sınıflandırılması KOMPOZİT MALZEMELER İki veya daha fazla malzemenin makro- düzeyde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve yeni özelliklere

Detaylı

CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU

CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU CLEANEX PLASTİK MAKİNALARITEMİZLEME EMÜLSİYONU Termoplastik malzeme ve renk değişiminde hızlı, etkili ve ucuz temizlik Sağlar. Hızlı malzeme ve renk değişimi ile üretim verimliliği sağlar. Okside olmuş,

Detaylı

PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler. Plastik Şekil Verme

PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ. Metal Şekillendirmede Gerilmeler. Plastik Şekil Verme PLASTİK ŞEKİL VERMENİN ESASLARI EÜT 231 ÜRETİM YÖNTEMLERİ Doç.Dr. Murat VURAL İTÜ Makina Fakültesi 1 1. Plastik Şekil Vermeye Genel Bakış 2. Plastik Şekil Vermede Malzeme Davranışı 3. Plastik Şekil Vermede

Detaylı

CALLİSTER - SERAMİKLER

CALLİSTER - SERAMİKLER CALLİSTER - SERAMİKLER Atomik bağı ağırlıklı olarak iyonik olan seramik malzemeler için, kristal yapılarının atomların yerine elektrikle yüklü iyonlardan oluştuğu düşünülebilir. Metal iyonları veya katyonlar

Detaylı

TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Kırılganlık. b. Saydamlık. c. Elastikiyet. d. Mukavemet. b.

TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI. a. Kırılganlık. b. Saydamlık. c. Elastikiyet. d. Mukavemet. b. TERMOSET PLASTİK KALIPÇILIĞI DERSİ ÇALIŞMA SORULARI 1. Plastik sıkıştırma kalıpları daha çok hangi malzemelerin kalıplanmasında kullanılmaktadır? a. Termoplastik b. Polietilen c. Termoset d. PVC 5. Kauçuğun

Detaylı

Lastik İşleme ve Biçimlendirme LASTİK İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Lastiklere Özgü İmal Usulleri ve Ürünlere Genel Bakış. Lastiğin Kazanılması

Lastik İşleme ve Biçimlendirme LASTİK İŞLEME TEKNOLOJİSİ. Lastiklere Özgü İmal Usulleri ve Ürünlere Genel Bakış. Lastiğin Kazanılması LASTİK İŞLEME TEKNOLOJİSİ Lastik işleme ve şekillendirme Otomobil lastiklerinin ve diğer lastik ürünlerin imalatı Ürün tasarım kuralları Lastiklere Özgü İmal Usulleri ve Ürünlere Genel Bakış Plastikler

Detaylı

Eğitim Yeri: İltem Mühendislik Eğitim ve Danışmanlık Eğitim Salonu

Eğitim Yeri: İltem Mühendislik Eğitim ve Danışmanlık Eğitim Salonu PLASTİK MALZEMELER VE ÜRETİM TEKNİKLERİ Eğitimin Ücreti: Danışınız veya linke tıklayınız Eğitimin Süresi: 18 saat Eğitim Günleri: Hafta içi veya Hafta sonu Eğitim Saatleri: 19.00 21.30 veya 09.00 17.00

Detaylı

Plastik Parçanın Performansı Etkilenir:

Plastik Parçanın Performansı Etkilenir: Mekanik Özellikler -Çekme dayanımı - Darbe dayanımı -Uzama - Elastiklik modülü -Basma dayanımı - Özgül ağırlık -Sürünme - Su absorbsiyonu -Kesme dayanımı - Sürtünme katsayısı -Makaslama dayanımı - Modül

Detaylı

İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI

İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI İMALAT YÖNTEMİ SEÇİM DİYAGRAMLARI İmalat Yöntemi Seçim Diyagramları Çizelge 1 de ; Malzemeler ve İmalat Yöntemleri arasındaki ilişkiyi topluca göstermektedir. Malzemeler; metaller, seramik ve camlar, polimerler

Detaylı

PÝLSA PE 100 BORULARI

PÝLSA PE 100 BORULARI PÝLSA PE BORULARI Plastik teknolojisinin hýzlý geliþimi hammadde üretiminde de önemli geliþmelerin yaþanmasýný saðlamýþtýr. PE 32, 40 ve 63 ten imal borular yüksek basýnç gerektirmeyen sistemlerde baþarý

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

TERMOPLASTİKLER. Polimerler Amorf Yarı-kristalin. Amorf ve Yarı-Kristalin Ticari Termoplastikler

TERMOPLASTİKLER. Polimerler Amorf Yarı-kristalin. Amorf ve Yarı-Kristalin Ticari Termoplastikler TERMOPLASTİKLER Polimerler Amorf Yarı-kristalin Amorf ve Yarı-Kristalin Ticari Termoplastikler 1 Amorf Ticari Termoplastikler Karakteristikler Düşük maliyet Düşük sıcaklık direnci Düşük dayanım İyi ölçüsel

Detaylı

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Farklı üretim yöntemleriyle üretilen ürünler uygulama koşullarında üzerlerine uygulanan kuvvetlere farklı yanıt verirler ve uygulanan yükün büyüklüğüne bağlı olarak koparlar,

Detaylı

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır.

TALAŞLI İMALAT. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek istenen parça arasında belirgin bir sertlik farkının olmasıdır. TALAŞLI İMALAT Şekillendirilecek parça üzerinden sert takımlar yardımıyla küçük parçacıklar halinde malzeme koparılarak yapılan malzeme üretimi talaşlı imalat olarak adlandırılır. Koşul, takım ile iş şekillendirilmek

Detaylı

YERDEN ISITMA VE YALITIM ÜRÜNLERİ ESPAN ISIBOARD. ısıtaş. inşaat A.Ş.

YERDEN ISITMA VE YALITIM ÜRÜNLERİ ESPAN ISIBOARD. ısıtaş. inşaat A.Ş. YERDEN ISITMA VE YALITIM ÜRÜNLERİ ESPAN ISIBOARD ısıtaş 1950 inşaat A.Ş. R ISITAŞ HAKKINDA Üretim çalışmalarına 1950 yılında soba imalatıyla başlayan ISITAŞ, 2008 yılına kadar Türkiye,Balkan Ülkeleri,Azerbaycan

Detaylı

POLİMERİK MALZEMELER Prof. Dr. Akın AKINCI Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

POLİMERİK MALZEMELER Prof. Dr. Akın AKINCI Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü POLİMERİK MALZEMELER Prof. Dr. Akın AKINCI Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü 16.10.2015 1 GİRİŞ -PLASTİK SANAYİİNİN, 1868 DE NİTRO SELÜLOZUN TİCARİ ÜRETİMİYLE

Detaylı

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan

Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ISIL İŞLEMLER Isıl işlem, katı haldeki metal ve alaşımlarına belirli özellikler kazandırmak amacıyla bir veya daha çok sayıda, yerine göre birbiri peşine uygulanan ısıtma ve soğutma işlemleridir. İşlem

Detaylı

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN

MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ. Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ VE MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Doç.Dr. Salim ŞAHİN MALZEME SEÇİMİNİN ÖNEMİ Günümüzde 70.000 demir esaslı malzeme (özellikle çelik) olmak üzere 100.000 den fazla kullanılan geniş bir

Detaylı

İki ve üç kovalent bağa sahip moleküller doymamış olarak isimlendirilirler.

İki ve üç kovalent bağa sahip moleküller doymamış olarak isimlendirilirler. İki ve üç kovalent bağa sahip moleküller doymamış olarak isimlendirilirler. Her biri tek kovalent bağa sahip hidrokarbona, doymuş hidrokarbon denir ve mevcut bağlarından biri kopmadan yeni bir atom bağlanamaz.

Detaylı

ANTiSTATiK AJANLAR. Bölüm 2: Antistatik ajan yüzeye doğru migrasyon olmaya başlar

ANTiSTATiK AJANLAR. Bölüm 2: Antistatik ajan yüzeye doğru migrasyon olmaya başlar 1 PLASTiKTE STATiK ELEKTRİK NASIL OLUSUR? Bir çok plastik yalıtkan olmasına rağmen yüksek sürtünmeye maruz kaldıkların da yüzeylerinde elektrik akım dalgalarını biriktirerek statik elektrik oluştururlar.

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule kare platform 7 basamaklı ara merdiven 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 2 ad güneş figürü çatı kemeri 2 li salıncak seti 1 tk POLİETİLEN

Detaylı

TERMOPLASTİKLER GENEL TİCARİ PLASTİKLER (COMMODITY PLASTICS)

TERMOPLASTİKLER GENEL TİCARİ PLASTİKLER (COMMODITY PLASTICS) TERMOPLASTİKLER GENEL TİARİ PLASTİKLER (OMMODITY PLASTIS) Genel ticari plastikler talep fazla olduğundan çok miktarlarda üretilen ve günlük yaşamımızda çok karşılaştığımız plastikler grubudur; ancak mekanik

Detaylı

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER

İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER İLERİ YAPI MALZEMELERİ DERS-6 KOMPOZİTLER Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilmesi ile elde

Detaylı

Malzeme Bilgisi ve Gemi Yapı Malzemeleri

Malzeme Bilgisi ve Gemi Yapı Malzemeleri Malzeme Bilgisi ve Gemi Yapı Malzemeleri Grup 1 Pazartesi 9.00-12.50 Dersin Öğretim Üyesi: Y.Doç.Dr. Ergün Keleşoğlu Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Davutpaşa Kampüsü Kimya Metalurji Fakültesi

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 2 ad kare platform 1 ad helezon kaydırak platformu 1 ad 5 basmaklı merdiven 1 ad 3 basamaklı ara merdiven 1 ad çatı 1 ad 150 cm düz kaydırak 1 ad 150 cm helezon kaydırak 1 ad

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 2 ad kare platform 2 ad 5 basmaklı merdiven 1 ad çatı 1 ad 100 cm tüp kaydırak 1 ad tüp geçit 1 ad 100 cm düz kaydırak 1 ad kütük merdiven 1

Detaylı

MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Polimerler

MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ Polimerler Polimerler 1 Her bir molekülünün, birbirine bağlanan ünitelerin tekrarından oluştuğu, uzun zincir moleküllerinden oluşan bir bileşik Tek bir polimer molekülünde binlerce, hatta milyonlarca ünite olabilir

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule helezon kaydırak platformu 3 gen platform 2 ad 5 basmaklı merdiven çatı 150 cm helezon kaydırak 150 cm düz kaydırak platform korkuluğu 3 ad yaprak figürü bacak giydirme figürü

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

Paslanmaz Çelik Sac 310

Paslanmaz Çelik Sac 310 Paslanmaz Çelik Sac 310 310 kalite paslanmaz çelik stoklarımızda 0,60mm'den 25mm'ye kadar mevcut bulunmaktadır. Bu kalite tipik ateşte 1250 C'ye kadar oksidasyona dayanıklıdır. 800 C'ye kadar sürtünme

Detaylı

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride)

ZnS (zincblende) NaCl (sodium chloride) CsCl (cesium chloride) Seramik, sert, kırılgan, yüksek ergime derecesine sahip, düşük elektrik ve ısı iletimi ile iyi kimyasal ve ısı kararlılığı olan ve yüksek basma dayanımı gösteren malzemelerdir. Malzeme özellikleri bağ

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 4 ad kare platform 3 ad helezon kaydırak platformu 1 ad 5 basmaklı merdiven 1 ad çatı 2 ad 100 cm ikiz kaydırak 1 ad 150 cm helezon kaydırak 1 ad tüp geçit 1 ad 100 cm düz kaydırak

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ

SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ SERAMİK MATRİSLİ KOMPOZİT MALZEMELER ve ÜRETİMİ Seramik Matrisli Kompozitler Seramik malzemeler, yüksek sıcaklığa dayanıklı ve hafif oldukları (d= 1,5-3,0 gr/cm3) için oldukça çekicidir. Seramik matrisli

Detaylı

PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU

PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU MMP Ön Raporu EK 2E PLASTİK ÜRÜNLERİ SANAYİİ RAPORU MEVCUT DURUM: Dünyada olduğu gibi Türkiye de de plastiğin, geleneksel malzemeler olan demir, cam, kağıt, tahta gibi malzemeye alternatif olarak ortaya

Detaylı

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR

DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR KURŞUN ve ALAŞIMLARI DOĞAL KURŞUN METALİK KURŞUN PLAKALAR 1 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Romalılar kurşun boruları banyolarda kullanmıştır. 2 KURŞUN ve ALAŞIMLARI Kurşuna oda sıcaklığında bile çok düşük bir gerilim

Detaylı

PLASTĐKLER VE MERLEŞME

PLASTĐKLER VE MERLEŞME PLASTĐKLER VE POLĐMERLE MERLEŞME DERS SORUMLUSU DERS SORUMLUSU PROF.DR. ĐNCĐ MORGĐL 11. SINIF DERS SÜRESĐ 4 DERS SAATĐ HEDEF 1 Polimerleşmeyi kavrayabilme. DAVRANIŞLAR: 1. Polimer kavramını açıklar. 2.

Detaylı

Nanografi Nanoteknoloji Bilişim İmalat ve Danışmanlık Ltd. Şti.

Nanografi Nanoteknoloji Bilişim İmalat ve Danışmanlık Ltd. Şti. TEKNİK BİLGİ SAYFASI EPOCYL TM NC R2HM-01- Prepreg İşlemleri için Hazırlanmış Reçine Sistemi Genel Özellikler Tanım: EPOCYL TM NC R2HM-01 epoksi tabanlı bir reçine sistemidir, erimiş sıcak prepreg ve basınçlı

Detaylı

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010

METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 METALİK MALZEMELERİN GENEL KARAKTERİSTİKLERİ BAHAR 2010 WEBSİTE www2.aku.edu.tr/~hitit Dersler İÇERİK Metalik Malzemelerin Genel Karakteristiklerİ Denge diyagramları Ergitme ve döküm Dökme demir ve çelikler

Detaylı

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM

GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM GERİ DÖNÜŞÜM VE GERİ KAZANIM Cam, metal, plastik, kağıt / karton gibi değerlendirilebilir. Gıda ambalaj atıkları çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirilerek yeni bir hammaddeye veya ürüne dönüştürülebilirler.

Detaylı

Plastik Hammadde Stokları ve Fiyatları

Plastik Hammadde Stokları ve Fiyatları ÜRÜN ADI RENK STOK MİKTARI SATIŞ FİYATI KDV POLYAMIDE TESLİM YERİ PA Granulat Gri 97.Kg 1,75. /kg PA 3% MF 76.Kg 1,75. /kg 1 Adet PA 6 Granulat Gri 868.Kg 1,75. /kg PA 6 Granulat 1.364.Kg 1,75. /kg PA

Detaylı

SORUMLU : Prof.Dr. HAZIRLAYAN : S.Erman SEVDĐĐ

SORUMLU : Prof.Dr. HAZIRLAYAN : S.Erman SEVDĐĐ KĐĐMYA EĞĐ ĞĐTĐĐMĐĐ ve KĐĐMYA EĞĐ ĞĐTĐĐM M SEMĐĐNER NERĐĐ II SORUMLU : Prof.Dr.. ĐĐnci MORGĐĐL HAZIRLAYAN : S.Erman SEVDĐĐ TEFLON NEDEN YAPIŞMAZ Günlük yaşam olayı : Teflon tava yada tencerelerin yapışmaması.

Detaylı

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller Kompozit malzemeler İki veya daha fazla malzemeden üretilirler Ana fikir farklı malzemelerin özelliklerini harmanlamaktır Kompozit: temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya

Detaylı

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan)

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan) Kompozitler Kompozitler İki veya daha fazla malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilerek daha üstün özellikli malzeme oluşturulmasıdır. Cam takviyeli plastikler, beton, araba lastiği gibi örnekler

Detaylı

ODE R-FLEX PRM/STD LEVHA

ODE R-FLEX PRM/STD LEVHA (HVAC) 4 ODE RFLEX PRM/STD LEVHA ELASTOMERİK KAUÇUK KÖPÜĞÜ YALITIM LEVHALARI Isı İletkenlik Katsayısı (λ λ) (W/mK) (0 C) Yangın Sınıfı (TS EN 11) Yangın Sınıfı (BS 47) Sıcaklık Dayanımı ( C) Kimyasallara

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5.

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5. MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARı) Bölüm 5. Mekanik Özellikler ve Davranışlar Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR ÇEKME TESTİ: Gerilim-Gerinim/Deformasyon Diyagramı Çekme deneyi malzemelerin mukavemeti hakkında esas dizayn

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

MMM 2011 Malzeme Bilgisi

MMM 2011 Malzeme Bilgisi MMM 2011 Malzeme Bilgisi Yrd. Doç. Dr. Işıl BİRLİK Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü isil.kayatekin@deu.edu.tr Materials Science and Engineering: An Introduction W.D. Callister, Jr., John Wiley

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Malzeme Seçiminin Temelleri... 1 1.1 Giriş... 2 1.2 Malzeme seçiminin önemi... 2 1.3 Malzemelerin sınıflandırılması... 3 1.4 Malzeme seçimi adımları... 5 1.5 Malzeme seçiminde dikkate

Detaylı

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ

BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ BÖLÜM I YÜZEY TEKNİKLERİ Yüzey Teknikleri Hakkında Genel Bilgiler Gelişen teknoloji ile beraber birçok endüstri alanında kullanılabilecek malzemelerden istenen ve beklenen özellikler de her geçen gün artmaktadır.

Detaylı

LIBWAX C İÇ VE DIŞ KAYDIRICI DİSPERSİYON AJANI ANTİBLOKİNG AJAN

LIBWAX C İÇ VE DIŞ KAYDIRICI DİSPERSİYON AJANI ANTİBLOKİNG AJAN İÇ VE DIŞ KAYDIRICI LIBWAX C DİSPERSİYON AJANI ANTİBLOKİNG AJAN 1 LIBWAX C plastik işlemde üstün performans sağlamak için tasarlanmış eşsiz bir sınıf Bisamide wax tır. LIBWAX C polar ve polar olmayan gruplar

Detaylı

Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır.

Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır. Dislokasyon hareketi sonucu oluşan plastik deformasyon süreci kayma olarak adlandırılır. Bütün metal ve alaşımlarda bulunan dislokasyonlar, katılaşma veya plastik deformasyon sırasında veya hızlı soğutmadan

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU

TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU TEKNİK ŞARTNAME ÇOCUK OYUN GRUBU OYUN GRUBU ELEMANLARI: kule 1 ad helezon kaydırak platformu 1 ad 7 basamaklı merdiven 1 ad çatı 1 ad 150 cm helezon kaydırak 1 ad 150 cm düz kaydırak 1 ad platform korkuluğu

Detaylı

Plastik Hammadde Stokları ve Fiyatları

Plastik Hammadde Stokları ve Fiyatları ÜRÜN ADI RENK STOK MİKTARI SATIŞ FİYATI POLYAMIDE PA Granulat unverst. 756 Kg 1,75. /kg PA Granulat 97 Kg 1,75. /kg Sackwar EWP. PA 6 Granulat grau 868 Kg 1,75. /kg Sackwar EWP. PA 6 Granulat 1.59 Kg 1,75.

Detaylı

Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. Polimer Malzemeler. Polietilen (PE) www.sakarya.edu.tr

Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği. Polimer Malzemeler. Polietilen (PE) www.sakarya.edu.tr Teknoloji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Polimer Malzemeler Polietilen (PE) Polietilen beyazca, yarı geçirgen, yumuşatılabilen ve oldukça dayanıklı bir polimerdir. Piyasada satılan özellikle

Detaylı

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ

MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ MALZEME TASARIMI VE SEÇİMİ PROF. DR. MUHARREM YILMAZ KAYNAKLAR TASARIM Ürün Tasarımdır. TASARIM Tasarım Bilgi topluluğu Makine ve parçaya yönelik Avantaj Tasarımda amaç Daha verimli Daha ucuz Üretim Kolaylığı

Detaylı

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan)

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan) Kompozitler Kompozitler İki veya daha fazla malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilerek daha üstün özellikli malzeme oluşturulmasıdır. Cam takviyeli plastikler, beton, araba lastiği gibi örnekler

Detaylı

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net

MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY. www.fatihay.net fatihay@fatihay.net MALZEME BİLGİSİ DERS 7 DR. FATİH AY www.fatihay.net fatihay@fatihay.net GEÇEN HAFTA KRİSTAL KAFES NOKTALARI KRİSTAL KAFES DOĞRULTULARI KRİSTAL KAFES DÜZLEMLERİ DOĞRUSAL VE DÜZLEMSEL YOĞUNLUK KRİSTAL VE

Detaylı

taze beton işlenebilirlik

taze beton işlenebilirlik 8 taze beton işlenebilirlik Paki Turgut Kaynaklar 1) Hewlett PC, Cement Admixture: uses and applications, Cement Admixture Association 2) Domone P, Illston J, Construction Materials, 4th Edition 3) Mindess

Detaylı

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu

MALZEME BİLİMİ I MMM201. aluexpo2015 Sunumu MALZEME BİLİMİ I MMM201 aluexpo2015 Sunumu Hazırlayanlar; Çağla Aytaç Dursun 130106110005 Dilek Karakaya 140106110011 Alican Aksakal 130106110005 Murat Can Eminoğlu 131106110001 Selim Can Kabahor 130106110010

Detaylı

TANITIM BROŞÜRÜ POLAR POLİÜRETAN

TANITIM BROŞÜRÜ POLAR POLİÜRETAN 15.03.2010 Sayfa 1 / 10 İçinde bulunduğumuz yüzyılda hızlı endüstrileşmenin sonucu olarak ortaya çıkan enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın yaklaşık % 90 oranında fosil türevli yakıt tüketimi ile giderilmesi

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 40

ÖĞRENME FAALİYETİ 40 ÖĞRENME FAALİYETİ 40 AMAÇ PLASTİK TEKNOLOJİSİ ALANI Bu faaliyette verilen bilgiler doğrultusunda plastik teknolojisi alanı altında yer alan meslekleri tanıyabileceksiniz. A. ALANIN MEVCUT DURUMU ve GELECEĞİ

Detaylı

Dersin İçeriği PLASTİK KİRLİLİĞİ VE ETKİLERİ

Dersin İçeriği PLASTİK KİRLİLİĞİ VE ETKİLERİ PLASTİK KİRLİLİĞİ VE ETKİLERİ Dr. Sedat GÜNDOĞDU Dersin İçeriği 1.Plastik nedir? 2.Plastik tipleri nelerdir? 3.Plastik kirliliği nedir? 4.Plastik kirliliğinin kaynakları 5.Plastik kirliliğinin mevcut durumu

Detaylı

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Dişhekimliğinde MUM. Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU. Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dişhekimliğinde MUM Prof Dr. Övül KÜMBÜLOĞLU Ege Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi MUM Dişhekimliğinde kullanılan mumlar genellikle 2 veya daha fazla

Detaylı

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.!

ÜRÜN TANIMI; arasında olmalıdır.! Derz uygulaması yapıştırma işleminden bir gün sonra yapılmalıdır.! ÜRÜN TANIMI; Granülometrik karbonat tozu, portlant çimentosu ve çeşitli polimer katkılar ( yapışma, esneklik, suya karşı direnç ve aşırı soğuk ve sıcağa dayanmı arttıran ) birleşiminden oluşan, seramik,

Detaylı

PLASTİK MALZEMELER. Metan CH 4 Etilen (monomer) Polietilen (polimer)

PLASTİK MALZEMELER. Metan CH 4 Etilen (monomer) Polietilen (polimer) PLASTİK MALZEMELER Metaller ve seramiklerin yanında yapılarda kullanılan organik malzemelerdir. Kimyasal bileşimleri bakımından polimerler grubuna dahildir. Polimerler küçük kimyasal yapılarının çok sayıda

Detaylı